Emulgátory a zdraví – toto byste měli vědět o emulgátorech

Tzv. ‚E označení‘ zná z obalů potravin asi každý z nás. O jejich vlivu na zdraví člověka se vedou v odborných kruzích i mezi veřejností letité diskuze. U některých se negativní dopad pro člověka dokázat dá, u jiných nikoli.

Emulgátory a zdraví – toto byste měli vědět o emulgátorech bonbóny, cukr, sladkosti, sladké, cukrovka, diabetes, barvy

Ať tak, či tak, alergici by si na ně měli obecně dávat pozor a ze svého jídelníčku je pro jistotu vyřadit zcela.

#IMG#

Barviva a jiné

Potravinová aditiva, jak se éčkům odborně říká, jsou povolené přísady, které mohou být přidávány do potravin vyráběných na území Evropské unie. V České republice jejich používání upravuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 304/2004 Sb.

Podle čísel za písmenem E se ‚éčka‘ dělí do několika základních skupin:

  • E1xx – barviva,
  • E2xx – konzervanty,
  • E3xx – antioxidanty,
  • E4xx – emulgátory a stabilizátory,
  • E5xx – regulátory a plnidla,
  • E6xx – vonné a chuťové látky,
  • E9xx – sladila a balicí plyny.

Některá látka ale může spadat do více skupin, proto je toto rozdělení pouze orientační. Podle původu pak lze aditiva rozdělit na přírodní, syntetická a přírodně identická, což znamená, že éčko má stejné složení jako v přírodě, ale je vyrobeno uměle.

Alergie může vzniknout na cokoli

Éčka jsou velkým strašákem zejména těch, kdo dbají na správnou výživu nebo z nějakého důvodu musejí dávat pozor, co konzumují. Jde o různé skupiny onemocnění, včetně alergií. Neplatí ale, že by všechna éčka byla škodlivá.

Je sice pravda, že některé konzervanty, jako třeba E210 (kyselina benzoová), mohou způsobovat rakovinu, jejich koncentrace v potravinách je ale natolik nízká, že žádné zásadní riziko konzumentům nehrozí. Navíc mezi éčka patří třeba i vitamíny, např. vitamín C (E300) nebo vitamín B2 (E101).

Samozřejmě také záleží na konzumovaném množství. Pokud někdo běžně vypije tři litry kolových nápojů denně a nic jiného k pití si snad ani představit neumí, bude to mít asi jiný dopad na jeho zdraví než u jedince, který si dopřeje slazenou limonádu jednou za měsíc.

Přesto platí, že i přes nízké množství éček obsažených v potravinách mohou některá z nich vyvolat u citlivých osob alergickou reakci.

Vyhněte se svým alergenům

Alergici by se tak měli vyhnout zejména potravinám obsahujícím většinu barviv, která mohou alergické reakce způsobovat. Záludná ovšem mohou být i éčka od E327 do E334, která regulují kyselost potravin a často vyvolávají alergickou kopřivku. Jedná se o většinu jak přírodních, tak i syntetických kyselin. Navíc lze říct, že alergická reakce může vzniknout prakticky na cokoli.

Alergici by si proto měli dát pozor zejména na přísady, na které jsou alergičtí již z minula, stejně jako na látky jejich alergenu podobné. Přehled všech éček lze najít na stránkách Státního zdravotního ústav.

(kam)

Zdroje: allergies.about.com www.allergy-clinic.co.uk www.chovancik.cz

Adipex retard diskuze Zdravé potraviny Antioxidanty Citlivý žalud Alergická reakce Líbil se vám článek? ANO NE Vředová choroba

Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, peptický vřed, je defekt ve výstelce…

Vše o arbovirech

Co byste měli vědět o arbovirech?

Ovulační krvácení

Dobrý den, mám vždy zcela pravidelný cyklus, menstruaci jsem měla 8-13.1., ovulaci…

Výběžek hrudní kosti

Dobrý den, cca před měsícem jsem zjistil, že mám v oblasti ‚solaru‘ na hrudním…

Vyřážka na obličeji

Dobrý den, už cca. týden mám takové červené fleky na obličeji. Na koznim jsem…

Tetanovka

dobrý den můžete mi napsat jaká jsou reakce na tetanovku prosím a kdy reakce…

Silná menstruace

Vážený pane doktore 12.5. 2O17 při preventivní prohlídce na gynekologii kde…

Jaterní testy

Dobrý den, pane doktore moc vám děkuji za odpověď. Mohl by jste mi doporučit…

Antibiotika

Dobrý den, opakovaně mi byl ve vagině zjištěn Staphylococcus aureus, a laktobaciloza…

Cukrovka

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat,jaká je nejvyšší hranice /v číslech a co znamenají/…

Žlučník

Dobrý den. Prosím vás, chci se zeptat, co znamená – žlučník bpn s anechogenním…

Hemoroidy

Dobrý den už sem měla hemeroid kdysi dávno ale ne az takovej , chtěla sem se…

Kaloricke tabulky.cz

Emulgátory umožňují vytvoření trvalé směsi ze dvou nebo více přirozenou cestou nemísitelných látek. Jednotlivé emulgátory jsou vzhledem k své struktuře vhodné pouze pro určité směsi a potraviny a proto jich také je poměrně velké množství.

Emulgátory jsou látky, kterými je možné smíchat dvě nebo více přirozeně nemísitelné suroviny do jedné a směs pak dlouhodobě udržet.

Příkladem je třeba voda a olej, které se po smíchání bez emulgátoru od sebe zase oddělí, při použití emulgátoru zůstanou smíchané ve směsi.

Emulgátory v potravinách mají i mnoho dalších funkcí – například jejich zjemňování nebo zvyšování objemu.

Používají se při výrobě velkého množství potravin, například jemného pečiva a cukrářských výrobků, dezertů, zmrzlin, cukrovinek, kakaových a čokoládových produktů, žvýkaček, emulgovaných tuků, majonéz, omáček nebo zálivek. Velmi často jsou využité u tepelně opracovaných masných výrobků, v práškových náhradách mléka a smetany, u emulzních likérů a také doplňcích stravy a potravinách, určených k snižování váhy.   

Emulgátory v čokoládách mění v tucích krystalickou strukturu a tím snižují jejich viskozitu, případně zvyšují provzdušnění a tím objem u šlehaných krémů.

V pekařství a cukrářství působí i na škroby, snižují jejich lepkavost a tím zpomalují tvrdnutí chleba a dalších výrobků.  Pšeničná mouka je po přidání emulgátorů kvalitnější a pečivo má lepší vzhled a větší objem.

Některé emulgátory dokonce změkčují chlebovou střídku a i několik dní starý chléb pak vypadá jako čerstvý.

Důvody používání emulgátorů jsou především ekonomické, protože výrobky s nimi vypadají čerstvější a jsou větší nebo těžší.

Emulgátory jsou zařazeny v několika skupinách přídatných látek. Mnoho emulgátorů má přírodní nebo živočišný původ, případně se z přírodních látek získávají synteticky a nejsou pro lidské zdraví nebezpečné. Dělí se na

  • přírodní a přírodně identické
  • polosyntetické a syntetické

Emulgátory z přírodních zdrojů, které jsou bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků

  • E 425 – Konjaková guma
  • E 322 – Lecitiny

Uměle získané emulgátory živočišného původu a identické syntetické látky bez prokázaných nepříznivých vedlejších účinků na zdraví

  • E 304 – Estery mastných kyselim s kyselinou askorbovou
  • E 432 – Polyoxyethylensorbitanmonolaurát
  • E 434 – Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát
  • E 435 – Polyoxyethylensorbitanmonostearát
  • E 436 – Polyoxyethylensorbitantristearát
  • E 442 – Fosfatidy amonné
  • E 470 – Sodné, draselné, vápenaté a hořečnaté soli mastných kyselin
  • E 471 – Mono-a diglyceridy mastných kyselin
  • E 472 – Estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f
  • E 473 – Estery sacharózy s mastnými kyselinami
  • E 474 – Sacharoglyceridy
  • E 475 – Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
  • E 476 – Polyglycerolpolyricinoleát
  • E 477 – Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami
  • E 479b – Olej sójových bobů s glyceridy mastných kyselin
  • E 481 – Stearoylaktylát sodný
  • E 492 – Tristearát sorbitolu
  • E 493 – Monolaurát sorbitolu
  • E 494 – Monooleát sorbitolu
  • E 495 – Monopalmitát sorbitolu
  • E 542 – Jedlý fosfát

Uměle získané emulgátory přírodního původu a přírodně identické látky

– pro lidské zdraví zcela bezpečné

  • E 331 – Citronany sodné
  • E 334 – Kyselina vinná
  • E 335 – Vinany sodné
  • E 337 – Vinan sodnodraselný
  • E 460 – Celulózy

– bez prokázaných negativních účinků

  • E 339 – Fosforečnany sodné
  • E 340 – Fosforečnany draselné
  • E 340(i) – Dihydrogenfosforečnan draselný
  • E 340(ii) – Monohydrogenfosforečnan draselný
  • E 340(iii) – Fosforečnan draselný
  • E 444 – Acetát isobutyrát sacharózy
  • E 461 – Methylcelulóza
  • E 463 – Hydroxypropylcelulóza
  • E 464 – Hydroxypropylmethylcelulóza
  • E 465 – Ethylmethylcelulóza
  • E 466 – Karboxymethylcelulóza
  • E 469 – Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulóza
  • E 482 – Stearoyllaktylát vápenatý
  • E 483 – Stearyltartarát
  • E 541 – Fosforečnan sodnohlinitý
  • E 999 – Extrakt kvilajové kůry
  • E 1450 – Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu
  • E 1451 – Acetylovaný oxidovaný škrob

Emulgátory s možnými negativními účinky na zdraví člověka

  • E 450 – Difosforečnany
  • E 452 – Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
  • E 501 – Uhličitany draselné
  • E 965 – Maltitol

 Pro zdraví člověka nepříznivé emulgátory, způsobující alergické reakce

  • E 400 – Kyselina alginová
  • E 401 – Alginát sodný
  • E 402 – Alginát draselný
  • E 403 – Alginát amonný
  • E 404 – Alginát vápenatý
  • E 405 – Propylenglykolalginát
  • E 407 – Karagenan
  • E 407a – Guma Euchema
  • E 412 – Guma guar
  • E 413 – Tragant
  • E 414 – Arabská guma
  • E 416 – Guma karaya
  • E 433 – Polyoxyethylensorbitanmonooleát 
  • E 445 – Pryskyřičný ester
  • E 491 – Monostearát sorbitolu
  • E 1400 – Dextriny

Zakázané emulgátory

  • E 387 – Oxystearin
  • E 409 – Arabinnogalaktan
  • E 419 – Guma ghatti
  • E 430 – Polyoxyethylen stearát
  • E 431 – Polyoxyethylen monostearát
  • E 443 – Bromovaný rostlinný olej
  • E 467 – Ethylhydroxyethylcelulóza
  • E 480 – Dioktylsulfosukcinát sodný
  • E 487 – Laurylsulfát sodný
  • E 478 – Laktylované estery glycerolu a propandiolu
  • E 488 – Etoxylované mono a di glyceridy

I když jsou tyto stabilizátory v ČR a EU zakázané, nelze vyloučit, že je nebudou obsahovat potraviny vyrobené mimo země Evropské unie, které byly do ČR a EU dovezené.

Používání emulgátorů je určováno přísnými předpisy a také kontrolováno. Všechny emulgátory a především ty, které by mohly způsobit zdravotní problémy – jsou v surovinách a potravinách v takovém množství, které při běžné konzumaci lidské zdraví neohrožuje.

U dětí a osob citlivějších na chemické přísady v jídle se ale různé negativní reakce projevit mohou. Vzhledem k používání mnoha různých přídatných látek – tzv. eček – i v jednou druhu potravinářských výrobků je tedy vhodné si důkladně číst jejich složení.

V případě, že se v potravině vyskytují pro zdraví nevhodné nebo nebezpečné látky by se konzumace měla omezit na nezbytně nutnou míru nebo úplně.

Éčka. Která z nich jsou nejškodlivější?

Éčka. Která z nich jsou nejškodlivější? foto: Shutterstock

Éčka s číselným kódem, která najdete na etiketě potravinářského výrobku, v podstatě nahrazují chemický název či běžné označení určité potravinářské přídatné látky neboli aditiva. Tato éčka se do potravin přidávají z různých důvodů. A to pro zlepšení chuti, barvy či textury. Často i proto, aby se snížila kazivost dané potraviny.

Éčka mají svůj standardizovaný systém

Systém éček má svůj pevný řád už od 60. let minulého století, kdy v Evropě vznikl standardizovaný seznam těchto přídatných látek. Éčka se podle tohoto seznamu dělí do následujících typů.

  • E 100 až 199 – potravinářská barviva
  • E 200 až 299 – konzervační látky
  • E 300 až 399 – antioxidanty a vitaminy
  • E 400 až 499 – zahušťovadla, emulgátory a stabilizátory
  • E 500 až 599 – regulátory kyselosti a prostředky proti spékání
  • E 600 až 699 – zvýrazňovače chuti
  • E 700 až 999 – sladidla, pěnicí činidla a plyny používané k balení potraviny

Nejškodlivější éčka

Některá éčka se běžně vyskytují v přírodě, jako například vitamin B1 (E101), vitamin C (E300) nebo kyslík (E948). Můžeme je tedy označit za zdravotně nezávadná. Jiná éčka patří mezi silně toxická. Vzhledem ke své zdravotní závadnosti jsou v některých zemích světa dokonce zakázána. Na která éčka v potravinách byste si měli dát konkrétně pozor?

Budete mít zájem:  Jak na hladké nohy? jak na dokonalé odstranění chloupků? toto jsou možnosti

Citronová červeň (E121)

Jde o syntetické barvivo, které potravinám dodává žlutou, oranžovou nebo také červenou barvu. Často se využívá k barvení kůry citrusových plotů. Výjimečně jej naleznete v pomerančových džemech.

E121 se řadí mezi éčka mající rakovinotvorné účinky. Navíc může způsobit onemocnění ledvin, zvracení či oběhový kolaps. Vzhledem k nežádoucím účinkům tohoto éčka je citronová červeň zakázána ve většině evropských zemích, Českou republiku nevyjímaje.

Amarant (E123)

Amarant se řadí mezi éčka – potravinová barviva. Tato přídatná látka, která bývá obsažena ve víně, lihovinách či rybích jikrách, dodává potravinám tmavě červenou barvu. V Evropské unii je užití amarantu v potravinách dovoleno až do maximální koncentrace 30 mg na 1 kg tělesné váhy. Vzhledem k podezření, že amarant způsobuje rakovinu, je však toto aditivum zakázáno v USA.

Košenilová červeň (E124)

Toto syntetické jasně červené barvivo najdete v kečupu, marmeládách, zmrzlině, kompotovaném ovci, pudincích, cukrovinkách či limonádách. Patří mezi éčka, kterým byste se měli vyhnout obloukem. Existuje podezření, že se jedná o karcinogen. Jeho konzumace může u citlivějších jedinců způsobit astma a horečku. U takových dětí může navíc vyvolat či zhoršit hyperaktivitu.

Aspartam (E951)

Jedná se o typ syntetického sladidla, které je 200krát sladší než běžný cukr. Objevuje se v alkoholických i nealkoholických nápojích, ve sladkostech, žvýkačkách i v tzv. light dietních potravinách. Aspartam patří mezi éčka, která negativně působí na nervový systém a rovněž poškozují mozek. Toto aditivum může dále vyvolat závratě, bolesti hlavy, vyrážky či poruchy chování u dětí.

Formaldehyd (E240)

V potravinářském průmyslu nachází uplatnění i formaldehyd, a to jako protipěnicí přísada. Právě proto bývá součástí pečených výrobků, mléčných potravin, ale i marmelád nebo džemů. Formaldehyd patří mezi éčka–karcinogeny. Z toho důvodu je jeho přidávání do potravin zakázáno v USA, ale i v celé Evropské unii (včetně České republiky).

Cyklamáty (E952)

E952 se řadí mezi syntetická sladidla a je čtyřicetkrát sladší nežli klasický cukr. Toto éčko se nejčastěji přidává do nealkoholických nápojů, do potravin určených pro diabetiky nebo do tzv.

light potravin. Cyklamáty nejsou dle vědeckých studií samy o sobě rakovinotvorné, ovšem dokážou zvyšovat účinky jiných karcinogenů.

Konzumace potravin s cyklamáty však může mít negativní dopad na infekci močových cest.

Na která éčka v potravinách byste si měli dát dále pozor?

  • žluť 2G (E107)
  • žluť SY (E110)
  • brilantní modř FCF (E133)
  • hněď HT (E155)
  • kyselina benzoová (E210)
  • orthofenylfenolát sodný (E232)
  • dusitan draselný (E249)
  • dusitan sodný (E250)
  • kyselina boritá (E284)
  • borax (E285)
  • dodecylgallát (E312)
  • kyselina l_glutamová (E620)
  • L-glutaman sodný (E621)
  • glutaman draselný (E622)
  • glutaman vápenatý (E623)
  • glutaman amonný (E624)
  • glutaman hořečnatý (E625)
  • L-cystin (E921)
  • bromičnan draselný (E924a)
  • dichlordifluormetan (E940)
  • sacharin a jeho soli (E952)
  • aditiva
  • barviva
  • éčka
  • konzervanty
  • sladila

Seriál o RAKOVINĚ: Těmto věcem se vyhněte, pokud nechcete mít nádor

Smutná a nemilosrdná statistika většině z nás předpovídá dva druhy smrti. Prvním je infarkt či mrtvice a druhým právě rakovina. Tak zkrátka Češi umírají nejčastěji. Ale nejde jen o úmrtí. Rakovinu v Česku dostane během svého života každý třetí člověk. Přežije ji pak zhruba polovina pacientů.  

Čeští muži jsou nejvíce ohroženi rakovinou plic, ženy rakovinou prsu a všichni dohromady pak rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Podle odhadu expertů by pak celosvětově měl výskyt nádorů do roku 2030 dokonce stoupnout o 30 procent! Vliv na to zřejmě má fakt, že se řada dosud spíše rozvojových zemí posune skrze rozvoj průmyslu k většímu bohatství a prosperitě. Daní za to pak je právě rakovina.  

Pro lékaře není tajemstvím, že se zvyšující se úrovní života, tak jak ji nyní chápeme, přibývá i výskytu rakoviny v populaci. Obklopujeme se totiž předměty a vlivy, které vznik rakoviny v našich tělech podporují.

VÁŠ PŘÍBĚH: Manžela (†32) jí vzala rakovina. A přišly další útrapy!

Odborně se těmto látkám říká karcinogeny. Může jít o chemikálie, radionuklidy (vyzařující hmota), viry nebo se tak dokonce označují druhy průmyslu, které lidem způsobují zhoubné bujení. Nejčastěji rakovina postihuje lidi ve středním a vyšším věku. A nemalou příčinu na tom má to, že během života posbírali ve svých tělech příliš mnoho těchto ‚jedů‘.  

Karcinogenům se během života nevyhnete. Nebylo to možné nikdy a tím spíše to není možné dnes. Přesto to není marný boj. Čím více karcinogenů a karcinogenních vlivů od sebe zapudíte, tím více možnost vzniku rakoviny eliminujete.

Co všechno rakovinu způsobuje?  

Není jednoduché a často je prakticky nemožné určit přesnou příčinu vzniku rakoviny. Jde spíše o velký soubor vlivů. Nemalou roli hraje dědičnost či spíše genetická náklonnost k rakovině.

S tou nic nenaděláme, ale je dobré o ní z rodinné anamnézy vědět a svůj zdravotní stav sledovat.

A dál? Dál už jde o to, udržovat svůj imunitní systém a zdraví obecně v dobrém stavu … a vyhýbat se karcinogenům.  

Životní styl, stres – obecně platí, že k rakovině příspívá nezdravý, špatný a uspěchaný život plný stresu. Pokud je takový ten váš, zkuste s tím něco udělat dříve, než bude pozdě. Přinejmenším se pokuste alespoň více odpočívat, ať eliminujete vliv stresu.  

Kouření, alkohol – toto jsou dva největší spojenci rakoviny. Každý, kdo kouří, by si měl uvědomit, že má zhruba 25% jistotu, že onemocní rakovinou.

A měl by také vědět, že mu nehrozí jen rakovina plic, ale také nádory v ústech či na jazyku. Zajímavé je, že vznik tohoto typu rakoviny podporuje i současné užívání alkoholu při kouření. Karcinogenní účinky se tak zesilují.

Kouření pochopitelně může vyvolat rakovinu kdekoli v těle, nejen v plicích a ústech.

Pitný režim – je důležitý nejen pro váš aktuální zdravotní stav. Je prokázáno, že dlouhodobý nedostatek tekutin podporuje vývoj některých druhů rakoviny. Zejména jsou to nádory tlustého střeva, konečníku a močového měchýře.  

Potraviny – špatné potraviny rakovinu způsobují, ty dobré jí pomáhají předcházet. Proto je skladba vašeho jídelníčku pro tělo důležitá.

O potravinách, které proti rakovině pomáhají, se dočtete v článku Seriál o rakovině: VELKÝ SEZNAM jídel, které vás můžou zachránit! Potraviny, které ke vzniku rakoviny přispívají, jsou zejména červené maso, uzeniny, konzervy, živočišné tuky a cukr.

To vše dietologové doporučují nahradit rostlinnými tuky, celozrnným pečivem a moukou, zeleninou a rybím masem.  

Plesnivé potraviny – nejen druh, ale také kvalita potravin hraje svoji roli. Plíseň v potravinách způsobují mikroskopické houby, které navíc do potravin vypouštějí své jedy, mykotoxiny. Ty mohou nejen okamžitě poškodit zdraví (nejčastěji játra, ledviny, imunitní systém), ale do budoucna vám zadělat i na rakovinu.

Spodní prádlo, podprsenka, oblečení – ač to může být překvapivé, nádory vám může způsobit i nevhodné oblečení nebo příliš těsné prádlo. A to u mužů i žen. Mužům způsobuje problémy příliš těsné prádlo a upnuté kalhoty. Vedou totiž k zahřívání varlat, která ale záměrně evoluce ponechala mimo mužské tělo, protože jim teplo nesvědčí.

Vede to nejen k mužské neplodnosti, ale i ke vzniku rakoviny. Ženám může velmi podstatně ublížit překvapivě podprsenka. Vědci zjistili, že ženy, které nosí podprsenku, mají až o 125krát větší pravděpodobnost, že dostanou rakovinu prsu.

Nošení podprsenky je tak pro ně třikrát rizikovější než kouření! Pokud podprsenku potřebujete, měla by být ideálně bez kostic (především těch kovových) a nejlépe bavlněná sportovní a zcela bez kostic.

Masturbace (pomáhá!) – ačkoliv výsledky tohoto výzkumu někteří lékaři zpochybňují, australští (i jiní) vědci tvrdí, že častá masturbace je pro muže mimořádně příznivá.

Čím častěji muži mezi 20 a 50 lety věku masturbují, tím více snižují riziko rakoviny prostaty. A je to prý dokonce zdravější než sex, protože při sexu od svých partnerek muži sbírají řadu infekcí. To se jim u vlastní ruky obvykle nestane.

Podle doporučení by tak měli muži kolem dvaceti let ejakulovat pětkrát týdně.  

HPV – tato zkratka označuje tzv. ‚lidský papilomavirus‚. Papilomavirů, které napadají lidský organismus, je více než sto druhů. Většinou si s nimi tělo samo poradí, ale někdy také ne. Právě tyto viry způsobují lidem bradavice.

Nejnebezpečnější jsou ovšem genitální papilomaviry. Kromě bradavic na genitáliích způsobují ženám hlavně rakovinu děložního čípku a pochvy a mužům rakovinu penisu.

Pro ženy už existuje proti HPV očkování, muži se musí chránit kondomem, ale ani tato ochrana není u papilomavirů stoprocentní.  

Azbest – jde o minerál, který má tu vlastnost, že se štěpí na dlouhá tenká vlákna. Lidé ho začali využívat především pro jeho nehořlavost a jistou žáruvzdornost.

Později se ovšem zjistilo, že jde o mimořádně nebezpečný materiál. Jehličky azbestu mohou lidé snadno vdechnout, ty se jim zabodnou do plicních sklípků a postupem času se kolem nich může objevit rakovinné bujení.

V mnoha zemích, včetně ČR, je proto azbest už zakázaný.  

Radon – jde o chemický prvek ze skupiny vzácných plynů dobře rozpustný ve vodě. V lokalitách, kde se vyskytuje, může způsobovat rakovinu plic.

U domů se špatnou základovou deskou může být radon do vnitřku budov doslova nasáván z podloží. V českých podmínkách se bohužel také bohužel vyskytují škvárobetonové tvárnice z tzv. rynholecké škváry, které jsou radioaktivní a mohou poškozovat zdraví.

Dnes už na podobné stavební materiály dohlíží Státní úřad pro jadernou bezpečnost.  

Mobilní telefony – o tom, zda mobilní telefony mohou lidem škodit a způsobovat rakovinu, se vědci ještě stále přou.

V posledních letech ale trochu začíná převažovat názor, že ano a mobilní telefony byly kvůli svému záření přesunuty Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny do kategorie ‚potenciálně karcinogenní‘.

Vloni to dokonce konstatoval italský soud, když přiznal odškodné člověku, kterému prý kvůli častému telefonování vyrostl nádor v mozku. Podrobnosti se dozvíte v článku Nádor v hlavě je z mobilního telefonu, rozhodl italský soud.  

Éčka alias emulgátory – tzv. éčka v potravinách jsou přídatné látky používané k nejrůznějším účelům. Potraviny pomáhají konzervovat nebo jim vylepšují chuť, barvu i vůni. Všechna éčka nejsou škodlivá.

Některá nám dokonce prospívají, ale další jsou naopak nevhodná pro děti, jiná pro alergiky, astmatiky a citlivé osoby a některá škodí všem. Pokud chcete znát celý jejich seznam, abyste si mohli potraviny lépe vybírat, doporučujeme web emulgatory.cz.

Najdete tam nejen jejich seznam, ale zvlášť i databázi těch nebezpečných a rovněž si můžete stáhnout aplikaci do mobilu, aby bylo nakupování snadnější.  

Jak už bylo v úvodu řečeno, karcinogenů je všude kolem nás nepřeberné množství a není možné se jim natrvalo vyhnout. Není ani v možnostech tohoto textu všechny zhoubné rakovinné prvky a vlivy na lidské zdraví popsat.

Budete mít zájem:  Funkční materiály: proč dětem kupovat gore-tex a softshell

Vyplatí se ale tuto problematiku sledovat a svůj život podle ní a třeba podle nejnovějších vědeckých poznatků zařídit. Omezíme tak riziko, že nám jednou bude muset lékař říct: ‚Mám pro vás špatnou zprávu.

Máte rakovinu…‘

  • ČTĚTE TAKÉ NA POKLIČKA.CZ:
  • Kari koření jako prevence proti rakovině
  • Nejzdravější potraviny světa 1. část
  • Nejzdravější potraviny světa 2. část

tn.cz / David Garkisch

Velký průvodce "éček" v potravinách (3.díl)

Technologicky upravená potravina obsahuje velmi často různé přidané látky – většinou zlepšují chuť, barvu nebo trvanlivost. Výrobci je rádi používají, protože potravina, která dobře vypadá, voní a ještě vydrží dlouhé měsíce, se prodává prostě sama.

Tato aditiva (přidané látky) se označují písmenem Ečíselným kódem. Označení je mezinárodně platné v každé zemi.

Výrobci spoléhají na to, že číselnou kombinaci nebo její složitý název (jako je např. acesulfam nebo sorban) nebude koncový uživatel znát nebo tomu zkrátka nebude rozumět, a takový výrobek si stejně koupí, aniž by věděl, co vlastně kupuje.

My jsme pro vás připravili velký průvodce těchto „éček“ v potravinách a představíme vám ty nejznámější, se kterými se můžete běžně setkat na obalech vašich potravin. Tak pojďme na to!

Velký průvodce „éček“ v potravinách (1. díl)

TAVICÍ SOLI

Tyto látky pomáhají stabilizovat směs tuků a bílkovin. Najdeme je především v tavených sýrech. Jsou tam proto, aby se sýr lépe roztíral.

Nejčastěji se používají fosforečnany sodné (E339).

Fosforečnany sodné (E339)

  • Co: používají se k úpravě kyselosti, jako stabilizátor nebo do tavených sýrů jako tavicí soli
  • Kde: šlehačka ve spreji, tavené sýry, nealkoholické nápoje, masné výrobky
  • Škodlivost: 2

NÁHRADNÍ SLADIDLA

Jsou sladivější než řepný cukr (sacharóza), ale dodávají méně energie. Většinou stačí malé množství těchto sladidel, ale i toto malé množství má stejný sladivý efekt jako větší množství sacharózy.

Přidávají se do potravin se sníženým energetickým obsahem (tzv. light potraviny) nebo do potravin pro diabetiky.

Patří sem acesulfam K (E950), aspartam (E951) a sacharin (E954).

Acesulfam K (E950)

  1. Co: sladidlo a zvýrazňovač chuti, je 200 x sladší než cukr a nemá žádné kalorie; některé studie ukazují, že by látka mohla být toxická a uvádí zvýšený výskyt nádoru u testovaných zvířat; jiné studie dokazují opak; v ČR je tato látka ve vybraných potravinách povolena
  2. Kde: bonbony, nápoje, žvýkačky, puding, jogurty, dezerty, želatina, instantní káva
  3. Škodlivost: 4

Aspartam (E951)

  • Co: objevuje se ve více než 6 000 potravinách po celém světě; je 200 x sladší než cukr; nevhodný pro těhotné a kojící ženy – v těle se rozkládá na 3 látky, z nichž jedna je methanol; některé studie ukazují, že by aspartam mohl způsobovat poškození mozku
  • Kde: snídaňové cereálie, nakládaná zelenina a ovoce, majonéza, hořčice, instantní čaj, žvýkačky, některé dezerty, používá se k běžnému slazení místo cukru
  • Škodlivost: 5

Sacharin (E954)

  1. Co: umělé sladidlo, které je 200 x – 700 x sladší než cukr; vyrábí se z uhlí
  2. Kde: stolní sladidla, potraviny pro diabetiky, nízkoenergetické potraviny, majonéza, hořčice, žvýkačky
  3. Škodlivost: 5

LÁTKY ZVÝRAZŇUJÍCÍ CHUŤ A VŮNI

Tyto látky zvýrazňují již existující chuť nebo vůni. Mezi nejznámější patří L-glutaman sodný (E621).

L-glutaman sodný (E621)

  • Co: bílá krystalická látka s masovou chutí; v přírodě se nachází v houbách a řasách; je to nejvíce používané dochucovadlo, které je známé především z asijské kuchyně, ale i z té naší; podle legislativy nemusí být uveden na obalu potravin, ale jakmile tam uvidíte Inosinan nebo Guanylan sodný, zajisté obsahuje i zmíněný glutaman
  • Kde: kořenící směsi, instantní jídla, sójová omáčka, konzervovaná jídla; objevuje se i v krmivech pro zvířata a ve volně dostupných lécích
  • Škodlivost: 5

Velký průvodce „éček“ v potravinách (2.díl)

ZAHUŠŤOVADLA

Zvětšují viskozitu (hustotu) potravin. Objevují se především v mléčných produktech, omáčkách, polévkách a zálivkách. Patří sem modifikované škroby, celulózarostlinné gumy.

Modifikované škroby

Jsou označovány číslem E1404-E1451. Neřadí se k nebezpečným látkám a nebyly u nich prokázané žádné nežádoucí účinky.

Celulóza (E460)

  1. Co: základní stavební jednotka rostlinných buněčných stěn; pro člověka je nestravitelná
  2. Kde: náplň do žvýkaček, bonbony, cukrovinky, zmrzlina, mražené potraviny, stabilizátor pěn
  3. Škodlivost: 1

Arabská guma (E414)

  • Co: pochází z pryskyřice akácií; je to přírodní guma, která vytváří na povrchu potraviny lesklý film
  • Kde: cukrářské polevy, čokoládové výrobky, sýry, pomazánky, cukrovinky
  • Škodlivost: 0

PLNIDLA

Tyto látky zvětšují objem potravin, aniž by zvýšily jeho energetickou hodnotu. Objevují se především ve žvýkačkách a nízkokalorických potravinách. Patří sem mikrokrystalická celulóza (E460i) – popsána v sekci zahušťovadla.

EMULGÁTORY A STABILIZÁTORY

Emulgátory pomáhají smíchat 2 nemísitelné kapaliny, např. u margarínu pomáhají smísit olej a vodu.

Stabilizátory zapříčiní to, že se vzniklá smíchaná směs dále nerozdělí. Používá se v pomazánkách, margarínu či majonézách.

Pokud byste se chtěli o těchto aditivech dozvědět více, navštivte stránku Fér potravina, kde se můžete přesně podívat, jaké konkrétní potraviny obsahují tato „éčka“. Na stránce najdete i návod, jak si stáhnout jejich aplikaci do mobilu, abyste měli pomocníka při nákupech vždy po ruce.

Zdroj označení míry škodlivosti: Fér potravina

Další zajímavé články

Jak je to opravdu s jídlem a nemocemi?:Buďte krásní, zdraví a informovaní

Proč je dnešní doba jedová? Celulitida trápí ženy i muže. A co se zubními krčky?

Vitamíny. Lži o tom, co je a není zdravé?!

Vlastní život máte ve Vašich rukou, nikdo za vás nic neudělá. v.n.i.

Velký trend palmového tuku (oleje). Proč si dávat pozor v dnešní době na to co jíme? Protože si výrobci udělali z některých potravin odpadiště a to se také stává z našich těl. Bohužel.Velká kampaň proti palmovému oleji už proběhla a stále probíhá. Je tu zdravotní stránka věci, ale také etická.

Proč? O co se jedná?- V kostce a během několika minut si můžete udělat názor. A zvolit si cestu. Nemoc či zdraví?

https://www.stream.cz/adost/10015384-jak-nam-vyrobci-lzou-o-palmovem-olejiCo se stane s tělem bez konzervantů a cukrů?http://www.novinky.cz/koktejl/385734-co-se-stane-s-telem-bez-konzumace-pridanych-cukru-a-ecek-mladik-natocil-pokus-na-kameru.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=campaign_38Po shlédnutí dílu pořadu A dost jsem musela dát link.Pro lidi, kteří už nechtějí podporovat to, že nás výrobci potravin ‚tráví‘.‚Rychlo kurz éček‘ Proč vaše děti neudrží pozornost a zlobí, protože jí sladkosti plné éček?!https://www.stream.cz/adost/10011233-pozor-ecka-na-co-si-dat-pozor#nejnovejsiMáte velmi živé dítě? Umělými barvivy a nadměrným přísunem cukru se stává až hyperaktivním.Jak se najíst za normální peníze, bez éček a kvalině?https://www.stream.cz/adost/10011703-co-nam-davaji-do-jidla-a-cim-nahrazuji-skutecne-potravinyKOLIK SOLIT A KDY UŽ SOLÍM HODNĚ OHROŽUJI SI ZDRAVÍ?https://www.stream.cz/adost/10009296-sul-skryty-zabijakJak poznám, že mi chybí vitamíny?Když chybí železo:

Máte flíček na kůži? Suchou kůži nebo vás trápí tiky-

 Co, když chybí vitamíny?

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/333575-podle-ceho-lze-poznat-ze-mate-nedostatek-zeleza.html

Jáka je realita, proč nám lžou, je snadné být zdraví?

Věděli jste, že margaríny škodí a tedy je nám lháno (nejen v reklamách)!?

  • více na

http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2012100004

Profláklý pořad, odhaluje pravdu ohledně kosmetiky. Už je na čase, nenechat se tahat za šrajtofle, nemyslíte? Veřejně to můžeme vidět..

https://www.stream.cz/a dost/10007905-tajemstvi-kosmetiky

Je mi špatně z toho, jak nás kosmetické firmy klamou a my si ještě stojíme za tím, jak je ten krém super. Ještě si myslíte, že za rakovinu může dědičnost? V kolika případech tu byla zmíněna látka, která může způsobit rakovinu?!

Éčka neboli Emulgátory ve stravě.

JSME TO CO JÍME!

Nejsou všechna špatná mnohdy se za symbolem E životu nebezpečna. Myslím si, že je možné se jim celkem slušně vyhýbat.

Samozřejmě je nejlepší, když potravina neobsahuje, nic co by bylo do ní uměle přidávané.

Myslíte, že jsou zdravé cereálie, kde se chlubí několika přidávanými vitamíny a minerály?

Pokud je minerál zpracovávám umělou cestou zatěžuje tělo, dokonce se hromadí v cévách a tepnách. Poměrně v nízkém věku nám tedy hrozí mrtvice a infarkt. Jistě jste o takových případech slyšeli. Pokud sníte větší množstvích těchto ‚umělých cereáliích‘ tělo se snaží co nejrychleji umělých součástí stravy zbavit, pak máte velmi žlutou moč.

Někteří lidé mají výpotky a výměšky nepřirozených barev a zapáchají. Tělo jim dává jasně vědět, že konzumují přemíru éček, nevhodné stravy. Když ti to lidé užívají ještě léky nebo doplňky stravy, málo pijí, brzo se dostaví zdravotní problém. Proto je nutná prevence.

Zdravější strava s množstvím ovoce a zeleniny, bohatým pitným režimem, pravidelným pohybem a to ve formě sportu.

A doplňky stravy? Většina na trhu je umělých nebo konzervovaných éčky. Věřte, že stačí vyvážený jídelníček a pokud vám něco chybí, příroda vám nabízí zázračné potraviny, které vaše problémy rychle vyřeší. Ano, nemusíte brát tabletky, které jsou drahé a ještě málo účinné. Příklad těchto potravin: Konopný olej za studena lisovaný( různé za studena lisované oleje), granátové jablko…atd

  1. Co si budeme povídat náš svět je plný chemie, ale máme všichni možnost volby buď jíst chemikálie, které nám přinesou nemoci nebo si o tom něco přečíst a vyhnout se možným strašákům dnešní doby jako je např: rakovina.
  2. Setkávám se s  názory lidí:
  3. Proč se o to mám zajímat (o stravu a éčka) vždyť je to ve všem!

 Na něco umřít musím!…nebojme se změny.  I v dětských výživách můžete najít nevhodné látky, proč riskovat, že budou vaše děti trpět hyperaktivitou či alergiemi? V posledních letech zjišťujeme, že jedny z nejhorších potravin (podle testů) jsou právě ty dětské?

Napadá mě myšlenka, že si farmaceutické firmy zadaly z potravináři a rádi vychovají hromadu nových zákazníků. Chcete si to nechat líbit? Češi JSOU PRÁVĚ SVÝM PORAŽENECKÝM PŘÍSTUPEM ZNÁMÍ. A není už čas se té nálepky zbavit? Musíme vychovávat tvrdé jedince z lokty?

Ano, děti málo pijí a baští sladkosti, pijí obarvené šťávy, ve většině případů jsou děti neklidné neposlušné.

I relativně bezpečné potraviny se mohou stát příčinou hyperaktivity vašich dětí. Například piškotové pečivo s podobou medvídka.

 Znáte jeho složení?

Dnešní strašák doby je hyperaktivita, která je prokazatelně způsobena nevhodnou stravou vašich dětí. Pokud vy sama nedáváte dětem mnoho sladkostí a raději dětem upečete než koupíte sladkosti plné éček, je potřeba si ještě pohlídat, co jim dává babička, tetička atd.

Ukažte svým dětem, že je máte rádi a dejte jim pravidelný režim a zdravé stravování, ušetříte si mnoho trápení a starostí.

Vlídnější chování ve formě domluvy s jasnými pravidly bez neustálých rozkazů a křiku, nastolí ve vaší rodině s kombinací kvalitní stravy naprostou harmonii.

(pokud vás zaujala myšlenka, změny přístupu k dětem a nastolení harmonie ve vztahů mezi lidmi: doporučuji: knihu Respektovat a být respektován.)

Jaké nepříjemnosti bych si ušetřila kdyby moji rodiče měli ty možnosti jaké máme teď my. Alergie a špatné stravovací návyky a nejen to i psychické problémy pronásledují člověka celý život.

  • Dnes musí být člověk opatrný, nejen v potravinářském průmyslu jde o výdělek, bohužel nikdo nebude brát ohled na vaše zdraví.
  • Proč vaše vzdělané peníze dávat ziskuchtivým koncernům.
  •  I vy běžný člověk můžete ovlivnit co se u nás bude jíst.
Budete mít zájem:  Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček

Jak? Nekupovat ty jedy, které již nejsou potravinami.

  1. Ano chemie je všude, ale záleží na vás kolik jí v sobě budete mít a tím pádem budete zdraví či nemocní ?
  2. Informovaný člověk ví, že je na trhu spousta výrobku bez jakýchkoliv éček nebo jen s přírodními
  3. a neškodnými a ve stejné cenové relaci jako ty chemikálie, které se nazývají potraviny.

Slyšela jsem názor nějaké paní, která sestavuje jídelníčky, tvrdila, že se potraviny musí chemicky ošetřovat aby zabili různé bakterie..parazity a tak ochránili naše zdraví! Tento názor je naprostý výsměch zdravému rozumu.

Naši předci měli snad dobu jedovou, také? Je spoustu lidí co vám  bude tvrdit různé nesmysli a budou si zatím stát a budou působit přesvědčivě, protože bohužel oni tomu věří a díky nim je tu spoustu dalších, kteří prožijí svůj život v omylu a v nemoci. Rozum do hrsti.

I já se mohu mýlit, nic není stoprocentní.

Pokud se domníváte, že potraviny, které jsou označené jako BIO je řešením, bohužel i v těchto výrobcích jsem nalezla E (či jejich chemický název, aby výrobci konzumenta mnohdy zmátli), je dobré být obezřetný a přečíst si etiketu i na těchto výrobcích.

 I na BIO výrobcích čtu etiketu a zajímám se o zemi jejího původu.  Když v tom ‚umím bruslit‘ nemusím kupovat drahé BIO. Kupte si např: knihu o Éčkách nebo koukněte na net. Pak už jdete na jistotu kupujete stejné produkty, nestrávíte každý nákup čtením etiket.

Je dobré uvažovat  způsobem tím, že pokud něco vydrží příliš dlouho asi to to pravé ořechové nebude. Doporučuji kupovat čerstvější potraviny.

  • Nejezte nic prošlé, potravina může být napadena různými parazity, které podle chuti ani pachu nepoznáte. 
  • To platí dvojnásob u masa!
  • Např: nadměrná konzumace masa nebo špatný pitný režim  zapříčiňuje nemoc zvanou dna.Na níže uvedeném linku sami lidé dávají na stránky potraviny škodlivé či úplně neškodné s fotografiemi, názvem, popisem a výrobcem:Pozor
  • Použiji příspěvek paní Dany:V poslední době se rozmáhá výroba a prodej drobného zmrazeného pečiva, které zakoupíte
  • v obchodech a různých stáncích. (např: Fornetti)
  • Prodávající je vyberou z mrazáku, nechají nakynout a pak je upečou přímo na prodejně v peci.

Je voňavé, chutné, ale každý výrobek obsahuje min. 5 Éček.

 Některé dokonce i nebezpečné Éčko 110

(viz složení výrobků na inter. stránkách firem vyrábějících toto pečivo), které je zdraví škodlivé, nevhodné pro děti a způsobuje alergii.

 Pokud jsou vaše děti neustále nesoustředěné (hyperaktivní), může to být velkým množstvím umělého barviva v jídle.Na internetu naleznete mnoho adres  kde se touto tématikou zabývají.  Např- http://www.emulgatory.cz/

Dále vznikla fáma ohledně éčka E 330. Jeden zdroj tvrdil, že je rakovinotvorné. Avšak toto éčko je kyselina citronová, kteá nezapříčiní rakovinu, může zatížit organismus.

  1.  Situace vznikla tak, že objevitel této kyseliny se jmenuje Krebs což je shodou náhod v překladu z němčiny rakovina.
  2. Zrcadlem zdraví je naše kůže.
  3. Kůže není jen obal, je mnohem víc si uvědomujete.
  4. Tělo s Vámi komunikuje, co mu chybí pak vydíte na povrchu.
  5. A to jsou i poprasné paty, suché ruce nejen vyrážka na obličeji.

Bohužel jen málo znás své tělo poslouchá. Už mu dávno nerozumíme.

Kolik znás si jde urychleně dát prášek proti bolesti když nás začne něco pobolívat? Myslíte, že tělo po vás chce prášek?

Myslím, že vám chce říct něco jiného..

Je dobré mít někoho kdo vám poví co vaše tělo potřebuje.

Myslela jsem, že touto osobou je lékař. Avšak v dnešní době je doktor spíše podnikatelem. Už vám lékař řekl z čeho máte dané obtíže a jak to máte udělat aby se vám zdravotní problémy už nevrátili bez prášků? Ráda bych takového poznala.

Jak vědět co naše tělo říká? doporučuji knihy L. Hay ( duchovní příčiny nemocí,..)

  • Samozřejmě člověk, by neměl brát vše (co čte) doslovně, mějme vlastní názor.
  • Celulitida nebo-li Celula

Tímto problémem se zabýval už od roku 1929 Dr. Lagere. Berlínští lékaři začali rozlišovat mezi mužskou a ženskou mastnotou pokožky.Výzkumy ukázaly dva druhy celulitidy. Když  do pokožky štípnete, zůstane zakřivená a nerovná. A když se po stlačení váš prst ponoří do povrchu pokožky, hovoříme o vodní celulitidě.

(nastane, když tělo uchovává vodu i tuky před ovulací, po ovulací se vstřebá jako energie a vymizí).Nejste na tom o nic lépe, když do pokožky štípnete a má klasicky oranžové zabarvení.

Tukové buňky přitlačily na nervové zakončení

(tuky se shromažďují v 1. polovině mens. cyklu, ale tuky se už nespálí) Tuky se shromažďují, krevní vlákna jsou ucpaná, oběh se zpomalí, kolagenová a elastická vlákna jsou stlačená.Uvažujete proč  máme my ženy  problematické partie boky, stehna a vrchní část ramen ? Jak jsou na tom muži?

 Musíme hledat rozdíl mezi mužskou a ženskou mastnotou pokožky.Ženské tukové buňky stojí v obloukovitých chodbách spojené tkanivem. Pod tlakem se natlačí na povrch pokožky a vytvářejí hrbolky.

Jakmile přiberete, tukové buňky se zvětší.U mužů jsou tukové chodby propojené do pláství s rozmanitými spojovacími vlákny. Nedochází k vytlačování na povrch.Mužský pohlavní hormon testosteron zmenšuje tukové buňky u mužů, ženská-estrogen  má na svědomí oblejší boky.

  1. Nerovnosti na pokožce můžeme najít i u štíhlých žen.
  2.  Je to tím, že žena ukládá tuk hlavně pod pokožku, zatím co muž dovnitř, pod svaly.

Co tedy s celulitidou? A kdo za to může, že ji mám?

Především životní styl a životospráva!

Máte rádi mastná jídla, kávu, kouření? Pozor tyto věci jsou pro vás toxické a zhoršují celulitidu a také vaše zdraví.Avšak za cenu ideální hladké pokožky nepodléhejte slibům drahých reklam….existuje spoustu přírodních ne tak nákladných spalujících olejů.

Na celulitidu platí nejen důležitá změna jídelníčku, ale i pohyb, nejlépe rychlá, častá chůze.

  • Dle další studie může celulu odstranit cílené cvičení v daných partií.
  • Celulitida je vlastně způsobena svalovou atrofií, která nastane, když vrstva svalů zeslábne a odděluje od pokožky, potom neatraktivní tukové usazeniny jdou vidět.
  • Krémy a procedury k rozpuštění tuku jsou tedy neefektivní.

Baštit zdravě, hýbat se ..a je to 🙂

  1. Tento problém je možné řešit podle zásad proti překyselení organismu.
  2. Za Celulitidu také může vlastní nenávistné smýšlení o svém těle.
  3. Pokud se Vám nelíbí, třeba Vaše stehna, choďte cvičit, hodně pijte a hlavně se mějte ráda taková, jaká jste.
  4. Těšte se na další pokrok co uděláte. Vaše postava bude krásnější
  5. a vy si začnete víc věřit a smýšlet o sobě pozitivně.
  6. Pokud třeba přítel o Vás smýšlí nelibě, ukažte mu,
  7. že vlastním zapálením dokážete krásných výsledků.

Věřte, že si Vás začne více vážit. Pokud ne?

  • Tak by jste se měla zamyslet, jestli ten daný si Vás vůbec zaslouží. 
  • Odhalené zubní krčky
  • Vycházím ze své vlastní zkušenosti a ze zkušenosti na webu!

Tento problém se zuby nepřehlížejte. Je to zcela jednoduše řečeno náběh na paradontozu!

  1. Když jsem se ptala na tento problém mého zubního lékaře,
  2. mluvil o stírací metodě.
  3.  Co to vlastně je?  

Je tato metoda správná ? Jednoduše řečeno:  po vyčištění zubů masírujete prstem dáseň od kořene zubů dolů. Jakoby stahujete dásně na zuby. 

  • Podle mých informací tato metoda není správná:
  • Eraser – k tomu čištění zubů, byla jsem minulý týden poprvé
  • v životě u paradentologa (prý také velmi dobrého a žádaného)
  • a ten mě vyvedl z omylu, který ty uvádíš.
  •  Při odhalených krčcích a event. odchlipujících dásních  je
  • stírací metoda nevhodná.
  • Pod dásní se údajně množí bakterie a ty zůstávají pod dásní
  •  a nemohou ven. Paradentolog mě naučil novou čistící metodu, kterou jsem před tím neznala: po vyčištění zubů
  • (používám elektrický zubní kartáček) a po použití mezizubního kartáčku nastupuje kartáček s takovou malou štětinou.

Tou se naopak čistí co nejhlouběji prostor mezi zubem a dásní. Zpočátku to docela bolí a krvácí, ale prý ústa mají vysokou hojící schopnost, proto by ta dáseň měla potom snadněji přirůst.

Tím kartáčkem se vyčistí prostor mezi zubem a dásní, odstraní bakterie. (Všimni – přesný opak stírací metody).

 Taky jsem z toho byla v šoku, pak jsem se ptala známé stomatoložky a ta mi to potvrdila. Údajně je to jediná účinná metoda.

Naprosto mě šokuje jedna věc jdu za běžným zubařem a věřím mu, že mi s mým trápením pomůže.Říkám si: Je to přece odborník, ví co dělá.

 A potom hledám info, protože se řídím podle jeho rad a problémy neustávají. Zjistím, že vše co mi radil je špatně!

Proto se nebojte a hledejte si co nejvíce informací na internetu.

Nejen, že získáte spoustu zajímavých info a můžete se poradit s lidmi o vašem problému (na různých diskuzních fórech).Přirozená nedůvěra je velmi zdravá, proto neberte první názor za ten nejlepší, potvrďte si ho z více zdrojů.

Pozor na trochu té hysterie-když máte problém, který vás delší dobu trápí, vidíte ty nejčernější scénáře. Pak se může stát, že na netu najdete, jen to co vlastně vaše ustrašená mysl, chce najít. Tak potom je dobré to s někým probrat.

Já tento problém řeším speciální zásaditou pastou od firmy cannaderm

a pravidelným čištěním, jemným kartáčkem,

(nejméně 3 min. ráno, večer i 10 min.) nejen zubů ale i krčků a jazyka. Mezizubní prostory jsou velmi důležité. Dnes se dají sehnat i přírodní pasty bez problémových chemikálií v běžných pastách.

Zde je několik past, které nepoškozují zubní sklovinu a šetrně čistí:

http://www.cannaderm.cz/cs/produkt/cannadent_zubni_pasta/cannadent.htm

http://www.countrylife.cz/zubni-pasta-sea-fresh-170-g-jason

Otázkou zdraví je cvičení, většina populace necvičí, mluví o hordě povinností, kdy pohyb vyvíjí, a stačí to? Každý z nás ví, že ne.

Spousta znás nezvládá posilovnu a nebaví je. Možná je to tím, že je nikdo nenaučil správně cvičit? A co peníze, které do cvičení člověk musí dát.

Já osobně si myslím, že je to ta nejlepší investice, ale pokud chcete ušetřit je tu další řešení. Cvičit doma nebo venku. Tak to dělají ti největší machři i obyčejní lidé, kteří chtějí změnu.

Například. Uvádím knihu kterou mám doma a cvičím podle ní.

Mnoho štěstí přeje Veronika.

omluvte častou chybu webu, jako je spojování slov v jeden celek..

vyhrazuji si právo za toto nenést odpovědnost. Indruchová 

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *