Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

V menu snad všech kaváren najdete v létě alespoň nějakou studenou variantu kávy, někdy se člověk může v nabídce dokonce i ztratit.

Pokud si nejste jistí, co je co v nápojovém lístku, je vždycky nejlepší zeptat se obsluhy. Na různých místech jsou totiž kávové nápoje rozdílné, neexistuje žádná oficiální terminologie a receptury.

Pokud se ale ptát nechcete, snad pomůže manuál, „co by mohlo být co“ v ledových kávách.

Ledová káva

To je obecný pojem, který nejčastěji označuje studené nápoje obsahující kávu, led a/nebo mléko. Když k nám přijde host a chce ledovou kávu, nejspíš se ho zeptám na jeho představu, co by si dal, a podle toho to vymyslíme. Nejčastěji si pod tím naši hosté představují ledové latté, tedy nápoj z espressa a mléka, nabízíme ale i čistou ledovou filtrovanou kávu.

Čtěte také: Válka bublinek. Proč jsme všichni začali pít prosecco a už nechceme šampaňské 

Ledové kávy na bázi espressa

Skoro všechny nápoje založené na espressu existují i ve studené variantě. Objednat si můžete čistě espresso na ledu (jen nebude tak koncentrované a chuťově zajímavé jako teplá varianta), existuje iced nebo ledové cappuccino a pak asi nejoblíbenější klasický drink – ledové latté.

Ledové (iced) latté je objemově největší ze zmíněných nápojů. Nejčastěji ho dostanete ve vysoké sklenici, ve které uvidíte tmavý pruh espressa a bílý pruh mléka.

Protože se do něj používá poměrně dost mléka (cca 200 ml) a do espressa se rozpouští led, je chuť kávy méně výrazná.

Někde ho proto připravují z doubleshot espressa, jinde dohánějí chutě různými sirupy nebo příchutěmi.

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

Ledové (iced) cappuccino je opět espresso připravené na led, ale zalité našlehaným mlékem v menším objemu (cca 100 ml mléka) a espresso se v něm drží navrchu.

S espressem si ještě můžete objednat něco, co je mezi dezertem, koktejlem a nápojem – affogato. To je espresso přelité přes kopeček nejčastěji smetanové zmrzliny. Sladká zmrzlina se rozpouští do koncentrovaného espressa a to zároveň zmrzlinu ochucuje. Tahle kombinace je prostě takový guilty pleasure.

Frappé

Často v nápojových lístcích narazíte na frappé. To se podle klasické receptury připravuje v shakeru z instantní kávy, vody, ledu a cukru, případně mléka. Po vyšejkrování vznikne nápoj s bohatou pěnou a krémovou texturou. Instantní káva není povětšinou valné kvality a často se nahrazuje espressem. Zde se vlastně dostáváme k tzv. espresso shakeratu, které je ale spíše menšího objemu.

Cold brew/drip

Kávový hit posledních let – káva, která se připravuje různými filtračními způsoby za studena.

To znamená, že necháte mletou kávu extrahovat ve studené vodě nebo přes ni necháte velmi pomalu, nejčastěji 12-48 hodin, překapávat studenou vodu a pak filtrujete.

Podstatné je, že studená voda a dlouhá extrakce z kávy vytahují jiné chuti a aromata než klasická příprava. Hlavně tělo a textura bývají hutnější a místy až likérové.

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

Obecně je nejlepší cold brew právě z káv, které jsou výrazně citrusové nebo chutnají po bobulovitém ovoci, naopak z takových těch čokoládových a kakaových nic moc zajímavého většinou nedostanete. Zkrátka ale chutná jinak než vychlazená klasická filtrovaná káva, i když je připravíte obě ze stejné kávy. Někde ho čepují přímo do sklenice, někde ho dostanete zavíčkovaný v lahvi.

Aktuální hit je nitro cold brew, které si kromě amerického Starbucksu můžete dát třeba i u našeho chystaného stánku ve street food pop-upu Manifesto, který se otevírá už tento pátek.

To je cold brew sycené dusíkem, díky kterému je nápoj sladší a krémovější. Bublinky dusíku jsou totiž mnohem menší a početnější než klasické CO2, takže nápoj je lehčí a vytváří jakoby lávový efekt, který můžete znát z guinnessu.

Prostě to nejlepší z kávy a limonády.

Ledový filtr

Ledový filtr nebo spisovně ledová filtrovaná káva je káva, kterou barista překapal buď přímo na led, nebo horkou prudce zchladil.

Často se proto servíruje s ledovými kostkami a někdy s plátkem citrusu, aby byla chuť ještě více osvěžující. Pokud máte rádi filtrovanou kávu pro její lehkost a sladkost, je to nápoj pro vás.

Osvěží, oproti mléčným kávovým nápojům není sytá a spolehlivě zchladí třeba jako dobrý ledový čaj.

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

Může být připravená i dopředu a lze ji skladovat v ledničce, což se hodí třeba doma, ale tady si dávejte pozor, aby ke kávě nemohl kyslík – tedy lahev plňte úplně až po okraj, zavřete ji a horkou kávu poté prudce zchlaďte třeba v umyvadle s ledovou vodou.

Espresso tonic

To už je kávový koktejl, ale protože patří už roky k nejoblíbenějším letním kávovým drinkům, najdete ho v průvodci pro jistotu také.

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

Do sklenice s tonikem a ledem nalije barista espresso, které zůstane „sedět“ pěkně na vrchu sklenice. (Pozor, při zamíchání hodně pění, tak nejdřív upít, pokud nechcete prosit o ubrousek navíc). Hořkosladká chuť toniku nějak zázračně funguje s hladkou chutí kávy a dohromady je to osvěžující nakopávač.

Ledová irská káva

To už není tak běžný koktejl, ale děláme ho nejen my, tak abyste věděli, co vás čeká. Klasická irská káva je oslazená horká káva s whisky s  „čepicí“ ze šlehačky, která jí dodává jemnost. A ledová je logicky připravená z kávy ledové, a proto je to koktejl ideální na letní večer.

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

V poslední době je v kavárnách trend připravovat i různé koktejly na kávové bázi, a proto nezapomeňte nakouknout do kávových specialit daného podniku. U nás v Šálku jsme vymysleli nápoj, kterému zůstal pracovní název Caferol. Je to kombinace kávy, Campari, zázvorového piva a ovocný twist tomu dodává pomerančový likér Grand Marnier a citronová šťáva.

Ledová káva a její rozmanité podoby

Ledová káva mi už dávno uvízla v hlavě jako ta věc do skleničky, kterou si vychutnám při jakémkoli letním posezení. Na zahradě, na výletě, u rybníka, na pláži, v horách. Ledově chadná a přitom osvěžující, nabíjející, jako předzvěst dalších odpoledních událostí.

Vtipné na tom celé je, že ledová káva má mnoho podob a mnoho způsobů přípravy, takže každý si může najít tu svoji, která se hodí do jeho kuchyně, která si rozumí s jeho vybavením, tudíž se žádné nákupní výpravy do obchodu s domácími potřebami nemusí konat.

Pojďme se na ně maličko podívat.

Ledová káva a její podoby

Základní cesty, jak přivést kávu do studeného stavu, jsou dvě.

Ten první začíná horkou kávou, která se následně pomocí ledu zchladí. Tím se pochopitelně částečně naředí chuť, takže horká káva může vyžadovat jiný poměr vody a kávy než obvykle.

Druhý způsob kolem horké kávy vůbec nevede, nýbrž si už od samého začátku zahrává pouze se studenou vodou, pomocí které donutí kávu předat ji svou chuť, barvu a povzbuzující účinky.

Podstatně jednodušší na přípravu je horký způsob, u kterého můžete využít jakékoli zařízení, kterým si kávu vaříte v těch méně teplých obdobích roku. Kávovar, moka konvičku, espresso, překapávač, varnou konvici, sporák, prostě co máte.

1. Ledová káva z espressa

Pokud máte možnost připravit si malý šálek silného espressa (30 ml kávy), výborná ledová káva z něj vznikne takto:

  1. Do servírovací skleničky o objemu kolem 200-250 ml nasypte 4-5 kostek ledu.
  2. Na led nalijte horké espresso; pokud chcete mít ledovou kávu sladkou, je potřeba nejprve v horkém espressu rozmíchat cukr (ve studené kávě by se špatně rozpouštěl).
  3. Dlouhou lžičkou míchejte kávu s ledem tak dlouho, až káva zcela vychladne, nebude to určitě trvat déle než 20-30 vteřin. Za tu chvilku se led skoro rozpustí.
  4. Přisypte tolik nového ledu, kolik je vám libo. Klidně až po okraj.
  5. Kávu dolijte studeným mlékem a podávejte.

2. Ledová káva z instantní kávy

Postupujte úplně stejně, jako v předchozím případě. Místo espressa z kávovaru si však připravte maličký šálek velmi intenzivní kávy, který vznikne rozpuštěním jedné lžičky vaší oblíbené značky instantní kávy v 30-40 ml horké vody.

3. Affogato čili ledová káva se zmrzlinou

Tato svůdnější a delikátní ledová káva vznikne zcela primitivním, zato účinným způsobem. Potřebujete šálek na kávu, kopeček vanilkové zmrzliny a jedno maličké, silné espresso. Čím menší, tím lepší, ideální míra je tu opět klasických 30 ml:

  1. Do kávového hrníčku vložte jeden kopeček vanilkové zmrzliny.
  2. Zmrzlinu přelijte horkou kávou. Nic víc není potřeba; žádný led, cukr ani mléko.
  3. Podávejte okamžitě. První doušek této kávy je příjemně teplý, druhý vlivem rozpouštějící se zmrzliny vlažný, třetí studený, smetanový, sladký.

Vím docela přesně, kdy jsem si affogato zamilovala. Bylo to letos v červnu v jedné zapadlé pobaltské kavárně v Polsku, kde mi milá servírka vysvětlila, že určitě nechci jen obyčejnou ledovou kávu, kterou jsem si objednala. Že si místo ní chci dát affogato. Po prvním doušku jsem si byla jistá, že naprosto přesně věděla, jakou neléčitelnou závislost mi tím způsobí.

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

4. Kávové ledové kostky

Pokud nevyhledáváte silné espresso, ale potrpíte si spíš na vodnatější a objemnější druhy kávy, nejspíš máte doma překapávač nebo moka konvičku, anebo si vaříte klasického turka či instantní kávu do většího hrnku.

V takovém případě je příprava ledové kávy o něco složitější, protože velký objem horké vody se hůř chladí a trvá to déle.

Budete mít zájem:  Heřmánek pravý léčí i zkrášluje – jaké má účinky?

Kdybyste trochu téhle horké kávy nalili na ledové kostky jako v případě receptu číslo 1 na ledovou kávu z espressa, dostanete velmi nevýraznou, řídkou, chuťově nezajímavou ledovou kávu, protože chuť už tak vodnaté kávy se ještě víc naředí velkým množstvím ledu a případně i mléka.

U instantní kávy i u turka můžete postupovat podle návodu číslo 2 o kousek výš a připravit si z nich intenzivní kávový nápoj, který zchladíte ledem. U mokka konvičky a překapávače to ale udělat dost dobře nejde. Nepomůže ani vychlazení kávy v lednici, protože pak do ní stejně ještě přijde led (čili další voda) a mléko.

Jediný rozumný způsob je vychladit kávu (nebo třeba jen její přebytky, tak jak je průběžně nacházíte v kuchyni), rozlít ji do tvořítek na led a zmrazit. Pokud chcete mít ledovou kávu sladkou, opět je potřeba nejprve v teplé kávě rozmíchat cukr a teprve potom chladit a mrazit.

Ledová káva pak vznikne takto:

  1. Do skleničky odměřte zmražené ledové kostky. Měli byste vědět, kolik kostek odpovídá vaší obvyklé porci kávy, to zjistíte snadno tím, že si spočítáte, do kolika kostek v ledovém tvořítku rozlijete váš oblíbený hrnek kafe.
  2. Kávové kostky zalijte studeným mlékem a podávejte. V horkém dni se ledové kávové kostky začnou vcelku rychle rozpouštět, čímž ochutí mléko.

A nyní ještě o dvou podobách ledové kávy, které vůbec nepotřebují horkou vodu.

5. Frappé

Frappé údajně vzniklo v Řecku v roce 1957, když si na mezinárodním veletrhu v Soluni zaměstnanec firmy Nestlé chtěl během pauzy připravit kávu, ale neměl možnost si ohřát vodu.

Nasypal tedy instantní kávu do šejkru, zalil studenou vodou, zasypal ledem a pořádně protřepal, aby se káva rozpustila.

Vzniklo to, co si nyní v Řecku vychutnává snad každý turista: hustá, smetanově krémová studená kávová pěna, která po ochucení cukrem a mlékem poskytuje snad ten největší požitek z ledové kávy vůbec.

Abyste si frappé doma mohli připravit, potřebujete další vybavení. Může to být:

  • barmanský šejkr (či aspoň sklenička se zavíracím víčkem, větší sklenička je lepší než malá)
  • ponorný srandamixér s pidi spirálkou, který dokáže sudenou vodu s instantní kávou napěnit rovnou v servírovací skleničce. Prodává se pod označením mixér na frappé, stojí kolem 300 Kč nebo 10 Euro a je buď na baterky, nebo do zásuvky. Je velmi skladný a dovede s vámi cestovat kamkoli. Led přidáte až po promixování, nikoli předtím.
  • jakýkoli smoothie mixér nebo i stolní mixér

Příprava frappé vypadá takto:

  1. Do šejkru nebo do mixéru nalijte ledově studenou vodu, přidejte lžičku instantní kávy, cukr podle chuti, 5 kostek ledu a protřepejte nebo rozmixujte tak dlouho, až vznikne světlá hustá pěna. V případě frappé mixéru rozmixujte jen studenou vodu, kávu a případný cukr.
  2. Do servírovací sklenice dejte dalších pár kostek ledu, na ně nalijte připravenou kávovou pěnu a navrch zalijte malou trochou mléka, úplně stačí jen asi půl deci. Pokud používáte frappé mixér, led vhoďte rovnou do kávové pěny a dolijte mlékem.

K frappé ještě jedna libůstka: určitě víte, že se v obchodě dají koupit dva různě vypadající druhy instatntní kávy. Jeden se vyrábí tak, že se kapky kávy rozstřikují do prostoru, kde se teplem a vzuchem prudce vysuší, ten má podobu tmavších a hrubších instantních zrnek.

Druhý se vyrábí vymražováním, tedy odstraněním vody pomocí mrazu. Instantní káva takto vyrobená má hezčí, hladší, větší a světlejší zrnka a taky chutná podstatně líp, čili je dražší.

A tahle lepší instantní káva bohužel hůř pění, takže na frappé klidně používejte tu levnější, budete mít hustší a bohatší pěnu.

6. Káva připravovaná za studena

Káva vyluhovaná ve studené vodě, tak zvané cold brew coffee, je hit posledních let. Mletá kvalitní káva se nechává ve studené vodě louhovat 12-24 hodin, čímž vznikne zajímavě chutnající, studený, kofeinem nabitý nápoj. Obvykle je k tomu potřeba speciální vybavení, které přípravu usnadní, ale pokud si to chcete jen tak z legrace zkusit, stačí zavírací sklenice a jemné sítko.

Čerstvě namletou kávu nasypte do zavírací sklenice a zalijte studenou vodou. Uložte do lednice do druhého dne, aby kávová chuť měla dost času dostat se do vody.

Další den studený nápoj slijte přes jakékoli jemné sítko a podávejte jako obvykle: s ledem a třeba i cukrem a mlékem.

Pokud ledovou kávu sladíte, buď budete trpěliví při rozmíchávání cukru ve studeném nápoji, nebo si můžete doma vyrobit obyčejný cukrový rozvar svařením vody s cukrem v poměru 1:1.

Co se týká dávkování, první pokus zahajte tím, že mletou kávu dáte do poměru s vodou tak, jako byste si vařili turka. Po vylouhování a ochutnání upravte poměr tím směrem, který vám bude vyhovovat.

Jak se dá ledová káva dál vylepšit

Nenechte se zmást dojmem, že když se postaráte o dost chladu a dost intenzivní chuť, že máte navždycky vystaráno. Ve vylepšování se dá ještě docela slušně pokračovat:

  • Zmrzlina. Kopeček vanilkové zmrzliny vhozený do sklenice s ledovou kávou nemůže nic pokazit. S výjimkou affogata, to už v sobě jednu zmrzlinu má a druhou by neuneslo.
  • Šlehačka na ozdobení. Čili další snadný způsob, jak dostat někoho svou pohostinností do kolen.
  • Ochucené kávové sirupy. Ať už se rozhodnete je vyrobit doma nebo koupit, můžete je klidně použít na oslazení namísto obyčejného cukru. Favorité jsou sirup karamelový, čokoládový, oříškový a vanilkový. Pro domácí karamelový sirup stačí zkaramelizovat cukr rozpustit ho ve smetaně. V podstatě je to něco podobného, jako můj recept na karamelovou omáčku, až na to, že vynecháte máslo a sůl a smetany naopak klidně můžete přilít trochu víc.
  • Kondenzované mléko. Zejména frappé je s ním velmi působivé, protože ho na rozdíl od obyčejného mléka stačí přilít ještě menší troška. Slazené kondenzované mléko se zase dá použít na oslazení kávy v těch případech, kdy by se cukr ve studeném prostředí špatně rozpouštěl.
  • Káva. Kvalitnější zrnková káva z menších pražíren, doma namletá, doma uvařená – jednoduchý způsob, jak kávě, nejen ledové, propadnout ještě víc.

A co vy, léto a ledová káva? Vychutnáváte si obojí plnými doušky?

Cold brew coffee: nová letní závislost na dokonalé chuti

Její příprava je sice úplně jednoduchá, ale nutno přiznat, že i časově náročná. Pokud vám ale nevadí čekat na výsledek alespoň 12 hodin, pak není co řešit a vaše nová letní závislost se právě rýsuje!

Cold brew coffee si připravíte tak, že zalijete kávu studenou vodou a necháte ji 12 až 24 hodin máčet a louhovat. Logika věci napovídá, že nejlepší bude tak učinit večer, aby na vás kafíčko počkalo přes noc a ráno bylo hotové.

V čem je to ale lepší a proč byste to vlastně dělali?

Za prvé, je to hit! A každý hit se má alespoň vyzkoušet, čistě ze zvědavosti, co na tom ostatní mají. Třeba je pochopíte a dáte se na nové náboženství studené kávy.

Za druhé, milovníci studené kávy přísahají, že je prostě lepší. Chuťově! Lahodná a rozvinutá chuť, přirozená sladkost, nový rozměr kávy. To slibuje cold brew a skutečně na tom něco bude. Studená káva, která se nepotkala s horkou vodou, je sladší, méně kyselá a může se pochlubit chuťovými tóny čokolády nebo ovoce.

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

Tyto unikátní vlastnosti cold brew získává právě tím, že se extrahuje tak dlouho ve studené lázni. Vlastnosti horké vody jsou v případě cold brew nahrazeny dlouhým časem louhování, které dostane ze zrn to nejlepší.

Chcete dokonalé cold brew coffee? Držte se našich rad!

1) Stejně jako u každého kávového nápoje je stěžejní kávová směs! Dbejte tedy na to, abyste připravovali své „studené kafe“ z opravdu kvalitní kávy, která právě vám vyhovuje. Dobrého výsledku docílíte se zrny, která jsou pár týdnů stará.

2) Žádný led, žádné zjednodušování! Pokud si budete chtít zkrátit čekání tím, že horkou kávu nalijete na led, nemáte cold brew, ale horké kafe s ledem. A to je chuťově dost výrazný rozdíl!

3) To ovšem neznamená, že byste měli na led zanevřít. V parných dnech si klidně své poctivě extrahované cold brew osvěžte ještě pár kostkami ledu.

4) Jestli se vám nechce čekat nebo se bojíte výsledku, vyhledejte v okolí opravdu dobrou kavárnu a požádejte baristu o cold brew. Alespoň získáte představu, jak má chutnat a jestli vás to bere za chuťové pohárky.

5) Pokud vlastníte french press, máte docela vyhráno. Na jeden litr vody nasypejte 140 gramů hrubě mleté kávy, zalijte studenou vodou a dejte do lednice. Ráno přefiltrujte přes sítko french pressu a máte hotovo!

6) Je jen na vás, jak dlouho si na své cold brew coffee počkáte!

7) Nemelte kávu příliš najemno. Není to turek a příliš jemně pomletá zrna by se extrahovala nadměrně. Výsledná chuť by byla spíše kyselá a to má rád málokdo.

8) Pijte si své cold brew v soukromí jak chcete, ale pokud si chcete udržet image věci znalého fajnšmekra, pak okamžitě zapomeňte na přidávání zmrzliny, skořice, brček nebo šlehačky! To by byla trochu blamáž.

9) Na cold brew se už samozřejmě vyrábí speciální kávovar, který dovede domácí přípravu nápoje k dokonalosti. Jestli kávě zastudena propadnete, není od věci si takového pomocníčka pořídit!

Pokud vás nově připravovaná káva nadchne a propadnete jejímu kultu, určitě vás potěší, že se podobně šetrným a chuťově zajímavým způsobem dá připravit i čaj. Vsaďte na ten, který rádi pijete, a v létě získáte velmi osvěžující variantu vašeho oblíbeného thé!

Budete mít zájem:  Mazání Na Klouby Z Muchomůrky Červené?

Připravila: Kamila Ulčová

Nejlepší doba louhování pro Cold Brew

Cold brew je nejlepší nechat louhovat okolo 12 hodin. Nedoporučuje se nechat kávu louhovat více než 24 hodin. Jedním z nejlepších způsobů, ač o trochu zdlouhavějších, jak zjistit správnou dobu louhování, je vlastní testování v podobě metody pokus omyl..

Každý člověk má totiž individuální chuťové preference a dává přednost jiné síle kávy. Jisté však je, že louhování kávy déle než 24 hodin způsobí, že káva bude velmi hořká. Pokud louhujete kávu při pokojové teplotě, stačí cca 8 – 12 hodin. Káva louhovaná v lednici, chce delší dobu louhování cca 12 – 24 hodin. Nízké teploty totiž zpomalí extrakci kávy.

Různé druhy káv vyžadují různé načasování louhování. Hlavní věc, kterou si musíte zapamatovat je, že čím déle zůstane káva ve vodě, tím bude káva silnější a více hořká.

Pokud si večer vzpomenete, že ráno potřebujete cold brew, je tento čas pro vás ideální. Káva louhovaná 8 – 12 hodin vám poskytne dostačující chuťový profil.

Při výběru této metody je třeba zvážit několik proměnných. Záleží, zda kávu louhujete pomocí dripper systému nebo pouze zalitím kávy například ve french pressu. Pokud zvolíte překapávací systém, káva se ve vodě bude extrahovat více. Proto doporučujeme pro tuto metodu zvolit dripper. Káva, která je pouze zalitá vodou potřebuje delší čas pro extrahování všech svých chutí.

Zkuste profesionální přípravu cold brew pomocí Toddy Home.

Většina kávových odborníků doporučuje louhovat cold brew po dobu 18 hodin. Výsledné cold brew pak bude mít jemnější a ovocnější chuťový profil. Cold brew, které se louhuje 18 hodin má nižší obsah kyselin, tudíž je šetrnější pro váš žaludek. 

Pokud máte časté pálení žáhy, problémy se žaludkem nebo trávením, cold brew je pro vás ideální.

Nenechejte louhovat cold brew déle než 24 hodin. Káva pak bude mít velmi zemité a dřevité tóny, které nebudou příliš chutné. Zde platí jednoduchá úměra: čím déle se káva louhuje, tím více se z ní dostává látek.

Pokud chcete silnější chuť kávy, hrajte si spíše s poměrem vody ke kávě, než že budete kávu louhovat déle.

Existují stovky různých druhů kávy, které můžete použít k vytvoření cold brew. Nejvíce oblíbené jsou však ty s ovocnými profily.

Pokud dáváte přednost ovocnějším a kyselejším tónům, zvolte africké kávy nebo kávy světleji pražené. 

Ovocné kávy vám nic neříkají a jste milovníci káv, které mají oříškové a čokoládové tóny? Zvolte pak kávu z Latinské Ameriky. Určitě se ale nebraňte různým kávovým blendům. Ty většinou obsahují jak ovocné, tak oříškové tóny.

Hotové cold brew byste neměli v lednici uchovávat déle než deset dní. Jakmile už vám něco na kávě nesedí a její chuťové profily se změní, kávu raději vylijte. 

Vyzkoušejte cold brew pomocí aeropressu za pouhé dvě minuty!

Kávu na cold brew melte na hrubo, podobně, jako když připravujete kávu ve french pressu. Tato velikost mletí umožní, aby se z kávy vyfiltrovalo co nejvíce a zamezí, aby se káva po dobu louhování celá nerozpustila. Pokud namelete kávu příliš najemno, výsledek bude zakalený a chuť kávy bude hořká, protože jemné mletí způsobí vyšší obsah kyselin.

Sepsali jsme pro vás článek o tom, jak si připravit domácí cold brew.

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

Výrobu cold brew ovlivňuje spousta faktorů. Druh kávy a její hrubost jsou zásadní. Délka celkové extrakce cold brew je však nejdůležitější.

Na základě síly a chutí, které hledáte, možná zjistíte, že je vhodné louhovat cold brew přibližně 16 až 18 hodin. Nejlepší možností je vyzkoušet různé časové metody a najít perfektní vyváženost, kterou hledáte.

Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Příliš horko? Vyzkoušejte cold brew

Léto je v plném proudu a někdy zkrátka nemáme tu správnou chuť na horkou kávu a ledová káva plná zrmzliny, mléka a šlehačky také není to pravé ořechové. Co má tedy dělat milovník černé kávy či espressa, když je mu pořádné vedro? Nějaký tip bych měla. Co takhle vyzkoušet cold brew?

Co je to cold brew?

Cold brew (někdy také cold press) možná zní exoticky, ale není to nic jiného než extrakce kávy studenou vodou.

Kromě kávy lze takto připravit i čaj, přičemž to, co by normálně vykonala horká voda v řádu minut, si tu bere na starost prodloužený čas.

 Je to v podstatě proces, kdy se umletá káva máčí ve studené vodě v poměru přibližně 1:10 po několik hodin, běžně například 11 až 12 hodin, ale můžete se setkat i s mnohem delší extrakcí.

Po této dlouhé extrakci se kávová sedlina filtruje a cold brew je na světě.

Výsledný osvěžující kávový extrakt mívá nejen příjemně chladivé vlastnosti, ale jeho chuť se od tradiční horké kávy liší obvykle menší aciditou a větší sladkostí, ve které můžete ucítit ovocné i čokoládové tóny. Je zajímavé sledovat, jak jiný extrakční proces dokáže z kávových zrnek dostat jiné chuťové nuance.

Protože káva při extrakci studenou vodou neprochází vařením, skvěle se hodí k přípravě ledové kávy či přímo vyzývá ke kombinaci s něčím ostřejším. Běžný postup při přípravě ledové kávy je přelít kostky ledu espressem a dochutit, mnohem lepšího výsledku je ale možné docílit právě tím, že káva vůbec neprojde vařením a vše probíhá za studena.

Cold brew si můžete vychutnat buďto ve své oblíbené kavárně nebo se porozhlédnout, kde ho prodávají v plechovce nebo skleněné lahvi. Podle stoupající obliby cold brew v lahvích je patrné, že se nám tu rodí nový trend. Jedním z výrobců je třeba Colt Brew, který nabízí zastudena vyextrahovanou kvalitní kávu ze světových plantáží v 250 ml plechovkách bez konzervantů a barviv.

Připravte si cold brew doma

Cold brew si ale klidně můžete udělat i doma. Vezměte si na pomoc třeba french press (ideálně nějaký s větším objemem, třeba litrovým) nebo v šikovné konvici Hario Mizudashi s integrovaným filtrem.

  1. Vždy počítejte s poměrem zhruba jeden díl kávy na deset dílů vody, do litrového french pressu či konvice Hario Mizudashi byste si tedy umleli přibližně sto gramů kávy a přidali litr studené vody. Kávy můžete samozřejmě přidat i víc, pokud ji máte radši silnější. Zpočátku to chce experimentovat s poměrem vody a kávy i s délkou extrakce, dokud nevychytáte svůj ideální proces přípravy.
  2. Konvici nebo french press dejte na minimálně 11 hodin do lednice a poté přefiltrujte. U french pressu stačí jen stlačit píst dolů a cold brew přelít, u konvice Hario Mizudashi pouze vyndáte filtr z konvice.
  3. Je hotovo. Přidejte kostky ledu a užívejte si léta. ????

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Abl Porter licence CC BY 2.0, flickr.com

Naučte se připravit 5 drinků z kávy, které letos frčí

Ať už si připravujete šálek horké kávy v zimě nebo sklenici s vychlazenou kávou v létě, vždy vybírejte kvalitní kávová zrnka. Poznáte je tak, že:

  • nejsou spálená do černa,
  • nemají na sobě mastný film
  • a pražená byla nejpozději před rokem.

Důležitou roli hraje také led. Vyhoďte z mrazáku zbytky loňských kostek a připravte si novou ledovou zásobu. Podle odborníků nejlépe chutná led z vody, kterou jste přefiltrovali.

Když máte připravenou kávu i led, stačí nažhavit kávovar a pustit se do přípravy jednoho z kávových drinků tohoto léta.

1. Svěží chuť espresso toniku

Mix hořkého toniku se silnou kávou zní možná zvláštně, jakmile ale jednou ochutnáte, už si kávu nedáte jinak. K přípravě espresso toniku potřebujete jen dvě přísady: kvalitní, dobře vychlazený tonik a šálek espressa. Máte-li možnost, vybírejte kávu se sladkými a ovocnými podtóny, které nejlépe doplní chuť toniku.

Jak na to?

  1. Do dvoudecové sklenice nasypte několik kostek ledu a nalijte asi 1 dcl ledového toniku.
  2. Do hrnečku si připravte espresso o objemu asi 20–30 ml.
  3. Espresso velmi pomalu nalijte do sklenice s tonikem. Pomozte si lžičkou, přes kterou kávu nalijete. Při pomalém nalévání se káva nepromíchá s tonikem, ale bude postupně padat dolů. Už jen za tu podívanou tenhle drink stojí!

Chcete-li nápoj ozvláštnit, přidejte plátek pomeranče a snítku tymiánu, které se výborně doplňují s chutí chininu v toniku. 

Espresso tonik vás nadchne svěží chutí. Podávejte ho v průhledné sklenici, ať vidíte prolínání kávy s tonikem.

2. Oblíbené frappé s čokoládou

Domovem frappé je Řecko, kde si ho vychutnáte na pláži, v taverně i pouličním stánku. A připravit si ho můžete snadno i doma.

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky instantní kávy,
  • 4 lžičky krupicového cukru,
  • 4 lžíce mléka,
  • 8 lžic vody,
  • pikao nebo rozpuštěnou čokoládu,
  • led,
  • šejkr nebo tyčový mixér.
Budete mít zájem:  Syndrom karpálního tunelu – příčiny a léčba

Do šejkru, případně vysoké sklenice, nasypte kávu, cukr a vodu a dobře protřepejte nebo rozmixujte. Do jiné sklenice nalijte pikao či čokoládu asi do výšky půl centimetru. Zalijte kávovou směsí, přidejte led a dolijte mlékem. A sladký nápoj, který vám připomene řecké pláže, je na světě!

Místo instantní kávy můžete použít i espresso či filtrovanou kávu. Ozdobte šlehačkou, posypte kakaem či skořicí..

3. Lehké cold brew pro fajnšmekry

Pokud vás v létě neláká hutná chuť mléka, je čas vyzkoušet cold brew – tedy kávu extrahovanou za studena. Na šálek této dobroty si musíte počkat 12–24 hodin, vězte ale, že výsledek za to stojí.

Jak na to?

  1. Odměřte si šálek kávových zrnek a pomelte je v mlýnku spíše na hrubo.
  2. Do frenchpressu nasypte pomletou kávu a zalijte 4 šálky studené vody.
  3. Nádobu přikryjte a nechte v lednici louhovat přes noc nebo do druhého dne (12 až 24 hodin).
  4. Kávovou sedlinu stlačte víkem frenchpressu a podávejte na ledu.

Pokud jste viděli přípravu cold brew v kavárně, možná vás překvapil složitý mechanismus překapávání přes led. Doma si ale vystačíte buď s frenchpressem nebo jen džbánkem a plátýnkem, do kterého kávu nasypete a zavážete.

Chcete-li chuť kávy ozvláštnit, přidejte tyčinku skořice nebo vanilkový lusk. Hotový nápoj podávejte s ledem, přidat ale můžete i citrón nebo pomeranč.

Chcete-li být trendy, servírujte cold brew v zavařovací sklenici s uchem.

4. Espresso affogato: když káva potká zmrzlinu

Italové se bez šálku silného espressa neobejdou ani v létě. Jak je ale o obyvatelích Apeninského poloostrova známo, jsou to labužníci – a tak zkombinovali dvě skvělé věci, které jejich kuchyně nabízí. Kávu a zmrzlinu.

Výsledkem je espresso affogato. Dáte-li si ho přímo v Itálii, pravděpodobně vám na stole přistane šálek s kopečkem vanilkové zmrzliny a vedle něj konvička s horkou kávou. Jakmile zmrzlinu přelijete kávou, na nic nečekejte a pusťte se do téhle dobroty, než se úplně rozpustí.

Espresso chutná skvěle i s karamelovou či kokosovou zmrzlinou, s čepicí šlehačky nebo zasypané skořicí či kakaem.

Espresso affogato podávejte ve sklenici nebo malé misce. Spíš než nápoj je tato dobrota dezert, který jíte lžičkou.

5. Kávová chuť Asie

Vietnam je, hned po Brazílii, druhým největším vývozcem kávy na světě. A zdejší obyvatele si umí tento nápoj náležitě vychutnat. K přípravě silné kávy používají Vietnamci kávový filtr Phin, který ale v českých podmínkách můžete nahradit moka konvičkou. Vedle kávy si připravte ještě led a kondenzované mléko.

Jak na to?

  1. V moka konvičce připravte ze 3 lžiček silnou kávu.
  2. Do sklenice nalijte kondenzované mléko dle chuti.
  3. Zalijte kávou a přidejte led nebo ledovou tříšť.

Vietnamská káva je velmi silná a proto se obvykle pije překapávaná. I když neseženete kávu přímo z Vietnamu, vybírejte pro přípravu tohoto nápoje kávy s výrazným aroma nebo směsi arabiky a robusty.

Je sladká, hustá a přesto osvěží. Vietnamská káva stojí za ochutnání.

Jakou kávu si v létě nejraději vychutnáte? Napište nám do komentářů. 

>>> Omrkněte novinky mezi kávovary

Ledová káva ☕ Piccolo neexistuje

Nápoje z kávy většinou připravujeme pro zahřátí, chuť pražených zrn máme asociovanou s horkým pocitem v ústech. Není však nic nového na přípravě kávových nápojů, jejichž účelem je organismus zchladit.

Většinou se postupuje tak, že se smíchá kávový extrakt neznámého původu s ledem, přidá se smetana, cukr, případně kus zmrzliny, brčko a hotovo. Jde to ale i jinak, rafinovaněji.

Zde je pár tipů, jak si připravit polární variantu zcela bez ochucování, případně jak citlivě a smysluplně vytvořit dezertní varianty.

Překápko na ledu (cold drip)

Za úplně nejkrásnější, nejčistší a nejjednodušší variantu nedochucované (čti: nízkokalorické) dobroty považujeme studené překápko. Stačí dodržet pár zásad a fantastická chuťovka je na světě. Připravte si:

  • 200 g hodně podchlazeného ledu z dobré vody; čím nižší teplota, tím lépe,
  • 320 g vody o teplotě 93 °C,
  • 30-32 g kávy ještě o stupínek jemněji mleté, než na běžnou překapávanou kávu,
  • překapávač, papírový filtr, konvici, míchátko, stopky, váhu

Do dobře vychlazené půllitrové dekanty či chemické kádinky vsypte ledové kostky, postavte na ní překapávač s propláchnutým papírem a nasypanou kávou a začněte pomalu zalévat horkou vodou.

Postupujte trpělivě, extrakce by měla trvat opět standardní 2,5-3 minuty. Extrakt bude stékat po kostkách ledu v konvičce a pomalu je rozpouštět. Až proces dokončíte, mělo by ještě pár zbytků kostek na hladině plavat, aby káva chrastila.

Ničím nedochucujte, rovnou podávejte do vychlazených sklenic.

Na tuto přípravu se báječně hodí kávy hodně acidické, tedy s výraznou, až citrusovou kyselinkou. Rádi sáhneme po ethiopském Yirgacheffe či Keni. Tmavé, čokoládové a oříškové kávy by chutnaly na ledu nezajímavě a ploše.

Dodržte poměr ledu, horké vody a kávy. Pokud byste připravili obyčejný drip a do něj vhodili led, kávu si nepřiměřeně naředíte a bude chutnat vodově. Při zachování poměrů lze použít i jinou filtrační metodu, třeba Chemex, Aeropress anebo k tomuto účelu uzpůsobené Hario Fretta V60.

Překapávaná káva vychlazená

Manipulaci s ledem se lze vyhnout, když si připravíte standardní drip a ten necháte vychladnout v lednici, případně v mrazáku (nutno hlídat!). Někdo si tuto metodu třeba oblíbí, avšak mějme na paměti, že stáním během chlazení ztrácí nápoj na čerstvosti a může chutnat poněkud mdle.

Extrakce studenou vodou (cold brew)

Čaj i kávu lze extrahovat i studenou vodou, přičemž rozpouštěcí vlastnosti horké vody jsou nahrazeny prodlouženým časem. Postupovat lze několika způsoby, fantazii se meze nekladou.

Nejjednodušší je nasypat do litrového french pressu 140 g hrubě mleté kávy, zalít dobrou studenou vodou, uzavřít potravinovou fólií a vložit do lednice na 11-14 hodin a poté sítkem french pressu přefiltrovat.

Někdo zase mletou kávu uzavírá do sáčku z filtrační tkaniny, který potom jenom z vody vyjme a případně dočistí extrakt přes filtrační papír.

Takto připravený koncentrát můžeme podávat opět s kostkami ledu. Chuťově takový nápoj vykazuje nižší aciditu a vyšší sladkost, právě díky jiným extrakčním podmínkám.

Také by neměl trpět neduhem fádnosti a zvětralosti pomalu ochlazovaného dripu. Dokonce už se rozmáhá trend prodeje takovýchto extraktů v láhvích či plechovkách.

Zatím je vyrábí spíše nadšenci, což implikuje, že takové nápoje chutnají většinou velmi dobře.

Ohromně zajímavou metodou jsou japonské ledové překapávače: do horní nádoby se nalije voda s ledem v množství uvedeném v návodu, doprostřed mletá káva zakrytá filtračním papírem a dolů se umístí nádoba na extrakt. Voda pak kape cca 8 hodin (dle nastavené rychlosti) z ventilu na papír (aby nevykapala důlek) a postupně smáčí mletou kávu uprostřed. Nádherná procedura!

Před několika lety se zrodil v pražírně Stumptown Coffee Roasters nápad za milión — proč v létě neprodávat studenou kávu v New Yorku přímo čepováním na baru? Zkusili to a — vyšlo to! Tzv.

Nitro Coffee je výše popsaný cold brew (nápoj získaný studenou extrakcí), balený v sudech a vháněný do pípy dusíkem. Výsledek je překvapivý — káva je sladká, krémová, chladivá, a přesto neobsahuje žádný cukr ani mléko.

Navíc se po načepování projevuje fantastický lavinový efekt, který známe třeba u tmavého piva Guinness.

Úspěch byl tak enormní, že metodu převzal i řetězec Starbucks.

I doma lze připravit tento nápoj, stačí použít lahev na přípravu šlehačky a bombičky s oxidem dusným (N2O). Pozor na záměnu s CO2, který nápoj nasytí bublinkami a vnese do něj štiplavou aciditu. Celý recept s vyváženými poměry popisuje pan Cuketka.

Ta nejjednodušší řešení někdy prostě fungují nejlépe: do dobře vychlazeného espresso šálku či sklenky vložte jednu nebo dvě hodně podchlazené kostky ledu a přidejte běžný shot espressa. Tečka.

Affogato

Stejně se to má i s affogatem, které pouvažujeme za ten nejsnáze dostupný kávový dezert, v jehož jednoduchosti se skrývá jeho síla.

Ledová miska či sklenička + 1 nebo 2 kopečky zmrzliny se smetanovým základem + 1 nebo 2 dávky espressa.

Nejlépe funguje s méně ochucenými zmrzkami, jako je třeba smetanová, vanilková, jogurtová, stracciatella. Také zbožňujete 2AD Tuchlovice? Nebo snad 3kopečky?

Frappé

Na tento nápoj jsme dostali velké množství dotazů z naší stránky Časté dotazy. K jeho přípravě se používá rozpustná káva sušená sprejováním (ne mražením), cukerný sirup, led a trochu vody.

Ingredience se dobře promíchají v shakeru a nalévají přes sítko do vysoké sklenice na další ledové kostky. Pro zjemnění se může použít sušené mléko.

Vtip spočívá ve vytvoření hutné pěny, která by měla vydržet co nejdéle.

Při přípravě se doporučuje vyvarovat se ingrediencí s obsahem tuku, proto instantní prášek zpracovaný sprejováním do horkého vzduchu. Oleje by způsobily nestabilitu pěny. Někde se ovšem kvůli chuťovým kvalitám volí k přípravě běžné espresso, nápoj se pak nazývá frappé freddo.

Ostatní dezertní nápoje

Frappuccina, kávové pěny, šejky, poháry, koktejly, dortíky, to vše se dá z kávy připravovat a neexistují žádná přesná pravidla. Důležitá je vždy jen výsledná chuť.

Celý tento článek by měl sloužit jen jako inspirace k tomu, jak se s dobrou kávou potěšit i v horkých letních dnech. Jestliže se v kavárně objednaný míchaný nápoj či dezert rozchází s exaktními popisky na wikipedii, nezoufejte a hlavně vychutnávejte.

Až teprve chuťová nedostatečnost je důvodem k případné diskusi s baristou, jestli by nešlo něco zlepšit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector