Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózySpousta z nás zná rýžové mléko, které je běžně dostupné ke koupi v mnoha bio obchodech, zdravých výživách, dokonce v některých drogériích a supermarketech. Někdo ho má rád, někdo dává přednost jiným typům rostlinných mlék a to hlavně kvůli jeho trochu vodové chuti. Mě osobně asi nejvíce na komerčně prodávaných rostlinných mlécích vadí jejich způsob zpracování vařením a konzervací, která ochudí mléko o cenné látky a přitom je velmi jednoduché si udělat tzv. živé (nevařené) rýžové mléko sami doma a navíc je v přepočtu na litr podstatně levnější.

Rýžové mléko a další rostlinná mléka jsou skvělou alternativou pro lidi trpící alergií na mléka živočišná nebo sóju, intolerancí laktózy, fenylketonurií, pro lidi, kteří živočišné mléko, kromě mléka mateřského, nepovažují za zdravé a pro lidi, kteří nechtějí konzumovat živočišné mléko z filozofických, náboženských či etických důvodů, jako jsou například vegané. Rostlinná mléka se však mohou stát příjemným zpestřením jídelníčku i pro lidi, kteří se stravují tzv. „normálně“ a jí pestře, neboť jsou lahodná a plná cenných živin.

Můžete si samozřejmě udělat domácí mléko i z uvařené rýže, ať už zvolíte jakoukoli její odrůdu, ale mě se tento způsob na pití neosvědčil svou konzistencí, byť se jedná stále o velmi levnou variantu. Rýžové mléko z vařené rýže je trochu sladší než z nevařené a má hustou až slizkou konzistenci a hodí se spíše na vaření (kaše).

Rýžové mléko připravené z pouze namočené rýže je nejjednodušší na přípravu, není ani husté a ani sladké a má mírnou chuť po syrové rýži.

Je možné ho ochutit vanilkovým extraktem, kakaem, karobem, dosladit rozmixovanými datlemi nebo fíky, nerafinovanými rostlinnými sladidly (ječný, rýžový, agáve, melasa, …) nebo medem.

 Je také vhodné do smoothies, rozmixováním banánu, lžičky mandlového másla a třeba javorového sirupu. Variant existuje nepřeberné množství, záleží jen na tom, co preferujete vy.

Proti litru běžného rýžového mléka z obchodu, které stojí mezi 55 -70,- Kč, je koupě 1 kg kvalitní jasmínové rýže za stejnou cenu, ze které uděláte zhruba 10 litrů skvělého čerstvého mléka, cena zlomková – cca 6,- Kč! za litr a to už je ohromný rozdíl!

Postup č. 1 – čisté naturální mléko

100 gramů natural rýže propláchněte, zalijte litrem čerstvé studené vody a nechte 2 až 3 hodiny namočené při pokojové teplotě. Poté pečlivě rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno a dochutťe dle libosti nebo nechte jen čisté.

Postup č. 2 – bílé sladké mléko

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy100 gramů bílé jasmínové rýže propláchněte a namočte na 24 hodin do studené vody.

Vodu poté slijte, rýži propláchněte a zalijte 0,5l čerstvé vody.

Přidejte špetku soli a dvě lžičky rostlinného sirupu (datlový, agávový, med,…). Rozmixujte v mixéru dohladka a přilijte 1l čisté vody a opět promixujte. Přeceďte přes plátýnko nebo husté sítko. Přidat můžete skořici, muškátový oříšek, kardamon nebo živé kakao a máte lahodný nápoj.

Postup č. 3 – hrnková metoda

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

  • Poté rýži sceďte, vodu vylijte a namočenou rýži nasypte do mixéru a přidejte k ní 3 stejně velké hrnky čerstvé studené vody a špetku soli.
  • Rýži s vodou důkladně mixujte při vysokých otáčkách několik minut, až vznikne hladká zpěněná tekutina.
  • Tuto tekutinu pak sceďte přes velmi jemné sítko, do mixéru pak můžete ještě nalít ještě 1 hrnek vody na vypláchnutí zbylé rýže, kterou také přeceďte a ze sítka vše dobře vymačkejte.
  • Vzniklé rýžové mléko promíchejte.
  • Mléko skladujte nejlépe ve skleněné uzavíratelné lahvi v lednici maximálně 2 dny a před každým použitím dobře protřepejte.
  • Další skvělé recepty na domácí zdravá rostlinná mléka naleznete v sekci Rostlinná mléka.
  • Dobrou zdravou chuť!

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Revoluční výkonný výrobník ořechového mléka a másla

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

NutraMilk je revoluční pomocník, který vyrobí až 2 litry vašeho oblíbeného mléka za méně než 12 minut. Klasická výroba rostlinného mléka by vám přitom zabrala mnohonásobně více času.

NutraMilk navíc připraví lahodná a zdravá mléka nebo ořechová másla z jakéhokoli druhu ořechů. Ideální je nejen pro všechny příznivce zdravého životního stylu, ale i pro osoby s intolerancí na laktózu nebo alergií na mléčné bílkoviny, které dávají přednost rostlinným alternativám.

Výhody

NutraMilk představuje výkonný přístroj, s jehož pomocí snadno a rychle připravíte nejlahodnější rostlinná mléka a dokonalá ořechová másla.

NutraMilk je ovšem vhodný i pro přípravu domácích pomazánek, které budou mnohem nadýchanější, než je běžně znáte.

S NutraMilkem se dále můžete pustit do cuketové rýže, ovocného sorbetu či smoothies, a to bez přidání umělých dochucovadel, konzervantů či nadměrného cukru. Rostlinné mléko navíc nemusíte zkonzumovat hned, neboť vám v lednici vydrží až 6 dní.

Příprava rostlinného mléka klasickým způsobem zahrnuje namáčení ořechů přes noc. NutraMilk šetří čas! Ořechy ani semena pro přípravu rostlinného mléka nebo másla nemusíte namáčet. Použít můžete jak raw, tak pražená semínka a ořechy.

Výhodou dokonale jemného mletí je v případě rostlinných másel téměř nulový odpad. Minimum vlákniny, která zůstává po výrobě rostlinného mléka, lze použít pro přípravu dalších pokrmů.

Krémovou konzistenci rostlinného mléka je možné upravit množstvím přidané vody.

Jednoduchá a intuitivní obsluha přístroje zajišťuje bezproblémové užívání. NutraMilk je ideální pro přípravu malého (250 ml) i většího (2 l) množství tekutin. Díky tomu je oblíbený nejen v domácnostech, ale i v kavárnách či restauracích.

Pro NutraMilk je charakteristický nejen patentovaný design, ale i vysoká kvalita materiálu a certifikace bezpečnosti. NutraMilk má navíc automatickou ochranu proti přetížení. Kromě základny, která se otře vlhkým hadříkem, jde všechny komponenty jednoduše umýt v myčce.

Čištění je tak více než snadné.

Domácí sezamová pasta tahini, kdykoli máte chuť? Kokosové mléko pro přípravu indických pokrmů nebo arašídové máslo na čerstvě upečený chléb? To vše a mnohem více zvládnete s pomocí přístroje NutraMilk. Stačí si vybrat z vašich oblíbených ingrediencí – ořechy, semena, luštěniny nebo obilniny, a pustit se do výroby lahodných pochoutek.

Pro snadnější manipulaci je přístroj NutraMilk vybaven třemi základními tlačítky – BUTTER (pro výrobu másla), MIX (pro výrobu mléka) a DISPENSE (pro oddělení tekutiny). Na LCD displeji následně nastavíte automatický časovač s možnosti manuálního nastavení.

NutraMilk je skvělým pomocníkem pro všechny, kteří rádi experimentují a poznávají nově chutě. Méně odvážní jedinci mohou vsadit na osvědčené recepty a vychutnat si již vyzkoušená lahodná másla či rostlinná mléka. Při výrobě másla se zpravidla řiďte poměrem dva hrnky ořechů ku osmi hrnkům  vody (2 l).

Při výrobě mléka dostanete z jednoho hrnku ořechů přibližně 1 l mléka. Další skvělé recepty můžete vyzkoušet podle kuchařské knihy Rity Rivery, která je součástí balení NutraMilk.

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Revoluční novinka!
Specializovaný přístroj pro snadnou přípravu mléčných alternativ a rostlinných másel.

Úspora času!
Suroviny jako ořechy či semena nemusíte předem namáčet.

Vše v jediném přístroji!
Žádné filtrační sáčky či jiné příslušenství navíc, o vše se postará NutraMilk.

Funkce food processoru (kuchyňský robot)!
Set na máslo a smoothie využijete i na přípravu pomazánek či jiné pokrmy vyžadující rotační nože.

Vhodné do myčky nádobí!
Všechny díly jsou vhodné i pro mytí v myčce.

Design i vývoj z USA
Vysoký standard v podobě odolného přístroje, použité kvalitní BPA FREE materiály, bezpečnostní pojistka, vestavěný výpustný kohout.

Snadná obsluha a čištění

  • rychlé a snadné sestavení i rozložení
  • lze mýt v myčce (kromě základny)
  • jednoduchá a intuitivní obsluha

Vysoká kvalita materiálu

  • dvojité nože z nerezové oceli
  • tritanová nádoba (BPA free)
  • automatická ochrana proti přetížení

Mnohostranné využití

  • příprava lahodných rostlinných mlék
  • výroba nejjemnějšího ořechového másla
  • vhodný pro výrobu pomazánek, smoothies i sorbetů

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Na ořechy, semínka i luštěniny

  • ořechy a semínka (para ořechy, mandle, dýňová semínka)
  • luštěniny a obilniny (rýže, oves, cizrna)
  • zelenina a ovoce (cuketa, květák, sorbety)

Maximální využití, žádný odpad

  • dokonale jemné mletí pro téměř nulový odpad
  • minimum vzniklé vlákniny vhodné pro další pokrmy
  • mléčné alternativy bez éček a konzervantů
Budete mít zájem:  Šťáva Z Kysaného Zelí Zdraví?

Praktický a spolehlivý přístroj

  • oficiální dovoz, dlouholeté zkušenosti
  • vestavěný výpustný kohout pro snadné servírování
  • bezpečnostní pojistka proti nechtěnému spuštění

ChufaMix pro snadnou výrobu rostlinného “mléka”

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Stále více stoupá popularita rostlinného mléka a to především ze 3 důvodů. Stále častěji se u lidí objevuje alergie na laktózu, dále je mezi námi více veganů a také se upouští od prospěšnosti mléka kravského. Nejedná se ale jen o náhradu živočišného mléka, ale především o další způsob, jak si prostřednictvím obilnin, semen a ořechů doplnit zdraví prospěšné živiny. Představujeme vám přístroj na přípravu rostlinných “mlék” ChufaMix, díky kterému si vyrobíte mléko doslova za 1 minutu.

S Chufamixem si snadno sami vyrobíte

  • Oříšková “mléka” – mandlové, lískovo-oříškové, z vlašských ořechů, arašídové, kaštanové, z para ořechů, kešu, pistáciové, z píniových oříšků, z čufa oříšků, z makadamových ořechů, apod.
  • Obilninová “mléka” – ovesné, rýžové, špaldové, pšeničné, atd.
  • Semínková “mléka” – z quinoi, sezamové, konopné, dýňové, slunečnicové, melounové, makové atd.
  • Sójové “mléko”

Další kulinářské výtvory:

Ze zbylé drti si můžete připravit pomazánky, koláče, fašírky, či různé RAW pochoutky, rostlinná “mléka” můžete použít jako náhradu kravského mléka v klasických receptech.

Potřebujete mít doma pouze tyčový mixér, svůj ChufaMix®, 5 minut času a chuť zažít něco úplně jiného než balené nápoje a rostlinná mléka z obchodu.

Co získáváme ChufaMixem?

  • Získáváme zdraví: Čerstvě vyrobené nápoje si zachovávají všechny původní zdravotní a výživové vlastnosti živé stravy z ingrediencí, které použijete. Chufamix je vyrobený z certifikovaných netoxických plastů bez BPA.
  • Šetříme peníze: Litr poctivého domácího ovesného “mléka” z ChufaMixu stojí okolo 6 Kč, litr sójového “mléka” 9 Kč a litr mandlového “mléka” okolo 50 Kč.
  • Chráníme životní prostředí: Bez potřeby používat balené nápoje vyprodukujeme méně CO2 a odpadu. Při použití mixéru na 1 minutu spotřebujeme 20W.
  • Jsme zodpovědným spotřebitelem: ChufaMix vám umožňuje vědět, co jíte, a také si to zodpovědným způsobem vyrobit.
  • nenasycené tuky (které upravují cholesterol a triglyceridy),
  • bílkoviny a vápník (i když v menším množství než v živočišném mléku, ale bílkoviny jsou lepší kvality a vápník se lépe váže v kostech),
  • vitamíny,
  • minerály,
  • polyfenoly,
  • fosfor,
  • další živiny
  • a vlákninu.
Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Co se týká průmyslově vyráběných rostlinných mlék, protože procházejí procesem pasterizace a/nebo sterilizace a homogenizace, ztrácejí většinu svých výživových hodnot (mezi jiným, proti-cholesterolový účinek nenasycených tuků se ztrácí).

Důležitým rozdílem mezi rostlinnými mléky a živočišnými mléky (mezi savci je člověk jediný tvor, a to jen v některých kulturách, který pije živočišné mléko po ukončení kojení) je, že rostlinná mléka neobsahují laktózu, lepek (kromě nápojů z obilnin) ani nasycené tuky, kdežto živočišná mléka je obsahují.

Základní recepty s ChufaMixem

Ořechová mléka

Ingredience:

  • 1 litr čisté vody
  • od 100 do 225 gramů celých vlašských orechů, arašidů, kešu nebo pistácií; pomleté nebo přes noc namočené mandle, lískové ořechy, kaštany čufa ořechy; kombinace ořechů.
  • 80 gramů cukru / 70 gramů medu nebo palmového sirupu / 40 ml agávového sirupu

Příprava:

  1. Naplňte nádobu ChufaMixu 1 litrem čisté vody (0,85 litru, pokud používate namočené ořechy).
  2. Vložte ořechy do filtrační vložky.
  3. Mixujte tyčovým mixérem (na nízkých otáčkách) po dobu jedné minuty.
  4. Nechte odstát alespoň 5 minut (pouze pokud jste použili namočené ořechy).
  5. Vyndejte filtrační vložku z vody, pomocí dřevěné lopatky nebo vařečky zamíchejte obsah filtrační vložky až dokud nezůstane pouze dřeň, potom vsuňte hmoždíř a pomalu vytlačte poslední kapky z ořechové drti.
  6. Vždy uchovávejte svůj přírodní nápoj v lednici (maximálně 5 dní).

Obilovinová mléka

Ingredience:

  • 1 litr horké vody (

Kokos, sója, mandle nebo konopí? Jak si vybrat rostlinné mléko

Rostlinné varianty mléka jsou nutností pro vegany i pro ty, co trpí intolerancí na laktózu nebo alergií na bílkoviny, které v kravském mléku jsou.

„Jestli mezi ně nepatříte nebo o tom nevíte, sklenku kravského mléka rozhodně nezatracujte,“ říká Radek Pajič, osobní trenér a výživový specialista z Bomton Power Concept.

Chápe ale, že se najdou i ti, kterým prostě nechutná nebo touží vyzkoušet něco zajímavějšího. Alternativní mléka jsou teď velký trend.

Při nákupu Pajič doporučuje hlavně kontrolovat etiketu. „Mám na mysli zadní stranu – lákavě vypadající obal nevypovídá o složení výrobku nic.

“ Rostlinné mléko nemusí být automaticky zdravé a ingredience i jejich poměry jsou u různých značek velmi rozdílné.

„Například u mandlového mléka můžete být nemile překvapení, když na obalu uvidíte v průměru 2,5 procenta mandlí s tím, že zbytek tvoří voda a cukr,“ podotýká odborník.

Vybírejte také s ohledem na další alergie (zejména na oříšky), na obsah bílkovin a tuků. Je třeba myslet i na to, jak a s čím budete mléko konzumovat. Ne všechny druhy mají stejné vlastnosti nebo podobnou chuť, na jaké jsme zvyklí u mléka kravského.

Sójové mléko

„Pokud špatně trávíte laktózu, je to ideální alternativa,“ říká výživový poradce. Sójové mléko může to kravské nahradit ve většině receptů, hodně oblíbené je jako přísada do kávy nebo dalších teplých nápojů. Klidně ho přidejte i do smoothie nebo ho použijte při vaření a pečení; poměr by měl být stejný jako u klasického mléka. Je nízkotučné a má málo výraznou, mírně nasládlou chuť.

Na co si dát pozor: „Nedoporučila bych ho pít několikrát denně, protože sójové bílkoviny jsou v něm koncentrovanější než v nezpracovaných jídlech, jako jsou fazole edamame, tempeh nebo sójové oříšky,“ vysvětlila magazínu Coveteur výživová poradkyně McKel Hillová. Vyloučit sóju z jídelníčku podle ní rozhodně nemusíte, střídmost je však na místě.

Jak doma snadno vyrobit sladké mléko z mandlí? Podívejte se na video.Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Mandlové mléko

Druh rostlinného mléka, který právě teď u nás zažívá velký boom, Radek Pajič chválí: je bohaté na vitaminy i minerály, konkrétně na vitaminy E a B, mangan, hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek. Zároveň bývá nízkokalorické. Často ho seženete slazené, ale raději než variantu s cukrem volte tu s datlemi. Mandlové mléko je vhodné do teplých i studených nápojů, do kaší a různých dezertů.

Na co si dát pozor: Pohlídejte si, aby bylo skutečně vyrobené z mandlí. Ideálně by jich v mléce mělo být kolem 10 až 12 procent, větší množství už by zase znamenalo moc kalorií. Zbytek by měla tvořit voda, případně sladidlo, přírodní příchuť nebo trocha soli.

Kešu mléko

Mírně nasládlé, tučnější mléko z kešu oříšků patří mezi ta nejprospěšnější. „Je to zdroj zdravých tuků, ale také mědi, manganu, hořčíku, fosforu a zinku,“ vypočítává výživový specialista. Díky krémové textuře se skvěle hodí do smoothies a mléčných koktejlů, ale i místo smetany třeba do zmrzliny nebo do zapečených slaných jídel a omáček. A samozřejmě do kávy nebo čaje.

Na co si dát pozor: Na českém trhu je to zatím nedostatkové zboží, můžete si ho ale snadno vyrobit doma. Oříšky nechte aspoň dvě hodiny máčet ve vodě se špetkou mořské soli, pak je opláchněte a rozmixujte s vodou v poměru 1:3. Výsledek je zdravý a ne příliš kalorický; jen pokud máte alergii na oříšky, kešu mléko raději vynechejte.

Rýžové mléko

„Je snadno stravitelné a je to vhodná varianta právě pro ty, co mají alergii jak na kravské mléko, tak na ořechy včetně kešu a mandlí,“ popisuje Pajič. Rýžové mléko obsahuje méně bílkovin a tuků, zato o trochu víc sacharidů než oříškové varianty. Je proto nasládlé, ale zároveň vodovější, takže se dobře hodí do kaší nebo do cereálií. Dobře chutná i samotné, v kávě vás ale asi neoslní.

Na co si dát pozor: Rýžové mléko samo o sobě není moc nutričně hodnotné, ale v obchodech často najdete varianty s různými aditivy včetně minerálů, vitaminů nebo bílkovin. Vyhněte se pokud možno těm doslazovaným, samo o sobě obsahuje cukru až až.

Kokosové mléko

Nejhustší a nejtučnější rostlinné mléko si odborníci si pochvalují podobně jako jeho trendy sourozence – kokosový olej. „Obsahuje formu tuků, která se snadno vstřebává. Tělo je pak využívá na energii podobně jako cukry,“ vysvětluje Radek Pajič.

Budete mít zájem:  Adjuvantní A Neoadjuvantní Léčba?

Samotné kokosové mléko má řadu využití: na sladko do kaší, koktejlů a ovocných pyré, na slano do polévek, omáček nebo kari. Všude, kam by přišla smetana nebo jogurt. Jestli vám nevadí jeho výraznější chuť a máte rádi krémové latté nebo cappuccino, klidně si ho přidejte i do kávy.

Na co si dát pozor: Sice dodá energii, skvěle nahradí mléčné výrobky a je bohaté na vitaminy i minerály, ale ani s kokosovým mlékem bychom to neměli přehánět. BBC doporučuje jednu až dvě porce týdně.

Ovesné mléko

Alternativa, která se vyrábí z nasekaných ovesných vloček, má skoro samé výhody. Chuť je neutrální, jen lehce nasládlá a není příliš krémové. Dobře proto nahradí nízkotučné kravské mléko. Obsahuje dokonce víc vápníku, celých 36 procent.

„Je bohaté i na vitamin B a zinek, které pomáhají proti únavě a malátnosti,“ dodává Pajič. Na snídani ideální.

Studie vědců ze Švédska, kde je ovesné mléko zvlášť populární, dokonce naznačila, že může přispívat ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Na co si dát pozor: Samo o sobě neobsahuje moc tuků ani moc cukru, takže si ho můžete užívat bez výčitek. Jen si dejte pozor a nekupte omylem ovesné mléko s aditivy, mezi kterými se někdy objevuje olej, cukr i různá další sladidla.

Konopné mléko

Poněkud netradiční pochoutka se podle Radka Pajiče může chlubit nejvyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové pro lidský metabolismus, známé protizánětlivými účinky a podle některých výzkumů pomáhají snižovat krevní tlak, předcházet onemocněním srdce i zlepšit náladu. Středoevropané jich mají ve stravě málo, takže konopné mléko rozhodně prospěje. Navíc má i vysoký obsah bílkovin.

Na co si dát pozor: Podobně jako samotná konopná semínka či konopný olej má mléko výraznou, trochu nezvyklou chuť, která nemusí nadchnout každého. Je taky méně krémové, spíš vodové. Pokud vám však zachutná, hodí se do nápojů a smoothies, do cereálií a třeba i do pečení.

Makové mléko

Má tradici v Pobaltí, ale k dostání už je i u nás. Vyrábí se z makových semínek a podle slov nutričního poradce vyniká hlavně mnohonásobně vyšším množstvím vápníku, než nám může nabídnout mléko kravské.

Obsahuje navíc vitaminy B1, B2 a E, fosfor, sodík, draslík a hořčík. Má specifickou chuť a nejlépe chutná slazené nebo dochucené třeba skořicí či vanilkou, takže ho využijete spíš do sladkých kaší nebo dezertů.

Na co si dát pozor: V malém množství je mák velmi zdravý; ve velkém se jedná o opiát. Aby se dospělý člověk makovým mlékem předávkoval, musel by ho pít po litrech. U dětí ale raději dávkujte opatrně.

Pistáciové mléko

Světle zelenou dobrotu v českých obchodech nenajdete, můžete si ji zato snadno vyrobit doma, podobně jako třeba mléko z kešu oříšků. Výživné a krémové mléko je bohaté na bílkoviny, vitaminy E a K, hořčík a draslík. Vzhledem k charakteristické sladko-slané chuti se nehodí do každého jídla. Dobře chutná samo o sobě a je skvělé do smoothies, koktejlů i dezertů.

Na co si dát pozor: Platí zde totéž, co u mandlového nebo kešu mléka – je to zdravá alternativa pro všechny kromě těch, co trpí alergií na oříšky.

Mléko vs. rostlinné nápoje („rostlinná mléka“)

Často se setkáváme s pojmy rostlinná a živočišná mléka. Někteří z nás pak hledají odpověď na otázku, které z nich je pro nás vhodnější. Pojďme nahlédnout do „mléčného světa“.

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Rostlinné mléčné nápoje nejsou rostlinná mléka! Na začátek je důležité si říct, že výrobci nemohou podle české legislativy používat označení „rostlinná mléka“, a tak je toto slovní spojení nepřesné. Mléko je totiž výhradně produkt mléčné žlázy savců.

TIP: více se můžete o mléku dozvědět v encyklopedii na našem webu.

Rostlinné „mléčné“ nápoje

Rostlinné nápoje, jak se správně nazývají, jsou extrakty surovin rostlinného původu. Podíl rostlinné složky se většinou u jednotlivých druhů rostlinných nápojů liší, ale v zásadě není moc vysoký a pohybuje se v rozmezí od 1 do 10 %.  

V posledních letech spotřeba „rostlinných mlék“ stoupá a nabídka různých výrobců je opravdu velmi široká. Nejčastěji se v obchodech můžeme setkat se sójovými nápoji. Dalšími variantami jsou například „mléka“ mandlová, ovesná, kokosová, rýžová, maková, pohanková, nebo nápoje ze skořápkových plodů atd.

  • Rostlinné mléčné nápoje se prodávají také v sušené podobě.
  • Složení rostlinných nápojů („mlék“) versus živočišných mlék Pro zdravou populaci by však neměly sloužit jako plná náhrada mléka, protože se jedná o potravinu zcela jiného složení, a nelze je tak po výživové stránce adekvátně „zaměňovat”.

Složení rostlinných nápojů („mlék“) – jaké látky obsahují?

Jejich složení je také velmi variabilní. Liší se zejména v množství sacharidů, jelikož většina rostlinných nápojů obsahuje, kromě přirozeně se vyskytujících sacharidů, také přidaný cukr.

V některých výrobcích najdeme též přidanou sůl nebo rostlinný tuk (nejčastěji pak kokosový nebo palmový), což není žádoucí.

Často se na trhu objevují fortifikované (obohacené) rostlinné nápoje, které jsou obohacené o vitaminy skupiny B (B2, B12…), vitamin D či vápník, což už je z nutričního hlediska zajímavější.

Nesmíme ovšem opomenout, že vstřebání a využití živin, které byly uměle doplněny, je daleko nižší, než když se v potravině vyskytují v přirozené podobě.

Kupované rostlinné nápoje často obsahují řadu přídatných látek, například zahušťovadel a stabilizátorů, jsou uměle doslazovány, kdežto složky, která jim často dává název, je v nich minimum.

Není výjimkou, že mandlový či kešu nápoj obsahuje kolem pouhých dvou až tří procent ořechů (ty nejkvalitnější pak kolem dvanácti), o něco lépe je na tom ovesný či rýžový s podílem pevné složky cca deset procent.

Lidé, kteří se bojí takzvaných éček, dávají přednost rostlinným nápojům, které je naopak často obsahují, přičemž do mléka se žádná éčka přidávat nesmějí.

I když rostlinné nápoje mohou mléko konzistencí i barvou připomínat, ve složení mu nemohou konkurovat.

Složení živočišných mlék – jaké látky obsahují?

Oproti rostlinným nápojům má mléko dosti odlišné nutriční hodnoty. Liší se zejména v obsahu cenných bílkovin. Uvedeme na příkladu: kravské polotučné mléko obsahuje ve 100 ml 3,3 g plnohodnotných bílkovin, kdežto např. rýžový nápoj obsahuje jen asi 0,1 g bílkovin, které jsou navíc rostlinného původu, tudíž tzv. neplnohodnotné (nekompletní).

Ani u dalších rostlinných „mléčných“ nápojů nedosahuje množství bílkovin zdaleka hodnot jako u živočišných mlék – většinou je to do 1 g bílkovin/100 ml.

Navíc i obsah vápníku je u většiny rostlinných nápojů výrazně nižší než v mléce. Vápník v mléce je pro tělo mnohem lépe využitelný (vstřebá se ho cca 30 %) oproti potravinám rostlinného původu (vstřebá se pouze několik %). Úplným nahrazením mléka ve stravě rostlinnými nápoji bychom se tedy ochudili o důležitý zdroj vápníku s dobrou vstřebatelností a hodnotné mléčné bílkoviny.

Dalšími nedostatky rostlinných „mléčných“ nápojů oproti živočišným mlékům je nižší obsah některých vitaminů a nepřítomnost vitaminu B12 a D.

U dětí by mohlo nahrazení mléka a mléčných výrobků rostlinnými produkty bez doplnění chybějících živin vést k významným a ohrožujícím deficitům.

Mohou být „rostlinná mléka“ náhradou živočišného?

Tato mléka jsou často zpestřením sortimentu potravinářských výrobků a výrobkem hojně využívaným vegany, osobami s laktózovou intolerancí nebo alergií na bílkovinu kravského mléka. Dalším důvodem pro konzumaci rostlinných nápojů však může být i chuťová preference nebo snaha o pestrost jídelníčku.

Jedním z důvodů nahrazování mléka může být právě alergie na bílkovinu kravského mléka, která je nejčastější potravinovou alergií v dětském věku. Ta ale ve většině případů s přibývajícím věkem vymizí. V případě této alergie je potřeba řešit jídelníček komplexně a zabránit možným deficitům z přísné eliminační diety, nejlépe po poradě s nutričním terapeutem ve spolupráci s pediatrem.

  1. Rozhodně nelze “naslepo” doporučit náhradu mléka sójovými nápoji, které často také u těchto nemocných vyvolávají alergickou reakci.
  2. I když má konzumace rostlinných „mléčných“ nápojů jistá pozitiva, je jejich význam v médiích často nadhodnocován a v posledních letech se jedná spíše o módní záležitost.
Budete mít zájem:  Léky Na Zánět Ramene?

Dříve se u „rostlinných mlék“, správně označovaných jako rostlinné nápoje, zdůrazňovala zejména výhoda nepřítomnosti cholesterolu oproti živočišnému mléku.
Nicméně podle současných poznatků není množství cholesterolu přijímaného stravou možno vnímat jako izolovaný rizikový faktor, protože jeho vliv na srdečně-cévní nemoci má přímé souvislosti zejména s celkově nevhodným stravováním (např. nadbytečným příjmem jednoduchých cukrů) a dalšími faktory životního stylu.

Dále se za výhodu rostlinných nápojů označuje nepřítomnost laktózy. Pro osoby s laktózovou intolerancí je však nutričně výhodnější upřednostňovat klasické mléčné výrobky, pouze volit ty bez laktózy nebo s jejím nízkým obsahem a fermentované mléčné výrobky.

Vyzdvihnout lze snad lepší složení mastných kyselin tuku v případě, že se však nejedná o částečně nebo plně ztužený tuk nebo tuky z palem, které jsou naopak problematické.

Pokud tuk v rostlinném nápoji pochází ze sójových bobů, obsahuje pozitivně působící fosfolipidy a fytosteroly. Pro ženy po menopauze může být přínosem obsah isoflavonů (fytoestrogenů), což však neplatí pro děti.

Jak jsme na tom s rostlinnými nápoji (nesprávně „rostlinnými mléky“) v České republice?Zatímco sójové či rýžové nápoje jsou na pultech českých obchodů k mání již delší dobu, nápoje z různých ořechů a semen se staly hitem až v posledních letech.

Rostlinným nápojům nefandí jejich cena: 100 ml kravského mléka koupíme do 3 Kč, kdežto cena rostlinných nápojů se pohybuje od 7 do 16 Kč/100 ml. V rostlinných nápojích se často objevují i přírodní toxické látky (zejm. plísně) a antinutriční látky (látky snižující výživovou hodnotu potravin, například využitelnost živin).

Zajímavou zkušeností může být příprava rostlinného nápoje v domácím prostředí za pomocí speciálního přístroje. Pak máme jistotu o kvalitě připraveného nápoje, ale i tak nesmíme opomenout, že jeho výživová hodnota je zcela jiná než u mléka a nelze tak tyto dvě komodity s úspěchem zaměňovat.

Rostlinné „mléčné“ nápoje jsou zpravidla k dostání v tekuté formě zabalené v „tetrapaku“, což je mimochodem také nesprávné označení obalů z nápojového kartonu. Více zjistíte v článku Kontejnery na třídění nápojového kartonu. Výjimečně jsou rostlinné nápoje k sehnání ve sklenici, ale existují i v sušené formě.

Autorem článku je Nutrifit – komplexní řešení ve výživě

Rostlinná mléka – zásobárna plná vitaminů a minerálů

Alpro
Výrobce sójových nápojů a velice chutných sójových desertů. Kromě zdravých výživ je k dispozici i v některých řetezcích (Billa, DM).

www.alprosoya.cz

Alnatura
Alnatura je kromě rostlinných mlék značka pestré řady bioproduktů. Dříve byla k dostání v DM drogeriích, dnes je najdete především v supermarketech Billa.

www.alnatura.de

Joya
Rakouský výrobce sójových nápojů a jogurtů.

www.joya-soja.at

Oatly
Společnost Oatly se, jak už název napovídá, specializuje na rostlinné ovesné nápoje. Kromě přírodního a ochuceného mléka vyrábí také ovesnou smetanu.

www.oatly.com

  • Isola BIO
    Italská společnost Isola BIO je předním výrobcem širokého spektra luštěninových, obilných a ovocných nápojů.
  • isolabio.com
  • Biopont
    Maďarská výrobní a distributorská firma Biopont produkuje široké spektrum produktů, mezi nimi i nápoje na rostlinné bázi.

www.biopont.com

Nutriops
Španělská firma Nutriops je evropským lídrem ve výrobě nápojů z BIO ořechů. V obchodech je hledejte pod označením EcoMil.

www.nutriops.com

Kalma
Kalma má na svědomí řadu výrobků určených pro zdravou výživu a vegetariány a vegany. Mimo jiných právě sojové nápoje, jogurty a také sojovou tatarku.

www.kalma.cz

Sušené rostlinné nápoje

Pozor, tyto nápoje nejsou sušenými jednodruhovými alternativami rostlinných mlék. Jedná se o nápoje, které svojí konzistencí a chutí mohou mléko nahradit, ale z nutričního hlediska za rostlinnými mléky do množství živin výrazně zaostávají – obsahují často sladidla, škroby, konzervanty a další přidané látky. Tyto nedostatky vynahrazuje obohacení vitamíny a snadné skladování a příprava.

Mogador
Sušené nápoje řady Zajíc jsou dobře dostupné v obchodech, k dostání je sójový, pohankový a rýžový. Na etiketě se objevuje ve složení také živočišný kasein, ale podle vyjádření výrobce jde o možné stopy vzniklé výrobou jiných produktů.

www.mogador.cz

Topnatur
Firma Topnatur vyrábí v práškové podobě pohankový, špaldový, ovesný, rýžový, sojový, kokosový nebo kukuřičný nápoj.

www.topnatur.cz

Jak je to se sýry

Zajímají vás sýry bez laktózy? Přečtěte si článek o rostlinných sýrech na českém trhu.

PS: od podzimu 2019 vypisuju nový kurz výroby mléka, sýrů a jogurtů z ořechů, semínek a obilovin, na kterém vás naučím pár postupů, jak si rostlinná mléka nebo „ořechýry“ připravit doma.

Přehled – rostlinná mléka– která se hodí na pečení?

Nedělá vám laktóza dobře? Nebo jen nechcete z nejrůznějších důvodů konzumovat klasické mléko, ale bojíte se, že bez něj nic moc neupečete? Neklesejte na mysli. Existuje totiž nepřeberná nabídka obsahující rostlinná mléka, která se dají použít úplně stejně jako to klasické. Navíc mají spoustu zdraví prospěšných benefitů.

S rostlinnými mléky se dá bez problémů i péct. Vůbec nejlepší je na pečení mléko mandlové, které pokrmu dodá krémovou chuť a oříškovou vůni. Využít ale můžete i ostatní „mléka“, záleží na vaší chuti a preferencích.

Rostlinné mléko si oblíbili vegani

Rostlinná mléka se vyrábějí lisováním a fermentací různých surovin rostlinného původu. S klasickým mlékem mají společný tedy jen název a na rozdíl od něj mohou rostlinná mléka konzumovat i vegani, pro které jsou důležitým zdrojem vlákniny. Z kterých mlék můžete vybírat?

Mandlové mléko

Jak už jsme zmínili, pro pečení je ideální mléko mandlové. Má jemně nasládlou oříškovou chuť, pro kterou si ho zamilujete. Navíc je skvělým zdrojem fosforu, hořčíku, draslíku a vápníku.

Kokosové mléko

Kokosové mléko je bohaté na vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, fosfor a vlákninu. Má velmi jemnou a lahodnou chuť a jde o vůbec nejhustší rostlinné mléko. Při pečení ho proto využijete všude tam, kde byste jinak sáhli po smetaně nebo jogurtu.

Ovesné mléko

Stačí ovesné vločky a voda a rostlinné ovesné mléko je na světě. Je bohaté na vitamíny B a E, železo, mangan, selen, měď i hořčík. Při pečení vám bude dobrým pomocníkem. Nehodí se ale pro celiaky – kvůli tomu, že obsahuje menší množství lepku.

Makové mléko

Makové mléko je velmi bohaté na vápník, proto je ideální pro vegany, kteří ho jinak mohou mít nedostatek. Má zajímavou lehce nahořklou chuť. Připravit si z máku můžete kromě mléka i smetanu, která je vhodná nejen jako omáčka na vaření, ale i přísada do dezertů při pečení.

Sójové mléko

Nejrozšířenější a také nejlevnější alternativa klasického mléka je to sójové. Používá se často při vaření, ale využít ho můžete i při pečení. V pečených dezertech se chuť rostlinného mléka většinou ztratí, i proto můžete raději sáhnout po sójovém mléku, které je cenově dostupné.

Rýžové mléko

Rádi byste si vychutnali rostlinné mléko, ale jste alergičtí na sóju i na ořechy? Sáhněte po rýžové variantě. Má neutrální chuť, pouze lehce nasládlou. Je snadno stravitelné a oblíbili si ho zejména sportovci, protože obsahuje hodně sacharidů a téměř žádné tuky. I rýžové mléko se hodí na pečení a klidně si ho můžete nalít také do kávy.

Chcete si být jisti tím, co vaše rostlinné mléko obsahuje? Připravte si ho doma. Na pomoc si vezměte spolehlivý mixér, nakupte ingredience a za chvíli budete mít hotovo. Domácí rostlinné mléko chutná skvěle, je zdravé a dokonale při pečení nahradí to klasické.

Tip: Tato skvělá a zároveň zdravá pochoutka nemůže obejít vaši kuchyni. Připravte si nepečené matcha kuličky, po kterých se jen zapráší.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector