Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

Program zdravých svačinek

Waldorfské školy ve své celistvosti kladou důraz na zdravé jídlo pro své strávníky. Tato myšlenka je nám blízká, vyznáváme knížky Hanky Zemanové Bioabecedář, MUDr. Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána Radost ze zdravých dětí, nebo MUDr. Petra Hoffmanna Na frekvenci čínské medicíny.

S radostí jsme zaznamenali iniciativu karlovarské Wlaštovky (www.zazdravoustravu.cz) za zdravé jídlo pro děti ve školách a na jejich webových stránkách si také můžete prohlédnout zdravý jídelníček, respektující potravinový spotřební koš pro školáky, a přitom zdůrazňující pestrost, nadstandardní nabídku obilovin, zeleniny atp.

Můžete se také podívat, jak se vaří ve školní jídelně snů.

Filozofie, podle níž je třeba si jídla vážit, znát jeho cestu na náš stůl a vnímat jeho energetickou hodnotu, je nám blízká. Vyznává ji také Ing.

Radomil Hradil, náš přední propagátor biodynamického zemědělství, tvůrce camphillu v Českých Kopistech – domova pro lidi s mentálním postižením integrovaného do ekofarmy, spolupracovníka svazu ekologických zemědělců PRO-Bio, jednoho z tvůrců projektu Přírodní zahrada, vydavatele knih s antroposofickou tematikou, z nichž některé sám napsal – například jako sběratel průpovědí ke stolu v útlé knížce „Chléb sám tě neživí.“

Již děti ve waldorfských mateřských školách se učí znát hodnotu jídla, nejen při společném stolování začínajícím průpovědí, ale také každý týden při společném pečení chleba a jiného kynutého pečiva, na které si mohou namlet mouku v ručním mlýnku, při pěstování zeleniny a bylinek na záhoncích školkové zahrady, nebo při lisování ovocných šťáv při podzimní sklizni ovoce.

Zelený ječmen

Navázali jsme spolupráci s paní Jaroslavou Vondrákovou, iniciátorkou jedinečného a krásného projektu Ječmínkova cesta (http://jecminkova-cesta.webnode.cz/) pro rodiče předškolních dětí který upozorňuje na problémy současné stravy a chce přispět k vytváření „dobrozvyků“ – stravovacích návyků u nejmenších dětí, jako základu pro budoucí šťastný a zdravý život. Pořádáme setkání s paní Vondrákovou  i nutriční poradkyní Petrou Odvárkovou, jak pro rodiče školkových dětí, tak pro maminky docházející do mateřského centra, a v neposlední řadě zařazujeme superpotraviny, jako je například zelený ječmen, do jídelníčku dětí. 

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo Zdroj: Profimedia.cz

Nejlidnatější země světa s 1,4 miliardy obyvatel uvažuje nad tím, jak v budoucnu svou populaci nakrmí. Problém je v tom, že pětina zemědělské půdy je v Číně kontaminovaná chemikáliemi a import potravin v budoucnu nemusí stačit, protože na planetě mají do roku 2050 přibýt dvě miliardy lidí.

Potravinová soběstačnost Číny je ohrožena. Vláda vyhlásila plán, aby alespoň v základních plodinách, jako je rýže, kukuřice a pšenice, byla druhá největší ekonomika světa soběstačná. Další komplikací je to, že Číňané radikálně mění své stravovací návyky.

Dříve bylo maso k dispozici výjimečně, například jen na oslavy čínského nového roku. Nyní jej chtějí mít Číňané na stole, kdykoliv si zamanou.

„Vepřové maso bylo dříve vzácností,“ uvedla Tu Čchun-mej, které je 47 let a pracuje pro státní firmu PetroChina. „Nyní je tak běžné, že se jej snažíme omezit, abychom zůstali zdraví,“ dodala pro agenturu Bloomberg.

Jak se podvádí s jídlem. Čtěte více:

Telecí z vepře, jedovaté olivy. V Evropě přibývá podvodů s potravinami

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

Rozvoj čínské ekonomiky v minulých dekádách způsobil, že zemědělská půda mizí ve prospěch továren. Navíc je mnohde znečištěna odpadem nebo ji zemědělci přesytili chemickými hnojivy. Rýže je často kontaminovaná rtutí.

„Může Čína produkovat dostatek bezpečných potravin pro svou rostoucí populaci, pokud by všichni Číňané začali jíst stejně jako Američané? Jednoduchá odpověď je, že nemůže,“ dodal znepokojivě Bloomberg.

Spojené státy mají asi půl hektaru na nakrmení průměrného Američana, Čína pětkrát méně, na obyvatele připadá 0,1 hektaru zemědělské půdy, která je často znečištěna.

Půda zničená hnojivy

Vláda v Pekingu se sice snaží reformovat zemědělství, když nutí farmáře k vyšší efektivitě, zamezení ztrátám zemědělské půdy a také vyšším dovozem potravin.

Opatření komunistické vlády ale nutí čínské zemědělce, aby používali stále více hnojiv. Čína na hektar spotřebovala v roce 2014 565 kilogramů hnojiv, uvedla Světová banka. Světový průměr se drží okolo 150 kilogramů na hektar.

Supermarkety soutěží o bio značky:

Nástup řetězců. V boji o biopotraviny prohrává kvalita

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

„Vyčerpali jsme zdroje a životní prostředí. Používali jsme tolik hnojiv a pesticidů, kolik jen to bylo možné, abychom vyřešili nedostatky v zásobování,“ přiznal Chan Ťün z vládního úřadu pro zemědělství. „Naléhavě potřebujeme zvýšit produkci kvalitních zemědělských plodin,“ napsal v únoru v čínském deníku People´s Daily.

Navíc Čína mezi lety 1997 až 2008 ztratila podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) 6,2 procenta zemědělské půdy. Místní úřady totiž stále půdu rozprodávají na lukrativnější developerské projekty.

Pětina půdy je již kontaminována natolik, že na ní nic zdravého nevyroste. Celková rozloha zemědělské půdy v Číně činí 122 milionů hektarů, uvedla FAO. Celková rozloha země je 960 milionů hektarů.

Kvalita zvenčí

Vláda se snaží sice zvyšovat kvalitu potravin, toho dosahuje zejména importem. Také investicemi v zahraničí do půdy i potravinářských firem. Například v afrických zemích jako je Angola, Mosambik. Ale také jinde po světě, v Rusku, Austrálii, na Novém Zélandu, v Argentině, Brazílii.

Opakované zprávy v čínských médiích o zelenině kontaminované těžkými kovy, jako je kadmium, tofu vyrobené za pomoci odpadní vody a používání krys a koček místo králičího masa, tlačí spotřebitele Říše středu, aby žádali kvalitnější potraviny.

„Číňané jsou mnohem více informováni o bezpečnosti potravin, než tomu bylo před deseti lety,“ vysvětlil Sam Geall z University of Sussex, který se specializuje na čínské zemědělství. „Věnují pozornost tomu, odkud potraviny pocházejí, a jsou ochotni za kvalitní a bezpečné potraviny zaplatit více.“

Budete mít zájem:  Antistresové omalovánky, nebo mrsknout vázou o zem? Co pomůže, když máme obavy z budoucnosti

Čínské potravinářské firmy se snaží zahraničními akvizicemi zlepšit svou pověst. Jen v Austrálii loni čínské firmy investovaly do agrobyznysu 1,2 miliardy australských dolarů (21 miliard korun), což je třikrát více, než v roce 2015, napsala agentura AAP.

Cynický spotřebitel

Číňané vyhledávají mlékárenský sektor, masný průmysl, producenty mořských plodů a vinařství. Moon Lake Investments chemického magnáta Lu Sien-fenga koupila loni tasmánskou mlékárenskou firmu Van Diemen´s Land Company, která je australskou jedničkou.

V roce 2013 Wan Lung a jeho firma WH Group koupili americkou Smithfield Foods. WH Group se akvizicí stala největším producentem vepřového masa na světě.

„Čínský spotřebitel se stal velmi cynickým ohledně bezpečnosti potravin z vlastní země,“ prohlásil Sean Schwe, výkonný ředitel Moon Lake Investments. Proto raději koupí mléko z Tasmánie než čínské. „Z dovozu jídla do Číny se stal velmi lukrativní byznys,“ dodal.

Stejně to vypadá s hovězím masem, jehož import do Číny vzrostl za posledních deset let o 19 tisíc procent. Musí se dovážet i sójové boby, jež se využívají jako krmivo.

Problémem zůstává ale to, že do roku 2050 může světová populace vzrůst ze současných 7,5 miliardy lidí až na 9,7 miliardy a potravin pro čínský trh nebude dostatečné množství. Produkce potravin by měla vzrůst o 70 procent z úrovně roku 2009, odhadla organizace FAO.

Kvalitní jídlo se tak stane luxusem nejen v Číně. Tam zatím Tu Čchun-mej přistoupila k alternativě, kdy začala na střeše manželovy továrny pěstovat papriky, zelí, lilek a dýně, protože jídlu z čínských supermarketů nevěří.

„Moci si pěstovat vlastní potraviny je opravdový luxus,“ přiznala Číňanka, která je na místní poměry bohatá.

Dále čtěte:

Když dělnice nevidí dva roky své děti. Přijedou za ní do továrny na prázdniny

Léta v řetězech. Nevládní organizace kritizuje praktiky v čínských věznicích

Jak zdravě jíst | BENU.cz

Určitě jste už párkrát za život slyšeli větu: Jste to, co jíte. Je to tak – strava tvoří důležitý základ našeho života. Extrémní diety a omezení stravy nejsou dobré – změňte svou stravu postupně krůček po krůčku. Jak začít jíst zdravě a jaké potraviny obsahuje zdravý jídelníček?

Zdravá výživa je založena na tom, že přijímáte přirozené zdravé potraviny a jídlo z nich připravené.

Jedná se o potraviny, které nejsou nijak geneticky modifikované, dostáváte je do těla v jejich původní podobě – tak jak nám je dala k dispozici sama příroda nebo v minimální úpravě.

Zelenina, luštěniny, ořechy, bílkoviny, celozrnné obiloviny, kvalitní maso, vejce a mléčné výrobky tvoří základ zdravého pestrého jídelníčku. Jezte zdravě a zároveň chutně. 

Jak začít jíst zdravě?

Nejdříve zjistěte, jaké jsou vaše současné stravovací návyky a co je součástí vašeho jídelníčku. Sepište si seznam, co, kolik a jak často jíte. Zahrňte tam i to, co pijete.

Jezte pravidelně 3 až 6krát denně. Denní jídelníček obsahuje 3 hlavní jídla – snídani, oběd, večeři a svačiny, které si dáváte mezi hlavními jídly.

Mezi jídly byste měli mít pravidelnou pauzu – doporučují se 3 hodiny. 

Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Rozhodně byste ji neměli opomíjet. Pokud nejste zvyklí snídat, zkuste si ráno dát aspoň menší snídani, například jogurt s ovesnými vločkami. Dbejte na vyvážené stravě.

Hlavní jídlo by mělo obsahovat základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy. Jídlo doplňte zeleninou. Ovoce je lepší po ránu nebo na svačinu, v menším množství pak odpoledne. Nemůžete se zbavit chuti na sladké? Mlsejte zdravěji.

Alternativa v podobě hořké čokolády s vysokým podílem kakaa či sušenky z ovesných vloček vám přijdou k chuti. Vypijte denně aspoň 1,5 litru vody či ovocného čaje.

Pomalu si zvykejte na změny v jídelníčku. Zkoušejte, co vám vyhovuje a co naopak ne.  Nespěchejte na sebe – postupujte po malých krůčcích. 

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo Čeho se vyvarovat?

Jestli to se zdravým stravováním myslíte vážně, pak se držte následujících tipů: 

  • Nejezte ve spěchu a za chůze. 
  • Nejezte nepravidelně – řešením mohou být krabičková jídla (recenze krabičkových diet)
  • Vyvarujte se smaženého jídla.
  • Nejezte něco, co jíst nechcete.
  • Omezte lepek. Vyzkoušejte bezlepkové potraviny.
  • Vynechte sladkosti, slazené jogurty i sladké nápoje.
  • Nepijte bublinkovou vodu.
  • Nejezte maso každý den.
  • Vyvarujte se prázdných kalorií – potravin, které obsahují málo prospěšných živin.
  • Omezte pití alkoholu na minimum.

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo Zdravý jídelníček

Pár zásad zdravého stravování:

  • Kousejte důkladně a jezte pomalu.
  • Zařiďte, aby vaše strava byla pestrá. 
  • Jezte 3-6krát denně menší porce.
  • Nezapomínejte na snídani. 
  • Plánujte stravu dopředu. 
  • Pijte čistou vodu.
  • Preferujte maso z bio chovů.

Potraviny, které by měly být pravidelně součástí vašeho jídelníčku:

  • Dostatek zeleniny a ovoce,
  • mléčné výrobky,
  • proteiny – vejce, ryby, maso, luštěniny, fermentovaná sója,
  • luštěniny,
  • ořechy – para, mandle, kešu, vlašské
  • cereálie,
  • omega-3 mastné kyseliny – v rybách, zdravých olejích – lněný, konopný, mandlový,
  • kvašená zelenina – kysané zelí,
  • semínka – lněná, slunečnicová, dýňová – pro čištění střev,
  • zelený a mladý ječmen – na odkyselení
  • sacharidy – brambory, luštěniny, celozrnné obiloviny – rýže, pohanka, quinoa, jáhly – pro energii. 

Teď už máte představu o tom, jak by měl vypadat váš zdravý jídelníček. Nezapomeňte, že zdravý životní styl není pouze o stravovacích návycích. Dopřejte si dostatek klidu a omezte stres na minimum. 
 

Výživa pro sportovce

  • Je popcorn škodlivý pro zdraví?

    Dobrý den. Existuje nějaká opravdová, potvrzená a jednoznačná studie o popcornu – že je škodlivý?
    Četl jsem mnoho článků o tom, že výpary při ohřívání popcornu v mikrovlnné troubě mohou zbůsobovat rakovinu, poškozují plíce, způsobují vážné nemoci plic. Pokud si člověk dává popcorn jen nárazově (poslední 3 dny 2 popcorny denně – jinak jen občas). Může se něco stát, že z toho vznikne nějaká nemoc, jak se píše na internetu? Také je prý velice škodný, protože obsahuje mnoho soli, nasycené mastné kyseliny atd. Takže pokud ho člověk v kině sní doslova „kýbl“ může se pak něčeho obávat?
    Děkuji mockrát za odpověď.

Všechny dotazy

Buďte první, kdo vloží hodnocení k tomuto článku.

Místní jídlo

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

Jídlo z blízka je čerstvé, zdravé a chutné. Navíc víte, od koho jej vlastně kupujete. Přidejte se k tisícům lidí, kteří si pro potraviny chodí na tržnice, do bioobchůdků nebo třeba nakupují takzvané bedýnky nebo přímo „ze dvora“.

Proč jídlo z ciziny, když vám roste za domem?

Španělská rajčata se sklízejí napůl zelená a dozrávají v umělých podmínkách až cestou na váš stůl. K tomu česnek z Číny, cibule z Holandska a máslo z Polska. V českých supermarketech nic neobvyklého. Přitom je například český česnek vyhlášený svou kvalitou a výraznou chutí. A i díky naší kampani se začal mnohem častěji objevovat nejen na tržnicích, ale i na pultech supermarketů.

Problém je nejen energeticky náročné pěstování v obrovských halách s umělým prostředím, ale i dálkový dovoz potravin. Spotřebovává velké množství ropy a nechává za sebou kvanta výfukových plynů. Zbytečně. Spočítejte si v naší uhlíkové kalkulačce, kolik emisí CO2 si donesete domů spolu s běžným nákupem.

Čerstvé, zdravé, místní

Je samozřejmě lepší kupovat dobré místní potraviny a požadovat po obchodnících, aby je nabízeli. Proč?

  • Čerstvé potraviny a pestré chutě. Místní pěstitelé nabízejí to, co právě dozrálo, a jejich zboží může být velmi rozmanité. Porovnejte sami: čeští pěstitelé nabízejí desítky odrůd jablek, ale v supermarketech jsou běžně pouze tři. Kdy má jaké ovoce a zelenina sezónu a jak dlouho je lze skladovat, se dozvíte v našem kalendáři.
  • Můžete poznat původ svého jídla. U ovoce a zeleniny dovezených odkudsi z ciziny budete těžko hledat konkrétní místo, kde plodiny vyrostly. U domácích producentů je o dost jednodušší svého zemědělce poznat osobně. A nakupujete od místních farmářů, takže pomáháte oživit venkov kolem vašeho města.
  • Pomůžete vrátit život do krajiny. Zdravé a dobré místní potraviny jsou biopotraviny od ekologických zemědělců. Nepoužívají pesticidy a průmyslová hnojiva. Proto se do jimi obdělávané zemědělské krajiny vracejí motýli či ptáci a ubývá znečištění v řekách.
  • Nekupujete kamiony na silnicích. Většinu potravin, které si naše tělo a chutě žádají, se dá vypěstovat v našich podmínkách. Jsou potom kvalitnější, čerstvější i chutnější, a navíc nemusejí cestou na náš stůl urazit tisíce kilometrů letadly, loděmi a kamiony.

Kde koupit jídlo z blízka?

Každým rokem přibývá možností, jak si pořídit čerstvé a místní potraviny.

  • Zamiřte k ekologickým zemědělcům. Je jich čím dál více a nakupovat přímo u nich (tzv. ze dvora) je nejlepší. Jídlo je čerstvé a bez zbytečných obalů. Podívejte se v našem adresáři, jaké máte možnosti v okolí svého bydliště.
  • Pokud chcete mít jistotu pravidelné dodávky čerstvých potravin a zároveň chcete být s farmářem v užším kontaktu, zapojte se do tzv. komunitou podporovaného zemědělství.
  • Jestliže bydlíte ve městě, využijte nabídku ekologických farmářů, kteří rozvážejí své produkty formou bedýnek.
  • Nakupujte na tržnici, kde prodávají místní zemědělci či zahrádkáři. Pokud ve vašem městě taková chybí, můžete se zasadit o její založení – využijte našich zkušeností.
  • Další možností je založit si s přáteli neformální bioklub a u ekologických zemědělců a bioprodejců objednávat potraviny hromadně. Můžete získat množstevní slevu a navzájem si ušetříte čas s nákupem.
  • Vybírejte místní značky. V mnoha částech republiky zavádějí speciální značení místního zboží, hlavně potravin a řemeslných výrobků.
  • Pěstujte sami. Vlastní zahrádka – nebo třeba jen truhlík na balkoně – je osvědčený způsob, jak dostat na svůj stůl čerstvé potraviny bez chemie. A možná vás překvapí, jak zábavné a naplňující to může být.

Inovace Adresáře farmářů proběhla ve spolupráci a s přispěním společnosti COEX, která se dlouhodobě snaží podporovat užitečné projekty.

Hodně dobré jídlo

HODNĚ DOBRÉ JÍDLO je koncept moderní jídelny pro širokou veřejnost s nabídkou domácí lahodné a zdraví prospěšné kuchyně za příznivé ceny.

Primárním záměrem konceptu HODNĚ DOBRÉ JÍDLO je nabídnou i v dnešní době zákazníkům chutné jídlo, které je pro jeho tělo a mysl přínosem, nikoliv zátěží.

Mimo to, že je dobré jídlo součástí našich každodenních požitků, tak kvalitní výživa zodpovídá za víc než polovinu našeho zdraví.

V moderní době, ve které žijeme, došlo i v rámci procesu vytváření jídla a jeho produkci už od prvovýroby k jistému odpojení se od přirozenosti a jednoduchosti.

Zásluhou tak zvaného „intenzivního zemědělství“, a to zejména za posledních 50-60 let jsme se vydali jako lidstvo úplně jiným směrem, který jak zjišťujeme není plně v souladu s přirozenými přírodními zákony a postupy vycházejících z tisíciletých zkušeností a ověřených tradic v procesu samotné výroby, zpracování potravinářských produktů i práce s půdou a zvířaty.

Právě na úrovni potravinářských produktů to můžeme vidět primárně v používání složitých postupů při výrobě jídla, která produkují „mrtvou“ stravu. Z komerčních a technologických důvodů se používá řada chemických aditiv, která naše zdraví mohou i významně narušovat.

U řady lidí se s postupující zátěží objevují intolerance či alergie na některé složky potravy. Proto dnes, víc než kdy jindy je důležité jíst jídla z kvalitních, čistých a přírodních surovin vařená za použití tradičních postupů.

V takových případech je zásadní možnost volby jídla odpovídajícího aktuální zdravotní situaci daného jedince. Především se jedná o jídla přirozeně bezlepková, bezmléčná, se snížením množstvím cukru nebo bezmasá.

Z důvodu respektování přírodních rytmů je také důležité se stravovat pravidelně s alespoň jedním výživným a vyváženým hlavním jídlem denně. Proto nabízíme jídlo v několika základních konceptech.

1) Lahodná domácí kuchyně je tradiční domácí kuchyni vyznačující se plností nám známých chutí našich předků. Jídla zpravidla obsahující i maso. Jídlo v tomto konceptu je u nás připravováno z vybraných surovin a jeho přípravě je věnována velká pozornost.

Do jídla je mimo jiné naším výrobním postupem a výběrem těch správných a kvalitních surovin implementována nejen skvělá chuť, ale také energie, která i přes to, že jsou to jídla klasická, nezatěžují toliko organismus.

Lidé se po nich cítí osvěženi a uspokojeni, nikoliv však unaveni.

2) Dalším naším základním konceptem je zdraví prospěšná kuchyně, která je kuchyní zpravidla bezmasou, vegetariánskou, vegenskou i bezlepkovou. Je také připravována z vybraných a chutných surovin tak, aby jídla byla lehce stravitelná a pokud možno vůbec nezatížila váš organismus.

Zdravá kuchyně je místo i proces, který doslova dodává energii a sílu pro život.

Dlouhodobým stravováním se formou zdravých a energeticky vyvážených jídel je také umožněno našim tělům najít opět přirozenou cestou ke spouštění léčivých a čistících procesů, které vedou k dlouhodobému posílení vitality a zdraví.

Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví 🙂

Zdravé jídlo a život jako základ prospívání v práci i soukromí – Online kurz na Seduo.cz

Jíst zdravě a skvěle se starat o své tělo není žádná věda a může každý z nás. Poradím vám jak to v pohodě zvládat.

Zdravá výživa a správná péče o sebe jsou základem prevence dnes nejběžnějších nemocí a nemocným mohou efektivně pomoci v jejich terapii. Zdraví je základem spokojeného života a maximální efektivnosti v práci. Přitom zdravě jíst a pečovat o sebe není žádná věda.

Propaguji zdravou výživu, která je chutná, snadno pochopitelná a jde ji zvládat v běžném pracovním a rodinném životě. Vedle dobrého jídla doporučuji i mimo-výživové návyky, které mohou každému z nás jen prospívat.

Zdravá výživa pro mě není žádný striktní stravovací způsob. Nikomu nedoporučuji stresovat se počítáním kalorií, porcí ani gramů jakékoliv živiny na talíři. Jíst zdravě a skvěle se starat o své tělo může každý z nás.

Mým úkolem v tomto kurzu je poradit jak na to a přesvědčit vás, že to také zvládnete. Od vás potřebuji pouze pár minut času a otevřenost doporučení vyzkoušet.

Jsem přesvědčená, že většina z nich vás zaujme, bude vám prospívat a rádi je zařadíte do svého běžného života.

Cílem kurzu je předat informace, které jsou jasné a reálné, doporučení, která můžete každý zvládat a to i s vašimi individuálními chutěmi, životní filosofií a zaneprázněností.

V kurzu se naučíte:

  • Jak pohodově zvládat dobře jíst bez měření, vážení a počítání. Kdyby totiž příroda chtěla, abychom pořád něco měřili, rostly by váhy a kalkulačky samovolně na stromě.
  • Jak se, co nejlépe starat o své tělo i bez zbytečných diet.
  • Jak si udržet zdraví, zdravou hmotnost a dobrou náladu.
  • Praktické tipy pro efektivní nákupy, vaření i jezení v práci a na cestách.
  • Jak vše zvládnout v rámci rodiny, práce a volného času.

Kurz je určený pro:

  • Každého, kdo se chce co nejlépe starat o své tělo a hlavu.
  • Ty, kteří chtějí zvládat efektivní zdravotní prevenci a v případě onemocnění přirozeně podpořit jeho terapii.
  • Ty, kteří se chtějí cítit a vypadat skvěle a pracovat co nejefektivněji.
  • Ty, kteří si chtějí užívat života ve zdraví.
  • Všechny, kteří mají v hlavě zmatek, protože odborníci říkají každý rok něco jiného.

Studijní materiál ke kurzu:

  • Pod první lekcí si můžete stáhnout kompletní studijní materiál ke kurzu.
  • Můžete ho využívat během kurzu nebo pro další studium.

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu

V současnosti nejvýraznější česká specialistka na výživu a zdravotní prevenci, popularizátorka vědy. Zakladatelka 1. českého think tanku … číst víceGlobopol.

Autorka bestselleru Velmi osobní kniha o zdraví, výživového doporučení Zdravý talíř a youtube kanálu Margit.TV. Vystudovala farmacii a dietologii. Věnuje se poradenství, publikační i přednáškové činnosti.

Má za sebou stovky vystoupení, blog postů a příspěvků do médií. www.margit.cz

Všechny kurzy lektora

Děkuji mockrát

Nejde o nic složitého. Čeká vás několik krátkých videí, která mohou být doplněna pracovními sešity, kvízy nebo jinými materiály ke studiu. Na videa se můžete podívat kdykoliv. Stačí jen být připojení k internetu.

Jak je kurz zakončen? Čeká vás závěrečný test, který prověří, co jste se naučili. Za absolvovaný kurz získáte certifikát o absolvování. Test můžete zkoušet i víckrát, tak žádný stres. Jak získám certifikát? Stačí v závěrečném testu získat aspoň 80 %. Certifikát zůstane uložený u absolvovaného kurzu, kdykoliv připravený ke stažení. Jak využiji získaný certifikát? Je to doklad o tom, že na sobě pracujete víc, než je běžné. To vám pomůže vyniknout mezi dalšími lidmi, kteří mají zálusk na stejné pracovní místo, nebo v rámci sebe-prezentace. Nejlépe využijete certifikát ve svém životopisu (např. na Linkedin a Jobs.cz) nebo jako vytištěný dokument mezi vašimi dalšími vzdělávacími úspěchy. Mohu lekce i celý kurz opakovat? Ano, lekce můžete studovat opakovaně, také je můžete přeskakovat a následně se k nim vracet. Ať už kurz zakončíte úspěšně nebo neúspěšně, můžete ho libovolně opakovat. Co když nebudu spokojený(á)? Doufáme, že tohle se nestane. Kdyby ale přece jen, garantujeme vám vrácení peněz bez udání důvodu do 10 dní od nákupu kurzu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *