Fenyklový čaj a jeho největší zdravotní benefity

Fenyklový čaj a jeho největší zdravotní benefityPříprava čaje rozhodně není složitou a čas beroucí záležitostí. Je celkem škoda, že sypaný čaj stále zůstává uzavřený především pouze v čajovnách a pro mnohé (např. lidi, restaurace a kavárny) představuje něco příliš vzdáleného a složitého. V porovnání se sáčkovým čajem však sypaný čaj nabízí mnohem více a při jeho rozmanitosti není problém najít čaje, které si připravíte bez hlubších znalostí během krátkého času mezi ranním vstáváním a odchodem do práce.

V duchu příjemné ceny, vysoké praktičnosti a dostupnosti patří sáčkové čaje k nejvíce preferovaným čajům.

Po bok sáčkových čajů se brzy postavil čaj volného listu a naše země tímto patří k světovým unikátům – máme k dispozici skutečně pestrou škálu sypaných čajů z tradičních i méně známých zemí produkujících čaj.

Vyjma toho umíme čaj připravit a podávat v nesčetném množství variant zahrnujících jak styly různých národů, tak současné metody prezentující vývoj čajové kultury.

Na řádcích níže si představíme několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.

Kvalita sypaného čaje

Sáčkové čaje jsou obvykle směsí nepříliš kvalitních čajů pocházejících z různých zemí. Výjimky z tohoto pravidla samozřejmě existují, rozhodně však nejsou pravidelnou součástí různých obchodních řetězců.

Velmi drobně nadrcené lístky sáčkových čajů vytvářejí velkou reakční plochu, čímž se v průběhu skladování zvyšuje míra vyprchávání esenciálních olejů a obecně složek majících vliv na chuť, vůni a zdravotní účinky čajů.

Pokud nakupujeme sáčkové čaje, většinou nemáme absolutně žádnou kontrolu nad čerstvostí čaje – na obalu je uvedené pouze datum minimální trvanlivosti, nenajdeme zde však údaj o datu sklizně čajových lístků. Samotné obaly jsou často velmi vzdušné, což rozhodně není žádoucí pro správné skladování čaje.

V případě sypaného čaje všechny tyto negativa odpadají – známe údaj o čerstvosti sklizně a čaje jsou balené např. vakuově nebo v uzavíratelných zipových sáčcích, což zaručuje uchování kvality a čerstvosti.

Pozn.: na základě jednoho výzkumu kleslo množství v zeleném čaji nejvíce zastoupeného katechinu epigallocatechin galátu v průběhu šesti měsíců skladování o 28% v domácích podmínkách, zatímco epigallocatechin (pozn.

: v případě obou látek se jedná o významné čajové antioxidanty) vyprchal z čajových lístků z 51%. Proto je nejlepší pít zelený čaj co možná nejčerstvější, což zaručí nejlepší senzorický a zdravotní přínos.

Odkud čaj pochází?

Pokud nakupujete sáčkové čaje z obchodu, většinou zde není možnost zajistit, aby se čaj mohl vrátit zpět k farmáři. V případě sáčkových čajů je více pozornosti a finančních prostředků směřováno k ochutnávačům a na balení a propagaci produktu.

V porovnání s tím čaj volného listu a z jedné země generuje větší zisky farmářům, protože neplatíte za balení a pěstitelé a zpracovatelé čaje mají větší dovednosti. A nakonec za tento odstavec, určitě je lepší znát celou cestu daného výrobku (tzn.

umožnit v každé fázi života produktu jeho návrat ke zdroji), než si pořizovat bezejmenný produkt, kde nejsme schopni tento parametr identifikovat.

Rozmanitost proti jednotvárnosti

Pokud se jedná o čajové sáčky, obvykle je obsažená směs čajů vždy stejné chuti. O to se starají ochutnávači, kteří zajišťují zachování takové chuti čaje, na kterou jsou zákazníci zvyklí.

Mnohdy to není jednoduchá činnost, neboť chuť lístků nelze vždy ovlivnit a záleží na mnoha faktorech (např. klimatické podmínky, kvalita sklizně nebo rozdíly ve způsobu zpracování). Ať tak či tak, kdybyste ochutnali produkci každé země zvlášť, každý čaj by chutnal rozdílně.

Velmi zde souhlasím s tvrzením (a samozřejmě je to otázka osobního vkusu), že spotřebitel dostává v případě čajového sáčku jednotný produkt – předvídatelný, spolehlivý a bez života – pravý opak světa sypaného čaje.

A v případě, že byl tento čaj špatně skladován, může být výsledný nálev skutečně nudným nápojem na hony vzdáleném sypanému čaji a jeho skutečné chuti a vůni.

Cestou čajové rozmanitosti

Při této cestě zjistíte, že čaj dosahuje stejné hodnoty, jako např. víno nebo různé druhy výběrových káv. Historie čaje je dlouhá tisíce let a vliv čaje na světové dění rozhodně není zanedbatelný.

První zmínky o pití čaje a jeho posunu z využití pro čistě léčivé účinky do sofistikovaného nápoje pochází z Číny a do dnešní doby známe bohatou paletu čajových sort ala čaje bílé, zelené, černé, částečně oxidované (oolongy), žluté, fermentované (např. pu erhy) a ochucené.

A pokud budete čaje sledovat o málo více, zjistíte, že mnohé jsou vyvinuty za účelem napodobení vůně konkrétní květiny nebo ovoce (bez přidaných vonných extraktů). Nejen takto vyšlechtěné kultivary, ale také způsoby jejich zpracování bývají často napodobovány jinými farmáři na jiných územích, což vytváří další a další chuťově a aromaticky rozdílné čaje.

Množství připravených nálevů

Pokud louhujeme sáček čaje, tak jej obvykle po jednom použití vyhodíme. V případě čaje sypaného můžeme čajové lístky zalít několikrát, přičemž se nám s každým nálevem dostane chuťově a aromaticky lahodného čaje. Chuť takto připravovaných čajů se každým nálevem trochu více vyvíjí, což je dáno rozdílnými látkami, které se do nálevů uvolňují.

Varianty přípravy čaje

Na přípravu sypaného čaje můžeme nahlížet hned několika způsoby. Můžeme jej připravovat na základě způsobů poplatných dané zemi, ze které pochází, nebo můžeme sledovat mistrné způsoby práce s čajem, nebo se např.

může jednat o použití čaje coby rozvíjení mindfulness (všímavosti). Zohledňovat můžeme také čas, který s čajem chceme strávit. Čaj může představovat jak rychlý ranní povzbuzující nápoj, tak také nápoj relaxační.

1. Příprava čaje v misce

Pokud se nejedná o drobnolisté a rychle se louhující čaje, stačí mít po ruce hlubší misku, nasypat do ní trochu čajového listí a zalít vše vodou. Dále už stačí jen postupně upíjet čajový nálev, případně dolít vodu.

Výborné pro tento účel je např. Dan Cong Phoenix, Vodní víla, černé čaje Keemun Mao Feng, Golden Monkey nebo letní a podzimní čaje z Darjeelingu.

A netřeba se bát experimentovat také s dalšími čaji, které rádi popíjíte.

2. Příprava v testeru / gaiwanu

Jednoduchá a svižná varianta přípravy čaje. Stačí mít k dispozici pouze gaiwan a misku na slití, v případě čajového testeru se prodává celá sada i s miskou o stejném objemu. Opět stačí pouze nasypat čajové listí a zalít vodou. Zde už můžete použít skutečně široké spektrum čajů a záleží zde především na tom, nakolik se chcete věnovat teplotě vody a době louhování.

3. Příprava většího množství čaje

V případě této varianty stačí mít k dispozici louhovačku, konvičku (příp. druhou louhovačku), sítko na slití nálevu a misky, do kterých čaj rozlijeme. Složitost přípravy je dána pouze výběrem čaje. Např. japonský zelený čaj vyžaduje v tomto směru nejvyšší kontrolu jak teploty vody, tak délky louhování.

Oproti tomu čaje typu oolong dobře snáší různé teploty i doby louhování.

Stejně tak pro černé čaje, které lze bez obav zalít vroucí vodou, není během jejich louhování nutná časová přesnost, a pokud na lístky vyloženě nezapomenete, i tak se vám dostane chuťově a aromaticky skvělého nápoje, který bude mnohem větší smyslovou a energetickou vzpruhou, než čaj uvězněný v nálevovém sáčku.

Čaj pro relaxaci

Pokud máme dostatek času, může popíjení čaje a jeho příprava s tím spojená představovat báječnou relaxaci, do které zapojíte všechny své smysly a která vás na několik chvil „odpojí“ od okolního světa a vyčistí mysl. Pro tyhle momenty se vyplatí používat čaje vyšších sort, které mají po všech stránkách bohatý charakter a můžete si je vychutnat v několika nálevech.

K výbornému čaji je dobré zvolit nějaké hodnotnější čajové náčiní nebo takové, ke kterému máte určitou osobní vazbu a s kterým se budete cítit třeba jako se starým přítelem. K různě provedeným konvičkám a šálkům je výborné např. čajové moře nebo čajové sošky. Uvidíte, že tímto způsobem začnete čaj vnímat v novém světle.

Prémiové jakostní sypané čaje z celého světa. Sypané čaje v nejširším sortimentu na trhu

Tolik legend a příběhů se snad nevypráví o žádné jiné lidské činnosti. Vše, co se točí kolem čajových lístků, je opředeno malými i velkými záhadami. Jejich objevení, rituály přípravy, kultura Čaj je prostě zajímavý po všech stánkách. O jeho účincích a skvostné chuti se vyprávějí příběhy už bezmála pět tisíc let.

Prapůvodně byly slovem čaj (japonsky Oča nebo Rjokuča, čínsky Luchá) označovány pouze lístky čajovníku čínského, stálezeleného keře subtropického až mírného pásma.

Ať už ho tři tisíce let před naším letopočtem našel čínský císař Shen Nung, nebo to byl v roce 495 japonský hlasatel buddhismu Svatý Bodhidharma, na každý pád vznikl fenomén, jaký nemá na světě obdoby.

Nejprve se čaj podával pouze na císařském dvoře a byl jen zelený. Ve 14. století se začalo experimentovat s křížením čajovníků, hledáním nových chutí a forem zpracování. Ještě v 17. století byl čaj prodáván výhradně v lékárnách.

Tehdy lidé zjišťují, že východní medicína funguje, a poptávka po čaji prudce roste. Nejde už jen o nefermentované zelené lístky čajovníku, ale také čaje černé, Oolongy, Rooibos, Honeybush, byliny a jejich směsi.

Sypaný čaj a jeho účinky na zdraví zajímají lékaře i vědce. Studie prokazují, že neobsahuje žádné kalorie, výborně zahání žízeň, lehce povzbuzuje a pomáhá při nejrůznějších potížích. Evropa, Amerika i Austrálie je čajem fascinována. Asie moc dobře ví, jaký poklad světu přináší.

Dva čajovníky, stovky chutí

Stálezelený keř rodu Camellia, čeledi čajovníkovité se vyskytuje ve dvou původních druzích Camellia sinensis čajovník čínský a Camellia assamica čajovník indický.

Pěstují se zejména v Asii nebo Africe, nezřídka jsou kříženy. Asi polovinu světové produkce čajů zajišťují Čína a Indie.

Z lesklých a oblých čajových lístků se vyrábí zelený čaj, černý čaj, bílý čaj, Oolong a Pu Erh.

Čím výše jsou položeny čajové zahrady, tím je sklizeň kvalitnější.

Poprvé se lístky mohou škubat na čtyřletých keřích, a to třemi způsoby: standardní sklizeň (dva lístky a jeden listový pupen), střední sklizeň (tři lístky a jeden pupen) a hrubá sklizeň (čtyři lístky a pupen). Čajovníky mohou růst 40-100 let.

Budete mít zájem:  Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?

 Zpracování čajových lístků má řadu podob. Záleží na regionálních zvyklostech a typu čaje. Vždy ale zahrnuje čtyři kroky zavadnutí lístků, svinování, fermentaci a sušení. Čaje černé jsou fermentovány, zelené a bílé vůbec.

Bílý čaj se vyrábí z prvních čajových lístků, horních, ještě nerozvinutých. Jde o poupata pokrytá krátkými bílými chloupky (tipsy). Podle nich má čaj název.

Pochází z první jarní sklizně, která probíhá před obdobím dešťů a je velmi krátká trvá jen několik týdnů. Bílý čaj se suší, ale nefermentuje, zpracovává se minimálně, takže si zachovává originální čistotu.

Vyrábí se především v Číně, na Cejlonu a také třeba v africké Keni. Výluh má barvu světlé slámy a skvělé preventivní účinky. 

Mnoho lidí si myslí, že zelený čaj pochází z jiné rostliny než čaj černý. Ve skutečnosti mají stejný zdroj – čajovník, jen jsou jinak zpracovány. Zelený čaj se po sklizni nechá zavadnout a ošetří se buď párou, nebo nahřátím na velkých pánvích. Tím dojde k zastavení oxidace enzymů.

Čaj si uchová barvu a přirozené aroma i chuť. Jeho výluh bývá jiskrně žlutý až tmavě jantarový. Zelený čaj je oblíbený v Číně a v Japonsku, stává se stále populárnějším i na Západě.

Jsou mu připisovány mnohé zdravotní benefity, například posílení imunity, pozitivní vliv na krevní tlak a detoxikace.

V případě, že se čajové lístky fermentují, vzniká černý čaj. Během fermentace je šťáva listů vystavena působení kyslíku, kterým se mění barva listu ze zelené na černou a také chuť a aroma.

Nálev má často mahagonovou až velmi tmavou barvu. Slavné černé čaje produkuje Indie nebo Cejlon.

Mezi jejich vlastnosti patří povzbuzující efekt, pomáhá při nachlazení a působí antibakteriálně.

Smlsněte si na ovoci

Jméno čaj dáváme i nálevům připraveným z různých částí ovoce nebo jiných rostlin a bylin. K přípravě těchto nálevů ovocných čajů se používají obvykle sušené kousky ovoce, přidává se koření a byliny. Z ovocných složek je nejčastěji zastoupeno jablko, plody šípku, ibišek, jahody, maliny, ananas a pomeranč, ale v menším množství samozřejmě i další druhy.

Lahodnou chuť i vůni těmto ovocným čajům obvykle přidává koření (skořice, anýz) nebo bylinky (mateřídouška, citrónová tráva, zázvor). Ovocné čaje lze pít teplé i studené, vyznačují se bohatou ovocnou vůní a chutí, neobsahují kofein.

Protože jsou plné vitaminů a antioxidantů, podporují obranyschopnost, jsou protizánětlivé a zlepšují krevní obraz.

Není bylina, aby na něco nebyla

Bylinné čaje se připravují z částí bylin, jejich směsí nebo kombinací bylin s pravým čajem. Bylinky se také přidávají k ovoci, přičemž jejich obsah by měl tvořit minimálně 50 %. Bylinám se tradičně připisuje pozitivní vliv na zdraví.

Jejich znalost se přenáší z generace na generaci a je také středem pozornosti mnoha vědeckých studií. Za tímto účelem se účinné složky bylin extrahují a koncentrují, aby je bylo možno sledovat v dostatečně průkazné dávce.

Je ověřeno, že bylinné čaje mezi jiným pomáhá při infekce, podporují trávení a uklidňují.

Čaje nečaje

Zcela zvláštní kategorii tvoří čaje, které se vyrábí z kůry jihoamerických stromů (Lapacho), větviček a lístků jihoafrického keře (Rooibos, Honeybush) nebo listů jihoamerických stromů (Maté). Každý má specifickou technologii výroby a unikátní přínosy. Patří mezi ně například stimulace látkové výměny, detoxikace.

Fenyklový čaj

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli mohou nastat nějaké komplikace při dlouhodobějším používání (déle, než 2 týdny) fenyklu při mírných žaludečních a střevních nevolnostech a slabších ranních křečí v břiše.

Téměř pravidelně mám ráno hned po probuzení křeče v břiše, které jsou spojeny s plynatostí. Do pár minut vždy odezní. Byl mi doporučen fenykl, ale prý se nemá požívat déle, než 14 dní. Prozatím se mi zdá, že účinkuje, tak, jak má.

Mohu ho tedy užívat i po těch 2 týdnech? Děkuji, Jaroslav.

Odpovídá lékař:

Dobrý den. Fenykl je poměrně „šetrná bylinka“, jeho užívání je možné třeba i u kojenců nebo těhotných žen. Ale samozřejmě, jako u mnoha jiných bylin, platí všeho s mírou.

Teoreticky se některé silice obsažené ve fenyklu mohou v těle hromadit a časem metabolizovat na jiné produkty, které mohou mít slabé hormonální nebo narkotické (uspávací) účinky.

Vědecky ovšem není přesně podloženo, jak vysoké dávky a jak dlouho by se musely užívat, aby se tyto nežádoucí účinky projevily. V mnoha zdrojích se dlouhodobější užívání fenyklu nezapovídá, nicméně oficielní údaj úřadu pro kontrolu léčiv je skutečně takový, že by se fenykl neměl užívat déle než 2 týdny.

Takové doporučení zpravidla bývá učiněno proto, že není prokázána bezpečnost delšího užívání. Proto i moje lékařská (a lehce diplomatická) odpověď musí být taková, že dlohodobé užívání byliny nemohu doporučit.

Nicméně sama bych se asi nebála užívat fenyklový čaj o něco déle, zejméne pijete-li ho jen jednou denně. Může také střídat pití fenyklu s jinými čaji, které mohou mít příznivý vliv na trávicí soustavu (např. heřmánek, máta). Další věc ovšem je, co Vaše problémy způsobuje. Pokud přetrvávají déle, bylo by vhodné nechat se vyšetřit lékařem. S pozdravem.

Čaj z Vilcacory

Dobrý den,může matka užívat čaj z Vilcacory,když nemá…

Marjánkový čaj,

Dobrý den, vážená poradno, Od rodinného přítele…

Čaj

Dobrý den, od 6 měsíce dávám svému synovy k pití…

Femtolasik

Dobrý den, v březnu tohoto roku jsem podstoupil femtolasik na obě dvě oči. Nyní…

Femtolasik

Dobrý den, v březnu tohoto roku jsem podstoupil femtolasik na obě dvě oči….

Femtolasik

Dobrý den, původně jsem měl jiný dotaz, ten dám na konci. Ale teď mám jiný…

Feno

Paní doktorko, moc děkuji za předešlé odpovědi.Ještě bych se chtěla zeptat zda…

FENO vyštření

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak probíhá FENO vyšetření (měření oxidu dusnatého…

Fenobarbital

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je mozne, aby 9mesicni dite, ktere…

Fenofix

Dobrý den, užívám Fenofix 267 mg Fenofibratum (90 tobolek) a chtěl bych vědět,…

Fenolax 5 mg

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, za jak dlouho začne učinkovat tableta Fenolax…

Feochromocytom

Vážený pane doktore,v lednu tohoto roku mi byl náhodně zjištěn útvar na nadledvině…

Fermalac vaginal

Dobrý den, chci se zeptat jestli během používání přípravku Fermalac vaginal…

Fermalac Vaginal

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je pro mě tento přípravek vhodný. Před…

Fermalac vaginal

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžu tobolky Fermalac vaginal používat,…

Fermalac vaginal

Minulý týden jsem brala antibiotika a spustila se mi opět vaginální mykóza,…

Fertilita

Dobrý den, byla mi zjištěna cysta na vaječníku. S manželem se snažíme a miminko…

Fertilman

Dobrý den potřeboval bych poradit jak mohu dlouho užívat fertilman děkuji za…

Antikoncepce

Dobry den, Mam dotaz ohledne me hormonalni antikoncepce. Bohuzel jsem spatne…

Bolesti konečníku

Mám obrovské bolesti konečníku při stolici, ale někdy i mimo ni, ale vždy jde…

Výtok z prsu

dobrý den,již delší dobu mám výtok z jednoho prsu,nejprve je hustý šedý ale…

Pálení celého těla

Dobrý den, jelikž nevím kam můj dotaz zařadit, obracím se na vás. Je mi 49 let,…

Vyrážka na penisu

Dobrý den, u kořene penisu se mne udělal velký červený pupen, o co by se mohlo…

Bolesti hlavy

Je mi 18 let a mám na vás dotaz. Mám nízký tlak takže se mi skoro furt motá…

Cukající palec

Dobrý den, před pár dny se mi začalo objevovat podivné cukání palce na pravé…

Vyrovnaná lordosa

Dobrý den, mam bolesti zad a dnes jsem byla na RTG, ovsem ortoped mi nic nevysvětlil….

Krev ve spermatu

Dobry den..obcas se mi objevi cervene zbarveni sperma ..byl jsem pred pul rokem…

Výtok je cítit močí

Dobrý den, mám slabounký nažloutlý výtok, který je ale hodně cítit močí,což…

Zánět žaludu

Dobrý deň Vám prajem . Mám asi takýto problém. Kuk fotografia

Fenyklový čaj – 14 léčivých účinků

Hnědozelená semena fenyklu se používají v tradiční medicíně v Indii, Číně i na Středním východě. Ve starověkém Řecku je používali olympionici ke zvýšení vytrvalosti a podpoře dlouhověkosti. Semena fenyklu jsou bohaté na vitamíny A, B-komplex, C a D, aminkoyseliny a mnoho dalších živin.

Z fenyklových semen se nejčastěji připravuje čaj, který má celou řadu léčivých účinků. Zdravé zdraví vám dnes představí 14 léčivých účinků fenyklového čaje. O semenech fenyklu je známo, že uvolňují svaly a stimulují tok žluči, což snižuje bolest a zlepšuje trávení. Fenyklová semena také vylučují plyny z těla a zmírňují nadýmání.

To podporuje krevní oběh v zažívacím traktu, a tím se zlepšuje celkový trávící proces. Fenyklová semena jsou dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž udržují tlusté střevo zdravé. Řada důkazů hovoří o tom, že semena fenyklu dokáží zmírnit i příznaky syndromu dráždivého tračníku. Tím, že fenykl zlepšuje trávení, umožňuje tělu lépe vstřebávat živiny.

To vás udrží syté a sníží to vaše chutě. V konečném důsledku to pomůže při hubnutí. Fenykl zároveň pomáhá snížit hladinu glukózy, potlačuje chuť k jídlu a pomáhá zbavit se přebytečných tekutin a odpadu z těla. Egyptská studie uvádí, že fenykl byl po staletí používán k léčení onemocnění dýchacích cest.

Bylinka se také používala k léčbě kataru v horních cestách dýchacích. Fenykl mimo jiné pomáhá uklidnit křeče v dýchací soustavě, čistí dýchací cesty a udržuje respirační onemocnění v šachu. Fenykl je doporučován i při léčbě onemocnění dýchacích cest, jako je zánět průdušek a chronický kašel.

Existuje souvislost mezi játry a zdravím srdce, které si většina z nás není vědoma. Játra jsou místem, kde se vyrábí a rozkládá cholesterol. Zdravá játra rozkládají a regulují cholesterol mnohem efektivněji. Fenykl podporuje funkci jater, a díky tomu nepřímo i zdraví srdce.

Tato bylinka je také vynikajícím zdrojem vlákniny.

Vláknina zabraňuje vstřebávání cholesterolu a chrání před srdečními chorobami. Fenykl je vynikajícím zdrojem draslíku. Pomáhá kontrolovat krevní tlak a působí proti nežádoucím účinkům sodíku. Tím zabraňuje hypertenzi a v konečném důsledku i srdečním chorobám.

Budete mít zájem:  Jak funguje imunitní systém?

Fenykl je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Je to silný antioxidant, který posiluje imunitní systém. Obsahuje selen, který může pomoci stimulovat produkci T-buněk. Mimo to má antimikrobiální vlastnosti, které napomáhají posílení imunity. Bylo zjištěno, že extrakty z fenyklu mohou být potenciálně užitečné při léčbě glaukomu. Můžete použít fenyklový čaj jako oční tonikum, nebo oční kapky.

Podle íránské studie jsou extrakty z fenyklu prospěšné při zlepšování vidění. Fenykl je bohatý na vitamín C, který hraje významnou roli při ochraně očí. Vzhledem k tomu, že oči mají vyšší rychlost metabolismu, mají dodatečnou potřebu antioxidační ochrany, kterou fenykl díky vysokému obsahu vitamínu C nabízí.

Pode studie Oregonské státní univerzity mohou nižší hladiny vitamínu C v očních čočkách zvýšit riziko vzniku šedého zákalu. Antioxidanty ve fenyklu chrání oči před účinky podmínění makulární degenerace. Někteří lidé používají fenyklový čaj k léčbě zánětu spojivek.

Fenykl je jednou z potravin obsahujících fytoestrogeny, které podle jedné italské studie podporují hormonální rovnováhu. Fenykl obsahuje fytohormony, které pomáhají regulovat vlastní hormony v těle a zabraňují tak případné hormonální nerovnováze.

Co se týče regulace štítné žlázy a systému žláz, je nejdůležitějším hormonem progesteron, který ve fenyklu také najdeme. Studie provedené v USA prokázaly schopnost semen fenyklu léčit syndrom polycystických vaječníků, což je nejčastější hormonální porucha u žen v reprodukčním věku.

V jedné studii bylo zjištěno, že fenykl dobře působí na některá zánětlivá onemocnění. Bylinka zvyšuje aktivitu antioxidantu s názvem Superoxid dismutáza, který přispívá ke snížení hladiny zánětu. Podle bombajské studie je fenykl jednou z bylin, které se ve velké míře používají k léčbě příznaků artritidy. Íránská studie zase prokázala vynikající osteoprotektivní vlastnosti fenyklu. Některé studie ukazují na účinnost fenyklu při léčbě bolestivých menstruačních křečí. V roce 2002 proběhla v jedné íránské střední škole studie, která testovala vliv extraktu z fenyklu na dívky trpící bolestivou menstruací.

Z výsledků studie vyplynulo, že fenykl může výrazně snížit menstruační bolesti, nevolnost i slabost. Menstruační bolesti jsou podle studie pravděpodobně způsobeny nadměrnou kontrakcí děložních svalů, které vedou ke snížení objemu krve. Fenykl tyto svaly dokáže uvolnit, a tím i potlačit křeče.

University of Maryland Medical Center zjistila, že fenyklový čaj může pomoci snížit příznaky koliky. Je to dáno tím, že bylinka zklidňuje trávící trakt a vytlačuje plyny. Fenykl může mít relaxační účinek na střeva dětí.

Nicméně, studie fenykl nedoporučuje pro kojence do 4 měsíců. V Itálii vědci zjistili, že fenyklová infuze pomáhá předcházet nadýmání a žaludečním křečím u dětí. Na druhou stranu, fenykl může být pro děti v některých případech nebezpečný, proto je dobré se před použitím poradit s lékařem.

Fenykl je považován za přírodní odčervovací prostředek. Fenyklový čaj má projímavé účinky, které podporují střevní pohyby, což může pomoci vypláchnout parazity z vašeho trávícího traktu. Semínka fenyklu působí na parazity jako sedativum. Některé studie předpokládají, že paraziti nemohou ve stavu klidu snášet vejce, což znamená, že fenykl brání jejich dalšímu množení. Indická studie zjistila, že fenykl má vlastnosti, které dokáží zmírnit komplikace spojené s cukrovkou. Bylo zjištěno, že 250 miligramů fenyklu dokáže výrazně snížit hladinu glukózy v krvi u krys, které byly testovány, což ukazuje na podobné možnosti u lidí. Fenykl je dobrým zdrojem vitamínu C, což diabetikům také může pomoci, protože vysoký příjem céčka může snižovat hladinu cukru v krvi u lidí trpících cukrovkou 2. typu.

Fenykl má nízký glykemický index. Obsahuje draslík, který zvyšuje citlivost na inzulín, což je pro diabetiky dalším pozitivním ukazatelem. Studie University of Maryland Medical Center provedena na více než 2000 lidech zjistila, že přiměřená hladina hořčíku v potravě může ochránit proti diabetu 2. typu.

Podle americké studie mají doplňky s fenyklem potenciál k ochraně proti rakovině prostaty. Fenykl obsahuje četné biotaktivní sloučeniny, včetně quercetinu, které mají protinádorový účinek. Fenykl zároveň nabízí vynikající protizánětlivé účinky, za které pravděpodobně odpovídá rostlinná živina anethol. Tato sloučenina brzdí záněty a zároveň brání přeměně normálních buněk na ty rakovinné.

Při léčbě rakoviny je důležitý i obsah vitamínu C a vlákniny. Podle studiu z Tennessee State University inhibuje fenykl růst rakovinných buněk plic a tlustého střeva.

Zároveň omezuje aktivitu proteinu zvaného NF kappa B, který je zodpovědný za řadu zánětlivých onemocnění, včetně rakoviny.

Fenykl má pozoruhodný rakovinový potenciál proti rakovině jater, prsu a tlustého střeva.

Fenykl obsahuje některé esenciální oleje, jako jsou anethol, myrcen a limonen, z nich všechny vykazují protizánětlivé vlastnosti, které mají potenciál při léčbě onemocnění kůže, jako je akné. Fenykl také pomáhá odstranit přebytečnou tekutinu v kůži, která by jinak mohla přispět ke vzniku akné. Rozdrťte 1-2 polévkové lžíce fenyklových semen. Rozdrcená semena dejte do velkého hrnku a zalijte horkou vodou. Voda nesmí být vařící. Poté zakryjte a nechte 10 minut louhovat. Hotový fenyklový čaj můžete osladit medem. Ideální dávkování je 5-7 gramů fenyklových semen v čaji denně. Fenyklový čaj může zvýšit citlivost na slunce. Výsledkem může být spálení kůže. Dále může vyvolat alergii. Jedinci, kteří jsou alergičtí na mrkev, pelyněk a celer mají zvýšené riziko vzniku alergické reakce na fenykl. U těhotných žen může fenykl přinést menstruaci a způsobit potrat. V těhotenství je proto lepší se fenyklovému čaji vyhýbat. Fenykl může reagovat s některými léky a zabránit tak jejich metabolizaci. Může narušit fungování endokrinního systému. Autor: jad

Fenyklový čaj – 14 léčivých účinků. Fenyklový čaj z fenyklových semen má úžasný léčivý potenciál. Zlepšuje trávení, léčí akné, zmírňuje artritiduZdravá výživa

Podívejte se na 21 nemocí, které dokáže léčit šálek fenyklového čaje

Fenyklový čaj je nápoj vyrobený z mletých, drcených, sušených fenyklových semen ve vařící vodě. Tento jedinečně ochucený nápoj má mnoho potenciálních účinků na zdraví.

Čaj je již dlouho používán jako trávicí pomůcka a semínka fenyklu se běžně konzumují před jídlem nebo po jídle, aby se zlepšila trávicí účinnost. To je ovšem jen začátek účinku fenylu na tělo.

Vzhledem k vysoké koncentraci anetolu, estragolu, fytonutrientů, minerálů, vitamínů a těkavých olejů má fenyklový čaj antioxidační, antibakteriální, antispazmodické a protizánětlivé vlastnosti.

Většina lidí zná pouze fenykl jako chutné koření, která je součástí mnoha polévek, a zeleninových pokrmů. Sušené fenyklové semeno má chuťovou kvalitu anýzu a je často zaměňováno za jiné silné koření.

Tato pružná trvalka (Foeniculum vulgare)  se nejčastěji vyskytuje ve středomořské oblasti, ale díky své popularitě a odolnosti se nyní může nacházet v různých částech světa.

V minulosti byla široce používána v tradičním lékařství v Číně, Indii a na Středním východě, avšak v nedávné době se stala populárnější jako bylinný prostředek ve zbytku světa.

Výhody fenyklového čaje

Pojďme se podívat trochu blíž k některým impozantním přínosům fenyklového čaje pro zdraví.

Fenyklový čaj pomáhá léčit pálení žáhy v důsledku přítomnosti fytoestrogenu. To inhibuje svalové křeče, zlepšuje trávení a zabraňuje refluxu kyseliny. Pití šálku fenyklového čaje, když zažívá člověk pálení žáhy, může pomoci zmírnit bolest a pocity pálení.

2. Zlepšuje trávení

Fenyklový čaj má protizánětlivé a kardiologické účinky. Pít tento čaj zabraňuje tvorbě plynu, čímž eliminuje nadýmání a křeče. Pomáhá také při urychlení trávicího procesu, zajištění maximální absorpce živin a předcházení zácpě. Po tisíce let byl fenykl použit jako trávicí pomůcka a dokonce může pomoci obnovit poškozené tkáně a zabránit dalšímu zranění zažívacího traktu.

Fenyklový čaj je obzvláště užitečný při zmírnění příznaků syndromu dráždivého tračníku (IBS), neboť léčí nadýmání a křečové žaludeční svaly. Čaj působí jako relaxační sval, který pomáhá zmírnit střevní křeče a uvolnění uvízlého plynu.

4. Léčí koliku

Fenyklový čaj je tradičně podáván dětem, aby je uklidnil a odradil od koliky. Pomáhá předcházet  křečím u dětí a zabraňuje plynatosti.

5. Anti-spasmodické účinky

Přírodní uklidňující účinky fenyklového čaje mohou snížit křeče ve střevě a dalších částech těla, čímž se sníží stresové hormony a sníží se stres na celém vašem systému. Uklidnění žaludku a dalších orgánů může být důležitým prvním krokem při odstraňování zánětu a zhoršení žaludku.

6. Zvyšuje imunitu

Fenykl čaj má silné antibakteriální, antiseptické a protiplísňové účinky, což z něj činí vynikající posilovač imunitního systému. Také je dobře známo, že ochrání před chřipkou, než se plně projeví infekce.

7. Ztráta váhy

Existuje řada způsobů, jak vám fenyklový čaj pomůže zhubnout. Za prvé, podporou močení může eliminovat zadržování vody a nadýmání. Za druhé, jako posilovač metabolismu, může pomoci tělu rychleji spálit tuky a kalorie, což činí vaše cvičení více obohacující. Konečně tím, že regulujete vaši chuť k jídlu a hormony, můžete zabránit přejídání a obezitě.

8. Detoxikuje tělo

Fenyklový čaj funguje jako čisticí prostředek na krev a diuretikum, udržuje vaše ledviny a játra zdravé a pracují v plné kapacitě. Také pomáhá eliminovat přebytečné toxiny extrahované z krve a ledvin. Je to přírodní lék na ledvinové kameny.

9. Zvyšuje hladinu hormonu

Pokud jde o ochranu ženského reprodukčního zdraví, málo bylin je stejně důležitých jako fenykl.

Sloučeniny nacházející se ve fenyklovém čaji mají vlastnosti podobné estrogenům, což znamená, že mohou zmírnit mnoho bolestivých příznaků menstruace, a zároveň regulovat hormony, zvyšovat libido a stimulovat produkci mateřského mléka u kojících matek. Čaj také pomáhá upokojit menopauzální příznaky.

10. Snižuje zánět

Ti, kteří trpí artritidou, dnou a jinými zánětlivými problémy, mají bolesti. Tím, že detoxikujete tělo, také pomáháte vašim tkáním a svalům fungovat normálně a snižovat šance na zbytečné zánětlivé reakce. To vám může pomoci zlepšit spánek a mít více energie, abyste mohli plnit své každodenní úkoly.

11. Chrání oči

Rychlá protizánětlivá odpověď fenyklového čaje může pomoci při léčbě opuchlých nebo nafouklých očí. Bavlnu můžete ponořit do fenyklového čaje a nanášet jej na oční víčka, aby se uklidnili unavené oči. Antibakteriální a imunitní účinky mohou dále chránit oči před jinými stavy, jako je konjunktivitida a glaukom.

Budete mít zájem:  Zánět Zubů Léčba Doma?

12. Zvyšuje zdraví srdce

Dopad, který fenyklový čaj může mít na srdce, je do značné míry založen na jeho minerálním obsahu, konkrétně draslíku nacházejícím se v této bylině. Draslík působí jako vazodilatační činidlo, což znamená, že může uvolnit napětí v tepnách a cévách, což ztěžuje vznik aterosklerózy. To může pomoci zabránit koronárním srdečním onemocněním, snížit riziko srdečního záchvatu a mrtvice.

13. Snižuje krevní tlak

Fenyklový čaj s obsahem draslíku pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zabraňuje hypertenzi. Dusitany v rostlinném čaji také rozšiřují krevní cévy, což opět pomáhá snižovat krevní tlak.

14. Reguluje krevní cukr

Fenykl má hypoglykemické vlastnosti a čaj je považován za diabetes superpotravinu. Semena mají sladkou, mátovou chuť, která pomáhá potlačit touhu po sladkosti. Čaj také snižuje hladinu glukózy v krvi u diabetiků 2. typu.

15. Odstraňuje špatný dech

Nejen, že je fenykl skvělý pro trávení jídla, ale také odstraňuje jeho jeho stopy v dechu. Podobnost fenyklu s anýzovým semenem přináší osvěžující a čistící účinek na váš dech a současně chrání dásně a zuby díky antifungálním a antibakteriálním účinkům. Fenyklový čaj pomáhá zmírnit zánět žaludku.

Pít fenyklový čaj může poskytnout úlevu lidem trpícím astmatem, bronchitidou, kašlem a virovými infekcemi. Pokud jde o přetížení dýchacího systému, fenyklový čaj je vynikajícím řešením, protože působí jako expektorant, čímž eliminuje hlen a hlen, kde se mohou nacházet infekční patogeny. Dále protizánětlivé účinky pomáhají zmírnit bolest v krku a tlak rýmy, což vám umožní normálně dýchat.

17. Zabíjí interní parazity

Semena fenyklu, používaného v čaji, jsou rostlinné odrůdy a mohou být úspěšně použity k odstranění vnitřních parazitů. Čaj má laxativní účinek a podporuje střevní pohyb, který pomáhá odstraňovat červy z těla.

18. Léčí akné

Fenyklový čaj může pomoci léčit kožní onemocnění, jako je akné a růže, protože semena obsahují esenciální oleje, jako je anetol, myrcén a limonen, které jsou redukčními činidly proti zánětu. Má také esenciální olej nazvaný chavicol, který může zabíjet bakterie a tím zabránit infekcím kůže. Také fytoestrogeny v semenách fenyklu zlepšují tón pleti a mají účinek proti stárnutí.

19. Bojuje proti rakovině

Semena fenyklu a čaj jsou používány v Equadoru (Jižní Amerika) jako tradiční léčba rakoviny. Výzkumná studie ukázala, že bylinka pomohla inhibovat proliferaci buněk rakoviny prsu.

20. Zvyšuje libido

Fenyklový čaj může stimulovat a zvyšovat sexuální touhy jak u mužů, tak u žen. U mužů může pomoci prodloužit orgasmus, zmírnit problémy s močovým měchýřem a prostaty a zvýšit sexuální vytrvalost.

21. Zlepšuje spánek

Fenyklový čaj je vynikající noční čaj, protože je bohatý na melatonin, chemikálie, která je nezbytná pro dobrý spánek. Nejlepší je, si dát čaj hned po večeři, protože pomáhá při trávení, uvolňuje tělo a snižuje stres.

Jak vyrobit fenyklový čaj?

Zatímco fenyklové čajové sáčky jsou snadno dostupné ve většině obchodů s potravinami, fenyklový čaj se dá snadno vyrobit doma se semen. Postupujte takto:

Krok 1: Jemně rozdrtíme 1 lžičku semen fenyklu v hmoždíři, abyste uvolnili oleje. Můžete také použít zadní část lžíce.

Krok 2: Přidejte rozdrcené semena do hrnce nebo džbánu.

Krok 3: Do semínek nalijte 1 šálek vroucí horké vody a zakryjte víčkem. Nikdy nevařte semena fenyklu, protože mohou ztratit své živiny.

  • Krok 4: Nechte luhovat po dobu 10 minut asceďte čaj.
  • Krok 5: V případě potřeby můžete přidat čajovou lžičku syrového medu.
  • Doporučuje se, abyste neměli mít více než 2-3 šálky fenyklového čaje každý den.
  • Fenyklový čaj může mít vedlejší účinky.
  • Nedoporučuje se: Lidé alergičtí na mrkev, nebo celer: Mohou se objevit závratě, potíže s polykáním nebo otoky obličeje. Lidé na lécích na krevní tlak

Endokrinní poruchy: Fytoestrogeny ve fenylu mohou bránit hladkému fungování endokrinního systému. Pacienti s rakovinou prsu nebo vaječníků: Estrogeny podobné fenylu mohou způsobit nebezpečné komplikace. Také estragol ve fenylu může být potenciálním karcinogenem, proto je nejlepší se vyhnout pacientům s rakovinou.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zelený, černý, bylinný. Který čaj si vybrat?

  • Označení čaj by se správně mělo používat jen pro odvary z listů čajovníku, ale název čaj se vžil i pro různé odvary a nálevy z bylin nebo sušeného ovoce.
  • Čajovník původně rostl jen v Číně a v Indii, dnes se však pěstuje v mnoha dalších zemích, jako je Srí Lanka, Japonsko, Indonésie nebo Argentina.
  • Čaje se obvykle dělí do čtyř základních skupin v závislosti na zpracování čajovníkových listů a stupni oxidace, při které dochází ke změně chemických vlastností.

Černý čaj

Celosvětově nejvíce konzumovaným je černý čaj, který se jako většina pravých čajů vyrábí z listů rostliny Camellia sinensis a prochází delší oxidací než zelený nebo bílý čaj. Černý čaj má lehce nahořklou příchuť a obsahuje nejvíce kofeinu – asi 40 miligramů na šálek. Černý čaj se zalévá vroucí vodou (99 °C ) a nechává se louhovat obvykle 2 až 3 minuty.

Zdravotní výhody: Podle dietoložky Rebeccy Baerové z New Yorku černý čaj obsahuje velké množství antioxidantů známých jako teaflaviny a tearubiginy, které byly spojeny se snížením hladin cholesterolu. Výzkumy rovněž ukázaly, že tři nebo více šálků černého čaje mohou snížit riziko mrtvice až o 21 %.

Zelený čaj

Jemnější chuť než černý čaj má jeho zelená varianta. Listy čajovníku se suší brzy po sběru, čímž se zastaví proces oxidace, a tak se v čaji uchovávají přirozené výživné látky. Zelený čaj obsahuje méně kofeinu, asi 25 miligramů na šálek. Tento druh čaje se zalévá vodou, která prošla varem, ale zchladlou asi na 75 až 80 °C, louhuje se jen 1 až 2 minuty.

Zdravotní výhody: Dietoložka a výživová poradkyně Karen Collinsová z Washingtonu doporučuje pití zeleného čaje jako prevenci proti mnoha chorobám od rakoviny po srdeční onemocnění. Podle jedné studie může dokonce každodenní šálek zeleného čaje snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění o 10 procent.

V jiné studii vědci zaznamenali, že pět a více šálků zeleného čaje denně snížilo riziko kardiovaskulárních chorob o 26 procent. Výzkumy také ukázaly, že zelený čaj obsahuje více vitaminu C než brokolice či špenát a díky obsahu fluoru brání tvorbě zubního kazu. Zelený čaj je odborníky doporučován také při hubnutí, protože napomáhá spalování tuků.

Čaj oolong

Kdo se nemůže rozhodnout mezi zeleným a černým čajem, může zkusit čaj oolong, který se z oxidačního hlediska nachází někde uprostřed. Někdy se čaji oolong říká také polozelený nebo žlutozelený čaj. Obsah kofeinu v jednom šálku je přibližně 30 miligramů a čaj se zalévá horkou vodou o teplotě 80 až 85 °C.

Zdravotní výhody: Oolong čaj je vhodný při hubnutí. „Oolong aktivuje enzym zodpovědný za rozpuštění triglyceridů, což je forma tuku uskladněná v tukových buňkách,“ říká Baerová.

V jedné studii ženy, které pily čaj oolong, spálily za dvě hodiny o něco více kalorií než ty, které pily jen vodu. Další zdravotní výhody jsou podobné těm u černého či zeleného čaje.

Bílý čaj

Nejjemnější chuť ze všech čajů má bílý čaj, který také obsahuje nejméně kofeinu, asi 15 miligramů na šálek. V dávných dobách byl velmi vzácný a pít ho směli jen čínští císaři.

Listy čajovníku jsou ručně sbírány velmi mladé, ještě nerozvinuté a mohou se sbírat jen během krátkého období. Čajové lístky se po sběru již nijak nezpracovávají, jen se suší na slunci.

Bílý čaj se zalévá vodou o teplotě  65 až 70 °C a louhuje se asi dvě minuty.

Zdravotní výhody: Podle prezidenta Tea Association of the USA Joe Simranyho z New Yorku je bílý čaj účinný v boji proti kardiovaskulárním chorobám a některým typům rakoviny, stejně jako jiné druhy čaje. Některé výzkumy také ukazují, že bílý čaj je vhodný pro lidi s cukrovkou a podle studie publikované v žurnálu Phytomedicine může snižovat hladiny LDL cholesterolu.

Ovocné čaje

Kvalitní ovocné čaje vznikají spojením pravého černého, zeleného nebo bílého čaje s aromatickými výtažky, jako je skořice, pomerančová kůra nebo levandule. Některé ovocné čaje však vůbec nemusí mít původ v čajovníku, může to být směs sušeného ovoce a bylin. Tyto čaje jsou pro svou nasládlou chuť oblíbené i u dětí a neobsahují kofein.

Zdravotní výhody: Odbornice na čaj a autorka knihy „The world in your teacup“ Lisa Boarl Richardsonová z Atlanty říká, že ochucené čaje mají stejné hodnoty antioxidantů a stejné zdravotní výhody jako ty neochucené. Čaje slazené ovocem, jako jsou třeba borůvky, mohou dokonce obsahovat více antioxidantů než čisté čaje.

Bylinné čaje

Bylinné čaje jsou odvary a nálevy z nejrůznějších druhů bylin a rostlin. Jejich výhodou je, že neobsahují kofein a některé mohou fungovat jako přírodní alternativa určitých léků.

Zdravotní výhody: Bylinné čaje prodělaly méně výzkumů než tradiční čaje a výsledky studií se navíc často liší. Některé ukazují, že heřmánkový čaj může podpořit dobrý spánek a ibiškový pomáhá snižovat krevní tlak u lidí s hypertenzí.

Odvar ze zázvoru podporuje zdravé zažívání a díky prohřívacím schopnostem je vhodný při chřipce a nachlazení. Mátový čaj zase pomáhá při problémech se zažíváním a bolestech hlavy.

Velmi populárním bylinným čajem je rooibos, který obsahuje velké množství antioxidantů a mnoho minerálních látek. Podle některých výzkumů může čaj rooibos pomáhat snižovat krevní tlak, bojovat se stresem a nespavostí.

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 29. února 2012. Anketa je uzavřena.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector