Jaká je pravda o vitamínech a vitamínových doplňcích?

Jistě, vyvážená strava je pro náš organismus důležitá. Podle odborných studií obsahuje jídelníček mnoha lidí nedostatek látek jako hořčík, kyselina listová, vápník, železo, zinek nebo některé vitamíny.

To je uváděno jako jeden z údajných důvodů, proč bychom měli užívat doplňky stravy a vitamínové preparáty.

Dalšími jsou i nebezpečí v životním prostředí – působení automobilových a průmyslových emisí a jiných škodlivin, které mohou v organismu poškozovat tkáňové buňky a odčerpávat z těla důležité výživové látky.

Jaká je pravda o vitamínech a vitamínových doplňcích?
Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Údaje o nevyvážené stravě vedly k rozvoji obrovského trhu s potravinovými doplňky, které mají trhliny ve výživě zaplnit a organismu dodat optimální množství důležitých látek.

Jako doplňky stravy se označují přípravky, které se svou formou, ale i obsahem mnoha látek podobají léčivům přípravkům, ale spadají do kategorie potravin. Doplňky stravy mají dodat organismu živiny, které potřebuje, ale nezískává je v dostatečné míře v běžné stravě, nebo jiné zdraví prospěšné látky. Podle právních předpisů musejí obsahovat označení „doplněk stravy“.

K základním složkám naší potravy patří i vitamíny. Názory, že jejich přísun v podobě různých vitaminových doplňků musí být pro naše tělo jednoznačným přínosem, vyznívají logicky. Je tomu tak doopravdy?

Zdravotní účinky vitamínových preparátů jsou minimálně sporné

Ke zkoumaným látkám, které se nacházejí v potravinových doplňcích a u nichž se předpokládal pozitivní vliv, patří i beta-karoten. Beta-karoten je látka, která se přirozeně nachází v ovoci a zelenině a kterou tělo přeměňuje na vitamín A.

Předpokládalo se, že beta-karoteny nebo vitamíny A mohou chránit před rakovinou nebo srdečními chorobami.

Tento předpoklad podporovaly epidemiologické studie, podle kterých konzumenti stravy bohaté na zeleninu a ovoce, zdroje betakarotenů, byli oproti ostatním vystaveni mnohem nižšímu riziku rakoviny a srdečních chorob.

A výzkumy rovněž ukázaly, že čím více beta-karotenu se nachází v séru osoby, tím je riziko rakoviny nižší.

Podle hypotézy sloužily tyto substance jako antioxidanty, které likvidují nebezpečné chemikálie známé jako volné radikály.

Normálně tělo s agresivními molekulami, radikály, dobře vychází – ba co více: bez nichž by náš život vůbec nebyl možný.

Obchod se strachem z radikálů ale vykresluje co nejděsivější obraz: tyto látky mohou poškodit DNA, což vyvolává rakovinu, a mohou též přeměnit jinak neškodný cholesterol na substanci, která povede k srdeční chorobě…

Výsledky mnoha studií na desetitisících lidí vyvolávají obrovské pochybnosti o příznivých zdravotních účincích vitamínových preparátů. Zde jsou některé z nich:

  • „Bylo to největší zklamání mé kariéry,“ přiznal šéflékař Charles Hennekens z Harvardu, když na jaře 1996 představil výsledek své Physicians Health Study, při níž 22 000 lékařů z USA po dobu 12 let užívalo beta-karoten (nebo placebo). Látka podobná vitamínu však nepomáhala ani proti rakovině, srdečnímu infarktu, ani proti ničemu jinému. Hennekensův rozčarovaný závěr: „Nevidím absolutně žádný užitek.“ 
  • Rovněž v USA byla prováděna tzv. CARET-studie. Zúčastnilo se jí 18 000 pacientů, všichni do jednoho lidé, jejichž plíce byly zatěžovány cigaretami nebo azbestem. Dostávali kombinaci vitamínu A a beta-karotenu v naději, že tyto dávky sníží výskyt rakoviny plic. Opak byl pravdou: účastníci, kteří polykali beta-karoten s vitamínem A, umírali na rakovinu plic častěji než ti, kteří dostali místo vitamínů jen placebo. U této vitamínové kombinace stoupl výskyt rakoviny plic o 28 procent a předpokládaná délka života klesla o 17 procent. Když byl tento katastrofální výsledek předložen, byla studie počátkem roku 1996 zastavena.
  • Výsledky výzkumu HOPE-TOO, jehož se účastnilo 7000 diabetiků nebo lidí s kardiovasku­lárními chorobami, kteří denně po dobu 7 let polykali vitamín E (400 IU) nebo placebo, byly zveřejněny roku 2005 v JAMA (the Journal of the American Medical Association). Konzumenti vitamínu E překvapivě vykazovali zvýšené (13%) riziko srdečního selhání a nebyl u nich žádný nižší výskyt rakoviny.
  • V jiné, finské studii, která byla rovněž předčasně ukončena již roku 1994, užívalo přesně 30 000 finských kuřáků beta-karoten, vitamín E nebo placebo. Výskyt rakoviny plic byl u účastníků, kteří dostali beta-karoten, také zde o 18 procent vyšší než u ostatních. Zároveň zemřelo na srdeční infarkt více lidí ze skupiny ošetřené beta-karotenem. Vesměs žili nejdéle kuřáci, kteří nedostávali žádné dávky vitamínů.
  • Podrobnější informace o šesti velkých studiích tohoto typu naleznete zde: http://www.sim­plyfit.com/Co­lumn/NColumn061706­.php.
  • Používání vitaminových doplňků, syntetických antioxidantů, může vést i k předčasnému úmrtí. Tvrdí to zpráva mezinárodní skupiny expertů Cochrane Collaboration, v níž stojí, že „Beta karoten, vitamin A a E zřejmě zvyšují úmrtnost.“ Vědci po důkladném výzkumu zjistili, že vitamin A u uživatelů v 16 procentech zvyšuje riziko úmrtí, beta karoten v sedmi procentech a vitamin E ve čtyřech procentech. Jedině u vitaminu C se prý neprokázal žádný škodlivý efekt.

Ovoce funguje, tabletky ne?

Jaká je pravda o vitamínech a vitamínových doplňcích?
Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Zatímco působení jednotlivých antioxidantů nevypadá ve světle výzkumů příliš slibně, nesčetné množství výzkumů a studií odhaluje souvislost mezi jídelníčkem bohatým na ovoce a zeleninu a nižším rizikem nemoci. Možná vysvětlení:

  • Ve skutečnosti to nemusí být antioxidanty, ale něco jiného v ovoci a zelenině, co chrání zdraví. Zdravotní ochranný efekt ovoce a zeleniny nelze přičítat několika vitamínům. Skupina karotenoidů nezahrnuje pouze beta-karoten, nýbrž 300 dalších látek, často s dosud neznámými účinky.
  • Umělé vitamíny na rozdíl od ovoce a zeleniny nemusejí obsahovat látky, které umožňují vitamíny relevantně využít.
  • Ochranný účinek ovoce a zeleniny lze možná přičíst ostatním fytochemikáliím nebo vlákninám.
  • Možným vysvětlením je i to, že lidé, kteří jedí více ovoce a zeleniny, konzumují méně poškozené jídlo.

Ať tomu je jakkoliv, jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu a vlákninu vám určitě zajistí mnohem lepší zdraví než vitamínové tabletky.

Vitamínů obvykle nemáme ani moc, ale ani málo

Nedostatek vitamínů je v naší společnosti exotickou výjimkou. Obvykle se vyskytuje jen u veganů – hlavně u dětí, jimž se nedostává vitamínu B12.

Průzkum dospělých ve věku 18–64 let, prováděný r.

2001 v Irsku, naznačuje, že – s možnou výjimkou niacinu (vitamín B3, též vitamín PP, kyselina nikotinová), a vitamínu B6 – existuje jen nízké riziko výskytu nepříznivých účinků v důsledku nadměrné konzumace vitamínů, bereme-li v úvahu běžné stravovací návyky. Nutriční přiměřenost pro většinu vitamínů byla v populaci dobrá. Více viz: http://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pub­med/11820920.

Podle britského ministerstva zdravotnictví by lidé měli získávat vitaminy hlavně z jídla a vystříhat se častého užívání vitaminových doplňků.

Peter Greenwald z Institutu pro prevenci a kontrolu rakoviny prohlásil: „Měli bychom se tím vážně zabývat. Někdo propaguje výživové doplňky. Kde je ta odpovědnost, která by ukázala na účinnost?“

Americký badatel v oblasti vitamínů Victor Hebert z New Yorku jde ještě o krok dál: „Prodej megadávek antioxidačních vitamínů za účelem potření rakoviny, posílení imunitního systému a oddálení stárnutí je spojen s představou, že tyto výrobky mají prokazatelně dané účinky a kromě toho jsou prý bezpečné. Ve skutečnosti jde o multimiliardový podvod.“

V Evropské unii sílí snahy stanovit k ochraně obyvatelstva mezní hodnoty vitamínových preparátů.

Vitamínové preparáty mohou i pomoci

Snadné a rychlé požívání vitamínů v podobě tabletek skrývá kromě zmíněných ještě jedno nebezpečí: „předávkování“. V případě vitamínů rozpustných v tucích to může mít opravdu nepříjemné následky.

„Přebytečné vitamíny mohou v těle, dříve než se vyloučí, způsobit značné škody.

Proto se vyplatí spotřebitelům vitamínových preparátů jednou vyzkoušet, jestli pomalým vysazením dávek vitamínů jejich zdravotní potíže nezmizí,“ uvádí odborník na výživu Udo Pollmer.

Dodává však, že neexistují žádné námitky na lékařské doporučení v případě nemoci. Při určitých potížích nám mohou jednotlivé vitamíny pomoci.

Mýty a pravda o vitamínech. Můžeme se obejít bez vitamínových doplňků?

Jaká je pravda o vitamínech a vitamínových doplňcích?

Slovo „vitamín“ poprvé použil polský biochemik Kazimierz Funk ve své práci popisující látky, bez kterých se lidské tělo ve výživě neobejde. Bylo to v roce 1913. Ve stejném roce americký biochemik Elmer McCollum objevil retinol. Byl to první objevený vitamín, dostal tedy název vitamín A.

Druhý v pořadí byl thiamin, vitamín B. Později pak byly objeveny další vitamíny rozpustné ve vodě, které tedy kromě písmene B dostaly ještě pořadové číslo. Později však byla část z nich ze seznamu „vyškrtnuta“, proto současná medicína nezná žádný vitamín B4 nebo B7.

Význam vitamínů je dnes obecně známý, jejich postavení ve výživě téměř posvátné a většina lidí se snaží je do své stravy zabudovat. Věříme, že vitamíny nám upevní zdraví, dají do pořádku trávení, odvrátí a vyléčí nemoci a prodlouží život. Je to tak doopravdy?
Mýtus.

Kdo konzumuje vyváženou stravu, není ohrožen vitamínovým deficitem.

Pravda: jídelníček moderního člověka, a to i ten nejvyváženější a nejpestřejší, vykazuje u většiny vitamínů deficit 20-30 procent. Jak to bylo zjištěno?

Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.  >>>

Vědci z USA a z Francie vložili do počítače chemické složení základních jídel francouzské kuchyně a uložili mu sestavit z nich jídelníček v maximální míře bohatý na vitamíny.

Příkladné menu se podařilo sestavit pouze u kyseliny askorbové: k zajištění denní potřeby vitamínu C doporučil počítač vypít denně 2 sklenice citronové šťávy.

Všechny ostatní vitamíny získáváme z celozrnného pečiva, rýže, pšeničné, pohankové a ovesné kaše, mléka, vajec, másla, rostlinných olejů, masa, hovězích jater a ledvinek.

Aby se však organismus opravdu „nasytil“ výživnými látkami, musel by člověk sníst koňskou dávku těchto potravin. Kupříkladu denní norma vitamínů skupiny B je obsažena v půldruhém kile pohanky a ovesných vloček. To se dá jen těžko sníst. V úvahu navíc musíme brát ztráty, vzniklé tepelnou a jinou úpravou potravin. A ty jsou značné.

Budete mít zájem:  Biorezonanční terapie

Mýtus: prvními příznaky avitaminózy jsou únava a podrážděnost.

Pravda: v odborné literatuře jsou podrobně popsány příznaky nedostatku konkrétních vitamínů. V praxi se jich však organismu vždy nedostává několik, protože mnohé biologicky aktivní látky působí společně. Například nedostatek kyseliny listové může být vyvolán jak nedostatkem folátu samotného (folát=kyselina listová), tak vitamínů B6 a B12, které umožňují jeho vstřebávání.

Mýtus: čím kyselejší potravina, tím více vitamínu C v ní je.

Pravda: množství vitamínu C nemá s kyselou chutí nic společného. Nejspíš jde o omyl, kdy si lidé spojují chuť kyseliny citronové nebo šťavelové s vitamínem C. Přitom však 10 Dg syrového květáku obsahuje víc vitamínu C než citrusy. A květák, jak známo, kyselý rozhodně není.

Když už jsme u vitamínu C – je pravda, že chrání před nastuzením? Jak prokázaly vědecké výzkumy, nastydne se stejně ten, kdo vitamín C polykal, jako ten, kdo ho nejedl. Ovšem průběh nastuzení je odlišný.

Lidé konzumující pravidelně vitamín C snášejí onemocnění snáz a dříve se uzdravují.

Mýtus: určit, zda má organismus toho či onoho vitamínu dostatek, se dá na základě rozboru krve.

Pravda: v mnoha případech skutečně rozbor krevní stačí. Stále však nebyl stanoven jednotný standard a dosaženo jednotného mínění o tom, kdy vlastně začíná avitaminóza. Proto můžete u různých laboratoří narazit na různé údaje.

A jakoby se vědeckým snahám vysmívaly, mají některé vitamíny ve zvyku ukládat se na zkoumání jen velmi těžko přístupných místech.

Například k získání věrohodných údajů o přítomnosti a úrovni hladiny vitamínu A v organismu je nutná biopsie jater.

Množství vitamínů v organismu se ustavičně mění. Sníte-li například velký červený grapefruit, už po pár hodinách se vám prudce zvýší hladina vitamínu C. Stačí však vykouření jediné cigarety a hladina vitamínu C spolu s hladinou kyseliny listové poklesne.

Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.  >>>

Mýtus: abychom byli zdraví, stačí jíst vitamínové doplňky.

Pravda: jistě, užívání některých vitamínových preparátů má svůj podložený základ. Je například známo, že kyselinu listovou by měly užívat těhotné ženy, protože brání vzniku vrozených patologií nervové trubice. Vápník spolu s vitamínem D zase brání vzniku osteoporózy v období menopauzy. Syntetické i přírodní vitaminy mají navíc stejné složení i strukturu.

Jedinou výjimkou je vitamin E, jehož přírodní forma je pětkrát účinnější než varianta syntetická.
Kdybychom se však chtěli svěřit pouze vlivu pilulek, přišli bychom o další významné složky přirozených potravin, například o bílkoviny, vlákninu atd., které tabletky neobsahují.

Kupříkladu obyčejné, nijak obohacované mléko je výborným zdrojem vápníku a některých vitamínů skupiny B.

Lidé se občas domnívají, že čím více vitamínů budou užívat, tím lépe. To ale neplatí. V tuku rozpustné vitamíny si organismus ukládá do zásoby.

Pokud je nedokáže zpracovat, mohou v něm naopak působit jako jed a vyvolat nežádoucí reakci. Stejně tak nadbytek vitamínů rozpustných ve vodě může způsobit problémy.

Přehnané dávky vitamínu C mohou vyvolat tvorbu ledvinových kamenů, průjem nebo kožní vyrážku.

Pokud je to opravdu nevyhnutelné, neměl by člověk konzumovat formou vitamínového preparátu více než 1-2 vitamíny. A vždycky až po poradě s lékařem. Je totiž třeba brát v úvahu osobu příjemce. Jiné potřeby mají mladí lidé, jiné senioři, jiné nemocní a naprosto odlišné jsou u dětí.

Lidé vyznávající vegetariánskou nebo veganskou stravu jsou rovněž specifickou skupinou, u níž je třeba doplňovat vitamíny B12, B2, D, kyselinu listovou a také železo, vápník, zinek a jód.
Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.

  >>>

=========
Koření na místě léků
Zásadotvorná strava – zdroj zdraví

Vitaminová abeceda: Vitamin A + karotenoidy

Řekne-li se vitamin A, člověku by se mělo vybavit spojení se zrakem, pokožkou, ale také sliznicí nebo imunitním systémem. Pokud by se vám zdálo, že to jsou oblasti spojované s karotenoidy (beta-karoten, lutein apod.), máte také pravdu – právě z nich se vitamin A v našem těle vytváří, jsou totiž jeho provitaminy.

Vitamin A pro váš zrak

Vitamin A patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích (více o vitaminech v našem článku „Vitaminy: Látky nezbytné pro život“) a je mu připisována celá řada pozitivních přínosů.

Nejčastěji se mluví o zraku, což zmiňuje na prvním místě i internetová encyklopedie Wikipedia: „Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitaminu proto vede k šerosleposti.

“ A mluvíme-li o očích, je nutné zmínit také lutein – jeden z provitaminů patřících mezi karotenoidy. Jeho pravidelný příjem může mít příznivý vliv na funkci očí, stejně jako tomu je v případě dalšího karotenoidu zeaxantinu.

Je proto logické, že právě tyto látky obsahují doplňky stravy vhodné pro oči, jako je například MaxiVita Exclusive Lutein forte+ nebo Bylinný sirup Zdravé oči.

Vitamin A jako antioxidant

Vitamin A je také důležitý antioxidant, což znamená, že pomáhá tělu bojovat s volnými radikály, které jsou schopné poškozovat zdravé buňky.

Vitamin A se na ně naváže a odchází s nimi z těla pryč, aniž by měly možnost na organizmus negativně působit.

Velmi významnými antioxidanty jsou právě karotenoidy, za nejsilnější z nich je pak považovaný lykopen – červené barvivo vyskytující se například v rajčatech. Zajímavostí je, že jeho využití je vyšší při tepelném zpracování.

Jaká je pravda o vitamínech a vitamínových doplňcích?Beta-karoten pro vaši pokožku

Když už je řeč o barvivech, je třeba zmínit známý beta-karoten. Jedná se oranžovo-žluté barvivo, jehož vlastností se využívá ve spojení s opalováním. Beta-karoten je provitaminem vitaminu A, který udržuje normální stav pokožky, pečuje o ni a pomáhá jí získat a udržet krásnou barvu po pobytu na slunci.

Vyskytuje se v řadě doplňků stravy určených k podpoře opálení a doporučuje se užívat zhruba měsíc až dva před sluněním.

Více se o beta-karotenu dozvíte v našem článku, vybrat si pak můžete z různých doplňků stravy obsahujících beta-karoten, z nichž některé nabízejí velmi bohatý mix dalších účinných látek, jako je například zmiňovaný zeaxantin nebo lutein.

K dalším vlastnostem vitaminu A patří jeho schopnost pomoci metabolizmu železa, proto jeho provitaminy nechybí ani v doplňcích stravy obsahující právě železo, třeba Revital Ferrodyn nebo MaxiVita Železo pro podporu krvetvorby.

K čemu všemu vitamin A přispívá?

Vitamin A existuje ve dvou formách, a to jako vitamin A1 (retinol) a vitamin A2 (3-dehydroretinol). Široké spektrum jeho účinků zmiňuje i jinak velmi striktní nařízení EU týkající se schválených zdravotních tvrzení, mezi kterými najdete, že vitamin A přispívá k:

  • udržení normálního stavu zraku
  • normálnímu metabolizmu železa
  • udržení normálního stavu pokožky
  • normální funkci imunitního systému
  • udržení normálního stavu sliznic
  • podílí se na procesu specializace buněk

Kde všude vitamin A najdete?

Vedle doplňků stravy, které vitamin A či jeho provitaminy obsahují v koncentrované podobě a v přesně daném množství, se samozřejmě jak vitamin A, tak zmiňované karotenoidy nacházejí ve stravě.

Beta-karoten obsahují zejména žlutě a oranžově zbarvené druhy ovoce a zeleniny, jako jsou například mrkev, rajčata, meruňky, broskve, mango, papája, dýně a další.

Na vitamin A narazíte také v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku, špenátu, kapustě, kukuřici, máslu a mléku nebo melounu.

Přečtěte si i o dalších vitaminech v naší vitaminové abecedě:

DESATERO – jak si vybrat správný doplněk stravy

Jak si správně vybrat, abyste toho neužívali mnoho, užívali to správné atd.? Zde je několik praktických rad… Trh je zaplaven mořem různých výrobků, vybrat si ten pravý, je jako běhat v minovém poli. 

Přírodní lékárnu provozuji již téměř 20 let a za tu dobu jsem nashromáždila několik základních rad, které vám mohou při výběru pomoci.

První článek tohoto typu jsem napsala v roce 2013. Nyní jsem jej zrevidovala v roce 2021 a dodala několik dalších informací, které jsem v roce 2013 nevěděla 🙂

Z pohledu prodejce zní trochu kontraproduktivně –  nenechte se zmást levnými výrobky. Na druhou stranu však platí, že drahý výrobek nemusí být lepší než ten levnější. Vždy je dobré si nechat poradit od odborníka nebo si udělat trochu času a porovnat si množství účinných látek v kapsli, jejich kombinaci pro vyšší vstřebatelnost, jejich druh, přidatné látky apod.

Např. zinek – ten můžete koupit obyčejný např. za 50 – 100 Kč. Jenže jej skoro všechen vyčůráte. Je tedy lepší zvolit chelátový, ten se ale pohybuje od 130 – 300 Kč, ale vstřebáte ho z 80%. Zde přesně platí, nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.

VŽDY čtěte složení. Může se vám zdát, že držíte v ruce stejný produkt (např. hořčík), ale jeden může obsahovat další přídatné látky, jeden taky může být oxid a druhý bisglycinát. Nestačí tedy říci, že chcete hořčík.

Při koupi dávejte přednost kapslím před tabletami. Méně živin se ztrácí při výrobě. Výjimkou z tohoto pravidla je vitamín B12, který by zničily žaludeční kyseliny, pokud by tableta nebyla potažena. Také to neplatí pro rostlinné výtažky, které jsou v tabletě slisovány (např. multivitamín Earth source)

Kapsle často obsahují speciální látky, které přípravek „dopraví“ tam kam je potřeba. Vždy je lepší vybrat kapsle z rostlinných zdrojů, před želatinovými.

Při vybírání doplňků do našeho eshopu se snažíme i tyto aspekty posuzovat a ze záplavy produktů vybíráme ty, které tyto požadavky, mimojiné, splňují.

Budete mít zájem:  Nejlepší alternativy zubní pasty – jak udělat domácí přírodní zubní pastu?

Hlavně se snažíme vybírat tak, aby kromě účinná látka byla vždy v kvalitní formě a bez zbytečných chemických šmakulád.

Alkoholové tinktury preferuji na krátkodobé užívání (max 6 týdnů), protože i alkohol se může stát následně škodlivinou. Z krátkodobého hlediska mohou mít rychlejší účinek, než tablety.

Vyvarujte se produktů, které obsahují všechno. U výrobků, obsahujících více než 10 přísad v jedné tabletě je velká pravděpodobnost, že budou bez zvláštních účinků. Samozřejmě vyjímka potvrzuje pravidlo, ale obecně se tím dá řídit.

Nenechte se zlákat reklamami. Doplněk stravy znamená to, což říká. Je to doplněk. Nezaměňujte to s různorodou stravou a už vůbec je neužívejte místo jídla. Platí to především pro přípravky na hubnutí.

Ty bez vaší snahy, omezení jídla a zařazení pohybu prostě nefungují. Jsou pouze nápomocny, když se do toho chcete pustit se vším všudy.

Pomohou spálit tuky, nastartovat metabolismu a snížit třeba chuť na sladké. 

Není potřeba užívat desítky lahviček a kapslí podle toho co vám zrovna někdo doporučil nebo jste se někde dočetli. Komplexní preventivní program by měl zahrnovat:

  • Imunitní systém.
  • Krevní oběh – cévy a žíly.
  • Udržování zdravé střevní mikroflóry.
  • CNS.

Tyto body pak souvisí s dalšími orgány a problémy, které vás mohou trápit. Nezdravé cévy způsobují vysoký krevní tlak a špatný cholesterol a takto bychom mohli pokračovat. Ještě bych dodala své oblíbené „hořčíkem nikdy nic nezkazíte“.

Začíná otázkou – co je vlastně detoxikace? Často mi chodí do poradny dotazy – „něco na detoxikaci“. Co ale vlastně chcete detoxikovat? Játra, ledviny, střevo? Moje rada zní – o střevo byste se měli starat pravidelně (viz rada výše). Na ledviny většinou stačí dodržovat důsledně pitný režim v podobě čisté neperlivé teplé vody (0,5 – 0,7 l na 20 kg vaší váhy). Pak tu zůstávají játra. Ty skutečně péči v oblasti očisty doporučuji, ale raději tomu říkám „jaterní restart“. Vhodné období je jaro, konkrétně od půlky února do půlky května. I zde jsou však pravidla, která je dobrá dodržovat. 

Je kombinace několika doporučení – zkontrolujte datum výroby nebo datum spotřeby. Skladujte na chladném a tmavém místě. Po každém otevření pečlivě zavřete. Užívejte všechny doplňky podle instrukcí na etiketě (před jídlem, po jídle apod.). Každá látka má své potřeby pro trávení a vstřebávání.

Obecně by se dalo říci, že byliny je vždy lepší podávat na prázdný žaludek.

Souvisí se všemi předchozími – při výběru si nechte poradit od odborníka. Předejdete tak zbytečnému vyhazování peněz za přípravky, které se zrovna vaší chemické továrně nehodí. Věděli jste, že bolest kolen může souviset s ledvinami nebo žlučníkem? Přípravky na klouby pak jsou zbytečné. Pomohou pouze pokud bolest kolene skutečně pochází z kloubu (nevyživená chrupavka, nedostatek kolagenu apod). Je však ten skutečný kořen zrovna tam? Přírodní medicína je hodně o tom, že vše souvisí se vším.

Pokud máte v jakémkoliv směru starost o své zdraví, navštivte svého lékaře bez prodlení. Doplňky mohou být nápomocné, ale nezaměňujte je za kvalifikovanou zdravotní radu. Jestliže jste těhotná nebo pravidelně užíváte léky a ráda byste také brala doplňky, doporučuje se, abyste s tím seznámila lékaře.

Používejte selský rozum a vlastní pocity. Vaše tělo mnohdy ví přesně co potřebuje, tak se nenuťte do osvědčených rad kamarádek, které byly na hodinovém školení o zdraví. Každé tělo je jiné a to, co pomohlo kamarádce, může vám klidně ublížit. Auto si také nenecháte opravit od člověka, který studoval na automechanika měsíc.

Vitamínové předplatné po dobu 6 měsíců

Vitamínové předplatné je unikátní služba určená pro pravidelné uživatele Vitamineralu. 

JAK TO FUNGUJE?

Objednáte si zvýhodněné předplatné. Do poznámky v objednávce uvedete datum ke kterému chcete odeslat v každém měsíci Vitamineral a o víc se nemusíte starat. Budete mít jistotu, že Vám ve stanovený termín, po dobu 6-ti měsíců, přijde váš balíček plný energie. Samozřejmě je možné odebrat všechny produkty najednou, i to prosím uveďte do poznámky.

VITAMINERAL  je vyvážený výživový doplněk. Obsahuje spektrum vitamínů a minerálních látek. Věděli jste, že: vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci: krevních cév, kostí, dásní i kůže. Vitamin D přispívá k udržení normální činnosti svalů. Vitamin B6 přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Doplněk je vhodný na běžné denní úžívání a velice se doporučuje pro sportovce a osoby s velkou psychickou zátěží.

Obsah aktivních látek v 1 sáčku RHP v %
Vitamin C (kyselina L-askorbová) 500 mg 625%
Vitamin E (DL-alfa-tokoferylacetát) 268 mg 2233%
Šípek 150 mg *
Bioflavonoidy (z citronů, pomerančů, grapefruitů, limetky a mandarinek) 150 mg *
Vápník (vápenaté soli kyseliny trihydrogenfosforečné) 250 mg 31,25%
Hořčík (oxid hořečnatý) 125 mg 33,34%
Vitamín B1 (thiamin-mononitrát) 50 mg 4545%
Vitamín B2 (riboflavin) 50 mg 3571%
Vitamín B3 (niacinamid) 50 mg 312,5%
Vitamín B5 (D-pantothenát vápenatý) 50 mg 833%
Vitamín B6 (pyridoxin hydrochlorid) 50 mg 3571%
Cholin (cholin bitartrát) 50 mg *
Inositol 50 mg *
PABA 50 mg *
Draslík (glukonan draselný) 22,5 mg 1,125%
Železo (diglycinát železnatý) 9 mg 64,29%
Zinek 7,5 mg 75%
Mangan 2 mg 100%
Měď 1 mg 100%
Bor 0,5 mg *
Vitamín A (retinyl palmitát) 3000 µg 375%
Kyselina listová (k. pteroylmonoglutamová) 100 µg 50%
Vitamín B12 (kyanokobalamin) 50 µg 2000%
Biotin (D-biotin) 50 µg 100%
Jód (jodid draselný) 112,5 µg 75%
Chróm (chlorid chromitý) 50 µg 125%
Molybden (molybdenan sodný) 37,5 µg 75%
Selen (L-selenomethionin) 12,5 µg 22,73%
Vitamín D3 (cholecalciferol) 10 µg 200%
  •  *RHP není stanovená RHP – referenční hodnota příjmu
  • Složení:
  • Malá bílá tableta: Vitamín A (retinyl palmitát), Vitamín D3 (cholecalciferol), Objemové činidlo: mikrokrystalická celulóza, Protihrudková činidla: kyselina stearová, stearan hořečnatý
  • Větší šedá oválná tableta: vápník (vápenaté soli kyseliny trihydrogenfosforečné), hořčík (oxid hořečnatý a diglycinát hořečnatý), železo (bisglycinát železnatý), zinek (diglycinát zinečnatý), mangan (diglycinát manganatý), měď (diglycinát měďnatý), draslík (glukonan draselný), bor, jód (jodid draselný), chróm (chlorid chromitý), selen (L-selenomethionin), molybden (molybdenan sodný, Objemové činidlo: mikrokrystalická celulóza, Protihrudková činidla: kyselina stearová, stearan hořečnatý, oxid křemičitý, Emulgátor: sodná sůl kroskarmelózy
  • Žlutá měkká gelová kapsle: Vitamin E (DL-alfa-tokoferylacetát), Stabilizátor: želatina, Emulgátor: glycerol, voda
  • Žlutohnědá tvrdá kapsle: Vitamín C (kyselina L-askorbová), šípek a bioflavonoidy v kapsli z želatiny a vody
  • Oranžová tvrdá kapsle: Vitamín B1 (thiamin-mononitrát), vitamín B2, (riboflavin), vitamín B3 (nikotinamid), vitamín B5 (D-pantothenát vápenatý), vitamín B6 (pyridoxin hydrochlorid), vitamín B12 (kyanokobalamin), biotin (D-biotin), kyselina listová (kyselina pteroylmonoglutamová), cholin (cholin bitartrát), inositol, PABA v kapsli z želatiny a vody.
  • Dávkování: Užívejte jeden sáček denně současně s jídlem.
  • Skladování: Uchovávejte v suchu a temnu při teplotě + 4 až + 25 °C

Upozornění: Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré stravy. Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Ukládejte mimo dosah dětí! Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

  1. Hmotnost obsahu: 221 g (±5%)
  2. Obsah: 30 sáčků
  3. Vyrobeno v USA.
  4. Obrázek je pouze ilustrativní.
  5. Proč VITAMINERAL?

Všude se o tom mluví: “ Doplňky stravy“. Jedni říkají, že jsou nezbytně nutné pro tělo, druzí zase, že si vystačí s ovocem a zeleninou. Pravda je někde mezi, jelikož každý jsme originál a každý potřebujeme něco zcela odlišného. Chcete-li individuálního.

Výzkumy nám jasně ukazují, že v ovoci a zelenině již zdaleka nejsou takové hodnoty vitamínů a minerálů, jako kdysi. V mnoha případech se jedná o úbytek desítek procent.

Například v jahodách jsme v roce 1985 mohli najít 60mg vitaminu C na 100g potraviny. Ovšem v roce 2002 tato hodnota spadla na pouhých 8mg. A ostatní potraviny na tom nejsou jinak.

Vychází ze studie: Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002). 

V současné době není problém si nechat hodnoty vitamínů a minerálů v našem těle změřit. Zaměřuje se na to mnoho center jak v České republice, tak v zahraničí.

Co je hlavním indikátorem nedostatku vitamínů a minerálů?

Přístroje jsou skvělé, ale lidé se k těmto metodám často rozhodnou, až když řeší nějaký vážnější problém. Proto by vaším hlavním indikátorem mělo být Vaše tělo samotné.

Trpíte na bolesti hlavy? Jste hodně ve stresu? Míváte cukání ve svalech? Máte vyrážku? Palí vás oči? Nemoc se projeví, jakmile v těle vznikne nerovnováha.

To první co pro něj můžete udělat, je dodat mu dostatek vitamínů a minerálů. 

A ten, kdo chce být zdravý a užívat si života plnými doušky…jednoduše doplňuje vitamíny pravidelně.

Pravda o vitamínech (2004)

Každý rok se na světě utratí astronomické částky za prášky, o kterých si někteří lidé myslí, že jsou zázračnou prevencí nejrůznějších chorob. Každý den berou miliony lidí vitamínové doplňky v přesvědčení, že si tak udrží zdraví.

Ve vědecké veřejnosti ale sílí názor, že konzumace vysokých dávek vitamínů může vést i ke zcela opačnému výsledku.

Budete mít zájem:  Kiwi Účinky Na Zdraví?

Redaktoři BBC se za pomoci lékařů pokusili analyzovat současnou „vitamínovou revoluci“ a v racionální rovině seznamují diváky s účinky nejznámějších a nejoblíbenějších vitamínů. (oficiální text distributora)

(více)

Cha, tohle že má být produkční dokument BBC? 50% celého dokumentu tvoří záběr na rozpouštějící se tabletky. Stále dokola se opakuje jedna a ta samá myšlenka. Ubohost.

Dokument se snaží odpovědět na složitou otázku zda umělé vitamíny z lékárny neprojdou bez vstřebání neužitečně organismem, nebo nejsou dokonce škodlivé. Všeobecně platí všeho s mírou a většinou zajídat jídlem.

Tak to se moc nepovedlo. Dokument, ve kterém se během padesáti minut dozvíte, co jste už dávno věděli, pokud nejste průměrný Američan (tradičně bez přehledu v čemkoli) nebo hysterická Britka posedlá vitaminovými přípravky.

Stačí základní znalosti biologie, aby člověk chápal, že vitamin E a A (potažmo beta karoten) ve vyšších dávkách není vhodný a může spíš ublížit, než pomoci a vitamín C ve vysokých dávkách nezpůsobí, že už nikdy nedostanete rýmu. To bylo asi vše, co se natahovaně v dokumentu točí. Očekávala jsem víc.

Chtělo to víc rozvést farmaceutickou lobby, věnovat se i dalším vitaminům a nezasírat to zbytečně pipkama , které mají v hlavě nasráno a budou kupovat i krysí chcanky v tabletách, když jim nějaký herec v bílém plášti z televizní reklamy oznámí, že je to dobré proti stárnutí.

Příště prosím více vědy, více studií, z kterých skutečně vyplývá nějaký závěr kromě „možná a zřejmě by mohlo“.

Dokument to byl dobrý, ale čekal jsem nějaké větší odtajnění. Zajímal by mě třeba vliv vitamínu C. Na druhou stranu je to zajímavě udělané a nějaké informace se z toho člověk dozví.

Přijde mi, že tento dokument vyvolal více otázek než podal odpovědí. A že to navíc vzal v cukuletu. Pamatovat si z něj budu asi toliko, že vitamín A buď nebrat, nebo jen občasně.

Zaujímavý je najmä pohľad na tie ženy, ktoré sa snažia argumentovať bez argumentov a obracajú sa k viere.

A zas to není celá „pravda“. Není vitamín jako vitamín, záleží na původu a o tom nepadla ani zmínka. Typicky. Nedávno jsem četla článek s nadpisem „antioxidanty škodí“ a když to člověk rozklikl, zjistil, že je řeč právě o synt. vit. E a A, u nichž by člověk se zdravým rozumem ani nepředepokládal nic jiného. GMO céčko asi taky nebude to pravé ořechové, žejo.

Ale nadpis zvolí takhle zavádějící. Tak buďto jsem paranoik, nebo v tom je zase zřejmá snaha ovlivnit veřejnost v něčí prospěch.

Totiž farmaceutické korporace se přirozeně cítí být ohrožovány prevencí a nedejbože samoléčbou populace, jsou takovou novodobou církví – svěřte nám vaše peníze, vaše tělo, vaše zdraví, na nic se neptejte, důvěřujte nám a my se o vás postaráme (= vydojíme z vás maximum), to vše za využití jednoduché a léty ověřené metody: strachu. Středověk neskončil, jen se přetransformoval.

Všechno je teď rafinovanější, sofistikovanější, neprůhlednější a víc se dbá na to, aby to naoko vypadalo dobře, ovšem zákony společnosti jsou pořád tytéž, to se zkrátka přehlédnout nedá.

Takže tu máme fenomén střežte se vitamínů a potravinových doplňků, mohou vás zabít!, a radši poslušně papejte skutečné, ověřené léky z naší pestré nabídky jako hormony, analgetika, kortikoidy, neuroleptika, antidepresiva a jiné sračky, ovšemže ve jménu vašeho blaha a nic než blaha a ideálně po zbytek vašeho bezcenného života.

Z mnoha stran se na nás sype „nevěřte bylinám, riskujete svůj život…“, ale i tak obliba alternativních postupů roste, tudíž se tyto metody jisté okruhy snaží oslabit, jakákoli alternativa je spojovaná s okultními vědami a bývá vysmívaná, přestože její účinek (např. oněch bylin) je podložen nezávislými studiemi a tak. Takže jo, u syntetických vitamínů a kor těch barevných chemických koktejlů pro děti mám sama vážné pochybnosti o jejich přínosech pro lidský organismus, ale nelíbí se mi to zobecňování.

Vcelku nesouhlasím s některými komentáři. Dokument ukazuje vědecká fakta o vitamínech a vývoj jejich povědomí. Ano, je pravda, že ve filmu nezazní moc jednoznačných odpovědí, ale co bychom čekali ve sféře, která i nadále není plně prozkoumaná.

Může se stát znovu to, co ve filmu zaznělo: „Očekáváme, že čím více vitamínů do sebe dostáváme, tím lépe… A ono – není to pravda“.

Vždyť i závěr, který nám nyní přijde jasný za pár let vůbec jasný být nemusí! Proto bych řekl – dokument je výborný a sice nedává jasné závěry, ale dává jasné a nestranné argumenty, což je pro mně cílem dobrého dokumentu – 90%.

Místo doplňků stačí pestrá strava. Jak velkou roli hrají vitaminy? | Zdraví

LN Jak velkou hrají vitaminy roli v prevenci nemocí?Vitaminů je mnoho, jejich funkcí je zlepšování biochemických procesů v těle, podílejí se na metabolismu cukrů, bílkovin i tuků, ale především jsou pro život nezbytné. Až na výjimky je náš organismus neumí vytvořit a musíme je přijímat potravou. Některé z nich jsou důležité v prevenci infekčních nemocí, jiné jsou například důležité pro správnou činnost srdce nebo krvetvorbu.

LN Vitaminy mohu dostat i v lékárně. Do jaké míry nám pomohou v posílení imunity?Některé vitaminy podporují obranyschopnost organismu. Jiné vitaminy mají odlišnou funkci a imunizační účinek nemají. Pro imunitu jsou nejdůležitější vitaminy D a C. Vitamin D hraje významnou, i když zatím neobjasněnou roli v metabolismu bílých krvinek.

Ty mají zásadní úlohu v boji proti cizorodým mikroorganismům – virům nebo bakteriím. Při nedostatku vitaminu D jsou mnohem častější virové infekce horních cest dýchacích, přitom dostatek tohoto vitaminu z potravy má pouze jedno procento Čechů.

Vitamin C je důležitý pro správný metabolismus železa, a tedy i pro červené krvinky. Má ale také výrazné antioxidační účinky, tedy schopnost odstraňovat z těla škodlivé volné radikály, které mohou zhoršovat nebo způsobovat různá onemocnění.

LN Vitaminy jsou obohaceny leckteré potraviny. Jak se mohu ubránit tomu, abych tělo zbytečně netrápil jejich přebytkem?Základním pravidlem je pestrost stravy a zdravý životní styl. V takovém případě by jinak zdravý jedinec měl mít dostatek vitaminů zajištěn bez užívání přípravků.

Jsou základní dvě kategorie vitaminů: rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. Přebytek vitaminů rozpustných ve vodě způsobí maximálně zatížení vaší zažívací a vylučovací soustavy. Přebytek vitaminů rozpustných v tucích však může znamenat závažný problém a důrazně jej nedoporučuji.

Jsou to vitaminy A, D, E a K.

Patří mezi ně tedy i dnes hojně užívaný vitamin D. U něj je optimální denní dávka 1000 UI. Neměla by překročit 2000 UI. (Pozn. red.: UI znamená International Unit, česky mezinárodní jednotku. Používá se ve farmakologii. Popisuje biologické působení místo hmotnosti.)

LN Pro koho se hodí multivitaminové přípravky?Takové přípravky jsou určené především pro ty, kteří si nemohou zajistit dostatečný příjem vitaminů přirozenou cestou, jsou po nemoci či například operaci, nebo prožívají či očekávají zvýšenou fyzickou nebo psychickou zátěž.

LN Jsou pro někoho vitaminy důležité víc?V různém věku a situaci může být pro lidský organismus důležitý jiný vitamin. Například pro správný vývoj kostí je nezbytný vitamin D, proto jej předepisují lékaři dětem ihned po narození. Stejně důležitý je vitamin D pro ženy po přechodu jako prevence před osteoporózou.

Kyselina listová je důležitá pro ženy v raném stádiu těhotenství pro správný vývoj nervové soustavy plodu. A takto bychom mohli pokračovat jeden vitamin po druhém.

LN Může nastat nějaká nežádoucí reakce při braní vitaminů?Ano, mohou to být různé zažívací a kožní projevy následkem vyšší dávky nebo vlivem pomocných látek, ale také projevy hypervitaminózy – předávkování vitaminem, které je nebezpečné především u vitaminů rozpustných v tucích.

LN Jak bychom měli vést děti, aby jedly vitaminy v dostatečném množství?Nejlepší metodou bývá příklad.

LN Jaké přírodní zdroje vitaminů nebo minerálů není vhodné kombinovat s léky?Jednoduchá odpověď neexistuje, například vitamin D není vhodné doplňovat samoléčbou, pokud ho už užíváte v kombinovaném přípravku na osteoporózu. Dále například grep nebo oblíbené pomelo nejsou vhodné pro pacienty, kteří užívají některé konkrétní léky na vysoký tlak. Takových příkladů by bylo mnoho, proto je lepší se vždy poradit s lékárníkem.

LN Jak se řeší vitaminy u pacientů v nemocnici? Nemocní je jistě potřebují víc než zdraví…Doplňování vitaminů v nemocnici je obtížnější než doma. Některé potraviny třeba ani nemocný nesmí. Je vhodné se poradit s ošetřujícím lékařem.

LN Lidem, kteří leží dlouho v nemocnici, chybí vitamin D, který by mohli získat pobytem na slunci. Dá se nahradit tabletou?Vitamin D ze slunečních paprsků je v naší zeměpisné poloze možno získávat přibližně od května do října.

Je možné ho ale doplňovat – stravou, léky i doplňky stravy. Jeho hlavním zdrojem jsou mořské ryby – losos, tuňák, makrela, vejce, mléko a mléčné výrobky.

Pokud tyto potraviny nekonzumujete pravidelně a v dostatečném množství, nebo je vaše potřeba vitaminu D větší, můžete jej doplňovat užíváním léčivých přípravků nebo doplňků stravy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector