Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Zahrada

Přidal monika-kyliankova, dne 28. 04. 2019 ,  0x

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Není snad nikdo, kdo by nemiloval šťavnaté, sladké a voňavé jahody. Jahody jsou nejžádanějším ovocem všude ve světě. Nejlepší jsou jednoznačně čerstvé, na vlastní zahrádce natrhané plody, které se s těmi kupovanými nedají absolutně srovnat.

Jejich pěstování není žádná věda a dopřát si tohoto lahodného ovoce může každý z vás. V následujících řádcích se dozvíte jednoduchý návod na úspěšné pěstování jahod. Určitě to není tak náročné, jak se z počátku může zdát.

Proč utrácet za drahé jahody v obchodech, když si je u nás v Česku můžete vypěstovat v podstatě zdarma – a navíc, budou i lepší!

Sadba jahod

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

K pěstování jahod používejte výhradně zdravé a dobře vzrostlé sazenice. Poznáte to tak že, sazenice má zdravé, nezaschlé srdíčko, kořenový krček, kořínky a také disponuje alespoň 4 listy. Listy nesmí být pokroucené a neměly by na sobě mít červené ani bílé flíčky. Sadbu nakupujte vždy od osvědčeného zahrádkáře, který vám ochotně poradí s výběrem a prodá vám pouze kvalitní sazenice vyšlechtěné pro naše klimatické podmínky, odolné proti škůdcům, chorobám a plísním. V praxi nebývá od věci se zeptat i souseda, zkušeného zahrádkáře, který mnohdy poradí lépe nežli placený prodavač, který ani nemusí přesně vědět, co vlastně prodává.

Výběr odrůdy

Existuje obrovské množství odrůd zahradních jahod, rozlišujících se chutí, vůní, velikostí, barvou, šťavnatostí, pevností a třeba i leskem. V první řadě je potřeba se rozhodnout, jestli chcete sklízet úrodu jednou za rok, nebo vícekrát za sezónu. Pro lehčí rozhodování vám trochu blíže popíšeme výhody a nevýhody každého druhu.

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Jednoplodící jahody

Plodí jedenkrát za rok v červnu, proto jsou méně náročné na pěstování i výživu. Tato odrůda jahod se vyznačuje velkým výnosem, což znamená, že sklidíte najednou větší množství plodů, které rychleji dozrávají. Vynikají především svojí výraznou chutí, jsou sladší a mají výraznější typické jahodové aroma.

Mezi nejoblíbenější a nejchutnější jednou plodící jahody patří odrůdy s názvem: Senga Sengana, Sonata, Rumba a Darselect.

Stáleplodící jahody

Výhodou této odrůdy je, že plodí od června až do prvních mrazíků. Můžete si tak pochutnávat na lahodných plodech do konce října někdy i počátku listopadu.

Zaručí vám tak pravidelnou dlouhodobou sklizeň, ovšem menšího množství jahod. Jsou proto náročnější na péči a výživu. Plody bývají o něco menší a méně šťavnaté, ale nelze říci, že méně chutné.

Nejčastěji se u nás pěstují tyto odrůdy stáleplodících jahod: Aromas, Diamante, Ostara, Selva.

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Jak správně pěstovat jahody?

Rad, mýtů a babských pověr existuje opravdu mnoho. My vám přinášíme jen ty nejefektivnější ověřené tipy, které jsou ověřené stovkami let zkušeností.

Postup pěstování jahod, krok za krokem

  • Jahody vysaďte nejlépe na slunné, světlé stanoviště, vyžadují dobře propustnou humózní půdu. Proto je ideální záhonek s vyzrálým kompostem, nebo přimíchaným zahradnickým substrátem.
  • Plodící období sazenic je maximum 3-4 roky.
  • Novou výsadbu jahod nikdy neprovádíme do záhonu, kde jsme právě vyplozené jahody odstranili. Ideální prodleva vysazování na stejné místo je minimálně 3 roky, ve stejné půdě dochází často k vyšší koncentraci plísní a chorob.
  • Na záhoně je vhodné před výsadbou jahod pěstovat jiné plodiny, například rajčata, papriky, brambory či okurky. Tyto rostliny jahodám zajistí potřebnou prohnojenou půdu.

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Výsadba jahod

Pokud máte vybraný a vhodně připraveny prosluněný záhonek a zdravé silné sazenice, pusťte se do výsadby.

Není vhodné sázet jahody na přímém ostrém slunci, naopak i přílišně stinné místo také nebude vhodné, co se týče závlahy, platí to stejné – chce to zvolit zlatou střední cestu.

Na druhou stranu, většina druhů v českých podmínkách mírného pásu snese i přímý sluneční svit, což můžeme pozorovat například při placeném samosběru jahod, který v Česku funguje i v dnešní době.

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Kdy je ten nejlepší čas vysadit jahody?

1) Jarní výsadba

Jarní výsadba probíhá v dubnu, nebo na začátku května. Výhoda této výsadby je v tom, že na podzim již rostlinka vytvoří další sazenice, díky nimž se další rok dočkáte bohaté úrody.

2) Podzimní výsadba

Pokud vysadíte jahody na podzim, což se provádí v srpnu až září, musíte počítat s tím, že výnos příštího roku bude nižší minimálně o polovinu, než pokud byste jahody zasadili už z jara.

Použijte netkanou textilii

Výhodné je pěstovat jahodníky na netkané textilii, která absorbuje větší podíl sluneční energie, zabraňuje růstu plevelů a snižuje riziko napadení plodů plísní.

Další předností je, že jahody uzrávají o 3-4 dny dříve a nejsou ušpiněné od hlíny, čímž se snáze sklízejí. Folie propouští a udržuje vláhu. Přestože tyto fólie do jisté míry kazí estetiku, jejich praktickou stránku nelze zapřít.

Navíc, díky potahům jsou jahody při sklizni čistější a není je proto před konzumací či jiným zpracováním nutné natolik omývat.

Postup výsadby jahod s textilií

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Textilii rozprostřete po celé délce záhonku a upevněte k zemi.

V zahradních potřebách lze zakoupit fólii určenou přímo pro sázení jahod, která má již prostříhané otvory v příslušných vzdálenostech.

Pokud máte zakoupenou plachtu bez otvorů, budete muset otvory prostříhat sami. Obě volby mají své výhody i nevýhody.

Jestliže si pořídíte plachtu bez otvorů, lze ji použít i na jiné plodiny a z pravidla ušetříte, na druhou stranu nad výsadbou strávíte více času a při malých zkušenostech hrozí, že plachtu protrhnete nebo nevytvoříte otvory pro jahody správně.

Nástřih provedete tak, že označíte místa, kde budou zasazené rostliny, a fólii prostřihnete do kříže cca 10 x 10 cm. Rozmístění a vzdálenost otvorů popíšeme podrobněji níže.

Mulčování slámou

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Kromě fólie doporučují zkušení zahradníci nasypat okolo sazenic slámu ve vrstvě cca 5 cm. Ta má oproti textilii nevýhodu v tom, že vydrží pouze jednu sezonu a po té je potřeba ji doplnit. Ovšem cena slámy je rozhodně nižší, a navíc působí přirozenějším dojmem než umělá fólie či textilie.

Jak hluboko a jak daleko jahody vysadit?

Jahody se vysazují do sponu, což v praxi vypadá jako pomyslný trojúhelník.

Postup výsadby s textilií nebo slámou, krok za krokem

Spon (což je ve výsadbě vzdálenost a směr jednotlivých rostlin mezi sebou)  vytvoříte tak, že na prvním řádku vysázíte sazenice již zmíněných 30 cm od sebe. Na druhém řádku vysadíte první rostlinku v úrovni mezi první a druhou sazenicí z prvního řádku, tím vznikne pomyslný trojúhelník. Třetí řádek bude stejný jako první atd.

  • Řádky od sebe budou vzdáleny 50 cm.
  • Pokud použijete textilii, prostřihněte otvory v uvedených vzdálenostech.
  • Připravte jamky pro sazenice. Jamky budou přibližně 15 centimetrů hluboké i široké.
  • Pokud má sazenice příliš dlouhé kořeny, můžete jejich konce zastřihnout.
  • Opatrně vložte sazenici, přihrňte hlínou a lehce přitlačte. Srdíčko jahodníku nesmí být zasypané hlínou, ale ani příliš vyčnívající nad povrch.
  • Po vysazení jahody ihned zalijte vodou.

Zálivka

Jahody mají rády stálou vlhkost, ale ne přemokření. Zalévejte především přes léto, pokud je příliš sucho.

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Hnojení

Pokud chcete mít plody stále krásně velké a šťavnaté, je vhodné jahodníky pravidelně přihnojovat. Kvalitní hnojivo na jahody s pozvolným uvolňováním postačí použít vždy na začátku vegetace a následně po sklizni na začátku podzimu.

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Škůdci a choroby

V pěstování vám můžou působit potíže a být překážkou různé choroby a škůdci. Nejčastěji se můžete setkat s houbovými chorobami jahodníku, plísněmi a různými druhy skvrnitosti.

Plíseň šedá

Jedná se o nejčastější, celosvětově rozšířené plísňové onemocnění jahod. Pokud chcete této chorobě předejít, pořiďte zdravé sazenice a vyhněte se pěstování v podpařené půdě.

Antraknóza

Je druh houby, projevující se hnědými skvrnami, které mohou během pár dnů napadnout celý plod. Předejít této chorobě můžete koupí zdravé sazenice a udržování v nepřemokřené půdě.

Skvrnitost

 Projevuje se jako tečky na listech jahodníku. Druhů skvrnitosti je mnoho a předejít jí lze opět vhodným výběrem sazenic a správnou péčí.

Dejte na rady odborníka

Všechny tyto houbové a plísňové choroby lze likvidovat správnými přípravky, fungicidy a insekticidy. S výběrem vhodného postřiku se vždy poraďte s odborníkem a zkušeným zahrádkářem.

Postřik provádějte vždy za suchého a bezvětrného počasí. Na rady odborníka je vhodné se spolehnout až v případě, kdy jahody trpí chronickými chorobami nebo se škůdců běžnými způsoby nelze zbavit.

V ostatních případech je spíše možné, že jahody zbytečně zamoříte chemikáliemi, a to nikdo nechce.

Škůdci ze zvířecí říše

Slimák

Pořádnou paseku na vaší zahrádce dokáže způsobit obyčejný slimák, který jahody doslova miluje. Lákavé plody jahodníku ležící na zemi jsou snadno dostupnou potravou pro tyto plže.

Obzvlášť rádi vylézají přes noc a po dešti. Jsou statečnými jedlíky a podaří se jim do rána vykousat z jahod pořádné krátery.

K zamezení jejich útoku je možné použít speciální granule proti slimákům, kterými obsypete záhonek.

Roztoč jahodníkový

Pokud si povšimnete divně vypadajících listů, které jsou pokroucené a mění barvu do červena, jedná se s největší pravděpodobností o přítomnost roztočníka jahodníkového. Boj proti němu není jednoduchý a zřejmě vám nezbude nic jiného, než zlikvidovat plošně celou výsadbu a pořídit nové sazenice.

Sklizeň

Pokud jste se pečlivě s láskou starali o své rostlinky, jistě vás odmění bohatou úrodou neodolatelných sladkých plodů. Se sběrem vyčkejte, až jahody úplně dozrají a jsou po celé ploše krásně červené. Samotný sběr provádějte nejlépe ráno, dokud není příliš horko, v opačném případě vystavíme jahodník zbytečnému náporu.

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Málokdo ví, že jahody patří spolu s dalšími lesními plody, jako jsou borůvky, brusinky nebo maliny, k opravdu původním tuzemským druhům ovoce, které patrně konzumovali již lovci mamutů. Taková jablka, považovaná za nejtypičtější české ovoce, se na našem trhu objevila až mnohem později…

Budete mít zájem:  Jak se vyznat v tucích?

„Původ EU“ u jahod nestačí

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím
Autor: SXC

Jahody spadají do kategorie potravin, kde je povinnost uvádět konkrétní zem původu

Konzumace jahod je přitom pro lidský organismus skutečně pozitivní a v tomto smyslu se praotec Čech zastavil v docela vhodné lokalitě.

Naše zahrádky, průmyslové plantáže i lesní pěšinky nicméně vydají tento gastronomický poklad až za několik týdnů.

Jahody, které jsou dnes k mání na každém tržišti a samozřejmě v maloobchodních sítích, tedy nejsou původem z ČR, ledaže by pocházely z některého z mála domácích skleníků.

Původ jahod, pokud to někoho zajímá, by měl být poměrně snadno odhalitelný.

Ovoce a zelenina (tedy i jahody) totiž patří mezi tu menší část potravin, u nichž existuje povinnost uvádět zemi původu, a nestačí tak označení typu „vyrobeno v EU“.

Pokud se prodávají jahody nebalené, musí prodejce svým zákazníkům poskytnout informaci o tom, odkud jahody pocházejí a měl by k tomu mít i příslušné dokumenty.

Poznat, zda jsou jahody ze skleníku nebo zvenku, ale na první pohled nejde. Obecně nicméně platí, že jahody ze skleníku jsou po ochutnání méně sladké, protože na ně prostě nesvítilo skutečné sluníčko, které vytváří v ovoci a zelenině (ale také třeba v cukrovce či vinné révě) vyšší obsah cukrů (cukernatost).

V ČR začíná sezóna produkce jahod tradičně koncem května a trvá maximálně do konce července, podle typu odrůd a podle počasí v tom kterém roce. Produkční sezóna tak v našich podmínkách trvá asi pět týdnů. Jako první se na trh dostávají tuzemské rychlené odrůdy jahod, přibližně měsíc po nich pak klasické jahody z polí.

  • musí být uvedena země původu, nestačí např. EU
  • prodejce je povinen poskytnout informaci o původu a mít příslušné dokumenty

Stejně jako u jakýchkoli potravin platí i v případě jahod, že nejvhodnější ke konzumaci jsou takové druhy, které se přirozeně vyskytují v prostředí, v němž žije i jejich spotřebitel. V případě jahod jsou vůbec nejvhodnější pro lidský organismus jahody lesní, jejich sběr je ale dost titěrná práce, takže většinou konzumujeme jahody průmyslové.

To už sice takové terno není, přesto mají i tyto vyšlechtěné plody pro řadu spotřebitelů nepříliš známé, ale překvapivé účinky. A je třeba zdůraznit, že to platí pro jahody jakéhokoli původu.

Například američtí výzkumníci z Národního ústavu zaměřeného na problematiku stárnutí před několika roky zjistili, že konzumace jahod umožňuje efektivněji pracovat, a dokonce chrání mozek proti negativním vlivům kosmického záření.

Konzumace jahod tak podle vědců „může přispět k ochraně osob před nebezpečnými fyzikálními a psychickými vlivy navozenými všude tam, kde je přítomna zvýšená radiace“. I proto jsou zmražené jahody nedílnou součástí jídelníčku kosmonautů.

Jahody ale také podle dosavadních poznatků působí příznivě na srdce, neboť jsou zdrojem folátů a vitaminů skupiny B, které jsou významné pro zdraví pro správnou činnost srdce a s ním propojených orgánů.

Jahody, ač jsou jedním ze symbolů sladkosti, kupodivu obsahují méně cukru než jiné typy ovoce, mají tak nízkou kalorickou hodnotu a jsou tedy i vhodnou dietní potravinou.

Jako každá strava rostlinného původu obsahují i jahody vlákninu a celou řadu vitamínů, jako jsou kromě již zmíněné skupiny B také vitamíny A, C, E a K. Z dalších pro organismus příznivých látek je v jahodách velké množství manganu, součástí složení je i hořčík a měď nebo kyselina listová.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

Jahody, které se prodávají, nejsou české. Zatím

Čerstvé jahody jsou nad „jahodové potraviny“

Pro některé jedince ale mohou být jahody alergenem, zejména ty, které nejsou tuzemského původu. Alergie se může projevit vyrážkou, v ojedinělých případech i astmatickým záchvatem. Nejsou také vhodné pro osoby trpící nemocemi ledvin nebo žlučníků kvůli obsahu kyseliny šťavelové.

Pecičky z jahod na druhou stranu v sobě obsahují látky, které povzbuzují sexuální apetit (odtud afrodiziakum šampaňské s jahodami), který ve svých důsledcích celkově omlazuje organismus. Listy jahodníku jsou pak také častou součástí bylinných čajů a jak jahody, tak vývar z jejich listů působí proti akné.

Každopádně, čerstvé jahody poskytují skutečnou záruku, že opravdu kupujeme jahody. Naopak celá řada „jahodových potravin“ toto ovoce v přirozené formě neobsahuje.

Docela dobře to před časem vystihla někdejší spolková ministryně zemědělství Renate Künast, která konstatovala, že kdyby měly být jen ve všech jogurtech s jahodovou náplní skutečné jahody, nezbyla by už žádná jahoda k přímé konzumaci…

Do tržní sítě se jahody dodávají ve třech třídách jakosti (výběr, I. a II. jakostní třída). Pro všechny platí, že prodávané plody musí být celé, nepoškozené, zdravé, bez plísní či hnilob a čisté. Nesmějí být také poškozeny škůdci. Každý plod musí mít kališní lístky a krátkou, neuschlou stopku.

Výběr Plody vynikající jakosti, tvaru a vybarvení typického pro danou odrůdu. Musí být vytříděny tak, aby byly v jednotném stadiu zralosti, vybarvení i velikosti. Pro tuto třídu je stanoven nejmenší příčný průměr plodu 25 milimetrů.

I. jakostní třída Připouštějí se lehké vady tvaru a bělavé zbarvení malé části špičky plodu.

II. jakostní třída Jsou povoleny i větší vady tvaru, bělavé zabarvení plodu může být až na jedné pětině povrchu. Jsou přípustné i otlaky, které však musí být zaschlé.

Pro I. a II. jakost je stanoven příčný průměr 22 milimetrů.

Jahody patří mezi nejchoulostivější ovocné druhy. Jsou-li po sklizni zchlazeny na 4–6 °C, vydrží i několik dní. Taková úprava se používá u dovozu, proto se u nás objevují plody španělské, francouzské, a dokonce i brazilské.

Jahody z domácí zahrady obvykle nevydrží v chladničce v obstojné jakosti více než dva dny. Výhodnější je ranní sklizeň, dokud jsou plody přirozeně chladné.

Zdroj: SZPI

První pražské jahody jsou v prodeji, na samosběr je zatím třeba popojet

Jahody, které se prodávají, nejsou české. ZatímZdroj: DeníkPočasí v květnu vypadalo spíše, jako by přicházel podzim, a jahody proto letos dozrávají o trochu později. Ledoví muži navíc dostáli svému jménu, a tak část úrody pomrzla. Naštěstí však nejsou škody fatální.

„Jahod hodně pomrzlo a bude jich méně. Pěstitelé, kteří mají malou plochu, budou mít problém samosběr udělat. My máme plochu dostatečně velkou, takže jahody budou,“ oznámili majitelé jahodárny ve Vraňanech.

Pražské jahody u kostela i na Kubáni

Letos využili i novou technologii pěstování v tunelech, díky níž začali plody sklízet už okolo 10. května. Nyní jsou na pultech jejich prodejny jak jahody z foliovníku, tak z polí. Cena se pohybuje od 90 do 150 korun.

Ušetřit může ten, kdo si plody sám nasbírá. „První samosběr jahod v roce 2019 proběhl v pondělí 27. května. O dalších termínech budeme informovat. Aktuální cena samosběru je 55 korun za kilogram,“ sdělili majitelé jahodárny.

V prodeji jsou také už první pražské jahody, a to z Kunratic. Od minulého čtvrtku je možné zakoupit je v tradiční prodejně na parkovišti u Kunratického kostela. Stánek otevírá v 7.30. Prozatím je v provozu do vyprodání zásob, zhruba ve čtvrtek očekávají pěstitelé už dostatek zralých plodů na to, aby bylo otevřeno celý den.

Přečíst článek ›

„Kromě hlavního stánku v Kunraticích u kostela bychom naše jahody měli prodávat na farmářském trhu na Kubáni a na Náplavce, usiloval jsem i o trh na náměstí Jiřího z Poděbrad, ale bez úspěchu,“ prozradil Deníku majitel firmy Jahody Kunratice Michal Jakoubek.

Na prvním jmenovaném tržišti mohou zákazníci nakoupit každé úterý, čtvrtek a sobotu, na Náplavce bude kunratický stánek až 22. června. V Kunraticích vyjde kilogram jahod na 98 korun, na farmářských trzích se prodává za 118. „V průběhu sklizně cena klesá,“ doplnil Jakoubek.

Kdo sbírá sám, ušetří až polovinu

Samosběry by měly začít okolo 14. června. Cena za kilogram by se v tomto případě měla pohybovat okolo 54 korun.

Už na tento týden plánuje jeho zahájení uhříněvská firma Jahody Schwenk. „Samosběr bude zahájen nejspíše koncem týdne. Bližší informace o datu spuštění a cenách budou v průběhu týdne,“ sdělili majitelé.

Přečíst článek ›

Samosběr je také v plném proudu v Berry Servisu v Břežanech II, které leží asi 10 kilometrů od hranic metropole. Zájemci si mohou přijet natrhat jahody každý den za 55 korun za kilogram.

Samosběr či nákup přímo na farmách dává zákazníkům také jistotu, kde bylo ovoce vypěstováno, což se o různých pouličních stáncích říct nedá.

Původ zbožní v nich kontroluje namátkově Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Při kontrole je prodejce povinen předložit průvodní dokumentaci, která odkazuje na původ zboží, a podle které je možné krok za krokem dojít takzvaně až na pole,“ řekl už dříve Deníku mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Doplnil, že poctiví prodejci jsou obvykle ochotni předložit tuto dokumentaci i zákazníkům, pokud o to požádají.

Přečíst článek ›

Poznat dobré jahody není snadné, barva většinou nepomůže. Jistotou jsou samosběry

Každý Čech ročně spořádá kolem dvou a půl kilogramu jahod. Ceny přitom meziročně vyrostly a kilo výběrových jahod stojí i 120 korun. Koncem června už však cena klesá na zhruba 70 korun za kilo.

„Byl velmi teplý duben, který vystřídal velmi studený květen. Tedy rozjezd byl velmi rychlý, ale pak přišly přízemní mrazíky a zničily část úrody,“ hodnotí letošní jahodovou sezonu Jiří Sedláček, organizátor farmářských trhů Náplavka a Kubáň.

Podle něj se na začátku sezony kilogram výběrových jahod prodával za 100 až 120 korun. „V průběhu krátké jahodové sezony bude cena klesat,“ dodává Sedláček s tím, že například kroupy by však mohly způsobit další škody. Ty by si pak museli pěstitelé kompenzovat vyššími cenami oblíbeného ovoce.

Ceny ovšem budou v každém případě vyšší, než byly loni. Důvodem je nedostatek zaměstnanců, se kterými se ovocnáři setkávají. Jahody se totiž musí sbírat ručně.

Jak poznat dobrou jahodu?

Při nákupu dávají Češi podle trhovců obecně přednost tuzemským jahodám, přestože je na první pohled nelze rozpoznat. Sytá červená barva totiž nutně neznamená, že jsou jahody sladší než ty světlé. Kvalitní jahody by měly mít stopku, měly by být čisté, lesklé.

Budete mít zájem:  Senioři a chůze: stačí jim ke zdraví 8000 kroků denně?

„Zákazníkům doporučuji nakupovat na osvědčených trzích od spolehlivých prodejců, kteří by měli být označeni, z jaké jahodárny jsou, a měli by mít také u sebe dodací list, kterým doloží, kde byly jahody sklizeny,“ radí Šárka Sedláčková, organizátorka pražského trhu Heřmaňák.

Kdo šetří, sbírá si jahody sám

Pokud by někdo chtěl mít absolutní jistotu, odkud jahody pochází, a ještě by chtěl ušetřit, může vyrazit na sběr sám. Kilogram jahod při samosběru stojí nyní podle kvality a velikosti plodu od 55 do 90 korun, loni to bylo 50 až 70 korun.

Za tyto ceny lze ovoce nasbírat například na plantáži firmy Vaklima v Holešově na Kroměřížsku, která patří mezi největší pěstitele jahod ve Zlínském kraji. O samosběr byl podle jednatele společnosti Jaroslava Valenty velký zájem a zákazníci se prý ozývali ještě před zahájením sběru.

„Byly to desítky i stovky telefonátů, jestli je už otevřeno. Jahody budeme mít určitě do prvního týdnu v červenci nebo do poloviny července,“ uvedl Valenta.

Lidé ze středních Čech za sladkým ovocem vyráží nejčastěji do Vraňan na Mělnicku, sklizeň zde bude podle majitele jahodárny Milana Hanče pokračovat ještě zhruba dva týdny. Samosběr je možný také na polích Agrodružstva Lhota pod Libčany na Královehradecku.

Dobrou úrodu letos očekávají také provozovatelé jahodových plantáží na Olomoucku a Prostějovsku, konkrétně na okrajové části Olomouce, v Prostějově a na poli u Brna. Zde si je možné jahody za úplatu nasbírat či koupit košík už natrhaných sladkých plodů.

Pokud by na jahody dostali chuť lidé žijící v okolí Opavy, můžou vyrazit do části města zvané Komárov. V tamním zahradním centru samosběr jahod již započal. Za kilogram zájemce zaplatí 49 korun. Letos podruhé mají zájemci v Komárově možnost využít i samosběr levandule.

Samosběr jahod: Přehled míst, kde nasbíráte jahody za pár korun

Není nad čerstvé jahody. Sladké, šťavnaté, voňavé, plné chuti a navíc vlastnoručně natrhané. Pokud nemáte vlastní zahrádku, můžete se vydat na jahodovou plantáž. Ušetříte tak minimálně polovinu ceny toho, co stojí v obchodě. A navíc budete mít jistotu, že si domů přinesete skutečně čerstvé a navíc české jahody.

K červnu jahody neodmyslitelně patří. Přichází s nimi léto a také všechny ty báječné jahodové pochoutky. Pokud ale člověk nemá zahradu nebo má vyšší spotřebu, protože si chce jahody ještě zavařit či zamrazit na zimu, může vyrazit na jahodovou plantáž jahody si natrhat. A ještě si na nich při tom pochutnat. Sníst tam totiž můžete libovolné množství, což se bude líbit hlavně dětem.

Kromě toho, že jsou jahody z plantáže stoprocentně čerstvé, dá se na nich i výrazně ušetřit. Zatímco v obchodech stojí kilo jahod 95 Kč a více, na plantážích cena začíná na 50 Kč za kilogram, a to hned v několika krajích.

V Praze je cena zatím 60 Kč za kilo, nejdražší jsou jahody v Ústeckém kraji, kde za kilo zaplatíte 69 Kč. Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/samosber-jahod-kde-si-nasbirat-jahody-a-usetrit-prehled-mist-v-cele-cr A jestli nemáte čas si jahody natrhat, vyrazte si je na jahodovou farmu aspoň koupit. Řada z nich nabízí vedle samosběru i prodej již natrhaných plodů. V tom případě ale počítejte s podstatně vyšší cenou.

Kam vyrazit na samosběr?

Níže najdete seznam všech oblíbených míst v České republice. Informace jsou platné ke dni 30. 5. 2020. Tam, kde zatím samosběr nezačal, cenu neuvádíme. Stejně tak u plantáží, které současnou cenu nemají na stránkách zveřejněnou. Aktuální informace týkající se ceny, adresu i otvírací dobu se dozvíte při prokliku přímo na stránkách jednotlivých plantáží.

  • Hlavní město Praha
  • Středočeský kraj
  • Jihočeský kraj
  1. Plzeňský kraj
  2. Karlovarský kraj
  3. Ústecký kraj
  4. Liberecký kraj
  • Sempra TurnovSamosběr zatím nebyl zahájen.Za kolik: 50 Kč/kg (samosběr)*

Královéhradecký kraj

  • Pardubický kraj
  • Kraj Vysočina
  • Jihomoravský kraj
  • Olomoucký kraj
  • Zlínský kraj
  • Moravskoslezský kraj
  • Farma LičkaZa kolik: 45 Kč/kg (samosběr)*
  • Slezská farmaJahody jsou bohužel pro rok 2020 beznadějně vyprodané! Pro ty, kteří nejsou objednaní na samosběr nebo nemají objednané nasbírané jahody, už nejsou další volná místa.
  • Zahradní centrum KomárovZa kolik: 49 Kč/kg (samosběr)*

Poznámka:

Nové odrůdy jahod nejsou vůbec sladké, říká ovocnář Roman Pekař

Více než 30 let se jahodám věnuje také Roman Pekař, který prodává jahody ve Zlíně-Přílukách.

„Jahody chutnají každému, jsou výborné, zdravé a nikdy se jich nepřejíte,“ říká zapálený zahradník, který původně pěstoval jahody v Želechovicích a Vizovicích.

Nyní druhým rokem u cyklostezky na kraji Zlína. „Lidé jezdívali za mnou, ale teď jsem se rozhodl jim více přiblížit,“ vysvětlil důvody změny lokality.

Dříve pěstoval jahody v sadech, protože stromy poskytovaly ovoci ochranu před přímým slunečním svitem. „Kvůli ozónové díře bývají jahody popálené, proto je dobré je trochu chránit,“ vysvětlil.

„Navíc se jahody hodně hnojí, a když jsou v sadě, hnojivo prospěje nejen jahodníkům, ale také stromům,“ doplnil.

„Kvůli různým nařízením ale není dovoleno pěstovat různé věci dohromady, celkově je tolik pravidel a zákonů, že je složité všechno pečlivě dodržovat, navíc bohužel jsou mnohá nařízení neprospěšná,“ postestkl si soukromý zemědělec, který nyní prodává jahody formou samosběru ve spolupráci s Plemenářským podnikem Tlumačov.

Na poli tráví celé dny. „Je to hrozná dřina, protože se snažím nepoužívat moc chemie, co nejméně postřiků a skoro všechno dělám ručně,“ prozradil tajemství úspěchu.

„Pak jsou jahody opravdu dobré. Znám asi 100 odrůd, ale jen asi 7 je sladkých. Nové odrůdy jsou sice pevnější a déle vydrží, ale rozhodně nejsou tak dobré,“ popsal. Kvůli dodržování svých zásad má ale menší výnosy.

  • „Při klasickém pěstování je sklizeň až 40 tun ovoce na hektar, kdežto já sklízím jen maximálně 14 tun na hektar,“ vyčíslil Pekař.
  • „Zákazník nemusí takto poctivě vypěstovanou jahodu nijak dochucovat, může ji ihned jíst nebo dát do marmelády a sirupu,“ raduje se.
  • POMÁHAJÍ I ROZTOČI

Samotné pěstování jahod přitom není až tak jednoduché. Je potřeba přesně vybalancovat poměry živin, hnojiva, kompostu, pohlídat dravé roztoče.

„Schválně sázím mezi jahodníky i maliníky, divizny a pohanku, aby se mi dařilo udržet tady dravé roztoče, kteří jsou pro zdravé rostliny nezbytní,“ vysvětlil.

Nejvíce teď jahody trápí teplotní stres, který způsobuje přímé slunce nechráněné ozonovou vrstvou, a studená mulč, která jahodníky ochlazuje. Jahody pak mohou být spařené.

Na jeho jahodovou farmu přijde denně i 300 lidí. „Bohužel jsem musel zavést přísnější pravidla, protože mnozí jsou neopatrní a hodně rostlin poničí,“ postěžoval si Roman Pekař.

  1. „Chci, aby zákazníci byli spokojení, ale nemohu na tom prodělávat,“ dodal.
  2. „Na jahodaření jsem nezbohatl, ale baví mě to, jsem rád, že lidem mé jahody chutnají a že je konečně umím pěstovat,“ směje se.
  3. MARCELA KANIOVÁ
  4. Čerstvé jahody. Pěstitele neničí dovoz, ale faleš

Zkuste najít v Česku nějakou zahrádku, na níž se nepěstují jahody. Zřejmě budete mít velký problém. Jahody jsou mezi zahrádkáři jedny z nejrozšířenějších plodin. Jejich sezona je nyní v plném proudu.

„Na pěstování jahod není nic náročného. Daří se jim na většině půd v Česku, ale hlavně jsou velmi oblíbené u dětí. Jsou sladké,“ vysvětlila mluvčí Českého zahrádkářského svazu Zdeňka Jankovičová.

Ve větším se jahody na území Čech a Moravy pěstují už dobrých 120 let, kdy je v Neveklově na Benešovsku začal pěstovat Rudolf Strimpl. A vydělal na nich velké jmění.

Dnes podle ministerstva zemědělství plocha komerčních jahodníkových polí zabírá 500 až 600 hektarů, z nichž se loni sklidilo více než tři tisíce tun tohoto ovoce.

Zahrádkáři a malopěstitelé pak obhospodařují dalších 1100 hektarů a ročně sklidí šest tisíc tun.

České jahody se ke spotřebitelům nejčastěji dostávají hned po sběru na farmách nebo na farmářských tržištích.

„Tuzemské jahody se dostanou k lidem čerstvé, téměř okamžitě po utržení. Jahodám z dovozu často chybí typická chuť, protože musí vydržet mnohakilometrový transport, ke kterému jsou speciálně šlechtěny pevné a manipulaci odolné odrůdy,“ vysvětlil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jenomže velkým pěstitelům dělá dovoz stále těžkou hlavu. „Přežil jsem slovenský dovoz, španělský dovoz, začal jsem přežívat polský dovoz v roce 2005 a nejhorší je to nyní, když je dávají překupníci jako české jahody,“ postěžoval si nedávno pěstitel z pražských Kunratic Jiří Jakoubek.

Ministerstvo zemědělství letos zvýšilo podporu zemědělců, kteří jahody pěstují v ekologickém režimu. Už loni jahody zařadilo mezi vybrané citlivé ovocné druhy.

Každý Čech ročně spotřebuje necelé tři kilogramy jahod.

VILÉM JANOUŠ

Pěstitel jahod Milan Hamala radí: Co dělat, aby jahody nehnily? – AHA.cz

NĚMČIČKY – Jahody! Zatím si je můžeme koupit v obchodech z dovozu, na pohled jsou krásně vybarvené, na rozdíl od těch, co se prodávají v zimě, už i voní. Ale chuť… Není nad jahodu českou a nejlépe čerstvě utrženou.

Jahody! Zatím si je můžeme koupit v obchodech z dovozu, na pohled jsou krásně vybarvené, na rozdíl od těch, co se prodávají v zimě, už i voní. Ale chuť… Není nad jahodu českou a nejlépe čerstvě utrženou. Ale znáte to, sice je na zahrádce pěstujete, ve chvíli, kdy dozrávají, začne pršet a většina jich shnije. Lze ještě letošní úrodu jahod zachránit?

»Jahodář« Milan Hamala z Němčiček na Brněnsku si myslí, že je za minutu dvanáct. „Přesto si i nyní mohou zahrádkáři ještě zajistit vyšší sklizeň kvalitních plodů bez plísní,“ říká muž, který se pěstování jahod věnuje profesionálně.

Jahodám se přezdívá královské ovoce, co tedy dělat, aby se i letošní úroda dala nazvat královskou?

  1. Obložte je slámouJahody potřebují zároveň vlhko i sucho. Rostliny je nutné zalévat, ale plody by měly být proti vlhku chráněny. „Ideální je jahodníky obložit 5 centimetrů vysokou vrstvou slámy. Když prší, vláha se dostane ke kořenům, ale na plody nestříká bláto. Jahody pak nejsou špinavé a zároveň se tak nepřenášejí plísně,“ radí Hamala.

    Zahrádkáři často jahody pěstují na černé fólii. „I tady je vhodné jahodníky podložit slámou nebo třeba mulčovací kůrou. Fólii neudržíte nikdy čistou, a když prší, je to podobné, jako když ji nepoužíváte,“ říká Hamala.

  2. Hnojte jeJahody potřebují dostatek vláhy. Pokud neprší, je třeba je pravidelně zalévat a přihnojovat. „Nejvhodnější jsou hnojiva s obsahem draslíku. V obchodech bývají označena názvem plod a květ,“ uvádí Hamala. Přihnojovat se mají nejméně do konce sklizně. Rostlina totiž v srpnu zakládá pupeny a květy už na příští rok.
  3. Nepoužívejte chemikálieA co když se na jahodách objeví hniloba? „To už bývá pozdě. Nedoporučuji používat žádné chemické prostředky, po ošetření se jahody nesmí 5 až 6 dní sbírat. Na zahrádkách je možné preventivně jednou týdně rostliny zalít tzv. chytrou houbou, která nemá žádnou ochrannou lhůtu. Jde o přírodní mikroorganismus – Pythium oligandrum, které účinkuje ve chvíli, kdy se na jahodách plíseň objeví, a zahubí ji. Chuť jahod nijak neovlivní,“ vysvětluje Hamala.
  4. Obměňujte rostlinyJakou roli hraje při pěstování jahod stáří jahodníků? „Velkou. Optimální je rostliny každý druhý rok – u některých odrůd i každý rok – obměňovat,“ říká Hamala. Tři až čtyři roky je u jahodníků opravdu maximum.
  5. Sklízejte denněJak zralou jahodu neutrhnete každý druhý nebo lépe každý den, tlumíte tím vytváření nových plodů. „Stejně když vidíte, že jahoda není pěkná, je lepší ji utrhnout a zahodit. Je to podobné jako s okurkami, když necháte přerostlé okurky na keři, rostlina přestává rodit,“ radí nakonec Hamala.
Budete mít zájem:  Osteoporózu nelze vyléčit, řídnutí kostí je ale možné zpomalit

Povzbuzují chuť na sex!

Velké množství manganu a zinku obsažené v jahodách, má údajně příznivý vliv na sexuální výkonnost. O jahodách se tak říká, že působí jako afrodiziakum. „Tyto stopové prvky mají určitý vliv na sexuální výkonnost. Jahod byste však museli zkonzumovat několik kilogramů,“ říká sexuolog Radim Uzel. Podle něj jahody a případně šampaňské jen umocní večer, který se svým partnerem prožijete.

Nejdietnější ovoce

  • Jahody jsou asi z 85 % tvořeny vodou a ve srovnání s jinými druhy ovoce obsahují nejméně tzv. sušiny. Bez obav je můžete jíst i při dietách.
  • Jahody patří mezi ovoce, které obsahuje nejvíc vitaminu C. Ve sto gramech mají až 100 mg vitaminu C, víc než jablka, hrušky nebo citrony či pomeranče.
  • Obsahují velké množství draslíku, vápníku, fosforu a železa. Plody dále obsahují i bór, fluor.
  • Vitaminy v jahodách působí jako antioxidanty, odbourávají cholesterol a působí proti kornatění tepen.
  • Jahody jezte čerstvé, tepelně neopracované a nejlépe v den sklizně. Jen takové mají nejvíce vitaminů a minerálů.

Jahodová sezóna začíná! Přehled farem, kde si jahody koupíte

I když byl nástup jara letos trochu pomalejší a nejranější odrůdy jahod pomrzly, už teď nabízí farmáři nejčerstvější ovoce, z kterého lze připravit ohromné množství pokrmů a nápojů plných vitamínů.

Podívejte se, kde si můžete pořídit čerstvé jahody ve vašem kraji. Jahody se začínají sbírat koncem května a jejich sklizeň trvá obvykle až do července. Než ale pro jahody vyrazíte, vždy si ověřte otevírací dobu a dostupnost, které se často mění podle počasí a vzhledem k pomalému nástupu jara mnohdy sklizeň na farmách o pár dní posouvají.

Jahody Kunratice

Jahodová farma v Kunraticích začíná s prodejem v pondělí 30. května v 8 hodin, cena jahod za kilo bude 76 korun. Jahody z Kunratic se objeví i na farmářských trzích na Jiřího z Poděbrad a to pravidelně ve středu, čtvrtek a pátek od 8:00 do 18:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

Vraňany

V jahodárně ve Vraňanech probíhá prodej jahod každý den od 7:00 do 20:00. Cena za vaničku 0,5kg je 45 korun, košík 3kg vyjde na 240 korun, navíc si člověk připlatí 20 korun za košík. V případě potřeby se můžete obracet na linku 244 910 338.

Jahodárna Oskořínek

Sběr Jahod v jahodárně Oskořínek začal v pondělí 30. května. Otevřeno je denně od 8:00 do 18:00. Za kilogram čerstvých jahod zde zaplatíte 70 korun. Při větším odběru je vhodné domluvit se předem telefonicky.

Břiství

Ovocné sady Břiství nabízí jahody od 4. června, cena se v průběhu roku mění podle velikosti sklizně a kvality jahod, je proto ideální předem se informovat u obsluhy na poli nebo telefonicky na čísle 774 925 104.

Farma Lotouš

Rodinná farma Lotouš nabízí čerstvé jahody každý den počínaje přibližně 10. červnem. Jahody lze zakoupit přímo na farmě každý den od 9:00 do 17:00 nebo v prodejním stánku v Lotouši na silnici R7 vždy od 10:00 do 17:00 kromě soboty, kdy stánek zavírá už ve 13:00.

Šabina u Sokolova

Jahodová plantáž je před obcí Šabina, při příjezdu od Sokolova po pravé straně. Před návštěvou je ideální ověřit si dostupnost telefonicky na čísle 352 467 534.

Jahodárna Jiří Moravec

Jahody budou dostupné kolem 10. června. Jahodárna se nachází 500m od obce Štěnovice směrem na obec Čižice, 15km od Plzně.V jahodárně se jahody prodávají denně od 8:00 do 18:00, kilogram jahod přijde na 70 korun, o dostupnosti jahod se můžete informovat na čísle 602 384 941.   

Zahradnictví u Růženky

Prodej jahod probíhá přímo v zahradnictví během oficiální otevírací doby od pondělí do pátku mezi 9:00 a 17:00, v sobotu pak od 8:00 do 12:00. Bližší informace můžete získat na telefonním čísle 604 987 604.

Jahodárna ve Staré Ždánici

Sklizeň zde začíná 31. května, plantáže se nachází mezi obcemi Staré Ždánice a Podůlšany po obou stranách silnice číslo 333 vedoucí z Hradce Králové do Lázní Bohdaneč. Záznamník s aktuálními informacemi lze volat na čísle 466 983 012.

Bavorovské jahody

Pokud nemáte čas na samosběr, i v Bavorově nabízí čerstvě natrhané jahody. Plantáže jsou otevřeny denně od 8:00 do 18:00. O aktuálních cenách a dostupnosti se můžete informovat na čísle 383 390 282.

  • Jahodová farma Nahošín
  • Jahodová farma Anda se nachází u obce Nahošín a Doubravice, kilogram jahod vyjde na 65 korun, při odběru nad 100 kilogramů je potřeba objednat jahody předem.
  • Sempra, Turnov

Sklizeň začíná zpravidla začátkem června, cena se odvíjí podle kvality jahod, zpravidla se pohybuje v rozmezí 50 až 60 korun za kilogram. Farma má otevřeno každý den od 7:00 do 17:00. Při větším odběru je potřeba objednat se předem.

  1. Ovocnářství Hlaváček
  2. Ovocnářství Hlaváček v Domašíně u Rychnova nad Kněžnou očekává sklizeň jahod začátkem června, bližší informace bude zveřejňovat na svých internetových stránkách, cena bude také upřesněna až se začátkem sezóny.
  3. Jahody Havlíčkův Brod a Česká Bělá
  4. Během sezóny můžete koupit jahody na farmě v Havlíčkově Brodu, je ale nutné objednat je předem na telefonních číslech 606482153 nebo 725424621.
  5. Farma Drahoš

Na farmě v Dolním Újezdu probíhá sklizeň přibližně začátkem června, konkrétní termín ještě nebyl upřesněn. Cena jahod se pohybuje kolem 50 korun, záleží na jejich kvalitě. Objednávky přijímá farma na telefonním čísle 461 631 320.

Jahody od Houdy

Od pondělí 30. května je možné objednat si jahody u pana Houdy na telefonním čísle 603809651, cena je 70 korun za kilogram. Farma se nachází u Přelovic směrem na Neratov.

Jahodárna Prostějov

Jahodárna Prostějov nabízí své jahody hned na několika místech, jejich seznam najdete na jejich internetových stránkách. Prodejní místa jsou označena nápisem: Dnes čerstvě trhané! Jahody z Prostějovské jahodárny www.jahodarny.cz. Aktuální cena je 55 korun za kilogram.

Jahody Olomouc Skrbeň

Jahody jsou k dostaní na sedmi místech po celé Olomouci, jejich seznam najdete na stránkách farmy. Stánky najdete například v ulici Hynaisová nebo v ulici Hraniční.

Jahodárna Bratčice

Jahodárna se nachází mezi obcemi Němčičky a Bratčice, jahody se pěstují na pozemku o výměře přibližně 5 hektarů. Protože rané odrůdy jahod pomrzly, začne letos sběr o něco později, informace jahodárna zveřejní koncem týdne. Kilogram jahod zde vyjde na 60 korun za kilogram.

Jahodárna Brno Slatina

První sběr začal v úterý 31. května, jahody koupíte přímo u vstupu do jahodárny a to každý den kromě soboty mezi 10:00 a 19:00. Jahodárna se nachází mezi Slatinou a Líšní u zastávky autobusu 78 Malečkova.

Jahodárna Kouřim

Prodej čerstvě natrhaných jahod bude zahájen přibližně okolo 10. června. Nejprve bude v prodeji raná odrůda Rumba. Prodej probíhá denně od 7:00 do 19:00. Kilogram jahod zde stojí 60 korun za kilogram. V případě odběru více jak 20 kilogramů jahod je lepší objednat je dopředu.

Ovoce a zelenina Plch

Jahody se začínají sklízet začátkem června a končí prvním týdnem v červenci. Kvůli velkému zájmu je nutné objednávku učinit předem telefonicky nebo sms zprávou na čísle 775 270 159, objednávky jsou pak vyřizovány postupně.

Jahody z Holešova

Díky posledním slunným dnům jahody dozrávají, jahody z Holešova jsou k dostání v jahodových stáncích ve Zlíně, Holešově, Martinicích, Otrokovicích, Vizovicích, Slušovicích, Fryštáku, Kroměříži a Bystřici pod Hostýnem. Prodej probíhá ve všední dny, ve velkých městech pak i v sobotu.

V současné chvíli nejsou dostupné žádné informace o farmách v kraji.

TNBiz.cz – Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *