Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Trendy v sortimentu snídaně a svačina se rychle mění a flexibilně přizpůsobují vývoji a změnám v poptávce.

Výrazně patrný je zájem o zdravější varianty výrobků, tedy bez přidaných cukrů, konzervantů, aromat a barviv nebo bez palmového tuku. Zároveň roste poptávka po produktech z tzv. ready to eat kategorie, tedy takových, jejichž příprava je rychlá a jednoduchá.

„Obecně se lidé více zaměřují na to, co jedí, jaké je složení a nutriční hodnoty potravin. U snídaní a svačin jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po hotových produktech vhodných k okamžité spotřebě, ale v odpovídající kvalitě. Celý článek

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Jedním z požadavků na doporučovanou pestrou stravu je různorodost zdrojů živin a mikroživin, tedy nutriční pestrost.

Odborníci, kteří nefandí tabletkám nebo kapslím (tzv. doplňků stravy), doporučují pestrou stravu jako ideální zdroj, který zcela pokrývá lidskou potřebu minerálních látek a vitaminů.

Uveďme si příklad, pokud jde o vitamin D, který je nyní velmi aktuální v souvislosti s imunitou, kterou posiluje. Ze stravy ho přijímáme hlavně z živočišných zdrojů, další část vzniká účinkem slunečního světla, kterého v zimě není dostatek. Celý článek

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Roste obliba luštěnin a pokrmů z nich, čerstvých potravin, produktů s vysokým obsahem proteinů a bezlepkových, bezlaktózových a veganských potravin a surovin.

Čím rychleji se blíží jaro, tím větší mají lidé odhodlání ke změnám v životním stylu a odlehčení jídelníčku. Jak se dostat zpět do formy, ulevit trávení, začít jíst lépe a kvalitněji a shodit nějaké to kilo?

Podobné otázky si klade čím dál více spotřebitelů. A výrobci i obchodníci jim vycházejí vstříc. Celý článek

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Spolu s rostoucí životní úrovní Češi dbají čím dál víc na svoje zdraví, čemuž přizpůsobují i svůj jídelníček. Velkou roli v tomto ohledu hraje nejen příznivá ekonomická situace, ale také edukace a v neposlední řadě i módní trendy.

Za posledních šest let se zájem o zdravé potraviny několikanásobně zvýšil. Roste zájem především o čerstvé potraviny, jako je ovoce a zelenina, a to jak lokální, a exotická. Existuje také významná skupina spotřebitelů, kteří se vyhýbají například lepku a laktóze. Celý článek

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Ať už jim říkáte jakkoli, jedno mají tyto výrobky společné: vycházejí vstříc stále rostoucí spotřebitelské poptávce po přírodních výrobcích anebo produktech vyrobených z čistých přírodních ingrediencí.

Význam zdravých výrobků na potravinářském trhu v USA se zvláště od roku 2010 neustále prohlubuje. A není to pouze zásluhou vybíravých intelektuálů.

Pojmy jako „organický výrobek“, „srozumitelný seznam ingrediencí“, „přírodní produkt“, „čistá etiketa (clean label)“, „ze surovin z udržitelných zdrojů (sustainable sources)“ apod. Celý článek

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Příklon ke zdravému životnímu stylu a současně rostoucí počet alergií a potravinových intolerancí vede spotřebitele k hledání vhodných výrobků. O trendech na trhu funkčních potravin a doplňků stravy jsme hovořili se Stanislavem Pilařem, spolumajitelem společnosti TOPNATUR.

V posledních třech letech lze sledovat přesun v preferencích ve spotřebitelském nákupním chování. Produkty zdravé výživy a doplňky stravy už zákazníci nehledají jen v prodejnách zdravé výživy a lékárnách, ale stále více také v prodejnách maloobchodních řetězců. Celý článek

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Pozornost je však třeba stále věnovat barvě a chuti upravených produktů.

Protože mnohé zpracované potraviny obsahují vysoké hladiny „nezdravých“ živin jako sůl, hydrogenované tuky, cukr a nasycené mastné kyseliny, dostala se ve vyspělých zemích spotřeba těchto látek u konzumentů za maximální limity doporučené Světovou zdravotnickou organizací.

V Evropě se vynořily kampaně podporující stravování směrem k dietě se „zdravým“ potenciálem. Jednou z takovýchto aktivit je reformulace potravin. Celý článek

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Evropská komise má připravit návrh legislativního opatření týkajícího se obsahu transmastných kyselin v potravinách.

Do roku 2020 by se v některých potravinách mohl snížit obsah soli, cukru nebo tzv. transmastných kyselin, které jsou součástí některých tuků. Takové ambice mají akční plány pro implementaci Národní strategie Zdraví 2020, na které reagovala Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny založením „Platformy pro reformulace“. Celý článek

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Problémem jsou hlavně přidané cukry

Sacharidy jsou hlavní složkou lidské stravy, měly by činit 50-60 % celkové energetické potřeby. Většinu z toho by měly tvořit tzv. složené cukry, neboli polysacharidy, především škrob. Jednoduché cukry, tzv. bílý cukr, pak jen 10 %.

Enormní spotřeba cukru, především sacharózy neboli bílého cukru, ale i fruktózy či glukózy, je celosvětový problém. U nás připadá na jednoho člověka skoro 40 kg cukru ročně, což je dvojnásobek doporučovaného množství. Celý článek

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Zákazníky zajímá bezpečnost

Metoda ošetřování potravin ionizujícím zářením, která se masově využívá od padesátých let minulého století, budí v poslední době mezi spotřebiteli vášně. Mnozí z nich se obávají, že takto ošetřené potraviny mohou způsobovat rakovinu. Podle odborníků z pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) ale rozhodně spotřebitele neohrožuje.

Postoje odborné i laické veřejnosti v Evropě i mimo ni se k ozářeným potravinám značně liší. To brání rozšíření této metody a následně i mezinárodnímu obchodu s ozářenými potravinami. Celý článek

Trend velí směrem ke zdraví!

Lékaři i nutriční specialisté se shodují, že Češi se již naučili snídat i svačit zdravěji. Obchodníci si pochvalují, že jim rostou prodeje cereálií, celozrnného pečiva, bio i bezlepkových produktů, výrobci se předhánějí ve vývoji inovací a vylepšených receptur s přidanou hodnotou ve formě zdravotních benefitů.

Každý ví, že vyvážená strava ovlivňuje naše zdraví i psychickou pohodu. Přesto řada lidí sklouzne k pohodlnosti a některá z denních jídel nutričně ošidí nebo vynechá. Celý článek

Zákazník zajímá o zdravou přípravu

Mražené výrobky v nákupním koši českých domácností svoji pozici mírně posilnily, a to díky výrazně rostoucím kategoriím jako je mražené ovoce, mražené polévky či mražená hotová jídla.

Meziročně výrazný nárůst, který odpovídá nadprůměrně teplému počasí v loňském roce, zaznamenala i klasická zmrzlina. Je zároveň největší subkategorií s přibližně pětinovým podílem na výdajích domácností do mraženého segmentu. Zmrzlinu nakupuje skoro 90 % českých domácností zhruba 12x za rok. Celý článek

Spojení zdravé výživy a marketingu

Termín superpotravina se stal v poslední době populární a produkty takto označené jdou na dračku. Neexistuje však žádná definice tohoto pojmu a odborníci v oblasti výživy ho zásadně nepoužívají. Podle nich jde spíše o marketingový trik.

Navzdory rostoucí popularitě „superpotravin“ neexistuje jejich odborná nebo legislativní definice. Například Slovník Oxfordské angličtiny popisuje superpotravinu jako „výživově bohatou potravinu, považovanou za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“ Celý článek

Zdraví nejen jako marketingový nástroj

Lidské zdraví determinuje z 50 % životní styl, z 20 % genetický základ, 20 % životní prostředí 20 % a z 10 % zdravotnické služby – největší podíl tak připadá na způsob života, který kvalitu našeho zdraví výrazně ovlivňuje. Zájem o zdravý životní styl roste, především o zdravé a správné stravování.

Lidé chtějí vědět, co si kupují a co jedí. Více než dvě třetiny Čechů (70 %) se zajímají o správnou výživu. Průzkum iniciativy Vím, co jím a piju ukázal, že ačkoliv se znalosti Čechů o správné výživě zlepšují, mnoho lidí neumí vybrat potraviny vhodné pro udržení dobrého zdraví. Celý článek

Zákazník si stále více vybírá

V segmentu zdravé výživy a potravin s „přidanou hodnotou“ si český zákazník zvyká na novinky a inovace jen zvolna. Nabídka v regálech obchodů je pestrá, ale zorientovat se v sortimentu není vždy snadné.

Zdravý životní styl „frčí“, a to pravidelně obzvláště v prvních měsících roku. V souvislosti s nejrůznějšími předsevzetími typu „musím zhubnout“, „omezím sladké“ nebo „začnu jíst lépe“, se tento trend výrazně projevuje a obchodníci si pochvalují zvýšený zájem o kategorie müsli a cereálií Celý článek

Zájem spotřebitelů roste

Co je pro tento segment nejvíce charakteristické? Poměrně strmý růst celé kategorie, který trvá již několik let. Rostou zejména prodeje bezlepkových a dia výrobků, vyšší spotřebitelský zájem je zaznamenáván i u bezlaktózových produktů.

Při každodenním stravování zdravého člověka se ve velké většině uplatňují běžné potraviny jako je pečivo, mléčné výrobky, brambory, maso, ovoce a zelenina, rýže a podobně. V některých případech však nemusí být „běžná“ strava tou nejlepší cestou, nebo může vést ke zdravotním problémům. Celý článek

I po ránu chceme žít zdravě. Výrobci i obchodníci si pochvalují, že v této kategorii narůstá zájem Čechů o zdravější formu stravování, což se projevuje zvýšeným prodejem výrobků kategorie „health“ a „wellness“.

„Nutričně vyváženou snídani považuji za zcela zásadní. Pravidelným snídáním snižujeme riziko vzniku zažívacích problémů a obezity. Tělo má také dostatek energie, takže jsme více koncentrovaní a podáváme lepší pracovní či studijní výkony,” říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., výživová specialistka z iniciativy Vím co jím a piju. Celý článek

Prodejní automaty dnes najdeme všude, na veřejných místech, v obchodních centrech, institucích, na nádražích, ve firmách i na školách všech stupňů. Právě automaty ve školách jsou v současnosti aktuálním tématem. Jak na novelu zareagují provozovatelé prodejních automatů? Celý článek

Zdravé stravování, aneb jak začít zdravě jíst

Rozhodli jste se, že chcete začít jíst lépe a zdravěji? ✔️ Abyste mohli jíst zdravě a starat se tak dobře o své tělo, máme tu pro vás obsáhlý článek na téma, jak na zdravé stravování. 10+ tipů a triků, které vám pomohou při rozhodování, kudy dál.

Jak začít zdravě jíst?

Nevejdeš se do džínů, které sis koupil před pár měsíci? Přestáváš být spokojný se svou postavou? Tak to si určitě říkáš, že musíš něco změnit. To „něco“ znamená třeba jídelníček.

Budete mít zájem:  Léky Na Syndrom Neklidných Nohou?

Bez zdravého jídelníčku nezhubnete. Můžete nahlodat kondici vašeho organismu. Pokud se rozhodnete změnit svůj životní styl, na nic nečekejte a začněte hned. To je nejdůležitější.

Nevíte, jak začít zdravě jíst? Přinášíme vám pár rad!

Jak se stravujete nyní?

První krok vás možná překvapí – ještě se totiž o žádnou změnu nejedná. V první řadě je nutné zjistit, jaké jsou vaše současné stravovací návyky a výběr potravin. Zkuste tedy zhruba týden psát vše, co sníte a vypijete.

Upřesněte alespoň rámcově čas konzumace jídla, co jste jedli a zkuste alespoň odhadnout také množství jednotlivých potravin.

Pište vše nejlépe hned při konzumaci – lovit pak v paměti, co jste během celého dne jedli a pili, není ideální

Přípravná fáze

Začneme pár čísly. Průměrný denní energetický příjem u mužů by měl být cca 2000 Kcal, u žen pak 1800 Kcal.  Takový energetický příjem bohatě stačí na to, abychom „přežili.“ Háček spočívá v tom, že většina z nás tento limit mnohonásobně překročí. Nevěříte?

Zkuste si týden zapisovat všechno, co každý den sníte a vypijete. Opravdu všechno – i tu snickersku nebo ledovou kávu se zmrzlinou. Pak koukněte na kalorické tabulky. Většina z vás zjistí nemilou věc – doporučený denní příjem kalorií mnohonásobně překročíte. Někdy k tomu dokonce stačí jen jedno jídlo!

Když budete mít všechno poctivě sepsané, zvýrazněte si v seznamu všechny nezdravé potraviny. Zkuste popřemýšlet, jestli je nejde nahradit zdravější variantou, nebo úplně vynechat. Bude to celé o vaší vůli.

Hodně vám pomůže, když si stanovíte nějakou pravidelnost v jídle – tak minimalizujete „riziko“ přejídání.

Pokud byste se ale na cestě za zdravým jídelníčkem potřebovali poradit, neboj se obrátit na výživového poradce.

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Co zkusit eliminovat či vyřadit z jídelníčku?

Zkusme se nyní zahledět na jednotlivce, jak by měl přistupovat ke svému jídelníčku a na co se zaměřit, pokud se chce stravovat zdravěji.

  • Tuky (nasycené mastné kyseliny) – v tomto případě by náš jídelníček měl obsahovat 8 – 12 % celkového příjmu. Najdeme je v másle, sádle, mléčných výrobcích či živočišných výrobcích. Příjem by pak neměl přesáhnout 22 – 24 g.
  • Trans-nenasycené tuky – maximální příjem v jídelníčku by neměl přesáhnout hodnotu 1 % z celkového energetického příjmu. Proč zrovna tyto tuky? Jedná se o surovinu, která je vyráběna průmyslově – tedy prochází zpracováním a našemu tělu jejich příjem historicky není vlastní. Bavíme se například o slaných smažených pochutinách, bonbonech a sladkostech a dalších.
  • Cukry (nepřirozeně se vyskytující v potravinách) – takzvané přidané cukry. Věděli jste, že příjem cukrů by měl být dle WHO v rozmezí 5 – 10 %. V přepočtu se pak bavíme o příjmu 50 – 25 g cukru. Ty pak najdeme ve sladkém pečivu, slazených limonádách, mléčných produktech či slazených pomazánkách a marmeládách. Ve zkratce jsou to prázdné kalorie, které vám mohou a brání v hubnutí.
  • Sůl – možná je to bláznivé, ale zkuste šetřit solí. Denní příjem by neměl přesáhnout 5 g soli za den. Pokud se bavíme o potravinách, které obsahují vysoký podíl soli, řadíme sýry, pečivo, brambůrky a tyčinky, uzeniny vč. klobás, obecně ve slaných pochutinách.
  • Alkohol – zkuste omezit jeho příjem. Dopřát si jedno pivko či dvě deci vína není na škodu. Přesto však – bavíme se o pravidelném příjmu malých dávek. Nikoliv o tom, že si o víkendu budeme dohánět deficit.

Napadá vás další tipy a triky, čemu se vyhnout. Napište nám.

Poskytujte optimální množství živin

Hned v úvodu je potřeba si říct – jídlo není „obyčejný“ zdroj energie. Díky stravě můžeme doplnit efektivně řadu vitamínů, minerálních a biologicky aktivních látek, které v organismu plní řadu důležitých úkolů.

Každé jídlo má určitou tzv. nutriční denzitu – ve zkratce obsah energie, mikroživin a obecně aktivních látek. Je potřeba najít vyváženost mezi energetickou a nutriční denzitou.

Tedy tím, co nám daná strava – surovina přinese.

Energii i mikroživiny potřebuje ve stravě přijímat každý. Jen je potřeba trochu přemýšlet o nutriční a energetické hodnotě potravin. A právě, na základě této informace volit, sestavovat jídelníček a celkově se stravovat.

A teď už konkrétně – pojďme se na to spolu podívat do detailu, trochu osobněji, tak doufám, že se nezlobíte, že přejdeme na tykání. Přece jen, za těch pár řádků už se přece známe.

Omez cukr – sladkosti, sladké pečivo a limonády

 Všechno to jsou jen zbytečné kalorie navíc. Takové 2-3 koblihy na svačinu a k tomu nějaká ta vídeňská kávička ti rapidně zvednou tvůj kalorický příjem. Ruku na srdce – ani tě ty koblihy pořádně nezasytí. Schválně koukni na kalorické tabulky a vyhledej si v nich nejrůznější sladké pečivo, výsledek tě nemile překvapí.

 S čokoládou a cukrovinkami je to ten stejný případ. Samý cukr, žádné kvalitní živiny. Když máš k tomu navíc sedavé zaměstnání, kila půjdou nahoru jedna radost. Totéž platí pro slazené limonády.

Víš, že litr takové limonády má mnohdy víc než 400 Kcal? Kolik jí denně vypiješ? Řekni stop cukru. Můžeš ho přece nahradit něčím zdravějším – třeba ovocem! Já doporučím jablko, hrozno, jahody či pomeranč.

A časem zjistíš, že jsou to super suroviny pro smoothies.

Rozluč se s chipsy a slanými pochutinami

Slyšel jsi někdy od někoho, že brambůrky jsou návykové? Tak to mluvil pravdu.

Brambůrky jsou kombinací sacharidů, tuků a spousty soli, což je skutečně návyková kombinace  – při konzumaci brambůrek se v těle uvolňuje „hormon štěstí,“ který tě doslova nutí dát si další a další. Pokud je máš ve spíži, rovnou je vyhoď.

Když si nedokážeš bez brambůrek představit večerní sledování filmu, udělej si domácí zeleninové chipsy. Nebo hoď na chvilku do trouby cizrnu – chutná božsky a je zdravá!

Uzeniny nahraď šunkou

V uzeninách najdeš spoustu soli, tuků a konzervantů. A bavíme se tady o těch „nezdravých“. Zpravidla průmyslově zpracovaných, dlouho trvanlivých či jakkoliv modifkovaných.

Prostě a jednoduše cítíš, že to je něco, co neodpovídá zásadám zdravého stravování. Přestaň kupovat suché salámy, špekáčky nebo klobásky. Místo toho naplň lednici kvalitní šunkou. A když to bez těch uzenin nezvládáš, kupuj jen kvalitní výrobky s 90% obsahem masa.

Jez hodně ovoce a zeleniny

Najdeš v nich vlákninu, která tě zasytí na delší dobu. Ovoce a zelenina ti taky zajistí příjem důležitých vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Snaž se mít ke každému jídlu porci zeleniny – uvidíš, že toho tolik nesníš. Ovoce můžeš mít ke svačině nebo třeba k obědu jako sladkou tečku. Ovocem ve svém jídelníčku hravě nahradíš sladkosti.

Samozřejmě to bude chtít pevnou vůli. Ale když vydržíš, uvidíš, že tě chuť na sladké přejde.

Omez bílé pečivo

To se nám to mluví, co? Jak fungovat bez rohlíků, když je máš k snídani, ke svačině i k večeři? Pečiva se vdávat nemusíš, jen ho nahraď kvalitním celozrnným pečivem. Zkus třeba fitness chleby, jsou doslova nabité nejrůznějšími zdravými semínky.

Jez hodně bílkovin

Bílkoviny mají při hubnutí velmi důležitou roli. Zasytí tě na delší dobu a zároveň sníží pocit hladu. Dostatek proteinů taky zabrání tomu, abys hubnul na svalové hmotě.

Kolik gramů bílkovin bys do sebe měl dostat? Jestli je tvým cílem hubnutí a budování svalů, pak 1,4 – 2 gramy bílkovin na kilogram tvé váhy.

Které potraviny jsou bohatým zdrojem proteinů? Kuřecí a krůtí prsa, libové hovězí nebo vepřové maso, ryby, vaječný bílek, mléčné výrobky a luštěniny. Na doplnění bílkovin ti poslouží taky proteinové nápoje nejrůznějších příchutí.

Pij vodu

Pitný režim je nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Nedostatek tekutin vede k zadržování vody v těle, což ti na váze přihodí klidně i pár kilo navíc.

Jak už jsme zmiňovali výše, slazené limonády úplně vyřaď, představují jen zbytečné kalorie navíc. Totéž platí pro alkohol. Nejlepším nápojem pro tebe bude voda – neobsahuje žádné kalorie.

Jestli se bojíš, že ti obyčejná voda nebude chutnat, přidej si do ní mátu a citron.

Jez tak, abys nepociťoval hlad

Když chceš zhubnout, musíš mít stále nastartovaný metabolismus. Toho docílíš pravidelnou stravou. Jez klidně i 6 x denně v malých porcích. Někomu budou stačit 3 jídla denně, každý máme jiný metabolismus. Důležité je řídit se tím, abys neměl hlad – to pak dokážeš na posezení spořádat dvakrát tolik jídla. Takže když ti kručí v břiše za 2 hodiny po obědě, bez výčitek si dej svačinu.

Nápomocné mohou být i speciálně sestavené koktejly, eventuálně svačinky od značky Semix.

Jídlo si připravuj doma

Ze začátku bychom ti doporučili vynechat společné obědy s kolegy, pokud se bojíš, že tě někde v restauraci zláká svíčková.

Budete mít zájem:  Léky Na Odhlenění Krku?

I v restauraci samozřejmě najdeš nějaký ten zeleninový salát s kuřecím masem, ale je těžké odolat pohledu na kolegy, kteří se cpou něčím nezdravým. Zkus si jídlo chystat doma.

Na internetu najdeš spoustu zdravých, rychlých a chutných receptů. Zkoušej, kombinuj, obměňuj. Jíst zdravě není nuda!

Zdravý jídelníček podpoř pohybem

Ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří pohyb. Pokud jsi začal jíst zdravě kvůli hubnutí, musíš se začít taky hýbat. Tvůj energetický příjem musí být nižší než energetický výdej. Jinak to nefunguje. Najdi si sport, který tě bude bavit, abys u něho dlouho vydržel – ideálně napořád. Nemusíš sportovat každý den. Vyhraď si v diáři 3 odpoledne na nějakou tu pohybovou aktivitu.

Najdi si parťáka, abyste se motivovali navzájem (tak nebudeš ani flákat tréninky). Když toužíš po růstu svalů, začni s posilováním – jen tak donutíš svaly růst. Pro začátek oslov nějakého fitness trenéra, který ti ukáže správnou techniku cviků – jestli nebudeš cviky dělat správně, nebudou mít kýžený efekt.

Jak by měl vypadat tvůj „vzorový“ zdravý talíř?

Řekli jsme si, co bychom měli z jídelníčku vyřadit a co do něj naopak přidat. Jak by tedy měla vypadat ideální skladba tvého jídelníčku?

  • Hodně zeleniny – čím větší pestrost, tím lepší
  • Hodně ovoce – fantazii se meze nekladou
  • Hodně bílkovin – kuřecí, krůtí, ryby, vejce, ořechy, mléčné výrobky
  • Zdravé tuky – olivový olej, ghí, oříšky, semínka (lněně, konopné, chia)
  • Komplexní sacharidy – ovesné vločky, těstoviny, celozrnné pečivo, brambory, rýže

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Neber zdravý jídelníček jak úplné dogma. Občas si můžeš nějakou tu sladkost dát. Když budeš dodržovat pravidla zdravého stravování, většinou ten zákusek ani nedojíš, protože na tebe bude moc sladký. A to bude fajn zjištění, ne?

Jen musíš vydržet. Začátky nebudou snadné. Ale postupem času si vypracuješ zdravé stravovací i pohybové návyky. Tak s chutí do toho! Začni ještě dnes.

Kde hledat bílkoviny, tuky a sacharidy

Určitě už nyní řešíte, kde všechny hlavní složky najít. Zkusíme vám částečně pomoci a vypsat hlavní suroviny, v kterých najdete konkrétní vyšší podíl jedné z hlavních složek jídelníčku.

Pokud hledáte zdroj bílkovin, doporučíme do jídelníčku zařadit:

  • ryby a mořské plody (vč. Omega 3)
  • luštěniny (hrách, fazole, všechny druhy čočky)

Mezi zdroje tuků ve zdravém jídelníčku doporučujeme zařadit

Mezi kvalitní zdroje sacharidů můžeme zařadit

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Mýty kolem zdravé stravy

1. Sacharidy nejezte ve večerních hodinách

Částečně je to pravda – nicméně – pokud máte správně sestavený jídelníček a vhodně nastavený energetický příjem, sacharidů se nebojte.  Respektive, všeho s mírou. Podle některých studií prý platí, že menší příjem sacharidů navečer podpoří příznivě váš spánek. Pokud cvičíte večer – je potřeba sacharidy určitě doplnit.

2. Konzumace masa může způsobit rakovinu

Jestliže kvalitní libové maso správně zpracujete (pečení, dušení, vaření), opravdu nepodnítí napřímo rakovinu a rakovinné bujení. Spolu s masem se zaměřte i na vlákninu. Kvalitní a libové maso nás zasytí, stejně tak zajistí přísun vitamínu B12, zinku či železa.

3. Příjem bílkovin ve velkém množství poškodí některé orgány

Problémy třeba s ledvinami nehrozí, pokud přijmete max. 1,5 až 2 g bílkovin na 1 kilo vaší váhy. U profesionálních sportovců může objem příjmu bílkovin narůst až na 3 g na 1 kilo vaší váhy. Stejně tak je potřeba podpořit pitný režim a bílkoviny z různých zdrojů – od masa po luštěniny.

4. Musíme jíst každé 2 až 3 hodiny

Toto „mýtické“ pravidlo již dávno řada studií vyvrátila – někomu mohou stačit třeba i 3 jídla denně. Základ je řídit se denním režimem, vaší očekávanou aktivitou a výdejem energie. Je potřeba však tomu přizpůsobit svůj jídelníček – své zvyklosti a hlavně – naslouchat organismu. Strava se pak odvíjí od toho, zda je cílem hubnutí, udržení hmotnosti či naopak nabírání váhy.

5. Mléko a mléčné výrobky zahleňují

Tento mýtus je čistě subjektivní pocit – díky konzistenci mléka se nám může zdát, že jsme zahlenění. Nicméně, selský rozum velí, že se mléko nemá jak do dýchací soustavy dostat. Jestliže vás nesužuje laktozová intolerance, jste v klidu – mléko vám neškodí. A co víc, obsahuje vápník, který se vstřebává lépe, než z rostlinných zdrojů.

Co není zdravá strava?

Stejně, jako jsme vypsali řadu tipů, jak ke zdravé stravě přistupovat, musíme i zmínit body, co rozhodně nespadají do zdravé stravy.

  • Zapomeňte na perfekcionismus

Je potřeba si říct, že zdravá strava je o dlouhodobém přístupu ke svému životnímu stylu, respektive k jídelníčku jako takovému. Začněte po malých krůčcích, nechtějte vše hned! Tento přístup by byl cestou do pekla. A důležité je v tomto případě vytrvat.

  • Nepočítejte donekonečna kalorie

Zdravá strava opravdu není o tom, že si každý den budete hodiny a hodiny hlídat kalorie a počítat si, kolik toho ještě můžete sníst a co už je moc. Věnujte svému jídelníčku a skladbě pozornost – ne však přehnanou. Hlavní je naslouchat svému tělu – právě váš organismus vám vždy napoví, co a jak je třeba. Doporučujeme naslouchat selskému rozumu – díky tomu najdete shodu a ušetříte hodně času.

  • Zdravě se stravovat není jednoduché

Ano, zaznělo to tu opakovaně – přesto však – při snaze zlepšit své stravování to na začátku bude bolet. Je náročné změnit myšlení, nákupní zvyklosti a hlavně, nepodlehnout svodům. Pokud to vydržíte a začleníte rady a tipy do života, odměnou vám bude pozitivní odezva organismu na změny.

  • Zapomeňte na komplikovaná pravidla a nařízení

Už to tu bylo, přesto však, při nasazení zdravějšího jídelníčku a obecně – zdravějšího přístupu k životu, nenechte ovládnout své racionální myšlení pravidly, poučkami a zaručenými radami, jak to dělat a nedělat.

Hromadně nevyřazujte „zakázané“ suroviny a naopak, nezahlcujte svůj jídelníček vším zeleným, co vám kde kdo doporučí. Změna musí být kontinuální, měli byste mít jasný cíl a otevřenou mysl.

V neposlední řadě – naslouchejte svému tělu.

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Jak se zdravě stravovat?

Aktuální článek: Zdravé stravování, aneb jak začít zdravě jíst

Nezdravé potraviny, které se tváří jako zdravé: Každý je máme v lednici, ale na tělo mají zcela zásadní negativní dopad – Ihned je vyhoďte!

Nezdravé potraviny jsou příčinou přibývání na váze a také rozvoje chronických zdravotních stavů. Lidé jedí nezdravě více než kdykoli dříve.

Myslíte si, že svému tělu prospějete, pokud budete jíst potraviny, které vypadají zdravě. Jsou však opravdu vámi zvolené potraviny zdraví prospěšné, nebo jde o omyl? Začněme například u potravin s nízkým nebo nulovým obsahem tuku.

Tuky jsou pro tělo špatné, je však lepší jíst nízkotučné nebo odtučněné potraviny? Určitě není. Jídlo bez tuku nechutná dobře, jelikož je nositelem chuti. A tak jej museli výrobci v těchto potravinách něčím nahradit.

Do netučných výrobků proto přidali cukr, který škodí tělu mnohem více.

Vypadají zdravě, ale nejsou

Zelenina je zdravá, sama o sobě však není moc chutná. Zeleninový salát si proto často vylepšujeme dresinkem. Není však vhodné používat kupované. Jsou vyrobeny z nezdravých potravin, jako jsou cukr, rostlinný olej, tuky a různá chemická aditiva.

Zdraví neprospějí ani džusy. Věděli jste, že některé ovocné šťávy v sobě nemají ani trochu ovoce, ale jen přídatné látky, které chutnají stejně? Místo ovoce pijete jen cukry. Stejně nevhodné jsou i nápoje pro sportovce. Ty obsahují nejen cukr, ale také sůl. Ideální je zůstat u čisté vody.

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?
iZdroj fotografie: Pixabay

Celozrnné výrobky také nejsou nejzdravější. Většina celozrnných výrobků není vyrobena z celozrnné pšenice a zvyšuje hladinu cukru v krvi. Celozrnný chléb totiž může mít stejný glykemický index jako bílý chléb.

Ovšem ideální není ani pečivo, které je opravdu vyrobené z pšeničné celozrnné mouky. Dnešní pšenice totiž není tak zdravá, jak bývala. Její geny jsou totiž upravené, aby se zvýšil výnos.

Pšenice je tak méně výživná a může způsobit zánět nebo zvýšit hladinu cholesterolu.

Fytosteroly a margarín

Fytosteroly jsou rostlinné verze cholesterolu a údajně snižují jeho hladinu v krvi. Z toho důvodu se přidávají do potravin. Ty potom výrobci prezentují jako prospěšné pro snížení hladiny cholesterolu.

Tvrdí také, že pomáhají předcházet srdečním onemocněním.

Ačkoli fytesteroly opravdu snižují hladinu cholesterolu, mají negativní účinky na kardiovaskulární systém a zvyšují riziko srdečních onemocnění a úmrtí.

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?
iZdroj fotografie: Pixabay

Máslo bylo v minulosti označované za tučné a nezdravé. Místo toho byly propagované margaríny. Dříve měly margaríny vysoký obsah trans-tuků. Dnes jich obsahují méně, ale stále v nich nalezneme rafinované rostlinné oleje. O těch je známo, že škodí srdci. Doporučení margarínů plného tuků namísto másla je jedno z nejhorších výživových doporučení v historii.

Diety bez cukru jsou populární. Lidé, kteří je drží, jedí nejrůznější tyčinky. Ty mají vyživovat tělo. Místo toho však obsahují chemikálie a rafinované přísady. Nejezte je. Při této dietě budete zřejmě hledat náhradu za cukr. Alternativou je agávový sirup.

Budete mít zájem:  Krční Páteř Brnění Hlavy?

Bohužel je však ještě horší než cukr. Obsahuje totiž nadměrné množství fruktózy a ta může způsobit vážné metabolické problémy. Zdravý není ani sirup z hnědé rýže. Obsahuje pouze glukózu, je vysoce rafinovaný a nemá téměř žádné živiny.

Použijte raději stevii, erythritol či xylitol.

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?
iZdroj fotografie: Pixabay

Populární se stala veganská strava a biopotraviny. Na trhu je mnoho potravin, které mají nahradit neveganská jídla, například veganská slanina. Taková potravina je však průmyslově zpracovaná a je zdraví škodlivá. Stejně tak organické neznamená vždy BIO. Zkontrolujte si pokaždé štítek u potravin. Stoprocentně zdravé nejsou ani rostlinné oleje. Konzumujte je s mírou.

Bezlepková jídla a snídaňové cereálie

Někteří lidé jsou na lepek alergičtí, jiní se mu vyhýbají z principu. Bezlepkové potraviny však nejsou terno. Mnohdy mají na tělo stejné negativní účinky jako lepek. Potraviny bez lepku mají málo živin a jsou často vyráběné z rafinovaných škrobů. Ty mohou vést k velmi rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi.

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?
iZdroj fotografie: Pixabay

Zdravé nemusí být ani některé cereálie. Některé výrobky totiž obsahují rafinovaná zrna, cukr a umělé konzervanty. Je důležité kontrolovat etiketu a ověřit si, co kupujete. Nezdravé bohužel mohou být i cereálie určené dětem. Ideální je konzumovat jednosložkové potraviny, jejichž přínosy pro zdraví mluví za vše.

Zdroj: Healtline

Seznam potravin, kterým se raději vyhněte – vážně poškozují zdraví

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Dnešní příspěvek vás provede stručným seznamem potravin, které bývají často konzumovány a přitom mají negativní vliv na zdraví člověka. Pokud se tedy vůbec potravinami nazvat dají. Pro lidské tělo představují velkou zátěž a je lépe je z jídelníčku zcela vyloučit anebo alespoň jejich konzumaci omezit.

V obchodech dnes existuje pestrá škála nutričně bohatých potravin a naštěstí je z čeho vybírat, tudíž není problém najít si náhradu za nezdravé potraviny a nahradit je těmi zdravými. Možná vám škatulkování potravin zdravé a nezdravé leze na nervy. Ale ono to má své opodstatnění. Některé potraviny sice dobře chutnají, ale žáden bonus z nich tělo nemá – naopak, ještě mohou škodit.

Sladké limonády

Limonády, džusy a ovocné nektary, kterým se přezdívá tekuté bonbóny, rozhodně do zdravého životního stylu nepatří. Obsahují velké množství rafinovaného cukru, jde tedy o kalorickou bombu. Neobsahují žádné kvalitní a prospěšné sacharidy, vitamíny téměř žádné, minerály jakbysmet.

Konzumace těchto nápojů narušuje kyselost těla tak moc, že vypijete-li sklenici sladké limonády, je potřeba vypít dalších 30 sklenic čisté vody, aby se pH srovnalo. O zubních kazech snad ani nemusí být řeč. Pití sladkých nápojů vede ke kazivosti zubů, onemocnění kostí, srdečním onemocněním a obezitě.

A podávat takové nápoje dětem je neodpustitelné.

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Granulované a instantní nápoje

K sladkým limonádám přidejte i granulované a instantní nápoje. Zvlášť čaje jsou opět nadité rafinovaným cukrem. Je to totéž, jako si sednou k pytlíku s cukrem a jíst jej po lžících. Čím více takových potravin/nápojů – tím větší závislost na cukru. Cukry vyvolávají chuť na další cukry. Vyskočit pak z tohoto kolotoče je velmi těžké.

Hranolky, chipsy, koblížky

Dále se obloukem vyhýbejte smaženému jídlu. Patří sem například hranolky (škrobová hmota zcela utopená v oleji + vysoký obsah soli). Hranolky možná lákají svým vzhledem, vůní a chutí, ale rozhodně z nich vaše tělo žádný užitek nemá. Spíš naopak. Žalostně trpí.

Chipsy jsou na tom podobně, jako hranolky. Vysoký obsah trans-mastných kyselin, sůl a další koktejl negativních látek, které tělo považuje za toxiny a podle toho se pak také chová. Vyhýbejte se rovněž smaženému sýru, koblížkům, které jsou plné umělých sladidel apod.

Dobroty

Pozor si dejte na želatinové cukrovinky – obsahují až 80 % cukru. Buď si udělejte želatinové bonbony domácí anebo dejte přednost čerstvému či sušenému ovoci bez přidaného cukru. Dalším sladkým mámením je zmrzlina.

U ní většinou nejde pouze o jeden kopeček. Tu si rovněž můžete připravit domácí. Takto by se dalo pokračovat na téma dobroty do nekonečna.

Neříkáme, že si už nikdy nemáte dát nic dobrého, ale domácí je domácí a na trhu najdete i vylepšené variace a zdravější alternativy.

Uzeniny

Uzeniny mají málo opravdového masa, vysokou kalorickou hodnotu a vysoký obsah tuků a solí. Obsahují často látky, které při časté a poměrně vysoké konzumaci podporují rakovinové bujení.

Obrázek: pixabay.com

Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

Nahraďte nezdravé potraviny zdravými alternativami

Některé nezdravé potraviny lze těmi zdravými snadno nahradit.
Foto: Profimedia.cz

Je několik základních surovin, které má doma ve spíži téměř každý. Bohužel mnoho lidí neví, že ač si je koupili v dobré víře, že dělají dobrou věc pro své zdraví, opak je pravdou. Světoznámá trenérka Kayla Itsinesová představila na svých stránkách několik nejčastějších a pro zdraví nejzákeřnějších potravin. Přináší také jejich zdravé alternativy, které mohou být klíčem k udržení zdravé stravy. Jejím posláním je touha naučit ostatní, jak nakupovat a jíst, pokud možno co nejzdravěji.

Sůl se všeobecně používá příliš. Mnoho lidí se jí ale i bojí, protože za ní automaticky vidí sodík, o kterém se toho hodně napsalo. Pravda je ale taková, že ne všechna sůl je špatná. „Sůl ve své dietě rozhodně potřebujeme. Jen některá je lepší a některá horší,“ říká trenérka.

Ačkoli bílá stolní sůl také pochází z mořské soli, povětšinou bývá ochuzena o přirozeně se vyskytující minerály, které se ztrácejí v průběhu zpracovávání soli. Právě proto bývá často doplňována různými aditivy, také se můžete setkat s případy, kdy je sůl bělena.

Alternativy? Rozhodně je to himálajská sůl, která se nejvíce podobá soli v přirozené formě, a pak také přírodní sůl mořská. Cena těchto ochucovadel může být sice vyšší, nicméně co se týče nutričních hodnot, rozhodně stojí za to.

Ochucovací omáčky jsou populární na celém světě. Ať už jako přísada do polévek či jiných omáček, nebo jako nepostradatelná součást grilování. Zkrátka většina hospodyněk má alespoň jednu takovou skleničku s omáčkou doma ve spíži.

Problém nastává ve chvíli, kdy si člověk přečte složení.

Většinou totiž zjistí, že omáčky obsahují nejenom rajčata a chilli, ale například i velké množství cukru, soli a nejrůznějších konzervantů, které jsou nezbytné k tomu, aby se prodloužila životnost.

Dále můžeme jmenovat i barviva, která mají za úkol učinit omáčku atraktivnější pro zákazníkovo oko. Stejné nebo minimálně podobné složení najdete i v omáčkách určených například k těstovinám.

Alternativy? Pokud používáte barbecue nebo jinou ochucovací omáčku spíše výjimečně a stačí vám troška, nemusíte to příliš řešit. Jestliže jste ale jejím pravidelným konzumentem, je rozhodně na čase zvážit zdravější alternativu.

Ačkoli je to pracnější, je rozhodně vhodnější zaměřit se na přípravu domácí omáčky. Existuje nespočet skvělých receptů, on-line kuchařek a inspirací. Pokud jste v časovém presu, je alespoň vhodné přečíst si v obchodě důkladně etiketu a vybrat takovou omáčku, která nevhodných přísad obsahuje co nejméně.

Šunka, salám, slanina, hot dogy a párky. Bez zpracovaného masa si to umí představit jen málokdo. Hlavním problémem u těchto potravin je, že obsahují konzervační látky zvané nitráty. Ty se do nich přidávají proto, aby se zabránilo růstu bakterií, také mají být prevencí proti zkažení a dodávají jídlu barvu i chuť. Tyto potraviny mohou mít také velmi vysoký obsah soli a nenasycených tuků.

Opět platí, že zas tak moc nevadí jíst je občas a v malých dávkách, pokud se ale jedná o denní konzumaci, je vhodné zaměřit se na jejich zdravější verzi.

Alternativy? Kayla Itsinesová jmenuje čerstvě uvařené kuřecí nebo krůtí maso.

To se může stejně například grilovat a může tak být součástí sendvičů a salátů, stejně jako výše vypsané nezdravé zpracované masné výrobky.

Radí, aby se lidé naučili maso zpracovat a raději připravit čerstvé, než aby se uchylovali k jeho průmyslově zpracovaným verzím. Čerstvé znamená výživnější a také méně skrytých nepříjemností.

Mnoho firem uvádí na trh ovocné jogurty se sloganem, že obsahují skutečné ovoce. Místo toho některé firmy používají ovocné šťávy, dřeně anebo koncentrát z ovocných šťáv.

Ačkoli původem je ve všech případech bezesporu ovoce, živin, které kdysi čerstvé ovoce obsahovalo, už v jogurtu bude doopravdy pomálu. A pokud ještě něco zůstalo, ztratí se to v procesu zpracování. Takže ostatně vše, co zbyde, je ovocný cukr a z toho, co měla být původně svačina, se rázem stane dezert.

Alternativy? Raději než kupovaný ochucený ovocný jogurt je lepší držet se starých dobrých přírodních variant, tedy jogurtů bílých. „Nudné, říká řada lidí, to ale není vůbec pravda,“ říká trenérka. „Ochuťte jogurt vlastním ovocem. Zkuste například povařit borůvky s malinami nebo nastrouhat do jogurtu jablko se skořicí. Jeden jogurt může mít rázem tolik příchutí,“ doporučuje.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector