Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Vánoční svátky i vítání nového roku jsou za námi, což se často neobešlo bez náporu na…

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Ať budete trávit dovolenou doma, nebo někde u moře či na chalupě, homeopatika přijdou…

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Játra jsou největší žlázou těla. Jejich hmotnost se pohybuje okolo 1,5 kg. V klidu játry…

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Špatné trávení člověka unavuje a obtěžuje. Příčiny mnohdy nejasných příznaků mohou být…

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Rýma se sice z medicínského hlediska jeví jako banální onemocnění, ale v běžném životě…

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Kvůli smaženici nebo nakládaným houbám neleníme a vyrážíme pročesávat hvozdy naší země….

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Každý z nás je povinen poskytnout první pomoc. Ovládáte ji? Víte, jak se máte zachovat,…

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Když se u miminka započne s očkováním, je na rodičích, aby rozhodli, zda kromě povinných…

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Pokud jste doposud váhali s očkováním svých dětí proti meningokokovým infekcím, blížící…

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

Ne každá žena ví, že příčiny kvasinkové infekce mohou souviset mimo jiné i se skladbou…

Dobrý vecer chci se zeptat omilem jsem snedla hrasek kterej bil postrikamej randapem a druhy den co jsem to snedla mam hrozne strevni potize a zvraceni a bolesty hlavi Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den. Dotaz jste psala 16.6. a na řadu se dostal až nyní 18.6., takže doufám, že problém již máte… Celá odpověď

Dobrý den dávala jsem tycku k oleandru a dotkla jsem se listů a pak si zapomněla umlt ruce muzu se otrávit pri doteku listů oleandru děkuji lucie Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, oleandr je prudce jedovatý, v listech, stoncích a květech obsahuje glykosidy (např. oleandrin,… Celá odpověď

Chystáte se objevovat svět? Každý turista by měl podstoupit očkování odpovídající jeho…

Když vás při terapii onkologického onemocnění postihnou zdravotní problémy, měli byste…

Pocity silného a zrychleného bušení srdce nemusí být vždy příznakem závažné choroby. Třeba…

Ať už jde o močový měchýř, nebo ledviny, infekce močového ústrojí jsou nepříjemné vždycky….

Diskotéková nemoc – i tak se někdy říká nebezpečné meningokokové infekci. Přestože nebývá…

Dobrý den, existují po požití neuvařených fazolí (které obsahují http://www.wikiskripta.eu/index.php/Phytohaemagglutinin) i jiné následky než je otrava? Například něco dlouhodobého. Děkuji a přeji hezký den. Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, otrava PHA(Phytohaemagglutinin) se projeví 1 až 3 hodiny po jeho požití nevolností a zvracením,… Celá odpověď

Infekce močových cest může postihnout kohokoliv. Jedna z pěti dospělých žen se ale s tímto…

Led a sníh přinášejí řadu nebezpečí. Víte o nich a umíte jim předcházet?

Dobrý den, chtěla bych Vas poprosit o vás názor i jakkoukoliv radu.Pred Vanoci jsem si nasla boulicku nahoře mezi pulkami.Sla jsem tedy na chirurgii jelikoz me zacala pri sezeni i pobolivat a zjistili mi cystu bez abscesu.Bylo mi doporučeno mazat flegmotonem a neprochladnout a kdyby byla nejaka zmena… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, začnu od konce.Pokud Wobenzym správně užíváte-nalačno (minimálně půl hodiny před jídlem nebo… Celá odpověď

Nevolnosti a zvracení nejsou při onemocnění rakovinou ničím výjimečným. Mohou souviset…

Dobrý den,chci se zeptat co způsobí požití 80 prášků Hipnogenu děkuji moc Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den. Takové množství Hypnogenu znamená smrtelnou dávku. Pacient usne a ve spánku se zastaví dechové… Celá odpověď

Dobrý den, můj dotaz asi nebude obvyklý, nicméně bych se chtěl zeptat, jak dlouho žaludek tráví následující protraviny. Vím, že je to ovlivěno mnoha faktora, stačil by mi průměrný čas. Zkoušel jsem vyhledávat na internetu, ale co stránka – to až diametrálně odlišná odpověd, tak jsem se rozhodl, že… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, na Váš dotaz nelze jednoznačně odpovědět. Trávení jednotlivých pokrmů je závislé na mnoha… Celá odpověď

Vánoce mohou být různé. Otravné, nudné, vyčerpávající, ale i harmonické, kouzelné a plné…

Mikroby – okem neviditelní záškodníci, kteří nám mohou pěkně „zavařit“. Potkáváme je doslova…

Možná už víte, že zácpu může způsobovat nedostatek vlákniny ve stravě. Existují ale mnohé…

Rybí kůstka v krku je minulost. Vánoční svátky a novoroční oslavy teď komplikují spíše…

Období Vánoc a přelomu roku znamená pro mnoho lidí volnější režim – i co se stravování…

Přelom roku strávený v domácím prostředí má svůj půvab. Není ale na čase podívat se, jak…

Paracetamol je účinná látka, kterou obsahují široce dostupné léky proti bolesti a horečce….

Dobrý den, je mi 18, včera se mi povedlo rozbít rtuťový teploměr. Kuličky se rozsypaly všude možně a byly tak miniaturní, že jsem našla asi jen čtvrt z celkového obsahu teploměru. Od té doby mívám zvýšenou teplotu, pichlavou bolest vlevo na hrudi (cca pod prsem) a bolesti břicha v různých intervalech… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, příznaky které uvádíte opravdu mohou souviset s otravou rtutí. Otrava rtutí je vždy nebezpečná,… Celá odpověď

Děsíte se toho, co vaše dítě zase „přinese“ ze školy za nemoc? Pokud je pro vás strašákem…

Občas přicházejí chvíle, kdy člověk dostane chuť udělat něco pro své zdraví. Začne sportovat,…

Chcete opravdu porozumět kultuře jiných národů? Pak zasedněte ke stolům a nechte hýčkat…

Obavy ohledně správné výživy jsou mezi pacienty s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou…

U našich potomků se nejčastěji setkáváme s akutními průjmy. Vznikají z různých důvodů…

Horečky, bolavý krk a ucpaný nos. Chřipka dokáže znepříjemňovat život pěkně dlouho, a…

Možná se to zdá příliš jednoduché a zřejmé, ale je to pravda. Častá, důkladná a především…

Chřipka je nemoc značně zákeřná. Někteří lidé ji zvládnou více méně lehce, pro jiné může…

Pacientů se střevními potížemi v létě vždy přibývá. Teplé dny lákají ke grilování, rychlému…

Chystáte se letos navštívit exotické země? Těšíte se, až budete sbírat u moře mušle a…

Trpíte-li cukrovkou již delší dobu, asi jste na pravidelné polykání pilulek zvyklí. Pokud…

Nejíst pravidelně zdravému člověku neublíží. Ale pokud máte cukrovku, strava a léky jsou…

Jižní Evropa je oblíbenou destinací pro letní odpočinek. Písčité i oblázkové pláže, středomořská…

Když David loni v únoru plánoval rodinnou dovolenou, netušil, že zá pár dnů bude všechno…

Je tu se léto, čas vytouženého odpočinku. Aby byla dovolená opravdu odpočinkem, a ne noční…

Přestože je řada léků proti bolesti v lékárně běžně dostupných, nejsou tyto preparáty…

Těhotenství dnes už neznamená automatický konec cestování. Díky pečlivé přípravě může…

Předávkování může být náhodné nebo úmyslné. Malé děti občas spolykají nalezené tabletky…

Zácpa může během letních měsíců postihnout kdekoho. Dokáže značně otrávit i sebehezčí…

Konopí pro léčebné účely je v Česku opravdu legální. Celý proces od pěstování až po jeho…

Aby vám léky opravdu pomáhaly a měly minimum nežádoucích účinků, musejí být aplikovány…

Zákeřné viry na nás v zimě dorážejí ze všech stran. Pokud jste nevsadili na očkování,…

Virová hepatitida typu A (lidově „nemoc špinavých rukou“) je onemocnění, které se velmi…

Oslava nebo večírek, hodně jídla a alkoholu. A následně ukrutná bolest břicha. To je příběh,…

Statistiky hovoří neúprosně. Úrazy jsou považovány za největší problém dětí a dospívajících….

Pití může činit život příjemnějším, ale také nám pěkně zavařit. A stejně paradoxní to…

Trávicí obtíže postihnou občas každého. Zpravidla jak rychle přijdou, tak rychle odejdou….

Nežádoucí účinky hormonální antikoncepce se mohou objevovat poměrně často, na druhou stranu…

Neberete léky podle předpisu a uvědomujete si to? Pak nastal čas s tím něco udělat! Upřímný…

Ke klidu a pohodě mívají Vánoce v dnešním pojetí často hodně daleko. S napětím a shonem…

Nadcházející svátky znamenají krásné chvíle strávené s našimi blízkými. Ale pro někoho,…

Průjmy mohou mít různé příčiny, a existuje proto i více způsobů, jak se jim vyhnout. Záleží…

Plánujete si všechny své aktivity tak, abyste se nevzdalovali od toalety? Odmítáte pozvání…

Pokud váš trávicí trakt nefunguje správně, měli byste této situaci přizpůsobit svoji stravu….

Zácpa dokáže pěkně otrávit život. Někdy může jít jen o stravovací chybu, jindy však tělo…

Chilli, známé koření pocházející z Afriky, mnozí lidé zbožňují, jiní nesnášejí. Kromě…

Neuropatií rozumíme postižení nervů, které může být nejen zdrojem silných bolestí, ale…

Konečně nastal čas odpočinku, jenže nedlouho po příjezdu do cílové destinace vás postihnou…

Moc práce a málo času trápí řadu lidí. Mnozí proto preferují návštěvu rychlého občerstvení…

Játra jsou nepostradatelnou součástí zažívacího systému. Vše, co sníte či vypijete, jimi…

Jsou plné vůní, barev a nebezpečí. Jak absolvovat návštěvu orientálního tržiště tak, aby…

Při cestách do dalekých krajů potkáváme pokrmy, nad kterými se sbíhají sliny. Z kulinářského…

Někteří lidé se veřejným toaletám vyhýbají úplně, ostatní si na záchodové prkénko nesedají…

Nesnášenlivost lepku je jedna z diagnóz, při které je nutné dodržovat bezlepkovou dietu….

Zdravá strava je nejlepší způsob, jak dodat tělu potřebné vitamíny a minerály, avšak v…

Zdravá strava je důležitá pro fungování celého organismu i jednotlivých orgánů. Výjimkou…

V období letních veder se nezelenají pouze travnaté plochy, ale bohužel také i vodní nádrže….

Zkažený žaludek, nevolnost, průjem. Zdravotní potíže, které dokážou zkomplikovat nejen…

Úrazy jsou stále nejčastější příčinou úmrtí dětí a dospívajících. V Česku ročně zahyne…

Asi víte, že když vás něco zasvědí, nejde to jinak, než si místo podrbat. Co ale dělat,…

Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad každou ženu,…

Rok se pozvolna chýlí ke svému závěru a nás čeká nápor na nervy, peněženky a v neposlední…

Onemocnění jater bývá nejčastěji spojováno s alkoholem nebo virem hepatitid. I houby ale…

Touha po zdraví, boj s nadbytečnými kilogramy a lákavá představa štíhlého těla nebo snaha…

Ať už jde o odřené koleno, spálené prsty, kočičí škrábanec, nebo pooperační ránu, existují…

Začalo léto a čekárny pohotovostí se začínají plnit. Abyste letos nemuseli nečekaně k…

Historie se opakuje a příroda opět zkouší naši trpělivost, zdraví a nervy. Voda nám ukázala,…

Není alkohol jako alkohol. Stejně jako v poslední době tolikrát skloňovaný metanol také…

Stejně jako loni si letos opět dáváte předsevzetí, že od Nového roku přestanete kouřit?…

Budete mít zájem:  5 druhů sauny: finská klasika i sauna s nízkou teplotou

Na chřipku se někdy díváme jako na banalitu. Každou zimu zažene tahle nemoc pár lidí do…

Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto se i…

Právě uplynula doba největších hostin a rodinných setkání. Ať hodí kamenem ten, který…

Terapie žloutenky typu C je provázená množstvím nežádoucích účinků, které dokážou pořádně…

Pacientů léčených protisrážlivou terapií warfarinem v České republice stále přibývá. Tento…

Jinými slovy se jedná o extrémní rozšíření tračníku spojené s rizikem otravy krve. Patří…

Blížící se zima představuje ohrožení naší pokožky. Pro chladné počasí je totiž typická…

Infekce a záněty ženských orgánů nám mohou pořádně otrávit a zkomplikovat život. Zánět…

Italská kuchyně je známá po celém světě. Jednoduchá, ale chutná jídla, hodně ryb, zeleniny…

Vaše zkušenosti

  • pane Radku,
  • myslím na Vás a Marky denně s velkou vděčností.
  • nechci plýtvat velkými slovy, ale je to prostě tak.

nedovedete si představit, jak jsem šťastná. díky SCD, po letech trápení se cítím opět víc živá než mrtvá.

  1. roky infekce nejen na nervové soustavě, neuroborelióza a chybná diagnóza roztroušené sklerózy, velké bolesti kloubů, smrtelná únava a ochrnování… tělo, které bylo na odchodu. měla jsem v docela mladém věku pěkně nakročeno na invalidní vozík…
  2. kdo neprožil, nepochopí, jak bídně mi bylo.
  3. denně Vám v duchu děkuju, z celého srdce!

teď jsem na SCD 5 měsíců a už se cítím jako jiný člověk. a vím, že to ještě bude pokračovat.

někdy mám chuť zařvat: TY VOLE, TO JE FAKT HUSTÝ!!!

nabíhají mi formulace mých dětí, sorry 🙂

ale vím, že Vy a Marky chápete, jak moc HUSTÝ to je, a jak nesmírně se raduju.

lidi, kteří vidí Vaše videa a čtou Vaše články, určitě je jich dost, kteří nevěří. berou to s rezervou. myslí, že přeháníte. ani já jsem nemohla hned uvěřit. ale byla jsem už tak zoufalá, že jsem to prostě zkusila.

a to, co následovalo, opravdu neuvěřitelné je!

NELITUJU!

RADUJU SE!!

PROSTĚ NAPLNO ŽIJU!!!!

teď mám úplně miniaturní zbytky příznaků nemoci, které mě ale nijak neomezují. většina problémů zmizela velice rychle. nemám bolesti hlavy, zlepšil se mi zrak, nic mě nebolí, žádný kloub. tělo už neochrnuje.

jsem aktivní, spoustu práce zvládnu, od rána do večera v činnosti a ještě se skvělou náladou. žádný PMS, ani náznak. krásně se mi chodí, cvičí, pohybuje. v tomto období děti přinášejí každou chvíli nějaký bacil.

poslední roky mi i obyčejná rýmička končila týdnem i dvěma v posteli. prostě všechno jsem chytla. teď je to všechno jinak.

zatímco rodina leží s bacilama, horečkou, já během večera si odpočinu, dám nějaké bylinky na podpoření imunity a druhý den bacil pryč! zatímco imunita šla roky dolů, teď šlape jak hodinky! je krásné spolehnout se na své vlastní silné tělo a nevěřila bych, že se mi to ještě někdy stane.

a ještě jedna věc, možná detail. nikdy jsem neměla problém s váhou, ale moje postava se teď krásněji vytvarovala, zeštíhlil pas a splasklo bříško.

poslední roky mi často lidi říkali, že vypadám dobře, že na mě vůbec není poznat, že jsem tak moc nemocná. a já se taky snažila nedělat chudáka a oběť, takže většina lidí  ani netušila, jaké mám problémy.

ale můžu Vám říct, že teď vypadám ještě úplně jinak a líp než předtím. mám chuť se usmívat a smát se jen tak…a taky to dělám 🙂 je to přesně tak, jak jste říkal v jednom videu, že člověk frčí na svých vlastních látkách, co si vyrábí jeho zdravé tělo…a z toho je taková pohoda a skoro euforie, prostě radost ze života. mám tolik radosti ze života, jako snad nikdy.

zrovna dneska jsem po dlouhé době potkala známou a byla úplně překvapená, jak mi to sluší. a taková situace se mi teď stává pořád! opravdu!  je super vidět, jak ti lidi jsou fakt udivení!

a víte, co ještě mě baví? každá nemoc nemá jen fyzické, ale i psychické příčiny, třeba nějaké nesrovnalosti ve vztazích. samozřejmě i na tom ty roky pracuju a už jsem udělala hodně změn. ale teď na SCD je to ještě mnohem snazší. nevím, jak je to možné, ale jsem i psychicky mnohem silnější a jasněji vidím, co není v pořádku.

dřív jsem byla na lidi moc hodná a oni si dost na mě odkládali, energeticky mě vysávali a tak, možná víte. řeknu Vám, tomu je teď konec. velice krátkej proces jsem udělala s několika „upíry“. určité chování si už opravdu nenechávám líbit, už ani jednou. něco se tou dietou změnilo v těle, v mozku, ve vnímání, které je jasnější.

najednou vidím zřetelně, co a jak není v pořádku, a rychle tomu dokážu zamezit.

teď se jen těším, co nového mi ještě SCD přinese, protože zatím to stále jde jen a jen nahoru. kam ještě? jak dlouho ještě se to bude zlepšovat? nevěřila bych, kdyby mi to někdo popisoval. řekla bych, že je fanatik a blázen. ale teď, den za dnem, život je lepší, moje tělo silnější, dokonce i vztahy šťastnější. a přitom si tak pochutnávám, vůbec nic mi nechybí.

moc, moc, moc Vám oběma ještě jednou a tisíckrát děkuju. děláte výbornou práci. Hanka

Hanka

Zdravě jíst i za pár korun? Co nám radí foodblogeři

Jablka si Martin Kuciel čili pan Cuketka oblíbil. Jsou levná a plná vitaminů.
Foto: Petr Horník, Právo

„Chtěl jsem se přiblížit tomu, jak jedí běžní Češi. Výpravné recepty, které se vaří pro obdiv na sociálních sítích a zábavu lidí s vyššími příjmy, mě přestaly bavit. Vařit se dá levně a neznamená to nutně lacině nebo nezdravě,“ vysvětluje jeden z prvních českých foodblogerů Martin Kuciel, známý pod přezdívkou Cuketka.

Blogování o gastronomii se začal věnovat před třinácti lety, v době, kdy mu bylo šestadvacet a v šuplíku měl ještě teplý diplom z medicíny, jíž se nakonec profesně nevěnoval. Původně vyznával a propagoval to nejkvalitnější vaření. Teď vymýšlí recepty doslova za pár korun.

V rámci projektu nazvaného Skromná kuchyně chce představovat jídla inspirovaná mimo jiné i tím, jak vařili naši rodiče a prarodiče, avšak v souladu s trendy moderní gastronomie.

„Měly by to být jednoduché pokrmy určené pro rychlé, každodenní vaření z běžných surovin koupených v supermarketu, šetrné k našemu zdraví i životnímu prostředí.

Třeba bramboračka nebo opečené chlebové kostky ve vajíčku, což je taková variace na knedlíky s vejci.

Vtip je v tom, že musíte kostičky chleba opéct na másle pěkně dokřupava, pak na ně teprve rozklepnout vajíčko, aby to bylo opravdu dobré.“

Opečený chleba ve vajíčku je jistě za babku, ale každý den se jíst nedá. „Opéct chleba na másle není nejvhodnější zejména proto, že se máslo snadno přepaluje. Vajíčka se zase nehodí pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu,“ komentuje recept nutriční terapeutka Apolena Stellarová.

Vejce s chlebem – oblíbený Cuketkův pokrm.

Foto: archiv Martina Kuciela

Na svém blogu Cuketka uvádí i levnější, a přitom sofistikovanější recepty. Třeba obrácený jablečný koláč tarte tatin inspirovaný francouzskou kuchyní za sedm korun. Většinu tvoří ale stará dobrá, pozapomenutá klasika – švestkové knedlíky z bramborového těsta, fazolky na smetaně nebo plněné papriky s rajskou.

U každého pokrmu je uvedená orientační cena, často nepřesahující dvacet korun. Kvalitní jídlo z čerstvých surovin je prý občas možné uvařit i za desetikorunu.

„Pokud se vám podaří nakoupit potraviny za akční ceny, máte-li přístup k domácím potravinám nebo vaříte bez masa, pak se můžete k deseti korunám přiblížit. Jako strop jsem nastavil hranici padesáti korun, což je cena, za kterou vaří lidé s financemi na hranici životního minima,“ popisuje své zásady Martin Kuciel.

Šetrné vaření má podle něj v Česku pochroumanou pověst. Bývá často spojováno s lacinými náhražkami nebo zkratkami v receptech, které ve výsledku nekončí úsporným jídlem, ale laciným blafem.

Foodblogerka Karolína Kamberská ráda vaří s bylinkami. Oživí prý i to nejobyčejnější jídlo.

Foto: archiv Karolíny Kamberské

S nápady, jak vařit úsporně a jednoduše, přišli už před Cuketkou „lidoví kuchaři“ Láďa Hruška nebo Jiří Babica. Těm se milovníci gastronomie zvaní foodies posmívali. Když však začal levná jídla vařit jejich guru, začali je sdílet na sociálních sítích a k trendu úspornosti se hlásit.

Cuketka tvrdí, že nezdravé jídlo neexistuje a záleží především na množství, v jakém potraviny a pokrmy konzumujeme. „Všichni potřebujeme bílkoviny, sacharidy i tuky.

Problém současné doby vidím spíš v tom, že lidé ve snaze zdravě jíst začnou některou z těchto složek opomíjet. Mají třeba přehnaný strach z tuků nebo se rozhodnou, že úplně vysadí pšeničnou mouku, i ta ale do jídelníčku patří,“ dodává.

Otázkou je, v jakém množství. A laciné vaření k přehánění přímo svádí.

Zdravé jídlo nemusí být nutně drahé. „Není potřeba kupovat papriky a rajčata, když zrovna není jejich sezona. Plné vitaminů, a přitom výrazně levnější je zelí nebo mrkev, na jaře pak třeba ředkvičky,“ doporučuje Stellarová.

Zapomenout bychom ale měli na hotové omáčky, kečupy, dresinky, instantní polévky a samozřejmě uzeniny. Obsahují příliš mnoho soli a konzervantů.

K úspornému vaření se na svém blogu Radost podle Karolíny přihlásila i „prostořeká hospodyňka“ a autorka několika populárních kuchařek Karolína Kamberská.

„Když jsem byla na mateřské, koupili jsme na dluh rozpadající se venkovskou chalupu a mým úkolem bylo uživit rodinu ze zbylých pár stovek měsíčně,“ vzpomíná s tím, že to byla ta nejlepší škola vaření. Přiměla ji totiž objevit široké možnosti úpravy brambor, cibule, česneku, bylinek nebo třeba ovesných vloček.

Budete mít zájem:  Afty Na Mandlích Léčba?

Slaný koláč podle jejího receptu můžete naplnit čímkoli.

Foto: Smart Press – Recyklovaná kuchařka

„Za jídlo pak neutratíte skoro nic. A když se k vám chystá návštěva, připravíte bramboráky a budete za hvězdu,“ přidává jeden z receptů, který zveřejnila na svém blogu.

Připravené na kvalitní pánvi s minimem nepřepáleného tuku a doplněné rajčaty vypěstovanými třeba za oknem nebo zelným salátem se podle nutriční terapeutky Apoleny Stellarové stanou vyváženým jídlem.

Návodem na úspornost a štěstí je podle Karolíny nebýt líný trávit v kuchyni čas. „Občas mi někdo řekne, že vaření je teď módní trend, ale pro něj je to ztráta času.

Vždycky mě láká se zeptat, čím smysluplnějším ten čas tedy tráví? Učí zdarma chudé děti hrát na housle? Nebo sedí před televizí, pouští si 78.

díl Vražd v Midsomeru? Každý ať si svobodně volí, jak bude trávit svůj čas – ale nikdo mi nevymluví, že vaření je jedna z nejsmysluplnějších činností na světě.“

Vzpomínka na dětství, to jsou pro Karolínu levné buchtičky s krémem.

Foto: archiv Karolíny Kamberské

Co se smí jíst rukama | srí lanka nejsou jen nádherné pláže, ale

Ta krása je o vkusu každého soudruha. Já preferuji světlé evroé typy.

Jestli se to tedy ještě smí dnes přiznat, aniž by v tom nejvyšší státní zástupce viděl nějaký ten rasismus a šíření nenávisti JSTOR is a digital library of academic journals, books, and primary sources Smí ji šéf prodloužit nebo zopakovat, když povýšíte nebo změníte druh práce? Máte nárok na dovolenou a nemocenskou? Zkušební doba je určená k tomu, aby se zaměstnanec se zaměstnavatelem vzájemně oťukali, zkusili, jestli jim to spolu bude klapat – když se ukáže, že ne.. Arsalan Qasimi, predsjednik Zadruge poljoprivrednih proizvođača Irana, izjavio je da je pandemija pogodila i izvoz zbog čega je oko 150.000 tona kikirikija ostalo u rukama proizvođača. Kako navodi iranska novinska agencija Fars, godišnja proizvodnja kikirikija u toj zemlji iznosi oko 250.000 tona, a.. Nemoc dna – co jíst. Kotvičník a jeho účinky. Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu. Oční kapky Visine při léčbě červených očí. Návod na rychlokvašené zelí které je hotové už za 3 dny. Na co je dobrá cibule v léčitelství. Šalvěj a její účinky. Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Na druhou stranu existují jídla, která se i rukama dají jíst elegantně, a proto se takový postup připouští i ve společnosti, a tedy i v restauracích a na recepcích.

Týká se to podle Ladislava Špačka jídel jako je humr, krevety či ústřice, pomáhat si případně můžeme například speciálními vidličkami na vytahování masa z krunýřů krevet a podobně.

Pokud se ale pustíte do krevet, je dobré vědět, jak vůbec jejich krunýř rozlomit, jinak se k masu nedostanete a navíc budete působit spíš tragikomicky. Nikdy nepokládejte otázku jen proto, že nevíte, co říct, a chcete, aby mluvila holka.

Nesmíte mít ani nejdrobnější pocit, ani jedinou myšlenečku doma Co jsi dělala, než jsem tě oslovil? Pokud čeká na přítele, musíte si se sváděním pohnout a zřejmě půjdete jen po telefonním čísle, kdežto pokud..

Video: Co se stane, když při řízení modelu nevíš co s rukama ! – YouTub

Kontan.co.id A co tedy dělat s rukama? Nejhorší je pozice nehybného robota. Tak to je jedna z nejčastějších otázek, které slýchám, popisuje britská sexpertka Až natrénujete pohyby rukou při sezení, postavte se před zrcadlo a přesvědčte se, jak se vaše gesta promění. Uvidíte, že uvolněné či spojené ruce a.. Inva Clothing Co-operation ICCO Oy Rucemi × rukami × rukama. Jedná se stejný jev jako v případě nohou (nohami × nohama). Tvar rukama se používá, pokud mluvíme o lidských nebo zvířecích údech . Jde o pozůstatek duálového zakončení. I když většinou je koncovka -ma brána jako nespisovná, v tomto případě tomu tak není

Welcome to Comm-Co – Telecommunication Company Comm-Co. We sell you what you need not what we have.

Through years of experience and knowledge we can provide high quality, customer oriented solutions for almost any problem, which makes Comm-Co a truly unique company Nemoc dna – co jíst. Kotvičník a jeho účinky. Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu.

Oční kapky Visine při léčbě červených očí. Návod na rychlokvašené zelí které je hotové už za 3 dny. Na co je dobrá cibule v léčitelství. Šalvěj a její účinky.

Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší Većina slučajeva ispucale kože na rukama su relativno blagi i mogu se slobodno tretirati kod kuće prirodnim lekovima i izbegavanjem materija koje mogu izazvati iritaciju. Međutim, neki slučajevi se manifestuju kao simptomi određenih bolesti, pa je neophodan lekarski pregled

JAK SPRÁVNĚ JÍST? Co jím, co nesmím jíst & kam se řadím

  • Takođe, osobe koje imaju karakteristično suvu kožu veoma često osećaju zatezanje, peckanje i svrab po celom telu, ali i po licu, rukama ili glavi. Sa druge strane, svrab može da bude povezan sa osipom koji se javlja iz nekog drugog razloga. Osip izazivaju alergeni, različita stanja i oboljenja..
  • Jsou ryby zdravé? Proč a jak často je jíst? Jaké živiny obsahuje rybí maso? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v tomto článku. Aby byl jejich přínos co nejlepší, doporučujeme jíst ryby jednou až dvakrát týdně. Snažte se pokud možno kupovat ryby, které byly chyceny v přírodě a ne pěstovány v rybích..
  • Rukama se smí na veřejnosti jíst i bobulovité ovoce, jako jsou jahody, víno či třešně, ale na větší kusy si na luxusní večeři musíte vzít příbor, což se týká i malých plátků melounu, rozhodně je nevykusuje jako doma.

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara? – Vitalia

Můžu to jíst rukama?

„Než se rozšířila vidlička, často se říkalo: proč ji používat, když nám Bůh dal prsty? Jedlo se třemi prsty většinou pravé ruky, Mohamed jen dvěma prsty. Namáčení rukou do mís bylo zapovězeno,“ vysvětluje Nina Provaan Smetanová.

„Důležité bylo mytí rukou: před jídlem, v jeho průběhu i po něm, a to pod proudem vody ze džbánu nebo z nalévadla. To byl sud opatřený kohoutkem, jak vidíme v Komenského díle Orbis pictus. Umyté ruce se utíraly do ručníku. Už od starého Egypta také platí pravidlo: otři si ruce a pusu, než sáhneš na skleničku,“ upozorňuje.

V Evropě se dlouho jedlo jen lžící a nožem. Zavádění vidličky urychlila španělská móda širokých límců – okruží, přes které si lidé nedosáhli do pusy. „Za rozšíření vidličky vděčíme také anglickému králi Karlu I.

, který v roce 1633 řekl, že se sluší ji používat. Tento zvyk se hned začal přenášet do šlechtických sídel a postupně se stal pravidlem. Ale vždycky existovalo něco, s čím si příbor neporadí.

Koneckonců – v polovině světa se stále jí rukama,“ dodává znalkyně etikety.

Co tedy můžete vzít v restauraci směle do ruky?

Chléb a chipsy

Chléb lámejte, případně krájejte, a mažte. Neměl by se okusovat. Rukama jezte i chipsy s dipem, a samozřejmě oříšky.

Křupavá slanina

Příborem byste ji rozlámali. Je to podobné jako chipsy.

  • Hranolky
  • Ale jenom tam, kde nedostanete příbor, zejména v podnicích s rychlým občerstvením.
  • Chlebíčky

V lepší restauraci vám přinesou malé sendviče jako jednohubky, které se dávají do pusy celé. Větší chlebíček byste měli držet na ubrousku a ukusovat. Když něco upadne, zůstane to na něm.

Sushi

Pokud neovládáte hůlky, je přípustné vzít sushi do rukou. Ale pozor, neodkusovat, ale jíst vždy v celku!

Neoloupané krevety

Jinak to ani nejde. Dobrou restauraci poznáte i podle toho, že jakmile nastoupí něco, co se jí rukama, automaticky vám přinesou finger bowl: nádobu, ve které si máčíte prsty.

Vařené slávky

Na stůl by měly přijít v misce s trochou vývaru, neměly by v něm plavat. Z misky se nabírají buď rukama, nebo lžíci či kleštičkami na talíř. Vnitřek otevřené mušle můžete vybrat vidličkou anebo rukou, ale nejstylovější je použít jinou mušli jako kleštičky. Vyjedené mušle se odkládají na zvláštní talíř nebo misku a opět stylové je vrstvit jednu na druhou.

Kostičky sýra

Jestliže nejsou k dispozici párátka ani malá vidlička, lze vzít kostičky sýra do ruky. Totéž platí pro olivy.

Kukuřice

Jako jediná se může okusovat. Často bývá napíchnutá na špejli, aby se vám lépe držela.

  1. Artyčoky
  2. Když dostanete artyčok v celku, odlupujete lupínky rukama.
  3. Chřest

Pokud je uvařený al dente, zvedněte ho pravou rukou a vidličkou v levé ruce se jistěte, aby nespadl. Tato tradice pochází z první republiky, kdy nebyly všechny nože nerezové, takže hrozilo, že budou s chřestem reagovat a brát mu chuť.

Ovoce

Měli byste ho dostat už rozkrájené, stejně jako meloun. Rukama se jedí také hrozny. Správně by měly být nastříhané.

A co kuře?

– Doma si ho jezte, jak chcete, ale v restauraci, kde máte založen příbor, ho použijte i na kuře. Už staří Babyloňané sice brali do ruky kost, ale neokusovali ji – odlupovali kousky masa a ty vkládali do pusy.

– Za první republiky, třeba u prezidenta Masaryka, bylo zvykem, že kuřecí kost měla nahoře papírek. Za ten se vzala a pak se mohlo maso obírat prsty, ale lepší bylo odlupovat ho vidličkou.

– Podobně je to s další drůbeží, králíky nebo třeba s holoubaty. Pokud jste na návštěvě, počkejte, až začne jíst hostitel, a řiďte se jeho příkladem.

Kopřivka – nejčastější příčiny, příznaky a léčba

  • Kopřivka (urticaria) je druh kožního onemocnění, která získala svůj název podle toho, že její projevy připomínají požahání kopřivou.
  • Kopřivka alespoň jednou za život potrápí téměř třetinu populace. Může se vyskytnout v jakémkoliv věku (výjimkou není třeba kopřivka u malých dětí), ženy jsou však postiženy dvakrát častěji než muži.
  • Mezi nejčastější příčiny vzniku kopřivky patří alergická reakce na potraviny, léky, kosmetiku nebo další alergeny. Dále se může jednat o kožní reakci na sluneční záření, chlad, vodu, změnu tělesné teploty, tlak nebo třeba stres.
  • Příznaky kopřivky zahrnují především výsev bílých nebo červených pupenů, které jsou vystouplé, způsobují nepříjemné svědění a mohou vytvářet větší zarudlou oteklou plochu jménem pomfus. Někdy se také objeví čiré nebo krví zalité puchýřky.
  • Kopřivka může postupem času sama od sebe vymizet. Její projevy se léčí pomocí antihistaminik nebo kortikoidů a pokud je příčinou stres, podávají se také antidepresiva.
  • Pokud si chcete doma ulevit od nepříjemného svědění, vyplatí se vyzkoušet vlažné sprchy a obklady nebo levandulové koupele. Měli byste také raději nosit kvalitní vzdušné oblečení z bavlny.
Budete mít zájem:  Diabetes 2. Typu Příznaky?

Kopřivka neboli urticaria je druh kožního onemocnění, které se u pacientů projeví výsevem svědivé zarudlé vyrážky v podobě vystouplých pupenů. Za její vznik je často zodpovědná alergická reakce, může mít ale celou řadu dalších nealergenních příčin. Kopřivka v některých případech sama odezní, pokud k tomu ale nedojde, k léčbě se využívají antihistaminika nebo také kortikosteroidy.

Svůj název získala kopřivka podle toho, že její projevy vypadají velmi podobně, jako když člověka požahá kopřiva.

Podle odhadů se s tímto onemocněním alespoň jednou za život setká téměř třetina populace a ženy bývají postižené až dvakrát častěji než muži.

Kopřivka někdy doprovází také další zdravotní problémy, jako je například astma, atopický ekzém, bolest kloubů nebo dušnost.

Nejčastěji se projeví:

  • Kopřivka po celém těle
  • Kopřivka na obličeji
  • Kopřivka na krku
  • Kopřivka na břiše
  • Kopřivka na rukou
  • Kopřivka na nohou
  • Kopřivka na zádech
  • Kopřivka na stehnech
  • Kopřivka na kolenou

Lékaři rozlišují dva druhy kopřivky (tedy druhy vyrážek), a to konkrétně akutní a chronickou. Zatímco akutní kopřivka trvá několik týdnů a poté zmizí, jako chronická kopřivka se nemoc označuje ve chvíli, kdy se ji nepodaří vyléčit ani po šesti týdnech. Ačkoli vypadá vzhledově stejně, v tomto případě je kopřivka jen zřídkakdy vyvolaná alergií a nebývá to teda alergická vyrážka.

Příčiny vzniku kopřivky

Jaké má kopřivka příčiny? Kopřivka může na kůži vzniknout z mnoha různých důvodů, nejčastěji se ovšem projeví alergická kopřivka. Mezi alergeny, které svědivou vyrážku u pacientů vyvolávají, patří potraviny, kosmetika a prací prášky, léky, kovy, nebo třeba bodnutí hmyzu.

Další druhy kopřivky

  • Sluneční kopřivka – reakce na sluneční záření
  • Chladová kopřivka – reakce na chlad
  • Akvagenní kopřivka – reakce na styk s vodou
  • Stresová kopřivka – reakce vyvolaná v důsledku silné psychické zátěže, kožní vyrážka ze stresu
  • Cholinergní kopřivka – reakce vyvolaná změnou tělesné teploty (horečka, saunování, sport)
  • Tlaková kopřivka – reakce vyvolaná tlakem na kůži nebo delším třením (například o oblečení)
  • Kopřivka spojená s onemocněním imunitního systému

Mnoho lidí si také klade otázku, zda je kopřivka přenosná z člověka na člověka. Odpověď je samozřejmě záporná, protože podstatou vzniku kopřivky je reakce organismu na konkrétní látku nebo podnět. Kopřivka tedy není nakažlivá.

Co u vás kopřivku vyvolává?

Jak vypadá kopřivka?

Typickým příznakem kopřivky je vyrážka na těle. Pacienty přitom nejčastěji trápí vyrážka na rukou nebo na nohou, ale postižena bývají také další místa. Výjimkou proto není ani vyrážka na břiše, vyrážka na zádech či vyrážka na obličeji.

Kopřivka se projevuje se především výsevem pupenů, které mají červenou nebo bílou barvu a způsobují nepříjemné svědění. Tyto svědivé pupínky na těle se poměrně rychle hojí a na jejich místě vznikají nové. Kolem nich se navíc často vytváří větší zarudlá či oteklá plocha odborně nazývaná pomfus. Ta může mít různou velikost od drobné skvrny až po rozsáhlé mapy.

Ačkoliv vyrážka obvykle nepříjemně svědí, pacienti by se měli vyvarovat jakémukoliv škrábání. Tření postiženého místa by totiž mohlo vést k tomu, že si do kůže zanesou další zánět. Pacienti někdy také popisují, že se u nich střídá příznakové a bezpříznakové období, kdy kopřivka na čas samovolně vymizí a poté se její symptomy znovu objeví.

A jaké má kopřivka příznaky, pokud jde o puchýřnatou formu? Na kůži začnou vznikat drobné či větší puchýřky, které jsou buď čiré nebo zalité nahromaděnou krví. Kopřivka v blízkosti rtů, očí a genitálií může způsobit také nadměrné otoky (angioedémy). Ve výjimečných případech se mohou objevit také další doprovodné příznaky, které nejsou specifické pouze pro kopřivku.

Méně časté příznaky:

  • Silná únava
  • Poškození sliznic
  • Chrapot
  • Potíže s dýcháním
  • Potíže s polykáním
  • Otoky a bolesti kloubů
  • Nevolnost, průjem, zvracení
  • Bolesti hlavy
  • Píchání u srdce
  • Pokles krevního tlaku

Jak vyléčit kopřivku?

Akutní kopřivka ve většině případů postupem času sama odezní.

Pokud si je pacient jistý, který alergen nebo podnět u něj tuto reakci vyvolal, nejlepším řešením je zcela se mu vyhnout.

Někdy ovšem příčina zůstává záhadou i pro lékaře, proto by měl nemocný omezit kontakt s dalšími rizikovými faktory, jako je sluneční záření, alkohol, stres nebo třeba těsné prádlo.

Celková léčba kopřivky

Léčba kopřivky se soustředí především na potlačení alergické reakce a nepříjemného svědění.

Co se týče celkové léčby, pacientům se podávají antihistaminika (Zodac, Zyrtec) nebo kortikosteroidy, které účinně tlumí akutní zánět.

Léky na kopřivku někdy zahrnují také antidepresiva (amitriptylin, doxepin), která se podávají v případě, že je původcem onemocnění stres.

Lokální léčba kopřivky

Jak léčit kopřivku pomocí lokálních přípravků? Aby pacient zabránil nepříjemnému svědění, může aplikovat například speciální roztok nebo mast na kopřivku s obsahem 1% mentolu.

Léčba chronické kopřivky

Diagnostika chronické kopřivky je často velice obtížná a její příčinu se někdy ani nepodaří správně identifikovat.

Taková nemoc pak přetrvává delší dobu nebo se opakovaně vrací a k jejímu zvládnutí je třeba dlouhodobá pravidelná léčba.

Důležité je vyhýbat se známým spouštěčům, dále se používají nesedativní antihistaminika a v nejtěžších případech se chronická kopřivka léčí také imunosupresivy.

Kopřivka a anafylaktický šok

Kopřivka může být také součástí projevů anafylaktického šoku. V takovém případě je nutné okamžitě přivolat lékařskou pomoc, aplikovat postiženému adrenalin a zajistit volné dýchací cesty.

Jak si může pacient pomoci sám?

Vyplatí se například vyzkoušet vlažné sprchy nebo obklady, které by měly ulevit nepříjemnému svědění. Abyste zbytečně nedráždili postiženou kůži, raději zvolte kvalitní vzdušné oblečení z bavlny.

Ulevit od bolesti mohou také levandulové nebo jitrocelové koupele a další věcí, co na kopřivku pomáhá, je jakákoliv termální voda.

Bylinky se ale při léčbě kopřivky obecně příliš nedoporučují, protože se mohou chovat jako alergeny.

V akutních případech, kdy není příčina onemocnění známá, se také doporučuje čajová dieta při kopřivce s vyloučením konzervovaných, hodně kořeněných, uměle slazených, dobarvovaných a dochucovaných potravin. Vhodné je pít hodně vody a vyhnout se rybám, mořským plodům, plísňovým sýrům, některým druhům zeleniny (rajčata, paprika), ořechům, jahodám a dalšímu ovoci.

Kopřivka u dětí

Kopřivka se může vyskytovat v jakémkoliv věku. Typická je například dětská kopřivka u kojenců a batolat, výjimkou ale není ani svědivá vyrážka u dětí staršího věku nebo u seniorů.

Zatímco děti trápí spíše kopřivka způsobená infekcí nebo vyvolaná alergickou reakcí na určitý druh potravin či na kousnutí hmyzem, kopřivka u dospělých vzniká často jako reakce na nějaké léky, expozici chladu či slunci, cvičení nebo nervové vypětí.

Kopřivka v těhotenství

Alergické reakce bývají během těhotenství utlumené, těhotenská kopřivka tedy může značit spíše změny hladiny hormonů nebo změny v metabolismu nastávající maminky. Někdy se jedná o celkovou imunologickou reakci a dojde k osypání celého těla. Nastávající maminky, u kterých se vyskytne nepříjemná svědivá vyrážka, by měly raději navštívit ošetřujícího lékaře.

Kopřivka foto

Jako kopřivka neboli urticaria se označuje kožní onemocnění, které způsobuje, že se pacientům na pokožce objeví svědivá vyrážka v podobě vystouplých pupenů. Svůj název dostala podle toho, že projevy mohou připomínat situaci, kdy se člověk popálí o kopřivu. Alespoň jednou za život se přitom s kopřivkou setká téměř každý člověk, ale ženy bývají postiženy dvakrát častěji než muži.

Lékaři rozlišují dva různé druhy kopřivky. Zatímco akutní kopřivka trvá několik týdnů a pak zmizí, chronická kopřivka je označení pro nemoc, kterou se nedaří vyléčit ani po šesti týdnech.

Vyrážka se přitom nejčastěji objevuje na obličeji, na krku, na břiše, na zádech, na rukou a na nohou, na stehnech či na kolenou, ale výjimkou nejsou ani případy, kdy pacienta postihne kopřivka po celém těle.

Kopřivka se na pokožce objevuje z mnoha různých důvodů, přičemž nejčastěji se jedná o alergickou vyrážku, která je reakcí například na některé potraviny, kosmetiku, prací prášky, léky nebo bodnutí hmyzu.

Kromě toho se u pacienta kopřivka může objevit jako reakce na sluneční záření, reakce na chlad či na styk s vodou, reakce na stres, reakce na změnu tělesné teploty či reakce na tlak nebo delší tření.

Vyrážka ovšem může doprovázet také jiná onemocnění.

Akutní kopřivka většinou odezní sama. Pokud jde o vyrážku vyvolanou konkrétním alergenem, je nutné zcela se mu vyhýbat. Kromě toho může pomoci omezení kontaktu s rizikovými faktory, jako je sluneční záření, chlad, alkohol či přílišný stres.

Celková léčba kopřivky se pak soustředí na potlačení reakce. Pacientům se podávají antihistaminika či kortikosteroidy. Lokální léčba zahrnuje aplikaci speciálního roztoku nebo masti na kopřivku.

Chronická kopřivka pak vyžaduje dlouhodobou pravidelnou léčbu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector