Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Tentokrát mám pro vás článek o moka konvičce Bialetti. Jaké jsou její výhody, návod, jak v ní připravit kávu a také zajímavé recepty na různé kávové nápoje. Mám konvičku Bialetti mini express, což je vlastně mini verze klasické moka konvice.

Kávu piju hodně dlouho, ale vychutnávám si ji teprve posledních pár let. Kdysi jsem zalila vodou instantní kávu a více už se tím nezaobírala. Pak jsem ale nakoukla do světa kávy a postupně začala objevovat jeho krásy.  Postupně zkouším různé druhy káv a zapisuji si, jak chutnají.

Snažím se poznat, jaké tóny se v dané kávě skrývají – například jestli je má káva chuť čokolády, karamelu nebo má naopak ovocné tóny. Také se učím, jak kávu připravit různými metodami. To, v čem kávu připravíte její chuť dost ovlivní a to mě na tom strašně baví. Ještě je toho určitě hodně přede mnou a já se na to všechno moc těším.

Ráda bych s vámi všechny získané informace a zkušenosti sdílela. Myslím, že je to hodně zajímavé téma a mohlo by vás zajímat:-).

Dneska si tedy povíme něco o moka konvičce:

Moka konvička Bialetti

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Tato konvička je hliníková klasika od italské firmy Bialetti. Připravíte z ní silné espresso bez nutnosti kupovat drahý kávovar. Konvička mini express je minimalistickou verzí moka kávovarů. Káva u tohoto kávovaru teče rovnou do šálků, které se při vaření zároveň nahřívají a tím lépe drží teplotu připravené kávy.

Výrobce: italská firma Bialetti

Prodejce: www.kopiluwak.eu

  • Materiál: hliník
  • Velikost: 322 gramů
  • Váha: 6,8 cm
  • Cena: 589Kč na kopiluwak.eu
  • Objem spodní nádobky: 100ml
  • Potřebné množství kávy pro přípravu: +-10 gramů
  • Kolik kávy v ní připravíte: 2 šálky po 35-40ml
  • Poznámka: Šálky nejsou součástí balení

Konvička je vhodná pro plynové, elektrické a sklokeramické varné desky. Není vhodná na indukci. 

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Káva překapává rovnou do šálků

Výhody

  • Nízká pořizovací cena
  • Je malá – nezabere moc místa
  • Nádherný design
  • Jednoduchý příprava
  • Snadná údržba
  • Připraví najednou 2 kávy a to rovnou do hrnku
  • Šálky se nahřejí rovnou na desce
  • Umožňuje sledovat z blízka přípravu kávy
  • Není nutné kupovat papírové filtry

Nevýhody:

  • O něco delší příprava kávy (ale na tuto kávu se počkat vyplatí)
  • Není vhodná pro indukci

Příprava kávy

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Bude potřebovat:

  • 10 gramů středně mleté kávy
  • Konvičku Bialetti mini express
  • 2 šálky na espresso
  • 70-80ml studené vody

Postup:

  1. Do spodní nádoby nalijte vodu. Voda by měla sahat těsně pod ventilek – je to o něco méně než 80ml vody.
  2. Sítko naplňte mletou kávou až po okraj. Pro přípravu kávy v moka konvičce zvolte středně namletou kávu.
  3. Kávu pouze zarovnejte.
  4. Zašroubujte spodní část kávovaru k vrchní.
  5. Položte na zdroj tepla – plynový vařič, sklokeramickou desku…. Nastavte nízkou teplotu, káva se má připravovat co nejpomaleji. U plynového vařiče nesmí plamen přesahovat konvici. Já mám sklokeramickou desku. Používám stupeň č. 3, ale u každého vařiče to může být trochu jiné.
  6. Na desku konvičky postavte 2 šálky. Káva bude vytékat rovnou do nich.
  7. Jakmile začne káva vytékat, vypněte plamen a nechte kávu dotéct. U sklokeramiky jsem zjistila, že musí sporák zůstat zapnutý, dokud káva všechny nepřekape do šálků, jinak přestala téct.

Kávu lze ještě zjemnit přidáním mléka nebo vody.

Údržba:

Konvička nepatří do myčky nádobí ani se na ní nemají používat saponáty. Jen ji vypláchněte vodou a nechte uschnout.

Hodnocení:

Jako první bych chtěla určitě zmínit krásný design konvičky. Všichni, kteří konvičku u mě viděli se hned ptali, odkud ji mám. Dále určitě pozitivně hodnotím jednoduchou přípravu. Není těžké se s konvičkou naučit.

Jen do ní nalijete vodu, do síta dáte mletou kávu, zašroubujete a dáte na varnou desku. Voda se ohřeje a káva vyteče rovnou do šálků, které jsou postavené pod dvěma tryskami.

Líbí se mi, že mohu sledovat kávu, jak z kávovaru vytéká do šálků.

Údržba je snadná. Nemám ráda věci, které musíte složitě rozebírat a dlouho mýt, jako například můj odšťavňovat (asi i proto ho skoro nepoužívám). U Bialetky jen rozšroubuji konvičku, vysypu kávu, vypláchnu a nechám oschnout. To je otázka minuty.

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Chuť kávy: Chuť kávy je pěkně vyvážená. Není to ani moc silná, ani slabá. Přesně, jak to mám ráda:-). Určitě záleží na tom, jakou kávu použijete. Já jsem si pro tuto přípravu oblíbila kávu India Mysorre a kávu Australia Skybury Plantation.

Za mě spokojenost. Už jsem se v ní něco navařila a konvička vypadá stále dobře. Přijde mi, že je velmi kvalitně vyrobená a nemá se tam co pokazit. Podle mě mi bude složit věky na rozdíl od elektrického kávovaru, který se mi vždycky rozbil do pár měsíců po skončení záruky.

Cena: Tak k té nemám co říct, čekala bych, že bude za tak kvalitní produkt a krásný designový kousek mnohem vyšší. Přemýšlím, komu bych ji mohla dát k Vánocům, podle mě by to totiž byl krásný dárek.

Chcete si připravit vynikající kávu, očekáváte kvalitní výrobek, který vám dlouho vydrží? Podle mě s moka konvičkou Bialetti rozhodně nesáhnete vedle.

Tip na skvělou kávu:

První kávu, kterou jsem v konvičce připravovala byla káva India Mysorre. Je to káva z nádechem karamelu, ze stejného obchodu jako konvička (Kopi Luwak). Nejlépe chutná s mlékem nebo ji můžete vylepšit šlehačkou.

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Přesný recept najdete na : https://www.zijemehomemade.cz/indicka-kava/

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Konvičku Bialeti jsem také použila na přípravu kávy Café Melya. Je to káva s medem a kakaem: https://www.zijemehomemade.cz/cafe-melya/

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Po vychladnutí lze připravenou kávu použít i do letních receptů jako je například tento: https://www.zijemehomemade.cz/jahodova-ledova-kava/

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Historie moka konvičky

Kdo a kdy zkonstruoval první moka konvičky? A proč byly na samém začátku vyráběny výhradně z hliníku, a nikoli třeba z nerezové oceli?

Seriál „Historie kávovarů“ • Historie french pressu. Začínáme nový seriál ze světa kávy • Historie vacuum potu: Zapomenutá a znovu objevená alchymie • Historie dripperu: Krása jednoduchosti

Italská moka – silná káva, která chutí i způsobem přípravy připomíná espresso. Historie moka konviček není tak dlouhá jako historie french pressu, jež se táhne přes dvě století a představili jsme si ji v prvním dílu seriálu „Z historie kávovarů“. Neznamená to ale, že by byla méně zajímavá a barvitá.

Na začátku byl inženýr, který toužil přenést espresso z kaváren do domácností

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Příběh moka konvičky začíná po roce 1918, kdy se do Itálie vrací po letech strávených ve Francii Alfonso Bialetti – konstruktér, inženýr a specialista na průmyslové zpracování hliníku. Hned po návratu otevírá v Piemontu továrnu na kovové nádobí. Jeho snem je vyrobit takový kávovar, který by „přenesl espresso z kaváren do každé italské domácnosti“.

Inspirací byly Bialettimu už ve 20. letech stroje v místních prádelnách. Z nádob s vroucí vodou tam byla systémem potrubí parou vytlačována mýdlová pěna přímo pod ruce pradlenám. Podobný princip Bialetti geniálně využil při konstrukci první moka konvičky.

V roce 1933 se zrodila ikona jménem Moka Express

V roce 1933 pak inženýr piemontské továrny Luigi de Ponti navrhl a patentoval první funkční „bialettku“.

Znát ji můžete ze své kuchyně i vy – pod jménem Moka Express se osmiboká hliníková ikona v minimálních obměnách vyrábí dodnes.

Že jde o skutečně geniální počin potvrzuje nedávná italská anketa, ve které byla tato konvička vybrána mezi pět designově nejzdařilejších italských produktů 20. století.

Hliník má na svědomí Mussolini

Ptáte se, proč Bialetti použil právě hliník? Ve 30. letech, kdy začínal uvažovat o sériové výrobě svého kávovaru, prohlásil Mussolini hliník za italský „národní kov“, aby donutil Italy využít vlastních zásob bauxitu, ze kterého se hliník získává. Vyrábět z nerezové oceli se rovnalo bezmála vlastizradě.

Do světa se „malý muž s knírkem“ vydal po válce

V Itálii moka konvička zdomácněla okamžitě – v době před válkou prodal Bialetti na 10 000 konviček ročně. Evropu a zbytek světa pak okouzlil jednoduchý způsob přípravy kávy po roce 1945, kdy do firmy nastoupil Bialettiho syn Renato. Právě on stál za reklamní kampaní „l'omino con i Baffi“ („malý muž s knírkem“), která znamenala nárůst výroby na 1 000 konviček denně.

Největším výrobcem je Bialetti i dnes

To byl ale pořád jen začátek – už na konci padesátých let opouštělo výrobní linku Bialetti přes 18 000 moka pressů denně. Přepočteno na roční výrobu – 4 000 000 kusů. Není divu – i nejdražší moka kávovar byl a stále je mnohem levnější než kávovar na espresso.

Budete mít zájem:  Léky Na Podporu Sexu Pro Ženy?

V pozici největšího výrobce moka konviček je Bialetti i dnes. Doma je v 90 % italských domácností, svoji stránku má v Guinnesově knize rekordů.

A přestože i nadále svoje konvičky kompletuje v Itálii, přesunula firma, podobně jako další renomovaní výrobci (např. G.A.T.) a nehledě na označení „made in Italy“, výrobu jednotlivých dílů do Číny.

Ty nejkvalitnější moka konvičky nicméně vznikají celé (výroba i kompletace) v Itálii – například designově dokonalé konvičky Top Moka.

Moka konvička je stále oblíbenější i v Česku. Má už své místo i u vás doma?

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Za moka konvičkou stojí konstruktér Alfonso Bialetti, který chtěl „přenést espresso do každé domácnosti“. Zaměřoval se na průmyslové zpracování hliníku, proto byly původní „bialetky“ právě z tohoto kovu. V kávových stopách Alfonsa Bialettiho kráčel i jeho syn Ranato Bialetti. Ten se do kávových dějin vepsal letos v únoru. V moka konvici se totiž nechal pohřbít.

Zlatá střední hrubost mletí

Bialetka se skládá ze tří částí. Do spodní nádoby patří voda, která při varu prochází přes kovové sítko s kávou do horní části konvičky. Abychom připravili co nejlepší nápoj, je potřeba dodržovat hned několik zásad.

První je samozřejmě kvalitní káva, kterou meleme o trochu hruběji než na espresso a mnohem jemněji než na french press (pokud je káva namletá moc jemně, voda jí prochází příliš pomalu, což ovlivňuje chuť nápoje. Naopak, je-li káva příliš hrubá, zkrátí se extrakce a výsledný nápoj bude řídký a nevýrazný).

Jakou vybrat kávu

„U moka konvičky se nedá uhlídat teplota vody, je vyšší než u ostatních druhů alternativních příprav.

Není proto vhodná pro kávy, které jsou hodně jemné a ovocné, vybíráme spíše zemitější a těžší kávy,“ říká Vilém Ďoubal z olomoucké kavárny a čajovny Kratochvíle. Ta na alternativní způsoby přípravy kávy sází už řadu let.

„Moka konvičku si vybírají konzervativnější zákazníci, kteří chtějí hutnější a těžší nápoj. Anebo ti, kterým se jednoduše nechce zkoušet nic nového a na tohle espresso vzhůru nohama jsou zvyklí,“ dodává.

Kolik stojí moka konvička?

Konvičky seženete v internetových obchodech, ve specializovaných prodejnách, domácích potřebách, ale i v bazarech nebo na Aukru. Ceny se liší podle materiálu a velikosti konviček. Moderní konvičky už mají často úpravu pro indukci, u těch z druhé ruky počítejte ještě s pořízením redukce.

Za originál Bialetti, ve které připravíte dvě porce kávy, zaplatíte na internetu od 890 do 1200 korun. Levnější verzi nabízí například Tescoma (349 Kč).

Galerie: Příprava kávy v moka konvičce

Tipy na přípravu

Nápoj se připravuje v malém množství, zhruba třicet mililitrů vody na jednu porci. Baristé doporučují zkrátit dobu varu tím, že do konvičky nalévají hned horkou vodu. Káva se do sítka nijak nestlačuje, pouze se zarovná a poté se přišroubuje horní část konvičky.

Čím těsněji utáhneme závit, tím nižší je pravděpodobnost, že bude káva prskat po celém sporáku a nahoru do konvičky se nedostane. Vodu přivedeme k varu, a jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, ztlumíme plamen a přiklopíme víčko.

Před koncem extrakce můžeme plamen vypnout úplně, aby se káva ve spodní části nepřipálila. Po použití je třeba každou část konvičky pečlivě vymýt.

Obejdete se bez váhy – potřebné množství kávy v podstatě určuje velikost sítka v konvičce.

Minus

Příliš horká voda, která trochu „spálí“ chuť jakékoli kávy. Ta se v sítku navíc zahřívá i během zahřívání vody.

Test 10 nejlepších moka konviček 2021 | Recenze & Jak vybrat | ARecenze

Ještě než se vrhneme na samotné moka konvičky, popíšeme rozdíly mezi kávou připravenou v ní a v jiných alternativách. Tento způsob totiž zdaleka není jedinou náhradou espressa, takže bude vhodné zjistit, zda je právě moka konvička tím pravým pro vás.

Hned na počátku výběru vás ujistíme, že moka konvička je vcelku jednoduchou záležitostí. Důležitých parametrů je jen několik a určitě se v nich brzy zorientujete. Důležité je zejména promyslet velikost.

Jednou z hlavních nevýhod moka konvičky je totiž nemožnost připravit více či méně porcí kávy, než pro jaké je určena.

Zajímavým parametrem je materiál, který má vliv na chuť, údržbu i již zmiňovanou nerozbitnost.

Oproti jiným pomocníkům pro přípravu kávy se však mezi konvičkami doslova roztrhl pytel s různým řešením designu. Najdete jak tvarové, tak barevné odlišnosti.

A dokonce s vývojem můžeme hovořit o některých odlišnostech funkčních. Nakonec si načrtneme cenové náklady, které moka konvička vyžaduje, a dáme vám několik tipů ohledně přípravy.

Pokud k moka konvičce vybíráte i kávu, možná by vás zaujal náš článek Jak vybrat kávu.

Jak vybrat moka konvičku stručně:

  • Ujasněte si, zda je moka konvička skutečně tím pravý přístrojem – Existuje totiž mnohem více možností domácí přípravy kávy.
  • Zvolte správnou velikost – Orientovat se můžete podle počtu šálků, rozhodně však doporučíme zkontrolovat množství vody, které více vypovídá o výsledném objemu kávy.
  • Vyberte si materiál – Hliníkové jsou tradiční a podle mnohých lepší, nerez můžete použít i na indukci.
  • Mrkněte na vzhled – Samozřejmě to není nejdůležitějším kritériem, vzhledem k plejádě designových možností a vzorů by však byla škoda jej opomenout.
  • Můžete zvážit i speciální typy – Speciality disponují ojedinělými funkcemi.
  • Poohlédněte se ve vhodném cenovém rozhraní – U moka konviček je rozpětí cen velmi široké.

Moka konvička mezi dalšími možnostmi

Jak už jsme zmínili, moka konvička je jen jedním z mnoha způsobů, jak kávu připravit. Vhodné bude tedy popsat, jaká má specifika a kdo by po ní měl sáhnout.

Moka konvička vs. domácí kávovar

Co se výsledné chuti týče, káva z moka konvičky je té z kávovaru nejpodobnější. Porce je malá a intenzivní, ačkoliv pro přípravu „pravého“ espressa chybí moka konvičce potřebný tlak.

Narozdíl od espressa však nemá káva z moka konvičky na povrchu cremu, tedy tenkou vrstvičku světlejší krémové pěny. S tím souvisí také menší olejnatost.

Snad i proto se moka konvička někdy označuje jako „venkovské espresso“.

Moka konvička vs. ostatní alternativní přípravy

Může se zdát, že s alternativní a filtrovanou kávou se v poslední době roztrhl pytel. Většina z nich je však stará minimálně několik desetiletí a k nám se jen dlouho nedostala. A v čem že se od nich moka konvička liší?

Abyste v ní mohli připravit kávu, je nutné dojít až k bodu varu. Při této teplotě se však káva již přepaluje a ve výsledném nápoji více ucítíte její hořké tóny.

Po moka konvičce často sahají spíš konzervativní zákazníci vyžadující nápoj hutný a intenzivní. U většiny ostatních způsobů teplotu vody reguluje barista.

Pokud ji tedy správně odhadne, získá šálek méně silné a méně hořké kávy, ve kterém o to více vynikne aroma jednotlivých odrůd.

V neposlední řadě bychom měli zmínit uživatelskou přívětivost. Příprava kávy v moka konvičce je velmi jednoduchá.

Jediné, na co je třeba dát pozor, je správná hrubost mletí a po dokončení přípravy co nejrychlejší odstavení z plamene. U jiných způsobů je nutné hlídat teplotu a proud vody při zalévání i dobu extrakce.

Celý proces sestává z více kroků. Proto jsou také mnohé další způsoby výsadou precizních a přísných kávomilců.

Metoda Domácí kávovar Moka konvička V60, chemex, frenchpress
Velikost porce Malá Malá Velká
Intenzita chuti Velká Velká Malá
Rozvíjení aromat odrůd Ne Ne Ano
Složitost přípravy Snadná O něco složitější Nejsložitější

Jednotlivé části moka konvičky

Jak už jsme zmínili, moka konvička je velmi jednoduchým přístrojem. Sestává z pěti částí:

  • horní nádobky s víkem a držadlem,
  • spodní nádobky s bezpečnostním ventilem,
  • sítka na kávu ve tvaru kalíšku,
  • plochého kovového filtru,
  • gumového těsnění, které přidržuje filtr na horní části moka konvičky.

Právě vadné těsnění může být zdrojem problémů u některých levných konviček. Většinou je také třeba po pár letech je vyměnit. V každém případě se vyplatí zjistit, zda náhradní těsnění nabízí výrobce vaší konvičky.

Velikost

Dostáváme se k velmi důležitému parametru a také k jedné z největších nevýhod moka konvičky.

Zcela zásadním faktem totiž je, že moka konvičku nelze použít k přípravě jiného množství kávy, než pro které je výrobcem určena.

Budete mít zájem:  Kojenecká Alergie Na Mléko?

Pokud se pokusíte připravit v ní kávy méně, výsledek nebude odpovídat očekávání, nápoj bude slabý a chuťově nevýrazný. Pokud budete nuceni připravovat kávu na několik dávek, celý proces to značně prodlouží.

Naštěstí existuje mnoho dostupných velikostí. Na trhu běžně najdete jak miniaturní moka konvičky na jedinou malou porci kávy, tak i modely na 2, 3, 4, 6, 8 či 9 porcí. Raritou jsou ještě větší nádoby. Pokud tedy pijete kávu vždy v podobném počtu lidí, nemusí vás výše zmiňovaný nedostatek odrazovat.

Jedna porce zde znamená přibližně 50 ml kávy, což je pozůstatek italského původu. To vás, pokud jste zvyklí na české plné hrníčky, možná trochu překvapí. Proto při nákupu doporučujeme nesledovat jen počet porcí, ale i objem spodní nádobky na vodu. Pokud jste zvyklí na velké množství intenzivní kávy, nemusíte se bát pořízení větší konvičky i pro menší počet lidí.

Materiál

Co se týče výrobního materiálu, příliš na výběr nemáte. V základu se můžete rozhodnout mezi dvěma možnostmi.

  • Hliník – Jde o původní materiál. Tehdy byl v Itálii symbolem pokroku a modernity, prosazovaný samotným Mussolinim. Dodnes se používá nejčastěji, takže při volbě hliníkové konvičky budete mít nejširší výběr. Oproti nerezu lépe vede teplo, díky čemuž se voda v nádobce prohřívá rovnoměrně. Na vnitřní ploše se během používání tvoří typická nahnědlá patina. Ačkoliv extrémně čistotné povahy by to mohlo dráždit, mnoho kávomilců ji bere jako normální jev přípravy kávy a tvrdí, že z hliníkové moka konvičky chutná káva lépe.
  • Nerezová ocel – Druhý často užívaný materiál. Částečně reaguje na nedostatky hliníku, například je možné použít ji i na indukci, pokud to samozřejmě výrobce povolí. Nerezová ocel je odolnější a lépe se udržuje. Také tento materiál má mezi milovníky kávy své zastánce.

V menší míře se můžeme setkat také s jinými materiály, zejména v roli módních doplňků. Rukojeť je zpravidla z plastu, najdete však i modely, které využily dřeva. Časté je také potažení hliníkového těla tenkou vrstvou keramiky. Taková konvička pak vypadá jako z porcelánu, těch, které opravdu horní část porcelánovou mají, je však velmi málo.

Materiál Hliník Nerez
Výhody + Tradiční
+ Dobře vede teplo
+ Lépe uchovává aroma
+ Moderní vzhled
+ Dobře se čistí
+ Lze použít na indukci
Nevýhody − Nelze použít na indukci
− Hůře se čistí
− Hůř vede teplo
− Nepokrývá jej kávová patina

Design

Moka konvičky byly od počátku stylovou záležitostí. Klasický design koresponduje se stylem Art Deco, který vedle architektury či interiérů zasáhl i předměty denní potřeby. Ačkoliv původně se jednalo o luxusní styl pro bohatší vrstvy, brzy se stal oblíbeným a využívaným širokou veřejností (Zdroj: Wikipedia).

I dnes najdeme na trhu konvičky nejrůznějších designů. Většina z nich se sice drží typického hranatého tvaru, objevily se však také konvičky válcovité. Horní část může být podobná konvici na čaj, nebo dokonce chybět úplně – takové konvičky jsou pak dovybaveny stojánkem na šálek a káva stéká během přípravy přímo do něj.

Meze se nekladou ani barvám. Většina základních modelů je v šedé, černé nebo červené. Pokud vám však nevadí trochu si připlatit, můžete vybírat z celé plejády pastelových i výrazných barev a jejich kombinací. Ve spojení s neobvyklým tvarem pak narazíte na vskutku originální předměty. Díky malované vrstvě keramiky vypadají třeba jako čínský porcelán nebo jako geograficky bližší cibulák.

Neobvyklé funkce

Naprostá většina konviček na trhu patří mezi jednoduché přístroje s jedinou funkcí. Neznamená to vůbec nic špatného, takové konvičky plně postačí svému účelu. Využívají je nejen běžní uživatelé, ale i baristi nebo kávoví experti. Koneckonců – to, jak bude káva v šálku chutnat, je výsledkem vhodného výběru zrn, ideální hrubosti mletí a dodržení správného postupu.

Přesto však upozorníme na několik speciálních výrobků.

  • Elektrické moka konvičky – Jsou vybaveny základnou a přívodním kabelem. Využijete je všude tam, kde nemáte přístup ke sporáku, například v práci nebo na hotelovém pokoji. Principem přípravy se od klasických konviček nijak neliší. S elektřinou se však pojí i některé další funkce, kterými mohou disponovat, například spuštění na čas, automatické vypnutí a udržování teploty hotového nápoje.
  • Moka konvička na cappuccino – je uzpůsobená tak, aby vedle přípravy kávy dokázala i našlehat mléko. Precizního našlehání nebo obrázku na povrchu se pochopitelně nedočkáte, to však mnohdy nezvládnou ani mnohem dražší domácí kávovary. Také příprava vyžaduje pečlivost a několik kroků navíc. Pokud je však cappucino vaším oblíbeným nápojem, rozhodně to stojí za vyzkoušení.

Cena

Ve srovnání s domácím kávovarem je moka konvička poměrně levnou záležitostí. Její cena se odvíjí od velikosti, designu i jména výrobce. Protože se navíc jedná o výrobek, jehož jednorázový nákup vám vystačí na mnoho let, rozhodně neuděláte chybu, když investujete do kvality.

Cena do 500 Kč

Nejlevnější moka konvičky vás přijdou zhruba na 300 Kč. Bude se jednat o modely z hliníku, větší i menší. V případě extrémně levných konviček vás však musíme varovat před hrozbou nekvalitního provedení, netěsnícího sítka či příliš slabého dna.

Cena od 500 do 1 000 Kč

V této kategorii je nabídka trhu skutečně široká. Zahrnuje jak malé, tak i větší moka konvičky známých značek s důvěryhodným renomé. Na své si přijdou i milovníci barev. V této kategorii si vybere nejširší spektrum uživatelů, kteří si chtějí pochutnat na dobré kávě z kvalitní moka konvičky, avšak zároveň nutně nepotřebují nejluxusnější model na trhu.

Cena od 1 000 do 1 500 Kč

Tato kategorie patří slovutným jménům a originálním designům. Najdete zde kvalitní výrobky z hliníku, nerezové oceli, občas i z keramiky. Výjimkou nejsou ani některé elektrické moka konvičky. Pokud hledáte kousek, který jen tak někdo nemá, pravděpodobně zakotvíte právě v této cenové relaci.

Cena od 1 500 Kč

Některé konvičky pořídíte až za částku kolem 2 000 Kč. Zpravidla se však jedná o elektrické či cappuccino varianty, případně modely kompatibilní s indukčním sporákem. V této cenové kategorii se nachází produktů spíš méně.

Příprava kávy v moka konvičce

Příprava lahodného moku tímto způsobem je poměrně jednoduchá. Pro případ, že jste právě vybrali svou první moka konvičku, dovolíme si přidat k článku ještě pár tipů, které vám, jak doufáme, usnadní první pokusy.

Vhodná káva

Protože příprava v moka konvičce probíhá za vyšších teplot, káva se v kovovém sítku hodně zahřívá. Její chuť bude tedy vždy „trochu připálená“, což nesvědčí kávám jemným a ovocitým.

Výborně zde naopak vyniknou zemitější nebo čokoládové tóny. Co se stupně pražení týče, vsaďte spíš na tmavěji pražené kávy, klidně i s příměsí Robusty.

Světle pražené Arabiky jsou totiž citlivější na teplotu vody, která v moka konvičce dosáhne bodu varu.

Jako u jakékoliv přípravy kávy, i zde je velmi důležitá hrubost mletí. Když totiž namelete kávu příliš jemně, voda má problém se přes ni dostat a pokud se jí to přece podaří, výsledný nápoj bude poněkud přepálený a hořký. Pokud naopak kávu namelete zbytečně nahrubo, voda proteče příliš rychle a chuť kávy se nestihne plně rozvinout.

Moka konvička vyžaduje jemné až středně hrubé mletí, tedy hrubší než na espresso, avšak jemnější než pro jiné alternativní způsoby. Pokud kupujete kávu mletou, zkontrolujte na obalu, že se pro toto použití hodí. Mnoho pražíren také nabízí namletí kávy na míru.

Proces přípravy

Celá příprava zabere kolem pěti minut, záleží na vaší šikovnosti a na tom, na jakém zdroji tepla moka konvičku používáte. Obecně jsou nejvhodnější plynové sporáky, na cestách pak plynové vařiče. Postup sestává z několika kroků.

  1. Pokud jste koupili zrnkovou kávu, namelte ji. Pro maximální požitek se doporučuje mlít ji těsně před použitím, ať je hotová dříve, než z ní aroma stihne vyprchat. Mezitím můžete předehřát vodu na teplotu kolem 60 °C.
  2. Vodu není nutné předehřívat, rozhodně se to však doporučuje. Čím kratší dobu totiž bude konvička na sporáku, tím menší je šance, že se káva spálí. Zvlášť během hektického rána také pravděpodobně oceníte, že proces se tím o něco zkrátí.
  3. Vodu nalijte do spodní části konvičky. Buď v ní najdete vyznačenou rysku, nebo se orientujete podle ventilku, který nesmí být zaplaven.
  4. Kávu nasypte do kávového sítka. Není nutné ji odměřovat či vážit, použít byste měli takové množství, které zaplní nádobku po okraj. Kávu rozhodně nijak neumačkávejte a sítko nasaďte na spodní díl konvičky. Zkontrolujte, že drobné částečky nezůstaly na drážkách a nebudou tak bránit pevnému zašroubování.
  5. Sešroubujte s horním dílem a zlehka utáhněte. Konvičku postavte na plamen, který nebude příliš velký a bude konvičku zahřívat jen zespodu.
  6. Po chvíli uslyšíte tiché syčení, jak horká pára prochází namletou kávou. Jakmile se zvuk změní v prskání, plamen vypněte. Je důležité nečekat na dokončení extrakce, jinak se káva vespod připálí a znehodnotí. Je úplně normální, že vespod konvičky zůstane trocha vody.
  7. Po vychutnání kávy a alespoň částečném vychladnutí moka konvičky ji můžete rozebrat a omýt. Jednou za čas neuškodí vyčištění filtru zubním kartáčkem. Důrazně se doporučuje nepoužívat chemické prostředky na nádobí, jinak budete příště pít kávu s příchutí saponátu. Lehká kávová patina na hliníkovém povrchu vás nemusí znepokojovat, je to zkrátka důkaz toho, že konvičku používáte. Káva ze zbrusu nových konviček, které patinu ještě nemají, může chutnat lehce kovově.
Budete mít zájem:  Chronická Lymfatická Leukemie Léčba?

Jak na prvotřídní kávu doma? Snadno a rychle!

Je tu další díl seriálu o kávě, ve kterém si povíme o přípravě domácí kávy, a to protože jsme kávoví maniaci, nebudeme se zabývat kávou rozpustnou, ale kvalitní kávou z českých pražíren.

V České republice, zejména pak v okolí hlavního města, se totiž vyskytuje hned několik pražíren a některé z nich mají skutečně prvotřídní kávu té nejvyšší kvality.

Můj favorit je pražírna Doubleshot, jsou tu ale i další, které nabízejí kvalitní kávu. 

Na každý pád je lepší si připlatit pár korun za kvalitní čerstvou kávu, u které se můžete snadno dopátrat původu, než kávu podřadné kvality z obchodních řetězců.

Pokud opravdu toužíme po kvalitní kávě, kupujme si zrnkovou kávu nejlépe s datem pražení ne starším 30 dní. Když si vybereme kávu, kterou chceme ochutnat, je ta nejméně zábavná část procesu hned po mytí nádobí za námi. Doma už pak záleží na našich možnostech, jakou kávu si připravíme.

Meleme, meleme kávu

Předně je třeba kávu namlít na správnou hrubost podle druhu přípravy. Pokud si budeme připravovat espresso v přístroji, jako je například ROK, budeme potřebovat jemně namletou kávu.

V případě přípravy ve french pressu budeme potřebovat kávu hrubší a pokud máme doma moka konvičku „bialetku“, budeme mlít kávu na hrubost mezi hrubostí kávy do frenchpressu a na espresso.

Mám vyzkoušeno, že moka konvička snese několik druhů hrubosti kávy, musíme ale myslet na to, že příliš jemná káva zabrání páře proniknout skrz. Používat tedy jemnější mletí než na espresso nedoporučuji.

Foto: Studenta

Pro hračičky je další možnost přípravy, a to v Chemexu nebo dripperu od japonské firmy Hario.

V obou případech se jedná o přípravu překapávané kávy, ve většině případů za použití skleněných nebo plastových trychtýřků, do kterých se posadí filtr, následně se nasype káva a po dobu zhruba tří minut se káva zalévá vodou, zpod filtru již teče čerstvá káva rovnou do hrnečku nebo konvičky. Obě firmy používají technologie z laboratoří chemie, což dodává celé přípravě zvláštní, vzrušující a radostný nádech.

French press je vhodný i pro začátečníky

Během těch let, co se zajímám o kávu, ať už z pohledu baristy amatéra nebo z pohledu psychologického a sociálního, jsem si vyzkoušel mnoho druhů přípravy kávy, zejména doma nebo u přátel. Jako začátečník a student prvního ročníku vysoké školy jsem holdoval kávě z french pressu.

Stačí obyčejný z Ikei za pár korun, dále mlýnek a dobrá káva. Já začínal s mlýnkem ručním, chvíli vás to baví, ale nic netrvá věčně a i tato láska pomine. Každopádně ruční mlýnek postačí a není nutné hned kupovat elektrický.

Samozřejmě to nejdůležitější nám nesmí chybět, a to dobrá čerstvá káva. Tu si nameleme nahrubo asi jako cukr krystal (ten jemnější). Namletou kávu pak přidáme do french pressu a zalijeme horkou vodou o teplotě zhruba 88 stupňů.

Nejprve zalijeme jen lehce a kávu spaříme, promícháme, pak dolijeme zbytek a zase promícháme. Extrahujeme 4 min a kávu přelijeme.

Velmi častou chybou, se kterou jsem se setkal v restauracích v Anglii, bylo ponechání kávy ve french pressu delší dobu – při nadměrné extrakci dochází k narušení chuti, na to pozor.

Italské konvičky

Zpátky k mé cestě za poznáním. Dalším vybavením, které jsem zakoupil, byla moka konvička.

Během studia ve Švédské Uppsale jsem bydlel na studentských kolejích a holdoval kávě z french pressu, ale když přijely holky z Itálie s moka konvičkami v bagáži, řekl jsem si, že to musím vyzkoušet také.

Po prvních pokusech jsem se rychle naučil konvičku používat, ba jsem si i zvykl na podstatně silnější chuť kávy.

Příprava kávy v moka konvičce zabere pár minut.

Jde jen o to namlít kávu, nalít vodu do spodní části konvičky, na tu nasadit sítko, do kterého se nasype káva, pak přišroubujeme vrchní díl a dáme na plotnu vařit.

Káva má hrubost mezi tou na espresso a french press. Moka konvička není tak náročná na přesnost mletí, což uvítají zejména začátečníci, nebo lidé, kteří neprahnou po tom proniknout do tajů mletí.

Foto: Studenta

Moka konvičku lze sehnat v několika provedeních pro 1,2,3,4,6 i více šálků. Osobně mám k tomuto druhu přípravy nejvřelejší vztah, protože je snadný, a umožnuje nám udělat si espresso doma, bez toho aniž bychom platili tisíce za profesionální stroj.

Dalším plusem je, že překapávanou kávu z moka konvičky lze použít na přípravu cappuccina, latte macchiato a dalších – jen je k tomu třeba koupit mixer na mléko (frapovač).

Pokud se ptáte: „Kolik času zabere příprava kávy v moka konvičce?“, vychází to na 5-8 minut u konvičky na dva šálky, tedy dvě espressa – jinými slovy: nečekejte kotel kávy.

Pokud máme kvalitní kávu s vyšším obsahem esenciálních olejů, vytvoří se i „crema“ a můžeme si všimnout olejových skvrn na hladině kávy. Pokud káva příjemně voní a vidíme tyto „mastné fleky“ na hladině, je to znamení, že jsme dobře nakoupili.

Pressovač ROK pro hračičky

Na začátku jsem mluvil o ručním pressovači ROK. Tento je navržen britským designerem a řekl bych, že je spíše pro hračičky.

Cena určitě neodpovídá užitku, pokud s ním neděláte 10 šálků denně, ale na druhou stranu, když pozvete přátele na kávu, máte dobré espresso za chvilku hotové.

Celé to má takový old schoolový nádech, jedinečný design, káva ve stylu „udělej si sám“, není to jen o tom zmáčknout knoflík na automatu.

Výhodou oproti moka konvičce je úspora času. Pokud máte na návštěvě více lidí a malou moka konvičku, strávíte dlouhý čas v kuchyni.

Rok má tu výhodu, že si uděláte dobré espresso, snadno a i když nemáte baristické zkoušky, budete se cítit jako opravdový/á barista/baristka – zejména díky portafiltru, který je nutné použít.

Po nasazení tohoto filtru jen stačí vložit šálek pod něj, nalít vodu do nádržky a stlačit páky.

V domácí přípravě kávy je svoboda

To nejlepší na domácí přípravě kávy je svoboda. Domácí příprava znamená: mohu experimentovat, mohu přidat, kolik mléka chci, jaký druh mléka chci, mohu sladit, kolik chci a čím chci. Můžete pozvat přátele i na cupping (ochutnávku kávy) a neutratit přitom majlant v kavárně.

Výborný letní tip na kávový nápoj, který si snadno uděláte doma, bude tečkou za dnešním dílem. Nezmínil jsem totiž ještě dopodrobna přípravu v dripperu a chemexu, ale věřím, že internet a zejména youtube je plný videí, která vám pomohou proniknout do tajů takové moderní přípravy kávy. V podstatě jde o starý dobrý druh překapávané kávy přes filtr. Ted už ale k našemu tipu:

Foto: Studenta

Namelte espresso směs na hrubost mořské soli, zhruba 44g kávy na 1 l vody, kávu nasypte do french pressu a zalijte vodou (0,5 – 1l). Nechte extrahovat přes noc cca 8 – 10h.

Vezměte led a nasypte do skleničky o objemu 250 ml, zalijte vyextrahovanou kávou do ¾ sklenky a dolijte mlékem. Kdo chce, může dochutit cukrem (doporučuji třtinový).

Pokud se práce vydaří, budete autorem „iced cold brew coffee“. Za názory na tento nápoj budu vděčný!

Zase příště AHOJ

Text a foto: Jaroslav Neuberger

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector