Jak na moderní svatební menu? Spojte oběd s rautem

Vymyslet svatební menu bezesporu představuje jeden z nezbytných úkolů, se kterým se musí budoucí manželé vypořádat. A rozhodně nepatří k těm nejlehčím.

Naopak, často totiž představuje tvrdý oříšek, vždyť každému chutná trochu něco jiného. Někdo určitý pokrm miluje, zatímco druhý by jej nikdy nevzal do úst. A co víc, v dnešní době je spousta lidí vyžadujících speciální stravu, ať již z vlastního přesvědčení nebo ze zdravotních důvodů.

Jak na moderní svatební menu? Spojte oběd s rautem

Jaké jídlo na svatební hostinu připravíte pro své hosty vy?

Svatební pohoštění ve zkratce

Nejběžnější situace je ta, že po svatebním obřadu se hosté přesouvají na oběd. Většinou se jej účastní novomanželé, svědci, rodiče a další nejbližší příbuzní, případně přátelé. Teprve v odpoledních až večerních hodinách je pohoštění určeno také pro ostatní svatební hosty. To má nejčastěji podobu rautu.

Na pohoštění se rozhodně nevyplatí příliš šetřit, není nic horšího, než hladoví hosté s kručícím žaludkem. O přípravu jídel se většinou postarají přímo v restauraci nebo hotelu, kde svatba probíhá.

V případě servírovaného slavnostního menu nezapomeňte personál upozornit na pozvané hosty, kterým je nutné připravit odlišné chody – může jít například o vegetariány, vegany nebo osoby, které musí držet bezlepkovou dietu. Jejich potřeby zohledněte také v případě svatebního rautu.

Jak na moderní svatební menu? Spojte oběd s rautem

Zjistěte, zda si můžete zajistit vlastní dort

Stejně tak pamatujte na děti, kterým stačí menší porce jídla, a to by nemělo být příliš pikantní.

Není neobvyklé se domluvit s personálem na tom, že je možné si donést vlastní svatební dort, případně také svatební koláčky a drobné cukroví.

Někdy se za to platí menší poplatek, někdy je to zdarma. Pokud je ale restaurace schopná tento druh sladkých jídel zajistit sama, nemusí s tím souhlasit. Jestliže tedy trváte na vlastním dortu, vždy se dopředu informujte, jaké jsou podmínky.

Další možností je uspořádat hostinu doma. Pak vás samozřejmě čeká podstatně více práce a zařizování. Můžete ale také využít služeb některé osvědčené cateringové společnosti. V teplejší části roku je oblíbené uspořádat večer na zahradě formou neformálního grilování.

Jak vypadá svatební oběd?

Pokud nepočítáme přípitek, nejčastěji se svatební menu skládá ze čtyř chodů: předkrm, polévka, hlavní chod a dezert.

Zpravidla se lze setkat se více variantami svatebního oběda, a to v tradičním nebo moderním duchu. Pro inspiraci uvádíme možnou skladbu jídel jako vzor pro vaši svatbu:

Tradiční menu na svatební hostinu

Překrm: Šunková rolka se šlehačkou a křenem
Polévka: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi
Hlavní chod: Svíčková na smetaně s brusinkami a šlehačka, houskový knedlík
Dezert: Tažený jablečný závin se skořicí a ořechy

Jak na moderní svatební menu? Spojte oběd s rautem

Moderní svatební předkrm

Moderní, netradiční svatební menu

Předkrm: Grilované krevety s bylinkovým dipem
Polévka: Krémová chřestová polévka s opečenou bagetkou
Hlavní chod: Opékaný filet z lososa na listovém špenátu, jemné bramborové pyré
Dezert: Panna cotta přelitá jahodovou omáčkou

Večeři uspořádejte formou rautu

Raut má oproti servírovanému menu hned několik výhod. Zahrnuje větší spektrum pokrmů, proto si v drtivé většině každý vybere to, co má rád a na co má chuť. Neriskujete, že neodhadnete počet porcí nebo množství jídla.

Raut můžete zvolit buď samoobslužný, případně s obsluhou, která hostům bude pokrmy na talíře servírovat.

Co by nemělo chybět na vašem svatebním rautu?

  • Sýrové mísy – směs různých druhů sýrů (parmezán, ementál, brie, came,bert, eidam, gouda, hermelín, niva apod.)
  • Zeleninové mísy – rajčata, papriky, rukola, polníček, salátové okurky, olivy, hlávkový salát
  • Zeleninové saláty – šopský, rajčatový, zelný, Coleslaw apod.
  • Masové mísy – guláš, dušené maso, kuřecí a vepřové řízečky, šunka, salám, klobásky
  • Přílohy k masu – bramborový salát, dušená rýže, opékané brambory, bramboráčky
  • Pečivo – krájený tmavý i světlý chléb, housky, rohlíky, toastový chleba
  • Dezerty – tradiční svatební koláčky, drobné svatební cukroví, jablečný štrúdl, dortíky, muffiny
  • Ochucovadla – kečup, hořčice, různé druhy dresinků a studených omáček, pepř a sůl

Rychlé rady pro jídlo na svatbu

  1. Zejména u večerního rautu počítejte raději s objednáním většího množství jídla. Není nic horšího, než hladoví hosté. A pokud uvidíte, že by jídlo mělo zbýt, můžete jej darovat hostům v rámci svatební výslužky.
  2. Před samotným objednání svatebního jídla si vždy nechcete stanovit přesnou cenu.

  3. Zpracujte si svatební menu do formy jídelního lístku, kde bude uveden seznam servírovaných pokrmů. Tyto jídelní lístky si nechte vytisknout ve stejné grafice jako máte program dne nebo svatební oznámení a každému z hostů jej umístěte na svatební stůl.

  4. Máte na svoji svatbu pozvaného vegetariána nebo vegana? Připravte pro ně speciální vegetariánské a veganské svatební menu. Jistě vám za tento vstřícný krok budou vděční.
  5. Pro svatbu konanou v teplém počasí připravte spíše lehké, letní svatební jídlo.

  6. Pokud zvolíte samoobslužnou variantu rautu, ušetříte peníze za personál. Většinou vyjde raut finančně lépe než banket.
  7. Plánujete zvolit luxusní, netradiční menu? Zjistěte si u hostů, zda jedí například mořské plody, a případně pro ně vymyslete a nechte připravit alternativu.

  8. Pro nejmenší svatební hosty připravte spíše jednodušší, méně kořeněná jídla, s menšími porcemi.
  9. Nezapomeňte také na nápoje a nápojový lístek.

Výzdoba slavnostní tabule

Chutný pokrm podtrhne vkusně provedená výzdoba slavnostní tabule. Její konkrétní podoba odráží vkus snoubenců, zejména pak přání a požadavky nevěsty. Většinou je barevně sladěná se svatbou jako takovou.

Jak na moderní svatební menu? Spojte oběd s rautem

Svatební tabule připravená na svatební menu

Nejčastěji zahrnuje květinovou výzdobu, stoly jsou pokryty ubrusy a v jejich středové části se nachází organza nebo hladká stolová šerpa. Nechybí ani drobné dekorace jako svíčky, jmenovky nebo svatební ubrousky, případně ozdobné kamínky a podobné dekorace.

Slavnostně nazdobená tabule dokáže umocnit jedinečnou atmosféru a prohloubit celkový zážitek ze svatby a pohoštění.

Jaké tipy a nápady na svatební menu doporučujete vy? Podělte se s námi o vaše příklady a ukázky jídel.

Sdílejte článek s přáteli

Jak na moderní svatební menu? Spojte oběd s rautem

Jen co poslední zrnko rýže dopadne před rozzářené novomanžele, vydá se svatební konvoj na slavnostní oběd. Klasikou na něm sice zůstává knedlíčková polévka a svíčková, ale už nejsou pravidlem. Velkou oblibu si navíc získává moderní přístup k celému pohoštění, a to sice oběd spojený s rautem.

V čem jsou jeho výhody a nevýhody? Jak postupovat v případě, že máte mezi hosty člověka s potravinovým omezením? A na kolik peněz vůbec přijde svatební oběd?

V ceně svatebního menu může být i večerní raut

Pokud budete vyžadovat klasické svatební menu, můžete už po prvním telefonátu do restaurace zjistit obvyklou nabídku a celkovou cenovou kalkulaci. Ve většině podniků, kde jsou zvyklí pořádat svatby, mají totiž připravenou nabídku různých svatebních menu.

Vybírat můžete obvykle z několika cenových i druhových variant. Od té nejlevnější (kolem tří set korun) přes běžnou (kolem sedmi set korun) až po náročnější (tisíc korun a výš). Cena je uvedena za osobu.

Počítejte s tím, že čím lepší místo, kvalitnější suroviny i servis, tím vyšší ceny. „Samotné svatební menu bývá často zcela klasické: na předkrm šunková rolka, knedlíčková polévka, na hlavní chod svíčková a dezertem na českých svatbách bývá svatební dort.

Koláčky se na stole objevují jako doplněk k dezertu,“ říká Lucie Holá ze Svatební agentury Lucie Holá.

Dort ani dezert přitom ve většině případů nejsou součástí svatebního menu nabízeného v restauracích, jde o samostatnou položku.

Budete mít zájem:  Graves-Basedowova choroba (Gravesova choroba) – příčiny, příznaky a léčba

Jak na moderní svatební menu? Spojte oběd s rautem

Součástí ceny nemusí být ani svatební výzdoba stolu a přípitek. Ač je to spíše výjimkou, někde se platí i za pronájem prostor v restauraci. Například plzeňský Hostinec u Matasů uvádí, že za pronájem vnitřních ani venkovních prostor neúčtují, ale až při obsazenosti od pětadvaceti osob.

Za malou svatbu tak platit budete. V brněnském Žebětínském dvoře je ve finální kalkulaci za svatební menu zohledněn i večerní raut, proto se na první pohled může zdát, že je cena vysoká.

Určitě se tedy předem podrobně informujte, co všechno je v ceně svatebního menu započteno a co je třeba zaplatit zvlášť. 

Hodláte-li pořádat svatbu klasickou, máte vyhráno. Vyberete si z připraveného restauračního menu, zaplatíte a pak už si jen užijete svůj den. Jenže dnes je celá řada lidí, kteří mají potravinové alergie či omezení, a i s tím je třeba si před dnem D poradit.

„Výjimek ve stravování na svatbě je poslední dobou opravdu hodně. Zcela běžně se snoubenců ptám, zda je některý ze svatebčanů na něco alergický nebo má nějakou zvláštní dietu. V devadesáti procentech případů odpoví kladně.

Nejčastěji jde o nemléčnou dietu, bezlepkovou dietu nebo alergii na ořechy,“ uvádí Veronika Polehlová, svatební koordinátorka AV Your day.

O takových lidech musí v zázemí restaurace vědět a připravit se na ně. „Svatebčanům radím, aby nechali své hosty předvybrat ze tří variant hlavního chodu ještě před samotnou svatbou.

Svůj výběr mi potvrdí elektronickou cestou, já následně informuji restauraci, která bude dopředu vědět, kolik porcí kterého jídla má připravit,“ popisuje možnosti výběru Lucie Holá. Pokud bude restaurace znát počet konkrétních jídel, nebude docházet k prodlevám se servírováním ani dohadům svatebčanů o tom, co kdo nejí.

Tato forma předvýběru je ale obvyklá zejména v dražších restauracích, které se na takové situace umí lépe připravit, neboť s nimi mají větší zkušenosti.

„Teď jsem měla svatbu, před níž si nevěsta myslela, že většina hostů zvolí k obědu svíčkovou. Ale na základě předvýběru, kde si hosté vybírali ze steaku z tuňáka, vepřového steaku, vegetariánského pokrmu a svíčkové, jsme zjistili, že svíčkovou nechce skoro nikdo. Tady se ukazuje, že pokud mají lidé možnost výběru, často klasiku nevolí,“ popisuje situaci z nedávné doby Lucie Holá.

2. Než výběr na místě, raději jednotné menu

Pokud byste chtěli nechat vybírat hosty až na místě z několika jídel, které restaurace běžně nabízí, vězte, že servírování a prostoje budou neúnosné a polovina svatebčanů, včetně vás, bude notně nervózních.

Pokud vám restaurace nenabídne možnost předvýběru, je vhodné zvolit jednotné menu pro všechny, maximálně vytvořit druhé jídlo pro vegetariány nebo bezlepkáře.

3. Oběd spojený s rautem: vybere si každý

Máte-li vybíravých hostů na svatbě nespočet, je nejlepší zvolit moderní přístup, který se teď na svatbách hojně využívá. Spočívá v kombinaci oběda s rautem. „Místo čtyřchodového svatebního menu se podává jen předkrm a polévka a místo hlavního chodu se rovnou otevře svatební raut,“ upozorňuje na novinku Lucie Holá.

Jestli se ale domníváte, že jde o ekonomickou výhodu, je tomu přesně naopak. Raut není cenově levnější než hlavní chod, spíše vychází dráž, protože musíme mít k dispozici větší množství položek o dostatečné gramáži.

Výhoda to je pouze pro hosty, protože se nemusí smiřovat pouze se svíčkovou (byť i ta může být součástí rautu), ale mohou si vybrat z široké nabídky to, nač mají chuť.

Zcela odpadnou diskuze s číšníky, závidění jídel, vystydlé porce, a navíc se hosté mezi sebou při uzobávání mohou snáze seznámit.

Čtěte k tématu: Slaný raut na svatbě: Obejdete se i bez chlebíčků 

Klasika, nebo alternativa?

Myslíte, že rodiče a prarodiče očekávají na vaší svatbě klasickou svíčkovou, ale vy byste raději modernější menu? Mnohdy stačí zvolit kompromis v některých položkách v menu. „Naprostá většina novomanželů volí klasiku, aniž by přemýšleli nad jinými variantami.

Přitom namísto šunkové rolky lze podávat kvalitní domácí paštiku s domácím pečivem, namísto dortu, který se může krájet až večer, lze vybrat například zmrzlinu,“ říká Lucie Holá a přidává radu: „Málokdo bude vzpomínat na knedlíčkovou polévku a svíčkovou, ale skvělý steak z tuňáka, který nemáte každý den, na ten jen tak nezapomenete.

Ale je to samozřejmě hodně o penězích, čím zajímavější a lépe zpracované jídlo, tím dražší.“

Trendy ve svatebním menu – jaká jídla vybrat

Protože jsme národ gurmánů, svatební menu musí obsahovat dobré jídlo a pití. Svatební hostina je tradičním zvykem. Většinou pak následuje svatební raut. Jaká vybrat svatební jídla? Můžete vsadit na tradiční české pokrmy i moderní trendy na svatební tabuli. 

Než začnete přemýšlet nad výzdobou a druhy pokrmů, promyslete si také zasedací pořádek na společenskou akci. Sezení u svatební tabule má svá pravidla. Klasické svatební menu má 4 chody plus přípitek.

Jako předkrm se podává často šunková rolka s křenovou šlehačkou nebo smetanovým krémem. Polévka bývá v podobě hovězího nebo kuřecího vývaru s játrovými knedlíčky.

Následuje svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami, knedlo vepřo zelo nebo pečená kachna a jako dezert se podává svatební dort a koláčky.

Moderní svatební menu

Tradiční česká jídla jsou těžká a mnoho lidí dnes dává přednost lehčím jídlům. Jako předkrm můžete  podávat například filátko ze pstruha se zeleným chřestem, polévka může být krémová s brokolicí nebo hráškem, jako hlavní chod se hodí libový steak s čerstvými bylinkami a grilovanou zeleninou a jako lehký dezert můžete zvolit horké maliny. 

Vegetariánské svatební menu

V dnešní době je nutné počítat i s bezmasou variantou. Jako předkrm můžete zvolit lehký salát z grilované zeleniny se sýrem fetta, jako polévku brokolicový krém s krutony, na hlavní chod zeleninový špíz v žampionovém soté s jasmínovou rýží nebo třeba se špenátovými placičkami a jako dezert ananasové carppacio.

Dort, zákusky a výslužky

Tradiční dorty s holubičkami z marcipánu v dnešní době často nahrazují hranaté dorty s marcipánem ozdobené čerstvými květy. Oblíbené jsou i ovocné nebo tvarohové varianty. Své místo si získávají i cupcakes, mini dortíčky a menší zákusky. Do výslužek patří drobné cukroví a svatební koláčky.

Svatební raut

Večerní raut pro širší skupinu hostů často bývá zařazen už místo svatební hostiny hned po svatebním obřadu. Výhodou je, že si každý vezme, co mu chutná. Velmi oblíbené jsou mini řízečky, obložené sýrové a šunkové talíře, doplněné spoustou zeleniny a ovoce.

Pokud se na to chytáte, podívejte se, jak jíst ovoce podle etikety. Hodně se používá sushi a mexické pokrmy. Oblíbené jsou grilované pochoutky, které můžete skvěle zpestřit tomatovou, jogurtovou, bylinkovou či křenovou marinádou.

Pro vegetariány je to tofu a grilovaná zelenina. 

Svatební raut

Svatební menu versus svatební raut

Pohoštění za oběd na jednoho hosta vyjde od 500 do 1 000 korun, na celý den 1 500 až 3 000 korun. Svatební cukroví asi 500 korun na kilogram. Svatební dort od 1 000 do 5 000 korun. U rautu počítejte s přibližnou cenou kolem 500 až 1 000 korun na osobu.

Budete mít zájem:  Laryngitida U Dětí Příznaky?

Ať už se rozhodnete jakkoliv, bude se vám hodit spolehlivý dodavatel ovoce a zeleniny ve vysoké kvalitě.

Pokud hledáte na raut nebo přípravu menu něco speciálního, jako jsou exotické druhy ovoce, zeleniny, bylin nebo hub, obraťte se na nás jakožto společnost Gastrofresh, jelikož máme se zásobováním podobných akcí bohaté zkušenosti. 

Nápoje a alkohol ve svatebním menu

Na žádné svatbě nesmí chybět dobré pití. Důležitý je svatební přípitek, na který se hodí suchý sekt. Na uvítanou se podává cinzano, martini či portské.

Na večer potřebujete kvalitní bílé i červené víno, pivo, destiláty (obzvláště populární jsou dnes karibské rumy) a likéry. Velmi oblíbené jsou také míchané ovocné nápoje a koktejly.

K dispozici musí být čistá perlivá a neperlivá voda, limonády a džusy. Někde je zvykem tradiční svatební čaj. 

Tipy, jak pořídit pohádkovou svatbu za málo peněz

Pokud svůj důležitý den chcete oslavit nejen s rodinou, ale třeba i s kamarády nebo kolegy z práce, počítejte s tím, že se vám sejde nejméně okolo padesáti lidí. Schválně si to zkuste cvičně spočítat a nezapomeňte ani na partnery a děti svatebních hostů. Jejich seznam by měl být tím, od čeho se spolu s datem a místem svatby při plánování „odpíchnete“.

Šaty a prstýnky budete pořizovat jenom jedny, ale počet strávníků může s rozpočtem pěkně zacvičit. Aby bylo co jíst i pít i o půlnoci, počítejte okolo pětistovky na jednoho.

Rovnou zapomeňte na to, že byste si na celý den oslav pronajali zámek – třeba ten v Brandýse nad Labem stojí na celý den 50 000 korun (další objekty a ceny najdete na www.eseta.cz).

Když chystáte jen malou svatbu pro nejbližší rodinu, vystačíte s 15 tisíci. Až 100 tisíc si připravte, když pozvete 50 lidí.

Oběd jen s rodinou, oslavu v kempu
Běžnou praxí je, že na obřad pozvete všechny, ale slavnostní oběd si dáte jen s rodinou a kamarádi přijdou zase až na oslavu. Pro ně se většinou připravuje občerstvení formou rautu nebo třeba pečením prasete.

Obojí můžete udělat na jednom místě, ale zjistěte si, za jakých podmínek bude majitel ochoten kvůli vám restauraci pro veřejnost uzavřít. Obvykle svatbě vyhradí jen salonek a běžný provoz restaurace jede dál. Nebo oslavu můžete udělat někde na chatě.

Pokud potřebujete ubytovat svatební hosty, může být dobrým řešením udělat oslavu v kempu. „Trochu jsem se toho bála, ale nakonec to bylo úžasné. Majitelé autokemp Luxor krásně nazdobili, jídla bylo dost a nebylo to drahé,“ vypráví Eva Marková z Mariánských Lázní.

Pokud většina hostů musí na svatbu dojet, není úplně nejlepší je po obřadu nechat tři nebo čtyři hodiny bloumat po cizím městě. Jednou z možností je oběd i hostinu spojit, tou druhou jít na oběd s rodinou ještě před obřadem.

Jestli peníze nemusíte tolik počítat a plánujete větší svatbu, najměte si svatební agenturu. Na svatbě se budete jen bavit.

Kupte prstýnek jen pro nevěstu
Za dva snubní prstýnky utratíte nejméně 4 000 korun. Pokud už předem víte, že ženich prstýnek stejně nosit nebude, kupte ho jen pro nevěstu. Ušetřit můžete díky volbě moderních šperků z chirurgické oceli, pár seženete už za 700 korun. Zkuste www.chirurgicka-ocel.cz nebo www.ironsteel.cz.

Na svatebním oznámení ušetříte, když ho rozešlete jen elektronicky, i když to není úplně ono. Za papírové počítejte nejméně 15 korun za kus plus obálky a poštovné. Nápady na originální oznámení najdete například na www.svatbajinak.cz (minimální objednávka je 30 kusů, když jich vezmete 70, kus vyjde na 22 korun).

Aby vás nezaskočili nezvaní hosté, rozlišujte oznámení s pozváním ke svatebnímu stolu a na oslavu. „Většinou se vybraným hostům k oznámení přidává ještě jedna kartička s informací, kde a v kolik hodin je svatební oběd nebo oslava,“ říká Alena Papežová z agentury České svatby.

Zvažte, jestli necháte vytisknout i menu či jmenovky na svatební stůl. Ty mohou být i netradiční, třeba z perníku – takové vyjdou asi na dvacetikorunu. Levnější květiny dostanete, když si vyberete ty sezonní. I tak na kytici pro nevěstu počítejte alespoň se dvěma tisíci korun.

Uvažujete o předmanželské smlouvě? Vyplatí se, když máte velký majetek, nebo naopak dluhy či jeden z vás podniká.

Dá se pořídit svatba bez peněz?
Když na to přijde, nemusíte za svatbu zaplatit ani korunu. Jestli nechcete, peníze nemusíte utrácet ani za šaty, snubní prstýnky nebo květiny, úředník vás oddá i v civilu.

Podmínkou je, že oba máte trvalé bydliště v Česku a vezmete se na takzvaném úředně stanoveném místě, což jsou oddací síně městských a obecních úřadů. Můžete si vybrat jakoukoli síň v Česku. Kontakty na úřady po celé republice najdete na www.statnisprava.cz.

Pokud však chcete svatební obřad udělat někde jinde – třeba v parku nebo mimo úřední hodiny, už si úřad naúčtuje tisícikorunový poplatek.

Když si vyberete místo a termín, na úřad předem zavolejte a ověřte si, jestli mají volno. Může se stát, že atraktivní data, jako bylo letos například 8. 8. 2008 či 20. 8. 2008, jsou dlouho dopředu obsazená. Pokud se trefíte, můžete se vzít třeba zítra.

Podstatné jsou jen doklady
Svatby mají na úřadě na starosti oddělení matrik. Tam musíte v úředních hodinách zajít a ještě před obřadem vyplnit takzvaný dotazník k uzavření manželství. S sebou na matriku si nezapomeňte vzít rodný list a občanský průkaz.

Jestli je jeden z vás rozvedený nebo ovdovělý, budete potřebovat i pravomocný rozsudek o rozvodu či úmrtní list. Do 14 dnů od sňatku si musíte vyměnit občanský průkaz, po obřadu vám ustřihnou růžek. Výměna občanky je zdarma.

Vzít se můžete i bez prstýnků…
Jediné, co ke svatbě opravdu potřebujete, jsou dva svědci s platným občanským průkazem. Je jen na vás, jestli oslovíte kamarády, nebo na poslední chvíli seženete někoho třeba na ulici.

I svatební hostinu můžete vynechat. „Kamarádi nám ve středu večer volali, jestli bychom ve čtvrtek v deset hodin ráno měli čas. Ukázalo se, že se budou brát a potřebují svědky,“ vypráví Míša Krátká z Prahy.

„Po obřadu jsme si zašli na kávu a v půl dvanácté bylo po všem,“ dodává.

… zvažte ale, zda nebudete litovat
Než se však do takovéhle svatby vrhnete, dobře si to rozmyslete. Za pár let vám může být líto, že jste to takhle „odbyli“. A možná budete muset čelit i zklamání a rozčarování ze strany rodiny a nejbližších přátel, kteří chtěli být při tom. Svatbu pro 15 lidí dokážete podle následujícího rozpočtu pořídit za 15 000 korun.

 Služba Cena (v Kč)
 Obřad na úřadě        0
 Svatební oznámení včetně poštovného (30 ks)     750
 Půjčovné – levnější šaty pro nevěstu  1 900
 Účes od kadeřnice     800
 Snubní prstýnky  4 000
 Jednoduchá kytice pro nevěstu, myrty, ozdobení 5 aut  1 200
 Svatební dort  1 000
 Jednoduché menu 350 Kč na osobu  5 250
 Celkem 14 900

Jaká svatební jídla letí? Vyberte si menu pro svatební hostinu

Česko je národem gurmánů a dobré jídlo a pití je neodmyslitelně spjato i se svatebním veselím. Však také je všeobecně známo, že láska prochází žaludkem.

Budete mít zájem:  Léčba Kmenovými Buňkami Zkušenosti?

Tradičním zvykem je, že po svatebním obřadu následuje slavnostní hostina, kam bývají zváni hlavně rodiče a nejbližší přátelé. Večer pak následuje raut, kam už ženich s nevěstou zvou širší okruh přátel, sousedy, apod.

Jak vypadají tradiční česká svatební jídla, a jaké moderní trendy se do obsahu svatební tabule promítají?

Jak vybrat nejlepší svatební jídla na hostinu?

Jestliže už máte místo pro hostinu, následuje ještě důležitější výběr samotného jídla. Pamatujte si, že svatba může znamenat skutečný ráj chutí nebo také gurmánský pohřeb.

Ještě před pár lety byla na každé svatbě vidět šunková rolka s křenem, knedlíčková polévka a svíčková. Dnes už jsou lidé trochu zhýčkanější a chtějí své chuťové pohárky rozmazlovat něčím trochu méně klasickým.

Ovšem klasika se našich stolů stále drží.

Začneme tedy klasikou. Klasické svatební menu má 4 chody. Pokud bychom počítali i přípitek, je to 5 chodové svatební menu. Jako předkrm se podává již zmíněná šunková rolka s křenovou šlehačkou nebo smetanovým krémem.

Polévka, kterou by se měli hosté podle tradice krmit, bývá hovězí nebo kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou.

Hlavní chod je tvořen oblíbenými českými jídly (svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami, knedlo-vepřo-zelo, pečená kachna se zelím a knedlíkem a jako dezert bývá podáván svatební dort či typické svatební koláčky.

Jak uspořádat zasedací pořádek na hostině

Moderní svatební menu. Inspirujte se!

Tradiční česká jídla jsou sice velmi chutná, ale hodně hutná a těžší na trávení. Bohužel nevyhovují všem. Vzhledem k tomu, že většina svateb se odehrává v létě, je celkem logické, že lidé dají přednost lehčím jídlům. V takovém případě se jako předkrm hodí podávat například filátko ze pstruha či candáta se zeleným chřestem.

Polévka může být houbová nebo brokolicová (ideálně krémová). Klasickou svíčkovou snadno nahradí steak s čerstvými bylinkami a grilovanou sezónní zeleninou. Bezmasou variantou je zeleninový špíz doplněný o špenátové placičky. Čím dál oblíbenější je i zvěřina. A celý slavnostní oběd můžete skvěle dokončit lehkým dezertem např.

lívaneček se zmrzlinou.

Moderní svatební předkrmy:

  • caprese s baby mozzarellou,
  • parmská šunka se žlutým melounem,
  • uzené filátko ze pstruha se zeleným chřestem,
  • humrové capuccino se sýrovou sušenkou,
  • smažené kapří hranolky, apod.

Jaký alkohol se hodí na přípitek?

Polévky pro moderní gurmány:

  • silná smetanová polévka z lesních hub,
  • francouzská cibulačka se sýrovými krutony,
  • jemný lososový krém s bílým vínem,
  • francouzská rybí polévka.

Trendové svatební hlavní chody:

  • biftek na zelném pepři s mandlovým těstíčkem,
  • kachní frikasé s restovanou zeleninou a mini brambůrky,
  • jehněčí kotletka s rozmarýnem,
  • jelení ragů na víně,
  • pomalu pečená hovězí svíčková
  • myslivecké jelení plátky na pepři s rýží.

Dezerty, které frčí:

  • mražený čokoládový krém s čerstvým ovocem,
  • limetková Panna Cotta s horkými malinami,
  • čokoládové brownies,
  • gratinované mango s citronovým sorbetem.

Svatební jídelníček pro vegetariány

Součástí svatební hostiny bývá obvykle maso. Protože ale roste počet vegetariánů, může se objevit nutnost zařadit mezi svatební jídlo i vegetariánské menu. Nemusí vás to ale děsit, není to tak náročné, protože i bezmasé pokrmy mohou být velmi kreativní, nápadité a chutné.

Jako předkrm můžete zvolit lehký salát z grilované zeleniny se sýrem fetta, jistě neurazíte brokolicovým krémem s krutony. Do hlavního chodu se výborně hodí zeleninový špíz v žampionovém soté s jasmínovou rýži a jako dezert ananasové carppacio.

Do modernější podoby se dostal i máslový dort. Dnes je „in“ hranatý dort s marcipánem a ozdobený čerstvými květy. Chutné jsou cupcakes, mini dortíčky, apod.

Zachovali se ale i tradiční dorty s holubičkami z marcipánu, které si volí většinou nevěsty, které chtějí klasickou svatbu. Tento dort obvykle peče i maminka nebo babička.

Stejně tak často se příbuzní vrhají do pečení výslužek, cukroví a svatebních koláčků.

Recept na kynuté svatební koláčky. Pochutnejte si nejen na svatbě

A kolik to všechno stojí? Pohoštění za oběd na jednoho hosta se pohybuje od 500 do 1000 korun, pohoštění na jednoho hosta za celý den 1500 až 3000 korun. Svatební cukroví stojí přibližně 500 Kč za kilogram (pokud si ho pečete sami, vyjde levněji). Samostatnou kapitolou je svatební dort, který může stát 1000 korun, ale klidně i 5000 korun a více.

Jídlo na svatební raut

Probrali jsme jídlo na hostině, ale neméně důležitý je i večerní raut pro širší skupinu hostů. Svatební raut celkově získává stále více na oblibě a mnoho snoubenců zařizuje raut místo hostiny.

Ti, kdo chtějí ušetřit a navíc nechtějí řešit, koho na svatební hostinu pozvat a koho ne, volí rautové občerstvení hned po svatebním obřadu. Nikdo tak nemusí nikam odcházet nebo někde čekat a novomanželé navíc ušetří.

Výhodou je i to, že si každý vezme, co má rád a nemusíte se bát, že se svatebním menu netrefíte někomu do chuti.

Asi vás zajímá, jaké má svatební raut menu. To se samozřejmě nedá úplně přesně říct, protože záleží ne velikosti svatby, na preferencích i finančních možnostech. Velmi oblíbené jsou mini řízečky a sýrové či šunkové talíře. Boduje sushi a mexické pokrmy.

Velmi častým doplňkem bývají grilované pochoutky, které můžete doplnit lahodnými marinádami (tomatová s mátou, jogurtová, pažitková nebo křenová). Na vegetariány čeká například tofu nebo i grilovaná zelenina. Určitě vás také zajímá u svatebního rautu cena. Ta se samozřejmě bude vždy o něco lišit.

Záleží na tom, jak velký raut bude, zda si ho děláte sami nebo máte objednaný od někoho jiného, a také jaké druhy pokrmů na něm chcete podávat. Počítejte s přibližnou cenou kolem 500 až 1000 korun na osobu.

Svatební tabule: Dekorace a pravidla na která byste neměli zapomenout

A co ještě se může objevit v menu svatebního rautu? Tady vám přinášíme několik tipů:

  • roládky z kuřecích prsíček s listovým špenátem a uzeným lososem,
  • moravský vál – uzené, šunka, klobásky – krájené s beraními rohy, medovými cibulkami, jablky a zeleninou,
  • hovězí Carpaccio s limetami, parmezánem
  • zvěřinová paštika s mandlemi a brusinkovou omáčkou,
  • capresse – mozzarela s tomaty, bazalkou v aceto di balsamico a olivovém oleji,
  • výběr sýrů domácí s hroznovým vínem, brusinkami,
    vlašskými ořechy a medem,
  • kuřecí soté se zeleninou a sýrovou omáčkou,
  • hovězí gulášek, cibulka, křen,
  • bramboráčky,
  • dušená rýže,
  • banketní pečivo světlé, tmavé, celozrnné,
  • chléb,
  • míchaná zelenina – okurky, rajčata, ředkvičky, paprika, listový salát, čekankové puky,
  • ananas, banány, jablka, hroznové víno, citrusové plody, jahody.

Nápoje a alkohol na svatební hostině

Na žádné svatbě nesmí chybět dostatek dobrého pití. Velmi důležitý je svatební přípitek, na který se ideálně hodí klasický suchý sekt. Na uvítanou se podává cinzano, martini, becherovka, portské, apod. Průběh večera by mělo doprovázet kvalitní víno (bílé i červené), nechybí ani pivo, destiláty a likéry.

Svatební čaj vám přinese harmonii do manželství

Na svatební veselici patří alkoholické i nealkoholické nápoje. Velmi oblíbené jsou míchané ovocné nápoje a koktejly. K dispozici by vždy měla být i čistá voda perlivá a neperlivá, různé limonády, džusy. Hezkým zvykem je také podávání tradičního svatebního čaje. Vše, co vás napadne, a chcete na svatbě mít.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector