Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Pokud máte cukrovku, budete se dlouhodobě zabývat zlepšováním a udržováním svého zdraví. Diabetes ovládáte úspěšně tím, že budete dobře jíst, cvičit a průběžně informovat o vývoji pro lepší léčbu.

Vaše kvalita života je také o hledání způsobů, jak být šťastný, sdílet s ostatními a bavit se ve vašem životě.

I když máte stav, který vás lékařsky ovlivní, je možné začít každý den znovu a převzít kontrolu nad svým zdravím, než nechat to diktovat vaši rutinu.

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Sjednejte si schůzku a projednejte své celkové zdraví se svým důvěryhodným zdravotním týmem. To je důležité, abyste pochopili, co vám pomůže a necítíte se sami s touto nemocí. Zejména:

  • V případě jakýchkoli dotazů nebo pochybností vždy vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Nenechávejte malé věci bez povšimnutí – i malé změny mohou znamenat něco významného a čím dříve je upozorníte na lékaře, tím lépe.
  • Pokud jste nedodržovali doporučenou dietu nebo neužíváte léky podle pokynů, musíte navštívit svého lékaře.

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Pečlivě dodržujte doporučenou stravu. Váš lékař nebo dietolog vám měl dát dietu, kterou byste měli dodržovat; strava je klíčem k udržení zdraví, když máte cukrovku. Každý diabetik má odlišné potřeby, takže je pravděpodobné, že lékař přizpůsobil návrh stravování vašim konkrétním potřebám.

  • Pokud jste nedostali doporučenou stravu, požádejte o ni.
  • Zeptejte se, jaké speciální potřeby máte a odkud můžete získat zdravé možnosti, pokud je ve vaší oblasti obtížné získat.
  • Nezapomeňte také pít pečlivě – mnoho komerčních a domácích nápojů obsahuje cukr a další přísady, které mohou zkazit pečlivě dodržovanou stravu, pokud to není účtováno.
  • Potravinový deník může být užitečný, pokud se snažíte zůstat na trati. To vám umožní zjistit, kde máte spouštěč potravin (například emoční stravování při rozrušení nebo jíst sladká jídla, když jste unavení atd.) A umožní vám to naplánovat dopředu a zabránit špatným stravovacím návykům.
  • Naučte se číst štítky. Každý by měl číst nutriční štítky na potravinách, ale pro diabetiky je to ještě důležitější.

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Vědět, co je zdravé k jídlu jako diabetik. Americká asociace pro cukrovku doporučuje jídlo, které je zdravé pro všechny osoby, ať už diabetické nebo ne, takže je příjemné vědět, že obecně jíte pro zdraví, nejen pro kontrolu diabetu. Mezi doporučené potraviny asociace patří:

  • Celá zrna, fazole, nudle a škrobová zelenina (včetně nerafinovaných brambor): celkem 6 nebo více porcí denně. (Chleby a cereálie by měly být omezeny a měly by obsahovat nízký obsah sodíku, aby se zabránilo bílé mouce.)
  • Ovoce: 2-4 porce denně
  • Zelenina: 3-5 porcí denně
  • Maso, ryby a sýr: 2-3 porce denně
  • Mléko a jogurt: 2-3 porce denně
  • Tuky, sladkosti a alkohol: malá množství (podle doporučení lékaře)
  • V koření by měl být nízký obsah sodíku a bez cukru. Zkontrolujte štítky potravin, které byly konzervované, nakládané, konzervované, nakládané, uzené a konzervované.
  • Držte krok se změnami v poradenství ohledně příjmu potravy, protože čas od času dochází k revizím. Získejte aktualizace v e-mailové podobě, pravidelně se poraďte se svým lékařem a buďte v pohotovosti ohledně nutričních objevů pro diabetiky.

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Pijte nejméně 6 až 8 šálků tekutiny denně. Voda z vodovodu je pro vás absolutně nejlepší volbou, ale můžete také konzumovat čaj, kávu, neochutené sodové / minerální vody, dietní nápoje, uměle sladené nápoje na pití, nízkokalorické nápoje atd., Pokud lékař nerozhodne jinak. Možná budete muset omezit příjem mléka kvůli jeho přirozeným mléčným cukrům – požádejte o radu svého lékaře.

  • Mezi nápoje, kterým je třeba se úplně vyhnout nebo je minimalizovat, patří: sladké sportovní nápoje (naložené solí / sodíkem a cukrem), slazené sodové nápoje, toniková voda, ovocná šťáva a mléko (zkuste mandlové mléko s pouze 30 kaloriemi na 8 oz (250 ml)).

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Zahrňte do své stravy „pochoutky“. Nezapomeňte se zeptat svého zdravotního poradce na roli pochoutek ve vaší stravě a jaké druhy pochoutek jsou přípustné. Zatímco sladké cukrovinky a sladké pečivo jsou nyní venku, to neznamená konec potěšení sladkých dobrot. V obchodech i online existuje spousta dobrých diabetických kuchařek, které můžete použít k vytvoření cukrovinek bez chuti, které stále chutnají fantasticky. Mnoho obchodů se zdravou výživou zásobuje také cukrovinky a cukrovinky vhodné pro diabetiky, takže začněte lovit náhražky, které stále „zasáhnou místo“ a vaše sladké zuby budou spokojeny.

  • Zdravé malé občerstvení zahrnuje až střední část čerstvého ovoce, malou porci jogurtu, několik celozrnných sušenek, malou hrst ořechů nebo celerové tyčinky s hummusem atd.

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Cvičení pravidelně. Požádejte svého lékaře o doporučené množství cvičení ve vašem případě. Jdi na chodit se svými kamarády , nebo možná chcete chodit do posilovny . Různé cvičební práce pro různé lidi experiment po doporučení svého lékaře najdete cvičení, které se vám nejvíce líbí.

  • Mírné cvičení, bezprostředně po třech jídlech každý den omezovalo rizikové hladiny cukru v krvi celý den. To funguje pro lidi, kteří denně provádějí kratší / přerušované cvičení. [1] X Zdroj výzkumu
  • Tato studie zjistila, že tyto tři krátké procházky každý den po jídle byly stejně účinné při snižování hladiny cukru v krvi do 24 hodin, jako byla jediná 45 minutová chůze při stejném mírném tempu. Inovativní studijní věda o cvičení byla vedena na George Washington University School of Public Health and Health Services (SPHHS).
  • Pokud vám vaše tělesná hmotnost nebo bolestivé klouby brání v účinném cvičení, zeptejte se svého lékaře na cvičení za pomoci vody, jako je aqua jogging, aqua aerobik nebo prostě procházka v bazénu.

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Vezměte si léky podle pokynů. Pokud jste přeskakovali dávky svých léků, pak přeskočíte pomoc při záchraně života a vyvíjí se riziko komplikací. Postupujte podle pokynů svého lékaře, abyste brali léky včas a ve správném dávkování.

  • Uvědomte si možné interakce mezi léky a jídlem, pitím a jiným příjmem drog. Požádejte svého lékaře o jasnou radu ohledně toho, co je bezpečné a nejisté kombinovat s vašimi léky a jak vyvážit léky a příjem potravy.
  • Pokud vidíte jiného lékaře, než je obvyklý, ujistěte se, že ví, že jste diabetik, a vysvětlete, jaké léky užíváte. Je životně důležité, abyste nemíchali některé léky. Váš lékař musí vědět vše, co užíváte, včetně vitamínů a bylin.

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Udržujte své záznamy aktualizovány. Váš lékař vám dal záznamový list k zaznamenání hladiny glukózy v krvi. I když to může vypadat jako fuška, je důležité tyto záznamy uchovávat přesně a pravidelně je ukazovat svému lékaři.

  • Můžete také chtít mít jídlo a cvičit deník / deník. Čím více informací uchováváte, tím více vám lékař poradí, jak nejlépe zůstat zdravý a zvládat toto onemocnění.

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Zkontrolujte hladiny inzulínu (je stanovena hladina pro dospělé). Pro cukrovku typu 2 Americká asociace pro cukrovku doporučuje, aby byly cíle cukru v krvi individualizovány v bezpečném rozmezí: [2]

  • Před jídlem (nalačno) – vyzkoušejte 70 až 130 mg / dl (3,9 až 7,3 mmol / l)
  • Po jídle (1 až 2 hodiny po jídle) – zkuste pro dospělé méně než 180 mg / dl (10 mmol / l).
  • Před spaním – vyzkoušejte od 90 do 150 mg / dl (5 až 8,3 mmol / l).

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět Dávejte pozor na diabetické komplikace. Znalosti jsou moc nad strachem a pokud víte, co se může pokazit, máte větší šanci si všimnout příznaků dostatečně brzy, abyste s nimi něco udělali. Mezi komplikace, které mohou nastat při cukrovce, patří:

  • Srdeční choroby a mrtvice: Lidé s diabetem mají zvláštní důvody, aby měli na paměti onemocnění srdce a cév. Diabetes přináší zvýšené riziko srdečního infarktu, mrtvice a komplikací souvisejících se špatným oběhem.
  • Onemocnění ledvin: Diabetes může poškodit ledviny, což může nejen způsobit jejich selhání, ale může také způsobit, že ztratí schopnost filtrovat odpadní produkty.
  • Oční komplikace: Diabetes může způsobit oční problémy a může vést k oslepnutí. Lidé s diabetem mají vyšší riziko slepoty než lidé bez diabetu. Včasná detekce a léčba očních problémů může zachránit zrak.
  • Orální zdraví a hygiena: Diabetes vám přináší větší riziko onemocnění dásní. Je dobrý nápad pravidelně vidět svého zubaře.
  • Diabetická neuropatie a poškození nervů: Jednou z nejčastějších komplikací diabetu je diabetická neuropatie. Neuropatie znamená poškození nervů, které prochází tělem, spojuje míchu se svaly, kůží, krevními cévami a jinými orgány.
  • Komplikace nohou: U lidí s diabetem se může vyvinout mnoho různých problémů s nohou. Problémy s nohou se nejčastěji vyskytují, když je v nohou poškození nervů nebo je špatný průtok krve.
  • Kožní komplikace: Až třetina lidí s diabetem bude mít někdy v životě poruchu kůže způsobenou nebo postiženou cukrovkou. Ve skutečnosti jsou takové problémy někdy prvním příznakem toho, že člověk má cukrovku. Naštěstí většině kožních stavů lze zabránit nebo je snadno léčit, pokud jsou uloveny brzy.
  • Gastroparéza a diabetes: Gastroparéza je porucha, která postihuje lidi s diabetem 1. i 2. typu.
  • Deprese: Cítit se jednou za čas je normální. Ale někteří lidé cítí smutek, který prostě neodejde. Život vypadá beznadějně. Tento pocit po většinu dne po dobu dvou nebo více týdnů je známkou vážné deprese.

Vyhledejte podporu od lidí, kteří se o vás zajímají, a od lidí, kteří vědí, čím procházíte. Vysvětlete svou nemoc a jaký to má dopad na vaše blízké a přátele. Budou podporovat, když pochopí, jak to ovlivňuje váš život. V některých případech pravděpodobně zjistíte, že rodina a přátelé jsou ochotni vám pomoci s cvičením, výběrem jídel a návštěvami lékaře. Kromě svého blízkého okruhu přátel můžete také oslovit lidi, kteří mají diabetes stejně jako vy, připojením se k místní skupině pro podporu diabetu a účastí se schůzek. Můžete si dokonce najít nové přátele, ale co je nejdůležitější, získáte pocit podpory a zjistíte, co ostatní dělají, aby zvládli a vedli zdravý život s diabetem.

  • Zvažte také připojení k větší organizaci cukrovky. Kromě poskytování podpory jsou diabetické organizace také dobrým místem pro získávání informací a stravovacích plánů.

Zeptejte se svého lékaře na snížení hladiny cukru v krvi a potřebu inzulínu nebo občerstvení pro váš spánek (noc nebo den): nejíst jiné než lehké bílkovinové svačiny před spaním, zejména , pít pouze vodu (ne alkohol, žádný kofein nebo jiné stimulanty) v takových časech a říkat si: „To jídlo bude zítra tady!“

  • Uvědomte si, že tyto pozdní noční svačiny by měly být ne-ne pro lidi, kteří mají diabetes, podle článku Mayo Clinic. [3] X Zdroj výzkumu
  • Hladoví po večeři – tato „bezplatná“ jídla mají málo, pokud vůbec nějaké, sacharidů a kalorií, takže „jedno“ z nich nezpůsobí přírůstek na váze ani zvýšení hladiny cukru v krvi. Vyberte si „zdarma“ jídlo, jako například: [3] X Zdroj výzkumu Kanystr dietní sody, porce želatiny neobsahující cukr, pět mrkev, dvě sušenky, jeden vanilkový oplatek, čtyři mandle (nebo podobné ořechy), Jeden kus gumy nebo malé tvrdé bonbóny …
  • Poskytněte nervům, játra a zažívacímu systému čas na dokončení práce a na odpočinek a na celkové zotavení z cukru produkovaného při pokračujícím trávení, když spíte; Zabraňte zbytečnému zvyšování cukru v krvi během spánku. Přestaňte zpracovávat tuky nebo cukry celou noc v játrech (a nechte je také vyluhovat trávení).

Spát (na téměř prázdný žaludek! ) – získejte 6, nejlépe 7 nebo více hodin spánku pro zotavení nervů a všech ostatních systémů k usazení a odpočinku. Tím se sníží vaše problémy s cukrovkou, tj .: hladina cukru v krvi [a zlepšení krevního tlaku].

  • Pokud potřebujete pomoc se spánkem, (1) zkuste jeden antihistaminikum, které způsobuje ospalost, která nezpůsobuje vyšší krevní tlak (HBP), stejně levný jako 4 $ za 100 (jako značka Equate 'Chlortabs'): je to chlorfeniramin maleát – také prodáván jako „Chlortrimeton“ a „Corcidin-HBP“. (Nepoužívejte žádné sladké antihistaminové sirupy.) (2) Užívání Valeriana jako vysoce relaxační byliny – pomáhá se spánkem a je známo, že omezuje bolesti a bolesti těla. Pokud se probudíte příliš brzy, vypijte vodu a užijte další dávku obou, jestliže od první dávky uplynuly čtyři nebo více hodin. (3) Vezměte vápník s hořčíkem a vitaminy D3 a vitaminy B, omega3, omega3-6-9, které všechny spolupracují, což způsobuje mnohem lepší relaxaci a mnoho dalších zdravotních výhod! (4) „Malá porce bílkovinných potravin“ pomáhá spát – například krůtí nebo kuřecí maso, a jedí mandle (mají více vlákniny!), Vlašské ořechy, pekanové ořechy, slunečnicová a dýňová semínka, pistácie, červené arašídy se skořicí (také tyto druhy semen a všech ořechů mají éterické oleje!).
Budete mít zájem:  Poselství ženských kruhů – jak probudit ženskou sílu?

Jak daleko od sebe by se měla moje jídla šířit?

Hlavní jídla by měla být od sebe vzdálena alespoň 3-5 hodin, dobrý občerstvení by bylo dobré. Byl jsem diabetikem dva a půl roku a tento plán pro mě funguje velmi dobře.

Kolik inzulínu podávám diabetikovi?

To opravdu záleží na tom, co jedí, na jejich hladině cukru v krvi a na poměru daném lékařem. Neexistuje žádná dávka, která by fungovala pro každého diabetika.

Přečtěte si o diabetu. Čím více víte, tím více se budete cítit zmocněni k řešení této nemoci. Změna stravovacích návyků rodiny podle vašich potřeb bude přínosem pro celou rodinu. Dodržování diabetické stravy neznamená jíst nudné jídlo – znamená to, že si více uvědomujeme, co je zdravé a co není, a vyrobit spoustu zdravých potravin od nuly. Diskutujte se svým lékařem o všem, co se týká vašeho stavu. Strava hraje důležitou roli při úspěšném zvládnutí diabetu – připravte si zdravé stravovací plány pro diabetické diety tím, že získáte přístup ke svým každodenním potřebám výživy. [4] Vždy postupujte podle pokynů svého lékaře. Diabetes je závažné onemocnění a může mít dlouhodobé následky, pokud nebude správně léčeno. Reakce na příliš mnoho inzulínu z injekcí se někdy objevují neočekávaně – dejte všem kolem vás vědět, co budete zřídka potřebovat (například cukr / soda / mléko / pomerančový džus). A řekněte něco jako: „Když budu opilý nebo se chovám zmateně – – zeptej se mě, jak mám hladinu cukru v krvi – a nabídnu mi trochu cukru“, abych využil další inzulín. „Nebo bych na druhou stranu mohl jíst příliš mnoho pro předchozí dávku inzulínu a potřebovat malou úpravu inzulínu, abych mohl využít cukr navíc podle současných okolností, abych si udržel zdravou rovnováhu, . “

Viz také

Odkazy

Zajímavosti

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Hypoglykémie je stav, kdy klesá glykémie pod dolní hranici normy (osoby bez diabetu mají hladinu glykémie nalačno 3,3 – 5,4 mmol/l, diabetici mají dolní hranici 4 mmol/l).Když klesá glykémie k dolní…

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Aktuální téma – asistenti pedagoga pro děti, kteří mají být dle nové vyhlášky zásadně omezeny, řeší i ČT v pořadu 168 hodin. V pořadu máme i zástupce za diabetiky! Děkujeme za skvělou reprezentaci…

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Milí čtenáři, prosíme o podpis petice za zachování asistentů pedagoga a pomozte nám tím zvrátit navrhovanou změnu. Diabetické děti asistenty potřebují.  Zde uvádíme celé znění petice.…

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Oblíbená applikace Happy Bob (která byla zatím k dispozici pro uživatele Apple) je už i pro uživatele Android zařízení. Pokud už po dlouholetém řízení diabetu potřebujete získat novou motivaci, toto…

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Chcete mít své glykémie stále na očích? Skvělou variantou pro hodinky SAMSUNG WATCH je  G-Watch APPG-Watch App se skládá z mobilní aplikace pro Android G-Watch Service a doprovodným ciferníku…

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Vědci vyvinuli novou metodu podávání léků pomocí mikrogelu, která by mohla prodloužit účinnost transplantací ostrůvků pankreatu – z několika let na celou dobu života příjemce.Transplantace ostrůvků…

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Přeprogramování kmenových buněk k léčbě diabetu Mezinárodní tým, včetně University of Sydney, přeprogramoval lidské kmenové buňky tak, aby generovaly HILO produkující inzulín (lidské ostrůvkové…

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Co získáte, když smícháte určité imunitní buňky s vitaminem D a molekulou vyvolávající onemocnění? Inovativní novou vakcínu na diabetes 1. typu!’Snažíme se vzdělávat imunitní systém tak, abychom …

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Hola, hola! Škola volá! Už za nedlouho začne škola a s ní i mnohé problémy, které souvisí se školní docházkou malého diabetika. Jak rodiče diabetických dětí potvrdí, vše je o lidech. Co v některých…

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Mnoho výzkumů vyvíjí nové terapie pro léčbu diabetu 1. typu. Mnoho vědců se nyní zaměřuje na potenciál různých terapií kmenovými buňkami. Jeden přístup zahrnuje použití mesenchymálních stromálních…

Pozitivních zpráv není nikdy dost! Izraelská firma oznámila, že mikropankreas k léčbě cukrovky je připraven pro testování ve Velké Británii!Exkluzivně: testování produktu, který má potenciál k…

Vědci z University of Exeter prokázali, že u dětí s diagnózou diabetu 1. typu do 7 let se zdá být jiný podtyp diabetu 1. typu oproti dětem ve věku 13 a více let.Tým financovaný společností Diabetes…

Diabetes 1. typu často přichází zcela neočekávaně. Šok, popření, strach a smutek – to jsou obvykle první reakce. Pro většinu bude tato ‚vichřice‘ negativních emocí vířící kolem osoby a rodiny výrazně…

Bylo zjištěno, že lék, který se v současné době používá k léčbě revmatoidní artritidy, má pozitivní účinky na mladé lidi a děti, u nichž je nově diagnostikován diabetes 1. typu.Vědci z University of…

Průlomový objev proteinu, který se váže na vitamín D, může pomoci pochopit, proč se vyvíjí diabetes 1. typu.Vědci z Birminghamské univerzity tvrdí, že protein vázající vitamín D (DBP) hraje klíčovou…

Začátek diabetu 1. typu (T1D) obvykle zahrnuje genetickou predispozici k rozvoji stavu, jakož i „spouštěč z prostředí“ (jako je např. virová infekce nebo jiné expozice). Jak jsme již dříve uvedli,…

Článek zveřejněný v New England Journal of Medicine a podepsaný mezinárodní skupinou 17 předních odborníků na diabetes zapojených do projektu CoviDiab, mezinárodní výzkumné iniciativy, oznamuje…

***EDIT*** 10.9.2020Pokud zvažujete nákup Baqsimi, ještě chvilku s ním vydržte. Během cca měsíce by mělo dojít k úhradě pojišťovnami.*****************************Nedávno jsme psali o tom, jak je…

I když to zatím úplně dle počasí nevypadá, blíží se období, kdy budou potřeba chladicí pouzdra na inzulin. Myslete na to, že zkažený inzulin není vidět, ale na funkci vliv má! Třeba na pláž je to…

Většinu sacharidů, které v potravě jíme, tvoří škroby – molekuly tvořené dlouhými řetězci glukózy. Nachází se např. v obilninách, bramborách a dalších potravinách.Ne všechny škroby, které sníme, se v…

GlucaGen HypoKit je vlastně takovou krabičkou záchrany pro diabetiky. Samozřejmě všichni doufáme, že ji nikdy nebudeme muset použít. Ale když si nastudujeme jeho použití, nebude to určitě na škodu.…

Jed získaný z hadů nebo hmyzu může být podle lékařského novinářky další možnou léčbou cukrovky a rakoviny.Amy McDermott napsala článek v deníku PNAS o tom, jak by jedovatá zvířata mohla pomoci léčit…

Dia šlabikár je slovenská kniha pro všechny diabetiky. Najdete v ní komplexní edukační kroky, které mají pomáhat hlavně dětským pacientům s diabetem a jejich rodičům.Součástí knihy jsou i zkušenosti…

U lidí s diabetem 1. typu (T1D) imunitní systém ničí buňky produkující inzulin ve slinivce břišní,  což vede k vysokým hladinám glukózy v krvi, které jsou smrtící, pokud se neléčí. Všichni lidé…

Chytré bezdrátové kontaktní čočky mohou být pomocníkem při diabetu a pomáhají léčit diabetickou retinopatii pouhým jejich nošením. Tato technologie, dodaná týmem v Jižní Koreji, může úspěšně…

Nedílnou součástí zdravého životního stylu je správný pitný režim, a to nejen u diabetiků. Proto na to myslete, a i k tomuto článku si dopřejte sklenici vody.Pitný režim u dobře kompenzovaného…

V první části jsme rozebírali kapitolu JÍDLO. Naleznete zde.Ve druhé části LÉKY. Naleznete zde.Nyní se koukneme na další kapitolu – AKTIVITA15 Lehká cvičení I lehká cvičení mohou mít překvapivý…

V první části jsme rozebírali kapitolu JÍDLO. Naleznete zde.Nyní se koukneme na další kapitolu – LÉKYLÉKY10 Léky – dávkaPro nás diabetiky, kteří využíváme jakoukoliv léčbu (prášky nebo injekčně…

Těchto 42 faktorů má vliv na naší hladinu glykémie v krvi.Více rozepíšeme v dalších článcích: 1. část42 faktorů sestavil Diatribe.orgVolný překlad a grafika: redakce iamdiabetic.euZdroj

Andrew O’Dwyer (52) je jeden z prvních diabetiků 1. typu, který se již vyléčil z onemocnění COVID-19. Na internetu je možné najít jeho deník, který popisuje, jak se s nemocí vyrovnával a jak v jeho…

Jak na Mount Everest po snídani?Nebojte, nebudu vás tahat na horský výšlap. Budeme se sice bavit o výškách, ale těch, které se týkají glykémie. Existuje známé přísloví: ‚Co oči nevidí, srdce nebolí…’…

Koronavirus a dodávky léčivBěhem celosvětového vypuknutí koronavirové nákazy je klíčovou prioritou společnosti Novo Nordisk zajištění nepřetržitého zásobování pacientů život zachraňujícími léky. …

Všeobecná zdravotní pojištovna na svých stránkách uvedla:——Vážení klienti,v souvislosti s usnesením Vlády ČR ze dne 15. 3. 2020 týkajícím se opatření souvisejících s výskytem koronaviru COVID-19…

Určitě vás v této nelehlé době napadají otázky jako: ‚Bude dost inzulinu? Bude dostatek proužků? Bude materiál k pumpě?‘ Zeptali jsme se za vás. Oslovili jsme klíčové hráče na trhu. Velmi děkujeme za…

Možné problémy se zásobováním Mnoho lidí přemýšlí, jak COVID-19 ovlivní produkci léků na cukrovku, včetně inzulinu. Agentura FDA uvedla, že „situaci pečlivě sledují“ a od 2. března nebyly…

Studie zaznamenala pozitivní výsledky pro prevenci nízké hladiny cukru v krvi u pacientů s cukrovkou 1. typu. Inzulin zaměřující se na působení v játrech může pacientům pomoci snížit dobu, kterou…

Protože celiakie je autoimunitní onemocnění, které je často přidruženo diabetu 1. typu, dávám sem tento zajímavý článek.Vědci se snažili vyléčit celikakii u myší pomocí nanočástic a speciálním…

Diabetes a Koronavirus?Bohužel se tento druh viru dostává i do České republiky. V žádném případě nepanikařit, ale je dobré mít se napozoru.Podobně jako viry chřipky může infekce koronavirem SARS-CoV…

Ještě nedávno byl hlavním ukazatelem kompenzace diabetu pouze glykovaný hemoglobin. Už ale rozhodně není jediným důležitým kritériem. Technika jde dopředu. Máme k dispozici senzory kontinuální…

Jak všichni víme, život s diabetem je trošku pichlavý. Píchání může být nepříjemné. Bohužel pro děti ještě o něco více. Dnes se zaměřím na vychytávky, které mohou pomoci při aplikaci inzulínu, kanyl…

Podívejte se na Epicentrum Blesku s diabetologem Janem Šoupalem.  https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-epicentrum/635144/vysilali-jsme-revolucni-glykemicky-senzor-usnadni-zivot-cukrovkarum…

Říká se, že existuje milion způsobů, jak říct Miluji Tě.Dávaj si pozor,odpočiň si,napiš, až přijdeš domů,není ti zima?počkej, já to udělám….Ale my diabetici lásku vidíme ještě trochu jinak Existuje…

Nová technologie má vliv na to, jak diabetici kontrolují hladinu cukru v krvi. Kombinace CGM a inzulínové pumpy, propojené pomocí inteligentního kontrolního mechanismu, může fungovat jako umělá…

Animovaná pohádka (film) o vzniku DM a její léčbě, která je pochopitelná pro malé deti. Je vhodná jak pro samotné děti po záchytu, tak pro jejich spolužáky, aby lépe pochopili diagnózu svého…

Studie, jejímž cílem je zachování zbytkové produkce vlastního inzulinu po začátku diabetu 1. typu.Po dlouhých jednáních se pro děti z Česka podařilo získat studii, jejímž cílem je zachování zbytkové…

S čím? S glykovaným hemoglobinem Vašich ratolestí. Na sránkách www.detskydiabetes.cz (výborné stránky lékařů z Motola) zadáte hodnotu svého HbA1C v mmol/mol, zadáte věk, vyberete pohlaví a hned máte…

Tříleté studie COMISAIR, která byla provedena na III. interní klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, a byla publikována v prestižním žurnálu Diabetes…

Toto je známé jako jeden z největších momentů medicíny. V roce 1922, na univerzitě v Torontu, se vědci vydali na nemocniční oddělení s dětmi, které byly v kómatu a umíraly na diabetes mellitus 1.…

Dnes vám chci doporučit jednu šikovnou maminku Kateřinu Kolářovou, která se po diagnóze své dcery začala věnovat šití. Naleznete u ní mnoho krásných ledvinek na inzulinové pumpy všech značek, návleků…

JÍDLOMnožství sacharidůVšechny tři zdroje energie z jídla (sacharidy, bílkoviny a tuky), sacharidy ovlivňují glykémii nejvíce. Počítání sacharidů je často obtížné, ale faktem je, že tento špatný…

Přejeme Vám do nového roku 2020 vše nejlepší. Hlavně zdraví, mnoho krásných linek, pohody a klidu. Také pohodové a skvělé přátele po Vašem boku.A hlavně úsměv na tváři, s tím jde všechno lépe.Mějme…

Budete mít zájem:  Mileniálové a zdraví – jak na tom jsou?

Dnes se všichni vrhneme do víru velkoměsta a budeme slavit o 106. Ale pozor! Alkohol může být dobrý sluha, ale zlý pán.V případě diabetika je na místě opatrnost.Není alkohol jako alkoholZáleží na tom…

Izraelští vědci vytvořili implantovatelný „mikro-pankreas“ se schopností produkovat inzulín v reakci na hladiny glukózy v krvi.Společnost Betalin Therapeutics testovala tuto technologii s úspěchem na…

Vakcína se nazývá Diamyd a vědci uvádějí, že jejich výzkum prokázal „pozitivní a statisticky významnou odezvu na léčbu závislou na dávce“ ve specifických podskupinách lidí s diabetem 1. typu.Vědci…

Neratinib byl schopen ochránit beta buňky před útokem imunitního systému. Studie financovaná z JDRF ukázala, že léčba umožnila beta buňkám pokračovat v produkci inzulinu.Když je diabetes 1. typu…

Miluji rostliny! Nejvíc ty, které se dají sníst nebo které lze využít pro jejich léčebnou sílu. Jednou z nich je určitě rýmovník. Vzpomenu si na něj vždy, když mě začne lechtat v nose rýma. Což je…

Aloe pravá (Aloe Vera) je často součástí kosmetických přípravků. Má totiž zázračné vlastnosti – hojí podrážděnou pokožku. Pro léčebné účely se používají i další druhy aloe např. Aloe Stromovitá (A.…

Na webu www.neslazeno.cz jsem narazila na práci MUDr. Hany Krejčí, Ph.D. jak zlepšit kompenzaci u diabetu 1. typu. Jedná se o skvělé rady, které rozhodně stojí za přečtení. Zdroj2019-Krejci-Jak…

V roce 1922 lékaři díky první aplikaci inzulinu zachránili smrtelně nemocného chlapce. Do té doby neměl diabetik 1. typu šanci přežít. O téměř století je inzulin stále jediným lékem, který lékaři…

Tento objev může pomoci zvýšit úspěšnost procesu transplantace pankreatických buněk u pacientů s diabetem 1. typu.Transplantace ostrůvků zahrnuje přesun buněk slinivky břišní od dárce do těla…

Prosíme lidi ze Slovenska, aby podepsali tuto petici. Čím více podpisů bude, tím je větší šance, že se na Slovenku podaří dosáhnout úspěchu.Název petice – Senzory pre diabetikov.Odkaz na petici.

Světový den diabetu připadá každý rok na 14.listopadu. A proč zrovna 14. listopadu? Protože právě 14. listopadu 1891 se narodil Frederick Banting, který je pro nás diabetiky opravdu důležitý. Právě…

Pacienti s diabetem 1. typu jsou zvyklí počítat ve své stravě pouze obsah sacharidů. Ty jsme sice odborně vážili a „počítali“ ale bylo tam vždy nějaké drobné „ale“. Vlastně nebylo až tak úplně drobné…

Cukrovka-diabetes mellitus

Cukrovka (diabetes) a alkohol – 7 důležitých věcí, které byste měli vědět

Ing.Zdeněk Rozehnal

Cukrovka – diabetes mellitus je onemocnění projevující se zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi.

V České republice je nyní hodně přes 800 000 evidovaných diabetiků a tento počet každým rokem narůstá (souvislost se zvyšováním nadváhy a nekvalitními potravinami?), navíc se předpokládá, že až 300 000 občanů o svém onemocnění zatím neví.

V roce 1975 bylo evidováno v ČR 235 000 osob, 1990 – 479 000 osob, 2010 – 806 000 a 2012 – přes 841 000 osob s diabetem, přičemž více než 241 000 z nich trpí chronickými komplikacemi. V roce 2012 zemřelo v ČR na cukrovku 22 000 osob.

Navíc podle některých pramenů má v ČR  70% populace sníženou citlivost na inzulín  především z důvodu nedostatku omega-3 nenasycené mastné kyseliny (nesprávný poměr omega-6 a omega-3), tedy jsou  adepti na rozvinutí cukrovky II.typu.

Pro zajímavost u novotvarů v roce 1990 bylo 44 713, v roce 2006 71 913 a v roce 2010  82 606 evidovaných případů.

Ovzduší se v popisovaném období relativně zlepšovalo, zbývá nekvalitní voda a strava, kvalitní obezita a stres a případně delší dožití nemocných jako hlavní příčina více než trojnásobného nárustu cukrovky za necelých 40 let. Při předpokládaném dalším nárustu (kvalita potravin a tekutin se zhoršuje, stres naopak zkvalitňuje) nemocných cukrovkou, budeme brzy uvádět počet osob nepotřebujících k životu inzulín.

Cukrovka vzniká v důsledku nedostatečné produkce nebo nedostatečného využití hormonu inzulínu. Inzulín je produkován ß-buňkami slinivky břišní a umožňuje krevnímu cukru – glukóze (který se do krve dostává zpracováním přijímané potravy) přesun z krve do buněk, pro které je glukóza hlavním zdrojem energie.

Přítomnost glukózy v krvi se nazývá glykémie. Hlavní hormon regulující hladinu cukru (glykémii) v krvi – inzulín je vytvářen beta buňkami Langerhansových ostrůvků slinivky břišní. Snižuje glykémii tím, že podporuje vychytávání glukózy ve svalech, játrech a v tuku.

Rozlišujeme cukrovku prvního typu a druhého typu.

Cukrovka I.typu

O I. typu hovoříme tehdy, když slinivka inzulín netvoří; často vzniká již v dětství, v důsledku poruchy imunity. Projevuje se zhruba do 40 let věku, nejčastěji v období puberty. Nástup cukrovky je náhlý. Jako příčina bývá často uvedeno, že jí byla chřipka, která nastartovala chybný imunitní proces.

Jenže – co to znamená? Imunitní systém vlastně selhal, buď byl virus velmi agresivní nebo prostě již v tomto okamžiku byl nemocný, slabý, vyčerpaný předchozími infekty, které byly léčeny antibiotiky, vytvořenou střevní dysbiózou, očkováním, přítomnou alergií, stresem nebo jinou nepohodou.

Vlastně ten člověk si vytvářel nevhodné podmínky, jeho pomyslná nádoba se naplnila a pak přišel do této chvíle banální virus a ten způsobil, že začala přetékat. Příčinný řetězec cukrovky, startovacího viru a slabé imunity je často mnohem delší a sahá do velké hloubky, až do nejranějšího věku.

I obyčejná chřipka dovede v takovém případě způsobit chaos v obraně- tělo si vytvoří protilátky a omylem zaměří svou pozornost na vlastní beta buňky slinivky, které nemohou správně tvořit inzulín.

Jestli tento proces proběhne rychle a nemoc se projeví až klinickými příznaky cukrovky se zjištěním vysoké hladiny cukru v krvi, většinou je již pozdě – uvedený proces definitivně beta buňky zničí a zatím není jiné cesty než píchat inzulín. V Česku podle statistik trpí tímto typem kolem 75 000 lidí.

Jestliže má jedinec dispozici k cukrovce, neznamená to, že musí nemoc vždy dostat. S tou dědičnou dispozicí totiž člověk zdědí také své životní návyky, způsob stravování, pití vody a jiné tendence, které pak skutečně vedou k nastartování nemoci.

Ono nastartování nemoci, jak bylo popsáno výše, také není jen tak jednoduché.

Jenže se zde vznáší stále nezodpovězená otázka – již ty protilátky definitivně zničily beta buňky nebo jsou stále ještě nějaké, které pracují? Ve své podstatě od okamžiku onoho startu jde – o čas! Technika podávání inzulinu a stabilizace stavu je jasná, ale není jasná ta situace kolem zastavení autoimunitního procesu. Tady medicína pokulhává, často vidíme, že lékař sklapne složku a řekne ‚Cukrovka – inzulín, nemůžeme nic jiného dělat‘ a o proces, který by měl poplašenou imunitu zklidnit, se již nestará – uzavřeno – nedá se s tím nic dělat.

Cukrovka II.typu

Tímto typem diabetu trpí naprostá většina diabetiků (asi 90%). Podstatou tohoto onemocnění je porucha reaktivity tkání na inzulín, kterého je pouze relativní nedostatek. Ve srovnání se zdravými mohou mít tito nemocní hladiny inzulínu i dokonce vyšší. Hovoříme o inzulínové resistenci.

Nejčastější příčinou rozvoje tohoto onemocnění je životní styl spojený s nedostatkem pohybu, přejídáním a vznikem obezity. Tyto odchylky dohromady tvoří tzv. metabolický syndrom (syndrom X, Reavenův syndrom). Diabetes II. typu se vyvíjí z rezistence na inzulin – slinivka může inzulin vylučovat, ale tělesné buňky na něj dostatečně neodpovídají.

Vyvíjí a projevuje se v průběhu středního až vyššího věku a je spojena s inzulínovou rezistencí, kdy hladiny inzulínu mohou být snížené nebo mohou být i normální, ale tělo nedokáže inzulín zpracovávat.

U většiny diabetiků typu 2 je vzhledem k nenápadnému plíživému nástupu onemocnění rozpoznáno, až už jsou přítomny příznaky pozdních komplikací: únava/malátnost, rozostřené vidění, suchá a svědivá kůže, drobné a opakované infekty na kůži (hnisání, kvasinky) – špatné hojení ran, ztráta citlivosti v rukou či nohou, časté infekce močového traktu, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, různé další cévní potíže (dolních končetin, srdeční, mozkové či sexuální). Většina nemocných trpí ještě dalšími poruchami jako jsou vysoký krevní tlak, zvýšená hladina tuků a kyseliny močové v krvi.

Odborně je diabetes mellitus porucha metabolizmu. Zjednodušeně řečeno: je to onemocnění, kdy dochází k poruše zpracování cukrů, tuků a bílkovin v organizmu. Pokud není diabetes léčen může dojít ke vzniku a rozvoji dalších závažných onemocnění a komplikací.

Obezita je jednou z hlavních příčin vzniku cukrovky. Riziko vzniku cukrovky je u obézního člověka 53 krát vyšší, než u normálně vážícího člověka. V rozsáhlé studii provedené v zahraničí ve zkoumaném vzorku 15 milionů diabetiků jen u zhruba 10% z nich propukne diabetes ve velmi mladém věku, většinou před dosažením 20 let a nemá vztah k obezitě.

Zbylých 90% diabetiků získá tuto nemoc ve středních letech (cca mezi 30 a 60 rokem života). Tento typ cukrovky je téměř vždy spojen s obezitou a stejně jako vysoký krevní tlak, má zjevný vztah jak k hormonálním látkám produkovaným v tukové tkáni tak ke zvýšení množství krevních lipidů (tuků), ke kterému dochází při diabetu.

U většiny případů obézních lidí nemocných cukrovkou, postačuje snížení nadváhy o 10% k omezení potřeby aplikovat orálně léky nebo injekčně inzulín. Diabetes II. typu podle poznatků klasické medicíny lze léčit pouze dietou, nebo v kombinaci s podáváním léků. Inzulinová léčba nastupuje až v případě, že předchozí léčba je neefektivní.

Hlavním předpokladem pro účinnou léčbu je trvalé snížení nadváhy a pravidelný pohybový a dietní režim.

Cukrovka – rizika vzniku

Jste obézní? Přejídáte se? Jíte nevhodné potraviny? Nepijete kvalitní vodu před jídlem? Čistá pitná voda netvoří většinu přijímaných tekutin? Nesportujete? Tak jste adepti na vznik cukrovky 2.

typu. Tyto rizikové faktory ovlivnit můžete. Při redukci hmotnosti o 10% snížíte riziko vzniku cukrovky o 43%. Při zahájení pravidelné fyzické aktivity snížíte toto riziko o 50% atd.

Důsledkem obou typů cukrovky jsou pozdní komplikace podmíněné zejména poškozením malých i velkých cév (selhání ledvin, slepota, infarkt myokardu, mozková příhoda, amputace dolních končetin), které jsou nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtnosti diabetiků.

Ischemická choroba srdeční, infarkty myokardu a cévní mozkové příhody jsou u diabetiků 2-3x častější než v ostatní populaci, ischemická choroba dolních končetin se vyskytuje dokonce 20x častější. Poškození malých cév oka je nejčastější příčinou oslepnutí vůbec.

Diabetes mellitus zkracuje život průměrně o 8-10 let, a kvalitní život o více jak 15 let, v odborné literatuře bývá označován jako „tichý zabíječ“.

  • cukrovka je hlavní příčinou slepoty u lidí po dokončení 20. roku života
  • cukrovka je hlavní příčinou amputací končetin, které nejsou důsledkem úrazů
  • u diabetiků je mnohem větší pravděpodobnost vzniku infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice
  • u řady diabetiků se vyvine závažné onemocnění ledvin

Největším strašákem je postižení tzv. diabetickou nohou, kterou jsou ohroženi zejména lidé trpící postižením periferních nervů.

Tímto problémem trpí přes čtyřicet tisíc spoluobčanů včetně prezidenta Miloše Zemana – v roce 2012 přišlo přes 10 400 takto nemocných lidí o nohu – v Česku jsou poradny, které tento problém řeší  – včasnou diagnózou a účinnou léčbou je možné zabránit amputacím až v 80 procentech případů.

Nicméně je léčena jen nepatrná část nemocných, protože je pouze 32 těchto specializovaných pracovišť. Podle diabetologů a podiatrů bylo až 80 procent amputací zbytečných. Chtělo by to, aby nemocní začali svůj problém řešit včas, dodržovali lékařem stanovenou léčbu a bylo víc podiatrů.

Na problémy mohou upozornit buď noční palčivé bolesti, necitlivost lýtek, nebo nehojící se rány na dolních končetinách. Včasná léčba je ze všeho nejdůležitější!! Navíc se minimálně využívají alternativní léčebné postupy například ozonoterapie, pomocí nichž lze nohu zachránit. Prostě farmalobby má vliv na vše, buďte obezřetní!

Mezi vážné komplikace cukrovky patří také poškození oční sítnice – takzvaná diabetická retinopatie. V roce 2012 kvůli ní osleplo přes dva tisíce spoluobčanů, přičemž počet takto nemocných lidí neustále přibývá.

I zde ale existuje úspěšná léčba, která může minimalizovat rizika slepoty. Komplexní preventivní a léčebné postupy redukují riziko ztráty zraku o více než devadesát procent.

Tyto postupy zahrnují intervenci ovlivnitelných rizikových faktorů, aktivní skríning a specializovanou oftalmologickou léčbu.

Budete mít zájem:  Spoušťové body (trigger points) – co to je za body? jak vám mohou pomoci?

Obdobně jsou na tom lidé, jimž cukrovka pomalu oslabuje ledviny. Téměř sto tisíc Čechů trpí diabetickou nefropatií, přičemž téměř 35 tisícům z nich selhávají ledviny. Opět včasná léčba společně se specializovanou péčí nefrologa může rizika minimalizovat.

Léčba cukrovky v ČR je hodnocena odborníky následovně: často se setkáváme s příliš agresívním lokálním přístupem a špatným načasováním léčby i neposkytnutím odlehčovacích pomůcek.

Velmi závažné jsou také nedostatky v obouvání diabetika. Amputace jsou zbytečně brzy indikovány.

Léčba vyžaduje širší strategii a zapojení postupů z více odborností, tak jak je běžně praktikováno ve světě.

A hlavně dostatečný počet lékařů specialistů i s poznatky alternativní medicíny

Gestační diabetes

Typ cukrovky vyskytující se v těhotenství, zhruba u 3 – 5% těhotných. Jde o poruchu glukózového metabolizmu v těhotenství, kdy produkce inzulínu v ß-buňkách nestačí pokrýt zvýšený nárok v tomto období (proti inzulínu působí hormony placenty). Projevuje se zpravidla v druhé polovině těhotenství.

Zvýšený předpoklad výskytu gestačního diabetu je u těhotných ve věku nad 30 let, s obezitou nebo tam, kde je výskyt diabetu v přímé rodinné linii (také stravovací návyky). Základem léčby gestačního diabetu je úprava stravování – regulovaný příjem sacharidů, tuků a bílkovin a pravidelné měření glykémie.

Pokud se nepodaří stravou udržovat hladiny glykémie v přijatelných hodnotách, je nutno v období těhotenství kompenzovat hladiny glykémie dodáváním inzulínu. Neléčený gestační diabetes je velkým rizikem pro matku i dítě. Ve většině případů se hladiny glykémie po porodu vrátí do normálu.

Gestační diabetes je varovným signálem, protože u 20% neobézních a asi 60% obézních žen se zhruba za 15 – 20 let po těhotenství vyvine diabetes typu 2.

Cukrovka a celiakie

Obě tyto nemoci patří do skupiny autoimunitních onemocnění. Celiakie se většinou přidružuje k diabetu I.typu. Pravděpodobnost spojení těchto diagnóz je až 30%.

Diabetes a alkohol

Dodnes není přesně známo, co způsobuje rozvoj onemocnění diabetu 2. typu. Jisté ale je, že riziko rozvoje DM2 ovlivňuje rodinná anamnéza, věk a etnická příslušnost. Vznik této nemoci je pravděpodobnější, pokud trpíme nadváhou či obezitou.

A může to být právě alkohol, který při nadměrné konzumaci vede k nárůstu hmotnosti a druhotně se může podílet na vzniku či zhoršení kompenzace diabetu. Alkohol je totiž energeticky velmi vydatný.

Jak ovlivňuje alkohol naše tělo?

Všeobecně je známé, že alkohol v mírné konzumaci lidskému zdraví neškodí. Oproti abstinentům je u mírných konzumentů v některých pracích popisováno snížené riziko infarktu, mrtvice a předčasného úmrtí.

Obzvlášť u alkoholu je ale důležité rčení – všeho s mírou. To znamená, nekonzumovat více než 2 nápoje denně (u mužů) a 1 nápoj (u žen).

Méně známá už jsou fakta, která nám odpovídají na otázku – jak ovlivňuje nadměrné množství alkoholu naše zdraví?

Alkohol a lidské (ne)zdraví

Slinivka břišní

Konzumace vyšší dávky alkoholu může způsobit nadprodukci trávících enzymů slinivky břišní. To může vést k zánětu slinivky, který se nazývá pankreatitida. Při déletrvajícím zánětu (chronická pankreatitida) se postupně nahrazuje tkáň slinivky vazivem, čímž dochází k její nedostatečné funkci. To může vést ke snížené produkci inzulínu a vzniku diabetu.

Játra

Játra jsou největší exokrinní žláza lidského těla, která slouží jako centrum zpracování živin získaných z potravy. Mají metabolickou a detoxikační funkci, tvoří zásobu glykogenu (zásobní polysacharid u živočichů), bílkovin a tuků. Také vylučují žluč, která se podílí na trávení.

Dlouhodobé užívání alkoholu narušuje (nejen) detoxikační funkci jater. To vede ke vniku zánětlivého onemocnění jater a k přestavbě struktury jaterní tkáně. Jaterní tkáň se mění ve vazivovou, probíhá chronický zánět, výsledek se nazývá cirhóza. Čím více se stav jater zhoršuje, tím víc se zhoršuje i detoxikační funkce. To vede k hromadění toxinů a odpadů v našem těle.

Žaludek

Alkohol způsobuje vyšší produkci žaludeční kyseliny, než je obvyklé, a to může způsobit gastritidu (zánět žaludku). Podráždění a zánět žaludku může vést ke vzniku vředů a krvácení. Bolest žaludku po pití alkoholu může být také známkou chronické cholecystitidy (zánět žlučníku).

Srdce

Dlouhodobé a nadměrné užívání alkoholu může vést k poškození srdce. Při konzumaci alkoholu se zvyšuje krevní tlak a krevní tuky. Tím se zvyšuje riziko infarktu myokardu, hypertenze a mrtvice.

Centrální nervový systém

Alkohol narušuje komunikační cesty v mozku a tím ovlivňuje jeho funkci. Toto narušení může způsobit změnu nálady, chování a ztěžuje jasné myšlení i koordinaci. Zpomaluje reflexy, způsobuje špatný úsudek, poruchu paměti a mnoho dalších.

Při nadměrném požití alkoholu může dojít k poškození buněk v centrální nervové soustavě, což vede ke stavu známému jako neuropatie. Neuropatie způsobuje střídání pocitů slabosti, pálení, bolesti a necitlivosti v nohách a rukou.

A rovněž se řadí k dlouhodobým komplikacím cukrovky.

Alkohol a hypoglykemie

Hypoglykemie je stav, kdy hladina krevního cukru klesá pod 3,9 mmol/l. Nejčastější příčinou je větší pohyb, menší jídlo, někdy je to nesprávně zvolená dávka léků na cukrovku. Lehká hypoglykémie není nebezpečná, pokud ale krevní cukr klesá níže a pacient správně nerozpozná, že se jedná o hypoglykémii, může jít o stav vážně ohrožující život diabetika.

Jedna z možných příčin hypoglykémie může být totiž nadměrná konzumace alkoholu spolu s léky na cukrovku (zejména pak s inzulínem).

Může být složité pochopit, proč alkohol – tekutina plná cukrů, způsobuje pokles glykémie. Nemělo by to být naopak?

Naše játra jsou nedílnou součástí regulace hladiny glukózy v krvi. Játra obsahují „nouzové zásoby“ glukózy – jaterní glykogen.

Ten se uvolňuje do krve tehdy, pokud glykémie klesne příliš nízko. Během dne jsou játra zodpovědná za uvolňování glukózy do krve stabilní rychlostí.

Po konzumaci alkoholu jsou játra příliš zaneprázdněna jeho odbouráváním. A nejsou tak schopna glukózu doplňovat.

Riziko hypoglykémie po požití alkoholu je zvláště závažné, pokud se během šesti hodin nenajíme. Tedy nepřijmeme sacharidy (glukózu) stravou. To způsobí, že bude tvorba nové glukózy pro játra ještě obtížnější. Podle americké diabetické asociace může alkohol způsobit hypoglykemii krátce po pití ale i až 24 hodin poté.

Při konzumaci alkoholu se doporučuje průběžně kontrolovat hladinu glukózy v krvi. A to především před spaním. Tehdy musí být na bezpečné úrovni mezi 5,5 a 8,0 mmol /l. Pokud je glykémie příliš nízká, je nutné přijmout sacharidy stravou (např. krajíc chleba).

Další extrémně nebezpečná situace se může objevit, když po požití alkoholu usneme, aniž bychom přemýšleli o hladině cukru v krvi. Pokud tak učiníte, může dojít k hypoglykémii přes noc. V krajních situacích takový stav může končit i smrtí.

Hladinu glukózy v krvi zkontrolujte:

  • Před pitím
  • Před spaním
  • až 24 hodin poté

Pozor! Hypoglykémii způsobenou alkoholem nezachrání ani injekce glukagonu. Glukagon totiž povzbuzuje uvolnění glukózy z jaterních zásob. Játra jsou ale zaměstnána alkoholem.

Glukagon je hormon, který používají diabetici 1. typu při závažné hypoglykémii.

Alkohol a nutriční hodnoty

Nejen že je alkohol sám o sobě vysoce kalorický, ale také stimuluje chuť k jídlu. Je prokázáno, že při konzumaci alkoholu preferujeme tučná jídla před ovocem a zeleninou. To vše vede ke zvýšenému energetickému příjmu.

Pivo

Pivo je nápoj vyráběný z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasnic. Obsahuje relativně malé množství etanolu, ale vysoký obsah sacharidů (sladového cukru) a vody. Dále obsahuje bílkoviny, minerální látky (draslík, sodík, chloridy, vápník, fosfor, křemík, zinek a hořčík) a vitaminy skupiny B.

Po požití alkoholického piva cukr v krvi stoupne, protože jaterní buňky jsou spalováním etanolu zaměstnány jen málo.

Nealkoholické pivo obsahuje snížené množství etanolu a stejné množství sacharidů jako pivo alkoholické. Glykemie po jeho konzumaci také stoupá.

Diabetické pivo obsahuje snížené množství sacharidů, ale obsah etanolu je nezměněný. I při konzumaci tohoto nápoje je třeba počítat s navýšením glykémie.

0,5 lEnergie (kJ)Etanol (g)Sacharidy(g)Bílkoviny(g)
Pivo 10 775 16 10 1
Pivo 12 990 18 21 2,5
Pivo tmavé 12 956 18 24 2,2
Gambrinus dry dia 4% 542 16 4 1,5
Birell světlý nealko 435 2 25 1

Víno

Červené víno se vyrábí procesem kvašení pouze z modrých hroznů. Právě barva jejich slupky ovlivňuje zbarvení červeného vína. A proto obsahuje červené víno vyšší podíl resveratrolu než víno bílé.

Bílé víno je vyrobeno procesem kvašení z bílých, růžových, červených i modrých hroznů. Na rozdíl od vína červeného není rmut (hrozny bez stopek a jadérek) kvašený, ale pouze lisovaný. Díky tomu barviva slupek neovlivní výslednou barvu vína.

Víno růžové se vyrábí stejně jako víno červené, ale vyluhovaní barviva do moštu trvá kratší dobu.

Věděli jste že, resveratrol je antioxidační látka, které se připisuje pozitivní efekt na metabolismus tuků, kardiovaskulární a nádorové onemocní? Metaanalýza z roku 2014 (1) dokonce naznačuje pozitivní efekt na hladinu glykémie i citlivost na inzulín u diabetických pacientů.

Je nutno ale dodat, že láhev vína obsahuje asi 5mg resveratrolu. Pozitivní efekt na zdraví byl prokázán při jeho suplementaci nad 150 mg/den. To by pro nás znamenalo denně vypít 30 láhví červeného vína. Kromě hroznového vína je resveratrol obsažen např.

v arašídech, jahodách, borůvkách, brusinkách, rybízu a morušovníku.

Podle obsahu cukru jsou vína dělena na:

  • Suchá (4 g/litr)
  • Polosuchá (4,1-12 g/litr)
  • Polosladká (12,1-45 g/litr)
  • Sladká (45 a více g/litr)

Víno obsahuje více etanolu než pivo, obsah sacharidů se liší druh od druhu. Tím se liší i jejich kalorická hodnota. Nejvíce sacharidů obsahují vína sladká a dezertní.

Víno je složeno především z vody, sacharidů, organické kyseliny, dusíkatých látek, vitaminů skupiny B, C, H, minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan), aromatických látek, stopových prvků, tuku, oleje a vosku.

200 mlEnergie(kJ)Etanol(g)Sacharidy(g)
Víno červené suché 618 19 0,8
Víno bílé suché 560 15 1
Víno šumivé suché 728 21 7

Destiláty, likéry

Destiláty obsahují vysoké množství etanolu (40 g/100 ml) i energie (až 1200 kJ/100 ml), ale žádné sacharidy. Po jejich konzumaci může lehce dojít k hypoglykémii. Proto jsou při diabetu nevhodné. Likéry naopak obsahují vysoké množství cukru. Ani ty nejsou vhodné.

50 mlEnergie (kJ)
destiláty
Finlandia vodka 482
Slivovice 45% Jelínek 587
Beefeater Gin 508
Jack Daniels Tennessee whiskey 40% 454
Captain Morgan rum 424
likéry
Jagermeister 515
Becherovka 600
Fernet Stock 448

Alkohol a ráno

Hlavním důvodem kocoviny je etanol – alkohol v našich nápojích, který působí diureticky(močopudně). Následkem toho vzniká dehydratace, která je jednou z hlavních příčin symptomů kocoviny.

I proto je důležité alkoholické nápoje prokládat nealkoholickými, hlavně vodou. Kromě toho, že se budeme hydratovat také ušetříme nějaké kalorie a cukry.

Tělu trvá asi hodinu, než zpracuje každou přijatou jednotku alkoholu. Proto je dobré zvážit přestávku před koncem večera, díky čemuž může tento proces začít ještě před spaním. Šance na kocovinu následující den jsou nižší.

Kdy říct NE! alkoholu

Existují chvíle, kdy bychom se měli vyvarovat pití alkoholu. Ty zahrnují:

  • Pokud je hladina cukru v krvi nekontrolovaná
  • Při léčbě metforminem
  • Při onemocněním jater
  • Při onemocnění pankreatitidou
  • Při pokročilé neuropatií (poruchami nervů způsobenými cukrovkou) a retinopatii (postižení zraku způsobené cukrovkou) a s vysokým krevním tlakem
  • Při těžké hypertriglyceridemií (zvýšené triglyceridy v krvi)
  • Při zneužívání alkoholu nebo pití alkoholu v minulosti

Mgr. Beáta Bohnerová

(1) Kai Liu, Rui Zhou, Bin Wang, Man-Tian Mi; Effect of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 11 randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 99, Issue 6, 1 June 2014, Pages 1510–1519, https://doi.org/10.3945/ajcn.113.082024

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *