Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Dobrý den, je mozné mít kurz i v Praze? Nebo je to prostě kilometrově omezené? Děkuji. Aneta

Aneta

21. 11. 2020

1 Odpověď

Dobrý den, Aneto, děkujeme za Váš dotaz. Pokud máte zájem absolvovat kurz v Praze, je potřeba zakoupit druhou variantu za 5 729 Kč. Termín i konkrétní místo si dohodnete přímo s panem instruktorem. V případě dalších otázek mě kontaktujte. S přáním pěkného dne, Vendula, Adrop.cz

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Vendula Adrop

23. 11. 2020

Dobrý den, našla jsem několik obdobných akcí na kurzy vaření piva a chtěla bych se zeptat, jak a v čem se liší ten Váš (4-5hod.) od těch 10-12hod.? děkuji Jitka

Jitka

29. 1. 2019

1 Odpověď

Dobrý den, Jitko, myslíte v čem se liší naše nabídka individuálního kurzu s nabídkou nějaké jiné společnosti? Nebo rozdíl v individuálním kurzu a Sládkem na jeden den? Pokud se Vám jedná o první variantu, pošlete mi prosím, odkaz, kde jste nabídku našla, nevím, o jakou se jedná. Děkuji a přeji Vám pěkný den, Adéla, Adrop.cz

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Adéla Adrop

29. 1. 2019

Dodry den chtěl bych se zeptat jestli budou kurzy v měsici červenci 2019 v době dovolených v Pardubicich, Dekuji Řihak

Petr Řihak

10. 1. 2019

1 Odpověď

Dobrý den, Petře, ověřovala jsem s pane instruktorem, ale takto dopředu není schopen říci, jak to bude s termíny v červenci. Termíny plánuje cca 1-2 předem. Můžete nás tedy kontaktovat v květnu nebo červnu a určitě Vám řekneme víc. S pozdravem a přáním pěkného dne, Adéla, Adrop.cz

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Adéla Adrop

11. 1. 2019

Dobrý den, butete i tento kurz dělat příští rok 2018? Uvažuji o koupi tohoto kurzu manželovi jako dárek k letošním Vámocům. Děkuji

Blanka

2. 11. 2017

1 Odpověď

Dobrý den, Blanko, ano, tento zážitek je možné absolvovat i v roce 2018. Platnost poukazu je 1 rok od zakoupené 🙂 Děkuji a přeji Vám pěkný den, Adéla, Adrop.cz

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Adrop Adéla

3. 11. 2017

Dobrý den, kde přesně a v jakém pivovaru se koná Kurz domácího vaření piva? https://www.adrop.cz/uvarte-si-pivo#tab-dotaz-na-prodejce Děkuji, s pozdravem V. Pilátová

Věra Pilátová

11. 10. 2017

1 Odpověď

Dobrý den, Věro, tento zážitek se koná v pivovaru Rambousek v Pardubicích. Děkuji a přeji Vám pěkný den, Adéla, Adrop.cz

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Adrop Adéla

11. 10. 2017

Dobrý den, jaké místo platí? V diskuzi se píše o Hradci Králové, ale v popisu je Pardubický kraj. Díky za info.

Zuzana

16. 5. 2017

1 Odpověď

Dobrý den. Děkuji Vám za Váš dotaz. Dříve jsme v nabídce měli i lokalitu v Hradci. Nyní je v nabídce pouze lokalita v Pardubickém kraji a tato platí. Zážitek se koná v pivovaru v Pardubicích. S pozdravem a přáním pěkného dne, Adéla, Adrop.cz

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Adrop Adéla

17. 5. 2017

Dobrý den, měla bych zájem o tenhle zážitek pro syna, je možné tento kurz absolvovat i o víkendu? Nemá jindy možnost se zúčastnit. Moc děkuji za odpověď. Niklová

Hana

15. 3. 2017

1 Odpověď

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Tento kurz se koná převážně o víkendu a to 2 – 3 měsíčně. Záleží však na konkrétním termínu. S přátelským pozdravem, Jakub Martínek

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Adrop Jakub

15. 3. 2017

Dobrý den, je možné absolvovat tento kurz jakýkoliv den včetně víkendu? Samozřejmě po předchozí domluvě. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Robert Ploutník

Robert Ploutník

25. 2. 2015

1 Odpověď

Dobrý den pane Ploutníku, děkují Vám za dotaz. Myslím, že ano, ale informaci ověřím přímo u poskytovatele a budu Vás obratem kontaktovat. V případě jakýchkoliv dalších dotazů mě prosím neváhejte kontaktovat. S přátelským pozdravem a přáním krásného dne Melicharová Tereza

Dobrý den,koupila jsem manželovi u vás poukaz s vařením piva v Hradci Králové.Sice píšete,že jenom pro 1 osobu,ale jeho kamarádi by si rádi koupili každý svůj poukaz a chtěli by také vařit,ale všichni 3 spolu.Jak dalece by to bylo možné? Děkuji za odpověd Magda Lukášová

magda lukášová

21. 1. 2015

1 Odpověď

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Po domluvě s panem lektorem je zážitek možný absolvovat i ve třech lidech. Pokud máte pořád zájem, stačí si tedy přikoupit další dva poukazy. V případě jakýchkoliv dalších dotazů mě prosím neváhejte kontaktovat. S přátelským pozdravem Melicharová Tereza

Dobrý den. Zaujala mne Vaše nabídka vaření piva. Prosím o info, zda je možnost poukazu jako dárek k narozeninám. Děkuji za odpověď

Silvie

3. 10. 2014

1 Odpověď

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Určitě je tato varianta možná. Ve 4. kroku objednávky si můžete vybrat vzhled dárkového poukazu, zadat jméno obdarovaného a napsat věnování na certifikát.

Prosím, abyste si zážitek objednala na našich nových webových stránkách www.adrop.cz/uvarte-si-pivo?hledat=uva V případě jakýchkoliv dalších dotazů mě prosím neváhejte kontaktovat.

S přátelským pozdravem Melicharová Tereza

Tento dárek se nehodí pro moje děti

pavel

15. 4. 2010

1 Odpověď

Dobrý den. Pro děti můžete vybrat nějaký jiný zážitek z naší nabídky. V případě jakýchkoliv dotazů mě prosím neváhejte kontaktovat. S pozdravem, Adéla Marková

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Adrop Adéla

10. 5. 2015

Byl to parádní dárek. Mohu směle doporučit všem ostatním případným zájemcům a zájemkyním.

Loni jsem tento dárek dostal a byl v minipivovárku.Je to Hradci Králové v objektu KNV,bývalý pivovar.Dostane se Vám tam všeho,co reklama nabízí a pro milovníky piva je to skutečně poučné.Hodnotit mohu jen kladně,maximální spokojenost.

Uvažuji o tomto dárku pro muže, kde se odehrává vaření ? Jsme z Poděbrad, aby nemusel daleko ! Díky

L. doležalová

16. 2. 2009

1 Odpověď

Dobrý den. Děkuji Vám za Váš dotaz. Kurz vaření piva se odehrává v Hradci Králové. Pokud budete mít další dotazy, prosím kontaktujte mě. S pozdravem a přáním pěkného den, Adéla Marková

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Adrop Adéla

10. 5. 2015

Tento dárek jsem dala svému manželovi, milovníkovi zlatavého moku. Určitě doporučuju všem ostatním manželkám, pokud chtějí potěšit svou drahou polovičku a ostatní dárky ho již nudí.

Zobrazit všechny dotazy

Uvařte si s námi domácí pivo (1. díl): Začínáme aneb Co budeme potřebovat

Napadlo vás někdy, že byste si mohli uvařit doma pivo? Pojďte to zkusit! Předem říkám, že to není úplně triviální, ale pokud se budete držet našeho seriálu, který vás vařením krok za krokem provede, určitě to dopadne výborně. A s velkou pravděpodobností vás váš prvotní úspěch natolik nadchne, že se svému novému koníčku budete dále věnovat a rozvíjet ho. Domácí vaření piva, tzv. homebrewing, je totiž skvělé hobby.

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

_

Za sebe musím říct, že už jsem strávil doslova stovky hodin studiem technologie pivovarnictví, pročítáním charakteristik různých pivních stylů, a částečně i snahou o pochopení chemické a mikrobiologické podstaty dějů, které při výrobě piva probíhají. Stále si však připadám na začátku.

A je mi jasné, že na to prozkoumat, poznat a pochopit všechno mi ani jeden život nestačí. Nelekejte se ale! Takovýto „geek“ přístup rozhodně není podmínkou – skvělá piva může vařit i domácí pivovarník, který zná jen nezbytné technologické základy, má dostatečnou úctu k řemeslu, cit a pečlivost.

Budete mít zájem:  Trichomoniáza Příznaky U Mužů?

Zkrátka v homebrewingu se může najít téměř každý. Stačí začít – a my právě začínáme!

Ambicí seriálu není sepsat učebnici a zmapovat celý obor domácího pivovarnictví – od výpočtu receptů, přes různé varianty technologických postupů, po specifika vaření rozličných pivních stylů (to vše najdete v knize Pivařka, která vyjde na jaře roku 2017).

Bude se spíše jednat o takový „quick win“ návod – a to jak si ze základních surovin (sladu, vody, chmele, kvasnic) doma uvařit svrchně kvašené pivo populárního stylu American Pale Ale (tzv. APA).

Budeme vycházet z konkrétního receptu cíleného na cca 20 l hotového piva a na něm názorně demonstrovat jednu z cest jak při vaření postupovat. Rozhodně přitom netvrdím, že to bude cesta jediná správná – postupů, jak dosáhnout zdařilého výsledku je celá řada.

Snahou seriálu není pokrýt oblast vaření piva z tzv. sladových výtažků nebo mladinových koncentrátů.

To jsou polotovary dotáhnuté výrobcem do určitého stadia výrobního procesu (stadium sladiny nebo až dokonce mladiny – pojmy si vysvětlíme v dalších dílech seriálu). My si spolu při vaření ze základních surovin projdeme výrobní proces celý.

Proto věřím, že v něm najde rady co nejširší spektrum čtenářů. Vařiči z polotovarů mohou (ale nemusí) první díly seriálu přeskočit a připojit se později.

Jaké tedy budeme potřebovat vybavení?

Je mi jasné, že málokterý začátečník, který se teprve chystá na svoji první várku piva, bude ochoten investovat ihned nemalé částky a kutilské úsilí do vybavení jakou jsou například elektrické míchadlo, lednice s externím termostatem pro řízené kvašení, ani si hned nebude pořizovat KEG sudy, protitlakou stáčečku a bombu s CO2.

Je však vybavení, bez kterého se neobejdete, anebo byste se sice možná teoreticky obešli, ale byli byste pak tím pověstným dřevorubec, který jde kácet strom pilníkem na nehty.

Asi se mu to nakonec podaří „upižlat“, ale bude při tom strašně nadávat a výsledek stejně nebude takový, jako kdyby použil, když už ne motorovou, tak alespoň klasickou pilu.

Některé z vybavení již určitě máte doma, jiné budete muset vyrobit nebo dokoupit – část např. v hobbymarketu, část ve specializovaných domovarnických obchodech či e-shopech.

Velký hrnec

Minimálně o 1/3 větší než zamýšlený objem finálního piva. Pro běžné domovarnické várky o objemu cca 20 l hotového piva nedoporučuji menší hrnec než 30 l. Hrnec by měl být pokud možno stejně vysoký jako široký, nebo vyšší. Pozinkovaný zavařovací hrnec není vhodnou volbou. Doporučuji alespoň smalt, ideálně nerez.

Dlouhá měchačka

Nebo dvě – jedna dřevěná na míchání horkého díla a druhá plastová (nebo nerezová – zkrátka desinfikovatelná) na míchání ve sterilní fázi procesu.

Ohřev

Počítejte s potřebným výkonem minimálně 1 kW/10 l. Oblíbenou alternativou k vaření na sporáku jsou varné stolice na propan butan.

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

_

Pár dalších hrnců co doma najdete

O celkovém objemu cca 15 l. Poslouží k ohřevu tzv. vyslazovací vody. Samozřejmě si pro tento účel můžete hned pořídit další velký hrnec, případně vám jako „bojler“ skvěle poslouží elektrický zavařovací hrnec. Pro začátek si ale hravě vystačíte s tím, co doma máte. Při ohřevu si v případě nedostatku místa na plotně můžete na tomto místě pomoci třeba rychlovarnou konvicí.

Hadička

Z průhledného potravinářského plastu, nebo ještě lépe silikonová – ta bude inertní i při vyšších teplotách. Osvědčil se mi průměr 10/12 mm. Když si ji objednáte 2 m, určitě se vám neztratí.

Scezovačka

To je věc, kterou doma nemáte a věřte mi, že kuchyňským cedníkem ji nahradíte jen za cenu spousty nadávek, ztraceného času, ulepené kuchyně a možná i vad finálního piva. Zakoupitelným řešením je (profesionální) falešné dno/děrovaný plech.

Jeho technologickým ekvivalentem pak může být doma vyrobená tzv. dvoukýblová scezovačka. Považuji ji však za překonanou variantu. Lépe a radostněji se vám bude scezovat za pomoci tzv. manifoldu, který jednoznačně doporučuji.

Návody na výrobu těchto instrumentů najdete na internetu, případně se na mne bez ostychu obraťte, rád vás navedu.

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

_

Chladič a přípojné hadice na vodovodní řad

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

_

Dá se chladit ve vaně, nebo v zimních měsících ve sněhu, ale s chladičem vám to půjde rychleji (a jak se později dočtete rychlost zchlazení je pro kvalitu výsledného piva důležitá).

Já si svůj spirálový chladič jednoduše vyrobil z 10 m měkké měkké trubky o průměru 12 mm, kterou jsem namotal na odpadní trubku. Alternativou pro nekutily může být koupě nerezového šneku z pivního chlazení. Nerez je inertní, tedy pro potravinářské účely vhodnější.

Nicméně pokud se někde dočtete, že je měď pro vaření piva nevhodná, směle to ignorujte – povrchové oxidy se sice uvolňují do roztoku, ale vzniklé koncentrace jsou za obvyklých podmínek absolutně zdraví neškodné.

Pozor pouze na zelenou měděnku – ta se vám však na vašem náčiní, které používáte a které neleží dlouhou dobu ladem, nejspíše nikdy neobjeví.

Kvasná nádoba s víkem

Na tomto místě můžete použít nerezový hrnec s poklicí nebo třeba nádobu na barvy z hobbymarketu, která je z potravinářského plastu (hledejte symbol skleničky a vidličky).

Objem opět o 1/3 větší než objem finálního piva. Variantou kvasné nádoby je též carboy/demižon. Kvasnou nádobu si z vnějšku ocejchujte fixou ať máte přehled o objemu.

V případě hrnce si ocejchujte vařečku nebo nějakou (desinfikovatelnou) tyčku.

Kvasná zátka s těsněním

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

_

Obzvláště začátečníci by se dle mého názoru měli z anti-kontaminačních důvodů vyhnout tzv. otevřenému kvašení a kvasit v uzavřené nádobě. Pokud použijete hrnec s poklicí, tak kvasnou zátku samozřejmě nepotřebujete.

Pokud však použijete plastovou nádobu z hobbymarketu s hermeticky uzavíratelným víkem nebo demižon, tak je kvasná zátka nezbytností. Kvasná zátka uzavře prostor kvasné nádoby a zároveň dovolí oxidu uhličitému, který při kvašení vzniká, aby odcházel ven a v nádobě tak nevznikal přetlak.

Navíc budete mít skrze pozorování unikajících bublinek přehled o intenzitě kvašení.

Stáčecí/odkládací/pomocná nádoba s dolní výpustí

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

_

Opět nádoba na barvy z hobbymarketu, do jejíž spodní části přiděláte plastový vypouštěcí ventil (dostupný v domovarnických e-shopech). Pokud se navzdor mému doporučení rozhodnete, že půjdete cestou scezování dvoukýblovou scezovačkou, tak si tuto nádobu už do nákupního seznamu nedávejte – už ji tam totiž máte.

Stáčeč

Stáčecí sifon, který umožňuje pohodlné stáčení do lahví „odspodu“ a tím snižuje pěnivost piva při stáčení. K dostání je ve většině homebrew obchodů.

Teploměr

Ideálně s rozsahem 0-100 °C.

Cukroměr/hustoměr a odměrný válec

Na určení stupňovitosti. Rozsah volte v rozmezí 0-20° Plato, resp. 1000 -1080 kg/m3.

Lugolův roztok, případně iodisol

Seženete nebo si necháte namíchat v lékárně. Poslouží nám k tzv. jodové zkoušce zcukření.

Váha

Ať už digitální nebo třeba analogová poštovní váha na dopisy s přesností na gramy.

Budete mít zájem:  Zánět Slepého Střeva Priznaky?

Kádinka, baňka nebo klidně jen sklenička

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

_

O objemu cca 3 dl na rehydrataci kvasnic a alobal na přikrytí.

Džbánek/odměrka

Z potravinářského plastu o objemu 1 nebo 2 l, případně klidně oba. Pořídíte za pár korun v každém větším supermarketu.

Skleněné pivní lahve s patentním uzávěrem nebo pivní PETky

Samozřejmě si ale můžete hned pořídit zátkovačku na korunkové uzávěry a používat klasické (pro jistotu raději tlustostěnné NRW) pivní lahve, případně sektové lahve. Pivo je háklivé na světlo. Transparentní, ale i zelené lahve propouští světlo v modré části spektra a vzniká tak skunková příchuť. Hnědá barva lahví poskytuje v tomto směru lepší ochranu a je proto nejvhodnější.

Sanitační prostředky

Z ekologického i ekonomického hlediska doporučuji perkarbonát sodný, případně též jeho „urychlovač“ TAED (pokud dopřejete sanitaci dostatečný čas a/nebo teplotu, tak to ale není nezbytné – já ho nepoužívám). Gumové rukavice se při práci s touto „chemií“ budou určitě hodit.

…a na závěr: Sešit a propiska

Abyste si mohli vést záznam o průběhu vaření, naměřených objemech a hodnotách stupňovitosti.

Možná se teď trochu smějete, ale doopravdy to považuji za velice důležité – zpětná analýza a s ní spojené poznání parametrů vlastní „varny“, vám pak mj.

pomůže dosahovat ve vašich dalších várkách plánované stupňovitosti piva, přizpůsobovat cizí recepty vašemu vybavení nebo vytvářet recepty vlastní.

Co vás v našem seriálu ještě čeká

V dalších částech seriálu vás už provedu samotným procesem vaření piva. Abych vás už teď trochu nalákal, uvedu, že cesta za vlastním pivem bude mít 7+1 kroků.

  • rmutování – nejprve musíme „vydolovat“ ze sladu cukry a přenést je do vodného roztoku
  • scezování spojené s vyslazováním  – následně oddělíme kapalnou fázi od pevných částí pocházejících ze sladu
  • chmelovar – povaříme ji s chmelem
  • chlazení a whirpool – vychladíme a odloučíme pevné části chmele a další nečistoty
  • spílání – přečerpáme do kvasné nádoby
  • zakvašení a hlavní kvašení – přidáme kvasinky, ty přemění cukry vzniklé při rmutování na alkohol, CO2 a další látky
  • lahvování a dokvašování – stočíme do lahví, dojde k nasycení CO2 a necháme uzrát
  • 7+1. pití – užijeme si ten skvělý pocit z našeho prvního vlastnoručně vyrobeného piva.

Pro časovou představu ještě doplním, že prvních 5 bodů nám zabere cca 6-7 hodin práce a úklidu, kvašení a zrání pak potrvá zhruba další 1 měsíc.

Těšíte se? Já doufám, že ano – v dalším díle seriálu se budeme detailněji věnovat kroku č. 1 a 2, tj. rmutování,  scezování a vyslazování. Do té doby se budu těšit na vaše případné dotazy, poznámky či připomínky v komentářích pod článkem.

Abyste se v našem seriálu neztratili, tady je malý rozcestník:

Autor: Martin Urban – Pivovar 3NOHEJ JELEN, člen Cechu domácích pivovarníků

Nahlédněte se sládkem do procesu domácí výroby piva s tajnými ingrediencemi

Chcete vidět domácí vaření piva na vlastní oči? Jaký je postup a výroba domácího piva? Přijďte nás navštívit a zúčastněte se prohlídky minipivovaru.

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte se

Tradiční postupy pro domácí vaření piva

Víte, co nejčastěji zajímá návštěvníky prohlídky minipivovaru?

  • domácí vaření piva suroviny
  • domácí vaření piva postup 

Pivo Fries vaříme v minipivovaru tradičními postupy z českého chmelu a německého sladu a zakládáme si na pramenité vodě, jejíž zdroj vyvěrá na Friesových boudách. Tato voda dává našemu pivu nezaměnitelnou chuť a barvu.

Nejoblíbenější pivo Pale Ale

Naše pivo Fries je vyráběno pod značkou Originální krkonošský produkt. Jedno z nejoblíbenějších našich piv je pivo bier Ale.

14° Polotmavé pivo Beer Ale je aromatické pivo amerického typu, jehož zvláštností je chmelení za studena. Výsledkem je karamelová chuť a vůně přirozeně doplňující větší procento alkoholu.

Jak se vaří domácí pivo? Podívejte seČeský ležák a polotmavý speciál

Kromě piva Pale Ale nabízíme také další velice oblíbené druhy piv:

  • 10° SvětléTradiční český ležák zlatavé barvy připravovaný ze tří druhů sladů a žateckého chmele zvaný jako poloraný červeňák.
    • další druhy měníme každý měsíc a můžete u nás ochutnat:
    • – Saison 12%
    • – American Pale Ale 12% – 13%
    • – India Pale Ale 14% – 15%
    • – Brut IPA 13%
    • – Red IPA 14%
    • – Polotmavý spodně kvašený speciál 14% – 15%
    • – Oat Meal Summer Pale Ale 8% – 10%
    • – Sour Beer (Berliner Weise) 8%

Přijďte ochutnat naše osvěžující pivo Fries originální receptury!

Prohlídku minipivovaru si můžete objednat na tel. +420 724 230 884.

Mohlo by Vás také zajímat:

  • pivovar Fries
  • Krkonošská pivní stezka
  • komfortní ubytování v Krkonoších

Inspirovala Vás návštěva minipivovaru a hledáte ubytování v této oblasti?

‌Podívejte se na naše ubytování v pohodlných apartmánech! 

Vaříme domácí pivo

13. 09. 2009 | Doba čtení 4 minuty

Pivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje. Tedy žádná velká věda, zkuste to také!

Pan Josef Fencl z Krušovic tvrdí, že uvařit pivo doma není problém. Sám si nápoj vyrábí v garáži již léta a o své zkušenosti se s námi ochotně podělil. Jak, to ukazují obrázky. Nicméně důležité je zejména:

Je třeba pečlivě dbát na čistotu.

Slad, sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice nám v menším množství prodají (případně věnují) v každém pivovaru. Možná nám ho i našrotují. Nebo ho pomeleme v kuchyňském mlýnku. To trvá déle. 

Kvalita vody. Vhodná je dobrá studniční, ne příliš tvrdá voda, ale je možné použít i kvalitní vodu z veřejné vodovodní sítě.

Suroviny pro domácí výrobu piva Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Od břečky přes sladinu a mladinu až k pivu 

V čem budeme vařit

  • hrnec odpovídajícího objemu
  • další větší nádoby na manipulaci s meziprodukty
  • potravinářskou hadici na stáčení
  • zdroj tepla (kamna, sporák)
  • přesný teploměr schopný měřit do 100 °C
  • vhodný (nekovový) nástroj na míchání (např. velkou dřevěnou vařečku)

Během přípravy sladiny, při tzv. rmutování je třeba zvyšovat teplotu jen pozvolna a pečlivěji hlídat.

Břečku mícháme v pravidelných intervalech, aby se ze sladu uvolněné cukry na dně hrnce nepřipalovaly.

Mláto odfiltrujeme přes husté drátěné síto, nebo sladinu stočíme hadičkou z mláta usazeného. Mláto můžeme ještě propláchnout vodou teplou 80 °C, kterou pak přidáme do sladiny.

Při vaření můžeme přidat do sladiny na začátku jen polovinu chmele a zbytek až asi 15 minut před ukončením varu.

Čím více sladu použijeme k přípravě sladiny a čím déle trvá kvašení mladiny, tím více má pivo alkoholu. V průběhu kvašení klesnou kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo pak z hrnce stáčíme do uzavřených nádob nejlépe pomocí hadičky.

Během zrání mladého piva v uzavřených nádobách (skleněné láhve s patentní zátkou, plechové pětilitrové soudky, ale třeba i pet láhve) klesnou zbytky kvasnic na dno. Pivo se vyčeří a před pitím je již není třeba filtrovat.

vaření piva Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Budete mít zájem:  Blízký člověk má rakovinu. Jak se k němu chovat?

Postup výroby

  1. K přípravě piva jsou potřeba tyto suroviny: slad, sušené chmelové šišky (granule), pivovarské kvasnice a voda
  2. Slad, což jsou usušená naklíčená zrna ječmene zbavená klíčků, nahrubo pomeleme – získáme tzv. šrot.
  3. Šrot nasypeme do hrnce (jen nerez nebo smalt) s vodou. Voda se během výroby vypařuje, dáme jí víc: z 15 l vody zůstane asi 10 l piva.
  4. Za pravidelného míchání směs vody a sladu (břečku) zvolna zahřejeme na 64 °C a 15 minut teplotu nezvyšujeme.
  5. Břečku poté zahřejeme na 75 až 77 °C a tuto teplotu udržujeme další půlhodinu. Poté odfiltrujeme vyluhovaný šrot − tzv. mláto.
  6. Získáme tak sladinu, do které přidáváme chmelové šišky nebo chmelové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dkg šišek nebo 1,2 dkg granulí.
  7. Sladinu uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto vzniklou mladinou necháme vychladnout.
  8. V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 1,5 dl kvasnic na 10 I piva) a vmícháme do zbytku mladiny.
  9. Mladinu necháme v temnu a chladu (5 až 10 °C) kvasit 7 až 10 dní. Na povrchu se vytvoří hustá pěna (deka).
  10. Vykvašené mladé pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme v chladu (5 až 10 °C) a temnu 3 až 4 týdny dozrát.

Nápad na domácí vaření piva vznikl v hospůdce u piva

Druhý jmenovaný by se výrobě piva rád v budoucnu věnoval profesionálně. Nyní studuje sladovnictví a pivovarnictví v Praze. „Člověk, kterého to baví, nemůže zůstat stát na místě. To nejde v pivovaru ani doma u sporáku. Při vaření piva se učíte pořád, ať už praktickými zkušenosti, nebo teorií,“ tvrdil Petr Rymeš.

Nápad na vaření piva vznikl v hospůdce u piva. Svůj původ tam má spousta podobných nápadů, ne všechny se však nakonec zrealizují. „Ale tento jsme uskutečnili a za tři týdny jsme uvařili naše první pivo,“ podotkl Tomáš Bumba. „Sice nám moc nechutnalo, ale chybami se člověk učí,“ zmínil.

Během rozhovoru několikrát připomněl, že vaření domácího piva se často děje metodou pokus omyl. Jinak tomu nebylo a není v případě dvou domovarníků, jak si sami říkají, z Červené Lhoty. „Kombinací, jak pivo uvařit, je totiž víc než v loterii,“ vysvětlil Tomáš Bumba.

Voda je základ

Vyrobit si oblíbený alkoholický nápoj lze z vody, pivovarských kvasnic, sladu a chmele. Voda je v pivu nejobjemnější surovinou a, i když se to tak nemusí na první pohled zdát, na její kvalitě záleží nejvíce. „My používáme vodu z obecního zdroje, která sice má zvýšené množství železa, ale jinak je kojenecká. Vyhovuje nám. Třeba chlor by ale byl velký problém,“ připomněl Petr Rymeš.

Získat kvasinky je prý také jednoduché. Internetové obchody jich nabízejí mnoho v sušené podobě, pro ty čerstvé si lze zajít třeba do menšího pivovaru v okolí. „Pro ně je malé množství kvasnic, které jakožto domovarníci potřebujeme, zanedbatelné. Dají vám tam toho kýbl,“ poznamenal Tomáš Bumba.

Kvasinky existují ve dvou základních druzích. První se používají na spodně kvašená piva, například ležáky, jiné na svrchně kvašená, tedy na piva s označením Ale nebo IPA.

Vše lze objednat přes internet

Také slad lze objednat přes internet. Jde o upravené obilí. Světlé se používá na výrobu ležáků, to tmavé se přidává na výrobu tmavých piv právě kvůli charakteristické barvě.

Klasického hlávkového chmele existují na celém světě desítky druhů a počet nově vyšlechtěných odrůd postupně roste. Objednat se dá nejen klasický a známý žatecký poloraný červeňák, ale také zahraniční odrůdy. „My teď zkoušíme Columbus ze Severní Ameriky,“ podotkl Tomáš Bumba.

Chmel se k domovarníkům dodává v sušené podobě v hlávkách nebo častěji slisovaný v granulích. Ty lze v chladu a temnu skladovat třeba i rok bez toho, aby to mělo na kvalitu chmelového extraktu a posléze piva výraznější vliv.

Základní suroviny jsou čtyři, za výslednou chutí a dalšími vlastnostmi piva však stojí faktorů mnohem víc. „Třeba na podzim je ve vzduchu víc věcí než jindy a pivo se tím může kontaminovat. Záleží na maličkostech,“ zamýšlel se Tomáš Bumba.

Důležitá teorie

Než se do domácího vaření piva pustit, měl by si každý nastudovat prvotní teorii z knih nebo z internetu. „Domovarnictví zažívá boom a existuje mnoho diskusních fór, kde se dá základní povědomí získat. Já jsem na začátku taky čerpal odtud,“ podotkl Petr Rymeš.

K samotné výrobě toho není potřeba moc. Kromě surovin stačí třicetilitrový smaltovaný nebo nerezový hrnec, vařečka na míchání a teploměr. „Nejlepší je mít dva, abychom je navzájem porovnávali. Při vaření totiž odchylka třeba jen dvou nebo tří stupňů od správného postupu může být problém“ upozornil Petr Rymeš.

Nejprve se smísí slad s vodou a zahřívá se postupně na určité teploty, specifické pro výrobu určitého druhu piva. Poté je nutné oddělit takzvané mláto od sladiny, tedy sladké vody, která obsahuje uvolněné cukry ze sladu. Tyto cukry vznikají látkovou přeměnou právě při určitých rmutovacích teplotách ze škrobů, obsažených ve sladu.

„Sladinu zbavenou mláta následně zahříváme na bod varu, kdy se přidává chmel. Tento proces se nazývá chmelovar a pivo při něm získá chmelové aroma, hořkost a hlavně se díky varu sterilizuje. Po chmelovaru se dílo ochladí a zakvasí pivovarskými kvasinkami, které cukry požerou, čímž se vytvoří alkohol.

Samotné vaření trvá většinou jeden celý den a proces kvašení v průměru další týden,“ popsal Tomáš Bumba.

Po vykvašení následuje takzvané ležení. To trvá několik týdnů, u silnějších piv i dva měsíce. Nelze to nijak urychlit. „To čekání je nejhorší,“ usmíval se Petr Rymeš.

Domácí výrobci piva ho nevaří jen pro sebe. Většinou se k jeho konzumaci sejde rodina a přátelé. Tomáš Bumba vařil jednu várku vlastního pšeničného piva na oslavu 50. narozenin svého otce. „Všechno se vypilo a prý všem chutnalo,“ poznamenal.

Velký úspěch piva z Červené Lhoty

Domovarníci nejsou sólisté, ale komunita s mnoha tisíci jednotlivci po celém světě. Ti z České republiky se scházejí na různých místech několikrát do roka, aby svá piva porovnali a vyměnili si zkušenosti.

Že se v Červené Lhotě nevaří špatné pivo, se ukázalo na jednom z posledních setkání domovarníků, které se konalo v Trnavě na Slovensku. Jednadvacetistupňové extra tmavé pivo Tomáše Bumby tam odborná porota vyhodnotila jako celkově nejlepší.

„Vařil jsem ho sám, ale vycházel jsem z několika receptů, kterými jsem se částečně inspiroval,“ upřesnil šťastný výrobce.

Oba muži z Červené Lhoty vaří pivo nepravidelně. Zkrátka tak často, jak mají čas. „Kvůli zaměstnání jsem docela dost vytížen, takže poslední várku jsem uvařil před asi dvěma měsíci. Ale zase se na něco brzy vrhnu,“ dodal Petr Rymeš.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector