Dieta a stravování podle krevních skupin – jak na to?

19. 05. 2021 | Doba čtení 5 minut

Dieta podle krevních skupin je stále populární a má mnoho příznivců. Je založená na eliminaci určitých potravin, které dané skupině neprospívají. Jakým potravinám by se měli vyhnout jedinci s krevní skupinou A, která je u nás nejrozšířenější?

Co je to krevní skupina

Jak víme, krev koluje krevním řečištěm. Je složena z tekuté plazmy a krevních destiček, bílých a červených krvinek. Krevní skupiny se určují podle antigenů, látky, která se v plazmě váže na specifické protilátky, jež mají červené krvinky na svém povrchu. Dohromady rozlišujeme čtyři krevní skupiny, A, B, AB nebo 0.

Co je dieta podle krevních skupin?

Autory diety podle krevních skupin je americký neuropatický lékař Dr.James D´Adamo a jeho syn Dr.Peter. Ve svých lázních si v devadesátých letech všimli, že některým pacientům se po nastolení vegetariánské stravy zlepšil zdravotní stav, někomu naopak ale ne.

Společně začali provádět různé testy a zjistili, že každá krevní skupina má původ v jiné historické éře. Jedince s krevní skupinou A označili za sběrače, „béčka“ jsou pastevci, „nulky“ lovci a AB smíšení konzumenti. Cílem diety není pouze redukovat, ale především zlepšit zdravotní stav.

Konzumovat by se měly takové potraviny, které jsou pro člověka, z pohledu genetiky, nejvhodnější. 

Dohromady rozlišujeme čtyři krevní skupiny, A, B, AB nebo 0. Zdroj: FOTOGRIN / Shutterstock.com

Jak lektiny ovlivňují krev

Doktor D´Adamo tvrdí, že při kontaktu krve s určitými složkami potravy dochází k chemické reakci, konkrétně s bílkovinami zvanými lektin. Mají mít přímý účinek na krev a trávící systém.

Tyto proteiny se vážou na buňky, což v těle způsobuje jejich shlukování. Doktor ve své knize Eat Right 4 Your Type píše, že potencionálně může dojít i k hormonálním poruchám, jako když se v těle objeví cizorodá látka.

Studie z roku 1980 však prezentuje fakt, že většina glutinačních lektinů reaguje se všemi krevními skupinami.

Existují nějaké vědecké důkazy za dietou krevních skupin?

Japonští vědci v roce 2012 publikovali studii, v nichž prezentují svůj výzkum. Zjistili v něm, že lidé s určitými krevními skupinami mohou mít vyšší nebo nižší riziko některých onemocnění.

Stále však neexistuje studie, jež by prokázala, že strava a krevní skupiny spolu nějak souvisí. Nemůžeme však zapomenout na to, že dieta podle krevních skupin je založená na konzumaci především čerstvých a nezpracovaných potravin. Různé polotovary a tzv.

jung food jsou totiž spojovány s nárůstem civilizačních chorob a obezitou. 

Celková charakteristika krevní skupiny A

Lidem s krevní skupinou A vyhovuje nejlépe vegetariánská strava. Je to dědictví po předcích, kteří žili již usedlým životem a živili se zemědělstvím. I když chovali hospodářská zvířata, k masu a mléčným výrobkům měli přístup jen sporadicky.

Když jejich kráva nebo koza měly mladé nebo byla zabijačka. Proto se metabolismus „áčkaře“ po konzumaci masa zpomaluje a hrozí ukládání tukových zásob.

Příčinou by mělo být nedostatečné množství žaludeční kyseliny, která je potřebná pro snadné trávení masa.

Lidé s krevní skupinou A by maso neměli jíst. Zdroj: Sergey Fatin / Shutterstock.com

Potraviny nevhodné pro krevní skupinu A

Určitě nekonzumujte červené maso a vnitřnosti. Zapomenout byste měli i na šunku nebo slaninu. Z ryb a mořských plodů vám nebude dělat dobře treska, uzený losos, sumec, úhoř, humr, mušle, chobotnice nebo škeble.

Vyhnout byste se měli i mléčným výrobkům, jako jsou sýry s modrou plísní, camembert, čedar, cottage sýr, eidam, ementál, gouda, parmazán, máslo, zmrzlina, mléko, podmáslí či syrovátka. Zapovězená by měla být také bílá mouka, pšeničné otruby a klíčky.

Z luštěnin raději vynechte fazole a z ořechů kešu, para a pistácie.

I když sami o sobě milujete zeleninu a ovoce, vyhýbejte se bramborům, zelí, lilku, chilli, černým olivám, paprice, nakládané zelenině, batátům, rajčatům, banánům, pomerančům, mandarinkám, kokosu a exotickému mangu. Destiláty, pivo, slazené nápoje nebo soda také neudělá vašemu trávícímu systému dobře.

A co tedy jíst?

Ráno jezte bílkoviny, večer sacharidy. Trávení pomůže dodržování zásad dělené stravy. Často jezte produkty s živými bakteriálními kulturami jako je jogurt, kefír, tempeh nebo miso. Zaměřte se na potraviny od lokálních výrobců a na celá zrna. Vyhýbejte se nízkokalorickým dietám, choďte brzo spát a brzy vstávejte. Nezapomeňte alespoň třikrát týdně provádět relaxační cvičení. 

Zdroje: eatrightpa.org, www.healthline.com

Dieta na hubnutí podle krevních skupin: další nesmysl? Funguje?

Ačkoliv spolehlivé odpovědi na otázky jak efektivně zhubnout, přibrat na váze nebo nabrat svaly dávno známe, vždy se najde někdo, kdo přijde s novým “převratným” objevem na hubnutí.

Buď je to různé hraní se s makroživinami, čímž vznikly nízkosacharidová dieta nebo keto dieta. Nebo se snaží správnými potravinami docílit optimalizaci hormonů či zrychlení metabolismu, což by mělo napomáhat shození váhy. Nebo přijdou s nějakým tréninkovým plánem a novými cviky na hubnutí.

Jedním z dalších takových objevem v je dieta podle krevních skupin.

Naneštěstí, mnoho vynálezů na hubnutí je pouze produktem marketingu. Jak potom určit, co je zlato a co se jen třpytí?

Naštěstí žijeme v úžasné době.

Na jedné straně se sice šíří mnoho mýtů, ale na druhé straně, pokud víte, kde hledat, najdete velmi snadno objektivní informace. Například ve vědeckých studiích.

Vynaloží se na ně doslova miliardy dolarů ročně po celém světě. Většinu z nich dokonce volně zpřístupní na internetu a zjištění máte jako na dlani.

A ano, zkoumal se i vliv stravy na hubnutí různých krevních skupin.

Než si řekneme zda tato dieta není jen nějakým trendem, který nahradí jiný, podívejme se, co to je a jak by to mělo fungovat.

Co je to dieta podle krevních skupin?

Tvůrcem diety podle krevní skupiny je naturopat Peter J. D’Adamo, který ji doslova proslavil v roce 1996 svou knihou Eat Right 4 Your Type, která se o dvě desetiletí dočkala i propracovaného vydání.

Základní předpoklad je velmi jednoduchý – podle něj každá krevní skupina zpracovává potraviny jinak a tudíž podle toho je třeba upravit stravu.

Optimální dieta a strava podle krevní skupiny A

Co byste měli jíst, když máte krevní skupinu A

  • Živočišné bílkoviny: ideálně pouze kuře a krůta, v menším množství i kapr, treska, mořský okoun, makrela, štika, červený kanic, pstruh duhový, losos, sardinky, pstruh mořský, stříbrný nebo žlutý okoun, slimáky
  • Mléčné výrobky: jogurty, kefír, sýry včetně mozzarelly, feta, kozího sýra, ricotty a nití, lóží mléko
  • Ořechy: arašídy, dýňová semínka, vlašské ořechy
  • Oleje: lněný, olivový, řepkový a olej z tresčích jater
  • Luštěniny: bílé fazole, cizrna, fazole adzuki, červená sója, hrášek s černými očky, čočka
  • Obiloviny: amarant, pohanka, sójová mouka a klíčící pšenice, rýžové koláčky, oves, rýže a žitná mouka, soba nudle, Artyčokové těstoviny
  • Zelenina: česnek, cibule, brokolice, mrkev, kůra greeny, kale, dýně, špenát, artyčok, čekanka, pampeliška, švýcarský mangold, křen, pórek, petržel, klíčky vojtěšky, tempeh, tofu, tuřín
  • Ovoce: švestky, fíky, grapefruit, citron, ananas, třešně, meruňky, většina bobulí včetně borůvek a brusinek
  • Koření, koření a dochucovadla: tamari, miso, sojová omáčka, česnek, zázvor, melasa
  • Nápoje: hloh, aloe, vojtěška, lopuch, echinacea, zelený čaj, červené víno, zázvor, kluzký jilm, káva

Potraviny, kterým je třeba v dietě vyhnout s krevní skupinou A

  • Živočišné bílkoviny: korýši včetně krevet, mušlí, hřebenatek, ústřic a chobotnic, hovězí maso, vepřové, jehněčí, telecí, zvěřina, kachna a husa, ančovičky, barakuda, beluga, bluefish, Bluegill basy, sumec, kaviár, ulita, krab, rak , úhoř, platýz, žába, skvrnitá treska, hake, platejs, sleď, humr, lox, mušle, garnát, kalmar, pruhovaný bas
  • Mléčné výrobky: vše, co není v seznamu povolených
  • Ořechy: brazilské ořechy, kešu, pistácie, kukuřice, podzemnice olejná
  • Oleje: bavlníkový olej, slunečnicový olej a sezamové oleje
  • Luštěniny: cizrna, bílé fazole, fazole lima
  • Obilniny: pšenice, müsli, pšeničné klíčky, drcená pšenice, pšeničné otruby, pšenice tvrdá, anglické muffiny, vícezrnné pečivo, mouka bílá a celozrnná, těstoviny včetně krupice
  • Zelenina: paprika, olivy, brambory, sladké brambory, zelí, rajčata, lilek, houby,
  • Ovoce: melouny, pomeranče, mandarinky, jahody, rebarbora, mango, papája, banány, kokosový ořech
  • Koření, koření a dochucovadla: ocet, chilli paprika, pepř, kapary, hladká želatina, kečup, majonéza, nakládaná zelenina, worcestrová omáčka
  • Nápoje: pivo, černý čaj, destilovaný likér, slazené nápoje

Optimální dieta a strava podle krevní skupiny B

Co byste měli jíst, když máte krevní skupinu B

  • Živočišné bílkoviny: skopové, jehněčí, králičí, zvěřina, treska, štika, makrela, losos, sardinky
  • Mléčné výrobky: nízkotučné mléko a výrobky z něj, kozí mléko a sýr, kefír, ricotta
  • Oleje: olivový
  • Luštěniny: fazole
  • Obiloviny: jáhly, rýže, oves, špalda
  • Zelenina: listová zelenina, brokolice, červená řepa, petržel, mrkev, paprika, zelí, kapusta, květák, petržel
  • Ovoce: banány, borůvky, hrozny, ananas
  • Koření, koření a dochucovadla: zázvor, máta, šipky, šalvěj
  • Nápoje: zelený čaj

Potraviny, kterým je třeba v dietě vyhnout s krevní skupinou B

  • Živočišné bílkoviny: vepřové, kuřecí, kachní, husí, okoun, sardel, uzený losos, ústřice
  • Mléčné produkty: plísňové sýry, zmrzlina
  • Ořechy: žádné druhy ořechů a semen nejsou vhodné
  • Oleje: arašídový, sezamový, slunečnicový olej
  • Luštěniny: čočka
  • Obiloviny: ječmen, pohanka, kukuřice, žito, tvrdá pšenice, rýže natural
  • Zelenina: dýně, ředkev, růžičková kapusta, rajčata, avokádo, olivy
  • Ovoce: kokosový ořech, granátové jablko
  • Koření, koření a dochucovadla: aloe, podběl, chmel, lípa
  • Nápoje: destiláty a slazené nápoje

Optimální dieta a strava podle krevní skupiny 0

Co byste měli jíst, když máte krevní skupinu 0

  • Živočišné bílkoviny: hovězí maso, jehněčí, skopové maso, telecí, zvěřina, treska, sleď, makrela
  • Občasně mléčné výrobky: máslo, sýry feta / mozzarella / kozí sýry, sójové mléko
  • Ořechy: vlašské ořechy, lískové ořechy a mandle, též dýňových semena
  • Luštěniny: fazole adukt, fazolí azuki. fazole, hrášek s černými očky
  • Obiloviny: pohanka, ječmen, rýže, proso, Amara, kamut, žito, špalda
  • Zelenina: rajčata, artyčoky, čekanka, pampeliška, česnek, křen, kale, cibule, petržel, pastinák, červené papričky, sladké brambory, dýně, mořská řasa
  • Ovoce: švestky, fíky, grapefruit, bobule
  • Koření, koření a na ochucení: koření na bázi řasy, jodizovaná sůl, kari, kajenský pepř, čokoláda, kakao, med
  • Nápoje: čaj, víno
Budete mít zájem:  Jak na zdravé sprchování? jak na to, aby sprcha měla blahodárný vliv na krásu i zdraví?

Potraviny, kterým je třeba v dietě vyhnout s krevní skupinou 0

  • Živočišné bílkoviny: vepřové maso včetně šunky a slaniny, husa, barakuda, uzený sleď, sumec, uzený losos, kaviár, chobotnice, škeble
  • Mléčné výrobky: jogurty a všechny nezmíněné v povolených
  • Ořechy: brazilské ořechy, kešu, arašídy, pistácie
  • Luštěniny: zelené a červené
  • Obiloviny: kukuřice, lepek, graham, bulgur, durum, klíčky, pšenice bílá a celozrnná, klíčky pšenice a otruby, oves
  • Zelenina: brokolice, květák, růžičková kapusta, zelí, klíčky vojtěšky, houby shiitake, fermentované olivy, lilek a brambory, kukuřice, avokádo, pórek
  • Ovoce: melouny, pomeranče, mandarinky, jahody, ostružiny, reveň, kokos a výrobky, které obsahují kokos
  • Koření, koření a dochucovadla: bílé a černé, ocet, kapary, skořice, kukuřičný škrob, kukuřičný sirup, muškátový oříšek, vanilka, kečup, nakládaná zelenina, majonéza
  • Nápoje: pivo, káva, destilovaný likér, černý čaj

Alespoň tedy tolik říká teorie. Ale funguje to? Podívejme se na výzkumy.

Jak efektivní je dieta podle krevní skupiny?

Jednou větou – je to úplná somarina, kravina, nonsens, nesmysl, mýtus, blbost (doplňte si jakýkoliv svůj oblíbený pejorativní výraz).

Už jen na první pohled je maximálně nepraktické omezovat tolik jídel, které jsou očividně zdravé a plné vitamínů a minerálů. Pouze při dávání stručného seznamu potravin pro krevní skupiny mi bylo nevolno a natož si to i pamatovat, co mohu a nemohu jíst.

  • Nemá to žádný vědecký základ, ačkoli v knihách o stravě podle krevní skupiny najdete mnoho studií, které to zdánlivě potvrzují.
  • Krevní skupina neovlivňuje, zda zhubnete, když zařadíte / vynecháte ve svém jídelníčku nějaké potraviny.
  • Hned hlavní “vědecký” argument má menší, nebo spíše větší zádrhel.
  • D’Adamo tvrdí, že když vaše krev přijde do kontaktu s určitou stravou, nastanou určité chemické reakce, které se vážou na protein lektin.
  • Lektiny jsou proteiny nacházející se v jídle, vážou na sebe glukózu (což je pravda) a ještě prý mají přímý vliv na krev a trávicí soustavu (což už pravda je pouze částečně).

Ano, nadměrná konzumace vám umí rozházet trávení a lektiny nejsou zrovna ideální. Jenže nacházejí se více méně v každé stravě a co je nejdůležitější, nejsou vázány na různé typy krevních skupin. A dokonce jsme se je evolucí naučili lépe tolerovat a přiměřené množství nám neublíží.

Je tu malá výjimka pro některé druhy luštěnin v syrovém stavu. Jenže většinou luštěniny lidé i tak jedí až když si je uvaří, co lektiny zničí.

Co se týče krve, její role je velmi jednoznačná a nemá co do činění s přibíráním:

  • transport – kyslíku, živin, odpadu
  • regulace – teploty v těle, ph
  • ochrana – bílé krvinky na ochranu proti infekcím a srážení krve při poranění

Ať hledáte jako hledáte, krev se neúčastní bazálního metabolismu ani procesu spalování tuku.

Bazální metabolismus je množství energie, které spálí vaše orgány. Krev do nich jen přepraví živiny. Spalování tuku probíhá téměř neustále, případně je téměř zastaveno v momentě, kdy se najíte a trávíte, neboť tělo přijímá energii z potravy. Jakmile vám vytráví, tělo opět sahá více na tuk. Alespoň tedy za předpokladu, že do sebe stále něco nedávají.

Co říká věda?

V roce 2013 byla publikována meta-analýza, která nenašla žádné propojení krevních skupin na hubnutí.

O rok na to byla publikována studie, která nenašla žádný důkaz o tom, že by stravování podle krevních skupin ovlivňovalo hubnutí. Specifická dieta pro krevní skupinu může mít vliv na vaše zdraví, ale to souvisí se samotným rozložením stravy, nikoli krevní skupinou.

Slovo na závěr k stravování podle krevních skupin

Pokud se chystáte na dietu nebo úpravu stravy podle krevní skupiny, pravděpodobně to pro vás nebude nijak prospěšné, co se týče hubnutí. Jednoznačné pozitivum spočívá asi pouze v tom, že doporučuje kvalitnější zdroje bílkovin (mají méně tuku) jako je tofu, ryby, čočka, drůbež atd. a pak více ovoce a zeleniny. To však můžete mít při jakémkoliv dobře sestaveném jídelníčku na hubnutí.

Je pravděpodobné, že lidé, kteří vyzkoušeli stravování podle krevní skupiny, dosáhli požadované výsledky. Důvod je spíše ten, že každá krevní skupina má výrazně omezení, co se povolené stravy týká a tedy lidé konzumovali méně kalorií než spálili. A to je vědecký ověřený způsob, který funguje vždy.

Mnohem lepší tedy uděláte, když se naučíte počítat kalorie, jíst vyváženou stravu a do toho přidáte i pohyb, ideálně silový trénink.

Dieta podle krevních skupin – Svět plodů

Naturopatie je alternativní metoda zakládající léčbu na přístupu ke stravování a životnímu stylu, který především využívá přírodního léčitelství, terapeutických postupů při léčbě a principů psychosomatiky.

Nezabývá se pouze dietami, spíše jde o alternativní léčebný systém stojící na přesvědčení, že přírodní léčitelství a prevence jsou nejlepšími prostředky pro uchování zdraví člověka.

Kombinuje používání léčivých bylin, nutriční medicínu, masáže, homeopatii, akupunkturu a další alternativní metody.

Zakladatelem výživové teorie podle krevních skupin byl naturopat Peter J. D‘Adamo, který navázal na výzkumy svého otce.

D’Adamo se zabýval vztahem mezi skladbou jídelníčku a krevními skupinami. Svoji teorii založil na individualitě každého z nás, která souvisí s genetickými vlohami.

Tyto genetické vlohy bychom podle něj měli využít při rozhodování, jakým způsobem se budeme stravovat.  

V lidské populaci se vyskytují 4 základní krevní skupiny – 0, A, B, AB. Každá skupina má svůj specifický znak – antigen na membráně červených krvinek. Červené krvinky pak podle D’Adama reagují na určité potraviny lépe, nebo hůře, což ovlivňuje, jak se po jídle cítíme. Na základě tohoto principu pak rozdělil potraviny pro danou skupinu na vhodné a nevhodné.

Princip diety podle krevních skupin se tedy zakládá na domněnce, že lidé s různými krevními skupinami tráví odlišně, a pokud se budou stravovat v souladu se svou krevní skupinou, mohou se vyhnout některým zdravotním obtížím.

Stejně jako jiné alternativní přístupy ke stravování, i tato dieta stojí na filozofických základech. Pravidla říkají, co je „správné“ a čemu by se měli lidé vyvarovat, pokud se rozhodnou ji dodržovat. Základní je zařazení lidí do 4 skupin:

  • Krevní skupina A patřila zemědělcům, proto je pro majitele této krevní skupiny vhodná strava rostlinného původu, se kterou si jejich tělo poradí nejlépe. Doplnit ji lze částečně o drůbež a ryby.  
  • Krevní skupinu B měli údajně kočovníci a pastevci, jejichž organismus si poradil s rostlinnou stravou a většinou druhů masa (kromě kuřecího a vepřového).  
  • Lidé se skupinou AB stojí na částečném sloučení dvou principů (kombinace skupin A a B). Ze všech typů vyžaduje nejmodernější způsob obživy.
  • Lidé s krevní skupinou 0 si nejlépe poradí s bílkovinami živočišného původu a syrovou zeleninou. Tato skupina vznikla jako první – byli to lovci a sběrači.

Maso při stravě podle krevní skupiny A nahradíte sójovými produkty.

Majitelé této krevní skupiny byli prý v minulosti zemědělci. Pěstování rostlinných produktů a chov domácích zvířat se začaly rozvíjet v dobách, kdy si lidé začali domestikovat zvířata a cíleně pěstovat některé druhy rostlin.  

Dá se říci, že se jednalo o opak stravy krevní skupiny 0. V současné době by mohl tento způsob stravování odpovídat stravě vegetariánské.  

Mezi vhodné potraviny patří velké množství ovoce a zeleniny a dalších produktů rostlinného původu, obiloviny, rýže a luštěniny.

Pokud se neřídíte principy veganství nebo vegetariánství, zařadit můžete v malé míře i maso – především ryby (pstruh, makrela, kapr) a drůbež.

Nevhodné potraviny jsou pak téměř všechny druhy tmavého masa, mořské plody a mléčné produkty. Dnes lze maso nahradit například sójovými produkty, které nabízejí alternativu živočišných bílkovin.

Vzhledem k tomu, že tato krevní skupina patřila kočovným pastevcům, na jejich jídelníčku se objevovala jak strava rostlinná, tak živočišná. Byla velmi pestrá, protože pocházela z různých koutů světa.

Do skupiny vhodných potravin se řadí třeba maso (kromě kuřecího a vepřového), ryby, nízkotučné mléčné produkty, vejce, listová zelenina, rýže nebo špalda, brambory a houby.

Mezi nevhodné potraviny patří kuřecí a vepřové maso, mořské plody, obiloviny (zejména pšenice a kukuřice) a luštěniny (fazole, čočka).

Jíst se nedoporučují ani rajčata, avokádo nebo olivy, sezamové a slunečnicové semínko.

Je to skupina nejmladší a v populaci nejvzácnější. Tito lidé se velmi snadno přizpůsobili novým druhům potravin. Ideální je při této dietě připravovat si menší porce, ale častěji.

Mezi doporučené potraviny patří tofu, mořské plody, ryby (losos, tuňák, sardinky), mléčné produkty s živými kulturami, zelené druhy zeleniny a luštěniny. Mezi potraviny, kterým by se naopak tato krevní skupina měla vyhnout, patří například fazole, kukuřice, hovězí a vepřové maso. 

Losos je vhodný pro krevní skupiny AB i B. Okořeňte ho lyofilizovaným tymiánem!

Jedná se o pravěké lovce a sběrače. Základem jejich jídelníčku bylo tedy to, co ulovili nebo našli volně růst v přírodě. Jedná se tedy především o maso, některé druhy ovoce a zeleniny a semínka.

V jídelníčku pravěkých lovců se neobjevovaly potraviny obsahující lepek a mléko. Pokud patříte do této krevní skupiny, máte potíže s trávením mléčných produktů, ale nemůžete si je odpustit, nahraďte je jejich rostlinnou alternativou.

Jídelníček krevní skupiny 0 by mohl odpovídat paleo stravování.

Budete mít zájem:  Suchý zápal plic (atypická pneumonie)

Do skupiny vhodných potravin se řadí maso – především jehněčí, skopové, hovězí, zvěřina, ale i ryby (makrela, treska), luštěniny (fazole, hrách), zelenina – především listové druhy, ovoce a semínka. Mezi nevhodné potraviny se řadí mléčné produkty a potraviny s obsahem lepku.

Výpis doporučovaných a nedoporučovaných potravin pro jednotlivé krevní skupiny a kompletní popis diet najdete v knize Výživa a krevní skupiny od Petera J. D´Adama. 

Pro paleo stravování se perfektně hodí třeba náš paleo MYX plný výživných ořechů.

Výzkumy potvrzují, že konkrétní krevní skupiny souvisí s vyšším rizikem některých onemocnění. Například skupina AB má nejvyšší riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. V závislosti na tomto zjištění je dobré, když lidé upraví svůj jídelníček tak, aby toto riziko zmírnili.

V současné době ale není znám lékařský výzkum, který by potvrzoval, že domnělý vztah mezi krevními skupinami a ideální skladbou stravy významně napomáhá zdraví.

Dělení stravy podle krevních skupin může našemu tělo prospívat, ale vůbec to s krevními skupinami nemusí souviset. Jde především o to, že se v jídelníčku objevují potraviny hodnotné a čerstvé, které tělu dodají potřebné látky.

Pokud zároveň vynecháte průmyslově zpracované potraviny, vašemu zdraví to jen prospěje.

Jestliže se tedy rozhodnete, že chcete stravu podle své krevní skupiny vyzkoušet, dobře zvažte svůj aktuální zdravotní stav.

Stejně jako ostatní diety není vhodná pro každého a vždy byste se měli řídit individuálními potřebami. Každý z výše jmenovaných stravovacích návyků postrádá nějaké složky potravy, které by vašemu tělu mohly chybět.

Zaměřte se tedy na jejich nahrazení vhodnými alternativami.

Pomoci může lidem, kteří svou ideální skladbu potravy teprve hledají, chtějí načerpat inspiraci a vyzkoušet nový přístup. Pokud zjistíte, že vám strava rozdělá podle krevních skupin prospívá a neškodí, klidně se jí řiďte. Jen si hlídejte vyváženost všech důležitých živin a v případě nejistoty se obraťte na odborníka.

Dieta podle krevních skupin

Dietu vyvinul americký lékař Peter D´Adamo. Základním předpokladem této metody je, že ne všechna jídla jsou pro každého stejně stravitelná. Podle něj má každá z krevních skupin původ v jiné historické epoše, v níž se lidé živili určitým převládajícím typem stravy. Dieta je založena na principu odlišné snášenlivosti potravin konkrétní krevní skupinou.

Každá krevní skupina má specifické vlastnosti, to může mít souvislost s onemocněními typickými pro tu kterou krevní skupinu. Tato onemocnění mohou být způsobena konzumací některých potravin –  některé potraviny jsou pro jednu krevní skupinu prospěšné, pro jinou škodlivé.

Vyzdvihuje individuální přístup a pro každou krevní skupinu stanovuje vhodné a nevhodné druhy potravin.

Dieta v této perspektivě není chápána jako krátkodobá záležitost, ale spíše jako celková změna životního stylu. Jak již název říká, lidé jsou tedy rozděleny do skupin A, B, AB a O dle své krevní skupiny.

Teorie celé metody pak předpokládá, že dle konkrétní krevní skupiny jsme navyklí na určitý druh stravy, kterým se živili již naši předkové.

Informace uvedené v následujícím textu jsou doporučením podle autora diety.

Charakteristika krevní skupiny 0

Tato krevní skupina je nejstarší, původně ji měli všichni lidé. Tuto krevní skupinu měli pravěcí lovci a sběrači, jejichž hlavní potravou bylo maso, případně i ryby (záleželo na lokalitě, ve které dané skupiny lovců a sběračů žily). Strava byla doplňována listy, kořínky, divoce rostoucími obilovinami a bylinami.

Tito lidé žili velice aktivním způsobem života. Podle D´Adama produkuje žaludek nositelů krevní skupiny 0 více kyseliny chlorovodíkové a díky tomu jejich organismus snadno štěpí stravu bohatou na bílkoviny.

Nositelé této krevní skupiny jsou podle autora díky zvýšené produkci kyseliny chlorovodíkové méně náchylní k parazitárním infekcím, ale jsou ohroženi bakterií Helicobacter Pylori a tím i vředy žaludku a duodena. Často by se u nich měly vyskytovat potravinové alergie.

Jelikož nositelé krevní skupiny 0 reagují bezprostředně na stres, potřebují se odreagovat intenzivním pohybem. Ideální je tedy pro ně aerobik, bojové sporty, posilování, jízda na kole a kolečkových bruslích, jogging.

Vhodné potraviny

  • drůbež, libové maso, ryby a plody moře, olivový olej, lněný olej, vejce
  • zelená listová zelenina, listy z kořenové zeleniny, ovoce (kromě ostružin)
  • česnek, jodidovaná sůl, kari, řasy kombu, kajenský pepř
  • z nápojů je nejvhodnější čaj (zelený, bílý, ovocný)

Nevhodné potraviny

  • mléko, čočka, pšeničné, žitné a kukuřičné výrobky, ořechy
  • květák, bílé zelí, růžičková kapusta, lilek, brambory, žampiony, výhonky vojtěšky
  • černé olivy, houby shitake, ostružiny, kokos a jeho výrobky
  • špalda, pivo, červené a bílé víno jsou neutrální potraviny

Potraviny přijatelné v malém množství Pohanka, topinambury, luštěniny, sójové výrobky, ořechy, rýže a rýžová mouka, quinoa, rajčata, med, cukr, čokoláda, mléčné výrobky.

Charakteristika krevní skupiny A

Krevní skupina A je druhá nejstarší skupina, vznikla v době, kdy začal být nedostatek lovné zvěře, a lidé byli nuceni přejít k zemědělskému způsobu života. Těmto lidem by tedy měl vyhovovat typ stravy semivegetariánské (semivegetariáni nekonzumují pouze maso velkých zvířat).

Žaludek lidí s touto krevní skupinou údajně produkuje málo kyseliny chlorovodíkové, následkem toho jsou tito lidé náchylní k parazitárním infekcím. Rovněž jsou ohroženi anémií a rakovinou prsu. Nositelé krevní skupiny A se nejlépe odreagovávají duševní činností, je pro nezbytné se uvolnit.

Optimální by pro ně tedy měly být různé druhy relaxačních cvičení, strečink a procházky.

Vhodné potraviny

  • ryby s tmavým masem (okoun, treska, makrela), hlemýždi, drůbež
  • zelené fazolky, sójové boby a výrobky z nich, čočka, arašídy, dýňová semena
  • naťová cibule, mrkev, kedlubna, naklíčená pšenice, brokolice, špenát, česnek
  • ostružiny, švestky, meruňky, fíky, ananas, citrony, grapefruity
  • nejvhodnějšími nápoji jsou ovocné čaje

Nevhodné potraviny

  • maso velkých zvířat, ryby se světlým masem (platýs, mořský jazyk)
  • plnotučné mléko, mléčné výrobky (kromě zakysaných), olej z kukuřičných klíčků
  • fazole, máslo, paprika, brambory, batáty, bílé zelí, melouny, banány
  • mango, papája, pomeranče, pepř, ocet, kečup
  • nejvhodnějšími nápoji jsou ovocné čaje

Potraviny přijatelné v malém množství Olivový a lněný olej, zakysané mléčné výrobky, cukr, čokoláda, melasa, vejce, pšeničné výrobky, výtažek z mořských řas. Kukuřice a rýže jsou neutrální potraviny.

Charakteristika krevní skupiny B

Nositelé této krevní skupiny jsou potomci kočovných pastevců z východní Evropy a střední Asie. Mají některé vlastnosti krevní skupiny 0 i krevní skupiny A.

Nejvhodnější je pro ně smíšená strava, ve které nechybí maso, obilí, ovoce, zelenina ani mléčné výrobky. Nositelé této krevní skupiny jsou náchylnější k onemocnění diabetem 1. typu a k degenerativním onemocněním virového původu.

Nositelé této krevní skupiny umí skrývat stres, měli by se věnovat středně namáhavým sportům, např. tenisu, cyklistice a turistice.

Vhodné potraviny

  • maso (jelení, srnčí, králičí, skopové, jehněčí), mořské ryby
  • mléčné výrobky – zejména jogurty (s výjimkou tvrdých sýrů)
  • olivový olej, luštěniny, výrobky ze špaldy, rýže, ovsa
  • listová zelenina, ananas, švestky, hroznové víno, ostrá koření
  • nejvhodnější nápoje jsou zelený čaj, ovocné a zeleninové šťávy

Nevhodné potraviny

  • slepičí a kuřecí maso, vepřové maso, korýši, mlži, mušle, hlemýždi
  • arašídy, tvrdé sýry, sezamová a slunečnicová semínka, kukuřice
  • pohanka, pšenice, žito a výrobky z nich, rajčata, olivy
  • granátová jablka, pepř, slad, skořice, kečup

Potraviny přijatelné v malém množství Krůta, losos, lněný olej, máslo, sójové produkty, rýže, těstoviny, brambory, med, cukr, čokoláda.

Charakteristika krevní skupiny AB

Tato krevní skupina je nejmladší a nejvzácnější. Její nositelé jsou nejlépe přizpůsobeni novým potravinám – masu domácích zvířat, obilninám, mléčným výrobkům. Nositelé této krevní skupiny bývají náchylnější k chronickým virovým infekcím a k rakovině.

Krevní skupinu AB ohrožují také potíže se zažíváním, vysoký cholesterol či tvorba krevních sraženin.  Nositelé krevní skupiny AB, stejně jako nositelé krevní skupiny A, zvládají stres pomocí duševní činnosti.

Mezi druhy sportů vhodné pro nositele této krevní skupiny patří plavání, turistika, různé druhy relaxačních cvičení, jízda na kole.

Vhodné potraviny

  • světlé ryby (např. platýs, halibut), hlemýždi, mléčné produkty, hlavně zakysané
  • vejce, olivový olej, lněná semínka, čočka, sója a výrobky z ní (hlavně tofu)
  • výrobky z rýže, ovsa, žita, zelená zelenina, ananas, grapefruit, kiwi, hrušky
  • jablka, citrony, hroznové víno, třešně, papája, okurky, kořenová zelenina
  • fazole, česnek, řasy kombu, mořská sůl, zázvor
  • nejlepšími nápoji je čaj (ovocná, zelený, bílý, černý) a káva

Neutrální potraviny jsou pšenice a pohanka. Kukuřice je sice též neutrální potravinou, ale u nositelů krevní skupiny AB dochází po její konzumaci k nárůstu tělesné hmotnosti.

Nevhodné potraviny

  • hovězí, vepřové a kuřecí maso, korýši, lískové ořechy
  • sezamová semínka, avokádo, artyčoky, paprika, mango
  • banány, rebarbora, pomeranče, rychlokvašená zelenina, pepř, nakládané potraviny

Potraviny přijatelné v malém množství: libové jehněčí a skopové maso, zvěřina a králík v kombinaci s tofu, máslo, arašídy, výrobky ze špaldy, rajčata, ocet, čokoláda, cukr, pivo, červené a bílé víno.

Zdravotní zhodnocení

Odborná veřejnost řadí dietu k pavědeckým, uváděné statistické údaje týkající se pravděpodobnosti výskytu určitých onemocnění ve vztahu ke krevním skupinám jsou více než sporné.

Objektivně je ale třeba konstatovat, že v konečném důsledku se s ní hubne, protože jde o dietu nízkoenergetickou. Dochází k úbytku váhy z důvodu snížení kalorického příjmu, krevní skupiny dodávají celému režimu jakousi mystičnost.

Výhodný je i efekt výchovný, kdy se hubnoucí naučí přemýšlet nad tím, co sní a hlídá si i pravidelnost jídla. Zdůraznění pohybu je dalším pozitivem této diety.  

Stravování se podle krevních skupin je však někdy obtížně realizovatelné, na trhu se objevilo mnoho nových potravin, které jsou svým složením tak komplikované, že nelze rozhodnout, pro kterou krevní skupinu je daná potravina vhodná a pro kterou není. Další problém nastává pro lidi s různými onemocněními, díky kterým musí vyloučit ze svého jídelníčku některé potraviny a následkem toho je zúžen výběr vhodných potravin.

Nebezpečím je, že potraviny, které se vyskytují pro nějakou krevní skupinu jako prospěšné, vůbec nemusí být vhodné z hlediska zásad zdravé výživy a v mnoha případech jsou považovány za nevhodné. Také hrozí deficit některých vitaminů a minerálních látek – např. u skupiny 0 a A, které nemají doporučované žádné mléčné výrobky.

Budete mít zájem:  Nerušit, prosím! Podávám léky

Stravování podle krevních skupin je poměrně složité a klade na člověka vyšší časové nároky. Díky tomu obvykle není dodržována příliš dlouhou dobu a tak se její případné negativní efekty vlastně ani nestačí naplno projevit. Dieta podle krevních skupin je marketinkovým produktem a jako takovou je potřeba ji i vnímat.

Dieta podle krevních skupin

Dieta vyvinuta ve víře, že naše krevní skupina určuje, jakým způsobem se vypořádáme s jednotlivými potravinami, přesněji řečeno, jak budou v těle metabolizovány. Nemá žádné lékařské opodstatnění, přesto je poměrně populární.

Teorie vychází z myšlenky, že každá krevní skupina určuje na povrchu červených krvinek specifický antigen. Díky němu tělo rozpoznává cizorodé látky, na které následně imunitní systém reaguje.

Dle autora Dr. D´Adama má antigen schopnost negativně reagovat s některými potravinami, což může vést k řadě zdravotních problémů.

Podstata diety podle krevních skupin

Podle autora došlo k vyvinutí krevních skupin během evoluce, tudíž bychom měli jíst to, co jedli naši předkové mající konkrétní krevní skupiny, tehdy typické pro dané oblasti.

Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Pokud chcete zhubnout a váhu si dlouhodobě udržet, vsaďte na pestrý jídelníček bohatý na všechny důležité živiny – sestavený z jídel, která vám budou chutnat. Na míru vašemu zdravotní stavu a cílům ho ušije výživový poradce či nutriční specialista.

Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce

Krevní skupina 0 = lovec neboli sběrač

Nejstarší krevní skupina. Tito naši předkové jedli zejména maso, neměli k dispozici mléčné produkty ani produkty z mouky.

Jídlo má obsahovat vysoký podíl bílkovin, hlavně maso, ryby, dále zeleninu a ovoce. Je nutné omezit luštěniny a obilniny. Vynechat pšenici, fazole, čočku, květák a hořčici. U jedinců s krevní skupinou 0 tyto potraviny snižují funkci metabolismu a vedou k přibírání na hmotnosti.

K redukci hmotnosti konzumujte ryby, mořské řasy, špenát, kapustu, brokolici. Jsou vydatné na jód, vápník, vitaminy řady B a K.

Hlavním faktorem přírůstku je lepek (gluten).

Krevní skupina A =  zemědělec

V této době začali již naši předkové hospodařit. Z toho důvodu jsou produkty z hospodářských plodin nejlépe tolerovány.

Jedinci s krevní skupinou A mají velmi citlivý trávicí systém, těžko tráví bílkoviny a tuky. Mléčné bílkoviny narušují dle této teorie metabolismus živin. Živočišné bílkoviny brzdí metabolismus a maso jim ubírá energii.

Krevní skupina B = nomád

Nomád, protože se pravděpodobně vyvinula u našich nomádských předků v Himalájích. Toto je jediná skupina schopna tolerovat mléko a mléčné výrobky.

Povolené potraviny

Krevní skupina 0:

  • Maso: hovězí, telecí, jehněčí, zvěřina
  • Ryby: treska, ryby s bílým masem, makrela, sleď, pstruh, losos, štika
  • Oleje a tuky: lněný olej, olivový olej  
  • Ořechy a semena: dýňová semínka, vlašské ořechy
  • Ovoce: švestky, fíky i čerstvé
  • Zelenina: křen, brokolice, cibule, špenát, česnek, petržel, dýně, zelí
  • Luštěniny: fazole

Krevní skupina A:

  1. Ryby: kapr, losos, makrela, okoun, pstruh, sardinky
  2. Mléko, sýry, vejce: sójové mléko, tofu
  3. Oleje a tuky: lněný olej, olivový olej  
  4. Ořechy a semena: arašídy, máslo, dýňová semínka
  5. Ovoce: ananas, brusinky, fíky, citrony, švestky, borůvky, grepy, meruňky, hrozinky
  6. Zelenina: artyčoky, brokolice, křen, česnek, mrkev, dýně, listová zelenina, špenát
  7. Obilniny a těstoviny: chléb pšeničný, žitný, ovesný, pohanka, žitná mouka, rýže
  8. Luštěniny: fazole, červená čočka

Krevní skupina B:

  • Maso: zvěřina, zajíc, jehněčí, skopové, játra
  • Ryby: treska, makrela, sardinky, pstruh, losos, štika, kaviár, jeseter
  • Mléčné výrobky, sýry: jogurt, kefír, vejce, kozí sýr a mléko, mozzarella, ovčí sýr, cottage
  • Oleje a tuky: olivový olej  
  • Ovoce: ananas, banány, švestky, brusinky, hroznové víno, papája
  • Zelenina: lilek, batáty, červená řepa, mrkev, květák, pastinák, dýně, chilli, zelí, paprika
  • Obilniny a těstoviny: pšeničný chléb, oves: mouka, otruby, vločky, proso: chléb, rýže, vafle
  • Luštěniny: fazole

Krevní skupina AB:

  1. Maso: skopové, zajíc, králík, jehněčí, krůta
  2. Ryby: treska, tuňák, makrela, jeseter, pstruh, losos, štika
  3. Mléko, sýr, vejce: jogurt, kefír, kozí sýr, kysaná smetana, mozzarella, ricotta, cottage
  4. Oleje a tuky: olivový olej  
  5. Ořechy a semena: vlašské ořechy, arašídy, kaštany
  6. Ovoce: ananas, brusinky, kiwi, švestky, třešně, citrony
  7. Zelenina: brokolice, lilek, celer, česnek, petržel, paprika, okurky, červené zelí
  8. Obilniny a těstoviny: vše u ovsa, rýže, sójový chléb
  9. Luštěniny: čočka, fazole, sójové boby

Neškodící potraviny

Krevní skupina 0:

Obiloviny, brambory, mléčné výrobky

Krevní skupina A:

Maso, mléčné výrobky, některé druhy ovoce a zeleniny

Krevní skupina B:

Ryby považované u této skupiny jako neškodlivé: kapr, mečoun, platýz, sépie, sleď, sumec, žralok

Drůbeží a vepřové maso, obiloviny

Krevní skupina AB:

  • Povoleno ovoce, které je považováno jako neškodlivé
  • Např. Broskve, ostružiny, datle, hrozinky, mandarinky, nektarinky, meloun
  • Tučná masa, kukuřice, pšeničná mouka

Zakázané potraviny

Krevní skupina 0:

  1. Maso: slanina, husa, šunka, vepřové maso
  2. Ryby: kaviár, uzený losos, sumcovité ryby, chobotnice
  3. Mléko, vejce: syrovátka, plísňové sýry, cottage, kozí mléko, měkké sýry, parmezán, kefír, jogurty, hermelín, čedar, ementál
  4. Oleje a tuky: arašídový, kukuřičný, bavlníkový olej
  5. Ořechy a semínka: arašídy, pistácie, para ořechy, kešu, mák
  6. Luštěniny: čočka, fazole
  7. Obilniny, těstoviny: kukuřice, celozrnné, pšeničné, ovesné, těstoviny, oves, ovesné vločky, ovesné otruby
  8. Zelenina: lilek, květák, kapusta, žampiony, olivy, brambory, kukuřice
  9. Ovoce: mandarinky, pomeranče, jahody, avokádo

Krevní skupina A:

  • Maso: všechny druhy masa i vnitřnosti a masné výrobky
  • Ryby: humr, krab, kaviár, treska, úhoř, ústřice, rak, platýz, krab, ančovičky
  • Mléčné výrobky, sýry: podmáslí, čedar, eidam, ementál, gouda, máslo, mléko, cottage, parmezám, smetanový sýr, plísňový sýr
  • Oleje a tuky: kokosový, bodlákový, arašídový, sezamový olej, máslo
  • Ořechy a semínka: kešu, para ořechy, pistácie, kokosové ořechy
  • Luštěniny: cizrna, fazole
  • Obilniny, těstoviny: pšenice: celozrnná mouka, těstoviny, chléb a vše z pšenice
  • Zelenina: olivy, lilek, čínské zelí, paprika, rajčata, ředkev, brambory, žampiony
  • Ovoce: banány, mandarinky, mango, žluté melouny, papája, pamoranče

Krevní skupina B:

  1. Maso: vepřové, husa, kuře, křepelka, slanina, srdce, koroptev
  2. Ryby: humr, krabi, rak, slávka, ústřice, šneci, sardele
  3. Mléčné výrobky, sýry: sýr s modrou plísní, tavený sýr, zmrzlina
  4. Oleje a tuky: kokosový, arašídový, slunečnicový, sezamový, kukuřičný, řepkový olej
  5. Ořechy a semínka: arašídy, kešu, mák, pistácie, piniové, kokosové ořechy, sezam, slunečnice, dýně
  6. Luštěniny: cizrna, čočka, fazole
  7. Obilniny, těstoviny: kukuřice, tvrdá pšenice, žitný chléb, pohanka, divoký rýže, kuskus
  8. Zelenina: artyčoky, avokádo, kukuřice, olivy, rajčata, ředkev, mungo
  9. Ovoce: granátové jablko, reveň, karambola

Krevní skupina AB:

  • Maso: vepřové i šunka, zvěřina, husa, kachna, kuře, telecí
  • Ryby: humr, krabi, rak, úhoř, ústřice, garnáti
  • Mléčné výrobky, sýry: parmezán, sorbet, máslo, plnotučné mléko, plísňový sýr, podmáslí, zmrzlina, Camembert
  • Oleje a tuky: kokosový, bodlákový, slunečnicový, sezamový, kukuřičný olej, máslo
  • Ořechy a semínka: lískové, kokosové ořechy, sezam, slunečnice, dýně
  • Luštěniny: cizrna, čočka, fazole
  • Obilniny, těstoviny: kukuřice, tvrdá pšenice, žitný chléb, pohanka, divoký rýže
  • Zelenina: artyčoky, avokádo, houby šitake, černé olivy, ředkev
  • Ovoce: jablko, reveň, pomeranče, guave, mango, banány

Zkušenosti s dietou podle krevních skupin

Zkušenosti se velmi liší u jedinců s odlišnou krevní skupinou. Dietu si často vychvalují ti, jejichž krevní skupina je O. Zde je strava založena založena především na konzumaci masa. Zhubli například 20 kg za 5 měsíců a váhu si stále drží.

Někteří naráží na úskalí potravin, které jsou u krevních skupin doporučovány. Tuto dietu by již z principu nezvolili, protože jim zkrátka nechutná.

Z řad odborníků nedostává tato dieta žádné pozitivní ohlasy. Bez vědeckého podložení šíří akorát lékařsky nepodložená tvrzení, která klamou laiky.

Jak vypadá jídelníček s dietou podle krevních skupin

  1. Vzorový jídelníček pro krevní skupinu A
  2. Snídaně: chléb z klíčené pšenice, pasta z černých fazolí, zelený čaj
  3. Přesnídávka: fresh nápoj z mrkve, citronu a ananasu
  4. Oběd: pečená makrela s topinamburami, listová zelenina
  5. Svačina: sójový nápoj
  6. Večeře: Dýňové rizoto se špenátem

Recept – čočkový salát se zeleninou

Recept pro krevní skupinu A

Suroviny:

  • 400 g uvařené červené čočky
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 hrsti rukoly

zálivka

  • ⅓ sklenice olivového oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička přísady do jídel

Postup přípravy:

  1. Čočku smícháme s cibulí a nastrouhanou mrkví, kapary nasekáme nahrubo.
  2. Zálivku připravíme umícháním všech ingrediencí do hladké emulze.
  3. Čočkovou směs promícháme se zálivkou a nakonec zlehka vmícháme rukolu.

Výhody a nevýhody diety podle krevních skupin

Výhody

  • Pokud máte krevní skupinu, jež odpovídá potravinám, které máte rádi, bude vám vyhovovat.
  • Alespoň nás donutí trochu se zamyslet nad stravou, kterou konzumujeme.

Nevýhody

  • Dieta se zakládá na nepodložených tvrzeních.
  • Jídelníček podle krevních skupin může být deficitní na některé důležité živiny. Obzvlášť pokud si ji člověk sestavuje sám bez znalostí racionální stravy.
  • Některé povolené kontra zakázané potraviny si vyloženě protiřečí.

Víte, že…

S dietou podle krevních skupin již experimentovala například modelka Petra Minářová, herci Hugh Grant a Kelly Preston?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector