Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?

Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?

Chia semínka neboli plody šalvěje hispánské patří mezi nejzdravější potraviny na naší planetě. Jsou doslova nabitá živinami, které mají řadu léčivých účinků na organizmus jako celek i na mozek. V tomto článku se podíváme na 11 vědecky ověřených pozitivních účinků chia semínek na lidské zdraví.

Chia semínka jsou malá černá semínka rostliny zvané Šalvěj hispánská (latinsky Salvia Hispanica), která je příbuzná mátě peprné.

V přírodě byste šalvěj hispánskou našli v Jižní Americe, kde v minulosti byla velmi důležitou potravinou Aztéků a Mayů.

Ti si na ní cenili zejména její schopnosti dodávat tělu velké množství trvale udržitelné energie. Z toho také vznikl název chia semínek, protože slůvkem chia Mayové označovali “sílu”.

Přestože jsou chia semínka velmi dlouho známou potravinou s bohatou historií, až teprve v nedávné minulosti byla zařazena mezi takzvané superpotraviny.

Takhle chia semínka vypadají:

Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?

Nenechte se zmást jejich velikostí, i když jsou velmi malá, tak v sobě ukrývají opravdu bohatý koktejl důležitých živin.

Jedna porce (28 gramů) chia semínek obsahuje následující živiny (1, 2):

  • Vláknina: 11 gramů.
  • Bílkoviny: 4 gramy.
  • Tuk: 9 gramů (z toho 5 připadá na omega 3-mastné kyseliny).
  • Vápník: 18% doporučené denní dávky (DDD).
  • Mangan: 30% DDD.
  • Hořčík: 30% DDD.
  • Fosfor: 27% DDD.
  • Kromě toho obsahují chia semínka také větší množství zinku, vitamínu B3 (niacin), draslíku, vitamínu B1 (thiamin) a vitamínu B2.
  • Nejlepší na tom všem je ale skutečnost, že jedna porce (tedy 28 gramů) chia semínek obsahuje nejen všechny výše uvedené živiny, ale současně má jen 137 kalorií a obsah stravitelných karbohydrátů (sacharidů) činí pouhý jeden gram!
  • Abyste si to dokázali lépe představit, tak 28 gramů chia semínek jsou zhruba 2 polévkové lžíce.
  • Další zajímavou věcí je, že když odečtete vlákninu, která je nevstřebatelná a tělu stejně nedodává žádnou energii, bude energetická hodnota 28 gramů chia semínek dokonce jenom 101 kalorií.
  • Z kalorického hlediska jsou tak semínka šalvěje hispánské jedním z nejlepších zdrojů živin na světě.

Další nemalou výhodou chia semínek je skutečnost, že se jedná o plodinu pěstovanou organicky bez využití technologií pro genetickou modifikaci potravin. Navíc jsou chia semínka přirozeně bezlepková.

Shrnutí: Navzdory své velikosti patří chia semínka mezi nejzdravější potraviny na světě. Jsou doslova nabitá vlákninou, bílkovinami, omega 3 mastnými kyselinami a celou řadou dalších živin.

  1. Další obrovskou výhodou chia semínek je vysoký obsah antioxidantů (3, 4).
  2. Tyto antioxidanty chrání citlivé tuky v semínkách před zkázou (žluknutím) (5).
  3. Přestožeužívání antioxidantů v doplňcích stravy není velmi účinné, užívání antioxidantů obsažených přímo v potravinách může mít pozitivní vliv na vaše zdraví (6).
  4. Hlavní funkcí antioxidantů je bránit vzniku škodlivých volných radikálů, které poškozují molekuly v buňkách a přispívají ke stárnutí a vzniku řady onemocnění, jako je například rakovina (7, 8).
  5. Někteří odborníci tvrdí, že chia semínka obsahují více antioxidantů než borůvky, ale nepodařilo se nám najít žádné klinické studie, které by toto tvrzení potvrdily.

Shrnutí: Chia semínka jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání tuky obsažené v těchto semínkách před zkázou. Navíc jsou antioxidanty velmi důležité i pro lidské zdraví.

Pokud se podíváme na nutriční profil chia semínek zjistíme, že v 28 gramech chia semínek je 12 gramů “sacharidů”. To je na první pohled obrovské číslo, dokud si neuvědomíme, že 11 gramů připadá na vlákninu, která v těle není metabolizována.

Vláknina tak nezvyšuje hladinu cukru v krvi, nevyžaduje zvýšené uvolňování inzulinu, a proto bychom jí neměli počítat jako normální sacharid, i když mezi sacharidy (nebo chcete-li karbohydráty či složené cukry) z čistě chemického hlediska patří.

Opravdové sacharidy tedy v jedné porci chia semínek představují pouze 1 gram, což je velmi málo. Díky tomu jsou chia semínka považována za potravinu, kterou je vhodné konzumovat při nízkosacharidové dietě.

Díky vysokému obsahu vlákniny jsou chia semínka schopny do sebe nasát vodu v množství odpovídajícím deseti až dvanáctinásobku jejich hmodtnosti. V žaludku tak hodně nabobtnají a vytvoří látku gelové konzistence (9).

To by teoreticky mělo přispívat ke zvýšení pocitu sytosti, zpomalení vstřebávání potravy v trávicím traktu a tím i k automatickému snížení množství přijatých kalorií.

Vláknina je také důležitým zdrojem potravy pro střevní baktérie, což je důležité, protože zdravý střevní mikrobiom je velmi důležitý pro vaše zdraví (10).

Z hlediska hmotnostního poměru zastoupení jednotlivých živin v chia semínkách připadá na vlákninu 40%. Díky tomu jsou chia semínka považována za jeden z nejlepších zdrojů vlákniny na světě.

Shrnutí: Téměř všechny sacharidy obsažené v chia semínkách připadají na vlákninu. Díky tomu chia semínka ve vodě nabobtnají 10 až 12x. Vláknina má navíc řadu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Chia semínka obsahují také větší množství bílkovin. Z hlediska jejich podílu na celkové hmotnosti se jedná o 14%, což je oproti většině rostlin velmi vysoké číslo.

  • Výhodná je rovněž skutečnost, že chia semínka obsahují esenciální aminokyseliny ve správném poměru, takže lidský organizmus dokáže tyto rostlinné bílkoviny dobře využít (11, 12).
  • Bílkoviny mají řadu pozitivních účinků na lidské zdraví a patří také mezi živinu, kterou bychom měli ve zvýšené míře konzumovat při snaze o zhubnutí.
  • Navíc vysoký příjem bílkovin snižuje chuť k jídlu a dokáže potlačit “chorobnou žravost” až o 60% a “noční nájezdy na lednici” až o 50% (13, 14).
  • Chia semínka jsou skutečně skvělým zdrojem bílkovin, zejména pro ty, kdo jí velmi málo nebo vůbec žádné živočišné výrobky (vegetariáni a vegani).

Shrnutí: Chia semínka obsahují velké množství kvalitních bílkovin, a to mnohem více než kolik jich najdete ve většině ostatních rostlin. Bílkoviny jsou vůbec nejdůležitější živinou pro hubnutí a pomáhají radikálně snížit chuť k jídlu a bažení po denních i nočních návštěvách ledničky.

Díky velkému obsahu vlákniny a bílkovin, mohou chia semínka pomáhat i při hubnutí. Myslí si to většina odborníků na výživu.

  1. Vláknina dokáže absorbovat velké množství vody a v žaludku se rozpíná, což vede ke zvýšení pocitu plnosti a současně ke snížení množství vstřebávané potravy (15).
  2. Bylo provedeno několik klinických studií s glukomannanem, což je vláknina, která funguje stejným způsobem a tyto studie potvrdily, že užívání glukomannanu vede ke snížení hmotnosti (16, 17).
  3. Bílkoviny obsažené v chia semíncích by měly pomáhat ke zvýšení pocitu sytosti a tím ke snížení příjmu potravy.
  4. Bohužel se vliv chia semínek na hubnutí v odborných studiích příliš nepotvrdil.
  5. Přestože jedna studie skutečně prokázala, že chia semínka snižují chuť k jídlu, účinky na snížení hmotnosti nebyly prokázány (18).
  6. V jedné studii, které se zúčastnilo 90 lidí s nadváhou, bylo při podávání 50 gramů chia semínek denně po dobu 12 týdnů zjištěno, že chia semínka nemají žádný podstatný vliv na tělesnou hmotnost ani na další zdravotní ukazatele (19).

V jiné studii, která trvala 10 týdnů, byl zkoumán účinek chia semínek na hubnutí u 62 žen. Bylo zjištěno, že chia semínka nemají žádný vliv na tělesnou hmotnost. Nicméně studie alespoň potvrdila, že užívání chia semínek vede ke zvýšení množství omega 3 mastných kyselin v krvi (20).

Přestože tedy konzumace chia semínek pravděpodobně s vaší hmotností nic neudělá, osobně si myslím, že jsou chia semínka velmi zdravou potravinou, kterou byste měli jíst i v případě, kdy se snažíte zhubnout.

Diety zaměřené na hubnutí jsou mnohem více než jenom přidávání nebo vyřazování některých potravin z jídelníčku. Je potřeba vždy posuzovat a hodnotit stravovací návyky jako celek a také sledovat další věci kolem životního stylu, jako jsou například spánek nebo cvičení.

V kombinaci s dietou založenou na přírodních (chemicky a průmyslově neupravovaných) potravinách a se zdravým životním stylem, vám pak chia semínka pomohou i při hubnutí.

Shrnutí: Chia semínka obsahují hodně bílkovin a vlákniny, které prokazatelně pomáhají při hubnutí. Nicméně konkrétní klinické studie zkoumající vliv chia semínek na hubnutí, tyto účinky nepotvrdily.

Stejně jako lněná semínka jsou i chia semínka velmi bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Z hmotnostního hlediska obsahují chia semínka na gram více omega 3 mastných kyselin než losos.

Nicméně je potřeba si uvědomit jednu důležitou věc. Ne všechny omega 3 mastné kyseliny mají stejný přínos pro zdraví. Bohužel v chia semínkách je nejvíce obsažena kyselina ALA (alfa linolenová kyselina), která není tak zdraví prospěšná jak si možná myslíte.

Kyselina alfa linolenová (ALA) se totiž v těle musí přeměnit na “aktivní” formy, EPA a DHA (kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová). Jinak je tělo nedokáže využít.

Bohužel lidský trávicí systém nedokáže účinně přeměňovat kyselinu ALA na EPA a DHA, a tak je skutečně využitelné (a vstřebané) množství omega 3 mastných kyselin z rostlinných zdrojů mnohem nižší než u omega 3 mastných kyselin ze živočišných zdrojů, jako jsou například ryby (21).

Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?

  • Studie také prokázaly, že chia semínka (zejména pokud je umeleme), zvyšují v krvi hladiny omega 3 mastných kyselin typu ALA a EPA, ale nikoli DHA, což je další problém (20, 22)
  • Vzhledem k tomu, že chia semínka nedodávají do organizmu omega 3 mastnou kyselinu DHA (která je z funkčního hlediska jejich nejdůležitější a pro tělo nejpřínosnější součástí), jsou chia semínka jako zdroj omega 3 mastných kyselin značně přeceňována.
  • Pokud tedy chcete do těla dostat kyselinu dokosahexaenovou (DHA), která je důležitá zejména pro zdraví mozku, jezte pravidelně tučné ryby, nebo – pokud jste vegani či vegetariáni, užívejte potravinové doplňky s obsahem kyseliny DHA (například rybí olej).

Shrnutí: Chia semínka obsahují velké množství omega 3 mastné kyseliny alfa linolenové (ALA). Nicméně lidský organizmus nedokáže tuto kyselinu přeměnit na kyselinu dokosahexaenovou (DHA), která je nejdůležitější omega 3 mastnou kyselinou z hlediska přínosu pro zdraví.

  1. Vzhledem k tomu, že chia semínka obsahují hodně vlákniny, bílkovin a omega 3 mastných kyselin, měly by přispívat i ke zlepšení zdraví metabolizmu.
  2. Toto bylo samozřejmě zkoumáno v řadě klinických studií, jejichž výsledky jsou bohužel nejednoznačné.
  3. Ve dvou studiích, bylo zjištěno, že dieta s obsahem chia semínek, sójových bílkovin, ovsa a nopálu (pouštní mexický kaktus) snižuje LDL cholesterol, triglyceridy a zánět a naopak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (23, 24).
  4. Protože ale v těchto studiích byly konzumovány také jiné potraviny než jen chia semínka, nelze jednoznačně říci, zda chia semínka skutečně snižují kardiovaskulární riziko.
Budete mít zájem:  Zlomený Krční Obratel Léčba?

Studie na potkanech také potvrdily, že chia semínka snižují triglyceridy a naopak zvyšují hladinu HDL (“hodného”) cholesterolu v krvi. Kromě toho potlačují zánět, snižují inzulinovou rezistenci a odbourávají tuk z břicha (25, 26).

Nicméně další studie, která se zaměřila jen a pouze na chia semínka nezaznamenala žádné zlepšení těchto hodnot v krvi (20).

Můžeme tedy říci, že chia semínka sice mohou určité rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění a diabetu druhého typu pozitivně ovlivnit, ale nebudou mít žádný podstatný vliv, pokud současně nebudete dodržovat ostatní zásady zdravé výživy a životního stylu.

Shrnutí: Účinky chia semínek na hladinu cholesterolu v krvi a na další rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění a diabetu nejsou jednoznačně prokázané. Některé studie je potvrzují, jiné nikoli.

Chia semínka obsahují vysoké množství některých živin, které jsou důležité pro zdraví kostí.

Mezi tyto živiny patří vápník, fosfor, hořčík a bílkoviny.

Chia semínka jsou bohatým zdrojem zejména vápníku. Ve 28 gramech najdeme 18% denní doporučené dávky vápníku. To je více než ve většině mléčných výrobků.

Chia semínka tak mohou být skvělým zdrojem vápníku pro lidi, kteří nejí mléčné výrobky.

Shrnutí: Chia semínka obsahují velké množství vápníku, hořčíku, fosforu a bílkovin. Všechny tyto živiny jsou nezbytné pro zdraví kostí.

Zatím nejúspěšnějším využitím chia semínek bylo v léčbě diabetu druhého typu.

V jedné studii bylo 20 diabetikům podáváno buď 37 gramů chia semínek nebo 37 gramů otrub po dobu 12 týdnů (27).

Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?

U pacientů, kteří jedli chia semínka došlo ke zlepšení několika důležitých zdravotních ukazatelů.

Například krevní tlak poklesl o 3-6 mm/Hg a zánětlivý marker hs-CRP (C-reaktivní protein) klesl dokonce o 40%. Další rizikový faktor vWF (von Willebrandův faktor – podílí se na srážení krve) poklesl o 21%.

Došlo i k lehkému poklesu hladiny cukru v krvi, ale nikoli k tak vysokému, aby to bylo statisticky významné.

Vzhledem k tomu, že chia semínka obsahují velké množství vlákniny, měly by také pomáhat snižovat prudké vzestupy hladiny cukru v krvi po jídle. Je ovšem potřeba tuto skutečnost potvrdit vědeckými studiemi.

  • Shrnutí: Studie na diabeticích druhého typu potvrdila, že chia semínka podstatně snižují krevní tlak a hladiny zánětlivých markerů v krvi (CRP).
  • Legenda praví, že Aztékové a Maové jedli chia semínka, aby měli energii na celý den.
  • Jedna studie z poslední doby potvrzuje, že chia semínka mohou být opravdu účinným zdrojem energie.
  • V této studii, které se zúčastnilo 6 účastníků, byl porovnáván účinek iontového nápoje Gatorade s chia semínky tak, že polovina lidí vypila jen iontový nápoj Gatorade s vysokým obsahem sacharidů , zatímco druhá polovina pila směs složenou napůl z nápoje Gatorade a napůl ze semínek chia (28).
  • Po vypití tohoto koktejlu běhali účastníci studie hodinu na běžeckém pásu a následně si zaběhli 10 km trať.
  • Mezi oběma skupinami nebyl z hlediska sportovního výkonu zjištěn žádný rozdíl.
  • Jinými slovy nahrazení poloviny nápoje Gatorade chia semínky nevedlo u sportovců ke snížení výkonnosti, což znamená, že chia semínka mají určitý vliv na sportovní výkonnost.
  • Tato studie tedy potvrdila, že chia semínka pomohla sportovcům podat náročný sportovní výkon na základě zvýšení přísunu živin a naopak snížení přísunu cukrů.

Je ale nutno podotknout, že tato studie byla poměrně malá, a tak nemusí mít velkou vypovídací hodnotu. Proto je potřeba provést další podrobné studie. Vzhledem k tomu, že většina sacharidů v chia semenech připadá na vlákninu, nedává moc smysl používat chia semínka jako zdroj rychlých cukrů.

Shrnutí: Jedna menší studie prokázala, že chia semínka mohou částečně nahradit energetický nápoj Gatorade, který pijí vytrvalostní sportovci jako rychlý zdroj energie. Nicméně je potřeba provést další studie na ověření vlivu chia semínek na sportovní výkonnost.

  1. Tak toto sice není léčivý účinek, ale i tak je důležitý.
  2. Chia semínka lze snadno zařadit do vašeho denního jídelníčku.
  3. Protože samotná semínka chutnají poněkud plytce, můžete si je přidat prakticky do jakéhokoli jiného jídla.
  4. Další výhodou je skutečnost, že chia semínka nemusíte před použitím drtit jako například lněná semínka, díky čemuž je jejich příprava ještě mnohem snazší.
  5. Chia semínka můžete konzumovat jak v syrovém stavu, tak namočená v džusu nebo je můžete přidat do omáček, pudinku nebo pečených potravin.
  6. Můžete si jimi také posypat cereálie, jogurt nebo si je dát se zeleninou nebo rýží.
  7. Díky jejich schopnosti absorbovat vodu a tuk je lze použít pro zahuštění omáček a v některých receptech jimi lze nahradit třeba i vajíčka.
  8. Můžete je také smíchat s vodou, čímž se promění v gelovitou hmotu.
  9. Přidáním chia semínek do vašich pokrmů podstatně zvýšíte jejich nutriční hodnotu.
  10. Navíc jsou chia semínka obvykle dobře snášena, i když mohou vyvolat nežádoucí reakce v trávicí soustavě pokud nejste zvyklí konzumovat větší množství vlákniny a sníte jich hodně najednou.
  11. Doporučované množství chia semínek denně je 20 gramů (zhruba 1,5 polévkové lžíce), a to 2x denně.

Slovo na závěr

Chia semínka jsou jednou z mála potravin, které lze právem zařadit mezi superpotraviny. Obsahují řadu důležitých živin, minerálů a vitamínů a jsou také bohatým zdrojem vlákniny a antioxidantů.

Prevence od A do Z — Skutečně víme co jíme?

V době neomezených informačních možností se velmi často stává, zejména v oblastech, které zas až tolik nemáme na/pro/studované, že nejsme schopni plně rozlišit, co je a co není pravda, případně co dalšího za informace ještě potřebuji anebo zda dané informace jsou skutečně určeny pro nás, ne pro někoho jiného.

Výživa není výjimkou. Objevují se zázračné diety, superpotraviny, různá doporučení, omezování některých druhů potravin. Drastické záběry z procesu získávání/zpracování potravin. Případně informace, co všechno se může/nesmí do potravin dát.

Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?

Největším problémem je přebírání informaci z webů mimo Evropu – proč? Protože třeba USA má zcela jiná pravidla pro látky, které mohou být do potravin přidávány, má povoleny i jiné látky v rámci ošetřování rostlin, léků pro zvířata apod.

A i doporučení vycházející z této strany oceánu jsou stavěná s ohledem na místní trh. Třeba takové „nejezte pečivo“. Byli jste někdo ve Státech? Jedl jste tam pečivo? Ani se nedivím, že ho doporučují nejíst – to totiž s naším klasickým pšenično-žitným (žitným) chlebem nemá vůbec, ale vůbec nic společného.

Podobně je to s geneticky modifikovanými plodinami. Evropa úzkostně hlídá, aby GMO nebyly používány pro přímou spotřebu člověka, ale pouze pro technické účely – na rozdíl od USA máme v celé EU povinnost na obale uvádět od 0,9 % výše, pokud je použita geneticky modifikovaná surovina.

Za celou dobu, co čtu etikety potravin (cca 300 etiket/měsíc) z běžné obchodní sítě, jsem se s tím nesetkala.

Dalším nešvarem je neustálé omílání „starých“ pravd.

Některé postupy, ať už v živočišné, nebo v rostlinné výrobě, byly zcela změněny – hydrogenace tuků není za vysokých teplot a nižších tlaků, ale zcela obráceně; tím se docílilo výrazného snížení vzniku trans mastných kyselin, a přesto se lze setkat s tvrzením, že roztíratelné ztužené tuky (ty ve vaničkách) mají obsah trans mastných kyselin mezi 5–10 % – to bývalo. Kolem roku 2004 se začaly zcela měnit technologické postupy a dnes je obsah pod 0,5 % a ještě jsou fortifikovány (doplněny) vitaminy A, E, D, případně díky jiným poměrům použitých olejů obsahují relativně velké množství velmi prospěšných nenasycených omega-3 mastných kyselin (MK).

No a pak je to o tom, co si myslíme, že vlastně jíme/pijeme, jak moc je to prospěšné/problematické, jak výborným zdrojem nějaké živiny to je – a jak je tomu pak ve skutečnosti.‍

Omega 3 mastné kyseliny

U doplňků stravy je potřeba číst etikety, velmi často to nejsou čisté omega-3 MK, ale jsou spojeny s omega-6 MK, a to už pro nás kvůli zbytku běžné stravy není úplně optimální.

Mořské ryby jsou velmi dobrým zdrojem omega-3 MK. Jsou, ale v množství je dosti výrazný rozdíl podle toho, zda je ryba volně lovená, nebo farmovaná. Naštěstí to máme šanci zjistit, protože se to na obale uvádí, dokonce u lovených máme šanci zjistit i přímo oblast odlovu. Lněné vs. chia semínko.

Lněné semínko, abychom se dostali k omega-3 MK, musíme rozrušit – na povrchu má celulózovou vrstvu, kterou neumíme trávit. Tedy je třeba je předem namočit nebo rozemlít. Chia semínka mají na povrchu „sliz“, který bez problémů strávíme – tedy je lze využít bez úprav. A toho, že byste se předávkovali, se bát nemusíte.

Tedy pokud se neživíte pouze těmito semínky. Lžička do jogurtu nebo kaše je zcela bez problému.‍

Zelenina a ovoce už není, co bývalo 🙁

To je i není pravda. Ano, máme různě vyšlechtěné nové druhy, aby byly větší, hezčí, voňavější… Ale největší problém je, že se nedržíme sezónnosti. Což znamená, že ovoce/zelenina se musí podtrhnout (nenechá se plně dozrát), aby se po cestě nezkazila.

– Kupujte ovoce/zeleninu sezónní.- Kupujte ovoce/zeleninu místní.- Vzpomeňte si na naše běžné druhy (kapusta, zelí…) – zeleninou není jen mrkev, okurka, paprika, rajče…- Nepotřebujeme „pickles“, máme naše „máčáky“ (kvašené, nikoli sterilizované okurky) a kvašené zelí.

– Uvědomte si, kolik dané zeleniny/ovoce sníte. 150 g zelí je porce přílohy, 139 g citrónové dužniny nikdo nesní – oboje nám dá denní dávku vitaminu C.

Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?

Pak je také potřeba, abychom se k zelenině a ovoci chovali tak, abychom získali co nejvíce živin. Tedy převažovat by měla syrová varianta.

Pokud je vaříme/dusíme, pak co nejkratší dobu a použitou vodu také zužitkovat – jsou v ní vitaminy ve vodě rozpustné. To platí zejména u mražené zeleniny (ovoce) – nerozmrazujte předem, zmražené dejte do hrnce (na pánev).

A v neposlední řadě i brambory jsou velmi dobrým zdrojem vitaminu C, ale vařte je:

– ve slupce,- v předem ohřáté již vroucí vodě.

Tak by se dalo pokračovat v každé potravinářské komoditě. Takže co při nákupu a vaření? Uvědomte si, co z dané potraviny vlastně máte získat. Chci-li vitaminy, tak je nebudu primárně získávat z oleje (v kterém je např. deklarováno, že tam je vit. E), ale zrovna vit.

Budete mít zájem:  Tejpování doma – lze provést správně?

E raději z obilovin nebo ořechů. Nebo čeho je v dané potravině nejvíce a z čeho vlastně byla vyrobena. Takže takový „Fresh“ je najednou kalorickou bombou s vysokou koncentrací sacharidů (jednoduchých cukrů), aniž bychom tam přidali jakýkoli cukr navíc.

Protože vypít 300 ml nápoje není problém, ale zkuste sníst 1 jablko, 3 pomeranče a třeba ještě mrkev nebo banán najednou – což jsou přesně ty ingredience, z kterých to bylo vyrobeno.

Takže nakupujte/vařte z čerstvých, sezónních, základních (bez příchutí, složitého předchozího opracování potravinářským průmyslem) a ideálně místních potravin.

Co bude nebo nebude v obchodní síti, nenařídí stát, ale velmi ovlivníme my tím co (ne)budeme nakupovat.

Ing. Hana Střítecká, Ph.D. – ferpotravina.cz

Chia semínko

  • dvakrát více vlákniny než obilné vločky
  • dvakrát více draslíku než banány
  • třikrát více selenu než len
  • pětkrát více proteinů než červené fazole
  • pětkrát více vápníku než mléko
  • sedmkrát více omega-3-mastných kyselin než losos, devětkrát více omega-3 než sója, dvojnásobek omega-3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% více omega-3 než v lněném semínku
  • čtyřikrát více fosforu než mléko
  • desetkrát více hořčíku než brokolice
  • třikrát více železa než špenát
  • třikrát vyšší síla antioxidantů než v borůvkách

Semínka chia rozeznáváme dvojí barvy – bílá a hnědá. Na základě rozborů nebyly mezi bílými a hnědými semínky zjištěny zásadní výživové rozdíly. Pokud občas k nějakým rozdílům dochází, pak jsou tyto prakticky zanedbatelné a jedná se o jednotky procent.

Jak působí chia semínko na lidské tělo

Semínka chia mají vysoce hydrofilní vlastnosti (schopnost na sebe vázat vodu), jenž patří k nejdůležitějším znakům působení chia semínek na lidské tělo. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek lze zaznamenat již po několika minutách, kdy jsou smíchána s tekutinou, ať už s čistou vodou, mlékem, ovocnou nebo zeleninovou šťávou, jogurtem …

Semínka chia začnou k sobě přitahovat vodu, tím se okolo každého semínka vytvoří jemná gelová vrstva a čím déle jsou semínka v tekutině, tím více se gelová vrstva spojuje, až je vytvořen kompaktní a lehký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množství použité tekutiny.

Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia jsou důležité také v případě zvýšeného pocení, kdy dochází ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím i k lepšímu fyzickému výkonu. Obdobně semínka chia vytváří gel v lidském žaludku při styku s žaludečními šťávami.

Pokud jsou tedy semínka konzumována zvlášť, je vhodné je navíc zapít tekutinou, aby došlo k podpoření hydrofilního účinku těchto semínek.

Tento jemný gel ze semínek chia v žaludku působí jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů.

Tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tato schopnost semínek chia je velmi přínosná především pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, těhotné a kojící ženy.

Omega 3

100 g semínek chia obsahuje 21 g tuků, z toho 13 g tvoří nenasycená mastná kyselina omega-3. Semínka nemají tvrdou slupku, proto není nutné, aby se používala mletá.

Proteiny (bílkoviny)

100 g semínek chia obsahuje 19 g proteinů. To je vyšší obsah proteinů než ve většině jiných semínek a zrn.

Vláknina

Semínka chia obsahují 32% vlákniny, přičemž obsah rozpustné vlákniny je přibližně 25% z celkového obsahu vlákniny. Doporučená denní dávka vlákniny na dospělou osobu je cca 25 – 35 g.

Antioxidanty

Semínka chia obsahují kromě minerálů i vitamíny, zejména vitamín C a E, ale také skořicovou kyselinu.

Tyto vitamíny a skořicové kyseliny jsou mocnými antioxidanty, které chrání tělo před poškozením volnými radikály a přispívají k trvanlivosti semínek chia a to tím, že chrání zdravé nenasycené mastné kyseliny od oxidace.

Tato skutečnost je jedním z důvodů, proč semínka chia mají někalikaletou dobu spotřeby, aniž by došlo ke znehodnocení živin. Semínka chia mají i významné protizánětlivé účinky vzhledem k obsahu právě zdraví prospěšných antioxidantů vitamínů C a E a kyseliny skořicové.

Semínka chia mají díky vynikajícímu nutričnímu obsahu nesporně také pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

Konzumují se jako přísada do nejrůznějších jídel či nápojů.

Semínka chia nejsou tvrdá na skus, neovlivňují chuť pokrmů, a tím se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů. Při přípravě pečiva zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost. Dvě lžíce semínek chia zajistí významný příjem využitelného vápníku, vlákniny, nenasycené mastné kyseliny omega-3 a dalších živin. Semínka chia neobsahují lepek (gluten) a mohou být konzumovány i osobami s alergií na lepek.

Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?

Semínka chia a hubnutí

Semínka chia mají vysoký obsah prospěšných mastných kyselin a vlákniny. Zvětšení objemu semínek chia tím, že se okolo každého vytváří gelová vrstva přispívá k pocitu sytosti. Jedna z odpovědí při dotazu na hubnutí zní „zvýšit množství konzumované vlákniny v jídelníčku“. Vláknina ze semínek chia zkonzumovaných před jídlem omezuje chutě svými sytícími vlastnostmi.

Semínka chia jsou dále bohatá na proteiny. Proteiny jsou stavební látkou pro tvorbu a udržení svalové hmoty. Dostatek bílkovin je důležitý k udržení svalové hmoty. Pokud nastane hladovění, může tělo používat vlastní svalovou hmotu jako zdroj energie a to je jedním z důvodů, proč při nesprávném jídelníčku dochází při hubnutí ke ztrátám svalů a ne tuků.

Navíc ztráta svalové hmoty může vést ke zpomalení metabolismu, což je kontraproduktivní zejména při procesu hubnutí.

Další významnou vlastností semínek chia v procesu hubnutí je vliv gelu ze semínek chia v žaludku.

Semínka při styku s vlhkou potravinou, nápojem, tekutinou či žaludeční šťávou tvoří jemný gel, který v žaludku tvoří fyzickou bariéru před trávicími enzymy. Tím semínka chia přispívají k prodloužení intervalu přeměny sacharidů na jednoduché cukry.

S tím souvisí výkyvy hladiny krevního cukru, což má přímou souvislost s přejídáním při nesprávném jídelníčku. Semínka chia svou funkcí ovlivňovat krevní cukr správným směrem přispívají k tomu, že nedochází k markantním výkyvům hladiny cukrů v krvi a oddaluje se pocit „hladu“.

Chia semínka se nedoporučují lidem, kteří mají nízký tlak a dále těm, kteří berou léky na ředění krve a vitamín B17 (Laetril).

Chia semínka: Jak je jíst, aby chutnala a přinášela zdraví a užitek?

Chia semínka patří mezi
superpotraviny, obsahují velké množství vitamínů, minerálů, vápník,
antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Semínka jsou
plodinou šalvěje hispánské.

Jejich energetických účinků si byli vědomi již v Aztécké
říši
.

Dnes se tato zázračná semínka nevyužívají jen díky
svým energetickým schopnostem, ale i díky hubnoucím,
blahodárným a preventivním účinkům.

Účinky

Chia semínka mají pozitivní vliv
na
stabilizaci hladiny krevního cukru, což ocení nejen diabetici. Pomáhají tělu šetrněji hospodařit s energií během dne a
snižují pocit hladu a to zase ocení každý, kdo si hlídá váhu.
Obsahují navíc velké
množství
vlákniny, což přispívá nejen k pocitu nasycení, ale také
pozitivně ovlivňuje činnost střev.

Díky vysokému obsahu zdravých tuků omega-3 mastných kyselin mají
chia semínka pozitivní vliv na srdce, cévy a nervy. Povzbuzují
a udržují v chodu mozek a tělo,
což se projeví zlepšením mozkových funkcí (soustředění, paměť) a zlepšením imunity.

Dokáží na sebe vázat vodu, a v těle tak po pozření vytvoří
jemný, lehce stravitelný gel. Díky tomu ochraňují organismus před dehydratací například při
sportovních výkonech. Lepší hospodaření s tekutinami ale působí blahodárně i na naši pokožku.


mimo jiné prospívají i vitamíny a minerály, kterých chia semínka
obsahují také velké množství. Například antioxidanty (vitamíny A,
C, E) zabraňují rychlému stárnutí pleti. Minerály
posilují buněčné stěny a prospívají kvalitě kostí a vlasů.

Stavbu kostí podporuje také vápník, jehož chia
semínka obsahují pětkrát více než mléko.

Díky obsahu vitamínu B12 zajišťují chia správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních měsících
těhotenství
.

Sportovci je využívají nejen preventivně pro lepší hospodaření s
tekutinami v těle během zátěže, jsou také dobrý zdroj bílkovin pro růst svalové
hmoty. Působí příznivě při bolestech a zánětech svalů a kloubů.
Jako bohatý zdroj bílkovin jsou oblíbená i mezi vegetariány a
vegany.

Jsou vhodná i při bezlepkové dietě, jelikož neobsahují lepek.

Chia semínka snižují krevní
tlak. Preventivně chia semínka působí proti vzniku cévní mozkové příhody, Alzheimerovy choroby, lupénky, osteoporózy a rakoviny.

Chia semínka jsou vhodnou volbou, pokud plánujete zhubnout. Pomáhají
udržet svalovou hmotu díky tomu, že obsahují bílkoviny. Dále
zpomalují proces trávicích enzymů, a snižují tak chutě na sladké.

Pokud přidáte
chia semínka do jídla, nabude tím na objemu a zasytí vás na delší
dobu. Jsou například ideální součástí zdravé snídaně. Při hubnutí pomocí chia semínek se
tedy často využívá gel z chia semínek.

Smíchejte díl chia semínek a
10 dílů vody, vzniklý gel můžete uchovávat v lednici až 10 dní.

Kde koupit

Chia semínka seženete ve zdravé výživě, specializovaných
internetových obchodech nebo v biopotravinách. Cena se pohybuje od
95 Kč za 1 kg chia semínek. Chia už prodávají i supermarkety nebo
běžné obchody s potravinami.

Recepty

Jednoduchý chia puding

Do mísy dejte 3 lžíce chia semínek, hrnek mléka, lžičku sladidla
a vanilkový extrakt, vše smíchejte a dejte na noc do lednice. Ráno
směs promíchejte a dozdobte ovocem.

Vyzkoušejte i chia
tvaroh podle Karolíny Four.

Energetická šťáva z chia semínek

250 ml vody smíchejte se šťávou z citronu, cukrem a 2 lžičkami
chia semínek. Po 20 minutách odstátí můžete nápoj vypít.

Chia s mandlovým mlékem

3 lžičky chia semínek namočte v mandlovém mléce. Přidejte lžíci
kustovnice čínské a vše nechte namočené alespoň 10 minut. Přidat
můžete i sladidlo a kousky ovoce.

Zkuste i jahodovou marmeládu s mátou a chia semínky podle tohoto receptu!

Ovesná kaše s chia semínky

Do sklenice nasypte 4 lžíce ovesných vloček, lžičku chia
semínek, 4 lžíce smetanového nebo řeckého jogurtu a 100 ml mléka.
Sklenici protřeste a ráno dochuťte ovocem. Ovesná kaše vám vydrží až 3 dny
v lednici.

Chia palačinky

Do mísy dejte 400 g mouky, 3 vejce, 50 g másla, 250 ml mléka, 40
g medu a sůl, vše promíchejte. Rozpalte olej na pánvi, přihoďte
hrst chia semínek a zalijte těstem. Opečenou palačinku potřete
medem, můžete na ni přidat ovoce a posypat ji ořechy.

Chia sušenky

Připravte si 2 hrnky mandlí, vlašských a lískových oříšků, které
následně najemno nasekejte, přidejte k nim 3 lžíce medu, lžičku
vanilkového extraktu, vejce, půl lžičky jedlé sody, lžičku skořice,
půl lžičky drceného kardamomu, sůl a vše rozmixujte.

Dále přidejte
lžíci chia semínek, přidat můžete i čokoládu rozsekanou na
kostičky, menší kousky sušeného ovoce nebo půl hrnku vloček. Ze
směsi tvořte sušenky, které pokládejte na plech, budou se péct asi
8 minut v horkovzdušné troubě při teplotě 180 °C.

Budete mít zájem:  Léčba Ostruhy Rázovou Vlnou?

Další recepty s chia semínky najdete
zde.

Dávkování

Chia semínka lze konzumovat samostatně, namočená ve vodě či
mléce, lze je přidávat do jogurtu, zahustit s nimi polévku, udělat
z nich kaši nebo koktejl, přidat je do těsta nebo si s nimi posypat
salát. Často se konzumují jako snídaně nebo lehčí večeře. Maximální
doporučené množství semínek na den je 15 g.

Vedlejší účinky

Pozor – u chia semínek neplatí, že čím více jich sníte, tím
lépe. I na chia semínka může být člověk například
alergický
, obzvláště ti lidé, kteří jsou alergičtí na
hořčici. Při alergii se vám může objevit vyrážka, svědění
kůže, rýma, pálení očí, kýchání, zhoršené dýchání a ospalost.
Kromě alergie
se u některých jedinců může objevit pocit plnosti nebo nadýmání.

Pokud užíváte léky na cukrovku,
krevní tlak, srdce nebo léky na ředění krve, poraďte se o
konzumaci
chia semínek s lékařem.

Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?

Ani zázračná superpotravina, ale ani surovina představující pro spotřebitele zásadní zdravotní riziko – zhruba tak by se dala shrnout reálná charakteristika chia semínek. Ovšem po odečtení emocí, které jsou s touto potravinářskou surovinou spojené.

Teoreticky negativní vliv chia semínek na lidský organismus aktivovala přitom výzva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

Ten počátkem tohoto měsíce vyzval členské země EU a instituce, které se výzkumem chia semínek zabývají, aby EFSA poskytly do konce února příštího roku údaje o používání semínek při výrobě potravin.

Zejména pak v případech, kdy surovina z nich nahrazuje různé druhy mouky a kdy je při následném pečení dosahováno teplot nad 190 stupňů Celsia. Tehdy totiž může docházet k tvorbě akrylamidu.

EFSA dosud považuje chia semínka za zcela bezpečná, ovšem pouze v potravinách, kdy nedochází k jejich tepelnému zpracování pečením nebo vařením.

Příslušné informace za ČR hodlá EFSA poskytnout i naše Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Jak ale konstatuje ředitel odboru kontroly SZPI Jindřich Pokora, inspekce nemá signály o zdravotních rizicích chia semínek. Také proto, že alespoň v ČR jde o zcela okrajovou komoditu.

Zásadní je teplota zpracování

Co se pak týká rizika tvorby akrylamidu při vysokých teplotách, nejsou chia semínka žádnou výjimkou oproti jiným surovinám, které se při tepelném zpracování zahřívají na vysoké teploty (například na zmiňovaných 190 stupňů Celsia). Za nejrizikovější se přitom považují bramborové lupínky, káva nebo sušenky.

Tak či tak, podle stávajících poznatků se akrylamid netvoří při teplotách do 120 stupňů Celsia, naopak při teplotách nad 170 stupňů Celsia tvorba akrylamidu výrazně roste. EU proto také již v loňském roce doporučila výrobcům potravin používajícím suroviny, v nichž zahřátím k tvorbě akrylamidu dochází, aby dodržovali teploty pod uvedených 170 stupňů Celsia.

Jinými slovy – chia semínka nejsou v tomto směru ani více, ani méně riziková než jiné možné rizikové suroviny, například brambory, různé mouky či káva.

Chia semínka a pozůstatky chemických látek

  • Co se pak týká dalšího rizika, například přítomnosti nadměrných pozůstatků chemických látek používaných při pěstování chia semínek v zahraničí (známá je kauza chia semínek z Paraguaye), pak na vině nejsou chia semínka jako taková, ale právě podmínky jejich pěstování.
  • Galerie: Neznámé potraviny
  • Lze jen dodat, že mimo území EU platí volnější pravidla pro užití chemických prostředků, ale také je vhodné vědět, že za pozůstatky zemědělské chemie nemusí nutně nést vinu pěstitelé, ale také dovozci tohoto zboží do EU (a tedy i k nám), kteří používají chemické látky ke konzervaci převáženého zboží.

Pozitiva chia semínek

Chia semínek se ovšem týkají i zcela opačné údaje zdůrazňující jejich vysoký obsah bílkovin, omega-3 mastných kyselin, železa nebo hořčíku nebo příznivého vlivu semínek na snižování tlaku.

Riziko nadýmání

Problém však je, že chia semínka jsou schopná absorbovat hodně vody a výrazně zvyšovat svůj objem, což samozřejmě může vést – při nadměrné konzumaci – k zažívacím problémům. To zároveň znamená, že s konzumací chia semínek bychom to neměli přehánět – ostatně jako se vším.

A to je zároveň pro spotřebitele hlavním sdělením.

Chia semínka prostě nejsou všespasitelná, nejsou ale ani nositeli žádných jedů, pokud se správně pěstují a ošetřují a riziko tvorby akrylamidu se jich týká jen při zahřívání při vysokých teplotách, stejně jako dalších surovin a potravin, které běžně konzumujeme. Lze tak předpokládat, že v obecné rovině takové zásady doporučí i EFSA poté, co zpracuje vyžádaná data od členských zemí.

Chia semínka a lidské zdraví – Feel Good Family

Semínka chia mají vysoce hydrofilní vlastnosti (vázat na sebe vodu), jež patří k nejdůležitějším znakům působení chia na lidské tělo.

Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia lze zaznamenat po několika málo minutách, kdy jsou smíchána s tekutinou, ať už s čistou vodou, mlékem, ovocnou/zeleninovou šťávou, jogurtem nebo cottage sýrem apod.

Semínka chia začnou k sobě přitahovat vodu, tím se okolo každého semínka vytvoří jemná gelová vrstva a čím déle jsou semínka v tekutině, tím více se gelová vrstva spojuje, až je vytvořen kompaktní a lehký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množství použité tekutiny.

Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia jsou důležité také v případě zvýšeného pocení, ať už během výkonusportu, tance, fyzicky náročné práce či psychického vypětí, kdy dochází ke značnému pocení a tím ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím mnohdy i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu.

Stejným principem semínka chia vytváří gel v lidském žaludku při styku s žaludečními šťávami. Pokud jsou tedy semínka konzumována zvlášť, je vhodné je navíc zapít tekutinou, aby došlo k podpoření hydrofilního účinku semínek chia.

Tento jemný gel ze semínek chia (ať už semínka konzumujeme v podobě gelu v pokrmu nebo je konzumujeme jako posyp a zapijeme tekutinou) v žaludku působí jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů.

Tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Tato funkce semínek chia je velmi přínosná pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, ale stejně tak pro širokou veřejnost včetně dětí, těhotných žen a kojících matek.

Semínka chia obsahují 21g tuků ve 100g semínek. 62% těchto tuků tvoří rostlinné Omega-3 mastné kyseliny, které patří do skupiny zdravých nenasycených tuků. Semínka chia tedy obsahují důležité a zdravé tuky.

Tyto zdravé tuky se tráví pomaleji než cukry a proto, pokud jsou konzumována před fyzickým výkonem a také během něj (například v podobě nápoje),zajišťují tělu stálý příjem zdravé energie.

Mají sytící vlastnosti, a to nejen z důvodu obsahu zdravých tuků, ale také vzhledem k vysokému obsahu vlákniny (32%!).

Semínka chia mají i významné protizánětlivé účinky vzhledem k obsahu zdraví prospěšných antioxidantů (vit. C a E) a skořicových kyselin. Semínka chia mají díky vynikajícímu nutričnímu obsahu nesporně také pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

Výhody CHIA semínek pro lidské zdraví

Stálá energie během celého dne:

Chia semínka – pomáhají udržovat energii v organismu v průběhu celého dne. Poskytují také živiny a podporu kardiovaskulárního systému a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Chia zpomaluje vliv cukrů na trávicí systém, pokud se konzumuje současně s cukry. Chia gel vytváří fyzickou bariéru mezi sacharidy a trávícími enzymy, které je rozkládají, což zpomaluje přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. Znamená to, že energie z potravy se uvolňuje postupně a vede k jejímu lepšímu využití. Toto je jednoznačně velký přínos i pro diabetiky.

Zvýšená psychická koncentrace:

Chia semínka mají vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro koncentraci i pro další mozkové aktivity. Mozek obsahuje nejvíce tuků ze všech orgánů v lidském těle – téměř dvě třetiny jeho váhy jsou tvořeny tuky, ve značné části jde právě o omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.

Vysoký podíl vlákniny:

Chia semínka obsahují rozpustnou vlákninu, která umožňuje postupné uvolňování energie. Dokáží nasáknout 10x více vody než samy váží. Výborné je doplnění chia semínek do tekutin.

Pokud Chiu ponoříte do vody, džusu nebo rozmixujete s jídlem, krásně nabobtná a tak vám dodá potřebné tekutiny resp, hydratuje vaše tělo.

Příjem vlákniny je důležitý nejenom pro správný chod zažívání, ale je velkým pomocníkem při redukci váhy (hubnutí).

  • Nejvyšší obsah omega-3 a -6 mastných kyselin: 
  • Chia je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin.
  • Vysoký obsah vitamínů skupiny B:

Chia Semena obsahují velké množství B vitamínů i kalcia. V přibližně 100 gramech Chia, je 600 miligramů kalcia, porovnáváme-li to s mlékem, tak to obsahuje pouze 120 miligramů. To je 5 x více vápníku než v mléce! Chia také obsahuje bór, který je potřebný pro stavbu kostí. 

5x více vápníku než v mléce:

Opakování matka moudrosti. V přibližně 100 gramech Chia, je 600 miligramů kalcia, porovnáváme-li to s mlékem, tak to obsahuje pouze 120 miligramů. Velká výhoda u lidí, kteří se vyhýbají mléku (kvůli exému, zahlenění či z jiných důvodů) 

  1. Vysokoúčinný antioxidant:
  2. Chia semínka je výborný antioxidant, obsahuje i vitaminy, minerály, bílkoviny.
  3. Podpora při detoxikaci organismu:

Při detoxikaci organismu jsou Chia semínka velmi vhodná. Dodávají tělu potřebné živiny a velmi napomáhají i hubnutí.

Chia semínka můžeme používat jako přísadu do tekutin, jogurtů a jsou vhodná i jako přísada do těsta, cereálií apod. Jsou také skvělým zahuštovadlem do polévek, omáček. Nejsou náročné na skladování, v suchu vydrží dlouho, aniž by se zkazily.

Na co si dávat pozor!

Chia semínka snižují krevní tlak . Pozor si musí dávat lidé s nízkým krevním tlakem, například lidé ve starší věkové skupině.

Lidé, kteří mají srdeční problémy nebo užívají léky na ředění krve ( např.warfarin, anopirin ), by neměli konzumovat Chia semínka.

Chia semínka jsou výborným zdrojem vitamínů B, mezi nimi i vitamínu B-17 ( amygdalin ). Amygdalin má protirakovinné účinky. Lidé s rakovinovým onemocněním ho mohou užívat jako doplněk v menším množství.

Je prokázané, že konzumací Chia semínek si můžeme zlepšit celkové zdraví, ovšem stejně jako jinde platí “všeho s mírou”.

Zdroj: jsemfit.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector