IKEA představí nové švédské kuličky

IKEA představí nové švédské kuličky

Bezmasé kuličky Ikea

Prodejce nábytku Ikea hodlá konat udržitelněji i v oblasti prodeje potravin. Od 1. srpna tak začne prodávat populární švédské kuličky, které nabízí v restauracích svých obchodních domů, nově také v bezmasé variantě.

„Ve srovnání s tradičními masovými mají pouze 4% klimatickou stopu,“ uvádí švédský řetězec. Jen v Česku se ročně prodá 17 milionů masových kuliček, celosvětově to je přes miliardu.

Místní obchodní domy je nabízejí konkrétně v porcích po 10 či 15 kusech, přílohou jsou kaše či hranolky.

„Abychom snížili klimatickou stopu prodeje našich potravin, musíme snížit množství tradičních masových kuliček, které prodáváme. Díky novým bezmasým kuličkám můžeme nyní milovníkům masa nabídnout udržitelnější alternativu – aniž bychom ohrozili zážitek z masových kuliček Ikea, které jsou tolik oblíbené.

Nové bezmasé kuličky jsou totiž chutí i strukturou masu podobné,“ prohlašuje Jakub Slavík z Ikea Food Česká republika, Maďarsko a Slovensko. „Budeme se snažit přesvědčit aspoň část našich zákazníků, kteří si oblíbili masové kuličky, aby si místo nich vybrali bezmasé kuličky.

Pokud bychom dokázali převést přibližně 20 % našeho prodeje masových kuliček na bezmasé, znamenalo by to snížení naší klimatické stopy v oblasti prodeje potravin celosvětově o 8 %.“

IKEA představí nové švédské kuličky

Bezmasé kuličky Ikea

Firma tvrdí, že bezmasé kuličky neobsahují žádné přísady živočišného původu a jsou tak vhodné pro flexitariány, vegetariány i vegany. „Ve fázi vývoje bylo naším hlavním cílem znovu vytvořit chuť a texturu podobnou masu, a to pouze za využití rostlinných ingrediencí,“ uvádí Alexander Magnusson, šéfkuchař a vedoucí projektu v Ikea Food.

V restauracích Ikea budou podávány s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou, tedy stejným způsobem jako tradiční kuličky, a to za ještě nižší cenu 89 Kč. Zákazníci si také mohou koupit mražené bezmasé kuličky v obchůdku se švédskými specialitami a připravit si je doma.

IKEA představí nové švédské kuličky

Balení bezmasých kuliček lze koupit domů

  • Domácnost / hobby
  • Ikea
  • Restaurace
  • Retailek

IKEA představí nové švédské kuličky IKEA představí nové švédské kuličky IKEA představí nové švédské kuličky

Odtajnili recept na švédské masové kuličky. Nesmí chybět smetanová omáčka

Vlastně na nich není nic zvláštního, vaří se ze směsi hovězího a vepřového masa stejně jako většina pokrmů z mletého masa. Recept zveřejnil zpravodajský deník CNN.

„Víme, že některým lidem v době, kdy jsou naše obchody zavřené, mohou chybět naše masové kuličky, proto jsme připravili alternativní recept pro domácí přípravu, která pomocí snadno přístupných ingrediencí pomůže těm, kteří hledají inspiraci v kuchyni,“ řekla v tiskové zprávě Lorena Lourido, manažerka Ikey.

IKEA představí nové švédské kuličkyIKEA představí nové švédské kuličkyIKEA představí nové švédské kuličky

Receptů na švédské masové kuličky najdete na internetu hromady. Pro každého kuchaře představují výzvu a zároveň tak trochu soutěž, kdo dokáže „ikeácký“ recept nejlépe napodobit. Teď si můžete doma zkusit připravit „ikeaoriginál“.

Suroviny na 16–20 masových kuliček: 500 gramů mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového masa, 1 cibule jemně nasekaná, 1 stroužek česneku (drcený nebo mletý), 100 gramů strouhanky, 1 vejce, 5 lžic plnotučného mléka, sůl a pepř na dochucení

Suroviny pro smetanovou omáčku: kapka oleje, 40 gramů másla, 40 gramů hladké mouky, 150 ml zeleninového vývaru, 150 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany, 2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička dijonské hořčice.

Postup: Hovězí a vepřové maso důkladně promíchejte, přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, vejce a promíchejte. Přidejte mléko a dobře osolte solí a pepřem. Směs vytvarujte do malých kulatých kuliček, ty nechejte 2 hodiny v chladničce.

IKEA představí nové švédské kuličkyZ tohoto množství připravíte 16–20 masových kuliček.IKEA představí nové švédské kuličkyPo osmažení kuličky vytáhněte z pánve a přeskládejte je do pekáčku, nechte je v troubě na 180 °C asi 30 minut.

Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Když je horký, opatrně přidejte masové kuličky a opékejte do hněda ze všech stran. Po opečení kuličky přemístěte do pekáčku a přikryjte. Pečte v troubě na 180 °C asi 30 minut.

Mezitím, než se maso dopeče, můžete se vrhnout na smetanou omáčku. Rozpusťte máslo s troškou oleje na pánvi. Rozšlehejte mouku a po dobu zhruba 2 minut dělejte jíšku. Přidejte oba vývary a dále míchejte. Přidejte smetanu, sojovou omáčku a dijonskou hořčici.

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 5. května 2020. Anketa je uzavřena.

To je to nejlepší, co nabízejí 1279

Omáčku přiveďte k varu a za občasného míchání ji redukujte, tím se postupně zahustí. Obvykle se švédské kuličky podávají s bramborem nebo bramborovou kaší, vyloučit nelze ani hranolky, záleží na osobním vkusu.

Ikea do své nabídky zahrne nové bezmasé kuličky. Chce snížit prodej prodej těch klasických

Švédská nábytkářská firma Ikea představuje alternativu za masové kuličky. Má menší dopad na životní prostředí.

  • Sdílet
  • Uložit Uložené
  • Sdílet Sdílet článek

Švédská firma Ikea se přizpůsobuje poptávce po ekologicky udržitelnějších produktech nejen v oblasti nábytku a výrobků do domácnosti, ale také jídla.

Od srpna proto začne nabízet masové kuličky ve vegetariánské variantě – tedy že budou chutnat a vypadat jako původní varianta, ale vyrobené budou na rostlinné bázi a určené flexitariánům, vegetariánům i veganům.

Zákazníci tyto bezmasé kuličky najdou jak na pultech Ikea poboček, tak v jejich restauracích. Upozornil na to web Mediar.cz.

Masové kuličky jsou v Ikee legendárním artiklem: v Česku se ročně prodá 17 milionů kuliček, přičemž ve světě je to přes miliardu. Nová nabídka nemá zaujmout jenom vegetariány, ale i jedlíky masa.

IKEA představí nové švédské kuličky Zdroj: IKEA Předplať si REFRESHER+ a získej další výhody

Tento článek dočteš bezplatně, ale s předplatným REFRESHER+ získáš přístup k více než 1806 zamknutým článkům a dostaneš další benefity.

VÍCE O PŘEDPLATNÉMKdykoli ho jednoduše zrušíšS REFRESHER+ můžeš získat tyto benefityVÍCE

Budete mít zájem:  Darování Plazmy Vliv Na Zdraví?

„Abychom snížili klimatickou stopu prodeje našich potravin, musíme snížit množství tradičních masových kuliček, které prodáváme.

Díky novým bezmasým kuličkám můžeme nyní milovníkům masa nabídnout udržitelnější alternativu – aniž bychom ohrozili zážitek z masových kuliček Ikea, které jsou tolik oblíbené.

Nové bezmasé kuličky jsou totiž chutí i strukturou masu podobné,“ uvedl Jakub Slavík z Ikea Food Česká republika, Maďarsko a Slovensko. 

  1. Záměrem společnosti je omezit konzumaci masa – pokud by se jim povedlo přesvědčit 20 procent zákazníků, tak by firma dokázala podle odhadů globálně snížit svou klimatickou stopu v oblasti prodeje potravin o 8 procent
  2. Hosté restaurace Ikea mohou kuličky okusit s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou za 89 korun.

IKEA představí nové švédské kuličky Zdroj: IKEA   Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět. News

Dostávej nejlepší obsah mailem

Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.

Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.

  • Domů
  • Sdílet
  • Diskuse
  • Hledat
  • Více

Zeleninové Ikea kuličky (bez masa)

Máte rádi kuličky z Ikei? Tady je recept, jak si je udělat doma!

IKEA představí nové švédské kuličky

  • 400 g vařené cizrny
  • 1/2 červené papriky (nadrobno)
  • 1/2 červené cibule (nadrobno)
  • 2 hrnky kapusty (nadrobno)
  • 1/2 hrnku hrášku
  • 1/2 hrnku kukuřice
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 3/4 lžičky soli
  • pepř
  • 1 lžíce oleje

Jak připravit „masové“ kuličky jako z Ikei

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku a kapustu.
  2. Osmahnutou zeleninu, slitou cizrnu, hrášek, kukuřici a koření rozmixujeme najemno.
  3. Přidáme vločky a pomixujeme, až nám vznikne těsto, které lze tvarovat.
  4. Z těsta vytvoříme kuličky.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 25–35 minut, dozlatova.

Praktické

  • Pokud je těsto příliš mokré, přidáme víc vloček nebo trochu mouky.
  • Kuličky můžeme i smažit na oleji, budou chutnější a šťavnatější.
  • Zbylé kuličky uchováváme cca 3 dny v lednici, anebo je můžeme případně i zamrazit.
  • Z těsta můžeme dělat i karbanátky (placičky).
  • V případě bezlepkové diety vybíráme bezlepkové vločky.

Obměna

  • Zeleninu můžeme měnit dle chuti.
  • Místo vloček se dá použít na zahuštění i mouka nebo strouhanka (např. z kváskového pečiva).
  • Koření můžeme měnit dle chuti.
  • Místo klasické kapusty se dá použít i kadeřavá (kadeřávek).

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 2,5 let (raději pečené než smažené).

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

IKEA představí nové švédské kuličky

Masové kuličky bez masa. IKEA představila vlastní masovou náhradu

IKEA představí nové švédské kuličky

Světový byznys

2 minuty čtení

Chutnají trochu jako mleté krůtí maso, jejich hlavní ingrediencí je ale hrachový protein, brambory a jablka. IKEA v úterý představila svoji rostlinnou verzi bezmasých kuliček, které by měly sloužit jako plnohodnotná alternativa k masu.

Právě tyto alternativy jsou trendem posledních let. Po Beyond Meat či Impossible Foods představil svou verzi potravinové náhražky, připomínající chutí a strukturou maso, i skandinávský nábytkářský koncern.

IKEA chce bezmasovou novinkou nahradit část prodeje populárních masových kuliček, kterých si zákazníci ročně objednají na celém světě zhruba miliardu kusů. Oblíbené jsou i u Čechů – IKEA jich tu za rok prodá 17 milionů.

Bezmasé kuličky mají stejnou energetickou hodnotu jako ty s masem, zato je v nich vyšší poměr vlákniny. Vyrobeny jsou ze žlutého hrachu, ovsa, cibule, brambor, jablek a koření, tedy tradičních švédských surovin. Především ale mají až o 96 procent nižší ekologickou stopu: k vyprodukování je potřeba o 93 procent méně orné půdy a o 88 procent méně vody.

Výroba je podle IKEA dokonce šetrnější než v případě zeleninových kuliček, které společnost také nabízí. Bezmasé kuličky mají ale na rozdíl od zeleninových uspokojit i milovníky masa.

„Věříme, že zaujmeme mladou generaci, která se chová uvědoměleji. Flexitariány, kteří už omezují maso, ale i lidi, kteří maso milují,“ říká Jakub Slavík z IKEA Food. „U poslední jmenované skupiny to bude asi nejtěžší, ale představujeme si, že si u nás v restauraci řeknou: Tak jo, dnes se zkusím chovat ekologicky a dám si bezmasé jídlo,“ zamýšlí se Slavík.

Nábytkářský gigant představil už v loňském roce svoji novou strategii zaměřenou na udržitelnost. Kromě rostlinných alternativ masa vyvíjí IKEA například materiál pro výrobu nábytku z odpadních materiálů (např. z kávového lógru). Svůj nábytek také začíná pronajímat i vykupovat a vracet do oběhu.

V rámci představení nové pochutiny připravila IKEA pro přítomné slepý test: každému zájemci dala ochutnat masovou i bezmasou kuličku, aniž by bylo zřejmé, o jakou variantu se jedná. O původu kuliček pak bylo možné rozhodovat přes mobilní telefony. Třetina testujících rozdíl nepoznala.

IKEA plánuje spuštění prodeje od začátku srpna. Porce bezmasých kuliček s přílohou bude stát 89 korun.

IKEA představuje bezmasou variantu populárních švédských kuliček | Zboží a Prodej – zprávy z retailu

Zprávy 0 IKEA představí nové švédské kuličky

Společnost IKEA se rozhodla vytvořit udržitelnější variantu svého oblíbeného potravinářského produktu. Nové bezmasé kuličky mají mít ve srovnání s tradičními masovými pouze čtyřprocentní klimatickou stopu. Prodávat se začnou letos od 1. srpna.

IKEA uvádí, že je poháněna vizí vytvářet lepší každodenní život pro mnoho lidí. Chce je inspirovat k udržitelnějším stravovacím návykům a životnímu stylu s pozitivním dopadem na planetu. „Abychom snížili klimatickou stopu prodeje našich potravin, musíme snížit množství tradičních masových kuliček, které prodáváme.

Budete mít zájem:  Homeopatická Léčba Psů A Koček?

Díky novým bezmasým kuličkám můžeme nyní milovníkům masa nabídnout udržitelnější alternativu – aniž bychom ohrozili zážitek z masových kuliček IKEA, které jsou tolik oblíbené. Nové bezmasé kuličky jsou totiž chutí i strukturou masu podobné,“ vysvětluje Jakub Slavík z IKEA Food Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

Firma prodává v České republice téměř 17 milionů masových kuliček za rok, celosvětově pak více než miliardu.

„Budeme se snažit přesvědčit alespoň část našich zákazníků, kteří si oblíbili masové kuličky, aby si místo nich vybrali bezmasé kuličky.

Pokud bychom dokázali převést přibližně 20 procent našeho prodeje masových kuliček na bezmasé, znamenalo by to snížení naší klimatické stopy v oblasti prodeje potravin celosvětově o osm procent,“ doplňuje Jakub Slavík.

Jen rostlinné ingredience

Bezmasé kuličky IKEA neobsahují žádné přísady živočišného původu. „Ve fázi vývoje bezmasých kuliček bylo naším hlavním cílem znovu vytvořit chuť a texturu podobnou masu, a to pouze za využití rostlinných ingrediencí. Zkoušeli a testovali jsme různé přísady a metody a s konečným výsledkem jsme velice spokojení,“ říká Alexander Magnusson, šéfkuchař a vedoucí projektu v IKEA Food.

Nové bezmasé kuličky jsou vhodné pro lidi s různými stravovacími návyky – pro příznivce masových kuliček, flexitariány, vegetariány i vegany.

V restauracích IKEA budou podávány s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou, tedy stejným způsobem jako tradiční kuličky, ale za nižší cenu 89 Kč.

Zákazníci si také budou moci koupit mražené bezmasé kuličky v obchůdku se švédskými specialitami a připravit si je doma. IKEA uvede bezmasé kuličky na tuzemský trh v srpnu.


V časopisu Zboží&Prodej 4/2020 jsme zveřejnili exkluzivní rozhovor s Mouniou El Hilali, generální ředitelkou společnosti IKEA pro region České republiky, Maďarska a Slovenska:

Mounia El Hilali, generální ředitelka IKEA pro region České republiky, Maďarska a Slovenska: Naše strategie je i v názvu pozitivní

HUVUDROLL Masové kuličky, mražený, 1000 g – IKEA

Příběh

Dnešní recept na klasické masové kuličky IKEA vyšel z naší zkušební kuchyně již v roce 1985.

Od té doby se masové kuličky IKEA staly ikonou na talířích po celém světě a hrdým příkladem tradiční švédské kuchyně.

Když jsme se ale zeptali zákazníků na třech různých kontinentech, jakému jídlu dávají přednost, uvědomili jsme si, že musíme rozšířit naši rodinu masových kuliček o chutné alternativy.

„Ne všichni jedí hovězí nebo vepřové maso, a tak jsme se vydali do kuchyně, abychom vytvořili nové recepty,“ říká David Johansson, šéfkuchař a vývojář produktů IKEA Food Services.

Nejprve jsme přišli s kuřecími kuličkami – alternativou pro ty, kteří mají rádi maso, ale nejedí maso červené. „Stejně jako všechny naše masové kuličky i tyto chutnají skvěle teplé i studené.

A okořenili jsme je tak, abyste je mohli snadno uzpůsobit podle toho, jakým typům lokálních kuchyní dáváte přednost.“

Severin se vrhl do práce na vytvoření dokonalého receptu na masové kuličky, což byla výzva, která zahrnovala dlouhé a vášnivé diskuse s týmem a Ingvarem Kampradem.

Dokonce i ve Švédsku se názory na to, jak by měly masové kuličky chutnat, velice liší.

Mezi Ingvarem z jihu a Severinem ze severnější části Švédska byly hluboce zakořeněné neshody v tom, jak by měly pravé švédské masové kuličky chutnat.

V průběhu 10 měsíců Severin stěží opustil kuchyni. Byl naprosto pohlcen svou prací a dal své srdce a duši do hledání správného receptu. Nejen, že musel vytvořit masové kuličky, které by dobře chutnaly, ale musel také přijít na to, jak je vyrábět v dávkách po více než 300 kg.

Téměř rok po zahájení tohoto projektu začaly restaurace IKEA podávat IKEA verzi švédských masových kuliček. Pokaždé, když se otevřel nový obchodní dům IKEA, mohl Severin sledovat tisíce lidí, kteří měli možnost tuto specialitu ochutnat.

„Hřeje mě u srdce vědomí, že jsem mohl přispět k něčemu, co je dobré pro mnoho lidí. Masové kuličky představují velkou část kultury IKEA: je to výhodné, je to švédské a je to pro mnoho lidí.

A i po tolika letech jsou stále v nabídce všech obchodních domů IKEA na celém světě.

Trvalá udržitelnost byla také důvodem k vytvoření nových alternativ. „Prostřednictvím zeleninových kuliček jsme chtěli nabídnout chutnou alternativu k tradičním kuličkám, ale bez masa a s menším dopadem na životní prostředí,“ vysvětluje David.

Poté přišli na řadu kuličky z lososa a tresky. Obsahují kousky lososa, které jsou příliš malé na to, aby mohly být použity jako celé filety. „A protože je to velice chutné maso, řekli jsme si, proč nevyrobit lahodné rybí kuličky?“ říká David.

Nejnovějším přírůstkem do této rodiny jsou bezmasé kuličky. Jsou vyrobené z hrachového proteinu, brambor, jablek, ovsa a cibule, ale mají skvělou chuť a jsou krásně šťavnaté – takže jsou ideální pro každého, kdo chce omezit příjem masa, aniž by se ochudil o jeho chuť.

Díky klimatické stopě, která představuje jen 4 % masových kuliček, mají bezmasé kuličky sílu něco změnit. „Od roku 1985 se toho odehrálo mnoho. Nyní nabízíme jedlé ikonické výrobky IKEA pro mnoho lidí.

Nezáleží na tom, jestli jste flexitarian, vegan, máte dietní omezení nebo kulturní preference.“

Ikea v Česku představila bezmasé kuličky, které ošálí i masožravce. Cílovkou nejsou vegetariáni

Prohlédneme si ložnici, obývák i kuchyň, koupíme si další poličku, oceníme designované lampičky – a honem na kuličky! K návštěvě švédského obchodu Ikea pro některé už neodmyslitelně patří pohodový oběd v místní restauraci.

Budete mít zájem:  Jaké Vitamíny Obsahují Borůvky?

Populárním jídlem jsou pak zejména masové kuličky Ikea. Mezinárodní společnost s nábytkem a bytovým vybavením se rozhodla pokročit dále, co se týče udržitelného rozvoje, a od soboty 1.

srpna bude nabízet také bezmasou alternativu oblíbené klasiky.

Ikea je přátelská vůči veganům a vegetariánům už delší dobu, v obchodě Ikea food i v restauraci si lidé mohou kupovat zeleninové veganské kuličky už od roku 2015. Nynější novinka v podobě bezmasých kuliček se však od původních zeleninových koulí liší jak složením, tak cílovou skupinou.

Proč s novými kuličkami Ikea přišla, vysvětluje Jakub Slavík z Ikea Food: „Zeleninové kuličky jsme zavedli hlavně pro vegetariány a vegany, kteří se živí výhradně rostlinně. Bezmasé kuličky mají ale jiný cíl.

Ikea s nimi chce zaujmout tři typy lidí: mladou generaci, flexitariány a milovníky masa, kterých zrovna v České republice není poskrovnu.“

Flexitariáni nebo také reduktariáni jsou lidé, kteří sice nevyřadili maso ze svého jídelníčku úplně, ale snaží se jeho konzumaci snížit. Jejich motivací zpravidla bývá omezit dopad živočišné produkce na klimatickou změnu.

A jak se napodobení masové pochoutky společnosti Ikea podařilo? Kuličky vypadají a voní jako ty masové. Dokonce i struktura je prakticky stejná, pouze pozornějším labužníkům může bezmasá kulička připadat trochu více nesoudržná.

Pokud člověk ví, že právě nekonzumuje maso, jde si všimnout jemné obilné dochuti. Kdyby vám však naservírovali talíř masových kuliček, mezi nimiž by se skrývala jedna bezmasá, bez upozornění byste to těžko zaznamenali.

Bezmasé kuličky Ikea jde označit za jednu z nejzdařilejších alternativ masa. Ikea je bude servírovat ve dvou podobách. V základní verzi budou kuličky doplněny stejnou přílohou jako masové, tedy bramborovou kaší, smetanovou omáčkou, hráškem a brusinkami.

Pro vegany stvořená druhá verze kuličky ozvláštňuje kari omáčkou s fazolkami a dělá celý pokrm zajímavě exotický.

Bezmasé kuličky dodají tělu stejné množství celkové energie jako masové. Obsahují sice trochu méně bílkovin, ale zase jsou bohatší na vlákninu. Pěti hlavními ingrediencemi jsou hrachový protein, jablka, brambory, cibule a oves.

Kuličky napodobující maso jsou jedním z kroků, kterými chce Ikea inspirovat k udržitelnějším stravovacím návykům a životnímu stylu s pozitivním dopadem na planetu. Společnost chce také naplňovat své ekologické cíle. Masových Ikea kuliček se celosvětově prodá více než miliarda ročně, na Česko z toho připadá 17 milionů kuliček.

„Budeme se snažit přesvědčit alespoň část našich zákazníků, kteří si oblíbili masové kuličky, aby si místo nich vybrali bezmasé kuličky.

Pokud bychom dokázali převést přibližně 20 % našeho prodeje masových kuliček na bezmasé, znamenalo by to snížení naší klimatické stopy v oblasti prodeje potravin celosvětově o 8 procent,“ dodává Jakub Slavík. Klimatická stopa nových kuliček je oproti těm masovým pouze čtyřprocentní.

Bezmasé kuličky dokonce ekologicky předběhly i starší zeleninové. Zatímco na 1 zeleninovou kouli připadá asi 15 gramů CO2eq, na 1 bezmasou je to už jen 10 gramů. Masová kulička pro srovnání stojí za 260 gramy CO2eq.

IKEA nabídne ve svých jídelnách rostlinné kuličky

Největší prodejce nábytku na světě začne v srpnu ve všech svých jídelnách prodávat veganské masové kuličky, které hodlá vyrábět z hrachu, ovsa, jablek a brambor. Vizuálně a chuťově jsou připraveny tak, že budou vypadat a chutnat jako maso. Firma tím sleduje trend takzvaného nemasa, jehož propagátorem je například úspěšný startup Beyond Meat.

Pro prodejce nábytku IKEA se podle listu Financial Times jedná o další posun v přípravě  alternativ k masovým pokrmům. Na konci roku 2018 představila vegetariánské hot dogy, kterých v prvním roce prodala po světě na 10 milionů, a nabízí i klasické zeleninové kuličky.

„Koule jsou vyrobené z alternativních bílkovin. Doufám, že si je oblíbí i řada milovníků tradičních masových kuliček,“ řekl k novince Michael La Cour, generální ředitel IKEA Food Services, která za vývojem a výrobou nemasových kuliček stojí.

Posun směrem k rostlinným potravinám je součástí revize obchodního modelu IKEA, protože nábytkář chce do konce roku 2030 dosáhnout zásadního snížení produkce emisí.

Již loni IKEA dokázala snížit své emise a zároveň zvýšit příjmy. Potraviny a restaurace v obchodních domech IKEA jsou zároveň zajímavým zdrojem příjmů retailera.

Přičemž tržby za potraviny v mnoha zemích dosahují až desetiny celkového obratu skupiny. 

„Je to poprvé, kdy měníme trend. Do roku 2030 je to ale ještě dlouhá cesta,“ řekla pro Financial Times, který o nové strategii IKEA informoval, Lena Pripp-Kovac, hlavní manažerka pro udržitelný rozvoj v IKEA.

Tržby globálního řetězce se ve finančním roce do konce srpna 2019 zvýšily o 6,5 procenta, zatímco emise z materiálů, výroby, dodavatelského řetězce a používání produktů IKEA klesly o 4,3 procenta. Pomohl k tomu údajně zejména nárůst využití zelené energie ve výrobě.

Alternativní varianty masových pokrmů rychle získávají celosvětovou popularitu. Nejznámějšími poskytovateli a výrobci jsou Beyond Meat, Burger King zkouší alternativní burger ve vybraných obchodech a McDonalds přišel s McVegan Burgers, k trendu se připojilo i KFC. Alternativám se věnují i burgerové restaurace v České republice.

Někteří odborníci jsou ale k náhlému nárůstu popularity skeptičtější. Například Donna Berry, dietoložka a zakladatelka společnosti Dairy & Food Communications říká, že trend brzy najde svůj vrchol, a pak začne zpomalovat, nebo umírat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector