EU zpřísňuje podmínky pro dovoz rýže z Číny

V případě těstovin, rýže a luštěnin požadují zákazníci nejen novinky, ale i kvalitu za atraktivní cenu.

Výhodou těchto kategorií je, že je není nutné chladit či mrazit a vydrží bez speciálních skladovacích podmínek velmi dlouho.

Jsou to přitom suroviny na přípravu tradičních příloh, ale i dalších pokrmů, proto musí být snadno dostupné. Čeští spotřebitelé za ně ročně jen na moderním trhu utratí 2,4 miliardy korun.

Na stolech Čechů se v posledních letech čím dál tím častěji objevuje rýže. Z analýz Českého statistického úřadu totiž vyplývá, že jestliže v roce 2008 jsme ji v průměru snědli v přepočtu na obyvatele 4,9 kilogramu, loni to bylo již 6,5 kg.

I přesto však celkově kategorie těstovin, rýže a luštěnin meziročně zaznamenala mírný pokles.

Podle maloobchodního auditu společnosti Nielsen v meziročním srovnání 4/2018–3/2019 klesly tržby za těstoviny, luštěniny a rýži o necelé procento, zatímco roční spotřeba na úrovni 61,1 milionu kilogramů klesla o něco rychleji (o 2 %).

EU zpřísňuje podmínky pro dovoz rýže z ČínyV prodeji se daří farfalle, vermicelli a penne

Více než polovinu z tržeb této skupiny tří surovin tvoří těstoviny, které v posledním roce v tržbách víceméně stagnovaly. Roční tržby činily 1,3 miliardy korun, což je pouze o 164 tisíc korun více než rok předtím. Naproti tomu spotřeba klesla o 3 % na 35 milionů kilogramů.

„Mezi těstovinami jsou dlouhodobě oblíbené nejvíce špagety, následují fusilli, respektive vřetena, a trojici favoritů uzavírají kolínka. Tyto tři typy těstovin tvoří více než polovinu z prodeje všech těstovin, ale poptávka po nich v posledních třech letech klesá,“ konstatuje Lucia Pavlínská, konzultantka společnosti Nielsen.

Naproti tomu stoupá prodej produktů, jako jsou farfalle, vermicelli (vlasové nudle, nudle) a také penne. Za rýži utratili čeští spotřebitelé 819 milionů korun, což znamená pokles o 1 %, a spotřeba klesla obdobným tempem jako těstoviny o 3 % na 20 milionů kilogramů.

I za luštěniny bylo utraceno méně, celkově 247 milionů korun (pokles o 2 %), avšak poptávka po luštěninách meziročně vzrostla o 2 % a spotřebovalo se 5,2 milionu kilogramů.

Nejméně vyhledávané jsou luštěniny

Také z dat GfK vyplývá, že nejoblíbenější jsou těstoviny. Ty nakoupilo v období od 3/2018 do 2/2019 celkem 97 % českých domácností, a to 14krát do roka. Průměrná kupující domácnost za kategorii utratila téměř 480 Kč při průměrné spotřebitelské ceně 41,70 Kč za kilogram.

Rýži nakoupilo 9 z 10 českých domácností, které se vydaly na nákup v průměru jednou za dva měsíce a za rok utratily bezmála 240 Kč. Za kilogram rýže zaplatily průměrně 35 Kč. Z uvedeného trhu mají nejmenší okruh spotřebitelů luštěniny. Za poslední roční období je nakoupily téměř tři čtvrtiny českých domácností.

„Luštěniny jsme nakupovali zároveň nejméně často, pouze jednou za čtvrtletí. Průměrné roční výdaje na kategorii a domácnost činily přes sto dvacet korun,“ prozrazuje Hana Paděrová, konzultantka společnosti GfK Czech.

Z hlediska nakoupeného množství je nejdůležitějším druhem luštěnin čočka, která tvoří tři pětiny kategorie, s odstupem následují hrách a fazole.

V celkovém porovnání s FMCG jsou ve všech uvedených kategoriích nadprůměrně důležité privátní značky. „U těstovin představují polovinu objemu kategorie, ale i u luštěnin, kde je jejich podíl na kategorii nejnižší, dosahují téměř 44 procent objemu kategorie,“ poukazuje Hana Paděrová.

Význam akčních nákupů na uvedených kategoriích je naopak nižší než na průměru rychloobrátkového trhu, nikoli však nevýznamný. Přes 40 % výdajů za rýži se vynaloží na nákupy v akci. „U luštěnin, kde je podíl akčních nákupů nejnižší, utratíme každé 3 z 10 korun na akční nákup,“ dodává Hana Paděrová.

Nejdůležitějším nákupním místem těstovin, luštěnin i rýže jsou hypermarkety, následují diskontní prodejny a supermarkety.

Roste zájem o bezlepkové těstoviny a biotěstoviny

Čeští zákazníci jsou v případě nákupu těstovin, rýže a luštěnin spíše konzervativní. „Drží se osvědčených produktů. U těstovin je největší zájem o ty z tvrdé pšenice, které jsou z výživového hlediska kvalitnější. V případě rýže je tradičně největší zájem o dlouhozrnnou rýži.

Větší poptávka začíná být také po kvalitnější jasmínové a basmati rýži. Z luštěnin se nejvíce kupují čočka a fazole,“ komentuje prodejnost Zuzana Holá, tisková mluvčí společnosti Lidl Česká republika.

S narůstající poptávkou po asijské kuchyni obecně stoupá především ve výše zmíněném segmentu zájem o asijské těstoviny. „Mezi naše nejprodávanější položky patří jednak thajské rýžové nudle, a to jak široké, tak vlasové, a jednak čínské bezvaječné pšeničné nudle, které jsou určené pro rychlou přípravu.

Nově se mezi nejprodávanější položky dostaly čínské vaječné nudle,“ prozrazuje Adriana Matýsková, obchodní zástupce společnosti F. W. Tandoori.

I když je trh s těmito produkty relativně stabilní, také na něm je vidět příklon ke zdravějším variantám. „V poslední době je možné sledovat, že v souvislosti s rostoucí poptávkou po zdravé životosprávě roste i zájem o alternativní pokrmy, jako je červená nebo černá čočka,“ sděluje Tomáš Kubík, tiskový mluvčí společnosti Penny Market.

Většina zákazníků však tyto druhy luštěnin nekupuje pravidelně a vyhledávají tradiční druhy. „Zákazníci navíc preferují těstoviny z tvrdé pšenice. Postupně roste také zájem o bezlepkové těstoviny a biotěstoviny,“ říká Zuzana Holá. Podle Roberta Tichého, obchodního a marketingového ředitele firmy Europasta SE, se však trh trápí velkým promočním podílem prodejů.

„I přes zájem o novinky, jako jsou celozrnné, bezlepkové nebo biotěstoviny, výsledný prodej není významný. Celkově trh v posledním roce mírně klesal,“ dodává. V případě luštěnin je zvyšující se poptávka především po černé čočce. „Typickým představitelem této kategorie je beluga čočka,“ popisuje Milan Baťha, ředitel nákupu společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

Na rozdíl od ostatních luštěnin belugu není nutné před přípravou namáčet, je drobnější a po uvaření dobře uchovává tvar.

EU zpřísňuje podmínky pro dovoz rýže z ČínyChlazené varianty jsou na okraji zájmu

Statistiky společností GfK Czech a Nielsen dokládají, že Češi jsou konzervativní, i pokud jde o tvary těstovin. A zapravdu jim dávají výrobci.

„Spotřebitelé nakupují pět základních tvarů – špagety, vřetena, kolínka, penne a široké nudle. Z pohledu suroviny se trh dělí zhruba na polovinu – na těstoviny z měkké pšenice a tvrdé pšenice neboli semoliny,“ informuje Robert Tichý.

Naprosto přitom dominují těstoviny sušené, čerstvé (chlazené) těstoviny jsou okrajové.

„Většina zákazníků stále preferuje tradiční druhy těstovin. Postupně však roste počet zákazníků, kteří si kupují například špaldové či celozrnné těstoviny,“ specifikuje Tomáš Kubík.

Adriana Matýsková zmiňuje i zvýšený zájem o shirataki nudle: „Nudle jsou vyrobené z kořene konjak a jsou velice zdravé, neboť neobsahují téměř žádné tuky a sacharidy. Navíc jsou plné vlákniny a jsou bezlepkové.

Mezi spotřebiteli jsou velice oblíbené pro svoji nízkou energetickou hodnotu. My je dodáváme ve formě špaget a také rýže.“

V kurzu je rýže parboiled

V případě rýže platí, že spotřebitelé mají v každé zemí různé preference. „Na tuzemských stolech se nejčastěji ocitá buď klasická bílá loupaná dlouhozrnná rýže, nebo rýže parboiled,“ popisuje Michaela Setvínová, product group manager společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

Toto chování Čechů potvrzuje i obchodní řetězec Penny Market s tím, že na Slovensku je naopak hitem kulatozrnná. Data společnosti Median přitom dokládají, že spotřebitelé mají rýži rádi. Průzkum Median, Market & Media & Lifestyle – TGI za 3. kvartál 2018 a 4. kvartál 2018 totiž ukazuje, že pravidelně ji jednou týdně konzumuje 38,2 % spotřebitelů.

Dvakrát až třikrát týdne po ní sáhne 26,5 % respondentů a dvakrát až třikrát měsíčně potom 18,6 %. Jednou denně ji však jí pouze 0,6 %.

Pokud byl v minulosti český zákazník z pohledu rýže víceméně nenáročný, tak při rozhodování preferoval zejména nízkou cenu.

„V současné době však zaznamenáváme nárůst zájmu o prémiovou kvalitu rýže, který potvrzuje změnu chování tuzemského zákazníka a v tomto chování se přibližuje tomu západoevropskému,“ vysvětluje Adriana Matýsková.

Budete mít zájem:  Smažený sýr není český vynález. Český vynález je „smažák“

V případě luštěnin potom podle Penny Marketu tuzemský zákazník preferuje tradiční druhy.

Trh ovlivňuje také oblíbené cestování

Z dostupné statistiky dále vyplývá, že průměrný Čech zkonzumuje za rok přibližně pět kilogramů těstovin. Z nabídky nejrůznějších druhů si lze vybrat podle toho, zda jsou vaječné nebo bezvaječné. Lidskému organismu vyhovují především ty bezvaječné, které tělo zasytí na delší dobu.

Takovým typem jsou i semolinové těstoviny, tedy z tvrdé pšenice. „Aktuálně je zřetelný trend růstu prodejů výrobků z tvrdé pšenice ve značkové kategorii. Naopak klesají objemy privátních značek z měkké pšenice, cenově nejlevnější kategorie,“ konstatuje Robert Tichý.

Trend patrně souvisí se současným pozitivním ekonomickým prostředím a aspirací spotřebitelů kupovat kvalitnější potraviny.

Další změnou, která je zapříčiněná cestováním, je zvyšující se zájem o asijský segment potravin. „Díky cestování do exotických destinací či zájmu o asijské restaurace se logicky zvyšuje poptávka po nových, v minulosti zcela okrajových specifických asijských potravinách,“ upozorňuje Adriana Matýsková.

Ještě před dvěma roky málokdo znal různé druhy asijských těstovin. Názvy jako shirataki nudle, soba nudle, ramen či udon nudle se sice objevovaly na jídelních lístcích asijských restaurací, ale těžko si někdo představoval, že je bude prodávat většina maloobchodních řetězců.

„My jsme samozřejmě zareagovali včas a všechny zmiňované těstoviny máme v nabídce,“ konstatuje Adriana Matýsková.

Novinky a limitované edice lákají k vyzkoušení

Na trh se dostávají i novinky. „Jako první z řetězců jsme uvedli špaldové těstoviny pod naší exkluzivní privátní značkou San Fabio. V nejbližší době uvedeme také biotěstoviny.

Kromě běžných tvarů těstovin nabízíme v limitovaných edicích i méně obvyklé tvary, aby měl zákazník možnost je vyzkoušet,“ prozrazuje Tomáš Kubík. I v Lidlu začali s prodejem bezlepkových a biotěstovin či biocizrnou. „Čím dál důležitější je kvalita nabízených produktů. Roli však stále hraje i cena,“ dodává Zuzana Holá.

Zajímavostí však je, že zatímco v loňském roce pro velkovýrobce biosortiment této kategorie nebyl tak zajímavý, letos se to trochu změnilo.

Několik novinek si připravila také značka Vitana. „V letošním roce jsme například uvedli na trh portfolio volně sypaných rýží, luštěnin a racio příloh ve znovu uzavíratelných sáčcích.

V portfoliu máme nově množství specialit, například arborio rýži, sushi rýži, beluga čočku nebo quinou,“ poukazuje Michala Setvínová. Společnost Europasta SE dále rozšiřuje prémiovou značku Adriana.

„Týká se to řady Tradizionale, která je vyrobená na bronzových matricích, díky čemuž na výrobcích potom lépe drží omáčka,“ sděluje Robert Tichý. Adriana vstupuje jedním artiklem i do segmentu bio, jde o semolinové špagety.

Názor odborníka:

„Nižší sklizeň a clo zdražují rýži.“

EU zpřísňuje podmínky pro dovoz rýže z ČínyU rýže a luštěnin hrají velkou roli aktuální úroda a ceny surovin. V případě rýže letos dochází ke zdražení většiny odrůd pěstovaných v EU, zejména v Itálii, Španělsku a Francii, a to v důsledku nižší sklizně v roce 2018. Kromě toho si evropští pěstitelé prosadili zavedení cla na dovoz rýže i z dosud bezcelních zemí v jihovýchodní Asii. Ruku v ruce s tím se zpřísňují požadavky EU na bezpečnost potravin. Tento bezesporu pozitivní trend má ale dopad i na nárůst cen surovin.

  • Milan Baťha, ředitel nákupu, Orkla Foods Česko a Slovensko
  • Data:
  • 94,7 %
  • spotřebitelů v posledních 12 měsících konzumovalo těstoviny.
  • Jak často spotřebitelé jedí luštěniny
  • 1× denně a více                      0,4 %
  • 4×–6× týdně                          2,2 %
  • 2×–3× týdně                          7,5 %
  • 1× týdně                               20,3 %
  • 2×–3× měsíčně                   28,1 %
  • 1× měsíčně                          19,6 %
  • Méně než 1× měsíčně        15,1 %
  • Nekonzumuje                       6,0 %
  • Neuvedeno                           0,9 %
  • Zdroj: Median, MML-TGI, 18/III–18/IV

Pavel Gregor, [email protected]

Článek vyšel i v časopisu Zboží&Prodej 6-7/2019.

Tiskové zprávy | UniCredit Bank

Praha, 19. prosince Ježíšek nemusí nosit dárky pouze 24. prosince. Červenobílé logo UniCredit není náhoda, tento rok vám totiž banka přináší vánoční nadílku ještě před Štědrým dnem.

Že nemáte stromeček? Nevadí, stačí vám chytrý telefon.

UniCredit Bank totiž svým klientům jako předčasný dárek přináší možnost rychle, pohodlně a bezpečně platit v mobilní aplikaci Smart Banking pouze otiskem prstu.

UniCredit Bank již v květnu loňského roku jako první na českém trhu přinesla využití technologie otisku prstu v chytrých telefonech do svého mobilního bankovnictví.

Díky otisku prstu se mohou klienti přihlašovat nejen do Smart Bankingu, ale i do Online Banking klíče. Nově jej mohou klienti využívat ještě efektivněji – k rychlému a bezpečnému podepisování plateb.

Transakce nad 5 000 korun klienti budou standardně podepisovat PINem, jako doposud.

„V každém vztahu je nejdůležitější umět naslouchat. V UniCredit Bank jsme vyslyšeli přání našich klientů. Výsledkem je unikátní novinka, která jim umožní potvrzovat platby do výše 5 000 korun v mobilním Smart Bankingu pouhým otiskem prstu,“ říká Carmelo Minardi, ředitel Multi-Channel Banking, UniCredit Bank.

Smart Banking UniCredit Bank tak využívá dostupné technologie chytrých telefonů naplno. Kromě zjednodušení aktivace aplikace prostřednictvím SMS, funkce sdílení detailů účtu či automatického nastavení data platby, jsme v poslední aktualizaci udělali mobilní bankovnictví také o něco pohodlnější a bezpečnější.  

„Platba otiskem prstu přináší klientům další pohodlí a rychlost při vyřizování jejich transakcí z mobilního telefonu. Odeslat peníze otiskem je stejně pohodlné, jako na pokladně vytáhnout bezkontaktní kartu a zaplatit nákup pípnutím,“ doplňuje Radek Jirka, manažer přímého bankovnictví UniCredit Bank.

Smart Banking pro zajištění ochrany osobních údajů využívá technologie otisků prstů, kterou má uživatel uloženou ve svém chytrém telefonu. Otisky se neukládají ani neposílají na server banky. Využít ji po nejbližší aktualizaci aplikace mohou uživatelé Smart Bankingu UniCredit Bank s chytrými telefony, které funkcionalitu otisků prstu podporují.

Dotazy:                  Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

                               e-mail: [email protected]

                               tel: 606 694 156

Praha, 15. prosince – UniCredit Bank umožní podnikatelům a živnostníkům výrazně ušetřit náklady na zavedení elektronické evidence tržeb (EET).

Banka zájemcům nabídne pokladní systém od společnosti Dotykačka za nejlevnější cenu. Pokladní systém umožňuje i propojení s platebními terminály.

Základní balíček, který obsahuje tablet s pokladním systémem a tiskárnou, mohou klienti UniCredit pořídit díky slevě  již za 4 242 korun.

„Chceme podnikatelům i živnostníkům jejich práci co nejvíce ulehčit, šetřit jim čas i peníze. Udělali jsme za ně pečlivou analýzu trhu nabízených řešení pro EET a vybrali jsme to nejvýhodnější řešení od společnosti Dotykačka.

Nejlepší pokladní systém v poměru cena-výkon navíc díky slevě získají již od 4 242 korun.

Platební terminál klient pořizovat nemusí, ale v případě potřeby jej s pořízeným řešením jednoduše propojí,“ říká Jiří Daneš, manažer segmentu Small Business UniCredit Bank.

UniCredit Bank ve spolupráci s Dotykačkou umožní drobným podnikatelům a živnostníkům získat všechna jejich řešení souvisejících se zavedením elektronické evidence tržeb za nejvýhodnější ceny.

Pokladní systém Dotykačka umí v plném provozu evidovat tržby a tisknout fiskální identifikační kódy a bezpečnostní kódy poplatníka na účtenky.

Díky možnosti propojení s certifikovanými platebními terminály UniCredit Bank tak podnikatelé získají spolehlivé řešení pokladního systému pro evidenci tržeb s mnoha dalšími funkcemi a nonstop podporou.

Budete mít zájem:  Červené oči – jak na ně a co mohou znamenat?

UniCredit Bank připravila jednouché řešení i pro podnikatele a živnostníky s povinností evidovat tržby, kteří již vlastní pokladní systém mají. Propojí jejich stávající nebo nově pořízený platební terminál s EET softwarem od společnosti Sonet.

Díky tomu jednoduše a bez nutnosti výměny jejich stávající pokladny splní zákonem požadovanou evidenční povinnost.

„Naše terminály dokážou zpracovat e-tržby nejen z platebních terminálů, ale také při platbě v hotovosti nebo  elektronickou stravenkou,“ dodává Jiří Daneš.

Povinnost elektronické evidence tržeb se pro podnikatele z ubytovacích a stravovacích služeb zavádí již od 1. prosince letošního roku. Postupně se tato povinnost do roku 2018 rozšíří na všechny podnikatele a firmy, kteří přijímají za zboží nebo služby peníze (hotové i kartou, stravenkami, atd.) od velkoobchodu a maloobchodu přes svobodná podnikání až po zemědělce a vybrané řemeslníky.

Dotazy:                  Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

                               e-mail: [email protected]

                               tel: 606 694 156

Více informací naleznete zde.

Praha, 25. listopadu UniCredit Bank spustila zbrusu novou verzi Online Bankingu s moderním designem a celou škálou nových funkcí. Počet uživatelů internetového bankovnictví UniCredit Bank se za poslední dva roky zvýšil o více než 40 procent, a přesáhl tak 400 tisíc.

Moderní internetové bankovnictví od UniCredit Bank splňuje potřeby klientů v době, kdy 9 z 10 Čechů aktivních na internetu spravuje své finance především online.

Stav svého účtu kontrolujeme nejčastěji hned v pondělí, do bankovnictví se první den v týdnu přihlašujeme bezmála o 40 % častěji než v jiné dny. Platby pak posíláme především dopoledne mezi 9. a 12.

hodinou, ukazují data UniCredit Bank.

EU zpřísňuje podmínky pro dovoz rýže z Číny

„Internetové bankovnictví dnes již není jen o placení. Stává se centrem finančního plánování, abychom měli všechny výdaje pod kontrolou. Přicházíme s inovací našeho Online Bankingu, která odráží právě tyto trendy.

Umožňuje klientům jednoduše odesílat platby, plánovat rozpočet na budoucí výdaje a kdykoliv se přehledně podívat na ty minulé.

S chytrým automatickým spořením navíc klienti snadněji ušetří peníze na všechny své sny,“

říká Carmelo Minardi, ředitel Multi–Channel Banking, UniCredit Bank.

Jednoduché placení.

Desítky tisíc běžných transakcí, které každý den klienti provedou, jim usnadní funkce ZAPLATIT. „S novou funkcí Online Bankingu nemusíte řešit, jaký typ platby chcete provést.

Zadáte číslo účtu nebo telefonní číslo a systém sám pozná, zda posíláte domácí, zahraniční platbu nebo si třeba chcete dobít kredit na mobilním telefonu,“

vysvětluje Radek Jirka, manažer přímého bankovnictví.

Následně jen doplníte nepovinné údaje jako variabilní symbol a platbu pošlete. Vše je intuitivní, rychlé a jednoduché. Online Banking si také zapamatuje čísla účtů a všechny potřebné údaje a přehledně je uloží do adresáře. Pro nejčastější platby si klienti mohou jednoduše vytvořit šablonu pro další použití.

Splňte si přání i sledujte své výdaje

S Online Bankingem UniCredit Bank mohou klienti nově také podrobněji sledovat své finance.

Všechny výdaje klienta automaticky zařadí do jedné z devíti hlavních kategorií (Hotovost, Domácnost, Doprava, Volný čas a nakupování, Zdraví a krása, Vzdělání, Podnikání, Splátky a poplatky a Ostatní).

V případě, že systém výdaj nedokáže zařadit, může si jej do správné „přihrádky“ přidat uživatel sám.

EU zpřísňuje podmínky pro dovoz rýže z Číny

V každé kategorii jde zároveň nastavit měsíční rozpočet a na interaktivních grafech průběžně sledovat, jak se jej daří naplňovat. Hlavní stránka také ukazuje zůstatky u všech produktů včetně karet, spořicích účtů, úvěrů a investic. Své finance tak mají jednoduše klienti pod kontrolou hned při prvním pohledu do Online Bankingu.

„Další novinkou jsou „Má přání

Evropská komise je kritizována za možné označení jaderné energetiky jako udržitelné technologie

Členka německé strany Zelených oživuje diskuze a kritiku návrhu taxonomie EU. Kritizuje výběr „neobjektivní“ instituce pro zpracování otázky jádra a označuje jadernou energetiku za absolutně neudržitelnou technologii, která by neměla být dle taxonomie financována.

Otázka jádra a plynu

Členové Evropské unie se dlouho nemohli shodnout na jednotné taxonomii – pravidla pro udržitelné (ekologické) investice od roku 2021 – pro celou EU. Nakonec se podařilo dosáhnout dohody v prosinci minulého roku, ovšem ne všechny otázky byly zodpovězeny a vyřešeny. Problém se týkal především zemního plynu a jaderné energetiky, která má prozatím status „přechodové technologie“.

Jak informoval zpravodajský portál EURACTIV, diskuze se opět rozebíhají. Členka německé politické strany Zelených Sylvia Kotting-Uhlová poslala kritický dopis jak předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, tak ministrům německé vlády.

Kotting-Uhlová mimo jiné kritizuje rozhodnutí Komise o výběru svého Společného výzkumného střediska (JRC) pro vytvoření studie ohledně problematického jádra. Vědecká subdivize JRC vznikla z programu Euratom a jeho výzkum je údajně doteď spolufinancován touto institucí.

Fakt, že studie je delegována JRC, je dle Kotting-Uhlové „absurdní“, protože její členové jsou předpojatí a „nejsou v pozici udělat objektivní rozhodnutí“.

Verdikt se odsunul

Vědecká studie problematiky jádra je podmínkou těžce vydobytého prosincového kompromisu. Na setkání se zvláště Francie a Spojené království přimlouvaly, aby se jaderná energetika klasifikovala jako environmentálně přívětivá, aby si zajistily stálý přísun financí do tohoto sektoru.

I odborná skupina expertů, která vytvořila návrh evropské taxonomie, se k tématu nevyhranila. Ale ve svém výsledném reportu sdělila, že není pochybností, že by jaderná energetika přinesla podstatný přínos pro snížení skleníkových emisí.

„Nikdo nemůže ignorovat fakt, že spalování paliva, ale i jeho přepracování, vytváří desítky tisíc tun radioaktivního odpadu po celé Evropě, které musí být následně uloženo na nezvládnutelně dlouhou dobu,“ napsala ve svém kritickém dopisu paní Kotting-Uhlová.

V dopise se dále vyjadřuje, že je nepředstavitelné klasifikovat jadernou energetiku jako udržitelnou investici v rámci taxonomie. Pokud by dle členky německé strany Zelených jaderná energetika prošla nejvyšším pravidlem známým jako princip „nedělá významné poškození“ pro ochranu klimatu, pak je tento princip očividně nevhodným kritériem.

Autor úvodní fotografie: Markus Distelrath

Čína zaznamenala v prvním čtvrtletí propad HDP o 6.8 % a Peking zpřísnil pravidla karantény

Celkový počet aktivních případů klesl pod tisíc. Velký počet nových případů u cestovatelů ze zahraničí vede k dalšímu zpřísnění podmínek pro vstup osob do země.

Ačkoli stále platí, že cizinci mají do Číny de facto zakázaný vstup, přijal Peking další opatření zpřísňující karanténu pro osoby přijíždějící do země.

V půlce dubna se v Pekingu vyskytl případ, kdy osoba přijíždějící do země podstoupila dvoutýdenní karanténu, byla negativně testována na koronavirus a teprve poté u ní nemoc propukla, což vedlo k nákaze tří dalších osob a karanténě dalších více než šedesáti.

V důsledku toho Peking nařídil všem přijíždějícím ze zahraničí podstoupit navíc jeden týden domácího pozorování po skončení dvoutýdenní karantény.

V důsledku koronavirové epidemie zažila čínská ekonomika v prvním čtvrtletí roku 2020 poprvé za 28 let kontrakci, konkrétně zaznamenala meziroční pokles HDP o 6.8 %. Celkový objem maloobchodního prodeje spotřebního zboží klesl v tomto období meziročně o 19 %. Největší propad byl zaznamenán během prvních dvou měsíců roku, zatímco data za březen indikují postupné zlepšování.

Sektor stravování byl díky karanténním opatřením jedním z nejvíce postižených sektorů a za první čtvrtletí zaznamenal meziroční pokles celkových příjmů o 44.3 %. Některé místní samosprávy zavedly různé formy poukazů pro posílení domácí spotřeby. Údaje za březen jsou však pozitivní, oproti únoru zaznamenalo kolem pěti tisíc maloobchodních prodejců zvýšení tržeb o 15.

8 % a tento trend pokračuje i v dubnu.

Online prodeje v tomto období zaznamenaly meziroční pokles o pouhých 0.8 % a sektor e-commerce během této krize ještě posílil svou pozici. Například v Šanghaji dosáhl objem obchodů prostřednictvím e-commerce hodnoty 18.94 miliard USD, což představuje meziroční nárůst o 19.1 %.

Ve druhém čtvrtletí tohoto roku se v Číně očekává výrazný růst produkce, přičemž ekonomická obnova potrvá celý rok. Stálý růst spotřeby elektrické energie vysílá signál, že se výroba postupně rozjíždí. Dle predikcí Mezinárodního měnového fondu zaznamená Čína letos dokonce mírný růst o 1.2 %, Evropská unie oproti tomu má počítat s kontrakcí o 7.1 % a USA o 5.9 %.

Podle nové studie Zemědělského informačního institutu Čínské akademie zemědělských věd je čínský trh s agrárními produkty stabilní a s výjimkou produktů vysoce závislých na dovozu ze zahraničí na něj epidemie COVID-19 dopadla v minimální míře.

Budete mít zájem:  Hlavně To Zdraví Česká Televize?

Čínské zásoby obilovin jsou dostatečné, již pět let v řadě dosahuje čínská roční produkce přes 650 milionů tun. Importovaná rýže představuje pouze 1.6 % a importovaná pšenice představuje 2.7 % z celkové roční spotřeby a Čína je tak z převážné části soběstačná.

Bylo dosaženo vyšších výnosů u kukuřice, celková produkce tedy stoupla, ale obdělávané plochy se mírně zmenšily. Ke zvýšení produkce došlo také u sóji, kde je snaha do jisté míry snížit závislost na importech.

Studie je velmi optimistická v otázce produkce vepřového masa, kde očekává, že by se produkce mohla vrátit na obvyklou úroveň koncem letošního roku. Zároveň podotýká, že u některých agrárních produktů, jako je maso a zelenina, mohlo dojít k dočasnému růstu cen, které se však v současnosti již víceméně vrátily do normálu.

Čínský internetový portál nabízející hromadné slevy Pinduoduo oznámil své plány investovat v příštích pěti letech zhruba 7 miliard USD do rozvoje e-commerce v čínských rurálních oblastech.

Za rok 2019 se na této platformě prodaly agrární a doplňkové produkty v celkové hodnotě 136.4 miliard yuanů a počet aktivních kupců agrárních produktů se vyšplhal na 240 milionů.

Platforma umožňuje přímý prodej zboží od malých farmářů koncovým zákazníkům.

Zpracoval: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu, e-mail: [email protected], [email protected]

Dovoz ze třetích zemí

Prováděcí rozhodnutí Komise 2011/884/EU, v platném znění, se vztahuje na tyto potraviny a suroviny zasílané nebo pocházející z Číny:

  • rýže v plevách (neloupaná nebo surová) – KN 1006 10
  • loupaná rýže (rýže cargo nebo hnědá rýže) – KN 1006 20
  • poloomletá nebo celoomletá rýže, též leštěná nebo hlazená – KN 1006 30
  • zlomková rýže – KN 1006 40 00
  • rýžová mouka – KN 1102 90 50
  • krupice a krupička z rýže – KN 1103 19 50
  • pelety z rýže – KN 1103 20 50
  • zrna rýže ve vločkách – KN 1104 19 91
  • obilná zrna rozválcovaná nebo ve vločkách – KN 1104 19 99
  • rýžový škrob – KN 1108 19 10
  • přípravky pro dětskou výživu v balení pro drobný prodej – KN 1901 10 00
  • těstoviny nevařené, nenadívané, obsahující vejce – KN 1902 11 00
  • těstoviny nevařené, nenadívané, neobsahující vejce – KN 1902 19
  • těstoviny nadívané, též vařené nebo jinak upravené – KN 1902 20
  • ostatní těstoviny – KN 1902 30
  • výrobky z obilovin získané bobtnáním nebo pražením získané z rýže – KN 1904 10 30
  • přípravky typu müsli z nepražených obilných vloček – KN 1904 20 10
  • připravené potraviny získané z nepražených obilných vloček nebo ze směsí nepražených obilných vloček nebo nabobtnalých obilovin získaných z rýže – KN 1904 20 95
  • rýže předvařená nebo jinak upravená v podobě jinde nespecifikované nebo nezahrnuté – KN 1904 90 10
  • rýžový papír – KN ex 1905 90 20
  • sušenky – KN 1905 90 45
  • výrobky tlačené nebo pěnové, aromatizované nebo solené – KN 1905 90 55
  • pekařské výrobky jiné než perníky, sušenky, oplatky, suchary, atd., slazené – KN 1905 90 60
  • pekařské výrobky jiné než perníky, sušenky, oplatky, suchary, atd., ostatní – KN 1905 90 90
  • omáčky a přípravky pro omáčky, směsi koření a směsi přísad pro ochucení – KN 2103 90 90
  • otruby, vedlejší mlýnské produkty a jiné zbytky s obsahem škrobu do 35 % hm. – KN 2302 40 02
  • otruby, vedlejší mlýnské produkty a jiné zbytky, jiné než s obsahem škrobu do 35%hm. – KN 2302 40 08

Zásilky lze do EU, resp. ČR, přivézt pouze prostřednictvím stanoviště hraniční kontroly, viz článek č. 3 na tomto webu.

Dovozce předem oznámí příslušnému orgánu na stanovišti hraniční kontroly datum a čas fyzického příchodu zásilky, a to nejméně jeden pracovní den před očekávaným příjezdem zásilky. Podrobnosti pro oznamování zásilek s předstihem jsou uvedeny v nařízení (EU) 2019/1013.

Pro účely oznámení zásilky s předstihem, na základě ustanovení čl. 56 odst. 4 nařízení (EU) 2017/625, vyplní dovozce část I CHED-D v systému TRACES. Vlastní oznámení je provedeno předložením k rozhodnutí vyplněnou části I CHED-D v systému TRACES. Praktický postup pro vyplnění části I CHED-D v TRACES, včetně registrace do systému TRACES, je obsažena v manuálech přiložených k tomuto článku.

Oficiální vzor CHED-D a pokyny pro jeho vyplnění jsou stanoveny v čl. 40 odst. 1 písm. d) nařízení (EU) 2019/1715 (pokyny jsou uvedeny v části 1 přílohy II nařízení (EU) 2019/1715, vzor CHED-D pak v části 2 oddílu D přílohy II)..

  • Zásilku musí doprovázet:
  • – analytická zpráva pro každou partii – dle přílohy IV rozhodnutí 2011/884/EU, v platném znění
  • – osvědčení o zdravotní nezávadnosti – dle přílohy III rozhodnutí 2011/884/EU, v platném znění
  • Doklady musí být vyplněny, podepsány a ověřeny oprávněným zástupcem „Úřadu Čínské lidové republiky pro vstupní a výstupní inspekci a karanténu“ (Entry Exit Inspection and Quarantine Bureau – AQSIQ).
  • Pokud produkt neobsahuje rýži, dovozce přiloží k zásilce prohlášení, že daná zásilka neobsahuje rýži, nesestává z ní nebo z ní není vyrobena.
  • Analytická zpráva, osvědčení i prohlášení musí být vystaveny v úředním jazyce členského státu dovozu.
  • Kód uvedený v osvědčení o zdravotní nezávadnosti musí být uveden na každém pytli (nebo jiném druhu obalu).
  • U všech zásilek musí být provedena kontrola dokladová.
  • Pokud je dokladová kontrola vyhovující, musí být u všech zásilek provedena kontrola totožnosti i kontrola fyzická (včetně odběru vzorků), a to na stanovišti hraniční kontroly místa vstupu do EU.
  • Výjimkou jsou jen zásilky, ke kterým dovozce doloží prohlášení, že zásilka neobsahuje rýži nebo produkty z rýže.
  • Výsledky provedených kontrol jsou zaznamenány do CHED-D inspektorátem SZPI.
  • Do volného oběhu lze propustit jen zásilky obsahující rýži nebo produkty z rýže, ke kterým jsou přiloženy patřičné doklady a u kterých byla provedena dokladová kontrola, kontrola totožnosti i kontrola fyzická s vyhovujícím výsledkem.
  • Další transport zásilky lze povolit až po provedení všech kontrol na stanovišti hraniční kontroly, do volného oběhu lze však zásilku propustit až po předložení vyhovujících výsledků kontrol zaznamenaných v CHED-D.

Zásilky lze rozdělit až po skončení úředních kontrol. Každou část však musí doprovázet ověřené kopie osvědčení o zdravotní nezávadnosti a analytické zprávy a CHED-D.

  1. Produkty, u kterých bylo zjištěno, že obsahují geneticky modifikovanou rýži, sestávají z ní nebo z ní jsou vyrobeny, nesmí být uvedeny na trh EU.
  2. Zásilky, deklarované pod KN kódy uvedenými v příloze rozhodnutí 2011/884/EU, v platném znění, které obsahují rýži a nejsou doprovázeny příslušnými doklady nelze propustit do volného oběhu – zásilka musí být vrácena do země původu nebo zlikvidována.
  3. Všechny náklady vzniklé v souvislosti s úřední kontrolou nese provozovatel potravinářského podniku.

Přílohy

  • Formular_Nahlaseni prichodu zasilky_web.xls [velikost: 66,5 KB, formát: xls]
  • MANUÁL-založení hospodářského subjektu [velikost: 1,2 MB, formát: pdf]
  • MANUÁL-CHED-D [velikost: 1,2 MB, formát: pdf]
  • MANUÁL-administrace uživatelů [velikost: 608,2 KB, formát: pdf]
  • MANUÁL-CHED-D-kontrolní místo [velikost: 612,9 KB, formát: pdf]

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector