Jak na domácí zmrzlinu?

Asi nemusím moc dlouho vysvětlovat, že domácí zmrzlina je poměrně slušná výzva pro každého milovníka studeného a sladkého. Proč?

Když doma v obyčejném mrazáku zmrazíte sebelepší smetanový krém anebo ovocné pyré, vytvoří se v něm při tuhnutí hrubé krystaly vody, které pak drhnou na jazyku a vůbec vám nedopřejí vychutnat si chuť původních surovin. Jo a navíc to může být tuhé jako kámen, když to s mražením přeženete.

Prostě na domácí zmrzlinu se musí odborně, což ale neznamená, že to je složité.

Domácí zmrzlina vs. kupovaná zmrzlina

Už je tomu pár let, co jsem dělala test vanilkových zmrzlin pro časopis Gurmet. Koupili jsme, co se dalo sehnat, ochutnávali jsme, zaznamenávali jsme a nakonec jsme to porovnali s mou úplně obyčejnou domácí zmrzlinou, kterou jsem připravila z obyčejných surovin obyčejným postupem. Výsledek? To kupované se nedalo jíst.

Domácí verzi se možná trochu na dohled přiblížila zmrzlina Haagen Dazs, nejdražší položka testu, ale všechno ostatní obsahovalo emulgátory, rostlinné tuky, aromata, barviva, lepilo se to na pusu a celkově to chutnalo podezřele uměle.

Prostě o důvod víc, proč domácí zmrzlině podlehnout a dát jí přednost před tím z obchodu.

Jak na domácí zmrzlinu?

Jak vzniká zmrzlina

Abychom se pohybovali na stejné myšlenkové vlně, prozradím vám, co považuju za dobrou zmrzlinu. Když zmrzlina při výrobě postupně tuhne pod bodem mrazu, potřebuje, aby s ní bylo neustále promícháváno, protože jen tak se neutvoří velké krystalky vody. Čím lépe a častěji se míchá, tím menší krystalky a tím hebčí a hladší pocit budete mít v ústech.

Obvykle by tedy recept na domácí zmrzlinu měl obsahovat pokyny typu “každou půl hodinu vytáhneme tuhnoucí zmrzlinu z mrazáku, rychle promixujeme a zase ji tam vrátíme.” Jenomže ne každý má tu možnost pohybovat se v těsné blízkosti kuchyně, aby byl včas u mrazáku.

Tenhle problém řeší domácí přístroje, které mrazí a zároveň míchají, jsou to tak zvané výrobníky zmrzliny a určitě se s nimi v létě dosytosti vyřádíte, neboť zvládnou proměnit ve zmrzlinu ledacos. Bohužel je to nemalá finanční investice a taky to zabírá nemalé místo na lince. Krom toho o výrobníku obvykle víte, protože ho slyšíte, když zrovna mrazí.

A poslední nevýhoda? Domácí výrobníky zmrzliny bývají poměrně pomalé, zvládnou zhruba půl až tři čtvrtě kila zmrzliny za půl hodiny. Jejich malý motor obvykle větší množství zmrzliny nepokoří.

I Magdalena Dobromila Rettigová a její vrstevnice připravovaly doma zmrzlinu z nejrůznějších surovin: jen je to stálo mnohem víc času a tělesné námahy.

Za neustálého prošlehávání míchaly metličkou směs postavenou na ledu (který mimochodem opravdu nevyndaly ze soudobé mrazničky), dokud nebyla dost tuhá.

Dokonce už tehdy existovali předchůdci domácích výrobníků zmrzliny, samozřejmě na ruční pohon a s chlazením přírodním ledem v dvouplášťové nádobě.

Pokud se ptáte, zda se nějaké uspokojivě dobré zmrzliny můžete dobrat doma i bez drahého výrobníku, odpověď je ano. Další možností jsou speciální chladící mísy ke kuchyňským robotům jako je Kitchen Aid.

Taková mísa má dvojité dno, protože v meziprostoru se nachází nějaké kapalné médium s velkou tepelnou kapacitou.

Když si včas vzpomenete a dáte tuhle mísu den předem do mrazáku, médium se stihne dost vychladit a naakumulovat do sebe hodně chladu.

Mísu pak vytáhnete z mrazáku, nalijete do ní zmrzlinovou směs k zamražení, a robot už se postará o to, aby se vše v klidu několik minut promíchávalo, dokud namražená mísa nepředá svůj chlad zmrzlinovému krému.

Mícháním se zároveň do krému přišlehává vzduch, takže zmrzlina bude tak akorát nadýchaná. Vzniklá zmrzlina má sice teplotu pod bodem mrazu, ale je měkká, dobře se s ní pracuje a skvěle se servíruje – na rozdíl od výrobků, které koupíte hluboce zmražené a snažíte se je lžící udloubnout, v horším případě něčím utlouct.

Poslední možnost výroby domácí zmrzliny bez drahého vybavení skrývá můj dnešní recept. Princip přípravy spočívá v tom, že zmražené kousky ovoce rozsekáte mixérem s nezbytným minimem tekutiny, což velmi rychle vede ke krému s konzistencí zmrzliny.

Musíte však svěřit veškerou svou důvěru síle, výkonnosti a kvalitě technického provedení svého kuchyňského robota, s pomocí kterého hodláte mražené ovoce rozsekat. Zásadně vše předem konzultujte s příslušným návodem k vašemu přístroji a hledejte zmínku, zda robot zvládne pokořit led nebo zda se tomu máte vyhnout. Za případné škody na vašem kuchyňském vybavení neručím.

Jak na domácí zmrzlinu?

Ovocné obměny nechávám na vás. Stejně tak si můžete vyhrát s mléčnou složkou. Já doporučuju kvalitní zakysanou smetanu, ale pokud se rozhodnete pro šlehačku, mascarpone, jogurt, řecký jogurt, tvaroh, pribiňák, termix, lipánek, kokosovou šlehačku, sojové mléko, mandlové mléko nebo mléko z ovesných vloček, dobře vám tak.

Nebojte se místo cukru sladit medem či banánem, oba dva jsou vazké a ještě o něco vylepší strukturu zmrzliny. Stačí, když se budete držet hesla, že každé ovoce potřebuje jiné množství cukru a je třeba se mu přizpůsobit. (To je samozřejmě záminka, abyste v průběhu přípravy ochutnávali.)

Jak na domácí zmrzlinu?

Letní zmrzlinová škola

A ještě něco pro vás dnes mám. Pokud vás téma zmrzliny zaujalo, nenechte si ujít i tuhle vzdělávací vsuvku. Dozvíte se v ní, jak vlastně poznat dobrou zmrzlinu.

Co se smí prodávat pod označením zmrzlina?
Podle české legislativy smí mít označení zmrzlina pouze výrobek, který má nejvýš 7 procent tuku a u kterého je tento tuk výhradně živočišný.

Schválně si projděte regál s mraženým zbožím v supermarketu: moc výrobků s označením zmrzlina nenajdete. Všechno ostatní je tzv. mražený krém.

Zatímco u špekáčků si na označení pozor dáme, u zmrzliny tuhle věc málokdo ví.

Jak se zdraví zmrzlináři?
Ať vám slunce svítí!

Lze vůbec ještě vyrobit zmrzlinu bez moderní potravinové chemie, jen ze základních surovin?
Ano, dělala se tak před třiceti lety, tak proč by to nešlo i dnes? Problém je, že poctivější a tradičnější postup je zároveň zdlouhavější.

Když zmrzlinář připraví ochucený smetanový základ na zmrzlinu, měl by ho nechat asi 6 hodin vyzrát a odpočívat při teplotě kolem 2 stupňů, teprve potom ho svěřit výrobníku zmrzliny. Ne každému se tahle technologická pauza hodí a práškové zmrzliny se bez ní klidně obejdou.

A že je z nich cítit škrob na jazyku a drží je pohromadě hrst chemických sloučenin? Málokdo to bohužel dnes pozná.

Má být zmrzlina měkká nebo tuhá?
U dobrého zmrzlináře dostanete zmrzlinu, která je pod bodem mrazu, ale přitom měkká a tvárná.

Taková zmrzlina se neuchovává při mínus 18 stupních, jako máme všichni doma v mrazáku, protože pak ztvrdne na kámen. Pokud někdo zmrzlinu vyrobí, ten samý den neprodá a přes noc uloží do mrazáku, zničí se její struktura a je to pak na ní druhý den poznat.

Dobrý zmrzlinář se tedy snaží večer všechno rozprodat a vyprodat, ale novou zmrzlinu doplní až druhý den ráno.

Tak ať vám slunce svítí.
 
 

Jak na domácí zmrzlinu?

Suroviny

  • 500 g předem zmraženého ovoce (jahody, lesní směs, meruňky, broskve, tepelně upravená rebarbora, jednotlivě nebo v libovolné kombinaci) – v dnešním receptu jsou použity kunratické zamražené jahody a směs lesního ovoce ze supermarketu
  • 2-3 lžíce cukru podle sladkosti ovoce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • trocha studeného mléka, nejvýš 100 ml

Postup

  1. Všechny suroviny kromě mléka umístěte do kuchyňského robota se sekacím nástavcem, případně do výkonného mixéru.
  2. Zapněte na plné obrátky a pozvolna přilévejte mléko – ale jen malinko, aby se obsah nádoby mohl spojit dohromady. Pár lžic úplně stačí. Když to přeženete, uděláte si ledový ovocný koktejl, ne zmrzlinu. Raději, místo přilévání mléka, několikrát zastavte robota, stěrkou promíchejte obsah nádoby a pokračujte v mixování.
  3. Mixujte, dokud nevznikne mražený krém, asi půl minuty až minutu. Ihned podávejte. Pokud byste tuhle zmrzlinu chtěli zmrazit, počítejte s tím, že tím přestane být tak hebká a krémová.

https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-zmrzlina/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
   

PS. Dnes se vás ptám: jaká je vaše oblíbená zmrzlinová příchuť? Podělte se o ni v komentáři. Klidně připište, kam si na ni nejraději chodíte nebo kde jste ji potkali.

Budete mít zájem:  Klecová, nebo z podestýlky? České drůbežárny podvádějí se značením vajec

Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Přinášíme pár tipů | Dobrá chuť

Oslovili jsme přední cukráře a zmrzlináře působící v České republice, aby čtenářům našeho magazínu poradili, jak si lze doma vyrobit co nejlepší zmrzlinu, sorbet nebo ovocnou dřeň, a to i v případě, že nemáte zmrzlinovač.

Zmrzlina, kterou koupíte v Angelatu na rohu pražské Rytířské a Melantrichovy ulice, je podle mnohých nejlepší v Praze. Pro domácí přípravu majitel Zlatko Kebakoski doporučuje držet se klasiky. K přípravě jeho domácí čokoládové zmrzliny s borůvkami nebudete potřebovat ani zmrzlinovač.

Domácí čokoládová zmrzlina s borůvkami

Potřebujeme: 150 ml smetany ke šlehání 50 g nerafinovaného cukru 100 g čokolády na vaření 100 g mléčné čokolády 285 ml plnotučného mléka 100 g borůvek

Postup: Mléko s cukrem přivedeme k varu a vmícháme do něj na kousky nalámanou čokoládu. Směs sejmeme z plotny a mícháme až do úplného rozpuštění čokolády. Necháme vychladnout.

Mezitím si vyšleháme smetanu, vmícháme ji do zchladlého čokoládového krému a přidáme čerstvé borůvky. Poté vše vlijeme do nádoby a dáme zamrazit. Během mrazení je vhodné směs několikrát důkladně promíchat.

Zhruba po pěti hodinách je zmrzlina připravená k servírování.

Mražený jahodový krém

Potřebujeme: 50 g cukru moučka 25 g bílků 25 g jahod

Postup: Bílky ušleháme s cukrem, přidáme rozmixované jahody a jednoduše necháme zamrazit. Není potřeba používat zmrzlinovač ani směs během mrazení pravidelně míchat.

Jak na domácí zmrzlinu?

Ovocný sorbet

Potřebujeme: 550 g glukózo-fruktózového sirupu (litr tohoto sirupu vyrobíme svařením 450 g cukru, 450 g vody, 60 g glukózy a 40 g fruktózy) 80 g vody 360 g jahod (či jiného sezonního ovoce) 10 g citronové šťávy

Postup: Nejprve si z cukru, stejného dílu vody, glukózy a fruktózy uvaříme sirup a necháme jej vychladit. Poté přidáme zbytek vody, čerstvé rozmixované ovoce a citronovou šťávu a necháme mrazit a šlehat ve zmrzlinovacím stroji.

Jak na domácí zmrzlinu?

Potřebujeme: 180 g cukru 18 g dextrózy 46 g sušeného mléka 567 g mléka 166 g smetany 22 g žloutků 1/2 vanilkového lusku

Postup: Vše se smíchá a pasteruje na 85 °C (a to včetně vanilky – před mrazením nezapomeňte vyndat). Následně se směs nechá zchladit a vloží se do zmrzlinovače – bez něj tento recept raději nezkoušejte, hotový produkt by spíše než zmrzlinu připomínal ledovou cihlu.

Jahodový „mrož“

Potřebujeme: 0,5 kg jahod asi 5 lžic medu (podle chuti) šťávu z půlky citronu 0,25 kg tvarohu nebo mascarpone (toho trochu méně) dřeň z vanilky (nemusí být)

Postup: Vše řádně promixujeme a naplníme do připravených kelímků (například od jogurtu apod.). Pokud máte šikovné formičky vhodné do mrazáku, můžete použít i ty. Pokud přidáte silnější napichovátko nebo malou lžičku, můžete mít své domácí nanuky – namočené do rozpuštěné čokolády budou chutnat ještě líp.

Domácí ice tea s mátou a pomerančem

I z tak jednoduché záležitosti, jako je ledový čaj, se dá vykouzlit dokonalé letní osvěžení. Oblíbený broskvový ice tea se dá vylepšit a ozvláštnit ledovými kostkami z předem připraveného silného mátového čaje. Prodávají se i různě tvarovaná tvořítka na led, a tak i banální ledové „kostky“ můžou mít tvary tyček, srdíček, atd. Pak už stačí jen plátky citronu a stonek máty do džbánu.

Z vychlazené perlivé minerálky, trochy pomerančového džusu, několika plátků pomeranče a limetky a ledových kostek připravených z dobrého Earl Grey čaje oslazeného medem lze zase vytvořit domácí oranžádu.

Jak na domácí zmrzlinu?

Výroba domácí zmrzliny – základní recepty – Milujizmrzlinu.cz

Jak na domácí zmrzlinu?

Chcete mít kvalitní zmrzlinu a ještě k tomu podle své vlastní chuti? V tom případě si ji sami vyrobte! Je to rychlé a vůbec ne složité.

Výroba domácí zmrzliny je poměrně jednoduchá. Není na to potřeba žádný speciální stroj, stačí jen běžná mraznička, případně nějaké formy na zmrzlinu a samozřejmě potřebné suroviny podle druhu zmrzliny. Domácí zmrzlina může být vodová, ovocná, smetanová, tvarohová…

Rychlý ovocný nanuk

Podle chuti vybraný 100 procentní džus nalijeme do forem a dáme zmrznout.

Rychlá ovocná zmrzlina

Ovoce – nejlépe jahody, broskve, meruňky – omyjeme a nakrájíme na malé kousky, které promícháme s vanilkovým cukrem. Pak přimícháme trochu vody a směs rozmixujeme na jemnou kaši. Připravenou směs dáme do forem nebo misek a necháme zmrznout.

Zmrzlina z jahod a broskví

Suroviny:

  • 200 gramů jahod
  • 1 ks broskev
  • 0,5 litru broskvový džus
  • 0,5 deci jahodový džus
  • Postup:
  • Broskev omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme z ní pecku, dužninu oloupeme, rozmixujeme a promícháme s broskvovým džusem.
  • Z jahod odstraníme stopky, plody omyjeme, rozmixujeme a propasírujeme přes síto, pak promícháme s jahodovým džusem.
  • Část broskvové a jahodové směsi smícháme a všechny tři směsi pak rozdělíme do forem a dáme zmrznout.

Čokoládová zmrzlina

Suroviny:

  • 2,5 deci plnotučné mléko
  • 120 gramů cukr krupice
  • 200 gramů čokoláda na vaření
  • 0,5 litru smetana na šlehání
  • 1 lžička vanilkový cukr

Postup:

Čokoládu nastrouháme a promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Mléko přivedeme do varu, přidáme nastrouhanou čokoládu s cukrem a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak směs necháme vychladnout, přimícháme do ní smetanu a uložíme ji na hodinu do chladničky.

Studenou zmrzlinovou směs potom přelijeme do širší nerezové mísy nebo na plech, zakryjeme ji mikroténovou fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Potom ji prošleháme a dáme znovu na hodinu mrazit. Prošlehání a zmrazení se opakuje celkem 3x. Čím více je zmrzlina prošlehaná, tím více bude krémovitá.

Do zmrzliny je možné po 30 minutách posledního mražení přidat jemně nasekané ořechy, kousky ovoce nebo rozinky.

Jahodová zmrzlina s jogurtem

Suroviny:

  • 250 gramů jahod
  • 120 gramů jogurt bílý
  • 2 lžičky vanilkový cukr
  • 1 lžička citronová šťáva

Postup:

Z jahod odstraníme stopky, plody omyjeme studenou vodou, rozmixujeme a vmícháme do nich jogurt, cukr a citronovou šťávu. Směs nalijeme do forem nebo misek a necháme v mrazáku zmrznout.

Ovocný jogurtový nanuk

Suroviny:

  • 1 ks mango
  • 2 kelímky jogurt bílý
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 1 lžíce citronová šťáva

Postup:

Mango oloupeme, rozkrojíme, odstraníme z něj pecku, dužinu nakrájíme a rozmixujeme s citronovou šťávou, lžící jogurtu a polovinou balíčku vanilkového cukru. Směsí naplníme do poloviny formy na nanuky a dáme je zmrazit.

Zbylý jogurt důkladně promícháme s krupicovým a zbývajícím vanilkovým cukrem. Z mrazničky vyndáme již zmražené nanuky, do forem přidáme připravený oslazený jogurt a dáme je znovu důkladně zmrznout.

Mango je možné nahradit i jiným ovocem – vhodné jsou meruňky, broskve nebo jahody, ale třeba i kiwi.

Nanuk z kiwi

Suroviny:

  • 600 gramů kiwi
  • 250 gramů cukr krupice
  • 0,5 litru voda

Postup:

Kiwi oloupeme, rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Cukr promícháme s vodou a ohříváme, dokud se zcela nerozpustí. Do cukrové vychladlé vody pak přimícháme propasírované kiwi, směsí naplníme nanukové formičky a dáme je do mrazáku.

Domácí tvarohová zmrzlina

Suroviny:

  • 250 gramů tvaroh kiwi
  • 120 gramů zakysaná smetana
  • 3 lžíce cukr moučkový
  • 1 balení cukr vanilkový
  • 100 gramů hořká čokoláda

Postup:

V misce důkladně mixérem smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový a vanilkový cukr. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Tvarohovou směs nalijeme do misek, přelijeme ji rozpuštěnou čokoládou a misky vložíme do mrazáku.

Smetanová jahodová zmrzlina

Suroviny:

  • 0,5 kilogramu jahody
  • 4 deci smetana na šlehání
  • 200 gramů zahuštěné slazené mléko – Salko
  • 2,5 lžíce cukr moučkový

Postup:

Z jahod odstraníme stopky, omyjeme je a rozmixujeme s moučkovým cukrem. Smetanu ušleháme a do šlehačky opatrně přimícháme zahuštěné slazené mléko.

Do misek pak dáme vrstvu ovoce, na ni šlehačku se Salkem, pak opět ovoce a nahoru další šlehačku se Salkem. Misky vložíme na hodinu do mrazničky, potom směs můžeme lehce promíchat a necháme ji zcela zmrazit.

Promíchání směsi je možné vynechat, v takovém případě vzniknou barevné vrstvy.

Na domácí výrobu zmrzliny existuje mnoha dalších jednoduchých i složitějších receptů. Připravit si doma osvěžující a kvalitní zmrzlinu  podle svých chutí dokáže opravdu každý!

Jak na domácí zmrzlinu – levně a zdravě

Jakmile přijde dlouho očekávané léto, které s sebou přinese nesnesitelná horka, je samozřejmé, že brzy co nejrychleji vyhledáme stánek se zmrzlinou a takto jsme schopni mlsat každý parný den.

Sladké hřešení v podobě lahodných krémových zmrzlin se nám ale nemusí příliš vyplatit. Sice jsme příjemně osvěženi a naše chutě jsou uspokojeny, ale naše tělo nám příliš nepoděkuje.

Budete mít zájem:  Bradyarytmie (pomalá tepová frekvence) – co je to a jak na tyto poruchy? příznaky, příčiny a léčba

Mnohdy totiž takové množství cukru a tuku nemusí dělat dobrotu.

Pokud se bojíte o svou postavu, ale nehodláte se vzdát tohoto sladkého potěšení, máme pro vás jednoduché recepty na domácí zmrzliny, které svede i začátečník. Stačí si jen udělat pár minut času a můžete vykouzlit lahodnou domácí zmrzlinu ze zdravých surovin, která nadchne i vaši drobotinu.

Lahodná malinová zmrzlina se smetanou

Ingredience: 

  • 1 balení mražených malin (cca 350 g)
  • 2/3 hrnku smetany
  • 1/2 hrnku kokosového nebo třtinového cukru

Postup přípravy: 

Veškeré ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru a výslednou hmotu necháme zmrazit alespoň na 4 hodiny. Poté servírujeme s čerstvým ovocem.

Jak na domácí zmrzlinu?

Pětiminutová „zmrzka z pytlíku“

Ingredience: 

  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 uzavíratelné sáčky (1 menší na zmrzlinu a 1 velký na led)
  • 6 lžic soli
  • 2 hrnky ledu

Postup přípravy: 

Do menšího sáčku nalijeme mléko, přidáme cukr a vanilkový extrakt. Do velkého sáčku dáme led a sůl.
Poté vložíme pevně uzavřený sáček se zmrzlinovým základem do sáčku s ledem a ten těsně uzavřeme. Takto třeseme směsí přibližně 5 minut. Žádný ze sáčků neotvíráme!
Až v momentě, kdy vidíme, že hmota v pytlíku připomíná zmrzlinu, můžeme sáčky otevřít a hotovou zmrzlinu podávat.

Ozdobíme strouhanou čokoládou a špetkou mleté kávy.

Domácí zmrzlinu musíte zkusit! Recept na nanuky, sorbet i jahodovou klasiku

Neumíte si představit léto bez zmrzliny, ale neláká vás kupovaná, často plná umělých barviv nebo rostlinných tuků? Pokud nemáte za rohem poctivou zmrzlinárnu, je čas se pustit do domácí výroby. Tyhle báječné příchuti si musíte stihnout užít, než pařáky skončí, tak rychle k mixéru!

Nejlépe si s domácí zmrzlinou poradí zmrzlinovač. Pokud se vám ale nechce investovat do dalšího přístroje, který bude většinu roku jenom zabírat místo, zvládnete to i bez něj. Konkrétní recepty a postupy zobrazíte kliknutím na název vybraného pokrmu.

Zdravá zmrzlina se zeleným čajem

Všem, kteří nemají rádi příliš sladké dezerty a před klasickou příchutí dají raději přednost experimentu, určitě zachutná zmrzlina ze zeleného čaje.

  Zdravý prášek matcha se zase postará o to, že kromě osvěžujícího dezertu si dopřejete i pořádnou porci antioxidantů.

Matcha prášek ze zeleného čaje obsahuje tein, který má stejný účinek jako kofein, proto  je zmrzlina vhodná spíše pro dospělé a u dětí buďte opatrní s velikostí porce.

Jogurtová zmrzlina osvěží dvojnásob

Až ochutnáte domácí jogurtovou jahodovou zmrzlinu, kupovanou už chtít nebudete. Klasická „růžovka“ plná ovoce bude ještě jemnější s řeckým jogurtem a na svěžesti jí zase přidá kapka citronu.

Pokud zastáváte názor, že zmrzlina patří do kornoutku, zkuste ty domácí. Pusťte se do pečení domácích zmrzlinových kornoutů podle tohoto receptu.

Pokud vás láká spíše letní ovoce, vyměňte jahody za borůvky a zmrzlinu klidně přesuňte do tvořítek na nanuky

Domácí jogurtovou zmrzlinu využijete i ve vyladěném zmrzlinovém poháru s mátovým sirupem a krvavými pomeranči. Hořkosladké krvavé pomeranče se s nakyslou jogurtovou zmrzlinou báječně doplňují, a tvoří tak originální letní dvojici.

Domácí jahodová zmrzlina dvakrát jinak

Obláčkově nadýchaná jahodová zmrzlina. Takovou vytvoříte ze smetany, vyšlehaného sněhu z bílků a voňavých jahod.

Co vás napadne, když se řekne „pepřová zmrzlina“? Tahle variace na klasickou jahodovou zmrzlinu vás bude bavit.

Pikantní koření se postará o to, že tahle jahodová zmrzlina s růžovým pepřem rozhodně není fádní. Pikantní chuť navíc podpoří zázvorový sirup a aromatický med. 

Meruňková zmrzlina se smetanou

Tenhle jednoduchý recept na meruňkovou zmrzlinu se hodí jako základ pro ovocné zmrzliny všeho druhu. Aby zmrzlina držela tvar v kopečcích a nebyla plná ledových krystalků, je potřeba ji v průběhu mražení čas od času promíchat.

Domácí nanuky pro děti i dospělé

Osvěžující svačinka do těch největších veder? Zmrzlina s tvarohem a ovesnými vločkami nejenže chutná a osvěží, ale díky praženým ovesným vločkám i zasytí. Když slunce pálí už od rána, vyplatí se mít tuhle dobrotu ve formičkách na nanuky přichystanou v mrazáku.

Tvaroh a minimum cukru obsahuje i báječná tvarohová zmrzlina s čokoládovou polevou. Pokud vynecháte rum, bude dětem chutnat mnohem lépe než kupovaná předloha s medvídkem. Sladký a tvarohový: nanuk z oblíbeného vanilkového krému z Posázaví si zamilují malí i velcí. Ozvláštnit ho navíc můžete jakýmkoliv ovocem. 

 Sorbet: recept s růžovým grapefruitem

Pokud pořádáte grilovačku nebo letní party, sorbet z růžového grapefruitu by na ní neměl chybět.  Sorbetová verze campari se šťávou z grapefruitu si získá všechny hosty. Vyzkoušet můžete ale i frappé nebo mangové daiquiri – s těmito jednoduchými letními drinky vás vedro nedostane!

Vanilková zmrzlina je klasika, která nezklame

Ze všech domácích zmrzlin se vám vanilková vyplatí nejvíc. Ty kupované jsou totiž většinou plné umělých aromat a bez pravé smetany, která bývá nahrazena rostlinným tukem. Poctivou domácí vanilkovou zmrzlinou potěšíte vždy a obzvlášť dokonalý pár tvoří s čokoládovými brownies a karamelovou polevou.

Exkluzivní jemnou chuť bude mít domácí vanilková zmrzlina z mascarpone. Dozdobte ji přelivem z jahod a lístkem máty a máte dokonalý dezert pro každou slavnostní příležitost.

Borůvková zmrzlina bez cukru

Pokud vám po pečení borůvkového koláčez vašeho lesního úlovku ještě něco zbyde, rozhodně se pusťte do čistě ovocné borůvkové zmrzliny. Všechny, kdo se snaží mlsat zdravě, potěší, že tahle zmrzlina se díky banánu obejde úplně bez cukru.

Zajímá vás, kam v Praze zajít na tu nejlepší zmrzlinu? Podívejte se na tipy foodblogerek a nechte se inspirovat ZDE>>>

Autor: Kristina Hamplová

9 receptů na zdravé domácí zmrzliny a nanuky

Základem výroby domácích zmrzlin jsou dobře zralé banány, které dodají přírodní cukr vázaný ve vláknině, a tak zmrzlinu zpravidla nemusíte doslazovat.

Pokud chcete vyrobit ovocnou zmrzlinu z drobných bobulí, které mají přírodního cukru velmi málo, nebo jsou dokonce spíše nakyslé (například borůvky, rybíz, ostružiny), do zmrzliny kápněte několik kapek stévie.

Další skvělou ingrediencí jsou ořechy, nejčastěji kešu, které dobře zná veganská kuchyně. Rozmixované kešu ořechy dodají zmrzlině na krémové a jemné chuti. Výborný je i banán s vlašskými ořechy a připravit si můžeme také nefalšovanou pistáciovou zmrzlinu.

Nakonec na rozmixování použijeme nějakou alternativu mléka, kondenzovaného mléka a smetany. Mezi nejoblíbenější v současné době patří mandlové mléko a hypoalergenní mléko kokosové. Kokosové mléko obsahuje zdraví prospěšné rostlinné tuky, podporuje funkci mozku a nervové soustavy a s přehledem nahradí smetanu.

1. Banánová zmrzlina

Suroviny na 2 porce: 2 větší oloupané, nakrájené a zamražené banány ¾ šálku oblíbeného mléka (kokosové, mandlové, sójové…) 1 lžička vanilky (mletého prášku, nebo přírodní esence) případně ¼ šálku vlašských ořechů

skořice, muškátový oříšek

Lehce rozmrzlé banány, vanilku, půl šálku mléka a případně ořechy vložíme do mixéru a za vysokých otáček mixujeme. Pokud je směs ještě příliš hustá, použijeme další mléko do požadované hustoty.

Po servírování do misek posypeme skořicí, nebo mletým muškátovým oříškem. Pro další chuťové variace můžeme přidat mražené bobulové ovoce, lžičku kakaového prášku, nebo polévkovou lžíci arašídového másla.

2. Borůvková zmrzlina

  • Suroviny: 2 předem zamrazené loupané a krájené banány 100 gramů předem namočených kešu ořechů 100 mililitrů mléka (kokosové, mandlové) 300 gramů mražených borůvek
  • stévie

Mražené banány a borůvky necháme lehce povolit. Namočené kešu slijeme a spolu s rostlinným mlékem mixujeme. Přidáme zmražený banán a borůvky, vše rozmixujeme dohladka. Dosladíme stévií a podáváme.

Stejně postupujeme při výrobě jahodové, malinové nebo ostružinové zmrzliny.

3. Pistáciová zmrzlina

  1. Suroviny: 50 gramů loupaných nesolených lehce pražených pistácií 75 gramů předem namočených kešu ořechů 1 zmražený oloupaný banán 1 zmražené oloupané avokádo
  2. asi 100 mililitrů mandlového (kokosového) mléka

Nejprve v mixéru nasekáme pistácie, přidáme kešu ořechy a postupně přidáváme mléko. Mezitím si necháme lehce povolit zmražený banán a avokádo a vše mixujeme do krémové pasty.

Pokud směs příliš povolí, nebo je moc tekutá, necháme ještě trochu zamrazit. Kdo chce sladší verzi, může přidat několik kapek stévie.

4. Kokosovo-mangový sorbet

  • Suroviny: 3 šálky na kostičky pokrájeného mraženého manga ¼ – ½ šálku kokosového mléka ¼ – ½ šálku ananasového, nebo pomerančového džusu (čerstvé šťávy)
  • lžička kokosového oleje
Budete mít zájem:  Chcete vyzkoušet čtečku? V knihovně vám ji půjčí zdarma

Lehce povolené mražené kostičky manga dáme do mixéru a postupně přidáváme kokosové mléko a džus tak, aby tekutina dovolila kostkám se v mixéru hýbat a rozmělnit, ale ne příliš, abychom nedostali tekutinu. Pokud je směs příliš tekutá, necháme chvíli zamrazit.

5. Kokosovo-kakaová zmrzlina

  1. Suroviny: 1 šálek předem namočených kešu ořechů 1 šálek kokosového mléka 1 šálek strouhaného kokosu 2 lžíce javorového sirupu případně několik kapek stévie podle chuti 3 lžíce kakaa
  2. 1 lžíce vanilkového extraktu
  3. Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru a směs dáme zamrazit.

6. Čokoládová zmrzlina s banánem

  • Suroviny: 2 zralé zamražené banány 1/3 hrnku kakaa 2 lžíce mandlového, nebo arašídového másla (nebo 50 gramů předem namočených kešu ořechů) rostlinné mléko (kokosové, mandlové)
  • případně stévie

Mírně povolené zmrzlé banány rozmixujeme spolu s kakaem a ořechovým máslem na hladký krém. Podle potřeby přidáme oblíbené rostlinné mléko a případně dosladíme.

7. Zmrzlina Piňa Colada

  1. Suroviny: zamražený ananas nakrájený na kostičky zamražené krájené banány (na celý ananas 3 až 4 banány) 400 mililitrů kokosového mléka dle chuti limetková šťáva javorový sirup
  2. stévie, rum

Mírně povolené zmrzlé ovoce dáme do mixéru a spolu s kokosovým mlékem rozmixujeme dohladka. Podle chuti dosladíme trochou javorového sirupu, nebo stévie, ochutíme trochou rumu a limetkovou šťávou.

8. Malinové nanuky

  • Suroviny na 6 nanuků: 4 šálky propláchnutých malin 5 – 7 lžic stévie 1/3 šálku vody 1 lžička velmi jemně pokrájené limetkové kůry
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka v mixéru. Směs můžeme protáhnout přes jemné síto, abychom se zbavili semínek. Naplníme do formiček na nanuky a zamrazíme přes noc.

9. Domácí nanuky Magnum

  1. Suroviny na krém: 1 šálek kešu ořechů namočených předem alespoň 4 hodiny 300 mililitrů kokosového mléka 3 lžíce světlého kokosového nektaru 1 vanilkový lusk
  2. špetka soli
  3. Na karamel: 2 čajové lžičky mandlového másla hrst datlí ½ čajové lžičky kokosového nektaru 1 lžíce kokosového oleje špetka vanilky
  4. špetka soli
  5. Na čokoládovou polevu: 5 lžic tekutého kokosového oleje 5 lžic tekutého kakaového másla 5 lžic kakaa
  6. 1 lžíce světlého kokosového nektaru

Mixujeme suroviny na krém, až směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidáme trochu kokosového mléka. Nalijeme do formy, přidáme dřívko a necháme zamrazit alespoň tři hodiny. Kdo má rád čokoládové nanuky, může do směsi přidat kakaový prášek.

Na karamel rozmixujeme rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Měli bychom získat konzistenci podobnou karamelu.

Čokoládovou polevu vyrobíme z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, kakaa a nektaru.

Zamražené nanuky namočíme do čokolády, která ztuhne téměř okamžitě. Pak přichází na řadu karamelová vrstva. Dáme po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a vrátíme do mrazáku alespoň na deset minut.

Na závěr ještě jednou namočíme do čokoládové polevy, dozdobíme nasekanými mandlemi nebo kokosem a dáme zmrazit, než čokoláda ztuhne.

Domácí zmrzlina? Pro děti, dietářky i starší 18 let!

Zmrzlina, kterou si nemusíte odepřít ani při dietě? Opojné ledové osvěžení na oslavě nebo zdravá tečka za občerstvením na dětské party? Připravte si domácí zmrzlinu a její složení vylaďte přesně podle svých představ.

Podívejte se, kolik ovoce je v kupované zmrzlině…

Zmrzlinu lze doma připravit v zásadě dvěma způsoby: buď s pomocí zmrzlinovače, nebo bez něj. Obě metody jsme testovali a výsledek je zajímavý.

Se zmrzlinovačem, nebo bez? Smetanový krém, nebo ovocný sorbet? Zmrzliny nabízejí nepřeberné kombinace chutí i postupů, a ať už se pustíte do výroby jakékoliv chlazené pochoutky, je důležité vědět si rady při přípravě: proto se mrkněte na triky pro dokonalou domácí zmrzlinu .

Snažíte se zhubnout a žít zdravě? Vaše zmrzlina by neměla obsahovat moc cukrů ani tuků. Skvělou variantou jsou domácí nanuky s tvarohem nebo jogurtem, které lehce doladíte ovocem, a pokud je to třeba, tak dosladíte banánem. Porce takové zmrzliny se může klidně stát třeba dopolední svačinou. A určitě si připravte jednoduché nanuky, které mají málo kalorií.

Jak udělat zdravou ovocnou zmrzlinu?

Foto: Andrey Aboltin, Shutterstock.com

Jestli chcete vyrábět zmrzlinu, rozhodně se vám budou hodit formy na nanuky

Čistě dospělácká varianta může obsahovat alkohol, ale při jeho dávkování buďte opatrní.

„Alkohol tuhne při nižší teplotě než například ovocná šťáva, a když to s jeho množstvím přeženete, nezmrzne zcela a vyrobíte pouze ledovou tříšť.

Recept může obsahovat do 20 % alkoholu z celkového objemu – na dvě deci ovocné šťávy dejte 0,5 deci alkoholu,“ radí Kateřina Komárková, brand manažerka značky Schweppes.

Ve zmrzlině výborně chutnají likéry a také vodka, gin či tequila. Lze je kombinovat nejen s čerstvou ovocnou šťávou, ale hodí se také tonic či cola. Můžete se inspirovat svým oblíbeným koktejlem a při dodržení výše uvedených pravidel si udělat „mražený drink“. A nebojte se přidat lístky máty nebo kolečka citronu či okurky!

Výtečná je domácí mojito zmrzlina nebo grepový sorbet se sektem.

Základem zmrzliny pro děti může být jogurt nebo tvaroh, ale chybu neuděláte ani s ovocnou vodovou variantou. Dejte si záležet na barevnosti – nebojte se rozmixovat borůvky nebo dobarvit nanuky šťávou z červené řepy. Děti milují kyselé chutě, proto zmrzlinu nedoslazujte, ale naopak přidejte citron či limetku a udělejte „šklebivou“ pochoutku.

Ve zmrzlinu se dají proměnit, bez nutnosti jakkoli je dochucovat, také mošty nebo pyré. „Když vyberete ovocné pyré bez přidaného cukru, konzervantů a vody, navíc třeba z tuzemské úrody, nemůžete udělat chybu,“ říká Tomáš Kořínek z firmy Ovocňák.

Domácí přesnídávka bez cukru je super základ pro dětskou zmrzlinu.

Pokud se rozhodnete vyrábět domácí zmrzlinu, možná oceníte tyto nebo podobné pomocníky.

Zleva: Automatický zmrzlinovač Guzzanti GZ 151A vyrobí až 1,2 l zmrzliny, v Datartu za 5490 Kč. Zmrzlinovač Sage BCI600 na 1 l zmrzliny má 12 programů, v Electroworldu za 7990 Kč. Zmrzlinovač Silvercrest SECM 12 B5 vyrobí 1 l zmrzliny, v Lidlu za 499 Kč

Zleva: Plastová tvořítka na 6 zmrzlin, prodává decoDoma za 89 Kč. Forma na nanuky do mrazáku i na minidezerty do trouby, prodává Dortisimo za 410 Kč. 4 silikonová tvořítka na nanuky, prodávají Cukrářské potřeby za 151 Kč

Vlastní pivo, chleba a zmrzlina? Vyrobte si doma poctivé jídlo i nápoje.

Domácí zmrzlina

  • vojta bursa(neregistrovaná)2. 4. 2014 16:00:20 dobry den chtel bych se zeptat jak se ma asi dlouho chladit prosim odpověď zašlete na email [email protected] predem dekuji Odpovědět
  • anonim(neregistrovaný)16. 7. 2012 18:40:46 Jednoduché, ale přesto dobré.Zvládla jsem to i já a moje sestra,to je mi 11 a jí 9 Odpovědět
  • Standas001(neregistrovaný)3. 7. 2011 18:35:47 miška:Teď mají formičky v Kik Textil Diskont za 60 korun kus… Odpovědět
  • Betyna24. 5. 2011 20:26:51 Lucy: stačí když je na chviličku ponoříš do teplé vody, jen tolik než se pustí… Odpovědět
  • Lucy(neregistrovaný)24. 5. 2011 20:25:43 Ahoj,ja zkousela taky delat domaci nanuky, rozmixovala jsem jahody, do toho smetana, cukr a nalila. Chutove vyborne, jenom to nemuzu dostat z tech formicek. Nemate na to nejaky figl? Odpovědět
  • miška(neregistrovaná)29. 10. 2010 10:57:11 no já kdybych měla ty formičky ale s mojí kamarádkou jsme dělali čoko-banánové taková ňamka Odpovědět
  • děkuji všem za komentář. Odpovědět
  • Já jí dělala od oka,tak přesný poměr ovoce nevím,ale je fakt že ho tam bylo dost,tak mým odhadem 150g-200g ovoce určitě,chce to vyzkoušet,ale je to na vás,zakysanou smetanu jsem měla od madety,jinak byla výborná. Odpovědět
  • eva hubova1. 10. 2010 00:04:15
  • JanaDorazinova17. 9. 2010 08:32:30 moc hezká hlavní fotečka!! Odpovědět
  • Svetlana17. 9. 2010 08:30:47 …vypadá bezvadně a určitě i tak chutná…ale já bych spíš orientačně potřebovala vědět kolik ovoce?…tvaroh se smetanou je cca 250+150 g = cca 400g a ovoce kolik?…taky stejně?…nebo víc?…vím, že nejlepší je metoda – pokus-omyl – ale nemám představu.. Odpovědět
  • ivulinka(moderátorka)16. 9. 2010 18:47:47 I mě by chutnala Odpovědět
  • BILKOVAI16. 9. 2010 18:36:40 A je to i dietnější varianta Odpovědět
  • Jikotka16. 9. 2010 16:18:33 Vypadá hezky a věřím že chutnala…,fešák kluk Odpovědět

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *