Hraška, lze smažit zdravě?

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti. Navíc je cenově velmi dobře dostupná. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Kompletní informaci o tomto českém výrobku získáte zde – www.ceria.cz

Hraška, lze smažit zdravě?

S Hraškou můžete:

  • obalovat
  • zahušťovat polévky, omáčky
  • využívat ji místo vajíček na pečení, do dortů a pudinků

Hraška, lze smažit zdravě?
Hraška, lze smažit zdravě?

Hraška je k dostání ve 3 verzích:

Při vaření obaluji i zahušťuji buď v Hrašce na obalování nebo na zahušťování – nerozlišuji to, funguje vždy skvěle.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychle a zdravěji obalíte zeleninu, houby, …. a to bez použití vajec. Směs stačí pouze rozmíchat s vodou.  V hustém těstíčku obalíte například květák a osmažíte. Hraškou zdravě zahustíte polévky i omáčky.

Hraška je k dostání ZDE. Najdete jí také v prodejnách zdravé výživy (např. BioPoint) a na iTesco.cz.

Hraška, lze smažit zdravě?

Hlouček lidí se soustředí okolo jednoho stánku na farmářském trhu a pozoruje hyperaktivního prodavače.

Ten míchá, smaží, vyndává z pánve, vypráví, nabízí, vysvětluje… Lidé postupně uzobávají usmažené těsto a pokyvují hlavou.

„Ano, je to smažené, ale tuk z toho opravdu necítím!“ Návštěvníci trhu pak odcházejí domů se svým sáčkem hrašky, sypké směsi z hrachu a obilovin, aby se pokusili o zdravé smažení.

Hraška, lze smažit zdravě?

Smažit zdravě? Je to vůbec možné? Podle Jaroslava Škvařila z firmy Ceria, s.r.o., která se věnuje zdravé výživě a jejímu prodeji, ano, tedy rozhodně zdravěji, než jsme zvyklí. Pravda, říká se, že na smaženém řízku je tím nejméně zdravým právě trojobal – mouka, strouhanka, vejce. Pak samozřejmě škodí samotný proces smažení v přepáleném oleji.

To, jestli je maso libové, nebo dokonce bio, je už podřadné. „Z trojobalu odpadává při smažení strouhanka, kterou lze pro její jemnost jen stěží odstranit ze dna pánve. V oleji či jiném tuku se připaluje a tím jej nejvíce znehodnocuje.

Při použití hrašky dochází k odpadnutí části těstíčka jednak v mnohem menší míře, a pokud, tak jsou to kousky natolik velké, že je lze snadno z oleje sítkem průběžně odstraňovat.

Olej pak není přepalováním zbytků obalu znehodnocován,“ vysvětluje Jaroslav Škvařil.

  • Tip: Hrašku koupíte na farmářských a dalších trzích, v e-shopech, v lékárnách a obchodech a odděleních s bioprodukty. Cena se může lišit, obvykle se pohybuje kolem 40 Kč za sáček s 250 g.

Hraška, lze smažit zdravě?
Archív

Další negativní roli hrají při smažení tzv. volné radikály, jejichž vznik eliminují antioxidanty. „O tom, zda a v jaké míře bude proces smažení nebo pečení poškozovat zdraví, rozhoduje antioxidační aktivita (obsah antioxidantů) v takto tepelně upravované potravině,“ pokračuje Jaroslav Škvařil.

  Právě tady je velká přednost hrašky, která, jak už název napovídá, je vyrobena z hrachu. Hrách má totiž oproti běžnému trojobalu vysokou antioxidační aktivitu.

Pokud v hrašce obalíme místo masa (které antioxidanty neobsahuje) zeleninu, například květák, smažení tak přestane být takovým rizikem, jakým je, když obalujeme maso v běžném trojobalu.

  • Tip: Nejvyšší antioxidační aktivitu má ovoce. Například jablko nebo ananas obalené v hrašce a osmažené mohou být vynikajícím zákuskem.

Jak se smaží v hrašce?

Když opomeneme zdraví, tak má tato žlutá směs oproti klasickému trojobalu další výhodu, kterou já osobně oceňuji nejvíce: snadnou přípravu, při které se použije mnohem méně nádobí. Při klasickém obalování našpiníte hned tři talíře nebo mísy. Při použití hrašky si vystačíte s jednou, do které ji nasypete, přidáte vodu a kvedláte, až je hmota hustá asi jako hořčice nebo majonéza.

„Obalování v hrašce je velmi snadné a rychlé. Těstíčko nádherně drží i na nakrájeném rajčeti, z kterého vytéká šťáva nebo na bezinkovém květu, který je pružný,“ doplňuje Jaroslav Škvařil. Avšak i zde je možné udělat chybu. Méně často se špatně odhadne hustota těstíčka, naopak nejčastěji se nedodrží správná teplota oleje – 160 °C po celou dobu smažení.

Chybu udělá nejčastěji kuchař, který se v dobré víře smažit zdravě snaží snížit množství tuku v obalené potravině a použije malé množství oleje. „Správně má být výška oleje dle výšky smažené potraviny. Pokud použijete oleje méně, potravina jej zchladí, smaženka se jím nasákne a na potravině nedrží,“ vysvětluje Jaroslav Škvařil.

Chce to vhodné maso, pár triků a máte ho – čerstvý, křupavý, voňavý… A nemusí být jen v klasickém trojobalu, možností je víc. Jaké je tajemství šťavnatého řízku?

Hraška umí mnohem víc, než jen nahrazovat trojobal 

Hraška, lze smažit zdravě?

CERIA, s.r.o.

Pomazánka z hrašky

Hraška, to není jen smažení. Touto směsí z hrachu a obilovin z kukuřice, rýže a jáhel je možné zahušťovat polévky a omáčky, může se přidávat do pomazánek, dresinků, nebo nahrazuje vejce snad ve všech pokrmech, kam je přidáváme: v leču, mozečku, ve špenátu, při zapékání těstovin, brambor, zeleniny apod.

Kromě hrašky jemné je největší zájem o hrašku pikantní. Postupně narůstá i zájem o hrašku vanilkovou s obsahem ovocného cukru, která je ideální pro obalování všech druhů ovoce a lze s ní nahradit vejce v nejrůznějších pečených moučnících a buchtách, ale i v palačinkách a lívancích.

Objevitelka hrašky Ing. Eliška Škvařilová pořádala v 80. letech minulého století kurzy pro zájemce o zdravé vaření. Frekventanti na ní požadovali, aby je naučila i zdravěji smažit. Využila proto své znalosti východní kuchyně a již v té době je učila obalovat v ochucené směsi hrachu a obilovin.

Po roce 2000 pak tuto směs přivedla k takové dokonalosti, že může nahrazovat i vejce v těstech a při zapékání. Významně se tímto vývojem zlepšila i její účinnost při zahušťování polévek a omáček.

Hráška

Prý je s ní smažení zdravé. K čemu všemu lze tuto žlutou směs z hrachu . Hrašku smícháme s vodou, má mít hustotu hořčice. Obalujeme v ní zeleninu, sýr, maso a smažíme.

V Hrašce jsou velmi dobré i obalované takové druhy.

Hraška, lze smažit zdravě?

Obiloviny tvoří v současnosti významné procento ve složení stravy většiny lidí. Snad právě proto začínají dnes někteří . Lahodné těstíčko, které šetří čas a chutná. Pro jeho přípravu není nutné používat vejce.

Mezitím si připravíme těstíčko s „ HRAŠKY “ dle návodu na obalu na řízky – polévkové lžíce smícháme s vodou do konzistence hořčice a obylíme v ním . Hraška – pomocník při zdravém vaření. Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných .

Byl například členem Studiového Orchestru Petra Hapky, jazzrockové skupiny . Hráška – na zahušťování- jemná 250g. Není nutné používat vejce. Vhodná na přípravu těstíčka, obalování řízků, .

Budete mít zájem:  Osteopenie – nižší hustota kostí – příznaky, příčiny a léčba

Koupila jsem si hrašku, ale teď trošká váhám, nesmažím, tudíž jí na obalování nevyužiji, kam všude ji lze tedy dát? Dá se jíist i samotná třeba v pomazánkách . Udělejte si přehled o cenách, přečtěte si recenze a . Velikosti: 2ml, 4ml.

Sbíraný právě včas, aby byl slaďounký přesně tak, jak ho máte rádi.

Výborný do polévek, salátů, rizota, zapečený na různé . Ušetří vám čas a výborně chutná. Preložiť slovo „tvaru hráška “ zo slovenčiny do nemčiny. Hrášek je velmi zdravý a leckteré jídlo v mžiku vizuálně pozvedne.

Ať už ho přidáte do polévky, šťávy k masu nebo z něj uděláte hlavní . Značku Znojmia známe jako výrobce okurek, jejichž jedinečný a lahodný nálev si získal srdce již několika generací zákazníků. Neméně oblíbené jsou však i .

Hraška, lze smažit zdravě?

Z pohledu legislativy je důležité, aby . Lahodná obaľovacia zmes, ktorá umožňuje rýchle a. Hrášek s karotkou v mírně slaném nálevu je ideální směsí do polévek, salátů, zapékaných pokrmů i jako .

Mezi velká jarní potěšení bezpochyby patří loupání sladkého hrášku z lusků přímo do pusy. Je v tom něco rozkošně dobyvatelského – nechat prasknout lusk a .

Ludmily na pražském náměstí Míru se herečka Simona Postlerová ( 51) rozloučila s manželem Zdeňkem Hráškem (†62), který v . Pokud nevlastníte zahrádku .

Zelenina a tofu smažené v hrašce

Velmi oblíbená pochoutka v naší rodině. Smažené „kousavé“ kousky uspokojí naši chuť, kterou dříve bývalo maso. Pokud vaše děti či polovičky sabotují teplou zeleninu, tak tohle může být zrovna velmi elegantní způsob, jak ji do nich dostat. Zelenina nebo tofu smažené v hrašce chutnají totiž všem. Navíc v zimě si můžeme dovolit smažit o trochu víc, pokud jsme jinak zdraví.

  • zelenina dle sezóny a chuti
  • tofu
  • hraška (kupovaná směs na obalování a smažení)
  • studená voda
  • olej

Omytou zeleninu nakrájíme na menší kousky, květák a brokolici na růžičky. V misce rozmícháme hrašku s trochou studené vody a postupně přidáváme, až získáme konzistenci podobnou hořčici.

Na pánvičce rozpálíme dostatečné množství oleje a zeleninu nebo tofu namočené do těstíčka z hrašky v něm namáčíme a ihned dáváme na olej. Smažíme na plno, vždy máme pokrytou celou plochu pánve a zeleninu dle potřeby otáčíme.

Smažíme do zlatova, dáváme okapat na sítko nebo na ubrousek, aby se přebytečný olej vstřebal.

Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer apod.) povaříme do poloměkka v horké osolené vodě, pak teprve smažíme.

Výborné je kombinovat smaženou zeleninu s kašemi (např. „bramborová“ kaše z jahel a batátů). Rozhodně je chuťově příjemné a energicky vyvážené přidat k smaženému pokrmu něco méně výrazného, vařeného ve vodě, omáčku apod.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Hraška, lze smažit zdravě?

Hraška – zdravější varianta smažení

12. 8. 2014 Potravina Zajímavosti Hraška, lze smažit zdravě?

Zhubněte s unikátními produkty:

Ve zdravých výživách, na farmářských trzích a občas i v obchodech se můžete setkat s unikátním českým výrobkem, díky kterému můžete zdravěji smažit. Jmenuje se Hraška. Hraška je luštěninová náhrada běžné strouhanky se skvělou chutí a výbornými vlastnostmi.

Co je ta Hraška?

Hraška se skládá z hrachu, kukuřice, rýže, soli a koření. Díky tomuto složení se jedná o bezlepkový výrobek, který neobsahuje cholesterol, barviva a další přídavné látky.

Navíc má snížený obsah soli a nízký glykemický index. Obsahuje draslík, železo, zinek, hořčík a vlákninu. Tuto směs vymyslela již v 80.

letech Eliška Škvařilová, která pořádala kurzy o zdravém vaření a časem tuto směs zdokonalila.

Kde je možné Hrašku použít?

V těstíčku, které připravíte z Hrašky, můžete obalovat řízky, houby nebo zeleninu. Navíc ji možné použít i v dalších pokrmech. Hodí se na zahušťování polévek, omáček a dalších pokrmů. Výborná je také v pomazánkách, pečivu nebo do sladkých pokrmech. Lze ji použít i místo vajíčka v karbanátcích, těstech nebo zapékaných pokrmech.

Těstíčko se připravuje velmi jednoduše – 100 g Hrašky se smíchá se 150 až 200 ml vody nebo mléka. To vidličkou vyšleháte, necháte odstát alespoň na 15 minut a poté jej můžete použít k obalování. Těsto pěkně drží a následně můžete maso, zeleninu atd smažit v rozpáleném oleji, ve kterém by měla být smažená potravina dokonale ponořená. Ovšem tuk by se neměl zahřát na teplotu vyšší než 160°C.

Zdravější smažení?

Klasický trojobal, který se skládá z mouky, vajíčka a strouhanky není až tak nejhorší jako celý proces smažení. Při něm neustále z trojobalu odpadává strouhanka, ta se připaluje a navíc tuk se nejen díky těmto zbytkům přepaluje. Z Hrašky tyto kousky tolik neodpadávají, pokud by se tak stalo, tak vzhledem k velikosti jde snadněji daný kousek vylovit.

I když s Hraškou můžete zdravěji smažit, tak neznamená, že se jedná o zdravou úpravu pokrmů. Je to jen zdravější varianta. Pořád se pokrm smaží a tak při zdravém stravování byste jej neměli konzumovat příliš často.

Které existují druhy?

Hrašku si můžete koupit ve více variacích. Prodává se Hraška na obalování klasik a pikant, Hraška na zahušťování a Hraška Vanilka. Jedno balení má 250 g a pořídíte jej za cenu kolem 40 Kč. Výrobky koupíte v obchodech se zdravou výživou, lékárnách nebo na internetu.

Jaké jsou nutriční hodnoty?

  • 100 g Hrašky na obalování má energii 1 437 kJ (340 kcal), bílkoviny: 16,9 g, sacharidy: 57,3 g, tuky: 3,6 g, vláknina: 9,4 g.
  • Tento výrobek rozhodně stojí za vyzkoušení, protože se jedná o zajímavou potravinu.
  • Více informací najdete na ceria.cz

Už jste ji zkoušeli? Chutná vám víc než klasický trojobal?

Foto: biocare.sk

Kuřecí řízky vHrašce

  • miroslav: Já jsem postupovala podle návodu na sáčku s Hraškou( na těstíčko 120ml vody+80g hrašky),semínka jsem si přidala Mrzí mě,že se Vám to nepovedloChyba může být v pánvičce,je taky možné,že jste měl málo rozpálený tuk…mě se někdy přichytává ke dnu i obyčejný trojobal. Děkuji za komentář i dotazSnad příště,pokud ještě nějaké bude,se Vám řízky podaří usmažit bez problému Odpovědět
  • miroslav(neregistrovaný)25. 2. 2017 17:27:49 Obalil jsem kuřecí prsa v hrašce husté jako hořčice ale těstíčko se mi připalovalo na dno pánve,zkusil jsem to ještě jednou a bylo to to samé,kde jsem udělal chybu,poraďte. Odpovědět
  • AniCiz6. 1. 2013 13:55:37 ..jako vždy skvělé dílko,krásné foto Odpovědět
  • suslajda29. 8. 2012 16:25:33 tak to musí být dobré v Hrašce už jsem taky obalovala+15 Odpovědět
  • Dana61:Danuško díky za komentík i upozorněníVidíš to mě nenapadlo,že by to mohlo být chápáno i taktoJdu na to-každý jsme jednou začínali Odpovědět
  • Dana61(neregistrovaný)29. 8. 2012 13:41:31 Aničko, řízečky vypadají a chutnějí náramně hrašku už jsem také vyzkoušela a rodina ji přijala bez námitek (jen já tam tu trošku česneku prostě cítím a je mi nedobře – no nic nebudu to polykat) Aničko prosím oprav si tu dobu smažení máš tam 10×10 minut zkušení pochopí, ale začínající kuchařinky budou ty řízečky 10x obracet a smažit 100 minut.Díky Odpovědět
  • Ani nevíte,jak jste mě všichni svými velice hezkými komentáři potěšiliMoc děkuji Jani R.já ty semínka používám moc často do obalovky i do jiných jídel.Moc nám chutnají a je to takové barevnější Rebi,nemám slovDostala jsi měděkuji Ti Hraška je hraška jak píše Janka R.Dokud jsem neznala Toprecepty,neměla jsem ani páru,že něco takového existujePak jsem ji tady v několika receptech viděla,ale v obchodech nikde.Narazila jsem na ni až na srazu Topreceptů v Koměříži ve Květné zahradě na Framářských trzích.Měli ji i v kilovém balení a já nenasyta jsem se ulakotila a Hrašku na obalování jsem si koupila 2 x a 1 kilečko na zahušťování.Je to fakt bomba a mě se s ní velice dobře vaří Do poznámky pod receptem jsem ještě teď dodatečně přidala odkaz,kde se dá sehnat.Jinak jsem se ptala i u nás v lékárně-je možnost si objednat i u nich a do dvou dnů je dodání.Tak vyzkoušejte lékárny v místech svého bydliště.
    • Jinak ještě k receptu samotnému-zkoušela jsem takto smažit i vepřové řízky,ale ty se musí dělat o něco dýl a těstíčko tvrdne,tak nedoporučuji.Jedině z minutkového vepřového,ale to je zase podle mě škoda na takovou úpravu
    • Odpovědět

    Ještě jednou všem moc díky

  • BILKOVAI

    28. 8. 2012 18:07:17

    Aničko, hrašku neznám, ale musím se po zhlédnutí tvých fotek po ní podívat. Máš je strašně žravé

    Odpovědět

  • ivulinka(moderátorka)

    28. 8. 2012 17:41:08

    Aničko, oči mi přitáhla tvoje moc zdařilá fotka, o kvalitním papání na ní nepochybuji

    Odpovědět

  • Colombo65

    28. 8. 2012 16:39:14

  • Markitek

    28. 8. 2012 15:00:06

    Jaaja:aha, to se můžu také podívat, dík

    Odpovědět

  • Jaaja

    28. 8. 2012 14:58:20

    U nás mají hrašku jenom ve zdravé výživě

    Odpovědět

  • Markitek

    28. 8. 2012 14:55:16

    ahoj, chci se zeptat, ve kterém oddělení supermarketu to tak hledat, vůbec to neznám a mám na to chuť

    Odpovědět

  • rebeka

    28. 8. 2012 12:00:34

    Anni, toto bude náramná dobrota vynikající suroviny na marinádu pikantéerie náramná, můj oblíbený zázvor nechybí a Hraška je skvělá ty taky tvé recepty a fota jsou ozdobou TOPek, díky P.S. a já dnes jen salát zato s výborným vejcetem od Jarušky

    Odpovědět

  • Bibinka

    28. 8. 2012 10:54:05

    Ani, to musí být dobrota, ale já hrašku a její chuť neznám a jak tak čtu stále a dokola i na jiných receptech, musí být dobrá a každý jí chválí-budu jí muset koupit Ovšem 8.boda ti dávám hned

    Odpovědět

Hraška na zahušťování – jemná CERIA 250g

Podrobný popis

Použité ingredience jsou pouze z přírodních zdrojů a přispívají k dobré stravitelnosti Hrašky.

Hraška umožňuje zdravé zahušťování polévek, omáček, šťáv a gulášů. Není nutné připravovat jíšku, stačí Hrašku smíchat s vodou a 20 minut povařit obdobně jako jíšku.

Pokrmy připravené z Hrašky mají lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu. Svojí chutí uspokojí i náročné strávníky. Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností.

Hraška je skvělým pojivem v těstech a karbenátcích, proto umožňuje vynechání vajec. Slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků, majonéz a bešamelových omáček na zapékání zeleniny.

Rozmíchání Hrašky na zahušťování pouze s vodou slouží také k přípravě těstíčka pro obalení nejen klasických řízků, ale i zeleniny či sýru.

Narozdíl od Hrašky pikantní má snížené množství koření, soli a je zcela vynecháno chilli a česnek. Hraška jemná je proto vhodnější pro děti a některé diety.

ZDRAVĚJI NAHRADÍ:

  • KLASICKÝ TROJOBAL – v těstíčku obalíte vše jako v trojobalu
  • JÍŠKU – zahustíte polévku, omáčku
  • VEJCE – v karbanátkách, v těstech, při zapékání

Neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Neobsahuje GMO.

Základní recepty

  • ŘÍZKY – zeleninové, sýrové, houbové atd. (4 porce) • smícháme 80 g Hrašky se 120 ml vody na těstíčko (hustoty řidší hořčice) • naporcujeme 300 g zeleniny • kousky zeleniny namáčíme v těstíčku
  • • klademe je do rozpáleného oleje
  • PLACKY – zeleninové, sýrové, houbové aj. nebo jejich směsi (4 porce) • smícháme 140 g Hrašky pikantní se 250 ml vody na těstíčko • nakrájíme (nastrouháme) 200 g zeleniny • nakrájenou zeleninu vmícháme do těstíčka (hustota jako na lívance)
  • • placky smažíme v horkém oleji nebo je pečeme v troubě na plechu

POMAZÁNKY • pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 50 ml vody • těstíčko rozmícháme s vodou a zvolna vaříme na hustou kaši 20 min. • po vychladnutí našleháme s tukem 20 g na osobu (olej, máslo apod.)

  1. • dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme buď třený česnek, nastrouhaný křen anebo nakrájenou papriku, rajce, mrkev, celer apod.
  2. DRESINKY • základ dresinku připravíme jako u pomazánky. Použijeme však na 5 g Hrašky na 25 ml vody • po vychladnutí našleháme s jogurtem nebo kyselou smetanou
  3. • dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme kopr, bylinky, česnek apod.

ZAHUŠŤOVÁNÍ OMÁČEK, ŠŤÁV, GULÁŠŮ APOD. • pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 120 ml omácky • Hraškou můžeme nahradit mouku úplně nebo jen částečně. Hrašku i mouku je vždy potřeba vařit minimálně 20 minut

  • • Hrašku lze používat k přípravě bešamelových omáček
  • ZAHUŠTĚNÍ POLÉVEK – zeleninové, bramborové, gulášové (4 porce) • vrchovatou polévkovou lžíci Hrašky (30 g) nasypeme do 1,5 litru vlažné polévky a zamícháme
  • • vaříme cca 20 minut

Náhrada vajec

  1. VE SLANÝCH TĚSTECH (cca 30 g za jedno vejce = asi 1 polévková lžíce) • Hrašku smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme, jak jsme zvyklí. • Hrašku přidáváme do: – kynutého testa (knedlíky, slané pecivo)
  2. – bramborového testa (noky, knedlíky aj.

    )

  3. V KARBANÁTCÍCH – zeleninových, sýrových apod.

    (4 porce – Hraška pikantní / jemná) • smícháme 250 g Hrašky s 300 g nastrouhané zeleniny a podle potřeby přidáme vodu • z těsta tvarujeme karbanátky (můžeme obalit ve strouhance)

  4. • karbanátky smažíme v horkém oleji čipečeme na plechu v troubě

PŘI ZAPÉKÁNÍ – těstovin, brambor, zeleniny apod. • Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne hustá bešamelová omáčka • můžeme dochutit muškátovým oříškem, oregánem apod.

  • • vzniklou omáčkou přelijeme zapékané jídlo a ještě dopečeme v troubě
  • MOZEČEK, LEČO, ŠPENÁT APOD. • Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne kaše • přidáme uvařený květák nebo podušené papriky a rajčata nebo mražený špenát • promícháme a podle potřeby povaříme a dochutíme
  • • chutnejší je, když Hrašku povaříme s osmahnutou cibulkou a Mahá kořením.

Hraška: zdravé vaření

Hraška je lahodná hrachová směs vhodná pro speciální diety a to hlavně pro celiaky a diabetiky. Pro svůj vysoký obsah nutričních hodnot a vyšší stravitelnosti lze hrašku doporučit především osobám s vysokou fyzickou zátěží, sportovcům a pro všechny, kteří se chtějí zdravě stravovat. Hraška uspokojí i náročné strávníky.

Hraška umožňuje zdravé zahušťování polévek, omáček, šťáv a gulášů. Není nutné připravovat klasickou jíšku, stačí Hrašku smíchat s vodou a 20 minut povařit obdobně jako jíšku.

Hraška je skvělým pojivem v těstech a karbenátcích, proto umožňuje vynechání vajec. Slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků, majonéz a bešamelových omáček na zapékání zeleniny.

Vaření s hraškou je moderní a zároveň velmi rychlé a praktické při současném uspěchaném stylu života

  • Hraška zdravěji nahradí:
  • ·         Klasický trojobal – v těstíčku obalíte vše jako v trojobalu
  • ·         jíšku – zahustíte polévku, omáčku
  • ·         vejce – v karbanátkách, v těstech, při zapékání
  • Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty, barviva ani GMO.
  • ZÁKLADNÍ RECEPTY Z HRAŠKY
  • ŘÍZKY – zeleninové, sýrové, houbové (4 porce)
  • • smícháme 80g Hrašky se 120ml vody na těstíčko (hustoty řidší hořčice)
  • • naporcujeme 300g zeleniny
  • • kousky zeleniny namáčíme v těstíčku
  • • klademe je do rozpáleného oleje
  • PLACKY – zeleninové, sýrové, houbové nebo jejich směsi (4 porce)
  • • smícháme 140g Hrašky pikantní se 250ml vody na těstíčko
  • • nakrájíme (nastrouháme) 200g zeleniny
  • • nakrájenou zeleninu vmícháme do těstíčka (hustota jako na lívance)
  • • placky smažíme v horkém oleji nebo je pečeme v troubě na plechu
  • POMAZÁNKY
  • • pro osobu použijeme 1 g Hrašky na cca 50ml vody
  • • těstíčko rozmícháme s vodou a zvolna vaříme na hustou kaši 20 min.
  • • po vychladnutí našleháme s tukem 20g na osobu (olej, máslo apod.)
  • • dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme buď třený česnek, nastrouhaný křen anebo nakrájenou papriku, rajce, mrkev, celer apod.
  • DRESINKY
  • • základ dresinku připravíme jako u pomazánky. Použijeme však na 5g Hrašky na 25ml vody
  • • po vychladnutí našleháme s jogurtem nebo kyselou smetanou
  • • dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme kopr, bylinky, česnek apod.
  • ZAHUŠŤOVÁNÍ OMÁČEK, ŠŤÁV, GULÁŠŮ APOD.
  • • pro osobu použijeme 10g Hrašky na cca 120ml omácky
  • • Hraškou můžeme nahradit mouku úplně nebo jen částečně. Hrašku i mouku je vždy potřeba vařit minimálně 20 minut
  • • Hrašku lze používat k přípravě bešamelových omáček
  • ZAHUŠTĚNÍ POLÉVEK – zeleninové, bramborové, gulášové (4 porce)
  • • vrchovatou polévkovou lžíci Hrašky (30 g) nasypeme do 1,5 litru vlažné polévky a zamícháme
  • • vaříme cca 20 minut
  • NÁHRADA VAJEC VE SLANÝCH TĚSTECH (cca 30 g za jedno vejce = asi 1 polévková lžíce)
  • • Hrašku smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme, jak jsme zvyklí
  • • Hrašku přidáváme do:
  • – kynutého těsta (knedlíky, slané pečivo)
  • – bramborového těsta (noky, knedlíky aj.)
  • V KARBANÁTCÍCH – zeleninových, sýrových apod. (4 porce – Hraška pikantní / jemná)
  • • smícháme 250g Hrašky s 300g nastrouhané zeleniny a podle potřeby přidáme vodu
  • • z těsta tvarujeme karbanátky (můžeme obalit ve strouhance)
  • • karbanátky smažíme v horkém oleji nebo pečeme na plechu v troubě
  • PŘI ZAPÉKÁNÍ – těstovin, brambor, zeleniny apod.
  • • Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne hustá bešamelová omáčka
  • • můžeme dochutit muškátovým oříškem, oreganem apod.
  • • vzniklou omáčkou přelijeme zapékané jídlo a ještě dopečeme v troubě
  • MOZEČEK, LEČO, ŠPENÁT APOD.
  • • Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne kaše
  • • přidáme uvařený květák nebo podušené papriky a rajčata nebo mražený špenát
  • • promícháme a podle potřeby povaříme a dochutíme
  • • chutnejší je, když Hrašku povaříme s osmahnutou cibulkou
  • Koupit můžete zde:

http://www.bioforlife.cz/katalog/vyrobce/ceria

Recept: Bramborová polévka zahuštěná Hraškou na Labužník.cz

Když bramborovou polévku zahustíte „Hraškou“:http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska namísto běžně používané bílé mouky, získáte lahodnou krémovou polévku a navíc díky hrachové mouce i železo, hořčík, zinek a vlákninu. Pravidelné zahušťování polévek, omáček nebo šťáv Hraškou pomáhá řešit velký problém současného stravování – a to je nedostatek hrubé vlákniny v jídelníčku. Hrách má vlákniny hodně a navíc ve formě mouky je stravitelnější. Zahušťování hrachem je ideální způsob, jak hrách jíst častěji. Další předností Hrašky je, že nemusíme dělat jíšku. Hrašku stačí rozmíchat s vodou a 20 minut povařit. Těch 20 minut je opravdu důležité, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro každou mouku při zahušťování. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž. *Recept je zveřejněn s vědomím administrátorů stránek.*

Postup

Do osolené vody zamícháme Hrašku, přivedeme k varu, oheň ztlumíme a 20 minut povaříme.

Během této doby si zvlášť na oleji krátce orestujeme Mahá koření, najemno nakrájenou cibuli, česnek, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a brambory a ještě chvíli orestujeme.

Osmahnutou zeleninu přidáme do vody s Hraškou a vaříme, až je zelenina měkká a Hraška provařená. Nakonec dochutíme třeným česnekem, majoránkou a jemně nakrájenou petrželovou natí. Pozn.: Můžeme pro zjemnění a vylepšení zakápnout smetanou.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborové polévky Polévky

Nahlásit recept

Odkaz na uvaření

wydra 14.1.12 12:05

Takhle vařím polávku s hraškou já. Je jen z brambor ale se
smetanou.

bramborová polévka s hraškou

3 středně velké brambory 1 plná PL hrašky 1 cibule máslo sůl pepř
petrželka smetana

Na trhu se před nějakým časem objevila Hraška. Někde jsem se dočetla,
že je z ní výborné těstíčko. Je. A také je to mouka. Hrachová.
Polévka se nabízela a tak jsem ji uvařila a ona je dobrá tak, že jsem ji
zařadila do polévek oblíbených.

Do 1,5 l vody dáme vařit nakrájené brambory. Mezi tím na másle
usmažíme do zlatova cibulku pokrájenou na čtvrtky a pak na jednotlivé
obloučky.
Na másle lehce osmahneme hrašku.

Brambory ve vodě rozmixujeme a vmícháme vychladlou jíšku z hrašky,
osolíme, opepříme. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou a smetanou.

Hustotu polévky upravíme přidáním vody nebo usmaženou hraškou.

Líbí se mi Odkaz na uvaření

Hraška lady 12.1.12 17:44

Líbí se mi

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector