Jak doplnit vápník bez mléka

O výživě 18. 10. 2016 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Alergie na mléčnou bílkovinu představuje nejčastější potravinovou alergii u malých dětí. S věkem zpravidla odeznívá, ale i tak dokáže dost potrápit.

Tím, že je nutné vyřadit z jídelníčku veškeré potraviny obsahující mléčnou bílkovinu, stravu hodně ochuzujeme o celé spektrum důležitých živin, vitaminů a minerálních látek.

Nejproblematičtější je zřejmě zajistit dostatek kvalitních bílkovin a vápníku.

Jak doplnit vápník bez mléka 
 Zdroj: Náhrady mléka ze Shutterstock

Mléko a veškeré mléčné výrobky, sýry, tvarohy, některé margaríny, řadu cukrovinek, čokoládu, sušené mléčné nápoje, zmrzlinu, slané i sladké pečivo. Ve výčtu alergenů se jedná o číslo 7.

Problematické bývá sestavit jídelníček především v okamžiku, kdy se ještě přidružuje alergie na sóju. Sója se svým složením nejvíce podobá mléku a hlavně, je bohatá na velmi kvalitní bílkoviny.

Nicméně se sójou se to také nemá přehánět, zejména s ohledem na její estrogenní aktivitu, takže vedle sóji se nutné zařazovat i jiné alternativy mléka.

Jak nahradit mléko a mléčné výrobky?

Sójové nápojeMají složení velmi podobné mléku a navíc bývají i fortifikovány o vápník a často i o řadu vitaminů, především B skupiny. Jejich výhodu je, že se prodávají i ochucené nebo v podobě pudinku nebo krémů. U těchto výrobků je ale potřeba počítat s trochu vyšším obsahem cukru.

Rýžové nápoje

Jedna z alternativ, ale po nutriční stránce žádný zázrak, protože obsah bílkovin je zcela minimální (0,1 g/100 ml).

Nápoje z ovsa

Nápoje z ovsa jsou na tom v porovnání s rýžovými nápoji o něco lépe, pozitivem jsou i přítomné beta glukany. Podle vlastních zkušeností ale není nejvhodnější jako náhrada mléka při pečení, v těchto případech je rýžové mléko lepší. Z ovsa se vyrábí i ovesné dezerty. Bývají vcelku drahé, je výhodnější si připravit vlastní pudink z ovesného nápoje a běžného pudinkového prášku. Chuťový výsledek je totožný, spíše lepší, jelikož nemusíme přidávat tolik cukru. Tím se ostatně vyznačují téměř všechny náhrady mléka – jsou sladší než kravské mléko a je tedy třeba přidávat méně cukru.Nápoje z ořechů, např. z mandlí nebo lískových ořechůBývají fortifikovány a vzhledem k nahnědlé barvě a oříškové chuti se hodí na přípravu palačinek a jiných litých těst.

Kokosové mléko

Kokosové mléko nemá úplně vhodné složení tuků, ale je voňavé a jistě má i své místo v jídelníčku alergika na mléčnou bílkovinu. Kokosové mléko si můžete také jednoduše připravit z kokosové moučky.

Tipy, které se osvědčily

Při výběru nápojů se držte výrobků balených v krabici, instantní náhrady mléka mívají velmi špatné složení s vysokým obsahem částečně ztužených tuků a rizika přítomnosti trans nenasycených mastných kyselin.Zde je řešením tofu, tempeh, ale příliš jiných nebílkovinných náhrad k dispozici není.

Mnohdy vyvstává otázka, co používat jako „pojidlo“ při výrobě pomazánek. Použít můžete lžíci majonézy nebo majonézy light nebo margaríny se sníženým obsahem cukru. Běžné margaríny obsahují mléčnou bílkovinu ve formě sušeného podmáslí, light formy nikoli.

Někteří alergici na mléčnou bílkovinu tolerují kozí nebo ovčí produkty, ale vzhledem k tomu, že bílkoviny kravského, kozího i ovčího mléka si jsou velmi podobné, doporučuje se vynechávat i ty.

Jak doplnit vápník a bílkovinu?

V jídelníčku je potřeba přidat na rybách, vytvářet pomazánky z masa, častěji zařazovat vejce a samozřejmě využít celé palety luštěnin. Z luštěnin lze připravit velmi chutné pomazánky a saláty, využít můžete i luštěniny konzervované.

Při sledování obsahu bílkovin v luštěninách se nenechte zmýlit na první oko vysokým obsahem bílkovin! Počítá se s obsahem bílkovin v suchém stavu, bílkovinný obsah se po uvaření snižuje, takže např. ve 100 g vařené čočky nenajdete 23,4 g bílkovin, ale pouhých 7 g. Bílkoviny a vápník, byť hůř vstřebatelný, najdeme i v ořeších a semínkách.

Také z nich se dělají velmi výživné a chutné pomazánky. Jen nezapomínejme, že ořechy i semena jsou poměrně kalorická, proto opatrně s množstvím. Každopádně z ořechů, nebo třeba ze semen maku si můžete vytvořit vlastní nápoj, který je zpravidla proti těm komerčním vyznačuje vyšším podílem kvalitní suroviny.

Velmi dobré zastoupení bílkovin má i konopné semínko. Vyrábějí se i sušené veganské proteiny určené k obohacení běžné stravy o bílkovinu.

Obsah bílkovin ve vybraných potravinách (počítáno na 100 g potraviny)

Sojové boby 34,9 g
Pšeničné klíčky 26,6 g
Čočka 23,4 g
Arašídy 22,5 g
Fazole 20,9 g
Slunečnicová semínka 22,5 g
Mandle 18,7 g
Kešu 17,5 g

Pro navýšení příjmu bílkovin je důležité zařazovat i větší množství obilovin, přednostně celozrnných. Na bílkoviny je bohatá quinoa, pohanka nebo amarant.

Jak doplnit esenciální aminokyseliny?

Esenciální aminokyseliny se v určité míře nachází i v zelenině, což je další plus pro dostatečnou a pravidelnou konzumaci zeleniny.

Izoleucin  vejce, maso, obiloviny, olivy, avokádo, vlašské ořechy
Leucin  kukuřice, pšenice, všechny proteiny
Lyzin  krabí maso, ryby, maso, vejce, sojové výhonky, celer
Methionin  losos, maso, zelená zelenina, celozrnné pečivo, rýže, zelí, česnek
Fenylalanin  mrkev, červená řepa, rajčata, špenát, jablka, ananas
Threonin  maso, vejce, cereálie, listová zelenina, papája, mrkev
Tryptofan  drůbež, hovězí, vejce, hrášek, ořechy, fenykl
Valin  zelené listové saláty, cuketa, rajčata, řepa, rýže, broskve, pistácie

 

I s alergií se dá sestavit chutný a vyvážený jídelníček

„Alergie na bílkovinu kravského mléka je jistě do určité míry omezující, ale při trošce přemýšlení se dá se stavit velmi chutný a vyvážený jídelníček. Otázkou pouze zůstává zajištění dostatečného příjmu vápníku.

Zde doporučuji častější konzumaci sardinek včetně kostřiček, častější zařazení kapusty a také máku. Rozhodnutí doplňovat vápník v tabletách konzultujte s pediatrem nebo obvodním lékařem.“ říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Mohlo by vás také zajímat: Jak doplnit vápník bez mléka Jak doplnit vápník bez mléka Jak doplnit vápník bez mléka Další článek

Čechům chybí vápník. Jak ho doplnit? "Bílé zlato" máme za humny

Mezi ně bezesporu patří kvalitní mléko. Využívá se u nás tisíce let, v těžkých dobách zachraňovalo před hladem – kdo měl kravku, bylo mu hej – a v kuchyni a na stole na sebe dovede brát nespočet podob.

„Mléko, jogurty, sýry, zákysy, tvarohy a další mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek. Představují doslova vitaminovou bombu.

Z minerálních látek se jedná konkrétně o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód.

Z vitaminů to jsou jak vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny a také C,“ vypočítává výživová expertka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Mateřské mléko je první a základní potravinou, se kterou se novorozený člověk na světě potká. Pokud z různých důvodů přestává stačit, doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) od 9. až 10. měsíce věku dítěte zařadit mléko hospodářských zvířat. A mělo by v jídelníčku na čelném místě zůstat až do stáří.

Bílkoviny mléka, které obsahují esenciální aminokyseliny, napomáhají růstu svalové hmoty i dalších tkání, mají i obrannou funkci, spolupůsobí při vytváření protilátek nutných pro fungování imunitního systému.

Hodnotný z hlediska výživy dětí je rovněž mléčný tuk, který obsahuje jednu třetinu nenasycených mastných kyselin blahodárně působících na cévní systém. Mléčný tuk je také zdrojem vitaminů A, D, E, K.

Další součást „bílého zlata“ – mléčný cukr hraje ve výživě dětí významnou energetickou roli, ale nemá negativní vliv na tvorbu zubního kazu jako například sacharóza.

Zásadní je však dostatečná konzumace mléka a mléčných výrobků v dětství především pro vývoj kostí, páteře, zubů… Vápník – nezbytný pro stavbu skeletu – obsahuje mléko ve vysokém množství a je z něj nejlépe vstřebatelný do organismu.

Osteoporóza je sice nemocí vyššího věku, nicméně její příčiny jsou často v dětství. Pro správný vývoj kostry je potřeba přijímat ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což právě obsahuje mléko. Proto je z hlediska prevence osteoporózy nejdůležitější dětství a dospívání.

Denně by proto děti měly sníst 2 až 3 porce mléka nebo mléčných výrobků.

„V uplynulých letech byla provedena v Evropě řada studií, které dokládají, že s výjimkou nejmenších dětí je současná spotřeba vápníku celkově nedostatečná,“ konstatuje Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského.

„Podle těchto studií chybí chlapcům až 15 %, děvčatům dokonce 30 %, doporučeného nutričního přísunu vápníku. K podobným závěrům dospěly také studie Společnosti pro výživu provedené v České republice v letech 2007 – 2014. To je varující.

  • Mléko pokaždé jinak
  • Tři porce mléčných výrobků denně mohou představovat velmi variabilní a chuti dítěte přizpůsobenou kombinaci.
  • Tvaroh – čerstvé sýry, tvarohy a tvarohové pomazánky znamenají výborný zdroj a koncentrát bílkovin a vápníku, obsahují 5 až 8x více příznivých látek než mléko.

Neodtučněné jogurty – jsou snadno stravitelné, protože laktóza je zde již rozložena a kyselé prostředí je blahodárné pro zažívací trakt. V dětském jídelníčku bychom měli upřednostňovat jogurty polotučné – s obsahem 2 – 5 % tuku, dětem, které nemají problém s váhou, je možné bez obav podávat i smetanové jogurty. Ideální stav: 1 jogurt denně.

Máslo – obsahuje celou řadu přínosných látek. Je bohaté na vitamin D, který příznivě působí na celistvost kostí a posiluje imunitní systém, obsahuje ale i další vitaminy rozpustné v tucích, A, E a K. Názor, že máslo škodí, protože zvyšuje cholesterol, je již v překonán. Přiměřenou konzumaci experti doporučují.

Syrovátka – mléčné sérum, které vzniká odstraněním kaseinu z mléka, podporuje činnost ledvin a jater, zlepšuje metabolismus a celkovou kondici.

Jak doplnit vápník bez mléka

TIP: Vynikající jogurty a syrovátkové nápoje dostanete v síti obchodů La Formaggeria Gran Moravia. Jogurty jsou navíc ve skleničkách, které si tento obchod od vás s radostí vezme zpátky pro opětovné použití a děti se tak mohou navíc učit ekologické zodpovědnosti. Nápoje ze syrovátky pak můžete vybírat z více různých příchutí, které si děti zamilují: mango-maracuja, brusinka a aloe vera.

  1. Mléko = vápník
  2. V evropské stravě se doporučený denní nutriční příjem vápníku u dětí pohybuje mezi 600 – 1200 mg podle věku.
  3. 1 – 3 roky: 500 – 600 mg
  4. 4 – 6 let: asi 700 mg
  5. 7 – 9 let: asi 900 mg
  6. 10 – 12 let: asi 1100 mg
  7. 13 – 18 let: asi 1200 mg
  8. Pozor na mléko!

Naprostá většině dětí v našem geografickém prostoru mléko a mléčné výrobky prospívají. Výjimkou jsou děti s alergií na bílkovinu kravského mléka a ty, které trpí laktózovou intolerancí.

Budete mít zájem:  Alergie Na Vitamín C?

Alergie na bílkovinu kravského mléka: Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému. Porucha se nejčastěji objevuje u kojenců, v 95 % případů se projeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina již během prvních čtyř měsíců. Postiženo je asi 2 – 5 % kojenců.

U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let. Příznaky jsou zejména trávicí potíže (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka) a respirační obtíže (alergická rýma, astma), v některých případech můžeme pozorovat i neprospívání a chudokrevnost.

V naší populaci je takto postiženo asi 1,5 – 2,0 % osob.

Laktózová intolerance: Postižení jedinci mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu. Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem toho jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy. V naší populaci se jedná asi o 8 % takovýchto dětských pacientů.

Čím nahradit mléčné výrobky?

 

Dceři byla krátce po narození zjištěna silná alergie na bílkovinu kravského mléka, a protože jsem ji kojila, musela jsem dodržovat bezmléčnou dietu.

Aha, uvědomila jsem si, ta moje rada druhým „Ze stravy musíte vyloučit mléčné výrobky.“, ta je úplně k ničemu. Já potřebuji vědět, co sakra můžu jíst!

Při hledání potravin a receptů jsem zažívala spíše zklamání. Nad radami typu kuře s rýží či vepřové s bramborem jsem nevěděla, zda se mám smát či brečet. Začátky byly opravdu náročné. Postupně jsem se ale zorientovala a vychytala, co čím nahradit, aby jídlo bylo nutričně hodnotné, chutné, oku lahodící a mělo vhodnou konzistenci.

Dnes již šestým rokem vařím a připravuji jídla bez mléka a mléčných výrobků. Postupně se u dcery rozkryly další alergie na lepek, vaječný bílek, sóju a ořechy, proto má doporučení níže odrážejí zkušenosti s polyvalentní potravinovou alergií.

Dostupnost alternativních produktů je stále širší a cenově dostupnější. Ačkoliv jsem spíše odpůrce módních výživových směrů a jejich dodržování z jiných než zdravotních důvodů nepovažuji za nutné, nutno napsat, že módní dietní vlny zvyšují poptávku i dostupnost těchto potravin a snižují jejich cenu.

Má základní pravidla

  1. Musíme jíst všichni stejně či velmi podobně. Jinak bych se z každodenního vaření a úklidu kuchyně zbláznila.

  2. Dcera musí co nejméně pocítit, že se stravuje jinak. Nesmí se cítit odstrkována, ale ani extra výjimečná, protože něco nesmí.

    Snažím se vařit dle školkového jídelníčku a vše přetransformovat do bezmléčné a jiné bez… varianty.

Mé zkušenosti a rady – co, čím a jak nejlépe nahradit

Mléko

Mléko nahrazuji rostlinnými nápoji, např. rýžové, jáhlové, kokosové, pokud nemáte další alergie, lze zařadit i ovesné, špaldové, sójové nebo různá ořechová mléka.

Některé rostlinné nápoje jsou obohaceny vápníkem, ty doporučuji preferovat, obzvláště u alergických dětí.  

Cenově se nápoje pohybují okolo 40 – 100,- Kč za litr. Nakupuji především v drogeriích DM jejich značku DM Bio (dříve Alnatura), kde se ceny pohybují okolo 40,- Kč/litr. Pokud je rostlinný nápoj pouze zpestřením jídelníčku, vyšší cena vám nemusí vadit. Pokud ale potřebujete mléko opravdu denně, pak je nízká cena nespornou výhodou.

Mezi další značky patří např. Alpro, Provamel, Natumi, Oatly aj.

Rostlinné nápoje si můžete připravit i doma. Jejich výroba není vůbec složitá.

Rostlinné nápoje používáme:

  • na běžné pití – jen tak, kakao, ovocné koktejly
  • na přípravu kaší, pudinků, palačinek, vaflí, buchet, muffinů a do jiného sladkého pečení

Protože jsou nápoje lehce nasládlé, nepoužívám je k přípravě slaných jídel. Zde upozorňuji, že mám zkušenosti pouze s bezlepkovými variantami, obilné nápoje možná nasládlé nejsou.

Sušené rostlinné nápoje nedoporučuji!

Základ sušených směsí tvoří většinou ztužené rostlinné tuky a glukózo-fruktózový nebo jiný sirup, což nejsou nutričně kvalitní ingredience. Obsahují také fosforečnany, jejichž vyšší příjem znemožňuje využití vápníku organismem.

Zamyslete se ale nad množstvím. Pokud je to lžička denně do kávy, pak se tímto asi netrapte. Pokud ale mléko nahrazujete více, a obzvláště u dětí, doporučuji vyhledat nutričně kvalitnější produkty nebo domácí výrobu.

Máslo

Doporučuji margaríny, které jsou běžně dostupné, např. Rama, Flora apod. Je ale potřeba číst složení, protože spousta margarínů obsahuje i mléčné složky pro lepší chuť. Cenově cca 25 – 45,- Kč za 250g balení.

Bez mléčných složek často bývají light margaríny. Dospělému méně tuku spíše prospěje, u dětí ale doporučuji vhodný tuk v celodenním jídelníčku případně doplnit, protože jeho potřeba je v dětském věku vyšší.

Neodtučněné margaríny bez mléčné složky lze zakoupit i v prodejnách zdravé výživy. Cena je vyšší, cca 50 – 100,- Kč za 250g balení. Např. Alsan –S, Provamel apod.

Margaríny používáme:

  • K běžnému namazání nebo na přípravu pomazánek.
  • Do sladkého pečení. Zde můžete použít i rostlinné tuky k pečení určené, popř. rostlinné tuky s přídavkem mléčných složek nebo přímo máslo. Pokud je mléko nebo mléčný výrobek vystaven teplotě nad 180 °C, bílkovina denaturuje a nemusí působit potíže. Dcera např. zpočátku mléčné výrobky netolerovala, nyní alergie trochu „povolila“ a mohu používat na pečení máslo nebo zakysané mléčné výrobky. Vše ale nutno konzultovat s lékařem a hlídat reakce – bolesti břicha, vzhled stolice – přítomnost krve, hlenu, kašel, ekzém apod.).
  • Do slaného vaření, např. základ polévek a omáček dělám ráda na „másle“. Později jsem objevila řepkový olej s máslovým aroma.

Dnes tolik moderní kokosový olej také v rozumné míře používám pro zpestření jídelníčku, především k dochucení kaší. Otázka zdravotních benefitů oleje je kontroverzním tématem. I v případě tuků se řídím tím, že čím pestřejší nabídka, tím lépe.

Máslo Ghí by mohlo být vhodné, neb jde o čistý tuk. Přesto vám nikdo nezaručí, že se podařilo mléčné bílkoviny 100% izolovat a proto u silných alergiků nedoporučuji riskovat, příp. konzultujte s lékařem. 

Skvělou náhradou másla je i avokádo, které je bohaté na obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin. Hodí se nejen do zeleninových salátů, ale i na přípravu pomazánek, dipů nebo sladkých krémů a dezertů.

Jak doplnit vápník bez mléka

Dnes jsou k dostání i různé ořechové a semínkové pomazánky. Ty nejkvalitnější jsou složeny pouze z rozmixovaných ořechů anebo semínek, bez přidaného cukru, kakaa či dalších ochucujících složek.

Oříšky i semínka jsou nutričně cenné potraviny a proto je jejich zařazení do jídelníčku vhodné. Hodí se do sladkých pokrmů i k dochucení slaných pomazánek. Zde příliš zkušeností ale nemám, neb obě dcery mají silnou alergii na ořechy. Jedno vím ale jistě, jsou až hříšně dobré a proto je potřeba si pohlídat množství. 🙂

Smetana

Do omáček používám kokosovou nebo rýžovou alternativu smetany. Pokud nemáte další alergie, lze použít i sójovou, špaldovou, ovesnou apod. Cena okolo 30 – 70,- Kč za 200 ml.

Výrobci jsou např. Alpro, Véjade, EcoMil, Kalma, Oatly aj. Doporučuji číst složení, neb  některé alternativy obsahují i mléčnou složku (např. GranCucina či Gioia).

Pokud potřebujete přímo šlehačku, v prodejnách zdravé výživy jsou k dostání rostlinné šlehačky ve spreji, např. obilná, sójová, rýžová. Cena okolo 70 – 100,- Kč za kus.

Na přípravu krémů pro zdobení moučníků používám margarín a avokádo.

Sýry

Lze nahradit tofu či tempehem, které se vyrábí ze sóji. Tofu, myslím, není třeba příliš představovat. Tempeh se vyrábí z celých sójových bobů, které jsou fermentovány pomocí ušlechtilé plísně. Nutričně se jedná asi o nejkvalitnější a nejlépe stravitelný výrobek ze sóji.

K dostání jsou již i veganské sýry v sortimentu např. a lá eidam, gouda, lučina, dokonce i parmezán aj. Tyto sýry jsou vyráběny z rostlinných olejů a škrobů, ochuceny jsou veganskými aromatickými látkami.

K dostání větší balení 200 – 250 g, za která zaplatíte okolo 80 – 150,- Kč. Výrobci např. Violife, Veganlinie. Nutričním složením ale není příliš o co stát a doporučuji raději sáhnout po jiných alternativách…

Jogurty, pudinky, dezerty

Stejně jako u mléčných výrobků i zde platí, že je třeba hlídat množství cukru. Tyto produkty mohou obsahovat cukru i více, neb ten pomáhá maskovat „jinou“ chuť výrobků. 

Nabídka „jogurtů“ není tak široká, spíše se setkáte s obdobami pudinků, i když některé produkty se pokoušejí napodobit i nakyslou chuť typickou pro jogurty. Nejlepším produktem je Sojade, příp. Alpro, které obsahují dokonce i jogurtové kultury. Cena je cca 35,- Kč za 150 g.

Nabídka pudinkových dezertů je velmi široká. Všechny produkty se vyrábějí z různých surovin (nejčastěji sója, ale i rýže, kokos, oves, tapioka apod.) a v různých příchutích (ovocné, kakaové, vanilkové, karamelové apod.).

Výrobci jsou např. Alpro, Provamel, Joya, Anumáček, Provita, Kalma aj. Cenově se pohybují okolo 12 – 30,- Kč za 150g balení.

Mé tipy

  • Kupované produkty jsou výborné na cesty, většina je trvanlivá a nevyžaduje lednici.
  • Kupované pudinky ředím od cukru i financí :-). Připravím neochucenou kaši v rýžovém mléce a smíchám s ½ kupovaného pudinku, tedy balení máme na 2 dny.
  • Není nic jednoduššího než si pudink připravit. Postup je stejný jako u klasického pudinku, jen namísto mléka použijete rostlinný nápoj, popř. džus nebo šťávu z kompotu a získáte kyselejší, osvěžující ovocný pudink.
  • Lze nahradit i obyčejnou přesnídávkou, kupovanou i domácí výroby.

Pomazánky

Protože jsem sama vyrostla na pomazánkách, jejichž základem je především tvaroh anebo sýry typu lučina, hodně jsem řešila, co si namazat na chleba?

Zjistila jsem, že chutným základem může být i avokádo, uvařené luštěniny nebo obiloviny či předem namočená semínka.

Bezmléčné pomazánky lze rovněž zakoupit v supermarketech, DM nebo prodejnách zdravé výživy. Výhodou některých pomazánek je trvanlivost, čili jsou praktické na cesty nebo jako domácí „železná“ zásoba.

Nabídka se opravdu rozrůstá. Nejčastěji setkáte se sójovými nebo luštěninovými pomazánkami. Firmy např. Lunter (k dostání i v Lidlu  – škvarková, francouzská, mexická), Amunak, Green Apotheke, I Love Hummus, aj.

Po 4 letech začala dcera tolerovat zakysané mléčné výrobky.

  • Zakysanou smetanu nyní používám do omáček namísto rostlinné smetany.
  • Smetanu nechám přes noc odkapat od syrovátky a používám ji dále jako základ pomazánek nebo vyšlehám s avokádem jako krém na zdobení moučníků.

Závěrem

Závěrem si nemohu odpustit pár poznámek, neb stále častěji konfrontujeme především s odpůrci lepku a mléka.

1) Nutnost dodržovat dietu ze zdravotních důvodů je něco jiného, než se pro ni dobrovolně rozhodnout. Hledáte to, co vám bude vyhovovat celý život, nikoliv pár měsíců či let. Tato skutečnost vám opravdu změní úhel pohledu.

2) Najít si náhražky dnes není opravdu problém, ale jako „problémové“ vnímám jejich složení. Zaplať pán Bůh za ně, neb alergici by to měli opravdu složitější. Většinu alternativních potravin bych přesto do jídelníčku dobrovolně nezařadila a nedělám to ani u své alergické dcery!

3) Při hledání zdravějších alternativ lidé přehlížejí nebo si neuvědomují, že:

  • Aby tyto potraviny nějak vypadaly, chutnaly, držely pohromadě nebo se z nich dalo něco upéct, co se vzápětí nerozpadne, mohou obsahovat dokonce více cukru, soli, koření, ochucovadel, zahušťovadel, spojovadel, konzervačních a jiných látek než potraviny běžné.  
  • Tyto potraviny jsou často složeny pouze z olejů a rostlinných škrobů, proto jsou chudé na obsah bílkovin. Výjimkou jsou sójové produkty, kde ale narážíme na další problém. Jednak je sója také silný alergen a dále máme pochybnosti o vhodnosti a optimálním množství sóji v jídelníčku, obzvláště v tom dětském.
  • Optimální změna ve stravování neznamená pouze vyměnit sýr za veganský, mléko za rýžový nápoj, příp. lepkové potraviny za bezlepkové. Tyto potraviny mají poměrně zásadně odlišné nutriční složení a z dlouhodobého hlediska může být jídelníček velmi ochuzen o přísun bílkovin, vlákniny (v případě bezlepkové diety), vápníku a dalších minerálních látek i vitaminů. Je proto dobré se zamyslet i nad názorem protistrany (i když jeho podání není tak působivě prezentováno), číst potravinové obaly, přemýšlet o složení potravin i celodenním jídelníčku a obzvláště zpočátku hlídat, zda opravdu něco nechybí (pomocníkem může být i program Sebekoučink, který pohlídá zastoupení základních i některých rizikových živin).
  • Na vlastních dětech se experimentování nemusí vyplatit! Podceňování či přeceňování situace může naprosto reálně vézt k malnutrici.

Ještě jednou, domnívám se, že náhražky často obsahují více aditiv a ingredience nutričně nižší kvality než potraviny běžné. Byť vnímám, že kvalita alternativních potravin se neustále zvyšuje, přesto mnohdy nedosahují kvality běžných potravin a ze své chemické podstaty ani nemohou. Měly by proto být pouze zpestřením a nikoliv běžnou součástí jídelníčku.

Srovnání nutričního složení mléka a mléčných výrobků s jejich bezmléčnými variantami najdete zde.

Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním jídelníčku. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma.

Vápník – Česká veganská společnost

K čemu slouží tento minerál? Kde se vyskytuje? Jaké jsou jeho nejlepší zdroje? Jaké množství bychom měli denně konzumovat?

Vápník je v lidském těle spolu s fosforem nejvíce zastoupeným minerálem. Vápník a jeho adekvátní příjem při konzumaci rostlinné stravy je často debatovaným tématem.

Většina vápníku, skoro 99%, je uložena v kostech a zubech, kde přispívá ke správné tvorbě a pevnosti. Přestože se volně v krvi vyskytuje pouze jeho malá část, ovlivňuje řadu funkcí. Vápník je důležitý pro správnou funkci svalů, aktivaci hormonů a dalších signálních drah, správnou srdeční činnost a srážlivost krve.

Pro správný vývoj kostí je kromě vápníku a fosforu zapotřebí i dostatek vitaminu D. Kosti podléhají během života neustálé přestavbě. V průběhu dětského věku a adolescence však převládá tvorba nad ztrátou kostní hmoty. Mezi 25-30.

rokem je ukončen růst a kostní hmota začíná pomalu ubývat. Tento proces nelze zastavit, ale dostatečným příjmem vápníku a vitaminu D lze výrazně zpomalit. Důležitý je také pohyb, aby byly kosti dostatečně zatížené.

Správné stravovací návyky hrají také velkou roli. O nich se dočtete níže.

Jak doplnit vápník bez mléka

Doporučený denní příjem vápníku činí 1000 mg. U žen nad 50 let a mužů nad 70 let by měl být příjem navýšen na 1200 mg denně.

Je možné tohoto množství dosáhnout na čistě rostlinné stravě a bez doplňků?

Ano, při správně sestavené stravě není suplementace vápníku nutná. Měli bychom vždy dávat přednost vyvážené stravě s dostatkem vápníku před užíváním doplňků. Pojďme si ukázat, jak na to.

Mezi rostlinné potraviny bohaté na vápník patří:

  • luštěniny (fazole, čočka)
  • listová a brukvovitá zelenina (kadeřávek, brokolice, růžičková kapusta, květák, mrkev, batáta)
  • semínka (konopné, sezamové, chia)
  • ořechy (mandle)
  • některé ovoce (pomeranče, fíky)
  • sójové produkty a obohacená mléka a jogurty

Množství vápníku v jednotlivých potravinách je uvedeno v Tabulce 1.

Během dne bychom měli nasbírat zhruba 200-300 mg poměrně lehce konzumací běžných potravin tvořících náš ideální talíř. Mezi ně patří zelenina, luštěniny, obiloviny, ovoce, semínka a ořechy.

Dalších 700-900 mg bychom měli získat z potravin bohatých na vápník, jako jsou černé fazole, kadeřávek, brokolice, obohacená rostlinná mléka, jogurty nebo tofu, sušené fíky či mandle.   

TIP: Osoby do 50 let by měli každý den zkonzumovat 2 porce obohaceného rostlinného mléka nebo jogurtů. Osoby nad 50 let by měli jednu porci přidat a konzumovat tak 3 porce těchto potravin každý den. Porcí je myšleno 240 ml mléka a 190 g jogurtu.

POZOR! Rostlinná mléka před použitím dobře protřepte. Vápník a další látky jsou často usazené na dně nádoby.

Většinu lidí napadne při zmínce o vápníku kravské mléko. Vždyť jsme také od mala slýchali, že musíme pít mléko, abychom měli pevné kosti. To ale ve světě staletí nesloužilo jako hlavní zdroj vápníku. Zhruba 70% populace trpí intolerancí laktózy, mléčného cukru, a mléko tedy není součástí jejich jídelníčku, přesto mají adekvátní hladiny vápníku.

U některých rostlinných zdrojů vápníku, zejména brokolice, pak choi a kadeřávku, je vstřebávání kalcia 2x lepší, než z kravského mléka. Kromě toho nabízí rostlinné suroviny další zdraví prospěšné látky jako vlákninu, antioxidanty, folát nebo vitamin K. Kravské mléko naopak obsahuje kromě vápníku nasycený tuk, sůl, cholesterol a bohužel i antibiotika a další kontaminanty.

Vstřebávání vápníku a jiných minerálů je ovlivněno řadou faktorů. Některé absorpci zvyšují, jiné naopak snižují. Absorpce vápníku z vybraných rostlinných zdrojů a porovnání se vstřebatelností vápníku z kravského mléka je uvedena v Tabulce 2.

Proč nejsme ze špenátu schopni vstřebat více než 5% vápníku? Obsahuje totiž velké množství oxalátů, látek, které tvoří s vápníkem špatně rozpustné soli. Neznamená to však, že bychom měli tyto potraviny z našeho jídelníčku vyřadit. Kromě vápníku obsahují jiné minerály, vitamíny a zdraví prospěšné látky.

Pro optimální příjem vápníku bychom měli volit především potraviny, které obsahují malé množství oxalátů, jako brokolice, pak choi, kadeřávek, vodnice a další brukvovitá zelenina. Potraviny s nízkým, středním a vysokým obsahem oxalátů jsou uvedeny v Tabulce 3.

Dalším faktorem, který ovlivňuje vstřebávání vápníku je přítomnost fytátů, nerozpustných sloučenin, v luštěninách a ořeších. Přestože je množství vstřebaného vápníku z těchto potravin nižší, není důvod jejich konzumaci omezit. Stačí pouze dbát na dostatečnou úpravu luštěnin a ořechů. Ideální je luštěniny a ořechy namočit přes noc, naklíčit nebo konzumovat fermentované alternativy.

Negativní vliv na bilanci vápníku má také dlouhodobé kouření, konzumace alkoholu a nadměrný příjem kofeinu. Pokud chceme zaručit zdravé a pevné kosti, měli bychom tyto návyky omezovat. Taktéž zvýšený příjem soli ovlivňuje hladinu vápníku, zvyšuje totiž ztráty tohoto minerálu močí. Kromě toho se při nadměrné konzumaci soli zvyšuje riziko vzniku hypertenze.

Mezi další faktory ovlivňující hladinu vápníku patří množství přijatého proteinu. S narůstajícím množstvím konzumovaného proteinu, především živočišného původu, dochází ke zvýšenému vylučování vápníku močí. Nejedná se však o vápník z kostí.

Živočišné produkty obsahují velké množství aminokyselin obsahujících síru (methionin a cystein). Tyto aminokyseliny vedou ke snížení pH, zvýšenému vylučování vápníku močí, ale také zvýšenému vstřebávání vápníku ze střeva.

Více vápníku tedy vstřebáte, ale více ho také vyloučíte.

Posledním faktorem, který má vliv na vstřebávání vápníku je množství hořčíku a fosforu ve stravě. Ideální poměr přijatého vápníku k hořčíku je 2:1. Mnohem důležitější je poměr přijatého fosforu k vápníku, který by měl být 1:1. Pokud máme ve stravě nadbytek fosforu a hořčíku, je vstřebávání vápníku sníženo. Zde se můžete dočíst více o hořčíku a fosforu.

  • Pro pevné kosti je potřeba zajistit adekvátní příjem esenciálních mastných kyselin, minerálů a stopových prvků (bór, fluor, vápník, měď, hořčík, mangan, fosfor, zinek), vitaminů (B12, B9, B6, C, D, K) a proteinů (nikoli však dvojnásobek doporučené denní dávky).
  • Do našeho jídelníčku bychom měli zařadit listovou a brukvovitou zeleninu, obohacené tofu, obohacená mléka, mandle, mandlová másla či melasu.
  • Měli bychom také dostatečně sportovat a trávit čas na slunci (Jak zajistit adekvátní příjem vitaminu D se dozvíte zde)
  • Omezit bychom měli kouření, konzumaci alkoholu, kofeinu a nadměrné užívání soli
  • V případě, že není pestrou stravou možné dosáhnout výše uvedených hodnot, zvážíme užívání doplňku

Sumlementace vápníku je na místě pouze pokud je to nutné a doplňovat bychom měli jen tolik, kolik nám chybí. Jinými slovy pokud nejsme schopni stravou zajistit doporučené denní množství, pak bychom měli přistoupit k užívání doplňku.

Doplněk bychom měli užívat v množství 100-400 mg, neměli bychom překročit 500 mg na dávku. Pro lepší efekt je vhodné kombinovat vápník s vitaminem D. Podrobnější informace získáte u lékárníka.

  • Konzumací pestré stravy lze dosáhnout dostatečné množství vápníku
  • Osoby do 50 let by měli denně konzumovat 2 porce rostlinných mlék nebo jogurtu, osoby starší 50 let by měli toto množství navýšit na 3 porce
  • Preferujte zeleninu s nízkým obsahem oxalátů (brokolice, pak choi, kadeřávek)
  • Omezte konzumaci alkoholu, kofeinu a soli
  • Pro pevné kosti nezapomeňte na dostatečný pohyb a pobyt na slunci

Díl 9. Dostatek vápníku i bez mléka

Nejčastějším alergenem u dětí jsou bílkoviny kravského mléka. Proto je důležité dbát na dostatek vápníku (Ca, kalcium), pokud je nutné mléko a mléčné výrobky vysadit z jídelníčku.

Denní potřeba vápníku:

  • kojenci a děti – cca 550 mg denně
  • dívky 13–19 let – 800 mg denně
  • chlapci 13–19 let – 1 000 mg denně
  • dospělí muži a ženy – 700 mg denně
  • kojící ženy – 550 mg denně navíc

Srovnání: mléko obsahuje cca 120 mg vápníku na 100 g.

„Alternativní“ potraviny s významným obsahem vápníku

V závorkách je uveden orientační poměr Ca na 100 g potraviny.

  • mořské řasy – Wakamé (1300 mg), Hiziki (1400 mg), Nori (280 mg) a jiné Mořské řasy mají velmi dobrou využitelnost vápníku..Používáme je v malém množství, ale často, např. do polévek. Do hrnce, ve kterém vaříme polévku pro celou rodinu, stačí dát kousek řasy velikosti větší poštovní známky. Oblíbené jsou Nori vločky, kterých stačí špetka do uvařeného jídla. V Česku je možné sehnat také rostlinné nápoje (např. rýžový, ovesný) obohacené vápníkem z mořských řas.
  • mandle (240 mg)
  • sušené meruňky (87 mg)
  • vlašské ořechy (94 mg)
  • lískové ořechy (140 mg)
  • sezam (700 mg)
  • semínka slunečnice (110 mg)
  • sardinky v oleji (354 mg)
  • mák (1400 mg)
  • cukrová melasa (550 mg)
  • hlávkový salát (90 mg)
  • pórek (80 mg)
  • pomeranče (1 l pomerančové šťávy obsahuje plnou denní dávku vápníku dospělého člověka)
  • fíky sušené (193 mg)
  • brokolice (105 mg)
  • kapusta (115 mg)
  • kedlubny (68 mg)
  • dušené zelí (212 mg)
  • špenát (125 mg, vápník ze špenátu je ovšem obtížně vstřebatelný)
  • amarant (341 mg)
  • vaječné skořápky – dají se rozdrtit na prášek a přidávat do jídla Pro zajímavost: Naše babičky vaječné skořápky nejprve rozdrtily na prášek a poté přidaly citronovou šťávu. Prášek se rozpustí za zhruba dva dny a takovýto výluh je pak plný vápníku.

Vápník v tekutinách

Pití tvrdé vody může poskytovat 200 mg vápníku denně, ale měkká voda neobsahuje skoro žádný (v ČR je ale málo lokalit s měkkou vodou). Minerálky jsou také cenným zdrojem Ca. Z čajů obsahují vápník Rooibos nebo Lapacho. Lapacho ale není vhodný pro děti do 3 let a kojící ženy a nesmí se užívat během těhotenství.

Vápník a hořčík

Pro dobrou vstřebatelnost Ca je nutný také jeho správný poměr s hořčíkem (Mg). Ze stejného důvodu není správné konzumovat potraviny bohaté na hořčík souběžně s potravinami bohatými na vápník.

Chybou je tak například celozrnný (= na Mg bohatý) loupák zapíjet Reis drinkem s extra Ca nebo ho pojídat s jogurtem atd.

Kromě Mg jsou ovšem pro správné nakládání organismu s vápníkem důležité i další prvky (vitamín D, fosfor, zinek atd.) a také pohyb.

Na nežádoucím vylučování vápníku z těla se negativně podepisuje kofein, alkohol, přílišné solení a nadužívání antacid. Také nadměrná konzumace kyselinotvorných potravin, tj. hlavně cukru, produktů z bílé mouky, kolových nápojů, ale též masa není příhodná pro správné vstřebání Ca.

Mléku bývá vyčítán nevyvážený a pro zdraví kostí nepříliš vhodný poměr minerálů. Pokud konzumujete stravu bohatou na zeleninu, luštěniny, semínka, celozrnné výrobky, které dodají hlavně hořčík pro dobré využití vápníku v těle, nemusíte se bát nedostatku vápníku.

Dejte o sobě vědět

Seriál o atopickém ekzému se chýlí k závěru. Jistě – je ještě spousta léčebných postupů a metod, na které se nedostalo – ale k základnímu seznámení s touto obtížnou nemocí snad došlo.

Těšíme se na diskuzi (téma Ekzémy a alergie u dětí do tří let), kde jistě zazní ještě spousta užitečných podnětů.

  • Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
  • Díl 2. Základy péče o dítě s atopickým ekzémem
  • Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
  • Díl 4. Prevence atopického ekzému
  • Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
  • Díl 6. Ošetřování atopické pokožky
  • Díl 7. Léčba atopického ekzému kortikoidy a imunomodulancii
  • Díl 8. Bojuje celá rodina

Lucie mlíko nepije – Non Dairy LUCIE

Téma týdne: DOPLŇOVÁNÍ VÁPNÍKU PŘI ABKM Jakými potravinami doplňujete vápník, nebo používáte doplňky stravy z lékárny? Co vitamín D, který je nezbytný ke správnému vstřebávání? U nás nejčastěji jede brokolice, květák, mandle, zelená petrželka, pažitka, řasa Wakame do polévky…Prostě se snažíme o pestrou stravu. V podzimních a zimních měsících navíc rybí tuk s D.

Jak to funguje u Vás?Máte svoje vychytávky, oblíbené potraviny? Podělte se s ostatními.Děkuji.;)

Pridávám odkaz na video, které mi připomněla Jana Bennett

Posiluje mléko naše zuby a kosti?

Lucie mlíko nepije – Non Dairy LUCIE

Děkuji všem za sdílení zkušeností.Já a mák, popravdě ho používám spíše méně než více.Obsahuje sice vysoké množství vápníku, ale o jeho vstrebatelnosti se vedou diskuze.U malých dětí jsou pro mě určitě vhodnější zdroje.;)

Nikol Dědinová

Pavla Sedláček mohlo by se hodit

Lucie mlíko nepije – Non Dairy LUCIE

Ano, to je, rozhovor znám.Neříkám, ze je to jednoduché, správne vstřebávání je slozity proces, kdy je potreba fosfor, D, K2 a dalsi minerály ve spravnem pomeru a naopak jsou latky jako kys.fytova a atd, které vstřebávání braní.Proto jsem téma otevrela a docela dost ho probirame na kurzech.Kazdopadne dekuji za pripomenuti clanku.Hodím link do prispevku.;)

Žaneta Klimakovská

Martina Müllerová

Mame suplement Calcichcew a jednu dobu jsme museli i vigantol (nizka hladina vit D, parathormonu a dalsich srand).

Jana Bartošová

Zatim stravu resim spije ja (maly ma abkm a ja kojim).. beru vapnik v prascich + kojici vitaminy. Jinak jednoznacne susene fiky, amarant, brokolice, semtam makove mleko ci kupovane mleko primo s kalciem, orisky, morske rasy do polevky.. Nadhodila jste zajimave tema, moc neprobirane, dekuji tedy za tipy. 🙂

Denisa Šauerová

Paráda ???? prosím nemáte něco podobného na železo?

Lucie mlíko nepije – Non Dairy LUCIE

Denisa Šauerová mela jsem problemy v druhém tehotenstvi, takže maso, brokolice, mangold, červená repa, cocka, fazole, cizrna, boruvky, maliny…ty navic obsahuji C, které je velmi dulezite ke vstrebavani zeleza.

Lenka Dašková

Dcera brokolici a květák neji 🙂 tak doplnuji i umele vitaminy, u sebe taky. Mak jsem cetla, ze se hůř vstřebává, co článek, to názor 🙂

Alexandra Ryšavá Křížová

Čočka, ryzove mléko obohacene o vapnik, mandle a orechy, rasa kombu do polévek, mák, tahini do kaší,…obcas žluté tkanove soli a rybí tuk.

Monika Mikulová

Také wakame rada zdibec do jídla. Jinak 1x tydne neco s mákem (trochu do kaše, buchta), brokolici a květák holky nemusi (az na syrový brokol.kostal), takže to kamufluji do jídla (mixlá omáčka, hustá polévka s krutony).

Nikola Buryánová

Mák se bojim dávat, četla jsem že to je jeden z velkých alergenu ???? dcera 2 roky

Martina Přibylová

U nas vede makove mleko ????

Martina Thumová Člaňková

U nás vede jednoznačně květák – na všechny způsoby (i za syrova) a pak mák – do smoothie a do vlastně veškerého sladkého i slaného pečiva ???? A taky máme rádi sardinky. O těch jsem také někde vyčetla, že jsou bohaté na vápník.

Vilma Vitteková

vstrebateľnosť vápnika z maku je max 10% a navyše obsahuje (má schopnosť naťahovať z pôdy) veľké mnozštvo ťažkých kovov (ortuť, kadmium). makové mlieko je pre deti úplne nevhodné!

Lucie mlíko nepije – Non Dairy LUCIE

Vilma Vitteková děkuju za komentář. Souhlasím, mám podobný názor,viz můj koment pod Vaším.

Veronika Vanesa Hošková

Ty jo, vůbec mě nenapadlo, že bych měla něco doplňovat ???? už jsem bez mléčného přes 4 měsíce..

Milena Žabková

Mák je jednoznačná superpotravina ????❤️

Maruška Smejkalová

Do kaše si přidávám makový olej.

Vilma Vitteková

vstrebateľnosť vápnika z maku je max 10% a navyše obsahuje (má schopnosť naťahovať z pôdy) veľké mnozštvo ťažkých kovov (ortuť, kadmium). makové mlieko je pre deti úplne nevhodné!

Страницы, которые нравятся этой Странице

Нравится: 1,4 тыс.

V srdci Brna vzniká něco nového �Výběrová káva �Snídaně �Víkendové brunche

�Domácí dezerty…

Нравится: 2,1 тыс.

Jo-bio Váš bioobchod- biopotraviny, produkty zdravé výživy ,farmářské výrobky ,raw ,superfoods,…

Нравится: 2,7 тыс.

Máma na „dovolené“, co občas vymění tenisky za podpatky

Недавняя публикация Страницы

Zima a jablka. Pokud už ty Vaše domácí už mouční je ideální čas je tepelně upravit. U nás rozhodně vede “jabkový perník”. Dá se udělat jako buchta na plech, ale stejně tak může být super vláčným korpusem na zimní dort, či koláč. V tom případě na něj must have vegan citrónovou šlehačku, nebo povidlo- čokoládavou polevu. Nebo obojí. ???????? VLÁČNÝ PERNÍK S JABLKY

  • 1 dl olej 2 ks vejce 2 lžíce nepražené kakao 2.5 dl ovesné mléko 350 g jablko 80 g Panela 350 g polohrubá špaldová mouka 1 ks kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1-2 lžičky perníkové koření

Jablka i se slupkou nahrubo nastrouháme. Promícháme suché a mokré ingredience. Mokré nalejeme do suchých, propojíme a vmícháme jablka. Těsto nelejeme na menší plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 st. cca 20 min.

#bezmleka #pecemebezmleka #jablecnypernik #pernikbezmleka # potravinovaalergie #alergienamleko

Michaela Křemenová

Perník je dokonalý ???? Viděla jsem přípravu v Sama doma a musela vyzkoušet. Děkuji za super recept????

Irena Šimšová

Ňami. A ta čokoládovo povidlová poleva se dělá jak?

Iva Susnova

Dobry den Luci, vyslehavate snih? Vyjimecne mam vsechny suroviny, tak by to mohlo k nedelni kavicce klapnout ????☝️

Нравится: 2,5 тыс.

– nutriční poradenství – zhodnoceni nutričního stavu – recepty bez mléka pro děti a kojící matky

-…

Нравится: 2,4 тыс.

Připojte se a sledujte denně nové tipy jak se naučit žít jednoduše bez mléka.

Подробнее

Нравится: 6,9 тыс.

Vítejte na stránce, která Vás zavede do mé kuchyně. Snažím se dětem vařit zdravě, s přihlédnutím k…

Нравится: 9,1 тыс.

Food blog

Нравится: 30 тыс.

zdravé příkrmy a recepty pro děti

Нравится: 12 тыс.

Oficiální profil spol. Energy zabývající se výrobou bioinformačních přípravků pro zdraví člověka…

Нравится: 2,4 тыс.

Zjistěte jak se dobře najíst i s potravinovou alergií. A že jste multialergik? No problem 😉

Нравится: 16 тыс.

Život bez toxických chemikálií jako cesta ke zdraví a spokojenosti. 🙂

MK life / první pomoc dětem

Нравится: 15 тыс.

Kurzy první pomoci dětem. Pro rodiče a všechny, kteří s dětmi tráví čas. K oddychu pak lifestylovy…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector