Misky plné chutí, barev, vitamínů, minerálů i enzymů, díky kterým dodáte tělu vše, co potřebuje pro sportovní výkon i zdraví.
Někdy se jim říká duhové nebo jogínské misky. Původně byly hlavně vegetariánské nebo veganské – základním zdrojem bílkovin v nich byly obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka.
Dnes se ale názvem „Buddhovy misky“ obecně označují dokonale vyvážená pestrobarevná jídla servírovaná ve větších miskách nebo hlubokých talířích.
Najdete v nich vše, co vaše tělo potřebuje – bílkoviny, komplexní sacharidy, zdravé tuky i spoustu mikroživin. Na rozdíl od klasické české kuchyně jsou také bohaté na enzymy.
Jsou to jídla krásná na pohled a vy si je můžete přizpůsobit podle toho, co máte rádi. Každý člen rodiny si je navíc může vyšperkovat oblíbeným dresinkem, můžete přidat tahini, hummus, salsu, guacamole, zakysanku s bylinkami, posypat bylinkami, semínky nebo opraženými oříšky.
Často do nich zužitkujete i to, co vám třeba zbylo z předchozího dne, kdy jste navařili víc rýže, quinoy, luštěnin nebo vám zbyla grilovaná zelenina.
Budhovy misky – jak si to poskládat
1. Zelené lístky na prokrvení
Začněte velkou hrstí zeleného lupení – rukola, babyšpenát, polníček, pampeliška, ledový salát, petrželka, kerblík… jsou to přírodní NO boostery (látky, které zvyšují tvorbu oidu dusnatého a tím zlepšují prokrvení). Těch máme obecně v jídelníčku nedostatek. Další potravinou, která výborně zvyšuje tvorbu oxidu dusnatého, je červená řepa.
2. Vitamínová bomba ve formě syrové zeleniny
Nesmí chybět barevná syrová zelenina – nastrouhaná mrkev, ředkvička, kedlubna, paprika, rajčátka, okurka, avokádo, sladká cibule apod. Pokud chcete docílit ještě hezčího vizuálního efektu, tak použijte spiralizér, vykrajovátka nebo speciální škrabku .
Dnes je již běžně koupíte v obchodech a hlavně děti takto připravenou zeleninu milují. Můžete pak snadno připravovat třeba cuketové špagety, nejrůznější tenčí nebo silnější spirály z kořenové zeleniny… Čím víc zářivých barev na misku propašujete, tím líp.
Neváhejte použít i fermentovanou zeleninou (kys. zelí, kimči..) a nebojte se občas vyzkoušet i kousíček exotického ovoce jako jsou zrníčka z granátového jablka nebo ananas, který skvěle pomáhá s trávením masa.
Každá miska by měla totiž obsahovat nějaký zdroj enzymů – ať už zmíněný ananas, fermentovanou zeleninu nebo jiné potraviny bohaté na enzymy. Enzymy kromě zlepšení trávení pomáhají i s bojem proti zánětům.
Mezi nejlepší zdroje enzymů patří klíčky, avokádo, papája, česnek, zázvor, okurka, řasy, aloe, kiwi, fíky, aloe, citronová nebo limetková šťáva, ocet, kokos, včelí pyl …
3. Tepelně upravená zelenina
Tepelně upravená zelenina by v misce měla převažovat hlavně v chladnějších dnech nebo večer, protože je na žaludek lehčí. Fantazii se meze nekladou – grilovaná zelenina, podušené kapustičky, zlehka opečené fazolky, brokolice, dýně, kukuřice…
Když nestíháte, tak prostě vytáhněte kupovaný mražený mix zeleniny.
4. Zdroj bílkovin
Naše tělo potřebuje dostatek stavebních látek nejen pro svaly, ale i pro tvorbu hormonů a dalších nezbytností v těle. Takže na zdroj kvalitního proteinu nesmíte zapomenout.
Přidejte plátek masa, porci ryby, vejce, tempeh, tofu, porci mozarelly.
Dostatek bílkovin zajistíte i oblíbenou pestrou kombinaci luštěnin a obilovin (rýže s fazolemi, cizrna s batáty, čočka s quinoou…)
Při přípravě masa, luštěnin, tofu nebo zeleniny nezapomínejte na koření – kmín, oregano, kurkuma s pepřem, černucha, česnek, zázvor….
5. Zdroj komplexních pomalých sacharidů
K tomu se pak přidá porce obilovin (rýže, quinoa, batáty, kuskus, nudle…) – na obiloviny nezapomeňte hlavně když budou luštěniny jako zdroj bílkovin – docílíte tak ideální složení aminokyselin. Jinak se dá samozřejmě miska udělat i lowcarb (nízkosacharidová) – jen bílkovina, zelenina a zdravé tuky.
- V závěru se přidá zálivka z kvalitního oleje nebo zakysanka, tučnější jogurt, nebo nějaké pesto, případně oříškové máslo nebo avokádový dip.
- Na závěr můžete vše posypat semínky, opraženými oříšky, lahůdkovým droždím, vaším oblíbeným sýrem, nebo jen zakápnete pokrm limetkou a posypete třeba kokosem.
- …a to je vše.
- Dobrou chuť!
Banánové smoothie bowl
Kristýna Martínková 03. 06. 2019 | 07:10
Smoothie bowl je svěží, čerstvá, hustá směs chutných ingrediencí, plná vitamínů a minerálů. Postup je velice jednoduchý, rychlý a výrobou vaší „bowl“ neboli misky si určitě zpestříte snídani. Můžete ji měnit podle chutí a sezónnosti.
Porce: 2 Doba přípravy: 15 min Označení: vegetariánské, veganské
Ingredience
- 2 větší banány
- 60 g ovesných vloček
- 300 ml mandlového mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 lžička chia semínek
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce kokosu
- 1 dcl vody
- 20 g vysokoprocentní čokolády
- moruše a plátky jablek na ozdobu
Postup
- Ovesné vločky zalijte horkou vodou a nechte je pár minut nabobtnat.
- Do vyšší nádoby dejte mléko, ovesné vločky, kakao, lněné semínko, med, kokos a vše tyčovým mixérem zmixujte do hladka. Poté přidejte chia semínka a promíchejte.
- Hustou směs dejte do misky a nastrouhejte na ni čokoládu.
- Misku ozdobte plátky jablek, moruše a podávejte.
Náš tip Místo ovesných vloček můžete použít pohankové či ozdobit misku domácí granolou.
Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto energii společně se svěžím jarním vzduchem do sebe vstřebáváme a přirozeně…
Čtěte dál
Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným…
Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek…
Je známo, že běh prospívá zdraví fyzickému, možná by vás ale nenapadlo, jak moc může pomoci i psychice. Běh tak může fungovat jako…
Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,…
Pojem funkční trénink se mezi sportovci v posledních letech velmi rozšířil, přitom se nejedná o žádnou novinku. Termín „funkční trénink”…
Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme…
Běh v posledních letech nabírá na popularitě: Běžci jsou vidět ve městech, v parcích, na ulicích, v lesech, na polních cestách… A jsou…
Se zakladatelem doplňků stravy SPORT CODE jsme si povídali nejen o tom, jaké to je začít od píky vyrábět vlastní a kvalitní doplňky…
Někdy se stane, že se cítíte pod psa a potřebujete rychlou vzpruhu. Únava může čas od času překvapit každého a když si zrovna nemůžete…
Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se…
Jak se správně stravovat a zhubnout, nepatříte-li mezi šťastlivce, kteří mají pravidelnou denní pracovní dobu a mohou tak snadno přizpůsobit…
Dlouhá léta byl zažitý názor, že efektivní cvičení má trvat alespoň hodinu, jinak to výsledek nepřinese. Naštěstí (zejména pro časově…
Apiastrum.cz
Zobrazují se příspěvky se štítkemSmoothie. Zobrazit všechny příspěvky
Sklizeň špenátu u mě vrcholí! Jde už pomalu, ale jistě na květ.
Část jako vždy nechávám na semínka 😉
Jinak dávám ho ted snad do všeho 🙂 Po vydatných deštích se nám krásně zazelenala zahrada, a tak pěju teď ódy na denně čerstvé zelené smoothie 🙂
Z velikého množství druhů listů, bylin, salátů apod. vykouzlíte každý den jinou variaci smoothie.
A ještě pár rad k pití smoothie obecně 😉
1. používat kvalitní filtrovanou vodu nebo vodu pramenitou, ze studánky apod.
2. pijeme větší množství, asi 500ml, místo jídla 3. nekombinujeme s jídlem, ani nepoužíváme smoothie jako nápoj k jídlu! je samo o sobě jídlem
4. s pitím nespěcháme, převalujeme v ústech, ochutnáváme smysly (jo to kvůli lepšímu strávení)
5.
nekombinujeme ovoce a zeleninu (prý kvůli těžkému strávení a nadýmání, u sebe jsem nikdy nepozorovala a zimní smoothie kombo řepa-mrkev-jablka piju ráda 😉
6. smoothie ihned konzumujeme a neskladujeme ani v lednici!!! podléhá rychlé oxidaci, mění se rychle jeho barva i konzistence, aktivní výživné složky se vytrácejí…
Základ každého zeleného smoothie může být:
banány
rostlinné mléko nebo kvalitní voda
zelené lupení (čím víc tím líp 😉
ořechy nebo semínka (chia, vločky, slunečnicová, kešu, konopná….)
koření nebo prášky ze superpotravin (spirulina, maca, kakao, kopřivový prášek…)
Moje špenátové smoothie 😉
2 banány
miska čerstvého špenátu
2 lžíce chia
hrstka mandlí
rýžové mléko Suroviny v mixéru dolijeme mlékem, aby byly ponořené a rozmixujeme dohladka.
Jak na nový rok tak po celý rok! Vzpruha byla dnes potřeba, a tak po delší době jsem dělala smoothie. Do nového roku jsem si tam namíchala hodně vitamínů (hlavně C), minerálů (nejvíce Mg) a omega3. Pro „nezchlazení“ organismu ještě špetka zázvoru. Když už tedy v zimě smoothie tak se zahřívacím kořením a bez zelených listů a natí 😉 Pevné zdraví, pohodu a hodně okamžiků v přírodě!
Na 3l smoothie potřebujete: 4 banány
2 lžíce konopných semínek
10 kakaových bobů
miska červeného rybízu (mám mražený, nebo jiné bobulové ovoce)
špetka himalájské soli
špetka mletého zázvoru
2 vrchovaté lžíce prášku z rakytníku (použijte jakýkoliv jiný, který máte – kopřivový, macca, baobab, spirulina apod. podle uvedeného dávkování!)
1l rostlinného mléka
Ve výkonném mixéru rozmixujeme dohladka a ihned pijeme. Rozhodně neskladujeme!
Dostala jsem několik produktů k vyzkoušení a mezi nimi byla i spirulina a banánová mouka. Obě byly moje premiéry! 😉 Vyzkoušela jsem je do smoothie misky. Je to ale vlastně klasický proteinový nápoj. Jako základ jsem použila už čistě lokální suroviny 😉
Spirulinu jsem dosud nepoužívala, protože se u nás dá krásně využít přášek ze sušených kopřiv, který si každý snadno nachystá do zásoby sám, jak jsem už v minulosti popsala zde 🙂 A chuťově je to naprosto stejné! Spirulina překvapivě není řasou jak si mnozí myslí, ale sladkovodní sinice z tropických a subtropických jezer. Nejen, že má velký obsah vitamínů a minerálů, enzymů a barviv, ale je to také potravina s jedním z nejvyšších obsahů bílkovin! Proto se teší takové oblibě u vegetariánů a veganů. Vedle antioxidačního a protizánětlivého účinku v našem těle také detoxikuje a chrání ledviny. Zvyšuje obranyschopnost a pomáhá k rychlejšímu hojení ran. Takže až mi dojdou v zimě zásoby kopřiv, určitě po ní zase sáhnu 😉 Přeju Vám hodně zdraví v tom babím létě!
1 porce: 175ml rýžového mléka
1 lžíce konopných semínek
1 lžíce banánové mouky
150g měkkých zralých hrušek (už bez jádřinců 😉
špetka soli
1/2 lžíce spiruliny Suroviny rozmixujeme dohladka na nejvyšší výkon. Ozdobíme a ihned podáváme jako zdravou snídani nebo svačinu.
Když máte salátu tolik, že už se část dává zvířectvu, jste rádi, že tři hlávky skončí jako mávnutím v žaludcích členů celé rodiny. Aneb rychlá snídaňo-sváča pro všechny energiechtivé 😉
3 hlávky salátu
3 banány
500ml kvalitní vody
med
Salát rozebereme a důkladně opláchneme, vložíme do mixéru s oloupanými banány, přisladíme podle gusta a přelijeme vodou. Rozmixujeme dohladka a ihned podáváme! Dobrou chuť.
Ideální čas na výrobu a pití zelených smoothieček 🙂 Dnes po dešti nabraly listy divokých bylin vodu a tím i vitalitu. Nepoužívám moc klasickou listovou zeleninu, i když polníčku mám plný záhon z loňského samovýsevu, vystačím si pouze s jedlým plevelem ze své zahrady. Moc ráda bych vám napsala jak je toto smoothie čistě české, lokální a z tradičních surovin. Bohužel ten banán tam musí být, tedy alespoň pro děti, jinak chuť smoothie není taková dobrota. Čím ho lze kvalitativně nahradit opravdu netuším, budu vděčná za vaše tipy! Děkuji, a na zdraví!
PS: nezapomeňte, že smoothie, obzvláště to zelené strašně rychle oxiduje. Tzn. že ze zelené se brzy stane hnědá. U divokých bylin je to snad ještě rychlejší proces než při použití klasické listové zeleniny! Takže ho vypijte ihned a v žádném případě neskladujte!!! Ani v lednici! Je to pak mrtvé smoothie na vylití…..a velká škoda.
2 velké hrsti listů divokých jarních bylin (moje verze: bršlice, potočnice, ptačinec, kopřiva, plicník, fialka, popenec, smetanka, sedmikráska – sbírejte jen to co znáte a víte, že je jedlé!!!)
2 jablka
2 banány
500ml čisté filtrované vody nebo minerálky
lněné nebo chia semínka podle gusta 😉 Vše společně rozmixujeme a ihned pijeme. Jen tak získáme co nejvíc aktivních látek, enzymů a vitamínů, které jinak podléhají velmi rychlé oxidaci.
Smoothie pijeme ráno nalačno a asi do hodiny nic jiného nejíme. Mělo by to být bráno jako porce jídla, snídaně. V kombinaci s další potravou (hlavně sacharidovou) může docházet k nepříjemnému nadýmání.
K nedělní snídani opět něco dobrého 😉 Dýně už mám poslední dvě, zato celkem obří. Plánuju ještě jeden, dva speciální dýňové recepty a pak si od nich dám do sezóny zase pokoj. I vám 😉
Žlutá a oranžová zelenina nebo ovoce nám v zimě dodává do těla hřejivý pocit sluníčka. V dýni, mrkvi, rakytníku, meruňkách apod. jsou speciální barviva, která v zimě naše tělo hodně potřebuje pro zdraví a odolnost. Ne nadarmo se říká, že je v nich uložena síla Slunce, a proto jsou třeba ta mrkev a dýně velmi vhodné v zimě a v době, kdy máme málo sluníčka…posilují obranyschopnost a zlepšují náladu.
Velké množství hořčíku ve smoothie dodávají banány, neloupané mandle, kakao a kakaové boby. Hořčík jak jistě víte, je minerál, který nám velmi chybí, a který dobře pomáhá při únavě. A to ať fyzické, tak i psychické. Máme ho v těle tak málo, všichni! Je to způsobeno konvenčním zemědělstvím, znehodnocováním půdy chemií…viz nedávný článek, který jsem sdílela na FB o srovnání obsahu vitamínů za posledních 20, 30 let. Já sama jsem měla třeba velké problémy v těhotenství s nedostatkem hořčíku, a dnes mi už snad každá kamarádka co je těhotná řekne, že bere magnézium. Pokud nechceme tedy skončit v budoucnu jen na doplňcích stravy, pěstujte si prosím svoje plodiny nebo ve městech podporujte svého farmáře. Dá se předpokládat, že bude hůř 🙁 bohužel…
500g očištěné dýňové dužiny
2 banány
100g mandlí
2 lžíce chia
2 lžíce nepraženého kakaa
1/2-1 lžička mleté skořice nebo perníkového koření nebo dýňového koření
špetka soli
5-10 kakaových bobů (podle velikosti)
500ml rýžového mléka
Vše společně rozmixujeme ve výkonném mixéru a ihned podáváme. Toto smoothie je spíše vhodné jako smoothiebowl, je totiž hodně husté. V pohodě vám ale nahradí komplet snídani nebo svačinu!
K odpolední svačině. Prostě byla chuť na něco svěžího, něco raw. Docela jsem si oblíbila dýni zasyrova, obzvlášť ty moje vypěstované dýně Kambocha. Jsou větší a mají hodně masitou tlustou vrstvu dužiny, která po rozkrojení plodu ihned provoní celou kuchyň. Upřímně, kam se na ní hrabe prcek Hokkaidó.
Další věc, co bych chtěla zmínit, je nevhodnost zelených smoothie v zimním období!!!
Roste teď venku listová zelenina? Roste tu exotické ovoce? Opravdu si myslíte, že ovoce a zelenina z dovozu až bůhvíodkud, často stejně pěstované uměle (hnojiva, osvětlení..), vám dá to co tady a teď potřebujeme? Jste si opravdu jistí, že v zimním období chcete ochlazovat svoje tělo? Na to je ještě čas až třeba do období medvědího česneku a jarního čerstvého špenátu. Pokud chcete už teď začít pročišťovat tělo, začněte raději kopřivovým čajem a postěte se! Tento víkend to začne – masopust… Omrkněte také co lze lokálně sehnat a nekupujte drahé dovozové potraviny. Moc zdraví nám stejně nedodají a neustálou poptávkou celý proces podporujeme. Trošku mě mrzí, že lidi málo umí využívat místní zdroje, které jsou a budou pro tělo vždycky vhodnější. Stravovat se s respektem k ročnímu období a lokálním zdrojům osobně vnímám jako důležitý aspekt silné imunity. Příroda pulzuje v určitém rytmu, naše orgány podle ní a my bychom měli s ní, protože jsme její součástí.
Nejsem až tak radikální, nebojte 😉 a proto se přiznávám rovnou, že máme doma čas od času banány, citróny nebo pomeranče. Není to pro nás ale nutnost, tzv. muss. Jsme schopní být o jablkách, máme závislost na kysaném zelí a šťáva z rakytníku úspěšně mizí. Spíž i mrazák nám schovává dary léta ze zahrady, ovoce, zeleninu a bylinky.
Jak to máte vy, takhle v zimě? Snažíte se jíst z lokálních zdrojů nebo preferujete exotiku a léto po celý rok? Nebo to kombinujete?
400g očištěné dýňové dužiny
250g sojového jogurtu nebo bílého jogurtu
2 lžíce medu
1/2-1 lžička dýňového koření
50g vlašských ořechů
Rozmixujeme dohladka ve výkonném mixéru a ihned podáváme. Ozdobíme ořechy, semínky a ovocem podle své chuti a preference.
Dneska ráno trochu netradiční oranžové a velmi chutné smoothie. Sice s exotickým ovocem, ale díky tomu bez přislazování. Dýňové koření má zahřívací efekt, takže pokud nepoužijete ovoce přímo z lednice, můžete jít potom s klidem hned ven a nebude vám zima 😉 Nebojte se dýně za syrova a zkuste také 😉 Je to výživná a sytá dobrota! Použila jsem dýni určenou speciálně do sladkých pokrmů, ale vezměte klidně stejně dobré Hokkaidó.
Po novém roce budu nabízet přebytky z mého semínkaření a budou semena i této dýně, kdybyste měli zájem…
Na cca 1,75l smoothie: (5-6 porcí) 500g dýňové dužiny
3 přezrálé banány
2 kaki
asi 500ml rýžového mléka
1/2-1 lžička dýňového koření
Všechno společně rozmixujeme ve výkonném mixéru dohladka. Vypijeme čerstvé.
Ty nejlepší rána ever jsou pro mě teď takové, kdy stihnu kompletně svůj ranní yogový rituál se vším všudy. Nejde jen o cvičení, ale i meditaci s dechovým cvičením, otužováním a výplachem nosu. Je to takový refresh, který mi dá neskutečnou energii do celého nového dne…. Máte také nějaké ranní rituály? Cvičíte nebo alespoň meditujete?
Meditace je ráno velmi efektivní, před ní nesmíme ale mluvit ani s nikým komunikovat očima, abychom vyžili klidu a čisté mysli nabytých ze spánku a ještě je prohloubíme.
Po všech těch procedurách jsem si dala ještě pořádně zdravou snídani a mám energie na rozdávání! Krásný prodloužený víkend všem
Jak připravit smoothie?
Příprava domácího smoothie ze směsi ovoce a zeleniny je nejjednodušší způsob, jak vytvořit originální osvěžující nápoj plný vitamínů. Můžeme si hrát s vytvářením barevných kompozic.
Všechno je naprosto jednoduché a zabere to jen chvilku, pokud máme po ruce pomocníka v podobě výkonného tyčového mixéru, který dokáže rozdrtit i led.
V našich kulinářských experimentech můžeme zajít ještě dál a připravit moderní snídani na bázi smoothie. Stačí špetka inspirace.
Nechte se inspirovat našimi tipy na smoothie:
Ovesná kaše s ovocem, míchaná vejce na másle nebo toast s pomazánkou – to jsou klasické snídaně, jejichž výživnou alternativou může být poslední výkřik módy, tzv. smoothie bowl.
Nejdříve se pro něj nadchli lidé, kteří sledují kulinářské profily na sociálních sítích, později se tento trend dostal do mnoha restaurací se zaměřením na zdravé a plnohodnotné snídaně.
V čem přesně tento tip na novou podobu snídaně spočívá?
Smoothie bowl je ovocné nebo ovocně-zeleninové smoothie podávané spolu s pestrobarevnými přísadami ve větší misce. Lákavý vzhled je jistě jedním z důvodů jeho popularity. Jen si představte kompozici hladké, husté pěny, pražených ořechů a semínek, granoly, čerstvého a sušeného ovoce. Celá paleta chutí, barev, vůní, a především vitamínů a výživných látek.
Snídani jako z té nejlepší restaurace si můžeme pomocí tyčového mixéru připravit sami. Jediné, co musíme udělat, je vložit do vysoké nádoby naše oblíbené ovoce, zeleninu, bylinky, např.
lístky máty, koriandru nebo meduňky a přísady v podobě cukru, medu a ořechů. Další fáze už patří tyčovému mixéru, který za minutu promění všechny ingredience na smoothie.
Nalijeme je do misky, ozdobíme a můžeme si užívat dopoledne, které se u takové snídaně zdá být hned veselejší.
Nenapadají vás žádné ovocné a ovocně-zeleninové kombinace? Vyzkoušejte naše tipy na smoothie, které budou nejen ideálním základem pro smoothie bowl, ale také vynikajícím, lehkým a zdravým občerstvením nebo zajímavým nápojem.
Klasickou surovinou pro domácí smoothie je zralé ovoce. V letní sezóně můžeme použít sladké ovoce, které uzrálo na slunci přímo v naší zahrádce nebo sáhneme po mražených surovinách, které si uchovaly všechny vzácné vitamíny. Jak je smíchat do originálního smoothie?
Jednoduchý recept evokující léto: banán dodá krémovou konzistenci, broskev osvěžení a šťavnatost, zralé mango přidá na sladkosti a ananas recept na exotické smoothie završí. Tato kompozice chutná dobře i bez jakýchkoliv dalších přísad, ale pro zdůraznění všech příchutí si můžeme pohrát s různými variantami nápoje.
Prvním návrhem je osvěžující verze nápoje. K základním ingrediencím přidáme čerstvé lístky máty a led, který mixujeme tak dlouho, dokud celé smoothie nepřipomíná ledovou tříšť. Můžeme také použít mixér na vyšší výkon a získat pěnu podobnou klasickému sorbetu. Lístky máty můžeme natrhat ručně nebo rozmixovat s ostatními přísadami.
Pokud chceme vyzkoušet ještě exotičtější chuť, můžeme přidat trochu kokosového mléka a strouhaného kokosu, limetkovou šťávu a kousek čerstvého zázvoru. Získáme tak dokonale vyváženou kombinaci chutí: lehce sladkou dodá ovoce a kokosové mléko, mírně kořenitou získáme ze zázvoru a kyselou díky limetce.
Šťavnatý a sladký meloun je ovoce jako stvořené do všech druhů osvěžujících nápojů. Hasí žízeň a nepřibírá se po něm na váze, protože obsahuje hodně vody. Chcete-li připravit smoothie z jeho dužniny, doporučujeme rozmixovat jednu část se zbývajícími surovinami a druhou část nakrájet na kousky na ozdobu.
Meloun se dobře kombinuje s jemnými šťávami, jahodami, malinami a třeba i se zelenou okurkou. Je ale důležité, aby při výběru surovin hrál hlavní roli náš hrdina. Jeho chuť není tak intenzivní, aby dokázala přebít výraznější ovoce, takže musíme při přípravě nápoje zvolit správné proporce.
Do nádoby naplněné téměř po okraj melounem přidáme jen několik jahod nebo malin. Zvýrazníme chuť, aniž bychom zastínili hlavní surovinu.
Při přípravě melounového smoothie nevyhazujeme semínka. Je v nich ukryta spousta vitamínů a vlákniny. Můžeme je jíst jen tak nebo přidávat do různých druhů jídel. Nejlépe chutnají, když je opražíme na pánvi. Můžeme je také rozmixovat s jinými přísadami smoothie.
Na vlně zájmu o zdravé stravování se zrodilo zeleninové a ovocně-zeleninové smoothie. Kromě sladkých banánů, jahod a malin jsme začali vymýšlet zdravé kompozice plné vitamínů ze špenátových a kapustových listů, rajčat, červené řepy a okurek. S čím budou chutnat nejlépe?
Na bázi pomerančové šťávy můžeme připravit špenátový koktejl. Zelené listy musíme zalít velkým množstvím čerstvě vymačkané šťávy, přidáme kousek kořeněného zázvoru a rozmixujeme. Je také dobré přidat do nádoby kousky pomerančové dužniny.
Dodají hustotu a vytvoří zajímavější konzistenci. Pokud se nám bude zdát, že je ovoce příliš málo sladké, můžeme špenátové smoothie dochutit medem. Získáme tak nápoj s barvitou kombinací chutí: sladkokyselý s nádechem hořkosti a pikantnosti.
Zdravé, zelené zeleninově-ovocné smoothie můžeme připravit také na bázi kapusty. Velké množství kadeřavých listů vložíme do vysoké nádoby, která je součástí příslušenství tyčového mixéru, přidáme oloupané kiwi a zalijeme vybraným džusem, např.
jablečným, hroznovým nebo pomerančovým. Stiskneme tlačítko a za několik okamžiků je náš nápoj hotov. Stejně jako u špenátových smoothie můžeme na doslazení přidat lžičku medu.
Ke kapustě se budou dobře hodit také šťavnatá jablka a hrušky nebo krémový banán a zralé mango.
Dalším způsobem, jak ozvláštnit klasické jahodové smoothie, je přidat šťávu z červené řepy, která nejen zdůrazní barvu nápoje, ale také dodá vitamíny a živiny. Díky tomu získá nápoj zajímavou chuť.
Všechny ingredience – dokonce i velmi tvrdou červenou řepu – můžeme rozmixovat výkonným tyčovým mixérem. Tuto kompozici chutí můžeme doplnit vybraným ovocným džusem, medem, lístky máty nebo meduňky a citronovou šťávou.
Až přijde jejich čas, můžeme použít také maliny a ostružiny.
Jedním z nejlepších způsobů, jak se osvěžit, je čerstvý okurkový koktejl. Tato zelenina obsahuje hodně vody, proto skvěle hydratuje a není kalorická.
Stačí ji nakombinovat s čerstvými lístky máty, limetkovou šťávou a zázvorem. Pokud chceme připravit domácí okurkové smoothie, musíme všechny ingredience zalít minerální vodou a rozmixovat.
Vytvoří se hustý nápoj podobný limonádě. Můžeme ho pít bez přísad nebo dochutit medem či cukrem.
Během období, kdy dozrávají různé odrůdy rajčat, se můžeme nechat inspirovat středomořskými příchutěmi a připravit červené zeleninové smoothie. Italský ráz mu dodají čerstvé bylinky: bazalka a oregano.
Pro přípravu nápoje si vybereme oblíbený druh rajčat nebo vytvoříme zajímavou kompozici z různých odrůd. Pokud z nich chceme připravit smoothie, vložíme je do nádoby, přidáme bylinky a rozmixujeme. Už jen špetka soli pro zdůraznění chuti a můžeme si tento zdravý nápoj vychutnat.
Pokud si libujeme v pikantních jídlech, můžeme přidat špetku pepře nebo chilli papričky.
Smoothie bowl
Miluji snídaně, když jsem objevil misky Z kokosu…. tak nebylo, co řešit. Když mám čas, udělám si opravdu kvalitní snídani a neváhám si ji připravit do těchto misek.
Rád Vám také prozradím, čím misky plním.
Jako základ používám kvalitní jogurt, poté si nasypu granolu a navrch si nakrájím ovoce a posypu ořechy, nebo semínky…. vždy se snažím dělat jiné variace.
A jak na tyto kytky z ovoce Vám prozradím TADY.
Budete potřebovat kovová vykrajovátka a ovoce…
Jednoduše tvary vykrájejte… krásně to jde i z banánu.
Vykrájené květiny z ovoce máte hotové hned.
Odkrojky, které Vám zůstanou, můžete použít na smoothie….. vše se dá zužitkovat.
Nejen, že si dělám takové snídaně ale také i svačiny…
Výborná kombinace na letní svačinu je: nakrájet meloun a zakápnout ho citrónem…. skvěle to osvěží.
Nejen, že jsou tyto misky hezké… ale i jídlo v nich vypadá hezky na pohled.
Pusťte se do těchto letních snídaní, které si můžete vychutnat venku na terase.
Postupně budu přidávat recepty a nápady na různé variace…. Tyto krásné misky můžete zakoupit ZDE.
Tipy a triky, jak sestavit výborné a zdraví prospěšné smoothie podle Elly Woodward
• Nalijte do mixéru vychlazenou tekutinu: rostlinné mléko, kokosovou vodu, okurkovou nebo mrkvovou šťávu a tak podobně.
• Přidejte kousky ovoce nebo zeleniny, které jsou bohaté na vlákninu: za nejlepší považuji avokáda, banány a manga, ale hrušky a broskve také nejsou špatné. Bez nich by bylo výsledné smoothie vodnaté a ne krémové.
Tyto první dva kroky jsou nezbytné, ostatní uvedené kroky představují jen možnosti. (Osobně obvykle volím vždy jen několik z nich.)
• Přidejte další ovoce: jahody, maliny, borůvky, ostružiny, jablka, limetu, citron.
• Přidejte něco zeleného: Do smoothie se snadno vpašuje něco zeleného, dokonce i do těch sladkých, protože chuť zelené zeleniny v celkovém dojmu snadno zanikne. Lístky baby špenátu se velmi snadno rozmixují a mají nejmírnější chuť.
• Přidejte něco, aby smoothie bylo ještě krémovější a více vás zasytilo: skvěle se k tomu hodí ořechová másla, ovesné vločky, konopná semínka, tahini, chia semínka a kokosový jogurt.
• Přidejte koření a čerstvé bylinky na dochucení: skořice, vanilka, zázvor, kardamom, kurkuma, máta, bazalka, případně práškové kakao, matcha nebo špetka soli.
• Přidejte něco sladkého, pokud nejste moc striktní. Osobně se přikláním k datlím a medu.
• Přidejte led, pokud chcete. Pak mixér zaklopte a vše rozmixujte dohladka.
Smoothie se připravují pomocí mixéru, který rozmixuje všechny suroviny do tekutého stavu. Následkem toho jsou smoothie hustší a více vás zasytí nežli džusy, obsahují totiž veškerou dužinu z použité zeleniny a ovoce, plus další přidané suroviny. Při přípravě smoothie nevzniká žádný odpad, vše se zpracuje.
Na mixování je skvělé, že můžete použít téměř jakékoliv ovoce nebo zeleninu a navíc i pěknou řádku jiných surovin.
Do svého mixéru přidávám všechno možné, ovesné vločky, datle, sezamová semínka, ořechová másla, chia semínka, tahini, kakaový prášek, kokosový jogurt, kokosový olej, konopná semínka, koření a bylinky, plus cokoliv dalšího, co zrovna najdu ve své spižní skříni! Vaše možnosti jsou neomezené, takže můžete být velmi kreativní.
To znamená, že máte k dispozici obrovské množství chutí a vaše smoothie může být pokaždé naprosto jiné.
Často si ovoce a zeleninu, které používám do smoothie, zamrazuji, kousky banánů a manga, ale i špenát, kadeřávek a drobné ovoce.
Díky zamrazení máte potřebné suroviny jednak vždy ihned po ruce, navíc dodají vašemu smoothie krémovitou konzistenci a zajistí mu vychlazení, aniž byste ho museli ředit kostkami ledu.
K přípravě smoothie potřebujete jen nějaký tekutý základ – obvykle používám některé ořechové mléko, mléko z ovesných vloček nebo kokosovou vodu – do kterého přidáte další suroviny. Nic jiného na tom opravdu není.
Čím více dáte tekutého základu, tím bude výsledné smoothie tekutější, když ho použijete jen kapku, získáte kašovité smoothie do misky, které si můžete posypat křupavou granolou, zjemnit lžičkou ořechového másla a dozdobit hrstí čerstvého drobného ovoce nebo čímkoliv jiným.
Na smoothie mám nejraději to, jak snadno se připravuje. Našpiníte si při tom navíc minimum nádobí, což je jen další výhoda, když ráno spěcháte a potřebujete si rychle nachystat něco s sebou.
Jen naházíte suroviny do mixéru, rozmixujete je, přelijete do nádoby s sebou a rychle opláchnete mixér. V mžiku máte hotovo, během dvou minut můžete vyrazit se smoothie v ruce.
Takže je to skvělá volba pro zaměstnané mamky a taťky a nás všechny, co musíme ještě za tmy vyrážet z domovů za svými povinnostmi!
Lahodně s Ellou: džusy a smoothies pro každý den
- Ella Woodward
- 30 nových receptů v kapesním vydání od autorky bestselleru Lahodně s Ellou.
- Tato kniha je první ze série plánovaných knih chutných, výživných a superrychlých receptů v malém formátu.
Ella miluje smoothies a džusy! V této knize shromáždila 30 zcela nových a unikátních receptů na výživná smoothies a úžasné džusy s použitím snadno dostupných surovin rostlinného původu, plných lahodných chutí.
Jednoduché a rychlé – prostě ideální pro každodenní shon. Vychutnejte si borůvkovo-hruškový snídaňový koktejl, energií nabitý zelený sen nebo lahodný mátovo-kokosový shake.
Nakladatelství Omega, 249 Kč.
Mixit Smoothie bowl
Dnes pro vás máme malou hádanku: Není to müsli, není to kaše, není to drink. Co to je? Ano, správně – Smoothie bowl. Kdo uhádl, jistě už tuto naši novinku ochutnal, ale pro ty, kteří ještě neměli tu čest nebo stále váhají, jsme připravili několik PROČ tuto misku plnou zdravých dobrot pravidelně zařadit do svého jídelníčku.
Smoothie bowl od Mixit je bez přidaného cukru, bez laktózy, bez lepku, má vysoký obsah vlákniny a až 59 % obsahu tvoří ovoce.
Drobné bobulovité ovoce (jahody, maliny, rybíz, borůvky) patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Je koncentrovaným zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů, polyfenolů a fytoestrolů, které mají obrovské zdravotní výhody.
Například snižují riziko u kardiovaskulárních onemocnění, jako je oxidační stres či obezita. Třeba zrovna jahody bojují se stárnutím, borůvky zlepšují funkci mozku.
Toto drobné ovoce navíc obsahuje velmi málo kalorií, ale naopak hodně vlákniny.
Mrazem sušený banán je bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, prvků, které jsou důležité pro zdravé srdce.
Rozinky obsahují látky, které se podílejí na ničení škodlivých bakterií, které způsobují zubní kazy. Dále jsou výborným zdrojem železa a jsou tak vhodné pro osoby trpící chudokrevností.
Bezlepkové ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin a nenasycených mastných kyselin, ale také vlákniny. Posilují imunitní systém. Pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení.
Jsou zdrojem vitaminů A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové a obsahují omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Dále v nich najdeme vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.
A to není všechno. Další výhodou je rychlá a snadná příprava. Stačí smíchat 50 g směsi a zalít 80 ml teplého mléka, jeho rostlinnou alternativou či jen vodou. Pokud máte, stejně jako my, rádi snídaně nazdobené, doporučujeme přikrájet čerstvé ovoce, přidat lžičku oříškového másla a během chvilky tak máte nádherně vypadající snídani, která vám dodá energii, osvěží a také zasytí.
Věříme, že s miskou plnou našeho ovocného smoothie vykročíte do nového dne tou správnou nohou.
A teď už si stačí jen vybrat – Borůvka nebo Lesní ovoce? 😉
Zpět na všechny články