Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? zde je 7 příkladů

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů

Hubnutí ->

Nemoci–studie ->Novinky ->Strava ->Zdraví ->Životní styl ->

Co vlastně jsou probiotika?

Jsou to žijící mikroorganismy, které po pozření obnovují mikrofloru ve střevech – podporují zdraví a zažívání. V našem zažívacím traktu žijí v symbióze dobré a špatné bakterie, jejich ideální poměr mezi nimi je 85% dobrých a 15% špatných. Na tomto poměru závisí naše zdraví.

Vzhledem k našemu životnímu stylu a stravovacích návycích, průmyslovým zpracováním, pasterizací a sterilizací potravin se dobré bakterie ničí. Celkově jsme vystaveni méně bakteriím než v minulosti, protože kvůli přísným hygienickým normám v průmyslové výrobě přežije v potravinách málo bakterií (špatných i dobrých).

Lidé využívali bakterie mléčného kvašení, tzv. laktobacily nebo probiotika, po tisíce let pro konzervaci i zvýšení nutriční hodnoty nejen mléčných potravin.

Výsledky mnoha vědeckých studií (například nedávná studie švédských vědců o přínosu laktobacilů pro lidský organismus) poukazují na pozitivní účinky probiotik na lidské zdraví a to zejména při potížích trávicího traktu.

Kazašští pastevci hojně užívající kysané mléko se dožívali neobvykle vysokého věku a například v Japonsku, zemi s nejdelší průměrnou délkou života, se probiotické výrobky hojně užívají.

Některé vědecké práce také poukazují na spojitost mezi přítomností laktobacilů v organismu a rozvojem alergií. Zatímco některé užitečné Lactobacilly byly přítomny v těle(organismu) ve 30-40 % u celé světové populace, dnes je to pouze 10-20 %. Tento pokles výskytu laktobacilů v těle obyvatel vyspělých zemí je přisuzován zejména nevhodnému stravování.

Hlavním důvodem je nižší konzumace kvašených potravin (například kysaného zelí) a nadměrné využívání konzervantů, které bakterie v těle zabíjejí.Probiotické mikroorganismy pomáhají našemu trávení a umožňují některým lidem konzumovat i takové potraviny, které by bez jejich pomoci nedokázali strávit a způsobily by jim nepříjemné zdravotní problémy.

K čemu probiotika nejvíce slouží a kde pomáhají?

  • pomáhají produkovat určité druhy vitamínů, především vitamíny K a B (biotin, B1, B3, B6 a B12)
  • produkují laktoferin-bílkovinu, která má schopnost vázat železo
  • probiotické kultury produkují látky, které snižují pH hodnoty střeva
  • užívání je vhodné jako prevence proti astmatu
  • pomáhají i při zvládání stresu a migrén
  • užíváním probiotik můžeme předcházet různým trávicím potížím, poševním infekcím i dalším onemocněním
  • pomáhají při různých onemocněních: zejména při zánětlivých onemocněních žaludku a střev (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, rotavirové infekce)
  • po léčbě antibiotiky, kdy pomáhá obnovit narušenou střevní mikroflóru
  • při zácpě, průjmu či jiných nespecifických zánětech střev
  • při infekci močových cest (muži-ženy)
  • jako prevence proti různým onemocněním, které se často se vyskytují ve vyšším věku. při cestách do zahraničí kde hygiena potravin je velmi nízká
  • při vaginální kvasinkové infekci
  • jako doplněk při užívání antikoncepce
  • jako doplněk k výraznému snížení frekvence výskytu průjmu
  • užitečný je také u plísňových onemocnění, aftech, alergiích, u projevů akné a atopické dermatitidy
  • při redukčních dietách (nadváha)  se doporučuje zařadit do výživy i probiotika

Nadváha,většinou psychologicky tlačí na dotyčného člověka a především na jeho pocity vznikajícími z reakcí okolí, ale i ze špatného pocitu ze sebe sama. A nejde jen o psychologický vliv, člověk s nadváhou se z mnoha důvodů cítí nedobře i fyziologicky. Srdce musí více pracovat, mozek nedostává tolik kyslíku kolik je třeba a tak dále.

  Tolik, zjednodušeně, o spojitosti mezi psychikou a nadváhou. Co ovšem málokdo ví, že nadváha a psychika mají ještě jednoho společného jmenovatele a tím jsou bakterie, přesněji řečeno bifidobakterie nebo-li laktobacily.

Udržujte si štíhlou linii pomocí laktobacilů

V této souvislosti je dobré zmínit, že v lidském těle se vyskytuje 10x více bakteriálních buněk než lidských buněk.Ve většině případů nám tyto „potvůrky“ pomáhají. Podporují imunitní systém, podílejí se na tvorbě různých vitamínů a brání nás před jinými škodlivými bakteriemi. Tyto bakterie zároveň ovlivňují způsob, jakým čerpáme energii z naší potravy.

Když obézní lidé ztrácejí hmotnost, poměr bakterií v jejich vnitřnostech se výrazně mění téměř bez ohledu na životosprávu. Výzkumy v této oblasti jsou teprve na začátku, ale už nyní je jasné, že kvalitní- zdravá střevní flora významně pomáhá hubnout a udržovat si žádoucí tělesnou hmotnost.

Probiotika jsou přátelské kultury laktobacilů a prebiotika jsou látky, díky kterým mohou bakterie růst a daří se jim. Moderní probiotické preparáty tedy obsahují v jedné kapsli jak probiotika, tak prebiotika.

I když jde zatím jen o předběžné výzkumy, ukazuje se, že zavádění prebiotik a probiotik společně s dietou má příznivý efekt na alergie, stárnutí, obezitu i celou řadu dalších chorob včetně AIDS a diabetu 2. typu. Pokud vám nestačí, že laktobacily působí proti obezitě, můžete pohlížet na bakteriální rovnováhu jako na významný krok ke správnému fungování „druhého mozku“.

Asi jste už slyšeli o serotoninu, což je neurotransmiter se širokým polem působnosti, a který, pokud je ho nedostatek příčinou deprese a dalších poruch psychiky. Například známý lék na deprese Prozac působí přes inhibitory zpětného vychytávání serotoninu na zvyšování jeho účinku v organismu. Při slově neurotransmitery se mnoha lidem vybaví mozek.

Nicméně v mozku se nachází jen 5 % serotoninu. Zbývajících 95 % serotoninu je produkováno ve střevech, kterým se někdy z tohoto důvodu říká „druhý mozek“. Při studiích s pacienty s chronickým únavovým syndromem bylo zjištěno, že symptomy úzkosti výrazně snižuje kmen Lactobacillus Sporogenes.

Probiotika se ukázala jako účinná alternativní léčba depresí z důvodu jejich schopnosti vychytávat zánětlivé molekuly tzv. cytokiny, snižovat oxidační stres a upravovat nadměrný růst škodlivých bakterií. Přemnožené škodlivé bakterie totiž produkují toxické látky, které se dostávají do krve a poškozují nervovou soustavu a mozek.

Probiotika

působí preventivně proti rakovině střev, je však i přes užívání probiotik důležité dodržovat správnou životosprávu, tzn. nekouřit, omezit příjem transmastných kyselin (přítomných zejména v uzeninách) a mít dostatek pohybu. Dále bylo zjištěno, že laktobacily mají pozitivní vliv na stav dásní a zubů. – jen po 14 dnech užívání doplnků obsahujících laktobacily se zmenšuje výskyt zubního plaku a krvácení dásní.

Cholesterol Potrava v žaludku podléhá procesu trávení. Později putuje do dvanáctníku a střevního traktu, kde dochází i k metabolizmu tuků. Za to jsou mimo jiné zodpovědné i žlučové kyseliny, které tuky emulgují. Vytvářejí z nich malé micely, které budou dále zpracovávány.

Tyto micely obsahují kromě cholesterolu i mastné kyseliny, monoacylglyceroly, fosfolipidy, jakož i vitamíny rozpustné v tucích. Jejich cesta dále pokračuje složitými mechanismy až do krevního řečiště, kde jsou i dále štěpeny. Dochází tu k využití látek pro další nespočetné biologické procesy.

Zbytky s převládajícím obsahem cholesterolu jsou opět dopraveny do jater, kde dochází k jejich zpracování. Cholesterol je důležitou stavební složkou biologických membrán. Někdy však nefunguje všechno tak, jak má, a proto může dojít snadno ke zdravotním komplikacím. Kromě jiného může dojít i k nadměrnému ukládání cholesterolu do jater, která následně ztukovatí.

A jak játra nepracují správně, může snadno docházet k nedostatečnému zpracování cholesterolu, který svým působením může způsobovat například aterosklerózu. Při této chorobě dochází k nadměrnému ukládání látek tukového původu na stěny tepen, které se stávají méně pružnými a dochází k jejich postupnému zužování.

Cévy tak mimo jiné kladou větší odpor cirkulující krve, což má za následek zvýšení krevního tlaku. Rovněž dochází k nedostatečnému zásobení periferních částí těla krví, což se může projevovat neodkrvením mozku, rukou či nohou. V nejhorším případě dochází k nekróze části srdečního svalu a následně k infarktu.

Bylo prozkoumáno mnoho mechanismů působení probiotik právě na hladiny cholesterolu v krvi. Dokáží jemně štěpit cholesterol a tím samy zabrání jeho dalšímu využit.  Probiotika dokáží sama využít cholesterol pro vlastní biologické procesy. Další účinný doplněk pro léčbu vysokého cholesterolu najdete zde. 

  • Působí mimo jiné také v celém  trávicím systému,kde napravují střevní flóru a obohacují nás ‚dobrými‘ mikrobakteriemi viz obr.
  •  Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů
  • Užívání probiotik s antibiotiky

Úplnou katastrofou je však pro střevní mikroflóru  užívání antibiotik, která ničí vše, co jim přijde do cesty. Tím se snižuje obranyschopnost organismu. Z tohoto důvodu je dobré tělu pomoci s obnovou střevní mikroflóry užíváním kvalitních probiotik Chlorella Taiwan probiotic lactobacillus.

Ty se doporučují užívat zároveň společně s antibiotiky (minimálně 3-4 hodiny po požití antibiotik, aby bylo zničeno co nejméně probiotických bakterií), anebo ihned poté, co léčba antibiotiky skončí. Současným užíváním probiotik s antibiotiky se snižuje negativní dopad léčby na střevní flóru, tj.

Budete mít zájem:  Proč jít na masáž? Pozitivní účinky masáže na zdraví

sníží se riziko výskytu zažívacích potíží jako je průjem (zejména u dětí), bolest žaludku, vaginální mykóza apod. Kvalitní probiotika navíc obsahují i Fruktooligosacharidy (prebiotika), které nejen zesilují účinek probiotika, ale jsou i zdrojem živin pro zdravou mikroflóru v tlustém střevě.

Pokud jde o probiotika, užívání těch skutečně kvalitních lékaři doporučují nejen při potížích s oslabenou imunitou či v době užívání antibiotik, ale i jako dlouhodobou prevenci. „Střeva jsou vlastně největším imunitním orgánem lidského těla, a proto je důležité, aby byla jejich mikroflóra v pořádku.

Pouze Lactobacillus sporogenes přináší výrazné výhody životaschopnosti a účinnosti a nemusí také obsahovat  tak velké hodnoty CFU(kolonie ) jako ostatní probatika, která nejsou tak odolná na změnu teplot při zpracování a taktéž neprodukují spory či výtrusy.

Bacillus coagulens produkuje výtrusy (spory ) a díky této funkci, propůjčuje tomuto  probiotickému kmenu větší odolnost vůči destrukci v gastrointestinálním traktu(v lidském organismu.)

Díky  vícenásobným  sporům dokáže Lactobacillus sporogenes v této struktuře více odolávat vyšším teplotám než běžné probiotika , jako je např.( L.

acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei , Bifidobacterium breve  atd,) což značně zvyšuje jeho životnost  a eliminuje potřebu chlazení a skladování při výrobním procesu.

Navíc, tyto probiotika  s více  spory  jsou v organismu více chráněny před degradací  žaludečními kyselinami čímž  umožní dosáhnout nižší GI* (glukóza s jídla se uvolňuje do krve postupně a delší dobu) čímž tyto probiotika v trávicím traktu „pracují“ déle v neporušené struktuře  což mnohé jiné druhy lactobacilů nedokáží.  Díky tomu Lactobacillus sporogenes  jsou aktivními probiotiky  což pomáhá udržovat zdravou  mikrobiální rovnováhu pro správnou a zdravou funkcí  celého trávicího traktu.

Bakterií se nemusíte jen bát. Jsou i takové, které vašemu organismu prospívají a které byste měli svému tělu pravidelně dodávat. ‚Délka podávání probiotik není časově omezena, naopak v případě pozitivního efektu doporučuji, užívat je dlouhodobě,‘ 

Posilujte si své přátelské bakterie a udržujte si střevo ve formě. Rychlejší úbytek tuku a duševní pohoda jsou jen dvě z celé řady dalších výhod.

                                                 .Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů

ChlorellaTAIWAN Probiotic Lactobacillus Complex  výhoda proti ostatním podobným výrobkům na trhu .

Výrobek je  pouze čistá přírodní tabletka, spojená s  osvědčenou přírodní chlorellou Taiwan  a to vše bez pojiv a  éček (info zde).

  Vše v synergickém spojení vitamínů a minerálů s lactobacillus  Sporogenes a fruktooligosacharidy, kdy čistá Chlorela Taiwan nadstandartně doplňuje účinky probiotika a prebiotika.

Doporučujeme

ChlorellaTAIWAN Probiotic Lactobacillus Complex 

Kdy pomáhají probiotika

Rubrika: Léky, kosmetika, zdravá výživa, Prevence, rss-feed, Zdraví

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů

Často slýcháme, že našemu zdraví prospívá užívání probiotik a prebiotik. Tyto pojmy se však často pletou a málo se ví, že užívání jednoho bez druhého vlastně ztrácí smysl.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě ovlivňují nejen správné zažívání, ale také celkový zdravotní stav. Pokud si udržujeme ve střevech zdravou mikroflóru, posilujeme zároveň náš imunitní systém.

Probiotika vytvářejí některé vitaminy a enzymy, které působí preventivně proti rozmnožování škodlivých bakterií. Současně ale také zlepšují vstřebávání živin a pozitivně ovlivňují peristaltiku střev. S tím vším pak následně souvisí i celková lepší odolnost organismu.

Díky nim lze snáze předcházet nejen respiračním onemocněním, ale i infekcím močového ústrojí. Správné osídlení střev rovněž zmírňuje alergické a atopické projevy u dětí, zlepšuje příznaky střevních chorob, průjmů a také projevy nesnášenlivosti laktózy.

A nakonec probiotika posilují střevní mikroflóru při užívání některých léků, převážně antibiotik.

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů

Kysané mléčné výrobky bychom měli do jídelníčku zařazovat pravidelně

Správná potrava

Zatímco probiotika jsou zdraví prospěšné mikroorganismy, prebiotika jsou laicky řečeno jejich potravou. V tlustém střevě poskytují podmínky pro správné osídlení a funkci střevní sliznice.

Jsou tvořena především nestravitelnými sacharidy, které procházejí trávicím ústrojím beze změny a jsou využívány bakteriemi tlustého střeva jako zdroj energie. Vyskytují se hlavně v obilovinách, ovoci a zelenině. Jako příklad lze uvést inulin, který najdeme hlavně v čekance, cibuli nebo pórku.

Pojem synbiotika pak označuje produkty, které obsahují jak probiotické kultury, tak i prebiotickou vlákninu.

Vyvážený jídelníček je základ

Probiotika i prebiotika lze nalézt v běžné stravě, a proto je velmi důležité, co jíte. Správná a pestrá výživa totiž ovlivňuje regeneraci buněk i tkání a pozitivně působí na vylučování škodlivých látek z těla.

Probiotické mikroorganismy můžeme najít v mléčných výrobcích (jogurty, zakysané mléčné výrobky, jogurtové nápoje), kvašené zelenině (kysané zelí, rychlokvašené okurky, kysané houby), v potravinách obohacených o probiotika a v doplňcích stravy.

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů

Užívání probiotik urychlí osídlení střev prospěšnými bakteriemi po léčbě antibiotiky

Střeva plná bakterií

Při představě, že v našich střevech žije zhruba 500 druhů mikrobů, vám možná stoupají hrůzou vlasy na hlavě. Velmi ovšem záleží na tom, o jaký druh bakterií se jedná a kolik se jich v našem organismu nachází. Pro udržení správné střevní rovnováhy je tedy důležité, aby prospěšných bakterií bylo v našem těle více než těch škodlivých.

Nejčastěji používaná probiotika se dělí do čtyř skupin – laktobacily, grampozitivní koky, bifidobakterie a kvasinky. Mezi nejběžnější patří Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus nebo Lactobacillus acidophilus či rhamnosus. Právě tyto bakterie by v našich střevech měly převažovat.

Zpočátku našeho života je střevní mikroflóra tvořena probiotickými kulturami získanými z mateřského mléka. I z toho důvodu je kojení tolik důležité. U plně kojených dětí mikroflóru tvoří až z 95 procent užitečné kmeny. S věkem a stylem života počet prospěšných bakterií ve střevech klesá.

Probiotika se v takovém případě stávají hlavními bojovníky proti šíření škodlivých mikroorganismů v těle.

Čím odolnost narušujeme?

V mnoha případech je střevní mikroflóra poškozena užíváním antibiotik. Se škodlivými bakteriemi způsobujícími dané onemocnění ničí totiž i tělu prospěšné bakterie.

S užíváním antibiotik nebo těsně po nich je tedy dobré nasadit probiotika, která urychlí osídlení střev prospěšnými bakteriemi. Mezi další negativní vlivy patří alkohol, kouření a nevhodná strava v podobě příliš tučných a kořeněných jídel.

Problémy pak mohou způsobit i různé obtíže jako střevní chřipky nebo cestovatelské průjmy. V neposlední řadě, jako u všeho, nás velkou měrou negativně ovlivňuje také stres.

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů

Probiotika i prebiotická vláknina se přirozeně vyskytují ve zdravých potravinách

Dobrá rada

Udržování zdravé mikroflóry v tlustém střevě se významně podílí na odolnosti organismu. Je však třeba si uvědomit, že je pouze jedním dílkem skládačky a imunitní systém bychom měli podporovat jako celek.

Mezi tradiční tipy, jak posilovat obranyschopnost, patří pravidelný pohyb, zdravé a vyvážené stravování, notná dávka vitaminů hlavně z ovoce, zeleniny a kvalitního masa, dobrý spánek a vyplatí se neopomínat ani pitný režim.

V jídelníčku by pak určitě neměly chybět ořechy, luštěniny a listová zelenina, které jsou zdrojem důležitých minerálů a vitaminů, jako jsou hořčík, zinek, vitaminy E a D. Pozitivní vliv na odolnost organismu má také pravidelné otužování a pobyt na čerstvém vzduchu.

Text: Gabriela Zelinková Foto: Shutterstock

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladůJak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladůJak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladůJak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů

Co jsou probiotika – živé organismy, které pomáhají

V lidském těle žije cca 500 druhů bakterií a pokud jsou v rovnováze, vše funguje tak, jak má. Někdy se ale rovnováha bakterií přehoupne ve prospěch těch zlých. Nejčastěji vlivem užívání některých léků, změnou stravy, rozvojem infekcí a zánětů, stresem, velkým množstvím alkoholu anebo ozařováním. A tím dochází ke vzniku potíží. 

Probiotika sama neléčí, ale můžete je užívat jako doplňkovou léčbu, když máte tyto potíže: 

  • průjem
  • zácpa
  • kvasinková infekce v pochvě
  • kvasinková infekce v ústní dutině (soor)
  • ekzém
  • intolerance laktózy
  • užívání antibiotik
  • zánětlivá a autoimunitní onemocnění střev

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů Jak užívat probiotika?

Jsou to živé mikroorganismy, kterým je potřeba vytvořit vhodné podmínky pro růst. Jsou totiž citlivé na pH, změny teploty, kyslík a také se ovlivňují navzájem.

V první řadě, je důležité dodržet užívání, které je uvedené na obalu. Dozvíte se informace, jestli se mají užívat s jídlem, nebo nalačno a jak je správně uchovávat.

Budete mít zájem:  Duchovní Příčiny Nemocí Alergie?

Na zapíjení probiotik je nejvhodnější čistá voda. 

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů Co jsou to prebiotika?

Mohlo by se zdát, že se jedná jen o překlep, jde ale o hodně důležité – nápomocné látky.

Tvoří totiž potravu pro bakterie, aby měly vhodné podmínky pro růst, množení a zakládání nových kolonií.

Tyto pozitivní účinky má inulín a pektiny, tedy rozpustná vláknina, kterou naše tělo nedokáže strávit. Nachází se hlavně v ovoci a zelenině. Nejčastěji pak v jablkách, cibuli, čekance, či v banánu.

Pokud zkombinujeme prebiotika a probiotika dohromady, vzniká synbiotikum. Poslední dobou se častěji začíná skloňovat pojem postbiotikum, a to především v souvislosti s náhradní kojeneckou výživou. Jsou to látky, které jsou výsledkem metabolického procesu baktérií a mají význam pro funkci imunitního systému.

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů Antibiotika vs. probiotika

Pokud Vám lékař diagnostikoval bakteriální infekci, pravděpodobně odejdete z ordinace s předpisem na antibiotika. Léky působí během užívání nejen na patogenní bakterie, ale na všechny, které jsou na konkrétní antibiotikum citlivé, tedy často i na ‚‚hodné‘‘.

Narušení bakteriální rovnováhy má za následek zažívací potíže (nevolnost, průjem, nadýmání, zácpu nebo křeče) a často i rozvoj kvasinkové infekce. Proto se doporučuje začít užívat probiotika preventivně, hned od začátku léčby bakteriální infekce. A posléze ještě 14 dní po vysazení antibiotik.

Pro maximální účinek si nechte mezi antibiotikem a probiotikem odstup alespoň dvě hodiny.

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů Jaké probiotikum vybrat?

V lékárnách jsou dostupné doplňky stravy v různých lékových formách. Kapky vhodné pro děti, kapsle nebo tablety rozpustné v ústech a taky kapsle, které se zavádějí lokálně do pochvy. Když pozorně čtete složení, zjistíte, že každé obsahují vícero různých kmenů prospěšných bakterií.

Setkat se můžete taky se zkratkou CFU. Je odvozená z anglického výrazu Colony Forming Units, tedy jednotky, které tvoří kolonie. Znamená to, kolik jednotek je schopných množit se a tvořit nové kolonie.

Sledovat bychom měli hodnoty od 108 do 1011 životaschopných jednotek.

Kmeny, se kterými se nejčastěji setkáte:

  • Bakterie mléčného kvašení (laktobacily) – Lactobacillus casei, Lactoacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus. Lactobacillus reuteri mění laktózu na kyselinu mléčnou, která vytváří ve střevech kyselé prostředí, nepřátelské pro patogenní bakterie. Kromě toho, že napomáhají při trávení, brání tím růstu bakteriím, které vyvolávají střevní záněty a průjem, jako třeba Salmonela. 
  • Bifidobakterie – Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium infantis a mnoho dalších. Jsou často v doplňcích v kombinaci s laktobacily a vzájemně se jejich účinek doplňuje. Jsou to první bakterie, se kterými přijde do styku novorozenec při průchodu porodními cestami a osídlí jeho střeva. Nachází se taky v mateřském mléku a vytváří kyselé pH a zdravé prostředí, což je základ pro budování imunitního systému dětí. Kdežto porod císařským řezem, či podávání umělé dětské výživy může negativně ovlivnit mikroflóru dítěte, a následně vývoj imunitního systému a zažívání. 
  • Enterobakterie – Enterococcus faecium. Pomáhají při průjmech, které způsobuje užívání antibiotik.
  • Kvasinky – Saccharomyces boulardii. Osvědčila se při cestovatelských průjmech, protože zlepšuje odolnost vůči cizím baktériím. Taky pomáhá při léčbě a prevenci zánětu tlustého střeva a při průjmech spojených s užíváním antibiotik. 

Probiotika lze užívat jak preventivně, tak i jako doplňkovou léčbu. Jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, a pokud to zdravotní stav vyžaduje, mohou se užívat i dlouhodobě.

Všechna probiotika

Probiotika & prebiotika: Pevná imunita a zdravá psychika

Probiotika a prebiotika fungují nejlépe dohromady. Mimo jiné napomáhají imunitnímu systému v boji s nemocemi a hrají roli v tom, jakou máme náladu. V době koronaviru se silná imunita určitě hodí.

Termín „pro-biotika“ se doslova překládá jako „pro život“. Probiotické bakterie žijící v lidském střevě pomáhají rozkládat jídlo a absorbovat živiny a enzymy. Tím napomáhají celkovému zdraví organismu.

Navíc působí jako prevence vzniku respiračních onemocnění, alergií a rakoviny tlustého střeva.

Pokud dojde k narušení rovnováhy mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi, dochází k zažívacím potížím –plynatost, zácpa, průjem, nadýmání, křeče, překyselení organismu – která mohou vyústit v závažná onemocnění, jako je například zánět, alergie, kožní problémy, ulcerozní kolitida nebo i rakovina. Posilování imunitního systému je další velkou výhodou probiotik. Zdravý střevní mikrobiom chrání tělo před škodlivými bakteriemi, zejména kvasinkami Candida, houbami a viry.

Jaká užívat probiotika

Probiotika se přirozeně nachází např. v jogurtech, kefíru, kysaném zelí, kysané zelenině, mateřském mléce a v probiotických doplňcích stravy:

  • Pro udržení imunity u dospělých se hodí probiotické tobolky
  • Antibiotickou léčbu, která narušuje střevní mikroflóru, se hodí kompenzovat podáváním laktobacilů
  • Pro odstranění plynatosti a zažívacích potíží se hodí probiotika v kapslích
  • Při speciálních dietách, které nedovolují konzumovat určité přirozené složky potravy, se hodí probiotické kaše
  • Ženy ocení probiotické kapsle, které vyrovnávají narušenou vaginální mikroflóru

Probiotika pro děti

Kojené děti mají ve střevech větší množství probiotických bakterií než děti nekojené, a tím i menší pravděpodobnost vzniku zažívacích potíží – nadýmání, průjmů, bolestí bříška.

Probiotika hrají důležitou roli i u starších dětí, neboť významně posilují imunitní systém, zlepšují příjem živin z potravy,vstřebávání vápníku do kostí, zmírňují projevy kožních onemocnění i alergií a samozřejmě také podporují správné zažívání.

  • Pro novorozence, kojence a batolata jsou vhodné probiotické kapky
  • Pro vyrovnání nežádoucích účinků antibiotik se hodí dětem podávat laktobacílky
  • Pro správnou funkci imunitního systému jsou perfektní cucavé pastilky

Co jsou prebiotika

Prebiotika na druhé straně jsou potravou pro živé bakterie. Jde o druh vlákniny, která je pro lidi nestravitelná a patří do skupiny látek nazývaných oligosacharidy.

To znamená, že prebiotika procházejí vaším tenkým střevem nestrávené a končí v tlustém střevě, kde jsou fermentována probiotiky, proto jsou považována za jejich potravu.

Bez procesu kvašení nebudou probiotika prosperovat.

Prebiotickou vlákninu obsahuje mnoho potravin, které denně konzumujeme, například česnek, cibule, banány, topinambur, slupka jablek, fazole a další luštěniny. Jíst potraviny bohaté na prebiotika tak často, jak je možné, je skvělým způsobem, jak můžete ozdravit svůj zažívací trakt.

Jak probiotika pomáhají vašemu zdraví? Zde je 7 příkladů

Prebiotika hrají roli i v tom, jak myslíme a co cítíme. Střevní bakterie totiž mají vliv na produkci a regulaci hormonů, jako jsou inzulín a leptin. Vědci též zjistili, že bakterie produkují neurotransmittery, jako jsou serotonin, dopamin a GABA, které jsou zodpovědné za naši náladu.

Nejlepší jsou dohromady

Prebiotika a probiotika mohou společně snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a zlepšit hladinu cholesterolu. Trávení se zlepší díky lepšímu rozkládání jídla, což omezí problémy s nadýmáním a plynatostí. Tím, že ze stravy přijmete více živin, zvýší se množství životní energie a vitality.

SuperB – Vitamíny B ve zdraví i nemoci

Vitamíny skupiny B spojuje jejich rozpustnost ve vodě i vzájemná součinnost a podpora.

Vzásadě je musíme přijímat ze stravy. Některé formy vitamínu B3, vitamíny B9 a B12 produkují i specializované bakterie střevní mikroflóry, avšak jejich produkce bývá stěží dostačující potřebám těla i u mladých zdravých lidí. Vpozdějším věku i vdůsledku užívání antibiotik a některých dalších skupin léků je tělesná produkce těchto vitamínů zcela nedostačující.

Vitamíny B se jako koenzymy podílejí na nesčetných procesech látkové přeměny, zejména na odbourávání bílkovin, tuků a cukrů, čímž ovlivňují prakticky veškeré fyziologické procesy vtěle.

Mají obzvláštní význam pro optimální fungování mozku a nervové soustavy, protože řídí biosyntézu aminokyselin, jejichž metabolity (serotonin, melatonin, acetylcholin, dopamin, oxid dusnatý, atd.

) hrají vnervové soustavě klíčové role.

Deficit vitamínů B

Nedostatečná dostupnost se týká zpravidla jen některých vitamínů skupiny.

Chemické formy vitamínů ve stravě nebo vdoplňcích stravy nejsou, až na několik výjimek, totožné sjejich formami, které aktivně ovlivňují metabolické děje. Aktivní formy si tělo vytvoří samo, vřadě případů za pomoci střevní mikroflóry.

Určité procento osob má vrozenou metabolickou anomálii a jejich tělo nedokáže aktivní formy některých vitamínů vdostatečné míře vytvářet.

Kpřeměně přírodní formy na formu metabolicky aktivní je předpokladem optimální funkce trávícího systému, zejména žaludku a tenkého střeva. Po 50. roce života trávící systém již zdaleka u většiny osob optimálně nefunguje, proto významně klesá i dostupnost a využitelnost většiny vitamínů B. Tuto příčinu deficitu mohou výrazně zhoršovat některé skupiny léčiv, vprvé řadě antibiotika a antacida.

Budete mít zájem:  Péče O Vlastní Zdraví?

Deficit určitých vitamínů, případně jejich vzájemný nepoměr se vyskytuje u duševních poruch, např. schizofrenie, a nervových onemocnění. Deficit jiných vitamínů je spojen sporuchami regenerace kůže, vlasů a nehtů a kožními chorobami, atp.

  • Doplňování vitamínů B
  • Přijímáním vitamínů B ve formě doplňků stravy lze nedostatek konkrétních vitamínů napravovat a tím přispět kcelkově lepšímu zdravotnímu stavu.
  • I když může být kvalifikovaný důvod užívat vkonkrétním případě jen jeden či dva určité vitamíny cíleně, užívání plnohodnotného komplexu vitamínů může být i vtomto případě stejně prospěšné, protože tělo si dle svých potřeb zpřísunu vitamínů vybere ty potřebné, zatímco ty méně potřebné se nijak negativně neprojeví.
  • Charakteristika multikomplexu SuperB

Sestavování komplexů vitamínů B má za sebou dlouhou historii. Složení přípravku SuperB je kvalifikovaným kompromisem mezi skladbou a množstvím jednotlivých vitamínů pro účely pokrytí vitamínového deficitu a současně pro účely ovlivnění stále hojněji se vyskytujících patologií jako jsou hyperhomocysteinémie, AGE a chronické záněty.

SuperB obsahuje významná množství donedávna značně nedoceněných vitamínů B 8,9,10 a 12. Podkladem kjeho sestavování je množství meta analýz klinických studií zoblasti léčby i výživy.

  1. Zpracování přípravku do formy měkkých glycerinových tobolek zaručuje lepší a plynulejší vstřebatelnost jednotlivých vitamínů než forma tvrdých kapslí nebo tablet.
  2. Co je hyperhomocysteinémie
  3. Pojmenování abnormální hladiny homocysteinu vkrvi.
  4. Jaké nebezpečí pro zdraví zvýšený homocystein představuje

Homocystein aktivuje protrombin a další koagulační faktory, což znamená, že způsobuje vyšší hustotu a srážlivost krve. Čím je hladina homocysteinu vyšší, tím vyšší je i hustota a srážlivost krve.

I malé zvýšení hladiny homocysteinu znamená značné riziko tromboembolické nemoci, infarktu srdce, mozku, či jiné selhání krevního oběhu.

Zvýšená hladina homocysteinu je také zdokumentována u nemocí ledvin, lupenky, poruch činnosti štítné žlázy, revmatoidní artritidy, depresí, poruch kognitivních funkcí, lupu erythematosus, AIDS a rakoviny. Může zhoršovat průběh i dalších onemocnění, což ale dosud není zcela prokázáno.

Podle norské studie zroku 1997 je vysoká hladina homocysteinu 4x vyšším rizikovým faktorem úmrtí na selhání srdce než vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů.

Jakou roli homocystein vtěle hraje

Je odpadním produktem metabolismu methioninu a není znám účel, kterému by vtěle sloužil, svýjimkou možnosti jeho zpětné přeměny na methionin nebo cystein, případně obojí. Nedostatek vitamínů B tuto přeměnu podstatně ztěžuje, vdůsledku čehož se hladina homocysteinu vkrvi zvyšuje.

Co zvyšování hladiny homocysteinu podporuje

Nejvíce konzumace kávy a kofeinových nápojů vpřímé závislosti na dávkách. Vmenší míře alkohol a antidiabetické léky ze skupiny biguanidů, např. Metformin. dále léky omezující vstřebatelnost vitamínů B, např. antacida a hormonální antikoncepce

Jak hladinu homocysteinu upravit na normální hodnoty (< 8 mikromol/L)

K tomu slouží doplňování vitamínů B, především vpřípravku SuperB. B6 aktivuje enzym CBS, který provádí přeměnu homocysteinu na cystein, B 6,9 a 12 zase aktivují přeměnu zpět na methionin.

B 10 a 11 nepřímo podporují přeměnu na obě aminokyseliny. Významným nástrojem ke snížení hladiny homocysteinu je pravidelná fyzická námaha (každodenní cvičení nebo těžká fyzická práce).

Zásadní omezení konzumace kofeinových nápojů a alkoholu je samozřejmostí.

Jaký počet lidí je hyperhomocysteinémií ohrožen

Asi 10 % dospělé populace má vysokou hladinu homocysteinu, dalších zhruba 6 % má hladinu zvýšenou nad normu. Počet lidí ohrožených hyperhomocysteinémií ale trvale narůstá.

  • Co je AGE
  • Je to akronym anglického termínu pro pokročilé glykované koncové produkty, odborně také nazývané Amadoriho produkty.
  • Jak tyto produkty vznikají

Nevyužité nadbytečné molekuly glukózy kolují krevním oběhem a kontaktem sbílkovinami a tuky vytvářejí nové látky, které tělu nejsou nijak prospěšné, naopak mu začínají škodit. Tělo má různé nástroje ktomu, aby se těchto škodlivých látek zbavovalo.

Glykované produkty se tvoří i vtěle mladých zdravých osob soptimálním metabolismem glukózy, avšak díky efektivitě odbourávání těchto produktů zde nehrozí žádné zdravotní komplikace.

U starších osob a zejména diabetiků je množství glykovaných produktů tak vysoké, že je tělo nedokáže odbourat a tyto produkty pak tvoří další, komplexnější sloučeniny, které jsou ještě toxičtější a jsou nazývány AGE nebo Amadoriho produkty.

Jak AGE tělu škodí

V těle existuje množství bílkovinných látek i kombinací bílkovin a tuků (lipoproteinů), které plní zcela specifické úkoly. AGE způsobují zkřížené vazby (cross-linking) mezi těmito látkami, čímž je značně omezují vplnění úkolů, čili snižují přirozenou efektivitu fyziologických procesů.

Krajním vyjádřením škodlivosti AGE je odumírání nervových tkání různých orgánů vterminálním stádiu diabetu nebo rakoviny. AGE mohou ale vyvolat řadu závažných zdravotních problémů i u osob, které dosud diabetu nebo onkologickým onemocněním nepodlehly.

Sumárně řečeno, vysoké množství AGE znamená hodně předčasné stárnutí.

Co produkci AGE zvyšuje

Primárním faktorem je určitě nadměrné množství glukózy vkrvi, ale významně též produkci AGE podporuje kouření a konzumace alkoholu. Zásadním přispěvatelem ke vzniku AGE jsou i těžké kovy, zejména olovo a hliník (ostatně jsou také významně zastoupeny vtabákovém kouři a alkoholických nápojích).

Co produkci AGE snižuje

Nejpřirozenějším a vysoce efektivním nástrojem kredukci tvorby AGE je každodenní fyzická námaha.

Doplňování vitamínů B ve formě přípravku SuperB je účinným paralelním opatřením. B 5 a 6 brání vzniku primárních sloučenin bílkovin sglukózou, B 1 blokuje vznik zkřížených vazeb mezi bílkovinami a vznik AGE, B 8, 10 a 12 brání transformaci sekundárních sloučenin na AGE.

Co jsou chronické záněty

Tkáně, které jsou během života soustavně zatěžovány, se brání poškození vytvořením zánětu. Platí to u mechaniky kloubů, ale zejména u výstelky trubic srdečně cévního, dýchacího, trávícího a urogenitálního systému. Jelikož zatěžování těchto tkání probíhá trvale, zánět pokračuje, avšak již nemá ochrannou funkci, naopak sám o sobě tyto tkáně dále poškozuje.

Na rozdíl od zánětů kloubů, záněty lokalizované ve výstelce dýchacích nebo trávících cest nevyvolávají bolest, a proto mohou zůstat léta nepovšimnuty.

Chronickým zánětem narušená tkáň ztrácí mnoho ze svých nezastupitelných funkcí, snadno se stává terčem infekcí a ve spojení snimi i bez nich je úrodnou půdou pro vznik nezhoubných i zhoubných nádorů.

Kolorektální karcinom je typickým a častým příkladem zánětem vyvolané destrukce střevní výstelky a následného vzniku nádoru.

Chronický zánět výstelky může mít za následek řadu zdravotních komplikací i mimo oblast infekcí a nádorů. Jako příklad mohou sloužit ateroskleróza, ulcerativní kolitida a další choroby.

Výskyt chronických zánětů

Od začátku dospělosti trpí chronickými záněty až 10 % populace. Většinou se jedná o záněty dutin horních dýchacích cest. Svěkem počet lokalit zasažených chronickým zánětem stoupá a okolo 70. roku života již více než 95 % osob trpí chronickými záněty cév, střev a dýchacích cest vrůzných kombinacích.

Co podporuje chronický zánět

Strava obsahující vysoký podíl rafinovaného cukru a trans mastných kyselin (ztužených tuků) a přepálených tuků nahrává rozvoji zánětu ve značné míře.

Obezita sama o sobě je generalizovaný latentní chronický zánět. Významným promotérem chronického zánětu je stres, jelikož stresový hormon kortizol sám o sobě spouští zánětlivou reakci.

Rozvoj zánětu podporují též kofeinové nápoje, alkohol a kouření.

Co brzdí fungování chronického zánětu

Zpotravních složek to jsou omega kyseliny, vitaminy C a E a četné antioxidanty obsažené vzelenině a ovoci, a zejména vdoplňcích stravy. Zdoplňků stravy má nejsilnější protizánětlivý účinek směs boswellových kyselin a kurkuminoidy. Nejpřirozenějším a nejefektivnějším protizánětlivým nástrojem je každodenní cvičení nebo sportovní aktivita na čerstvém vzduchu.

Jak působí při chronickém zánětu vitamíny B

Tyto vitamíny nemají přímý protizánětlivý účinek, ale jejich úloha při ochraně tkání před poškozením není o nic méně důležitá.

Probíhající zánět tělu odnímá schopnost produkovat optimum energie a tento problém pomáhá řešit B 1 a 8. B 5 má nepřímý protizánětlivý účinek, B 9, 10 a 12 posilují složky imunitního systému závislé na výkonnosti střevní mikroflóry. B 5 přímo podporuje růst přátelský bakterií a B 6 spolu sB 1 redukují stresovou reakci, která je se zánětem spojena.

Online prodej:

Vitamíny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector