Jáhly – ideální tip pro línou snídani

Jáhly – ideální tip pro línou snídaniPo lednovém „veganuary“, kdy spousta lidí zkouší měsíční výzvu v podobě veganského stravování přichází další měsíce, které už nejsou tak bohaté na zaručené triky, návody a recepty na veganské vaření. Proto jsem se rozhodl dát do kupy tipy na 6 opravdu různorodých snídaní – od klasické kaše, přes netradiční anglickou snídani až po dort. Všechny recepty jsem pak nechal ověřit více méně typickou všežravkyní*. Jak ji chutnalo a občas také nechutnalo, popsala v přiložených komentářích. 

Varování: článek místy obsahuje ne úplně inteligentní humor. 

* Typickou z globálního pohledu. Což v rámci ČR znamená zdravé stravování s menším množstvím masa (určitě méně než 3x denně). Komentáře jsem se do češtiny snažil přeložit s mým největším úsilím, ale i tak často znějí dost krkolomně, za což se předem omlouvám. Překladatel ze mě určitě nebude. 

Jáhly – ideální tip pro línou snídani
„Zuby“ jsou prý trochu děsivé

Ovesné vločky jsou jednou z nejoblíbenějších snídaní veganů. Jsou levné, rychle hotové, dají se koupit všude a obsahují skvělý poměr nutričních hodnot. Snídani z nich lze vykouzlit za pár minut a díky obměnám ostatních surovin se nemusí jen tak přejíst.

Potřebné suroviny

  • Ovesné vločky (klasické, nebo jemné) – 100 gramů 
  • Oříšky a semínka podle vlastní chuti 
  • Čerstvé nebo sušené ovoce – ideální je banán nebo rozinky 
  • Podle chuti skořice a špetka soli 

V případě, že máte vločky klasické, propláchněte je, ponořte do vody, přiveďte k varu a pod pokličkou nechte dojít asi 10 minut. Jemné vločky stačí přelít vroucí vodou, zamíchat, a můžete rovnou jíst (proto je mám raději).

Osobně do kaše vždy přidávám skořici (nebo perníkové koření) a chia semínka. Podle chuti a stavu zásob pak přidávám různé další oříšky, semínka a oříšková másla. Občas mi pak „ujede“ ruka třeba s čokoládou.

Když už jsem u čokolády, skvělá je také kombinace kakaa, čokolády, plátků kokosu a lískových oříšků – taková lepší nutella.   

Jáhly – ideální tip pro línou snídani Na úsměvu záleží

Tento recept byl poměrně snadný, potřeboval pouze pár surovin a nevyžadoval moc dlouhou přípravu. Vločky jsem uvařila v mandlovém mléce (Opravdu byl záměr vařit je pouze ve vodě a nejedná se o chybu v receptu?) a po dosažení zajímavé konzistence přendala do misky a ozdobila o předepsaný obrazec. Po ochutnání rozinkového úsměvu mě překvapila silná chuť vloček. Pro případné zvýraznění mandlové chuti doporučuji zamračeného smajlíka.   

Jáhly – ideální tip pro línou snídani Pro pokročilé 

Tip pro zamilované, romantiky, zoufalce, nebo pokud jste zapomněli na Valentýna (i když to už je asi opravdu pozdě) – kaši ozdobte podle přiloženého piktogramu. 
Poznámka: od tohoto výtvoru se jednoznačně distancuji – opravdu netuším, kde se něco takového mohlo vzít. Nicméně to uprostřed vypadá jako tahini. Ale těžko říci.

Jáhly – ideální tip pro línou snídani
Nejlepší je varianta s borůvkami

Pokud nikam nespěcháte a chcete si dopřát trochu svátečnější snídani z téměř těch samých surovin, tento recept by se vám mohl líbit. Jedná se o velice jednoduché placičky pouze z ovesných vloček a banánu. Placičky připomínají lívanečky, ale na rozdíl od nich neobsahují mouku. 

Potřebné suroviny 

  • Jemné ovesné vločky – 100 gramů
  • Banán
  • Kokosový olej
  • Marmeláda na ozdobení, případně cokoliv podle vlastní chuti
  • Veganský jogurt (nemusí být)
  • Podle chuti skořice a špetka soli

Jemné vločky zalijte vroucí vodou a vmíchejte do nich rozmačkaný banán. Směs můžete ochutit o skořici, sůl a případně přidat chia semínka. Na pánvi v kokosovém oleji pak smažte malé placičky (mohou se trochu rozpadat, ale nemělo by to být nic hrozného). Ozdobte podle vlastní chuti a nálady.

Jáhly – ideální tip pro línou snídani Placičky pro testování síly vůle

Tenhle recept je skrytým testem síly vůle. Jen tak tak jsem uspěla a vydržela placičky nesníst dříve, než byly ozdobené. Smažení na kokosovém oleji udělá placičky příjemně křupavé a veganský jogurt kupodivu chutnal mnohem lépe než tradiční šlehačka, která se u nás na dekoraci palačinek používá. Abych se k receptu mohla způsobile vyjádřit, otestovala jsem ho třikrát a mou oblíbenou kombinací k ovoci se staly najemno nasekané mandle.

Jáhly – ideální tip pro línou snídani
Od originálu „téměř“ k nerozeznání

Kdo by neznal klasickou „full breakfast“ v podobě slaniny, párků, fazolí, vajíček, hub a rajčat. Ideální jídlo pro vzpamatování se po divoce propařené noci. Samozřejmě existují i naprosto stejně nezdravé (nebo možná ještě více nezdravé) veganské varianty této „prasárny“, ale protože propařené noci nám už moc nehrozí, rozhodli jsme se připravit trochu odlehčenou variantu po Japonsku. 

Potřebné suroviny

  • Mistička rýže 
  • Tofu nebo tempeh 
  • Zelenina podle vlastní chuti / síly 
  • Arašídová omáčka, chilli omáčka, nebo něco, co by jídlu dalo libovolnou chuť 

Nejlépe v rýžovaru uvařte rýži a při tom nekonečném čekání si připravte zeleninu k obložení snídaně. Můžete použít syrovou nebo na pánvi nějakou (na sucho či na oleji) osmažit. Tempeh / tofu pak na pánvičce ohřejte určitě.

Hotovou rýži dejte doprostřed talíře a veškeré ostatní „dobroty“ naskládejte v dokonalé japonské symetrii okolo. Zeleninu nezapomeňte vydatně polít vámi zvolenou omáčkou. Ale to by vám určitě došlo hned při prvním soustu.

      

Jáhly – ideální tip pro línou snídani Omáčka je opravdu důležitá

Divokou noc jsem za sebou bohužel neměla, ale příprava této snídaně, která se nese v duchu oblíbeného trendu „burrito bowl“ byla snadná. Přidáním soli a citrónové šťávy na avokádo jsem vytvořila velice rychlou guacamole příchuť (omáčkou bych si to ale nazvat netroufala). Bohužel arašídovou omáčku jsem neměla a ani osmažení tofu na kokosovém oleji chuti moc nepřidalo – pořád to chutnalo dost mdle. Kdybych ji ale měla, určitě bych místo prostého polití vyzkoušela tofu do ní naložit a následně upéci v troubě. Myslím, že ta trocha extra času by za to stála.     

Jáhly – ideální tip pro línou snídani
Druhá miska je pouze volitelná

Tato snídaně je vhodná hlavně pro diagnostikované kari-holiky (curryaholics), kteří nezvládnou pozřít nic bez kari. Osobně mám jídlo nejraději s jáhly, ale lze použít tradičnější rýži, nebo třeba quinou či kuskus. Vše stačí povařit v kokosovém mléce a samozřejmě přidat pořádnou dávku kari. Chuť je slano-sladká, takže dobrý kompromis, pokud se nemůžete rozhodnout, na co máte zrovna chuť. Potřebné suroviny

  • Jáhly / rýže / quinoa / kuskus – 100 gramů 
  • Kokosové mléko / kokosové máslo s vodou 
  • Kari, sůl 
  • Volitelně: sladké brambory a zelené fazolky 
  • Volitelně: oříšky na ozdobení (arašídy / kešu) 

Propláchnuté jáhly dejte (nejlépe v rýžovaru) vařit v kokosovém mléce na asi 15 minut – pokud se mléko vyvaří dříve, bude to problém a jáhly nejspíše zůstanou tvrdé.

Je proto potřeba odhadnout dostatečné množství, nebo v nouzi přidat (v nejvyšší nouzi prostou vodu). K mléku hned přidejte kari a sůl a případně na malé kousky nakrájené sladké brambory a zelené fazolky.

Jáhly bude určitě potřeba občas promíchat, jinak se budou připalovat. Na konci nechte vše asi 10 minut dojít a ozdobte oříšky.

Jáhly – ideální tip pro línou snídani Kde je moje třetí porce?

Vzhledem k tomu, že jsem diagnostikovaná kari-holička, která stále podstupuje léčbu, tento recept se stal mým nejoblíbenějším. Příprava byla jednoduchá a nezabrala více než 20 minut. Sladko-slaná chuť je skvělý kontrast, který perfektně ladí. Původně jsem měla v úmyslu udělat dvě porce a jednu si nechat na zítřejší oběd, ale nějak se mi podařilo sníst je naráz. Použít kešu jako dekoraci bych opravdu ráda, ale protože jsem zrovna žádné neměla, hromada sezamu to trochu spravila.   

Budete mít zájem:  Algarrobina a zdraví – náhrady čokolády přímo z Peru
Existuje něco lepšího? 

Občas prostě na pořádnou snídani není čas. V takovém případě není nic jednoduššího, než si v toustovači opéci toast (neplést se sandwichem) a namazat ho pořádnou dávkou arašídového másla. Vlastně existuje ještě jednodušší varianta. Vykašlat se na chleba a rovnou do sebe naládovat veškerý zbytek zásob arašídového másla. Ale to byste museli trpět podobnou úchylkou jako já.

Potřebné suroviny

  • Toastový chleba 
  • Arašídové máslo
  • Volitelně: kokosový olej, sůl a arašídy na ozdobení 

Myslím, že z uvedených surovin by jídlo dal do kupy i ten největší ignorant, ale pro jistotu: plátek toastového chleba strčte do topinkovače a dejte péci s rozumně nastaveným časovačem.

Do teď nezapomenu na plakát, na který jsem musel nechtěně koukat každé ráno v kuchyni na kolejích v Newcastlu – zobrazující cenu 1200,2 liber za připálený toast.

Kalkulace byla prostá: 4×300 liber za každé hasičské auto, které musí vyslat na každý spuštěný požární poplach. Podstatných bylo ale hlavně těch 20 pencí za zničený toast.  

Opečený toast namažte kokosovým olejem (pokud chcete), pořádnou vrstvou arašídového másla, posolte, a pokud vám to nestačí, přidejte arašídy. Po snědení opakovat. Důležité: nikdy nedělejte více toastů najednou! Pokud nejsou ještě teplé, není to ono. 

Příprava toastu tím správným způsobem

Pokud se někdy ocitnete v situaci, že potřebujete poslat zprávu, ale zrovna vám došel papír, psaní pomocí marmelády je jednoduché řešení. Taková zpráva pak může být poslána, přečtena a snědena během chviličky, takže bezpečnost je zaručena. Ideální pro tajné zprávy a vydírání. Pokud stejně jako já nesouhlasíte s přidáním arašídů na arašídové máslo, ráda bych zdůraznila nezbytnost marmelády. Arašídové máslo bez marmelády prostě není pořádné jídlo, což jsem si dovolila sdělit mou zprávou. Psaní marmeládou je opravdu dobrovolné, ale v případě spuštění požárního poplachu by se mohla hodit zpráva „pomoc“.          

Kdyby někomu náhodou nechutnalo arašídové máslo

V případě, že vám arašídové máslo nic neříká (v překladu: ještě jste neměli možnost ochutnat mou domácí výrobu), můžete ho nahradit jakýmkoliv jiným oříškovým nebo semínkovým máslem. Skvělé je například mandlové, nebo sezamové. Nedávno jsem jako dárek dostal mandlovo-jahodo-čokoládovou pomazánku, která by k tomuto účelu šla určitě také skvěle použít. Jediná nevýhoda by v tomto případě byla cena – přeci jenom dát jen za snídani přes 300 Kč není úplně málo. A ne, na víc porcí pomazánka opravdu nedá.  

Férové rozdělení na dvě porce

Nakonec opravdová lahůdka v podobě malinového raw dortu. Tahle snídaně už vyžaduje přípravu nejlépe den předem, ale s trochou sebeovládání by mohla vydržet alespoň na dvě porce. Dort se dá uchovávat v mrazáku libovolně dlouho (stejně tam ale dlouho nevydrží) a jednotlivé porce lze pak vyndávat podle potřeby. Jíst se dá podle kvality chrupu už klidně po pár desítkách minut po vyndání. 

Potřebné suroviny

  • Strouhaný kokos
  • Ovesné vločky
  • Datle nebo sladký sirup 
  • Kešu
  • Kokosové mléko
  • Kokosový olej 
  • Banán 
  • Mražené maliny
  • Čokoláda na polevu  

Raw dorty už jsou pro mě natolik samozřejmé, že je vždy dělám „od oka“. Přesný poměr surovin proto bohužel do kupy nedám. Recept je ale inspirován tímto: Raw Raspberry and Chocolate Ganache Cheesecake. Spodní vrstvu jsem si natolik oblíbil, že ji používám téměř u každého dortu – v mixéru stačí rozmixovat strouhaný kokos s vločkami a špetkou soli a pak přidat k doslazení datle, nebo datlový sirup. Podle potřeby pak přidávám vodu, aby směs dobře lepila (stačí trochu). Spodní vrstvu pak stačí vyložit do jakékoliv formy (nejlépe na pečící papír – i přes to, že dort se opravdu nepeče) a dát do mrazáku nebo lednice. 

Suroviny na krémovou vrstvu se pak mohou do mixéru naházet bez nutnosti mytí.

Tuto vrstvu dělám nejraději z kombinace banánu, kešu, kokosového mléka (kokosové máslo s vodou – přidávat tak, aby směs lehce tekla), kokosového oleje (není nutný) a vanilkového extraktu (také se bez něj dá obejít).

Díky banánu většinou není potřeba doslazovat, ale to už záleží na vlastních preferencích. Když je směs hotová, můžete přidat mražené maliny, ale ty už nemixujte, ať z nich něco zbude. Směs vylijte na spodní vrstvu a dejte opět mrazit.  

Po zmrznutí krémové vrstvy pak doporučuji polít rozpuštěnou kvalitní čokoládou (případně „zředěnou“ kokosovým olejem) a ozdobit malinami. Ručím za to, že pokud na někoho vytáhnete tuto snídani, i ty největší průšvihy budou odpuštěny.  

Dokonalost

Tohle byla má první zkušenost s raw dorty, která se ukázala překvapivě jednoduchá. Největší překážkou tak nakonec bylo čekání. Na spodní vrstvu jsem místo vloček a kokosu použila mandle a sirup samozřejmě javorový. Při tvorbě krémové vrstvy jsem zjistila, že chuťově mám nejraději kombinaci kešu a malin a tou jsem proto nahradila čokoládovou vrstvu. Následovalo nejhorší mučení v podobě čekání na „upečení“ dortu v mrazáku. Tip pro ostatní: kontrolování dortu každých 10 minut proces bohužel nezrychlí. Naopak při čekání na rozmrznutí mám dobrý tip – kladivo, kterým dort rozmlátíte na menší kousky. Sice ho tím zničíte, ale to už je volba, kterou by měl každý udělat alespoň jednou za život.       

Instagramová snídaně

Po nekonečné záplavě obrázků jogurtových misek na Instagramu jsem se rozhodla jednu vyzkoušet. Tento recept je ideální, pokud do sebe snídani jen rychle neházíte, ale máte trochu času na to, si s ní vyhrát (tedy nic pro Filipa). Obměnou jogurtu a surovin lze dosáhnout nepřeberných chuťových kombinací.

Potřebné suroviny

  • Maliny
  • Sekané mandle
  • Chia semínka
  • Kakaové kousky
  • Kiwi
  • Veganský jahodový jogurt 

Do misky nalijte jogurt a ozdobte zbylými surovinami. 

Podoba tam je

Nekonečný dezertík 

Z fotek mých jídel je asi jasné, že nejsem kdo ví jaký fanda přearanžovaných receptů. Než hezky uspořádaná mini-porcička jídla, raději si dám pořádnou, byť nevzhlednou hromadu. K tomuto jídlu jsem tedy přistupoval se značnými předsudky. Jahodový veganský jogurt jsem samozřejmě v ČR nesehnal, takže to vyřešil vanilkový. Bílé chia také nemám, ale člověk by skoro nepoznal rozdíl mezi nimi a sezamem že? Největší strach jsem ale měl z kiwi. Taková kombinace určitě nebude jedlá. Po opatrném prvním soustu jsem byl ale mile překvapen. Nechutnalo to vůbec špatně a jako dezert nebo sváču si to klidně umím představit. Nejlepší byl teplotní kontrast s ještě trochu zmrzlými malinami. Jediný problém byl, že než jsem se dostal k jogurtu samotnému, celá vrchní vrstva byla pryč, takže mně nezbylo nic jiného než přisypat další oříšky, čokoládu a další dobroty. A po jejich snědení začít nanovo. Bylo to takové nekonečné jídlo. Jen nevím, proč jsem potom byl tak nepříjemně narvaný celý zbytek dne. 

Doufám, že je zřejmé, že článek byl psán trochu odlehčenou formou. Pokud se vám líbil, dejte vědět a možná připravíme pokračování v podobě obědů, večeří, nebo svačin.

Ale to nejdůležitější – jak experiment dopadl? Naše přátelství to ustálo a dál se spolu bavíme. Navíc jsme si vaření a zkoušení dost užili, takže myslím, že to lze hodnotit jako úspěch.

Kolik zvířat, litrů vody a kilogramů obilí jsme při tom ušetřili, jsem ale zapomněl počítat. 

Budete mít zájem:  Leky Na Oddaleni Menstruace?

3 snídaně pro ideální začátek vašeho dne

Jáhly – ideální tip pro línou snídani

Říká se, že snídaně je nejdůležitější část dne. Správná snídaně by nám měla dodat energii na celé dopoledne a zároveň by měla být nutričně vyvážená a dodat nám potřebné živiny, minerální látky i vitamíny. Vyzkoušejte některou z našich rostlinných snídaní a užijte si start do vašeho dne.

Snídaně pro Instagramery

Rádi fotíte své jídlo a chlubíte se fotkami na sociálních sítích? S jáhlovou kaší rozhodně nešlápnete vedle a přidáním čerstvého ovoce jako jsou jahody nebo maliny si zajistíte snídani hodnou stovek liků.

Jáhlová kaše

Ingredience: 200 g jáhel, 600 ml rostlinného mléka, špetka soli, třtinový cukr nebo sirup dle chuti, k podávání: ovoce, ořechy, čokoládové kousky.

Postup: Jáhly propláchneme vodou a poté spaříme vroucí vodou a necháme 5 minut odstát, zcedíme a proces opakujeme ještě dvakrát. Poté jáhly přendáme do menšího hrnce, zalijeme rostlinným mlékem a necháme zcela rozvařit. Přidáme špetku soli a dosladíme dle chut. Lehce promixujeme tyčovým mixérem. Dozdobíme čerstvým ovocem, ořechy nebo čokoládou.

Jáhly – ideální tip pro línou snídani

Pokud po ránu potřebujete především pořádnou dávku bílkovin, pak je volba jasná. Míchaná tofíčka jsou ideální pro sportovce a pokud zvolíte tofu srážené vápenatými solemi, získáte také slušné množství vápníku. Vajíčkové chuti docílíte přidáním černé vulkanické soli.

Míchaná tofíčka

Suroviny: 1 menší cibule, 1 balení tofu natural, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžička černé soli, 1⁄2 lžičky kurkumy, rostlinné mléko nebo smetana na zjemnění, sůl, pepř, olej, pažitka.

Postup: V míse rozmačkáme tofu a smícháme ho s kurkumou a lahůdkovým droždím. Poté na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme tofu a krátce prohřejeme. Na konci přidáme černou i obyčejnou sůl, pepř a pažitku. Tofíčka můžeme zjemnit rostlinným mlékem či smetanou nebo použít hedvábné tofu. Podáváme s čerstvým pečivem.

Jáhly – ideální tip pro línou snídani

Kdo by nemiloval lívance – jedná se snad o nejoblíbenější víkendovou snídani. Vyzkoušejte naši zdravou verzi z pohankové mouky. Lívance budou skvěle chutnat s domácím ořechovým máslem.

Pohankové lívance s jablky a ořechovým máslem

Ingredience: 1 hrnek pohankové mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 1 hrnek rostlinného mléka, 2 jablka, 1 lžíce agáve sirupu, 2 lžíce ořechového másla, hrst vlašských ořechů.

Postup: V míse smícháme suché ingredience: pohankovou mouku, prášek do pečiva, skořici. Přidáme rostlinné mléko a vymícháme těsto. Lívance smažíme na sucho nejlépe na palačinkovači z obou stran asi 3 minuty. Jablka oloupeme a hodíme na rozpálenou pánev, podlijeme trochou vody, dusíme do změknutí, dosladíme agáve sirupem. Lívance podáváme s ořechovým máslem, posypané jablky a ořechy.

Více receptů najdete v našem e-booku plném veggie inspirace.

Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.

Chci vědět víc

Stáhněte si zdarma e-book, ve kterém naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.

Stáhnu si e-book

Ideální snídaně nejen pro hubnutí

V tradiční dietetice je kladen velký důraz na snídani, která by se měla skládat z chutných a dobře stravitelných produktů. Za ideální se považuje teplá snídaně, obzvláště vařené obilí, jáhlová kaše, odvar z rýže, slzovka apod.

Vhodné jsou také zeleninové vývary nebo miso. Konzumace těchto pokrmů po ránu má za následek zvýšenou vitalitu a příjemný pocit lehkosti.

Většina lidí není ochotna měnit zažité zvyky, přitom úprava stravy a zejména snídaně je klíčem k léčbě nemocí i jejich prevence.

Alespoň v rámci odlehčovacích dnů je vhodné nahradit pečivo obilnou kaší nebo
zeleninovým vývarem. Obojí krásně nastartuje organismus, pohladí žaludek,
posílí slezinu a doplní energii.

Pozitivem kvalitní snídaně by měla být její
vyváženost, to znamená, že organismus moc nezchladí, ani moc nepřehřeje, ani
moc nezavlhčí, ani nevysuší.

Podle ročního období je pak vhodné snídani obměnit
tak, aby v zimě více zahřívala (přidáme skořici, kardamon, zázvor) a v létě mírně ochlazovala (přidáme mléko nebo ovoce, citronový nápoj či vodu s jablečným octem).

Vydatnou snídani nemusíte sníst hned ráno. Po ránu se můžete jen napít vlažné vody, nebo vypít hrnek nápoje ze sladké zeleniny (který jste si nachystali večer a máte ho v termosce či v lednici) a výživnou snídani si můžete vzít v termosce sebou do práce a sníst ji až kolem 8:30, což bývá ideální čas na snídani.

Každý je jiný a má jiné potřeby – konkrétní doporučení a jídelníček vyřešíme na osobní schůzce,

Než si dáte svou lahodnou snídani, můžete své trávení podpořit trochou rozvařené rýže congee nebo uvařenou slzovkou (v obou případech stačí zhruba tři lžíce).

Jáhly – ideální tip pro línou snídani

Tipy na rychlé a výživné snídaně:

  1. Vezměte vývar ze včerejška, povařte v něm krátce mořské řasy, nakrájenou dýni, květák, mrkev, celer a pórek. Na závěr přidejte miso pastu (bohatý zdroj enzymů a živin).

  2. Rozpalte v hrnci trochu másla (nebo oleje), přidejte cibuli, kořenovou zeleninu, posolte, zalijte vodou a duste cca 10 minut. Vypněte, přidejte miso pastu.

  3. Večer si namočte do vody obilovinu (případně obilovinu zalijte vroucí vodou a nechejte v termosce přes noc „dojít“). Ráno obilovinu (rýži, kroupy, oves, quinou apod.) dovařte, přidejte buďto zeleninu, semínka, oříšky a čerstvou cibulku, nebo ji dochuťte sladěnkou (ječmenný slad), ořechy a kokosem.

  4. Spařte 70 g suchých jáhel (loupané proso) 3x horkou vodou a nechejte v sítku okapat, dejte do vroucích 400 ml rýžového (nebo kokosového) mléka, přidejte špetku soli a vařte na mírném ohni do měkka, pak vypněte a nechejte dojít pod poklicí, dochuťte lžící sladu (sladěnky).

Důležité je snídaně obměňovat, střídat. Jakmile je to nuda, budete mít přes den chutě. Je třeba naučit se mít z jídla radost. Snažte se jídlo si nazdobit, udělat si „hezkou chvilku“. Pak vás přes den nebude „honit mlsná“, protože budete uspokojeni.

Tradiční dietetika je prověřována více než 4 000 let. K obědu doporučuje ryby či
mořské produkty, drůbeží maso, brambory, čerstvou zeleninu, luštěniny,
celozrnné obilniny apod.

K večeři můžete vyzkoušet: kvasnice, obilná zrna, brambory, jogurt či kvalitní mléčné
produkty, ryby, drůbež, avokádo, žampiony, salát, řeřichu, ořechy, brokolici apod.

Dobré trávení všeobecně podporují teplé vařené produkty, především:

  1. Mrkev

  2. Kapusta

  3. Květák

  4. Brambory

  5. Dýně

  6. Hlíva ústřičná, houby shiitake

  7. Fíky

  8. Krůta, králík

  9. Pšenice, žito, pohanka, rýže, jáhly, oves

  10. Fazole, hrách, čočka

Zdravá strava se stává skutečně zdravou, za předpokladu, že jíme pravidelně. Právě pravidelnost je často zásadní, a to nejen ve stravování.

  • Pokud se cítíte překyselení, je vhodné snídat nápoj ze sladké zeleniny či oves naslano – Jak se zbavit překyslení.
  • Na závěr tip na plnohodnotné jídlo (oběd či večeři)
  • Kaše z batátu a jáhel

Uvařte v rostlinném mléce (nebo ve vodě) jáhly (určitě je nezapomeňte řádně propláchnout vroucí vodou), lehce osolte. V druhém hrnci uvařte batáty. Ve třetím hrnci orestujte cibulku, osolte ji, přidejte rozmixované batáty a jáhly. Dochuťte umeoctem a sojovou omáčkou. (Pro děti můžete udělat variantu bez cibulky a bez octa.) Ke kaši přidejte hrst uvařených bílých fazolí a zeleninový salát.

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je.

Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Hubnutí, trávení, diabetes.

Budete mít zájem:  Trestný Čin Ublížení Na Zdraví?

Jáhly – ideální tip pro línou snídani

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – [email protected] nebo [email protected], Zlín.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce.

Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

#kaše #snídaně #cosnídat #polévka #hubnutí

Teplé snídaně do chladných rán

Table Of Content

Jáhly – ideální tip pro línou snídani

Dobrá snídaně je základ úspěšného dne. To platí obzvlášť v chladném období, kdy se hned ráno můžete zahřát a nastartovat organismus. Tyto snídaně vám v tom výrazně pomůžou.

Teplou snídani si můžete připravit rychle a snadno. Máme pro vás několik zdravých tipů pro dny, kdy potřebujete zahřát, ale nemáte čas ani chuť připravovat si kompletní anglickou snídani.

Barevné kaše s našimi latte

Vneste do šedivých rán pestrost. Kaše vás zasytí a poskytne důležitou vlákninu. Ovoce dodá energii a koření povzbudí smysly. Když chcete připravit rychlou snídani pro více lidí, je kaše vždy dobrou volbou.

Příprava kaše je tak jednoduchá, že potřebujete jen tři ingredience:

  1. Základ kaše: ovesné nebo špaldové vločky, příp. jáhly
  2. Tekutina pro spojení kaše: mléko (i rostlinné), voda, ovocné či zeleninové šťávy
  3. Latte: červená řepa, kardamom nebo kurkuma

Kaši si můžete doladit ovocem, semínky, oříšky nebo medem. Fantazii se meze nekladou.

Dali jsme pro vás dohromady jednoduché kombinace, které se krásně doplňují a vyčarují vám lahodnou snídani.

  • Kokosová kaše s červenou řepou
  • Oříšková kaše s kardamomem
  • Kurkumová kaše s pomerančem

Lákají vás? Recepty na ně najdete v tomto článku.

Tento dezert jsme si tak oblíbili, že si ho děláme i na snídani. V tonka bobech se snoubí vanilková chuť s karamelovým, lehce rumovým aromatem, ve kterém lze také rozpoznat hořké mandle. V Jižní Americe byly tonka boby původními obyvateli považované za magické fazolky s léčivými účinky. Oproti pudinkům z prášku v něm navíc nenajdete žádné pochybné přísady.

Pikantní lívance s ragú z rajčat a kapar

Máte rádi lívance, ale chcete zkusit jejich odlehčenou variantu? Zkuste je v nadýchané podobě s ragú z rajčat a kapar. Opražené piniové oříšky jim dodají tu správnou chuť.

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte. Přidejte rajčatový protlak a nechte chvíli povařit. Pak přidejte i kapary a dochuťte uzenou solí, pepřem a provensalskými bylinkami.

Oddělte žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Tvaroh, krupici a žloutek osolte špetkou soli a dobře vymíchejte. Opatrně vmíchejte sníh z bílků. Poté smažte lívance na másle nebo olivovém oleji. Lívance jsou vhodné jak pro slanou, tak sladkou variantu.

Pokud máte více času a chcete si dopřát klasickou snídani s vejci, zkuste tento recept. Zajistí vám pořádnou dávku bílkovin do celého dne.

Na jednu porci budete potřebovat:

Nadrobno nakrájené přísady vložte do tukem (máslem nebo olejem) vymazané sklenice. Nahoru přidejte dvě vejce a uzavřete sklenici. Ve vodní lázni vařte zhruba 20 minut. Vejce by mělo mít tuhý bílek, ale žloutek by měl zůstat tekutý. Před servírováním osolte a opepřete.

Další tipy na teplé snídaně

Na přípravu teplých snídaní se vám bude hodit

Nejlepší kaše. Z čeho uvařit zdravou snídani?

Jako malé děti jsme byli zvyklí leda tak na krupicovou kaši. Kaše, o kterých budeme mluvit, rozhodně patří do zdravého životního stylu i životosprávy.
 

„Stále se setkávám s mnoha lidmi, kteří mají v oblibě spíše snídaně nasladko,“ říká výživová poradkyně Lada Nosková, jenže croissant nebo chléb s marmeládou nejsou úplně vhodná varianta. Po těchto lahůdkách totiž rychle vylítne hladina cukru v krvi, velmi rychle se zase ohlásí hlad a celý den se střídají chutě s pocitem hladu.

Cereální kaše jsou mnohem lepší volbou. Uspokojí chuť na sladké, přitom jsou plné vlákniny. Hladina cukru v krvi je konstantní a nám se tak vyhnou chutě na sladké. 

Navíc je to další možnost, co zařadit do zdravého jídelníčku a tím jej učinit bohatší a pestřejší. Střídáte různé obiloviny, tedy základ kaše, ale používáte i různá dochucovadla, kterými kaši obohatíte, jako jsou sladidla, ovoce či ořechy.

„Když chcete tělo zasytit na delší dobu, je dobré do kaše přidat také trochu bílkovin. Zkuste tvaroh, cottage, skyr nebo rostlinné zdroje, jako je sójový protein, rýžový protein, chia protein nebo protein z dýňových semen,“ prozrazuje své tipy Lada Nosková. 

Jakou kaši zvolit?

› Rýže

Jako komplexní polysacharid je skvělým zdrojem škrobů. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu, přitom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru.

› Pohanka

Je typická pro svou oříškovou chuť, je úžasným zdrojem rutinu, který pomáhá při problémech s žílami a funguje také jako prevence křečových žil.

› Jáhly

Tradiční pokrm v kuchyních našich babiček. Mimo jiných významných minerálů, jako je draslík, hořčík, fosfor nebo zinek, jsou jáhly zdrojem důležitého antioxidantu křemíku.

Ten podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů, ovlivňuje vzhled a pružnost kůže, vyznačuje se protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran. A jáhly obsahují také větší množství železa, kterého hlavně ženy mají málo.

› Amarant

Má největší obsah proteinů ze všech obilovin. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Amarant má také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny mezi obilovinami.

Je zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Kdyby vám při vaření amarantu vadil takzvaný šlem, zkuste amarantové vločky.

› Oves

Ovesné vločky jsou významným zdrojem vlákniny, díky tomu pomáhají předcházet zácpě a udržují správnou činnost tlustého střeva.

Oves účinně snižuje hladinu cholesterolu, posiluje organismus při vyčerpání a únavě a je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.

› Quinoa

Hodí se nejen jako příloha do salátů či k masu, ale právě i na přípravu kaší. Merlík čilský nás prostě baví. Je lehce stravitelný, nenadýmavý a má mnoho barev. Díky vysokému podílu hořčíku a vitaminu B12 prospívá lidem trpícím migrénami.

Jako potravina s vysokým obsahem vlákniny napomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocněních, rakovině tlustého střeva a při diabetu.

› Teff

Na málo známou obilovinu zatím natrefíte málokde. Chutná trochu jako pohanka po oříšcích. Pozitivní je, že obsahuje vysoké množství železa a vápníku a také vitamin B1 (thiamin) a vlákninu.

  • Zrna teffu obsahují B s symbiotické kvasinky a přirozeným kvašením mouky bez přidaných kvasinek z nich ženy v Etiopii vyrábějí tradiční etiopské placky.
  • Favorit Lady Noskové Uvařit 35 g quinoy, ochutit 10 g kakaa nebo máku a trochou stévie, navrch přidat 125 g tvarohu a posypat malinami.

Článek připravil časopis Dieta

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector