Druhy čajů a jejich vliv na naše zdraví

Rádi si vychutnáte šálek dobrého čaje a záleží vám na tom, abyste si nějakou nevědomou chybou nepokazili jeho výslednou chuť i celkový požitek z čajové chvilky? Potom je dobré držet se několika zásadních rad při jeho přípravě podle toho, o jaký druh čaje se jedná.

Z čajových lístků se totiž uvolní to nejlepší aroma v případě, pokud dodržíme správný postup. Důležitou roli hraje

  • druh čaje,
  • množství čaje,
  • teplota vody,
  • stupeň tvrdosti vody a
  • doba louhování.

Je dobré mít vždy na paměti, že každý druh čaje vyžaduje trochu jiné podmínky.

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdraví

Například silnější černé čaje typu assam nebo cejlon snesou i tvrdší vodu, aniž by přitom výrazně utrpěla kvalita výsledného nápoje. Naopak jemnější a citlivější čaje, jako např. darjeeling z jarní sklizně (first flush), mají raději měkkou vodu.

Pokud jsme na zalití čaje použili příliš tvrdou vodu, poznáme to vcelku rychle podle toho, že se na hladině čaje i na stěnách šálku vytvoří jakýsi lesknoucí, na pohled mastný film. Odborníci na čaj tomuto „olejovému“ povlaku říkají „tea scum“ (čajová pěna či povlak).

Větší „věda“ je vždy s přípravou čaje sypaného nežli toho předpřipraveného v krabičce. Zvolíte-li kvalitní porcovaný čaj v pytlíčcích, příprava bude pohodlnější a odpadá vám starost se sítkem a jeho následným čištěním.

Opravdoví čajoví milovníci ale zpravidla dají přednost čaji sypanému, protože chtějí vědět a hlavně vidět, co pijí.

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdraví

Kvalitní čaje dnes najdeme i mezi těmi porcovanými v sáčcích

Černý čaj

Stručná charakteristika

Černý čaj se vyrábí z lístků čajovníku čínského, které prošly fermentací, díky níž čaj získal svou charakteristickou tmavou červenou barvu, která přechází do temně hnědé. Běžný smrtelník mezi druhy černých čajů příliš nerozlišuje a za černé čaje vesměs považuje všechny čaje, které jsou po vylouhování tmavé.

Hlavu nám ovšem může zamotat fakt, že na světě existuje rovněž čaj červený, který ale botanicky i způsobem zpracování spadá do čajů černých.

Pod tímto názvem „červený čaj“ znají černé zejména v Číně a za „pravý“ černý čaj považují Číňané pouze čaj Pu-Erh, který mimochodem dostal název podle čínské provincie, ve které se pěstuje. Má o něco tmavší barvu než ostatní běžné černé (z pohledu Číňanů tedy červené) čaje.

Příprava černého čaje se zdá být jednodušší, než je tomu u čaje zeleného. Nemusíte tolik řešit teplotu ani stupeň tvrdosti vody, kterou černý čaj zaléváte.

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdravíJaké nádobí se vám bude hodit

K přípravě sypaného černého čaje vám pro začátek zcela postačí kvalitní nádoba, například větší konvice nebo hrnek. Ideálně pokud nádoba bude vyrobena ze skla nebo porcelánu, protože na tomto materiálu neulpívá původní aroma.

Můžete použít i konvici s integrovaným sítkem nebo sítko samostatné. Oblíbené pro přípravu čaje jsou různá čajová „vajíčka“, ale pokud připravujete větší množství čaje, může se se stát, že v nádobce bude při louhování čaj příliš napěchován.

Lístky sypaného čaje totiž mají rády svobodu,proto se je nebojte louhovat v konvičce jen tak volně. Uvolní se z nich tak lépe pravé aroma a chuť. Lístky čaje po vylouhování klesnou ke dnu, takže následně lze čaj rovnou slít, aniž bychom potřebovali sítko.

Zaléváte-li porcovaný čaj, nemusíte si lámat hlavu se sítkem.

Dávkování čaje

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Záleží na druhu čaje. Často a obecně se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička na jeden šálek. Záleží na vašich preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh získáte.

Voda

Na černý čaj je podobně jako na zelený čaj nejlepší použít čerstvou měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma. Černý čaj vždy zaléváme buď vařící vodou, nebo vodou o teplotě mezi 95–100°C.

Jak dlouho louhovat

Obecně pro všechny typy čajů platí následující: Čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a kratší dobu louhuje.

U černých sypaných čajů je doporučena doba louhování  3–5 minut. Během prvních tří minut se do výluhu uvolňuje hlavně tein, který má povzbuzující účinky. Při delším louhování (nad 5 minut) se už z lístků naopak uvolňují třísloviny, které účinky teinu snižují a čaj působí spíše uklidňujícím způsobem. Delším louhováním čaj získá více nahořklou chuť a tmavší barvu.

Louhujte pokud možno v přikryté nádobě, aby v čaji zůstaly zachovány veškeré prospěšné látky.

Zelený čaj

Stručná charakteristika

Zelený čaj má botanicky stejný původ jako černý čaj, ale na rozdíl od něj neprochází lístky čajovníku při zpracování procesem fermentace. Proto si lístky zeleného čaje zachovávají nejen většinu antioxidantů, vitamínů a minerálů, ale také charakteristickou zelenou barvu.

Sypaný zelený čaj lze obecně připravit různými způsoby, hlavní je ohlídat si teplotu vody, kterou čaj zaléváte a dobu louhování.

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdraví

Jaké nádobí se vám bude hodit

Pokud nehodláte provádět čínský čajový obřad, bude vám pro začátek zcela postačovat větší skleněná či porcelánová konvice nebo velký hrnek. Je dobré použít nádobí z takového materiálu, na kterém vám nebude ulpívat původní aroma.

Podobně jako u černého čaje mají i lístky zeleného čaje rády svobodu, proto je ideální nechat je louhovat zcela volně. Uvolní se z nich tak lépe pravé aroma a chuť. Lístky čaje po vylouhování klesnou ke dnu, takže následně lze čaj rovnou slít, aniž bychom potřebovali sítko.

Vajíčka či zaklápěcí sítka na louhování sypaného čaje jsou velmi praktická, ale pokud do nich nasypete větší množství čaje (přepěchujete je), budou se lístky louhovat hůře.

Dávkování čaje

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Záleží na druhu čaje. Často se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička na jeden šálek. Záleží však na vašich preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh získáte.

Voda

Na zelený čaj je ,podobně jako na černý, nejlepší použít měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma. Základním pravidlem je, že voda by měla vždy přejít varem. Následně ji necháte 3–5 minut odstát, aby zchladla na 60–80°, což je doporučená teplota pro zalití zeleného čaje.

Zelený čaj nikdy nezalévejte vařící vodou. Lístky byste spařili a znehodnotili. Výsledný nálev také může zhořknout.

Pokud byste naopak čaj zalili vodou příliš chladnou, získáte nevýrazný a mdlý výluh, protože vonné složky se z čaje neměly možnost dobře uvolnit.

Vodu, která už v konvici jednou vařila, znovu nikdy nepřevařujte. Použijte vždy čerstvou.

Jak dlouho louhovat

U zelených sypaných čajů je doporučena doba louhování  1–3 minuty.

Obecně pro všechny typy čajů platí následující: Čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a kratší dobu louhuje. Louhujte pokud možno v přikryté nádobě.

Dobu louhování zeleného čaje zbytečně nepřekračujte, protože z čaje se uvolní příliš mnoho tříslovin a čaj bude mít nahořklou chuť.

Z kvalitního zeleného sypaného čaje můžete připravit i opakovaný výluh. V takovém případě zvyšte teplotu vody a přiměřeně prodlužte dobu louhování.

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdraví

Roiboos

Stručná charakteristika

Rooibos je speciálním čajem – nečajem, neboť se nezískává z čajovníku čínského jako zelený či černý čaj, ale z jihoafrického keře čajovce kapského.

Tento čaj vhodný pro každého, protože na rozdíl od ostatních druhů čajů neobsahuje žádný kofein, zato je doslova nabitý minerály.

Díky tomu si může rooibos uvařit každý, kdo se chce kofeinu z jakéhokoli důvodu vyhnout.

Čaj uvařený z rooibosu chutná teplý i studený, proto je oblíbenou surovinou také pro přípravu čaje ledového, který v parném létě dokonale osvěží.

Navíc základní varianta přípravy čaje rooibos je v podstatě velmi prostá.

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdraví

Jaké nádobí se vám bude hodit

K přípravě čaje rooibos vám pro začátek zcela postačí větší konvice nebo hrnek. Ideálně pokud nádoba bude vyrobena ze skla nebo porcelánu, protože na tomto materiálu neulpívá původní aroma. Můžete použít i konvici s integrovaným sítkem nebo sítko samostatné.

Dávkování čaje

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Obecně se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička čaje rooibos na jeden šálek. Záleží na vašich preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh získáte.

Voda

Čaj rooibos vždy zaléváme vařící vodou. A stejně jako u jiných čajů, i zde je nejlepší použít čerstvou měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma.

Jak dlouho louhovat

U rooibos čajů je doporučena doba louhování  3–5 minut.

I když dobu louhování překročíte, nemusíte se bát, že vám čaj zhořkne (na rozdíl od čaje zeleného nebo černého). Doba louhování nemá na sílu čaje rooibos vliv. Delším louhováním čaj získává pouze více zemitou chuť a tmavší zabarvení.

Louhujte vždy pokud možno v přikryté nádobě, aby v čaji zůstaly zachovány veškeré látky a silice.

Náš tip:

Pokud chcete, aby vám čaj v konvici vydržel co nejdéle teplý, konvičku nejprve naplňte horkou vodou, aby se správně nahřála, a teprve poté si v ní zalejte čaj.

Vše o čaji pro čajomily

Zajímáte se o čaje, chcete se o nich dozvědět více a nebaví vás pročítat stovky článků na internetu? Zkuste to s chytrou knihou, ve které najdete vše potřebné pěkně pohromadě a přehledně uspořádané.

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdravíMně osobně zaujala kniha Vše o čaji pro čajomily od Karla Valtera, která je perfektní jak pro všechny začínající čajomilce, kteří zatím mají mezi jednotlivými druhy čajů trochu zmatek, tak pro čaje znalejší, kterým v knihovničce zatím chybí přehledná a ucelená „čajová bible“.

Budete mít zájem:  Vbočený palec není jen estetický problém

Jedná se o výborně zpracované dílko, což dokazuje i fakt, že kniha existuje už v sedmi vydáních a pokaždé se po ní jen zapráší. V databázi knih ji čtenáři kvalitativně hodnotí na úctyhodných 90 %.

Co v knize najdete? Hlavně fundované informace o čajích od skutečného odborníka, který se v čajích vyzná. Viz popis nakladatele:

Toto dílko by vám mělo usnadnit orientaci ve světě čaje. Dočtete se, jak dobrý čaj vybrat, najít, koupit a jak jej dobře připravit. Najdete zde zvláště detailně popsané žádoucí a nežádoucí vlastnosti různých typů čajů, což by vám mělo usnadnit výběr čaje podle vaší chuti ze stále rostoucího a čím dál tím méně přehledného množství různých čajů na trhu.

Stejně jako předchozí, má i toto vydání pomoci vybrat dobrý čaj z nepřeberného množství nabídky na trhu, dobře jej uchovávat, připravit a konečně i s potěšením vypít. Čtenář zde najde téměř 300 barevných fotografií jednotlivých typických čajů a jejich srovnání v přehledném uspořádání.

Knihu můžete zakoupit v našem e-shopu TADY nebo přímo na naší prodejně Poznání v Olomouci.

Hezké počtení a dobrou chuť!

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdraví

Zdroj obrázků: Fotobanka Pixabay

Pozitivní účinky nejen zeleného čaje

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdraví

Čajovník čínský – Camellia sinensis mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů. Ačkoliv jsou mnohá zdravotní tvrzení stále součástí probíhajích výzkumů, tisíciletá historie popíjení čaje představuje nepřímý důkaz o pozitivech spojených s jeho pravidelnou konzumací. Co může čajový nálev našemu organismu nabídnout? Začneme u antioxidantů.

Antioxidant a volný radikál

Antioxidant je látka, která omezuje aktivitu kyslíkových radikálů – buď je neutralizuje, nebo je převede do méně reaktivních forem, nebo obecně snižuje jejich výskyt.

Volný radikál je sloučenina s obsahem jednoho nebo více nespárovaných elektronů, které vytrhává z jiných sloučenin, což vede k poškozování buněk, a může končit např. vznikem rakoviny nebo jiných více nebo méně závažných zdravotních problémů.

Role volných radikálů však není vždy negativní, obsahují je např. bílé krvinky a také umožňují oplodnění vajíčka.

Katechiny – látky s antioxidační aktivitou

Katechiny patří k látkám s antibakteriálními a antioxidačními účinky. Lístky čajovníku katechiny přirozeně obsahují v různých množstvích (dané např. způsoby pěstování a zpracování). Dostatečný a pravidelný příjem antioxidantů je pro správné fungování organismu obecně prospěšný.

V souvislosti s antioxidačním působením čaje existuje řada do různé míry ukončených výzkumů a studií, které se snaží potvrdit tisícileté pozitivní zkušenosti lidí s popíjením čaje. Popíjení čaje tak může tvořit složku zdravého životního stylu – pomáhá např.

předcházet rakovině, srdečním infarktům, krevním sraženinám, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, čistit ucpané cévy a tepny a přispívá k ochraně před toxiny v životním prostředí.

Třebaže všechny zelené čaje obsahují katechiny, nejvíce jej obsahuji lístky pěstované na přímém slunečním světle, např. japonské čaje typu Sencha.

Katechiny a redukce cholesterolu

Je známo, že přílišné množství cholesterolu způsobuje artrózu, srdeční záchvaty a mrtvici. Ale ne všechny druhy cholesterolu škodí zdraví. HDL cholesterol má pozitivní účinky na zdraví člověka, zatímco LDL cholesterol zdraví škodí.

Příliš mnoho LDL cholesterolu může způsobit v těle okysličování buněk, což vede k artróze. Katechin patří k látkám, které se podílí na zabraňování vytváření škodlivého LDL cholesterolu, a proto je vhodnou prevencí proti artróze.

Katechin také pomáhá zvyšovat obsah zdraví prospěšného HDL cholesterolu v těle.

Čaj a dutina ústní

Antibakteriální působení čajových katechinů má příznivý vliv také na naši ústní dutinu. Pravidelným popíjením čaje předcházíme množení bakterií, které mohou způsobovat např. parodontózu nebo zápach z úst. Čaj také pomáhá redukovat množství kyselin, které ničí zubní sklovinu a zapříčiňují vzniku zubního kazu.

L-theanin

Čajový keř je jedinou rostlinou produkující látku L-theanin. Nejvíce se jí nachází v sypaném čaji s vysokým podílem vrcholových výhonků neboli tipsů a mladých lístků. V chuti čaje se tato látka projevuje sladkými tóny, kdežto katechiny jsou odpovědné za svíravost čaje.

L-theanin je důvodem, proč čaj nezpůsobuje silné a pro mnohé nepříjemné kofeinové nabuzení, které je typické pro kávu. L-theanin stimuluje produkci GABA kyseliny a alfa mozkové vlny, čímž vyvolává relaxaci a zároveň udržuje mysl v bdělém stavu. L-theanin má pozitivní účinky na naši mysl, zlepšuje paměť a schopnost se učit.

Pravděpodobně má také vliv na naše emoce. Co se týče např. úzkostí, výsledky výzkumu z roku 2009 však naznačují, že L-theanin nevyvolává anxiolytické účinky pouze sám o sobě působením na GABA(A) receptory, ale v kombinaci s léčivy, konkrétně midazolamem. Podle výzkumu alfa vlny vzrůstají cca 40 minut po konzumaci L-theaninu.

Lidé mohou považovat za výhodu, že přestože se rozhodnou relaxovat, jejich mozek je stále stejně výkonný.

Kofein

Kofein patří k často diskutovaným tématům v souvislosti s čajem. Existuje zde široká paleta názorů zahrnující také nesmysly a zažité mýty.

Předně je třeba říct, že kofein a jeho vzorec existuje pouze jeden – ať už se jedná o kávu, čaj nebo např. maté. Jeho účinek se liší v závislosti na ostatních obsažených látkách.

 Pokud se budeme bavit konkrétně o kofeinu, lze jeho úroveň odvodit na základě několika následujících vodítek:

  1. List, stonek nebo vrcholový výhonek, tzv. tips – různé části čajovníku, ze kterých může být čaj vyroben, dosahují rozdílných úrovní kofeinu. To je dáno tím, že pro čajovník představuje kofein insekticid, který chrání mladé a náchylné lístky a tipsy před mnoha škůdci. Spodnější lístky jsou více houževnaté a tužší a již v nich není soustředěno tolik kofeinu. Ideálním příkladem je trojice bílých čajů – Bai Hao Yin Zhen složený pouze z tipsů, Bai Mu Dan složený z tipsů a dvou přilehlých lístků, Shou Mei složený z minimálního nebo žádného množství tipsů a třetího a čtvrtého listu, obsah kofeinu je v těchto čajích daný právě na základě použitého materiálu a tedy Yin Zhen dosahuje v rámci těchto tří čajů nejvyšších hodnot kofeinu a Shou Mei naopak patří k vyhledávaným nízkokofeinovým čajům.
  2. Varieta / kultivar – co se variet čajovníku týče, pak Camellia sinensis var. assamica dosahuje v kofeinu vyšších hodnot (o cca 30%), než je tomu u Camellia sinensis var. sinensis. Obdobně také šlechtěné kultivary dosahují rozdílných úrovní kofeinu a může se tak stát, že dva totožné čaje zpracované z rozdílných kultivarů se budou v obsahu kofeinu výrazně lišit.
  3. Pečení čajových lístků – tento bod uvádíme, ačkoliv nemusí být ve všech ohledech přesný. Poukazuje na fakt, že hodnocení hladiny kofeinu v rámci celé čajové sorty není zdaleka tak jednoznačné, jak bývá mnohdy uváděno. Existují informace tvrdící, že čím intenzivnější pečení, tím méně kofeinu zůstane v čajovém listu. V tomto směru existuje studie, kdy konkrétní vzorek japonského čaje Hojicha měl méně kofeinu, než některé dekofeinované čaje. Nelze si však na základě příkladu výše myslet, že např. všechny pečené oolongy budou obsahovat méně kofeinu, neboť procesy pečení oolongu se velmi odlišují od zpracování čaje Hojicha, navíc samotné množství kofeinu v jednotlivých oolong čajích nebylo blíže ověřováno.
  4. Čaj a další přísady – zde platí, že čím více přidaných složek, tím méně lístků a tedy méně kofeinu v nálevu.
  5. Rychlost extrakce kofeinu / doba louhování / počet vypitých nálevů – že čím více je list porušený (tzn. čím větší plocha je vystavená působení vody), tím snáze se bude kofein louhovat (stejně tak jiné obsažené látky), čím delší doba louhování a větší počet nálevů, tím více kofeinu náš organismus přijímá.

Matcha – kofeinový favorit

Lístky pro tento čaj obsahují vyšší množství kofeinu (a tedy platí např. také pro Gyokuro), což je dané jednak tím, že se jedná o mladé lístky, tak také tím, že se jedná o zastiňované čajové keře, kde se mění celková chemie v listu. V případě čaje matcha navíc nekonzumujeme pouze nálev, ale také veškeré listy, ze kterých je smaragdově zelený prášek vyrobený.

Minerály

Čaj v sobě obsahuje také minerály, najdeme v něm např. mangan, draslík a vápník, což pomáhá alkalizovat krev, regulovat srdeční tep, a také budovat silné kosti a zuby. Nedoporučujeme však nabývat dojmu, že čajem lze nahradit pestrou stravu – čaj je ideální především jako součást zdravého životního stylu, kdy nám při dlouhodobém užívání pomáhá předcházet zdravotním komplikacím.

Použití čajových lístků

Po přípravě čaje můžeme použít čajové lístky k jiným účelům, např. k využití v našem každodenním životě.

Deodorant – lístky zeleného čaje mají překvapující deodorační účinek. Např. můžete použité čajové lístky usušit a zapálit jako vonnou tyčinku.

Kouř eliminuje zápachy a nechá váš pokoj příjemně provoněný. Usušenými lístky odstraníte zápach z vašich bot tím, že je do nich vložíte.

Zápachy na kuchyňském náčiní jako například krájecí prkýnka či hrnce lze redukovat jejich utřením vlhkými čajovými lístky.

Dezinfekční účinky – čajové lístky mají dezinfekční účinky. Kloktaní zeleným čajem předchází tvorbě bakterií v dutině ústní, a může být také použit jako lokální dezinfekce či peeling, aby vaše pokožka byla zdravá a krásná. V Japonsku se tradičně používaly při umívaní dětí látky nasáklé Houjichou, aby dětská pokožka zůstala hebká a čistá.

Čaj a zdraví

Co má čaj společného se zdravím? Kupodivu hodně. Výzkum vědců na přelomu století ukázal, že odvar připravený z čajových listů může uklidnit naše tělo. A jaký šálek čaje je tedy nejlepší?

Víra v to, že má čaj příznivý vliv na zdraví, je dnes podpořena řadou studií prováděných v laboratořích. Jejich výsledky ukázaly, že čaj má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a také zvyšuje imunitu těla. Na druhou stranu, ne každý druh čaje má stejné vlastnosti.

Tato závislost úzce souvisí se stupněm fermentace. V dnešní době se rozlišuje nefermentovaný (zelený), částečně fermentovaný (oolong) a fermentovaný (černý) čaj.

Nesprávné zpracování čaje, včetně působení vzduchu během procesu sušení, může přispět ke snížení vlastností čaje na naše zdraví.

Budete mít zájem:  Přírodní afrodiziaka – které to jsou?

Zelená je nejzdravější

Mezi mnoha druhy čaje je to právě zelená, která je považována za nejzdravější, ale měli byste vědět, že i jiné mají zdravotní vlastnosti. Zatímco chemické složení čaje závisí na klimatu, ročním období a zahradnických praktikách používaných pěstiteli, vždy je možné nalézt v něm  polyfenoly.

Mezi nimi vědci obzvláště poukazují na epigallocatechin galátu, což je organická sloučenina, která je silným antioxidantem – až 100krát silnější než vitamin C. V listech zeleného čaje je jej obsaženo až 30%.

A právě ve velkém stupni odpovědný za prevenci vzniku rakoviny, neurodegenerativních onemocnění, obezity nebo aterosklerózy..

Protinádorové působení

Skutečnost, že pravidelné pití zeleného a bílého čaje přispívá ke snížení výskytu rakoviny, byla potvrzena epidemiologickými studiemi prováděnými mezi lidmi v Asii. Výskyt této nemoci v Číně nebo Japonsku je mnohem nižší než u obyvatel západní Evropy.

Vědcům se při té příležitosti podařilo dokázat, že katechiny v nich obsažené způsobují blokování bílkovin jež vedou k zvýšené expresi v rakovinných buňkách.

Výzkumníci tak dospěli k závěru, že pravidelná konzumace zeleného nebo bílého čaje může potlačit rozvoj rakoviny prostaty, prsu, jícnu, žaludku, tlustého střeva nebo pankreatu.

Pomaleji stárneš

Může být bílý a zelený čaj receptem na dlouhá léta a zdravou a hladkou kůži? Podle odborníků – ano. Podobné vlastnosti, ačkoli v menším stupni má rovněž černý a červený čaj. Skutečnost, že stárneme, je úzce spojena se ztrátou funkcí jednotlivých tkání ve spojení s akumulací mutací mitochondriální DNA.

Pokud se v těle objeví řada dalších patologických změn, rozvíjejí se mimo jiné takové onemocnění jako je Alzheimerova choroba nebo Parkinsonova choroba. Studie ukázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují čaj, poskytují svému organismu řadu složek, které mohou účinně blokovat nežádoucí změny.

V důsledku toho mohou lidé, kteří si dopřejí šálek čaje, být déle zdraví.

Zabraňuje ateroskleróze

Člověk by měl vědět, že konzumace zeleného nebo bílého čaje také brání vzniku a rozvoji koronární aterosklerózy. Vědci zjistili, že vypití alespoň 3 šálků čaje denně snižuje riziko srdečního záchvatu o 11%.

Studie v Japonsku na 8552 mužích ukázaly, že úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění klesla o 40% u těch, kteří během experimentu pravidelně konzumovali zelený čaj.

To je možné, protože zelený čaj obsahuje významné množství polyfenolových antioxidantů a brání vzniku aterosklerotických lézí v tepnách. Výzkum ukazuje, že jedna porce odvaru odpovídá 436 gramům vitamínu C.

Zbraň ve válce s otylostí

Konzumace čaje má pozitivní vliv nejen na naše zdraví, ale i na náš vzhled. To proto, že složky v něm obsažené pomáhají stabilizovat tělesnou hmotnost a brání hromadění tuku. Tuto skutečnost dokazuje i průzkum. Zvláště zelený čaj vykazuje takové vlastnosti.

Dobrovolníci, kteří konzumovali extrakt ze zeleného čaje po dobu 12 týdnů, mají nejen nižší tělesnou hmotnost, ale také méně tukové tkáně. Děje se to především díky katechinům, které brání růstu tukových buněk.

A skoro tak, proč tedy nezkusit zařadit jeden šálek zeleného čaje, který bude mít příznivý vliv na naše tělo do našeho denního plánu?

Ceylonské čaje

Ceylonské neboli také cejlonské čaje se pěstují na Srí Lance. Jedná se o černé čaje špičkové kvality (obzvlášť pak ty, které se pěstují ve vyšší nadmořské výšce kolem 1500 až 2000 metrů). Jelikož jejich oxidace je delší než u jiných druhů čajů, nabývají i charakteristické jemné zlatožluté až zlatohnědé barvy, kterou doplňuje intenzivní vůně a chuť.

Pěstování cejlonského čaje

Cejlonský čaj se na plantážích Srí Lanky pěstuje od roku 1867. Přibližně o sto let později se plantáže staly majetkem Britů a kolem roku 1990 došlo k jejich rozdělení mezi stát a soukromé osoby. Výroba čaje má na Srí Lance mnohaletou tradici a cejlonské čaje se tak rozhodně řadí k těm nejoblíbenějším. 

Postup jejich výroby zahrnuje přirozenou oxidaci, kdy čajové lístky leží až 12 hodin na kovovém sítě a po šesti hodinách se obracejí. Následně se nalámou a rolují na speciálním stroji, kde se také natřásají. Nakonec se lístky usuší a ještě projdou jedním tříděním kvality, které je rozdělí na hrubší a jemné. Ty jemnější čaje jsou určeny právě pro náš evropský kontinent.

Druhy cejlonských čajů

Na Srí Lance se čaj pěstuje celkem v šesti různých oblastech, konkrétně se jedná o oblasti Galle, Ratnapura, Kandy, Nuwara Eliya (odtud se zpravidla získává ten nejchutnější čaj), Dimbulla a Uva.

Tyto oblasti jsou ideální pro pěstování čaje díky svým příznivým klimatickým podmínkám, jemným celoročním srážkám nebo pro půdu bohatou na minerály, které zajišťují růst čajovníku.

Zcela výjimečně se odtud nezískávají jen černé čaje, ale také čaje polozelené nebo zelené.

Účinky čaje ze Srí Lanky na náš organismus

Na kvalitu a účinky cejlonských čajů na naše zdraví byla v zahraničí společností Dilmah provedena studie pro růst, pěstování a výrobní metody. Tato studie potvrdila pozitivní účinky tradičního cejlonského čaje na náš organismus.

Rovněž prokázala, že čaje pěstované ve vyšší nadmořské výšce jsou kvalitnější než jiné, protože obsahují větší množství antioxidantů. Čaj tak nepřímo pomáhá snižovat riziko infarktu a srdeční zástavy, působí jako prevence proti cukrovce nebo rakovině.

Studie provedené v 21. století také potvrdily, že obsažené flavonoidy mají antioxidační, antimutagenní, antibakteriální a antiparazitní účinky.

Čerstvý jednodruhový čaj je na základě těchto provedených studií ideálním nápojem 21. století. Dlouhodobé pití cejlonského čaje také zvyšuje průchodnost cév a snižuje riziko srdečních záchvatů.

Díky obsaženým látkám pomáhá zpevňovat kosti nebo také urychluje látkovou výměnu.

Cejlonské čaje obsahují zpravidla vysoké množství teinu, jelikož se jedná o čaje černé a jsou tak ideální pro konzumaci ráno, dopoledne nebo nejpozději v odpoledních hodinách. Dají se pít také s mlékem, cukrem či citronem.

Dodávají energii, zahání únavu a podporují krevní oběh. Také se podílí na snižování hladiny cholesterolu a cukru. Některé zdroje uvádějí, že pití cejlonského čaje způsobuje jistou formu euforie.

Čaje z Cejlonu dále snižují tvorbu zubního plaku a zamezují bakteriálním infekcím v ústech. Působí též podobně jako léky na střeva a žaludek, dokáží stimulovat metabolismus a dýchací soustavu.

Cejlonský černý čaj je ideální ochutnat jako čistý, a pak si jej v případě zájmu dochutit. Je totiž známý a oblíbený pro svou pronikavou vůni a chuť.

Vynikající cejlonský čaj Nuwara Eliya

Jedná se o nejchutnější cejlonský čaj vůbec. Zaujme svou svěží vůní i pozitivními účinky na organismus. Jedná se o čaj, o němž mnozí vědci i léčitelé tvrdí, že je zárukou pevného zdraví i dobré nálady. Obsahuje tein, vitamíny, minerály i antioxidanty.

Zabraňuje předčasnému stárnutí a snižuje riziko mnoha vážných onemocnění. Také se podílí na harmonizaci krevního tlaku a cholesterolu. Díky svým antibakteriálním a antiseptickým účinkům pomáhá také na různá infekční onemocnění. Návod na přípravu tohoto čaje je velmi jednoduchý. Stačí dát do šálku jeden a půl čajové lžičky a toto množství zalít 2 deci vroucí vody.

Aromatický cejlonský čaj Uva

Jedná se o pravý cejlonský čaj, který by měl ochutnat každý příznivce tohoto horkého nápoje. Má výraznou aromatickou chuť s měděným a mírně pikantním nádechem, do které se jistě zamilujete po prvním doušku.

I proto tento čaj můžete zakoupit v několika variacích. Povzbuzuje a navozuje fyzickou svěžest. Pomáhá se soustředěním a pamětí. Nedráždí žaludek jako třeba káva, snižuje hladinu cholesterolu i glukózy.

Může posloužit i jako prevence proti národovým onemocněním.

Cejlonský čaj Dimbula pro konzumaci i zevní použití

Další z oblíbených cejlonských čajů, který má lehce pikantní a svíravou chuť. Ocení jej především protřelí čajoví znalci. Zahání spolehlivě únavu a jako čaj na snídani vám pomůže probudit energii do nového dne.

Tento je navíc velmi bohatý na antioxidanty, a proto je opravdu skvělou prevencí před různými civilizačními chorobami a bakteriálními i virovými infekcemi. Jeho odvar lze použít také přímo na pokožku, například aplikovat na ekzémy, drobné štípance a poranění.

Při konzumaci čaje účinky nastupují pozvolna.

Cejlonský čaj Ratnapura

Toto je další ze zástupců kvalitních černých čajů ze Srí Lanky. Čaj Ratnapura dosahuje nejvyšší kvalitativní třídy a jeho listy mají opravdu mimořádné vlastnosti. Čaj je pověstný svým medově sladkým nálevem a harmonickou lahodnou chutí, která je pro něj tak typická. Pozitivní účinky jsou obdobné jako u předchozích černých čajů.

Z nabídky kvalitních cejlonských čajů, které se k nám dovážejí až z daleké Srí Lanky, si vybere každý milovník černých čajů. Ty se sice pod vlivem zelených čajů pomalu dostávají do pozadí, na Cejlonu ale rozhodně mají své čestné místo. Ochutnejte pravý cejlonský čaj, který vás přesvědčí o tom, že šálek tohoto horkého nápoje dokáže zlepšit i všední a chmurný den.

Jaký vliv na zdraví mají různé druhy čajů?

I když neholdujeme čajům tak jako Britové, poptávka po kvalitních čajích u nás rok od roku roste. A není se čemu divit. Čaj totiž není jen oblíbeným rituálem o páté, ale také zdraví prospěšný nápoj. Jaké druhy čajů existují, jak je připravit a jaké mají účinky na zdraví?

Budete mít zájem:  Anencefalie – co je to a jak ji předejít?

Ať už právě louhujete v hrníčku černý, zelený či bílý čaj, vždy se jedná o jednu a tu samou rostlinu, čajovník čínský (Camellia sinensis).

Čajovník nemá velké nároky na půdu ani podnebí, a tak se pěstuje v poměrně širokém zeměpisném pásmu.

Rostliny čajovníku rostou v nížinách, ale i v nadmořské výšce nad 2 000 metrů, a to na čtyřech kontinentech – v Asii, Africe, Austrálii a Oceánii i Jižní Americe.

Rostliny čajovníku rostou v nížinách, ale i v nadmořské výšce nad 2 000 metrů • mall.cz

Druhy čajů

Podle způsobu oxidace lístků čajovníku rozlišujeme čtyři základní druhy čaje:

Černý čaj

Černý čaj patří k nejoblíbenějším čajům na světě. Má velmi výraznou chuť. Proto ho Angličani zjemňují mlékem nebo smetanou. Pravidelné pití černého čaje snižuje cholesterol, prospívá cévám, a tím minimalizuje mozkové příhody či infarkt.

Působí preventivně proti rakovině a pohlcuje volné radikály. Doporučuje se i diabetikům, kterým pomáhá redukovat cukr v krvi.

Černý čaj obsahuje cca 40 mg kofeinu, který na rozdíl od kofeinu v kávě nastupuje pozvolna a jeho účinky mají delší dobu trvání.

Příprava černého čaje není složitá. Zalévá se vroucí vodou o teplotě 100 °C, aby se z čajových lístků uvolnily klíčové látky a louhuje se až 3 minuty.

Oolong

Oolong je často nazýván jako polozelený nebo žlutozelený čaj. Je velmi bohatý na silice, což mu dodává velmi silné povzbuzující účinky. Obsahuje o něco méně kofeinu než černý čaj a má silné antioxidační účinky.

Podporuje metabolismus tuků v těle, pomáhá s hubnutím, působí antialergicky, podporuje normální a zdravý růst lidského těla, reguluje množství krevního cukru, má protirakovinné účinky, pomáhá zvládat stres a podporuje duševní výkonnost.

Čajové lístky oolong se zalévají vodou o teplotě 93–96 °C a louhují se déle než černý čaj, a to až 10 minut. Kvalitní oolongy se dají zalévat i několikrát. Odborníci tvrdí, že třetí nebo čtvrtý nálev je nejlepší.  

Jaké druhy čajů existují, jak je připravit a jaké mají účinky na zdraví? • mall.cz

Zelený čaj

Oproti černému a oolong čaji neprochází zelený čaj procesem oxidace. A tak si zachovává všechny přirozené látky, jako jsou katechiny, fluoridy, tříslovin, vitamíny B, C, K a E i celou řadu minerálních látek. Zelený čaj podporuje pálení tuků, předchází tvorbě zubního kazu, působí protizánětlivě, zlepšuje náladu a zabraňuje poškozování buněk.

Zelený čaj zalévejte vodou o teplotě cca 80 °C. Příliš horká ze zeleného čaje uvolní třísloviny a zelený čaj příliš zhořkne. V chladnější vodě se dostatečně neuvolní prospěšné látky. Doba louhování se liší s každým druhem. Proto se řiďte radami čajovníka při koupi čaje. Průměrem ale bývá cca 1 minuta.

Bílý čaj

Bílý čaj býval svého času velmi vzácný a obyčejní lidé o něm mohli jen snít. Dnes se dá na trhu koupit ve směsi, vzácně i čistě bílý.

Označení „bílý“ má podle stříbřitých chloupků, které se objevují výhradně na nejmladších listech čajovníků.

Obsahuje vysoké množství antioxidantů, prospívá srdci, urychluje hubnutí a s jeho extrakty se můžete setkat i v kosmetice.

Bílý čaj zalévejte vodou o teplotě cca 70 °C a louhujte 3–5 minut. Kvalitní bílý čaj můžete zalévat až 5x. Při každém dalším zalití prodlužte dobu louhování.

Jste kávomilové nebo čajomilové? Napište nám do komentářů, na jakém čaji si nejraději pochutnáváte vy.

Čaj a zdraví

Pojďme se společně podívat alespoň na některé studie, které byly publikovány v časopise Tea & Coffee.

Káva a mrtvice

Americká studie, provedená školami Harvard Medical School a Harvard School of Public Health v Bostonu, zkoumala 83 000 žen a ukázala, že ženy, které pijí pět až sedm šálků kávy týdně byly o 12% méně náchylné mrtvici než ty, které si dají tak jeden šálek za měsíc.

Zjistilo se však, že tento prospěšný účinek nemá na starosti kofein, protože lidé, kteří pijí čaj nebo jiné nápoje s kofeinem, nevykázali podobný pokles výskytu mrtvice.

Tyto účinky totiž pocházejí z antioxidantů obsažených v kávě, které snižují záněty a zlepšují funkci krevních cév. Avšak studie také poukázala na to, že pozitivní účinky kávy se vztahují pouze na zdravé jedince.

Ti, kteří trpí nespavostí, úzkostmi, vysokým krevním tlakem a srdečními problémy, si musí být vědomi toho, že konzumace kávy může jejich potíže spíše zhoršit.

Čaj a mozek

Společná studie provedená experty z Norska a Velké Británie dokázala, že pití čaje a vína a konzumace čokolády každý den může vést ke zlepšení kognitivní funkce u starších lidí.

Vědci se zaměřili na vazby mezi poznávací funkcí mozku u starší populace a příjmem čokolády, vína a čaje, které jsou bohaté na flavonoidy.

Objevili, že lidé ve věku 70-74 let konzumující čokoládu, víno nebo čaj měli významně lepší průměr výsledků testů a méně špatných poznávacích výkonů než podobná skupina osob nekonzumující čokoládu, čaj nebo víno. A stačí šálek čaje nebo sklenice vína a neplatí, že více je lépe.

Káva a demence

Podle skandinávských výzkumných pracovníků, pokud jste ve středním věku, pak pití tří až pěti šálků kávy denně může pomoci zabránit nebo zpomalit počátek demence a Alzheimerovy nemoci až o 70%.

Specialisté srovnávali záznamy 1409 lidí ve věku 65 – 79 let ve Finsku a Švédsku a porovnávali je s výzkumy v letech 1972, 1977, 1982 a 1987. Studie ukázala, že ti, kteří pijí kávu ve středním věku, měli nižší riziko výskytu demence nebo Alzheimrovy nemoci.

Nejnižší ohrožení bylo prokázáno mezi průměrnými konzumenty kávy ve srovnání s lidmi pijícími kávu málo. Předchozí studie navíc ukázaly, že káva zlepšuje paměť a že kofein snižuje riziko Parkinsonovy nemoci.

Vědci se snažili popsat spojení mezi konzumací kávy a čaje ve středním věku a demencí/Alzheimerovou nemocí pozdějším životě, protože dlouhodobé působení kofeinu na centrální nervovou soustavu nebylo známo. Patologický vývoj vedoucí k Alzheimerově nemoci může nastat desítky let před tím, než se projeví klinické příznaky nemoci.

Podle vědců však pití čaje neprokázalo stejný efekt.

Čaj a rakovina prsu

Ženy, kterým je méně než padesát let a pravidelně pijí čaj, jsou méně náchylné k výskytu rakoviny prsu. Nicméně, podle jedné floridské studie, čaj nenabízí ochranu proti této nemoci ženám starším. Studie srovnávala lékařské záznamy a životní styl u 5000 žen ve věku 20-74, které byly léčeny na rakovinu prsu, a porovnávala je s údaji žen, které se s rakovinou prsu nesetkaly.

Výsledky ukázaly, že ženy ve věku pod 50 let, které pijí tři a více šálků čaje denně, měly o 37% menší sklon k rakovině než ty, které čaj nepijí vůbec. Účinek byl o poznání vyšší u lobulární rakoviny prsu, která postihuje jednu ženu z deseti trpící rakovinou prsu.

V tomto případě pití čaje snížilo riziko rakoviny o 66 %. Pravidelná konzumace čaje, zvláště pak ve vyšším množství, může snížit rakovinu prsu u mladých žen.

Pakliže je čaj nejvíce rozšířeným nápojem na světě, stává se nejlepším kandidátem pro prevenci rakoviny prsu, jak uvádí studie.

Káva a rakovina

Šest šálků kávy denně může snížit riziko některých druhů rakoviny kůže o asi 30%. Ovšem prospěšná je v tomto směru pouze káva s kofeinem, jelikož u kávy bezkofeinové nebyl tento účinek zaznamenán. Vědci studovali více než 90000 žen ve věku 50-79 let a jejich kávové návyky.

Srovnávali spotřebu kávy s počtem žen diagnostikovaných na bazocelulární karcinom, což je mírná forma rakoviny objevující se na obličeji nebo krku a zřídkakdy je životně nebezpečná. Zjistili, že při konzumaci šesti a více šálků kofeinové kávy denně se výskyt rakoviny snížil o 31%.

Čaj a bortezomib

Zelený čaj může mít prospěšné pozitivní účinky proti rakovině, ale když se pije současně s často užívaným protirakovinným lékem Velcade, známým také jako bortezomib, může dojít k tomu, že účinky léku jsou potlačeny.

Bortezomib (firemní název Velcade) je látka, která zcela unikátním způsobem poškozuje klon nádorových buněk. Blokuje tzv. proteasom, tedy buněčný systém, který je odpovědný za likvidaci pro buňku nepotřebných bílkovin.

Experti z Univerzity v Los Angeles zjistili, že některé složky obsažené v zeleném čaji mohou zamezovat, aby bortezomib ničil zhoubné nádorové buňky.

Poukázali však na to, že negativní účinky zeleného čaje se objevili pouze u pacientů léčených bortezomibem, nikoli u těch, kteří se léčili jinými protirakovinnými léky.

Proto by se lidé užívající tento lék měli zdržet pití zeleného čaje a výrobků obsahujících zelený čaj, zvláště pak těch velmi koncentrovaných. Bortezomib bojuje proti rakovině tím, že zahubí nádorové buňky.

A vědci zjistili, že některé polyfenoly a další součásti zeleného čaje vlastně nedovolí bortezomibu „dělat svou práci.“ Polyfenoly obsažené v zeleném čaji mají ten potenciál, aby anulovaly terapeutické funkce bortezomibu. Ovšem podle této studie to není se zeleným čajem tak zlé. Zelený čaj je osvědčená prospěšná rostlina a bylo dokázáno, že zlepšuje protirakovinné účinky jiných léků.

Černý čaj a Parkinsonova nemoc

Jedna singapurská studie prokázala, že pití černého čaje snižuje riziko Parkinsonovy nemoci u čínské populace. První studie svého druhu v Asii začala před 15 lety a sledovala životní a dietní návyky více než 63000 čínských Singapurců. Průměrně jeden šálek černého čaje denně byl spojen se snížením rizika nemoci o 70%. U zeleného čaje nebyl účinek na Parkinsonovu nemoc zaznamenán.

Podzimní retro novinka Bambusová chýše

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector