Co čeká hospody? Už loni se vypilo 2× více piva z obchodů než z restaurací

Ještě počátkem dubna to přitom podle průzkumu pivovaru vypadalo, že se jich už neotevře více než desetina, společnost Dataservis predikovala dokonce až čtvrtinu provozů. 

Data získal pivovar z více než šestnácti tisíc hospod, tedy od osmdesáti procent všech, s nimiž spolupracuje a které představují většinu tuzemského trhu. Z více než dvaceti tisíc partnerských provozoven tak trvale uzavřených zůstane zhruba jen pět set, řekl v pondělí ČTK obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz.

Co čeká hospody? Už loni se vypilo 2× více piva z obchodů než z restauracíCo čeká hospody? Už loni se vypilo 2× více piva z obchodů než z restauracíCo čeká hospody? Už loni se vypilo 2× více piva z obchodů než z restauracíCo čeká hospody? Už loni se vypilo 2× více piva z obchodů než z restaurací

„Původní pesimistická nálada se s pondělním otevřením zahrádek a blížícím se otevřením celých hospod (stanoveným na 25. května), proměňuje. Je jasné, že hospodští jsou v tíživé situaci a řada z nich má vážné finanční problémy. Většina těch, kteří původně chtěli řemeslo pověsit na hřebík, se ale rozhodla pokračovat,“ uvedl Mráz.

Prazdroj i další pivovary v ČR se snažily a dále snaží po celou dobu krize hospodám pomáhat, zmírnit negativní dopady koronavirové krize a připravit je na restart jejich podnikání.

Pivovar jim například pomáhal se získáváním úvěrů z vládních programů Covid, podílel se na projektu Zachraňte hospodu a každé znovuotevírané hospodě teď dává jeden sud piva zdarma.

Provozovny také vybavuje dezinfekčními prostředky.

„Víme, že propady tržeb za deset týdnů uzavřeného nebo silně omezeného provozu může jakákoli pomoc z vnějšku pouze zmírnit, přesto cítíme, že se i díky finanční, materiální a morální podpoře z více stran podařilo zmírnit skeptickou náladu na trhu. Hostinští se chtějí znovu věnovat svým zákazníkům, někteří zatím jen na zkoušku, ale celkově je cítit na trhu pozitivní odhodlání,“ dodal ředitel.

Pivo

  • Před 8 hodinamiDva šampioni těžké váhy v boxu, Anthony Joshua a Tyson Fury se konečně potkají v ringu a dostanou za to nehorázně zaplaceno.
  • Před 20 hodinamiU nás v obci byl starosta, který pro naši obec prakticky nic neudělal. Upřednostňoval vždy spíše své vlastní zájmy. Každého to štvalo, jenže si dokázal stěžovat akorát u piva. Politika mě nikdy nezajímala, protože mám dost své práce ve firmě. Jednou jsem se však do toho vložil, když starosta plánoval novou silnici v obci, která by nám tu výrazně zhoršila život.
  • Před 21 hodinamiNynějšího kouče Rangers, soupeře Slavie v osmifinále Evropské ligy, Vladimír Šmicer dobře zná. V Liverpoolu se Stevenem Gerradem prožil šest fantastických sezon, které orámoval triumf v Lize mistrů na jaře 2005. Jak na anglickou legendu bývalý fotbalový reprezentant vzpomíná?
  • Před 1 dnemDobrého vojáka Švejka, kterého přesně před sto lety stvořil jeho pradědeček, zná celý svět. Kniha byla přeložena do 58 jazyků. Martin Hašek (41) ale prý „psavé” geny po Jaroslavu Haškovi nezdědil. Je hospodským a zapáleným hudebníkem.
  • Před 1 dnem​Štamgasti znají Františka Dvořáčka jako bodrého provozovatele legendární více než stoleté restaurace Spolek, dříve Na Společenstvu.
  • Před 1 dnemPlzeňský pivovar Purkmistr v době pandemie, kdy může mít jen výdejní okénko a e-shop, zásadně změnil sortiment. V důsledku toho posiluje prodej, jenž nyní dosahuje zhruba 30 procent běžných let.
  • Před 2 dnyPlzeňský pivovar Purkmistr v době pandemie, kdy může mít jen výdejní okénko a e-shop, zásadně změnil sortiment. V důsledku toho posiluje prodej, jenž nyní dosahuje zhruba 30 procent běžných let. Minipivovar, který funguje 14 let, začal nabízet takzvané „kyseláče“, nakuřované slané pivo, silnější suchou ipu a zelené pivo na dnešní svátek Svatého Patrika, řekla ČTK vrchní sládková Eva Straková. Základní druhy jako ležák vyrábí dál, celkem vaří 13 druhů piv.
  • Před 2 dnyPrvní ligové trenérské angažmá Pavla Horvátha v Příbrami trvalo jen lehce přes rok. Bývalý vynikající fotbalista předčasný konec očekával i dříve. Ono zachraňovat Příbram v dnešních časech není lehký úkol, možná spíš nesplnitelný.
  • Před 2 dnyDny v lockdownu už jsou nekonečně dlouhé a často zavánějí stereotypem. Ale co si to všechno trochu zpříjemnit a z obyčejného dne si udělat trochu nevšední? Právě teď je k tomu ideální příležitost, zrovna dnes, 17. března, je den svatého Patrika, který je velmi oblíbeným (nejen) irským svátkem. Máme pro vás několik zajímavých tipů, jak si tento svátek užít i v domácí karanténě.
  • Před 2 dnyHydratace po tréninku je důležitá. Ideální je pít vodu, ale je fakt, že někdy může chutnat nudně. Naštěstí existují i jiné možnosti.
  • Před 2 dnyZelená barva, pivo, trojlístky a leprikóni. To a mnoho dalšího se pojí se Dnem svatého Patrika, který se po celém světě slaví 17. března. Kdo ale byl svatý Patrik? A proč je všude zrovna zelená barva? Máme pro vás odpovědi.
  • Před 2 dnyVečerní show získala opravdu exkluzivního hosta, i když jen na telefonu. Vlado zavolal do USA zpěvačce Lauře Pergolizzi, kterou fanoušci znají jako LP.
  • Před 3 dnyTelevizní krimiseriál Rapl byl natočen ve dvou sériích, přičemž poslední díl druhé série byl dotočen v roce 2019. Hlavní roli ztvárnil oblíbený herec Hynek Čermák, kterému jako detektivu Kunešovi hrozí odchod od policie kvůli zmlácení přátele jeho bývalé ženy.
  • Před 3 dnyZatímco před koronou tvořil podíl prodaného piva na tržbách restaurací 38 procent, dnes je to jen 15 procent. Už před pandemií pokračoval trend pití piva doma místo v hospodě. Pivovary kvůli tomu zvyšují cenu piva v obchodech.
  • Před 3 dnyBritští boxeři Anthony Joshua a Tyson Fury by se ještě v tomto roce měli utkat o titul absolutního krále těžké váhy v profesionálním ringu. Podle promotéra Eddieho Hearna už je podepsána smlouva na dva duely obou aktuálních šampionů. První by se měl uskutečnit v červnu nebo červenci, odveta pak v listopadu či prosinci, informovala EPSN.
  • Před 4 dnyHektolitry neprodaného piva, které nevypili zákazníci kvůli uzavření restaurací, nabízejí nové využití. Pivovary z nich v době koronaviru nechávají vyrábět pivní pálenku. O tento čtyřicetiprocentní čirý alkohol je tak větší zájem než kdy dříve.
  • Před 5 dny​Je to rok, co první lockdown a uzavření hospod prakticky ochromil pivovary.
  • Před 6 dnyMůže mít duchovní partnera a děti? A vařit pivo a mít tetování? Podoba křesťanské církve je předmětem mnoha sporů. Farářka Sandra Silná ji vidí jako otevřené společenství, které není postaveno na strachu a lidi nerozděluje. Proč je podle ní církev stále odtržená od společnosti?
  • Před 7 dnyDomácí vaření piva se stalo velmi oblíbeným koníčkem mnoha lidí nejen v České republice. Zkuste si i vy uvařit své vlastní pivo a pochlubte se přátelům svým originálním kvasnicovým nepasterizovaným ležákem vlastní výroby.
  • Před 7 dnyV chorvatském hlavním městě Záhřebu vznikla před komunálními volbami strana pojmenovaná po legendárním americkém herci akčních snímků Chucku Norrisovi. Voliče toto recesistické uskupení vzešlé ze „záhřebské kavárny“ hodlá zaujmout příslibem, že bude metropoli řídit jako šerif. V případě vítězství chce také zlevnit pivo a zakázat zemětřesení, informovala stanice N1.
  • Před 7 dnyTaké jste při hledání plzeňských lahváčů v regálech s pivy doposud tak trochu spoléhali na pro ně typický znak – hliníkovou fólií obalené hrdlo lahve? Od března už je podle toho v obchodech nenajdete. Ekologická odpovědnost přiměla Plzeňský Prazdroj změnit vzhled svých lahví. A aby těch novinek pro pivaře nebylo málo, Radegast představil nové, svrchně kvašené pivo.
  • Před 7 dnyKde je pravda o pivu? Na dně půllitru ji většinou člověk nenajde, i když hledá a zkoumá jedno dno sklenice za druhým.
  • Před 8 dnyHospody jsou už nějakou tu dobu zavřené. Vychlazené točené pivo s přáteli si vychutnáme snad brzy, do té doby si můžeme pouze prohlížet fotografie krásných barmanek, které se za dob otevřených podniků ukázaly v plné parádě.
  • Před 8 dnyDaň na pivo v Rusku je poměrně často diskutovanou záležitostí a rozhodně se není čemu divit. Jednak by přinesla větší zisky pro státní kasu a jednak také vyšší konkurenceschopnost místních malých pivovarů. Tak jako tak se o ní diskutuje v pravidelných intervalech. Samotné svazy a pivovary jsou tak kvůli oněm diskuzím rozděleny na dva nesmiřitelné tábory.
  • Před 8 dny“Nebudu jen starostou Záhřebu nebo starostou Chorvatska, budu starostou vesmíru!“ prohlásili v nadsázce zakladatelé strany.
  • Před 8 dnyV chorvatském hlavním městě Záhřebu vznikla před komunálními volbami strana pojmenovaná po legendárním americkém herci akčních snímků Chucku Norrisovi. Voliče toto recesistické uskupení vzešlé ze „záhřebské kavárny“ hodlá zaujmout příslibem, že bude metropoli řídit jako šerif. V případě vítězství chce také zlevnit pivo a zakázat zemětřesení, informovala stanice N1.
  • Před 8 dnyO Češích se říká, že jsou národ pivařů, a je to pravda. Chmelový mok má u nás dlouhou tradici. Lenka Straková pracuje v pivovarství už roky a nemá pocit, že by šlo o mužské prostředí. Co obnáší její práce sládkové?
  • Před 9 dnyVelmi oblíbená hospoda Spolek v centru Ostravy, ve které se čepuje pivo už od roku 1871, změní svého majitele. Město ji prodává společnosti Labadia max. Ostravští zastupitelé stanovili podmínku prodeje, podle níž nový vlastník objekt opraví a zachová v něm restauraci. Sousední pozemek s venkovní zahrádkou mu město pronajme na minimálně 25 let.
  • Před 9 dnyZákrok strážníků proti ženě, která minulý týden bez respirátoru popíjela v Ostravě-Porubě pivo na veřejném místě, což současná vládní protiepidemická opatření neumožňují, byl v pořádku. K takovému závěru dospěl po prověření věci odbor vnitřní kontroly, sdělil dnes mluvčí Městské policie Ostrava Jindřich Machů. Postup státních policistů, kteří na místě ženu zadrželi, se ještě prověřuje. Drsnému zákroku zakleknutí přihlíželo matčino malé dítě.
  • Před 10 dnyDopady koronavirové pandemie tvrdě pocítil i Plzeňský Prazdroj, společnosti loni klesly prodeje na domácím trhu o osm procent. Celkem tak v tuzemsku prodal 6,69 milionů hektolitrů piv. Některým značkám se ale dařilo, Radegast a Birell dokázaly navzdory situaci na trhu růst. I přes ztráty Prazdroj nepolevil v podpoře těžce zkoušených hospod a restaurací, do kterých loni investoval přes půl miliardy korun.
  • Před 10 dnyLegendární restaurace Spolek v Ostravě projde celkovou rekonstrukcí. Ostrava totiž chátrající objekt prodává soukromému majiteli a ten s ním má velké plány. Samozřejmostí by mělo být skvěle ošetřené tankové pivo a česká kuchyně. Spolek by se ale měl stát i kulturním centrem.
  • Před 10 dnyPrvní loňská data od celníků ukázala, že zatímco předloni bylo v Česku zdaněno přes 16 milionů hektolitrů piva, loni šlo o necelých 14 milionů.
  • Před 11 dnyChystáte se dát si večer pivo? Nezdráhejte se a klidně si ho dopřejte. Teď vás totiž velice příjemně potěšíme.
  • Před 11 dnyTaky vám někdy vadilo, že jste si otevřeli lahev plzeňského a na hrdle se vám třepila hliníková fólie?
  • Před 11 dnyNejpřekládanější český román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války spisovatele Jaroslava Haška poprvé vyšel právě před 100 lety. „Máme pandemii, žádné oslavy se nekonají. Řeknu to slovy Švejka: Přijďte ke mně na pivo v šest večer po pandemii,“ parafrázuje pravnuk spisovatele Martin Hašek známý výrok ze Švejka, jenž byl vyřčen na bojišti prvé světové války: „Po válce v šest hodin večer u Kalicha.“
  • Před 11 dnyJe docela možné, že si mnohé ženy u příležitosti dnešního MDŽ přiťuknou skleničkou s pivem. Ale možná Mezinárodní den žen „oslaví“ vyplňováním formulářů na pracovním úřadě, anebo ve stresu z postupující koronavirové pandemie. Proč?
  • Před 12 dnyMěl to být unikátní pivní experiment. Tři argentinské pivovary se chystaly vyrobit speciální limitovanou edici piva, které nechali dozrát na dně oceánu v hloubce 20 metrů v potopené lodi. Jenže pivo, které se mělo prodávat jako speciální edice, někdo minulé úterý ukradl.
  • Před 14 dny​Pivovar Radegast uvádí na trh první svrchně kvašené pivo ve své historii.
  • Před 14 dnyPo Uherském Brodě a Klášteře teď skupina Pivovary Lobkowicz Group uzavírá svůj další podnik. Ve Vysokém Chlumci se přitom pivo vařilo už od 15. století. Uzavření výrobny na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje potvrdila pro CNN Prima NEWS Martina Husková, mluvčí skupiny Pivovary Lobkowicz Group.
  • Před 14 dnyPřestože je konzumace alkoholu u dětí zakázaná, mnoho rodičů je v tomto směru velmi benevolentní. Dát ještě batoleti ochutnat pivo či pěnu z něj u nás bohužel není vzácností. Odborníci před tímto chováním ale varují. Jak ukázal nejnovější výzkum zveřejněný v Journal of Adolescent Health, čím dříve děti ochutnají alkohol, tím spíše u nich hrozí pozdější problémy s nadměrnou konzumací alkoholu a jiných návykových látek v dospělosti.
  • Před 16 dnyTřiačtyřicetiletý Róbert Rác se od středy zpovídá z vraždy svého spolubydlícího (54) z loňského léta. Podle obžaloby muže ubodal k smrti po předchozí hádce. Rác, který sice přiznává vinu, ale tvrdí, že šlo o zabití, si už jeden trest za téměř identický čin odseděl. Hrozí mu proto až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest.
  • Před 16 dnyArgentinští pivovarníci v letovisku Mar del Plata se pokusili uskutečnit unikátní pivní experiment. Několik sudů piva chtěli nechat zrát pod hladinou moře. Těsně před vytažením sudů však zjistili, že jim je někdo „vyfouknul“.
  • Před 17 dnyHistorie piva je stejně stará, jako ty nejstarší známé civilizace. Jen těžko bychom hledali starověký národ, který nevyráběl nějaký druh nápoje z kvašených obilovin. O popularitě tohoto nápoje svědčí například i to, že je hned několikrát zmíněn v nejstarším epickém díle literatury – sumerském Eposu o Gilgamešovi.
  • Před 17 dnyPotřebujete si někam zajet, ale radši byste do sauny? Brzy budete moci tyto dvě kratochvíle zkombinovat. V České republice totiž vznikl první prototyp saunového vlaku. Sednout si do sauny a sledovat, jak se za okénkem míhá krajina? V České republice je možné snad všechno.
  • Před 18 dnyKdybych neměl ta proklatá piva, zůstal by mi řidičák a také dost peněz. Tak nějak bych shrnul posezení u kamaráda. Přitom nešlo o nijak velký bujarý večírek. Prostě jsme jenom poseděli a dali si společně pár piv. A na závěr i něco ostřejšího, na rozloučenou. Je pravdou, že jsem při odchodu od něho lehce cítil, že jsem pod vlivem, ale rozhodně nešlo o nijak velkou opilost. Alespoň podle mého.
  • Před 18 dnyTrojitou porci emocí zažíval v sobotu bývalý boxerský mistr světa Lukáš Konečný. Organizoval v Ústí nad Labem akci Save Boxing, kde byl také v rohu jako trenér u tří svých svěřenců. Nakonec si sám střihl zápas. Návrat po více než dvou letech. Pobíhal po hotelu Větruše, nezastavil se, v ruce stále telefon. Ten odložil, až když se připravoval na svůj duel. Po výhře chtěl pivo, pak z něj hlavní adrenalin trochu opadl.
  • Před 18 dnyHlavní město Irska má zhruba 1,2 milionu obyvatel a je jednoznačně největším a také nejvíce kosmopolitním městem ostrova.
  • Před 18 dnyNedaleko náměstí I. P. Pavlova jsme se ptali náhodných chodců na jejich zkušenosti s covidem a na to, co jim přinesl a naopak vzal. Někteří kvůli němu přišli o práci, jiní o možnost cestovat nebo si dojít třeba jen na pivo. Další štve, že si s námi vláda dělá, co chce, a přitom sama neví, co má dělat. Covid také prověřil opravdové kamarády.
  • Před 20 dny
Budete mít zájem:  Rehabilitační Cviky Na Bederní Páteř?

Češi přestávají tolik chodit do hospod na točené pivo

Hlavní obsahIlustrační foto
Foto: Jan Handrejch, Právo

Některé hosty poté, co se ochladilo, vyhnal z hospod zákaz kouření, který platí od 31. května minulého roku. Stovky malých hospod zejména na venkově skončily.

Mění se ale i zvyklosti Čechů a řada lidí si raději vypije pivo doma. Navíc pivo v lahvích či plechovkách je oproti točenému i výrazně levnější. Stoupá i obliba nealkoholického piva, jehož spotřeba dlouhodobě roste.

V létě přitom kuřáci hojně využívali předzahrádky restaurací. Poté, co se ochladilo, se ale nikomu postávat venku před hospodou a kouřit nechce.

Z národa s tradiční hospodskou pivní kulturou se stáváme spíše zemí plechovkového piva Martina Ferencová, výkonná ředitelka ČSPS

„V zimních měsících jsou tak lidé odkázáni na konzumaci čepovaného piva pouze uvnitř restaurací. Některé lidi to může ještě více podpořit v pití piva v lahvi či plechovce doma nebo u souseda v garáži. Z národa s tradiční hospodskou pivní kulturou se stáváme spíše zemí plechovkového piva,“ potvrdila Právu výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martina Ferencová.

„Jednou týdně jsem s pár kamarády chodil na pivo. Většina z nás kouří. Když bylo teplo, tak jsme poseděli venku na zahrádce a zákaz kouření nám moc nevadil. Teď je to ale jiné. Přece nebudeme v mrazu či dešti stát s cigaretou venku. Tak jsme návštěvy hospody zrušili. Koupíme si pár lahváčů a vypijeme je doma. Navíc je to i podstatně levnější,“ svěřil se Právu padesátiletý Milan z Prahy.

Změnu chování spotřebitelů a jejich přechod od točeného k pivu lahvovému nebo plechovkám potvrzují i pivovarníci.

Například z hlediska prodeje točeného piva bývalo tradičně úspěšné září, kdy si lidé ještě užívali babího léta. Loni se to změnilo. Pípami v restauracích a hospodách proteklo v září o 16 procent piva méně než ve stejném období předloni. Za leden až září 2017 pak podle posledních údajů Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) klesl meziročně prodej točeného piva o 4,2 procenta.

Například Pivovar Zubr zaznamenal největší pokles prodeje sudového piva loni od září do prosince, kdy provozovatelé restaurací uzavřeli letní zahrádky, které po zákazu kouření zaplnili kuřáci. Odbyt sudového piva v posledním čtvrtletí 2017 klesl o 10 až 15 procent.

„Do té doby jsme byli víceméně na předloňské skutečnosti,“ uvedl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Celkem loni pivovar Zubr uvařil 255 000 hektolitrů piva, což je stejné množství jako předloni. Zatímco u čepovaného piva došlo k celkovému poklesu odbytu o tři procenta, zvýšil se prodej piva v lahvích a plechovkách. Dařilo se i exportu, který vzrostl o 10 procent.

Z celkového objemu piva dodaného na český trh se podle ČSPS za leden až srpen 2017 vypilo v restauracích a hospodách 39 procent piva, 61 procent se pak prodalo v obchodech v obalech.

Přitom jen prodej plechovkového piva meziročně vzrostl o neuvěřitelných 46 procent.

Podle Ferencové bude mít ČSPS kompletní výsledky výstavu pivovarů a informace o situaci na českém pivním trhu za loňský rok až v dubnu.

„Z pohledu pivovarů očekáváme, že výstav piv bude obdobný jako v loňském roce. Pokračovat bude boom minipivovarů, ty ale nepřesáhnou tříprocentní podíl na výstavu piv. I přesto, že rádi zkoušíme nové chutě, řada Čechů vnímá tradiční český ležák jako nejlepší a ráda se k němu vrací. I proto odhadujeme, že zájem o něj poroste,“ uvedla Ferencová.

Budete mít zájem:  Jak Na Abstinenční Příznaky?

Předloni spotřeba piva v Česku stagnovala na 143 litrech na hlavu a jeho export do zahraničí meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 miliónu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii pak do Ruska, Koreje a Spojených států.

Hlavní zprávy

Pivovary našly cestu, jak se zachránit. Zdraží Čechům „bytovou hospodu“

Foto: Budějovický Budvar, Seznam Zprávy

Covid zatím vymazal deset procent hospod či restaurací. Pivovary je však stále podporují a většina z nich věří, že se prodeje vrátí na předcovidovou úroveň. Jeden je dokonce optimističtější.

Zatímco před koronou tvořil podíl prodaného piva na tržbách restaurací 38 procent, dnes je to jen 15 procent. Už před pandemií pokračoval trend pití piva doma místo v hospodě. Pivovary kvůli tomu zvyšují cenu piva v obchodech.

Pandemie zasáhla českou pivní kulturu. Češi zvyklí trávit čas s kamarády v hospodách a dopřávající si často „tekutý chléb“ i k pracovnímu obědu se po roce častých uzavírek svých oblíbených společenských míst naučili pít alkohol mnohem více doma.

Za rok vypili podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 142 litrů na osobu, stejně jako o rok dříve. Z dat platebního systému Dotykačka, který pro své účtování využívá čtvrtina restaurací, hospod a barů, je patrné, že to však šlo na úkor gastronomického sektoru.

Tržby za prodej piva se na konci října 2020 meziročně snížily více než o polovinu, z původních 38 procent z celkového podílu tržeb na 15 procent. Za celý loňský rok pak u piva klesl obrat v gastru o 39 procent, a v kategorii tvrdého alkoholu to bylo dokonce 45 procent.

Vzestupy a pády hospodských tržeb jsou čitelně zachyceny také na průběhu karetních transakcí klientů České spořitelny. Ačkoliv za celý rok platby Čechů v tomto sektoru o procento stouply (před covidem rostly meziročně o třetinu), tak v obdobích lockdownů zamířily prudce dolů.

„Během první a druhé vlny poklesly platby o více než padesát procent. V prosinci je vidět efekt rozvolnění, přesto se útraty nedostaly do kladných hodnot,“ říká hlavní ekonom banky David Navrátil.

Na pádu bankovních transakcí se podle něj nejvíce podílela Praha, kde platby klesly o šest procent. V ostatních krajích platební transakce rostly, nejvíce na Vysočině, v Pardubickém a Karlovarském kraji (+7 %). „Nejvíce poklesly platby u starších lidí: 80+ o dvanáct procent, 70 až 79 let o čtyři procenta, ve věku 20 až 29 let naopak rostly, a to o šest procent,“ dodává Navrátil.

Tuzemská pivovarnická jednička potvrzuje, že váha hospod v jejich prodejích klesla. „Prodeje v hospodách a restauracích tvoří běžně zhruba čtyřicet procent našich prodejů.

Loni se kvůli dlouhodobému omezení provozu pohostinství propadly, ale díky silnějšímu létu nakonec tvořil on trade celkově třicet procent všech našich tuzemských prodejů,“ říká Tomáš Mráz, obchodní ředitele Plzeňského Prazdroje.

Ačkoliv v maloobchodní síti prodal Prazdroj piva více, propad hospodských prodejů se mu tím vykompenzovat nepodařilo – skupina loni prodala o 111 milionů piv méně a celkově jí prodeje v tuzemsku klesly o osm procent.

Prazdroj však na gastro nezanevřel a na podporu „své“ sítě zhruba 20 tisíc restaurací, hospod, barů a kaváren v Česku investoval víc peněz než v předchozích letech. Zatímco loni na ni vyčlenil přes půl miliardy korun, v předchozích letech to bylo méně, protože v investicích například nebyla položka za úhradu prošlého piva ve výši 100 milionů korun.

Hospodský pilíř oslabil také pivovarnické dvojce – Pivovarům Staropramen –, kde loni klesly prodeje o 37 procent, a nevyrovnaly tak nárůst prodejů v maloobchodu ve výši osmi procent. I tak však společnost do podpory tisíců „svých“ hospod investovala desítky milionů korun.

Budějovický Budvar, kterému až do příchodu covidu přinášelo čepované pivo zhruba čtvrtinu tržeb, potvrdil za loňský rok významný pokles prodejů v gastro segmentu a růst nákladů na podporu hospod hlavně na opakované stahování neprodaného piva. Nárůst prodejů v maloobchodě o dvě procenta, který si národní podnik vysvětluje uvedením nového hořkého ležáku v lahvích a plechovkách, mu však nevykompenzoval propad prodejů v hospodách.

Citelný úbytek příjmů zaznamenal Pivovar Svijany. „Před vypuknutím pandemie se restaurační provozy na celkových tržbách pivovaru podílely zhruba z 56 procent.

Letos je zatím jejich podíl jen zhruba čtvrtinový, konkrétně 26 procent,“ říká ředitel společnosti Roman Havlík. Na podporu zhruba tří tisíc „svých“ hospod a restaurací věnoval pivovar desítky milionů korun.

Ani jemu se nepodařilo nárůstem prodejů v obchodech vykompenzovat úbytek v gastru.

Výrazné oslabení hospodských prodejů pociťují i malé lokální pivovary.

Například Jarošovskému pivovaru přinášely prodeje sudového piva před lockdownem zhruba 40 procent tržeb, v lockdownu se tento podíl propadl na pouhých šest procent.

Výrazný úbytek zaznamenal i Znojemský městský pivovar, jehož tržby před uzavírkou hospod dosahovaly 63 procent tržeb a při ní se tento podíl propadl na necelou pětinu.

Ani těmto malým pivovarům se nepodařilo dohnat vyššími prodeji v maloobchodu ztráty, které utržily v hospodách. Podpora hospod v podobě slev pro hospodské (formou zpětných bonusů i přímých slev) jim snížila tržby zhruba o desetinu.

Věří tedy pivovary, že má pro ně cenu hospody a restaurace nadále podporovat? Většina z nich ano. „Jsme přesvědčeni, že se lidé do hospod a restaurací vrátí. A ukázalo to i loňské léto po znovuotevření podniků.

Lidé se chtějí scházet se známými na pivo a kus řeči, sociální kontakt v české hospodě jim chybí.

A ukazují to i naše průzkumy, většina lidí si raději zajde na pivo s přáteli do hospody, než si ho dají sami doma,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Mráz.

Podobně mluví i Staropramen. Ústy své mluvčí Denisy Mylbachrové říká, že věří postupnému návratu Čechů do hospod, protože čepované pivo a pivní kultura obecně má u nás silnou pozici.

Nejoptimističtěji se do budoucnosti dívá Budějovický Budvar. „Domnívám se, že v dlouhodobém pohledu se podíl piva prodaného v hospodách nejenom vrátí, ale dokonce navýší. Lidé budou chtít trávit volný čas ve společnosti přátel, kolegů.

Jak poroste jejich kupní síla, budou opět více chodit do restaurací, klubů nebo hospod.

Delší dobu ale bude trvat, než se vrátí zahraniční turisté, tady to odhaduji na 2 až 3 roky, než se úplně vrátíme na úroveň před covidem,“ odhaduje obchodní ředitel pro tuzemský trh Petr Kubín.

Svijany jsou však naopak skeptičtější. Trend snižování podílu piva čepovaného v restauracích na celkovém výstavu byl podle nich patrný již řadu let před covidem, a to nejen v Česku, ale ve většině evropských zemí.

„Jakkoli bychom byli rádi optimisté, nezbývá nám než se smířit s tím, že pandemie tento vývoj alespoň v krátkodobém horizontu skokově urychlí. Neodvažujeme se odhadovat, jak dlouho bude trvat, než se situace opět změní, ale realistický odhad pro příštích několik let je podle nás snížení podílu sudového piva až zhruba o třetinu,“ říká šéf společnosti Roman Havlík.

Podobně se na budoucí vývoj dívá ředitel znojemského pivovaru Miroslav Harašta. Svět podle něj už nikdy nebude takový, jaký býval. „Přesun konzumace z hospod domů byl patrný už před covidem a ten tento trend jenom umocnil. Konzumenti se během covidu naučili pivo konzumovat jinak, takže ani uvolnění, kromě krátkodobých oslav ‚svobody‘, tento trend patrně nezvrátí,“ říká.

Co znamenají tato slova pro spotřebitele? Že minimálně do konce uzavírek si za pivo v obchodech zaplatí víc. Společnost Kupi.cz, která monitoruje vývoje cen zboží i slevové akce v obchodech, si totiž všimla, že pivo stojí více.

„Výčepní piva v akci obecně meziročně podražila o osm procent. Ležáky pak podražily o třináct procent.

U ležáků a výčepních piv je určitě zajímavé i to, že se počet slevových akcí zvedl zhruba o třetinu, a přesto došlo k takovému růstu ceny,“ uvádí Hynek Zbořil, výkonný ředitel Kupi.cz.

Podle něj skutečnost, že jsou nyní zavřené hospody, nahrává konzumaci lahvových piv v prostředí domova. Na jejich ceně si mnoho pivovarů podle něj zjevně kompenzuje ušlé ztráty z odbytu v restauračních provozech.

Pivovary zdražují kvůli suchu a vyšším cenám energií. Češi si piva přesto mohou dopřát více než v minulosti

Nižší úroda chmele i ječmene způsobená extrémně horkým a suchým létem. Rostoucí ceny energií. A také nejvyšší vzestup mezd za poslední desetiletí. Proti českým pivařům se letos „spiklo“ hned několik nepříznivých faktorů.

Kvůli rostoucím nákladům tak letos na podzim či od příštího roku většina velkých pivovarů v Česku plánuje zvýšit ceny. Půllitr v restauraci ale i na pultech obchodů může zdražit od několika desetihaléřů po více než korunu.

Na první pohled špatná zpráva je však relativní. Růst cen piva totiž více než vyvažuje výrazné zvyšování životní úrovně v Česku: zatímco „národní nápoj“ zdražuje v řádu jednotek procent, růst průměrné mzdy je oproti loňsku bezmála dvouciferný. A tak si paradoxně i přes zdražení většina českých pivařů bude moci dovolit holdovat svému koníčku naopak více než loni.

Konec doby hájení

Zdražování piva na podzim, na konci letní sezony, s odkazem na neúrodu nebo růst cen energií není v Česku nic neobvyklého. Stejně jako fakt, že často jedním z prvních, kdo hromadné zdražování odstartuje, bývá česká jednička Plzeňský Prazdroj. Faktem nicméně je, že v loňském roce byla podstatná část českých pivovarů především k hospodským a jejich zákazníkům vstřícná.

Budete mít zájem:  Léčba Duše Horní Počernice?

„Slíbili jsme, že v rámci nájezdu elektronické evidence tržeb nebudeme zdražovat celý rok 2017. Nechtěli jsme našim zákazníkům, majitelům a provozovatelům restaurací ještě více přitěžovat v náročném období, které bylo se zavedením EET spojeno,“ vysvětluje ředitel přerovského Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Pivovary loni ceny nezvyšovaly, aby ulevily hospodským zasaženým nástupem elektronické evidence tržeb. Doba hájení už skončila.

Podobnou dobu hájení poskytlo hospodským více pivovarů − například Pivovar Svijany letos zdražuje po dvou letech, humpolecký Bernard ještě po delší době.

A také lídr, Plzeňský Prazdroj, jehož cenová politika bývá − byť to napřímo odmítají přiznat − vodítkem i pro další hráče na trhu, loni zvyšoval ceny jen u lahví či plechovek.

Náklady na sudovou či tankovou Plzeň pro hospodské nechal v roce 2017 na stejné úrovni.

Letos ale soucit pivovarů s nelehkým údělem hospodských skončil. Týdeník Ekonom oslovil s dotazem na plánovanou cenovou politiku více než dvě desítky českých průmyslových pivovarů.

Z těch, které byly ochotné se vyjádřit, růst cen potvrdila či alespoň připustila drtivá většina.

Zdražovat tak bude vedle Plzeňského Prazdroje také česká dvojka Pivovary Staropramen, úpravy cen chystá Budějovický Budvar, Pivovar Náchod, Pivovar Zubr nebo Rodinný pivovar Bernard.

Jinde cenovou politiku pro letošní podzim a příští rok ještě zvažují. „Konečné rozhodnutí zatím nepadlo.

Nepopiratelným faktem je, že ceny většiny zásadních nákladových položek se zvýšily nebo je ze strany dodavatelů ohlášeno jejich zdražení,“ konstatuje například obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.

A další podniky, například Měšťanský pivovar v Poličce nebo Pivovar Svijany, zdražily už s předstihem na jaře letošního roku.

U menších pivovarů a minipivovarů ovšem cenová politika nejspíš nebude podobně jednotná. Například Únětický pivovar tento rok ani přes růst nákladů ceny zvyšovat nechce. „Letos jsme nezdražovali a ani to neplánujeme,“ potvrdila Ekonomu spolumajitelka pivovaru Lucie Tkadlecová.

O korunu v pivovaru, o dvě koruny ve výčepu

Jak vysoko u těch, kteří zdražení chystají, ceny porostou? Například Plzeňský Prazdroj svou vlajkovou loď Pilsner Urquell zdražil od října o 1,5 koruny za půllitr, ostatní ležáky z produkce (například Velkopopovický Kozel nebo Radegast) mají stát více o rovnou korunu. Také nejprodávanější ležáky Staropramenu budou od začátku listopadu dražší o korunu (více viz v infoboxu Jak zdražují pivovary).

Otázkou zůstává, jak se růst velkoobchodních cen projeví na pultech obchodů a především u výčepů.

V praxi totiž nebývá výjimkou, že se hospodští se zdražováním „svezou“ a navýší ceny více než jejich dodavatelé. „Do konečné ceny piva se promítají nejen naše velkoobchodní ceny.

Restauracím a obchodům rostou i jejich vlastní náklady na mzdy nebo energie,“ vysvětluje ředitel Pivovaru Zubr Roman Havlík.

Podle zkušeností pivovarů tak konečné ceny mohou v praxi vzrůst až o dvojnásobek nárůstu velkoobchodní ceny. „Navýšení ceny Svijanského Mázu zhruba o čtyři procenta na 14,9 koruny za půllitr (tedy zhruba o 50 haléřů, pozn. red.) se v restauracích projevilo zvýšením ceny půllitru zhruba o jednu korunu,“ tvrdí například ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Anatomie ceny piva

Pivovary vysvětlují letošní zdražování především růstem prakticky všech nákladů. „Po dvou letech stabilní cenové úrovně jsme k tomu museli přistoupit v důsledku citelného nárůstu ceny chmele, elektrické energie, plynu, ceny lidské práce a také inflačního zvyšování cen veškerých služeb,“ vysvětluje Havlík.

Týdeník Ekonom „rozebral“ cenu piva. Z rozboru vychází, že suroviny představují ve velkoobchodní ceně poměrně malou část.

Jak Češi pijí pivo? V hospodách utrácejí rekordně málo peněz, ukazují nová čísla

Spotřeba piva v Česku zůstává stabilní – člověk vypije v průměru 143 litrů za rok. Na rekordně nízkou úroveň ale klesl podíl připadající na restaurace a hospody. Lidé pijí čím dál více doma. Průzkum také ukázal, že pro dvě třetiny Čechů je chuť důležitější než cena.

Praha – Podíl piva, které Češi pijí hospodách či restauracích, klesl na rekordně nízkou úroveň 38 procent. Ukazují to údaje z letošního průzkumu Českého svazu pivovarů s sladoven, který každoročně připravuje společně s Centrem pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

Zatímco loni a předloni připadalo na spotřebu mimo hospody či restaurace téměř 60 procent, letos už se podíl piva vypitého doma zvýšil na 62 procent.

“Mužům, kteří mají hospody za své nejoblíbenější podniky, se frekvence jejich návštěv pomalu, ale jistě snižuje. V roce 2004 uskutečnili v průměru 9,6 návštěvy za měsíc, letos už jen 7,3 návštěvy. U žen žádná takováto systematická a déletrvající změna není vidět,” říká Jiří Vinopal z Centra pro průzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

I v rámci této kategorie jsou ovšem výjimky: Zatímco návštěva běžných pivnic klesá, mírně roste popularita pivních barů a restaurací – v roce 2004 do nich lidé zašli třikrát měsíčně, letos více než čtyřikrát.

Průzkum, jehož se zúčastnil vzorek téměř tisíce lidí, také ukázal, že pro dvě třetiny Čechů je chuť piva důležitější než cena. Zůstávají také věrní oblíbené značce.

Celková spotřeba zůstává podle průzkumu stabilní – v průměru 143 litrů na hlavu. „Stále se u nás pije nejvíce piva v Evropě. Přestože v poslední době spotřeba mírně klesla, tak pokud se na ni podíváme v delším horizontu, je tomu jinak. Od 50. let minulého století došlo k dramatickému nárůstu konzumace piva,“ říká Vinopal.

Hrdost na to, že Češi vypijí nejvíc piva na světě, cítila letos podle průzkumu přibližně třetina mužů a desetina žen. Naopak stud cítí desetina mužů a čtvrtina žen.

Spotřeba piva u žen začala pomalu růst od roku 2008, kdy na ně začaly pivovary více cílit. “Pivo přestalo být pouze mužskou doménou a začaly se objevovat podniky zaměřené i na ženy,” vysvětluje Martina Ferencová, pověřená výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Nealkoholické pivo před jinými nealkoholickými nápoji preferuje 48 procent mužů a 20 procent žen.

Rizikových pijáků je přes půl milionu

Nejen pivu se věnuje také dnes zveřejněná výroční zpráva Národního monitorovací střediska pro drogy a závislosti. Podle ní zhruba 640 000 Čechů a Češek nad 15 let pije alkohol rizikově a může mít problém se závislostí. Dalších 540 000 lidí se k tomuto množství blíží.

Škodlivé pití odpovídá konzumaci 40 až 60 gramů alkoholu u mužů a 20 až 40 gramů u žen. Jsou to u mužů dvě až tři piva, čtyři až šest decilitrů vína a dva až tři „panáky“. U žen je to o sklenici méně. Rizikové pití pak představuje u mužů víc než 60 gramů a u žen přes 40, tedy u mužů přes tři a u žen přes dvě sklenice.

Pravidelně nebo denně si alkohol dopřeje 12,5 procenta lidí nad 15 let – zhruba 19 procent mužů a šest procent žen. Škodlivě pije šest procent osob a rizikově sedm procent. Denně kouří skoro čtvrtina Čechů a Češek – 28 procent mužů a 19 procent žen.

Podle nových výsledků evropského výzkumu o zdraví (EHIS) kouří v Česku 35 procent mužů a 23 procent žen. Denně si zapálí 28 procent mužů a 16 procent žen. To je 1,2 milionu kuřáků a 720 000 kuřaček nad 15 let.

Alkohol každoročně usmrtí mnohem víc lidí než tvrdé drogy. Podle pitevního registru loni na předávkování zemřelo 104 lidí. Z nich se 44 předávkovalo drogami a těkavými látkami a 60 pak léky.

Alkohol otrávil 133 osob a u dalších 682 lidí k úmrtí přispěl, a to třeba při nehodě či sebevraždě. Podle registru zemřelých bylo loni předávkování příčinou smrti 57 lidí, otrava alkoholem pak 342 osob.

Za rozdílné počty v obou registrech může odlišný postup evidence a označení příčin úmrtí.

Roste také podíl zranění pod vlivem alkoholu. V roce 2002 se stalo 187 090 úrazů, z nich 4959 za přispění alkoholu. Bylo to necelých 2,7 procenta. Loni evidoval Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) 210 030 úrazů, z nich 7384 pod vlivem alkoholu. To je už přes 3,5 procenta. Alkohol byl i u 4544 dopravních nehod, při nichž zemřelo 62 lidí.

Podle zprávy loni ubylo školáků, kteří kouří a pijí alkohol. Tři čtvrtiny šestnáctiletých, kteří se v posledním měsíci napily, si daly alkoholický nápoj v restauraci, baru či na diskotéce. Podle výsledků kontrol děti s pořízením alkoholu a cigaret v restauraci uspějí v polovině případů. Ve večerkách se podaří dětem alkoholické nápoje a tabákové výrobky koupit až v 90 procentech případů.

Problémových uživatelů pervitinu, heroinu a dalších drog bylo loni podle dokumentu 46 900.

Vláda loni přijala plány boje proti pití alkoholu, kouření a hazardnímu hraní.

Mezi zamýšlená opatření patří například zákaz kouření v restauracích, varování s odstrašujícím vyobrazením na krabičkách cigaret, zdražení alkoholu, omezení počtu prodejních míst či sankce pro provozovatele za to, že v jejich podniku budou opilé děti. Cílem je snížit postupně spotřebu alkoholu a tabáku a u mladých odsunout první zkušenost s alkoholickým nápojem o tři roky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector