Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde

Kdybyste si měli vybrat mezi Coca-Colou a Pepsi, který kolový nápoj by to byl? Dokázali byste přesně popsat, co na tom jednom milujete víc? A co vám na tom druhém vadí? Anebo rozdíl prostě nevidíte a je vám jedno, jestli v kině čepují Coca-Colu nebo Pepsi? Pojďme si tedy říct, v čem se tyto dva kolové nápoje jeden od druhého liší.

Začněme úplně od začátku a podívejme se nejdříve na složení obou nápojů.

Co je v Coca-Cole?

Coca-Cola obsahuje vodu, fruktózo-glukózový sirup, oxid uhličitý, barvivo E150d (amoniak sulfitový karamel), E338 (kyselina fosforečná) a přírodní aroma včetně kofeinu.

Co je v Pepsi?

Pepsi obsahuje vodu, cukr, oxid uhličitý, barvivo E150d (amoniak sulfitový karamel), E338 (kyselina fosforečná), kofein a přírodní aroma.

Rozdíl je v použitém sladidle

Vcelku stejné, viďte? Tedy až na jeden detail. Zatímco Coca-Cola v testované plechovce měla ve složení uveden levnější fruktózo-glukózový sirup, ve složení Pepsi je cukr, za což jí patří bod.

Co se množství cukru týče, Coca-Cola obsahuje 11,2 gramů / 100 ml (45 kcal) a Pepsi 11 gramů / 100 ml (43 kcal).

Ale nebývalo tomu tak vždy, dříve Pepsi obsahovala více cukru než Coca-Cola a ke slazení používala levnější fruktózo-glukózový sirup, zatímco Coca-Cola obsahovala cukr, ale bylo jej méně. Teď už se ale jejich role vyměnily a jak můžete ze složení vyčíst, Coca-Cola nyní využívá levnějšího sladidla a Pepsi toho dražšího, tedy cukru (alespoň u nás v ČR).

Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde

Díky karamelu jsou kolové nápoje takto hezky hnědé a nejen to, nápoji dodává i nahořklou chuť a jemné aroma připáleného cukru.

Kyselina fosforečná se zcela běžně používá k dochucení a okyselení kolových nápojů a tyto dva nejsou výjimkou. A pak zde máme kofein a přírodní aroma. Kofein je stimulant, ale zároveň také přispívá k typické chuti obou nápojů a dodává jim nahořklou chuť.

Ne až tak tajná receptura

Co se přesně skrývá za složkou „přírodní aroma“ se asi nikdy nedozvíme, protože právě zde je ukryto se vší pravděpodobností ono tajemství chuti.

Je však známo, že by Coca-Cola měla být ochucena vanilkovým, skořicovým a citrusovým olejem a dalšími tajnými přísadami, zatímco Pepsi voní po citrónech.

V roce 2011 však američtí novináři zveřejnili podrobný recept na přípravu Coca-Coly, který našli ve starých atlantských novinách. Původní Coca-Cola tedy obsahovala alkohol, pomerančový olej, citronový olej, olej z muškátového oříšku, koriandrový olej, neroli olej, skořicový olej, sirup, extrakt z koky, kyselinu citronovou, kofein, cukr, vodu, limetkový džus, vanilku a karamel.

K tomu se samozřejmě pojí příběh. Oba nápoje vynalezli lékárníci.

Coca-Cola obsahovala původně kokain a alkohol

Praotcem Coca-Coly byl John Stith Pemberton, který byl během americké občanské války zraněn, měl bolesti, a stal se tak závislým na morfiu. Rozhodl se však pro méně škodlivou náhradu, a tak roku 1886 představil svůj nový produkt – Pemberton's French Wine Coca.

Tento nápoj byl alkoholický a obsahoval cocaethylen, tedy mix kokainu a alkoholu. Pemberton, stejně jako jeho současníci, kolovému nápoji připisovali až zázračné účinky.

Pemberton nápoj doporučoval například vědcům, básníkům, lékařům či právníkům, kteří čelí vysoké duševní námaze. Dokonce říkal, že jeho nápoj povzbuzuje pohlavní orgány a sám americký prezident Grant prý jeho nápoj užíval při bolestech způsobených rakovinou hrtanu.

Pemberton's French Wine Coca se tehdy prodávala ve velice slušném počtu – 720 lahví denně.

Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde

Pepsi je též dílem lékárníka – vynalezl ji Caleb Bradham v roce 1893 a pojmenoval Brad’s Drink. O pět let později byl nápoj přejmenován na Pepsi-Cola. Proč Pepsi?

Bradham věřil, že jeho nápoj pomáhá s trávením, stejně tak jako enzym pepsin. Na rozdíl od Coca-Coly ale Pepsi neobsahovala alkohol. Její původní složení zahrnovalo vodu, cukr, karamel, citronový olej a přírodní aromatické látky. Tedy žádný kokain ani kofein.

Pepsi se rovněž dařilo skvěle, jenže po první světové válce stoupla cena cukru, což se jí stalo osudným a v roce 1923 poté zbankrotovala.

Pokud vám oba nápoje přijdou chuťově naprosto stejné, nejste sami. Spousta lidí rozdíl skutečně nepozná. 

Pepsi původně nechutnala tak jako dnes. Nový majitel však recepturu vylepšoval až do té míry, že jednoho dne chutnaly oba nápoje téměř totožně, a Pepsi vyzvala Coca-Colu na souboj chutí. Tato rivalita, již v poslední době můžeme sledovat v mnoha televizních reklamách, není novinkou, ale sahá až do roku 1975, kdy došlo k první výzvě.

Pepsi vyhrává u těch, kteří mají rádi sladší chuť. Obsahuje o něco méně cukru než Coca-Cola a taképodstatně méně sodíku, a to 30 mg v jedné 250ml plechovce, zatímco Coca-Cola 45 mg ve stejném množství.

Možná jste si také všimli, že Coca-Cola má více bublinek než Pepsi, což se na vnímání sladkosti také určitým způsobem podepíše.

A aby toho nebylo málo, složení jednotlivých nápojů není v každé zemi stejné. Například Coca-Cola v plechovce, která se prodává v Thajsku, obsahuje 32 gramů cukru a ta v Kanadě 39 gramů. Běžnou praxí firem je, že chuť přizpůsobují chuťovým zvyklostem obyvatel konkrétní země.

Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde

Dalším důvodem, proč lidé často upřednostňují jeden nápoj před druhým, je vnímání značky.

Jen si to představte. Kdybyste si měli teď v období Vánoc vybrat mezi Pepsi a Coca-Colou, nebude na vás více působit právě Coca-Cola? Její reklamy se Santa Clausem a vánočním kamionem jsou evergreenem každých Vánoc. U nás se však spousta lidí shodne spíše na tom, že nejvíce vánoční a nejkrásnější reklamou je ta naše kofolová s kudrnatou holčičkou: „Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím!“

Coca-Cola hraje u zákazníků na citlivou notu a svým marketingem se u nich snaží vyvolat příjemné pocity. Pepsi na druhou stranu vsází na slavné tváře, jako jsou Britney Spears, Beyoncé, Pink, Enrique Iglesias, David Beckham, One Direction apod.

V chuti obou nápojů skutečně není velký rozdíl a oblíbenost mnohdy pramení ze sympatií k jedné nebo druhé značce. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jablečný mošt

Cider vyráběný ve velkém, například vyráběný společností Bulmers, je pravděpodobně pasterizován a sycen oxidem uhličitým. Barva bude pravděpodobně zlatožlutá se zřetelným vzhledem filtrace. Bílé mošty jsou téměř bezbarvého vzhledu.

AmericasEdit

V USA se „mošt“ často vztahuje na nefiltrovaný jablečný džus, tradičně vyráběný s výraznou sladko-chutí chutí, a v těchto regionech je fermentovaný nápoj známý jako „tvrdý jablečný mošt“. V Kanadě jsou pojmy „cider“ a „jablečný mošt“ zaměnitelné, i když obecně odkazují na alkoholické a džusové nápoje.

ArgentinaEdit

V Argentině je cider nebo sidra zdaleka nejoblíbenější alkoholický nápoj sycený oxidem uhličitým během vánočních a novoročních svátků.

Tradičně se považuje za výběr střední a nižší třídy (spolu s ananá fizz a ananasovým džusem), zatímco vyšší třídy by k vánočnímu nebo novoročnímu přípitku raději používaly šampaňské nebo místní šumivá vína.

Populární komerční značky moštu jsou Real, La Victoria, „Rama Caida“, Tunuyan. Obvykle se prodává ve skleněných nebo plastových lahvích o objemu 0,72 litru.

V poslední době však proběhla kampaň některých stáčíren, aby se cider stal nápojem konzumovaným po celý rok, při každé příležitosti, nejen sezónně. Cider nyní přichází v menších velikostech lahví a reklamy ukazují, že lidé pijí kdykoli (a to nejen s připíjením na tradiční vánoční nebo novoroční stůl).

BrazilEdit

Stejně jako Argentinská značka, jablečný mošt nebo sidra je velmi oblíbený alkoholický nápoj během svátečních období Vánoc a Nového roku v Brazílii. Stejně jako v této zemi to byla tradiční volba střední a nižší třídy pro tradiční perlení pro uvedla sezóna.

Cereser, jedna z nejtradičnějších značek moštu v Brazílii, na svých webových stránkách tvrdí, že „v souladu s brazilským trhem“ diverzifikovala svoji řadu produktů v průběhu let od tradiční příchuti jablek po jiné méně obvyklé jinde v svět s ovocnými příchutěmi od broskví po hrozny a do sortimentu svých produktů zahrnuje i mošty bez obsahu alkoholů.

CanadaEdit

Cider se komerčně vyrábí ve všech kanadských provinciích kromě Manitoby, Newfoundland a Labrad nebo a Saskatchewan, obvykle s 5–7% obsahem alkoholu, ačkoli se tento termín používá také pro některé nefermentované jablečné šťávy. Podle kanadských předpisů o potravinách a léčivech je alkoholický jablečný mošt alkoholovým kvašením jablečného džusu, který neobsahuje více než 13% absolutního alkoholu (ABV) nebo méně než 2,5% ABV.

Zmrazená jablka v Quebecu pro výrobu ledového moštu

Québecský jablečný mošt je považován za tradiční alkoholický nápoj. Obvykle se prodává v lahvích o objemu 750 ml, má obsah alkoholu obvykle mezi 7% a 13% (s moštem s aperitivy až 20%) a lze jej použít jako náhradu vína.

Stejně jako ve zbytku světa je šumivý jablečný mošt v Quebecu stále populárnější a díky zákonu je mošt prodávaný v provincii vyroben pouze ze 100% čistého jablečného džusu. Výroba jablečného moštu však byla od raných let britské nadvlády zakázána, protože byla v přímém rozporu se zájmy britských pivovarů (zejména John Molson).

V posledních letech se prodává nový typ s názvem ledový mošt. jablečný mošt je vyroben z jablek se zvláště vysokou úrovní cukru způsobeného přirozeným mrazem.

Předpisy týkající se jablečného moštu v Kanadě jsou poměrně přísné, pokud jde o zdroje a obsah alkoholu.

Aby mohl být legálně prodáván jako cider, musí to být produkt alkoholové fermentace jablečného džusu a musí obsahovat nejméně 2,5 a ne více než 13,0 objemových procent alkoholu.

Seznam složek, které lze přidat během výroby, je však poměrně flexibilní a umožňuje 17 různých kategorie potravin, chemikálií a plynů.

ChileEdit

Cider se vyrábí v Chile od koloniálních časů. Jižní Chile představuje téměř veškerou produkci jablečného moštu v zemi. Chilané rozlišují mezi „sidra“ („cider“) , ve skutečnosti šumivý jablečný mošt, a „chicha de manzana“ („jablečná chicha“), domácí jablečný mošt, který je považován za méně kvalitní.

Budete mít zájem:  Jak posilovat hýždě?

MexicoEdit

Dva druhy jablečného moštu ( sidra) se prodávají v Mexiku.

Jedním z typů je oblíbený sycený nealkoholický nápoj s příchutí jablek, prodávaný pod řadou značek nealkoholických nápojů, jako jsou Sidral Mundet a Manzana Lift (obě značky Coca-Cola FEMSA), Manzanita Sol (vlastněná společností PepsiCo) a Sidral Aga od Skupina AGA.

Druhým typem, alkoholickým sidrou, je šumivý jablečný mošt, který se obvykle prodává v lahvích ve stylu šampaňského s obsahem alkoholu srovnatelným s pivem.

Sidra byla kvůli výdajům dováženého šampaňského někdy používána jako náhrada za silvestrovské toasty v Mexiku, protože je to také sladký ovocný nápoj.Nyní je však zvykem pít jablečný mošt na Štědrý den oslavovaný s rodinou a šampaňské na Nový rok oslavovaný s přáteli. Ciderové nápoje tvoří velmi malý podíl na mexickém trhu s alkoholickými nápoji, s údaji o objemech prodeje za rok 2009 pouze 3,8 milionu litrů.

United StatesEdit

Hlavní článek: Cider ve Spojených státech

Ve Spojených státech je definice „cideru“ obvykle širší než v Evropě a konkrétně v Irsku a Velké Británii.

Existují dva typy, jeden je tradiční alkoholický tvrdý jablečný mošt a druhý sladký nebo měkký jablečný mošt, který se často jednoduše nazývá jablečný mošt.

V letech 2010 došlo u tvrdého jablečného vína k obnovení popularity. Spojené státy.

UruguayEdit

Cider fizz nebo fizz je moštová odrůda vyrobená smícháním a fermentací různých ovocných šťáv kromě jablek s jablečným moštem, jako ananá fizz (ananasový džus), frutilla fizz (jahodový džus) nebo durazno fizz (broskvový džus).

Východní Asie Upravit

„Cider“ ve východní Asii obvykle označuje nealkoholický nápoj podobný Sprite nebo limonádě.

ChinaEdit

Populární nápoj v Číně se nazývá „jablečný ocet“. (Číňan: 苹果 醋; pinyin: Píngguǒ Cù). Provincie Šan-si je známá tím, že se zde vyrábí „ocet“.

JapanEdit

V Japonsku se výrazy „cidre“ (シ ー ド ル, shīdoru) nebo „jablečné šumivé víno“ obvykle vztahují k alkoholický nápoj, aby se odlišil od šumivého nealkoholického nápoje sody, jablečného moštu, ačkoli oba výrazy jsou nyní zaměnitelně používány. I když Japonsko není historicky zemí vyrábějící mošt, v současné době probíhá prefektura Aomori a Nagano, jako je A-továrna Aomori, renesance nových, mladších výrobců moštu.

V roce 2019 počet mezinárodních jablečných moštů dovážených do Japonska se zvýšil, což znamená začátek jeho popularity mezi japonskými spotřebiteli.

South AsiaEdit

IndiaEdit

Nedávný ekonomický růst vedl k rozvoji nové kategorie alkoholu v Indii. Jablečný mošt je jednou z těchto kategorií. Nové produkty se objevují téměř ve všech metropolitních městech. Jemná chuť a bohaté dědictví jablečného moštu z britské éry pomáhá vyhlídkám na tento nápoj v znuděném scénáři světlých ležáků .

Také filtrovaná nealkoholická sycená jablečná šťáva s názvem „Appy Fizz“ byla představena společností Parle v Indii v roce 2005 a stala se okamžitým hitem. Nedávno se rozhodli posunout značku za hranici 1 000 rupií. značka crore.

PakistanEdit

Nealkoholický uhličitan s příchutí jablka d nápoje jsou v zemi populární, na trhu jsou místní značky, jako je Apple Sidra od Mehrana Bottlera a Big Apple z pivovaru Murree.

AfricaEdit

KeňaEdit

Východoafrické pivovary uvedly na trh Tusker Premium Cider v roce 2017.

South AfricaEdit

V Jižní Africe se vyrábějí dvě hlavní značky cideru, Hunters a Savanna Dry. Jsou vyráběny a distribuovány prostřednictvím společnosti Distell Group Limited.

Hunters Gold byl poprvé představen v Jižní Africe v roce 1988 jako alternativa k pivu. Řada Hunters zahrnuje Hunters Dry, Hunters Gold, Hunters Export a Hunters Edge uvedené na trh v dubnu 2017.

Savanna Dry byla představena v roce 1996 a dodává se také v odrůdě Light Premium a také ve variantě Savanna Dark.

OceaniaEdit

Tato část neuvádí žádné zdroje. Pomozte nám vylepšit tuto sekci přidáním citací ke spolehlivým zdrojům. Zdroj bez zdroje může být napaden a odstraněn. (Duben 2018) (Zjistěte, jak a kdy odstranit tuto zprávu šablony)

AustraliaEdit

Složení jablečného moštu je definováno v australském novozélandském kodexu potravinových standardů a „znamená ovocné víno připravené ze šťávy nebo moštu z jablek a ne více než 25% šťávy nebo moštu z hrušek “. Cider se v Austrálii vyrábí od raného osídlení.

Tato výroba byla primárně určena pro omezené místní použití, přičemž v národní komerční distribuci a prodeji dominovaly dvě značky: Mercury Cider a Strongbow.

Od začátku roku 2005 je na trhu spojuje řada nových výrobců, včetně Three Oaks Cider, Pipsqueak a Tooheys 5 Seeds Cider, stejně jako dovážené značky jako Magners, Weston, Monteith, Kopparberg, Rekorderlig a Somersby.

S růstem zájmu o jablečný mošt se zvýšil počet místních producentů. Někteří producenti moštu se pokoušejí použít tradičnější metody a tradiční odrůdy jablečných jablek, jako jsou Henry’s of Harcourt a Crucible ve SW Victoria. Jiné menší značky se spoléhají na dostupné kulinářské (standardní stravování – supermarket a jablka na vaření) ovoce.

V Yarře Prvními producenty společnosti Valley byli cider Kelly Brothers a Lilydale. Později přišli společnosti Napoleone & Co. The Bridge Road Brewery a Amulet Winery, oba ve Victoria’s Beechworth, vydali mošty. Mezi butiky z jižní Austrálie patří Lobo (Adelaide Hills), The Hills Cider (Adelaide Hills), Thorogoods (Burra) a Aussie Cider (Barossa).

V západní Austrálii vzrostl počet producentů moštu také v jihozápadní oblasti, zejména v oblastech, kde se víno vyrábí také u producentů v Dánsku, Pembertonu a Margaret River. V Tasmánii existuje řada výrobců butikových moštů, včetně Red Sails (Middleton), Pagan Cider (údolí Huon), Dickens Cider (údolí Tamar) a Spreyton Cider (Spreyton).

Willie Smiths je středně velký až velký producent komerčních a řemeslných jablečných moštů.

New ZealandEdit

Na Novém Zélandu je cider kategorizován jako ovocné víno a pravidla, která definují, co lze nazvat jablečný mošt je velmi laxní – standardy neurčují ani minimální množství jablečného džusu požadovaného pro označení nápoje „cider“.

Současně není povoleno prodávat nápoje připravené k pití v supermarketech a obchodech s potravinami. Tyto dva faktory vedly k výrobě široké škály nápojů s nízkým obsahem šťávy, které se používají k obcházení tohoto omezení.

Většina z těchto moštů je vyráběna a uváděna na trh třemi velkými sládky (Lion Nathan, DB a Independent).

Většina novozélandských moštů je vyráběna z koncentrátu nebo z vyřazených jablek z významného exportního jablečného průmyslu v zemi. Tyto cidery se vyrábějí celoročně s malým ohledem na zrání.

Několik výrobců prokázalo, že excelence NZ ve výrobě jablek se může promítnout do výroby jablek světové kvality. Peckhamův mošt je hlavním producentem v této třídě. Vyrábí mošt z celé šťávy z jablek pěstovaných speciálně pro výrobu moštu, hlavně z vlastního sadu 30 odrůd jablečného moštu. V letech 2015, 2016 a 2016 získali Champion Cider na NZ Cider Awards a 2017.

Abel Cider z Nelsonu je dalším výrobcem, který vyrábí vintage jablečný mošt ze 100% čerstvě sklizených jablek a hrušek. Na rozdíl od hromadných producentů, Abel ručně sklízí strom, zralé ovoce, rozdrtí a poté fermentuje do sucha. je nefinovaný a nefiltrovaný, což znamená, že mošt umožňuje přirozené objasnění pomocí gravitace; tento jemný proces pomáhá zachovat přirozené ovocné vlastnosti.

Všechny moštové produkce na Novém Zélandu jsou volně regulovány s minimálním obsahem ovoce obsah džusu a alkoholu (většinou 4 až 5%).

Lion vyrábí mošt Isaaca z koncentrátu pod obchodní značkou Mac. Sortiment zahrnuje tři umělé příchutě: jablko, hruška a bobule s omezenou edicí mošty, které jsou uvolněny sezónně. Jejich značka Speight také vyrábí jablečný mošt z koncentrátu.

Pivovar Dominion Breweries vyrábí pivovar Monteith’s v Greymouth na západním pobřeží Jižního ostrova a vyrábí jablečný a hruškový mošt, zatímco jejich Old Mout Cider— se sídlem v Nelsonu na Jižním ostrově – míchá ovocná vína s jablečným moštem a vytváří ovocné jablečné víno, včetně odrůd boyenberry a feijoa. Rekorderlig Cider (hruška, lesní plody, mango a malina, jahoda a limeta, jablko a černý rybíz a jablko a koření) a Johnny Arrow Cider jsou další dvě značky vlastněné touto společností.

Hlavní úkol je snížit obsah cukru v nápojích, aby zůstala chuť, říká odcházející ikona české pobočky Coca-Coly

Jiří Pražan spojil svoji kariéru s Coca-Colou už v raných 90. letech. Ke konci roku z české pobočky The Coca-Cola Company a z pozice seniorního manažera kvality a inovací odejde na penzi.

V rozhovoru pro Hospodářské noviny popisuje začátky firmy v Česku, pozici značky v průběhu let a rozebírá také výzvy, které před největším výrobcem nápojů na světě a také stále jedničkou nápojového trhu v Česku stojí.

Jak jste se dostal do Coca-Coly?

Musím to vzít zeširoka. Studoval jsem v Austrálii postgraduální obor business administration. V roce 1991 to byl úplně nový svět, nové prostředí, tržní ekonomika, jiný jazyk. Už jsem dávno měl tady po škole, za sebou VŠCHT, tady rodinu, rozjetou kariéru v pivovarnictví.

Taková vsuvka – můj otec pracoval ve Smíchovském staropramenu, já pak dělal v pivovarském oboru, bratr a sestra taky. A vtipné bylo, že jsem měl kamarády a spolužáky kluky Hlaváčkovy, jejichž otec zase pracoval v Plzeňském Prazdroji, a tak jsme se vždycky špičkovali skrze tuto pivovarskou rivalitu.

No ale zpátky k tomu, jak jsem se dostal ke Coca-Cole, tedy se mi tehdy po revoluci naskytla příležitost jít na ten studijní program do Austrálie.

V tehdejší Mladé Frontě byl inzerát na vládní stipendium, které mělo za cíl lidi z východní Evropy připravit na nové tržní prostředí. Tak jsem na to zareagoval a přes nějaké výběrové řízení nás tam vzali – šest lidí z Československa, šest lidí z Maďarska, šest lidí z Polska.

A součástí toho studia tam byla praxe, mně tam nenašli žádný pivovar, ale nabídli mi jít na stáž do Coca-Coly, do tamního bottlera.

Co jste tam dělal?

Snažil jsem se tam dělat úplně všechno. Týden jsem byl na rozvozu, ve výrobě, v marketingu, v prodeji. Například jeden týden jsem jezdil s technikem post-mixu. Třeba jsme přijeli k bráně a on mi říká: teď nic neříkej, nemluv. Jeli jsme na vojenskou základnu a to pro mě byl velký zážitek.

Tenkrát byla válka v Zálivu. Jejich válečná loď odjížděla a potřebovali doplnit Coca-Colu do automatů. Tehdy to pro mě bylo neskutečné. Na vojně jsem byl v Liptovském Mikuláši, a protože jsem tam byl v kontaktu s tajnými objekty, tak jsem nemohl ani do NDR.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Oči Pro Děti?

A teď střih a jsem na lodi australského námořnictva.

Nechtěl jste tam zůstat? Nemyslím na té lodi, ale v Austrálii.

Ani to nešlo, člověk podepisoval, že se vrátí.

Po té stáži přišlo co?

Životní náhoda. Australský bottler Coca-Cola Amatil. A v roce 1991 tato firma dostala franšízu na Československo, Maďarsko a Rakousko. A já dostal nabídku jít tam pracovat. Tady firma tehdy získala Pražské cukrárny a sodovkárny v Kyjích.

První můj úkol byl právě privatizační projekt. Přestože ta fabrika byla nová, postavená v 80. letech, byla technologicky zastaralá. Když 1.

dubna 1992 pan ministr Ježek podepsal privatizační smlouvu, tak jsme to museli na půl roku zavřít a dodat nové technologie a teprve po nějaké době se začalo vyrábět.

Do té doby to s Coca-Colou v Československu vlastně bylo jak?

Od roku 1971 Coca-Colu v Československu vyráběla Fruta Brno v Modřicích. Od roku 1985 se v Chrasti u Chrudimi ve Východočeských konzervárnách a lihovarech dělaly džusy Cappy. A od roku 1986 Karlovarská Becherovka dělala Cherry Coke. To vše bylo dříve řízeno z Vídně. Pak jsme přišli my a celou lokální výrobu konsolidovali pod sebe.

Když se podíváme na začátky a první roky Coca-Coly Amatil v Česku a srovnáme výrobní objemy s dneškem, kdy už aktivity Amatilu řídí Coca-Cola Hellenic, o kolik je dnes produkce Coca-Coly tady větší?

Řekl bych, že dvojnásobně, ale je to kvůli širšímu portfoliu, kdy se dnes dělají vody, čaje, nově třeba rostlinná mléka.

Dřív byly všechny novinky a inovace komplikovanější, protože když existovaly normy a různá další národní regulace, uvedení nového výrobku na trh, abyste pro něj měl všechna potřebná razítka, bylo zdlouhavé.

Proto ta jednotná evropská legislativa a to, že dnes je vlastně za všechno, co se dá na trh, zodpovědný výrobce, a ne stát – podle mě správná cesta a uvítali jsme to. Umožňuje to velmi urychlit inovace.

Vy jste měl ve firmě na starosti mimo jiné taky právě nové výrobky, nové projekty. Když se zamyslíte, co z minulosti se třeba tak úplně nepovedlo, firma si od toho slibovala určité výsledky a ty se ne zcela podařilo naplnit, je něco takového?

Napadá mě například toto. V roce 1996 tu byl nápad a plán na to, že bude fungovat systém vratných PET lahví. Podobně jako to funguje například v Německu. Potřebujete silnější stěny lahví, je to dražší na výrobu. Záloha byla tuším deset korun, k tomu byla pěkná přepravka s uchem, postavila se na to dokonce továrna na výrobu těch speciálních lahví. Ale nechytilo se to.

Článek pro předplatitele

Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího…

Víte, co pijete? Kolik kostek cukru je v běžných nápojích?

Jíte zdravě, pravidelně cvičíte a stále se vám nedaří zhubnout? A co pijete? Při hubnutí je důležité stejně jako potraviny vybírat i vhodné tekutiny! Podívejte se, kolik kostek cukru mají takové běžné nápoje a možná si příště raději koupíte obyčejnou vodu:)

Coca-cola 1 litr = 27 kostek cukru

Coca-cola obsahuje tři základní složky, které mohou bránit v hubnutí a v pravidelném větším množství škodí i zdraví. Kromě vysokého obsahu cukru tento oblíbený nápoj obsahuje kofein a kyselinu fosforečnou.

Kofein odvodňuje organismus a kyselina fosforečná ve větším množství vylučuje z těla vápníku (úbytek kostní hmoty) a překyseluje organismus.

  Light nebo Zero Coca-Cola je vhodnější variantou z hlediska cukru a energie, avšak množství kofeinu a kyseliny zůstává stejné, proto ani těchto nápojů bychom neměli pít na litry.

Ovocný 100% džus 1 litr = 25 kostek cukru

Ovocný džus na první pohled vypadá zdravě, ale obsahuje pouze o dvě kostky méně cukru než Coca-cola.

Ovocné 100% džusy obsahují sice fruktózu, která je z výživového hlediska zdravější variantou bílého cukru, ale energetická hodnota cukrů je stejná.

1 litr džusu obsahuje kolem 1 800 kJ, což je energetická hodnota jednoho hlavního jídla. Je tedy vhodnější džusy vybírat bez přidaného cukru, ředit je vodou nebo si nejlépe vymačkat šťávu z čerstvého ovoce.

Čokoládový shake velký = 28 kostek cukru

Tato čokoládová pochoutka se tváří jako zdravější varianta čokolády, ale bohužel z čokolády je v tomto nápoji jen příchuť a kromě vysokého obsahu cukrů také velké množství tuků. Dejte si raději pravou kvalitní čokoládu!

Pivo 0,5 litru = 16 kostek cukru

Pivo je sice bohaté na vitamíny skupiny B, ale bohužel také na cukry. Vhodnější variantou alkoholu při hubnutí je suché bílé víno.

  • Sladká káva (Mocha Frappuccino) 500ml = 12 kostek cukru
  • Sladké mléčné kávy jsou plné cukrů a tuků a rozhodně při hubnutí bychom měli zvolit raději černou kávu s mlékem nízkotučným, sójovým nebo cereální kávy.
  • Ice Tea 1 litr = 23 kostek cukru

Tento nápoj je osvěžující dokud nezjistíte, že v litru vypijete i 23 kostek cukru. Zvýšená konzumace bílého cukru překyseluje organismus a zvyšuje chutě na sladké. Raději si udělejte vodu s mátou a citrónem a uvidíte, jak vás osvěží!

Mléko polotučné 1 litr = 15 kostek cukru

Mléčné výrobky obecně obsahují mléčný cukr laktózu a proto je mléko více jídlem než nápojem. Obsahuje poměrně dost cukru, proto si dejte občas sklenici mléka, ale nezapíjejte jím žízeň.

Kolik kostek cukru najdete v běžných potravinách se dočtete tady.

Chat — Česká televize

Jana Šťástková: „Dobrý den myslíte si že nejlepší voda je ta „kohoutková“?Děkuji za odpověď“

Hana Večerková : „Záleží na tom, z kterého kohoutku. ale obecně říct, že voda z veřejných vodovodů není špatná. Několikrát jsme to v testech MF DNES prokázali.“

martina K.: „Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,může být flirtování začátek nevěry?Děkuji“

  • Hana Večerková : „otázka asi patří do jiného chatu. já budu mluvit o nápojích“
  • Marek Pohanka: „Je víc kostek cukru v džusu nebo v coca cole? Děkuji předem za odpověď“
  • Hana Večerková : „Záleží na druhu ovoce, někjdy může mít džus i více cukru, například šťávy z exotického ovoce nebo multivitaminy obsahují hodně cukru.“

MiH: „Dobrý den. Je „zdravější“ spíše Coca Cola nebo naše Kofola? Děkuji“

Hana Večerková : „tak to nelze říct. obě obsahují kofein a kyselinu fosforovou, která brání vstřebávání vápníku do organismu. ani „bublinky“ NEJSOU NIC dobrého pro organismus. oxid uhličitý zatěžuje organismus a také způsobuje, že pocit žízně je uhašen dříve, než se člověk skutečně dosyta napije.“

matěj pokorný: „dobrý den, chtěla bych se vás zeptat jesli je zdravější coca cola nebo džus. děkuji za odpovéď.“

Hana Večerková : „džus je zdravější. je to stoprocentní ovocná šťáva. nejsou v ní žádná barviva ani konzervanty. žádný oxid uhličitý ani fosfor.“

kateřina: „Dobrý den,můžu dětem do jednoho roku bez obav dávat vodu k pití z kohoutku?Máme městský vodovod.Nebo se tato voda musí převařovat?A co balené vody?Jaký je rozdíl mezi obyč.balenou vodou a kojeneckou?Děkuji“

Hana Večerková : „Pro malé dítě bych z opatrnosti vodu převařovala nebo kupovala balenou vodu kojeneckou. Záleží na tom, jaká voda je ve vašem místě. Dozvíte se to na Krajské hygienické stanici. Musí vám dát podorbné informace.“

Petra: „Dobrý den,co je dobré dávat dětem k pití když mi odmítají čaj?“

Hana Večerková : „na to je těžká odpověď. mUsíte to vyzkoušet. Ideální pro děti na běžné pití je voda, slabě mineralizovaná voda nebo bylinné či ovocné čaje. A měly by se naučít obejít bez sladké chuti, pokud to nejde, zkuste jim nápoje Pokud se neobejdou bez sladké chuti, zkuste jim je přisladit medem.“

Dáša: „Dobrý den,jak jsou na tom ochucené vody bez bublinek např.Dobrá voda atd…Děkuji za odpověď“

Hana Večerková : „ochucené vody jsou minerílní nebo pramenité nebo případně i pitné vody (záleží na tom, jak jsou označené), ochucené jsou aromatem“

Petra: „Dobrý den,je džus sám o sobě zdraví mohu je bez obav dávát dítěti? Prosím kde najdu testy které provádíte zda výrobek prošel nebo ne. Děkuji“

Hana Večerková : „džus je zdravý, protože obsahuje ovocnou šťávu, ale zároveň má velké množství cukru. takže na běžné každodenní pití není. měl by se pít jen příležitostně, nebo alespoň ředěný vodou.“

Jana: „Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na granulované čaje pro děti,jsou vhodné?Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková : „nejsou. jsou plné cukru, barviv a konzervačních látek.“

tereza: „která značka džusu je nejkvalitnější, a která naopak nejhorší?děkuji“

Hana Večerková : „na to vám neodpovím, takhle jednoduše to říct nelze.“

tereza: „od kterého věku lze dětem sladit nápoje medem?je vhodné dávat dětem(1.5 roku) džus v neředěném stavu ,nebo ho mám ředit?“

Hana Večerková : „med je nevhodný pro děti do jednoho roku, kvůli případné reakci na pyly.“

Petr Nevlud: „Dobrý den, jaký je rozdíl mezi 100% džusem za 15 Kč/litr a džusem 35Kč/litr, platí se tam pouze za značku? Děkuji za odpověď“

Budete mít zájem:  Jak cvičit doma, zhubnout a zároveň si nezničit záda

Hana Večerková : „v+tšinou ano, roli hraje i cenová politika řetězců. Horší je, že příliš cenově nerozlišují mezi džusem, nektarem a ovocným nápojem.“

Petra V.: „Dobrý den, syn je nastydlý jsou vhodné pro něho džusy jsou tam nějaké vitamíny? Synovi budou dva roky. Děkuji“

Hana Večerková : „Vitaminy v džusech jsou, ale méně než v čerstvém ovoci. To je pro něho určit+ vhodnější.“

Andrea: „Proč nejsou k dostání v běžné obchodní síti kvalitní 100%-ní šťávy v obalex bag-in-box. Dají se sehnat buď přímo od zdroje nebo např na farmářkých trzích,ale jinde jsem je ještě neviděla. Přitom cena je úměrná kvalitě, žádná hrůza. Děkuji“

Hana Večerková : „Na to vám neumím odpovědět. asi je zákazníci nežádají. zkuste se zeptat v obchodech nebo u výrobců.“

MiH: „Ještě do třetice:). Když přinesu z pramene kojeneckou vodu, jak a kolik dní je možné/vhodné ji skladovat?“

Hana Večerková : „datum trvanlivosti máte na obale. když ji otevřete, musíte s ní nakládat jako se všemi ostatními potravinami. Jakmile se obal otevře, vznikne riziko vstupu bakterií. takže spotřebivat co nejrychleji. Kolik dnů přesně vám neřeknu.“

Tereza: „Dobrý den , chci se zeptat jaký džus byste mi doporučila , pokud držím dietu.děkuji“

Hana Večerková : „žádný. džusy jsou velkým zdrojem kalorií. pži hubnutí džus jen občas.“

Anna: „Může mi časté pití minerální vody(perlivé) způsobit zdravotní potíže? Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková : „záleží na tom, jaká minerální voda to je. pokud je to slabě mineralizovaná, neměla by vám působit obtíže, silně mineralizovaná ale už ano. záleží na obsahu minerálních látek – najdete ho na obale. Perlivá, tedy bublinková voda může někomu způsobit problémy. Oxid uhličitý zatěžuje organismu, někdo se po něm může cítit „nafoukle“.“

Sylva: „Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dětské čaje,jsou kvalitně stejné sypané a granulované čaje nebo jsou „zdravější“ bez chemie a cukru sypané v sáčcích?děkuji“

Hana Večerková : „sypané čaje jsou určutě lepší, granulované čaje nejsou čaje, ale nealkoholické nápoje vyrobené s pomocí „chemie“ jak říkte – aromat, barviv, konzervačních látek.“

Pavla: „Dobrý den, prosím o informaci. Jakou jistotu má spotřebitel, že džus neobsahuje pliseň – nebo že džus nebyl vyroben z plesnivého ovoce ? Jsou džusy, které se dají běžně koupit v supermarketech od 15kč bezpečné ? a jsou nějak ošetřené, právě proti plísním ? děkuji a přeji hezký den“

Hana Večerková : „To je zajímavá otázka. 100% záruku nemáme nikdy u žádného výrobku. ale džus z plesnivého ovoce být vyroben nemůže, protože by se kazil. ale vydržte, v MF DNES se chystáme letos na test džusů.“

MiH: „Jak je to prosím s obsahem sodíku? Kterým limonádám a minerálním vodám je lépe se vyhnout?“

Hana Večerková : „Vzhledem k tomu, že všichni máme v potravě pře bytek sodíku, je dobré nepřijímat ho už v nápojích a vybíraz nápoje s max. množstvím sodíku 150 miligramů na litr, to je např. Mattoni, Korunní, Magnesia.“

Lucie: „Myslíte si, že v granulovaných ovocných čajích, které jsou už třeba od 4.měsíce je více cukru, než v čajích, které jsou v sáčcích? děkuji za odpověď“

Hana Večerková : „nevím o tom, že by v sáčkových čajích byl cukr. Ale všechny tyto údaje najdete na obale. zkuste je porovnat.“

Alena: „Dobrý den chtěla jsem se optat balené vody nekupuji ale dělám doma sifon.Tak jak se dělával za našeho mládí klasická sifonová láhev a bombičkyCO2 doma jej pijem každý den třebas samotnou sodovku nebo se štávou.

Kamarádka mi zdělila že jeto snad ještě horší svinstvo než kupované balené minerálky!Co vy na to?Sifon jsme pili jako malé děti!Sifonová lahev je už asi pro někoho retro ale viděla jsem i v obchodech že se prodávají nové nerezové sifonovky a bombičky se stále vyměnují tak co vy na to je dobré nebo špatné pít denně vodu ze sifonové retro láhve?! děkuji za odpověd!“

Hana Večerková : „o bublinkách jsme si už řekli v jiné odpovědi. nemají jiný smysl, než ten, že dodávají větší pocit osvěžení. Zda je dobré pít vodu ze sifonové retro lahve, nezáleží na té lahvi, ale na tom, zda je kvalitní voda z vašeho vodovodu. O tom se můžete přesvědčit na krajské hygienické stanici.“

Renata S.: „Dobrý den, můžete mi odpovědět, co je 100% ovocná šťáva… na obalu je napsáno 100% jablečná štáva z koncentrátu. Jak tomu mám rozumět a je to zdravé pro 6 leté dítě? Děkuji a přeji hezký den“

Hana Večerková : „koncentrát vznikne tak, že se z jablek (nebo z jakéholkoliv ovoce) vylisuje šťáva. Z ní se pak odpaří voda, vznikne tak koncentrát, který se může nějakou dobu uchovávat, většinou zmrazený. Při výrobě džusu se pak k němu opět přidá voda.

je to rozdíl oproti čerstvě vylisované šťávě, která se rovnou balí od obalu a pasteruje. Zdravé? Jak uzž bylo řečeno, na běžné pití k uhasení žízně není vhodný žádný džus. Jak říká ětský obezitolog Zlatko Marinov děti by měly pít vodu a ne cukřenku.

Nápoj by neměl být sladký.“

alena: „Děkuji za odpověd!na sifonovou lahev a její výrobu! Jsem z vesnice máme vlastní místní vodu a myslím že i kvalitní neb když byly děti malé tak jsme nechali dělat rozbor a voda pro děti je kvalitní! Takže se mi spíš jednalo jej o to zda pít denně dodovku ze sifonu?!CO2! nO MYSLÍM ŽE PIJEM DOBŘe i kvalitně a nekupujem žádné plasty žádné přeslazené vody a ještě když k nám někdo příjde tak jsme vzorem a také obdivují sifon spousty známých a přátel si už maslelo že sifonové lahve jsou opravdu Retro a že se už nepoužívají! No ono nástupem balených vod se na ně nějako zapomělo a hotem jsou nyní opravdu balené vody do plasů ale jednou nás ten plast zahltí! No takže vám děkuji za odpověd a Sifonu ZDAR!“

Hana Večerková : „V tom máte pravdu. jen bych doporučila ten rozbor vody zopakovat častěji. zdroje vody se mění. ale pokud je to veřejný vodovod, postará se o to obec.“

Tereza E.: „Dobrý den,chci se zeptat na balenou vodu – neperlivou,není to zbytečné ji kupovat,není třeba lepší natočit si vodu z vodovodu? Děkuji za odpověď“

Hana Večerková : „Obecně ano. Pokud je voda z vašeho vodovodu dobrá, je zbytečné kupovat – platit a tahat kila domů – balenou vodu. Ta má význam v místech, kde je špatný zdroj pitné vody a na cestách.“

Veronika: „Dobrý den, můžete mi podat Váš názor na konkrétní nápoj, Aquabeaty? Splňuje to, co píšou? Děkuji.“

Hana Večerková : „bohužel nevím co tam píšou, ale že byste po ní byla krásnější, jak evokuje název, tomu nevěřte.“

Majka: „Co říkáte ovocným štávám na ředení např. značka Yo? jsou zdravé? jsou kvalitně lepší než obyč. štávy za pár korun?“

Hana Večerková : „Máte na mysli zřejmě sirupy. Bohužel tuto značku neznám. Zkuste si porovnat složení a odpovědět si na otázku sama. Je lepší sirup s barvivy a konzervanty, nebo ten, který si bez éček obejde? Pro děti bych se vyvarovala hlavně nápojů, které obsahují konzervanty benzoát sodný a sorbát draselný. U některých lidí mohou vyvolat pseudolargické reakce.“

Lenka: „Dobrý den, je lepší si koupit džus 50% nebo 100 % a zředit si ho vodou!!“

Hana Večerková : „Určitě, už jen z ekonomických důvodů. Džusy stojí většinou stejně, nebo jen o korunu více než 50% nektary. Proč si za cenu ovocné štávy kupovat vodu? A tahat ji jak soumar domů?“

Olina: „Dobrý den, ráda bych věděla jestli instantní nápoj Caro je v soužití se zdravou výživou? A doporučuje se ho pít kojícím matkám ?“

Hana Večerková : „nedokážu úplně přesně odpovědět. Jestli se nepletu je to kávovinový nápoj, který nahrazuje kávu, ale je bez kofeinu. proto se zřejmě doporučuje kojícím matkám, protože ty by kávu pít neměly.“

Oli: „Dobrý den paní Hano, obecně mám ráda čaje, ale mám k nim takový zvláštní odpor, protože si myslím, že nejsou zdravé. Ty ovocné čaje (spíše šťávy) jistě být nemohou. Říká se také, že čaj barví zuby. Mohla byste mi doporučit nějaký kvalitní zdravý čaj (černý a zelený) a nějaké obecné informace k čaji, co vlastně dělají s naším organismem?“

Hana Večerková : „takhle rychle v jedné větě vám nedokážu odpovědět. Zkuste si najít ifnromace o čaji, které jsme zveřejniili v MF DNES v příloze Test. najdete je na test.idnes.cz.“

Veronika: „složení: pramenitá voda, fruktóza, přírodní aroma (jahodová šťáva, výtažek z ananasového stvolu, šťáva aloe vera), regulátor kyselosti – kyselina citr., antioxidant vit. C. Dá se tedy tomuto složení věřit? A odpovídající kalorické hodnotě 13 kcal/100 ml? Děkuji.“

Hana Večerková : „jak se ten výríobek jmenuje? otázka mi už zmizela.“

Veronika: „Aquila Aquabeauty“

Hana Večerková : „složení: pramenitá voda, fruktóza, přírodní aroma (jahodová šťáva, výtažek z ananasového stvolu, šťáva aloe vera), regulátor kyselosti – kyselina citr., antioxidant vit. C. Dá se tedy tomuto složení věřit? A odpovídající kalorické hodnotě 13 kcal/100 ml? Děkuji.

Bez analýz nemohu říct, jestli je složení pravdivé. Ale ze zkušenosti vím, že v tomto výrobci většinou nelžou. Výhodou je, že je na rozdíl od mnoha jiných nebarvená, takže nezatěžuje organismus zbytečnými aditivy. Pokud vím na etiketě také stojí nebo dříve to tak bylo, že „očišťuje organismus“. to je nesmysl.

výhodou je nízký obsah spodíku – jen 18 mg/l.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector