Jak nejlépe chránit ledviny?

Co si pod tímto pojmem představit? Jsou přítomné doslova všude kolem
nás ve vodě, v ovzduší, v potravinách, v keramice i v barvách
(součást pigmentů). Jedná se o kovy jako rtuť, olovo, kadmium, arsen,
thalium, nikl, bárium, bismut apod. Těžké kovy jsou pro náš organismus
velmi nežádoucí a opravdu závažným způsobem ovlivňují naše zdraví.

Zejména, pokud se v těle hromadí delší dobu a jejich množství přeroste
míru únosnosti. V tom tkví jejich nebezpečí. Dozvíme se o nich až
v momentě, kdy nám začnou působit zdravotní problémy. Vzhledem
k moderní době, ve které žijeme, je prakticky nemožné se jejich vlivu
vyhnout. Inhalujeme je ve výparech nebo v prachu.

Částice menší než
1 mikron se vstřebávají z plic rovnou do krve.

Čím nám škodí? 

Těžké kovy se postupně ukládají do tkání a negativní důsledky se
projeví až po nějaké době. Nemusíme si vždy spojit dané obtíže
s vlivem těžkých kovů. Čas tedy pracuje proti nám. Než zpozorujeme
první příznaky, může to trvat i roky. 

Ve většině případů jsou nejvíce postiženy orgány, které detoxikují
a vylučují, tedy játra, ledviny a zažívací trakt. Dále mohou těžké
kovy negativně ovlivnit enzymy a vitamíny v našem těle, pohybovou a
nervovou soustavu.

Dokonce je již prokázán karcinogenní vliv. Podílejí se
na zvýšeném výskytu poruch paměti, pozornosti, mají vliv i na vyšší
výskyt myomů, způsobují hormonální nerovnováhu a mohou zvyšovat riziko
potratů i ovlivňovat neplodnost.

Přispívají k onemocnění ledvin
i plic. 

Většina kovů se vylučuje ledvinami. Zmíněné olovo rtuť a kadmium se
vylučují z krve do střev a těžké kovy se ukládají ve vlasech, a tím
zhoršují jejich kvalitu. Olovo se ukládá do kostí. Mimo jiné i proto se
podle kvality našich vlasů dá usuzovat na kvalitu prostředí v našem
těle. 

Absorpci olova může například zvyšovat nedostatek zinku, vápníku a
železa. Je tedy důležité, abychom tělo pravidelně od těžkých kovů
detoxikovali. Po­může to našemu organismu a ten se nám odmění dobrou
fyzickou kondicí a stabilní psychikou. S dobrou kondicí se vše daří lépe
a my máme radost z každého dne.

Jak pročistit tělo od těžkých kovů?

V tomto případě opravdu platí heslo: „Prevence je základ.“
Ideálním pomocníkem, který naše tělo i preventivně zbaví těžkých
kovů, je Triphala – ajurvédská kůra ze tří bylin, a to Emblika
lékařská (Emblica officinalis), Vrcholák myrobalánový (Terminalia
belerica), Vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula).

Je to zřejmě nejstarší přípravek na detoxikaci, zbavuje tělo
usazených toxinů, těžkých kovů a reguluje zažívání i činnost
tlustého střeva. Její velikou výhodou je, že je velice šetrná
k organismu a lze ji užívat i dlouhodobě. 

K podpoře tělesných orgánů a detoxikace nezapomeňte také
zahrnout:

  • Strava bohatá na vlákninu
  • NE: cukr, alkohol, červené maso, polotovary
  • Pitný režim
  • Alespoň 0,5 kg zeleniny
  • Kvalitní multivitamin (vitamín C, E, omega 3, Mg, K, Se)
  • Probiotika
  • Zn – chrání ledviny před absorpcí arsenu, kadmia a rtuti
  • Mg – často chybí u toxického zatížení = zvýšené vylučování
  • Psyllium
  • Vitamin E – snižuje hladinu rtuti v těle
  • Koriandr – pomáhá k uvolnění rtuti z tkání mozku
  • Česnek – obnovuje hladinu střevních bakterií
  • Medvědice lékařská a Proskurník lékařský – chrání ledviny od těžkých kovů, které jsou vylučovány
  • Výtažky z antioxidantů (hlavně bobulovin), flavonoidy, polyfenoly, vitamin C
  • Výtažky z brukvovité zeleniny, skvělé jsou i čerstvé šťávy

Důležité je, pohlídat si pravidelné
vyprazdňování. Alespoň 1× denně, nejlépe 2× za den. V současné době
je možné nechat si otestovat toxické zatížení. Testy se dělají
z moči – výsledky viz obrázek:

Jak nejlépe chránit ledviny?

Jak nejlépe chránit ledviny?Krásný den vám
přeje Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu,
naturopat, @y­vylife

Děkujeme!

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte
se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a
nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

Jak nejlépe chránit ledviny?

Jak nejlépe chránit ledviny?

Jak pečovat o ledviny?

Problémy s ledvinami nejsou u celé řady žen ničím výjimečným. Pokud i vy máte obavy z problémů, budou se vám hodit naše tipy na to, jak je nejlépe chránit. A hned začneme.

Dobře se oblečte

A začít musíme hned tím nejdůležitějším, což je samozřejmě oblečení. Je sice trendy nosit spíše outfit, který je kratší, ale rozhodně se nejedná o směr, který je ideální. Je tomu právě naopak.

Pokud takto chodíte, a to i nyní, v době chladných dnů, můžete si zadělat na pořádné problémy. Proto doporučujeme vždy teplé oblečení, a to i dostatečně dlouhé.

Stejně tak by neměla chybět kvalitní spodní vrstva, třeba ve formě tílka.

S jakoukoliv bolestí v oblasti ledvin jděte k lékaři

Problémy s ledvinami se mohou projevit i více či méně intenzivní bolestí. Faktem zůstává, že pokud tato konkrétní bolest nastane, je ideální navštívit lékaře.

Z jakého důvodu? Jelikož je to právě on, kdo bude moci provést diagnózu a zjistit, jakým problémem trpíte. Pokud budete jeho návštěvu odkládat, může dojít i k tomu, že daný problém poměrně výrazně zhoršíte. A to jistě nechce žádná z vás.

Navíc je dobré pamatovat i na to, že příznakem nemusí být nutně jenom bolest. Mezi další projevy může patřit:

  • Neschopnost udržet moč
  • Slabší proud moči
  • Nucení na močení

Nezapomeňte na dostatek tekutin

Třetí rada spojená s bezproblémovou funkcí ledvin se týká dnes už v podstatě klasiky. Tedy jednoho z nejzákladnějších doporučení, které v tomto ohledu jsou. Jedná se o to, že je nutné dodržovat dostatečný pitný režim.

Pokud se podíváme na obecná doporučení, je rozhodně dobré vypít alespoň dva litry tekutin. Jedná se o doporučení, které není spojeno s žádným fyzickým vydáním.

Pokud sportujeme, nebo se naopak více potíme, je více než jasné, že tekutiny musí být mnohem více.

TIP: Co mohou značit problémy s močením?

Tekutiny pijte rovnoměrně po celý den

Připomenout je třeba také to, že daná dávka nápojů by měla být rozdělena rovnoměrně do celého dne. Ideální je pít postupně, v menším množství. Také je třeba myslet na to, že zhruba 0,3 – 0,5 litrů vody je ideální vypít těsně před spaním. I na toto doporučujeme myslet.

Pozor na to, co pijete

Pitný režim je sice důležitý, ale rozhodně nelze říci, že může přijít vhod naprosto každá tekutina. Právě naopak. Ideální volbou, a to i na dlouhodobé pití je čistá voda z kohoutku.

Co naopak není doporučováno vůbec, to jsou chemické a slazené nápoje. Na mysli máme přirozeně různé prodávané limonády, které obsahují velké množství cukru a také řadu éček.

Nejenom, že s nimi nijak neprospějete vašim ledvinám, ale neprospějete jimi ani celkově vašemu zdraví.

Podívejme se také na minerální vody, které určitě nejsou špatné. Pokud se jedná o ty, které jsou jenom slabě mineralizované, není problém pít je i dlouhodobě. U těch silně mineralizovaných spíše nárazově. Co však dodáme v rámci obou případů, to je rada ohledně střídání. Není dobré zůstávat stále jenom u jedné jediné značky.

Jezte to správné

Na ledviny neplatí jenom dostatek správných tekutin, ale rozhodně s jejich zdravím souvisí také správná strava. Ani té se nedoporučujeme vyhýbat. A to už proto, že dodržovat předpisy spojené se zdravým stravováním není zase až tak složité, jak si mnoho lidí myslí. Pokud se podíváme na to, co by v jídelníčku nemělo chybět, jedná se rozhodně o:

  • Dostatek ryb
  • Ovoce a zelenina
  • Bílkoviny, vláknina, sacharidy

Eliminujte nekvalitní jídlo

Dále je třeba myslet na eliminaci nadměrného množství jednoduchých cukrů, na eliminaci nadměrného množství tuků, ale i na eliminaci nadměrného množství soli. Pozor také na to, kolik kalorií během celého dne přijmete. Je optimální držet se předepsaných hodnot u dospělého člověka.

Ty hlavní problémové složky potravy jsme již zmínili. Nejsou ale jedinými, kterým je dobré se vyhnout.

Jelikož mluvíme o vašich ledvinách a o tom, jak je co nejvíce ochránit, je určitě třeba říci, že jsou i takové potraviny, které pro ně nejsou vždy ideální.

Máme na mysli hlavně živočišné bílkoviny, které přijímáte například z masa, stejně jako je můžete přijímat i z vajec, nebo třeba z mléčných výrobků. Maximálně by měl denní příjem do hodnoty jednoho gramu na 80 kilogramů vaší hmotnosti.

TIP: Vše o transplantaci ledvin

Alkoholu opravdu stop

Co jsme ještě nezmínili, to jsou alkoholické nápoje. Nejenom, že jsou škodlivé pro játra, ale nepřispívají nijak ani ledvinám. I proto je dobré myslet na jejich vyřazení z jídelníčku.

Na mysli máme hlavně tvrdý alkohol, nebo nezřízené pití. Pokud jde spíše o sklenku vína nebo piva, není zase až tak velký problém.

Zvláště, pokud ji zapijete klasickou vodou, nebo třeba bylinným čajem, popřípadě ovocnou šťávou z čerstvého vymačkaného ovoce.

Co dále si o ledvinách přečíst?

  • Další rady jak na zdravé ledviny
  • O selhání ledvin
  • O ledvinách na wikipedii

VIDEO: Nemocné ledviny nebolí

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Ledviny v souvislostech – Tradiční čínská medicína

Jak nejlépe chránit ledviny?

Ledviny jsou považovány za jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla. Říká se o nich, že jsou pramenem života a kořenem jin-jangu všech vnitřních orgánů. Jejich význam vychází z toho, že uschovávají vrozenou životní energii a hmotu, z níž se člověk rodí a žije a díky níž může sám plodit další potomstvo. V rámci těla k ledvinám patří močový měchýř, kosti a kostní dřeň, mozek, vlasy, uši, konečník a močová trubice. Z pěti prvků jsou podřízeny prvku voda.

V ledvinách sídlí ledvinná esence, kterou bychom mohli česky nazvat, životní esencí. V nejširším významu pojmenovává základní substanci, z níž se formuje univerzum a stává  se základem mikrokosmu člověka.

Dále ledvinná esence vytváří esenciální látky vyživující organizmus a tato energie je spojena s činností všech vnitřních orgánů. A poslední význam označuje energii, která se uschovává v ledvinách v životadárné látce, která je spojena s rozmnožovacími funkcemi.

  U mužů umožňuje vytváření semene a u žen menstruační cykly spojené s tvorbou vajíček. V tomto případě se tato energie nazývá rozmnožovací esencí.

Ledviny řídí vodu

Ledviny mají na starost řízení procesu přeměňování a pohybu tekutin od jejich vstupu do těla až po vylučování. Proces přeměny tekutin souvisí i s dalšími orgány.

Tekutiny po požití vstupují do žaludku, činností sleziny se jejich jemnější složky dostávají nahoru do plic, odkud jsou rozváděny do všech orgánů a celého těla jako tzv. čisté.

Tam jsou využity a procházejí procesem proměny a jejich zbytek tzv. kalné, nebo nečisté, sestupují dolů a postupně se vylučují z organismu.

Druhým úkolem je tzv. otevírání a zavírání regulačního systému, což je vylučování a zadržování tekutin. Ledviny to vykonávají prostřednictvím svého přidruženého orgánu, jímž je močový měchýř. Správná funkce tohoto procesu je závislá na kvalitě energie ledvin.

Třetí úkol se vztahuje k dalším orgánům, které se podílejí na koloběhu a zpracovávání tekutin. Jang ledvin je základem všeho jangu v těle, protože funkce orgánů jsou projevem a vlastností jangové složky energie. Proto jenom tehdy, když je jang ledvin dostatečně silný, je silný i jang ostatních orgánů.

V tomto případě pak mohou vykonávat bez problémů své funkce, které se vztahují k metabolismu tekutin.

Slezina bude dobře přeměňovat a přepravovat, plíce budou dobře rozptylovat, játra zabezpečí průchodnost, trojitý zářič drží dobře prostupnost vodních drah a močový měchýř bude vylučovat a zadržovat dle potřeb organizmu. Disharmonie ledvin vždy představuje postižení metabolismu tekutin.

Když zeslábne zavírání a převládne otevírání, sníží se schopnost zadržovat tekutiny, dochází k častému močení a k nedostatečnému oddělování čistého od kalného. Na moči se to může projevit zákalem.

Když nastane opačný případ a převládne zavírání, tak se nevylučuje dostatek moči, je jí málo a vznikají vodnaté otoky.  Ledviny jsou závorou žaludku. Když je závora zavřená a nepropouští, tak se začne voda nahoře i dole shromažďovat pod kůží a vznikají vodnaté otoky, které znamenají vznik problémů v důsledku akumulace vody.

Budete mít zájem:  Jak vylepšit stav svého bříška po porodu?

Ledviny řídí kosti

Ledviny řídí kosti, rodí kostní dřeň, jsou spojeny s mozkem a řídí zuby. Spojitost kostí s ledvinami je daná životní esencí, ze které se vytváří kostní dřeň, je základem růstu a pevnosti kostí a zásobárnou živin.

Ledviny, dřeň a esence představují propojený systém, v němž se jednotlivé jeho součásti vzájemně ovlivňují. Dostatek esence se projeví na kostní dřeni, která poskytne kostem výživu a ty budou pak silné a pevné. Přirozeně při nedostatku esence ledvin nastávají negativní důsledky.

Dřeně je nedostatek, kostem se nedostává potřebné množství živin, jejich struktura slábne, kosti řídnou a ztrácejí pevnost. U dětí se to projevuje zpomaleným růstem a u dospělých to vede k ochablosti v pasu a kolenou, ztrátě jistoty při chůzi, až k neschopnosti pohybu.

U starých lidí dochází z tohoto důvodu ke křehkosti a zvýšené lámavosti kostí.

Pokud jde o pojem dřeň, tak ji chápeme jako měkkou hmotu v kostech, ale dle této filozofie se používá tento pojem také pro míchu a mozek. I mozek má svůj původ v esenci ledvin, která ovlivňuje kvalitu mozku, všechny jeho funkce a souvisí také s inteligencí člověka.

Dostatek esence ledvin představuje dostatek výživy pro mozek, který pak může využít kapacitu svého myšlení a paměti. Naopak nedostatek esence ledvin znamená snížení přísunu živin do mozku a tím i snižování jeho schopností. U dětí to může způsobit nižší inteligenci.

U dospělých zase zhoršování paměti a schopnosti koncentrace, v těžkých případech až ztrátu paměti.

Je-li dřeň zásobena nedokonale, točí se hlava, hučí v uších, bolí lýtka a jsou ochablá, před očima se dělají mžitky, člověk má závratě a přestává slyšet, je unavený a slabý.

Zuby mají stejný základ jako kosti, vznikají z esence ledvin. Růst, vlastnosti a vzhled zubů závisí na množství ledvinné esence. V případě dostatku jsou zuby pevné, pravidelné, nekývají se a nekazí se. Nedostatečná esence má za následek, že zuby rostou opožděně, jsou nepravidelné nebo rostou nakřivo a nejsou pevné. V takových případech se při léčené často používá metody doplňování ledvin.

Kondice ledvin se projevuje na vlasech

Látky, které umožňují růst vlasů, se vytvářejí z ledvinné esence prostřednictvím krve. Kvalita a množství vlasů závisí na dostatku zdravé ledvinné esence a tedy i na množství krve. Pokud jsou vlasy husté, lesklé, pružné a vypadávají jenom v přirozené míře, je vše v pořádku.

S přibývajícím věkem dochází k oslabování ledvin, což je přirozené a zároveň dochází k tomu, že se vlasy začínají lámat, vypadávají a šedivějí. Pokud k těmto změnám, které jsou spojeny se stářím, dochází předčasně, často je to příznakem oslabenosti ledvin i prázdnoty krve.

Vývodem ledvin jsou uši a močová trubice a konečník

Na rozdíl od ostatních orgánů cang, mají ledviny horní a dolní vnější vývod. Horním vývodem jsou uši a dolním vývodem je močová trubice a konečník. Mezi ušima a ledvinami je spojení přes energii ledvin, která proudí také ušima a proto na jejím stavu závisí kvalita sluchu. Když jsou ledviny v harmonii, pak uši dokážou rozpoznávat patero tónů.

Druhé spojení vychází ze vztahu mezi ledvinami a mozkem. Ledviny uschovávají esenci, esence rodí dřeň a akumulací dřeně vzniká mozek. Uši jsou také spjaty s mozkem, kde se zbíhají zvukové vlny z obou uší. Z této dvojité vazby se v mozku prostřednictvím energie ledvin odráží jejich stav, který bezprostředně ovlivňuje funkčnost sluchových orgánů.

Proto při oslabení ledvin dochází k oslabení sluchu, hučení v uších, až k hluchotě. 

Další vývody ledvin jsou tzv. dva jin. Přední jin je vnější pohlavní orgán, zadní jin je konečník. Přední jin souvisí s vylučováním moče a s pohlavními funkcemi. V tomto případě jde o otvor, vývod a jedná se o močovou trubici. Ta však plní dvě funkce, kde rozlišujeme močový otvor a semenný otvor.

Tyto otvory jsou blízko sebe, ale přesto nejsou jedno a totéž. Močový otvor je uvnitř spojen s močovým měchýřem a semenný otvor je uvnitř spojen s komnatou lůna, kde ženy přijímají zárodek a u mužů se zde uschovává semeno. Vše je řízeno ledvinami, které řídí vylučování moče a pohlavní funkce.

Zadní jin, nebo-li  konečník, je vyústění tlustého. Činnost tlustého střeva je spjata s přepravovací a přeměňovací funkcí sleziny, která zase pracuje v závislosti na dobré funkci ledvin, jejíž jang dodává slezině energii a teplo a jin dodává slezině potřebnou vlhkost.

Když pak nemají ledviny dostatek jin, je stolice tuhá a suchá. Při prázdnotě ledvinového jangu se střeva zchlazují, energie v nich stagnuje a vznikají potíže s vyměšováním stolice.

Při nedostatku jangové energie může dojít k tomu, že slezina nemá dost energie na přeměnu a přepravu esence stravy a spolu s vnitřním zachlazením způsobí řídkou stolici. Když ledvinová energie nemá dostatečnou stabilitu, tak se objevují dlouhodobé vodnaté stolice.

Citem ledvin je strach

Do pocitového života člověka je ledvinám přisuzován strach, obavy, bázlivost. Tyto vlastnosti bývají většinou příznakem slabosti ledvin. Vedle strachu, jako trvalejšího povahového rysu, je s ledvinami a také se srdcem spojen náhlý intenzivní projev, jako jsou děs, úlek, šok.

Všechny tyto emoce jsou úzce spojeny se ztrátou ledvinové energie a tím mají destruktivní vliv na energii v celém těle.

Jsou-li intenzivní, způsobují celkový pokles  energie a společně se vztahem ledvin ke dvěma spodním vylučovacím otvorům a spodnímu zářiči se vysvětluje, proč se při intenzivním strachu dostavují potíže s udržením stolice a moče.

Tekutinou ledvin jsou sliny

O slezině víme, že sliny přináleží hlavně k tomuto orgánu. Tato filozofie rozlišuje dva druhy slin, sliny řidší a hustší. A právě hustší sliny jsou spojeny s ledvinami. Sliny ulehčují trávení již v ústní dutině, udržují její čistotu a usnadňují polykání. Samy vznikají z esence ledvin a na druhé straně ji pomáhají zpětně doplňovat. 

Energie ledvin je spjata s energií zimy

Ledviny představují v těle prvek vodu a jsou spojeny se zimou, což znamená, že na jejich energii nejvíce působí toto roční období. Během tohoto období jsou nejvíce náchylné na ztrátu energie. Životní styl člověka by se neměl odchylovat od dění v přírodě.

Po tři zimní měsíce dochází v přírodě k uzavírání a uschovávání. Voda zamrzá a přeměňuje se v led, země zamrzá a stává se pevnou. Člověk by neměl zbytečně plýtvat jangovou energií. Měl by chodit brzy spát a vstávat později, nejlépe při východu slunce.

Je třeba se chránit před zimou a vyhledávat teplo. Tělo by se nemělo potit, protože se tím poškozuje v tomto období jangová energie.

Kdo se tomu nepodřídí, poškozuje si ledviny a na jaře se to projeví ochablostí a slabostí, protože nebyly v zimě vytvořeny v těle dobré podmínky pro rození jarní energie.

Jak si chránit ledviny

Nejlepší prevencí proti potížím s ledvinami je to, že budeme dostatečně pít.
Foto: Profimedia.cz

Velkou skupinu mezi těmito lidmi tvoří diabetici, ale také pacienti s vysokým krevním tlakem. U diabetiků a hypertoniků, kteří svou chorobu nemají pod kontrolou, dochází totiž rychleji k poškozování jemných cév. Včetně těch v ledvinách. A to na ně má negativní vliv.

Ledviny připomínají neuvěřitelně výkonnou čističku odpadních vod. I když jsou velké jako pěst, zvládnou za den přefiltrovat zhruba 150 litrů krve.

Z ní oddělí odpadní látky a vyloučí je prostřednictvím moče (asi 1,5 litru za den). Mají ještě další funkce, ale tuto můžeme považovat za nejdůležitější.

A právě ji dokáže narušit horší prokrvení ledvinových klubíček, ve kterých dochází k filtraci odpadních látek.

Problémy s ledvinami bývají záludné tím, že se chronická onemocnění tohoto orgánu nemusí dlouho nijak projevovat. Spousta lidí si myslí: Když mě nic nebolí, nic mi není! Je to ale jenom jeden z mýtů. Člověk může ztratit až 90 % přirozené kapacity ledvin, aniž by se u něho projevily nějaké výrazné příznaky nebo bolest. Není to pravidlo, ale stává se to, a nikoli vzácně.

„Téměř 90 % postižených navíc o svých potížích neví,“ říká MUDr. Vladimíra Bednářová, CSc., vedoucí lůžkového oddělení na Klinice nefrologie 1. LF UK Praha.

Upozorňuje i na další alarmující skutečnost. Týká se jednoho z nejvážnějších postižení ledvin, jejich selhání. Až 40 % pacientů se dostane k odborníkovi teprve po kolapsu, který nastane náhle a bez varování.

Zkolabují například na ulici. Do té doby netuší, že nějaké problémy mají. Možné nepravidelnosti v močení a častější noční močení nejsou spolehlivým varováním nebo vodítkem k diagnostikování problémů.

Mohou být totiž signálem jiných zdravotních potíží.

Narušenou funkci ledvin přitom dovede praktický lékař většinou zjistit jednoduchým vyšetřením. Zkoumá při něm přítomnost bílkovin v moči, případně hladinu kreatininu v krvi. Toto vyšetření hradí zdravotní pojišťovny i jako preventivní, a to jednou za dva roky. Stačí tedy za praktikem zajít a nechat si ho udělat.

Preventivní vyšetření ledvin podstoupí jen čtvrtina Čechů, 75 procent populace naopak nezajímá.

Kdo by se o vyšetření měl zajímat především? Kromě diabetiků a hypertoniků hlavně kuřáci, pacienti s nadváhou a obézní stejně jako lidé, kteří žijí pod náporem stresu. Rizikový je rovněž věk mezi 50 až 70 roky.

Z těchto skupin se rekrutuje nejvíc lidí se špatnou funkcí ledvin. Ty zbytečně zatěžuje také přílišné solení, nedostatek pohybu, přemíra tučných jídel a cukru, podobně jako přílišné užívání určitých léků proti bolesti. Pokud se u vás sečte hned několik z uvedených rizikových faktorů, měli byste navštívit praktika kvůli zmíněnému vyšetření co nejdřív.

Nejlepší prevencí proti potížím s ledvinami je to, že budeme dostatečně pít. To je poměrně rozšířený názor. Bohužel neplatí vždycky. „Zvýšený příjem tekutin bývá užitečný jen u některých chorob ledvin, třeba u opakujících se infekcí močových cest nebo u močových kamenů,“ říká MUDr. Martin Havrda, primář I. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

„V jiných případech může být nadměrné pití nebezpečné. Třeba u pacientů, kterým poškodila ledviny cukrovka. U těch často nedokážou vyloučit přebytečnou vodu a přemíra vody v organismu se pak projevuje otoky nebo dušností.“

Jedno z rizik představují pro ledviny infekce močových cest. Časté jsou zejména u žen, těm se navíc nejednou vracejí.

Močová trubice u nich totiž těsně sousedí s pochvou a konečníkem, odkud se můžou snadno přenést bakterie. Navíc je krátká, takže proniknou rychleji vzhůru, až do močového měchýře.

Pokud vyvolají infekci, hrozí, že se dostane až do ledvin, kde může v krajním případě vyvolat jejich selhání.

Proto by ženy měly dostatečně pít, často vyprazdňovat močový měchýř a dávat si pozor, aby neprochladly. Užitečné je i to, když zajdou na toaletu co nejdřív po pohlavním styku. Při něm může snadno dojít k zanesení bakterií z pochvy nebo z oblasti hráze do močových cest. Je také vhodné opláchnout si intimní místa hned po souloži čistou vodou.

Pravděpodobnost nákazy zvyšují i únava, stresy nebo nevyspání, které snižují imunitu. Podobně jako různé virózy. Při prvních signálech obtíží (pálení, řezání nebo bolest při močení) je potřeba okamžitě zajít za lékařem. Na prevenci by kromě žen měli hodně dbát i diabetici, kteří mají také větší sklon k těmto infekcím.

Dejte si grapefruit
Antioxidant naringenin, který obsahují například grapefruity, zpomaluje podle některých výzkumů růst cyst v ledvinách. Výzkum je sice teprve na začátku, ale lidé, které cysty trápí, určitě neudělají chybu, když do svého jídelníčku zařadí i jinak prospěšné grapefruity.

Kameny nebo písek v ledvinách a v močových cestách trápí naopak daleko víc muže. Objevují se u nich až třikrát častěji než u žen. Vznikají vysrážením některých solí nebo minerálů, které jsou za normálních okolností v moči rozpustné, ale za určitých okolností dochází k jejich krystalizaci a přeměně v nerozpustný kámen.

Budete mít zájem:  Léky Při Nedostatku Železa?

Existuje jich několik druhů, záleží na látce, ze které se vytvářejí. Trápí asi 4 % populace a patří k nepříjemným, často i velmi bolestivým zdravotním potížím.

Rizikem, které zvyšuje pravděpodobnost vzniku kamenů, je například práce v horku, při které nedostatečně pijeme. Tělo pak tvoří málo moči a ta je hodně koncentrovaná, tedy tmavá. Není náhoda, že se hodně lidí, kteří pracovali v zemích na severu Afriky nebo na Středním východě, vracelo do republiky s ledvinovými kameny.

Další možnou příčinou mohou být zděděné dispozice, ale třeba také přílišná konzumace soli a masa, případně potravin obsahujících bílkoviny, puriny a šťavelany spolu s malým příjmem vápníku. Nepříznivě působí i další důvody.

Problém se dá včas zjistit vyšetřením moče (přítomnost krve, krystalů), ale také hodnoty pH, vápníku, kyseliny močové v krvi a dalších parametrů, které zmapují činnost ledvin.

České republice patří smutné prvenství v Evropě, pokud jde o výskyt rakoviny ledvin. Ročně u nás onemocní 3000 pacientů. Nemoc nemá jasný příznak.

Pokud se objeví krev v moči, bolest v boku nebo v zádech, případně ztráta váhy, jde už často o nádor v pokročilejších stadiích, který je hůř léčitelný.

Všechny tyto příznaky ovšem mohou mít i jiné příčiny – v každém případě je vždy potřeba navštívit lékaře.

Nebezpečí, že nás rakovina postihne, zvyšuje kouření, obezita a neléčená hypertenze. Ale také jídelníček bohatý na živočišné tuky a častá konzumace smažených jídel i uzenin. Rizikový je rovněž kontakt s chemickými látkami a bohužel také dlouhodobý život na umělé ledvině, tedy na dialýze.

Lidí, kterým selhaly ledviny, je v ČR asi 10 000. Třetina z nich se dočkala transplantace orgánu od dárce, dvě třetiny potřebují umělou ledvinu, tedy odstraňování odpadních látek pomocí dialýzy.

Hlavní zprávy

Osm rad, jak pečovat o své ledviny, aby byly zdravé

Většina lidí zná ledviny jako orgán, který slouží k vylučování odpadních látek a vody, ale v lidském těle mají více funkcí. Udržují stálost vnitřního prostředí, produkují hormon podporující krvetvorbu, podílí se na tvorbě účinné formy vitaminu D, který je nutný například pro správně fungující metabolismus kostí. Ledviny rovněž hrají zásadní roli při udržování správného krevního tlaku.

Lidé mohou využít příležitosti nechat se bezplatně vyšetřit během letošního Světového dne ledvin, který je tradičně 12. března. Více informací najdete na www.wkd2015.cz nebo www.svetovydenledvin.cz.Na těchto stránkách najdete i takzvanou ledvinovou kalkulačku, která vám pomůže spočítat riziko onemocnění ledvin, ale i seznam míst, kde se nechat v rámci Světového dne ledvin zdarma vyšetřit.

Podle Petra Hartla, vedoucího lékaře dialyzačního střediska B Braun Avitum v Praze na Černém Mostě přitom počet onemocnění ledvin stoupá, což kromě jiného souvisí i se stárnutím populace. Častěji se vyskytuje u žen, přičemž případů přibývá s věkem. „V 75 letech je podle odhadu nemocných více než polovina všech lidí,“ řekl iDNES.cz doktor Hartl.

Nejčastějšími příčinami onemocnění ledvin je cukrovka a vysoký krevní tlak. Podle nefroložky Michaely Ságové, lékařské ředitelky dialyzačních středisek NephroCare, jsou pacienti s nemocnými ledvinami zároveň ve velkém riziku, že budou mít nemocné i srdce a cévy.

Nemocné ledviny většinou nebolí

„Naprostá většina onemocnění ledvin se neprojevuje tak, aby si toho mohl nemocný bez lékařské prohlídky sám všimnout. Některá se tak projevují až v pokročilejších stádiích,“ upozornil doktor Petr Hartl. 

Pacienti navíc velmi často navíc považují bolestivé projevy za jiné zdravotní potíže, například bolest zad. „Jen velmi málo onemocnění ledvin bolí, například jejich akutní zánět, dosti často i rakovina ledvin, ne však vždy,“ upozornil Hartl.

Vážnou chorobu, například nádor ledvin či močových cest, může signalizovat viditelně krvavá či narůžovělá moč. Člověk si může všimnout nadměrného pěnění moči, které může znamenat patologickou přítomnost bílkoviny v moči. V takových případech by dotyčný neměl váhat a navštívit lékaře. Minimálně vyšetření ranní moči pomůže leccos objasnit.

Ledvinám podobně jako jiným orgánům vadí především nezdravý životní styl, nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak, cukrovka, málo tekutin. „Rizikovým faktorem jsou rovněž opakované záněty močových cest, kameny v ledvinách či močových cestách v minulosti,“ upozornil doktor Hartl.

Co můžete udělat proto, abyste se chorobám ledvin vyhnuli, nebo jejich riziko aspoň výrazně snížili? Přinášíme vám osm hlavních zásad.

1. Hýbejte se. Pohyb, pohyb, pohyb. Kdo proválí většinu času na gauči, zadělává si na zdravotní problémy nejen s ledvinami. „V průběhu desetiletí se hromadí vědecké důkazy o tom, že nedostatek pohybu je dvojčetem smrti.

Optimálním pohybem je podle soudobých vědeckých poznatků rychlá chůze. Choďte na dlouhé rychlé procházky.

Naopak jednostranné a málo zatěžující pohyby například při zahrádkaření působí jako prevence většinou nedostatečně,“ vysvětluje lékař Petr Hartl.

2. Šetřete s masem. Jezte dostatek ovoce a zeleniny a méně masa, ideální je několik bezmasých dnů týdně. Vyvarujte se takzvaných „rychlých cukrů“, tedy potravin s vysokým glykemickým indexem. „Nezdravý životní styl.

Kouření, málo pohybu, tučná jídla – všechny tyto faktory přispívají ke vzniku aterosklerózy, která samozřejmě postihuje jak všechny cévy v organismu, tak i ledviny, které jsou potom hůř prokrvené a jejich funkce se postupně snižuje,“ vypočítává nefroložka Michaela Ságová.

3. Omezte sůl. Češi jsou pověstní tím, jak moc solí jídla a používají i různá dochucovadla, které rovněž obsahují mnoho soli. Ta přitom přispívá k vysokému tlaku a špatné funkci ledvin. Sůl je podle doktorky Ságové možné nahradit bylinkami.

4. Dostatečně pijte. Optimální pitný režim je 1,5 až 2 litry vody denně, při fyzické zátěži či teplu až 3 litry. „Opatrní musejí být lidé se selhávajícím srdcem a lidé dialyzovaní – těm s úpravou pitného režimu pomohou jejich ošetřující kardiologové, nebo nefrologové.

Tekutiny jsou nezbytné nejen pro ledviny, ale zvláště ve vyšším věku pro správnou funkci i jiných orgánů, včetně mozku,“ vysvětlil doktor Hartl.

„Nedostatečný příjem tekutin pak může způsobovat poruchy funkce ledvin, například prostřednictvím tvorby kamenů různé velikosti od mikroskopických až po velké či poruchy prokrvení ledvin.“

5. Zhubněte. Obezita škodí celému organismu, ledvinám samozřejmě také. „Při obezitě dochází k přetížení glomerulů, klubíček ledvin, které mění svou strukturu a snižuje se jejich výkonnost,“ uvedla Michaela Ságová.

6. Choďte k lékaři. Při vysokém tlaku, který bývá součástí obezity, je nutné léčit se. Stejně tak u cukrovky.

„Diabetici by měli chodit na pravidelné, nejčastěji tříměsíční kontroly ke svým ošetřujícím lékařům (diabetolog, praktický lékař), kteří jim pomohou držet nemoc pod dlouhodobou kontrolou.

Pacienti s vysokým krevním tlakem musejí správně a pravidelně užívat předepsané léky,“ uvedl doktor Petr Hartl.

7. Nekuřte. „Kouření až dvakrát zvyšuje riziko selhání ledvin,“ řekl doktor Hartl.

8. Pozor na analgetika. Pacienti by neměli užívat volně prodejná analgetika častěji než jedenkrát týdně. Pokud je to nutné, mělo by se to dít vždy pod lékařským dohledem.

„Některá analgetika (Brufen, Voltaren a další volně prodejná) mohou zejména v kombinaci s malým přísunem tekutin a dalšími léky na snížení tlaku způsobit zhroucení cirkulace krve v ledvinách a tudíž jejich selhání,“ upozornila lékařka Michaela Ságová.

Zdravé ledviny

Jedná se o nejčastější formu transplantace v České Republice. Průměrná doba funkce kadaverózní ledviny bývá kolem 10ti let. Pacient jako potencionální příjemce ledviny musí být nejdříve evidován (zařazen) do tzv. čekací listiny. Toto zařazení provádí lékař transplantačního centra na základě reference pacienta jeho ošetřujícímnefrologem.

Jaký je postup při zařazování pacienta do čekací listiny k transplantaci ledviny?

Pacient je nejprve důkladně vyšetřen na přítomnost onemocnění, která by představovala příliš vysoké riziko při a po transplantaci. 

Žádost k zařazení pacienta na čekací listinu zasílá do transplantačního centra ošetřující nefrolog. Na jejím základě je pacient ambulantně vyšetřen v transplantačním centru, které pak rozhoduje o zařazení či nezařazení pacienta do čekací listiny.

Co pacienta čeká po zařazení do čekací listiny k transplantaci ledviny?

Po zařazení do čekací listiny pacient dále dochází ke svému ošetřujícímu nefrologovi. V případě, že je pro něj k dipozici vhodný dárce, je neprodleně telefonicky kontaktován transplantačním centrem. Průměrná doba čekání se pohybuje kolem 12 měsíců. 

U aktivních čekatelů se 1x ročně opakují některá předtransplantační vyšetření. V případě akutního onemocnění či změně klinického stavu se pacient dočasně z čekací listiny vyřazuje a pokud je problém vyřešen, je možné jej do čekací listiny znovuzařadit. O znovuzařazení do čekací listiny rozhoduje specialista transplantačního centra.

Jak transplantace probíhá?

Pokud je k dispozici vhodný dárce, pacient je telefonicky vyzván, aby se dostavil do příslušného transplantačního centra. Po příjezdu je mu odebrána krev, moč, natočeno EKG a posouzen jeho aktuální zdravotní stav.  Pokud není shledána překážka, pacient podstoupí operační výkon v celkové anestezii co nejdříve, zpravidla v horizontu několika hodin od příjezdu do transplantačního centra.

Vlastní operace se provádí v celkové anestezii a zpravidla trvá dvě až tři hodiny. Nová ledvina se umísťuje do pravé, popř. levé jámy kyčelní, vlastní ledviny se ponechávají na svém místě. K operačnímu výkonu je pacient zajištěn centrálním žilním katetrem (nejčastěji na krku) a močovým katetrem (cévkou).

Jak dlouho pacient zůstává v nemocnici?

Při nekomplikovaném průběhu se délka pobytu v nemocnici pohybuje okolo 14ti dnů. Poté pacient dochází na pravidelné ambulantní kontroly v příslušném transplantačním centru. Spolupráce pacienta je nezbytnou podmínkou pro úspěšný průběh transplantace.

Transplantace od zemřelého dárce se nedá naplánovat, proto je důležité být připraven na možnost výzvy k transplantaci ve kteroukoliv dobu a být trvale telefonicky dosažitelný!

Ledviny a játra

Přípravky na očistu a regeneraci jater a ledvin. Játra jsou skutečnou továrnou, kde podle vědců probíhá každý okamžik asi 500 chemických reakcí.

Mezi skvělé podpůrné a léčivé bylinky při onemocnění jater jsou: zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, vlaštovičník, měsíček lékařský, kořen hořce žlutého.

Tyto bylinky užíváme buď jako odvar nebo si můžeme koupit homeopaticky zpracované tinktury.

  • pod vlivem ledvin se nacházejí především tyto orgány: močový měchýř, močová trubice, klouby, kosti, zuby, děloha, mícha, prostata, štítná žláza a vaječníky (spolu se slezinovým okruhem), vlasy, chlupy
  • energii ledvin oslabují či odebírají energii: konzumací většího množství alkoholu a nedostatkem spánku, častá konzumace černé kávy, nedostatek pohybu, spěch a hltání při jídle, stresující prostředí

Ledviny (důležitý párový orgán, tvarem podobný fazoli a slouží jako filtr) 

plní v našem organismu velmi důležité funkce, zejména odstraňují z těla některé zplodiny látkové přeměny. Vhodné byliny jako prevence je například zlatobýl, petržel, jalovec a stračka révolistá. Nedostatečná funkce a činnost ledvin se projevuje vysokým krevním tlakem, aterosklerózou, zvýšenou hladinou cholesterolu, diabetem, infekcemi močového traktu.

  • mezi padesátníky a staršími lidmi v Česku  je nemocný některým onemocněním ledvin každý desátý Čech
  • regulaci hladiny draslíku v organismu zajišťují ledviny, které rozhodují o tom, kolik draslíku si tělo ponechá a kolik bude vyloučeno
  • ledviny za minutu pročistí cca 1 – 2 litry krve (tj. cca 40% z celkového množství) a denně tak přefiltrují téměř 1500 litrů
  • odvádí odpadní látky močí z těla (např. močovina a draslík)
  • reguluje elektrolyty (koncentraci sodíku a draslíku), obsah vody a regulují krevní tlak
  • ledviny produkují hormony, které regulují krevní tlak, ovlivňují metabolismus kostí, oběhovou soustavu (složení krve, krevní tlak, vznik anemie apod.) a vytváří červené krvinky
  • pokud mají ledviny nadměrný příjem tekutin, mohou se oslabit (nadměrným příjmem vody je ochlazujeme), ledviny potřebují prohřívat
  • podle barvy moči, můžeme upravovat pitný režim, pokud je moč žlutá máme nedostatek tekutin a naopak
  • ve stručnosti  ledviny potřebují teplo, dostatek tekutin (pitný režim) a klid (spánek, příroda, eliminace stresu)
  • ledviny jsou základním kamenem našeho zdraví, dokonce ovlivňují vzhled pokožky a kvalita vlasů
  • jatra spotřebují na svojí činnost 50 % nadechnutého kyslíku (zpěv podporuje hluboký nádech a proto je vhodné na podporu zdraví jater zpívat – doporučuje bylinkářka Dr. Eva Moučková)
Budete mít zájem:  Jak správně doplnit vlákninu

Ledvinové kameny jsou civilizačním onemocněním. Na vině je málo vody (nerovnoměrnost příjmu) a moc bílkovin, říká urolog MUDr. Pavel Drlík nar. 1969 (26.2.2020)

Pod vlivem ledvin jako mateřského orgánu se nacházejí především tyto orgány: kromě ledvin je to močový měchýř, močová trubice, klouby, kosti, zuby, děloha, mícha, prostata, štítná žláza a vaječníky (spolu se slezinovým okruhem), vlasy, chlupy.

  • mají-li ženy chlupy ve tváři nebo silně ochlupené ruce a nohy, tak to ukazuje na poruchy ledvin. Napadená místa se potírají šťávou z vlaštovičníku, kterou získáme odstředivkou

Jak se projevují oslabené ledviny?

  • časté močení (zejména v noci)
  • tlak a bolest v kříži a bederní oblasti
  • studené nohy, ztráta vitality, špatný spánek, zhoršení sluchu (hluchota a šumění v uších)
  • neplodnost, oteklá horní víčka nebo i špatná kvalita vlasů
  • bolestmi kolen, otoky nohou a problémy s klouby
  • tmavé kruhy pod očima jsou důsledkem špatného vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby

Bylinky podporující vylučování kyseliny močové

Potraviny a bylinky podporující činnost ledvin:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z „odborné literatury“ (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

konzumace luštěnin, polévek (nejlépe vývarů), případně masité stravy, kompotů a vařených obilovin, důležité je vyhnout se nadměrnému solení, cukru, výrazně ochlazujícím potravinám, pití kávy a alkoholu

  • svízel, čistí ledviny, játra, slinivku břišní, slezinu, při zánětech ledvin
  • fazole adzuki, bílé a červené fazole, čočka, sojové boby, pohanka, oves, jáhly (podporují ledviny)
  • kurkuma, kari a chilli (podporují ledviny)
  • cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa
  • černý rybíz, podporuje funkci ledvin a močového měchýře, vhodný pro odvodnění organismu a pročištění ledvin (čaj), prospívá při zánětech močových cest a měchýře
  • divizna velkokvětá, podporuje činnost močového měchýře a ledvin
  • máta peprná, podporuje činnost ledvin a slinivky břišní
  • jetel luční červený, čistí krev a snižuje hladinu LDL cholesterolu, čistí ledviny, detoxikuje tělo i střeva a střevní systém (čaj)
  • třapatka nachová (echinacea), prospívá ledvinám, játrů a močové soustavě
  • přeslička rolní, pomáhala při onemocnění ledvin a močového ústrojí (šťáva z přesličky rolní)
  • kmín, podporuje činnost ledvin a čistí trávící ústrojí
  • kakost smrdutý, močopudný (diureticky) účinek, při močových kaméncích (pomáhá rozpouštět) a při některých nemocech ledvin
  • kontryhel obecný, používá se při onemocnění ledvin, při otocích ledvinného a jaterního původu, ledvinových kamenech, poruchách močového měchýře a obtížích s močením
  • angrešt, detoxikuje ledviny a trávicí trakt včetně střev
  • medová voda prospívá ledvinám
  • lichořeřišnice větší (na zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin) a vojtěška
  • pelyněk estragon, čistí ledviny, podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení
  • bršlice kozí noha, obsahuje velké množství látek, které pomáhají rozpouštět a vylučovat soli z ledvin
  • lnice květel, podporuje funkci ledvin, při zánětu ledvin, prostaty a při obtížích s močením
  • ryby (platýz, treska, úhoř)
  • zlatobýl celík je vhodný na močové kameny (což dělá i lopuch plstnatý
  • dvouzubec trojdílný, působí močopudně
  • čerstvá mrkvová nať přispívá k detoxikaci organismu, dokáže velmi rychle eliminovat toxiny v těle a přispívá k pročištění ledvin

Recept našich babiček: ledvinový čaj z devatera bylinek obsahuje vřesovou nať, květ černého bezu, listy brusinky, průtržník, truskavec, list břízy, přesličku a libečkový kořen.

Odstranění ledvinových kamenů: matečná tinktura vyrobená z 50g sušené bylinky lomikámen a 500 ml grappy, další možností je směs sušených bylinek, vřes, truskavec ptačí (rdesno) a rozrazil vše po jedné polévkové lžící, nálev ve 1000ml vody, necháme louhovat 20 min. popíjíme po celý den

  • zlatobýl celík je vhodný na močové kameny (což dělá i lopuch plstnatý)

Příznaky onemocnění ledvin:

Častými příznaky nemoci ledvin je krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak nebo časté noční močení.

  • dochází k častějšímu pocitu k močení v noci
  • moč má zakalenou zpěněnou formu, jelikož se v ní nachází zvýšené množství bílkovin
  • zvýšená hladiny močoviny se projevuje na páchnoucím dechu a potu
  • suchá svědící kůže, ospalost, problémy se spánkem, otoky na končetinách nebo vysoký krevní tlak

Signatura: fazole tvarem připomínají ledviny a také proto je vhodná jejich konzumace pro činnost ledvin

Játra (největší detoxikační stanice, probíhá zde více jak 500 metabolických reakcí)

Játra patří mezi největší orgány těla (váží cca 1,5 kg), pokud jsou nucena játra pracovat víc, než by měla, stanou se příliš toxická a to přináší zdravotní komplikace, dochází k přibírání na váze, snížení sexuálního apetitu, špatné náladě, únavě, problémům s pletí, pomatenosti, zažívacím problémům atd. Játra metabolizují glycidy, tuky, bílkoviny a tvoří se v nich žluč. Játry proteče za minutu cca 2 litry krve, májí určitou schopnost obnovy a regenerace.

  • ke správné funkci jater jsou nezbytné vitaminy A,C, E, B a K, zejména vitaminy B6 a B12
  • funkci jater a žlučníku stimulují kyselé chuti a mírně slané, naopak potraviny hořké a ostré funkci jater blokují
  • játra jsou trávící žlázou, která produkuje žluč, podporuje trávení a vytváří některé hormony
  • pokud jsou přetížená a znečištěná játra vznikají alergie
  • pro správnou funkci jater je důležitý pohyb (okysličování)
  • játra jsou hlavní detoxikační orgán těla a zajišťují metabolismus (látkovou výměnu a vstřebávání) cukrů, tuků, bílkovin, proteinů a aminokyselin
  • hlavní funkcí jater je přeměna toxinů na odpad, který vylučujeme prostřednictvím moči nebo výkalů
  • zloba a hněv ničí jaterní systém podle bylinkářky Evy Moučkové, doporučuje pravidelně zpívat (to uvolňuje hněv a zlobu)
  • játra na svoji činnost spotřebují až 50% kyslíku, který získáme dýcháním, vhodná je také pravidelná očista a výživa jater
  • játra jsou zásobárnou vitamínu A, který ne nezbytný pro dobrý zrak. Pokud je činnost jater nějak ohrožena promítá se to do jejich dalších funkcí (produkce, žluči, zrak, pokožka aakumulace vitamínu D) a to může být hlavní příčinou zejména krátkozrakosti. Podmínkou dobrého zraku je především dostatek vitamínu A, který se ale z jater uvolňuje pouze při dostatku zinku. Pokud máme málo zinku znamená to v tomto případě šeroslepost a další slábnutí zraku. (jiří Janča)
  • závažná onemocnění jater mají významný negativní vliv na kvalitu života i délku života nemocného,“ varuje MUDr. Petr Podroužek, CSc.
  • Kromě toxinů (např. alkohol, přepálené tuky, zpracovaní potraviny) a dalších nebezpečných látek může naše játra také ohrožovat příliš velké množství zkonzumované potravy. Tento nadměrný příjem v současnosti nejvíce souvisí s nepřiměřenou konzumací příliš tučných potravin a pokrmů, například uzenin, slaných i sladkých pochutin a dále sladkých nápojů a pokrmů. Nejméně vhodné je zejména smažení a grilování (příliš kořeněná jídla), kdy se za vysokých teplot vytváří karcinogenní látky, které mohou při dlouhodobé a pravidelné konzumaci ohrozit nejen játra, ale také další orgány trávicího traktu

Nefunkčnost jater způsobuje nedostatečnou tvorbu bílkovin, které jsou nutné ke srážení krve. Nejčastější příčinou je cirhóza, tj. tvrdnutí jater. K poruše funkce nemusí dojít jen nemocí, ale také to může způsobit užívání některých antibiotik, u kterých je nutné absolvovat pravidelné jaterní testy.

Potraviny a bylinky podporující činnost jater:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z „odborné literatury“ (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • rostlinné tuky jsou hlavním zdrojem energie pro jaterní buňky
  • mletá lněná semínka a olej
  • tmavé hrozny, ostružiny, borůvky, arónie, avokádo
  • vlašské ořechy, luštěniny
  • houby (např. shiitake)
  • ostropestřec mariánský, semena a olej
  • bergénie tučnolistá, zlepšuje funkci jater, chrání jaterné buňky (díky obsahu arbutin a bergenin), neutralizuje jedy a toxíny, pravděpodobně je účinnější nez silymarin z Ostropestřce mariánského
  • kurkuma, chrání játra před toxíny a podporuje jejich regeneraci, podporuje normální činnost jater, pomáhá při hubnutí, působí protizánětlivě
  • šišák bajkalský, chrání a čistí játra, větší účinek na játra než ostropestřec mariánský
  • šťáva z červené řepy a mrkve (podporují činnost jater a jejich detoxikaci)
  • svízel, čistí ledviny, játra, slinivku břišní, slezinu, při zánětech ledvin
  • rozmarýn lékařský, podporuje činnost jater a vylučování žluči – prři kořenění tučných, masitých pokrmů
  • rakytnik řešetlákový, společně s kurkumou posílí detoxikační schopnost jater, smyslové orgány, duševní činnost i samouzdravovací schopnost našeho těla, podporuje činnost zažívání, činnost jater, slinivky a plic
  • pampeliška lékařská, elixír a čistič pro játra (kořen), pomáhá při problémech s játry a žlučníkem, při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin a ledvinových kaméncích
  • čekanka
  • černý jeřáb, posiluje játra, stimuluje tvorbu a vypouštění žluči
  • medvědí česnek, detoxikační a regenerační účinek (podobně jako kopřiva), čistí a regeneruje játra (čestvé listy), prospívá při detoxikaci těla od těžkých kovů v kombinaci s chlorellou a koriandrem
  • lopuch větší, má dezinfekční, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, pomáhá při chorobách jater a žlučníku
  • fenykl obecný, močopudný účinek (flavonoidy), podporuje funkci jater, a díky tomu nepřímo i zdraví srdce, snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • třapatka nachová (echinacea), prospívá ledvinám, játrů a močové soustavě
  • celík zlatobýl a lopuch plstnatý podporuje likvidaci močových kamenů
  • přeslička rolní, pomáhala při onemocnění ledvin a močového ústrojí, podporuje přirozenou funkci jater a podporuje zbavování se toxických látek (šťáva z přesličky rolní)
  • šťovík kyselý listy, pomáhá čistit krev a stimuluje činnost jater
  • violka vonná, podporuje  očištění jater a žlučníku kombinace květů a listů fialek s listy pampelišky (salát)
  • zběhovec plazivý, zlepšuje trávení a je vhodný na tzv. ztvrdlá játra, příznivě ovlivňuje činnost jater
  • kontryhel obecný, používá se při onemocnění ledvin, při otocích ledvinného a jaterního původu, ledvinových kamenech, poruchách močového měchýře a obtížích s močením
  • řepík lékařský, jaterní bylinka, čistí a podporuje játra, Avicenna tuto rostlinu vychvaloval jako čistící prostředek, který pomáhá při onemocnění jater
  • tymián, dezinfikuje plíce (inhalace, kloktadlo, ústní voda) a játra – thymol (fytolátka), pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře (silné diuretikum)
  • lékořice lysá, snižuje toxicitu jater a pomáhá stabilizovat jejich normální funkci
  • hořec žlutý, při poruchách funkce žlučníku, jater a slinivky
  • sadec konopáč, při žaludečních či jaterních zdravotních problémech
  • lněnice květel, podporuje funkci jater, působí projímavě a močopudně
  • pro játra jsou vhodněší vařené, dušené a pečené potraviny ve vodní lázni než smažení, grilování, fritování

Nemoci jater:

  • ztučnělá játra (v případě, že játra obsahují více jak 5 – 10% z celkové hmotnosti orgánu, výsledkem jsou játra plná tuku)
  • hepatitida (žloutenka)
  • játra nelze nahradit jiným orgánem, je nutná transplantace nebo dialýza
  • atd.

Pořekadla, pověry: zpěvem se protřepávala játra (podle Evy Moučkové)

Játra, signály a příznaky nesprávného fungování:

  • žluté zabarvení kůže nebo očního bělma
  • šupinatá, svědivá a hnědá kůže (jaterní skvrny)
  • modřiny na těle, výrazné žilky, křečové žíly a hemeroidy
  • typická nezvykle světlá stolice a krev ve stolici
  • tmavý odstín moči, který není způsobený nedostatečným pitným režimem
  • chronická únava, malátnost, bolest hlavy, zmatenost, ztráta chuti k jídlu jsou příznaky špatného filtrování krve a tak není ktrevní oběh roznášet kyslík
  • bolesti hlavy může způsobit i její nedostatečné zásobování kyslíkem
  • problematické trávení, které je narušeno malou produkcí žluči, kterou produkují játra
  • játra bolí – tupá bolest, lokalizovaná vpravo, těsně pod žebry nebo rovněž játra bolet v zádech pod lopatkami, případně viditelný otok
  • nevysvětlitelný nárůst hmotnosti
  • různé alergie, akné, zápach z úst, nadměrné pocení

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector