Co Obsahuje Vitamíny D?

Medzi potraviny obohatené vitamínom D patrí kravské mlieko, sójové mlieko, pomarančový džús, cereálie a ovsené vločky.

Kdo je dobrým zdrojem vitamínu D?

Dobrým zdrojem jsou mořské ryby, třeba makrela a losos. „Zařazujte ale i další přirozené zdroje vitamínu D jako vejce, mléko a mléčné výrobky do svého jídelníčku. Alespoň v zimním období preferujte fortifikované verze výrobků.

Jak je vitamín D bohatý na vitamín D?

Mezi další potraviny bohaté na vitamín D patří i sardinky. V jedné 100 g porci sardinek najdeme 272 IU vitamínu D, což je 68 denní doporučené dávky ( 10 ). I ostatní tučné ryby jsou bohatým zdrojem vitamínu D. Například v jedné 100 g porci platýse najdeme 600 IU vitamínu D a ve stejném množství makrely pak 360 IU vitamínu D ( 11, 12 ).

Jaké jsou potraviny obohacené vitamínem D?

Potraviny obohacené vitamínem D. Pro děti a dospělé jsou v tržní síti dostupné například jedlé tuky (margaríny, tuky na pečení, oleje), výrobky na rostlinné bázi (nápoje, dezerty, alternativy jogurtů, smetany), mléko, jogurtové nápoje, výrobky z obilovin (snídaňové cereálie, tyčinky), kakao.

Co je vitamín D?

Vitamín D (jinak také antirachitický vitamín) je souhrnný název pro steroidní hormonální prekurzory, souhrnně označované též jako kalciferoly. Jsou výchozí látkou pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Vitamín D ovlivňuje 200 různých chemických reakcí v organismu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector