Co pomůže na podrážděný žlučník?

Podrážděný žlučník není nic příjemného a dokáže člověka pěkně potrápit. Přehnali jste to s alkoholem, jste ve stresu, nebo jste si dopřáli nevhodné jídlo? Má různé příčiny a rovněž různá řešení, jak podráždění žlučníku minimalizovat nebo zcela odstranit.

Žlučník je orgán umístěný na spodní straně jater, pod pravými žebry a má v lidském těle především funkci pomocníka při trávení stravy.

Nevhodnou stravou žlučník přetěžujete a přispíváte tím k tvorbě žlučníkových kamenů nebo k poškození funkce tohoto orgánu. Jestliže o žlučník přijdete, čeká vás dieta a značné hlídání jídelníčku.

Podrážděný žlučník není jen problémem seniorů, ale může postihnout každého z nás.

Tip: Chcete dostávat za každý nákup až 25 % zpět? Vyzkoušejte Plnou Peněženku a vydělávejte nakupováním.

Bezplatná registrace ZDE

Existují různé příčiny, které mohou podráždění žlučníku způsobit. Je potřeba včas určit, zda se jedná jen o dočasnou reakci na nevhodnou potravinu či nápoj, nebo jedná-li se o dlouhodobější onemocnění, které je potřeba řešit s lékařem.

Příznaky

Podrážděný žlučník poznáte podle nadýmání, škytání, říhání, pocitu sytosti, záchvatů bolesti (nejen bolesti břicha), plynatosti, bolesti pod pravým žebrem, průjmu, horečky, schvácenosti nebo pocitu na zvracení, ba dokonce i zvracení.

Nemoci žlučníku

Podráždění žlučníku může znamenat rovněž různé zdravotní problémy. Nejčastěji se jedná o zánět žlučníku, žlučníkové kameny nebo o rakovinu žlučníku (nádor).

Žlučníkový zánět začíná zpravidla žlučníkovým záchvatem. Je charakterizován silnou bolestí břicha, nažloutlými spojivkami, teplotou a třesavkou. Žlučníkový záchvat znamená úporné bolesti nadbřišku, které vystřelují až k lopatkám, a při kterých je žluč vydávena z dvanáctníku do úst.

Co pomůže na podrážděný žlučník?

Žlučníkové kameny se vyznačují výraznou záchvatovou bolestí v nadbřišku spojenou se ztrátou chuti a nevolností.

Častěji touto chorobou trpí ženy, než muži, jelikož na žlučníkové kameny mají mimo jiné vliv i změny v těhotenství, menstruace či změna klimakteria. Malé kameny se často dostanou do střeva a odejdou se stolicí.

Větší kameny se musí odstranit chirurgicky. Není ani výjimkou, že někdo žlučníkové kameny má a nezpůsobuje mu to žádné potíže – dokonce o nich ani sám neví.

Nádor žlučníku bývá velmi komplikovaný a nemá příliš pozitivní prognózu. V případě operace vás čeká složitá léčba a ozařování i chemoterapie jsou téměř nemožné. Proto se snažte dbát na zejména prevenci, včasnou lékařskou péči a léčbu žlučníkových potíží.

Příčiny

Nejčastěji jsou příčinou nevhodné stravovací návyky.

Potíže se žlučníkem budete s větší pravděpodobností mít, pokud budete jíst tučná jídla, smažená těžká jídla, jídla pálivá, nadýmavá jídla, česnek, cibuli, ořechy, další špatně stravitelná jídla, uzeniny, pít alkohol, sycené nápoje, kávu nebo třeba kakao.  Častým spouštěčem žlučníkového podráždění je i stres, nervozita, agresivita, obezita či vysoký cholesterol. Svou zásluhu zde mají jistě i rodové dispozice.

Řešení

Jestliže se chcete podráždění žlučníku zbavit, zaměřte se na zdravou a vyváženou stravu, dostatek tekutin a duševní pohodu. Do jídelníčku zařaďte hodně zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby, bílé maso a vlákninu.

Jídlo připravujte vařením, dušením nebo v páře. Pro podrážděný žlučník jsou vhodné i bylinky – řepík lékařský, jablečník obecný, pampeliška lékařská, máta peprná, kurkuma, brusinky, meduňka nebo šalvěj.

Existuje i nespočet léků, které vám pomohou ulevit si od nepříjemných bolestí pod žebry.

Žlučníková dieta

Jestliže máte silně podrážděný žlučník, vyzkoušejte žlučníkovou dietu.

Je to celkem jednoduché – stravujte se zdravě a vyváženě, mezi jídly nechte alespoň 2,5–3 hodinovou přestávku, připravujte si jídla z čerstvých surovin, jídla vařte nebo duste, vyhněte se ohřívání (snažte se si udělat čerstvé a to sníst ještě teplé) a kupování polotovarů, omezte tučná, smažená a těžká jídla, pijte dostatek tekutin.

Konkrétně se zaměřte především na různé druhy masa (kuře, libové hovězí, telecí, krocan, kachna aj.

), ryby (pstruh, štika, krabí maso, platýs, treska, okoun, čerstvý tuňák), nízkotučné mléko a mléčné výrobky, brambory (na loupačku, kaše), suchary, obilné výrobky, zeleninu, ovoce bez slupky, máslo, lehké polévky a snažte se konzumovat cukr, med a další sladidla v omezeném množství.

Z nápojů je vhodný čaj, slabá káva, smoothies, mléčné koktejly nebo neperlivá voda. Naopak se snažte vyhnout se tučným, pečeným a smaženým masům a jídlům, uzeninám, mléčným výrobkům s vyšším obsahem tuku, kořeněným potravinám, smaženým bramborám, čerstvému pečivu, vajíčkám natvrdo, nedozrálému ovoci, kávě, alkoholu, bublinkovým nápojům aj.

Co vzít na žlučník v lékárně

Liftea Kurkumin

Co pomůže na podrážděný žlučník?Větší obrázek na Pilulka.cz

Kurkumin je bylina, která podporuje správnou činnost trávicí soustavy, zejména právě žlučníku a jater. Kurkumin má také funkční antioxidační účinky, a působí také příznivě na mozkovou činnost a snižuje hladinu cholesterelu.

Floradix Gallexier

Co pomůže na podrážděný žlučník?Větší obrázek na Pilulka.cz

Směs hořkých bylinek, podporujících správné trávení. Likér, který se hodí mít připravený pro všechny případy v domácí lékárně.

Rowachol

Co pomůže na podrážděný žlučník?Větší obrázek na Pilulka.cz

Volně prodejný účinný přípravek, určený k léčbě onemocnění jater, žlučníku a žlučových cest, včetně rozpouštění žlučových kamenů.

Strava při onemocnění žlučníku

Co pomůže na podrážděný žlučník?

Stále častěji ke mně pro pomoc přicházejí klienti, co mají, nebo se domnívají, že mají, problémy se žlučníkem.  Pomocí kondičního orgánového skeneru jsem schopna rozlišit, zda se jedná o nedostatečnost žlučníku, či zánět, případně to, že tyto problémy nejsou způsobené tímto orgánem. Proto bych se v tomto příspěvku ráda zmínila o preventivních i léčebných dietárních opatřeních žlučníku.

K čemu nám tento malý orgán slouží?

Žlučník je uzpůsoben v těle jako zásobárna žluči. Žluč se vytváří v játrech a žlučník využívá jako zásobník. Po jídle pak žluč odtéká prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde pomáhá s trávením tuků.

Konkrétně tak, že působí na tuk jako povrchově aktivní látka, z tuku tvoří jemné kapičky a ty pak prostupují střevní stěnou do krevního oběhu a dále na zpracování v játrech a do potřebných tkání. Průměrně tělo vytvoří kolem 500 ml žluče denně.

Nezdravá a nekvalitní strava, nepravidelnost v jídle, stres, konzumace jídla ve spěchu. To vše může žlučník namáhat, dráždit jej a zhoršovat jeho činnost.

Někdy může jít o velmi bolestivý záchvat, nebo se vlivem škodlivých faktorů ve žlučníku koncentrují žlučové kameny, které zhoršují jeho funkčnost a při neřešení operativní a dietární cestou může propuknout v zánět.

Bohudík, bez žlučníku se dá žít úplně normálně. Mnohdy je lepší žlučník při pravidelných a stupňujících se problémech raději nechat laparoskopicky vyjmout a i bez něj žít nadále plnohodnotný život.

Rozhodně je to lepší, než pravidelně chodit na kontroly v dlouhých intervalech a hlídat, zda se kameny zvětšují, nebo zda jsou záněty četnější nebo méně, a hlídat si každé sousto. Je totiž mnoho potravin, co žlučníku a jeho činnosti přitěžují.

Samozřejmě je ideální vsadit na prevenci a žít tak, aby žádné problémy nepropukly.

Připomínám, že bolestivost a citlivost se u každého může lišit, někdo je citlivý jen na určitou surovinu, někdo nesnese jídel a surovin více. Silné bolesti se projevují nejčastěji po tučném jídle, smaženém, alkoholu nebo tučných sladkostech. Snažte se tedy této stravě vyhýbat.

Důležité je také jíst přiměřené a dobře stravitelné porce jídla. Pokud se potíže dostaví, zvolte šetrnou stravu a vhodné bylinné nálevy.

Budete mít zájem:  Lupání v čelisti není nevinné

Pokud jsou problémy opakující se a rozšiřují se i na zdravé a potřebné potraviny, jako jsou zelenina, ořechy, otruby, celozrnné pečivo a polotučné mléčné výrobky, tak je vhodnější provést laparoskopickou resekci žlučníku.

Jak vypadá nemocniční dieta po operaci žlučníku?

První den po operaci je nutné dostatečně pít, opět je vhodná převařená voda, bylinné nálevy s bylinkami přímo určenými pro žlučníkové obtíže.  Postupně se začne se nenadýmavým pečivem a slabšími, málo tučnými vývary. Postupně je po 2 až 3 dnech vhodné navykat si na běžnou stravu, jakou jste měli rádi, ale velmi opatrně.

Většina klientů po resekci žlučníku má zkušenost, že když najeli na běžnou stravu, tělo se přizpůsobilo a mohou jíst bez omezení, až na pár výjimek, vše.

Pak je tu ale skupina klientů, co po operaci žlučníku musí dodržovat principy žlučníkové diety s přizpůsobením na celoživotní konzumaci a výkyv stravy jim udělá zažívací obtíže – buď nepříjemné průjmy, křeče a podobně.  V horším případě i zánětlivost střev se zhoršeným vstřebáváním elektrolytů a vitaminů rozpustných ve vodě a hlavně v tucích.

Ve většině případů se také dá vždy vymyslet stravitelná alternativní forma důležité suroviny. Například namočit semínka, nebo je pomlet, nebo místo ořechů konzumovat ořechová másla. Všechny zdravé potraviny mají v našem jídelníčku svou nezastupitelnou úlohu.

Vyhýbejte se čerstvému, ještě teplému pečivu, které hodně nadýmá, a celozrnnému pečivu. Stejně tak zelenině, jako je zelí, kedlubny, luštěniny, ale i cibule a česnek. Sbohem dejte i sladkostem – především čokoládě, různým sušenkám, dortíkům i kakau. Velké bolesti vám může způsobit tučné maso a uzeniny, smažená jídla, různé dresinky a majonézy.

Strava po resekci žlučníku vypadá následovně:

Základním principem u žlučníkové diety je omezení příjmu tuků, jenž by neměl překročit hranici cca 60 g denně a dále je důležité si rozdělit porce jídla na menších 5 – 6 dávek v průběhu dne, což v podstatě splňuje i dietní doporučení pro hubnutí a pro zdravý životní styl. Dále je důležité se vyhýbat pálivým a nadýmavým potravinám. Nevhodná je také konzumace alkoholu. Při přípravě jídla by se neměly používat tuky, výjimkou je malé množství olivového oleje, jinak se doporučuje pouze vaření nebo dušení, případně pečení bez tuku.

Nevhodné potraviny při ohleduplné stravě k trávení:

  • tučné maso
  • uzeniny
  • konzervované výrobky
  • pálivé koření a pikantní jídla
  • čerstvé, smažené a sladké pečivo
  • nadýmavá a dráždivá zelenina (luštěniny, cibule, česnek, fazolové a hráškové lusky, květák, brokolice, kedlubna, zelí, kysané zelí, nakládané okurky, kvašené okurky, ředkvičky)
  • káva
  • perlivé a jemně perlivé nápoje
  • alkohol
  • tučné mléčné produkty
  • ovoce s drobnými semínky (jahody, ostružiny, maliny, kiwi, hrozny, borůvky, jedlé jeřabiny)
  • rajčata – konzumace ideálně po odstranění semínek
  • majonézy, hořčice, tatarské omáčky, pálivý kečup 

Jak bylo uvedeno, vhodné jsou na pravidelné popíjení i bylinné nálevy, co pomáhají správné funkci žluči a jater. Vyzkoušejte tuto speciální bylinnou směs moringy olejodárné s ostropestřcem mariánským. Toto snoubení bylin z tohoto výrobku dělají skvělou směs na očistu jater a dobrou činnost trávicího sytému. Vyzkoušejte za studena i s pár kapkami jablečného octa.

Takhle se hlásí nemocný žlučník: Nepodceňujte příznaky!

Foto: Denis Val, Shutterstock.com

Žlučníkový záchvat si můžete vykoledovat opulentní grilovačkou či přemírou alkoholu. Nemocný žlučník se ale umí projevovat i mírněji a může mít i jiné příčiny. Které signály není radno ignorovat?

Když se řekne „nemocný žlučník“, většina lidí si představí žlučníkový záchvat neboli koliku – často několikahodinovou ostrou bolest napravo pod žebry. Platí na ni teplý obklad, léky na bolest a přísná dieta.

Neustoupí-li potíže ani po několika hodinách, navštivte lékaře.

Zvlášť když se objeví nafouklé břicho, říhání, bledost, zrychlený tep, potivost, třesavka, žloutnutí očí a kůže či zvracení: hrozí zánět žlučníku či slinivky!

Kolika často vzniká jako důsledek konzumace tučného či smaženého jídla. Potíže ovšem způsobují i genetické dispozice, léky, kouření a některá onemocnění, hlavně obezita a diabetes. Spouštěčem bývá i stresnebo zvýšená fyzická námaha.

Tvorbu a odtok žluči ovlivňují i hormony, proto se potíže často objevují jako důsledek těhotenství a také v menopauze. U starších žen se přičítá i obezita, která škodí zvýšeným tlakem na orgány v dutině břišní. Ženy navíc častěji než muži hubnou a drastické diety a půsty ovlivňují množství cholesterolu – během hladovění má tendenci v žlučníku krystalizovat a tvořit kameny.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Hladovění může způsobit žlučníkové kameny

Kolika přichází znenadání a poukazuje na přítomnost žlučových kamenů, které dosud tiše klíčily v útrobách. Můžete je mít roky, aniž by se jakkoliv projevily (tzv. asymptomatická forma).

Jde o krystalky různých látek, které se v orgánu zachytávají.

Dokud jsou drobné, třeba jen ve formě písečku, pocítíte maximálně nadýmání, nechutenství či nevolnost a asi vás vůbec nenapadne, že nepohodlí způsobuje nemocný žlučník.

Jak kameny rostou, dráždí okolní sliznici a žluč nemůže pořádně odtékat. Potíže se kumulují, typické jsou častější průjmy, zácpa, pálení žáhy, tlak v břiše, nadýmání. Když dojde k úplnému ucpání žlučovodu, svalovina se snaží překážku uvolnit a vypudit, začne se střídavě intenzivně stahovat a uvolňovat – a bolestivý záchvat je na světě.

Dokud kameny v orgánu zůstanou, může se kolika kdykoli opakovat. To ale není bohužel všechno. „Pokud kamínek projde do žlučových cest, může při zaklínění vyvolat také žloutenku a akutní zánět břišní slinivky. To už jsou závažná onemocnění, vyžadující hospitalizaci,“ varuje docent Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3.

lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice. Hrozí zánět žlučníku, ucpání střev, protržení sliznic nebo rakovina žlučníku. Bolesti a nevolnost jsou přitom podobné, později se přidává hubnutí, žloutnutí, svědění kůže, tmavá moč, světlá stolice apod. Při rozšíření infekce hrozí otrava krve a smrt.

Laik tyto stavy jen těžko odliší od „obyčejné koliky“, proto přítomnost žlučových kamenů nepodceňujte.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Žlučníková kolika bývá krutá, ale skončí. Jestliže se různé potíže s trávením opakují, nepodceňujte je

I když si od koliky ulevíte sami, neváhejte, pokud se vám cokoli nezdá. Jestliže dosud nevíte, zda máte kameny, ultrazvuk je odhalí. A pokud už kameny máte, je důležité zjistit, zda se stav již uklidnil a nedošlo třeba k zánětu. Léčba se různí dle míry postižení – kameny lze odstranit rázovou vlnou či i se žlučníkem operativně.

Hormonální a genetické příčiny tvorby žlučových kamenů neovlivníte, můžete ale předejít záchvatům z nevhodné stravy. Žlučník zatěžuje vedle tučné a kořeněné stravy také třeba maso a majonéza. Omezte alkohol a limonády a zkuste pít bylinné čaje: mátu, lopuch, libeček, řepík a zemědým.

Naučte se kořenit kurkumou, fenyklem a koriandrem, na očistu pomůže pampeliška, artyčok, ostropestřec nebo šťáva z černé ředkve. „Černá ředkev je přírodní diuretikum. Používá se preventivně proti žlučníkovým i ledvinovým kamenům.

A ulevuje při bolestech, které jsou způsobené právě těmito kameny,“ radí odbornice na výživu Dagmar Lužná.

Víte, co vám spraví rozhozené trávení a máte to zaručeně doma?

Budete mít zájem:  Klíšťata: nejvyšší aktivita bývá během května, června a pak v září

Moc ho neprovokujte! Umí se pomstít! | Žena.cz

Ostré jídlo? Nervy? Nepravidelná strava a občas nějaký ten alkoholický „průplach mozku“, abychom zapomněli na stres? Žlučník se vám pomstí.

Pokud vás už žlučník „zkosil“, naordinujte si sucharovou dietu a bylinky – zklidňující účinky má extrakt z kurkumy, artyčoku, řebříčku či řepíku, mátový nebo měsíčkový čaj.

Žlučník léčíme na nohou

Lidová medicína doporučuje například pití nálevu ze šalvějových listů a odvaru z listů brusinky či meduňky. Samozřejmě existují také speciální žlučníkové směsi.

Podrážděný žlučník uklidníte také reflexní masáží. Chytněte se za chodidlo pravé nohy a masírujte si místo pod nožní klenbou směrem k patě. Poznáte ho podle toho, že bude hodně citlivé.

Přiměřenou dietu dodržujte poctivě několik dní. Chybou je vrátit se ke starým špatným zvykům hned, jakmile odezní akutní potíže.

Zkuste žlučník „přepít“

Znamená to vyvarovat se tučných a smažených jídel, česneku, cibule, majonézy, žloutkových krémů a přemíry koření. Snažte se alespoň příliš nekumulovat tučná a následně sladká jídla do nestravitelných ,bomb' a sem tam je proložte ovocem a zeleninou.

Dobré je také po těžkém jídle ,rozpustit tuky' sklenkou piva, ale jinak  dodržovat nealkoholický pitný režim. Tedy kolem 2 litrů tekutin denně, ale vyhýbat se přitom syceným nápojům.

Tučné škodí

Zdravý žlučník je důležitý, protože případné problémy ovlivňují i jiné orgány – zejména játra, slinivku a ledviny.

Strava: zařaďte jídla obsahující vlákninu: celozrnné pečivo, černý chléb, luštěniny, ovoce a zeleninu, neloupanou rýži.

Doplňky: zácpa se neléčí projímadly, jsou návyková a dehydrují organismus. Přidávejte si do jídla vlákninu.

Pohyb: podporuje trávení, napínání břišního svalstva a posiluje břišní orgány. Existují dokonce speciální cviky pro posílení činnosti střev, případně masáže břicha a jóga.

A nezapomeňte: kdyby vás žlučník zlobil moc, dá se žít i bez něj!

Kde se poradit?

Další zajímavé informace o nemocech a problémech, které trápí i vás, nejdete na stránkách Zdraví jako vášeň. Jde o internetový projekt Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky (ZP MV ČR), druhé největší veřejné pojišťovny na území ČR.

ZP MV ČR má za sebou již 17 let úspěšné činnosti a je otevřena všem věkovým, sociálním a profesním skupinám obyvatelstva. Jejích služeb v současné době využívá téměř 1 130 000 klientů, kteří pochopili, že zdraví je nejcennější hodnotou lidského života.

  • Jaké jsou výhody ZP MV ČR:
  •     * přispívá na některá vyšetření a očkování nad rámec veřejného zdravotního pojištění    * přináší široké spektrum slev a výhod    * vytvořila unikátní službu KARTA ŽIVOTA, se kterou se vám dostane ještě rychlejšího a cíleného zásahu lékařů záchranné služby    * poskytuje nejjednodušší administrativu pro OSVČ    * poskytuje bezkonkurenčně výhodné cestovní pojištění
  •     * přináší zajímavé preventivní programy na rok 2011
  • Více informací naleznete ZDE 

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Baierlová: Problém je, že vláda nemá plán. Je těžké hledat motivaci, nevidíme světlo | Video: Michael Rozsypal

Bolí vás žaludek, nebo žlučník? Gastroenterolog odpovídá na vaše nejčastější otázky

„Kameny přímo ve žlučníku (cholecystolitiáza) vám chirurg odstraní laparoskopicky za hodinku. Horší problém je kámen ve žlučových cestách, ale i tady řešení máme,“ říká primář IV. interní kliniky Gastroenterologie a hepatologie VFN Praha Karel Lukáš. Jak ale poznáte, že vás bolí zrovna žlučník?

Jak bolí žlučník?

Podráždění se podle lékaře projevuje tlakem v pravém podžebří a pocity na zvracení. Bolest často vystřeluje až do zad. Taky může jít i o biliární koliku, která je vyvolaná stahem žlučníku. Taková bolest je kolísavá, nepříjemná až šokující.

Nejčastější nemocí žaludku dřív byly vředy. „Ale po objevu infekční etiologie, tedy bakterie Helicobacter pylori, která je citlivá na antibiotika, už je dokážeme lehce vyléčit.“ Váže se k tomu zajímavý příběh dvou patologů Robina Warrena a Barry Marshalla z Austrálie. V roce 1984 objevili v žaludeční sliznici tyčkovité až spirálovité bakterie.

Žlučník je přívažek k trávicímu traktu, který vylučuje žluč. Ta pak slouží k trávení tuků, k jejich emulgaci. Je to reservoár žluče, která se vytváří v játrech.

V žaludku probíhá první trávení bílkovin za pomocí kyseliny chlorovodíkové a pepsinu, který tráví bílkoviny. Žaludek ale taky rozmělní potravu, promíchá a pak ji posunuje dál do dvanácterníku a tenkého střeva.

Za vředy může bakterie

„Vědělo se, že tam nějaké bakterie žijí, ale oni to dovedli do absolutního konce a dělali pokus sami na sobě,“ popisuje lékař. Marshall si nechal udělat gastroskopii a měl normální nález i s biopsií. Pak „snědl“ čistou kulturu Helicobacter pylori a za 10 dní mu začalo být špatně. Nechal si udělat novou gastroskopii, kde zjistili těžký zánět žaludku.

V biopsiích byly prokázány bakterie a tak se začal léčit tehdy obvyklým bismutem. Po několika dnech se stav zlepšil a na konci léčby se udělala další endoskopie a už měl zcela zdravý žaludek bez baktérií. „Tímto pokusem prokázal, že jde o nemoc způsobující infekční Helicobacter.“

Vaše otázky a odpovědi:

„Když se vám tvoří větší množství žaludečních kyselých šťáv, které se vám navíc vracejí do jícnu, můžete mít zánět jícnu,“ říká gastroenterolog Lukáš.

Doporučení je jasné, je potřeba udělat gastroskopii a podívat se do jícnu, jestli tam není nějaký zánět. Průjem a nafukování břicha pak vypadá na funkční poruchu. „To jsou takové poruchy, kdy neprokážeme nějaké organické onemocnění. Zatím není medicína všemocná,“ dodává.

RCP je speciální vyšetření, při kterém se dá podívat na celé žlučové cesty i na slinivku. „Pokud se vám žlučové kameny tvoří ve žlučovodech, tak musíte užívat léky, které vám pomáhají vylučovat žluč. Je to kyselina chenodeoxycholová, které vám pomůže proti opakované tvorbě kamenů. Občas se ale pacient nevyvaruje RCP, při kterém se žlučovody pročišťují.

Nadýmání je většinou způsobeno tím, co jíte. Pokud vás obtěžuje, zkuste nějaké probiotikum. Zkuste třeba týdenní kúru probiotikem Lactobacillus acidophilus.

Související příspěvky

Operace žlučníku bez jediné jizvičky? Chtějte novinku N.O.T.E.S

Když zlobí žlučník, lékaře neodkládejte. Roli hraje i genetika

Když žlučník vystaví STOP horám smaženého, kořeněného a tučného

Trápí vás žlučník? Jak si pomůžete sami a kdy už musíte volat záchranku?

Zatímco my si užíváme klidu a pohody, náš žlučník o Vánocích pracuje na plné obrátky. Většina lidí na to však nedbá a dává mu zabrat. Proto se může stát raz dva, že někoho skolí žlučníkový záchvat. To není žádná sranda a v tuto chvíli už žádné prášky nepomůžou. Nebudeme ale předbíhat a vezmeme to hezky popořádku.

Žlučník má v našem těle důležitou roli, a to tu, že pomáhá trávit tuky. Když si dopřejeme tučného jídla, žlučník se začne stahovat a vytlačuje do tlustého střeva žluč.

Zde pak zastává funkci jakéhosi čisticího prostředku, kdy štěpí tuky z mastného jídla. Pokud si dopřáváme mastné jídlo často, tak velké množství cholesterolu vysráží žluč ve žlučníku, což pak dá vzniknout žlučovým kamenům.

Budete mít zájem:  V sobotu se běžel půlmaraton (a hodina opět těsně utekla)

Ne vždycky ale kameny působí problémy, a tak o nich nemusíme ani vědět.

Za vším hledejte tučné jídlo

Problém ale nastává během svátků, které jsou plné majonézových salátů, smažených pokrmů, máslových zákusků a podobných neřestných dobrot. Žlučník nestíhá posílat žluč do tenkého střeva.

Pak se ve většině případů objeví žlučníková kolika nebo silná bolest v horní pravé části břicha. Ta může vystřelovat až do ramene nebo zad.

To všechno může být doprovázeno zvracením, plynatostí nebo potížemi s trávením. 

Pokud cítíte pouze to, že jste se přejedli, a máte mírné bolesti, vezměte si klidně léky na žlučník, tzv. chloretika. Jsou to například cholagol nebo isochol. Ta napomáhají vzniku žluči.

Naopak nedoporučuje se jíst léky na bolest volně prodejné v lékárně, měl by vám je předepsat lékař. Nesnažte se ale problémy se žlučníkem utišit analgetiky na bolest.

Sice mohou ulevit od chvilkové akutní bolesti, ale nevyřeší vážnější potíže, akorát by mohla spíš uškodit.

Záchvat nepodceňujte

Během záchvatu, který je provázen bolestí, nic nejezte. Maximálně černý čaj a suché rohlíky. Když bolest odezní, rozhodně se nesápejte po žádném tučném jídle. Místo toho si dopřejte jídla vařená, v malých množstvích několikrát denně. Ideální jsou suchá rýže, nemastná bramborová kaše nebo těstoviny.

Jestliže ale kolikové bolesti neustávají, přidá se teplota nebo zimnice, je nejvyšší čas vyrazit na pohotovost. Varovným signálem by mělo být i žluté zbarvení bělma očí a kůže, které značí, že se vlivem ucpání žlučovodů bilirubin ze žluči dostal do krve.

Žlučníkový záchvat může vést k mnohem závažnějším komplikacím, jako jsou onemocnění slinivky břišní nebo akutní zánět slinivky. „To je velmi nevyzpytatelné onemocnění, které si obyčejně žádá dlouhou hospitalizaci a které ve zcela výjimečných případech při těžkém průběhu může skončit i úmrtím,“ varuje primář interního oddělení Nemocnice Na Homolce Milan Čech.

Jak poznat žlučníkový záchvat? Příznaky, projevy, léčba

Prvním příznakem začínajícího záchvatu bývá nepříjemný pocit pod pravým žebrem, kdy dochází ke stahování a uvolňování svaloviny žlučových cest. Dostavuje se také pocit plnosti nebo nafouknutého břicha, může se objevit i říhání nebo škytání.

Při spuštění záchvatu se nepříjemný pocit pod pravým žebrem prudce mění v silnou bolest. Intenzivní bolest postupuje podél pravého žeberního oblouku do zad nebo k lopatce a může trvat i více jak 30 minut.

Záchvat samotný může být pak vyvolán konzumací objemného nebo tučného jídla, fyzickou námahou nebo rozrušením.

Problémy se žlučníkem jsou také často způsobeny dlouhodobou špatnou životosprávou, kdy bývá záchvat nejčastěji vyvolán po konzumaci dalšího dráždivého jídla.

Křečovitá bolest svojí silou vystřeluje do zad a okolí žaludku. Bolest může být v některých případech téměř nesnesitelná, že se postižený svíjí.

Častými dalšími projevy akutního žlučníkového záchvatu jsou říhání a pocit přítomnosti žluče v ústech. Záchvat může doprovázet také zvracení. Postižený je většinou bledý, zpocený a má často zažloutlé oční bělmo, v některých těžších případech může dojít i k zažloutnutí pokožky jako při žloutence.

Častěji jsou postiženy ženy.

Léčba

Při záchvatu je nejprve nutná první pomoc. Nekonzumovat jídlo ani pití. Je důležité se nechat odvést na chirurgickou pohotovost, při velkých bolestech radši zavolat záchrannou službu. Lékař podá pacientovi léky proti bolesti a na uvolnění spasmu svaloviny.

Jedinou možnou léčbou k zabránění dalšího záchvatu je operační vyjmutí žlučníkových kamenů, které záchvat vyvolávají. Zákrok se obvykle koná po zklidnění stavu laparoskopickou metodou. Ve vážnějších akutních případech se může použít starší metoda přímou operací přes břišní stěnu.

Po zákroku je stanovena dieta k minimalizaci rizika opětovného záchvatu.

Léky

Analgetika, spasmolytika – léky na uvolnění od bolestí, které záchvat způsobuje, může předepsat pouze lékař.

Bylinky

Ohřejte si vodu a v malém šálku smíchejte jednu lžičku majoránky a mletého kmínu, vše vypijte a opakujte za hodinu. Na žlučníkový záchvat se dá také využít půlhodinový obklad, na který budete potřebovat přesličku rolní, kterou napaříte v hrnci. Následně dáte přesličku třeba do látkového kapesníku a přiložíte na žlučník.

Homeopatika

Homeopatický lék lze při záchvatu podat, avšak pokud do několika minut nezabere, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Bryonia 9 CH – 3 granule po propuknutí nejvíce 4krát za hodinu, po úlevě 4krát denně do překonání obtíží – Používá se na akutní potíže s bodavou bolestí, které se zhoršují při pohybu.

Colocynthis 9 CH – 3 granule po propuknutí nejvíce 4krát za hodinu, po úlevě 4krát denně do překonání obtíží – Akutní záchvat, při kterém od bolesti ulevuje teplý obklad a tlak např. rukou. Při natažení se bolesti stupňují.

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Nejprve je při lékařském vyšetření zhodnocen celkový stav pacienta. Provádí se odběr krve.

Dále se provádí ultrazvukové zobrazení, kde lze odhalit příčinu zablokování funkcí žlučníku, nejčastěji žlučovým kamenem nebo jinou překážkou.

Po odeznění bolestí, někdy i s odstupem času se provádí ERCP vyšetření, kdy se po znecitlivění analgetiky použije endoskop, který se zavede ústy až k ústí žlučových cest pro vstříknutí kontrastní látky a následná RTG vyšetření.

V těhotenství

Pokud není nutná operace, je důležité dodržovat přísnou dietu bez živočišných tuků a nadýmavých potravin, nejvhodnější jsou potraviny vařené a dušené.

Možné komplikace

Při záchvatu se může objevit intenzivní zvracení, po kterém nenásleduje úleva a několikrát se opakuje. Záchvat může být doprovázen zvýšenou teplotou a třesavkou. Pokud se bolest v podžebří projevuje několik hodin, může značit vážnější komplikace jako např. zánět žlučníku, zánět slinivky nebo ucpání vývodu žlučníku.

Při déle trvajícím ucpání žlučovodu dochází kromě zažloutnutí bělma očí i k zažloutnutí pokožky, což je způsobené poruchou odtoku žluči. Pokud uzavření nebo ucpání žlučových cest přetrvává i nadále, hrozí vznik akutního zánětu žlučníku kvůli bakteriím, které se do žlučníku dostaly ze střev.

Méně častou komplikací je ucpání střeva, kdy se žlučníkový kámen uvolní ze žlučníku, dostane se do střeva a ucpe jej. Přítomnost žlučových kamenů může být také rizikovým faktorem rakoviny žlučníku.

Prevence

Nejlepší prevencí je nejíst dráždivá kořeněná a tučná jídla. Dodržovat pravidelný pitný režim a denně vypít minimálně 2 litry vody. Důležitý je také pravidelný přísun vitamínů, zejména vitamínu C. Ten přispívá ke snížení rizika tvorby žlučových kamenů.

Při prvotních příznacích problémů se žlučníkem nebo diagnostickém odhalení přítomnosti kamenů ve žlučníku je potřeba upravit jídelníček.

Vyhýbat se dráždivým potravinám, které mohou žlučníkový záchvat vyvolat. Je potřeba zcela odstranit ze stravy potraviny s vysokým obsahem tuku a jíst místo nich jídla bohatá na vlákninu.

Ke správné životosprávě přispívá také dostatek pohybu a cvičení.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud ucítíte bolest pod pravým žeberním obloukem, máte třesavku či zimnici a je vám na zvracení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *