Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu?

Odstředivý odšťavňovač VIDIA CJ 001 Kód: 68

O odstředivých odšťavňovačích

Odstředivé odšťavňovače mají dobrou výtěžnost u běžných surovin (jablka, mrkev, řepa,…, vysoké otáčky, velké množství pěny a produkují méně kvalitní šťávu.

Odstředivky pracují s otočnými noži, které jsou součástí rychle rotujícího síta. Nakrouhané ovoce a zelenina jsou mrštěny na stranu síta. Díky odstředivé síle je z těchto drobných kousků odstředěna šťáva malými otvory v sítu.

Při tomto procesu vzniká prudká oxidace, kdy je každý malý nakrouhaný kousek suroviny vystaven působení kyslíku. Ve šťávě se zároveň tvoří vrstva pěny. 

  • Pokud budete zpracovávat listovou zeleninu, obilné klíčky, bylinky nebo drobné bobuloviny, klasický odstředivý přístroj pro vás nebude tou správnou volbou.
  • JAK VYBRAT ODŠŤAVŇOVAČ? ,  VÝBĚR ODŠŤAVŇOVAČ
  •  Odšťavňovač Catler je jediný příklad odstředivé technologie, který máme v nabídce, protože kvalita zpracování odšťavňovače je lepší než naleznete u mnoha běžných odstředivek.

Chytrý a stylový design z broušené nerezové oceli byl navržen s důrazem kladeným na odolnost, a také s ohledem na bezpečné ovládání a snadnější čištění.

Trendy ve vývoji technologie odšťavňování jsou však opačné a směřují k nízkootáčkovým odšťavňovačům (viz naše nabídka dvouhřídelových a nebo šnekových odšťavňovačů), které se točí kolem 40 až 70 otáček oproti odstředivé technologii, která používá až 13000 ot./minutu. Rozdíl v otáčkách  je obrovský…

, ale také v kvalitě šťávy, která u kvalitních odšťavňovačů neoxiduje tak rychle jako u odstředivek. Proto je nezbytné při výběru nehledět jen na cenu, ale spíše na kvalitu a univerzálnost. Při výběru odšťavňovače bychom měli sledovat hlavní parametr a to je kvalita šťávy, kterou z něj získáme.

Proto tento odstředivý odšťavňovač NEPATŘÍ k těm, který doporučujeme ve srovnání s nízkootáčkovými odšťavňovači, které mají kvalitu šťávy vynikající.

  Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu? Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu? Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu?

Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu? 

DOPORUČUJEME POUZE NA: Kořenová zelenina, jablka NEVHODNÝ NA: Byliny, listová zelenina, drobné plody  

                                                                                                  Více o odšťavňovači Catler

Jak správně míchat ovocné a zeleninové šťávy?

Dělená strava má řadu příznivců, ve skutečnosti je to ale mýtus, který se zažral do povědomí nás všech natolik hluboko, že se ho podaří vyvrátit už jen těžko. Že nesmíte kombinovat maso a ovoce, nebo ovoce a obiloviny, a bohužel i ovoce a zeleninu, se totiž dozvíte i ze zdrojů, které vnímáte jako seriózní.

Ve skutečnosti je trávicí systém dokonale vybavený na to, aby dokázal strávit jakékoli potraviny. A poradí si s nimi úplně stejně, ať už je zkonzumujete zvlášť, nebo společně. Není pravda, že by vlivem nedělené stravy docházelo k jakémukoli hnití, narušení pH v žaludku, nebo vzájemné neutralizaci jednotlivých enzymů nutných pro trávení.

Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu?Při odšťavňování se tedy s klidem vykašlete na nesmyslná doporučení typu:

  • Ovocné a zeleninové šťávy se musí pít odděleně.
  • Ovoce a zelenina s obsahem polysacharidů (banán, mrkev, červená řepa) se nesmí kombinovat s kyselým ovocem (citrusy, ananas, třešně, ale i kyselá jablka).
  • Listovou zeleninu lze odšťavňovat s jakýmkoli jiným ovocem a zeleninou. To jediné je pravda, ale i tak jde o zavádějící tvrzení, protože – jak už jsme řekli – zapovězená není žádná kombinace.

Pokud se stává, že je vám po určité kombinaci čerstvých šťáv přece jen špatně:

  • Většinou se jedná o normální, tedy nepatologickou reakci vašeho těla. Každý jsme jiný a individuální reakce jsou možné. Je to stejná situace, jako když někomu nesednou například houby, kdežto dalších sto lidí nemá problém.
  • Teprve pokud se po určitých kombinacích šťáv dostavuje například nadměrná nebo mimořádně zapáchající plynatost, nebo bolesti břicha a další trávicí potíže, může se jednat o zdravotní problém, o kterém nevíte. Není to ale pravidlem!
  • Popsané potíže se mohou objevit i v případě, že tělo není na vyšší přísun ovoce a zeleniny zvyklé. Pokud jste právě začali odšťavňovat, zvolněte. Není dobré pít hned litr a půl šťávy denně. Začněte jednou sklenicí, šťávu zpočátku klidně řeďte vodou, a tím tělo postupně navykejte.
  • Obezřetně postupujte zejména při pití šťáv se zvlášť silnými očistnými účinky: z červené řepy, z tmavé listové zeleniny, z pampelišek a dalších léčivých rostlin.
  • Vždy naslouchejte svému tělu, a pokud vaše potíže přetrvávají, vydejte se na poradu ke gastroenterologovi.  

Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu?

Pozor na čisté ovocné šťávy!

Je pravda, že v ovoci je příliš mnoho cukru, a tak bychom ho měli omezovat? Pokud jíme ovoce v celku, nemusíme nic řešit.

O to, aby cukr nepřešel do krve příliš rychle, se postará nerozpustná vláknina.

V ovocné šťávě ale nerozpustná vláknina není, protože jsme ji odšťavněním odstranili, a to v zájmu zvýšení vstřebatelnosti vitamínů (tělo si vezme ze šťáv až 4x více vitamínů, než z celých plodů).

Je tedy pravda, že s čistou ovocnou šťávou bychom měli být opatrní, hlavně dospělí. Určitě není dobré pít například spoustu samotné hroznové šťávy. Zatížíte slinivku a po skokovém nabuzení energie vás čeká zase rychlý propad (v důsledku rychlého nárůstu a poklesu hladiny cukru v krvi).

  • Dobrým řešením je míchat ovocné šťávy se zeleninovými, ideálně aby zelenina tvořila větší část, nebo aspoň polovinu. Glykemický index šťávy se díky zelenině srazí. Pokud přidáváte do drinků mrkev, listovou zeleninu, nebo řapíkatý celer, děláte jedině dobře.
  • Jiným řešením je zkonzumovat společně s čistě ovocnou šťávou nějaké zdravé tuky, třeba pár oříšků. Vstřebatelnost vitamínů se tím v případě, že jste jinak nalačno, zas až tak neomezí.
  • Není nutné vyřazovat čisté ovocné šťávy úplně. Pokud jste závislí na ranní skleničce pomerančové šťávy, zas tak moc se neděje.

Odšťavňovače skousnou jablka vcelku, víc jim vadí drobné ovoce

Díky odstředivým odšťavňovačům můžeme připravit během pár minut čerstvou šťávu z nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny. Při výběru přístroje je třeba si rozmyslet, co a v jakém množství budete zpracovávat, protože právě v tom se jednotlivé modely liší.

Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu?
Autor: Mall.cz

Náhradní díly odšťavňovačů se dají zakoupit přes servisní střediska, např. pokud by se vám rozbila nádoba na šťávu

Na jaké parametry byste se měli zaměřit?

  • velikost plnícího otvoru
  • objem nádoby na šťávu
  • nádoba na dužinu – kapacita a přístupnost
  • použité materiály
  • výkon, otáčky, počet rychlostí

Vraž do toho… celé jablko

Velikost plnícího otvoru – „To je obvykle první otázka, která od zákazníků padá,“ říká Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz.

Dostatečně široký plnící otvor totiž umožňuje vkládat velké kusy ovoce nebo zeleniny, pokrájené jen nahrubo nebo vcelku, např. celá jablka.

Většina odšťavňovačů má dostatečně velký otvor, tedy nad cca 6,5 cm (do zhruba 8,5 cm), někdy je ale otvor menší.

Nádoba na šťávu – některé modely nemají nádobu vůbec ve výbavě, musíte používat vlastní. Velikosti nádob se pohybují zhruba v rozsahu 0,7–1,5 litru, někdy jsou vybaveny i víčkem, např. pro uchovávání v ledničce. Při nejvyšší rychlosti může šťáva pěnit, některé nádoby jsou proto vybaveny oddělovačem, který pěnu, jež by vám v nápoji vadila, oddělí.

Nádoba na dužinu – důležitá je její velikost, ale také umístění.

Během odšťavování padá dužina do nádoby a na její kapacitě záleží, zda zpracujete vše najednou, aniž byste nádobu museli vyprázdnit, nebo ji budete průběžně vysypávat.

Po údaji o velikosti nádoby na dužinu je třeba někdy pátrat v návodu nebo u prodejce či výrobce, narazit lze na velikosti od litru až po více než třílitrovou nádobu.

Nádoba může být umístěna mimo tělo přístroje, což umožňuje snadnou manipulaci a vysypání, ale pokud je – jako u některých typů – postavena pouze volně, musíte dát pozor, abyste ji třeba neodstrčili nebo aby neodpochodovala sama vlivem vibrací přístroje.

Zabudované nádoby mají někdy složitější odstraňování odpadu, je třeba celý přístroj rozebrat, vysypat odpadní nádobu a vše znovu složit.

Pokud si chystáte skleničku k snídani, asi to nevadí, ale může to být problém u surovin, ve kterých je menší podíl šťávy a vzniká rychle hodně odpadu.

Nádoby jsou buď průhledné, kdy máte dobrý přehled o tom, kolik je v nich ještě místa, případně jsou vybaveny okénkem. To se ale podle zkušeností uživatelů v některých případech brzy zanese zbytky z ovoce a musíte se spoléhat na odhad podle svých zkušeností.

Malá nádoba na vznikající odpadovou drť patří k častějším stížnostem uživatelů. Další obvyklou stížností je stříkání suroviny ven z přístroje, obzvláště při vyšších rychlostech v důsledku nepřesného zapadání jednotlivých dílů do sebe nebo použitým materiálem.

Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Staré Koně?

Plastu co nejméně

Odstředivé odšťavovače jsou vybaveny sítem se struhadlem, jejichž kvalita je podstatná pro správnou funkčnost a co nejlepší efekt, tedy maximální výtěžnost suroviny. V testu serveru iTest.

cz se nejlépe osvědčila nerezová síta z mikrosíťového materiálu, následovala síta také nerezová z děrovaného plechu a do poslední kategorie s nejhorší propustností padla síta sice také nerezová z děrovaného plechu, ale s plastovými okraji a předěly.

Důvěru zákazníků nebudí ani plast použitý na úchytky apod. Účinné sítko také brání tomu, aby se do šťávy dostaly nečistoty.

U většiny spotřebičů lze všechny odnímatelné části lze mýt v myčce, doporučuje se ihned po použití je opláchnout, nenechat zaschnout. Ve výbavě odšťavňovačů najdete čistící kartáčky, použít se dá v nouzi i obyčejný kartáček na zuby.

  • přídavný disk pro výrobu pyré z měkkého ovoce a zeleniny
  • bezpečnostní systém, který neumožní spuštění spotřebiče, pokud není správně sestaven
  • hubička se systémem DripStop zabraňuje kapání na pracovní plochu
  • funkce turbo na vyčištění síta za chodu bez nutnosti rozebírání odšťavovače

Chce to silný motor

Na výsledek, tedy výtěžnost suroviny, má vliv také výkon motoru a počet otáček. Šťáva se z nastrouhané suroviny získává odstředivou silou, čím vyšší je počet otáček, tím vyšší je výtěžnost odštavňovače, jak potvrdil i již zmíněný test.

Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu?
Autor: Mall.cz

Funkci odšťavňovače mají také některé roboty, samostatné přístroje obvykle nabízejí vyšší výkon a větší množství připravovaného ná­poje

Dostatečně silný motor zajistí pravidelný chod přístroje bez vynucených přestávek i při větším množství suroviny, nebo u tvrdších plodů. Cca 800–900 wattů by mělo zajistit slušný výkon – stabilní otáčky i při velkém zatížení, vysokou extrakci šťávy i méně hluku a vibrací.

U slabších přístrojů si uživatelé někdy stěžují na vynucené přestávky, zahřívání, kdy je nutné dát přístroji během odšťavňování pauzu, protože motor nezvládá delší činnost.

U spotřebičů se slabším výkonem je proto potřebné vkládat tvrdší zeleninu po menších částech či jednotlivě ap.

Výrobci uvádějí maximální dobu nepřetržitého chodu jen někdy, v návodech můžete narazit např. na doporučené dvě minuty chodu s následnou dvouminutovou pauzou k chlazení pohonné jednotky, ale také na pouhých 40 sekund chodu při větších dávkách!

Rychlosti podle typu ovoce a zeleniny

Základní spotřebiče mají jednu nebo dvě rychlosti, u dražších můžete volit z více možností podle druhu zpracovávané suroviny. Čím lépe odpovídá rychlost surovině, tím více šťávy můžete očekávat. Podrobnosti uvádějí výrobci v návodech konkrétních přístrojů.

Vysoká rychlost odšťavňování

  • pro zpracování tuhých potravin a surovin s nižším podílem šťávy
  • jablka, červená řepa, zelí, mrkev, celer, nektarinky, broskve, hrušky, ananas

Nízká rychlost odšťavňování

  • pro zpracování měkkých a šťavnatých potravin
  • meruňky, borůvky, růžičková kapusta, okurka, fenykl, hroznové víno, kiwi, meloun, maliny, rajčata

Obecně se odstředivé odšťavňovače nedoporučují na listovou zeleninu a bobulovité plody, na ně jsou vhodnější tlakové lisy.

Některé odšťavňovače mají problémy s malými plody – např. s hroznovým vínem nebo rybízem, přístroje mají různě dělené kotouče – ovoce by mohlo uvíznout, propadnout ap. „Je třeba si zjistit z návodu nebo dotazem u prodejce nebo výrobce, zda to daný typ umožňuje,“ upozorňuje Monika Řezníčková.

Cenové rozpětí – nejlevnější spotřebiče lze dostat za několik set korun, rozumnější cca od 1000 do 10 000 Kč

Užitečné odkazy:
www.itest.cz
www.odstavnova­ce.cz

  • Používejte čerstvé ovoce a zeleninu, obsahují více šťávy.
  • Pro získání maxima šťávy stlačujte měkké potraviny pomalu.
  • Pro zachování vitaminů spotřebujte získanou šťávu co nejdříve, uchovávejte v ledničce, lépe vydrží, když do ní přidáte pár kapek citrónové šťávy.
  • Šťávu pro děti řeďte stejným množstvím vody.
  • Dužinu můžete použít k dalšímu zpracování v kuchyni (např. pro přípravu polévek,
  • omáček ap.).
  • Slabé slupky nebo kůry nemusíte odstraňovat, je třeba odstranit jen silné slupky a také bílá jádra citrusových plodů, přidávají hořkou příchuť.
  • Hustota jablečného džusu závisí na druhu jablek, čím šťavnatější jablko, tím řidší džus.
  • Ovoce, které obsahuje škrob (například banány, papája, avokádo, fíky a mango) není vhodné pro zpracování v odšťavňovači, vhodnější je mixér.
  • Je obtížné získat šťávu z ovoce typu: švestka, jahoda, malina, měkká hruška apod., jelikož tyto druhy ovoce vytvářejí tuhou hmotu, která okamžitě ucpává sítko odšťavovače; doporučuje se proto přidávat je v malém množství k jiným druhům ovoce a častěji kontrolovat průchodnost sítka.

Jak správně kombinovat ovoce a zeleninu při odšťavňování

Čerstvé šťávy patří k vašemu každodennímu rituálu? Výborně! Aby vaše šťávy byly ještě lepší, máme pro vás pár tipů. I odšťavňování ovoce a zeleniny totiž má jistá pravidla. Pojďte se na ně společně s námi podívat!

Někteří zastánci dělené stravy tvrdí, že ovocné a zeleninové šťávy se nikdy nemají pít dohromady. Omyl! Pokud vám některá ze surovin nečiní běžně potíže, nebude vám dělat problém ani v nějaké kombinace, případně se jedná o naprostou výjimku. Ovoce tak bez problémů kombinujte se zeleninou nebo bylinkami i ve formě šťávy.

Při odšťavňování se řiďte pravidlem, že měkké druhy ovoce a zeleniny by se měly při procesu odšťavňování střídat s tvrdými surovinami.

Zajistíte si tak hladké a bezproblémové odšťavňování. Pamatujte, že odšťavňováním odstraníte nerozpustnou vlákninu, která zpomaluje vstřebávání nejen vitamínů a minerálů, ale i cukru.

Zatímco v případě vitamínů je to samozřejmě žádané, s množstvím cukru musíte být opatrnější.

Poměr ovoce a zeleniny

Čisté ovocné šťávy jsou velmi chutné, přesto byste s nimi ale měli být opatrní. Hlavním důvodem je vysoký obsah cukru. Obzvláště některé druhy ovoce vám dodají momentální energii, ale ta brzy opadne.

I proto je dobré kombinovat ovoce a zeleninu. Zeleninová šťáva v poměru k ovocné by měla být ideálně 2:1, případně 1:1. Výborné je kombinovat šťávy například s řapíkatým celerem, špenátem nebo jinou listovou zeleninou.

Snížíte tím glykemický index čerstvé šťávy.

Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu?

Tipy na oblíbené kombinace

Přemýšlíte, jakou kombinaci surovin hodit do odšťavňovače? Máme pro vás několik tipů na vyhledávané šťávy z ovoce a zeleniny. V zimě si je nezapomeňte okořenit kurkumou nebo skořicí, které vás vnitřně zahřejí. V létě naopak pijte šťávy jen tak, perfektně vás ochladí.

Smíchejte v poměru 1:1:2 šťávu z ananasu, pomeranče a karotky. Tato čerstvá šťáva vám díky svému složení přispěje k lepší činnosti svalů a posílí vaše kosti i zuby.

Jestli potřebujete zlepšit psychickou pohodu a pomoci k dobré náladě, namíchejte si v poměru 1:1:2 šťávu z pomeranče, jablka a karotky. Uvidíte, že svět bude hned růžovější.

Šťáva dle vlastní receptury

Chcete si připravit vlastní kombinaci šťávy? Začněte se surovinou, která vytvoří jakýsi základ šťávy. K tomu je výborně například jablko, pomeranč, mrkev, ananas nebo další ovoce a zelenina, které vytvoří základní chuť šťávy a má poměrně dobrou výtěžnost.

K této surovině přidejte méně šťavnaté ovoce a zeleninu. Výborné jsou jahody, lesní ovoce, špenát, avokádo, mango nebo listová zelenina. Možností je ale samozřejmě více. To vše si nakonec můžete ozvláštnit něčím výrazným. Perfektně poslouží citrón, řapíkatý celer, zázvor nebo limeta.

Samozřejmě se nemusíte vyhýbat ani bylinkám – meduňka, máta nebo bazalka.

Velký test odšťavňovače Kuvings EVO820 – co vše dokáže odšťavnit?

Poradí si odšťavňovač Kuvings EVO820 i s bobulemi?

Video, jak odšťavnit řapíkatý celer v odšťavňovači Kuvings EVO820:

Jak vybrat nejlepší odšťavňovač právě pro Vás

Zákazníci často popisují, že vybrat odšťavňovač je velmi náročné.

Ano, může to tak být, vždyť na trhu jsou stovky přístrojů a jak vybrat ten pravý? Už jen to, že jste se rozhodli odšťavňovat, je velmi přínosné.

A ať už si koupíte jakýkoli přístroj a začnete pít šťávy, budete se cítit mnohem lépe. Vlastně nemůžete udělat chybu 🙂 Věříme, že tento průvodce pomůže vybrat pro Vás ten nejlepší odšťavňovač.

Jaké ovoce a zeleninu nejčastěji odšťavňuji?

V prvé řadě je dobré vědět, jaké šťávy z kterého ovoce máte nejraději a o kterých víte, že budete využívat nejvíce. Protože odšťavňovač vhodný na kořenovou zeleninu, nemusí být vhodný na měkké ovoce a naopak.

 

Běžné ovoce – jablka, hrušky

Ovoce jako jablka a hrušky jsou častým produktem českých zahrad a mnoho zákazníků se zaměřuje právě na ně. Každý odšťavňovač zpracuje jablka, rozdíly jsou v hustotě / čistotě šťávy a také v tom na jak malé části musíte jablka nakrájet, aby se vešla do plnícího otvoru.

Nejlepší šnekové přístroje mají vstupní otvor velký 7,5 cm a dokáží zpracovat jablka celá bez nutnosti krájení. Většina odstředivých přístrojů zvládá také celá jablka.

Budete mít zájem:  Břišní tyfus – příčiny, příznaky a léčba

Šnekové odšťavňovače vyrábějí hustější šťávu s vyšším obsahem vlákniny. Je důležité odšťavňovat tvrdé plody, z nich je šťáva čistější. Pokud máte měkká, moučnatá či déle skladovaná jablka vzniká hustější šťáva až jablečné pyré. S tímto typem jablek si nejlépe poradí odstředivý odšťavňovač, který ale šťávu více napění vlivem technologie zpracování.

 

Kořenová zelenina – mrkev, řepa, celer

Šnekové odšťavňovačeNejvětší výtěžnost na kořenovou zeleninu mají šnekové odšťavňovače. Rozdíly v různých typech odšťavňovačů jsou v tom jak má přístroj silný motor, jaké sítko a tvar šneku. To ovlivňuje kolik šťávy ze zeleniny vymačká.

U slabších přístrojů cca do 150W musíte přizpůsobit velikost vkládaných surovin. Proto je nutné zeleninu více pokrájet, vkládat postupně a hlídat, aby se odšťavňovač nepřetížil a nezastavil, pak je nutné přístroj rozebrat a suroviny uvolnit.

Silnější odšťavňovače nejsou tak náchylné k zastavování.

Odstředivé odšťavňovačePoradí si s kořenovou zeleninou celkem dobře s mírně horší výtěžností. Výhodou je rychlost, kdy kvalitní odstředivka udělá šťávu z řepy za několik sekund. I zde platí, že menší výkon u kořenové zeleniny bude znát a přístroj bude zpomalovat což se projeví na množství vyprodukované šťávy.

 

Listová zelenina – zelí, řapíkatý celer, špenát, mladá pšenice a bylinky

Celkem bez problémů lze odšťavňovat zelí a kapustu, ty obsahují větší množství šťávy a výkonnější šnekový i odstředivý odšťavňovač to zvládne.

Řapíkatý celer má skvělou osvěžující chuť a obsahuje hodně šťávy, ale má hodně pevnou vlákninu, která ucpává odpad u šnekových vertikálních přístrojů. Proto je nutné celer krájet na kratší kousky, aby se vlákna nenamotala na šnek. Pak to jde v pohodě.

Hůře se odšťavňuje samotný špenát, ten jde velmi špatně v odstředivce a může ji i poškodit. Méně výkonné šnekové přístroje jej zvládají jen v menším množství, případně v kobinaci s mrkví. Horizontální šnekové přístroje jsou na špenát vhodnější než vertikální, ale výtěžnost a čistota šťávy se dost liší přístroj od přístroje.

Bylinky, mladou pšenici a obilné trávy vůbec v odstředivém přístroji nezkoušejte, mohlo by dojít k poškození přístroje. Na tento typ surovin je nejlepší ruční šnekový odšťavňovač nebo dvouhřídelový šnekový lis. Menší množství zvládají v pohodě i výkonnější vertikální šnekové přístroje, ideálně v kombinaci s mrkví.

 

Bobuloviny – rybíz, angrešt, maliny, borůvky, kiwi

Maliny, rybíz, borůvky nebo kiwi jsou především pro odstředivé odšťavňovače naprosto nevhodné, protože výtěžnost je nízká. Rychle ucpou sítko a do odpadu jde velké množství šťávy.

Na tyto plody je nejlepší použít vertikální šnekový odšťavňovač, který má stěrku čistící sítko během odšťavňování. Výsledky jsou různé pro různé typy šnekových přístrojů.

Dobré ohlasy na bobuloviny má odšťavňovač Kuvings a Juicy Retreats.

 

Šťavnaté tropické ovoce – ananas, mango

S tropickým ovocem jako je ananas nebo mango je to podobně jako s ostatními plody, co mají hodně vlákniny. Protože velmi rychle zanesou síto, nejlepší výsledky dosáhnete pomocí vertikálního šnekového odšťavňovače, který síto neustále čistí v průběhu odšťavňování. Při práci je potřeba vkládat suroviny pomalu a nakrájené na kratší kousky, aby nedošlo k ucpání vývodu na vlákninu.

 

Citrusy – pomeranče, grepy

Obsahují téměř 90% vody, proto se skvěle odšťavňují v libovolném odšťavňovači. Existují i speciální citrusovače, které jsou na tyto plody přímo určeny, ale zvládnou je výborně i odstředivé a šnekové lisy. Protože tento typ ovoce je hodně šťavnatý je dobré použít odšťavňovač s velkým plnícím otvorem, aby jste šťávu neztráceli krájením ovoce na malé kousky.

 

Peckovité plody – broskve, meruňky

Plody s peckami jako jsou především meruňky nebo broskve samy o sobě utvoří spíše kašovitou šťávu a rychle zanášejí sítko, proto je lepší k nim přidat nějaké další ovoce. Pokud však přece jen chcete dělat větší množství šťávy z peckovic, poslouží vám nejlépe vertikální šnekový odšťavňovač. Pecky je samozřejmě nutné z plodů odstranit.

 

Jaké množství budu najednou připravovat?

I toto je důležitým kritériem.

Pokud chcete dělat větší množství šťávy najednou (více jak několik litrů najednou) bude lepší zvolit odstředivý odšťavňovač, který šťávu připraví podstatně rychleji, než nízkootáčkové šnekové odšťavňovače.

U těch bývá zpravidla omezení 30 minut, kdy musíte odšťavňovač vypnout a nechat jej „odpočinout“. Za 30 minut lze na šnekovém přístroji vyrobit až 5 litrů jablečné šťávy, ale to nemusí každému stačit.

 

Čištění a umývání přístroje

Čištění je důležité pokud máte v plánu odšťavňovat často. Lidé, kteří se léčí zeleninovými šťávami pijí šťávy několikrát denně v množství 0,5 až 1,5 litru denně.

V tu chvíli je pro Vás čištění přístroje velmi důležité, protože je nutné odšťavňovač umýt po každém použití.

Vybírejte proto přístroj, který nebude příliš velký, aby jste ho nemuseli stále uklízet a hlavně ten, který se dobře čistí.

Nejhůře se čistí sítko a platí, že čím větší sítko tím více práce při čištění. Nejmenší sítko mají horizontální šnekové odšťavňovače následované vertikálními šnekovými lisy. Odstředivky s největším sítkem musíte čistit o něco déle. Čisté sítko je nutné pro dobrou výtěžnost, proto se tato část nesmí zanedbávat.

 

A co spotřeba elektrické energie?

Odstředivé odšťavňovače mají vysokootáčkové motory s vyšším výkonem a tím i vyšší spotřebu. Odstředivky jsou rychlé, takže spotřebují více energie za kratší dobu. Motory šnekových odšťavňovačů se otáčejí pomalu a mají nižší spotřebu elektrické energie, ale zase běží déle, takže spotřeba je u obou typů přístrojů srovnatelná.

Co je podstatné je to, že vysoké otáčky motoru kladou velké nároky na kvalitní zpracování ložisek a celkové konstrukce motoru přístroje. Z tohoto hlediska jsou odstředivky náchylnější na opotřebení a případnou poruchu.

 

Na jakém principu odšťavňovače fungují? Jaké jsou klady a zápory?

Odstředivé odšťavňovače mají tu hlavní výhodu, že jsou velmi rychlé a cenově dostupné. Šťávu připravíte během chvilky a pokud vyrábíte šťávu z běžného ovoce mohou Vám vyhovovat.

Nevýhodou je, že šťáva je často napěněná s větším obsahem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání vitamínů. Šťáva obsahuje hodně vzduchu a měla by se spotřebovat co nejdříve kvůli oxidaci. Další nevýhodou je nízká výtěžnost některých surovin. Odstředivé odšťavňovače se také podstatně hůře čistí a zabírají hodně místa. Často zákazníkům vadí také velký hluk, který tyto přístroje produkují.

Šnekové odšťavňovače jsou na čištění méně náročné. Stačí jen opláchnout a sítko vyčistit kartáčkem. Poradí si téměř se všemi surovinami a šťáva z nich má skvělou, plnou chuť a je plná vitaminů, minerálů a enzymů. Většinou umí tyto odšťavňovače díky přidaným sítkům vyrobit například smoothie, ořechové mléko, máslo, nebo zmrzlinu. Mají tedy více funkcí a mohou nahradit mixér.

Nevýhodou je delší doba odšťavňování a vyšší pořizovací cena. U přístrojů s menším otvorem a slabším motorem (do 150W) je nutné suroviny krájet na malé kousky a hlídat přetížení přístroje.

Šnekové přístroje dále dělíme na vertikální šnekové odšťavňovače a horizontální.

Horizontální šnekové odšťavňovače (např. Champion Juicer 2000) mají horizontálně uložený šnek. Suroviny je potřeba pomocí pěchovadla do přístroje tlačit, aby je přístroj zpracoval.

Jsou vhodnější na tvrdou zeleninu a listovou zeleninu, kde vynikají vyšší výtěžností a také se díky menšímu sítku dobře umývají. Nejsou příliš vhodné na měkké plody, jablka, citrusy, bobuloviny.

Další nevýhodou je jejich velikost a na pracovním stole zabírají poměrně dost místa.

Vertikální šnekové odšťavňovače (např. JR 8000S2, Kuvings B6000) jsou novější verzí šnekových odšťavňovačů, kde je lisovací šnek umístěný vertikálně.

Suroviny jsou do přístroje vtahovány šnekem, kterému pomáhá v podávání gravitace, takže není nutné příliš používat pěchovadlo a suroviny stačí vhazovat do otvoru. Tyto přístroje zpracují všechny typy surovin s velmi dobrou výtěžností, proto je zákazníci mají raději.

Tím, že šnek je na výšku, nezabírají v kuchyni tolik místa. Čištění je o něco pracnější než u horizontálních přístrojů, ale oproti odstředivým odšťavňovačům je to hračka.

 

Technické parametry odšťavňovače

Technické parametry jsou důležité, ale zdaleka nevypovídají o přístroji vše podstatné. Na různých cenových porovnávačích se dá podle technických parametrů vyhledávat. Pojďme se tedy podívat na běžné parametry a jejich praktický význam.

Výkon odšťavňovačePovažujeme za důležitý parametr, ale je potřeba rozlišovat mezi odstředivými odšťavňovači a šnekovými a porovnávat jednotlivé přístroje stejného typu. Běžné odstředivky mají výkon běžně 700W.

Zatím co šnekové přístroje mívají v průměru kolem 150W. To je dáno technologií výroby šťávy a neznamená, že čím větší výkon tím lepší. Kvalitu šťávy ovlivňují další parametry.

Budete mít zájem:  Sérom – co je to a jak se ho zbavit?

Takže když budete filtrovat v cenovém porovnávači, tak pod 300W dostanete samé šnekové přístroje a příliš Vám to nepomůže.

Velikost a tvar plnícího otvoruZ hlediska uživatelského komfortu, má tento parametr velký význam. Parametr v podstatě určuje, kolik času musíme věnovat přípravě surovin. Obecně platí, že šnekové odšťavňovače mají o něco menší vstupní otvor pro suroviny než odstředivé přístroje.

Největší plnící otvor na trhu šnekových odšťavňovačů je v tuto chvíli 75 mm a najdete ho u vertikálních šnekových odšťavňovačů Kuvings a Juicy Retreats.

Velikost nádoby na odpad (vlákninu)Je typický parametr důležitý pro odstředivé odšťavňovače.

Pokud u odstředivky naplníte zásobník vlákniny musíte přerušit odšťavňování, přístroj rozebrat a nádobu vyprázdnit a přístroj zase složit.

U šnekového přístroje padá vláknina do samostatné nádoby a její vysypání je otázkou několika sekund. Pro šnekový odšťavňovač je proto tento parametr zcela nedůležitý.

Velikost nádoby na šťávuPříliš nechápu praktický význam tohoto parametru. Jak u šnekových, tak odstředivých přístrojů vytéká šťáva z přístroje do nádoby.

Osobně příliš dodanou plastovou nádobu na šťávu nepoužívám a nechám šťávu vytékat do sklenic, které vyměňuji podle toho co chci a nechci smíchat. Kvalitní šnekové odšťavňovače mají uzávěr odtoku šťávy, takže můžete vyměňovat nádoby na šťávu bez přerušení provozu.

Praktický význam tohoto parametru z hlediska uživatelského komfortu je podle nás minimální.

Výrobce neboli značkaVýrobce je ve skutečnosti značka pod jakou se výrobek na trhu prodává. Skutečný výrobce přístroje zůstává často zákazníkovi skrytý.

Například americká značka Omega vyrábí své přístroje v továrně v Korei, ve stejné továrně jako značka Hurom, která je vlastněná korejským (skutečným) výrobcem přístroje.

Přístroje Omega a Hurom jsou tedy téměř identické až na název a drobné designové odlišnosti. Značka, která je běžně prezentována jako výrobce je tedy obchodní označení výrobku.

Jako parametr výběru je značka/výrobce je důležitá hlavně poskytovaným zákaznickým servisem a případnou nadstandardní délkou záruky.

Je třeba říci, že značky osvědčené u odstředivých odšťavňovačů se pokud je nám známo nezabývají výrobou šnekových přístrojů a naopak. Proto budete marně hledat šnekové odšťavňovače Bosch, případně šnekové odšťavňovače Catler apod. Šnekové přístroje mají své značky, které většinou přicházejí z Asie – kolébky pomalého odšťavňování.

Cena přístrojeJe pro někoho zcela zásadní parametr. Cena určitě hraje roli a jsme toho názoru, že je lepší si koupit odšťavňovač, který si mohu dovolit, než žádný odšťavňovač. Kvalita není vždy spojena s vysokou cenou.

V případě odšťavňovače je dobré na cenu příliš nehledět a vybrat si přístroj, který Vám bude vyhovovat z hlediska použití. Pokud chcete začít žít zdravě je potřeba zařadit čerstvé ovocné  a zeleninové šťávy do každodenního jídelníčku.

Kvalitní přístroj, který budete používat každý den si na sebe prostě vydělá.

Počet otáček za minutuTento parametr u šnekových přístrojů a vyjadřuje „pomalost odšťavňování“ – čím pomalejší tím více živin by mělo ve výsledném džusu být.

Běžně šnekové přístroje mají mezi 45 až 85 otáčkami za minutu. Dle našeho názoru je to spíše marketingový parametr a bude se těžko hledat rozdíl v obsahu živin přístroje s 45 otáčkami a 65 otáčkami za minutu.

Nicméně pomalé odšťavňování považujeme za šetrnější, produktující výživnější džus.

Odstředivky mají tisíce otáček za minutu a vychází to ze způsobu získávání šťávy, některé mají regulaci rychlosti. Tato funkce se hodí pro určité suroviny a může zvýšit množství vyprodukované šťávy. Nevýhodou vysokých otáček je zahřívání džusu, které ničí nutriční látky a vysoký obsah vzduchu, který způsobuje oxidaci a rychlé zkažení šťávy.

Pokud si nejste jistí jaký typ odšťavňovače si vybrat kontaktujte nás na telefonu +420 774 835 429 (v provozu v pracovní dny od 9-17 hodin).

Jak správně odšťavňovat ovoce a zeleninu?

Víte, co a jak odšťavnit?

Ananas – Čím těžší ananas, tím zralejší a sladší je. Odstraňte listy, oloupejte ho a vyřízněte dřevitý vnitřek.

Avokádo – Avokádo se kvůli své konzistenci na odšťavnění vůbec nehodí. Raději jej spolu se šťávou rozmixujte.

Banány – Stejně jako avokádo se na odšťavnění vůbec nehodí. Raději ho také rozmixujte.

  • Borůvky – Opatrně je opláchněte v sítku.
  • Brokolice – Po důkladném omytí můžete brokolici odšťavnit úplně celou, včetně košťálu.
  • Broskve – Omyjte, překrojte napůl a vyjměte pecku.
  • Brusinky – Čerstvé brusinky opláchněte a mixujte spolu se sladkým ovocem a zeleninou, jelikož jsou trpké.
  • Cantaloupe – Odstraňte slupku i semínka melounu.
  • Celer kořen – Celer raději oloupejte, jelikož v jeho členitém povrchu můžou zůstat zbytky hlíny.
  • Celer stonek – Můžete odšťavnit i s listy.

Cibule – Postupujte s ní opatrně, protože ve šťávách umí být velmi silná. Oloupejte vnější papírovou slupku, nakrájejte na menší kusy a odšťavněte.

Citron – Oloupejte, ale ponechte co nejvíce bílé části. Ta obsahuje důležité látky pro vstřebávání vitaminu C a také mnoho antioxidantů.

Česnek – Rozdělte na stroužky a ty oloupejte. Chuť česneku je ve šťávách velmi silná, dávejte proto pozor na jeho množství.

Chřest – Stonky důkladně umyjte a vkládejte do odšťavňovače dolní částí napřed.

Granátové jablko – Pro snadnější vyjmutí semínek z granátového jablka existuje trik. Rozkrojte plod napůl a poté ponořte do mísy s vodou. Až zde začněte vybírat semínka ven. Takto vám nebude šťáva stříkat všude okolo. Bílé části navíc vyplavou na hladinu, kdežto těžší semínka se ponoří. Ty potom odšťavněte.

Grep – Stejně jako u citronu grep sice oloupejte, ale snažte se ponechat co nejvíce bílé části. Ta obsahuje důležité látky pro vstřebávání vitaminu C. Pecky můžete také ponechat.

Hroznové víno – Umyjte a oddělte jednotlivé kuličky z hroznu. Poté odšťavněte.

Hrušky – Po omytí a odstranění stopky můžete klidně odšťavnit celé, včetně pecek.

Jablka – Před odšťavněním odstraňte jadérka a stopku.

Jahody – Výborné a velmi jednoduché ovoce pro odšťavnění. Stačí jen umýt a vložit do přístroje.

Kapusta – Umyjte a před vložením do odšťavňovače srolujte. Následně vložte tvrdší ovoce či zeleninu, například mrkev.

Kiwi – Jednoduše oloupejte a odšťavněte.

Lilek – Na odšťavnění se příliš nehodí. Lepší je použít ho k přípravě jiných jídel.

Limetka – Postupujte stejně jako u citrónu a grepu.

Maliny – Jednoduše omyjte a odšťavněte. Výborné jsou v kombinaci s broskví.

Mango – Oloupejte a vyjměte pecku. Skvělý mix tvoří s ananasem.

Meloun – Odstraňte slupku a klidně odšťavněte i s peckami.

Meruňky – Důkladně omyjte, rozkojte napůl a odstraňte pecku.

Mrkev – Nemusíte škrábat, stačí důkladně umýt. Odšťavnit ji můžete i s listy.

Okurka – Nemusíte loupat, stačí důkladně umýt.

Ostružiny – Umyjte v sítku. Jelikož mytí křehké struktuře ostružin příliš neprospívá, je lepší je umývat v den zpracování.

Pampeliškové listy – Používejte jako jinou listovou zeleninu. Umyjte, srolujte a odšťavněte. Používejte se sladkým ovocem kvůli hořké chuti.

Papája – Oloupejte slupku a překrojte napůl. Semínka můžete buď ponechat, nebo odstranit.

Paprika – Důkladně ji omyjte a odstraňte stopku. Ušetřit čas si můžete s odstraňováním semínek, klidně je tam nechte. Nakrájejte na vhodnou velikost.

Pastinák – Omyjte a odšťavněte. Nemusíte škrábat. Použijte také jeho zelené části.

Pomeranč – Postupujte stejně jako u citronu, grepu nebo limetky.

Pórek – Odstraňte spodní kořínky a pak podélně rozkrojte. Umyjte případnou hlínu mezi jednotlivými vrstvami.

Ředkvičky – Důkladně je opláchněte ve vodě, listy odstraňte a odšťavněte. Na množství ředkviček ve vaší šťávě dávejte pozor, jelikož umí být výrazné. Pokud je vám zima, přidejte ředkvičky do vaší oblíbené šťávy – zahřejí vás.

Řepa – Před odšťavněním řepu oloupejte. Vyhnete se tak „zemité“ chuti, kterou mnoho lidí nemá rádo. Je lepší také řepu nakrájet na menší kousky. Využít můžete také listy.

Salát – Listy salátu umyjte zvlášť a dejte pozor na hlínu a písek. Do odšťavňovače je dobré je vkládat následované tvrdším ovocem či zeleninou, například jablky nebo mrkví.

Sladké brambory – Oloupejte, nakrájejte na menší kousky a odšťavněte.

Špenát – Dobře omyjte od ulpívající hlíny či písku. Srolujte a odšťavněte. Stejně jako salát následujte pevnějším ovocem a zeleninou.

Švestky – Umyjte, rozpulte a vyjměte pecku. Vašemu nápoji dodají úžasnou barvu a mnoho důležitých antioxidantů.

Třešně – Opláchněte a odstraňte pecky.

Zázvor – Ukrojte požadované množství a oloupejte. Zázvor umí být silný, proto jej přidávejte postupně. Výborný je v průběhu zimních měsíců pro zahřátí.

Proč odšťavňovat?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector