Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Základní informace

Omega 3 jsou dvě (respektive tři) polynenasycené mastné kyseliny – EPA a DHA. Tou třetí může být ALA, která se ale vyskytuje primárně v rostlinných zdrojích a tělo ji musí velmi ztrátově konvertovat na EPA a DHA. Pokud jde o účinky těchto dvou látek, EPA a DHA jsou nepostradatelnou složkou buněčných membrán.

 Hlavním zdrojem obou těchto kyselin jsou tučné mořské ryby a potažmo jejich olej, vegetariánské zdroje, jako například mořské řasy, už omega 3 tolik neobsahují.

A tím se dostáváme k hlavnímu problému, protože zatímco obyvatelé přímořských států konzumují ryby s železnou pravidelností, u těch vnitrozemských bývá v jídelníčku zastoupena zcela minimálně – často na úkor jiných tuků.

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Kde všude je najdeme?

Kromě omega 3 a 6 mastných kyselin ještě existují omega 9, které si naše tělo narozdíl od předchozích dvou dokáže samo vyrobit.

Přesto ale má opodstatnění přijímat omega 9 ze stravy dále, nejbohatším zdrojem těchto kyselin je olivový nebo řepkový olej.

 Omega 6 se vyskytují primárně v různých rostlinných semínkách a ořeších (dýňové, lněné, slunečnicové,…) a omega 3, jak jsme již jednou zmiňovali, obsahují mořské i sladkovodní ryby. 

Zásadní problém představuje poměr omega 3 a 6

O tom, jak závažný problém představuje nepoměr panující v dnešní stravě mezi omega 3 a omega 6, jste již určitě slyšeli.

Různé odborné výzkumy2 ukazují, že jsme v průběhu vývoje lidského pokolení byli intuitivně schopni dosahovat poměru zhruba 1:1, zatímco dnes je to až 16:1 ve prospěch omega 6.

Mohou za to samozřejmě nejrůznější rostlinné oleje, které používáme běžně při vaření, ale i celková skladba jídelníčku.

 Důležité je si uvědomit, že zatímco omega 3 v mají obrovské množství zdravotních benefitů, ve chvíli, kdy ve stravě rapidně převažují omega 6, riskujete kardiovaskulární problémy, zvýšenou inzulinovou rezistenci a tím pádem i obezitu. Z toho tedy docházíme k závěru, že pokud nemůžete několikrát do týdne konzumovat ryby, vyplatí se omega 3 mastné kyseliny užívat.

Musím brát omega 3, když jím ryby?

Pokud jste se někdy snažili dohledat, kolik omega 3 je ideální za den přijmout, možná jste si všimli, že různé zdroje tvrdí něco úplně jiného. To proto, že oficiální zdroje DDD EPA a DHA nestanovili.

Existuje pouze doporučené dávkování ALA3, která ale není ve stravě tolik deficitní. V případě dvou nejdůležitějších kyselin se ale bavíme o příjmu někde mezi 500 a 1000mg denně.

Možná vás tedy napadá, zda má smysl omega 3 kyseliny brát, pokud jíte ryby pravidelně, tedy řekněme třeba obden. V takovém případě je nutné se podívat na to, kolik EPA a DHA daná ryba obsahuje.

Jak totiž ukazují různé databáze4, napříč jednotlivými druhy ryb se výsledky dost liší. Zde je tedy pár konkrétních druhů ryb rozdělených do kategorií podle toho, kolik mg omega 3 obsahují na 85g porci tepelně upraveného masa: 

  • 0 – 200 mg – krevety, krab, sumec, humr, tilápie a surimi
  • 200 – 500 mg – tuňák, halibut, oliheň, treska, sebastes 
  • 500 – 1000 mg – mečoun, pstruh, ústřice, sardinka, losos(některé druhy)
  • 1000 – 1500 mg – losos (některé druhy), makrela, některé druhy tuňáka
  • 1500 a více mg – sleď, makrela (z atlantiku) a losos (atlantik) 

Kdy omega 3 používat a jaké vybrat?

Omega 3 se hodí za všech okolností používat s jídlem. Jídlo bohaté i na jiné tuky totiž jednak zvyšujeJak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny? využitelnost kapslí a jednak také čím větší jídlo aktuálně jíte, tím méně je z omega 3 mastných kyselin cítit rybina a možný nepříjemný pocit v ústech. Vybírat můžete opět z několika různých doplňků. Podle Lukáše Roubíka, autora knihy Moderní výživa ve fitness a silových sportech, jsou nejlépe absorbovatelnou formou fosfolipidy, které najdete například v oleji z krillu, u něhož ale musíte počítat s vyšší cenou. Druhou variantou disponující dobrou využitelností jsou reesterifikované triglyceridy. Za nimi jsou poté klasické triglyceridy, které najdete ve většině dostupných doplňků. Nejhorší využitelnost (zhruba poloviční oproti triglyceridům) pak mají ethyl estery, kterým se osobně doporučuji vyhnout. 

Nejprodávanejší Omega 3:

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?Reflex Omega 3

Vitamíny od značky Reflex patří dlouhodobě na špici co se kvality týče, jinak tomu není u vitamínu Omega 3. Omega jsou v kapslích v měkké želatinové kapsli, snadno se tak polykají.

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?Prom-in Pure Omega 3

Omega 3 v kapslích od kvalitní značky Prom-in. Omega jsou ve farmaceutické kvalitě, bez obsahu těžkých kovů a dalších znečišťujících složek a stejně jako ostatní Omegy podporují správné fungování kardiovaskulárního systému, ochranu kloubů a zlepšují hladinu tuků v krvi.

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?Opti Omega 3

Opti Omega 3 se na žebříčku top Omeg drží již dlouho. Není divu, jedná se o prémiový rybí olej bez zápachu s příchutí pomeranče a vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Absolutně nulový rybí zápach díky speciální filtraci! Chuť přírodního pomeranče.

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?Omega tři mastné kyseliny a sportovci: 

Bylo prokázáno, že omega-3 snižují bolestivost svalů a otoky a zvyšují rozsah pohybu po zátěžovém cvičení. V jedné studii ragbyových hráčů dospěli vědci k závěru, že přidání rybího oleje do bílkovinového doplňku významně snížilo únavu i svalovou bolestivost.

Omega-3 podporují růst svalů. Který sportovec by nechtěl mít silnější svaly? Tělo zpracovává protein, který svaly potřebují pro růst a funkčnost. Tento proces je známý jako syntéza bílkovin. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají tomuto procesu.

Co si z dnešního článku odnést?

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou velmi důležitá složka potravy, které bohužel nevěnujeme tolik pozornosti, kolik by si zasloužila.

Pokud tedy nejíte rybu alespoň třikrát týdně, užívání omega 3 v tabletách bych určitě zvážil.

Nejlepší (a nejdražší) volbou je Krill Oil, následují reesterifikované triglyceridy a triglyceridy jako takové, kterými chybu neuděláte a v poměru ceny a kvality vyjdou dobře. Můžete zvolit omega 3 jak tekuté, tak i kterékoliv kapslové. 

Zdroj: Miroslav Dvořák

Mohlo by Vás zajímat: 

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?Jaké tuky jsou zdravé? Tabulka potravin bohaté na tuku. Kolik tuku na kg váhy?

V tomto článku najdete vše, co potřebuje vědět o tucích. Připravili jsme pro vás i přehled potravin bohatých na tuky.

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?Suplementační pyramida. Jaké suplementy jsou potřebné a jaké zbytečné.

Na trhu existuje nepřeberné množství doplňků a vyznat se mezi nimi může být obzvlášť pro začínající cvičence docela problematické. Není nic neobvyklého, že začátečníci utrácí velké množství peněz za doplňky, které vlastně vůbec nepotřebují. 

Sleduj nás i na sociálních sítích:​Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

  1. http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/omega-3-mastne-kyseliny-epa-a-dha-jsou-vhodne-pro-vsechny?source=rss
  2. www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332206002435
  3. ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
  4. www.seafoodhealthfacts.org/seafood-nutrition/healthcare-professionals/omega-3-content-frequently-consumed-seafood-products

Omega 3,6,9 mastné kyseliny

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Doplněk stravy Möller´s Omega 3 s citrónovou příchutí je rybí olej z norské přírody získávaný z jater tresek z…

Möller´s Möller´s rybí olej Omega 3 z tresčích jater s citronovou příchutí 250 ml —

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Moller´s Omega 3 Double doplněk stravy Vitaminy A a D přispívají k normální funkci imunitního systému. EPA a DHA…

Möller´s Möller´s Omega 3 Double 112 kapslí —

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Makový olej je dokonalým výtažkem z máku setého. Získává se, za studena, lisováním makových semen. Makový olej …

Natur farm Makový olej 0,25 l —

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

100% čisté Lněné semínko mleté je bohaté na antioxidanty a příznivě působí na naše trávení, střeva, kontrolu…

Salvia Paradise Lněné semínko mleté 100 g, 300 g, 1000 g

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Renohair Maximal je beauty formule, která cílí na krásu Vašich vlasů a je vydatným doplňkem Renohair olej z dílny…

Renovality Renohair Maximal 90 tablet —

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

FitMe Slim&Sun urychluje a zintenzivňuje opálení pokožky. Formuje a zpevňuje postavu. Působí antioxidačně….

-34 %   S dárkem

Natural Medicaments FitMe Slim & Sun 100 kapslí —

zítra u vás 379 Kč 249 Kč

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Produkt Omega 3 Rybí olej Forte obsahuje EPA a DHA – biologicky aktivní omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které…

-7 %  

MedPharma Omega 3 Rybí olej Forte (EPA 315 mg + DHA 245 mg) 60 tob. + 7 tob. ZDARMA —

zítra u vás 229 Kč 213 Kč

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Doplněk stravy Möller´s Omega 3 je rybí olej z norské přírody získávaný z jater tresek z chladných vod ostrovů Lofoty.

Möller´s Möller´s rybí olej Omega 3 z tresčích jater 250 ml —

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

GS Omega 3 Citrus + D3 – 3000 mg vysoce čištěného rybího oleje v denní dávce. Nově obohaceno o vitamin D3 pro…

S dárkem

Green-Swan GS Omega 3 Citrus + D3 100 + 50 kapslí —

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Cholesten je přírodní přípravek, který obsahuje komplex přírodních aktivních látek. Základem je extrakt z červené…

Advance nutraceutics Cholesten 60 kapslí —

Produkt Rybí olej 1000 mg obsahuje esenciální mastné kyseliny: kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina…

-6 %  

MedPharma Rybí olej 1000 mg – EPA + DHA 100 tob. + 7 tob. ZDARMA —

zítra u vás 185 Kč 173 Kč

Möller's Omega 3 je rybí olej z norské přírody. Rybí olej je získáván z jater tresek z chladných vod ostrovů Lofoty.

Möller´s Möller`s rybí olej z tresčích jater z Norska s přírodní ovocnou příchutí 250 ml —

Chia byla “znovuobjevena“ teprve v 90. letech 20. století. Díky spolupráci jihoamerických vědců se její pěstování…

Wolfberry Chia semínka 100 g, 500 g, 1000 g, 5000 g

Lněný olej je bohatý na Omega 3 esenciální mastné kyseliny. Tělem je lépe absorbován, pokud se spojí s proteiny v…

Natur farm Lněný olej 0,25 l —

BIO 100% Lněný olej za studena lisovaný Lněný olej má příjemnou, jemně oříškovou chuť. Vyniká obsahem vzácných…

Rinatura Bio Lněný olej 250 ml – za studena lisovaný —

Výrobek Omega 3 s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin je určen k péči o srdce, cévy a další tělesné funkce. DHA…

Global Nutrition Omega 3 1000 mg 90 tobolek —

Premium Omega 3 Krill Oil je vysoce koncentrovaný olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty.

Nutrihouse Premium Omega 3 Krill Oil 60 kapslí —

Produkt Pupalka dvouletá 500 mg obsahuje olej pupalky dvouleté, který je bohatým rostlinným zdrojem komplexu…

-5 %  

MedPharma Pupalka dvouletá 500 mg + vitamín E 60 tob. + 7 tob. ZDARMA —

zítra u vás 139 Kč 132 Kč

Arthrocann Collagen Omega Forte je špičkový doplněk stravy určený pro přirozenou péči o klouby, chrupavky, šlachy a…

Annabis Arthrocann Collagen Omega 3-6 Forte 60 tbl. —

Doplněk stravy Fin Bi-iomare caps obsahuje olej ze žraločích jater, který je zdrojem látek jako jsou alkylglyceroly,…

Finclub Fin Bi-iomare caps 100 kapslí —

Budete mít zájem:  Domácí Vánoce: Co všechno se dá vyrobit doma

Lněný olej Wolfberry 250 ml panenský v RAW kvalitě je vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin. Za studena…

Wolfberry Lněný olej 250 ml —

Omega Inteligent 250 mg DHA je doplněk stravy obsahující denní dávku DHA 250 mg v 1 malé kapsli. Příznivého účinku…

-50 %  

Noventis Omega Inteligent 250 mg DHA 60 kapslí —

zítra u vás 240 Kč 119 Kč

Cannabis oil – BIO Konopný olej je rostlinný olej získávaný lisováním semen rostlin Cannabis sativa (konopí seté) za…

-20 %  

Natural Medicaments Cannabis oil – BIO Konopný olej 250 ml —

zítra u vás 249 Kč 199 Kč

Möller's želé rybičky, je doplněk stravy pro děti od 3 let. Mají výbornou malinovou příchuť. Jsou měkké a…

Möller´s Möller`s želé rybičky 45 želé —

Doplněk stravy Protopan® Omega 3&6 obsahuje olej z hadince jitrocelového, kde je obsah esenciálních mastných…

Protopan Omega 3&6 60 tobolek —

Chia semínka BIO Wolfberry z kontrolovaného ekologického zemědělství bez GMO jsou bohatým zdrojem omega-3 a 6…

Wolfberry Chia semínka BIO 100 g, 500 g

Lněné semínko hnědé Wolfberry je vynikajícím zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitamínů, minerálů, vlákniny a…

Wolfberry Lněné semínko hnědé BIO 500 g

Pupalka dvouletá je doplněk stravy od britské firmy Natures Aid. Jedna kapsle obsahuje 1000 mg čistého, za studena…

Natures Aid Pupalka dvouletá 1000 mg – 90 tobolek —

NEXGEN® PRO Doplněk stravy. Prémiový multivitamín s obsahem bioaktivních forem vitamínů, organicky vázaných minerálů,…

Reflex Nutrition REF Nexgen® PRO 90 kapslí NEW + Omega 3 90 kapslí ZDARMA —

Arthrocann Collagen Omega Forte je špičkový doplněk stravy určený pro přirozenou péči o klouby, chrupavky, šlachy a…

-10 %  

Annabis Arthrocann Collagen Omega 3-6 Forte 60 tbl. + Arthrocann – gel z konopí s koloidním stříbrem na klouby, svaly, šlachy 75 ml —

zítra u vás 429 Kč 384 Kč

Omega 3 obsahuje vyvážené množství nejdůležitějších esenciálních omega-3 nenasycených mastných kyselin – EPA (18 %) a…

-14 %  

Allnature Omega3 60 kapslí —

zítra u vás 169 Kč 146 Kč

Lněné semínko je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, ligninu, vitamínů a minerálů.

Country Life BIO Hnědý len 300 g —

Konopné semínko je jedno z nejvýživnějších semínek vůbec. Za unikátní se považuje významný poměr omega–3 a omega–6…

Goodie Konopné semínko loupané 500g —

Olej ze žraločích jater konzumují severští rybáři již více než 1000 let. Je používán i jakou součást hojivých mastí….

Olimpex s. r. o. Olej ze žraločích jater 180 kapslí + Olej ze žraločích jater 60 kapslí —

Vegan Omega 3,6,9 ze zdroje, kterým je prášek z lněného semínka, jsou esenciální mastné kyseliny, které si nejsme…

-12 %  

GreenFood Nutrition Vegan Omega 3,6,9 60 kapslí —

zítra u vás 202 Kč 177 Kč

BIO Len hnědý přirozeně obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Je zdrojem množství minerálů (vápník, hořčík,…

-2 %  

Iswari BIO Len hnědý – mletý 250 g —

Lněné semínko zlaté Wolfberry BIO z kontrolovaného ekologického zemědělství, bez GMO. Vynikající zdroj nenasycených…

Wolfberry Lněné semínko zlaté BIO 500 g

Zlatěnka lněná vláknina a chia je unikátní kombinací zlaté lněné vlákniny a chia semínek. Zlatá lněná vláknina vzniká…

-14 %  

Simply You Zlatěnka lněná vláknina a chia 300 g —

zítra u vás 210 Kč 180 Kč

Konopné semínko neloupané Wolfberry BIO 500 g z vybraných odrůd bez THC. Jsou považována za nejzdravější a…

Wolfberry Konopné semínko neloupané BIO 500 g —

Konopný olej Wolfberry BIO v RAW kvalitě s vysokým obsahem omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin.

Wolfberry Konopný olej BIO 750 ml, 500 ml, 250 ml

Pure Omega 3 jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, s vysokým obsahem epa a dha, které nejsou snadno dostupné v…

Prom-in Pure Omega 3, 240 kapslí —

Kyselina alfa-linoleová (omega 3) je esenciální mastná kyselina, kterou si nejsme sami schopni produkovat, ale…

-17 %  

GreenFood Nutrition Omega 3 120 kapslí —

zítra u vás 224 Kč 186 Kč

MOVit Omega 3 Rybí Olej + Multivitamín Premium obsahuje široké spektrum vitamínů, důležité minerály, vysokou dávku…

-15 %  

MOVit Energy Omega 3 Rybí Olej + Multivitamin Premium 60 + 30 tobolek —

zítra u vás 299 Kč 254 Kč

Pupalkový olej BIO 100 ml Wolfberry lisovaný za studena ze zralých semen pupalky dvouleté. Je určený pro vnitřní…

Wolfberry Pupalkový olej BIO 100 ml —

Bio 100% Olej lněný je získaný výhradně mechanickým lisováním bez použití rozpouštědel a následnou filtrací.

Country Life Bio Olej lněný 250 ml —

Přípravek GS Omega 3 CITRUS obsahuje vyvážené množství nejdůležitějších nenasycených mastných kyselin EPA a DHA v…

Green-Swan GS Omega 3 Citrus 60 kapslí + 30 kapslí —

Omega 3 obsahuje rybí olej, který je nejdůležitějším přírodním zdrojem nenasycených mastných kyselin EPA a DHA a…

-2 %  

Nef de Santé Omega 3 90 kapslí —

zítra u vás 165 Kč 162 Kč

Produkt Omega-3 1000 mg obsahuje kvalitní rybí olej, získaný z hlubinných ryb, žijících v chladných mořích, který je…

Noventis Omega–3 1000 mg 30 kapslí —

Přípravek Pangamin Bifi + Omega 3 představuje vyváženou kombinaci pivovarských kvasnic, mikrobiálních kultur –…

Rapeto Pangamin bifi&omega3 200 tbl. dóza —

Kyselina alfa-lipoová je nasycená mastná kyselina rozpustná ve vodě i v tucích. V enzymech je zpravidla vázána na…

HerbaMedica Acti R – ALA ( kyselina lipoová) – 60 pilulek – 200 mg —

Möller's Omega 3 je získáván z jater tresek z chladných vod ostrovů Lofoty.

Möller´s Möller´s Omega 3 Jablko 250 ml —

Omega 3 česnek obsahuje rybí olej, který je nejdůležitějším přírodním zdrojem nenasycených mastných kyselin EPA a DHA…

Nef de Santé Omega 3 česnek 90 kapslí —

Omega ULTRA forte obsahuje vysoké množství čistých  omega – 3 EPA a DHA, které přispívají k normální činnosti srdce….

Astina Omega ULTRA forte 60 tobolek —

Avokádový olej BIO 100 ml Wolfberry lisovaný za studena z dužiny čerstvých plodů avokáda. Je určený jak pro konzumaci…

Wolfberry Avokádový olej BIO 100 ml —

Indiana Jerky tuna (tuňák) Original je pochoutka z sušeného masa tuňáka. Masný výrobek trvanlivý tepelně opracovaný….

-2 %  

Indiana Indiana Jerky tuna (tuňák) Original 15 g —

MOVit Omega 3 Rybí Olej FORTE, 315 mg EPA, 245 mg. DHA pro normální činnosti mozku a udržení normálního stavu…

-15 %  

MOVit Energy MOVit Omega 3 Rybí Olej FORTE, 315 mg EPA, 245 mg DHA, 60 tobolek —

zítra u vás 249 Kč 212 Kč

Produkt Rybí olej 1000 mg obsahuje esenciální mastné kyseliny: kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina…

MedPharma Rybí olej 1000 mg – EPA + DHA 30 tob. + 7 tob. ZDARMA —

Bioinformační přípravek Vitamarin s obsahem unikátního rybího oleje z mořské ryby Engraulis japonicus má vyvážený…

-4 %  

Energy Vitamarin 90 kapslí —

zítra u vás 328 Kč 316 Kč

Za studena lisovaný konopný olej je vyrobený ze semen vybraných odrůd konopí vypěstovaných naším farmářem v podhůří…

CARUN Konopný olej 250ml —

Pro zdravé srdce a cévy, mozek a zrak.

Poměr omega-6:3 mastných kyselin a proč je nezbytný pro optimální zdraví

Zvířata jsou v uzavřených prostorách, nemají dostatek slunce, místo přirozené stravy jsou krmeny umělými krmivy. Celý tenhle zrychlující proces má obrovský dopad na nutriční hodnoty v potravě a tím na naše buňky, tkáně a naše tělo.

Lidé konzumují vysoké množství omega-6 mastných kyselin díky množství smažených a tučných jídel a zároveň spotřeba živočišných potravin s vysokým obsahem omega-3 je nejnižší, jaká kdy byla.

Jedna věc je, že lidé nekonzumují tolik živočišných potravin bohatých na omega-3 a druhá věc je, že když už se o to snaží, tak díky době ve které žijeme ty živočišné (ale i rostlinné) zdroje neobsahují tolik omega-3, kolik by správně měly.

 Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Proč se zajímat o mastné kyseliny omega-6 a omega-3?

Tělo přirozeně tyto mastné kyseliny neumí vytvářet, proto je musíme přijímat ze stravy.

Pokud se z nějakých důvodů vyhýbáte tukům ve stravě, měli by se vám v hlavě rozsvítit červený vykřičník! Pokud výrazně omezujete tuky, nedostatek se nějakým způsobem projeví.

Kritickou skupinou jsou většinou ženy, mladé maminky, nebo fitness nadšenci, kteří kladou důraz na nízkotučnou dietu a vyhýbají se z nevědomosti všem tukům. Diety vyhýbající se jakékoliv formě tuku mohou být velmi nebezpečné pro zdraví a vývoj.

Tyto mastné kyseliny se však liší od ostatních tuků tím, že nejsou využívány jako zdroj energie pro tělo a neukládají se. Mají důležitou roli v tělesných procesech jako je například srážení krve a pracují se zánětlivostí v těle. (1)

Omega-6 a omega-3 však nemají stejnou funkci! 

Omega-6 mastné kyseliny jsou označovány jako PROzánětlivé a jejich nadbytek může způsobovat problémy a to i ve formě chronických zánětů. Samozřejmě určitá forma zánětu je v těle nezbytná.

Pomáhá chránit vaše tělo, je to takové brnění před infekcí a zraněním, ale když už je ho moc tak může způsobit vážné poškození a přispět k onemocněním, nebo se z něj stane chronický zánět.

Chronický zánět je jednou z hlavních příčin nejzávažnějších moderních onemocnění, včetně onemocnění srdce, metabolického syndromu, cukrovky, artritidy, Alzheimerovy choroby a mnoha typů rakoviny. (2)

Nadbytek omega-6 má za následek:

  • Špatná propustnost a vstřebatelnost hormonů a živin: kyslík, glukóza, vitamíny, minerály
  • Nedostatečná látková výměna na buněčné úrovni.
  • Špatná detoxikace.
  • Prozánětlivé prostředí v buňkách.
  • Potíže při učení.
  • Výkyvy nálad.
  • Zhoršená paměť.

Omega-3 mastné kyseliny jsou označovány jako PROTIzánětlivé.

Když to shrnu, tak potřebujeme mít dostatek omega-3, což dnes většina z nás nemá a zároveň nemít přebytek omega-6.

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Jak vypadala konzumace mastných kyselin v minulosti?

V minulosti lovci a sběrači konzumovali převážně suchozemská zvířata, jejich poměr omega-6 ku omega-3 byl 2:1. Inuité jedli převážně mořské plody bohaté na omega-3, jejich poměr omega-6 ku omega-3 byl kolem 1:1.

Přestože tyto populace měly nižší průměrnou délku života než dnešní lidé, tak onemocnění jako jsou srdeční choroby a cukrovka byla  v minulosti mnohem méně častá. Tehdejší populace nejenže dostávala ze své stravy mnohem méně omega-6, ale také měla více fyzického cvičení, jedla méně cukru a neměla přístup k modernímu nezdravému jídlu. (3)

Budete mít zájem:  Konopí potřebuju k životu. Proč mi ho stát bere?

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Jak vypadá poměr omega-6 : omega-3 u dnešní populace?

Průměrný poměr omega-6 : omega-3 je 12 : 1 pro Evropu a 23 : 1 pro USA.

V naší stravě potřebujeme jak omega-3, tak i  omega-6 mastné kyseliny, ale  klíčovým  je poměr mezi nimi – a až u 90 % lidí existuje riziko nerovnováhy. Ti, kdo neužívají doplňky s omega-3 mastnými kyselinami, mohou mít nerovnováhu s poměrem až 25:1. (4)

Nemoci související se špatným poměrem omega-6 ku omega-3:

  • postižení kostí (osteoporóza)
  • poškození chrupavek (artróza)
  • artritida (problémy s klouby)
  • postižení cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza – kornatění tepen, křečové žíly, hemeroidy)
  • postižení mozku (neurodegenerativní nemoci: Alzheimer, Parkinson)
  • postižení tkání (nádorové buňky, metastáze, rakovina)
  • zrychlené stárnutí
  • ADHD

 Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Jak pomalu vyrovnávat tento poměr?

1) Snížit množství omega- 6 mastných kyselin

Hlavní věc, kterou můžete udělat ke snížení příjmu omega-6, je vyhýbat se zpracovaným semenným a rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6 a také zpracovaným potravinám, které je obsahují.

Řešením určitě není snížit množství přijímaných omega-6 ze stravy a nechat  nízkou hladinu omega-3, protože my potřebujeme těžit z těch benefitů, které nám omega-3 přináší.

Tady narážím na to, že nejde čistě jen o poměr! Mohli bychom si říct že denně sníme například lžičku arašídového másla a k obědu si pak dám kousek ryby a hotovo, vyřešeno máme poměr 1 : 1.

My potřebujeme mít dostatečné množství omega-3.

Nízký podíl omega-6 mají:

  • Máslo (Ghí)
  • Kokosový olej
  • Vepřové sádlo
  • Palmový olej
  • Olivový olej

U všech těchto zdrojů je potřeba dbát na kvalitu!

Naopak vysoký obsah omega-6 mají:

  • Slunečnicový olej
  • Kukuřičný olej
  • Sójový olej

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

2) Zvýšit konzumaci omega-3 mastných kyselin ze stravy (+ doplněk stravy)

Druhou věcí je zařadit potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny a zvážit kvalitní doplněk omega-3. Ze stravy je téměř nemožné tento poměr vyrovnat, proto doplněk stravy v podobě rybího tuku je skvělý pomocník, jak celému procesu pomoci. 

Problém je jak už jsme si v úvodu zmínili, že zvířata jsou dnes obvykle krmena obilnými krmivy obsahujícími sóju a kukuřici. Strava, kterou zvířata konzumují má vliv na to, jaký obsah omega-3 a omega-6 například v mase bude. (5)

Co konzumuje zvíře, tak se odráží na kvalitě tuku, které pak z dané potraviny získáváme.

Jinak řečeno pokud kráva bude krmena levným vyrobeným krmivem, bude se snižovat obsah omega-3 mastných kyselin v mase a naopak bude stoupat obsah omega-6. Pokud by však tato kráva byla krmena trávou, byla venku na slunci, tak z jejího masa získáme i cenné omega-3 mastné kyseliny a obsah omega-6 nebude tak velký. (6,7)

Tady chci opět doplnit, že řešením není navýšit omega-3 a vysoký podíl omega-6 nechat, protože by bylo pro naše tělo obtížné tolik omega-3 získat, navíc by se to značně projevilo na našem kalorickém příjmu. Optimální je tedy mít ve stravě dostatek omega-3, nepřehánět to s tím oříškovým máslem, ale určitě bychom omega-6 neměli zcela vynechat! 

Živočišné zdroje omega-3:

  • Mořské plody
  • Ryby (losos, makrela, tuňák, sleď, sardinky)
  • Domácí vejce
  • Kvalitní  maso
  • Mléčné výrobky

Rostlinné zdroje omega-3:

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Kolik omega-3 mastných kyselin potřebujeme?

Tady se to skoro jako u všeho liší individualitou jedince. Tradiční zdravotnické organizace, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), doporučují pro zdravé dospělé denně minimálně 250–500 mg EPA a DHA (EPA+DHA – omega-3 získané z živočišných zdrojů).

 (8,9) Doporučuje se jíst tučné ryby nejméně dvakrát týdně, aby byl zajištěn optimální příjem omega-3 pro prevenci srdečních a jiných onemocnění.

(10)U těhotných a kojících žen se doporučuje přidat k doporučenému dalších 200 mg EPA a DHA, přeci jen v sobě mají další život, který je potřebuje k svému vývoji. (11)

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Jaký je ideální poměr omega-6 : omega-3?

Obecné doporučení zní, aby poměr mastných kyselin Omega-6 : Omega-3 ve stravě byl nižší než 5 : 1, ideálně 3 : 1.

Jak zjistím svůj poměr omega-6 : omega-3?

Poměr mastných kyselin můžete jednoduše zjistit pomocí Zinzino testu, který slouží ke zjištění obsahu mastných kyselin přímo z krve a je tedy velice přesný. 

Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Shrnutí:

Nadbytek omega-6 mastných kyselin oproti omega-3 mastným kyselinám přispívá k chronickým zánětům. Je důležité udržovat mezi nimi rovnováhu a náš poměr omega-6 : omega-3 by měl být nižší než 5:1, ideálně však 3:1.

  • Naše tělo potřebuje jak omega-3, tak i omega-6, jen si musíme dát pozor na to, kolik čeho konzumujeme.
  • 3 kroky k optimalizaci poměru omega-6 a omega-3:
  •  Tereza Kozubková
  • Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16841861/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19022225/

Poměr omega-6:3 mastných kyselin a proč je nezbytný pro optimální zdraví

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332206002435

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16500874/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20219103/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20479151/

https://www.who.int/nutrition/topics/FFA_summary_rec_conclusion.pdf?ua=1

https://health.gov/sites/default/files/2020-01/DietaryGuidelines2010.pdf

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids#.Vof4lBWLSUk

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18184094/

Omega 3 6 9: Vše, co potřebujete vědět o zdravých tucích

Podobně jako bílkoviny se skládají z aminokyselin, tuky a oleje se skládají z mastných kyselin. Mastné kyseliny jsou jedním ze stavebních kamenů rostlinných olejů a živočišných tuků, které přijímáme v naší stravě. Mastné kyseliny slouží jako zdroj energie a některé z nich mají také další důležité funkce v našem organismu.

V potravinách se mastné kyseliny vyskytují ve trojicích navázané na látku glycerol a tvoří takzvané triacylglyceroly (kdysi triglyceridy). S tímto termínem se můžete setkat ve výsledcích vašich krevních vyšetření u lékaře. Hladina triglyceridů v krvi je totiž důležitým ukazatelem zdraví, především srdce a cév.

Nenasycené a nasycené mastné kyseliny

Mastné kyseliny můžeme rozdělit na dvě hlavní skupiny, na nenasycené a nasycené mastné kyseliny. Rozeznat nasycené mastné kyseliny je překvapivě snadné, protože jsou zpravidla při pokojové teplotě tuhé a nenasycené mastné kyseliny naopak tekuté.

Nasycené tuky nalezneme převážně v živočišných potravinách jako je sádlo či máslo a nenasycené zase v rostlinných olejích. Výjimkou jsou rostlinné tuky, kokosový, palmový a palmojádrový, které jsou rostlinného původu ale převládají v nich nasycené mastné kyseliny a jsou proto při pokojové teplotě tuhé.

Živočišné tuky mají také svoji výjimku, kterou je rybí olej. V něm totiž převládají naopak nenasycené mastné kyseliny a je proto tekutý.

Odlišná je také tepelná stabilita, kdy nasycené tuky jsou schopny odolávat v průměru vyšším teplotám než nenasycené tuky. Při nevhodném zpracování (hydrogenaci) se v nenasycených tucích mohou tvořit škodlivé transmastné kyseliny.

Příčinou těchto rozdílů je odlišná chemická stavba. Atom uhlíku (C) je čtyřvazný, co si můžeme představit tak, že má čtyři ruce a může se tak držet až čtyř dalších atomů.

U nasycených mastných kyselin se každý uhlík drží právě čtyř dalších atomů a označuje se proto jako nasycený. V nenasycených mastných kyselinách se však některé uhlíky drží jen tří atomů a označují se tak jako nenasycené. Volnou ruku využívají tak, že se s vedlejším uhlíkem drží dvěma rukama (mají dvojnou vazbu).

Co znamená označení omega 3,6,9?

Nenasycené mastné kyseliny se dělí na omega 3 6 9 podle toho, na kterém z uhlíků se nachází první dvojitá vazba.

U omega 3 mastných kyselin je to třetí uhlík, u omega 6 šestý uhlík a u omega 9 devátý uhlík.

Každý z těchto názvů označuje vždy celou skupinu, do níž patří několik různých mastných kyselin. V dalších částech si ty nejdůležitější představíme podrobněji.

Co jsou to esenciální mastné kyseliny a jaký je jejich význam?

Jako esenciální mastné kyseliny se označují ty, které jsou kriticky důležité pro naše zdraví a náš organismus si je neumí sám vyrobit.

Esenciální mastné kyseliny musíme proto vždy přijímat již hotové ve stravě.

Existují jendvě esenciální mastné kyseliny, kyselina alfa-linolenová (ALA), ze skupiny omega 3, a kyselina linolová, ze skupiny omega 6.

Z těchto dvou mastných kyselin si náš organismus vytváří další látky, které jsou důležité například pro správný vývoj a prevenci stárnutí mozku a celého nervového systému, správné fungování imunitního systému, tvorbu hormonů, zdraví očí a pokožky, syntézu buněčných membrán a regulaci zánětu v organismu.

Nedostatek omega 3 mastných kyselin

Přestože příznaky nedostatku nejsou přímo citelné, tak jako například u vitamínů, nedostatek omega 3 účinky má. Může způsobovat různé formy dermatitidy, například ve formě hrubé nebo šupinaté pokožky. V závažných případech může docházet až k poruchám zraku, nervových funkcí či imunity. Takový závažný nedostatek omega 3 mastných kyselin se však téměř nevyskytuje.

Omega 3 ALA EPA DHA

Esenciální omega 3 mastná kyselina alfa-linolenová (ALA) se označuje jako krátkořetězcová, protože ji tvoří řetězec 18 uhlíků. Z krátkořetězcové ALA si náš organismus v játrech vytváří omega 3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem EPA a DHA.

Zkratka EPA označuje kyselinu eikosapentaenovou, kterou tvoří řetězec 20 uhlíků a DHA kyselinu dokosahexaenovou, tvořenou 22 uhlíky. ALA je jediná esenciální omega 3 mastná kyselina, protože omega 3 EPA a DHA si z ní umí organismus syntetizovat (vytvořit) v játrech.

Míra a účinnost této syntézy jsou stále předmětem vědeckého zkoumání a dosavadní poznatky ukazují, že nejsou vždy optimální. Na syntézu omega 3 EPA a DHA z ALA má významný vliv příjem esenciální omega 6 mastné kyseliny linolové.

K syntéze omega 3 EPA a DHA z ALA se totiž používá tentýž enzym, jako k syntéze dlouhého řetězce omega 6 mastných kyselin. Při nadměrném příjmu esenciální omega 6 mastné kyseliny linolové tak může docházet k přechodnému nedostatku enzymu a může dojít ke snížení přeměny omega 3 ALA na EPA a DHA.

Při příjmu omega 3 mastných kyselin je proto důležité nejen celkové přijaté množství, ale také poměr k množství omega 6 mastných kyselin.

Optimální poměr esenciálních omega 3 a 6 mastných kyselin by se tak měl pohybovat v rozmezí 1: 1 až 1: 4 (omega 3:omega 6).

Podle výzkumů je však příjem omega 6 mastné kyseliny linolové v populaci zpravidla nadměrný a omega 3 mastné kyseliny alfa-linolenové naopak nedostatečný.

V USA byl například u běžně se stravující populace zjištěn poměr 1:7, u vegetariánů 1:10 a u veganů dokonce 1:15. Příčinou byl především nadměrný příjem na omega 6 bohatých rostlinných olejů a zpracovaných potravin s jejich obsahem. Typickými zdroji omega 6 kyseliny linolové jsou slunečnicový, kukuřičný a palmový olej.

Budete mít zájem:  Chia semínka a jejich zdravotní přínosy – jaké mají účinky?

Co obsahuje omega 3 mastné kyseliny?

Omega 3 mastné kyseliny potraviny obsahují zpravidla v malých množstvích, existují však výjimky.

Nejbohatšími zdroji krátkořetězcové omega 3 mastné kyseliny alfa-linolenové jsou lněná semínka, lněný olej, chia semínka, konopná semínka, vlašské ořechy a řepkový olej.

Jejich zdravé tuky obsahují nejen vysoké množství omega 3 mastných kyselin, ale jsou také v pozitivním poměru k omega 6 mastným kyselinám.

Omega 3 mastné kyseliny obsahuje také olivový olej, poměr k omega 6 mastným kyselinám už však není natolik příznivý, aby ho bylo možné považovat za optimální samostatný zdroj omega 3 mastných kyselin. Následující tabulka znázorňuje nejbohatší zdroje omega 3 mastných kyselin a poměr omega 3 k omega 6. Optimální poměr je do 1:4.

Obsah omega 3 v potravinách

PotravinaMnožství ALA na 100 gPoměr omega 3 : omega 6
lněný olej 53 g 4:1
lněná semínka 23 g 4:1
chia semínka 18 g 3:1
řepkový olej 9 g 1:2
konopná semínka 9 g 1:3
vlašské ořechy 9 g 1:4

EPA a DHA, tedy omega 3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, najdeme z běžně konzumovaných potravin pouze v rybách a tuku z ryb a jiných mořských živočichů. Ryby EPA ani DHA samy nevytvářejí, ale získávají je konzumací mořských řas s obsahem těchto dlouhořetězcových omega 3 mastných kyselin. EPA a DHA lze tak získat buď konzumací ryb, rybího tuku nebo doplňků přímo z mořských řas.

Ryby, rybí olej nebo doplňky z mořských řas?

Ryby představují potenciální toxikologické riziko. V důsledku kontaminace mořské vody činností člověka se v rybím tuku akumulují toxické látky jako jsou dioxiny, polychlorované bifenyly (PCB), organochlorínové pesticidy a těžké kovy, především rtuť.

Protože rtuť představuje významné riziko pro vyvíjející se plod a kojence, doporučují zdravotnické organizace těhotným ženám konzumovat jen ryby s nízkým obsahem rtuti, jako je například losos.

Toto opatření může snížit riziko v případě rtuti, zvyšuje však riziko z hlediska antibiotik.

Více než dvě třetiny lososů dnes pocházejí z rybích farem, kde v důsledku stísněných podmínek dochází k rychlému šíření infekcí a nadužívání antibiotik je tak neustále chronickým problémem.

Rybí olej jako zdroj omega 3 mastných kyselin EPA a DHA pro výživové doplňky se používá již desetiletí. V rybách se však kontaminanty nejčastěji vyskytují právě v rybím tuku a také rybí olej tak může být zdrojem toxických látek.

 

Spotřebitelské testy se u rybího tuku zaměřují především na rtuť a podle výsledků se testovaným výrobcům podařilo kontaminaci rtutí eliminovat, nebo snížit na přijatelnou úroveň.

Polychlorované bifenyly a perzistentní organické polutanty (např. pesticidy) byly v testovaných vzorcích zjištěny, hodnoty však byly opět v rámci přípustných limitů. Metody odstraňování toxických látek se tak jeví být účinné, přesto však malá množství toxických látek ve výrobcích zůstávají a ani nejkvalitnější omega 3 výživové doplňky z rybího tuku tak nejsou zárukou čistoty.

Plnohodnotnou alternativou k rybímu tuku jsou výživové doplňky z primárního zdroje omega 3 EPA a DHA, z mořských řas. Mořské řasy pro výrobu doplňků stravy se pěstují v kontrolovaných podmínkách, kde nepřicházejí do styku s mořskou vodou a riziko kontaminace tak při nich nehrozí.

Podle výzkumů mají omega 3 EPA a DHA z mořských řas dobrou využitelnost, srovnatelnou s vařeným lososem.

Z těchto důvodů představují doplňky omega 3 EPA a DHA z mořských řas vhodný zdroj omega 3 pro děti a těhotné a kojící ženy, stejně jako pro muže a ženy všech věkových kategorií.

Protože se při jejich výrobě nevyužívají živočišné produkty, jsou výživové doplňky z mořských řas zdrojem vegan omega 3 mastných kyselin.

Jak užívat omega 3 mastné kyseliny

Výživové doplňky s obsahem omega 3 EPA a DHA je pro optimální metabolismus tuků vhodné užívat s jídlem a dostatečně zapít vodou. Před užíváním doplňku se poraďte s lékařem, pokud užíváte léky proti srážlivosti krve (např. Warfarin) nebo vysokému krevnímu tlaku.

Doplňky a další zdroje omega 3 pro děti je důležité při podávání přizpůsobit jejich věku a schopnostem. Pro děti do dvou let je nevhodné používat polykací kapsle či semínka vcelku.

Kapsle je možné rozmáčknout a jejich olejnatý obsah přidávat do příkrmů. Semínka je třeba zařazovat do stravy postupně tak jako kteroukoli jinou potravinu.

Semínka vždy rozmixujte na jemnou pastu, kterou lze přimíchat například do kaše.

Dávkování omega 3 ALA EPA DHA

Doporučené výživové dávky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA uvádějí zvlášť dávku pro omega 3 EPA DHA a pro kyselinu alfa-linolenovou (ALA). Obě doporučení platí současně a potraviny s obsahem omega 3 ALA by tak měly být konzumovány i v případě suplementace omega 3 EPA a DHA. Doporučené množství omega 3 ALA uvádí úřad v procentech z celkového denního příjmu energie.

Pro ilustraci jsou uvedeny odpovídající průměrná množství v mg na den a přibližný počet gramů lněných semínek. Denní potřebu omega 3 mastných kyselin lze optimálně pokrýt s pomocí 250 mg doplňku s omega 3 EPA a DHA a 5 g lněných semínek, jako zdroje omega 3 ALA.

Oficiální horní hranice pro příjem omega 3 mastných kyselin stanovena nebyla, z důvodu nedostatku dat. Podle panelu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA lze však kombinované dávky omega 3 EPA a DHA do 5 g denně a dávky samostatné omega 3 EPA do 1,8 g denně, považovat za bezpečné.

Kategorie Věk Denní dávka omega 3 EPA a DHA denní dávka omega 3 ALA% energie / mg / g lněných semínek
novorozenci 7-11 měs. 100 mg DHA 0,5 % energie / ~360 mg / ~2 g len. s.
Děti 1 rok 100 mg DHA 0,5 % energie / ~420 mg / ~2,5 g len. s.
Děti 2-3 roky 250 mg DHA +EPA 0,5 % energie / ~590 mg / ~3 g len. s.
Děti 4-17 let 250 mg DHA +EPA 0,5 % energie / ~53 – 2040 mg / ~0,25 – 9 g len. s.
Muži ≥ 18 let 250 mg DHA +EPA 0,5 % energie / ~1110 mg / ~5 g len. s.
Ženy ≥ 18 let 250 mg DHA +EPA 0,5 % energie / ~1040 mg / ~5 g len. s.
Těhotné a kojící ženy ≥ 18 let + 100–200 mg DHA 0,5 % energie / ~ +280 mg navíc / +~1,5 g len. s.

Autor: Bc. Radek Látal, DiS.

Zdroje informací:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joim.12205

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18589030/

https://www.consumerlab.com/answers/is-fish-oil-safe/fish-oil-contamination/

https://www.eurekaselect.com/59569/article

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815

https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs

http://www.fao.org/fishery/species/search/en

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/   

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179167/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356233/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300908410001823 

Jak si udržet zdravé srdce?

Povídali jsme si s farmaceutkou PharmDr. Janou Matuškovou, která se věnuje vzdělávání v oblasti farmacie.

Co to jsou ty omega – 3 mastné kyseliny – proč a pro koho jsou důležité?

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro naše zdraví. Tělo si je však neumí samo vytvořit a ve stravě jich máme kritický nedostatek, protože se vyskytují zejména v mořských rybách.

Důležité jsou omega – 3 kyseliny s názvem EPA a DHA. Právě EPA a DHA přispívají ke správné funkci srdce, k udržení normální hladiny triglyceridů a k udržení normálního krevního tlaku. Navíc DHA přispívá k udržení dobrého zraku a mozku.

Důležité jsou pro celou populaci: děti, dospívající, dospělé i pro těhotné a kojící ženy.

Potřebujeme i omega – 6 a omega – 9 kyseliny?

Omega – 6 mastné kyseliny umíme bez problémů získat ze stravy, protože se nacházejí v běžných potravinách jako jsou vejce, maso, některé rostlinné oleje, chléb, kukuřice atd.

Většina lidí „díky“ svým stravovacím návykům nahromadí více omega – 6 mastných kyselin, jak je nutné a má je, v poměru k omega – 3 mastným kyselinám, nadbytek, což může způsobit zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Právě proto je důležité si hlídat poměr omega – 6 ke omega – 3 kyselinám. Zkušenosti ukázaly, že se považuje za zdravý poměr 1:1 až 4:1.

Ideální poměr 1:1 mají například Eskymáci, u kterých je kardiovaskulární úmrtnost na úrovni pouze 7%.

Evropané mají alarmující poměr 50:1, přičemž kardiovaskulární úmrtnost Evropanů je na úrovni 45%! Je jen na nás, abychom se pokusili tento poměr zvrátit.

Doplňováním samotných omega – 6 kyselin si nesprávný poměr ještě zhoršujeme. Užíváním výživových doplňků s „kompletním složením“ (tj. Omega – 3, 6, 9) se tento nesprávný poměr rozhodně nezlepšuje! Omega – 9 kyseliny si umí tělo vytvořit samo, takže jejich příjem formou doplňků stravy je zbytečný.

Jak si doplnit nedostatek omega – 3 mastných kyselin?

Omega – 3 mastné kyseliny, jejichž kritický nedostatek máme v naší stravě, si můžete jednoduše doplnit formou doplňků stravy, které jsou určeny k doplnění látek, které nám v naší stravě chybí.

Obecně doplňky stravy doporučuji kupovat výhradně v lékárnách – tam máte jistotu, že přípravek je řádně registrován a skladován.

Při výběru můžete požádat o konzultaci či doporučení odborný personál lékárny, případně se sami podívejte, jaké množství EPA a DHA obsahuje jedna kapsle daného přípravku.

Množství EPA a DHA vypovídá o kvalitě doplňků stravy více, než údaj o obsahu omega 3-mastných kyselin nebo o obsahu rybího oleje. Právě EPA a DHA totiž přispívají ke správné funkci srdce, k udržení normální hladiny triglyceridů a k udržení normálního krevního tlaku. Navíc DHA přispívá k udržení dobrého zraku a mozku.

V čem se nová 3-omega Premium od výrobce GENERICA liší od ostatních přípravků na trhu?

Pouze některé doplňky stravy, a právě novinka 3-omega Premium k nim patří, obsahují samotné potřebné 3-omega mastné kyseliny EPA a DHA, a to ve vysokých dávkách 300 mg EPA a 200 mg DHA v jedné kapsli, takže pro jejich účinek na srdce stačí užívat jednu kapsli denně. Při srovnávání různých přípravků v lékárně si pohlídejte obsah EPA a DHA v jedné kapsli. Někteří výrobci totiž uvádějí obsah v tzv. denní dávce, což někdy, především u slabších přípravků, odpovídá celkovému počtu 2 – 4 tobolky denně. Výsledky porovnání pak klienta matou a jsou zavádějící.

Kapsle 3-omega Premium obsahují čistý rybí olej z ančoviček, sardinek a makrel divoce žijících v ekologicky čistých oblastech Norska. Neobsahují žádné syntetické přísady, ale pouze přírodní látky. Obsažené omega – 3 mastné kyseliny jsou navíc ve formě tzv. triglyceridů pro vysokou vstřebatelnost.

V případě potřeby je možné, pro snazší polykání, kapsle rozžvýkat a následně zapít vodou. Jsou vhodné pro děti od 3 let, dospělé, těhotné i kojící ženy. Doplňky stravy doporučuji vybírat spíše podle kvality, nikoli jen podle ceny. Přesto je cena pro klienta důležitá a nový produkt 3 – omega Premium má příznivý poměr ceny a kvality.

Balení na více než 3 měsíce v lékárně zakoupíte orientačně za 333,-Kč.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector