Dieta, detoxikace a stravování podle Antonie Mačingové

Filozofie přístupu ke stravování představuje začátek a proces transformace v člověka plného zdraví, vnitřní i vnější krásy, jedinec si musí uvědomit, že každé přijaté sousto rozhoduje o našem budoucím zdraví, pocitech, vzhledu.

Stejně tak naše současné zdraví, pocity a vzhled jsou následkem předcházejícího způsobu stravování a přístupu k sobě samému.

Říká se, že láska léčí a uzdravuje, dělejme tedy všechno s největší láskou, jakou momentálně můžeme dát sobě a okolí, a i z našeho jídla se stane ten nejúžasnější lék.

Antonie Mačingová vypracovala čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře a hlavně – vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus, a ubývají kila.

Toto stravování má i diagnostické účinky. Pokud se objeví problémy s určitým orgánem, je dobré se zamyslet, kde hledat kořeny tohoto problému.

Nejdůležitější věcí je, že pokud se nezmění vstup, nezmění se ani výstup, to znamená, že se nedají očekávat pozitivní změny, když se nezmění způsob stravování a životosprávy natrvalo.

28denní detoxikační plán není dieta. Při očistě je nutná vytrvalost, odhodlání, disciplína a radost ze změny stravování. Důležitý je i pitný režim, který vyžaduje vypít denně 3,5–4 litry vody, a to následujícím způsobem: 3 x 3 dcl teplejší převařené vody. Zbývající doporučené množství tekutin se může doplnit obyčejnou, studenou vodou.

  • Při detoxikaci se očišťuje krev, játra, ledviny a celý močový systém, střeva, lymfatický systém, kůže, dýchací cesty.
  • výběr z naší tvorby

Dieta, detoxikace a stravování podle Antonie MačingovéDieta, detoxikace a stravování podle Antonie Mačingové

28denní detoxikační plán není dieta. Dieta je o krátkodobé změně stravování, kdy chceme šetřit některý vnitřní orgán, aby se zregeneroval. Detoxikace není jen o 28 dnech, je možné ji opakovat dvakrát i třikrát po sobě. Po ukončení detoxikace je nutné pokračovat v nastoupené cestě dál. Pokud dojde k návratu ke starým stravovacím návykům, vrátí se také staré problémy.

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev.

Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů.

Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené.

Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené.

V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
  • 7. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.

Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.

Příklad receptů z prvního týdne detoxikace

Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Mrkev se nastrouhá na jemném struhadle, jablka na hrubém struhadle, přidají se mleté vlašské ořechy a smícháme v poměru 1 : 1 : 1. To je stejně velké objemové množství mrkve, jablek a ořechů. Není to o vážení potravin! Přidá se hrst hrozinek, med podle chuti, po medu ani ořechách nepřiberete, a špetka skořice.

Tato snídaně je zdrojem okamžité energie a organismus tyto potraviny vstřebá bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Takto připravená snídaně obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík. Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům.

Brokolice s česnekem se strouhaným nízkotučným sýrem nebo vejcem. Brokolici uvaříme do křupava, poté scedíme.

Do hrnce nalijeme olivový olej, osolíme a přidáme na kousky nakrájený česnek, asi 3 stroužky, a osmažíme do zlatova. Poprášíme mletým rozmarýnem a odstavíme. Přidáme vařenou brokolici a promícháme.

Posypeme nízkotučným tvrdým sýrem nebo přidáme na kostičky nakrájené uvařené vajíčko na tvrdo.

Brokolice obsahuje vitamín C, E, B1, B2. Je bohatá na beta-karoten, kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor a síru. Dvě až tři porce 350 g – 400 g týdně ke konzumaci postačí. Protože větší množství brokolice může zpomalit vstřebávání jódu.

Jídelníček při detoxikaci na 2. týden

  • 8. den – Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den – Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den – Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den – Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den – Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den – Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den – Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Příklad receptů z druhého týdne detoxikace

Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem nebo vařeným vejcem.

Orestujeme cibuli na osoleném olivovém oleji, přidáme očištěnou a na tenké kroužky nakrájenou mrkev, chvíli osmažíme a přidáme mletý pepř, půl čajové lžičky mletého rozmarýnu, kmín nebo koriandr.

Promícháme a přilijeme dvě až tři polévkové lžíce sójové omáčky. Za stálého míchání minutu restujeme a poté přilijeme 2 dcl vody. Pod pokličkou dusíme 15 minut, dokud se neodpaří voda a na mrkvi nezůstane jen jemný povlak.

Mrkev čistí žaludek a střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku střev, zvyšuje produkci krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol, chrání zrak a zubní sklovinu. Je vynikajícím zdrojem energie při stavech vyčerpanosti. Obsahuje vitamíny A, C, B, beta-karoten, železo, měď, vápník, sodík a draslík.

Kuře s celerem. Kousky kuřete marinujeme přes noc v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari koření. Maso před použitím umeleme i se čtvrtkou celeru, přidáme žloutek, sůl, pepř, mletý kmín. Vypracujeme směs a vytvoříme karbanátky, které opečeme na oleji, v němž jsme maso marinovali. Jako přílohu přidáme zeleninový salát.

Kurkuma je koření, které čistí krev a pomáhá vylučovat nahromaděné plyny. Lidé s onemocněním jater by si toto koření měli přidávat do jídel častěji.

Jídelníček při detoxikaci na 3. týden

  • 15. den – Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka. Večeře: mozzarella, rajčata nebo okurky.
  • 16. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: míchané vaječné bílky a brynza.
  • 17. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 18. den – Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
  • 19. den – Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
  • 20. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
  • 21. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka.

Příklad z třetího týdne detoxikace

Vaječné bílky s brynzou. Na teflonové pánvi, bez tuku, usmažíme bílky ze čtyř vajíček, poté přimícháme 150 gramů brynzy.

Brynza má vysoký podíl vápníku, mléčné bakterie, které hrají důležitou roli při regulaci imunitního systému a tím i prevenci alergických reakcí. Brynza má vynikající výsledky při snižování vysokého cholesterolu.

Zeleninová polévka. Jedna mrkev, petržel, čtvrtka kedlubny a čtvrtka celeru se najemno nastrouhá. Na olivovém oleji podusíme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev, osmažíme a přidáme petržel, kedluben a celer.

Osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme vodou a povaříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně a přidáme nasekanou petržel.

Tato polévka je sytá, chutná a je elixírem zdraví a vitality.

Jídelníček při detoxikaci na 4. týden

  • 22. den – Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
  • 23. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa, obalená v mletých vlašských ořechách.
  • 24. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
  • 25. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
  • 26. den – Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
  • 27. den – Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
  • 28. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák. Večeře: míchané vařené bílky a brynza.
Budete mít zájem:  Přírodní Léčba Panické Poruchy?

Příklad z třetího týdne detoxikace

Celerové hranolky a filety z mořské tresky. 200 g celeru očistíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme a orestujeme na rostlinném oleji. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, které osolíme, ne tresku, a vložíme filety ryby, po obou stranách je orestujeme.

Celer je bohatý na vitamíny a minerály, je to silný antioxidant. Mořská treska obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jód.

Vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem. 100 gramů spařených jáhel povaříme ve vroucí vodě 15 minut, scedíme a opláchneme studenou vodou. Přidáme 100 gramů mletých vlašských ořechů, dle chuti med a sušené švestky, které můžeme rozkrájet na menší kousky.

Jáhly jsou chutnou a na živiny bohatou obilovinou, mají vyvážený obsah bílkovin, tuků a sacharidů. Pomáhají spalovat tuk.

výběr z naší tvorby

Dieta, detoxikace a stravování podle Antonie MačingovéDieta, detoxikace a stravování podle Antonie Mačingové

Vyzkoušejte detoxikační kúru podle Mačingové!

Mgr. Antónia Mačingová je autorkou detoxikační kúry podle Mačingové i autorkou bestsellerů „Zhubněte jednou pro vždy“ a „Najezte se do štíhlosti“. K zájmu o zdravý životní styl ji přivedly její zdravotní problémy i zdravotní problémy členů její rodiny. Zkušenosti jí poučily, že pro úspěšné hubnutí je třeba nejprve detoxikovat tělo.

Princip detoxikační kúry podle Mačingové

Detoxikační kúra podle Mačingové je 28denní pevně stanovený jídelníček, přesně rozvržený na každý den. Hlavní součástí jídelníčku jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem, vysokým obsahem vlákniny, vitamínů i minerálních látek. Jídla jsou sice pevně rozvržena do tří denních porcí, tedy snídaně, oběd a večeře, velikosti porcí však nejsou nijak přesně určeny.

Na první pohled se může zdát, že hrozí riziko přejídání se, avšak pořadí jídel a skladba stravy je sestavena takovým způsobem, že prakticky není možné se přejíst, i kdybyste chtěli. Pokud se rozhodnete vyzkoušet tuto detoxikační kúru, po dobu 28 dní bude hlavní součástí vašeho jídelníčku zelenina. Už jste se někdy přejedli zeleninou?

Detoxikační kúra podle Mačingové neznamená jíst 28 dní pouze zeleninu, to byste si poškodili zdraví. Součástí jídelníčku této detoxikační kúry je také libové maso, ryby, ovoce, ořechy, jogurt, některé obiloviny, jako je pohanka, jáhly a další potraviny, patřící ke zdravé stravě.

Další zásadou, stejně důležitou, jako je dodržování pevně stanoveného jídelníčku, je denně vypít 3 až 4 litry převařené vody. Pokud se rozhodnete vyzkoušet tuto detoxikační kúru, můžete si dopřát také neslazené čaje. Na alkohol, slazené nápoje, kávu a další kofeinové nápoje zapomeňte. Tyto nápoje jsou při detoxikační kúře podle Mačingové zakázány. Ničily by její účinky.

Proč se tato kúra drží 28 dní? Podle autorky této detoxikační kúry Mgr. Antónie Mačingové je 28 dní doba, kdy probíhá proces revitalizace, obnovy kolagenu v buňce a očista střev. Očista střev je při detoxikaci klíčová.

Tato detoxikační kúra není redukční dietou, přestože jí mnozí lidé takto používají. Je detoxikační kúrou, jejímž cílem je očista těla, nastartování hubnutí a získání zdravých stravovacích návyků. Získání zdravých stravovacích návyků je nezbytné nejen pro hubnutí, ale i pro dlouhodobé udržení výsledné tělesné hmotnosti.

Dieta, detoxikace a stravování podle Antonie Mačingové

Jak probíhá detoxikační kúry podle Mačingové?

První týden detoxikační kúry je startovací, je zaměřen na doplnění vlákniny, vody a živin do organismu. V tomto týdnu dominují červená řepa, mrkev, fazolové lusky, brokolice, cuketa. Tato zelenina má za úkol pročistit střeva.

Červená řepa i mrkev mají významné místo v detoxikaci. Červená řepa dodá tělu rostlinné bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamín C, kyselinu listrovou, jablečnou, vinnou, draslík, fosfor, hořčík, jód, kobalt, křemík, mangan, měď, selen, vápník, zinek a železo. Vysoký obsah selenu jí řadí mezi potraviny s vysokým obsahem antioxidačních látek.

Dalším významným antioxidantem je brokolice. Najdeme v ní vitamíny B1, B2, C a E, kyselinu listovou a železo. Mrkev je bohatým zdrojem betakarotenu, provitamínu A. Obsahuje také vitamín C, některé vitamíny skupiny B, železo, vápník, draslík.

cuketě najdeme bílkoviny rostlinného původu, vitamíny A, B1, B2, sacharidy, vlákninu, zinek, vápník, hořčík, fosfor, mangan, draslík a měď. Význam fazolových lusků spočívá zejména ve vysokém obsahu vlákniny a schopnosti snižovat hladinu glukózy v krvi.

V prvním týdnu se kromě výše uvedené zeleniny konzumují také jablka. Jídelníček je doplněn menším množstvím ořechů, rozinek a trochou medu. Snídaně – strouhaná mrkev s jablkem, ořechy a medem je lehká, chutná a dodá tělu energii.

V druhém týdnu se jídelníček stává pestřejším, přidávají se bílkoviny, sacharidy i tuky. Přibývají nejen další druhy zeleniny, jako celer, česnek či kedlubna. Na jídelníčku se objevují bílé jogurty, kysané zelí, kiwi, banány, vejce, bezvaječné těstoviny, hrách a ke konci týdne dokonce i kuřecí maso.

V tomto týdnu je třeba střevům dodat zdraví prospěšné bakterie. Jejich zdroji je jogurt a kysané zelí. Banány jsou bohatým zdrojem složitých sacharidů, vitamínů i minerálů. Kiwi patří díky vysokému obsahu vitamínu C mezi potraviny se silnými antioxidačními účinky.

Třetí týden má za cíl odstranit nezdravé stravovací návyky. V tomto týdnu si Vaše tělo zvyklo na menší porce, což spolu s detoxikačními účinky způsobuje úbytek v centimetrech a konfekčních velikostech. Jídelníček je obohacen o jáhly, pohanku, tresku, tuňáka, kakao, sušené švestky, okurku, nízkotučný sýr, krůtí maso, grahamový či sójový rohlík.

Pokud jste vydrželi držet detoxikační kúru podle Mačingové až do čtvrtého týdne, měli byste vidět plody své snahy v podobě zvýšené fyzické i psychické kondice. Čtvrtý týden nepřináší do jídelníčku nic nového, je pouze opakováním známých receptů.

Dieta, detoxikace a stravování podle Antonie Mačingové

Je detoxikační kúra podle Mačingové účinná?

Tato detoxikační kúra pročistí vaše tělo a pomůže vám nastartovat hubnutí. Navíc vás vede ke změně stravovacích návyků, k orientaci na zdravý způsob stravování. Očista těla podle této kúry vám přinese mnoho zdravotních benefitů.

Zbaví vás únavy, upraví hladinu glukózy i cholesterolu v krvi a také krevní tlak. Vaše tělo přestane zadržovat vodu, zlepší se také kvalita vaší pokožky, vlasů i nehtů. Další výhodou je, že při této kúře nehladovíte.

Nevýhodou je přesné určení nejen potravin, ale i konkrétních jídel. Tato jídla nemusí každému chutnat a ne každý vydrží stravovat se přesně podle rozpisu této detoxikační kúry celých 28 dní.

To představuje časovou náročnost i další problémy. Nemůžete jít například na akce, kde se jí a pije.

Mohli byste tam totiž pít pouze neslazený čaj a s velkou pravděpodobností byste se tam dobře necítili.

Tato detoxikační kúra není ani pro alergiky na některé potraviny v jídelníčku, ani pro lidi, kteří nemohou jíst některé potraviny ze zdravotních důvodů. Pokud vám dělá problém sníst větší množství zeleniny, či máte potřebu jíst větší porce jídla, zejména energeticky vydatného, u této detoxikační kúry nevydržíte 28 dní.

I když v některých dnech není v jídelníčku dostatek bílkovin, tuků i složitých sacharidů, tato detoxikační kúra vám nepoškodí zdraví. Zaručuje to pestrost stravy, jednotvárná strava je pouze v prvním týdnu.

Lidé, kteří drží detoxikační kúru podle Mačingové pouze s cílem zbavit se nadbytku kil, mohou být zklamáni. Detoxikační kúra podle Mačingové je totiž jednou z účinných detoxikačních kúr, nikoli redukční dieta.

Jejím cílem je pročistit si tělo a uvědomit si své nesprávné stravovací návyky, změnit je. Tento cíl vám nejen nastartuje úspěšné hubnutí, ale pomůže vám také udržet si výslednou tělesnou hmotnost.

Mačingová dieta, jídelníček, recepty

  • Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  • Oběd: vařená brokolice s česnekem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
  • Večeře: salát z červené řepy s vejcem a strouhaným sýrem

2. den

  1. Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  2. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem
  3. Večeře: salát z červené řepy, vařené vejce

3. den

  • Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  • Oběd: salát z červené řepy se strouhaným sýrem
  • Večeře: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

4. den

  1. Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  2. Oběd: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem
  3. Večeře: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou

5. den

  • Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  • Oběd: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
  • Večeře: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

6. den

  1. Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  2. Oběd: fazolové lusky se zázvorem
  3. Večeře: vařená brokolice s česnekem, vařené vejce

7. den

  • Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  • Oběd: salát z červené řepy, vařené vejce
  • Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr

8. den

  1. Snídaně: bílý jogurt s medem, skořicí a vlašskými ořechy
  2. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
  3. Večeře: boršč

9. den

  • Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
  • Oběd: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
  • Večeře: rychlá hrachová polévka

10. den

  1. Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  2. Oběd: mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
  3. Večeře: salát z červené řepy s vejcem

11. den

  • Snídaně: bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
  • Oběd: fazolové lusky s vejcem
  • Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami

12. den

  1. Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
  2. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
  3. Večeře: rychlá hrachová polévka

13. den

  • Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  • Oběd: mrkvový perkelt se sýrem
  • Večeře: boršč

14. den

  1. Snídaně: snídaně z tohoto týdne podle chuti
  2. Oběd: kuře s celerem
  3. Večeře: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

15. den

  • Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 sójové (nebo grahamové) rohlíky, med, ořechy
  • Oběd: kuře s celerem
  • Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami

16. den

  1. Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  2. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy
  3. Večeře: mozzarella s okurkami nebo rajčaty

17. den

  • Snídaně: vařené jáhly s medem, ořechy, sušené švestky
  • Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
  • Večeře: zeleninová polévka

18. den

  1. Snídaně: bílý nízkotučný jogurt s medem a ořechy
  2. Oběd: vařená červená řepa s tuňákem a cibulí
  3. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
Budete mít zájem:  Zkuste si uběhnout maraton

19. den

  • Snídaně: pohankové vločky se sójovým mlékem, ořechy a medem, strouhané jablko
  • Oběd: hranolky z celeru, filety z mořské tresky na másle
  • Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem

20. den

  1. Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  2. Oběd: hranolky z celeru, dušená kuřecí stehna
  3. Večeře: vařená brokolice s česnekem, tuňák v konzervě

21. den

  • Snídaně: vařené jáhly s ořechy, medem a sušenými švestkami
  • Oběd: hranolky z celeru, dušená horní krůtí stehna, okurka a červená řepa
  • Večeře: hranolky z celeru, kuřecí prsa s bazalkou, červená řepa

22. den

  1. Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, med, strouhané jablko, ořechy
  2. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
  3. Večeře: kuře na celeru

23. den

  • Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  • Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
  • Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších

24. den

  1. Snídaně: vařené jáhly s medem, sušenými švestkami a ořechy
  2. Oběd: salát z červené řepy, mořská treska na másle
  3. Večeře: zeleninová polévka, prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou

25. den

  • Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
  • Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
  • Večeře: salát z červené řepy, tuňák

26. den

  1. Snídaně: bílý nízkotučný jogurt s medem a ořechy
  2. Oběd: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
  3. Večeře: vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem

27. den

  • Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 grahamové (nebo sójové) rohlíky, med, vlašské ořechy
  • Oběd: boršč
  • Večeře: hranolky z celeru, filety z mořské tresky na másle

28. den

  1. Snídaně: vařené jáhly a ořechy s medem, sušené švestky
  2. Oběd: kuře na celeru
  3. Večeře: vařená strouhaná řepa s cibulí a tuňákem[1]

Pokud se po konzultaci s lékařem rozhodnete pro detoxikační program od A.

Mačingové, tak požívejte selský rozum. Pokrmy jsou chutné a zasytí, avšak při detoxikaci se připravte na některé nevýhody, které z konzumace takto připravených jídel pramení, jako je plynatost a v prvním týdnu obtížnější vyprazdňování.

Na tyto aspekty poukazuje i sama autorka.

Jídelníček na snížení kyseliny močové by měl být pestrý a nutričně vyvážený. Vždy mějte na paměti, že byste měli omezit potraviny s vyšším obsahem purinů, které uvádíme níže, ale vše je individuální.

Problematické potraviny:

  • ovesné vločky – nemělo by se konzumovat více než 2/3 šálku nevařených vloček denně;
  • pšeničné otruby, pšeničné klíčky – nemělo by se konzumovat více než 1/4 šálku v suché formě denně;
  • houby, zelený hrášek, sušený hrášek, fazole, špenát, chřest, květák, fazole, čočka – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně;
  • červené maso (hovězí, jehněčí, vepřové, telecí), drůbež, ryby a měkkýši – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně.
  • Mezi další potraviny s vysokým obsahem purinů patří droždí, tedy i kynuté pečivo, dále čokoláda, kakao, ostré koření a hořčice.
  • Jak již bylo popsáno výše, větší množství purinů obsahují luštěniny, jako je čočka, hrách, fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak při onemocnění dnou neškodí.
  • výběr z naší tvorby

Dieta, detoxikace a stravování podle Antonie Mačingové

Jsou to především nízkotučné mléčné výrobky a ovoce včetně citrusů.

Mezi potraviny s nízkým obsahem purinů patří ovocné šťávy, rostlinné a nejlépe za studena lisované oleje, nízkotučné sýry, jogurty, mléko, vejce, zelenina (mrkev, celer, brambory, cibule, kořenová zelenina, okurky), ovoce (banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, hrušky, jahody, borůvka), tmavé pečivo, hnědá rýže, kroupy, jáhly, semena a ořechy, sójové maso, tofu, šmakoun.

Na základě výše uvedených zásad lze tedy využít i většiny receptů z knihy A. Mačingové.

Ingredience: kuřecí prsa, 1/4 celeru, žloutek, 1 lžička kurkumy, mletý kmín, sůl, pepř, olej

Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.

Prokládaná cuketa

Ingredience: 2 středně velké cukety, olivový olej, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka (opatrně!), koření

Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Brokolice se sýrem

Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl

Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.

Těstoviny s kedlubnou

Ingredience: bezvaječné těstoviny, cibule, kedlubna, olej, sůl, pepř

Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.

Jáhly na sladko

Ingredience: 100 g jáhel, 5–6 ks sušených švestek, hrst ořechů, 1–2 lžíce medu

Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.

Celerovo-kuřecí placičky

Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje

Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!).

Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků.

Jako přílohu si můžeme dát zeleninový salát podle chuti.

Těstoviny s kedlubnovým zelím

Ingredience: 150 g bezvaječných těstovin, 1 středně velká cibule, 1 středně velká kedlubna, sůl, pepř, kmín, olivový olej

Postup: Na oleji opečeme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nastrouhanou kedlubnu a můžeme přidat i pár mladých kedlubnových lístků. Osolíme, opepříme, posypeme kmínem, mírně restujeme a zalijeme 1 dl vody. Dusíme do vyvaření vody. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a smícháme s kedlubnovým zelím.

Mrkvový perkelt

Ingredience: mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín (mletý koriandr), sójová omáčka

Postup: Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, kterou jsme předem osmahli na olivovém oleji. Ochutíme pepřem, ostatním kořením a sójovou omáčkou podle chuti. Mrkvový perkelt podlijeme asi 2 dl vody a podusíme doměkka.[1]

Mrkvový salát

Ingredience: 1–2 očištěné mrkve, 1 cibule, pepř, kmín, mletý rozmarýn, sójová omáčka, olivový olej, voda

Postup: Mrkev a jablka očistíme, nastrouháme a promícháme v poměru 1:1:1 s nasekanými ořechy (nejlépe vlašskými), můžeme přidat i pár rozinek.

Fazolové lusky s česnekem

Ingredience: fazolové lusky, česnek, sůl, olivový olej

Postup: Fazolové lusky vsypeme do vroucí osolené vody a povaříme asi 10 minut. Poté je scedíme. Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme fazolové lusky a zlehka orestujeme. Fazolové lusky s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.

Celerové hranolky

Postup: Nakrájíme celer na tenké hranolky a dáme do trouby, nebo smažíme na pánvi.

Filet z mořské štiky s celerovými hranolky

Ingredience: 2 filety z mořské štiky (ale klidně i víc, pokud máme velký hlad), 1,5 lžíce másla, sůl

Ingredience na celerové hranolky: celer (i zde platí, kolik sníme, tolik celeru), sůl, rostlinný olej

Postup: Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a osolíme je (ne rybu, jen máslo, vynikne chuť ryby). Filety smažíme z obou stran dorůžova. Celer očistíme a nakrájíme hranolky, které osmažíme na rostlinném oleji také dorůžova. Podle chuti dosolíme. Hranolky jsou skvělé. Mají mírně nasládlou chuť, ale jinak ani nemáte pocit, že to nejsou hranolky z brambor.

Závitky ze pstruha lososovitého

Ingredience: 2 filety pstruha lososovitého, 1/2 pórku, 1/2 fenyklu, 3 lžíce petrželky (nať), sůl, pepř, olej na smažení, malé mrkvičky, čerstvá paprika, limetka

Postup: Na oleji osmažíme najemno nakrájenou zeleninu – pórek, fenykl a petrželku. Dusíme 15 minut (můžeme přilít vodu, je-li potřeba). Filety osolíme a opepříme. Na filety rozdělíme podušenou zeleninovou směs a zarolujeme. Závitky prudce osmahneme ze všech stran na oleji, podlijeme trochou vody, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a papriku a dusíme 15 minut.

Krůtí nebo kuřecí plátek v oříškách

Ingredience: krůtí maso (nebo kuřecí maso), 1 vajíčko, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej, 2 hrsti vlašských ořechů (mletých)

Postup: Kuřecí nebo krůtí maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran česnekem. Plátek protáhneme ušlehaným vajíčkem a obalíme v mletých oříškách. Osmažíme na oleji. Pozor, ořechy se připalují, smažení je třeba hlídat a řízek obracet.

Cuketový guláš s krůtím masem

Ingredience: 200 g krůtího masa nebo kuřecího masa, 1 středně velká cuketa, 1 rajče, 1 bílá paprika (může být i zeleninové lečo), 1 středně velká cibule, 3–4 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, sušené hříbky (nebo čerstvé hříbky, podle chuti mohou být i naložené)

Ingredience na marinádu:1/2 lžičky gulášového koření, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 špetky mletého pepře, troška soli (podle chuti)

Postup: Maso nakrájíme na kostičky a vložíme na noc do marinády. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme marinované maso, cuketu nakrájenou na kostičky, pokrájenou papriku a rajče, hříbky a česnek.

Dusíme asi 15 minut, nakonec přisypeme asi lžičku majoránky a provaříme, popřípadě dosolíme a dopepříme podle chuti. Pokud máme sušené hříbky, samozřejmě je předem namočíme nebo předvaříme. Houby nemusí být.

Krůtí rolka se žampiony, mrkví, celerem a sýrem

Ingredience: 1 plátek krůtích prsou, 2 baby karotky (nebo jedna delší), 100 g celeru, 100 g tvrdého sýra, 3 ks menších žampionů, 1 vajíčko, malá lžička másla, pepř, sůl, olivový olej

Postup: Krůtí plátek mírně naklepeme, osolíme, opepříme. Na malé lžičce másla podusíme na plátky nakrájené, osolené žampiony, které podlijeme malým množstvím vody. Když se voda téměř vyvaří, přidáme jedno celé vajíčko a necháme srazit.

Tuto směs naložíme na krůtí plátek, přidáme baby karotku, špalíček celeru a špalíček sýra, plátek stočíme do rolky, sepneme párátkem nebo jehličkami a ze všech stran opečeme na olivovém oleji, aby se maso zatáhlo.

Pak rolku vložíme do trouby a na vymazaném pekáčku, mírně podlité vodou, pečeme dorůžova. Jako přílohu dáme mrkvový perkelt.

Autor: © Mgr. Světluše VinšováFoto: © Adryan

Antónia Mačingová – dieta a jídelníček s recepty ❤️ Tukožrout.cz

Různých zaručených dietních opatření najdete v dnešní době velmi mnoho. Jednou z nich je dieta Antónie Mačingové. Základní principy diety jsou jednoduché a to samé lze říct o jídlech, jejichž recepty Vám přinášíme.

Slovenská odbornice na zdravou výživu, Antónia Mačingová, přišla s novou metodou stravy, která má pomoci odvodnit organismus.

Přebytečná voda je totiž rodištěm nejrůznějších škodlivin v těle. Její detoxikační dieta má tedy pomoci tělu odstranit škodlivé a nepotřebné látky a zároveň zhubnout přebytečná kila. Dieta Antónie Mačingové bude vysvětlena v tomto článku a přidáme i jídelníček s recepty .

Budete mít zájem:  Vředy Na Žaludku Příznaky?

28-denní kůra

Dieta je rozdělena do 4 základních etap, z nichž každá má 7 dnů. Celkem se tedy po dobu 28 dnů drží pevně stanovený jídelníček. Jíte tři jídla denně.

Pokud budete mít mezi těmito jídly hlad, je dovolená svačinka ve formě rozinek, mandlí či jiných ořechů. Pro ty, kteří chodí spát pozdě, je povolena i druhá večeře.

Co je u tohoto způsobu velmi důležité, je pitný režim. Pijte 3-4 litry neprelivé vody denně, tento objem podpoří detoxikaci organismu. 28 dní je délka, za kterou se obnoví staré buňky za nové.

Kniha Zhubněte jednou provždy

I když název knihy od Mačingové má název „Zhubněte jednou pro vždy“, nejedná se úplně o dietu se zaměřením na ztrátu přebytečných kil. Avšak detoxikace je důležitá u každé diety. V rámci tohoto stravovacího programu změníte své stravovací návyky natolik, že budete hubnout.

Hubnutí ale není prvotním cílem diety, je to takový bonus, který vás odmění za splnění zdravého stravovacího systému.

Průběh diety

Každý den začíná sklenicí teplé vody, nejlépe převařené. V prvním týdnu budete přijímat hodně vlákniny, aby došlo k pročištění střev. Teprve druhý týden si zpestříte bílkovinami a sacharidy.

Mačingová dieta – etapy

Etapa č. 1

Prvních 7 dnů je ze všeho nejnáročnější. Drží se velmi přísná dieta, jenž se skládá zejména ze zeleniny a ovoce. Hlavním cílem této fáze je co největší očista organismu. Proto se v rámci stravy doplňují pouze nejdůležitější látky.

  • Ukázka jídelníčku na 3. den
  • Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, rozinky a med
  • Oběd: salát z červené řepy a nastrouhaný nízkotučný sýr
  • Večeře: mrkvový perkelt a nastrouhaný nízkotučný sýr

Etapa č. 2

Během druhého týdne diety se do jídelníčku zařazují bílkoviny a sacharidy. Strava tedy ve dnech 8 – 14 již není tak přísná. V rámci jídelníčku je vhodné podpořit střevní mikroflóru probiotiky.

  1. Ukázka jídelníčku na 8. den
  2. Snídaně: bílý jogurt s vlašskými ořechy, skořicí a medem
  3. Oběd: bezvaječné těstoviny s kedlubnou
  4. Večeře: polévka Boršč

Etapa č. 3

Třetí týden (dny 15 – 21) je vhodné aplikovat zdravou stravu bez větších omezení. To by mělo umožnit lidskému tělu stabilizaci po očistě a také úbytku tělesné váhy.

  • Ukázka jídelníčku na 17. den
  • Snídaně: vařené jáhly s ořechy, medem a sušenými švestkami
  • Oběd: zeleninová polévka a prokládaná cuketa
  • Večeře: zeleninová polévka

Etapa č. 4

Posledních 7 dnů z 28 měsíční etapy diety podle Mačingové by mělo ukázat, jaké máte výsledky. Nejde pouze o samotný úbytek nadváhy, ale i zdravotní změny a schopnost zdravějšího stravování.

  1. Ukázka jídelníčku na 22. den
  2. Snídaně: pohankové vločky se sojovým mlékem, obohacené nastrouhaným jablkem, medem a ořechy
  3. Oběd: bezvaječné těstoviny s kedlubnou
  4. Večeře: Kuře s celerem

Recepty pro dietu podle Mačingové

Nyní uvedeme ukázkové recepty navržené Antónií Mačingovou pro tento detoxikační program.

Rychlá hrachová polévka

Na 2 porce potřebujeme:

  • 400 g mraženého hrášku,
  • ½ ks citronu,
  • 2 lžíce bazalkového pesta,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • 1 lžíce másla.

Postup:

Hrášek vaříme v osolené vodě spolu s bazalkovým pestem, solí a pepřem asi 20 minut. Přidáme máslo a necháme trochu vychladit. Rozmixujeme dohladka a konzumujeme.

Závitky ze pstruha lososovitého

Na 2 porce potřebujeme:

  • 2 filety z pstruha lososovitého,
  • ½ ks pórku,
  • ½ ks fenyklu,
  • 3 lžíce petrželky – nať,
  • sůl, pepř
  • olej na smažení,
  • malé mrkvičky,
  • čerstvou papriku,
  • limetku.

Postup:

Na oleji osmažíme najemno nakrájenou zeleninu – pórek, fenykl a petrželku. Dusíme 15 minut (můžeme přilít vodu, je-li potřeba).

Filety osolíme a opepříme. Na filety rozdělíme podušenou zeleninovou směs a zarolujeme. Prudce je osmahneme ze všech stran na oleji, podlijeme trochou vody, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a papriku a dusíme 15 minut.

Brokolice se sýrem

Na 2 porce potřebujeme:

  • 450 g brokolice,
  • 180 g eidamu (maximálně 30 % tuku v sušině),
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl podle chuti.

Postup:

Brokolici nakrájíme na malé růžičky a pět minut povaříme v osolené vodě. Po uvaření ji ihned propláchneme ve studené vodě.

Česnek nakrájíme na plátky a krátce ho smažíme na oleji. Přidáme brokolici a chvilku povaříme.

Podáváme posypané strouhaným sýrem.

Prokládaná cuketa

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 středně velké cukety,
  • olivový olej,
  • sušená bazalka,
  • tvrdý sýr,
  • česnek,
  • 1 lžíci sójové omáčky.

Postup:

Olivový olej smícháme s trochou soli, bazalkou, pepřem a sójovou omáčkou. Česnek nakrájíme na plátky a přimícháme ho do směsi, kterou následně nalijeme na spodek pekáčku. Na tuto směs rozložte na kolečka nakrájené cukety a pečte 15 minut v troubě na 200 °C.

Mrkvový perkelt

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 1-2 kusy očištěné mrkve,
  • 1 ks cibule,
  • pepř, kmín, mletý rozmarýn,
  • sójovou omáčku,
  • olivový olej,
  • vodu.

Postup:

Mrkev nakrájíme na plátky a spolu s cibulí nakrájenou na kostičky osmažíme na troše olivového oleje. Přidáme koření a sójovou omáčku. Zalijeme vodou a dusíme doměkka. Podáváme.

Výsledek stravovacího programu

Stravovací program Mačingová slibuje především detoxikaci organismu, která znamená zejména lepší zdraví, rychlejší metabolismus, krásnější pleť, snížení zavodnění (a s ním související otoky – například dolních končetin), lepší kardiovaskulární zdraví (dobrá hladina cholesterolu i cukru v krvi), zlepšení typicky ženských problémů (zmírnění menstruačních bolestí a obtíží v období klimakteria. Jako bonus je zde ztráta hmotnosti.

V čem je dieta podle Mačingové přínosná

Po všech 28 dnech pozorovali účastníci diety mnoho příznivých vlivů na lidské zdraví. Jedná se hlavně o:

  • zdravější stravovací návyky
  • zlepšení krevního tlaku
  • snížení hladiny zlého cholesterolu
  • zlepšení stavu kůže, vlasů a nehtů
  • lepší funkce slinivky, jater a štítné žlázy
  • zlepšení metabolismu a tedy efektivnější hubnutí
  • úbytek otoků a bolestí dolních končetin
  • úprava hladiny cukru v krvi

Mačingová dieta a hubnutí

Většina zájemců o hubnutí zaznamenala po uplynutí 28 dnů, ve kterých drželi dietu podle Mačingové, úbytek tělesné váhy. To není nic překvapivého, neboť jídelníček Mačingové není příliš kalorický, pokud se dodržují rozumné porce jednotlivých jídel. V tomto směru tedy může být tato dieta při snižování nadváhy přínosem.

Problémem ovšem je riziko jojo efektu. To může vzniknout v okamžiku, když se dotyčný jedinec vrátí k původním stravovacím návykům. Zrovna tak může hrozit jako důsledek výraznějších dietních omezení, ke kterým dochází hlavně během prvních 7 dnů.

Jak dietu podle Mačingové ještě podpořit?

Odpověď je velmi jednoduchá. Pohybem! Pravidelná pohybová aktivita zvyšuje kondici a spotřebu kalorií. Pro zdravé hubnutí je potřeba, aby byl denní výdej energie vyšší, než její příjem prostřednictvím jídla a nápojů. Cvičení navíc podporuje růst svalů. Ty spotřebovávají energii i v situaci, když se člověk nehýbe.

Vhodnou aktivitu zvolte podle toho, co vás baví. Můžete chodit do posilovny, hrát tenis, jezdit na kolečkových bruslích nebo jenom chodit. Fyzická aktivita je doporučována 3x týdně v délce 1 – 2 hodiny, podle její intenzity.

Po skončení programu…

Nejhorší věc, kterou můžete udělat, je vrátit se opět ke svému „starému“ stravování, se všemi zlozvyky, které jste dříve měli. Místo toho se zaměřte na zdravou stravu aspoň pětkrát denně.

A nezapomeňte na pitný režim. Výsledkem detoxikace je odkyselený organismus doplněný důležitými minerály a vitamíny.

Vhodným typem stravování po ukončení diety Mačingové je dieta podle krevních skupin nebo sacharidové vlny.

Dieta Mačingová – shrnutí

Bystří čtenáři určitě pochopili, že dieta dle Mačingové a její jídelníček jsou hodně zaměřeny na očistu organismu od různých škodlivých látek. Díky úpravě stravovacích návyků také dochází k váhovému úbytku a zlepšení zdraví.

Tato dieta je vlastně detoxikačním programem, který je vhodný nasadit před jakoukoli další dietou či ještě lépe v rámci trvalého přechodu na zdravé stravování.

Během 28 dní se přeorientujete na zdravou stravu a zbavíte své tělo škodlivin. Ve stavu, v jakém vaše tělo po tomto detoxikačním programu zůstane, je připraveno na jakoukoli další dietu založenou na zdravém a vyváženém stravování.

Samozřejmě platí, že pro udržení tohoto trendu je nutné se i po uplynutí 28 dnů dietních opatření stravovat zdravě.

Nemusíte být dobrým kuchařem, jediné co potřebujete, je pevná vůle.

Mačingová dieta

Vyzkoušejte stále více populárnější zdravé hubnutí s 28denním detoxikačním programem, který sestavila slovenská odbornice na výživu Antonie Mačingová. Základem této diety je detoxikace organismu. Tělo se zbaví překyselení, škodlivin, únavy i zbytečných kil.

Před konzultací

Po konzultaci

−9 kg

  • Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
  • Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
  • 60 minut s nutričním specialistou

Dnes za akční cenu 200 Kč

Původní cena konzultace: 600 Kč

Slovenská odbornice na výživu sestavila tento kompletní 28denní detoxikační plán s cílem očistit tělo od škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem této diety je odstranit překyselení organismu.

Tímto prvním krokem dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí svého těla a budete tak více vyrovnané. Díky této dietě nejen snížíte svoji váhu, ale ještě dodáte tělu energii pomocí zdravého stravování.

Jako druhotné při očištění těla je zbavení se i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle jako je únava, bolest hlavy, alergie apod.. Dieta se bohužel nehodí pro lidi, kteří nemají rádi následující potraviny. Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy.

Jako další potraviny budete hojně konzumovat brokolici, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny.

Jídelníček na hubnutí je pevně daný a musí se také pevně dodržovat, jinak by 28denní detox neměl žádný účinek. Při dietě by se také mělo pít hodně čisté vody a to až 4 litry denně. Mezi potraviny, které při detoxu naopak nesmíte, patří kofein a alkohol, ale toto omezení platí u většiny diet. U diety Antonie Mačingové nehladovíte, nevážíte ani neodměřujete dávky.

Můžete sníst, kolik chcete. Jediné pravidlo je, držet se daného jídelníčku. Základem jsou tři jídla denně, ale i mezi tím si můžete dopřát malé svačiny v podobě švestek, ořechů s medem, bílého jogurtu nebo ořechů se skořicí.

I když detox za necelý měsíc skončí, změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá, aby Vaše váha vydržela a tělo mělo pořád dostatek energie.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector