Farmářský trh – záruka kvality? Bohužel ne

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu a čerstvé jahody si koupit.

Právě celoroční pestrá nabídka supermarketů nám tak trochu zamotala hlavy. Většina lidí teď totiž vlastně vůbec neví, kdy které plodiny zrají.

Nejste jedním z nich? Víte, kdy je čas jahod? Kdy zrají meruňky? A kdy se sklízí chřest?

Proč nevíme, kdy co roste?

Věděli jste, že …?
Průzkum časopisu BBC Good Food zjistil, jak špatné je to s našim přehledem o sezónnosti ovoce a zeleniny. Ve Velké Británii ví, kdy co roste, necelých 10 % dospělých. Nejvíce chybují v jahodách, chřestu a borůvkách.

  • Špatné vzdělání – v hodinách biologie nedáváme pozor a informace o dozrávání plodin nám přijdou zbytečné. S dětmi o tom nekomunikujeme, protože to sami nevíme.
  • Nejsme v kontaktu s přírodou – nemáme zahrádky, nesázíme plodiny, nezajímáme se o zahradničení, tudíž nevíme, jak a kdy co sázet a sklízet.  Bydlíme často ve městech v panelácích, nezapojujeme do této činnosti ani naše děti, které to pak také neumí, neznají a nemají k tomu vztah.
  • Supermarkety – dříve to bylo jednoduché. Zemědělci na pulty dodávali to, co zrovna dozrávalo a lidé tak přirozeně jedli sezónní plodiny. Dnes máme supermarkety, které nabízí celoročně pestrou nabídku dovozové zeleniny a ovoce a my jsme si zvykli, že je všechno pořád dostupné. Děti často vůbec nevědí, že v zimě se u nás jahody vůbec nepěstují.

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Proč se zaměřit na sezónní potraviny?

Přečtěte si také:
– Obsah pesticidů v hruškách šokoval i vědce
– Jedno jablko, jedná dávka jedů
– Jak ošetřit konvenční ovoce a zeleninu, abychom se zbavili škodlivin

  • Chuť a výživová hodnota – sezónní potraviny od místních farmářů jsou čerstvé, šťavnaté, voňavé, chutné a obsahují daleko více vitamínů, minerálů a živin než ty, které stráví několik týdnů na cestě, musejí se sklidit nezralé, stříkat mnoha pesticidy a dalšími chemickými látkami (aby banány zůstaly žluté a rajčata červená, musí se jim pomoci pesticidy, barvivy a konzervanty) a uchovávat v atmosférách, které mají negativní vliv na množství živin i chuť. Zkuste si porovnat chuť čerstvě utržených jahod ze zahrádky s těmi, co koupíte v zimě v supermarketu. Porovnejte tu vůni, chuť, sladkost, šťavnatost a měkkost a bude vám jasné, o čem mluvím.
  • Podpora místního zemědělství – dovoz ovoce a zeleniny přes půlku zeměkoule velmi zatěžuje životní prostředí. Díky podpoře lokálních farmářů podporujeme zaměstnanost v našem okolí a chováme se ekologicky vůči naší planetě.
  • Sezónní dynamika – vyvíjeli jsme se s biorytmy podle přírody, sezónní potraviny jsou pro nás přirozené a podporují v daném období, kdy rostou, naše orgány, trávení a tělo (např. na jaře rostou čerstvé zelené bylinky, které podporují očistu a detoxikaci těla, v létě roste ovoce, které nám dodává tekutiny a ochlazuje nás v horkém počasí atp.). Naši předkové to věděli, proto pořádali například chřestové slavnosti na jaře, borůvkové hody v létě a na konci léta pekli švestkové koláče a dělali sladké knedlíky.

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Výhody a nevýhody lokálních a dovozových potravin

Lokální potraviny Dovezené potraviny
Ekologie a doba dovozu K zákazníkovi cestují pouze pár hodin, nezatěžují tolik planetu K zákazníkovi cestují několik dní, jejich dovoz zatěžuje planetu
Sklízení Sklízí se čerstvé, chvíli před tím, než se dostanou k zákazníkovi Sklízí se nezralé, dozrávají v kamionech a nepřirozených atmosférách
Pesticidy Není třeba je tolik stříkat a ošetřovat na rozdíl od potravin dovážených Obsahují velké množství pesticidů (např. jahody ze Španělska, které jsou u nás celý rok k dispozici jsou každoročně na prvních příčkách pesticidy nejvíce znečištěných potravin)
Chuť a vůně Jsou voňavé, sladké, chutné, svěží Často jsou bez chuti, nezralé, tvrdé, nevoní
Obsah živin Obsah živin je vyšší než u dovozových potravin, protože se pěstují i dozrávají přirozeně Předčasné sklízení, nepřirozené dozrávání a dlouhý transport – to vše snižuje množství vitamínů a minerálů
Cena Jsou levnější Jsou dražší, protože se musí dovážet
Fair trade Podpora zaměstnanosti a zemědělců v regionu Podpora neférových podmínek, kdy otroci z Afriky a imigranti pracují ve sklenících ve velmi náročných podmínkách za pár eur a často bydlí hned vedle skleníků, jak to je běžnou praxí např. ve Španělsku

Seznamte se s lokálními potravinami

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel neV každém období roste a sklízí se jiný druh plodin (některé potraviny patří i do více období, např. jablka se sklízí od července do října a díky vhodnému skladování vydrží až do zimy). Pojďte se seznámit s těmi nejznámějšími druhy.

  • Jaro – ředkvičky, saláty, květák, kedluben
  • Léto – jahody, broskve, jablka, rajčata, hrášek, brokolice, cuketa, okurky
  • Podzim – hroznové víno, hrušky, švestky, cibule, petržel, dýně, ořechy
  • Zima – pórek, růžičková a kadeřavá kapusta, polníček, řeřicha, kysané zelí

Některé druhy plodin se musí zkonzumovat nebo zpracovat co nejdříve od sklizně (např. jahody, maliny), jiné při vhodném skladování vydrží i několik měsíců. Jedná se o:

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel neCeloroční plodiny:

  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • jablka
  • červená řepa
  • celer
  • česnek
  • ořechy
  • pórek
  • hlávkové zelí

Jíme Jinak radí

  • Vždy, když máte na výběr, volte raději ovoce a zeleninu od lokálních farmářů nebo v supermarketu tu zeleninu, která je zrovna v sezóně. I přes to, že v některých měsících je nabídka omezená.
  • Po celý rok můžete konzumovat plodiny, které se dají skladovat jako jsou: mrkev, celer, hlávkové zelí, jablka, řepa atp.
  • V zimě se doporučujeme soustředit zejména na kořenovou a kulatou zeleninu a také kysané zelí, které naši předkové v těchto měsících jedli.
  • Na jaře zase využijte nabídky přírody a vyrazte na divoké bylinky – medvědí česnek, kopřivu, ptačinec, sedmikrásky, fialky atp.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Farmářský trh v Klánovicích

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Pro dovršení jarní trhové trilogie jsem musel přinést „oběť
nejvyšší“ – vstát v sobotu po sedmé. Au. Stálo to ale za to, Klánovický trh je
pro mě zatím nejnadějnější „trhový“ počin u nás… 😉

Do Klánovic je to z Dejvic asi hodinku. Kousek tramvajkou a pak vlakem
z Masarykáče. V Klánovicích je pak třeba nezazmatkovat a nesplést si
autobusovou zastávku busu 261 se srazem turistů na pochod Vidrholec. Od nádraží se ale dá k trhu dojít
i pěšky nebo si do vlaku můžete vzít kolo a trochu se projet.
V Klánovicích se určo neztratíte, trh je navíc dobře značený už
zdálky podél cest.

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Ze všech tří trhů, které jsem vám tady ukázal, byl ten klánovický
nejvíc pohodový. Na dvoře místní základky nehrozili ani ukecaní politici,
ani pódium s moderátorem a kupodivu se tam dalo hnout.

Lidí bylo tak
akorát, že se netvořily fronty, a přitom všechno pěkně odsejpalo. Někdo
na Cuketkobůčku
psal, že okolo desáté už je vše vyprodané.

Nenechte se tím moc rozhodit,
trh jsem opouštěl kousek před desátou a všeho na stáncích bylo dost.

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Až se tam vypravíte, určitě si dejte na úvod kalíšek teplé medoviny
od kouzelného dědečka u vchodu a hurá na nákupy. Sortiment je totiž
bezkonkurenční. Zelenina, ovoce a sazeničky byly vidět nejvíc.

Všechno od
malých českých farmářů a v sezóně.

K tomu stánek s domácími
vajíčky (á 3 Kč), pojízdné uzeniny Novotný (poctivá vanička se
škvarky v sádle) a hned tři stánky s farmovými sýry a mléčnými
výrobky (uzený sýr ve vosku z Držovic, hustý jogurt z farmy rodiny
Němcovy).

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Hodně mi udělal radost stánek s českými jablky, kde jsem nabral
křupavá a pěkně acidická jablka Rubinola. Hloučky nakupujících se ale
dělaly i u stánků s domácím pečivem a ovocnými mošty. Celkově mi
přišlo rozvržení sortimentu vzhledem k sezóně ideální. Na trhu se dalo
zásobit na celý týden dopředu a našli jste tu spoustu produktů, o které
v marketech nebo v běžné síti ani nezavadíte.

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Znovu se mi tu potvrdilo, jak dysfunkční jsou nákupy v supermarketech a
jak z nás dělají přitroublé zombies. Na trhu se v klidu
provětráte, potkáte známé a pokecáte. Alespoň jednou za čas potkáte
skutečné lidi z masa a kostí, kteří stojí za svými produkty.

Jestli chcete, můžete se o zboží dozvědět něco víc, můžete
farmáře pochválit nebo jim přímo říct, o co máte na trhu největší
zájem a na co by se měli zaměřit. Svoje peníze necháváte pracovat u nás
a lidem, co se ještě úplně nevyprtli na zemědělství, dáváte
o důvod víc, aby neskončili nebo třeba znovu začali.

Z trhu si taky většinou odnesete opravdické a základní suroviny na
vaření. Žádné polotovary ani jiné průmyslově obráběné vymoženosti,
které vás dlouhodobě buď přizabijou nebo odnaučí vařit.

Opravdu si ten nákupní košík z marketu v hlavě porovnejte. Nejsem si
jistý, jestli si všichni uvědomujeme, na jaké úrovni potravního
(průmyslového) řetězce se ty běžné produkty nacházejí. A co teprv ta
krásná sociální interakce v nákupních centrech! Jistě ty fronty
u pokladny a milé prodavačky za kasami taky tak zbožňujete… 😉

Budete mít zájem:  Zdravé opalování má zelenou

Konec čílení se. Radši se budu těšit na další nové trhy v Praze.
Velké díky celému týmu okolo Hanky Michopulu za trh v Klánovicích a
další připravované trhy. Tohle by mohla být cesta pro
celé Česko.

Na současnou situaci s trhy v městech mimo Prahu už jsem se vás ptal
na diskuzním fóru a podle všeho to vypadá, že trhy
(tržnice) v Česku jsou. Pokud se vám alespoň trochu bude chtít, zkuste ve
svém městě najít ten nejbližší a vypravit se tam na nákup s foťákem.
Mini report mi můžete poslat do mailu nebo třeba tady do komentářů. Moc by
mě zajímalo, jaká je situace jinde… 😉

Ty jo, do Klánovic to mám kousek a o trzích jsem vůbec netušil.

Jinak z Dejvic do Klánovic to jde rychleji (ale asi jen ve všední dny) a
to linkou S41 z Bubenče do Libně a dále S1.

banter:

no vida ho 😉 to spojení mi nenašlo, ale příště asi vezmu kolo 🙂

Takže přidám svoje dojmy. 🙂

Na nabídku se nedá stěžovat, bylo tam prakticky všechno, co šlo a
v létě až to začne všechno růst, tak to bude paráda. A souhlasím, že
lidí bylo tak akorát a zboží dostatek. Taky jsem si odnesl pár Rubinol a
dle právě zbaštěného kusu mohu potvrdit, že jsou na duben vcelku hodně
chutné.

„Domácí“ vajíčka za 3Kč mě ale příliš nepřesvědčily.
Některé byly špinavé od trusu (ne těch mých 6, naštěstí) a značka na
nich nebyla. Tudíž kde mám záruku, že nejsou z domácí klece…?
Uvidíme, jak zítra dopadnou v chuťovém testu.

Rozhodně nemůžu souhlasit s „hustým“ jogurtem od Němců.

Měl jsem
ochutnávku čistě bílého a domů sem si koupil jeden čokoládový –
dospěl jsem k zajímavému závěru, chutná úplně stejně jako můj
podomácku vypěstovaný! Tzn. ne vůbec hustý, ale spíše tekutý.

Každopádně bohužel nevidím důvod, proč koupit od Němců ještě nějaký
další. 🙁 Mají třeba dobrý ten tvaroh? Na eshopu koukám 75Kč za
250gr – to je dost…

Taky mě trochu překvapily uzeniny. Přes lidi jsem viděl jen na párky a
špekáčky, ale cena mě trochu zarazila. Skoro 140Kč/kg za nějaké, tuším,
„eso“ párky. A téměř 100Kč za špekáčky. Měl je někdo? Dost
pochybuji, že budou lepší než od Klepiše, který měl na Kulaťáku párky
za 100 a špekáčky za 80 – a doufám, že tam zase bude a mít je bude,
protože se na ně už Klepu.

Výlet do Klánovic byl sice pěkný, ale přeci jen se víc těším
příští týden zase na Kulaťák. Není nad to jít na trh jen asi dvě stě
metrů. 🙂

A ještě:

Anonymní pán tam prodával jakési zajímavé chleby (netuším z čeho a
za kolik) a dva druhy sušenek. Vzal jsem dvě čokoládové za 11Kč,
o kterých tvrdil, že jsou z bio čokolády a také že pálí. Nakonec jsem
to identifikoval na chilli. Každopádně dobrota!

Jinak to spojení z Bubenče na Libeň je podle idosu jen ve
všední dny.

Není mi jasné, jakou značku na domácích vejcích očekáváte. Mám
přísun vajec od souseda, který má asi 50 slepic a úspěšně prodává
vejce lidem, kteří si pro ně chodí, a rozhodně je nikterak nerazítkuje a
od trusu jsou taky někdy zašpiněné. Tak je omyju ve vodě a je to
hotové – ostatně, my je máme zadarmo, takže si rozhodně
nestěžuju. 🙂

Jasně, jasně, chápu. 🙂 Já jen, že to nehezky vypadá.

4: Problém je, že třeba v tržnici má bohužel ceduli domácí vejce
stánek s klecovkama. A paní to buď ani nevěděla, nebo schválně
neřekla, musel jsem to hledat drobným písmem na papírech. Když nakupuju
přímo u chovatele a slepice vidím za plotem pobíhat, je to jasný, ale
u stánku na trhu bych ceduli s typem chovu ocenil. Nicméně třeba se
stačilo zeptat a tady by odpověděli.

Jinak díky za reportáž, bohužel se mi asi trhy nějak vyhýbají -první
dejvické jsem prošvihl kvůli horám, dneska jsem musel pomáhat malovat an
chatě a příští týden se kamarád žení… no co, zajedu si v týdnu do
tržnice.

Marek:

díky za postřehy 😉 ke kvalitě prodejců – tady platí to, co jsem
říkal už u Dejvic – trhy pouze kopírují současnou nabídku. jaká je,
takové je na stáncích. nemůžeme tu hned čekat fajnový sortiment, jaký
třeba znají jinde, kde je tradice malých producentů silnější. zrovna
u těch sýrařů je ta krátká činnost docela znát 🙂

klepiš souhlas – taky se mně víc líbil a chutnal.

ad domácí vajíčka – u těch je chybějící kód právě ten důkaz
„domácího“ původu. na domácí chov nemáme kód a tudíž ani
razítko – spadají pod prodej ze dvora.

konkrétní způsob chovu jste si
mohl ověřit i na místě přímo od prodejce. osobně silně pochybuji, že
by na klánovický trh zaštítěný h.

michopulu pustili klecová vejce –
výběr prodejců byl (pokud vím) dost přísný! 😉 a místy špinavá jsou
protože malý farmář na to prostě nemá linku.

Kytka:

jj, vejce v holešovické hale 22 jsou ostudná – na to jim tam podle
mě naletí spousta lidí. hanba jim 🙁

Kytka:

v Klánovicích to teď je každou sobotu až do listopadu + pokud se
zadaří, tak v květnu přibudou další čtyři místa v prg.

osobně jsme z toho totálně vykulený. kdo by to byl (třeba ještě loni)
čekal, že budu na jaře objíždět pražské trhy a psát o nich! 🙂
hodně velký skok letos!

2: … (ta) vajíčka byla špinavá …

10: jj, je to skvělej posun kupředu. Holt mám to specifikum, že si můžu
udělat čas v týdnu a většinou dost plný víkendy, tak to chvíli potrvá,
než se na některej ten sobotní dostanu, ale až to půjde, tak určitě
zkusím. Navíc maj některý z těch dalších být ve Čt a Pá, tak
uvidíme. Jo a prý se chystá i Suchdol, bohužel zřejmě až od podzimu (moc
nechápu proč, ale co se dá dělat).

Ještě ke špinavým vajíčkům – náš soused je opravdu hezky jedno po
druhém umývá v kbelíku s vodou a suší hadrem, ale občas se mu to
nepovede nebo na to nemá čas. 🙂 No a nám je nemyje, ještě taky aby je
myl, když nám je dává v rámci dobrých vztahů zadarmo.

Taky má ta
vajíčka různě veliká, některá jsou hodně malá, ale jiná zas extrémně
veliká. Netuším, jestli je to tím, že má různé druhy slepic, nebo jestli
je to způsobené i něčím jiným.

Takže kdybych někde potkala takovou
mírně zašpiněnou směsku různě velkých vajec,považovala bych to za
důkaz, že jsou opravdu ze dvorku a ne z velkochovu.

Pokud vím, tak vajíčka se nemají omývat, ztrácí se tím přirozená
ochrana a mohou se kazit.

Poslyšte, můžete mi sdělit, kdy došlo k té záhadné proměně a kdy
z Čech jakoby kouzlem zmizeli sedláci a za ně nastoupili farmáři? Můj
dědeček byl sedlák, dokud mu komunisté statek nevzali.

Stejne tak byli
sedláky jeho předkové po čtyřista let, což je v matrice možno
sledovat.Nevím, jak by se mu líbilo být najednou farmář…asi moc ne,
stejně jako mně ne.

Ani v Holandsku, kde už leta žiji, nemáme farmáře,
ale buury, čili sedláky. Ach jo. Ta světovost zatracená…

Já jsem také pro sedláky!

8: Ověřování u prodejců – zde v Anglii mě dodá důvěru, když
prodejce-farmář prohlásí, že se mohu kdykoliv, bez ohlášení, na jeho
statek podívat a přesvědčit se na vlastní oči. A k adrese přidá
mozolnatou rukou načrtnutý diagram, jak ho najít.

11: Bravo! (Je mn. číslo „brava“??)

14: Přiklonil bych se k neomývání ničeho, co se má určitý čas
skladovat. Zdejší vydrbaná mrkev (supermarketová) se hrozně rychle kazí,
ač doma skladována v chladu a temnu.
Vajíčka bych omyl těsně před kuchyňským použitím.

2: Na slepice tu nemám podmínky, ale z mládí si pamatuji, že rodiče a
známí někdy značili datum na vajíčka měkkou tužkou.

15: Veruno, ani my tu v UK nemáme farmáře, ale farmers. 🙂
(Mimochodem, i já mám mezi předky z 18tého století sedláky!)

Etymologie českého buran x holandského buur?

15: nevím, ale když jsem to po minulém článku hledal, zjistil jsem, že
slova farma a farmář se tu používala už za první republiky, byť asi
méně často, než dnes. Dokonce i při interpelacích v parlamentu. To
spíš později ta slova byla „kategoricky nedoporučována“

U trhů mi to přijde naprosto logické tím, že tu dlouho nebyly a lidé,
kteří se snaží je spustit je spíše viděli v zahraničí, než aby si na
ně vzpomínali z mládí. Mě je kolem třiceti a nepamatuju se, že bych tady
takové trhy zažil, když už, tak jen s ovozelem.

Budete mít zájem:  Homeopatika na opary: s léčbou začněte hned, jak pocítíte svědění

Ona je taky otázka, jak je
jinak nazvat – sedlácké trhy mi zní tak, že bych čekal spíš potřeby
pro zemědělce, než jejich produkci, pěstitelská nebo zeleninová tržnice
se dá použít pro halu 22 (ovoce si holt člověk domyslí), ale ne pro ty
ostatní, kde jsou i uzenáři, sýraři, pekaři a podobně. Jenom trhy se
použít taky nedá, protože se člověku vybaví stánky s nekvalitními
oděvy a šílenými kýči. Tak proč nepoužít pojem, který aspoň část
lidí zná z ciziny, když by se jinak musel vymýšlet pojem nový a
vysvětlovat co to znamená úplně všem.

Dobry den pane Cuketko, mam v povedomi, ze 17.4. se konaji prvni trhy na
Chodove, presneji u centra Zahrada. Je-li to pravda a bude-li to pokracovat,
tak konecne neco lidskeho- jinak tady dominuje svatostanek OC Chodov :-(.
Prijedete se podivat?

Veruna:

už jsem odpovídal minule – slovo farmář mě vůbec nedráždí a
nemám s jeho používáním žádný problém. naopak 😉

navíc – všechny akce, o kterých jsem tu psal, se tak oficiálně
nazývají a tak je nebudu přejmenovávat. třeba tyhle klánovické mají
i pěkné nové logo a slogan, který se tu snad brzy ukáže. zatím jsem ho
viděl jen na ceduli u vchodu .

19. Nikoliv sedlácké trhy, ale selské trhy.

Tradiční venkovský trh můžete navštívit i na jihu Čech. Koná se od
1.5.2010 každou první sobotu v měsíci v Chlumanech. Více informací
i přehled všeho, co zde bude k dostání, naleznete na http://www.chlumany.cz. Držte
nám palce !

Je to hezké, všechno, ale může mi někdo vysvětlit proč se v Praze
prodává mléko z automatů za 20 Kč a venku za 15 Kč? Já důchodce
z Prahy mám snad stejně velký důchod jako ti na venkově! To at si takový
předražený mléko strčejí za klobouk. Nebo si myslí Pražák je blb, toho
vokradem, ten koupí každou šlichtu. Stejné jako když se jezdí do sklípků
na Moravu, pro Pražáky mají patoky, který by nedali ani doma praseti. Ty se
z toho potom týden kurýrují.

Farmářský neznamená bio. Jsou farmářské trhy zárukou kvality?

Jako kdyby mi někdo dal facku. Tak jsem si připadala, když jsem poprvé zjistila, že farmářský trh může být prakticky cokoli. Jestli jsem věřila, že farmáři jezdí brambory ušpinit do bahna, aby vypadaly autenticky? Pomluvy neposlouchám. Překvapení přišlo odjinud. Každý farmářský trh má svá pravidla a ta se liší. Jak se v tom vyznat? 

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Jaké zboží a kdo může na trzích prodávat?

Každý farmářský trh je jiný a vždy záleží na pořadateli. Buďte zvědaví. Přečtěte si tržní řád. My jsme už nějakou rešerši za vás udělali.

Standardně se v kodexech dočtete, že potraviny musí být výhradně domácí (chápejte české) a prodávat by je měl prvovýrobce, tedy farmář. O bio-eko ani vidu ani slechu.

Místo toho se dočteme, že produkty odpovídají charakteru farmářských trhů a vychází z českých tradic. Co si pod tím přesně představit? Těžko říct.  

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Farmářské bio produkty existují! 

Neházejme ale všechny trhy do jednoho pytle. Kupříkladu ty pod Asociací farmářských tržišť ČR prodávají jen masné výrobky, které neobsahují strojně oddělené maso, mouku, sóju či jiné náhražky.

I u dalších farmářských potravin prověřují nejen původ, ale také složení a zpracování. Jediný farmářský trh v Praze zaměřený výhradně na biopotraviny je jednou ročně. Letos se koná v sobotu 19. října.

Nemusíte se kvůli němu táhnout až do hlavního města, podobné akce jsou po celé republice. Mrkněte na kalendář. 

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Není lepší zajít do Country Life nebo podobného obchodu?

To záleží. Stejně jako s farmářskými trhy se vyplatí zkouknout kodexy pár obchodů, vybrat si nejsympatičtější z nich a tam nakupovat.

Někdo slibuje potraviny bez genetických modifikací a hormonů, jiný k tomu i zelené myšlení ve všech aspektech od úklidu až po energii. Mrkněte také na mapu Lovíme Bio.

Celou republiku tam máte jako na dlani a možná je za humny ekofarma, o které jste dosud netušili. 

Sečteno a podtrženo?

Každý z nás se musí pídit po informacích, pokud chceme vědět, co kupujeme. Ať už pod hlavičkou farmářských trhů nebo zdravých prodejen. Pochybnostem navzdory, není nad ranní kávičku z rozložitelného kelímku, voňavou mrkev bez obalu a pokec s kamarádkou, kterou na trhu náhodně potkáte. 

Farmářský trh - záruka kvality? Bohužel ne

Chat — Česká televize

Milena: „dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou potraviny na těchto trzích skutečně nezávadné a zda se dají sehnat za lepší cenu třeba v nějakém supermarketu či kamenném obchodě? Děkuji“

Šárka Sedláčková: „Potraviny na trhu jsou nezávadné stejně tak, jako jsou nezávadné potraviny v běžné obchodní síti, to znamená, že na potraviny na trhu se vztahují stejná kritéria, jako na potraviny v kamenných obchodech. Některé se dají sehnat na trhu skutečně za lepší cenu, je to patrné např. u vajiček v bio kvalitě, nebo u nkětrých druhů mas, ale i u zeleniny apod.“

Marcela Palfi: „Dobrý den, chci se zeptat, kdo může nabízet produkty na farmářském trhu? Jaké jsou podmínky. Musí být někde registrovaný, nebo to může být např. člověk co má zahrádku, svůj chov na mléko atd..a chce nabídnout co doma vyrábí?“

Šárka Sedláčková: „Pokud je vaše obchodní činnost opakovaná, pak k prodeji potřebujete živnostenský list, nejste-li už rovnou např. samostatně hospodařící rolník. Pokud však prodáváte občas své přebytky ze zharádky, oprávnění nepotřebujete, To se však vztahuje na neupravované potraviny. Jinak tzv. prodej ze dvora je možný a je uzákoněn.“

Katka: „Dobrý den, jsem na RD a chtěla bych začít přikrmovat syna.Mohu se spolehnout na zeleninu a ovoce z farmářských trhů, že nejsou hnojeny a nevyskytují se v nich dusičnany?Musí mít zemědělci nějaké osvědčení o svém zemědělství, když zde prodávají, které mi zaručí, že potraviny jsou zdravé? Děkuji za odpověď.“

Šárka Sedláčková: „Jsem přesvědčen, že se na zeleninu z trhu můžete spolehnout, protože zelenina alespoň na našich tržišťích je tzv. Itegrovaného systému produkce zeleniny. Ptejte se tedy prosím, z jekého zdroje zelenina pochází. Ale obecně si myslím, že zelenina z trhu je určitě zdravější, než zelenina odjinud, kde není zcela jasné jak je zelenina stříkaná apod.“

Martina: „Dobrý den, nechystají se farmářské trhy také někde v okolí Liberce? Děkuji.“

Šárka Sedláčková: „To bohužel nevíme, sledujte prosím internet nebo se obraťte na libereckou radnici.“

Zuzana Sýsová: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jsou farmářské trhy v Podkrkonoší. Nikde jsem žádné nenašla. Děkuji“

Šárka Sedláčková: „Slyšel jsem, že farmářské trhy jsou ve východních Čechách – v Hradci Králové a v Pardubicích, ale přímo v Podkrkonoší jsem neslyšel.“

Bára: „Dobrý den, slyšela jsem o farmářských trzích v Pardubicích. Ráda bych se zeptala jestli nemáte bližší informace, kdy a kde se konají a jaká je nabídka na trzích? Dá se koupit vše zeleniny,pečiva až po maso například?? Děkuji za odpověď.“

Šárka Sedláčková: „Přesné informace o Pardubicích nemáme, ale jistě je lze najít na webových stránkách např. města.“

Andrea Pavelčáková: „Dobrý den, trh v Českých Budějovicích je v zárodku, ale sklízí bod. Co se týče cen obecně, jsou prodávající nějak omezeni, nebo záleží čistě na nich, za kolik své produkty prodávají? Jsem já, jako laik, schopna zhodnotit, jestli mne nechtějí vzít na hůl? Děkuji.“

Šárka Sedláčková: „Ceny asi nikdo regulovat seshora nemůže, ale prodejci sami jistě dokáží své ceny nastavit tak, aby svou produkci prodali za přiměřené ceny, pokud by bylo jejich zboží příliš drahé, byli by sami proti sobě…“

Zuzana Nováková: „Dobrý den, ráda bych se dozvěděla zda se farářské trhy chystají do města Beroun? (střední čechy) děkuji“

Šárka Sedláčková: „Dobrý den, tak farářské trhy asi nebudou :))), ale farmářské možná ano, ptejte se prosím na radnici, zda-li se chystají. Anebo na www.nalok.cz.“

  • Eva: „Dobrý den, žádnou otázku nemám, jen jsem chtěla podat informaci, že tuto sobotu v Kolíně se koná poprvé farmářský trh. Doufám, že se tady ujme a bude se konat pravidelně :-)“
  • Šárka Sedláčková: „Skvělé, taky jim držím palce.“
  • Romana Mertinová: „Dobrý den, slyšela jsem, že někteří lidé podvádějí s prodejem těchto výrobků a nakupují je hromadně v supermarketech, poté je vydávají za své:-( Jak poznám, že vše je v souladu s pravidly a potraviny jsou opravdu „domácí“? Děkuji a přeji hezký den“

Šárka Sedláčková: „U mnoha potravin to lidé poznají na základě zkušeností. Ale pokud jste třeba městský člověk a v zelenině nebo v ovoci se nevyznáte, musíte se přímo zeptat, odkud potraviny pocházejí a pak máte možnost to ověřit.

Každý prodejce musí mít své identifikační údaje. Pak lze křížově ověřit, co pěstuje – například dotazem na místním živnostenském úřadě, nebo v Unii zelinářů, a podobně. Na trzích, které provozujeme, to ale hlídáme velmi pečlivě.

Budete mít zájem:  Astmatiků mezi námi přibývá. Příznaky, které vás upozorní

Několik lidí jsme už z trhů vyloučili.“

Veronika Švaříčková: „Dobrý den, zúčastnila jsem se prvních Farmářských trhů v republice a to před 14 dny v Ratibořicích u Třebíče na Kozí farmě.

Musím říci, že to byla velice výrobná akce, máme 14 měsíční dcerku a vše bylo tak krásně nachystané i pro tyto nejmenší děti, že musím jen chválit a chválit.

Opravdu doporučuji všem rodičům zúčastnit se takového akce. Užili jsme si to my rodiče i naše dcera:-)“

Šárka Sedláčková: „Tak to je skvělé !“

Petra Kříčková, 731491940: „Dobrý den, provádí ČOI kontrolu prodávaných potravin, nebo zboží na trhu? Probíhají tyto i na Liberecku? Děkuji“

Šárka Sedláčková: „Na Liberecku žádné velké farmářské trhy nejsou, ale podívejte se na www.nalok.cz, tam by to měli mít zmapované důkladněji. Ano, trhy se běžně kontrolují všemi kontrolami, které státní instituce mají. Stejně jako ostatní prodejní místa.“

Martina: „Dobrý den , chci se zeptat , jak organizátoři trhů pohlídají kvalitu zboží a jak zabrání , aby na trhu prodávali jenom farmáři a ne překupníci.“

Šárka Sedláčková: „Máme takový poznávací systém, který začíná už přihlašováním a pak pokračujeme i nadále. V podstatě téměř všechny, kteří k nám na naše trhy v Praze jezdí, známe osobně.“

hela: „Dobry den, byla jsem na prednasce o zdrave vyzive a dozvedela se, ze zadna zelenina, ktera neni vypestovana na vlastni zahradce, neni vypestovana bez hnojiv a tudiz neni az tak uplne nezavadna. Pry ji chybi i spousta vitaminu. Je to pravda?“

Šárka Sedláčková: „Ne, to je poněkud zkreslené. Je to ale na dlouhou odpověď. Informujte se na toto téma blíže a raději u více zdrojů !“

Petra Kříčková, 731491940: „Kdybych chtěla na trhu prodat např. malé králíčky, nebo koťátka a nejsem registrovaný chovatel potřebuji potvrzení od veteriny?“

Šárka Sedláčková: „Ne, ale musí se jednat jen o „mazlíčky“, naplatí to pro králíčky „na maso“.“

jitka: „Dobrý den Na Vsetíně trh byl ale myslím nedopadl moc dobře ted bude 16.4 od 7.00 snad bude lepší,už se těším.1“

Šárka Sedláčková: „Ono to chce čas…“

Lucie: „Dobrý den, měla byste pár rad, jak dát dohromady farmáře a pořádat farmářské trhy? Předem děkuji“

Šárka Sedláčková: „Bohužel na tak široké téma není krátká odpově´D.“

JanaB.

: „dobrý den,nedávno jsem byla na farmářských trzích v Ratibořicích na vysočině na kozí farmě pro celou rodinu celodenní program pro děti i dospělé,nakoupili jsme si plno výrobků moc se nám tam líbilo moc jim děkuji za krásný den.dotaz nemám žádný jen jsem nevěděla kam poslat svůj příspěvek,s počítačem nejsem moc kamarádka,děkuji za předání vzkazu přeji hezký den [email protected]

Šárka Sedláčková: „Super, jsem ráda, že takové malé akce rodinného charakteru fungují. Držím palce…“

Markéta: „Slyšela jsem, že se bude vytvářet nějaká větší kontrola prodejců, kteří chtějí na Farmářských trzích prodávat své produkty. Nevíte něco více o tomto záměru? Bylo by to povinné pro všechny farmářské trhy, takže by byla větší kontrola toho, co se na nich prodává? Děkuji“

Šárka Sedláčková: „Ne, byla by to dobrovolná věc – taková věc cti pro každého pořadatele…“

Kociánová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existují farmářské trhy v okolí Brna, příp. zda existuje nějaké www stránky, kde bychom našli seznam všech trhů, místa a termíny konání ap. Děkuji“

Šárka Sedláčková: „Ano, takové stránky myslím provozuje nalok.cz“

Jitka: „Dobrý den.Je nějaká záruka,že maso nebo zelenina na farmářských trzích je opravdu z česka? A ne koupena v supermatrketu a pak prodávána na trhu,nebo dovezena např. z Polska?“

Šárka Sedláčková: „Možná jak kde – u nás (www.farmarsketrziste.cz) to poznáme a zaplaťpánbůh českých farmářů se nám hlásilo už loni a i letos hlásí tolik, že tohle opravdu u nás neexistuje.“

Jana Sklenářová: „Dobrý den, kontroluje se nějak kvalita produktů?“

Šárka Sedláčková: „Na našich trzích (www.farmarsketrziste.cz) uzavíráme trvalé smlouvy jen s farmáři, kteří sami mají zájem na kvalitě svého zboží. NEBEREME KAŽDÉHO, ale až po poznání, kdo je kdo. Takže první zásada je, aby sami farmáři měli „profesní čest“. Druhá kontrola je přímo na trhu.

Pokud má někdo něco shnilého nebo závadného, správce trhu má možnost totot zboží okamžitě vyloučit. Anebo ho můžou upozornit i sami návštěvníci. A do třetice trh je navštěvován i státními orgány – živnostenským úřadem, veterinou, hygienou, i ČOI. Je to stejné jako u dalších prodejních míst.

  1. Zdeňka Hrabánková: „Dobrý den, bydlíme na Vysočině a zajímalo by mě, kde se nachází nejblíž takový farmářský trh, jsem z okolí Třebíče, děkuji.“
  2. Šárka Sedláčková: „Podívejte se na nějaký server na téma farmářské trhy, snad tam nejdte odpověď.“
  3. Martina: „Dobrý den , chci se zeptat , jak organizátoři trhů pohlídají kvalitu zboží a jak zabrání , aby na trhu prodávali jenom farmáři a ne překupníci.“

Šárka Sedláčková: „Už jsem na to odpovídala – je to systém kontroly a osobního poznání. Spoléháme jednak sami na sebe jako organizátoři, ale můžeme si informace o farmářích zjišťovat i přes profesní organizace.“

Zdenka: „Dobrý den, jen aktuálně, co se týče Jižní Moravy. Zrovna tuto sobotu 16.4. se konají FT v Brně Řečkovicích a zároveň v Brně Medlánkách“

Šárka Sedláčková: „Tak to je skvělé, děkujeme za informaci.“

Eva Fialova: „Dobry den pani Sedlackova, cetla jsem kdysi rozhovor s Vami v Marianne (nebo mozna to byla Zena a Zivot). Mimo jine tam bylo receno, ze jste pomohla na trh jedne mamince na materske, ktera tam prodava vlastni sirupy a zavareniny. Jakym zpusobem kontrolujete, ze zpusob pripravy je odpovidajici a produkt se nezkazi nebo neni vinou neodborne pripravy zavadny? Diky za odpoved.“

Šárka Sedláčková: „Samozřejmě po všech prodávajících požadujeme živnostenská oprávnění – to je součást naší přihlášky. I po té mamince na mateřské :))) V tomto samozřejmě neriskujeme !“

Iveta: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné koupit na farmářských trzích také maso, kontrétně sháníme domácí kuře nebo králíka. Popřípadě, kde je možné sehnat toto „bio“/domácí maso? děkuji za odpověď“

Šárka Sedláčková: „Ano, například kuře z volného výběhu (tedy z farmy, která je veterinárně hlídaná a přitom zde mají zvířata volný výběh do terénu) je ve středu a v sobotu na Farmářském trhu na Jiřího z Poděbrad.

Každých 14 dnů jsou na Náplavce pod Rašínovým nábřežím (Praha 2) kuřátka z farmy pana Berana z Pracejovic z Jižních Čech.

Králík z domácího chovu je každou sobotu na Náplavce (auto Jatky Lomnice), a rovněž v úterý, čtvrtek, a v sobotu na Kubánském náměstí v Praze 10.“

Sedlackova: „Dobry den, prosim na Jiriho z Podebrad byl stanek s krevetami apod. To asi neni ceske? Jak se tam mohl dostat. diky Sedlackova“

Šárka Sedláčková: „Dobrý den, mořské ryby a mořské potvory na Jiřák zveme také, v tomhle jsme udělali vyjímku. Kromě nich jsou ale na Jiřáku vždy také sladkovodní ryby.“

Blanka: „Dobrý den, můj dotaz je obdobný, jaký měla Lucie – ohledně prosby o Vaši radu na zakládání pořádání trhů. Vaší odpovědi, že by byla obsáhlá rozumím, tak se chci zeptat jinak – byla byste laskava a poradila, kam se o praktické rady obrátit – nebo na koho, kdo by byl ochoten poradit svými zkušenostmi? Předem velmi děkuji a přeji hezký den.“

Šárka Sedláčková: „Právě tohle netuším, my sami jsme šlapali vlastní cestou a vlastně jsme se nikde neradili… Fakt je to těžké radit – práce a práce…“

Dominika: „Dobrý den, nevznáším dotaz, ale spíše jen takové poděkování. Jsem velmi ráda, že se čechům začíná do hlavy pomalu vracet mozek a konečně začínají přemýšlet nad tím co jedí a pijí. Produkty od českých zemědělců jsou opravdu kvalitní a zemědělství se musí podporovat, jinak budeme za chvíli závislí na cizích státech a u nás nebude jediný zemědělec.

Před dvěma roky jsme začali také budovat farmu a postupně chceme nabídnout prodej masa, vajec, sýrů a mléka. Je to těžké, ale pokud bude takových farmářských trhů přibývat, tak by mohlo jít vše jednodušeji. Sama jsem uvažovala nad zorganizováním farmářského trhu v České Lípě, ale musela bych do toho investovat dost peněz a nevím, jestli by se mi to vůbec vrátilo.

Každopádně děkuji za farmářské trhy. Díky.“

Šárka Sedláčková: „Moc děkuju, před pěti lety si lidi ťukali na čelo, když jsme o farmářských trzích mluvili, na zemědělce se dívala celá společnost spatra… jenže ona je to strašně těžká a vlastně dodnes nedoceněná práce a tak mě těší, že se společnost posunuje a začáíná to oceňovat !!!!“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *