Co nejíst a co jíst v těhotenství?

Dodržování zdravého jídelníčku se může někdy komplikovat, obzvláště pokud v prvním trimestru trpíte nevolnostmi nebo nechutenstvím. Existují maminky, které během prvních tří měsíců dokonce zhubnou. Druhý trimestr by měl přinést kýženou úlevu a různorodé chutě k jídlu. Nejdříve ale koukněte, co se v těhotenství jíst nesmí.

Co nejíst a co jíst v těhotenství?

Těhotenský jídelníček se od běžného zdravého jídelníčku nijak dramaticky neliší a rozhodně neplatí zásada, že byste měla jíst za dva. Existuje pouze několik potravin a nápojů, které jsou v těhotenství zakázané a na které byste si v následujících měsících měla dát pozor. Tohle jsou ony.

Mohu v těhotenství jíst ryby?
Milujete sushi? Lososové nigiri bohužel patří mezi nevhodné potraviny v těhotenství. Syrová ryba může obsahovat bakterie. Mečoun, žralok a makrela zase mají příliš vysoké množství rtuti.

S tepelně upraveným lososem, treskou nebo tuňákem je to ovšem jinak. Tyto ryby jsou cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které prospívají při vývoji nervové soustavy a mozku miminka. Dopřejte si je klidně i dvakrát týdně.

Sýry z nepasterizovaného mléka
Zaslechla jste, že byste se v těhotenství měla vyhnout hermelínu a nivě? To je pravda, i ty patří mezi nevhodné potraviny pro těhotné.

Pozor si dejte i na ty vyrobené z nepasterizovaného mléka, které jsou dostupné obvykle jen u farmářů. V našich supermarketech většinou narazíte na sýry z mléka pasterizovaného.

Při nákupu sýrů pro jistotu vždy zkontrolujte složení.

Co je to listerióza?
Listerie je bakterie, která se může objevit v měkkých sýrech a v sýrech s modrou plísní z nepasterizovaného mléka, v játrech, paštikách a ve zmražených potravinách (zejména kuřata a mořské plody). Nákaza listeriózou se projevuje jako chřipka – zvracení, průjem, horečka. Listerióza ale bohužel může skončit i předčasným vyvoláním porodu nebo potratem.

Káva
Podle některých studií může pití kávy zapříčinit nízkou porodní váhu novorozenců. Káva zadržuje vodu, bere miminku vápník a železo a snižuje průtok krve placentou.

Tím se zpomaluje přívod živin a kyslíku.

Káva tak nepatří mezi zakázané potraviny v těhotenství, ale myslete na to, že vaše tělo v tomto období potřebuje tekutiny, proto dodržujte pitný režim, ale přednost dejte obyčejné vodě a těhotenským čajům.

Alkohol
Sklenička slabého vína na rodinné oslavě miminku ublížit nemůže, ale nezapomeňte, že to, co pijete vy, okamžitě prochází placentou. Pravidelné pití alkoholu v těhotenství může být příčinou rizika vrozených poruch plodu.

Dieta
Je přirozené, že v těhotenství přibíráme. Kalorie budete potřebovat vy i miminko a dietou můžete správný vývoj plodu ohrozit. Hubnutí proto odložte až na období po kojení.

Správná strava v těhotenství
Jak by tedy měl vypadat zdravý jídelníček těhotné ženy? Měl by být pestrý a bohatý na čerstvé ovoce a zeleninu. Maso volte libové a kvalitní, pečivo pak celozrnné. Odměňujte se královskou snídaní a obědem, ale večer jezte střídměji, pravidelně po celý den pijte a stravu můžete doplnit i vitaminy pro těhotné ženy.

Co nejíst v těhotenství? Zakázané potraviny – SEZNAM

Co nejíst v těhotenství? Bez čeho by se měla obejít vaše strava? Které potraviny jsou zakázané? Jídlo je často v těhotenství na denním pořádku a s ním i spojený chaos v tom, co vlastně smíme a co ne.

Co nejíst a co jíst v těhotenství?

  • Valí se to ze všech stran: “Tohle by si neměla jíst… Tímto jídlem ublížíš miminku…Víš, že tyhle potraviny jsou v těhotenství zakázané?“
  • Existuje spousta článků, ve kterých se dočtete, které potraviny jsou v těhotenství zakázané.
  • Je to ale skutečně tak?

Protože pokud ano, občas nabývám dojmu, že těhotným ženám toho moc na výběr nezbyde ????. A pokud dostanou těhotenskou cukrovku, smrskne se jejich jídelníček ještě radikálněji.

Řada těchto poznatků ale nevychází ze studií provedených v posledních letech. Nebo jsou doporučení přetažené přes vlasy.

Pojďme se podívat na seznam 11 potravin, kterým byste se měla v těhotenství vyhnout nebo si je dopřát pouze v omezené míře.

Co nejíst v těhotenství a jaké potraviny jsou zakázané – SEZNAM

Těhotenství je velmi citlivým obdobím ženy. Není pochyb o tom, že by si těhotné měly dávat pozor na to, co a v jaké míře konzumují. U některých potravin je lepší omezit jejich spotřebu a některým se dokonce radši zcela vyhnout obloukem. Minimálně tím Vítězným ????.

Ryby s vysokým obsahem rtuti

Ryby jsou v těhotenství trochu kontroverzní téma. Jedni říkají ano, druzí zase ne.

Je ale potřeba odlišovat, o jakou rybu se jedná. Ne všechny jsou zakázané.

Řada z nich je naopak víc než vítaná kvůli vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin a vitamínu D. Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité zejména od druhého trimestru pro správný vývoj mozku miminka.

Rtuť je vysoce toxický prvek, který se vyskytuje ve znečištěné vodě. (zdroj)

Ve větším množství může být toxický pro náš nervový systém, imunitní systém a ledviny. To může vést k vážným vývojovým problémům u dětí. (zdroj)

Těhotným ženám se doporučuje omezit spotřebu těchto ryb (velkých mořských ryb žijících ve znečištěných mořích) na nejvýše 1-2 porce měsíčně. (zdroj, zdroj)

Patří sem:

  • Žralok
  • Mečoun
  • Královská makrela
  • Tuňák (zejména tuňák křídlatý)

Které ryby naopak jíst v těhotenství?

Volte raději ty menší – mořské řasy, hřebenatky, tresky, krevety, sardinky a losos. Podobné ryby si můžete dopřát až dvakrát týdně.

I přesto, že mohou obsahovat menší množství rtuti, jsou zároveň zdrojem selenu, který na sebe váže rtuť a brání tím toxickým účinkům v těle.

Ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a to v obtížně získatelné formě DHA, která je odpovědná za vývoj mozku a zraku.

Ryby jsou taky cenným zdrojem zinku a jódu. Právě jód je nezbytný pro normální funkci štítné žlázy a vývoj mozku. Během těhotenství se jeho potřeba zvyšuje o 50 % a jeho nedostatek je v dnešní době běžný. Přitom nedostatek jódu je jednou z hlavních příčin mentálních postižení na světě.

Nevařené nebo syrové ryby

❗ Syrové ryby, zejména měkkýši mohou způsobit hned několik infekcí. A to jak virových, tak bakteriálních a parazitárních, jako je norovirussalmonelalistérie apod.

Některé z těchto infekcí postihují pouze matku a to tak, že jí dehydratují a těhotná žena je slabá. Jiné infekce se naopak mohou přenést na nenarozené dítě a vést k vážným nebo až fatálním následkům.

Těhotné ženy jsou náchylné především na listérii a to až 20 krát častěji než jiní lidé. Tyto bakterie se nacházejí v půdě a kontaminované vodě nebo rostlinách. Syrové ryby se díky tomu mohou během zpracování, vyuzení a sušení nakazit.

Listérie se může přenést na miminko placentou, i když maminka nevykazuje žádné příznaky. Tím může dojít k předčasnému porodu, potratu a dalším závažným problémům. (zdroj)

V těhotenství se tak doporučuje vyhýbat se syrovým rybám a měkkýšům (patří sem i oblíbené sushi, pokud obsahuje syrové kousky ryb. Jiné si bez obav můžete dát – například s avokádem).

Nedostatečné uvařené nebo syrové maso

❗ Konzumací nedostatečně uvařeného nebo syrového masa zvyšujete riziko infekce několika bakteriemi nebo parazity. Patří sem zejména toxoplazmóza, listérie a salmonela.

Tyto bakterie mohou ohrozit zdraví miminka a vést k tomu, že se dítě narodí mrtvé nebo s vážnými neurologickými onemocnění, včetně mentálního postižení, slepoty a epilepsie. (zdroj)

Většina bakterií se nachází na povrchu celého kusu masa, ale jiné bakterie se mohou objevit uvnitř svalových vláken.

Které maso můžete bezpečně konzumovat, i když není zcela uvařené? Jedná se o svíčkovou, rib eye z jehněčího, telecího a hovězího masa. To však platí pouze za té podmínky, že je kus masa celý nebo neřezaný a na vnější straně je zcela uvařený.

❗ Řezané maso, včetně masových placiček, hamburgerů, mletého masa, vepřového masa a drůbeže, by se nikdy nemělo konzumovat syrové nebo nedostatečně uvařené.

Těhotné ženy by neměly konzumovat ani zpracované mastné výrobky, pokud nebyly znovu ohřáty až do varu.

Syrová vejce

Mnohé těhotné se vajíčkům raději vyhýbají kvůli riziku nákazy salmonelou. Věděly jste ale, že dle amerických Center pro kontrolu nemocí je otrava vajíčky příčinou pouhých 2 % případů potravinových otrav, zatímco rostlinné potraviny (zejména ovoce a zelenina) jsou příčinou 42 % případů otravy?

Příznaky infekce salmonelou se vyskytují pouze u matky a zahrnují horečku, nevolnost, zvracení, křeče v žaludku a průjem. Ve vzácných případech může infekce způsobit křeče v děloze a vést k předčasnému porodu a mrtvě narozenému miminku. (zdroj)

Jaké potraviny obsahují syrová vejce?

  • Lehce míchaná vejce
  • Pošírovaná vejce
  • Holandská omáčka
  • Domácí majonéza
  • Salátové dresinky
  • Domácí zmrzlina
  • Dortové polevy

To však neznamená, že si tyto potraviny nemůžete dát. Pokud si zakupujete tyto produkty v obchodě od ověřeného dodavatele, byla při výrobě použita pasterizovaná (pro vás bezpečná) vejce. Raději si ale přečtěte štítek, ať máte jistotu.

Co to znamená, že jsou vejce bezpečná?

❗ Všechny nosnice podléhají veterinárnímu dohledu a musejí být pravidelně očkovány proti salmonele. Vajíčka nakoupená od oficiálních farem a třídíren jsou tak bezpečná.

Přesto nezapomeňte vajíčka doma dobře uchovávat – udržujte stabilní teplotu pod 18 stupňů a dbejte na trvanlivost.

Skvělou alternativou je taky nákup vajíček od biofarmářů. Je dokázané, že u těchto vajíček je až 7 krát menší šance nákazy salmonelou oproti komerčním producentům (u ověřených producentů je riziko minimální).

Budete mít zájem:  Nezhoubný Nádor Mozku Léčba?

Proč se v těhotenství nevyhýbat konzumaci vajíček?

Vajíčka jsou zdrojem zvláštní živiny nazývané cholin, která má pozitivní účinky na vyvíjející se miminko jako kyselina listová. Podporuje normální vývoj mozku, působí jako prevence defektů nervové trubice a vede k celoživotnímu posílení paměti. Matka tak svou stravou dokáže částečně ovlivnit paměť svého dítěte v průběhu jeho života.

Většina žen bohužel konzumuje jen zlomek doporučené dávky cholinu. Přitom jen dvě vajíčka denně dokáží zajistit polovinu denní dávky u těhotných žen.

Játra a další vnitřnosti

Játra jsou cenným zdrojem vitamínu A, což z nich udělalo v jedné dřívějších studii nepřítele číslo jedna. Tato studie však spojovala vysoké dávky syntetického vitamínu A v doplňcích a vrozené vady.

Nyní však již byl tento mýtus vyvrácen: přirozené se vyskytující vitamín A nezpůsobuje tuto toxicitu, navíc pokud je konzumován společně s vitamíny D a K2, kterých je v játrech rovněž dostatek. (zdroj)

Těhotné ženy naopak trpí často nedostatkem vitamínu A. Přitom je tento vitamín nezbytný pro normální růst a rozvoj během těhotenství, včetně vývoje plic, ledvin a dalších orgánů miminka.

Nadměrný příjem každé živiny je problematický, nejen u vitamínu A, ale občasné zařazení jater do jídelníčku vám i miminku jedině prospěje – cca 1x za týden až 14 dní.

Proč se naopak vyplatí občas zařadit játra do jídelníčku v těhotenství?

✅ Kromě vajíček jsou jediným dalším hlavním potravinovým zdrojem cholinu.

✅ Obsahují železo ve vysoce absorbovatelné formě. Železo je pro těhotné ženy důležité jako prevence anémie, potratu a předčasného porodu.

✅ Jsou jedním z nejcennějších zdrojů folátu a vitamínu B12, které přispívají k udržení optimální hladiny červených krvinek a podporují vývoj mozku dítěte.

Folát neboli kyselinou listovou užívá většina těhotných žen ve formě doplňků stravy jako prevenci vrozených vad. Některé ženy však nejsou geneticky schopné přijímat folát v umělé podobě. Z jater naopak získáváme folát v takové podobě, kterou dokáže přijmout každé tělo.

✅ Játra jsou výrazně bohatá na vitamíny rozpustné v tucích, které jsou z jiných zdrojů obtížně dostupné – vitamíny A, D, E a K

Kofein

Kofein je nejčastěji používaným životabudičem na světě a vyskytuje se v kávě, čaji, nealkoholických nápojích a kakau.

V těhotenství se doporučuje jeho spotřebu omezit na méně než 200 mg denně, což odpovídá 2-3 šálkům kávy. Někteří jsou opatrnější a doporučují 1 šálek denně.

Kofein se vstřebává velmi rychle a snadno přechází do placenty a k miminku. Proč to může být problém? Nenarozené dítě a placenta nemají enzym, který je potřebný pro metabolizaci kofeinu. Tím se mohou vytvářet vysoké hladiny kofeinu.

Vysoký příjem kofeinu během těhotenství omezuje růst plodu a zvyšuje riziko nízké porodní hmotnosti. (zdroj)

Nízká porodní hmotnost pod 2,5 kg je spojována se zvýšeným rizikem úmrtí kojenců a vyšším rizikem chronických onemocnění v dospělosti, jako je cukrovka II. typu a srdeční choroby. (zdroj, zdroj)

Syrové klíčky

Syrové klíčky jsou v současné kuchyni tak trochu fenomén. Těhotným ženám se ale jejich konzumace nedoporučuje. (zdroj)

❗ Vlhké prostředí, které semena potřebují ke klíčení, je ideální pro bakterie salmonely.

Neumyté ovoce a zelenina

❗ Slupka neumytého nebo neoloupaného ovoce a zeleniny může být kontaminována několika bakteriemi a parazity. Patří sem toxoplazmóza, E. coli, salmonela a listérie. (zdroj)

Ke kontaminaci může dojít kdykoliv během výroby, sklizně, zpracování, skladování, přepravy nebo maloobchodního prodeje. (zdroj)

Bakterie mohou poškodit nejenom matku, ale i dítě. Velmi nebezpečná je toxoplazmóza, při níž někteří nemají žádné příznaky a jiní mají zase příznaky chřipky měsíc nebo déle.

Většina kojenců infikovaných toxoplazmózou ještě v děloze, nemá po narození žádné příznaky. Ty se však objevují později v životě ve formě slepoty nebo mentálního postižení.

Riziku nákazy kontaminovaným ovocem nebo zeleninou minimalizujete důkladným oplachováním, loupáním nebo vařením. (zdroj)

Nepasterizované mléko, sýr a ovocná šťáva

❗ Nepasterizované mléko a sýry (a výrobky z nich) mohou obsahovat řadu škodlivých bakterií, jako je listérie, salmonela, E. coli a kampylobakter. Totéž platí i pro nepasterizovanou ovocnou šťávu, která je náchylná k bakteriální kontaminaci.

Všechny tyto infekce mohou mít pro miminko život ohrožující následky. Pro minimalizaci rizika infekcí se těhotným ženám doporučuje konzumovat pouze pasterizované mléko, sýry a ovocné šťávy. (zdroj) Druhou možností je tepelná úprava – například zapečený sýr apod.

Které výrobky jsou pasterizované? V obchodě od komerčních výrobců všechny (aspoň u nás v ČR). Pasterizací se mléko tepelně upravuje, aby se zahubily bakterie. Jenže tím zároveň dochází k vyhubení i řady velmi cenných látek. Pasterizace je důležitá u výrobků, které budou ležet delší dobu v regálech supermarketů.

V rámci EU ale není povinná a záleží pouze na daném farmáři, jak se k tomu postaví. Od menších, místních farmářů bývají mléka nepasterizovaná.

Přesto je tady riziko nákazy minimální, protože menší farmář často odhalí problém dřív než velcí výrobci. Navíc i lokální farmáři musejí provádět pravidelné kontroly.

Pokud vás pasterizace víc zajímá, doporučuju přečíst si článek od zemědělského portálu Agris, který možná přinese nový pohled na pasterizaci.

Alkohol

❗ Těhotné ženy by se měly vyhýbat pití alkoholu, protože zvyšuje riziko potratu a porodu mrtvého miminka. I malé množství může negativně ovlivnit vývoj mozku dítěte.

Může také způsobit alkoholový fetální syndrom, který zahrnuje deformace obličeje, srdeční vady a mentální postižení. (zdroj, zdroj)

V těhotenství nebyla prokázána bezpečná hladina alkoholu, a proto se doporučuje alkoholu zcela vyhnout. Že si můžete dopřát jedno pivo nebo sklenku denně jsou tak pouze lidové povídačky a neexistují studie, které by toto potvrdily.

Vysoce zpracované a nezdravé potraviny

Těhotenství je obdobím rychlého růstu. V důsledku toho potřebují přijímat těhotné ženy zvýšené množství mnoha základních živin, včetně bílkovin, folátu a železa.

Přestože v zásadě jíte pro dva, nepotřebujete přijímat dvojnásobek kalorií. Mělo by stačit asi 350-500 kalorií navíc denně během druhého a třetího trimestru. To se rovná jedné svačině. (zdroj)

❗ Zpracované nezdravé jídlo má nízký obsah živin a vysoký obsah kalorií, cukru a přidaných tuků.

Navíc je přidaný cukr spojen s výrazně vyšším rizikem vzniku řady onemocnění, jako je cukrovka II. typu a srdeční choroby. (zdroj, zdroj)

Pro těhotenství je nutný určitý přírůstek na váze.

Nadměrný přírůstek je ale spojen s mnoha komplikacemi a nemocemi. Patří mezi ně riziko vzniku těhotenské cukrovky a taky jiné těhotenské a porodní komplikace.

Roste taky pravděpodobnost, že dítě bude mít nadváhu To způsobuje dlouhodobé zdravotní problémy, protože děti s nadváhou se mnohem častěji stanou dospělými s nadváhou. (zdroj, zdroj)

Závěrem ke článku Co nejíst v těhotenství

Ano, v těhotenství je lepší se některým potravinám vyhnout. Ale není to až tak zlé, jak se někdy zdá. Řada informací není podložená, je zastaralá a nevychází z nejnovějších poznatků.

Je to jako margarín vs. máslo. Před lety margaríny všichni opěvovali a po letech se zjistilo, že to s těmi margaríny nakonec není tak růžové. A začali se zkupovat másla ve velkém ????.

Další články:

Jakých potravin se vyvarovat? Co jíst a co nejíst v těhotenství? / Rozhovory, články

Zdravá strava těhotných spočívá především v přijímání co nejpestřejší stravy v přirozeném stavu. Těhotná žena by měla jíst 5x denně menší porce. Množství stravy by se během těhotenství nemělo zvětšit a je důležité myslet na kvalitu použitých surovin.

Zdravý plod spotřebuje jen 300 kalorií navíc na každý den (což se rovná jedné sklenici mléka, krajíčku chleba a jablku), a to jen v posledních dvou trimestrech. V prvním trimestru není zapotřebí příjem kalorií zvyšovat. Nenechte se ovlivnit radami okolí, že nastávající maminka musí jíst za dva.

Narozdíl od energetického příjmu však stoupá vaše spotřeba vitamínů a minerálů. Například kyselina listová a vitamín B pomáhají předcházet vrozeným vadám a v tomto období jsou mimořádně důležité. Sestavte si co nejpestřejší jídelníček a zařaďte do něj hodně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin a mléka. Navíc je dobré užívat přípravky pro těhotné, které obsahují kyselinu listovou.

Myslete na kosti nejen vašeho miminka

Většina lidí ví, že vápník pomáhá při stavbě kostí dítěte a zároveň chrání matku před úbytkem kostní hmoty. Kalcium však navíc také pomáhá proti těhotenskému vysokému tlaku a je důležité pro normální fungování nervů a svalů.

Těhotné ženy by měly jíst více mák, ryby, košťálovou zeleninu, špenát, pórek, tofu, semínka, sušené ovoce, Mléko se dá nahradit plnotučným jogurtem či tvrdými sýry. V těhotenství byste měla přijmout minimálně 1000 mg vápníku za den.

Pitný režim

V těhotenství je mimořádně důležitý dostatečný příjem tekutin, především vody. Tekutiny pomáhají těhotným ženám předcházet zácpě a zajišťují dostatečný krevní oběh, který vyživuje matku i dítě. Mějte láhev s vodou vždy při ruce – v kabelce, na pracovním stole, v autě, prostě všude.  

Doplňte železo

Libové maso, kuřecí, ryby, fazole a hrách jsou důležitými zdroji železa. Tento prvek je v těhotenství mimořádně důležitý. Podílí se na zásobení dítěte kyslíkem, pomáhá předcházet předčasnému porodu a je důležitý pro normální vývoj a růst. Je možné ho přijímat i ve výživových doplňcích, ale vždy v přírodní formě a nejlépe bio.

Budete mít zájem:  Vitaminy Na Imunitu Deti?

Nepodceňujte přípravu

Přednost vždy dávejte čerstvým potravinám. Je lepší při přípravě zvolit dušení, vaření a pečení namísto smažení. Pokud máte možnost, ohřívejte potraviny v páře a při tepelné úpravě zeleniny, ovoce a brambor je lepší je vkládat až do vařící se vody.

Ovoce a zeleninu před konzumací vždy pořádně omyjte, dbejte na to, aby syrové maso nepřišlo do styku s ostatními potravinami, používejte odlišná prkénka na krájení masa a zeleniny, po manipulaci se syrovými potravinami si pečlivě omyjte ruce.

Příklad jídelníčku na jeden den

Snídaně

  • 1 miska cereální kaše nebo celozrnné cereálie s mlékem či jogurtem 
  • 1 – 2 plátky celozrnného chleba s Lučinou a zeleninou
  • 1 sklenice džusu nebo kousek ovoce

Svačina

  • celozrnné pečivo
  • šunka, tvaroh nebo pomazánka
  • ovoce nebo zelenina
  • ovocný neslazený čaj

Oběd

  • těstovinový salát s kuřetem nebo dušené kuřecí se zeleninou s rýži
  • čerstvé ovoce

Svačina

  • celozrnné suchary se sýrem nebo jogurt s müsli a ovocem

Večeře

  • pečená či dušená ryba, 1 pečená či vařená brambora 
  • zeleninový salát / zelenina (dušená či vařená v páře) 

Nevhodné potraviny a nápoje

Některé potraviny mohou vašemu děťátku uškodit nebo vám mohou způsobit gastrointestinální infekci. Pokud jste těhotná, vyhněte se konzumaci následujících potravin:

  • nedovařená či syrová vejce a jídla z nich připravená – vajíčka byste měla jíst vždy uvařená natvrdo
  • nedostatečně tepelně upravené nebo syrové maso a ryby (tataráky)
  • nepasterované (domácí) mléko, sýr, jogurty a další výrobky z něj
  • měkké sýry typu brie, camembert, ricotta, hermelín a sýry s modrou plísní uvnitř (niva apod.) – přijatelné již jsou sýry: čedar, lučina nebo cottage, pokud jsou pasterizovány – vždy to zkontrolujte na obalu
  • paštiky a játra – může se v nich nalézat příliš velké množství vitamínu A a negativní látek, které by mohlo uškodit vašemu děťátku (vitamín A je teratogenní)
  • některá hotová jídla jako například bramborový salát nebo předpřipravené zeleninové saláty mohou obsahovat velké množství listérií
  • vyhněte se konzumaci pokrmů z rychlého občerstvení – grilovaná kuřata, hamburgery a podobně
  • těžké kovy mohou obsahovat ryby jako například tuňák, mečoun, žralok
  • oříšky a buráky – nastávajícím maminkám se doporučuje, aby se vyhnuly konzumaci oříšků a buráků jak během těhotenství, tak během kojení, obzvláště pokud se ve vaší rodině vyskytují onemocnění jako astma, atopický ekzém či senná rýma
  • alkohol – nadměrná konzumace alkoholu je spojena s častějším vznikem poškození plodu (dokonce i mírná spotřeba alkoholu může zapříčinit poškození mozku vašeho dítěte)
  • nevhodné jsou také light jogurty a nízkotučné mléko, nahraďte je jogurty připravovanými klasickým jogurtovým kvašením, které si můžete sama dochutit
  • uzeniny pro velký obsah soli, pytlíkové polévky a omáčky pro vysoký obsah glutamátu sodného
  • omezte pití kávy a nápojů obsahujících kofein – jedním šálkem kávy ale nic nezkazíte

 

Bylinky v těhotenství?

Ano, ale s mírou. I když máme pocit, že bylinkami nic nezkazíme a zdraví jen prospívají. Oblíbená máta může zhoršovat krevní obraz. A heřmánek zase v některých případech vyvolat vznik budoucí alergie u dítěte.

Málokdy si uvědomíme, že látky obsažené v bylinkách mohou být velmi silné. A že bylina, stejně jako lék, nám sice může pomoct při zdravotních problémech, ale při nadměrném nebo nesprávném užívání naopak škodí.

V těhotenství dvojnásob. Například oblíbená a hojně využívaná máta. Má příjemnou chuť a je výborná při poruchách trávení. Nedoporučuje se ale užívat ji dlouhodobě pro její nepříznivý vliv na játra a krevní obraz.

  • Bylinky a koření, které mohou při dlouhodobém užívání nebo v nadměrných množstvích vyvolávat překrvení pánevních orgánů nebo ovlivňovat svalovinu dělohy: aloe, blín černý, celer, jalovec, libeček, majoránka, maliník, pelyněk, petržel zahradní – nať, rozmarýn, skořice, šafrán, verbena (sporýš), zázvor.
  • Bylinky a koření se silným účinkem, potenciálně nebezpečné, kterým je lépe se v těhotenství vyhnout: oregano (dobromysl), hloh, hluchavka, hřebíček, kopřiva, máta, muškátový oříšek, podběl, třezalka.
  • Kdy kontaktovat lékaře?
  • Inkubační doba gastrointestinálních infekcí může být různá, od několika dní až po dva měsíce, většina nemocí se však projeví do tří týdnů. Lékaře kontaktujte, pokud se u vás po požití některé rizikové potraviny objeví následující příznaky:
  • chřipkové příznaky – horečka, zimnice, bolest svalů,
  • průjem, zvracení, popř. krev ve stolici,
  • příznaky postižení nervového systému – bolest hlavy, tuhnutí šíje, zmatenost, ztráta rovnováhy, křeče.
  • při každém podezření, že něco není v pořádku (netypické bolesti, křeče, tvrdnutí břicha)

Ze všech faktorů životního prostředí, které ovlivňují zdravotní stav populace, je celková výživa a výživa v těhotenství považována za faktor nejdůležitější. Myslete proto nejen na své zdraví, ale také na zdraví svého dítěte. 

Co jíst v prvním trimestru těhotenství?

Jídelníček na začátku těhotenství může ovlivnit vývoj miminka
i stav ženského organismu. Jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud
často zvracíte, na nevolnosti pomohou piškoty.

V prvním trimestru trápí více než 50 % těhotných žen nevolnosti a zvracení. Než vstanete ráno
z postele, mějte vždy na nočním stolku připravené nějaké suchary či
piškoty a snězte je, než vstanete. Tím zvýšíte hladinu cukru ve vašem
těle a nevolnost tak utlumíte.

Pokud příliš zvracíte, budou vám v těle chybět tekutiny a
můžete výrazně ztratit na váze. V takovém případě se obraťte na
svého lékaře.

Vaše strava by měla rovnoměrně obsahovat všechny látky, které
potřebujete pro vývoj plodu. Kvalita by měla převažovat nad kvantitou.
V těhotenství se nesnažte držet žádné redukční diety. Jezte jídla,
která vám chutnají, a nesnažte se nutit do potravin, které vám
v těhotenství nedělají dobře, i když jsou zdravé.

30 minut

45 minut

60 minut

Co jíst a čemu se vyhnout?

Při jídle se snažte zachovat poměry všech živin.
Konzumujte vitamíny, minerály a
stopové prvky. To znamená 50–55 % sacharidů. Nejedná se
ale o klasický bílý cukr, ale o cukry obsažené v ovoci a zelenině. Tuky
by měly tvořit 25–30 % potravy. Poslední část tvoří 15–20 %
bílkovin, kterých nejvíce najdete v mase.

Co nejíst
v těhotenství?
Není vhodné syrové maso, nepasterizované
mléko a z něho vyrobené sýry nebo dále také tresčí játra (obsahují
velké množství vitaminu A, který může poškodit plod).

Odpírat si ale nemusíte plísňové sýry (hermelín, niva). Vyrábějí se
totiž z pasterizovaného mléka.

Dodržujte správné hygienické zásady, nejezte podezřelá jídla a ovoce
a zeleninu pořádně oplachujte. Vyhne se vám listerióza
v těhotenství.

Výživa v těhotenství

  • Není potřeba jíst za dva. Stačí jen lehce zvýšený příjem
    kalorií.
  • Neexistuje nezdravá potravina, jen nezdravé množství.
  • Jezte pravidelně 5 x denně.
  • Konzumujte kvalitní a pestrou čerstvou stravu. Ovoce a zelenina vám
    prospějí.
  • Nejbohatšími jídly mají být snídaně a oběd. Svačiny i večeře
    mohou být střídmější.
  • Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. Káva není příliš
    vhodná.

Nezapomínejte na příjem kyseliny listové.

Podívejte se na to, jak má vypadat vyvážený jídelníček v těhotenství a na
to, jaké potraviny
v těhotenství by se na vašem talíři měly pravidelně objevit.

Co jíst a nejíst v těhotenství

Jak se cítíte po svíčkové s šesti knedlíky? Během trávení tělo přesměruje krev do žaludku – včetně té z mozku. Ztrácíte tak na pár hodin energii, které v těhotenství nemáte na rozdávání.

Abyste předešla únavě po jídle, na talíř si naložte menší obědy i večeře a mezi to zařaďte zdravé svačinky. Váš denní příjem rozdělte na pět až sedm menších porcí. Z čím méně ingrediencí se pokrm skládá, tím méně zatěžuje trávení.

„Snídej sám, oběduj s přítelem, večeři dej nepříteli. Pravidlo jako šité pro těhotné.“

Mezi potraviny, které dodají energii v těhotenství, patří:

  1. Ovesné vločky – Pozvednou vám i náladu.
  2. Čerstvé ovoce a zelenina – Okamžitě vás postaví na nohy. Z ovoce je ideální ideálně jablko, mango či banán. Ze zeleniny pak špenát, batáty a dýně.
  3. Vajíčka – Zlepšují také paměť.
  4. Čočka – Sice vás tolik nenakopne, ale poskytne vám energii na dlouhou dobu.
  5. Ořechy – Ideální jsou lískové ořechy, lískové ořechy či mandle.
  6. Jogurt – Pro energii i zdraví je nejlepší bílý řecký jogurt.
  7. Hummus – Dobrý zdroj vlákniny, bílkovin, kyseliny listové i v těhotenství tolik potřebného železa.

TIP PRO NAŠE ČTENÁŘKY: Když vás přepadne obzvlášť silná únava, sáhněte po rozinkách, melase, goji nebo sušených švestkách. Pokud máte „slaný jazýček“, vsaďte na avokádo nebo jáhly, třeba i se sýrem.

Které potraviny způsobují únavu v těhotenství?

Nejen tučná jídla, ale ani sladkosti vás zrovna nepostaví na nohy. Zlodějem energie na vašem talíři je i lepek.

Polotovary sice šetří čas, ale ne vaši energii. Navíc jsou plné soli, glutamátu, stabilizátorů, umělých barviv nebo sladidel. V těhotenství napáchají v těle větší škody než kdykoli jindy. Neodbývejte se proto instantní polévkou, konzervou ani jinou „rychlovkou“.

Jaké potraviny jsou nevhodné těhotné ženy?

V těhotenství si nemůžete dopřávat to, co jindy. Mezi zapovězené potraviny a nápoje patří především:

  1. Solená, tučná, uzená a příliš kořeněná jídla.
  2. Sladkosti, dorty, zákusky, zmrzliny apod.
  3. Plísňové sýry (hrozí nákaza listerií)
  4. Tavené sýry

Jaké má vypadat pitný režim v těhotenství?

V graviditě do sebe musíte dostat 2,3 litry (10 sklenic) tekutin. I to má ale svá pravidla:

  1. Vyhýbejte se slazeným a syceným nápojům, minerálkám s vysokým obsahem sodíku,
  2. Omezte alkohol na nejnižší možnou míru.
  3. Dopřejte si méně kofeinových nápojů, maximálně 2 šálky kávy.
  4. Vypijte alespoň půl litrů mléka denně.
  5. Neslaďte si nápoje, nebo jen troškou medu či hroznového cukru
  6. Do příjmu tekutin se počítá i voda z polévek, ovoce a zeleniny, masa a dalších jídel.
Budete mít zájem:  Druhy kašle a jak ho správně léčit – jak na to?

Pijte hlavně neperlivou stolní vodu a minerální vodu s vysokým obsahem hořčíku a vápníku. Upíjení v menších dávkách po celý den sníží pocit hladu.

Pitný režim je vhodné si zpestřit mlékem. Denně ho vypijte alespoň čtvrt litrů. Jedna či dvě sklenky džusu vám také neuškodí.

Jaký způsob přípravy potravin je vhodný v těhotenství?

Smažení a grilování je pěkně nezdravé. Zatěžuje organismus a vytváří karcinogenní látky. Mezi vhodnou tepelnou úpravu patří dušení, vaření či pečení, které vás neokrádá o energii.

TIP: Pokud plánujete tepelně upravovat zeleninu, ovoce či brambory, vkládejte je až do vařící se vody.

Proč je železo při těhotenství důležité?

Železo dodává tělu energii, a navíc posiluje imunitu, zlepšuje paměť i pozornost. V období „2v1“ ho organismus potřebuje až dvakrát více. Bohatým zdrojem železa je hlavně (sestupně od největšího zdroje)

  1. Červené maso
  2. Krůtí maso
  3. Vnitřnosti
  4. Mořské plody (zejména škeble, mušle, slávky a ústřice)
  5. Luštěniny
  6. Quinoa
  7. Dýňová semínka
  8. Zelenina (především špenát a brokolice).
  9. Tofu
  10. Hořká čokoláda

Na trhu jsou k mání i „železné tabletky“. Nadopují vás energií a zajistí „železné zdraví“. O jejich užívání se ale raději poraďte s vaším lékařem.

Nedostatek železa může způsobit kromě malátnosti i zácpu, nadýmání, anémii nebo třeba bolesti hlavy. Proto v těhotenství předejte žezlo železu. Předejdete tím riziku pomalého růstu plodu a snížíte nebezpečí potratu i předčasného porodu.

Kolik vápníku v těhotenství potřebuji?

Vápník v těhotenství pomáhá snižovat vysoký tlak. Je také klíčový pro správné fungování svalů a stavbu kostí dítěte. Navíc brání úbytku kostní hmoty.

Studnicí vápníku jsou především tyto potraviny:

  1. Ryby
  2. Košťálová zelenina
  3. Pórek
  4. Sušené ovoce
  5. Mák
  6. Mléčné výrobky

Těhotná žena má podle odborníků přijmout až 1000 mg vápníku denně.

Mezi další prvky, které se musí na jídelníčku objevit, patří:

  1. Zinek
  2. Jód
  3. Vitamín C
  4. Vláknina
  5. Kyselina listová
  6. Omega-3 mastné kyseliny

Nakupujte potraviny s dostatečným množstvím těchto látek, případně je suplementujte multivitaminovými doplňky pro maminky. S výběrem vhodného přípravku vám jistě pomůže gynekolog.

Může těhotná žena jíst v restauracích?

Zajít na oběd není špatný nápad. Chůze vám dodá energii, a navíc pozvedne náladu. Dvakrát si ale promyslete, kde nasytíte svůj žaludek. Fast-foodům a všem podnikům s „vůní“ přepáleného tuk se vyhněte obloukem.

Taková jídla jsou prošpikovaná nevhodnými látkami (hlavně tuky), a často si v nich dokonce dělají domeček bakterie. Na černé listině jsou i zakouřené podniky a čínské restaurace.

Ovšem ani v dobré restauraci si nemůžete dopřát všechny „neřesti“, na které máte chuť.

Pamatujte, že váš jídelníček má být vždy pestrý, nutričně vyvážený a racionální. V těhotenství to je ale zvlášť důležité. Cestou racionální stravy se vydala řada zdravých těhotných žen, které porodili čiperné miminko bez komplikací. Buďte jednou z nich.

Obrázek: freepik.com: Designed by freepik

Těhotenství.cz

Co ne/jíst, když jste těhotná

Vaše rostoucí miminko vstřebá všechno, co sníte, takže byste se právě teď měla o svůj jídelníček víc starat. Server msn ve spolupráci s odborníky sestavil čtyři doporučení a čtyři absolutní zákazy pro těhotenský jídelníček.

co ANO:
1. Počítejte každé sousto
Zdravé dítě spotřebuje zhruba 55 000 kalorií navíc.

Může se to zdá hodně, ale ve skutečnosti připadá jen 300 kalorií navíc na každý den (což se rovná jedné sklenici nízkotučného mléka, krajíčku chleba a jablku), a to jen v posledních dvou trimestrech.

V prvním trimestru, kdy dítě nevyroste o mnoho víc než například zelená fazole, není zapotřebí příjem kalorií zvyšovat.

Které potraviny jsou v těhotenství rizikové a proč? Dočtete se v článku Co nejíst v těhotenství v encyklopedii mateřství na eMimino.cz

Rapidně však stoupá vaše spotřeba vitamínů a minerálů. Například kyselina listová a vitamin B pomáhají předcházet vrozeným vadám a v tomto období jsou mimořádně důležité.

Sestavte si co nejpestřejší jídelníček a zařaďte to něj hodně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin a nízkotučného mléka. Navíc užívejte přípravky pro těhotné, které obsahují kyselinu listovou.

Ty pokryjí její spotřebu ve dnech, kdy se vám zdravé stravovací zásahy nepodaří stoprocentně dodržet.

2. Zásobte se vápníkem
Většina lidí ví, že vápník pomáhá při stavbě kostí dítěte a zároveň chrání matku před úbytkem kostní hmoty. Kalcium však navíc také pomáhá proti těhotenskému vysokému tlaku a je důležité pro normální fungování nervů a svalů.

Těhotné ženy by měly vypít tři nebo více skleniček polotučného, nízkotučného či obohaceného sojového mléka za den. To se týká jak období před těhotenstvím, tak během něj a po něm. Pokud chcete přísun vápníku do svého jídelníčku zvýšit, můžete například při přípravě rýže či ovesné kaše použít mléko místo vody. V těhotenství byste měla přijmout minimálně 1000 mg vápníku za den.

3. Zavodněte se
V těhotenství je mimořádně důležitý dostatečný příjem tekutin, především vody.

Tekutiny pomáhají těhotným ženám předcházet zácpě a zajišťují dostatečný krevní oběh, který vyživuje matku i dítě. Noste s sebou stále láhev vody a vypijte sklenici vody mezi každým jídlem a svačinou.

Tekutiny můžete také doplnit kvalitními nápoji, jako je například pomerančový džus či nízkotučné mléko.  

4.

Doplňte železo
Libové maso, kuřecí, ryby, fazole a hrách jsou důležitými zdroji železa. Tento prvek je v těhotenství mimořádně důležitý, a přitom často nedostatkový.

Podílí se na zásobení dítěte kyslíkem, pomáhá předcházet předčasnému porodu a je důležitý pro normální vývoj a růst.

Přesvěčte se, že váš jídelníček obsahuje dostatek jídel bohatých na železo, a zároveň užívejte přípravky pro těhotné, které železo obsahují.

co NE:
1. Mořské ryby

Konzumace mořských ryb v těhotenství patří k jednomu z nejžhavějších témat současnosti. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi významné pro rozvoj mozku a zraku dítěte.

Děti, jejichž matky měly po dobu těhotenství dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, dosahují v pozdějším věku vyššího skóre v IQ testech.

Omega-3 mastné kyseliny slouží navíc jako prevence předčasného porodu, také předcházejí alergiím a astmatu v pozdějším věku.

Nicméně zároveň jsou tu i negativa. Mořské ryby obsahují rtuť, toxicky kov, který může způsobit vážné poškození nervového systému. Stovky studií navíc potvrdily, že velká konzumace ryb skutečně vede k vyšší hladině rtuti v těle.

Těhotné ženy by proto měly omezit konzumaci mořských ryb na méně než 0,3 kg za týden a vyhýbat se speciálně žralokovi, mečounovi a makrele, v jejichž těle je koncentrace rtuti vyšší. To však rozhodně neznamená, že by měly konzumaci mořských ryb úplně vynechat.

2. Alkohol, kávu, colové nápoje a měkké sýry
Alkohol způsobuje nevratné poškození plodu a neexistuje žádný bezpečný limit pro jeho konzumaci v těhotenství.

Dopady konzumace kávy a dalších kofeinových nápojů zatím nejsou ještě zcela dokázány. Ačkoli se zatím neukázal žádný vliv kofeinu na nízkou porodní váhu či vrozené vady, některé studie současně ukazují na možnou souvislost mezi konzumací kofeinu a potratem, nízkou porodní váhou či poruchami růstu.

Měkké nepasterizované sýry, jako je například feta, brie, camembert a kozí sýr, mohou obsahovat bakterie listeriózy, která je pro nenarozené děti velmi nebezpečná. Ačkoli u většiny dospělých se projevuje jen jako chřipka, u těhotných může vyvolat horečku, potrat a další komplikace.

3. Módní diety
Teď není čas na experimentování s nevyváženými dietami. Aby vaše dítě bylo zdravé, musíte každý den přijmout vyvážený poměr živin.

Ukazuje se, že vývoj dítěte je na matčině jídelníčku mnohem víc závislý, než se odborníci dosud domnívali. Navíc se tyto důsledky mohou projevit až postupem času v pozdějším věku.

Diety proto ukliďte do nejspodnějšího šuplíku a stravujte se vyváženě.

4.

Přibrala jste příliš mnoho
Obezita ovlivňuje schopnost otěhotnění a přílišný váhový přírůstek v těhotenství může zase přispívat k těhotenské cukrovce, preeklampsii, narození mrtvého plodu, předčasnému porodu či je indikací císařského řezu. Většina žen, které měly nadváhu už před otěhotněním, přibere v těhotenství příliš mnoho a následně se není schopna nadbytečných kilogramů zbavit. To samozřejmě zase přispívá k dalším zdravotním komplikacím.

Optimální váhový přírůstek v těhotenství je čistě individuální, nicméně odborníci se shodují, že žena s normální vahou by měla přibrat přibližně od jedenácti do osmnácti kilogramů.

Ženy, které měly už před těhotenstvím nadváhu, by neměly přibrat víc než sedm až jedenáct kilogramů.

Zatímco ženy s podváhou by měly v průběhu těhotenství přibrat od třinácti do dvaceti kilogramů v závislosti na své výšce a váze.

Důležitější než celkový váhový přírůstek je však způsob, jakým žena přibírá.

Optimální je pomalý váhový přírůstek v prvním trimestru, který by měl činit přibližně 1-2,5 kilogramu (více, pokud jste hubená, velmi aktivní či vysoká; méně, pokud máte nadváhu, sedavé zaměstnání nebo jste malá). Následovat by měl trvalý váhový přírůstek přibližně půl až maximálně jedno kilo za týden v posledních dvou trimestrech.

bav, iDNES.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector