I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka

Dnes máme pro vás letní osvěžující kávy, které zvládnete sami doma. Stačí jen:

  • Kávovar na espresso
  • Mlýnek na kávu
  • Káva
  • ponorný mixér a led.
  • Zde vám nabízím ověřené, chutné a osvěžující kávové nápoje do horkých letních dnů.
  • I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka
  • Ice latte 
  • Jeden z oblíbených nápojů, který je extrémně jednoduchý, krásně vypadá a můžete tím oslnit na každé zahradní party nebo grilovačce.
  • I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka
  • Postup:
  • – sklenici naplním ledem a zaliji mlékem nebo rostlinným mlékem
  • – opatrně naliji espresso z kávy Dopraženo! Po Sicilsku (případně dvojité espresso) přes led tak, aby se mi vrstvy nepromíchaly
  • – espresso můžete a nemusíte připravovat na led

I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka

  1. Espresso tonic
  2. I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka
  3. Tento nápoj je specifický a nemusí úplně každému chutnat, nicméně je osvěžující a taky velmi jednoduchý na přípravu:
  4. – velikost sklenice, led a tonik podle libosti
  5. – opět opatrně naliji espresso z Dopraženo! Po Kolumbijsku středně (případně dvojié espresso) přes led tak, aby se mi vrstvy nepromíchaly
  6. – kvůli optickému dojmu mám raději nepromíchané vrstvy,  zamíchat si nápoj může každý sám
  7. – espresso můžete a nemusíte připravovat na led
  8. I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka
  9. Studená vídeňská káva

Tento název jsem si právě vymyslel, protože nejlépe vystihuje, co od tohoto nápoje čekat. Pokud mohu doporučit, zkuste právě tuto kávu. Je to můj recept a dají se na něj dělat pěkné variace, například se zmrzlinou a podobně.

  • Postup:
  • – sklenici naplníme skoro plnou ledem
  • – zaliji dvojitým espresem z kávy Dopraženo! Po Italsku přímo na led a doliji horkou vodou do tří čtvrtin objemu sklenice
  • – našlehám vychlazenou šlehačku (více procentní ke šlehání) tak, aby nabyla objemu a přitom zůstala tekutá.
  • Já jsem použil obyčejný ruční mixér
  • – pomalu naliji na kávu s ledem, tak aby tekutá šlehačka vytvořila bílý prstenec nahoře.
  • – ihned podávám, piji bez brčka
  •  Na tomto nápoji se mi líbí spojení teplé kávy a vychlazené šlehačky – zajímavá kombinace.

Proto je potřeba tuto kávu servírovat hned a je určena spíše na osvěžení a povzbuzení než na popíjení. Ale klidně zkuste i variantu dolít dvojité espresso studenou vodou. Dejte vědět , která z variant vám chutná víc.

I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka

  1. Frappé
  2. V Brně žije početná komunita Čechů s řeckými kořeny a jeden Řeko – Brňan mě naučil řecké frappé. Trochu jsem to upravil (z mého pohledu vylepšil) a zde je moje verze:
  3. – led, trochu vody 3 čajové lžičky instantní kávy a espresso
  4. –  frappé mixérem vyšlehám do husté pěny a přiliji do vysoké sklenice bez ledu
  5. – podávejte s brčkem
  6. – pokud chcete sladit, doporučuji cukr přidat předem a mixovat spolu s kávou
  7.  I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka
  8. Varianta pro odvážné , kteří nemají frappé mixér:
  9. – vodu, instantní kávu a espresso smíchám v nádobě na mixování
  10. – ponořím tyčový mixér a přidám led (stačí dvě, tři kostky kvůli vychlazení a lepšímu napěnění)
  11. – mixuji tak, abych napěnil, ale zároveň se snažím nedrtit led (neudělejte z toho ledovou tříšť)
  12. – pokud chcete sladit, doporučuji cukr přidat předem a mixovat spolu s kávou
  13. Mléčné frappé

Pokud si objednáte v kavárně frappé, pravděpodobně dostanete mléčnou variantu. Je hustší a krémovitější.

  • Postup je stejný jako u bezmléčné verze, jen dolévám místo vody studeným mlékem.
  •  I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka
  • Příjemné kávové osvěžení přeje Richard Stehlík

Barista roku 2015 co nového se připravuje a kdo to zaplatí?

24.11.2014 Každoročně se opakující a kávovým světem očekávaná soutěž Barista roku 2015 je za dveřmi. Víte, co se letos změní? Jaké novinky si pro nás pořadatelé připravili? Znáte termíny jednotlivých kategorií? Už jste se do soutěže přihlásili?

Nejprestižnější a mediálně nejzajímavější každoroční aktivitou SCAE ČR je nepochybně soutěž Barista roku. Výherci všech kategorií reprezentují ČR na mistrovství světa. Prestiž soutěže stále stoupá, stejně jako mediální zájem o její výherce. Soutěž probíhá dle mezinárodních pravidel na velmi vysoké úrovni za účasti špičkové mezinárodní poroty. 

Těšte se na novinky

 „Největší novinkou Baristy roku 2015 je rozdělení celé soutěže do několika termínů a měst napříč celou Českou republikou.“ nadšeně představuje nový koncept Štěpán Neubauer, hlavní koordinátor SCAE ČR. V každém městě pak hledá partnery pro spoluorganizaci jednotlivých kategorií. A prozradil nám také, že celý koncept soutěže povede také ke vzdělávání.

„Soutěž je sice hlavně setkání lidí, kteří svůj pracovní život spojili s kávou, ale letos se více otevřeme široké veřejnosti.“ říká Štěpán Neubauer a hned vysvětluje: „Podařilo se nám zajistit přednášky, na kterých budou vystupovat jednitliví porotci. Díky mezinárodní porotě se tak k nám dostanou informace z celého kávového světa.

Dále budou k dispozici espresso bary, brew bar a barista bar, na kterém každý soutěžící bude pro veřejnost připravovat kávu, se kterou právě odsoutěžil.“ Právě barista bar byl na loňské soutěži velmi populární. Díky těmto aktivitám, které budou zpoplatněné, by se rozpočet SCAE ČR měl naplnit tak, aby pokryl výhercům výdaje spojené s reprezentací na světovém šampionátu.

Uvidíme. Takže jak bude probíhat soutěžní rok 2015?

I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka

Barista roku 2014 se konal v Praze v OC Arkády.      Vítěz soutěže Barista roku 2014 Michal Kocman.

Barista roku 2015 a Coffee in Good Spirits

Datum:                       30. 1. – 1. 2. 2015    

Místo:                         Praha, Jatka 78, Pražská tržnice Holešovice, Bubenské nábřeží.

Uzávěrka přihlášek:  byla do 1.12.2014 

Hlavní soutěžní kategorií je Barista roku. Soutěžící se utkají v umění přípravy espressa a cappuccina. Součástí vystoupení je také příprava vlastního tzv. signature drinku. Důraz je kladen na bezchybnou technickou vyspělost soutěžících, výběr kávy a umění ji správně prezentovat.

Coffee in good spirits je velmi oblíbenou kategorií. Baristé se v ní snaží prezentovat co nejzajímavější spojení espressa a alkoholického nápoje. Stěžejní je v tomto ohledu samozřejmě výběr alkoholu.

Výsledky:

Barista roku 2015

  • 1. místo Adam Neubauer 547,5 bodů
  • 2. místo Ondřej Hurtík 505,5 bodů
  • 3. místo Jakub Hartl 482,5 bodů

Coffee in Good Spirits

  1. 1. místo Ondřej Hurtík 295 bodů
  2. 2. místo Michal Kocman 291 bodů
  3. 3. místo Anna Mrázová 286,5 bodů
Budete mít zájem:  McCartney vyzval Indii k vyhlášení národního vegetariánského dne

Cup tasting

Datum:                       28. 3. 2015    

Místo:                         Olomouc (místo upřesníme)

Uzávěrka přihlášek:  15. 1. 2015

Cup tasting je možná nejnapínavější kategorií. V ní soutěžící poměřují kvalitu svých chuťových pohárků, neboť na čas vyřazují jeden ze tří vzorků, který je od zbývajících dvou rozdílný, a to na deseti různých stanovištích. Cílem je bezchybné a co možná nejrychlejší rozpoznání nepříslušných šálků.

Brewers cup

Datum:                       9. 5. 2015    

Místo:                         Ostrava (místo upřesníme)

Uzávěrka přihlášek:  15. 1. 2015

Brewers cup je široké veřejnosti nejotevřenější ze všech kategorií soutěže. Jedná se o soutěž v přípravě filtrované kávy. Tu si narozdíl od espressa je schopen udělat doma úplně každý, proto očekáváme masivní účast z řad kávových „amatérů“. Kávoví nadšenci nejčastěji řeší rozdíly mezi způsoby mletí, teploty a kvality vody.

Latte art

Datum:                       30. 5. 2015    

Místo:                         Brno (místo upřesníme)

Uzávěrka přihlášek:  15. 1. 2015

Latte art je bezesporu divácky nejatraktivnější kategorií. Soutěžící v ní připravují cappuccina, do kterých kreslí obrazce, přičemž se hodnotí zejména estetická kvalita.

Tulipány či rosety v cappuccinu se staly v posledním roce jakýmsi standardem a znakem kvalitní kavárny.

Stěžejní a vlastně nikdy nekončící diskuse se v této disciplíně vede nad kvalitou, druhem a žádoucí teplotou použitého mléka.

I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka  I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka

Porata bývá obvykle příjemně naladěná.                Vítěz soutěže Barista roku 2013 František Roháček.

Jenom připomínáme, že kdo se chce zúčastnit jakékoli kategorie, musí se přihlásit v daném termínu a v době účasti na soutěži musí být platným členem SCAE. Přihlášku do SCAE najdete zde.

Autor: Tomáš Konečný, Kávové Listy.cz

Mohlo by Vás zajímat:

I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristkaProgram na soutěži Barista roku 2015 – rozpis soutěžících a doprovodného programu

Barista roku 2015, česká část nejprestižnější soutěže baristů z celého světa, kterou pořádá SCAE, je doslova za dveřmi. Za dveřmi multikulturního prostoru Jatka 78 v Holešovické tržnici v Praze. Dveře se otevřou v pátek 30.

1. 2015 od 9 hodin. A co všechno nás letos čeká? Nebude to totiž jen soutěž, bude to taky festival kávy za účasti 16 zahraničních a 4 českých nejlepších pražíren výběrové kávy. A další doplňkový program? Číst více.

I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka

 Domácí příprava kávy č. 4: Aeropress

Příprava kávy v aeropressu je středně náročná a vhodná ke každodennímu použití. Aeropress i vše co k přípravě potřebujete je skladné a lehce přenositelné. Najednou připravíte až 200 ml kávy. Obrovskou výhodou je množství různých postupů… Číst více. 

I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka

 Jak jednoduše ochutnáte kávu z různých pražíren?

Taky jste si všimli, že poslední dobou na našem malém českém trhu přibývá jedna pražírna kávy za druhou? Ano, obyčejný konzument kávového nápoje se v tom přestává orientovat. Ne všechny pražírny jsou totiž dobré.. Číst více.

Soutěž s Coffee Source

Costa News

Ledová káva je skvělá volba. A Cold brew možná ještě o jednu kostičku ledu lepší. Když se připravuje Cold brew, neprochází káva kávovarem ani se nezalévá horkou vodou. Cold brew je totiž káva máčená. Místo rozpouštění v horké vodě hraje hlavní roli dlouhá doba louhování, až dvacet hodin. Následné odfiltrování a vychlazení. Na přání zákazníka barista nápoj dochutí letními příchutěmi. Myslíte si, že nepoznáte rozdíl v chuti oproti klasicky připravené kávě? Určitě poznáte. Cold brew má nižší aciditu a vyšší obsah kofeinu, což se projevuje na jemnější a sladší chuti. Rozhodně během léta v kavárnách Costa Coffee vyzkoušejte.  Frostino. Příjemně chladivý dotek na jazyku, který osvěží tělo a mysl unavené horkem v městských ulicích. Základem je espresso, doplněné ledem, mlékem a kapkou vanilkové báze. Barista vše rozmixuje do hladka a teď už je jen na vás, jakou příchuť si zvolíte – slaný karamel, čokoládu s oříškem nebo exotikou vonící kokos. Vše je dozdobené vrchovatou porcí šlehačky.  Vychutnejte si nezvyklé spojení chuti tonicu a silné kávy. Každý asi zná chuť espressa, která je už sama o sobě lehce nahořklá a pokud se smíchá s hořkosladkým tonicem, dějí se zázraky. Samozřejmě záleží nejen na druhu kávy, ale také na druhu tonicu, ze kterého bude výsledný nápoj připravován. V Costa Coffee během letních prázdnin můžete ochutnat hned tři variace. Při přípravě něčeho tak minimalistického totiž rozhoduje každý detail a doladění chutí. Zláká vás červencové Espresso tonic granátové jablko nebo srpnové Espresso tonic okurka a limeta? Vletním parnu na člověka odpoledne často padá únava. Skvěle vám pomůže dávka vaší oblíbené kávy. Každý den od 13 do 17 hodin si můžete za 99 Kč dopřát jakoukoliv kávu v primo velikosti s dortem podle vašeho výběru.

Vyberte si třeba Jahodový cheesecake, nadýchaný dort spořádnou porcí smetanového sýra s jahodami. Nebo máte chuť na něco lehčího? Pak byste měli ochutnat Hruškový koláč, jehož základ tvoří piškotové těsto s jogurtovým krémem a ve kterém mají hrušky celou jednu třetinu místa jen pro sebe. Milovníci čokolády jistě neodolají Čokoládovému dortu z těsta se štědrou dávkou čokoládového krému. S kávou

Snídaně na francouzský způsob je příjemně líná. Čtete noviny, pomalu si k tomu trháte čerstvý nadýchaný máslový croissant, zapíjíte ho dobrou kávou nebo ho rovnou do té kávy máčíte. Sbíhají se vám sliny? Nechte se zlákat. Dejte si jakoukoliv kávu, na kterou máte chuť, a my vám k ní pěkně po francouzsku naservírujeme croissant. A pozor, zaplatíte za něj jen 10 Kč.

Nabízíme každý den do 11 hodin.

Pistáciové oříšky, maliny a bílá čokoláda. To je chuťová kombinace, na kterou přísahá mnoho renomovaných cukrářů a šéfkuchařů: od Jamieho Olivera, přes australského šéfkuchaře s francouzskými kořeny Guillaume Brahimiho až po londýnského mistra kuchyně s izraelskými kořeny Yotama Ottolenghiho.  My jsme ji použili pro náš unikátní exkluzivní dort, který si nedáte nikde jinde než v Costa Coffee.

  • Barvy, ze kterých se sbíhají sliny
  • Ideálně kombinované chutě
  • Přejeme příjemný estetický, a hlavně kulinářský zážitek!
Budete mít zájem:  Kdo jsou lidé, kteří vykupují obchody s potravinami

Červený základ tvoří „red velvet“ korpus, který podobně jako rudý sametový koberec chystá scénu pro velké chuťové představení. To se pak odehrává v dalších čtyřech vrstvách nad ním. Začíná to červenou vrstvičkou mražených malin, pokračuje smetanovou vrstvou z pěny z bílé čokolády s pistáciovou pastou, malinovým pyré a celý příběh završuje tenká poleva z malinového pyré a zdobení z pistáciové mouky, sekaných pistácií a lyofilizovaných malin. Náš pistáciový dort s malinami ladí nejen barevně. Jednotlivé vrstvy jsou na sebe kladeny promyšleně tak, aby svěžest a jemná nakyslost malin doplňovala lahodnou hladkost pěny z bílé čokolády, smetany a charakteristickou nasládlost pistáciových jader. Arašídy a cappuccino. Kombinace tak dobrá, že vyhrála v naší interní soutěži baristů Signature Drink a my ji zařazujeme do jarní nabídky. Ochutnejte! Soutěž probíhala mezi baristy Costa Coffee z celé České republiky. Jejich úkolem bylo připravit nejzajímavější teplý kávový nápoj. Čtyřčlenná porota nakonec rozhodla o vítězství Arašídového cappuccina.  Arašídové cappuccino uspělo v soutěži baristů zcela logicky. Cappuccino si u nás dáváte hned po caffè latte nejraději a Češi sní v průměru skoro půl kila arašídů za rok. To je prostě recept na vítězství.  Arašídové cappuccino je pro milovníky ochucené kávy i klasiky. 

  1. Vymazlená příprava 
  2. Bez alergenů 
  3. Z rukou mistra 
  4. Sama Naďa ke svému nápoji říká: „Při vymýšlení jsem zohlednila hlavně naše zákazníky a to, co oni samotní u nás preferují… Celkově spolu vše chuťově souzní.“

Chuťová vyváženost tohoto nápoje je dovedená k dokonalosti. Do nahřátého šálku dáme kapku sirupu s příchutí arašídové sušenky. Pak přijde na řadu pečlivě extrahované espresso. Šálek obkroužíme, aby se vytvořil kávový prstenec, a pomalu do něj naléváme našlehané sametové mléko. Díky správně ušlehanému mléku té správné teploty výsledný nápoj lehce zesládne. Tuto chuť podtrhuje ještě zcela netradiční posyp z vanilkového cukru, který tvoří zajímavý kontrast k jemné struktuře mléčné pěny.  Arašídové cappuccino jistě zachutná i milovníkům klasické kávy, kteří se odváží k malé změně. Připravuje se totiž velmi podobně jako klasické cappuccino. Jeho ozvláštnění v podobě arašídového sirupu a posypu z vanilkového cukru mu dodává neopakovatelnou jiskru. Arašídy jsou sice silný alergen, ale i pokud touto alergií trpíte, nemusíte mít u Arašídového cappuccina z Costa Coffee obavy. Unikátní chuťovou kombinaci si můžete dopřát i vy.  Dali jste si loni Espresso cherry cola nebo Malinový flat white s růžovým pepřem? Arašídové cappuccino nese stopy stejného rukopisu. Vytvořila ho opět Naďa Krejčíčková, mladá baristka s talentem pro přípravu kávy, držitelka několika ocenění, pro kterou je káva nejen profesí, ale také koníčkem.  Představte si krémovou kávu zjemněnou delikátním banánovým sirupem. To je Banánové Corto. Pokud jste ještě Corto neochutnali, právě touto chuťovou kombinací můžete začít.  Corto je jemná, a přesto silná krémová káva s mléčnou mikropěnou zdobenou technikou latte art. Jsou pro ni charakteristické dva shoty naší kávové směsi Mocha Italia, které se extrahují po dobu pouhých pěti vteřin, a tím pádem zvýrazňují chuť kávy a podtrhují její přirozenou sladkost. Banánové Corto si můžete nechat nyní připravit i ze 100% arabiky z Hondurasu.

Ochutnejte!

Co je to vlastně cookie? Koláček? Sušenka? V Costa Coffee je to teď hlavně snídaně. A veganská k tomu. Ale vegan nebo ne – lahodná čokoládová cookie s lískovými oříšky potěší po ránu prostě každého. Náš recept na dobrou náladu: Zakousněte se do křupavé cookie, kterou jsme pocákali čokoládou a posypali nasekanými karamelizovanými lískovými oříšky, a nechte se příjemně překvapit vláčnou karamelovou náplní uvnitř. Zapijte svou oblíbenou kávou. Nechte působit.

Tuhle lahodu si můžete dávat každý den do 11 hodin za zvýhodněnou cenu.

Jako každý rok je to tady zase. Valentýn! Nebudeme vás unavovat historií tohoto svátku nebo snad popisem mučednické smrti svatého muže. Půjdeme rovnou k věci. Buďte letos náš Valentýn! Máme za to pro vás srdce jako na dlani – tentokrát v podobě lahodné máslové sušenky necudně oděné do bílé čokolády a rozněžnělé posypem sušených malin. Doprovod té sladké mňamce dělá její věrný společník Caffè latte v primo velikosti. To vše za velmi příjemnou cenu. Uvidíte, zamilujete se i vy.

Naše srdcová srdeční nabídka je k mání od 10. do 16. února.

Nápoj na léto: Espresso tonic – Proti šedi

Osvěžující nápoj s kávovou chutí, který se rozmáhá v kavárnách, si snadno uděláte i doma. Jak?

Espresso tonic

Výhodou tohoto drinku je, že jeho příprava je naprosto jednoduchá a snadná. Základ přitom stále tvoří kvalitní espresso. S ním nám pomohl kávovar Sage SES875, který zvládne připravit výbornou kávu jako profesionální barista a má intuitivní a snadné ovládání.

Prostřednictvím inovativních technologií a funkcí se dokáže postarat o dodržení podmínek nezbytných pro přípravu dokonalé kávy, což je především udržení správného tlaku a stálé teploty vody. Integrovaný mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje namlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku a nastavit hrubost mletí kávy a dávkování.

Pro přípravu variant kávy, které obsahují mléko jako cappuccino nebo latté, je integrována parní tryska. Je otočná až o 360° a dokáže našlehat hedvábně jemnou mléčnou pěnu.

  • Espresso tonic
  • Doba přípravy: 5 min
  • Obtížnost: lehká
  • Počet porcí: 1 
  • Ingredience
  • Tonic
  • Zrnková káva
  • led
  • Postup
  1. Připravte si svoji oblíbenou kávu v kávovaru Sage SES875. Vhodné je, buď klasické espresso nebo doppio. 
  2. Do průhledné sklenice nalijte svoji oblíbenou značku tonicu (100–150 ml). My použili 120 ml.
  3. Přidejte led. 
  4. Napoprvé si pomozte čajovou lžičkou, přes kterou pomalu začněte lít espresso do tonicu.
  5. Jakmile získáte grif po přípravě několika těchto drinků, bude stačit opatrně lít připravenou kávu přes kostku ledu.
  6. Je potřeba pracovat rychle a s čerstvými surovinami (tonic i espresso), abyste si vychutnali krásnou pěnu a vrstvy se správně oddělily.
  7. Ihned podávejte ke konzumaci. 
Budete mít zájem:  Domácí Léčba Bolesti Ucha?

O značce Sage: 

Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty jsou prodávány ve více než 50 zemích světa.

Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačující se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem.

Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinul jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů. 

Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory.

Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na 3 roky.

Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko je značka Sage zastupována exkluzivně společnosti FAST ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.

Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz.  

Comments

comments

Naučte se připravit 5 drinků z kávy, které letos frčí

Ať už si připravujete šálek horké kávy v zimě nebo sklenici s vychlazenou kávou v létě, vždy vybírejte kvalitní kávová zrnka. Poznáte je tak, že:

  • nejsou spálená do černa,
  • nemají na sobě mastný film
  • a pražená byla nejpozději před rokem.

Důležitou roli hraje také led. Vyhoďte z mrazáku zbytky loňských kostek a připravte si novou ledovou zásobu. Podle odborníků nejlépe chutná led z vody, kterou jste přefiltrovali.

Když máte připravenou kávu i led, stačí nažhavit kávovar a pustit se do přípravy jednoho z kávových drinků tohoto léta.

1. Svěží chuť espresso toniku

Mix hořkého toniku se silnou kávou zní možná zvláštně, jakmile ale jednou ochutnáte, už si kávu nedáte jinak. K přípravě espresso toniku potřebujete jen dvě přísady: kvalitní, dobře vychlazený tonik a šálek espressa. Máte-li možnost, vybírejte kávu se sladkými a ovocnými podtóny, které nejlépe doplní chuť toniku.

Jak na to?

  1. Do dvoudecové sklenice nasypte několik kostek ledu a nalijte asi 1 dcl ledového toniku.
  2. Do hrnečku si připravte espresso o objemu asi 20–30 ml.
  3. Espresso velmi pomalu nalijte do sklenice s tonikem. Pomozte si lžičkou, přes kterou kávu nalijete. Při pomalém nalévání se káva nepromíchá s tonikem, ale bude postupně padat dolů. Už jen za tu podívanou tenhle drink stojí!

Chcete-li nápoj ozvláštnit, přidejte plátek pomeranče a snítku tymiánu, které se výborně doplňují s chutí chininu v toniku. 

Espresso tonik vás nadchne svěží chutí. Podávejte ho v průhledné sklenici, ať vidíte prolínání kávy s tonikem.

2. Oblíbené frappé s čokoládou

Domovem frappé je Řecko, kde si ho vychutnáte na pláži, v taverně i pouličním stánku. A připravit si ho můžete snadno i doma.

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky instantní kávy,
  • 4 lžičky krupicového cukru,
  • 4 lžíce mléka,
  • 8 lžic vody,
  • pikao nebo rozpuštěnou čokoládu,
  • led,
  • šejkr nebo tyčový mixér.

Do šejkru, případně vysoké sklenice, nasypte kávu, cukr a vodu a dobře protřepejte nebo rozmixujte. Do jiné sklenice nalijte pikao či čokoládu asi do výšky půl centimetru. Zalijte kávovou směsí, přidejte led a dolijte mlékem. A sladký nápoj, který vám připomene řecké pláže, je na světě!

Místo instantní kávy můžete použít i espresso či filtrovanou kávu. Ozdobte šlehačkou, posypte kakaem či skořicí..

3. Lehké cold brew pro fajnšmekry

Pokud vás v létě neláká hutná chuť mléka, je čas vyzkoušet cold brew – tedy kávu extrahovanou za studena. Na šálek této dobroty si musíte počkat 12–24 hodin, vězte ale, že výsledek za to stojí.

Jak na to?

  1. Odměřte si šálek kávových zrnek a pomelte je v mlýnku spíše na hrubo.
  2. Do frenchpressu nasypte pomletou kávu a zalijte 4 šálky studené vody.
  3. Nádobu přikryjte a nechte v lednici louhovat přes noc nebo do druhého dne (12 až 24 hodin).
  4. Kávovou sedlinu stlačte víkem frenchpressu a podávejte na ledu.

Pokud jste viděli přípravu cold brew v kavárně, možná vás překvapil složitý mechanismus překapávání přes led. Doma si ale vystačíte buď s frenchpressem nebo jen džbánkem a plátýnkem, do kterého kávu nasypete a zavážete.

Chcete-li chuť kávy ozvláštnit, přidejte tyčinku skořice nebo vanilkový lusk. Hotový nápoj podávejte s ledem, přidat ale můžete i citrón nebo pomeranč.

Chcete-li být trendy, servírujte cold brew v zavařovací sklenici s uchem.

4. Espresso affogato: když káva potká zmrzlinu

Italové se bez šálku silného espressa neobejdou ani v létě. Jak je ale o obyvatelích Apeninského poloostrova známo, jsou to labužníci – a tak zkombinovali dvě skvělé věci, které jejich kuchyně nabízí. Kávu a zmrzlinu.

Výsledkem je espresso affogato. Dáte-li si ho přímo v Itálii, pravděpodobně vám na stole přistane šálek s kopečkem vanilkové zmrzliny a vedle něj konvička s horkou kávou. Jakmile zmrzlinu přelijete kávou, na nic nečekejte a pusťte se do téhle dobroty, než se úplně rozpustí.

Espresso chutná skvěle i s karamelovou či kokosovou zmrzlinou, s čepicí šlehačky nebo zasypané skořicí či kakaem.

Espresso affogato podávejte ve sklenici nebo malé misce. Spíš než nápoj je tato dobrota dezert, který jíte lžičkou.

5. Kávová chuť Asie

Vietnam je, hned po Brazílii, druhým největším vývozcem kávy na světě. A zdejší obyvatele si umí tento nápoj náležitě vychutnat. K přípravě silné kávy používají Vietnamci kávový filtr Phin, který ale v českých podmínkách můžete nahradit moka konvičkou. Vedle kávy si připravte ještě led a kondenzované mléko.

Jak na to?

  1. V moka konvičce připravte ze 3 lžiček silnou kávu.
  2. Do sklenice nalijte kondenzované mléko dle chuti.
  3. Zalijte kávou a přidejte led nebo ledovou tříšť.

Vietnamská káva je velmi silná a proto se obvykle pije překapávaná. I když neseženete kávu přímo z Vietnamu, vybírejte pro přípravu tohoto nápoje kávy s výrazným aroma nebo směsi arabiky a robusty.

Je sladká, hustá a přesto osvěží. Vietnamská káva stojí za ochutnání.

Jakou kávu si v létě nejraději vychutnáte? Napište nám do komentářů. 

>>> Omrkněte novinky mezi kávovary

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector