Jak poznat kvalitní med?

  • Jak poznat kvalitní med?
  • JSTE U MNE POPRVÉ?
  • PŘEJDĚTE ZDE A POUŽIJTE KÓD: PRVNINAKUP

Už dávno neplatí, že Češi sní vše, jen aby to bylo hlavně levné a bylo toho co nejvíce. O vlastnostech medu a jeho léčebných účincích není potřeba více diskutovat a nijak polemizovat, ovšem kvalita medu v tomto případě bude hrát svou roli. Pokud od medu očekáváte to, co s lidským organismem umí a dokáže, je nutné, aby byl kvalitní. Jenže jak kvalitu rozpoznat, když sami včelařem nejste? Jak nenaletět v supermarketu uměle vytvořené slevě na med nebo co chtít vědět od neprověřeného včelaře, když si k němu jedete med koupit?

Pohled laika

Krásná barevná sklenice s obrázky včel. Cena tak akorát, krásná barva a velký výběr v regálech supermarketů.

To je přesně to co, co láká většinu lidí k nákupu medu, o kterém si myslí, že je kvalitní. Ovšem barva, cena ani velký výběr by neměl být důvod, proč takový med koupit.

Medy se pančují hlavně kvůli ceně, barva se mění podle druhu medu a v tomto případě užší výběr, znamená také větší kvalitu.

Názor odborníka

Kvalitní med se pozná opravdu těžko. Vůně, barva ani chuť totiž v tomto případě nehraje žádnou roli. Čeho se tedy kromě doporučení od známých nebo kamarádů držet, abyste za nekvalitní med nezaplatili majlant?

Jak poznat kvalitní med?

I kvalitní medomet stojí za kvalitním medem.

  • Cena. Med se pančuje hlavně proto, aby byla jeho cena co nejnižší, takže pokud vám někdo nabídne kilo medu pod stovku, o kvalitě se rozhodně mluvit nedá. To u samotné včelaře je to „jiný kafe“. Ten vám totiž dokáže nabídnou kvalitní med bez nákladů na dopravu a skladování za velmi dobrou cenu, a přesto med nebude nijak ošizen.
  • Konzistence. Kvalitní med by měl být hustý a čirý. Můžete také vyzkoušet takový jeden malý fígl se sklenicí. Pokud ji malinko nakloníte do strany a med se bude těžko přelévat je to dobré znamení, že je opravdu poctivý a ničím neošizený.

   Jak poznat kvalitní med?   

  • Výskyt včel. To, kde se včely pohybují, kde mají umístěné úly hraje ve kvalitě medu také svoji roli. A jenom včelař ví, odkud defacto med opravdu pochází a je schopný vám podat mnohem více informací než štítek na medu zakoupeném v obchodě. Je známo také to, že nejlepším medem je ten, který pochází z vašeho bydliště nebo z jeho okolí, neboť lidský organismus je právě na okolí a prostředí zvyklý.
  • Zcukernatělý. Na první pohled sice nevypadá med jinak vábně, ale takový med je naprosto v pořádku. Svědčí mu také tma a teplota skladování kolem 20 ° C. A pokud vám med do půl roku od zakoupení nezcukernatí, tak je určitě něco špatně.

Jak poznat kvalitní med?

Kvalitní med dokáže vyrobit jen a pouze včela medonosná.

  • Pěna. Ano, i ta se může objevit a není nijak na škodu. Pěna vzniká z pylu nebo třeba také ze špatně dovřené sklenice, takže stejně jako tuhý nebo zcukernatělý med není nekvalitní, tak i pěna na jeho povrchu není známka nekvalitního produktu.

Obchodu stop

Pokud si na medu chcete opravdu pochutnat a vědět, že za své peníze kupujete největší možnou kvalitu, rozhodně pro něj nechoďte do žádného obchodu. Existují obchody, kde se nachází i tři od shora až dolů plné regály medů, a věřte, že ani jeden z nich nebude přímo od včelaře.

Vždy trvejte na tom, aby to byl med hlavně od nás z České republiky, protože zde platí mnohem přísnější zákony než třeba v Číně, v Rusku nebo na Ukrajině.

A když ani od známých nedostane žádné doporučení, najděte si nejbližšího včelaře, něco o něm nejprve zjistěte a pak teprve buď med objednejte nebo ne.

A kde kupuje med vy? Snad ne také v obchodě? Věřte totiž, že včelař svou práci bere vážně a nikdy vám nenabídne pančovaný ani jinak nekvalitní med.

  1. Jak poznat kvalitní med?
  2. JSTE U MNE POPRVÉ?
  3. V OBJEDNÁVCE DRŮBEŽE ČI KURNÍKŮ ZADEJTE KÓD: PRVNINAKUP

sleva 19%

Mám sklademExpeduji ihned

Poslední 1 kus

Jak poznat kvalitní med?

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem pro Vaše slepice. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

4 390 Kč 5 390 Kč

sleva 28%

Mám sklademExpeduji ihned Novinka

Jak poznat kvalitní med?

Nejmenší kurník v nabídce vhodný pro 4 klasické slepice nebo zdrobnělá plemena slepic.

3 290 Kč 4 590 Kč

sleva 15%

Mám sklademExpeduji ihned

Poslední 1 kus

Jak poznat kvalitní med?

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 5 kusů…

4 400 Kč 5 190 Kč

sleva 14%

Mám sklademExpeduji ihned Dopravazdarma Novinka

Poslední 1 kus

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem až pro 12 slepic. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

9 999 Kč 11 599 Kč

Mám sklademExpeduji ihned Dopravazdarma Novinka

Poslední 1 kus

Prostorný rohový kurník s dvěma vchody najednou. Kurník je vyroben z masivního dřeva a s velkým…

Kvalitní med – jak jej poznat? Domácí test kvality medu

V obchodech můžete koupit mnoho druhů medu, v různých cenových relacích. Příliš levné medy mohou mít původ mimo Evropskou Unii, pravděpodobně budou Ukrajinské nebo Srbské, dost často mohou pocházet z jižní Ameriky. V čem je riziko těchto medů? Jak poznat opravdu pravý kvalitní med? Je med od včelaře záruka? Je drahý med lepší? Kde koupit pravý český med?

Jak poznat kvalitní med?Kvalitní raw med nemusí být vůbec čirý

Co mi napoví etiketa o kvalitě?

V celé EU je zakázáno používat antibiotika pro léčbu včel.

Nikoli však ve zbytku světa! Takže může nastat situace, podobná velkému skandálu firmy VČELPO (kterou mimo jiné vlastní český svaz včelařů !!!), kdy v jejich údajně českém medu našli streptomycin a sulfonamidy, které mohou způsobovat genetické vady a rakovinu… Antibiotika v českém medu být nesmějí. Medy, které nepocházejí z Česka (většinou jsou smíchané), mívají na etiketě označení:  “Medy ze zemí EU a mimo EU“. To může být tedy vodítko, že v zemích jejich původu mohou včelaři užívat zakázané látky při medové produkci.

“Pokud budeme vycházet ze zmiňovaných kontrol, pak je pro spotřebitele systémově nejlepším řešením kupovat med spíše na farmářských trzích a ideálně přímo od jeho výrobců, třeba při prodeji ze dvora na farmě.”

Petr Havel, Jak vybrat nejlepší med, Vitalia.cz

Med přímo od včelaře

Kde se dá koupit opravdu pravý, neponičený a nenastavený kvalitní med? Nejdůležitější ze všeho je původ. Zjistěte, odkud med pochází.

Nejlepší je český med přímo od včelaře, protože v České Republice jsou stanoveny přísné limity pro jejich kontrolu a nejsou v nich žádná rezidua léčiv.

Včelaři také med nemíchají a nadměrně jej nezahřívají, jako to dělají zpracovatelské firmy s medem importovaným.

Podívejte se však i u českého medu na mapu, kde včelař včelaří. Místa s intenzívní zemědělskou činností přinášejí zvýšené riziko výskytu pesticidů a insekticidů i v českém medu od včelaře. Jejich obsah se bude rok od roku lišit i podle toho, jaké plodiny místní zemědělci pěstují.

Naopak včelaři z okrajových oblastí naší republiky a s místní převahou živočišné výroby budou od těchto negativních vlivů mnohem lépe chráněni. Včely sice dokáží velké množství látek a nečistot z nektaru odfiltrovat. Dělají to tak už po tisíciletí a akumulují je ve svých tělech, aby před nimi uchránili svoje potomstvo.

Avšak toto neplatí pro chemické postřiky, se kterými si včely poradí jen velmi málo.

Více o důležitosti kupovat med přímo od včelaře zjistíte také v článku na vitalia.cz.

Předčasné vytáčení z pláství

Obsah vody v medu je velmi podstatný. Včelař, který vytočí nedozrálý med, riskuje, že med začne kvasit (dost často až u zákazníka doma). Vyzrálý med musí mít váhu aspoň 1,4 kg na litr medu a více.

(Pozor, kilová sklenice medu má jen 0,7 litru, což odpovídá výše uvedenému). Ideální stav je 18% vody v medu, kdy je jistota, že med nezkvasí. Norma kdysi dovolovala i 20% vody, ale při výkupu medu jsou už tyto medy odkupovány se srážkou z ceny.

Obsah vody v medu včelař změří refraktometrem, což je příruční praktický mikroskop využívající lom světla.

Jak poznat kvalitní med?Refraktometr rozpozná obsah vody

Znehodnocení tepelným zpracováním

Med smíšený květový je pojem vhodný pro univerzální med, který je tmavší a dlouho vydrží v tekutém stavu (nekrystalizuje). Tyto medy mají upravený poměr přírodních cukrů tak, aby vydržely dlouho tekuté.

To samo o sobě není nic špatného (smíchané medy). Problém může nastat při přípravě této směsi, kdy se med musí rozehřívat a homogenizovat. Většinou jsou rozehřáté více, než je zdrávo, aby se s nimi dobře a rychle pracovalo.

Tyto medy pak často karamelizují, tmavnou a ztrácejí aktivní enzymy a vitamíny. Osobně tyto medy v obchodě příliš nedoporučuji, ale to neznamená, že jsou chuťově špatné.

Poznat přepálený med lze v laboratoři analýzou obsahu hydroxymethylfurfuralu (HMF), o čemž si více můžete přečíst v článku na serveru rehabilitace.info.

V našem včelařství samozřejmě musím med také ztekucovat, jinak by nebylo možné jej po sezóně stáčet do sklenic. S výjimkou několika druhů medu totiž každý přírodní med po několika měsících skladování v zásobnících zcukernatí.

Pro jeho uvedení do tekutého stavu ale používáme elektronicky řízená ohřívací tělesa, která jemně a přesně regulují teplotu tak, aby nebyl překročen teplotní limit, kdy už dochází k degradaci zdraví prospěšných látek v medu. Takové pozvolné ohřívání pak pochopitelně trvá dlouho, běžně i 24 hodin.

Budete mít zájem:  Jsem rodič. Mám permanentní strach.

Díky tomu můžeme ale našim zákazníkům nabídnout poctivý raw med.

Jak odhalit pančování cukrem?

Med s obsahem řepných cukrů nebo invertních sirupů je šizený a snaží se zákazníka oklamat. Lze jej jednoduše odhalit v laboratoři dle vyššího obsahu například sacharózy (řepného cukru). Podvodníci dnes ale častěji přimíchávají do medu cukry kukuřičné nebo třtinové, které lze kvůli jejich profilu podobnému medu odhalit obtížněji.

Laické posouzení přidaného cukru je už složitější. Obecně platí, že velmi hrubou krystalickou konzistenci mohou mít medy s přidaným cukrem. Ale například pravý medovicový med má taktéž podobnou strukturu. Vyzkoušejte některý domácí test kvality medu uvedený v tomto článku.

Jak poznat kvalitní med?Cukr do poctivého medu nepatří

Domácí test kvality

Jak pozná i oko laika, že jde o kvalitní produkt? Domácí testy sice nejsou 100% spolehlivé, ale falešný med pomohou odhalit.

  • Test rozpustnosti: Vezměte kousek medu na lžíci a ponoříte do vody ve skleničce a mírně zamíchejte. Med pančovaný cukerným roztokem se celý rychle rozpustí, kdežto skutečný poctivý med bude držet pohromadě (daleko hůře se rozpustí). Silně zkrystalizovaný med se ovšem nerozpustí, ať již je pravý nebo pančovaný.
  • Test hořlavosti: Pravý med hoří. Med s vyšším než přípustným obsahem vody není hořlavý nebo při hoření silně praská. Med ovšem nelze zapálit přímo. Test provedete tak, že knot, přírodní provázek nebo vatový tampon nasytíte medem, přebytečný med setřete a zapálíte. Jedná-li se o pravý med, knot s medem hoří.
  • Test vzlínavosti: Pravý hůře vzlíná. Naopak med ředěný vodou se snáze nasaje do savého podkladu. Kápněte trochu medu na ubrousek nebo utěrku. Zanechá-li med na podkladu mokrou skvrnu, je pravděpodobně ředěný vodou.
  • Test viskozity: Pravý med se v žádném případě nepřelévá ve sklenici jako voda, ale musí se táhnout. A pokud se dokonce v nekrystalizujícím medu oddělí vrstvy různých barev, téměř jistě bylo do medu něco přimícháno – ať už barviva, cukerné roztoky nebo karamel.

Další tipy na prověření kvality medu uvádí například Výzkumný ústav včelařský v Dole na stránce Jak poznat kvalitní med.

Krystalizace je pro kvalitní med zcela běžná

Med je mimo jiné přesycený roztok cukrů (jednoduše řečeno) a proto krystalizuje. Rychlost krystalizace je dána poměrem jednotlivých cukrů.

Takže zatímco například glukóza krystalizaci medu urychluje, naopak větší množství fruktózy ji zpomaluje, proto má každý druh medu specifické vlastnosti. Pravý med běžně krystalizuje, zejména pokud je uchováván v chladu.

Ale například přírodní med akátový nezkrystalizuje ani za několik let.

Naopak zakoupíte-li běžný druh medu (např. květový luční nebo lesní) a ten ani po půl roce nejeví známky krystalizace, obvykle není něco v pořádku. Pravděpodobně byl zahřátý na příliš vysokou teplotu, která krystalizaci zbrzdí. Tím ovšem došlo ke zničení většiny pro zdraví prospěšných látek a zbyl prakticky jen roztok cukru.

Jak poznat kvalitní med?Kvalitní med krystalizuje běžně

Jak nepoznám pravý včelí med? – v tomto našem článku naleznete další často uváděné postupy pro testovaní medu, které ale nemusejí být vždy spolehlivé.

Prodej pravého českého raw medu přímo od včelaře

Med si můžete zakoupit zde přes náš e-shop, nebo při prodeji medu ze dvora přímo v naší včelí farmě. Níže je uvedeno jen několik vybraných produktů.

Přejít na prodej medu do e-shopu

Jak poznat kvalitní med? Krystalizuje i pění na povrchu

V obchodech můžete dnes zakoupit mnoho druhů medu v různých cenových hladinách. Levné medy mohou mít původ mimo EU, bývají ukrajinské, srbské nebo z jižní Ameriky. Jak poznat opravdu pravý a kvalitní med? Pojďme se na to podívat.

V celé EU je zakázáno pro léčbu včel používat antibiotika, ale jinde to povinností není. Streptomycin a sulfonamidy mohou způsobovat genetické vady a rakovinu.

Medy mívají na etiketě označení: Med ze zemí EU a mimo EU. To je vodítkem, že v zemích jejich původu mimo EU mohou včelaři užívat některé zakázané látky.

Nejlepším řešením je kupovat med na farmářských trzích, nejlépe přímo od výrobců.

Med přímo od včelaře

Zjistěte si, odkud med pochází. V České republice jsou stanoveny přísné limity pro kontrolu medu a nenajdete v nich žádná léčiva. Včelaři med nemíchají a nadměrně nezahřívají, jako to často dělají zpracovatelské firmy s importovaným medem.

Sledujte mapu

Na mapě produkce českého medu sledujte místa s intenzívní zemědělskou činností, kde je zvýšené riziko výskytu pesticidů a insekticidů.

Včelaři z okrajových oblastí naší republiky a s převahou živočišné výroby mají med s menším obsahem těchto látek.

Včely sice umí mnoho látek a nečistot z nektaru odfiltrovat a akumulovat je v tělech, aby před nimi chránili svoje potomstvo, ale neplatí to pro chemické postřiky.

Jak poznat kvalitní med?

Podstatný je obsah vody v medu. Nedozrálý med může začít kvasit. Vyzrálý med má váhu minimálně 1,4 kg na litr medu. Kilová sklenice medu má jen 0,7 litru a odpovídá uvedenému množství. Ideální je 18 % vody v medu, který včelař změří refraktometrem, příručním mikroskopem využívajícím lom světla.

Znehodnocení medu tepelným zpracováním

Smíšený květový med je tmavší a dlouho tekutý. Má upravený poměr přírodních cukrů. Pokud se při přípravě směsi med rozehřívá a homogenizuje více, aby se s ním lépe a rychleji pracovalo, často karamelizuje, tmavne, ztrácí aktivní enzymy a vitamíny. Přepálený med se pozná v laboratoři analýzou obsahu hydroxymethylfurfuralu – HMF.

Přírodní med

Přírodní med po několika měsících skladování vždy zcukernatí. Pro uvedení do tekutého stavu se při šetrné výrobě používají elektronicky řízená ohřívací tělesa, která regulují teplotu, aby nebyl překročen teplotní limit, kdy dochází k degradaci prospěšných látek v medu. Pozvolné ohřívání trvá i 24 hodin a vzniká raw med.

Jak odhalit doplnění cukru

Med s obsahem řepných cukrů nebo invertních sirupů se dá odhalit v laboratoři podle vyššího obsahu sacharózy neboli řepného cukru. Kukuřičné nebo třtinové cukry se odhalují mnohem hůře. Obecně mohou mít medy s přidaným cukrem hrubou krystalickou konzistenci. Pravý medovicový med má ale podobnou strukturu.

Jak poznat kvalitní med?

  • Test viskozity: Pravý med se ve sklenici nepřelévá jako voda, ale táhne se. Pokud se oddělí vrstvy různých barev, med obsahuje barviva, cukerné roztoky nebo karamel.
  • Test rozpustnosti: Vezměte med na lžíci, ponořte do sklenice s vodou a pomalu zamíchejte. Med pančovaný cukerným roztokem se rychle rozpustí. Poctivý med bude držet pohromadě a bude se déle rozpouštět. Silně zkrystalizovaný med se však nerozpustí, i když je pravý nebo pančovaný cukrem.
  • Test vzlínavosti: Pravý med hůře vzlíná a med ředěný vodou se naopak snáz vstřebá do savého podkladu. Kápněte med na ubrousek nebo utěrku. Pokud zanechá na podkladu mokrou skvrnu, je ředěný vodou.
  • Test hořlavosti: Pravý med překvapivě hoří. Med s vyšším obsahem vody není hořlavý, nebo během hoření silně praská. Knot, přírodní provázek nebo vatový tampon namočte do medu, přebytek medu setřete a zapalte. U pravého medu knot hoří.

Med je přesycený roztok cukrů a krystalizuje. Rychlost krystalizace je dána poměrem jednotlivých cukrů. Glukóza krystalizaci medu urychluje a fruktóza ji zase zpomaluje.

Každý druh medu má specifické vlastnosti. Pravý med běžně krystalizuje, zejména při uchování v chladu. Květový luční nebo lesní med by měl mít první známky krystalizace už po půl roce.

Přírodní akátový med nekrystalizuje ani za pár let.

Jak poznat kvalitní med?

Při ochutnání kvalitního medu ucítíte lehké škrábání až pálení v krku a výraznou chuť. Čistý med sice nepění, ale pokud je po otevření sklenice s medem na povrchu pěna, jedná se o vysrážené bílkoviny a pyl. To jsou nejcennější látky v medu. V pančovaném medu je neuvidíte.

Cena kvalitního medu se pohybuje jako kilogram másla. Průměrná cena medu vychází na 160 Kč za kg. Nejdražší medy bez certifikátu se prodávají kolem 200 Kč. Výše ceněné jsou medovicové medy. Aktuální ceny medu přímo od včelařů se pohybují od 115 do 415 Kč za sklenici 950 g. Horní cenová hranice se vztahuje na med v BIO kvalitě.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jak poznat kvalitu medu? Naše 3 rady. | Rodinná firma Pleva

Často se nás přátelé ptají, podle čeho mohou v obchodě poznat kvalitní med. A my jim odpovídáme, že to není jednoduché, ale při troše snahy jdou špatné padělky odhalit na první pohled. Jak?

Budete mít zájem:  Nejlepší kečup: Kolik rajčat by v něm mělo být?

Ani po letech fungování webu potravinynapranyri.cz od Státní zemědělské a potravinářské inspekce není pančování medu konec – i nadále se v našich supermarketech objevují medy ředěné vodou, levnými sirupy, izocukry nebo s přidanou chemií. Bohužel.

Druhy medů

Květový – světlý, zpravidla z květů rostlinek Lesní či medovicový – tmavší, spíše z keřů a stromů Pastovaný – technologická úprava pro snadnější roztírání a konzumaci; zpravidla se pastuje med květový

Způsoby umělého nastavování medu jsou velmi rafinované, používá se například kukuřičný nebo třtinový sirup. Barva takového medu, tedy jedna z mála věcí, které můžeme v supermarketu zkontrolovat, přitom není nijak nápadná. Musíme proto koukat hlavně na konzistenci a dalších několik detailů. 

Vezmeme to tedy pěkně popořádku od těch nejdůležitějších rad.

1) cena

Jak poznat kvalitní med?

Medy se pančují kvůli tomu, aby byly co nejlevnější, takže prvním důležitým ukazatelem je podezřele nízká cena. Pokud v obchodě narazíte na 1kg balení za stovku, určitě nečekejte kvalitu. Něco tam bude špatně.

Jiná situace může být u samotných včelařů. Pokud navštívíte přímo včelaře, můžete koupit med bez jakýchkoli prostředníků, nákladů na dopravu a skladování. Cena pak může být velmi dobrá i bez šizení.

Najít si ve svém okolí včelaře a nakupovat přímo u něj je ostatně také ten nejlepší způsob, jak med dlouhodobě získávat. Už kvůli tomu, že bude pocházet z prostředí, na které je váš organismus zvyklý.

2) pranýř

Na již zmíněném webu potravinynapranyri.cz se objevují alespoň jednou do roka testy medů, čas od času přijde s rozbory také dTest. Kdo podváděl jednou, může podvádět podruhé, a i když je chybování lidské a odpouštění božské, my bychom takového výrobce nepodporovali.

Zvláště, pokud inspekce zjistila vady opakovaně.

3) konzistence

Až po kontrole předchozích dvou ukazatelů přichází na řadu vizuální kontrola. Poctivý med je hodně hustý, tekutý a čirý. Pokud nakloníte sklenicí a med se těžce přelévá, je to dobré (i když zdaleka ne 100%) znamení.

Samotná barva nám mnoho neřekne, mění se podle druhu medu a značně ji ovlivňuje šířka sklenice a světlo v obchodě. Proti světlu každopádně můžete vidět, jestli med netvoří různě barevné vrsty – to by svědčilo o nějakém umělém nastavování. Kvalitní med je konzistentní v celém objemu. Neplatí to však u medu, který zrovna krystalizuje.

Jak poznat kvalitní med?

Proti světlu také uvidíte čistotu medu. Přírodní mošt od vinaře sice má na dně sediment a kal, med je ale něco úplně jiného – musí být krásně čistý. Přípustný je pouze pyl, na závadu nejsou ani bublinky vznikající při stáčení. Cokoli většího, např. kus trávy, svědčí o horší hygieně při zpracování.

A konečně čtvrtý poznatek – pěnění. I na dobrém medu se může objevit pěna, a to buď z pylu, nebo z okolní vlhkosti, pokud například špatně dovřete sklenici. Pěna na povrchu tedy nemusí hned ukazovat na špatnou kvalitu. Běžné je rovněž postupné tuhnutí a cukernatění.

5 jednoduchých návodů, jak poznat opravdu kvalitní med

Ne u každé potraviny je možné z etikety na první pohled poznat, zda je kvalitní či nikoliv. Bohužel v některých případech musíme spoléhat na to, že kontroly státních dozorových orgánů (Státní veterinární správa – SVS a Státní zemědělská a potravinářská inspekce – SZPI) skutečně zvládnou “vychytat” problematické výrobky.

Co se týká medu, tak v posledních letech opakované kontroly českých medů vychází velmi dobře. SVS zjistila, že české medy jsou bezpečné i kvalitní.

Co kontroluje SVS a SZPI

1)      Zda není med falšovaný   Dříve se k falšování (ředění) medu používal řepný cukerný roztok, ale to se dalo velmi dobře odhalit. Dnes se med „pančuje“ levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu.

2)      Zda v medu nejsou zbytky léčiv nebo pesticidů Poslední velké testy SVS, které se zaměřily na 89 českých producentů medu, prokázaly, že český med je v pořádku.

Nejen, že testované medy neobsahovaly rezidua (ať už povolených nebo zakázaných látek), ale zcela vyhověly i v rámci smyslového hodnocení, kde bylo posuzováno, zda má med odpovídající barvu, chuť, zápach a konzistenci.

Pokud přece jenom úplně nevěříte SZPI a SVS, tak máme několik rad, jak můžete sami otestovat kvalitu medu ve smyslu jeho případného falšování. To jediné totiž můžete sami, pesticidy nebo zbytky léčiv totiž bez laboratorního vybavení neodhalíte.

Jak otestovat med doma

Test č. 1: Do sklenice s vodou dejte 1 lžíci medu. Jestli je med pravý, nebude se rozpouštět a klesne na dno jako chuchvalec. Když přidáte ještě 2-3 kapky jodové tinktury, pokud je med přírodní, nezmodrá.

Test č. 2: Čistý bavlněný knot ponořte do menšího množství medu a přebytek setřete prsty. Knot opatrně zapalte zapalovačem. Pokud hoří, jedná se o pravý med. V nečistém medu je voda, která zabraňuje hoření.

Test č. 3: Medem v tekuté podobě pokapejte savý papír, pakliže se vstřebá, nejedná se o pravý med.

Test č. 4: Ponořte ztvrdlý kousek chleba do medu. Zhruba po 8 minutách jej vyndejte, pakliže chléb nezměkl, jedná se o pravý med.

Test č. 5: Smíchejte med s trochou vody a přidejte 2-3 kapky octa. Pokud se po promíchání objeví pěna, jedná se o ředěný med.

  • Rozdíly mezi čistým a falšovaným medem
  • Čistý med
  • – způsobuje mírné pálení v krku
  • – neodděluje se od vrstev
  • – po čase krystalizuje
  • – nepění
  •  Falešný a nečistý med
  • – bývá přehříván
  • – má hrubou texturu
  • – nekrystalizuje (důvodem je např. přimíchání fruktózy do medu)
  • – levné medy se nejčastěji dovážejí z Číny nebo ze zemí mimo EU
  • – mohou být ředěny lacinými sirupy nebo dobarvovány éčky či melasou
  • – na povrchu se může tvořit pěna

 Jinak nezapomínejte, že med obsahuje enzymy, vitamíny a další tělu prospěšné látky, které vyšší teplotou zničíte. Med tedy nikdy nezahřívejte na více jak 40 °C!

Poznáte kvalitní med? Jak nenaletět a nekoupit předraženou náhražku?

08. 06. 2020 | Doba čtení 5 minut

Hezké balení ani působivá reklama nezaručí, že kupovaný med je opravdu kvalitní. Poradíme vám, jak poznat hodnotný včelí med a nekoupit si za drahé peníze pouze levnou náhražku.

Pravý včelí med nabízí nejen výborný chuťový zážitek, velkým přínosem jsou také jeho pozitivní účinky na zdraví. Naneštěstí se na trhu mnohdy setkáte s výrobky problematického původu i obsahu, které tělu nijak neprospívají. Jak poznat pravý včelí med, který je chutný, kvalitní i léčivý?

Důležitý je zdroj

Od včel se získává med, propolis, mateří kašička vosk, jed i pyl Zdroj: santypan / Shutterstock.com

Vypravíte-li se pro med do obchodu, setkáte se v drtivé většině případů s medy, které pocházejí z cizokrajných zemí, jsou různě transportovány a upravovány.

V obchodech hledejte produkty s označením Český med, což je značka kvality poskytovaná Českým svaz včelařů jen pro med nejvyšší kvality pocházející výhradně z území České republiky. Orientačním kritériem při koupi je často cena, podezřele nízké částky ukazují na možné nekvalitní zpracování a použití náhražek.

Pokuste se najít spolehlivý zdroj kvalitního medu v podobě lokálního včelaře, od kterého budete včelí produkty nakupovat dlouhodobě a pravidelně. Dobrá práce se chválí sama, jak jednou ochutnáte poctivý med k tuzemských zdrojů, nebude chtít už nic jiného.

Zároveň nákupem přímo od výrobce ušetříte za dopravu a prostředníky prodeje, proto ani cena nebude nijak závratná. Pokud nemáte ve svém okolí nikoho, kdo by vám dal spolehlivý tip, můžete použít stránky najdisivcelare.cz.

  • Tip: O pančovaných medech a dalších nekvalitních potravinách najdete informace na stránkách spravovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí Potraviny na pranýři.

Konzistence

Med se při řelévání skládá do vln Zdroj: MaraZe / Shutterstock.com

Při koupi medu sledujte několik faktorů, které naznačují celkovou kvalitu výrobku. Mějte ale na paměti, že med je dost nespecifická potravina, jehož konzistence, barva i vůně velmi závisí na druhu rostlin, které včely navštívily, způsobu zpracování, ročním období apod.

Pravý včelí med bývá dostatečně hustý, ve sklenici se přelévá je ztěžka a pomalu. Pokud působí med příliš tekutě, naznačuje to, že je jeho obsah doplněný o nejrůznější sirupy nebo v nejhorším případě o vodu. Zkuste med přelévat a pozorujte ho.

Pokud stéká pomalu a skládá se jako stuha, tvoří vlny a zachovává si chvilku tvar, jedná se o dobrý, nešizený med.

Barva různá

Po vizuální stránce jsou medy hodně různorodé, barvy se střídají od nejsvětlejších až po sytě tmavé odstíny. Med se po nejvíce prodává čirý, neměly by v něm být viditelné nečistoty, kousky trav nebo dokonce hmyzu. Lehká pěna na povrchu doprovázená drobnými zrny pylu není na závadu.

Budete mít zájem:  Cena vejce stále rozhoduje. Nejprodávanější jsou M z klece

Jedná se o velmi cennou součást medu, kterou ale většina lidí v medu nerada vidí a proto ji včelaři zhusta odstraňují. V medu se objevují při stáčení bublinky, stejně jako zrnka pylu a nic z toho neznačí jeho sníženou kvalitu.

Nadměrný vznik pěny při míchání ovšem ukazuje na ředění vodou nebo sirupy.

Chuťově výrazný

Až doma med otevřete, měli byste kromě charakteristického vzhledu posoudit i chuť a vůni medu. Při ochutnání pocítíte výraznou chuť, dobrý med pak při polykání lehce škrábe v krku.

Pro ověření kvality dejte do sklenice s čistou vodou lžičku medu a pozorujte. Jestli se rozpouští a ztrácí svůj tvar, je název med pro tento výrobek přehnaný.

Pravý med bude držet pohromadě a klesne ke dnu v celistvém tvaru.

Tuhnutí medu je žádoucí

Krystalizaci medu způsobují mikročástice, na kterých cukerné krystaly rostou. Zdroj: Mariyana M / Shutterstock.com

Šizené medy také zůstávají po dlouhou dobu čiré a nekrystalizují, protože to není u zákazníků žádoucí. Většinou byly vystaveny vysokým teplotám nebo silně filtrovány, aby se odstranila krystalizační centra (pylová zrna).

Postupné tuhnutí medu je však znakem toho, že nebyl nijak upravován a že si uchovává látky s příznivým vlivem na zdraví. Některé medy krystalizují více a jiné méně, například med z akátu či svazenky zůstává tekutý velmi dlouho, medy květové tuhnou poměrně brzy díky vysokému obsahu pylů.

Nárůst krystalů v medu je však přirozeným jevem a žádoucím důkazem, že med nebyl míchán s přídavnými látkami nebo jinak upravován.

Jak poznat kvalitní med?

Ke konci května a na začátku června začíná u většiny českých včelařů první medobraní. S ním se na trhu objeví první letošní medy. Jenže jak poznat ten kvalitní?

Kromě hlavních složek medu glukózy a fruktózy je zde zastoupena voda. Ta by neměla přesáhnout 20 % . Ale popravdě ve většině případů vznikne problém s medem již nad 19 % vody. Med po čase začne kvasit. Kvašení poznáme i v chuti, cizí nakyslou pachutí, případně i čichem.

Kontrola procent vody se provádí jednoduše přístrojem zvaným refraktometr. Není to záležitost finančně náročná (pořízení stojí do 1500 Kč) a vyplatí se včelaří, když chce mít jistotu, že med je již zralý k vytáčení.

Pro udělení certifikátu Český med je přípustná maximální hodnota 18 %, ale EU dovoluje až 20 % vody. Na etiketě tento údaj nehledejte, neuvádí se. Částečně se můžeme orientovat i při nákupu, pokud není med zkrystalizovaný. Zralé medy jsou husté i v teplé místnosti.

Když sklenici otočíme dnem vzhůru, vytvoří se kulovitá bublina, která pomalu putuje vzhůru. Pokud se vzduchová bublina pohybuje v medu rychle jako v kompotu, jde o med nedostatečně zralý nebo falšovaný přídavkem vody.

A pozor – to že je med zkrystalizovaný neznamená, že nemůže mít zvýšený obsah vody. A i ve zkrystalizovaném medu může probíhat nežádoucí kvasný proces.

Krystalizace medu není nijak na závadu, je to jeho přirozená vlastnost. Máme-li např. med o 17,5 % vody, tak 82,5 je sušina, což nemůže být vlastně nikdy tekutina, ale přesycený roztok tzv. sol a ta podle složení přechází v gel a následně v krystalickou hmotu, aniž by to mělo vliv na složení.

Vzájemný podíl fruktózy a glukózy a přítomnost dalších komponent má výrazný vliv na chování medu: produkt s vyššími relativními obsahy hroznového cukru (glukózy) podstatně snáze krystalizuje než med s vyšším obsahem cukru ovocného (fruktózy).

Letošní jarní med začal krystalizovat již druhý den po vytočení.

Někdy se v medu při skladování vytvářejí útvary podobné ledovým květům. Občas je někdo mylně považuje i za plíseň. Tyto kresby jsou způsobeny tím, že při krystalizaci dochází také k objemovým změnám a mezi vnitřní stěnu sklenice a její obsah vnikne vzduch.

Zkrystalizovaný med lze šetrným zahřátím převést do tekutého stavu. Operaci provádíme ve vodní lázni, tedy ponořením nádoby s medem do horké vody. Med průběžně mícháme, aby se při stěnách nádoby ani krátkodobě nepřehříval. Optimální teplota medu pro ztekucení, která med co nejméně poškodí, se pohybuje kolem 40-45 °C. Neměly bychom ale med zahřívat příliš dlouho.

Značka Český med a Med jak má být

Včelař může zaslat na otestování med do Výzkumného ústavu včelařského, kde udělí medu, který splňuje všechny předepsané normy a po zaplacení testů hodnocení Český med a Med jak má být. Problémem u těchto certifikátů je to, že včelař zasílá od každého medu jednu láhev. Což 100 % nezaručuje kvalitu veškeré jeho produkce, ale jinak se to asi vymyslet nedá.

Na internetu ještě naleznete jiné tipy a rady, jak poznat kvalitní med, ale nejsou příliš spolehlivé. Když máte podezření na špatnou kvalitu medu kupovaného v obchodě, tak se lze samozřejmě obrátit na Českou potravinářskou inspekci. Ovšem nejjednodušší je najít si svého včelaře. Malý včelař nemá zapotřebí do medu přimíchávat nějaké barviva a cukry.

Každý med je chuťově trochu jiný. I my máme každý rok trochu jinou chuť, je to složením včelí pastvy. Proto je vždy první chutnání medu, super napínavou záležitostí, tedy alespoň pro mě.

Zpět na seznam článků

Jak poznat kvalitní med? Pozor na zemi původu! – Recepty pro každého

Při nachlazení, na kašel nebo na medové sušenky?  Ano, nikomu z nás med doma nechybí. Med dokonce desinfikuje, takže jej můžeme používat na rány a popáleniny, které se nám mohou v kuchyni snadno přihodit. Používáme jej jako lék i jako sladkost. Jaké jsou ale rozdíly mezi medy a na co si dávat pozor?

Květový nebo medovicový med?

Tak schválně, jaký je rozdíl?

Květový med je z nektaru rostlin. Včely létavky přinesou v medovém váčku nektar do úlu, kde je předávají domácím hospodyňkám. Ty potom nektar přenáší do buněk a zahušťují jej.

Medovicový med neboli lesní je komplikovanější. Mšice nabodávají rostlinnou strukturu a dostávají se k míze, kterou potřebuji kvůli bílkovinám. Zbylou tekutinu rozstřikují po okolí. Tyto kapičky sbírají včely a mravenci.

Přesně takto vznikají jedno druhové medy: pohankový, vřesový, akátový, řepkový…

Určitě Vás napadá otázka, co se zkrystalizovaným medem?

Med krystalizuje i včelám v plástech. Tento proces je naprosto normální a nesignalizuje žádnou vadu ani špatné uchovávání medu.

Nejlepší způsob je med rozehřát. Teplota při rozehřívání nesmí být vyšší než 40-50 stupňů Celsia – aby se nezničily cenné enzymy a další látky. Lze tak učinit ve vodní lázni nebo teplým vzduchem.

Další možnost je pastování. Stačí 2-3x denně během krystalizace med krátce míchat (cca 1 minutu). Takový med potom můžete klidně mazat na rohlík nebo chleba.

Dívejte se na zemi původu!

Med z tropických regionů má menší nároky na kvalitu než medy z místních poměrů. Tyto medy mohou také pocházet ze starých medů, které bývají nešetrně zahřívané, a proto neobsahují zdraví prospěšné látky, které by měly.

Na trhu najdete i pekařský med, který je určen výhradně k průmyslovému použití a není určen k přímé konzumaci. Všechny přirozené enzymy jsou v tomto medu zničeny. Obsahuje více vody a je určen jen jako složka do jiných potravin.

Výsledky dTestů:

  • Medocentrum Jan Löffelman květový pastový med přímo od včelaře – 86 % – 140kč
  • Lidl Marlene / Med květový – 81 % – 75kč
  • Včelpo Med květový – 81 % – 45kč
  • Spar Blütenhonig med květový – 71 % – 130kč
  • Medokomerc Med květový – 75 % – 45kč
  • No a naše ostuda:
  • Včelařský dvůr Včelí med květový nektarový – 0 % – 120kč

Názor odborníka:

Včelaři si zaslouží velký respekt, tuto práci člověk musí milovat. Práce se včelami je náročná a velkým rizikem je onemocnění včel. Antibiotika jsou zakázaná… Samozřejmě na trhu s medem jde najít několik druhů kvalit medu.

Od čistého medu až po med naředěný cukerným sirupem, nebo vodou… Včelí med kupuji v restauraci U Štěpána, kteří ho odebírají ze včelařství Smolík.

Za kvalitní med považuji med, který po čase začne karamelizovat, má typické chuťové vlastnosti a nejeví žádné závady…

Minulý rok jsem měl šanci navštívit restauraci ve Vídni Steirereck**. Tato restaurace má několik druhů vlastních včel. Velmi povedené je servírování petit fours neboli maličkostí na závěr večeře. Číšník přijede s vozíkem, z kterého bzučí z reproduktoru včely. Právě jako petit fours jsou zde podávaný lžičky s medem, nebo kousky plástve…

Další geniální nápad je tepelná úprava lososového pstruha, kterého zalívají teplým voskem. Po deseti minutách je lososový pstruh tepelně upravený a může se opatrně vyjmout ze ztuhlého vosku. Jeho chuť je nepopsatelná, musíte vyzkoušet sami!

  1. Naše recepty s medem:
  2. Výtečné Cookies sušenky
  3. nebo vynikající Přes noc pečená kachna

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector