Čočka Vliv Na Zdraví?

Čočka obsahuje rostlinné bílkoviny a je zdrojem vlákniny, je proto velmi prospěšná pro naše zdraví. Bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu organismu, vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle.

Jak připravit zdravou čočku?

Čočka a její vliv na zdraví + chutný recept 1 Večer namočíme čočku. 2 Cibuli, česnek, celer a mrkev očistíme a na jemno nakrájíme. 3 Na oleji necháme cibuli s česnekem zesklovatět. 4 Přidáme celer a mrkev a restujeme několik minut. Přidáme čočku, nalijeme vodu, citronovou šťávu, osolíme, opepříme a 5 Při podávání můžeme na talíři ozdobit nadrobno nasekanými More

Proč je čočka výživná?

Čočka je výživná, obsahuje bílkoviny a škroby, ale zároveň v ní nenajdeme tuk. Má v sobě vápník, fosfor, železo (velmi kvalitní zdroj tohoto minerálu) a také vitamíny A, B, C a E. Kromě železa naší krvi velmi prospívá i kyselina listová, kterou v čočce najdeme též. Ta má navíc blahodárný vliv i na náš nervový systém.

Proč je čočka doporučována při dietě?

Obsahuje zdraví prospěšné látky a současně je doporučována při dietě, protože 100 gramů čočky obsahuje přibližně jen 200 kalorií. Používá se k přípravě polévek, salátů, příloh, hlavních chodů a dokonce i sladkých jídel.

K čemu je černá čočka vhodná?

Hnědá čočka má velmi specifickou krémovou chuť, která je vhodná pro všechny druhy jídel, především pro sladký pilaf a polévky s plody moře. Černá čočka je nejlépe stravitelná a nepotřebuje předem namočit.

Proč je čočka zdravá?

Čočka je nejen levným zdrojem bílkovin – má přirozeně nízký obsah tuku a kalorií, naopak vysoký obsah vlákniny, sacharidů a dalších základních živin, jako je například draslík. Přidáním čočky do jídelníčku můžete získat řadu zdravotních benefitů i skvělého pomocníka s udržováním váhy a zdraví srdce.

Proč jíst čočku?

Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, obě látky, pomáhají předcházet chudokrevnosti. Čočka je jednou z nejstarších pěstovaných plodin. Je vhodná pro seniory, kteří ji velmi dobře znají a jsou zvyklí ji využívat v kuchyni.

Budete mít zájem:  Cystoskopie – co je to a k čemu je dobrá?

Jaký význam má čočka?

Hlavní funkcí čočky je upravit ohniskovou vzdálenost oka, aby bylo umožněno zaostření objektů v různé vzdálenosti od oka. Toto přizpůsobování je známo jako akomodace.

Na co je dobrá cervena čočka?

Červená čočka obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky vysokému obsahu železa a bílkovin je vhodná pro vegetariány, schopnost rovnoměrného uvolňování glukózy do krve zase ocení diabetici. Červená čočka je dobrým doplňkem dietní stravy už jen proto, že velmi rychle zasytí.

Co k čočce?

Klasická čočka 10x jinak – netradiční recepty, jak využít čočku

  1. Bezlepková čočková sekaná
  2. „Boloňské“ špagety s čočkou.
  3. Čočkovo-houbové karbanátky.
  4. Čočkový salát.
  5. Čočka po Bostonsku.
  6. Pomazánka z červené řepy a čočky.
  7. Batátovo-čočková krémová polévka.
  8. Placky z jahel a čočky (bezlepkové)

Proč jíst červenou čočku?

Červená čočka se krásně rozvaří a polévku či omáčku dokonale zahustí.

  1. 1: Rychlá příprava bez namáčení
  2. 2: Je důležitým zdrojem bílkovin.
  3. 3: Obsahuje vitamíny a minerály.
  4. 4: Obsahuje vlákninu.
  5. 5: Je zdrojem vitamínu B6.
  6. 6: Luštěnina, která nenadýmá
  7. 7: Má nízký glykemický index.
  8. 8: Je lehce stravitelná

Jak často jíst čočku?

Výživová doporučení říkají, že luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit alespoň jednou týdně. Spoustu lidí však odradí jejich složitější příprava nebo to, že citlivější jedince mohou nadýmat. Pojďme se tedy podívat na to, jak se s těmito problémy poprat a luštěniny i tak do jídelníčku dostat.

Co uvařit z černé čočky?

Černou čočku uvaříme dle návodu na obalu a odložíme stranou. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme očištěnou a na plátky nastrouhanou mrkev a restujeme ještě dalších cca 5 minut. Okořeníme zázvorem, kari, osolíme a nakonec vmícháme uvařenou čočku. Podáváme s volským okem.

Budete mít zájem:  Klíšťová encefalitida: nemocných přibývá, očkovaných ne

Jak se dělá čočka na kyselo?

Postup přípravy čočky na kyselo

Na tuku osmažíme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky. Dochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku a podle chuti osolíme. Čočku na kyselo podáváme s okurkou a se sázeným vejcem nebo s vejcem vařeným natvrdo.

Co je to akomodace?

Akomodace je proces, při kterém dochází k zaostření oka na sledovaný předmět. Při akomodaci se oční čočka buď zplošťuje, nebo naopak konvexně klene.

Na čem je zavěšena čočka?

Ciliární aparát, na kterém je čočka zavěšena, má schopnost mechanicky měnit zakřivení přední a zadní strany čočky a tím se mění i její optická mohutnost. Při pohledu do blízka kontrakcí svalů ochabnou vlákna závěsného aparátu čočky, ta se vyklene a její index lomu se zvýší.

Jak zobrazuje Rozptylka?

Rozptylná čočka (též rozptylka nebo konkávní čočka) je optická čočka, která přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na rozbíhavý. Rozptylná čočka je uprostřed tenčí než na okrajích. Rozptylky zmenšují obraz pozorovaného předmětu.

Jak vařit čočku Beluga?

Čočku nemusíte namáčet, stačí ji 20 minut povařit. Pokud chcete zkrátit dobu vaření na 10 minut, namočte čočku na 2 hodiny. Beluga krásně kontrastuje s barvami ostatních surovin v pokrmech. Podobá se kaviáru ještě více než tmavozelená čočka, koneckonců byla podle kaviáru beluga také pojmenována.

Jak dlouho se vaří červená čočka?

Základní příprava červené čočky

  • Čočku propláchněte pod tekoucí vodou.
  • Přesuňte do hrnce a zalijte čistou studenou vodou. Čočka se vaří v poměru 1: necelým 2 (1:1,75).
  • Nechte vařit 5 minut, pak vypněte, překryjte poklicí a nechte ještě dalších 10 minut odpočívat a počkejte až se vstřebá voda.
  • Odkud je čočka?

    Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již od neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector