Dáme si do nosa – lososa!

Slunce se ve středu 17.2. umoudřilo a provázelo nás celou naší #tourvydejniokna. Tentokrát 9. v pořadí. Nevěřili byste, ale obrovsky se to odrazilo nejen na náladě naší, ale i na náladě restauratérů, které jsme ten den navštívily.

S naším osvědčeným týmem Radka, Lucka, Romana jsme testovaly tentokrát 3 podniky The Pub Praha 1, Rest., Kulový Blesk Ječná.

V The PUB Praha 1 nás vítá Milan Tarabík, tvář podniku, chlapík s veselou myslí a mnohaletými zkušenostmi z gastro oboru. ‚‚Pozval bych vás dál, ale nemůžu.“ Nejde nevidět jeho rázem posmutnělý výraz. 

‚‚To nevadí, Milane, my už jsme si zvykly.“ Než to dořekneme, nese se kávička a denní nabídka, která je výrazně zkrácená, než je tady běžné.

Najdete v ní každý den 2 hlavní jídla, polévku a nechybí hambáč. Vedle denní nabídky udržují i stálou polední nabídku s klasikami jako jsou řízek, caesar, wrap, a club sandwich.

Super jídla, až půjdete na procházku Prahou.

Inu, co naplat, dnes si u vás dáme do nosa, doneste nám lososa. 

Dáme si do nosa – lososa!

Lososa jsme ochutnaly na místě, cena 129 Kč prostě neodpovídá kvalitě. Toto jídlo by mělo stát víc, mnohem víc.

Ale jak Milan říká ‚‚Je nám jasné, že i lidé z kanceláří na tom nemusí být zrovna nejlépe v této době, a tak se jim snažíme udělat pomyšlení za férové ceny.

“ S sebou pro testování dětmi bereme řízek a club sandwich. Jestli budou boule za ušima, jako při minulé tour, uvidíme večer. Tak nějak tušíme, že ano. 

Veselá příhoda s odtaženým autem se prozatím nekoná, můžeme tak směle vyrazit do dalšího podniku. Do restaurace Rest. to z The PUB Praha 1 máme jen kousek.

Moje gastrokavárnohospodorestauracopovalečské srdce zaplesá už z dálky. Zahrádka, která sice ještě není připravená k posezení, ale úplně k tomu láká, z reproduktoru hraje hudba a v pozadí vidím lahev skvěle vychlazeného prosecca. Upss, dobře, to prosecco tam nebylo, ale úplně jsem si ho tam dovedla představit. Atmosféra tohoto rodinného podniku vás prostě vcucne a pustí až večer. 

Přicházíme v čase po obědech, můžeme si tak na chvíli popovídat s majitelem Michalem i kuchaři Jirkou a Danielem. 

‚‚Jaké to je vařit v otevřené kuchyni?“ (do otevřené kuchyně je vidět i ze zahrádky pozn. redakce)

J. a D. ‚‚Má to spousty výhod, musíme si více dávat pozor na pusu, nestane se vám tak, že byste u nás zaslechli něco nevhodného. Zároveň vidíme přímou reakci hostů na naše jídlo, což je hlavně při úsměvu a přikyvování hlavou skvělý pocit. Když vidíme dosolování, zbystříme.“(smích)

‚‚Aha, tak to mě zajímá, jak kontrolujete kvalitu jídel?“

M. ‚‚Každý den máme ráno meeting, při kterém si řekneme, jaká jídla ten den vaříme a všechna jídla přechutnáme. Toto dodržujeme i nyní při omezeních, kdy vaříme do krabiček.“

R. ‚‚Spojení krabiček a vašeho jídla, to je peklo, ne?“

M. ‚‚Je, museli jsme nějaká jídla, která jsou u nás i nejvíce oblíbená, vyřadit. Jako například kalamary, těmi jsme vyhlášení. Věříme však, že jsme je dostatečně nahradili jinými specialitami, které jsou pro transport v menu boxech vhodnější. Čerstvé ryby máme v nabídce nadále.“

R. ‚‚Když pošleme šéfa pryč, co mi o něm prozradíte?“

J. a D. ‚‚Je to srdcař, pracují tu spolu se svou paní, známe i jejich děti a pro hosty by se doslova roztrhal.“ ‚‚Někdy je to sice trošku náročnější, ale co bychom pro něj, potažmo pro tento podnik, neudělali.“ ‚‚Máme to tu moc rádi, nechá nás dělat hodně věcí podle svého, což není všude samozřejmost.“ ‚‚Můžeme si hrát s menu a vymýšlet stále nějaké novinky.“

Dáme si do nosa – lososa!Tajně jsem doufala, že si kluci kuchařský na něco postěžují. Znáte to, když je vše zalité sluncem, je to podezřelý, a nebo jsou prostě dobří. 

Výběr, co ochutnat, jsme tentokrát nechaly na Michalovi. To jsme ale netušily, že nám pomalu nechá připravit lístek odshora dolů. Výmluvy, že jako hubneme, byly marné. A popravdě jsem nadšená, že jsme toho mohly tolik ochutnat. 

Co jsme ochutnaly?

  • Dýňovou polévku s kokosovým mlékem, červeným curry a dýňovým olejem
  • Tatarák z hovězí svíčkové s uzenou majonézou (můj favorit)
  • Dušený hovězí chuck roll po burgundsku s bramborovým pyré a pečenou kořenovou zeleninou (‚‚Zavolej zpátky ty kuchaře, ať nám hned řeknou, jak dělají tu omáčku, to není možný, já to doma takhle nikdy neudělám.“)
  • Houbové risotto s lanýžovým olejem a vejcem (Romana nejí maso, volba byla jasná)
  • Telecí pavouček na zeleném pepři se šťouchanými brambory se slaninou a pórkem 
  • Kokosová panna cotta s višněmi (Prostě gastro porno, jak dezerty nemusím, tak tady se o něj strhla mela. Dobře, vyhrála Romana, protože neměla ta skvělá masová jídla, ale otestovaly jsme pořádným soustem.)

Mám takové tušení, že zahrádka restaurace Rest. nás ještě uvidí. A doufáme, že brzo. Teď ale tradááá, jedeme na pořádný pivo.

Dáme si do nosa – lososa!

‚‚Ahoj ahoj, máte plné lednice?“ ‚‚No, že váháš, pojď si vybrat, Radunko!“

Abych to vysvětlila, podnik Kulový Blesk Ječná je kultovní podnik, který se před rokem přestěhoval na novou adresu Melounová 5, Praha 2 , vchod z Ječné. Udělali rekonstrukci, otevřeli a zavřeli. Zavřeli hospodu, ale krám s těmi nejlepšími pivy z malých, menších a úplně těch nejmenších pivovarů je otevřený. Stejně tak i e-shop.

Kdo moje reportáže čtete pravidelně, víte, že pro takové podniky mám slabost. Podniky, za kterými stojí kluci jako je Libor. Oddaný svému oboru, neustále s novými nápady a elánem.

To vše může za to, že Libor se společníky do České republiky vozí piva z celého světa, za nedlouho otevírají svůj vysněný pivovar Bad Flash a vymýšlí, jak podpořit ty, kteří neměli v životě moc štěstí.

Jak říkám, chlap s velkým Ch. 

Ale zpět ke Kulovýmu Blesku v Ječný. Představte si, že založili celoročního Ježíška. Každý měsíc vám 24. pošlou v pivním předplatném nadílku speciálních piv, která pro vás ochutnali a po přísném testování vybrali. Noo, co naplat,  je potřeba si dělat radost!

I my jsme si samozřejmě radost udělaly a pěknou řádku piv si domů odnesly. 

A co vy, který podnik z naší dnešní #tourvydejniokna navštívíte jako první? Napište mi na [email protected] Těším se!

  • Vaše Radka
  • šéfredaktorka
  • Dáme si do nosa – lososa!

Dáme si do nosa – lososa!

#polskakuchyne Instagram posts (photos and videos) – Picuki.com

  • Kaaaaszaaaankaaaaaa ????????????‍????????
#kaszanka #kaszankazcebulką #jelito #bloodsausage #blutwurst #krvavica #kolacja #food #podroby #smacznejedzenie #polskiejedzenie #polishcuisine #polishfood #polskakuchyne #mniam #jedzenie #jidlo #food #zrzucamykilogramy #zrzucajkilogramy
  • Obiad na szybko! Ziemniaki na parze, młoda marchew na parze, bigos z zapasów słoikowych.
Polský bigos ze sklenice 😉 a brambory a mrkev uvařené na paře ????
#obiad #obed #bigos #polskakuchyne #kuchniapolska #lunch #food #marchewka #ziemniaki #brambory #mrkev #mniam #mnamka #zdravastrava #zdroweodżywianie #dieta #dietfood #zrzucajkilogramy
  • ???? Co uvařit k večeři v adventní čas? Co třeba tradiční polské "gołąbki"? Polskou domácí kuchyni v podání Agnieszki jste mohli naživo vidět a ochutnat letos v Klubovně v letním kině. Agu jsme požádali o recept, abyste si mohli polskou kuchyni vyzkoušet i u vás doma. Smacznego - tedy dobrou chuť!
Videorecept premiérově dostupný zdarma na Dafilms.cz a na našem FB, link v biu. ????
~
~
~
~
#bardzofajny2020 #delikatesy #food #foodporn #golabki #holoubci #bardzofajnyfestival #jidlo #polishdocs #polishcinema #polishfood #instafood #polskakuchyne #yummy
  • Polske pirozky ci ruske pelmene. Jak jinak nez bez masa, plnene smesi varenych brambor, smazene cibulky, tvarohu a vejce…od oka. Testo nezabere vic nez 5 minut – do hnetace 300 g hladke mouky, spetku soli, jedno vejce a 20g masla rozpusteneho v 125ml vrouci vody. Vari se, dokud nevyplavou, max 2 mnt, zdobi smazenou cibulkou a zakysanou smetanou, pro nevegose slaninou. Dobrou???? #pelmene #pirohy #pirozky #polskakuchyne #ruskakuchyne #inspiraceznisy #obed #lunch #jidlo #food #bezmasa #vegetarian #stastnavajicka
  • Pirohy! Těsto:
- mouka 350 dkg
- voda 1.5 dcl
- sůl Náplň 1
- brambory
- cibulka
- kopr
Uvařit brambory, vše mixnout Náplň 2
- sójové
- cibule
- koření (paprika, pepř, sůl, chilli, česnek)
- olej
Nudličky jsem uvařila, vše orestovala na pánvi, mixla Náplň 3
- marmeláda Vaříme buď v osolené vroucí vodě, nebo jako já v parním hrnci (nedávat do vaničky, ale rovnou na mřížku!) #parnihrnecvegan #parnihrnec
#varimevparnimhrnci #pirohy #pirog
#polskakuchyne #vychodnikuchyne #veganvareni #vegan #bezmleka #bezlaktozy #glutenfree #crueltyfree #nomeat #nejimzvirata #vegancesky #varimeslaskou #varimvkarantene Pirohy! Těsto:
    – mouka 350 dkg
    – voda 1.5 dcl
    – sůl Náplň 1
    – brambory
    – cibulka
    – kopr
    Uvařit brambory, vše mixnout Náplň 2
    – sójové
    – cibule
    – koření (paprika, pepř, sůl, chilli, česnek)
    – olej
    Nudličky jsem uvařila, vše orestovala na pánvi, mixla Náplň 3
    – marmeláda Vaříme buď v osolené vroucí vodě, nebo jako já v parním hrnci (nedávat do vaničky, ale rovnou na mřížku!) #parnihrnecvegan #parnihrnec #varimevparnimhrnci #pirohy #pirog #polskakuchyne #vychodnikuchyne #veganvareni #vegan #bezmleka #bezlaktozy #glutenfree #crueltyfree #nomeat #nejimzvirata #vegancesky #varimeslaskou #varimvkarantene
  • Vynikající kuchyně v polské restauraci Ognisko ???? Dali jsme si pierogi a chicken wings se salátem, takže i na děti se tady mysli ???? Zjistili jsme dokonce, ze zde před námi byla v roce 2015 královna s manželem, který v této restauraci slavil své 80.narozeniny ????????????. No a my slavíme těch krásných 11 ???? Víkend ve dvou nám končí, tak zase někdy příště ☀️ moje ! #vlondyne #vlondýně #polskarestaurace #restauraceognisko #polskakuchyne #vrestauraci #kralovnaalzbeta #kralovnaalzbetadruha #oslavanarozenin???? #narozeniny11let #ogniskorestaurant
  • Smažené pirohy plněné cibulovo slaninovou náplní.
    Co potřebuji:
    – těsto – 500 g mouky – 300 ml vroucí vody – lžíce slun. oleje – 0,5 lžičky soli
    – náplň – 50 g másla – 3 velké cibule – 400 g brambor – 250 g tvarohu – sůl, pepř – 100 g slaniny
    – na ozdobení – jarní cibulka, zakysaná smetana, opečená slanina, bylinky ze zahrádky Postup: vypracuji těsto, zabalím a nechám v chladu 30 min odležet. Rozšťouchané brambory smíchám s opečenou slaninou a cibulkou ( na másle), dochutím. Z těsta vytvářím kolečka, která plním a měním v pirohy. Osmažím (mohou být i vařené) a ozdobím. #pirohy #vareninakazdyden #polskakuchyne
  • Pierogi, pokus číslo 1. S domácí ricottou, bramborami a uzeným sýrem. To snad musí bejt dobrý, ne? ???????? #jidlo #ohmychef #dnesjem #dnesvarim #pierogi #polishcuisine #polskakuchyne #polsko #chef #cheflife #foodstyling #vecere #dnesvarim #czechblogger #czechfoodblogger #igerscz
  • Co mi v Polsku nejvíc chutnalo? To je jasný: pierogi. Všechny plněný věci jsou totiž strašně dobrý, vemte si třeba ravioli, tortellini, gyozy nebo wontony… ???? Těsto na pierogi tvoří jenom mouka, voda a vejce (někdy). Dovnitř se pak tradičně dává hlavně zelí (třeba namíchané s houbami) nebo mletý maso. Je to jedno z jídel, co na polském stole prostě nesmí chybět, my je měli v několika verzích a všechny byly super. ???? A protože během ledna (až se nám uvaří Playstation a Honza se uzdraví) pro vás chystáme pár receptů inspirovaných naším výletem za polskou gastronomií, můžete se těšit i na naše pojetí. ???? #polandtastesgood #ohmychef #visitpoland #polsko #pierogi #chef #cheflife #jidlo #dnesjem #dnesvarim #vecere #polskakuchyne #czechblogger #igerscz
  • Je tu páteční večer, tak by se slušelo hodit nějakou zábavnou historku. Než teda začne Harry Potter. ???? V Polsku jsme ochutnali polívku jménem Czarnina, což je polívka z husí krve. Dle barvy taky černá polívka. Je taková sladkokyselá, dochucuje se octem. Sice to trochu vypadá jako naše prdelačka, ale je to úplně jiná story. ???? No a teď ta historka, že jo! Dříve se tahle černá polívka používala k odrazování nápadníků. Když chlapec přišel k rodičům své vyvolené na oběd a potenciální tchýně mu naservírovala czarninu, už věděl, že z toho nic nebude, protože se rodičům nelíbí. ???? Celkem elegantní způsob, jak vyjádřit svůj nesouhlas, co myslíte? A tak mě napadlo, pamatujete si, co jste dostali k jídlu vy, když jste žádali o ruku? ???? #polandtastesgood #polsko #visitpoland #ohmychef #cheflife #czarnina #polivka #dnesjem #dnesvarim #jidlo #vecere #ceskakuchyne #polskakuchyne #gastrodenik #czechblogger #igerscz #czech_insta #czechlife #gastrocesty
  • To by snad ani nebyl výlet do Polska bez kvašených okurek a zelí. Ale pokud mám být úplně upřímná, tak ty jejich kvašený okurky sou teda vostrý. ???? Dělají se spíš naslano, včera jsme třeba měli s křenem a česnekem. Člověk se úplně otřepe. ???? Zlatý naše sladkokyselý okurky! Nicméně kvašený zelí bylo moc dobrý: dávají do něj třeba nastrouhanou mrkev nebo brusinky. ???? Co mě ale totálně rozbilo bylo, že místo toho, aby ten třešňovej kompot jedli jako my, tak vypijou tu vodu. ???? A hádejte co potom??? No jasně, nalejou tam vodku. ???????? #polandtastesgood #dnesjim #jidlo #dnesvarim #dnesjem #polsko #poland #visitpoland #czechblogger #czechfoodblogger #okurky #polskakuchyne #foodphotography #foodlover #praguefoodie #czechfoodie #ohmychef
  • Právě jsme v restauraci Pod Lososiem v Gdaňsku. Jak jsme se dneska dozvěděli, Gdaňsk je město sleďů na 1000 způsobů. Naštěstí nám ale dali jenom pět. ???? Bylo to top! S paprikou, po asijsku, s cibulí, se skořicí..nebo prostě nakyselo v majonéze. Doma tydle věci moc nejim, ale tady mi to chutná, asi mořskej vzduch? ???????? Až se vrátíme, nějakej recept pro vás uděláme, inspirace máme tuny. A ještě jedna zpráva: v moethennessy si nás vybrali pro roční spolupráci, takže v roce 2020 budeme popíjet samý dobrý věci! ???????? Máme z toho děsnou radost, protože sme to fakt nečekali. ???? #polandtastesgood #jidlo #dnesjim #jidlo #slede #gdansk #visitpoland #polishcuisine #chef #polskakuchyne #czechblogger #cestujeme #cestovani #igerscz #jidlo
  • Dneska si dáme do nosa LOSOSA????????
    Aneb takový česko-polský oběd. Máme to ani né 20 km na hranice, takže občas jezdime na nakup právě do Polska a losos a výborná ječná kaše je právě odtud. A zeleninka ta je naše pravá česká ze zahrádky ☝️
    Co je ale super, že jsem na trhu v Polsku koupila jejich koření na ryby s koprem a tak jsem si připomněla zase chuť mořských rybicek z Baltu, mňam. #obed #losos #jecnakase #zelenina #mamradapolsko #polskakuchyne #zeleninazezahradky #koreninaryby #mnam #lunch #salmom #yum #spicesforfish
  • Někteří znamí se pořád diví, když řeknu, že polská kuchyně je jedna z mých nejoblíbenějších. Mně zase hlava nebere, jak se mi můžou divit ???? Třeba polívky vaří v Polsku nejlepší na světě. Typický silný vývar s játrovými knedlíčky (který považuju za českou klasiku a mám ho nejradši) tady sice budete hledat marně, ale co do kvantity výborných polívek Polsko rozhodně vítězí.
    Jako jeden příklad za všechny jsem vyfotila tzv. chłodnik. Tahle polívka se podává za studena a jako řada dalších má kyselejší chuť. A samozřejmě nesmí chybět kopr 🙂 V letních vedrech byla taková studená polívka k nezaplacení a v zimě ji myslím ani neseženete. Ze zeleninových polívek si ještě poznamenán okurkovou, šťovíkovou, květákovou, koprovou, hřibovou a ukrajinský boršč (v něm není maso), abych to náhodou jednou nezapomněla ???? Z těch hutnejších zmíním žurek, polský boršč (v něm jsou knedlíčky plněné masem) a moji milovanou rajčatovou ???? Doufám, že ty názvy píšu dobře, nejsem zvyklá těm polívkám říkat česky 😀
    Na druhé fotce jsou pak pirohy naducané višněmi ???? Nasladko je seženete málo kde. Tyhle jsou z varšavské pirohárny „U Kresowiaka“, kde vaří jeden moc milý pán z Běloruska ???? Naslano doporučuju pirohy se zelím a houbami.
    Ani po tomhle románu výčet skvělých polských jídel nekončí, zato já si pro dnešek dávám pauzu. #polsko #polska #varsava #warszawa #polevka #zupa #pirohy #pierogi #pierogizwiśniami #chłodnik #polskakuchyne ???? #polskakuchnia #ukresowiaka #pierogarnia
Budete mít zájem:  Jak užívat omega 3, 6 a 9 polynenasycené mastné kyseliny?

Dáme si do nosa – lososa!

Maso z lososa patří mezi nejoblíbenější a zcela jistě právem. Poprvé jsem ho ochutnala ve formě kostek jakéhosi filé a okouzlilo mě jen krátkodobě.

Dnes již vím, že to jsou většinou zbytky druhořadého masa. Nic proti tomu, i taková surovina má jistě najít nějaké využití, ale já posléze na pár let na lososa zapomněla.

A pak jsem ochutnala uzené syrové plátky – to byla nebesa sama!

Nedávno se mi do kuchyně připletl krásný syrový kus lososího steaku. Co s ním? Těšila jsem se na jeho přípravu a musím říci, že jsem byla nadšená. Obyčejná příprava opečením na másle s troškou soli byla tím nej…Maso bylo šťavnaté a pevné a tak trochu mi připomnělo tu spodní tučnou část uzené makrely.

Sladko-slanovodní ryba

Dáme si do nosa – lososa!

Losos obecný či atlantský je ryba, jež tráví většinu života v moři. Za účelem rozmnožování se však vydává na dalekou cestu do sladkých vod a řek, kde se vytírá a přivádí na svět mladé. Mláďata pak žijí pár let ve sladké vodě, aby se posléze opět vrátila do moře a nakonec zase do řeky za účelem rozmnožovacího procesu.

Takže losos je tak trochu sladko-slanovodní ryba. V dnešní době se loví v mořích, ale také chová v umělých nádržích.

Někdo si na symbolu Vánoc příliš nepochutná, prý smrdí bahnem. Jenže není ryba jako ryba …

Pevné maso bez pachu rybiny

Losos vyniká typickou do oranžova či temně růžova zbarvenou svalovinou. Barva je způsobena tučností, dá se říci, že čím červenější maso, tím bude tučnější. Proto je také v době tření při cestě do sladké vody losos nejčervenější, protože právě v tuto dobu potřebuje tukové zásoby na dlouhou cestu.

Maso je celkem pevné, takže se při přípravě nerozpadá. Vůně je příjemná, syrové maso jen lehce voní po rybině, spíš je to takový zemitý lehký pach než nepříjemný závan rybiny či bahna. Čichem také poznáte čerstvé maso.

Vyniká kvalitní bílkovinou, a i když je tučné, neobsahuje příliš mnoho kalorií, proto ho můžete do jídelníčku zařadit i při redukční dietě. Jen pro děti do tří let opatrně, je to částečně ryba mořská a mohla by způsobit nepříjemnou alergickou reakci.

Mořské ryby nebo plody moře patří mezi nejčastější příčiny alergických reakcí, hlavně u dětí …

Filet nebo podkůvka?

V obchodech můžete koupit lososí maso již různě nakrájené. Nejkvalitnější jsou plátky prezentované jako steaky, následují různé filety či podkůvky. Koupit si můžete také celou rybu, ta se hodí pro pečení či grilování.

Mražené či chlazené? Jak je libo, u mražených kousků si dávejte pozor na velký obsah „jinovatky“ a zmrazků v obalu, to svědčí o opakovaném rozmrazování a zmrazování a to u potravin typu ryba vůbec není dobré.

U chlazených se můžete čichem přesvědčit, je-li maso opravdu čerstvé.

Dáme si do nosa – lososa!

Dobře pořídíte dokonce i v hypermarke­tech, a to pro mne osobně bylo docela příjemné překvapení. Přesto si zachovejte ostražitost, lososí maso je takovou pochoutkou, že opravdu nestojí za to si nechat zkazit dojem špatným nákupem.

Lepší je maso z větších kusů, jsou v něm větší kosti, přesto má losos také tu výhodu, že není příliš kostnatý a navíc z dobře nařezaných filet lze kosti pohmatem a pinzetou pohodlně vyndat ještě před kuchyňskou úpravou.

Marinády na syrové maso

Mezi méně známé úpravy lososího masa patří marinování a konzumace syrového masa. Syrové maso jíme například i v případě, že lososa kupujeme uzeného, to je opravdová delikatesa. Ale máte-li opravdu kvalitní špalíček masa, pak si připravte ještě ingredience na marinádu:

  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 polévkové lžíce sekaného kopru
  • 2 polévkové lžíce oleje

Ingredience smíchejte a dobře s nimi potřete povrch lososa. Zalijte zbytkem a nechte v  kameninové či keramické míse uležet minimálně 24 hodin. Poté krájejte na velmi malé plátky. Intenzivní koprové aroma přejde do masa, stejně tak sladkokyselost a slanost nálevu. Zjistíte, že lososí maso je jako dort.

Myslíte si, že když si opečete na grilu papriku nebo libové maso, prospějete svému zdraví? Omyl, úplně zdravě grilovat nelze. Dokonce lze grilovat velice nezdravě. Můžeme s tím něco dělat?

Raději na gril

Dáme si do nosa – lososa!

Máte-li raději tepelně upravené maso, můžete i toto koprově upravené dát na pánvičku nebo na gril. Jiné formy marinád jsou v podstatě na vaší fantazii. Hodí se jakékoliv bylinky, hořčičné marinády, pepřové nálevy nebo grilovací koření. Pamatujte si, že lososí maso patří k těm lepším a tak, chcete-li si ho vychutnat, není třeba to s kořením přehánět. Losos je jedinečný třeba z alobalové misky, lehce opečený na ohni či na grilu.

Rychlá úprava – základ úspěchu

Neupravujte rybu příliš dlouho, jinak se vysuší. Opravdu stačí dvě minuty po každé straně, aby maso uprostřed zůstalo pěkně šťavnaté, nikoliv však ještě syrové.

A na závěr tip na jednu zelenou omáčku právě k ogrilovanému lososímu masu.

Zelená omáčka

  • 2 dcl bílého vína
  • 1 dcl vývaru
  • 1 šalotka
  • 150 g hlávkového salátu
  • 1 lžíce kerblíku či jiné bylinky, kterou máte rádi, já upřednostňuji bazalku
  • 4 lžíce másla

Recept je jednoduchý, všechny přísady dejte do mixéru, hladce rozmixujte a ohřejte. Hotovo! Přelíváme na másle pečené či grilované lososí maso, obměnou ochucovací bylinky získáte pokaždé jinou chuťovou variaci omáčky.

Ilustrační foto: Renata Petříčková, Public-domain-photos.com

Budete mít zájem:  Jak dlouho budete žít prozradí tabulka

Aleš | Wiki | České A Slovenské OC Amino Amino

VZHLED VE ZKRATCE

průměrná kočičí postava, hnědá srst, zelené oči, načechraná srst na čele

Dáme si do nosa – lososa!

(Oh god, the cringe is too big)

CHARAKTER

Aleš je veselý, přátelský a milý kocourek. Chová se trošku dětinsky a občas hloupě, ale jinak je poměrně chytrý. Záleží mu na jeho přátelích, se kterými rád tráví čas. Co se týká jeho rodiny, koťata miluje, stará se o ně a je obětavým rodičem. Kdyby chtěl někdo ublížit jeho dětem, může být nebezpečný.

Není agresivní a nevyhledává konflikty, leda by se jednalo o jeho dva nepřátele, kde se nechá vyprovokovat velmi snadno. Je pro každou srandu, ale má i rád klid, ať už sám nebo se svou samičkou Nelou. V přítomnosti Pána se nad něj často povyšuje, ale upřímně svého páníčka miluje.

Jedná se o trochu líného kocoura, který se sice chová nedůvěřivě vůči cizím, ale s trochou času se může stát báječným kamarádem.

Dáme si do nosa – lososa!

POZICE VE SVĚTĚ

Kocour Čestmíra, jeho pozice je jasná. Být mazlíkem svému člověku a vychovat svá koťata.

CO MÁ RÁD

Miluje svá koťata, přátele i Nelu. K jídlu má nejraději lososa!!! Jako správný kocour; nejraději se celé dny válí. Občas má hrací náladu a neodmítne hru s pánem.

  • √ sledování televize nebo lidí
  • √ ležení v náruči Pánovy za aktivního hlazení
  • √ plnou misku
  • √ klid, pořádek
  • √ čas s kamarády nebo s Pánem
  • √ Pánovu plnou pozornost
  • √ vydařené poškádlení Drzouna
  • CO NESNÁŠÍ

Vůbec nejvíc Pánova syna! A nebo když Pán odbyde jeho jídlo, to ho také namíchne! Nelibá je mu i nespravedlnost i kritika jeho osoby. Nesnáší samozřejmě Kruťase a jeho chování.

× nefér hra

× nepořádek, hluk

× Ten prokletý vysavač!!!

  1. × být nemocný
  2. × když nemají ostatní dobrou náladu
  3. × když se Pán chová protivně (třeba i když má důvod)
  4. × když se Pán věnuje někomu jinému než Alešovi
  5. × psy

Dáme si do nosa – lososa!

PŘÍBĚH

Aleš nikdy žádný větší příběh neměl. Jednalo se o spíše směsici malých příhod. Dá se ale shrnout Alešova kniha jako malý příběh prvního roku života malého kocourka. Během toho roku potkal spousty přátel i nepřátel, Nelu a založil rodinu.

Mezitím měl samozřejmě četné příhody s Pánem nebo cizími lidmi. Jinak story je asi jen o špetku zajímavější než život běžných koček, nejedná se nikdy o žádnou velkolepou zápletku.

Tak tomu je proto, že Aleš pochází z Komiksů kocoura Aleše (tedy série minipříběhů, ne jednoho velkého).

  • ZAJÍMAVOSTI
  • * Aleš je mé nejstarší OC
  • * Alešova komiksová verze měla koťata 3 (Matyáš a Dvojčata), ta ale byla nahrazena knižní verzí.

* Alešových veškerých komiksových „vydání“ bylo 23 včetně speciálních. Některá vydaní obsahovala i 20 příběhů.

* Aleš se dožije 20 let- 20 vydání původních = 20 let života.

* Alešova kniha oficiálně vyšla jako Deník kocoura Aleše 15.12.2015 (dnes nedostupna)

So yeah, je těžké najít alespoň jeden pic Aleše, co není cringe. Also jsem tohle našla úplnou náhodou ve zrušené OC encyklopedii. Ale víc nemám.

Pečený losos III

  • Odpovědět
  • Koubkova6. 5. 2015 08:49:47 Jani můžu použít tuto marinádu i na kapra ,jeden ,letošní mi leží v mražáku Odpovědět
  • Odpovědět
  • Irule5. 5. 2015 20:57:26 Jani lososa zbožňujeme, přidala jsem i bylinky. Moc dobrý, díky , posílám foto Odpovědět
  • Odpovědět
  • Tereza Blazkova19. 6. 2010 17:46:27 Odpovědět
  • Snehura , možná, že podobný recept od papriky se ti taky bude líbit, viz podobné recepty. Odpovědět
  • Snehura24. 11. 2009 19:53:52 Koupila jsem lososa a Janin recept mě cinkl do nosa , Odpovědět
  • Tak ho tady Market určitě přidej!! Odpovědět
  • Paprika24. 11. 2009 06:16:38 Jani – už 3 týdny mám ve foťáku lososa, jak si ho dietně dělám já. Nejsem schopná ho vložit, tak jsi mně předběhla. Ale je zase úplně jiný a určitě moc dobrý. Odpovědět
  • Jendo, fakt nebyl suchý! Díky všem za bodíky! Odpovědět
  • Iljusa23. 11. 2009 22:03:14
  • Jenda123. 11. 2009 21:27:10 Jani, když jsem kouknul na fotku, musel jsem uznat, že jsi opět lepší. Já recept přizdobím srdíčkem a ty to tam naskládáš jako do mariáše. Moc hezký recept, chce to však pohlídat časově, protože i dvě minutky navíc lososový steak vysuší a už to není ono. +10 Odpovědět
  • Jikotka23. 11. 2009 17:04:40 Hezká návnada…mám ráda ryby,ukládám a snad někdy udělám… Odpovědět
  • maris, snad mne nebude Jeník žalovat, to jsou jeho nápady a mi se to fakt líbí. Pravda je, že by mne to nenapadlo. Děkuji všem za bodíky a Eli, v tom receptu bylo napsáno asi jen 15 minut, ale chtěla jsem, aby to malinko zrůžovělo, takže máš pravdu. Odpovědět

Brďkové recepty

Nakoľko sa blížia wianočné swiatky a klepú už pomalúčky za dwerami, tak nebudeme tu omieľať tradičného kapríka, ale reznime si trebárs lososa do nosa! Rozpisok na šťyri porcie, dĺžka príprawy cca.

40 minút: 4 porcie lososa – po 200 g, 1 lyžica korenia na ryby, pol lyžičky drwedého komunistického, teda čerweného korenia, šťyri lyžice OLIWOWÉHO olaia, pol litríka bieleho wína (žádny scenoles, alebo zámecké kyseuééé!!!),pri tom si móžete trebárs reznúť „Tenesse whisky“, ale dolu gágorom, 200 ml smotany na warenie, mleté biele korenie – přiměřeně, soľ, 1 wetwička bazalky.

Na ozdobu potrebujeme – listy hláwkowého šalátu a lístky bazalky. Momentálne sem si uchlupnul The Old Barrel whisky – North American Blended Whiskey a pokračákujeme a pospewujeme si – Whisky to je moje gusto, bez whisky mááám w srdci pusto! 1. Kúsky Lososa očistíme (nie škrabkou na zemiaky!!!), opláchneme pod tečúcou H20, teda wodou, a osušíme. Nie fééénom, ale w uterke.

Posypeme ich korením na ryby súčasne s čerweným korením. Tomu sa howotí „michna“. Na panvici na rozohriatom olai lososa zo wšetkých strán asi 12 minútočiek opekáme. Potom sa lososík wyberie na teplý tanier. 2. Do panwice s wýpekom nalejeme wíno a whisky do gágora. Krátko powaríme. Pridáme za stáleho miešania smotanu a na slabom ohni prehriewame, kým omajda nezhustne. 3.

Bazalku omyjeme, osušíme a posekáme. Pridáme do omajdy, ktorú podľa chuti dokoreníme bielym korením, osolíme, či posolíme a krátko zohrejeme. 4. Loss osíka, teda lososa rozdelíme nie psom!!!!, ale na taniere, polejeme bazalkowou omajdou. Porcie ozdobíme šalátowými listami a bazalkou. Doporučujem warené zemiaky. Tak flámujte a nechajte si chutňat!
Howorí sa tomu aj „Ošmeknutá kačica“.

Čo potrebujeme: 1 wäščie kura, soľ, wegetu, čierne piwo. Kuriatenko očistíme pod tečúcou wodou, prekrojíme ho na dwe polky, teda polowice a nasolíme. Soľ necháme wcúcnuť tým, že ho necháme chwíľu postáť, teda stáť už chúďa nemmóže, ale necháme ho tzw. odležať, lebo už ani ležať nemmóže.Až je soľ wcúcnutá, wložíme ho do pekáčika a posypeme ho wegetkou.

Podlejeme čiernym piwom, šprtkou wody a olejom, samozrejme slnečnicowým. Zakryjeme buď Al-obalom, alebo druhým pekáčikom, tak aby na neho „sadol“ a nechame ho spaRIŤ a mírně pobublať f-tom pifku a olai takú miernu plhodinku na mírném plamönku.

Jišíííí Suchý Wám pri tom móže spíwati – Spáálila si wlasi wlasy föónem, sežehla je nad plamöónem! Wy si pri tom móžete reznút nejaké to suché wíno, alebo si otewrít další lahwinku piwa. Waše móže být aj bílé, no POZOR!!!!, „skapacinku“ podliewame zásadne černýýým.

Taxmeni móžu poprípade wymeniť w pení, teda spiewaní Jišííího Suchéhoi a to s pesničkou – Dlouhý černýýýý záwoj, w origoši The Long Black Weil.Aj mirek Hoffman od Grreenhoorns to tuším spíwá – Dlouhý černý záááwoj nech nad tííím wláááát… no a aj Mr.Vodička, tzw.český Johnny Cash to spíwá, ale w inej obmene. Je to dobrá pjesnička!!! No, ale wráťme sa ku „skapálowi“.

Potom poklopec odokryjeme, proboha, co to píšem, poklopec…. Šák nejdem močit!, Poklop, či allobálek strhneme z pekáčika, podlejeme čiernym pif-kom, hlawne na poewrchu dobre poobliewame a šupneme do trúby a zwýšime otáčky plamönka z minima na maximum. Sledujeme a podľa potreby podliewame pif-kom.

NEŠETRIT!!! Kurátženko sa w tém černém pifku promjení na kačenu, teda chuť upečeného kuriatenka je značne podobná chuti kačicke. Wypečieme kurátenko do zlatowa a ako prílohu podáwamy čínsku pomstu = ryžu, alebo ertéple alias zemiaky podľa chuti, buď warené, opečené,americké, alebo pyré. Doplnok móže být ugorec = uhorka kyseuá, čalamajda, kompost, teda kompót dle chuti. Popíjame k tomu, čo nám chutí – piwko, wínko, ja najradšej k tomu čerwené. Tak okúste urobiti a dajte sem wedieť, oko sa Wám to podarilo!!!

Nabudúce – Placky a prílohy do nich!

Velmi jednoduché!!! Zájdeme si do dobrej steakowne, kde hrajú jedine hudbičku rádijka BEST a objednáme si stredne prepečený steak se f-ším fšudy čo k nemu patrí,predstawíme si bluegrass = teda do modra trávnatú šíro šírú zem k tomu modrú oblohu nad hlawou a strawujeme!!!! Drobnú chuť!!!!!!!!!!!!!!!Heslo = proficla/cle á lá pôwabnica bílá a ifilajowáááá Dnesoká sa to jmenuje BANDOLÉRO/Loss bandoléross, nakoľko k masisku rezneme pikantuš a šampiónky. Porcie šťyri a klohníme cca 30 minuttes: SURoviny: éť killó (1 kg) braf-čákowého stehínka, ale na šťyri porcie by stačilo aj pól killó masiska! Kto nemmá na stehno, „čáhne“ po plecku… weľkú sibulléross, ale naozaj GRÓS, alebo dwe menší, móže být jedna normál, poťažne bílá a druhá čerwená, to ako wláda a opozícia ako w parlaménte.. s tým trozdílem, že w kastróli se Wám hádat a prowokuwat nembudúúúú, 3 lužice poléfkowé olaja- né inak ako slunečnicowého!!!, ak nemmáte, tak dajte praščákowú mast, tá je najlepčí a uniwerzální, 200 gramí (pozor!!!, nehoworím o CENE GRAMI, ale o kwichtech, teda déka-gramech), teda 200 gramó-f čerstwých, anebo sterílních – HAH! sterílních, teda sterilizowaných šampiňónú, 3 porádné strúčky cesnaku, špitku mletého čérného koreňá, malú lužičku hubowého koreňá, poléf-kovú wegety,mletá (drwená) tasca, ak máme celú, dáme o huby a chwílenku „podrkoceme“ zubáma, nebo se súsedú a máme drwenú rascu, soľ,ČILI PAPRIČKY podľa chuti, teda přiměřeně, 500 mililitríko-f piwa, móže být aj černé, alebo společně pánčowané, ako sa rozhodnete, ak ho tam šprcnete wíce, ništ sa nestane,1 balení mrazenej zeleninowej zmesi, ale hlawně, mosí tam být kukurica!!!!, a nakoníc, či predkoníc potrebujeme jednu 400 gramí-mowú plechowečku s obsahom šerwených fazolí ve slaném nálewu. Tu neexistuje kompromis!, mosá být čerwené! Konečníkowým produktem je údený strúhaný sýr na posypanie. Tu existuje kompromis, móže být aj neúdený. Postupka: Teda nie w kartách pri hre Žolík, ale ako postupowať pri príprawe LOSS BANDOLEROSS Muchachosss Wamoss: Masisko umyjeme pod tečúcou wodou, néé w potoku!!!, narežeme ho na cúciky, teda pásomnicu, alias pásiky a orestujeme na horúcej masti, či olai společne s cibuľou, samozrejme nakrájanou na mesiačky.Pridáme rascu, soľ, f-šetky koreniny, pretlačíme sa k pultu…, co to píšem!!!, šák nejsem w šénku a nemmosím sa tlačit k pultu, ale pretlačíme cesnáček a šupneme ho tamoká do kastroléra, šupneme tam umyté a nakrájané šampiňóny a čilli papričky buď pokrájané, alebo ak sú sušené, tak rozmrwené. Zakwedláme, ale statečňě a podliewame podľa potreby piwom. Sem tam si uchlupneme aj z iné otewrené láhwinky a pridáme čerwené fazole, samezpejme tú plechowku si pred tým mosíme otewrít. Zároweň si otewreme další piwo a uchlupneme si. Zeleniwú zmes, ktorú sme nachali tzw. „puscit“, aby se mírně rozmrazila uwaríme zwlášť w H2O, teda wode do mäkky, azapád, zasoká sem w tém islámje, do Mekky chodzá tý beuíni, či islámisti, my „salámisti“ to uwaríme do mäkka, úplně do mäkka, popučíme mírně widličkú a šupneme to do kastroléra, teda pridáme to k mäasisku.Podlejeme si ako gágor piwom, tak zwyšným piwom tú masowo zeleninowú zmes a dusíme to ako Harry Škrtič swoje obete w New Yorku – asi hodinu. Harry Škrtič to má žiaľ udusené skôr… Podle chuci podáwamé posypákuwané strúhaným syrom. Na to posypaní si móžeme zawolať trebárs aj místního noťasa, protože jemu sa dobre trasú paprťáznyi, teda ruky. Príloha móže být opékué ertéple, teda zemáky, alebo čerstwý chléb. DOBRÚ CHUŤ!!! Nabudúce BESŤácky OLDIESsteak!!!!!!!!!!!
Heslo – Proficla-cle: Huby, ako teplá nátierka, alias pod názwom „Gumárne Púchow“, či Pirelli nátierka: Myslím teda jedlé huby, né ty plechowé w parlaménte, ani huby, co predáwajú w Drogérii na umýwaní tela. Surowiny: Sucháče (huby)- množstwo dle chuti pacioša/šow,, čo to chce/chcú konzumákowati, braf-čákowá masť, sibuléééross, cesnakkuš, rasca drwená aj celá, mleté čierne korenie, korenie Gyros, wegetation, čiže wegeta a soľ – jedlá. Nie že tam reznete soľ na solenie zasnežených ciest a trotoárow = chodníkow!!!

Budete mít zájem:  Talismany a amulety pro zdraví: Největší moc měl kořen mandragory

Postup: Wezmeme stredne weľkú doštičku a dobre nabrúsený nôž, nie nabrúsený swokrin jazyk!!!

png“ alt=“smiley“>Swokru k príprawe zásadne nemberte!, lebo jej tým ostrým nožíčkom pižlíkom by ste určite ufikli jyzyk!!! Na dosštičku položíme už predtým ošípanú, čo to písakujem, ošípaná je braw, swiňa!!!, teda ošúpanú sibulléross (cibuľu), pri čom sme už poplakali, lebo sibulléross je f-tedy dobrá, keď Wám wyžene slzy z očálú.

Sibulléross položíme na doštičku a pokrájame ju tak, že ju rozpolíme a krájame tenké mesiačiky. Nekrájame doštičku, ale cibuľu!!! Keď ju dokrájame, teda tú cibuľu, dáme na panwicu brafčákowú mať, otočíme kohútkem na šporhelte, teda plynowom sporáku, čím otewreme plyn, né hubu tobóž RIC!, chwíľu wáhame, potom škkrtneme sirkú a plyn zapálime.

– Masť na panwici necháme rozpáliť a šľahneme tam sibulléross. Tá mosí zaškwrčať!!! Škwŕkanie w žalúdku si zatál nemf-šímame. Promíchame rychle čistíme cesnak. Promíchawáme sibulléross a pri tom krájame cesnačik na tenké plátečky, ako lamelky.

Keď cibuľka začne pomaly žltnúť, šibneme k nej cesnačik, prekwedláme, zasypeme rascou aj aj, teda aj drwenou aj celou, wegetou, Gyros korením- weľmi málo, to iba na šmrnc!!! šprcneme soľ a dokončíme čiernym mletým korením a cibuľku premiešawaním s tou zmesou dosmažíme. Stíšime plyn na minimum trochu podlejeme wodou a pomíšame.

Huby už musí nám niekto priprawiť a popri tom nakrájať, ak nie, tak to sprawíme samé prwé pred krájaním cibule. Celé huby pred krájaním omyjeme wlažnou wodou a krájame. Pokrájané huby dáme do sitka a krátko omyjeme pod horúcou wodou, aby ten moč, čo na ne šibla líška a iné lesné twory a ešte ostal na hríboch zmizne, prípadne sa neutralizuje.

Nikdy nedáwame huby do panwice neumyté!!! Zmes w panwici s hubami dôkladne premiešame pridáme plyn, teda jeho oheň, teda zwýšime otáčky z minima na maximum. Neustále miešame a mierne podliewame, až nám z toho sa wykľuje taký čierny ťahawý maglajs. Ako špinawá guma, či zašpinená žuwačka. Na prwý pohľad je to oku nelahodiace a j na druhý, ale keď si to rezneme na chlebíček, tak to je wám chuťowečka! Dať si k tomu pohár wínka, tak to je ľ ĺabúúúž! Drobnú, teda dobrú chuť! Rypni si „Pirelli“, aby Ti až uši horeli!

Tak toto záhorácké slowo na jedlú a woňawú hubu sa mi weľmi páči, ale w skutočnosti je to huba zwana -pôwabnica a je aj pôvabnica fialowá. No ja ju nemzbieram, necháwam tým, čo ju dobre poznajú. Inak wraj z proficlí je fnatastikuš ďula, teda gulásch a ja temu wjerím. Ja sa špecializujem na sucháče, teda suchohríby a dubáááke! Dubáke si nemcháwam do wianočnej a noworočnej káposztnice, samozrejme idú tam s mišungom, teda aj so sucháčmi. Tie dáwajú tú lahodnú typickú hubowú wôňu alias arömu. No a zbieram aj bedrlu jedrlú, teda bedľu jedľú. Tú taktieť nakrájam, našuším a potom pomeliem a použíwam ako korenie. Je to lahúúúdečka napr do howjazí poléwočky, tak nakoníc tam rypnút títo bädľe jädlé! Ale aj na howjazí masko, ked už je pred upečením v trúbje, tak ho posypati touto bedrlľou – ó ľa láááá!

Nabudúce pokračákowaní pod heslom – PROFICLA-LE

Mäsisko sa kúpi pjekne krásne u masára, ktoré tam wisí riadne „na háku“. Žádne balené zlewnené w hyppersupperrmarkétli! To už nemdóbry „CIGA“. Najlepšia je á la tutti krkowica, nemmóc masná, ále taká akurwááát! Surowiy: jeden alebo l.5 cm hrubé plátky krkowice – libowolné množstwí, komu jak liobo olej, /masť brawčákowá,prasákowá/, koreniny dle wlastného wýberu, horčica, sojowá omajda a CESNAK!!!!, Hódne cesnačku. Postup: Olaj nalejeme do misky. Nakwedláme tam koreninky – přiměřeně! Bože chráň dať tomat – á la ketchupp, alebo čerwenäú papriku!!! rozmiešame w tom olai na maglajs. Doporučujem aj hubowé korenie. Nezabudnite na Peper! Z rádijka Wám móže pri tom hráti Seržant Peper lonely… Club band od Beátles! Keď je maglajs wláčny, dáme horčicu – obyčajnú, nie Kremžskú!, a šprtnrmr sójowej omajdy. Prekwedláme. Pozor!!! Achtung, Attencoáo! Obsah kwedlowania musí byť ponorený w olaji!!!! Nakoniec dáme pretlačený, alebo prepasírowaný Loss cessnakoss a zasýpneme wegetičkou. Dokwedláme. Pomaličky potichúčky naklepeme masiskowé plátky, mierne ich posiolíme a po jednom wkladáme do misky a noríme do kwedlomaglajzu. Soľ do maglajzu nedáwame!, preto mäsko po naklepaní nasolíme!!! To je welice dôležité!!! Mäsko mosí být w majlajze až po wrch ponorené a podľa množstwa masiska dáwate na začiatku Olai!!!! Niekto dáwa aj korenie Oregáňo, no to asi dáwajó w Oregone! Masu masiskowú dáme do chladničky minimálne na 24 hod, aby sa masisko nacúclo maglajzom. Je jasné, že tým, že ho wcúcne, maglajzu w mise ubudne! Nembóte sa, nikto ho nemspriwatizowal, teda ten maglajs, je tam ale wcúclý w masisku. Po 24 hodinách môže nastať akt cigošowania. Pozor!!! Zásadne „CIGI“ robíme na praščákowej masti! Žiaden Olai! Potom nem tak dóbry chuť! Móžeme obaliť aj ako klasikuš rezeň, aj to je moc dóbry! Nem hranólek! Usmažíme si zároweň na susednej panwici podľa už tu udaného náwodu – Cibuľu na masti. Wezmeme naďon weľkú čerstwú žemľu, rozkrojíme ju, dáme horčicu a ihneď z pekáča dáwať do nej masisko a z druhého pekáča na to osmahlú sibulléross. Móže sa doplniť na powrch ešte trocha čipöš feferónes, alebo baraní rohát! H´m´m´m´m´m!, to je dobrotka, pri prwom zakúsnutí!

Tak dobrú chuť! nech Wám „CIGA“ chutí!

Takže ďalší receptík z Brďka, tentoraz cigánečky, čo robieva šenkodcéra so strýkom oromrolom… dobre ochutené a marínované mäsko (kuracie alebo bravčové) opečieme (ak máte doma tú pasikavú grilovaciu panvicu, tak je to fajn :),z každej strany, je lepsie keď je mäsko dobre vyklepané a predtým naložené v marináde podľa chuti… prichystáme si čerstvé prekrojené žemľe alebo čerstvý chlebík, natrieme troškou horčice, do žemľe alebo na chlebík dáme opäčené mäsko a môžme pridať aj nakrajanú cibuľku…. k takejto papanici sa hodí aj trošku červeného vínka :))

tak dobrú chuť…:))

suroviny: špekačky hociaké…hocikolko pivo najlepsie znacky kachelman…..na podliatie dobrý čertvý chlebík horcica cibulka paradajky, papriky takže na prirodnom uhli alebo grile opecieme nakrojene spekacky kes su uz take usmiate :)), tak ich zacneme podlievat pivom, a najlepsie s nazvom kachelmann ale aj inym, nakrajame si cibulku papriku a paradajku a spravime salatik… hotove spekacky podliate pivkom a dobre upecene alebo opecene, ugrilovane :)) podavame s chlebikom, horcicou a salatikom… originalny nazov receptu je „štěpačky“…podľa jednej preslavenej osobky s menom sztéépyi (štepi, štěpánka…atď), tak dobrú chuť…s oldieshudbičkou a dobrými priateľmi štěpačky chutia vyborne

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector