Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu „božská houba…

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán…

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má…

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji…

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá Turkey tail což znamená – krocaní ocas,…

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy…

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků…

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsaženýé beta-glukany jsou získávány…

Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský
Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade…

Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech…

(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 – 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na…

Kurkumin a trávicí systém
Pokud bychom měli vyjmenovat pouze jedinou oblast, která v současnosti vyžaduje největší pozornost, pak by to určitě byl nemocný trávicí systém. Tato „vstupní brána k našemu…

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno…

Extrakt z listí ze stromu Graviola – přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět…

Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem…

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Princip působení Chitomaxu:
Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje…

chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová
FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě…

Dračí krev – Dragons blood
Když se v amazonské džungly někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do…

Danshen Q10 cardio
Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení…

Saffron – Brain and Neuro balancer
Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu…

Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností – novinka na ochranu a regeneraci jater
Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do…

6 tipů jak snížit cholesterol bez léků

Masticha Vena, 100ks 820
Natura Biotika – aktivní vláknina 860

OBSAH ČLÁNKU:

Zvýšený cholesterol už dávno není problémem jen starší generace. Vyšší hladina cholesterolu trápí stále více, dokonce i mladých lidí. Není žádnou raritou zjistit vysoký cholesterol u dítěte. Vysoké hladiny cholesterolu jsou problém, který zpočátku nevidíme. Dlouho se nehlásí žádnými příznaky, můžeme ho mít roky, aniž jsme si toho všimli.

Většinou nás na vysoký cholesterol upozorní rozvoj jiného onemocnění – nejčastěji vysokého krevního tlaku, či cukrovky II. Typu.

Vysoký cholesterol a s ním spojené onemocnění jsou problém, který by vlastně vůbec nemusel vznikat. Je to onemocnění, které souvisí s naším životním stylem a které se masivně rozšiřuje až v posledních desetiletích.

Pokud váš jídelníček tvoří převážně moučná jídla, smažená jídla, množství příloh (rýže, brambory), konzumujete málo zeleniny a ovoce a máte sedavé zaměstnání měli byste zpozornět – buď již trpíte vysokým cholesterolem, nebo se u vás může rozvinout v budoucnu.

Zabránit vysokým hladinám cholesterolu se ve skutečnosti dá dodržováním velmi jednoduchých principů, které vás v tomto článku naučíme. Ať už máte potvrzen vysoký cholesterol, nebo se o hodnoty cholesterolu zajímáte preventivně, tyto tipy jsou určeny pro každého, kdo se chce ve zdraví dožít vysokého věku.

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Hodnoty cholesterolu – jaké mají být?

Cholesterol je běžnou součástí buněk. Bez něj by naše tělo nemohlo správně fungovat – byla by ohrožena regenerace, paměť, hormonální rovnováha a mnohé jiné nezbytné funkce organismu.

Cholesterol se stává problémem, pokud je ho příliš mnoho. Jaké tedy mají být optimální hodnoty cholesterolu?

  • ideální hodnota cholesterolu v krvi by neměla přesahovat 5,2mmol / l
  • za zvýšenou hladinu cholesterolu se považují hodnoty nad 6,2mmol / l.
  • hodnoty nad 6,2mmol / l se označují jako vysoký cholesterol a při těchto hodnotách je obvykle nasazena i léčba na snížení cholesterolu

Tyto hodnoty se během let mění – v minulosti byly akceptovány i vyšší hodnoty cholesterolu.

Kromě hodnot cholesterolu je také důležité sledovat poměr jednotlivých cholesterolových složek – HDL a LDL cholesterolu. Jejich poměr je podle nejnovějších výzkumů mnohem důležitější než číslo celkové hodnoty cholesterolu.

Poměr HDL k LDL by Neměl být menší než 1: 3, ideálně 1,5: 3

  • Proč je vysoký cholesterol nebezpečný? 
  • Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovatVysoký cholesterol je hlavní příčinou rozvinutí nebezpečného cévního onemocnění – aterosklerózy.
  • Jak ateroskleróza vzniká?

LDL cholesterol se při dlouhodobém působení usazuje na stěny cév a snižuje jejich průchodnost. Snížená průchodnost cév způsobuje, že na průchod krve cévami musí srdce vynaložit větší úsilí – zvyšuje se krevní tlak.

  1. Pokud se vysoký cholesterol nesníží a vysoký tlak se bude nekontrolovatelně a dlouhodobě zvyšovat, hrozí tyto následky:
  2. – Srdeční infarkt
  3. – Špatné prokrvení dolních končetin
  4. – Mozková příhoda
  5. – Poruchy erekce

– A mnohé jiné …

Jak snížit cholesterol?

Dobrou zprávou je, že ve většině případů se dá cholesterol snížit i bez léků. Základním postupem pro snížení cholesterolu je změna nebo úprava stravy – dieta. Nasazení a dodržování tzv.

cholesterolové diety dokáže významně ovlivnit hladinu cholesterolu a snížit ji. Pokud vytrváte ve správném stravování dokážete si cholesterol snížit i bez léků, pouze pomocí vhodných potravin.

CHOLESTEROL strava

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Co jíst při vysokém cholesterolu? Potraviny na snižování nebezpečných složek cholesterolu – připravili jsme pro vás 6 zásad, kterými byste se měli při stravování řídit. Tyto potraviny a přírodní doplňky doporučujeme zařadit do stravy, pokud trpíte vysokým cholesterolem:

1. Jezte zdravé tuky – v rámci své cholesterolové diety se nemusíte obávat konzumace živočišných tuků (vajec, sýrů, červeného masa nebo slaniny). Při výběru živočišných tuků je důležité zaměřit se na jejich původ a vybírat si kvalitní živočišné produkty.

Mnohem důležitější než vyhýbání se živočišným tukům je vyvážit jejich příjem dostatkem rostlinných tuků. Používejte za studena lisované oleje. Nejvhodnější je olivový olej, lněný olej nebo konopný olej.

Tyto oleje konzumujte za studena, nepoužívejte je do vaření, ale polévejte jimi již hotové jídlo.

Vyhýbejte se margarínům a konzumaci řepkového a slunečnicového oleje omezte na minimum. Obsahují hodně omega-6 mastných kyselin, jejichž vysoká koncentrace v krvi je škodlivá.

Olivový olej je skutečně výjimečný. Kvalitní olivový olej obsahuje vysoké množství látky zvané hydroxytyrozol, která pomáhá udržovat normální hladinu krevního tlaku, má příznivý vliv na oxidaci LDL cholesterolu a podporuje cirkulaci krve v cévách. 

Extrakt z oliv s vysokým obsahem hydroxytyrozolu je součástí přírodního produktu Masticha Vena. 

2. Ořechy a luštěniny – zajistěte si denní příjem ořechů-konzumujte vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy. Z luštěnin doporučujeme červenou čočku, cizrnu, bob nebo fazole. Luštěninové jídla byste měli konzumovat alespoň jednou týdně.

3. Řekněte ne nízkotučným produktem! V minulosti převládal názor, že hlavní příčinou vysokého cholesterolu je konzumace tučných jídel. Mnoha pacientům bylo nařízeno stravovat se nízkotučnými produkty. Dnes se již ví, že tuky jsou pro tělo velmi důležité.

V nízkotučných výrobcích jsou tuky nahrazeny jinými látkami, často cukrem nebo jinou formou sacharidů. Tyto nízkotučné výrobky, označené jako „light“ obsahují více stabilizátorů, zahušťovadel, umělých přísad, aby se chuťově podobaly klasickým potravinám.

Právě umělé přísady a ochucovadla jsou to, čemu se musíte vyhnout, pokud chcete snížit cholesterol.

4. Ryby a mořské plody – jsou pro doplňování omega-3 mastných kyselin velmi důležité. Alespoň 2x týdně si dopřejte porci tuňáka, lososa nebo jiné ryby, která vám chutná. Vhodný je i rybí olej ve formě výživových doplňků.

5. Zapomeňte na smažení – namísto smažení si vyberte grilování, dušení nebo pečení. Zeleninu se snažte konzumovat v surové formě.

6. Pozor na cukr – bílý cukr byste v domácnosti měly nahradit hnědým cukrem nebo jinými náhradami – kokosovým cukrem, melasou, agávový sirupem. Pod cukrem však nemyslíme jen sladidlo.

Budete mít zájem:  Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?

Chcete-li snížit cholesterol, je třeba snížit hladinu cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi nezvyšují jen potraviny a nápoje s vysokým obsahem rafinovaného cukru, ale i moučná jídla, těstoviny, bílá rýže, konzumace alkoholu a stres.

Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje hladiny špatného LDL cholesterolu a způsobuje zánětlivé onemocnění cév. Zvýšené hodnoty cukru v krvi způsobují postupné zvyšování hladiny inzulínu. To má za následek zadržování vody v těle a zužování cév, což způsobuje otoky, pocení a vysoký krevní tlak.

Dlouhodobě se vyhněte konzumaci množství příloh (brambor, bílé rýže), moučných výrobků (bílé pečivo nahraďte celozrnným nebo Kváskovým), vyvarujte se nákupu polotovarů. Pokud máte chuť na sladkost, nesahejte po sušenkách s obsahem umělých sladidel, vyberte si raději kvalitní hořkou čokoládu.

Zdá se vám, že tyto rady jsou jednoduché? Máte skutečně pravdu. Jejich dodržování nepřináší žádné nadbytečné investice a přece dokáže přinést významné výsledky ve snižování cholesterolu. K těmto zásadám stravování přidejte ještě pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a vaše tělo se vám odmění správným fungováním a dlouhým životem srdce.

PŘEDSTAVUJEME PŘÍRODNÍ KÚRY NA CHOLESTEROL

Sestavili jsme pro vás kúry na vysoký tlak a cholesterol, které mají čistě přírodní složení. Jejich součástí jsou dva unikátní produkty: Masticha Vena a aktivní vláknina Natura Biotika.

Masticha Vena obsahuje kromě chioské mastichy přírodní extrakty z olivovníku, granátového jablka, pepře, červeného hroznů a resveratrol. Díky tomuto jedinečnému spojení Masticha Vena příznivý vliv na:

✅ tlak a cholesterol – pomáhá udržovat normální hladinu krevního tlaku (extrakt z oliv)✅ imunitu organismu – podporuje vstřebávání živin, působí proti mikrobům a parazitům (piperin – extrakt z černého pepře)✅ srdečně-cévní systém – resveratrol přispíva ke zdraví srdečně-cévního systému✅ játra – přispívá k očistě jater (extrakt z černého pepře)✅ trávení – chioská masticha podporuje správné fungování trávicího traktu

Natura Biotika – aktivní vláknina. Vlákninový komplex je složen ze tří druhů vlákniny – psyllium, akáciová vláknina a modřínová vláknina. Díky obsahu psyllia přispívá ke snižování cholesterolu a usnadňuje vyprazdňování. Modřínová vláknina posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (díky obsahu arabinogalaktánů).

Užívání těchto produktů je bez vedlejších účinků. Kúry jsou sestaveny optimálně pro dosahování výsledků.

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Jak pomoci se snížením cholesterolu? Máme pár rad.

Cholesterol se dělí do dvou skupin. Na ten dobrý, který nese označení HDL, a dále na ten špatný, který je označován jako LDL. A právě na ten se společně zaměříme. Hned v úvodu je nutné říci, že oba dva jsou pro naše tělo nezbytné, jelikož se starají o:

  • Zpracování tuků
  • Tvorbu buněk a hormonů
  • Produkci vitamínu D

Ten špatný (tedy LDL) je ale nutné držet ve správných mezích. Bohužel aktuální vývoj ukazuje, že vlivem nekvalitního stravování, ale i vlivem nadváhy lidem dané hodnoty stoupají. Jak si s nimi poradit?

Je to vlastně jednoduché:

  1. Začněte aktivně žít,
  2. jezte střídmě,
  3. také se zaměřte na výběr potravin, které ho dokážou udržet v normě.

Co do svého jídelníčku zařadit?

1. Dejte si avokádo

To je doporučováno doslova jako zázrak spojený s eliminací špatného cholesterolu. I když se jedná o exotickou plodinu, není problém ji pořídit ve většině supermarketů. Konzumuje se syrové a možnosti přípravy jsou opravdu téměř neomezené.

Používá se třeba i do sushi, stejně jako z něho vyrobíte chutný dip. Také se hodí na přípravu pomazánek, nebo k výrobě omáčky na těstoviny. Díky tomu ho lze konzumovat i několikrát týdně, čímž zajistíte dostatek lipidů ve vaší krvi.

Díky konzumaci avokáda tak zlepšíte poměr dobrého cholesterolu k tomu špatnému.

2. Zařaďte do jídelníčku také ořechy

Pokud držíte dietu, jistě víte, že ořechy jsou celkem kalorické. Je to hlavně pro obsah olejů a tuků. Ty jsou ale pro váš organismus zdravé a tak je nutné zaměřit se na jejich přísun. Když zvolíte ty pravé, zajistíte tím vašemu tělu velký přísun omega-3 mastných kyselin.

Právě tyto mastné kyseliny prokazatelně snižují hladiny špatného cholesterolu a tak pozitivně působí na to, abyste byla zdravá. A jaké druhy ořechů jsou ty nejlepší? My doporučíme hlavně makadamové ořechy, nebo mandle. Když je po ruce nemáte, využijte jakékoliv jiné. Obsah prospěšných látek je sice nižší, ale stále velmi dobrý.

Zkuste jíst ořechy pravidelně. Každý den malá hrst ořechů je ideální.

3. Vůbec se nebojte kvalitních rostlinných olejů

Rostlinné oleje jsou v boji proti špatnému cholesterolu velmi doporučovány. Ne však všechny. Prioritou by měla být hlavně jejich kvalita s správná výroba – tedy lisováním za studena. Jedině tak z nich získáte to nejlepší.

Že jsou skutečně prospěšné vám potvrdí nejenom lékaři a různé studie. Potvrdí vám to také středomořská strava. V ní jsou nezbytnou součástí, a jak je vidět, lidé v daných zemích dobře vypadají, stejně jako se dožívají dlouhověkosti.

Data a statistika mluví jasně.

Ideální je používat dané oleje hlavně ve studené kuchyni. Ideální je vytvářet z nich třeba zálivky na saláty. Můžete s nimi ale i pokapat těstoviny, dochutit rybu, nebo používat v různých dalších formách.

Díky tomu do těla dostanete takzvané fenoly. Látky, které na sebe umí navázat cholesterol, díky čemuž klesne jeho hladina. Dále obsahují i prospěšné nenasycené mastné kyseliny.

A jaké oleje jsou v tomto směru hitem? My doporučíme tuto trojici:

  • Olivový olej
  • Konopný olej
  • Avokádový olej

4. Dopřávejte si ryby

U středomořské kuchyně musíme ještě zůstat. A to z důvodu, že jejím základem jsou kromě olejů také ryby. Ty je vhodné konzumovat hned několikrát týdně. A to nejlépe ryby tučné, kam řadíme třeba lososa, stejně jako tuňáka, nebo makrelu.

Tato trojice obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Účinky jsou stejné, jako u zmíněných ořechů. Dostatek těchto látek vám zajistí to, že budete z těla efektivně odbourávat onen špatný cholesterol.

Ten tedy bude na optimálních hodnotách a vy se budete nejenom cítit zdravá, ale podaří se vám eliminovat i možné kardiovaskulární problémy.

TIP: Raději než ryby v konzervě si dejte ryby čerstvé (nebo alespoň zmražené). To je lepší volba.

5. Správná zelenina je tou pravou

Nejenom, že vám dá vitamíny, nebo že vás nijak výrazně nezatíží. Správná zelenina dokáže i snižovat hladinu špatného cholesterolu ve vašem těle. A jaká zelenina je nejlepší? Zkuste třeba ledový salát, ale i špenát, dále pak rukolu nebo polníček.

Obecně můžeme říci, že je to takzvaná listová zelenina. A čím je zelenější, tím pro vás lépe. Jak už jistě očekáváte, ideální je zařadit ji do jídelníčku v syrovém stavu. To nutně neznamená, že budete konzumovat jenom saláty.

Trocha listové zeleniny se hodí ke každému jídlu jako chutný doplněk.

6. Pijte správný nápoj

Obecně jistě víte, že není vhodné pít nápoje, které jsou založené na chemii, stejně jako není vhodné pít nápoje s vysokým obsahem cukru. I když obecně je doporučována hlavně čistá voda, my pro vás máme lepší tip. A to pokud jde o snižování cholesterolu.

Jedná se na antioxidanty bohatý zelený čaj. A nejenom ten. Dobře pomůže třeba i čaj bílý.

Jeho pravidelnou konzumací nejenom snížíte rizika kardiovaskulárních chorob, které plynou z vysokého cholesterolu, ale také se vám povede prospět svému zdraví po více stránkách.

7. Máte chuť na sladké? To je trochu i dobře

Pokud vás honí mlsná, nemusíte vždy odolávat. I když je vysocký cholesterol spojený s vyšší váhou a tedy s tím, že byste se měla vyhýbat sladkému, ne vždy toto tvrzení platí. A to v případě, kdy je tím sladkým kvalitní hořká čokoláda.

Dejte si týdně pár kousků a můžete si být jisti, že zaženete chuť na sladké něčím kvalitním, stejně jako si můžete být jisti, že díky látkám, které obsahují kvalitní kakaové boby, budete velmi dobře bojovat proti vysoké hladině cholesterolu právě ve vaší krvi.

Cholesterol snižující potraviny

Pokud chcete snížit hladinu cholesterolu, zde jsou potraviny a živiny, které mohou přirozeně snižovat hladinu cholesterolu:

  1. Omega-3 tuky – Potraviny s vysokým obsahem omega-3 tuků mohou pomoci zvýšit HDL cholesterol a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  2. Potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny – Rozpustná vláknina váže cholesterol v zažívacím systému, což způsobuje, že ho tělo vylučuje. Konzumujte spoustu ovoce, zeleniny, naklíčených ořechů a semen a dalších potravin bohatých na vlákninu.
  3. Olivový olej – Pomáhá zvyšovat HDL cholesterol.
  4. Česnek a cibule – Tyto dvě potraviny snižující hladinu cholesterolu pomáhají snižovat LDL cholesterol – zejména kvůli jejich sloučeninám obsahujícím síru, které pomáhají očistit tepny.
  5. Byliny – do svého jídla můžete přidat různé druhy koření, jako je bazalka, rozmarýn a kurkuma, které obsahují antioxidanty – pomáhají přirozeně snížit hladinu cholesterolu.

Potraviny, které zvyšují hladinu cholesterolu

Vyhněte se těmto špatným potravinám z hlediska cholesterolu za každou cenu:

  1. Cukr a rafinované sacharidy – Stimulují játra k produkci více cholesterolu.
  2. Alkohol – také stimuluje játra k produkci více cholesterolu. Sklenka červeného vína denně může být kardioprotektivní, nicméně více než to zvýší váš cholesterol.
  3. Kofein – Příliš mnoho kofeinu může zvýšit hladinu cholesterolu. Omezte kávu nebo čaj na maximálně 1 až 2 šálky denně.
  4. Trans-tuky – příjem trans tuků zvyšuje množství zdraví škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Kolik cholesterolu je už moc?

Celkový cholesterol

  • Pod 200 mg/dL – vhodné
  • 200-239 mg/dL – hraniční vysoká
  • 240 mg/dL a více – vysoký cholesterol

LDL cholesterol

  • Pod 70 mg / dL – Ideální pro osoby s velmi vysokým rizikem onemocnění srdce
  • Pod 100 mg / dL – Ideální pro osoby ohrožené srdečním onemocněním
  • 100-129 mg / dL – Ideální
  • 130-159 mg / dL – Hraniční vysoká
  • 160-189 mg / dL – Vysoká
  • 190 mg / dL a vyšší – Velmi vysoký

HDL cholesterol

  • Pod 40 mg / dL (muži) – málo
  • Pod 50 mg / dL (ženy) – málo
  • 50-59 mg / dL – lepší
  • 60 mg / dL a vyšší – nejlepší

Triglyceridy

  • Pod 150 mg / dL – to je žádoucí
  • 150-199 mg / dL – Hraniční vysoká
  • 200-499 mg / dL – Vysoká
  • 500 mg / dL a vyšší – Velmi vysoká, nežádoucí

A co vy? Co děláte pro snížení vašeho LDL cholesterolu? Budeme rádi za komentáře.

Co si dále přečíst o cholesterolu?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jak snížit cholesterol přírodně? Zkuste tyto osvědčené tipy

Věděli jste, že hladinu cholesterolu lze regulovat nejen pomocí léků, ale rovněž přírodní cestou? ✔️ Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak snížit vysoký cholesterol přírodně.

Jak lze snížit cholesterol přírodní cestou?

Některé odborné studie uvádí, že v České republice trpí zvýšeným cholesterolem až 70 % populace (čerpáme např. ze studie IKEM). A my navíc dodáváme – pokud si myslíte, že se problém vysokého cholesterolu týká jen dospělých, zbystřete. Naopak, stejně jako obézních dětí, přibývá i dětí, které trpí vysokým cholesterolem.

Vysoký cholesterol je doslova prevít. Neprojevuje se, nebolí nás, a i přesto nás může pomalu ale jistě zabít. Velmi se totiž podílí zejména na kornatění tepen, také na infarktech a mrtvicích.

Proto lékaři důrazně sdělují veřejnosti, aby svou hladinu cholesterolu pravidelně kontrolovali. Zdali je hladina vysoká, budou vám předepsány léky na snížení hladiny cholesterolu.

Ovšem cholesterol lze rovněž snižovat také bez léků.

Hladinu svého cholesterolu můžeme ovlivnit také skladbou našeho jídelníčku, dostatečným a také pravidelným pohybem. Shozená kila a také mnohem lepší schopnost čelit stresovým situacím, vám v boji proti cholesterolu také pomohou.

Čím negativně ovlivňujeme hladinu cholesterolu v organismu?

  • obezita – kila navíc mají přímý dopad na hladinu LDL cholesterolu
  • nezdravý životní styl – kouření
  • dlouhodobě působící stres
  • vyšší věk (zejména u žen)

Představujeme cholesterol – LDL a HDL

Věděli jste, že cholesterol běžně přijímáme v potravě? A co víc, že si ho naše tělo vytváří v játrech? Důvod je jednoduchý – cholesterol tvoří plazmatickou membránu všech buněk, hlavní složku žlučových kyselin a je prekurzorem steroidních hormonů a vitamínu D (tedy vznikají z něho tyto látky). Možná to zní hrozně složitě, ale ve zkratce – cholesterol má význam při řadě činností našeho sortimentu.

Pokud je ho ovšem nadbytek, pak je nutné zbystřit. V této chvíli totiž započalo jeho negativní působení na náš organismus. Zvýšená hladina cholesterolu je hlavním rizikovým faktorem pro onemocnění srdce a komplexně pak kardiovaskulárního systému.

Cholesterol se dělí na dvě skupiny, nejčastěji popsané anglickými zkratkami: LDL a HDL.

LDL „ low density lipoprotein“ (lipoprotein s nízkou hustotou) a HDL „high density lipoprotein“ (lipoprotein s vysokou hustotou). Zmíněný LDL je často brán jako ten špatný. Naopak, HDL je hodným, dobrým.

1. Dávejte si pozor na stres

Stres velmi zvyšuje hladinu cholesterolu ve vaší krvi a mnoho lidí o tom vůbec netuší. Dokazují to zejména přesná měření. Když se kupříkladu lidé dostanou do jistých stresových situací, lékaři jim ihned naměří o poznání vyšší hladinu cholesterolu.

Se stresem se umíme lépe vyrovnat například tehdy, když jsme dobře vyspaní a také odpočatí. Mnohem hůře se vyrovnáváme se stresem v okamžiku, kdy jsme vyčerpaní. Proto má pro nás daleko větší smysl relaxace, ovšem také různé rekreační sportování, které zlepšuje naši schopnost stresu čelit. Skvělá je také jóga.

2. Které potraviny nám mohou pomoci?

O celé řadě potravin či potravinových doplňků se často můžeme dočíst v různých publikacích. Pouze ovšem některé z nich skutečně umí s hladinou cholesterolu v krvi bojovat. Jedná se především o:

  • Dostatečné množství vlákniny

Ryby

Zaměřte se na ryby, které obsahují velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, tedy zejména mořské ryby

Velmi tučnými mořskými rybami se rozumí zejména šproty, sledě, sardinky, tuňáky, lososy a také makrely. Velmi příznivý obsah zdravých tuků má rovněž sladkovodní pstruh či o poznání vzácnější hlavatka, která patří mezi takzvané lososovité ryby. U nás se zejména prodává krmený kapr, který má velký obsah podobných látek.

Jak na vysoký cholesterol? Takto ho dokážete srazit a nezvyšovat

Vláknina

Hladinu cholesterolu v našem organismu snižují také potraviny, které mají zvýšený obsah vlákniny. Naši předkové konzumovali zhruba 100 gramů denně. My jí sníme zhruba 12 gramů denně namísto doporučených 35 gramů denně. Vláknina totiž velmi tlumí vstřebávání cholesterolu do našeho organismu.

Potraviny, které mají vysoký obsah vlákniny nejsou pouze otruby či naopak psyllium, ovšem také valná většina zeleniny a také ovoce, ovesné vločky, houby, luštěniny, ořechy a další obiloviny. A znáte třeba psyllium?

Ořechy

Lidé, kteří sní denně zhruba 40 gramů vlašských ořechů, mohou snížit celkové množství cholesterolu až o 9,3 %. Stejných výsledků dosáhnete také v případě, kdy budete konzumovat oříšky či mandle. Oříšky mají ovšem mimo jiné také velký obsah kalorií, proto jich rozhodně nejezte více než se doporučuje. Vyhnout byste se ovšem měli zejména slaným praženým oříškům.

Fazole

Fazole jsou velmi dobré pro vaše srdce. Pokud fazole zařadíte do svého jídelníčku, budete moci snížit celkovou hladinu cholesterolu v krvi. A to z velmi prostého důvodu, kterému se říká vláknina. Bylo prokázáno, že fazole umí zpomalit proces vstřebávání celkového cholesterolu z některých druhů potravin.

Špenát

Špenáte obsahuje velké množství luteinu, který se nachází zejména ve vaječném žloutku a také především v zelené listové zelenině.

Velmi dlouhou dobu byl také lutein spojován s prevencí takzvané makulární degenerace, která je jednou z hlavních příčin slepoty.

Výzkum také naznačuje, že zhruba u ¼ šálku potravin, které jsou velmi bohaté na lutein pomáhá velmi dobře chránit i před případným infarktem a to tím, že ze stěn vašich cév odstraňuje jisté nánosy cholesterolu, které následně způsobují jejich ucpání.

Avokádo

Avokádo je výborným zdrojem takzvaných nenasycených mastných kyselin, které následně zvyšují hladinu HDL cholesterolu, ovšem současně také snižují hladinu takzvaného LDL cholesterolu.

Fytosteroly, které naleznete v avokádu, dokáží velmi dobře zpomalit absorbování cholesterolu z přijaté potravy.

Ovšem pozor si dávejte na to, že má o poznání vyšší obsah tuků a také kalorií, proto ho používejte s mírou.

3. Hýbejte se a choďte pravidelně ven

Hladinu cholesterolu ve vaší krvi rovněž ovlivňuje také každodenní pohyb. Stačí pouhých 20 až 30 minut chůze každý den, kterou může pokrýt například cesta do vašeho zaměstnání a zpět. Měli bychom denně zvládnout zhruba 10.000 kroků, což je zhruba necelých 4 až 5 kilometrů.

Velmi užitečné jsou v tomto případě také chytré hodinky, které vaše kroky pravidelně sledují, a to včetně dalších sportovních aktivit, které provozujete. Díky nim si získáte alespoň základní představu o tom, jak se denně hýbete. Pravidelná chůze přispívá k velmi dobré fyzické kondici a tím pádem k lepšímu stavu vašeho kardiovaskulárního systému.

A co doplňky stravy?

Je potřeba si říct, že předchozí doporučení jsou spíše obecnějšího charakteru. Je tedy na každém z nás, jak se postaví k potřebě pohybu, úpravy jídelníčku či změny životního stylu. Abychom vás podpořili, vypsali jsme taktéž látky, které hledejte v doplňcích stravy. Ty neslouží primárně k dopadu na hladinu cholesterolu či léčbě – nicméně, podpoří váš organismus.

1. Yucca

Roslina – bylina z čeledi chřestovitých, podčeledi agávovitých, u níž se zpracovává zejména oddenek. Bylinka Yucca je pak známá pro vysoký podíl saponinů.

Tyto saponiny napomáhají při snižování vysoké hladiny cholesterolu. Díky této bylince se LDL cholesterol váže ve střevech, vytváří spletenec, který se nevstřebá a tělo jej vyloučí. Díky tomu může docházet ke snižování podílu LDL cholesterolu v krvi.

2. Lecitin

Svůj název získala tato látka z řeckého slova „leikthos“ – neboli žloutek. Jedná se o společné označení pro skupinu tuků, přesněji fosfolipidy. Ty jsou složené z mastné kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu.

A proč zmiňujeme lecitin? Protože má vysoký podíl esenciálních mastných kyselin, které dokážou aktivně v krevním oběhu rozpouštět škodlivý LDL cholesterol. Díky tomuto štěpení a rozkladu se nemůže usazovat a je vyloučen krevním řečištěm.

3. Omega-3 mastné kyseliny (nejdůležitější EPA a DHA)

Takzvané esenciální mastné kyseliny jsou pro náš organismus nezbytné, ale tělo si je nedokáže vytvořit – musíme je získávat ze stravy. Důraz klademe na tučné ryby a ořechy. A stejně tak – vhodně zvolené kvalitní doplňky stravy s obsahem Omega 3.

Jak snížit cholesterol přírodně?

Dobrý a špatný cholesterol: V čem je rozdíl a na co si dát pozor?

Cholesterol. To je pojem opředený spoustou mýtů i strachu. Pravdou ale je, že není cholesterol jako cholesterol. Jsou konkrétně dva typy, na které je potřeba myslet. Jeden je prospěšný a ten druhý, jak už to bývá, zase tolik ne. Pojďme se na to podívat více do detailu. 

Nejprve je potřeba říct, že cholesterol je látka, bez které se naše tělo neobejde. Je to důležitý tuk, který nám proudí v krvi. Lidské tělo ho používá pro výstavbu buněk, syntézu hormonů nebo vitamínů. Tvoří také plazmatickou membránu buněk. 

Kde se bere vysoký cholesterol

Běžně se nachází ve stravě, ale dokážeme si ho vyrobit i sami. Naše játra ho denně vytvoří průměrně 500 mg. A to by nám pro zdravé fungování bohatě stačilo. Možná už je vám proto jasné, že problém s cholesterolem spočívá právě v jeho množství.

Jak říká staré moudro – všeho moc škodí. Pokud si tedy příliš nehlídáme, co jíme a cholesterolu máme v těle nadbytek, zatěžujeme organismus a zaděláváme si na zdravotní problémy. A že opravdu není o co stát.

Potýkat se můžeme s onemocněním srdce, cév a koledujeme si i o mozkovou nebo srdeční příhodu. 

Uvádí se, že zvýšeným cholesterolem trpí až 70 % populace. Určitě proto neuděláte chybu, když si tuto hodnotu necháte ověřit u svého lékaře a případně tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Ne vždy je ale zvýšený cholesterol důsledkem nevhodného stravování. Určití lidé mají vrozenou poruchu, jejímž důsledkem je vysoký cholesterol – nehledě na to, jak přísnou dietu dodržují. 

Jestliže s vysokým cholesterolem problém nemáte, pak je určitě vhodné vyhýbat se všemu, co by vás k němu mohlo přivést. Jaké základní body si ohlídat? Důležitý je kvalitní a pestrý jídelníček s výběrem vhodných tuků, dostatek vlákniny, pravidelný pohyb a minimum stresu. 

HDL a LDL cholesterol

Cholesterol není rozpustný v krvi rozpustný, proto musí být v krvi přepravovaný tak zvanými lipoproteiny. Ty pak mohou mít nízkou (LDL) nebo vysokou hustotu (HDL)

Která zkratka patří „špatnému cholesterolu“? Jde právě o LDL, který zároveň tvoří většinu tělního cholesterolu. Má na starost přepravu tukových částic z jater do těla a jeho vysoká hladina zvyšuje riziko výše uvedených zdravotních problémů. 

Oproti tomu HDL lipoprotein, tedy ten „dobrý“, dokáže vstřebat cholesterol z tělních tkání. Následně ho přenáší ho do jater a odtud je pak vyplaven z těla ven. Jeho vysoká hladina může riziko onemocnění srdce, cév a mrtvice naopak snížit.

Co zařadit do jídelníčku

Ať už máte vysoký cholesterol nebo se mu jen chcete vyvarovat, tyto potraviny by ve vašem menu rozhodně neměly chybět. Na prvním místě jsou ryby. Pokud ale patříte mezi milovníky zvířat tak, jako my, máme pro vás další tipy.

Ideální jsou například borůvky. Mají nízký glykemický index, zlepšují krevní oběh a nezvyšují hladinu HDL cholesterolu. Podobně skvělé vlastnosti mají i jahody nebo brusinky. Ze zeleniny se zaměřte na špenát, brokolici, zelí, rajčata, květák nebo méně známý mangold. Skvělé jsou také ořechy, zelený čaj, olivový olej nebo kurkuma

No a pokud vás kromě surovin lákají i nějaké ty hotové dobroty, pak určitě můžete sáhnout po našich salátech nebo pomazánkách. Dali jsme si opravdu záležet na tom, aby naše produkty neobsahovaly žádné látky, které podporují růst špatného cholesterolu. 

Opatrujte se,

vaše SINEA

Vysoký cholesterol: příznaky, léčba (hypercholesterolémie)

Každému je jasné, že pojem zvýšený či vysoký cholesterol znamená,
že by toho cholesterolu správně mělo být méně. Většina také ví, že
onen cholesterol se vyskytuje a měří v krvi.

Co to ale cholesterol je, jakou
má funkci, a hraje-li jednoznačně špatnou roli v našem těle.. zde už
možná leckdo tápe. Není se co divit.

V reklamách je cholesterol
představován pouze jako zlo, které se musí snižovat, ne-li jako jed,
kterým je naše tělo otravováno.

Pravda je ale jiná. Bez cholesterolu bychom si nepostavili jedinou
buňku v těle, nevytvořili vitamin D,
žlučové kyseliny, nevyprodukovali steroidní
hormony
(testosteron, estrogen..)..

Na druhou stranu, cholesterol se ukládá do stěny cév,
stěna tím přestává být pružná, dojde k zúžení vnitřního průměru
(zde se může snadněji zachytit tromb = krevní sraženina), nastává riziko,
že orgán zásobený krví přitékající z této „ucpané“ cévy, nebude
dostatečně prokrvený, a nedostatek kyslíku způsobí jeho odumření
(princip infarktu myokardu – část srdce, která je špatně zásobená
krví, nemá dostatek kyslíku, odumírá, srdce špatně pracuje).

Z toho tedy vyplývá, že v těle je potřeba nějaké určité množství
cholesterolu. Za toto ideální množství se počítá hodnota celkového
cholesterolu nižší než 5,2 mmol/l.

Nad 6,2 mmol/l
hovoříme již o vysokém cholesterolu znamenající výrazné riziko pro
vznik ischemické choroby srdeční (ischémický = nedostatečně prokrvený,
tedy stav, kdy cévy nepřivádějí srdci takové množství okysličené krve,
jaké pro svoji správnou činnost vyžaduje).

Hodnota celkového cholesterolu však není jediná ani ta
nejpodstatnější.
Mnohem více o stavu pacienta vypovídá hodnota vzniklá poměrem HDL
a celkového cholesterolu
 – HDL / celkový = více než 20%
ideálně.

HDL je látka tradičně označovaná jako
hodný“ cholesterol (oproti LDL =
zlý“ cholesterol). Toto označení je však poněkud
zavádějící, neboť mnozí se pak domnívají, že z některé potravy lze
přijímat ten hodný a z jiné zlý.

Cholesterol jako takový je pouze jeden.
Do těla se jednak dostává potravou, jednak ho tělo samo vyrábí (hlavně
v játrech). Cholesterol zlý a dobrý se však neodlišuje místem vzniku,
nýbrž přenašečem, jež se ho ujme. V těle nám totiž cholesterol koluje
na různých nosičích (lipoproteinech).

Jedny nosiče jsou převážně
tukové – LDL (low density lipoprotein) – ty s navázaným cholesterolem
putují do okrajových tkání, kde může cholesterol negativně působit na
cévní stěnu.

Naproti tomu nosič HDL (high density lipoprotein) má velký
podíl proteinů a odnáší přebytečný cholesterol z cév do jater.

  • Ideální hodnoty cholesterolu z vyšetření krve by tedy
    měly být:
  • celkový: pod 5,2 (nad 6,2 vysoké riziko);u dětí: pod
    4,4 (nad 5,5 vysoké riziko)
  • HDL chol :nad 1,4 (pod 0,9 vysoké riziko);u dětí: nad 1
    (pod 0,9 vysoké riziko)
  • LDL chol :pod 3,4 (nad 4,1 vysoké riziko);u dětí: pod
    2,6 (nad 3,1 vysoké riziko)

Rizikové faktory vysokeého choesterolu

Rizikovými faktory pro vysoký cholesterol je v různém poměru
dědičnost a vnější faktory.

Je prokázaná i familiární hypercholesterolémie, což
je autozomálně dominantně přenášené onemocnění (dostane-li dítě od
jednoho rodiče nemocnou sadu genů, onemocní). O zbylých onemocněních
vysokým cholesterolem lze polemizovat, do jaké míry bylo dědičné a do
jaké ovlivněno životním stylem (který mnohdy bývá také tzv. sociálně
dědičný.. – tradice).

Dosud byla řeč o tzv. primárním vysokém cholesterolu. Vysoký
cholesterol je však někdy naměřen jako důsledek nějakého jiného
primárního onemocnění (nejčastěji onemocnění jater, ledvin, štítné
žlázy..)

Prevence vysokého cholesterou

Ze dvou hlavních rizikových faktorů – dědičnost a životospráva –
můžeme (prozatím) upravit pouze jeden. Tedy prevencí je dodržování zásad
zdravého životního stylu.

„Bohužel“ vysoký cholesterol
nebolí, a tak mnoho pacientů bere doporučení zkvalitnění životosprávy
jen jako takové dobré rady od lékaře do života. (Jako když sousedka
poradí vitamin C při chřipce..

), což se jim často vymstí.

Dobré rady pro prevenci vysokého cholesterolu, tedy vzniku aterosklerózy,
tedy vysokého rizika ischemické choroby srdeční, tedy..

  • hlídat si váhu, nechat si navrhnout vhodnou dietu
    v případě obezity
  • hlídat si příjem tuků (měly by představovat
    maximálně 30% celkové energie)

    • z přijímaných tuků dávat větší prostor rostlinným a rybím
  • nepřekračovat příjem cholesterolu 200 mg/den
  • přijímat vyšší množství vlákniny (30 g/den)
  • více konzumovat ovoce a zeleninu
    (vláknina, antioxidanty)
  • snížit příjem alkoholu či ho zcela vyloučit
  • častěji zařazovat ryby a nízkotučné mléčné
    výrobky
  • omezit příjem soli na 6 g/den

Příznaky a projevy vysokého cholesterolu

Velký problém vysokého cholesterolu je ten, že se
neprojevuje. Vysoký cholesterol je spíš hodnota než nemoc.

Toto číslo nás však může informovat o zvýšeném riziku vzniku
ICHS (ischemické choroby srdeční – Angina pectoris,
srdeční infarkt – nejčastější příčina úmrtí u nás).

Proto by
objevení zvýšené hodnoty mělo posloužit nikoli k vyděšení pacienta,
nýbrž jako užitečná informace o riziku, na které tak lze reagovat a
snažit se ho snižovat.

Nemoc vysoký cholesterol se tedy projevuje zvýšenou hodnotou cholesterolu
v krvi. Nejnebezpečnější následek vyššího množství cholesterolu je
jeho ukládání do cév – ateroskleróza.

Jedna z forem vysokého cholesterolu je zcela dědičná. Potomci, kteří
dostanou špatnou výbavu, která vede k jistému onemocnění vysokým
cholesterolem, ji mohou dostat buď od jednoho rodiče nebo od obou. V obou
případech onemocní (neboť se jedná o chorobu dominantní).

Nicméně
potomci, kteří dostali obě výbavy špatné jsou těžce postiženi
již od dětství. Ischemická choroba srdeční se u nich
projevuje v útlém dětství a většina z nich umírá do 20 let (na
infarkt).

Vnějším znakem takto postižených je tvorba
kožních a šlachových xantomů (boule
např. na kloubech ruky).

Oproti tomu pacienti s postiženou alelou (špatnou výbavou) pouze od
jednoho z rodičů, nemusejí mít žádné viditelné příznaky po
dlouhá léta.

Léčba vysokého cholesterolu

Léčba nemoci se vzhledem k tomu, že jejím hlavním rizikem je vznik
kardiovaskulárního onemocnění (onemocnění srdce a cév), zaměřuje na
všechny rizikové faktory pro toho onemocnění. Tedy nemedikamentózní
léčba spočívá ve změně životního stylu (viz prevence nemoci):

  • kouření snižuje množství „hodného“ HDL –
    cholesterolu, proto je doporučováno kouření zanechat
  • obezita taktéž zvyšuje riziko
    kardiovaskulárních chorob
  • zdravá výživa zaměřená na snížený příjem
    cholesterolu
  • pohybová aktivita – (ideální je aktivita, kdy se
    tepová frekvence pohybuje v rozmezí 60 – 75% maximální tepové
    frekvence – ta se vypočítá jako 220 – věk)
  • úprava krevního tlaku – vysoký tlak nahrává
    onemocněním srdce a cév

Z farmakoterapie se na snižování cholesterolu užívají
statiny (lovastatin, pravastatin, simvastatin, fluvastatin,
atorvastain), pryskyřice (cholestyramin, colestipol).

Jak si mohu pomoci sám

.. nejlépe dodržováním doporučeních týkajících se životosprávy.
Vhodné je přemýšlet o zdravé stravě i při volení
způsobu přípravy potravy – omezovat
smažení a pečení, dát přednost vaření,
vaření v páře, dušení. Dále existují seznamy látek a potraviny
s prokázaným účinkem na snížení hladiny cholesterolu v krvi:

  • stanoly a steroly
  • vláknina
  • nenasycené mastné kyseliny
  • lecitin
  • artyčok, cibule, citrusy, česnek, fazole, houby, jablka, len (lněný
    chléb), mandle, oves, ryby (losos, tuňák, sardinky, sleď), rýže, červené
    víno, vlašské ořechy

Komplikace vysokeého cholesterolu

Komplikací vysokého cholesterolu je ateroskleróza, jejíž
riziko zvyšuje.

Diskuse

Další názvy: hypercholesterolémie, zvýšený cholesterol, familiární hypercholesterolémie

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector