Do dveří lednice vejce nepatří

Různé druhy potravin totiž potřebují různé teploty. Jejich životnost závisí také na tom, zda jsou správně uloženy. Pokud je uložíte správně, ušetříte, protože vyhazovat zkažené potraviny je drahé a je to zbytečné plýtvání. 

Je třeba se také vyvarovat přeplňování, protože v lednici nacpané k prasknutí necirkuluje správně vzduch, potraviny jsou nedostatečně ochlazované a opět může dojít ke kažení. Špatná teplota může v ledničce nastat také v případě, kdy necháte dvířka dlouho otevřené. Otevírejte dveře rychle a krátce, tepelné ztráty budou minimalizované.

Co do ledničky nepatří

Do dveří lednice vejce nepatříPředtím, než začneme řešit správné uspořádání ledničky, je vhodné uvést, co do ledničky naopak vůbec nepatří. Na brambory, cibuli a česnek vám stačí tmavé místo v chladnějším prostředí, třeba spíž nebo sklep. Ani zázvor do lednice nepatří.

Stejně tak ovoci jako banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas nedělá lednička dobře. Lépe uděláte, pokud je budete mít uloženy na lince při pokojové teplotě. To samé platí o rajčatech a lilku. Chutnější jsou, pokud je nevystavujete zbytečně nízkým teplotám. I papriky a okurky se nemusí skladovat v lednici. 

Do lednice je zbytečné dávat uzavřené plechovky, zavařeniny a také med. Jedná se o trvanlivé potraviny a normální teplota jim nevadí. 

Spořílek radí: Nevěřte fámám, že lednice je vhodné místo pro uchování kávy. Káva totiž nemá ráda vlhkost a v lednici je vlhkosti mnoho. Lépe uděláte, když kávu dáte do vzduchotěsné nádoby, ze které lze odsát vzduch.

Uspořádání potravin v ledničce po patrech

Úplně dole jsou v lednici umístěny zásuvky, které se výborně hodí na uložení ovoce a zeleniny.

Z ovoce je vhodné ukládat do lednice hroznové víno, bobulovité druhy ovoce a také zralá jablka a hrušky, určená k brzké konzumaci. Chybu neuděláte ani pokud do lednice dáte zralé broskve a meruňky.

Chlad vyžaduje především listová a košťálová zelenina,  přidat můžete i ředkvičky a různé druhy klíčků. Ovoce a zeleninu před uložením do ledničky nemyjte, je lepší to dělat až těsně před podáváním.

Do dveří lednice vejce nepatříDo nejnižší police patří rychle se kazící potraviny, takže syrové maso, ryby a drůbež. Dbejte na to, aby tyto potraviny byly řádně odděleny od ostatních, aby nedošlo k jejich kontaminaci. Do police nad masem je vhodné umístit již upravené masné výrobky, jako šunky, salámy a klobásky. Osvědčilo se mi vše ukládat do speciálních boxů na potraviny, vydrží pak déle čerstvé.

To samé dělám se sýry, u těch aromatických pak boxy zabrání rozšíření specifické vůně do celé lednice. Sýry a ostatní mléčné výrobky, včetně jogurtů, patří zase o polici výš.

Pokud vaše lednice nemá tolik polic, lze mléčné a masné výrobky umístit na jednu polici.

Dbejte však na to, aby se vzájemně nedotýkaly a nebyly příliš blízko sebe, mohlo by dojít k jejich rychlejšímu kažení.

Zbývá vrchní police, která je nejvhodnější pro umístění hotových pokrmů. Myslete však na to, že do lednice se nemají dávat teplé potraviny. Pokud vám tedy něco zbude, nechte to nejdříve vychladnout venku na kuchyňské lince a až pak uložit do lednice. 

Co do dveří ledničky

Do dveří lednice vejce nepatříDalší místo v lednici, kde se vyplatí o rozložení přemýšlet, jsou dveře lednice. Úplně dolů je vhodné dát mléko, džusy, minerálky a pokud máte rádi alkohol, tak třeba i pivo a bílé víno. 

O něco výš se mohou umístit otevřené konzervy a marmelády. Uložit zde můžete i kečup s hořčicí a další ochucovadla. Do dveří patří ideálně také vajíčka a máslo s margarínem. Vajíčka do lednice nedávejte v papírovém obalu, riskovali byste tak přenos různých bakterií. Přendejte je do obalů na vejce a nejlépe špičkou dolů. 

P. S. Našla jsem i informaci, že vajíčka, máslo a margarín patří do prostřední části dveří lednice. Upřímně si ale myslím, že velký rozdíl to nejspíše nebude. ​

Jak správně zmrazovat a rozmrazovat potraviny

Do dveří lednice vejce nepatříZákladní pravidlo zní zmrazování má být rychlé, rozmrazování pomalé. Rozmrazovat by se nejlépe mělo přes noc, přesunutím potraviny do ledničky. Rozhodně není vhodné používat horkou vodu, jak je často zvykem. Pokud už jednou něco rozmrzne, opětovné zamrazení je chyba. Dochází totiž ke zhoršení kvality vlivem krystalků vody. 

Při ukládání potravin do mrazáku je potřeba jejich vhodné zabalení a označení, kde bude uvedeno o jakou potravinu se jedná a kdy jsme to do mrazáku uložili. Nezapomeňte také z balíčku odstranit přebytečný vzduch

Pokud vaše chladnička a mraznička nemá systém No Frost, což je mimochodem skvělá věc, je nutné občas provést její odmrazení. Myslete na to, že i během této doby by potraviny měly být umístěny v chladu. Snažte se také vyvarovat násilnému odmrazování, mohlo by dojít k poškození lednice a o to opravdu nestojíte. 

Pár slov na závěr

Pokud budete uchovávat potraviny a pokrmy v chladničce a mrazničce správně, budete předcházet nebezpečí vzniku onemocnění z potravin. Ochráníte tím tak svou rodinu, a to je to nejdůležitější. A když by se vám přeci jen něco zkazilo, je nutné to hned vyhodit, rozhodně nejíst ani odkrojené zbytky a ledničku vymýt a vytřít.

Ale s tipy, které jste dnes získali, už je pravděpodobnost ztrát minimální :). 

Do dveří lednice vejce nepatří Nevíte si rady s výběrem ledničky? Nespalte se při výběru.   Získejte zdarma elektronickou knihu „Jak vybrat ledničku“ Pošleme vám ji ihned e-mailem. Celkem staženo: 8 839x / naposledy staženo: dnes  

Stáhnout knihu zdarma

Vybírat můžete z mnoha ledniček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte. Tyto 3 díky vašemu hodnocení zvítězily.

  • NO FROST Kombinovaná chladnička Hotpoint-Ariston v energetické třídě A+ se samostatnou regulací chladničky …

  • Do dveří lednice vejce nepatří


    8 hodnocení

    Americká čtyřdveřová chladnička BEKO v sobě skrývá část, která se nazývá MULTI-ZONE. Může být dle potřeby p…

  • Do dveří lednice vejce nepatří


    jen 1 ks za tuto cenu


    12 hodnocení

    Monoklimatická lednice Philco v energetická třídě E, objemem 331 l a zaměnitelným otvíráním.

    • doprava zdarma

    • poslední 1 ks za tuto cenu

    • bezplatný servis 36 měsíců

Jak skladovat potraviny v lednici a které tam vůbec nepatří?

Mnoho z nás, i já, se snažíme skladovat všechny potraviny v lednici a mnohdy tak, aby se jich tam vlezlo co nejvíce. Je to však správně? Co když některé potraviny do lednice nemusíme dávat nebo tam vůbec nepatří? Co když některé potraviny či nápoje rveme v lednici tam, kde by vůbec neměly být? Napadlo vás to už někdy?

Na začátek si však připomeňme, jaké jsou správné podmínky a teploty, by v lednici a mrazáku měly panovat. Chladící část lednice by měla udržovat teploty nepřesahující 4 °C. V mrazící části by se pak teplota měla držet kolem -18 °C. Některé potraviny, jako mleté maso nebo ryby jsou však na teplotu mnohem náročnější a vyžadují o pár stupňů nižší teplotu.

Dveře a části ledničky

Představte si, že máte v bytě v létě kolem 30 stupňů. Ne, to není scifi, to je krutá realita mnoho dobře izolovaných bytů, do kterých celý den paří v létě slunce a není žádná možnost je vychladit.

V takovém teple, když otevřete dveře lednice, dojde k prudké změně teploty v prostoru mezi lednicí, kde je většinou pod 10° a teplotou 30° v bytě.

Co většina z nás skladuje ve dveřích? Pro co tam jsou speciální místa? No třeba pro vajíčka, mléko, dresinky a jiné výrobky, které můžeme do dveří naskládat.

Díky těmto pravidelným změnám teploty se vajíčka nebo mléčné výrobky rychleji kazí a proto je vhodné najít pro ně lepší umístění.Do dveří lednice vejce nepatří

Většina ledniček má ve spodní části boxy, kam patří zelenina a ovoce, ovšem krom druhů, které si vypíšeme níže, a do lednice nepatří. Některé lednice mají dokonce speciální zásuvky, u kterých můžete nastavit úroveň vlhkosti podle skladovaného typu potravin.

U LG ledniček je to například Moist Balance Crisper zásuvka. Co se týče vajíček a mléčných výrobků, tak ty by se měli vždy skladovat ve vyšších patrech lednice. V nižších by se pak mělo skladovat maso, masné výrobky a ryby.

Pokud chcete uvolnit v lednici místo, můžete z ní vyndat například zavařenou zeleninu, protože obsahuje ocet jako konzervant. Také z ní můžete vydělat různé salsy nebo kečup.

Budete mít zájem:  Adjuvantní A Neoadjuvantní Léčba?

Co do lednice nedávat

Určitě nedoporučujeme dávat do lednice čokoládu, zvláště pokud si chcete následně vychutnat její chuť po delší dobu. Tak jako káva dokáže čokoláda přejímat různé pachy z vaší lednice. Navíc dostává čokoláda v lednici teplotní šok a vytvoří se na ní povlak, toho si můžete lehce všimnout, protože zbělá. Ztrácí tak svoji chuť a aroma.

O kávě se říká, že když ji vložíte do lednice, tak začne pohlcovat všechny pachy. To je sice pravda, ale je to taky jediný důvod, proč ji do lednice vkládat.

Rozhodně není potřeba na pohlcování pachů dát do lednice celé balení a k tomu nějaké drahé arabiky. Kávová zrna zažívají po vyndání z lednice teplotní šok a mohou se oddělit tuky a oleje.

Kávová zrnka také mohou zvlhnout a to jistě žádný milovník dobré kávy nechce.  

Co třeba med? Med se již několik staletí používá pro léčbu různých lehčích chorob, protože působí antisepticky a antibakteriálně.

Je však vhodné ho vkládat do lednice? Ačkoliv med neztratí v chladu žádné důležité látky, nízká teplota zapříčiní to, že krystalizuje a tuhne. Takový med si pak do čaje dáte jen těžko a na chleba se taky nebude mazat zrovna lehce.

Pokud se vám to však již stalo, můžete jej lehce ohřát, ne více jak na 40 stupňů.

Do dveří lednice vejce nepatří

U ořechů může v lednici docházet k ochraně olejů, nicméně dochází i k zhoršení jejich chuti a mohou být opravdu nepoživatelné. Je mnohem lepší ořechy skladovat ve vzduchotěsné nádobě v temnu.

Mnoho z nás uchovává v lednici salátové okurky. Podle jedné univerzitní studie to však není úplně správně. Potraviny, které mají velký obsah vody, totiž v ledničce rychle mění konzistenci a tím pádem dochází i ke zhoršení jejich chuti. Nejlépe by se měli skladovat v chladu spíže a nejlépe daleko od rajčat, protože jinak rychleji dozrávají.

Rajčata mnoho z nás také skladuje v lednici. Opět však dochází k jejich zvodnatění, zničení membrán a ztrátě chuti. Nedozrálá rajčata nejlépe dozrají na parapetu okna.

U pečiva platí, že se v chladu vysušuje a opravdu vám nevydrží o nic déle. Pokud jej však chcete uchovat na delší dobu, je lepší jej zamrazit. Ujistěte se však, že je dobře zabalené, aby se nevysušovalo a nenabíralo okolní pachy.

Citron se v lednici rychle vysuší a ztratí vůni i šťávu. Pokud jej chcete v lednici uchovat, tak jedině dobře zabalené, nejlépe v zipovém sáčku.

Pro milovníky ostrého jídla jsou samozřejmostí pálivé omáčky, například Tabasco, které také není nutné skladovat v ledničce.

Díky vinnému octu, který zabraňuje množení bakterií je možné je uchovávat při pokojové teplotě a dokonce si déle uchovají i svoji pálivost.

Pokud však pikantní omáčka v základu obsahuje majonézu nebo vejce, určitě je do lednice dejte.

Co do lednice určitě nepatří

Určitě to nedávejte do lednice česnek a cibuli. Česnek ve vlhku začne daleko rychleji hnít a jeho konzistence se mění v želatinu. To stejné je i u cibule, která obsahu hodně škrobu a v lednici dochází k zvodnatění a následně se zkazí. Proto je nejlepší cibuli uchovávat v temnu a chladu spižírny.

Pokud dáte do lednice brambory, tak se obsažený škrob začne měnit na cukr a to zapříčiní změnu barvy a hlavně špatnou chuť brambor. Určitě je uchovávejte dobře zakryté a nejlépe v chladu spíže.

Olej, jak klasický tak olivový asi málokdo skladuje v lednici. Nicméně při dlouhodobém skladování v lednici dochází k jeho zakalení a nakonec k zatuhnutí.Do dveří lednice vejce nepatří

Banánům nevyhovuje teplota pod 12 stupňů. V lednici dochází k hnědnutí a ztrátě chuti. Také místo sládnutí při dozrávaní dochází k moučnatění.

Banány budete nejlépe skladovat tak, že je dáte do obyčejného papírového sáčku a necháte při pokojové teplotě. Zralé banány poznáte tak, že se na nich začnou objevovat drobné hnědé tečky.

Podobně byste měli uchovávat i mango, papáju nebo ananas.

Funkce ledniček

Co se týče samotných lednic, tak jsou již velmi moderní. Mnoho z nich má již lineární kompresor, který zaručuje velmi dlouhou životnost celé ledničky. K lepšímu uchovávání potravin a šetření vašeho času také přispívají různé chytré funkce.

Například funkce Total No Frost vám ulehčí odmrazování lednice, s touto funkcí stačí police pouze otřít a osušit. Funkce Smart Diagnosis zase chytře diagnostikuje různé drobné závady a nemusíte tak neustále volat servisního technika.

Pro lepší uchovávání potravin je tu park funkce Multri Air Flow, která zaručuje rovnoměrné proudění vzduchu a následně funkce PureNFresh, která zajistí filtraci.

Líbí se vám tento článek?

Jak správně skladovat vajíčka, aby vydržela co nejdéle? Do dveří lednice překvapivě nepatří

Většina z nás má naučeno skladovat vajíčka ve dveřích lednice – nabádají nás k tomu i sami jejich výrobci, kteří tam pro ně vytvořili speciální prostor. Jedná se však opravdu o nejvhodnější místo pro jejich skladování? A musí být nutně všechna vajíčka v lednici?

Kvůli špatnému skladování v lednici mohou některé potraviny vydržet čerstvé mnohem kratší dobu. Ačkoli by se zdálo logické dávat vajíčka do dveří lednice, kde najdeme přímo pro ně určenou přihrádku, případně je tam vkládat v jejich původním obalu, právě takové uskladnění jim škodí a způsobuje jejich rychlé kažení.

Řiďte se raději našimi tipy pro jejich správné skladování.

Patří všechna vajíčka do lednice?

Vajíčka špatně snáší změny teplot. Pokud je koupíte v obchodě, kde ležela v chladicím boxu, je vhodné uchovávat je doma v lednici. Dbejte také na to, aby se vejce při cestě domů z obchodu příliš nezahřála – mohla by se orosit a začít plesnivět.

Pokud si ale pořídíte vajíčka, která ještě nebyla chlazena (např. na farmářských trzích, případně domácí), do lednice je dávat nemusíte. Mnohem lépe jim bude v chladnější místnosti (sklep či spíž), ideální teplota pro jejich uchování je v rozmezí 5–15 °C.

Do dveří lednice vejce nepatří Canva

Ke změnám teplot ovšem nedochází pouze během cesty z obchodu domů. Dveře ledničky otevíráme několikrát za den, a tak se v tomto místě často míchá chladný vzduch s teplým. Potraviny blízko dveří těmito změnami trpí nejvíce – a patří mezi ně i vajíčka, na která výrobci lednic udělali chybně speciální přihrádky.

Vajíčka vydrží déle, pokud je dáte co nejvíce dozadu lednice, kam se nedostane teplý vzduch při jejím otevření a teplota je relativně stabilní. Zároveň je dobré nedávat je blízko aromatických potravin, protože jejich pórovitá skořápka pachy snadno absorbuje.

Myslíte si, že vajíčkům bude nejlépe v kartonovém obalu, ve kterém je koupíte? Opak je pravdou – tyto prodejní obaly bývají často velmi znečištěné a plné nezdravých mikroorganismů. Proto je při příchodu domů raději co nejdříve zlikvidujte a vajíčka uložte do speciálních boxů.

  • Praktické krabičky na vajíčka najdete například na e-shopu Orion za 59 Kč (na 10 ks vajec).
  • Tescoma nabízí zdravou dózu na vejce, opatřenou datumovkou a řešenou velmi hygienicky, za 309 Kč.
  • A na e-shopu 4home.cz můžete najít box na vejce Altom, kam se jich vejde 12 kusů, vhodný i k přenášení – za 39 Kč.

Do dveří lednice vejce nepatří Canva

Pro skladování ve sklípku nebo jiné chladné místnosti skvěle poslouží i drátěný nebo ratanový košík na vejce. Na Bonami najdete drátěný košík na vajíčka Kitchen Craft Living Nostalgia za 379 Kč. Bílý drátěný košík Clay je k dispozici i v e-shopu Elarte.cz za 495 Kč. A krásně řešený proutěný, kde budou vajíčka jako v peřince, najdete například na Gastrozone.cz za 485 Kč.

Jak dlouho vajíčka vydrží?

Dělat si zásoby vajíček se příliš nevyplácí. Jejich trvanlivost totiž činí cca 28 dní po snesení, přičemž za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší více než 9 dní po snášce. Vajíčka starší 9 dnů je lepší nekonzumovat syrová a používat je pouze k vaření a pečení.

Do dveří lednice vejce nepatří

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

  1. Třída EXTRA A: čerstvá vejce s minimální trvanlivostí 9 dní. Na obalu najdete datum snášky a k němu si přičtěte 9 dnů, abyste získali dobu jejich použitelnosti.
  2. Třída A: tato vejce vydrží 28 dní po snesení, což si také spočítáte z údajů na obalu, není-li zde přímo uvedena trvanlivost.
Budete mít zájem:  Rakovina slinivky – příznaky, příčiny a léčba

Jestliže kupujete vajíčka na farmářských trzích či přímo od majitele slepic, vždy si vyžádejte datum jejich snášky a spotřebujte je do 9 dnů od něj.

Tip: Pokud máte podezření, že vajíčko není čerstvé, ponořte ho do sklenice s vodou. Zůstane-li na dně, je ještě v pořádku, bude-li plavat, může být zkažené. Můžete jej také vyklepnout do skleničky a přičichnout si – zápach je spolehlivým identifikátorem zkaženosti.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Organizace v lednici: kam dát zeleninu, maso nebo vejce?

Teplota uvnitř lednice není všude stejná, mění se od spodního šuplíku až po horní police. Vyplatí se vědět, kde je v lednici nejchladněji, které místo je vhodné k uložení salátu, kam správně v ledničce patří vejce nebo kde se bude nejlépe dařit čerstvému masu. Vše podrobně vysvětlíme v dnešním článku.

Schválně, kontrolovali jste někdy, na kolik stupňů máte nastavenou ledničku? Optimální teplota v lednici by se měla pohybovat v rozmezí 0-5 °C, ale většina z nás má nastaveno až o několik stupňů více, než zní doporučení.

TIP: Zkuste si vzít do ruky teploměr a změřit teplotu lednice v horní části. Pokud teplota přesahuje 8 °C, vystavujete se nebezpečí, že se v uskladněných potravinách začnou množit bakterie a plísně.

Častým důvodem je nevědomost, spousta z nás ledničku nastaví na střední stupeň a s konkrétními čísly si hlavu neláme. Další si nepřejí mít potraviny příliš studené, když je z chladničky vytáhnou – už se těší, až si na rohlík dají šunku a nechtějí, aby jim příliš trnuly zuby.

Roli hraje také cena za elektřinu: každý stupeň, o který teplotu uvnitř lednice stáhneme, se projeví ve vyúčtování za elektřinu, a to i když máte spotřebič v energetické třídě A++.

Zóny v lednici

Proto je vhodné naučit se ukládat do lednice potraviny podle určitých pravidel. Mezi nejdůležitější z nich patří respektování zón v lednici: rozdíl mezi dolní a horní částí ledničky může být až 4 °C, proto se dolní šuplík hodí pro skladování jiného druhu potravin než horní police.

Do dveří lednice vejce nepatří

Zóny v lednici pro uložení různých typů potravin, zdroj: AEG

Pojďme se na uspořádání lednice podívat a říct si, kam patří čerstvá zelenina, kde nejlépe uložit vajíčka, jaká zóna je vhodná pro jogurty a sýry.

Spodní šuplík

Spodní šuplík je místo, kde je v lednici nejchladněji, a tedy ideální pro skladování potravin nejnáchylnějších ke zkažení.

Do dolních šuplíků se ukládá čerstvé ovoce a zelenina, třeba salát nebo jahody. Pro skladování zeleniny je v dolním šuplíku nejenom optimální teplota, ale také vlhkost, která se postará, aby ovoce a zelenina nevysychaly.

Pokud jsou v dolní části ledničky šuplíky dva, pak do druhého šuplíku odspoda se ukládá maso nebo ryby.

Prostřední část v ledničce

Střední patra slouží k uložení hotových uvařených jídel, uzenin a měkkých salámů. Patří sem také jogurty a mléčné výrobky.

Střed lednice máme ihned na očích, když ji otevřeme. Ukládejte sem nejpoužívanější potraviny, abyste v útrobách nemuseli dlouho hledat a neměli dveře otevřené zbytečně dlouho – šetříte tak energii, kterou kompresor musí věnovat tomu, aby uvnitř lednice navrátil teplotu na nastavenou úroveň.

Horní police v lednici

V horních policích lednice je nejtepleji. Dobře se tu bude dařit třeba máslu (pokud jej nedáváte do dveří od lednice), otevřeným konzervám určeným k rychlé spotřebě, trvanlivým sýrům.

Horní police jsou také místem, kde v lednici skladovat vejce, a to v případě, že lednička není vybavená speciálním místem pro vajíčka. V tom případě doporučujeme vajíčka vyndat z papírového obalu, který může obsahovat škodlivé mikroorganismy, a pořídit si do chladničky plastový stojánek, kam jednotlivá vejce uložíte.

Dveře od lednice

Ve dveřích chladničky jsou obvykle přestavitelné plastové boxy, které rozmístíte podle potřeby a uděláte si tak prostor například na nápoje, kečupy, dresinky, marmelády, otevřené lahve s alkoholem.

V prostřední části dveří od lednice uložte máslo a margarín. Malý box nahoře, bezpečně vysoko z dosahu dětí, poslouží jako úložiště léků, které je třeba udržovat v chladu.

Které potraviny do lednice nepatří?

Víte, že spoustu potravin do lednice ukládáme zbytečně? Mnohem líp by jim bylo v suché, dobře větrané špajzce nebo potravinové skříňce v kuchyni.

Je to například zelenina s vyšším obsahem vody: rajčata, okurky, lilky. Exotické ovoce jako banány, pomeranče, ananas. Také bramborám bude lépe ve sklepě než v chladu lednice. To samé platí o česneku a cibuli – vlhkost v lednici jim v žádném případě neprospívá, postupně ztratí svoji chuť a získají na moučnatosti.

Do ledničky nepatří ani pečivo, které zde okorá, navlhne a začne plesnivět.

Chytré lednice od AEG

Přemýšlíte, jakou značku lednice zvolit, aby se do ní vešly všechny zásoby jídla pro celou rodinu? K oblíbeným patří lednice AEG. Jsou vybavené mnoha šikovnými funkcemi, které zaručí perfektní čerstvost uložených potravin.

Z chytrých funkcí jmenujme například beznámrazovou technologii TwinTech® NoFrost, která efektně zabrání vzniku námrazy uvnitř lednice.

MultiAir Flow nezávislá cirkulace vzduchu zajišťuje extra stabilní, rovnoměrné teplotní podmínky v chladničce, chrání potraviny před náhlými změnami teplot nebo vlhkosti.

Díky tomu si potraviny zachovají mnohem déle čerstvou chuť a vzhled.

TIP: Přehled vestavných i volně stojících lednic najdete na webu AEG.

Potraviny ukládejte do lednice tak, aby kolem nich mohl cirkulovat vzduch. Žádné mačkání na sebe nebo přeplněná lednice, chladný vzduch se musí dostat k uloženému jídlu ze všech stran. Dbejte také na to, aby se potraviny nedotýkaly zadní části ledničky, předejdete tím vzniku námrazy.

Jak správně skladovat vejce, aby se udržela co nejdéle čerstvá. Vyvarujte se častých chyb, které je mohou rychle zkazit

Do dveří lednice vejce nepatří

Většina z nás
skladuje vajíčka ve dveřích lednice. Je to opravdu nejvhodnější místo pro
jejich skladování? Podívejme se na to, jak je správně skladovat.

Kvůli
špatnému skladování nám některé potraviny vydrží čerstvé kratší dobu. Uskladnění
vajíček ve dveřích lednice jim ve skutečnosti škodí. Podívejme se, jak je skladovat
opravdu správně.

Jak skladovat
vejce

Vejce špatně
snáší změny teplot. Pokud v obchodě
ležela v chladicím boxu, uchovávejte
je i doma v lednici.

Dbejte na to,
aby se při převozu příliš nezahřála,
jinak se orosí a začnou plesnivět. Pokud koupíte nechlazená vajíčka, třeba na farmářských trzích, do lednice je dávat
nemusíte.

Lepší je skladování v chladnější místnosti ve sklepě nebo spíži při
teplotě 5 až 15 °C.

Zamezte změnám
teplot

Ke změnám
teplot, které vajíčkům neprospívají, kromě cesty z obchodu domů patří i časté otevírání dveří lednice. I když
zde na ně vytvořili výrobci lednic speciální přihrádky, vejce sem nepatří.

Vajíčka
vydrží déle, pokud je dáte do zadní
části
lednice, kde je při otevření dvířek a teplota relativně stabilní.

Nedávejte vejce blízko aromatických potravin, protože jejich pach pórovitá skořápka snadno absorbuje.

Jak dlouho
vajíčka vydrží

Trvanlivost vajec
je asi 28 dní po snesení. Čerstvá vejce jsou 9 dní po snášce. Starší vejce nekonzumujte syrová a tepelně je upravujte.

Pokud nevíte, zda
je vejce čerstvé, ponořte jej do sklenice s vodou. Pokud zůstane na dně, je to v pořádku, pokud bude plavat,
už je zkažené.

Můžete ho také vyklepnout do skleničky a přičichnout. Zápach vás na jeho zkažení spolehlivě
upozorní.

Dělení vajec
podle jakosti

  • Třída EXTRA A – čerstvá vejce s minimální trvanlivostí 9 dní. Na obalu je uvedeno datum snášky. Přičtěte 9 dnů a získáte dobu použitelnosti.
  • Třída A – vejce vydrží 28 dní po snesení, což spočítáte z data uvedeného na obalu. Trvanlivost není na obalu přímo uvedena.

V čem vejce
skladovat

Nenechávejte vejce v kartonovém obalu, ve kterém je zakoupíte. Obaly bývají často plné nezdravých mikroorganismů. Vajíčka uložte do speciálních boxů. Kromě plastových obalů můžete použít drátěné nebo ratanové košíky na vejce.

Budete mít zájem:  Praktický Lékař Pro Dospělé Prosek?

Foto: Freepik

Jak správně skladovat vajíčka? Postavte je na špičku! | Žena.cz

Co bylo dříve? Vejce nebo slepice? Odpovědi budeme hledat jindy, dnes půjde hlavně o vajíčka a jejich správné skladování. Je velmi důležité si ohlídat teplotu, místo uložení a hlavně datum spotřeby.

Víte, jak dlouho můžete mít vajíčka v ledničce? Projdeme si všechny důležité informace, které se týkají jejich skladování.

Datum spotřeby vypátráte

Už v obchodě si všímejte označení. Vás bude zajímat nejen velikost, ale i jakostní třída, která se rozděluje na EXTRA A a třídu A. Přesně takto výrobce uvádí, jak moc jsou čerstvá.

Třída EXTRA A:

Minimální doba trvanlivosti je 9 dní od snesení. Na obalu najdete datum snášky a minimální použitelnost, tedy plus 9.

Třída A:

Minimální doba trvanlivosti je nejvíce 28 dní po tom, co jej snese slepice. I tento údaj se dozvíte z označení na obalu.

Doporučujeme: Co je lepší? Celé vejce nebo jen bílek

A protože dost často necháváme v lednici i uvařená vejce, podíváme se, do kdy jsou ještě poživatelná. Jsou-li v teplotě 5-10 °C, s klidným svědomím zde mohou zůstat i 10 dní.

Pozn.: Uvědomte si, že skořápka je částečně prostupná. Když necháte vajíčko vedle plesnivé zeleniny, snadno se kontaminuje a měli byste ho raději vyhodit.

Správná teplota

Tato potravina nejhůře snáší změny teplot. Už cestou domů v autě se ohřeje. V tu chvíli se obal orosí a vznikne ideální místo pro tvorbu plísní.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Proto vejce vyndávejte nejdříve hodinu před samotným použitím, jinak se budou rychle kazit. Ideální teplota je kolem 8 °C, ale výrobci uvádí, že se jim nic nestane, i když je budete skladovat ve sklípku, kde je třeba udržet teplotu max. na 18 °C.

V žádném případě skořápku před uložením neomývejte, narušili byste její přirozenou ochrannou vrstvu.

Velmi často výrobci lednic dělají držáky na vejce ve dvířkách, ale to je chyba. Měla by být v té nejchladnější části (co nejvíce vzadu) a dveře jsou přesně pravým opakem. Zajistěte, aby kolem nich proudil vzduch a byla uložená špičkou dolů. Na tupé straně skořápky se nachází póry, kterými se dovnitř snadněji dostává kyslík.

Náš tip: 9 potravin, které nepatří do lednice. Rajčata i česnek

Pokud si troufnete mít vejce v lednici déle než 10 dní, určitě je občas převraťte, aby se žloutek nedotýkal skořápky, kde je větší možnost nákazy.

Co byste měli ještě vědět?

  • Nejste-li si jistí, zda jsou čerstvá, zkuste je ponořit do vody. Pokud vyplavou nahoru, jsou staršího data. Před použitím je raději rozklepněte do samostatné nádoby a přičichněte, zda nezapáchají. Neznamená to, že všechna, co vyplavou, vyhodíte, jen pamatujte, že starší kusy by se měly dobře tepelně opracovat.
  • Neukládejte je v blízkosti aromatických surovin, jinak se pach dostane do skořápky.
  • Papírové krabice jsou prodyšné, ale pozor, také snadno přebírají vlhkost, díky které se začnou tvořit plísně.
  • Čerstvé vejce má nezkalený a průhledný bílek. Žloutek by měl držet hezky pohromadě a být tmavší žluté barvy.

Jak skladujete vajíčka vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

zdroj: slepice.info, coopclub.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Proč zakazujeme: Jak moc škodí pasivní kouření?
  • Co o vás prozradí vaše oblíbené džíny?
  • 12 fíglů pro zdravé grilování. Vepřového se nevzdávejte

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Pornografie z pomsty: Jsou to bolestné příběhy, které spojuje zrada, říká Patočková | Video: Martin Veselovský

Kazí se vám jídlo v lednici? Děláte tyhle chyby!

Foto: Odua Images, Shutterstock.com

Proč vám jídlo plesniví nebo okorává, i když ho máte v lednici? Možná proto, že do ní nepatří, nebo jste ho tam dali špatně. Jak to je správně?

Také to u vás při vybalování nákupu z tašek vypadá tak, že zboží rovnou mrsknete do lednice, ideálně tam, kde je momentálně volné místo? Právě to může být důvod, že valnou část potravin budete muset za pár dní vyhodit.

„Není jedno, kam v chladničce konkrétní potraviny uložíte. Teplota v ní se pohybuje mezi 0–5 °C, ale není v celém jejím prostoru stejná.

Právě proto musíte potraviny umístit správně, aby vydržely co nejdéle čerstvé,“ uvádí doktor Vladimír Ostrý ze Státního zdravotního ústavu.

I uložené v chladničce se mohou potraviny kazit. Nebo je můžete navzájem kontaminovat a přivodit si tak střevní potíže. Právě proto je dobré dodržovat tyto zásady:

  • Syrové maso zabalte nebo dejte do misky, aby šťáva z něj nezašpinila police a nekontaminovala ostatní potraviny.
  • Do chladničky nedávejte horké pokrmy, nejdřív je prudce ochlaďte ve studené vodě.
  • Rychle se kazící potraviny, které byly déle než 4 hodiny při teplotě nad 25 °C, už do lednice nedávejte – budou se kazit dál. Rychle a dobře je tepelně opracujte a zkonzumujte.
  • Chladničku nepřeplňujte, aby v ní mohl proudit vzduch, ale nenechávejte ji ani prázdnou, pak se v ní vzduch kumuluje a při otevření dveří „uteče“ ven.
  • Lednici pravidelně myjte a dezinfikujte podle návodu od výrobce.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pravidelné mytí lednice je důležité, ale měli byste si přečíst doporučení výrobce, jak ho správně provádět

Proč z lednice občas vyndáte divně chutnající potravinu? Možná proto, že jí chlad nesvědčí a vůbec jste ji tam neměli dávat. „Chladnička zpomaluje biologické procesy v potravinách, proto vlastně vznikla. Ale tím utlumuje i jejich chuť a vůni.

I proto radím před konzumací potraviny alespoň 30 minut předem z chladničky vyndat. Zlepšíte tím jejich chuť, a jestli je budete jíst syrové, pak to bude lepší i pro trávení,“ doporučuje Josef Pizúr z firmy Fresh bedýnky.

Nedávejte tam tyhle potraviny:

  • Citrusy – v chladu rychle vysychají, ztrácejí chuť, vůni i vitaminy. Pokud je tam dát chcete, pak ve vakuu nebo dobře zabalené v potravinářské fólii.
  • Rajčata – chlad zastaví jejich dozrávání a poruší strukturu, takže ve výsledku budou chutnat mdle. Navíc budou i rozměklá a moučnatá.
  • Cibule a česnek – zima a vlhkost způsobí rychlejší plesnivění, dejte je na tmavé a suché místo, kde je lehce chladněji, ale ne do lednice.
  • Brambory – do chladničky nepatří proto, že se v nich v zimě rozkládá škrob a mění se tak nejen jejich konzistence, ale docela zásadně i chuť.
  • Med – stejně jako příliš vysoké teploty, ničí v medu výživné cenné látky i chlad, navíc v lednici daleko rychleji cukernatí. Medu svědčí pokojová teplota.
  • Olivový olej – ten v lednici vyloženě trpí, stejně jako většina rostlinných olejů. Chladem tuhne, zakaluje se a velmi rychle ztrácí chuť. Je sice dál použitelný, ale už to rozhodně není ono.
  • Pečivo – v chladu rychle vysychá. Lepší je pro něj prodyšný obal a pokojová teplota.

Foto: Ksu_m, Shutterstock.com

Ukládat brambory a cibuli do ledničky je chyba

Při rozmisťování potravin respektujte, že teplý vzduch stoupá a chladný klesá, takže dolů patří potraviny choulostivější, nahoru ty odolnější.

Většina chladniček je vybavena šuplíkem na ovoce a zeleninu v tzv. „nulové zóně“ na dně lednice – před vložením zeleninu a ovoce nemyjte, to udělejte až před konzumací.

Na nejnižší poličku, většinou nad šuplíky se zeleninou, patří maso, ryby, uzeniny, vždy zabalené, aby neosychaly a případně se navzájem nekontaminovaly.

Nad maso patří mléčné výrobky – sýry, jogurty, tvaroh. Lze je uchovávat společně s uzeninami a tepelně opracovaným masem, dobře zabalené.

Nad mléčné výrobky dejte hotová jídla a načaté marmelády a omáčky.

Do dveří lednice patří nápoje, otevřené mléko, dochucovadla a víno, do malých poliček pak máslo. Ačkoli se o tom vedou polemiky, najdete zde i přihrádky na vajíčka – a většina z vás tam tedy vejce dá, i když jim lépe svědčí místo uprostřed lednice, kde je i přes otvírání dveří teplota stabilnější.

Ukládáte potraviny v lednici správně?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector