Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

11. 01. 2019 Nutspread

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Milí zákazníci,jaké novoroční předsevzetí jste si letos dali? My pro Vás máme jedno, které Vám pomůže splnit několik dalších: Lžíce ořechového másla každý den! Nevěříte? Tak si to projdeme 🙂 Zde je 8 nejčastějších předsevzetí, které si lidé do nového roku dávají. A přitom stačí tak málo :)! 1. …

Celý článek

10. 01. 2019 Nutspread

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

„A jak se to jí?“ Ano, i s takovým dotazem na naše máslo jsme se setkali! Proto jsme vytvořili tento jednoduchý návod k použití: 1. Připravíme si máslo a lžíci.2. Otevřeme máslo, nabereme si plnou lžíci a vložíme do úst.3. Vychutnáváme si neuvěřitelně intenzivní a sametově jemnou chuť a vůni 10…

Celý článek

20. 11. 2018 Nutspread

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Milí zákazníci, bojíte se tuků? Bojíte se oříškových másel? Zbytečně! Abychom rozptýlili některé Vaše obavy, symbolicky na Halloween – svátek duchů a strašidel – Vám přinášíme odpovědi na Vaše nejčastější otázky. Snad vám ulehčí rozhodování rozhodování a budete mít jistotu, že jíte a kupujete oprav…

Celý článek

20. 10. 2018 Nutspread

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Jak docílit naprosto dokonalé chuti domácího oříškového mléka? Vyrobte si jej jednoduše přímo z oříškového másla! Rostlinná mléka získávají v poslední době na popularitě – ať už domácí nebo přímo kupovaná jako hotový výrobek. Ne vždy je takové mlíčko ovšem tak zdravé, jak se zdá – kupovaná …

Celý článek

19. 10. 2018 Nutspread

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Suroviny pro 2 osoby:200 g dýně hokkaido200 ml kokosového mléka2 lžíce kokosového cukru1 lžička koření do perníku100 g kešu másla Nutspreadkešu oříšky + lžíce másla na ozdobu  Dýni nakrájíme na kostky, vložíme do osolené vroucí vody a povaříme cca 20 minu…

Celý článek

30. 09. 2018 Nutspread

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Po týdnu opět rozhovor a – jaká náhoda – opět s vegankou 🙂 Tentokrát jsme ale vyzpovídali ženu – mladou slečnu Jonu Friedri, autorku veganského blogu Veglife.cz, milovnici vaření a oříškových másel. Co myslíte, má Jona smysl pro humor? Vyzkoušíme si ji pro začátek na jednom otřepaném vtípku..1. Dob…

Celý článek

30. 09. 2018 Nutspread

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Arašídový máslo nejim. Kdysi jsem ho měl v Anglii a bylo to hnusný.A s čim se to jako jí? Jako samotný jo?Arašídový máslo nejim, radši si dám bůček.Arašídový máslo nejim, nechci bejt tlustej.Jak v tom neni maso, tak to neni jídlo..A to jsou jako ořechy smíchaný s máslem?Oříškový…

Celý článek

24. 09. 2018 Nutspread

 Ve kterých  bodech se poznáváte? 1. Svou denní dávku máslíček musíte neustále zvyšovat.2. Nechápete, jak jste dřív mohli jíst přeslazené sladkosti z obchodu. Kdepak lízátka a oplatky – MÁSLO, to je SKUTEČNÁ chuť :D! 3. Lidi, kteří máslíčka neznají, vám připadají 100 let za opi…

Celý článek

1. 09. 2018 Nutspread

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Nedaří se Vám hubnutí? Možná je načase se zamyslet nad způsobem, jakým přistupujete k jídlu. Spousta lidí se totiž přejídá v podstatě NEVĚDOMĚ – mají jednoduše zakořeněné špatné návyky. Následujících 10 jednoduchých tipů Vás donutí k zamyšlení – a uvidíte, jak půjde vše najedn…

Celý článek

1. 09. 2018 Nutspread

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

12 důvodů, proč milujeme arašídové máslo. Vymyslíte jich ještě víc?1. Umí Vás vrátit do dětství! S kakaem chutná jako nugeta, se solí připomene legendární arašídové křupky..2. Je to luštěnina! Kdo jiný z vaší rodiny může říct, že sní týdně kilo luštěnin :-)?3. Je to luštěnina! Luštěnina v kombina…

Celý článek

12 kroků k syrové stravě

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Zmrzlinářský mág z Ruska, Ale Korr, je pro mě zmrzlinářským vizionářem. Spirulinová zmrzlina na avokádu nebo „černá“ zmrzlina ze sezamu, manga a bambusu. Maková s karobem nebo banánová s baobabem.

Vydejte se se mnou do světa a nechte se inspirovat pro své vlastní tvoření.

12 kroků k syrové stravě, Irský mech, raw recepty, živá strava

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Čím se zasytit, co jíst a pít, jak na přerušovaný půst a proč nevadí, že nesvítí slunce, když se hýbeme?

12 kroků k syrové stravě, Irský mech

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Nový nadpis videa od Kristiny mě zaujal. I když na videa moc nekoukám (mám totiž pocit, že mě zdržují a že čtený text dle potřeby přelétnu mnohem rychleji. Máte to někdo taky tak?), tak na toto video jsem se koukla a rozhodla jsem se, že ho přeložím.

Zkrátka pokud žijete jiným životním stylem, než většinová společnost, tzv. zdravým životním stylem, asi si občas podobnou otázku kladete taky.

12 kroků k syrové stravě, přirozená strava, živá strava

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Jsem zamilovaná. Do života. A do kokosového wrapu. Objevila jsem geniální placky z mladého kokosu, ze kterých do pár minut vykouzlím lahodné jídlo.

Placky z mladých kokosů mám moc ráda. Často ale nemám chuť objednávat mladý kokos, otevírat ho, vydlabat kokosové maso, rozmixovat se solí, dát ho sušit… Jako kdyby to říkal pan Lorenz ve filmu Na samotě u lesa: to máte koupit mladý kokos, otevřít ho, vydlabat kokosové maso, rozmixovat ho, přidat sůl, usušit…

12 kroků k syrové stravě, raw recepty, raw strava, živá strava

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Na konci přehledu také naleznete doporučení, co si rozhodně přečíst, připravit a nevynechat. Aneb TOP 7 doporučení.

Jaké recepty jste z TOP 15 vyzkoušeli? Dejte mi vědět do komentářů.

12 kroků k syrové stravě, Irský mech, Novinky, přirozená strava, raw cestování, raw cukroví, raw food, raw recepty, raw strava, živá strava

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Raw strava je pro mě nejvyšší formou sebelásky. Moje tělo se uzdravilo a stala jsem se šťastným člověkem, což jsou dary, které mi nedokázal dát žádný lékař ani žádné konvenční doporučení. Chápu, že pro mnohé je živá strava extrém. Pro mě je extrémní nemocné tělo, deprese, úzkosti nebo jakákoliv nepohoda ať již tělesná nebo duševní.

12 kroků k syrové stravě, Novinky, přirozená strava, raw food, raw jídelníček, raw přednášky, raw strava, živá strava

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Tímto mini raw experimentem si Jana dokázala, že je snadné změnit své tělo – „jen“ se rozhodnout. Úžasné je podle ní hlavně to, jak se cítí. Má ještě více energie, potřebuje méně spánku. Cítí se sebevědoměji.

Co na to říkáte? Mě ta změna přijde úplně impozantní.

12 kroků k syrové stravě, přirozená strava, raw food, raw strava, živá strava

Podělím se s Vámi o vlastní zkušenost. Věřím totiž, že by Vás mohla inspirovat a také pobavit.

Na začátku bylo moje silné rozhodnutí „něco“ změnit. Konkrétně změnit pocit z mého vlastního těla a mysli.

Prvotně jsem nechtěla změnit stravu nebo nedej bože životní styl. Mým záměrem nebylo stát se vitariánem nebo vegtariánem či jiným „-ánem“.

Chtěla jsem to vyzkoušet. Na 14 dní… Co je 14 dní oproti celému životu? Co je 14 dní oproti věčnosti? Zkusíte to také? Moje 4 tipy Vám pomohou.

12 kroků k syrové stravě, raw food, raw strava, živá strava

Ohledně živé stravy panuje i mezi odborníky spousta mýtů a programů, které nikomu neslouží. Mezi nejrozšířenější mýty patří zejména „špatné“ a „dobré“ kombinace jídla, četnost jídel, množství jídla apod. Následující ukázka z knihy 12 kroků k syrové stravě je skvělá, protože nás navede na tu jedinou správnou cestu: k sobě samým.

Poslouchejme sebe a svoje tělo a živá strava se stane zábavou a radostí.
V. Boutenko: Radím vám, abyste se řídili vlastní intuicí, vlastními pocity a vlastní zkušeností. Nechci, abyste něco dělali jenom proto, že vám to někdo – včetně mne – řekl, i kdyby byl považován za odborníka. Všichni jsme jedineční a máme různé tělesné potřeby.

Sami sobě se musíme stát tím nejlepším odborníkem.

12 kroků k syrové stravě, ukázky z knih, živá strava

Mladý kokos je nejlepší lék na kocovinu. Co dalšího umí a jak ho správně otevřít?

Hnědý kokosový ořech zná ze supermarketu každý. Je tvrdý na omak a uvnitř skrývá poměrně suchou dužninu. Takový ořech je starý zhruba 12 měsíců. Pokud ho však ze stromu utrhneme už po 6 měsících, dostaneme tzv. mladý kokos, který má zelenou slupku a je plný kokosové vody. Co všechno o ní víte?

Mladý kokos je plodem kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera), laicky kokosové palmy. Může se sklízet od 6 až 7 měsíců, kdy obsahuje velké množství kokosové vody. Čím starší kokosový ořech je, tím má vody méně, a naopak více dužniny. Se stářím se mění také barva kokosů od zelené, přes žlutou až po hnědou.

Proto má zmíněný hnědý kokosový ořech velké množství dužniny, ale téměř žádnou kokosovou vodu. Cena hnědého ořechu se pohybuje v rozmezí od 15 do 25 Kč za kus. Samozřejmě, že i z něj můžete jeho vodu vypít, ale není to ono. Proto se nyní budeme věnovat už jen mladému kokosu, který je zelený. 

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst Pixabay

Přestože je kokosová voda mírně nasládlá, neobsahuje žádné cukry, naopak v ní najdete velké množství minerálů a vlákniny. Jedná se proto o nejlepší přírodní iontový nápoj, kterým tělu perfektně dodáte potřebné vitamíny při dehydrataci. Vyzkoušejte kokosovou vodu popíjet při nebo po cvičení, při střevních problémech, úžehu nebo při obyčejné kocovině. 

Je bohatý na antioxidanty a další minerály

Antioxidanty neutralizují volné radikály a zabraňují vzniku zánětů v těle. Kromě nich obsahuje kokosová voda také další vitamíny a minerály, kterých ve 100 ml kokosové vody najdete poměrně velké procento z celkového potřebného denního přísunu. 

  • 7 % manganu
  • 7 % draslíku
  • 6 % hořčíku 
  • 4 % sodíku
  • 2 % železa
  • 2 % fosforu
Budete mít zájem:  Hormonální Antikoncepce Léčba Akné?

Mladý kokos obvykle obsahuje mezi 450 až 500 ml kokosové vody. Její konzumací si tak zajistíte až třetinový příjem manganu a draslíku. 

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Kupte se slevou Kokosová voda Pfanner.

Porovnat slevy

Po vypití kokosové vody vám v kokosu zbude ještě malé překvapení – kokosová dužnina, které může být 100 a více gramů podle velikosti a stáří ořechu. Je mazlavá, má nasládlou chuť, a ještě více prospěšných látek než kokosová voda. Ve 100 gramech kokosové dužniny najdete:

  • 75 % denního příjmu manganu
  • 22 % denního příjmu mědi
  • 9 g vlákniny
  • 354 kalorií

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst Canva

Mladý kokos je v České republice výhradně importní zboží, které se k nám dováží z tropických zemí (např. Thajsko, Srí Lanka). Tomu samozřejmě odpovídá cena, jelikož se musí v zemi původu vypěstovat, zabalit, přepravit do ČR lodí nebo letadlem a teprve poté může na pulty. Zatímco v zemi původu stojí 10 až 30 Kč, u nás může být jeho cena až desetinásobná

Pokud si chcete u nás koupit mladý kokos, máte dvě možnosti:

1. Čerstvý mladý kokos

V obchodech nebo v e-shopech se podívejte po mladém kokosu, podle prodejce za něj zaplatíte od 60 do 130 Kč

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Kupte se slevou Kokos čerstvý.

Porovnat slevy

Druhou možností, jak se napít kokosové vody, je koupit si nikoliv celý mladý kokos, ale balenou kokosovou vodu. Za 1 litr zaplatíte od 30 Kč výše.

Při výběru si nicméně dávejte pozor na složení. Výrobci do ní totiž kvůli trvanlivosti často přidávají konzervanty, éčka či cukr – a to pít nechcete. Taková kokosová voda totiž s originálem nemá moc společného

Pokud si v obchodě nebo přes internet koupíte mladý kokos, čeká vás doma doslova bojový úkol. Kokosový ořech budete muset otevřít. Nebojte se však, není to nic těžkého – chce to jen pořádně ostrý kuchyňský nůž a 5 až 10 minut času

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Rozhovor: Raw jako začátek nové cesty

Dnes jsem měla tu čest vyzpovídat Lucii, Honzu a Lenku z Vitalvibe, kteří praktikují raw veganství již několik let. Povídali jsme si o jejich cestě k raw, kterou bych vám chtěla zprostředkovat.

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst

Lenka je studentkou Masarykovy univerzity, aktivně se zajímá o raw stravování, posilování a design. Lenka je na rozdíl od Honzy a Lucie teprve na začátku. Zajímalo nás u Lenky, jak s raw začít, které potraviny jsou vhodné a proč si tuto cestu zvolit.

Honza a Lucie jsou majitelé Vitalvibe, kteří praktikují raw veganství již několik let, oba se zajímají o zdravý životní styl a jógu. Honza nám ukázal, jak raw změnilo jeho tělo a také to, že díky raw stravě je možné se cítit lépe a uzdravit se. Lucie raw stravu vidí jako svoji cestu a klíč k vědomému životu, který ji posunul až k přechodu na pránu, o kterém se více dozvíte v článku.

Pamatuješ si své první setkání s raw stravou?

Lucie: Mé první setkání bylo na Yoga Teacher Training na Bali, kde raw food bylo součástí kurzu. Nevěděla jsem, co bych si pod tím měla představit, a i po nastudování slovníku, jsem si nebyla jistá, co to vlastně znamená. Tenkrát mi bylo řečeno, ať si představím, že raw food jsou saláty. Byla to pro mě nová realita.

Honza: Mé první setkání bylo před sedmi lety o prázdninách na ostrově Bali, kde jsem se dozvěděl, že něco jako raw stravování existuje a s velmi nezdravým způsobem života jsem skočil do 100% raw stravy. Samozřejmě pro mé tělo to první dva až tři týdny byl velký šok.

Lenka: První setkání s raw stravou mě potkalo před třemi lety, když jsem četla internetový recept a článek o tomto způsobu stravování.

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jístCo tě přesvědčilo začít s raw stravováním?

Lucie: Přesvědčila mě vlastní zkušenost, to jak jsem se cítila a do jakých stavů vědomí jsem se otevřela díky raw food. Byl to další z klíčů k vědomému životu.

Honza: Hlavní impuls byla chuť se změnit, jelikož jsem ve svých 25 letech vážil 93 kg a cítil jsem se velmi unavený a nezdravý. Díky informacím od Lucie a okolí jsem zjistil, že raw stravování přináší mnoho benefitů a já měl možnost se zbavit všech odpadních látek ve svém těle. Také jsem zhubl během prvních 2–3 měsíců 23 kg.

Lenka: Nejdříve jsem zkoušela různé druhy stravování například i detoxikaci na šťávách, ale nejvíce mě přesvědčil Raw festival, kde jsem viděla, jak jsou lidé šťastní, plní života a přitom mají spoustu energie a to nemusí tolik jíst.

Tedy vlastně ano, pokud jste na raw stravě jíte opravdu hodně, ale je to velmi přirozené. A samotná přirozenost mě v tomto druhu stravování zaujala nejvíce. Konečně jsem svému tělu dávala to, co jsem cítila za přirozené a co po mně tělo vyžadovalo.

Dodržuješ 100% raw stravování, nebo jsou nějaké výjimky?

Lucie: Aktuálně jsem přešla na pránu, což znamená, že nejím, ale jen piji a přijímám energii přímo ze zdroje, vůní a barev. Tento stav trvá necelý měsíc a přijímám ho jako cestu do přirozenějšího bytí.

Honza: První rok jsem byl velmi ortodoxní, ale poté jsem si uvědomil, že je v pořádku si dát něco vařeného. Dnes jím to, co cítím, že je pro mé tělo dobré, a kdybych měl vyjádřit míru do jaké dodržuji raw, řekl bych, že je to stále 95 %.

Lenka: Nemohu říci, že bych byla 100% raw vegan, jelikož jím i krémové polévky. Myslím, že i zásadní problém je u oříšku, které často bývají tepelně zpracované a někteří lidé se tím nechají napálit. Zde vidím největší problém v tom, že v tom, že pro „raw označení“ neexistuje legislativa.

Mohl/a bys nám říct, jak se od té doby změnilo tvé zdraví a tvé tělo?

Lucie: Pro mé zdraví to byl velký detox, obzvlášť se spojením s pranajámou. Už předtím jsem byla vegetarián, tudíž se moje fyzické tělo tak nezměnilo.

Honza: Zhubl jsem, měl jsem spoustu energie a neměl jsem žádné zdravotní problémy.

Lenka: Nejvýraznější změnu vidím především ve vnímání chutí a výrazně rychlejším trávením. Například jsem nemohla jíst papriku, nebo houby a teď je mám opravdu ráda.

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jístKdy je podle tebe nejvhodnější začít s raw stravou a proč?

Lucie: S ohledem na roční období je to jaro a léto, kdy tělo přijímá lehčí a energeticky studenější stravu.

Nebo když je člověku dobře a chce se cítit ještě lépe, nebo naopak špatně, ale má vůli se změnit a cítit se dobře.

Pokud ale zažíváme velký stres, nedoporučuji dělat tak velkou změnu, protože i samotný stres a krize je velká změna, která přináší nové věci a zároveň opouští ty staré.

Honza: Kdykoliv, když člověk cítí, že je to pro něj životní cesta, nebo mu nevyhovuje jeho styl stravování, nefungují mu léky, nebo chce udělat restart.

Důležité je si uvědomit, že i jídlo nám může být lékem, ale chce to pevnou vůli a nezačít se stravovat stejně jako předtím. Minimální doba pro takový restart je několik týdnů, nejlépe několik měsíců.

Rozhodně bych to doporučil každému jako způsob detoxikace.

Lenka: Kdykoliv a postupně. Nejvhodnější obdobím je určitě jaro, protože je teplo a vše v přírodě ožívá.

Máš nějaké oblíbené potraviny, popřípadě recepty?

Lucie: Nejoblíbenější je pro mě udělat si velký salát a dobrý dresing, také miluji raw sushi. Ale celkově bych řekla, že miluji všechno jídlo, jeho vůně a barvy.

Aktuálně jídlo odděluji na hmotu, chuť a vůni, která mi dodává energii. Hmotu již nepotřebuji, ale samozřejmě neříkám, že už nikdy nebudu jíst. Chuť mi způsobuje příjemné energetické vlny.

Když toto začneme vnímat, tak nepotřebuje takové extrémy, jako jsou průmyslové potraviny.

Honza: Mám jich spoustu. Teď si připravuji obvykle zelený koktejl ze směsi zelených super potravin, MSM prášku, domácích jablek, banánů, proteinu, baobabů a dalších probiotických látek. Na Bali si připravuji hlavně čerstvé potraviny, mladý kokos, papáju a podobně.

Lenka: Moje nejoblíbenější potraviny jsou oříšky, banány, houby a klíčené potraviny.

Je dle tvého názoru lepší postupná změna jídelníčku, nebo radikální přechod k raw?

Lucie: To záleží na člověku, jeho zázemí a i zázemí sám v sobě. Pokud jej mám sám v sobě, doporučuji radikální změnu, jelikož když se posunu o takový kus cesty a vždy se vrátím zpět, moje zkušenost je větší.

Kdybych to měla vyjádřit kroky, tak když se posunu o pět kroků dopředu pomocí radikální změny, tak se vrátím jen o tři zpátky a ty dvě pomyslná políčka mám za sebou.

Pokud přecházím postupně, dostanu se pět kroků dopředu, tak se vždy vrátím o čtyři kroky zpátky, jsem na prvním políčku.

Honza: Jak pro koho, pro mě byla lepší radikální změna, jelikož bych se do toho tak nevžil a neužil si tu energii tak rychle. Přechod na raw vyžaduje svůj čas, takže tu jsou různé cesty a každý z nás si musí vyzkoušet, co mu vyhovuje.

Lenka: Jak pro koho, záleží na naší fyzické aktivitě a prostředí ve kterém žijeme a pracujeme. Lidé s kancelářským povolováním jsou schopní vydržet celý den na šťávách, naopak lidé co mají velký výdej energie, by si měli nechat poradit od odborníků, jak doplnit energii.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Zlepšení Paměti?

Jak otevřít mladý kokos a proč ho jístKde hledáš inspiraci k vaření?

Lucie: Jelikož jsem si prošla hodně kurzů a pracovala jsem jako „rawchef kuchařka“, tak jsem si hodně raw food kuchařek načetla a zároveň jsem měla možnost pracovat s úžasnými lidmi z celého světa, kteří mě velmi inspirovali a předali mi spoustu nových informací a jejich zkušeností. A v tu chvíli, kdy je toto tvojí součástí, tak už si s tím vším jen hraješ.

Honza: Za začátku to byly videa na internetu a lidé kolem mě, teď se řídím svým tělem.

Lenka

Za jakých podmínek se otevřou zahrádky restaurací? Ministerstvo zdravotnictví zatím zvažuje možnosti

Kde se nacházíte: iROZHLAS.cz / Zprávy z domova | Související témata: Česko restaurace ministerstvo zdravotnictví Adam Vojtěch opatření koronavirus roušky COVID-19 koronavirus v Česku

„Nedojde-li ke změnám, je možné od 11.

května otevřít restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky s prodejem přes výdejní okénko (jak je tomu doposud) a v rámci venkovních (letních) zahrádek.

Zda bude provoz pouze přes okénko, nebo i s obsluhou, není zatím jasné,“ odpověděla na doraz redakce mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

Roušky budou na veřejnosti povinné nejméně do konce června. Vláda proto neurychlí otevírání škol

Číst článek

O detailech opatření budou ještě rozhodovat epidemiologové, kteří sledují situaci v Česku. „Ani na zahrádkách, stejně jako ve vnitřních prostorách restaurací, se nepoužívají při konzumaci jídla roušky, což představuje riziko pro návštěvníky i personál, i tyto aspekty se při uvolňování opatření zvažují,“ dodala.

Roušky přitom podle posledního vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly budou Češi nosit nejméně do června.

Vojtěch: Při jídle se sundají

O rozvolňování opatření, které se týká restaurací, v rozhovoru pro server Novinky.cz v sobotu mluvil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vysvětlil, že režim nebude stejný jako dřív, v podnicích bude například omezený počet hostů.

„Pokud jde o roušky, je logické, že nebudou moci být na tváři lidí po celou dobu, to by nedávalo smysl. Ale je možné, že zavedeme, že po dobu, kdy člověk konzumuje jídlo nebo pití, tak ji může sundat, ale pak by si ji měl nasadit. Bude ji mít stále na krku a bude si ji nasazovat, pokud bude v přímém kontaktu s druhou osobou,“ popsal možnosti.

Jak vypadá nový harmonogram?

Vláda upravila harmonogram opatření ve čtvrtek. Původní plán se urychlil o čtrnáct dní. Nejdříve, 27. dubna, se otevřou například autoškoly, knihovny nebo bohoslužby do 15 osob za definovaných podmínek.

Uvolňování opatření přehledně: příští týden otevřou autoškoly či knihovny, restaurace v průběhu května

Číst článek

11. května přijdou na řadu právě restaurace ale také kadeřnictví, holičství, masážních nebo kosmetických salonů, solárií či manikúr a pedikúr.

Poslední vlna uvolňování vládních nařízení je naplánovaná na 25. května. Ta počítá s otevřením vnitřních prostor restaurací, hospod nebo kaváren. Otevřít se budou moci i vnitřní pavilony v zoologických nebo botanických zahradách. Plného otevření se dočkají i divadla, zámky a hrady.

Někteří epidemiologové si ale novým rozhodnutím vlády nejsou jistí. „Chtít otevřít obchodní centra o měsíc dříve, než byl původní plán, i když za přesně definovaných podmínek, a dříve než otevření škol, je něco, s čím nemohu vnitřně souhlasit,“ napsal Radiožurnálu koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar.

Základní informace o koronaviru →

Další články

Nejčtenější

Koronavirus, MS hokej 2021, Parlamentní volby 2021, Výsledky voleb v obcích, Film, Koronavirus v Česku, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, SK Slavia Praha, Petra Kvitová, Euro 2020, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Seznam ministrů, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, Datová žurnalistika, SPORT – rychlé zprávy, Fotbal online, Hokej online, KLDR, Předvolební průzkumy, Afghánistán, Rychlé sportovní zprávy, Gabriela Koukalová, Sýrie, Bramborový salát, Bitcoin, Ester Ledecká, EURO 2020, ZŠ Plynárenská Teplice, Sucho, Izrael, Real Madrid, Kim Čong-un, Donald Trump, Nemocnice na Bulovce, Andrea Vrbovská, Tomáš Horáček, Zuzana Čaputová

Doporučujeme

Kokosové maso. Co je to a čím prospívá vašemu zdraví?

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Mluví se o kokosovém oleji i mléce. Ale kokosové maso? To je poměrně neznámý název. Navzdory tomu ale podle odborníků právě ono dodá to nejlepší, co lze z kokosu vytěžit.

Jako kokosové maso bývá označován čerstvý syrový vnitřek kokosu: dužina, která na vás vykoukne bezprostředně poté, co ořech otevřete a vypijete kokosovou vodu.

Podle toho, jak je maso jemné – a to záleží na stáří kokosu – jej můžete jíst lžičkou (mladší kokosové ořechy) nebo krájet nožem (zralé kusy). „Po otevření kokos zkonzumujte do několika hodin.

Rychle oxiduje a ztrácí na kvalitě,“ radí Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

Toto „maso“ je velmi výživné: má kolem 350 kcal na 100 gramů. Střední kokos o necelých 400 gramech tak nabízí přibližně 1 400 kcal. Podle Jiřiny Mačkové má skvělé využití v kuchyni – lze jím nahradit jak klasické maso, tak i tofu.

Řízky z kokosu asi neuděláte, ale můžete ho nakládat a opékat na pánvi i nasucho v troubě, použít v asijské kuchyni nebo nakrájet do salátu. Když jej usušíte, poslouží jako základ pro placky či tortilly.

V rozmixované podobě jím zahustíte polévku, smoothie nebo raw tyčinku.

Kokosová dužina je skvělý zdroj vlákniny. V 225mililitrovém šálkutéto dobroty najdete plných 20 gramů vlákniny, což představuje asi 70 procent doporučené denní dávky (DDD). To je více než dodá stejné množství pšenice nebo otrub. Dopřejte si kokos, zvláště když chcete zlepšit pravidelnost pohybů střev – jak tvrdí Jiřina Mačková, působí proti zácpě a tvorbě nepříjemných hemoroidů.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Podle stáří kokosu můžete maso vydlabávat lžičkou nebo vykrajovat nožem

Známým zdrojem draslíku jsou banány, kokos  jim ale může směle konkurovat. Šálek kokosového masa obsahuje až 570 miligramů, tedy více než čtvrtinu DDD. Draslík snižuje krevní tlak a pomáhá v těle regulovat hladiny vody a sodíku.

S kokosovým masem do sebe dostanete zdravé tuky, které napomáhají usměrňovat hladinu inzulinu – brání tak tvorbě nehezkých polštářků zejména v oblasti břicha.

Jedná se o nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (zejména kyselinu laurovou), které organismus přeměňuje v energii a neukládá je. Tytéž tuky podporují metabolismus a pomáhají pálit při trávení více kalorií.

Co z toho vyplývá? Pravidelná konzumace masa z kokosu podpoří snahy o redukci hmotnosti.

Nejen zdravé tuky – bílé maso z kokosu obsahuje také 17 z 20 základních aminokyselin, což jsou stavební prvky bílkovin. Jedná se i o výborný zdroj threoninu (v šálku je asi 40 procent DDD). Tato esenciální aminokyselina podporuje tvorbu kolagenu, který buduje tkáně a klouby. Příznivě se podepisuje i na funkci jater a kardiovaskulárního systému, síle zubní skloviny a hojení kůže.

Foto: photosync, Shutterstock.com

Kokosové maso je bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, železo i draslík

„Ženy a dospívající dívky velmi často trpí nedostatkem železa, pravidelná konzumace kokosového masa může být pomocníkem v řešení,“ říká Petra Schäferová, výživová a fitness odbornice ze společnosti Fitkouč. Šálek kokosu totiž dodá až 22 procent DDD tohoto zásadního prvku. Víte, jak poznáte, že máte málo železa?

V šálku kokosového masa se také skrývá téměř polovina DDD nezbytných folátů (= vitamin B9, kyselina listová). Tato látka je zásadní pro správnou práci červených krvinek a také je to perfektní výživa pro mozek.

Znáte osm nejnebezpečnějších jídel na světě?

Zdravá výživa pro děti – PharmDr. Margit Slimáková

Co vše potřebuje vaše dítě jíst a čemu by se mělo vyhýbat? Potřebují rodiče studovat výživová doporučení anebo poslouchat experty? Kdy začít podávat lepek a kdo potřebuje umělá kojenecká mléka? Jak prosadit zdravou výživu u babiček a ve škole?

První rok života

Dítě se v prvním roce života nazývá kojenec a kojení (mateřské mléko) je bez jakýchkoliv pochybností základem výživy až do jednoho roku života. Ideální je plné kojení do šestého až sedmého měsíce a dostatečné kojení do jednoho roku věku, při kterém není třeba podávat žádná náhradní mléka ani jiné tekutiny.

Lepek

Někteří pediatři nově doporučují podávat lepek už od čtvrtého měsíce jako prevenci vzniku alergie na něj. S tímto doporučením nesouhlasím.

Studie, které by prokázaly nižší výskyt alergie na lepek u kojenců, kteří jej v minimálním množství dostali takto brzy, jsou doposud ojedinělé, jsou retrospektivní, nedefinují pojem malé množství a hlavně uspokojivě nevysvětlují důvod, proč by časnější podávání potravin mělo snížit riziko vzniku potravinové alergie.

Jako nejpravděpodobnější teorie se uvádí, že mladšímu dítěti se podává menší množství potraviny a že při podávání potraviny u starších dětí už nejsou děti současně kojeny, a tak jsou ochuzeny o ochranný vliv mateřského mléka. Tento můj postoj se shoduje s vyjádřením vědeckého poradního výboru Velké Británie pro výživu.

Umělá kojenecká mléka

Mimo výjimečných případů, ve kterých maminka skutečně nemůže kojit, podle mne umělá mléka nikdo nepotřebuje a do dětského jídelníčku je vůbec nedoporučuji zavádět. Situaci, kdy maminka nekojí, je třeba vždy konzultovat s pediatrem. Takzvaná alternativní rostlinná mléka nejsou pro kojence vhodnou náhradou mateřského mléka a v této funkci je také nedoporučuji.

Jsem však přesvědčena o tom, že většina maminek kojit dokáže a že často jen nečekané životní potíže, např.

komplikovanější porod a nezájem anebo neschopnost personálu porodnice pomoci, kojení zbytečně naruší.

Proto jako nejdůležitější stravovací doporučení všem těhotným maminkám navrhuji najít si spolehlivou laktační poradkyni anebo porodní asistentku, které jim mohou v případě náhlých potíží okamžitě pomoci.

Budete mít zájem:  Lékaři mají novou pomoc pro lidi s nemocným srdcem

První potraviny

V ideálním případě začínáme lokální bio zeleninou. Podáváme vždy pouze jeden druh a každé tři až čtyři dny přidáváme další druhy, které je později možné kombinovat.

S přibývajícími týdny postupně přidáváme zdroje kvalitních bílkovin a tuků, jako je např. červená čočka, quinoa, vaječný žloutek, kvalitní maso, máslo anebo za studena lisované oleje.

Z obilovin začínáme těmi bezlepkovými, nejlépe v jejich přirozené podobě, tj. například kaše z vařených a rozmixovaných jáhel anebo rýže.

Děti od jednoho do šesti let

Shoduji se s doporučeními Světové zdravotnické organizace, že ideální je pokračovat v kojení až do třetího roku.

V případě, že už nekojíte, je třeba zajistit dostatečný a pravidelný příjem kvalitních bílkovin, ale určitě to neznamená, že je nezbytné konzumovat kravské mléko, jak si přeje mlékárenský průmysl.

Kvalitní bílkoviny mohou pocházet například z kvalitního masa, luštěnin, vajec, semínek a zakysaných mléčných výrobků. Dětem připravujeme jednoduchá jídla s pravidelnými svačinkami. Základní poměry mezi jednotlivými skupinami potravin jde stanovit podle doporučení Zdravého talíře.

Bio

Označení bio nesou potraviny té nejvyšší kvality, které moc doporučuji všem, dětem samozřejmě nejvíce. Nejdůležitější jsou přitom alespoň do tří let věku, kdy nejsou detoxikační a eliminační systémy dětského organismu dostatečně vyzrálé a případná rezidua chemikálií z konvenčních potravin se mohou snadněji hromadit a být příčinou závažnějších poškození zdraví.

Celozrnné potraviny

Dětem do tří let se nedoporučuje výhradně celozrnná strava, ale to určitě neznamená, že bychom je měli vykrmovat rohlíky a koláči z bílé mouky.  Ke zdraví prospěšným necelozrnným zdrojům obilovin patří např. jáhly, mnohé pšenično-žitné kváskové chleby, ovesné vločky anebo kulatozrnná, jasmínová a basmati rýže.

Speciální dětské potraviny

Mnoho ze speciálních potravin pro děti obsahuje nadbytečná množství cukrů, nejlákavější na nich je většinou přibalená hračka anebo pohádková postavička na obalu. Nezávislá testování opakovaně potvrzují zbytečnost anebo dokonce nezdravost takovýchto potravin:

Naše děti se staly terčem té nejproradnější reklamní strategie potravinářského průmyslu. Všemi dostupnými prostředky se společnosti snaží obejít vliv rodičů a nalákat děti na produkty s tou nejvyšší marží – sladkosti a chipsy. Velké koncerny dětem prodávají především ty produkty, které jim škodí. Šířící se epidemii obezity se pak už nikdo nemůže divit. (Oliver Huizinga, reklamní expert organizace Foodwatch).
Např. 100 gramů Pom-Bärů obsahuje pětkrát více soli a dvakrát tolik tuku než stejná porce hranolek od McDonald’s a výrobce je přitom propaguje jako jedinečnou a pro děti vhodnou svačinku.

K Nestle dětským cereáliím se zdarma přidává figurka akčního superhrdiny a přitom všechny obsahují více než 30 procent cukru. O této skutečnosti společnost na svých stránkách logicky mlčí.

Mnohem raději ovšem zdůrazňuje, že se jedná o celozrnné cereálie s osmi vitaminy a vápníkem.

A kdyby náhodou děti nepřesvědčila akční figurka, rodiče zajisté ke koupi přemluví známá expertka Kateřina Cajthamlová, která na stránkách koncernu Nestlé o cereáliích přímo básní. (Česká Pozice 27.4., 2013) http://bit.ly/DetiKo

Školáci

Zdravá výživa školáků znamená především kvalitní snídani a přípravu domácích svačinek do školy (včetně láhve s vodou).

Zdravá výživa školáků je zásadní nejen pro zdraví žáků a studentů, ale ovlivňuje i jejich chování a studijní výsledky.

Podle četných dopisů od rodičů přitom vím, že snahu o zdravou stravu jejich dětí běžně narušují školní jídelny a doplňkový prodej potravin ve školách.

Český spotřební koš, který je závazný pro vaření ve školních jídelnách, platí od roku 1993 a vychází z výživových dávek z roku 1989. Jiné středoevropské země výživová doporučení pro školáky v minulých letech aktualizovaly.

Naštěstí především díky tlaku rodičů a médií už došlo k určitému zlepšení i u nás, ale přesto by šlo ve školkách a školách jíst ještě mnohem lépe. Výživa ve školách se dnes k dětem dostává dvěma způsoby. První z nich je tzv.

doplňkový prodej, který je zpravidla nabízen ve školních bufetech a automatech. Druhou cestou jsou obědy vařené ve školních jídelnách. Prodeje v bufetech a automatech běželi pár let od revoluce bez jakéhokoliv omezení a nyní je jen omezeně reguluje Pamlsková vyhláška.

  Vaření ve školních jídelnách se dodnes řídí vyhláškou, která je stará víc než čtvrt století. jak jde už ui dnes zajistit zdravější jídlo ve školách detailně vysvětluji zde.

Po skončení vyučování je dobré mít pro děti vždy nachystanou svačinu (např. v podobě výběru z nakrájené zeleniny, dipů anebo pomazánek, kvalitního pečiva, bílého jogurtu, oříšků a ovoce) a ideálním ukončením dne je společná rodinná večeře.

Dospívající

V tomto věku už děti nenapodobují rodiče, ale zdravá výživa se alespoň doma dá zajistit přítomností zdravých potravin. Nejdůležitější je nabízet snadno dostupné a připravitelné svačinky i potraviny, ze kterých si mohou děti samy vybírat a vařit. Neskladujte doma nevhodné potraviny, protože je jen otázkou času, kdy je děti najdou a snědí.

Dietování a poruchy příjmu stravy

Nezdravé dietování a poruchy příjmu potravy patří mezi typické problémy tohoto věku. Dospívající děti jsou obklopeny módními ideály krásy, zázračnými dietami a dietujícími kamarády.

Tou největší oporou pro ně musí zůstat rodina, a proto je katastrofou, když se i maminka nepřirozeně omezuje. Rodič, který opakovaně dietuje, vynechává večeři anebo přepočítává kalorie, předává signál, že stravu je třeba nepřirozeně kontrolovat.

Základní prevenci poruch příjmu stravy proto vidím v dlouhodobě zdravě se stravující rodině, kde je jídlo bráno jako požitek a ne jako postrach.

Alternativní výživové směry

Alternativní výživové směry v úhrnu nejsou problém a většina dětí z nich vyroste rychleji, když jim dáte prostor na zkoušení a hledání vlastní cesty, než když je budete striktně nutit do vašich stravovacích návyků.

Ze zdravotního hlediska jsou dokonce téměř jistě bezpečnější než dnes typická strava mnoha mladých, která je založena na junk food a soft drinks. Zdravý výběr nenápadně podporujte dostupností kvalitních potravin.

Pouze zpozorněte v případě neobvykle vyšší ztráty hmotnosti, zastavení menstruace u dívek a nelogických rozhodnutí (např. když etický vegetarián odmítá konzumovat ořechy).

Jak děti učit zdravě jíst

Buďte dobrým vzorem, zajistěte dostupnost zdravých potravin a zapojte děti do jejich pěstování a přípravy. Děti se učí sledováním svého okolí, několik prvních let zejména od rodičů a rodiny.

To, co děti vidí, je pro ně normální a sami to opakují.

Je proto rozhodující, jestli děti pravidelně vidí společně a zdravě se stravující rodinu, nebo reklamní obrázky šťastné rodiny při návštěvě McDonald‘s a při pojídání čokoládových tyčinek plných mléka.

Děti jedí především to, co jim nabízíme a co v jejich okolí snadno dostupné. Proto je zásadní minimálně doma zajišťovat zdravé stravovací prostředí, na rozdíl od toxického prostředí, kterému jsme všichni čím dál více vystaveni, a to v mnoha případech dokonce už i ve školách.

Zdravá výživa není suchá teorie, ale skvěle chutnající jídlo. Mnohem více než výuka faktů děti nadchne a přesvědčí vypěstování vlastní zeleniny anebo jahod, naklíčení semínek, vypěstování kvásku nebo výroba jogurtu. Nakupujte s dětmi na farmářských trzích, zkuste dovolenou na biofarmě (my jsme několik let jezdili na dovolenou pouze na takovéto farmy) a zapojte děti do zdravého vaření.

Co s babičkami?

Problematiku výživy i s prarodiči včas proberte. Případné neshody na výživových doporučeních mezi partnery ale nedoporučuji řešit diskuzí s babičkami. Rodiče samotní se musí nejdříve shodnout na výživovém stylu rodiny a společně jej prosazovat. Až po shodě mezi sebou by rodiče měli stručně, ale jasně a nejlépe společně vysvětlit, že:

  • zdraví dětí je jejich zodpovědností a řeší jej na základě současných znalostí a zkušeností,
  • konzumaci sladkostí z výživového hlediska nikdo nepotřebuje,
  • existuje jednotná shoda mezi odborníky, že zdravá výživa je základním předpokladem zdraví dětí a může ovlivňovat i jejich chování a u školáků studijní výsledky,
  • nikdy v minulosti se nekonzumovalo takové množství sladkostí a nezdravých polotovarů jako dnes,
  • existuje spousta jiných možností, jak děti odměňovat, např. domácí zdravé koláče, zdravé sladkosti (sušené ovoce), časopisy, lístky do kina atd..

Co dětem nedoporučuji

Nedoporučuji jakékoliv dietní potraviny, umělá sladidla, vysoce průmyslově upravované potraviny včetně margarínů, trans tuky, izolovanou vlákninu, zbytečná aditiva, jako jsou umělé příchutě anebo barviva a mnohá konzervancia.

Ideální jídelníčky

Ideální jídelníček neexistuje. Zdravá výživa dětí není věda a určitě neznamená propočítávání kalorií a živin na talíři.

Jak poznáte, že dítě jí zdravě

Vaše dítě se bude cítit dobře a bude prospívat. Vidíte plynulý růst, občas s obdobími zpomalení anebo zrychlení, ale neměly by se objevit ztráty hmotnosti.

Jak vše převést do praxe?

Zdravou výživu lze do každodenní praxe nejlépe převést v klidu a s nadhledem. Všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší a právě rodiče svým dětem nejlépe rozumějí.

Maminky a tatínkové, nenechte se znejistit experty, kteří dnes až příliš často předávají buď hesla potravinářského průmyslu, nebo zaslepeně izolovaná odborná fakta, aniž by je zasadili do reálné stravy a života.

Zdravá výživa není věda, tajemství úspěchu spočívá ve výběru skvěle chutnajících přirozených potravin v přípravě jídel z nich. V naprosté většině případů není potřeba ani kalkulačka, ani encyklopedie výživy, ani nutriční terapeuti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector