Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!

  • 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce středně pálivé mleté papriky
  • 1 středně velká cibule
  • 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína
  • 2 středně velké brambory
  • sůl

Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle na jemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu. Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.

výběr z naší tvorby

Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!

  • 2 kg brambor
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 ks masoxu
  • 1 lžíce česnekové pasty
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 ks cibule
  • 500 g mletého masa (může být vepřové i hovězí)
  • 3 lžíce mouky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • podle potřeby máslo

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Nakrájenou cibulku zpěňte na másle, vložte do ní mleté maso a asi 10 minut smažte za občasného míchání.

Zaprašte mletou červenou paprikou, řádně promíchejte a hned podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby vše bylo lehce pod vodou. V tuto chvíli můžete solit a kořenit dle své chuti.

Dále přidejte na větší kostičky pokrájené brambory, masox, dolijte horkou vodou tak, aby vše plavalo a vařte ještě asi 5 minut.

Mezitím si připravte máslovou jíšku a po 5 minutách ji vylijte do polévky a vařte zhruba dalších 20 minut, za tuto dobu už by měly být brambory také uvařené. Gulášovou polévku z mletého masa ochutnejte a případně dochuťte, nyní už můžete servírovat. Gulášovou polévku z mletého masa můžete podávat klidně i jako hlavní chod, protože dobře zasytí.

  • 3 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • sušený česnek
  • 1 lžička gulášového koření
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej
  • 2 ks párků
  • sůl, pepř
  • 1,5 l vody

Párky nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky, cibuli očistěte, nakrájejte na drobno a osmažte na rozpáleném oleji. Přidejte papriku, gulášové koření a promíchejte. Poté vložte nakrájený párek. Lehce ho orestujte, zalijte vodou a dochuťte kmínem, pepřem, solí a majoránkou. Nakonec přisypte brambory a vařte, dokud nezměknou. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

výběr z naší tvorby

Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!

  • 1 větší cibule
  • 1 vrchovatá lžička mleté papriky
  • kvalitní olej
  • 200 g hub (hlíva, žampiony, hřiby – dle vašeho výběru)
  • 1 střední mrkev
  • 2 malé brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • ½ lžičky majoránky
  • ½ lžičky provensálského koření
  • pepř, případně sůl na dochucení
  • čerstvé bylinky (pažitka, řeřicha)

Postup je snadný. Zeleninu a houby očistěte, nakrájejte, omyjte a nechte okapat. Na oleji dozlatova opečte na drobno nakrájenou cibulku, kterou poté zasypte mletou paprikou a nechte lehce opéct.

Na opečenou cibulku vysypte pokrájenou zeleninu a houby a chvíli restujte. Poté zalijte vývarem, přidejte koření, rozmačkaný česnek a vařte do změknutí hub a zeleniny.

Podávejte nejlépe s chlebem a velkým množstvím řeřichy nebo pažitky. Dobrou chuť!

  • 800 g hovězího krku nebo loupané plece (ne kližka!)
  • 150 g sádla
  • 500 g cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce kvalitní (nejlépe maďarské) mleté sladké papriky
  • hovězí vývar (minimálně 2 litry)
  • špetka pálivé papriky
  • 5 stroužků česneku
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 kg brambor
  • sůl a pepř na dochucení

Maso nakrájejte na kostičky o velikosti cca 1,5 cm. Nejprve krájejte takzvaně po vlákně a pak napříč. Pro tuto úpravu je vhodné přední maso, které je šťavnaté a dobře se dělí. Na větší kousky si nakrájejte také oloupanou cibuli. V kastrolu se silnějším dnem zpěňte sádlo.

Společně s cibulkou a kmínem vložte také maso a obojí krátce orestujte, než se maso takzvaně zatáhne a změní barvu z tmavě červené na světlejší. Do orestovaného základu přidejte protlak (kvůli barvě) a půl lžíce majoránky. Než ji přisypete, dobře ji promněte v dlaních.

Teprve pak dochuťte sladkou paprikou a krátce, ne déle než 30 sekund, promíchejte. (Aby měla paprika krásnou barvu, kterou pak předá jídlu, je potřeba ji osmažit na tuku, ale ne dlouho, protože by paprika mohla zhořknout.) Poté zalijte vývarem a přiveďte k varu.

Ochuťte ještě špetkou pálivé papriky, dle chuti i česnekem (ale jeho chuť by neměla z polévky příliš vystupovat) a vínem. Pozvolna nechte táhnout. Když už je maso skoro měkké (podle druhu masa to bude trvat zhruba hodinu), přidejte na kostičky nakrájené brambory. Ty uvařte do měkka, to je asi 15 minut.

Polévku dochuťte a těsně před podáváním ještě přidejte zbylou majoránku, kterou opět pro lepší vůni rozetřete v dlaních, a zbytek vína. Takto připravenou polévku již není potřeba zahušťovat.

výběr z naší tvorby

Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 ks brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 ks malého rajčete
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 ks střední cibule
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 ks feferonky
  • 1 lžíce gulášového koření
  • 1 hrst petrželky
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 ks paprikové klobásky

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno, slaninu na malé kousky, paprikovou klobásku na ¼ kolečka.

V hrnci zahřejte olej s máslem (můžete nahradit sádlem, do této polévky to bude vynikající), přisypte cibuli a krátce orestujte, dále přidejte nakrájenou slaninu a klobásky, po chvilce také česnek a společně důkladně orestujte.

Ochuťte mletou červenou papriku, pálivou paprikou, gulášovým kořením a vše promíchejte. Přisypte hladkou mouku, rozmíchejte a krátce orestujte. Zalijte trochou horké vody a nechte chvilku provařit. Mouky dejte méně, protože na zahuštění použijete ještě nastrouhaný brambor.

Mezitím si v malém kastrůlku spařte rajčata, ze kterých potom odstraňte slupku, dužinu pokrájejte na kousky a přidejte do základu polévky. Přidejte také na drobno nakrájenou feferonku a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kmínem, celé promíchejte a zalijte 1,5 l vody.

Jeden brambor nastrouhejte najemno, zbylé brambory nakrájejte na kostičky a vše přidejte do polévky. Polévku vařte podle brambor, to je asi 15–20 minut, přidejte majoránku, případně sušenou petrželku (pokud nemáte čerstvou) a ještě krátce provařte. Pikantní falešnou gulášovou polévku ozdobte na talíři čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým pečivem.

  • 4 kusy brambor
  • 1 ks celeru
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 30 dkg hovězího masa
  • 30 dkg vepřového masa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 ks mrkve
  • 4 ks nového koření
  • 2 dl oleje
  • 4 lžičky sladké mleté papriky
  • špetka pepře
  • sůl
  • 2 dkg tuku
  • 2,5 l vody

Očistěte si středně velkou cibuli a nakrájejte ji na jemno, nasypte do hrnce s olejem a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte k cibulce namleté hovězí a vepřové maso a za občasného míchání a chvíli osmahněte. Dle potřeby podlévejte a krátce poduste.

Budete mít zájem:  Nejběžnější oblečení Čechů: Džíny a třičko

Potom přidejte na drobno nakrájené brambory, mletou sladkou papriku, sůl, pepř. Dolijte vodou a nechte vařit. Asi po 20 minutách přidejte rozetřený česnek a znovu krátce povařte. Na závěr přidejte zásmažku a za stálého míchaní ještě povařte cca 5 minut, dochuťte a polévku odstavte.

Jako přílohu můžete podávat bílé pečivo nebo chleba.

Autor: © Mgr. Jana VálkováFoto: © Hu Totya

Recept : Rychlá gulášová polévka s uzeninou | ReceptyOnLine.cz – kuchařka, recepty a inspirace

ReceptyOnLine / Jídla / Polévky, zavářky, vložky a zdobení do polévek / přesnidávkové (hutné obědové) / obědové polévky s masem, uzeninou / Rychlá gulášová polévka s uzeninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

30 minut(y)

Náročnost 2

Vytisknout Odeslat emailem

Polévka připravená do 30 minut. Je připravená z vody, kostky bujónu a koření s vložkou brambor a klobáskou nebo jinou uzeninou.

Ingredience:

250 g uzeniny (kabanos, párky, špekáčky …)
200 g brambor
50 g hladké mouky
30 g oleje
4 ks stroužky česneku
2 ks kostky hovězího bujónu
1 ks větší cibule
1,5 l vody
mletá paprika pálivá
majoránka
petrželka
kmín
pepř
sůl
chilli paprička na ozdobu

Postup:

  1. Nakrájíme kabanos či jinou uzeninu pěkně na silnější kolečka, oloupané brambory na kostičky
  2. Ploupeme také česnek a cibuli, česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na jemno
  3. Poté si v hrnci rozehřejeme olej, vložíme cibuli kterou zpěníme, posypeme moukou, připravíme světlou jíšku, vmícháme trochu mleté pálivé papriky, zpěníme a zalijeme 500 ml horké vody, důkladně promícháme a povaříme 5 minut
  4. Přidáme nakrájené brambory, osolíme a povaříme 10 minut, pak přidáme česnek, kmín, nakrájenou uzeninu, kostku hovězího bujónu a vaříme, dokud brambory nezměknou
  5. Nakonec polévku dolijeme vodou do obsahu 1,5 l, dochutíme majoránkou, pepřem, solí a necháme přejít varem
  6. Jednotlivé porce na talíři zdobíme nakrájenou chilli papričkou.

Doporučení:

Ostrou papriku lze nahradit sladkou nepálivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!

Nejnovější články

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále …

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále …

Sotva skončily Vánoce, už jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním.

Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, ale pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc.

Jestli se navíc snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující recept na lahodného nepečeného velikonočního beránka!

číst dále …

Beránek, mazanec i jidáše – upečte letos tradiční pochutiny z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky.

Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka jsou sice ty nejrozšířenější varianty, v posledních letech je ale střídají i jiné, například cizrnová, pohanková nebo čiroková mouka.

Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, a navíc vám většina z nich umožní péct i bezlepkově, takže mohou bez obav kouzlit i celiaci.

číst dále …

Březnové recepty. Jak je to s jarní očistou, o které se pořád mluví? Je opravdu třeba v jídelníčku po zimě něco pozměnit, nebo to zkrátka neřešit? My jsme zastáncem toho, že pokud se pokrmy připravují s láskou a z kvalitních surovin, je to to nejlepší, co si můžeme dopřát. Proto preferujme lokální potraviny, tedy ty ze sousedství.

Držitelé Regionální potraviny jsou pravidelně kontrolováni, díky čemuž jsou jejich produkty opravdu kvalitní, a navíc velmi dobré.

Abyste měli inspiraci, nachystali jsme pro vás dva recepty na každý den: pikantní fazolovou polévku a nealkoholický punč, a navíc dvě delikatesy, které už voní Velikonocemi: jehněčí kolínko na víně s celerovým pyré a jidáše s ořechy. Pojďme na to!

číst dále …

Velikonoce si jenom těžko umíme představit bez nadýchaného beránka, nazdobených kraslic nebo tradiční nádivky z kopřiv a poctivého uzeného. Pro voňavou uzenou pečeni od tradičního českého výrobce Uzeniny Příbram, která skvěle doplní nadýchanou nádivku, si letos můžete dojít do řeznictví ZEMAN maso-uzeniny.

číst dále …

Chystáte-li se na největší jarní svátky poctít svou rodinu nějakou specialitou, sáhněte po jehněčím. Mladé maso by totiž nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli. Nemusíte se obávat typické aromatické vůně skopového, jehněčí maso není tak výrazné. Naučte se zpracovat ne zcela obvyklý kus masa. Uvidíte, že úspěch bude zaručen!

číst dále …

Gulášová polévka

Gulášová polévka Dokonalá klasika, která nikdy neomrzí! Přesně taková je poctivá gulášovka – základem je kvalitní maso, dostatek cibule a dostatečně silný vývar, nejlépe hovězí.

TIP: Pokud máte doma otevřenou láhev červeného vína, můžete vzít 50–100 ml a přidat ho před nalitím vývaru. Počkejte, až se víno vypaří zpět na tuk (opět uslyšíte prskání tuku) a zalijte vývarem.

Dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak koupíte v každém supermarketu – prodává se v tubě podobné pastě na zuby a najdete ho u rajčat v konzervě.

Jednou týdně vám pošleme výběr nejzajímavějších receptů Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

  1. Co se týká masa, nejlepší je použít hovězí přední – ideální je loupaná plec nebo krk. Je to maso, které není až tolik libové a obsahuje kolagen, který dodá polévce výbornou chuť.
  2. Maso nakrájejte asi na centimetrové kostky. Cibuli nakrájejte najemno. Máslo a sádlo rozpusťte v silnostěnném hrnci na vyšším plameni.
  3. Přidejte maso a osmahněte ho ze všech stran dohněda. Pozor, pokud máte menší hrnec a hodně masa, osmahněte maso po částech. Pokud totiž do hrnce dáte masa hodně, ochladíte hrnec a maso se začne místo smažení dusit a pustí šťávu.
  4. Osmažené maso vyndejte děrovanou naběračkou (nepíchejte do něj!) do misky a nechte stranou.
  5. Do tuku vložte cibuli a orestujte ji do zlatohněda. Pozor, bude potřeba seškrabávat nápek. Stačí hrnec sundat z plamene a plochou vařečkou ho seškrábnout. To, že se nám nápek tvoří, je naprosto v pořádku, jedná se o proces karamelizace cukrů z masa a cibule a to se rovná chuť.
  6. Přidejte kmín a papriku, za stálého míchání restujte 30 vteřin, poté přidejte protlak, promíchejte a zalijte vývarem. Do polévky vložte i maso.
  7. Papriku je důležité osmažit, protože díky tomu krásně změní barvu na sytě červenou. Zároveň ale může rychle zhořknout, proto ji nesmíme smažit moc dlouho.
  8. Zalijte horkým vývarem a pozvolna vařte pod pokličkou do změknutí masa. Bude to v závislosti na druhu a vyzrálosti masa trvat kolem 60 minut.
  9. Až bude maso měkké, přidejte brambory nakrájené na menší kostičky, majoránku (promněte ji v dlaních) a česnek. Vařte dalších 10–15 minut, dokud nebudou brambory hotové. Nezapomeňte polévku míchat odspoda, bude čím dál hustší a začne se víc a víc přichytávat.
  10. Polévku není potřeba zahušťovat, ale kdybyste náhodou měli potřebu (třeba pokud chcete použít více vývaru, abyste měli více porcí), připravte si máslovou jíšku (na lžící másla zpěňte lžíci hladké mouky), nechte ji zchladnout a poté ji postupně vmíchejte do polévky.
  11. Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Ještě krátce provařte a servírujte s čerstvým pečivem.
Budete mít zájem:  EU zpřísňuje podmínky pro dovoz rýže z Číny

70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!

Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí.

Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup.

Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.

Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.

Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Související témata: Hlavní jídla , Maďarská kuchyně

Gulášová polévka s párky

  • Freddy Simspon4. 12. 2018 16:16:01 Já Mám hodně rád Gulášovou polévku….ale já jen ochutnávám.max. jí osolím nebo nakrájím párek…maso……ale už vím co si budu vařit za pár let na střední nebo vysoké škole! Odpovědět
  • MIBEK24. 5. 2018 16:50:36 Skvělá levná varianta gulášovky. Použil jsem masové špekáčky (3 ks) a jinak jsem recept vpodstatě zachoval. Špekáčky jsem namlel na masovém mlýnku, je to přeci polévka a ne buřtguláš. Brambory stačily dva. Všem praskalo za ušima. Díky. Odpovědět
  • Eliza16. 6. 2011 16:27:30 Odpovědět
  • Odpovědět
  • Anna Kocikova13. 6. 2011 22:03:51 Na 6 brambor a 6 nožiček párků-to mám na menší,decentní buřtgulášek pro 3 osobyNa polévku dělám podobně,jen trošku jiný postup-osmažím cibulku,přidám na kostičky brambory,mletou červenou papriku-vodu masox a až v závěru nakrájený párek.Máme rádi a za známou chuť posílám bodík+ Odpovědět
  • Odpovědět
  • Simona Kucerova:omlouvám se je to pul pytlíku koření a brabor já dávám 6 větších ale záleží jak moc má kdo rad v polévce brambory muže byt i víc Odpovědět
  • Simona Skolakova10. 6. 2011 07:08:29 Merylas:jsem si myslela,že to bude 1/2 pytlíku toho koření,aha takže brambor Odpovědět
  • Merylas(moderátorka)10. 6. 2011 07:01:02 Ten pytlík brambor jak velký? Kupuju 5 kg balení Odpovědět

Horizont

Nový rok nezačal dobře. Hned v prvním týdnu se ukázalo, že někteří obyvatelé mají teplotu, kašel atd. V předchozích letech by nás to nějak nezneklidnilo. Ale v současné době jsme zbystřili a zavoali na hygienickou stanici,  abychom požádali o test všech obyvatel. Testovací sanita přijela v pátek 9.1. Pozitivní výsledek se ukázal u dvou obyvatel.

Oba pozitivní obyvatelé byly v přísné karanténě. Kromě toho nám z hygienické stanice nařídili desinfekci celé budovy. Desinfekce proběhla ve čtvrtek 14.1.

Nikdo z obyvatel, kteří byli pozitivní a v karanténě naštěstí nebyl v kontaktu s klienty ani personálem stacionáře, takže ten nemusel být zavřený. Jen v den desinfekce jsme požádali klienty, aby zůstali doma.

Ve stacionáři jsme přišli kvůli Covidu přišli o dalšího klienta. Přes vánoce se nakazil a po vyléčení skončil v LDN a k nám už se asi nevrátí. Kromě něj jsme přišli o klientku, která se zohodla, že do proočkování sem chodit nebude. A ke konci měsíce přestal chodit další klient – odešel do domova zvláštním režimem. Jiné dvě klientky si naopak pobyta ve stacionáři rozšířily.

Od 15.1. byl otevřený registrační systém pro vakcinaci lidí nad 80 let proti covidu. Mluvilo se o tom, jak očkovací systém nefunguje, je v tom zmatek a kdesi cosi.

Ale naše zkušenost je taková, že – alespoň v ÚVN – to šlo jak po másle a během týdne už měli naši obyvatelé a mnozí klienti stacionáře první dávku za sebou.

A kdo si počkal – ať už záměrně nebo na něj tak rychle nepřišla řada – tak mohl být očkován o týden později přímo zde na Suchdole, což zařídil místní úřad, především paní místostarostka Štěpánková.

Středisková rada per rollam schválila volbu nové obyvatelky bytu č. 10.

Nejsmutnější zpráva nás zastihla na samém konci měsíce – v pátek 29.1. další obyvatelka penzionu. V Horizontu žila jen necelé 3 měsíce.

Počasí venku místy začalo vypadat opravdu zimně. Stala se věc v posledních letech takřka nevídaná – napadlo více než 3 centimetry sněhu. Samozřejmě nás to neodradilo od procházek.

tedy někoho – někdo zůstal za pecí. Ale našli se i nadšenci, kteří si chodili, resp. jezdili užívat krásy zimy.

Skoro to vypadalo, jakoby koronavirus donutil lidi chovat se nenormálně, tak se příroda mohla začít chovat normálně.

Na tři krále nám sem přišlo králů aspoň deset. Byli malí a roztomilí. Jen škoda, že museli zůstat „sociálně distancovaní“ za oknem.

Výtvarnice Hanka stále nemohla chodit na výtvarnou dílu. Vedla ji tedy většinou Adéla, který se po prosincové dovolené vrátila nabitá nápady. A nutno poznamenat, že opravdu stály za to a pod jejím vedením vznikaly opravdu pěkné věci. Klienti z nich byli nadšení a Horizont nově vyzdobený. Adélu ve vedení výtvarné dílny někdy vystřídala Veronika, které má nápadů také nadbytek.

Budete mít zájem:  Potraviny, které Vám dodají v zimě potřebné vitamíny, minerály a energii

Daniela od podzimu s klienty ve stacionářské pekárně pekla většinou cukroví. A tak asi cítila potřebu ze sebe ten nános cukru oklepat, takže se s klienty pustila do pečení chleba, nakládali utopence, dělali pochoutkový salát atd. A takový domácí chleba a vlastnoručně naložení utopenci – to dokázali všichni ocenit a při takových svačinkách se jim dělaly „boule za ušima“ jako Kájovi Maříkovi.

Ale ne že by se tu jen pracovalo. Došlo i na hraní.

A také na slavení – měli jsme tu troje narozeniny.

K naší radosti se nám ozvala paní Renata s Meginkou a začaly chodit ve čtrnáctidenním cyklu. V lednu to stihli dvakrát. Podruhé přišla dokonce s kolegyní, která právě se svým psíkem prodělává canisterapeutický výcvik. Obojí setkání byla fajn a doufáme, že budou pokračovat.

Jak je patrné, špatných a smutných zpráv byl dostatek. Ale pěkné chvíle jsme v Horizontu v lednu zažili také.

Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Tradiční gulášová polévka obsahuje maso, cibuli a vařené brambory. Má charakteristickou červenou barvu, kterou docílíme mletou paprikou. Polévka má výraznou chuť a měla by být dostatečně hustá.

Poctivá gulášová polévka rychle zasytí a zahřeje. Zapomeňte na instantní náhražky, vychutnejte si pravou chuť domácí gulášové polévky. Charakteristickou chuť jí dodává vynikající dušené hovězí maso a paprika společně s brambory.

Gulášová polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce středně pálivé mleté papriky, 1 středně velká cibule, 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína, 2 středně velké brambory, sůl.

Postup: Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle najemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou.

Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu.

Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.

Gulášová polévka z mletého masa

Ingredience: 300 g mletého masa, 30 g sladké papriky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 5 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 300 g brambor, 1 dl oleje, 2 špetky kmínu, 3 špetky pepře, 2 cibule.

Postup: Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme mleté maso, sůl, česnek, pepř a papriku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou směs přidáme do uvařených brambor. Vodu z brambor nesléváme. Zahustíme moukou a vodou. Na závěr dochutíme majoránkou.

Gulášová polévka s párkem

Ingredience: sádlo, 1 cibule, 6 nožiček párků, polohrubá mouka, gulášové koření asi půl pytlíku, 6 brambor, masox, sůl, majoránka, 2 litry vody.

Postup: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, zaprášíme moukou. Směs dáme z plotny, přidáme gulášové koření, vodu a dáme zpět na plotnu. Přidáme brambory, masox, povaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme majoránku, osolíme, podáváme.

Gulášová polévka bez masa

Ingredience: 100 neanglické slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 ks paprikové klobásy, 2 lžičky soli, 2 lžičky sušené majoránky, 4 ks brambor, 1 lžíce hladké mouky, 2 ks cibule, 4 ks rajčat, 3 stroužky česneku, 1 ks nakládané feferonky, 1 hrst petrželky, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce gulášového koření, 1 lžíce mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté pálivé papriky, 2 lžíce másla, ½ lžičky kmínu.

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na malé kousky, paprikovou klobásu na ¼kolečka.

V hrnci zahřejeme olej s máslem (můžeme nahradit sádlem, do této polévky je to výborné), přidáme cibuli a krátce orestujeme, dále přidáme nakrájenou slaninu a klobásky, po chvilce také česnek, a společně důkladně orestujeme.

Přidáme mletou červenou papriku, pálivou papriku, gulášové koření a vše promícháme. Přidáme hladkou mouku, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme trochou horké vody a necháme chvilku provařit. Mouky dáváme méně, protože na zahuštění použijeme ještě nastrouhaný brambor.

Mezitím si v malém kastrůlku spaříme rajčata, ze kterých potom odstraníme slupku, dužinu pokrájíme na kousky a přidáme do základu polévky. Přidáme také nadrobno nakrájenou feferonku a dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a kmínem, celé promícháme a zalijeme 1,5 l vody.

Jeden brambor nastrouháme najemno, zbylé nakrájíme na kostičky a vše přidáme do polévky. Polévku vaříme podle brambor cca 15–20 minut, přidáme majoránku, případně sušenou petrželku (pokud nemáme čerstvou) a ještě krátce provaříme. Tuto gulášovou polévku zdobíme na talíři čerstvou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem.

Gulášová polévka z hovězího masa

Ingredience: 400–500 g hovězího předního masa (kližka, krk), 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, olej, mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, kmín, sůl, mletý pepř, 4 středně velké brambory, majoránka, 3–4 stroužky česneku, zelená petrželka.

Postup: Omyté a osušené maso nakrájíme na kostičky a prudce orestujeme na rozpáleném oleji. Až se maso zatáhne, přidáme pokrájenou cibuli a chvíli společně smažíme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, opaprikujeme.

Zaprášíme moukou, dobře promícháme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou (cca 1,5 l). Promícháme a vaříme do změknutí masa. Když je maso měkké, přidáme oloupané a na kostičky pokrájené brambory, majoránku, a dovaříme do změknutí brambor.

Podle potřeby dosolíme, opepříme a dochutíme rozmačkaným česnekem. Nakonec vmícháme posekanou zelenou petrželku. Podáváme s pečivem.

Gulášová polévka s klobásou

Ingredience: 2 klobásy, 5 brambor, 1 cibule, 1 masox, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 3 stroužky česneku, 1 lžíce sladké papriky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 lžička majoránky, ½ lžičky kmínu, sůl.

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. V hrnci orestujeme na oleji cibuli, oloupanou a nakrájenou najemno, dorůžova. Přidáme červenou papriku, promícháme s cibulí a ihned zalijeme teplou vodou.

Dále přidáme nakrájené brambory, kostku vývaru a dochutíme kořením a solí. Za občasného míchání vaříme cca 25 minut (až brambory změknou). Nakonec přihodíme na kolečka pokrájené klobásy a zahustíme moukou rozmíchanou cca ve 2 dcl studené vody. Vše promícháme a povaříme 5 minut.

Nakonec přidáme prolisovaný česnek, popřípadě dosolíme a dochutíme pepřem.

Rychlovka

  • Ingredience: 1 instantní gulášová polévka, ½ l vody, 3 stroužky česneku, olej.
  • Postup: Na oleji orestujte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte instantní polévku, 10 minut provařte, přidejte rozmačkaný česnek a podávejte.
  • Autor: © sveviFoto: © Per Bjorn

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector