Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatnění

Poradenské centrum Výživa dětí je provozováno Občanským sdružením Výživa dětí, které se snaží aktivně podporovat zdravý životní styl dětí, především podporou vhodného stravování.

Členy jsou přední odborníci z oblasti pediatrie a nutričního poradenství, kteří zaručují vysokou odbornou úroveň poskytovaných služeb a zajišťují, aby veškeré aktivity byly v souladu s nejnovějšími poznatky o zdraví dětí a jejich výživě.

Každé dítě je individualita a každé se vyvíjí svým tempem. K tomu optimálnímu přispívá i vhodné složení jeho jídelníčku. O tom, že právě strava dětí leží rodičům na srdci, svědčí i časté dotazy, které řeší nutriční terapeutky ve svých poradnách. Jejich výběr nabízíme pro inspiraci. Možná si s některým problémem právě lámete hlavu i vy. A vidíte, nemusíte. Už znáte odpověď…

JEN PRO DĚTI?

Můžu věřit potravinám, které mají na obalu uvedeno, že jsou určené dětem? Mám na mysli skleničky s příkrmy, sušenky, kaše pro batolata a obecně potraviny pro děti do 3 let?

Potraviny pro kojence a děti do tří let musejí splňovat podmínky pro zvláštní výživu. Ty jsou dané vyhláškou č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.

K nahlédnutí je tento dokument například na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která dohlíží na to, aby výrobci dodržovali dané normy, stejně tak kontroluje kvalitu těchto potravin v obchodní síti.

CHRONICKÝ ODMÍTAČ JÍDLA

Můj tříletý syn je poslední dobou v jídle hodně vybíravý a odmítá jíst hlavně ovoce a zeleninu, přestože jako menší jedl vše, co dostal. Nevím, co dělat. Nejde to ani po dobrém, ani po zlém. Nechci mu pořád ustupovat tím, že budu vařit jeho oblíbená jídla, ale na druhou stranu, než by snědl něco, co mu nechutná, raději nebude jíst nic.

„Problém“, který popisujete, je velice častý u dětí v tomto věku. Syn je v období, které je spojené s řadou změn, proto pro děti bývá jídlo často zdržením a nezajímá je. V tomto období se také výrazně mění dětské chutě. Než si dítě zařadí novou potravinu do jídelníčku, musí ji ochutnat třeba i 10krát.

Důležité je, že v tomto věku máte jeho stravování plně ve svých rukou. Ačkoli se vám může zdát, že jí velmi málo, důraz by měl být kladen na pravidelnost ve stravování.

Pokud odmítá hlavní jídla (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře), nemělo by dostávat nic náhradního mezi jídly – žádné sušenky, oblíbené jogurty, pečivo, sladké vody a podobně. Základem je pravidelné podávání hlavních jídel dne.

Vhodné je společné stravování celé rodiny – děti si z rodinných příslušníků berou příklad, a proto by všichni měli konzumovat stejné jídlo a nikdo by neměl dostávat „něco extra“. Nejdůležitější je trpělivost a neustálé nabízení.

ALERGIE NA MED, OŘECHY?

Chci se zeptat na vhodnost hub, medu a ořechů pro tříleté dítě. Já jsem alergická na ořechy ve větším množství. Někde jsem četla, že by se houby a ořechy měly zavádět mezi 3.–4. rokem, ale nevím, proč. Kvůli alergii? A jak je to s medem?

Potraviny, které uvádíte (med, ořechy), patří mezi silné alergeny. V případě, že se alergie na danou potravinu v rodině vyskytuje, mělo by se její zařazování do dětského jídelníčku konzultovat s pediatrem. V případě hub se jedná především o velmi těžko stravitelnou potravinu, která v dětském jídelníčku nehraje důležitou roli.

Všechny látky obsažené v houbách běžně přijímáme prostřednictvím pestré stravy. Tudíž v jídelníčku malých dětí mohou klidně „chybět“. Pokud je zařadit chcete, je lepší volit takové pokrmy, kterých budou součástí (houbové rizoto, polévka), než vyloženě houbové jídlo, jako houbová smaženice a podobně, kde je navíc horší stravitelnost podpořena smaženými vejci.

Toto jídlo bych u dětí vynechala.

Citlivé citrusy

Jak je to se zařazováním citrusů do jídelníčku batolat? Slyšela jsem, že již v 9. měsíci nejsou pomeranče tabu? Skutečně mohu dítěti mladšímu než jeden rok dát pomeranč nebo grep?

Váš dotaz jsem pro jistotu konzultovala s primářem Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze MUDr. Pavlem Frühaufem, CSc., který mi potvrdil, že v současné době nejsou žádné důkazy o tom, že by oddalování jakýchkoli potravin po 4.–6.

měsíci života snižovalo výskyt alergických onemocnění. To znamená, pokud ani jeden z rodičů či sourozenec nemá alergii, tak je možné citrusy zařazovat. V případě, že někdo z rodiny alergický je, doporučuje se preventivně tyto potraviny zařazovat až po 1. roce života.

Náhražka kávy

Můj synek si oblíbil bílou kávu (meltu), a to natolik, že k snídani odmítá pít cokoli jiného. Vařím ji půl na půl s mlékem. Mám obavy, jestli mu to z nějakého důvodu nemůže vadit. Přece jenom to není standardní dětské pití…

Pokud připravujete bílou kávu z melty, je možné ji synovi do jídelníčku zařadit. Melta totiž neobsahuje kofein, a tak je možné ji dát do jídelníčku dětí i kojících žen. Kombinace s mlékem je vhodná.

Přednost by mělo mít mléko polotučné a jeho podíl by měl být větší než podíl meltový.

Pozor ale na věk dítěte! Pokud je mladší než jeden rok, není vhodné mléko podávat jako samostatný nápoj, ale pouze jako součást pokrmů, a proto bílá káva z melty v jídelníčku tak malých dětí své místo ještě nemá.

Vhodné cereálie

Jsou müsli či dětské cereálie z výživového hlediska vhodnou snídaní pro děti? Dcera je vyžaduje denně.

Záleží na konkrétním druhu potraviny a na dítěti, kterému je určena. Pro kojence bych je ještě nedoporučovala, ale můžeme říci, že v jídelníčku zdravého dítěte s dostatečnou pohybovou aktivitou (bohužel u batolat těžko hodnotit) má své místo každá potravina.

Ovšem záleží na snědeném množství a četnosti jejího zařazení do daného jídelníčku. Za nejvhodnější variantu můžeme považovat doma připravenou směs müsli z ovesných vloček, sušeného ovoce či ořechů v kombinaci s bílým jogurtem. V takovém případě se můžeme bavit o vhodné snídani. Ne ale pro každý den.

Protože i snídaně by neměla být jednotvárná a jídla by se měla střídat. Někdy zařadit pečivo s kvalitní šunkou a rostlinným tukem, jindy jogurt s domácím müsli. Na našem trhu můžeme müsli zakoupit nejčastěji v sypané či zapékané podobě.

Protože zapékaná müsli mají vyšší glykemický index a často obsahují přídavky cukru, tuku, eventuálně čokolády, jsou velkým zdrojem energie v relativně malém objemu potraviny. Vhodnější variantou jsou proto müsli sypaná, bez přídavku cukru.

V případě cereálií se jedná o výrobky vyrobené nejčastěji z bílé mouky, které jsou většinou velmi bohaté na cukr a obsahují často i vyšší množství sodíku a malé množství vlákniny. Pro zpestření jídelníčku zdravého dítěte je můžeme zařadit v kombinaci s mléčným výrobkem.

Neměly by však tvořit jeho pravidelnou součást, protože jejich nutriční profil (především v případě různých čokoládových variant) se blíží spíše sladkostem než výrobkům racionální výživy. U všech výrobků platí, že bychom měli číst obaly, sledovat složení a přednost dávat těm s nižší energetickou hodnotou a vyšším podílem vlákniny.

Lze vynechat mléko?

Mé dceři je 17 měsíců a poslední dobou odmítá jíst mléčné výrobky. Do 14 měsíců jsem kojila, umělé mléko po ukončení kojení však dcerka pít odmítá. Mám obavy, aby neměla nedostatek vápníku. Můžete mi poradit, čím zajistit jeho dostatek? Je pro takto malé dítě vhodná mořská řasa?

Vápník by v dětském jídelníčku jistě neměl chybět. Je důležitý především pro stavbu kostí, ale v organismu plní i jiné funkce. Podílí se například na srážlivosti krve, srdeční a svalové činnosti, nervosvalovém přenosu atd. Vápník se nejlépe vstřebá a využije z potravin živočišného původu, tedy mléka a mléčných výrobků.

Lze ho však získat i z rostlinných zdrojů, jakými jsou kupříkladu špenát, řeřicha, brokolice, květák, kadeřavá kapusta, ořechy, mandle či mák. Z jiných živočišných zdrojů jsou to pak třeba sardinky v oleji. Ne všechny tyto potraviny však lze vhledem k věku dítěte zařadit.

Například ořechy nejsou pro batolata příliš vhodné, a to především z důvodu jejich možného vdechnutí. Je zde také riziko alergické reakce. Dobrým zdrojem vápníku je i mořská řasa, na kterou se ptáte. Můžeme ji přidávat do polévek, ale vzhledem k množství, které se obvykle v kuchyni používá, jí nelze doporučenou denní dávku vápníku nahradit.

Pokud ji chcete zkusit zařadit do jídelníčku dcery, doporučuji nejdříve pouze v malém množství a nikoli s dalšími novými potravinami tak, aby šla vypozorovat případná alergická reakce.

Ideální bude spíše nenásilnou formou dceři nabízet širokou paletu mléčných výrobků, jogurtů a sýrů (především ty polotučné, nízkotučné výrobky by se neměly dětem podávat vůbec, plnotučné nebo smetanové mléčné výrobky spíše výjimečně). Pokud zařazujete novou potravinu, trvá jim déle, než si zvyknou na její chuť a přijmou ji jako běžnou součást svého jídelníčku.

Navíc se chutě dětí průběžně mění, takže nelze radit nic jiného, než se obrnit trpělivostí a neustále to zkoušet znovu. Můžete se pokusit také tyto výrobky trochu „zamaskovat“. Místo například samotného jogurtu lze podávat ovocný salát s jogurtem a podobně. Pokud budete chtít využít možnost doplňků stravy, doporučuji vždy až po konzultaci s pediatrem.

Maso na stůl patří!

Jaký máte názor na podávání masa? Pro některé lékaře je nepřijatelné šestkrát za týden, pro jiné je to nezbytné. Odvolávají se přitom na nutnost podávání bílkovin.

Maso dětem dodává energii, zároveň je také důležitým zdrojem nutričně hodnotných bílkovin a vitaminů skupiny B, zejména B12, a také železa, které mají vliv na správnou krvetvorbu. Maso by mělo být zařazeno do dětského jídelníčku brzy po podání zeleninového příkrmu, nejpozději v 7. měsíci života.

Zařazujeme je pozvolna v množství od zhruba 20 g a postupně dávku zvyšujeme až na 40 g. Mezi nejvhodnější druhy patří netučná drůbež, králík, libové vepřové a hovězí maso a maso telecí.

Zatímco u kojenců by mělo být každodenní součástí jídelníčku (jednou v týdnu je možné maso nahradit vaječným žloutkem), u dětí starších jednoho roku postačí, v pestrém a vyváženém jídelníčku, maso 3–4krát týdně. Samostatnou kapitolu tvoří ryby.

Ty by se měly do dětského jídelníčku zařazovat před koncem prvního roku života, a to ne dříve než před ukončeným čtvrtým měsícem a ne déle než po ukončeném sedmém měsíci.

Pravidelné přesnídávky

Zajímalo by mě, co se stane, když moje ratolest nebude pravidelně snídat a svačit? Vadí to něčemu? Opravdu je to tak důležité pro budoucí školní výuku?

Vedle některých neovlivnitelných faktorů působících na úspěšnost dítěte ve škole existují i ty, které máme ve své moci. K těm patří například zajištění správné snídaně a školní svačiny.

Dostatečný příjem energie po nočním hladovění, zajištěný vhodně sestavenou snídaní, uchrání dítě před nedostatkem energie v dopoledních hodinách a dodá tělu všechny potřebné živiny. Neměli bychom podceňovat vliv snídaně na schopnost dětí soustředit se, a to i na učení.

 Neklid, neschopnost soustředit se a sledovat výklad může souviset právě se špatnou nebo dokonce úplně vynechanou snídaní. Děti totiž nemají možnost vytvářet si zásoby energie, a tak se její nedostatek velmi rychle projeví. Stane-li se tak ve škole, je to velká komplikace.

 Svačina by pak měla zajistit plynulé doplnění živin a energie tak, aby dítě bez problémů zvládlo výuku do oběda. Ideálně by každé jídlo mělo obsahovat tzv. trojkombinaci všech základních živin – bílkovin, sacharidů a tuků.

Budete mít zájem:  Jak správně používat esenciální oleje?

Vhodnou snídani či svačinu pro školní děti by tak měla tvořit například kombinace pečiva, rostlinného tuku, sýra či kvalitní kuřecí šunky, doplněná kouskem ovoce či zeleniny. Proto bychom měli naučit děti snídat a svačit, aby si tento režim zafixovaly a ve školních lavicích neměly problémy kvůli prázdnému žaludku.

„Středozemská“ kuchyně

Našim dětem nechutná olivový olej. Víme, že je dobrý pro naše zdraví. Může ho v kuchyni nějaký jiný olej nahradit?

Chápu preference „jemných“ chutí dětských strávníků 🙂 Olivový olej může v dětském jídelníčku plnohodnotně nahradit olej řepkový, který se dá použít jak k vaření a dušení, tak na přípravu studených pokrmů.

Je to olej nejen chutný (a většinou s ním děti problém nemají), ale navíc je cenově velmi dostupný. Je vhodný do zeleninových salátů, omáček, salátových zálivek a k nakládání zeleniny. Dobře snáší tepelnou úpravu. Při správném použití se nepřipálí a pokrmům dodá jemný oříškový nádech.

 Řepkový olej je vhodným zdrojem prospěšných rostlinných tuků a do svého jídelníčku by jej měli zařazovat děti i dospělí. Jeho prospěšnost spočívá ve vysokém obsahu nenasycených mastných kyselin včetně omega-3, které sehrávají důležitou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Olivovému oleji se svou výraznou chutí možná vaše děti přijdou na chuť v pozdějším věku.

Kousat, nebo mixovat?

Je pravda, že když dítěti budu pořád jen mixovat ovoce a zeleninu, nebude ji v pozdějším věku chtít jíst vůbec?

Ano, máte pravdu. Studie dokazují, že když se dětem nedávají obecně „kouskované“ porce, nechtějí potom jíst ovoce ani zeleninu. Proto trpělivě nabízejte kousky i když to děti zpočátku odmítají. Je to investice do budoucna.

Milovník salámů

Můj dvouletý syn má rád salámy, často je to to jediné, co je ochotný například k večeři sníst. V rodině je jíme všichni a synovi od 1 roku dáváme prakticky totéž, co konzumujeme my. Někde jsem ale četla, že salámy jsou nezdravé. Kolik jich může sníst, aby to bylo v pořádku a může je jíst vůbec?

Že má váš syn rád salámy, je snadno pochopitelné. Obsahují totiž velké množství tuku a soli, a to je kombinace, která „lahodí“ našim chuťovým buňkám a vyvolává příjemné vjemy v mozku. Na jejich chuť si děti velmi snadno zvyknou a ostatní potraviny jim postupně začnou připadat chuťově fádní.

Z tohoto hlediska bylo nešťastné, že jste salám v takto nízkém věku synovi vůbec podala. Ale nic není ztraceno, snižujte postupně četnost nabízení a začněte salám nahrazovat „poctivější“ uzeninou, kterou je šunka nejvyšší kvality, ideálně s minimálním 90% obsahem masa. To je mezi uzeninami přijatelná volba i v takto nízkém věku.

Ani ona ale nepatří do dětského jídelníčku každý den.

Doplňky stravy pro nejmenší

Jak je to s vitaminovými doplňky u malých dětí?

Řada rodičů ve strachu, aby jejich ratolesti něco důležitého nechybělo, doplňuje jídelníček spoustou vitaminových nebo minerálových preparátů, případně preparátů s vlákninou.

 Přitom ale zdravé dítě, které dostává pestrou a vyváženou stravu, bohatou na všechny základní živiny, nemusí podobné přípravky dostávat.

Své opodstatnění mají v případě nízkého příjmu ze stravy (nedostatečně pestrá strava, některé alternativní způsoby stravování, poruchy vstřebávání a trávení způsobené nemocí či při snížení vstřebávací plochy trávicího systému, například po operaci) nebo při zvýšené potřebě (v době rekonvalescence, po dlouhodobých nemocech). U dítěte se zdravotními problémy je vhodné podávat vitaminové preparáty jen po konzultaci s ošetřujícím lékařem a dodržovat dávkování uvedené v příbalovém letáku.

***

Na otázky „Co je pro děti nejlepší“, vám mohou pomoci najít odpověď odborníci z Poradenského centra Výživa dětí, kteří poskytují bezplatné konzultace z oblasti výživy a správného životního stylu dětí do 18 let věku.

Tým nutričních terapeutek je rodičům a jejich dětem k dispozici na informační lince 844 230 000 každý všední den od 8.00 do 16.00 hodin. K dispozici jsou také on-line poradny nutriční terapeutky, odborníka na sportovní výživu a pediatra.

Více informací hledejte na stránkách www.vyzivadeti.cz

Uveřejněno v časopise MAMINKA, 30.4.2013, Strana 18, Příloha – Jídelníček

Foto popis| MAMINČIN ODBORNÍK Hana Knížková, DiS. nutriční terapeutka

O autorovi| PŘIPRAVILA: REGINA ROTHOVÁ

Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatnění Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatnění
Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatnění Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatnění

Podle čeho vybrat správný kolagen? Jaké má prospěšné účinky? Kolagen na klouby a proti vráskám

Když se řekne kolagen, většině lidí se jistojistě vybaví spojitost s klouby, ale o nějakých detailnějších efektech už moc nevědí.

Tato látka dnes stojí schovaná ve stínu aminokyselin, kreatinu, předtréninkovek a dalších doplňků, ale přitom představuje hned 25-30% všech proteinů zastoupených v těle savců.

Pojďme se tedy na kolagen podívat co možná nejpodrobněji, rozebrat jeho vstřebatelnost i efekt a doporučit konkrétní doplňky. 

Co je to kolagen? 

Kolagen je nerozpustná bílkovina, která se přirozeně nachází v lidském těle, kde tvoří stavební hmotu pojivových tkání. Nachází se jak v kostech, zubech a šlachách, tak i v pokožce a chrupavkách, tudíž jeho důležitost v našem těle je opravdu nezastupitelná.

A právě s tím souvisí i využití kolagenu ve sportovní výživě. Tato látka se totiž prodává jak samotná, tak i jako součást komplexních kloubních výživ. Bohužel ale značení kolagenu je občas trochu nepřehledné, protože existují jak různé druhy kolagenu, tak i různé postupy zpracování kolagenu.

V našem dnešním článku si ale vše vysvětlíme. 

Jaké druhy kolagenu existují? 

Detailně rozebrat všechny druhy kolagenu je nemožné, protože podle odborných webů (1) je jich v současnosti známo už 28. Přesto bychom si ty nejvýraznější představit určitě měli: 

Kolagen I. typu 

Kolagen I. typu je v našem organismu vůbec nejrozšířenější, protože zaujímá až 90% veškerého kolagenu přítomného v těle. Tento typ colagenu je schopný tvořit tak velké svazky vláken, že jsou viditelné i pouhým okem. To je také důvod, proč je zastoupen především v pokožce, škáře, vazech, kostech a šlachách. 

Kolagen II. typu

Kolagen II. typu je nejvýznamnější pro správné fungování chrupavky. Narozdíl od kolagenu I. typu nevytváří tak velké svazky vláken, což je z hlediska významu fungování chrupavky lepší. Z tohoto důvodu v chrupavkách vůbec není zastoupen kolagen I. typu, i když si to spousta lidí myslí. 

Kolagen III. typu 

Kolagen III. typu je vesměs podobný tomu prvnímu, nicméně zásadní rozdíl je v pravidelnosti uspořádání jednotlivých vláken. Tento typ collagenu již nezajišťuje pevné klouby ani chrupavky, ale tvoří oporu orgánům z hladké svaloviny (střeva, žaludek, oko a další)

Další kolageny 

Další kolageny jsou obdobně číslovány římskými číslicemi, avšak jejich funkce je poněkud složitější na pochopení. Nám stačí ještě vědět, že v chrupavce se spolu s kolagenem druhého typu nachází ještě IX. a XI., avšak ty v suplementech zpravidla nenajdete. 

Je kolagen vstřebatelný? 

Logickou úvahou byste mohli jistě dojít k tomu, že na pevně klouby je třeba doplnit kolagen I. typu a pokud vám jde o zpevnění chrupavek, stačí suplementovat kolagen II. typu. Tato teorie má však jeden zásadní problém. V souvislosti s I. a II.

typem kolagenu jsem totiž zmiňoval, že tvoří určité svazky. A tyto svazky jsou extrémně odolné vůči enzymatické hydrolýze, ke které dochází v žaludku.

 Kolagen sice nezůstává v původním stavu, ale rozpadá se na poměrně velké kusy, které jsou pro tělo hůře biologicky dostupné a tím pádem je účinnost takového produktu není tak silná. 

Jak docílit větší vstřebatelnosti?

Předchozím odstavcem rozhodně nechceme říct, že všechny doplňky s obsahem kolagenu jsou zbytečné. Značná část z nich je sice nefunkční, protože obsahují „čistý kolagen,“ který není nějak upravený, ale solidní výrobci používají produkty s mnohem lepší vstřebatelností. 

Zpravidla existují dva způsoby, jak docílit vyšší vstřebatelnosti. Prvním je přeměna na želatinu. Pokud se kolagen zahřeje na teplotu kolem 60°C, dojde k rozvolnění a zkrácení řetězců, což se projeví snadnějším trávením a vyšší vstřebatelností.

K přeměně kolagenu dochází například při vaření vývaru, kdy teplota a čas efektivně promění ne tolik účinný kolagen na lépe vstřebatelnou formu v té nejpřirozenější podobě. Druhou možností pak je hydrolýza, kterou preferují výrobci suplementů.

Výsledkem tohoto procesu jsou kolagenní peptidy, které mají díky nízké molekulové hmotnosti mnohem vyšší biologickou dostupnost. 

Jaké má kolagen účinky? Jak ho dávkovat? 

Kolagen sám o sobě je poměrně zvláštní látkou, která ve své nativní podobě nemá téměř žádné opodstatnění.

 Pokud se ale budeme bavit o kolagenních peptidech, tedy o hydrolýzou zpracovaném kolagenu, může vám suplementace této látky přinést hned několik benefitů.

 Vědecké studie (2) samozřejmě poukazují na pozitivní vliv kůži a odstranění vrásek, ale kolagenní peptidy také vyživují buňky pojivových tkání a podporují syntézu kolagenu, což nativní kolagen nedokáže. 

Spíš než samotný kolagen bych rozhodně doporučil používat komplexní kloubní výživu, která bude kromě kolagenních peptidů obsahovat ještě MSM, glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, což jsou v současnosti nejpoužívanější a nejprověřenější (3) látky pro prevenci zranění.  

Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatnění

Jakou kloubní výživu tedy vybrat?

Doporučil bych hned dvě kloubní výživy, se kterými jsem měl za dobu užívání těchto suplementů nejpozitivnější zkušenosti. 

Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatněníProm-in Joint care drink

Tato výživa v sobě kombinuje hned 11 účinných látek.

 

Kloubní výživa účinně pečuje o klouby, zlepšuje kvalitu pleti, podporuje normální tvorbu kolagenu pro normální funkci kostí a je obohacený o vitamin C.

Navíc si můžete vybrat jak variantu bez příchuti (zejména pokud chcete míchat kloubní výživu s jiným suplementem), tak i grepovou verzi, která velmi dobře chutná. 

Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatněníCzech Virus Joint Max Ultimate blend

Tento doplněk využívá německý hydrolyzovaný kolagen té nejvyšší kvality. Obsahuje hydrolyzované kolagenové peptidy, které jsou enzymaticky naštěpené na fragmenty kolagenu, které mají prokázanou biologickou aktivitu. Vyživují buňky pojivových tkání a podporují jejich množení, fungují jako stavební materiál.

Sportovcům bych v každém případě doporučil užívat kloubní výživu preventivně, aby nedocházelo k nadměrnému opotřebování pohybového aparátu. Bohatě postačí třetinová či poloviční dávka, která kloubnímu aparátu pomůže opravdu znatelně. 

Co si z dnešního článku odnést? 

Cílem dnešního článku bylo naučit vás rozlišit ve složení kloubních výživ “kolagen I. typu” a “Hydrolyzované kolagenní peptidy.

” Zatímco první možnost je téměř neúčinná a slouží jen jako tahák na peníze, druhá může v kombinaci s dalšími osvědčenými látkami (chondroitin, glukosamin, MSM,…) skutečně pomoci namáhanému pohybovému aparátu.

Sám kloubní výživě věřím, hlavně z preventivního pohledu. Pokud máte závažné problémy, mohou tyto doplňky kloubům ulevit, ale učiněný zázrak, který vyléčí všechny problémy, čekat nemůžete. 

Autor článku: Miroslav Dvořák

Mohlo by Vás zajímat:

Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatnění

Jak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus

Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.

Zero sirup, zero calories, zero topping. Každý z nás má v okolí někoho, kdo si v těchto pochoutkách libuje a možná jste to i vy sami. Provedli jsme pro Vás odbornou analýzu, dobře prostě je to obyčejná porovnávačka těchto sirupů, abyste si mohli ujasnit a vybrat si, který pro Vás bude ten pravý. Jdeme na to!

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Flambování a jeho nevýhody

Zdá se, že v tomto směru nemají odborníci zcela jasno. Jedni tvrdí, že by flambováním měl být pověřen kuchař. Druzí zastávají názor, že by měl flambovat číšník. Proto se to v některých restauracích řeší tak, že je flambováním pověřen číšník s kuchařskou čepicí. To slouží zároveň pro pobavení hostů.

V mnoha případech to s odborností nemá nic společného. Nicméně tomu někteří lidé říkají zážitková gastronomie.

Při flambování moučníků je situace o něco lepší, ale i zde by mělo být snahou připravovat stejný moučník pro celou společnost.

  • Koupí e-booku potěšíte svého známého a také sponzora webu.
  • i Potěšit známého

Bohužel v českých restauracích, ve kterých flambování ještě praktikují, si neuvědomují, že správné flambování vyžaduje určitou zručnost a praxi. V některých restauracích flambování praktikují přesto, že s ním nemají vůbec žádné zkušenosti.

Dnešní restaurace flambování nabízejí jednak proto, že si myslí, že je to moderní. Hlavně ovšem proto, aby cena použité lihoviny mohla být připočítána k jídlu a tím zvýšen obrat. To se zdánlivě zdá být velmi výhodné, ale ve skutečnosti je pravdou pravý opak. Opravdový gurmán by si u stolu nenechal dobré jídlo flambováním zruinovat.

Základním požadavkem přípravy jídel je zkrátit dobu mezi dohotovením jídla a dobou jeho podávání na minimum. Jedna z možností, která se nabízela, bylo připravovat jídlo u stolu nebo přímo na stole.

Flambování některých jídel (při jejich přípravě v kuchyni) má mnohdy své opodstatnění. Podle mého názoru je ale flambování u stolu jen snobizmus a někdo by mě musel přesvědčit o opaku.

Mohu vás ale ubezpečit, že ze mě nemluví ignorance. Jsem vyučený kuchařem i číšníkem a ve svém životě jsem flamboval dost jídel k tomu, abych věděl o čem mluvím.

iPokud obsluhující neví co dělá, tak se flambováním doba od výroby jídla do jeho podání prodlouží místo toho, aby se naopak zkrátila na minimum. Kvalita jídla se tím ve výsledku většinou zhorší.

Nevýhodou flambování totiž také je, že při větším počtu stolovníků, z nichž si každý objednal jiné flambované jídlo, se servis značně zpomalí. To na kvalitě jídel také moc nepřidá.

Podle společenského protokolu by žádný ze stolovníků neměl začít jíst dříve, než je podáno jídlo všem. Pokud je tedy několik stolovníků a každý z nich si objedná něco jiného, tak než číšník dohotoví poslední jídlo, tak je to první už úplně studené.

Jedním z nejpopulárnějších flambovaných moučníků jsou flambované palačinky známé jako Crêpes. Crêpe je francouzský název pro velice jemnou a tenkou palačinku ze směsi vajec, mléka, mouky, cukru a špetky soli. Pro zjemnění se do těsta někdy přidává smetana a případně koňak nebo brandy.

Crêpe se běžně překládá do češtiny jako palačinka. Klasická francouzská jídla, jako je například Crêpes Suzette, si zaslouží být uváděna na lísku pod jejich původními názvy. Palačinky flambované v Grand Marnier s pomerančovou šťávou je sice jejich přesný popis v češtině, ale je příliš dlouhý a nikomu nic neříká.

Flambování palačinek je jakýsi obřad, který je zakončen vzplanutím alkoholu, ve kterém jsou palačinky flambované. V Americe jsou neznámějšími flambovanými moučníky Bananas Foster a Cerises Jubilé.

V padesátých letech byl New Orleans hlavní přístav, kterým byly do Ameriky dováženy banány z Jižní Ameriky. Owen Edward Brennan, majitel velmi populární restaurace, vybídl svého talentovaného šéfkuchaře Paula Blanné k vytvoření nové banánové kreace.

V roce 1951 přišel šéf Paul s receptem, kterým se neproslavil jen on, ale i restaurace Brennan, kde se teď flambuje 16 kg banánů denně.

Osobně jsem banány v této restauraci ochutnal v roce 1971, tedy 20 let po jejich vynálezu. Přesto, že nejsem velkým přítelem flambování, musím říci, že byly vynikající.

  • Líbí se Vám naše články a chcete podpořit tento web koupí e-booku?
  • i Podpořit web

Cherries jubilee jsou flambované černé třešně. Podávají se horké a pokud možno ještě hořící, položené na vanilkové zmrzlině. Je to jeden z nejjednodušších flambovaných moučníků, takže jsem je měl na jídelním lístku téměř ve všech restauracích, kde jsem pracoval.

Ovocem ale flambování nekončí, flambovat se mohou i nápoje. Jedním z nejpopulárnějších flambováných nápojů je Café Brulot. Flambované kávy jsou obzvláště populární v Jižní Americe.

Seznam otázek a odpovědí příbuzný s danými tématy článku.

Kde je v České republice možné dostat opravdové steaky? Dobrý den, žil jsem 40 let v USA a poměrně dobře jsem se obeznámil s USDA hovězím masem na steaky. Nyní jsem už 10 let v České republice a ještě jsem nenašel restauraci (i takovou, která říká, že jsou steaky jejími specialitami), kde by se maso vyrovnalo tomu americkému. Existuje taková restaurace, nebo řezník, kde by bylo možné dostat opravdové steaky? Děkuji předem za odpověď. Co se týká USDA steaků, tak bohužel takové steaky nemůžete, právě díky těm specifickým zákonům, nikde jinde dostat. Netýká se to ale jen plemene dobytčat, ale i jejich krmení, porážení, bourání, zrání, krájení a v neposlední řadě v jejich tepelném zpracování. Restaurace Steakgrill, která se může v současné době pochlubit těmi nejlepšími steaky z masa, které je v Česku na trhu, bohužel také nemůže dělat nějaké zázraky. Jak vařit pro více lidí? Zdravím, o gastronomii a vaření už mám zájem nějakou dobu. Dostala se mi pod ruku nabídka příležitostné práce kuchaře. Jedná se však o vaření pro 20 až 30 lidí, což je nesrovnatelné s mým běžným standardem při maximu 5 až 6 lidí. Mohl byste doporučit nějaké rady nebo prameny, kde co a jak, jaká jsou specifika vaření ve větším? Díky za případnou odpověď, Vladimír. Vážený Vladimíre, vaření je v zásadě vaření, ať již pro 5 až 6 lidí, což je Váš standard, nebo pro 20 až 30 lidí, což je to, co se Vám nabízí. Nicméně jsou v tom jisté rozdíly. Prameny pro přípravu jídel pro 5 až 6 lidí najdete v běžných kuchařkách nebo na internetu. Příprava jídel pro 20 až 30 lidí má svá specifika, ale v zásadě je to jen otázka schopnosti umět přepracovat dané receptury a mít dostatečně velké nádobí. Kde najdu kalkulace na výrobu pizzy? Vážený pane Klímo, dobrý den. Můžete mi prosím poradit, kde najdu na internetu návod na kalkulace pro výrobu pizzy, respektive receptury (složení). Přeji Vám mnoho zdraví a přeji hezký den. Vážený Milane, jestli něco najdete na internetu si nejsem jist, ale všechny informace, které žádáte jsem podrobně popsal ve svojí knížce italská kuchyně, která byla vydána nakladatelstvím Grada v Praze. Zkuste to tam sehnat. Změnil jste názor na tekutý kouř? Dobrý den, pane Klímo, na úvod bych rád řekl, že Váš web znám docela dlouho a velice rád jej občas pročítám, vždycky zde najdu něco nového a zajímavého. Tentokrát mě ovšem zarazila jedna věc. Na úvodní straně jsem viděl upoutávku na Vaše účinkování v pořadu Kluci v akci, neváhal jsem a pustil si jej z archivu. Při přípravě BBQ omáčky na grilovaná žebra jste použili tekutý kouř. Trošku mě to překvapilo, zalistoval jsem na Hostovce a objevil Váš článek z roku 2006, kde tekutý kouř odsuzujete. Tak a tady mi to nějak nejde dohromady, píšete, že byste tekutý kouř nikdy ve Vašem receptu nepoužil a najednou vidím, jak jej sice používá jiný kuchař, nicméně ve Vaší restauraci a pod Vaším dohledem. Mohl bych Vás poprosit o vyjádření? Změnil jste názor? Děkuji za odpověď. Vážený Tomáši, musím Vám dát kredit za Vaši bystrost a pozornost. Začnu tím, že jsem změnil svůj názor. Po příchodu do Ameriky jsem neuznával ani celou řadu jiných dochucovacích prostředků a sice proto, že jsem je neuměl používat. Během času, obzvláště při velkovýrobě jídel, jsem viděl, že se bez nich nelze obejít. Jak správně říkáte, je třeba s nimi umět pracovat. Příkladem může být i Maggi, které jde dnes staré více než 100 let, glutamát sodný, který je o mnoho starší a který používá celá Asie, a nakonec i takový kečup, který někteří naši odborníci také odsuzují, ale který také používá celý svět. Ve Steakgrillu tekutý kouř používáme, protože dává naší omáčce specifickou chuť, ale jen velice sporadicky. Co se týká zdravotní nezávadnosti dochucovacích prostředků na americkém trhu, tak Vás mohu ubezpečit, že o bezpečnosti nelze vůbec pochybovat. Děkuji za Váš příspěvek. Kde se dá pořídit tekutý kouř? Mám dotaz kde se dá pořídit tekutý kouř? Údajně i v Česku, ale musím se přiznat že nevím kde. Pokud ho ale budete používat, tak vás musím upozornit, že musíte být velice opatrní. Jen o pár kapek více než je potřeba a můžete všechno vyhodit.

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. iE-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. iAutomatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. iZajímá Vás e-book? Nechte se informovat!

BCAA pod drobnohledem: Benefity, správné dávkování a vedlejší účinky

O BCAA jste už jistě někdy slyšeli. A aby taky ne, mezi sportovci jsou předmětem každodenních debat, stala se ústředním aktem mnohých vědeckých studií a jejich účinnost byla pokaždé potvrzena.

V prvním článku naší série “Suplementy pod drobnohledem” vám přinášíme větvené aminokyseliny a to nejdůležitější o nich – jejich dávkování, benefity i vedlejší účinky.

Co to jsou BCAA

Samotná zkratka BCAA v sobě skrývá anglický název „Branched Chains Amino Acids“ neboli aminokyseliny s rozvětveným řetězcem. Pod touto, ještě stále docela nicneříkající zkratkou, se skrývají tři nejdůležitější aminokyseliny – leucin, izoleucin a valin.

Pro naše tělo jsou esenciální, což znamená, že si je tělo nedokáže samo vyrobit. Jejich suplementace je tedy na místě

Proč právě tyto tři aminokyseliny?

Jak se dozvíte v dalších částech článku, nejdůležitější aminokyselinou z BCAA je leucin. A možná vás napadá, co tam tedy dělají ty ostatní. V podstatě se dá říct, že fungují synergicky.

Pokud byste přijímali pouze leucin, paradoxně by docházelo ke snížení hodnot izoleucinu a valinu v krevní plazmě. A to je právě důvod, proč se v těchto suplementech objevují všechny tři aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, ale v drtivé většině případů je nejvíce zastoupený leucin.

K čemu BCAA slouží

BCAA byla za dobu své existence podrobena mnoha vědeckým studiím, a proto je známo opravdu mnoho pozitivních účinků na nabírání svalové hmoty, pálení tuků i lepší regeneraci. 

Větvené aminokyseliny tvoří spolu s ostatními esenciálními a neesenciálními aminokyselinami základní stavební jednotku bílkovin, které jsou, jak jistě víte, nezbytné při budování svalové hmoty. 

Jaké mají účinky

Pojďme se podívat na pět nejdůležitějších benefitů: 

  1. Zvyšují hladinu anabolických hormonů (především testosteronu a inzulínu)
  2. Snižuje hladinu katabolických hormonů (především kortisolu)
  3. Urychlují regeneraci a svalový růst
  4. Zachovává svalovou hmotu v období redukční diety
  5. Dokáží omezit svalovou bolest po náročných trénincích

Jaké mají složení

Jak jsme již v úvodu nakousli, pod pojmem BCAA se skrývají tři aminokyselin – leucin, izoleucin a valin. Pojďme si tedy trošku přiblížit jejich základní funkce v organismu:

  • L-Leucin je velmi důležitá proteinogenní aminokyselina, která v těle plní řadu důležitých funkcí – zvyšuje výkonnost a podporuje regeneraci svalových vláken, zajišťuje syntézu bílkovin, zvyšuje produkci inzulínu beta-buňkami a v neposlední řadě se jedná o nejvíce anabolickou aminokyselinu ze všech. Určitě jste již slyšeli o schopnosti BCAA zabraňovat katabolismu svalů. To je právě díky účasti leucinu v alaninovém cyklu, který zajišťuje recyklaci glukózy ve svalech. A když svaly mají glukózu, mají energetický zdroj a nemusí katabolizovat, aby získaly energii. 
  • L-Isoleucin je aminokyselinou, která má taktéž velmi důležitý význam pro tělo. Velmi rychle se dokáže přeměnit na glukózu, čímž šetří zásoby svalového glykogenu a mimo to také podporuje tvorbu hemoglobinu.
  • L-Valin patří mezi důležité komponenty elastických vláken v tkáních živočichů, ovlivňuje absorpci melaninu, tryptofanu a fenylalaninu a jiných nervových přenašečů. 

Leucin je jednou z nejvýznamnějších aminokyselin vůbec, a proto nebude špatné na chvíli odbočit a věnovat se jenom jemu. Mnohé z nich dokonce tvrdí, že se jedná o nejvíce anabolickou aminokyselinu. Pozitivně působí na uvolňování inzulínu, což je zejména po tréninku velice potřebné. U silově trénujících sportovců byla při zvýšeném příjmu leucinu pozorována větší svalová vytrvalost a dokonce i rychlejší nárůst svalové hmoty.

Pokud byste se chtěli o leucinu dozvědět více, například jak funguje, k čemu slouží i jak probíhá jeho přesná syntéza v těle, rozhodně shlédněte následující video od Lee Labrada, významného zahraničního trenéra:

Jak pracují BCAA v organismu

To, co odlišuje větvené aminokyseliny od všech ostatních aminokyselin je právě způsob, jakým v organismu fungují.

Když přijmete potravu, bílkoviny se rozloží v žaludku a tenkém střevě, odtud putují přes střevní stěnu do jater, které jsou zodpovědné za udržení stále hladiny aminokyselin v krevní plazmě. Játra shromažďují glukoplastické aminokyseliny, syntetizují ty neesenciální a esenciální aminokyseliny katabolizují.

To ale neplatí o větvených aminokyselinách. Ty z krevního řečiště vůbec neputují do jater, ale jsou rovnou k dispozici pracujícím svalům, které je mohou využít jako okamžitý zdroj energie. Díky tomu si svaly ušetří svoji vlastní zásobu aminokyselin a svalového glykogenu.

NÁŠ TIP: Jak správně suplementovat před a po cvičení?

Pro koho jsou BCAA vhodná

Větvené aminokyseliny mají své využití napříč všemi sportovními odvětvími. Například v silových sportech oceníte především ochranu svalové hmoty při hubnutí, lepší hormonální odezvu i omezení svalové bolesti., pro běžce a cyklisty je zas velikou výhodou oddálení svalové únavy při dlouhotrvajících výkonech.

BCAA samozřejmě ocení sportovci při redukčních dietách. Mnoho vědeckých studií prokázalo, že lidé, kteří mají ve stravě více BCAA, nejsou tak náchylní k obezitě. Pomohou vám tak pálit tuky a zároveň zachovávat svalovou hmotu. 

BCAA se hodí pro sportovce všeho druhu, v období redukční diety i v objemu. Z benefitů tohoto doplňku můžete těžit po celý rok a bezpochyby vám pomohou k lepším výsledkům. Důležité je dodat, že k maximálnímu efektu je nezbytné mít vyřešené veškeré základy, jako je kvalitní strava, správný trénink i příjem vitamínů či minerálů. 

Zvolit poměr 4:1:1 nebo 2:1:1?

Jelikož BCAA jsou na trhu dostupná hned v několika různých poměrech, bylo by dobré si pro co největší komplexnost článku říct i to, jaký doporučujeme zvolit. Z mého pohledu je totiž jediný správný poměr 2:1:1.

Vysoký obsah leucinu v produktech 4:1:1 je totiž spíše na škodu, než že by pomohl regeneraci.

Respektive nadbytek leucinu může mít své opodstatnění například při užívání BCAA po tréninku, kdy právě tato aminokyselina zajišťuje správnou proteosyntézu a zamezení katabolickým procesům, ale z hlediska častějšího užívání si nemyslím, že je tento poměr lepší. 

V celém tomto procesu hrají roli dva základní faktory:

  • Rubnerův zákon limitní aminokyseliny, který říká, že využití aminokyselin z přijatých bílkovin závisí na obsahu nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. To znamená, že z aminokyselin se stane jen tolik proteinů, kolik odpovídá množství nejméně zastoupené aminokyseliny.
  • Wolfův zákon nadbytku esenciálních aminokyselin zase říká, že příjem libovolné esenciální aminokyseliny ve velkém nadbytku narušuje metabolismus ostatních aminokyselin a zesiluje projevy limitní (tedy nedostatečně zastoupené) aminokyseliny. V praxi to tedy znamená, že nadbytek leucin je nejen zbytečný, ale dokonce může i škodit metabolismu ostatních aminokyselin.

Dávkování BCAA

Pokud se do problematiky větvených aminokyselin ponoříme hlouběji, zjistíme, že jejich dávkování není limitováno pouze před tréninkem či po tréninku, ale můžeme těžit spoustu benefitů i při užívání během dne.

Na lačno, před tréninkem nebo před spaním?

Proč užívat BCAA před tréninkem a po tréninku je myslím naprosto jasné z výše zmíněných informací. Před tréninkem zajistí ochranu svalové hmoty, poskytnou jí energii při tréninku a potlačí katabolické hormony. Dávka po tréninku podpoří regenerační procesy.

Ještě jsme se ale nezajímali o dávkování na lačno

Z vlastních zkušeností tuto dávku považuji za velmi důležitou a BCAA používám ráno spolu s glutaminem, o kterém si u nás na webu můžete také přečíst celý článek.

A proč? Především kvůli leucinu, který podle mnohých vědeckých studií dokáže stimulovat proteosyntézu, inhibovat katabolické hormony, regulovat inzulín a stabilizovat glukózu v krvi.

Když se spojí s glutaminem, který podporuje imunitní systém a zvyšuje hladinu růstového hormonu, vznikne ideální snídaňový koktejl.

Jak užívat BCAA v netréninkový den?

V netréninkový den je nejdůležitější správná strava a dostatek spánku, aby tělo mohlo regenerovat. BCAA v tomto případě nejsou nezbytností, ale pokud vám to finanční možnosti dovolí, určitě můžete zařadit ranní dávku, o které jsme se bavili výše.

Jak BCAA užívat

Užívání větvených aminokyselin jsme už nakousli dříve, ale teď se na ně podívejme ještě jednou a o něco důkladněji. Doporučení výrobců na obalech produktů se velmi často rozchází, ale na základě mnohých poznatků se jako nejlepší jednorázová dávka jeví 5-10g BCAA. První dávku je možné užívat ráno na lačno, další před tréninkem a poslední po něm.

  • U instantních BCAA stačí pouzet prášek smíchat s vodou a následně vypít.
  • U tabletových BCAA si nejdříve musíte zjistit, kolik kapslí užít. Následně je spolykáte.
  • Tekuté BCAA rovnou ládujete do těla. Dnešní přípravky jsou i velmi dobré po chuťové stránce.

Liší se dávkování tablet a instantních BCAA?

Jestli jste o užívání BCAA přemýšleli, pak jste si určitě všimli, že existují 3 základní formy BCAA – kapslové, instantní a tekuté.

Důležité je si uvědomit, že instantní BCAA mají nejvyšší obsah aminokyselin ze všech, a proto jsou tou nejlepší volbou.

Pro srovnání využijme následujícího příkladu: Před silovým sportem se chystáte přijmout 5g BCAA a nevíte, jestli jsou lepší tablety nebo instantní BCAA.

  • Pokud sáhnete po instantních BCAA (Například po NANO BCAA od CzechVirusu, které mimochodem získaly velmi dobré umístění v našem žebříčku nejlepších BCAA) požadovanou dávku BCAA přijmete v 6g suplementu.
  • Jestli ale chcete stejnou dávku pokrýt z tablet, které obsahují 250mg BCAA v jedné tabletě, budete muset spolykat 20 tablet. Kromě toho, že je polykání tablet otrava, vám celé balení tablet vystačí jen na pár tréninků.

TIP: Jak často byste měli cvičit?

Dlouhodobé užívání BCAA

BCAA není na rozdíl od jiných suplementů potřeba vysazovat a je možné je užívat konstatně. Ani při dlouhodobém užívání nemají žádné vedlejší účinky. Pokud jsou vaše tréninky intenzivnější, nebo se právě nacházíte v období, kdy máte více těžkých tréninků, je možné příjem větvených aminokyselin zvýšit.

Hrozí předávkování?

U větvených aminokyselin rozhodně neplatí, že „Čím víc toho tam pošleš, tím víc to roste.“ Při užívání aminokyselin rozhodně dodržujte doporučené dávkování, které uvádí výrobce. Pokud jste zkušení, rozhodně si můžete upravit dávkování na svoji tělesnou hmotnost.

Škodlivost BCAA a jejich vedlejší účinky

Vzhledem k tomu, že všechny doplňky, které se na evropském trhu prodávají, musí projít velmi přísnými kritérii EU, je téměř nemožné, aby měli výrazné vedlejší účinky.

Samozřejmě ale existují výjimky, v tomto případě jsou nejčastěji pozorované alergické reakce či poruchy zažívání. Pokud se s těmito problémy setkáte i vy, doporučujeme nejprve upravit dávkování a v případě, že by problémy neustávaly, doplněk úplně vysadit.

Mohou BCAA poškozovat játra?

V mnoha internetových diskuzích bývá často předmětem debat, zda mohou větvené aminokyseliny poškodit játra. Pro správnou odpověď je důležité si uvědomit, jak BCAA vlastně fungují.

Zatímco většina ostatních aminokyselin se rozloží v žaludku a tenkém střevě, odkud přestoupí přes cévní stěnu do jater, BCAA se k játrům vůbec nedostávají.

Namísto toho jsou okamžitě k dispozici jako energie pro svaly.

Je tedy jasné, že BCAA játra poškozovat nemohou, neboť přes ně vůbec neprochází. Důležité je ale podotknout, že s jejich užíváním se to ani tak nesmí příliš přehánět.

Mohou BCAA způsobovat nevolnost?

Větvené aminokyseliny mohou způsobovat nevolnost především v případě, že jsou prošlé (a tím pádem zoxidované). Z tohoto důvodu je důležité před koupí vždy důkladně zkontrolovat datum spotřeby na výrobku.

Pokud ale aminokyseliny prošlé nejsou, a přesto vám způsobují nevolnost, ujistěte se, že jich nepřijímáte příliš mnoho. Nadměrný příjem by totiž mohl větší množství vody v zažívacím traktu, což by mohlo vést k zažívacím potížím.  

ČTĚTE DÁL: 15 přírodních sladidel, které dokonale nahradí cukr!

Jaké BCAA bych si měl tedy vybrat?

Z vlastní zkušenosti můžu doporučit spíše instantní BCAA, než kterékoliv jiné. Kapslové i tekuté BCAA totiž mají velmi nízký obsah aminokyselin a často jsou plná aditiv a plnidel (protispékavých látek atp.). Pokud nevíte, jaká BCAA zvolit, abyste svým svalům dopřáli jen to nejlepší, navštivte náš žebříček nejlepších instantních BCAA na trhu.

Závěrem bychom rádi upozornili, že BCAA rozhodně nejsou tím nejdůležitějším suplementem. Přestože mají nesčetné množství pozitiv, rozhodně jsou důležitější kvalitní vitamíny, minerály a omega 3 kyseliny.

Doufáme, že vám náš dnešní článek pomohl, a pokud máte jakékoliv otázky, neváhejte se zeptat v komentářích.

Předchozích díly:

NÁŠ TIP: Je karnitin opravdu ten nejúčinnější spalovač tuků?

Vše, co potřebujete vědět o BCAA (video):

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector