Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

  • Rostlinné výrobky nachází v poslední době své místo ve stále více lednicích svých zákazníků.
  • Poptávka roste velmi rychle, a proto i supermarkety plní pulty rostlinnými produkty.
  • Kde koupit rostlinné jogurty? 

 ➡ V dnešní době již není až tak velký problém si rostlinné jogurty koupit přes internet.

Vyberete si, jaký chcete a zboží Vám dodají co možná nejdříve.

Z internetových obchodů mohu jmenovat tyto: 

www.rohlik.cz, www.kosik.cz, www.scuk.cz, www.veganobchod.cz

Pokud nechcete objednávat na internetu a raději volíte koupí v krámu, zajděte se podívat do nejbližší obchodu se zdravou výživou.

Třetí volbu bych viděla na obchody jako Lidl, Tesco, Globus, Kaufland, Ahold,  atd. I zde můžete najít rostlinné jogurty.  Na našem trhu je toho v dnešní době opravdu obrovské množství.

V tomto článku jsem se zaměřila na to, jaké rostlinné jogurty jsem kupovala dříve já a jaký byl pro mě z těchto 6 jmenovaných nejlepší „zdravý“ rostlinný jogurt, než jsem objevila svůj vysněný :-). 

1/ Mandlový jogurt s ovocnou variantou malin – firma My Love My Life

My Love Life je mladá rakouská firma, která byla založena v roce 2016. Její vizí je vytvářet kvalitní bio veganské produkty s láskou k dobrému jídlu, ke zdraví i k životu samotnému.

Produkty My Love My Life neobsahují umělá sladidla, barviva a konzervanty, ale pouze čisté přírodní ingredience v co nejjednodušším složení.

Při výrobě myslí firma na dlouhodobou udržitelnost a ohled na životní prostředí.

Už sám o sobě název:  My Love My Life mě dostal. Krásné heslo, s kterým souzním ???? 

  1. Zaměřila jsem se na mandlový jogurt s ovocnou variantou malin. 
  2. Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?
  3. Výrobce uvádí název jogurtu: mandlová alternativa jogurtu s malinami. 
  4. Složení: voda, maliny (11,5%), cukr, mandle (5%), škrob, stabilizátor: karobová mouka, koncentrát šťávy z aronií, sůl, jogurtové kultury
  5. Energetická hodnota: 346 kJ/82 kcal
  6. Tuky: 2,5g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,2g
  7. Sacharidy: 14 g, z toho cukry: 10g
  8. Bílkoviny: 0,6g
  9. Vláknina: 1,6 g
  10. Sůl: 0,1 g
  11. Hmotnost: 180g
  12. Cena: 32,- Kč

Moje recenze: Mandlovou příchuť mám ráda. Proč ale do jogurtu dávat ještě cukr, škroby stabilizátory? ????

Umístění jogurtu: dávám číslo 5. 

2/ Kokosový jogurt – firma My Love My Life

Miluji kokosy a všechny výrobky z nich. Nemluvím ale o tmavém, hnědém kokosu, jak jsme u nás v ČR zvyklý, ale o MLADÉM KOKOSU. Ten, který je ještě zabalený.

Pokud byste hledali, kde jej u nás v ČR, Německu, či Slovensku koupit, podívejte se zde.

Jo a pokud koupíte a budete si lámat hlavu, jak jej otevřít a proč byste vůbec měli mladý kokos do svého jídelníčku zařadit, přečtěte si můj článek s názvem: Mladý kokos, praktické tipy, jak jej otevřít, pít a využít tento dar přírody pro naši vitalitu a energii. 

Firma Wild@Coco, dříve Mladý kokos mají nejlepší kokosy, které jsem kdy jedla, pila, a z kterých sama doma vyrábím dobroty, které mi baví a jsou mému tělu prospěšné :-).

Doma si vyrábím např. kokosové mléko, kokosovou šlehačku, miluji dýňovou polévku politou kokosem. Do svého smoothie, které je moji vášní, si nejraději přidávám kokosové mléko spolu s divokými bylinkami, které volně natrhám na zahradě. Kokosové mléko přidávám někdy svým dětem do ranního probuzovače a nakopávače, kterým je u nás zelený ječmen.  

 ???? Ale zpět k jogurtům, nějak jsem se rozvášnila :-). 

Hledala jsem kokosovou příchuť. Od této značky jsem objevila kokosový jogurt.

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Výrobce uvádí: 100% rostlinný jogurt, vyroben z bio kokosového mléka, bez přidaného cukru. Ohromí vás dokonale krémovou konzistencí i svěží exotickou chutí.

Je vyrobený z bio kokosového mléka, které je nabité důležitými živinami jako je vitamín C,E, vitamíny skupiny B, železo, selen, vápník, hořčík a fosfor.

Je také zdrojem zdravých tuků, především kyseliny laurové, která příznivě působí na metabolismus a napomáhá tak při hubnutí.

Jogurt neobsahuje přidaný cukr a díky své neutrální chuti se hodí i pro přípravu sladkých či slaných omáček a dipů.

Kdo by po tomto přečtení odolal? I já jsem jej tedy vyzkoušela. 

  • Složení: Kokosové mléko s nižším obsahem tuku (95%) (voda, kokosová dřeň 23%), tapiokový škrob, stabilizátor: mouka ze svatojánského chleba, sůl, veganské kultury mléčného kvašení
  • Energetická hodnota: 387kj/93 kcal
  • Tuky: 7,7g, z toho nasycené mastné kyseliny: 7,1g
  • Sacharidy: 5g, z toho cukry: 1g
  • Bílkoviny: 0,6g
  • Sůl: 0,19g
  • Hmotnost: 125g
  • Cena: 32,- Kč

Moje recenze: Tento jogurt nebyl špatný, splnila jsem si na něm svoji kokosovou vášeň. Výhoda u těchto jogurtů je to, že jsou cenově dostupné ve větším balení v porovnání s ostatními. 

Umístění jogurtu: dávám č. 3 díky kokosové příchuti.

3/ Nejogurt jahoda – firma Nemléko

Nejogurt je první český rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka – Nemléka. Neobsahuje žádnou laktózu, ani sóju či lepek.

Proč nepodpořit český výrobek? Moc fandím mladým firmám, kteří chtějí dělat věci jinak, tak nějak po svém. Dají do toho srdce, energii, práci.

Amálie a David jsou mladí nadšenci, kteří nejprve začali podomácku vyrobeným rostlinným mlékem. Následně jej začali prodávat na pražské Náplavce, a tak vznikla jejich firma Nemléko.

Vyrábějí rostlinná mléka a v poslední době k nim přidali i nejogurt.

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Složení: mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20%, datle), jahodový džem výběrový 16% (jahody 50%, koncentrovaný jablečný mošt, agar, přírodní citrusový pektin), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury (S. thermophilus, L. acidophilus)

  1. Energetická hodnota: 612kJ/147 kcal
  2. Tuky: 10,6g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8g
  3. Sacharidy: 8,4g, z toho cukry: 7,2g
  4. Bílkoviny: 4,4g
  5. Sůl: 0,1g
  6. Hmotnost: 125g
  7. Cena: 50,- Kč

Moje recenze: Juchů, mé tělo jásá. Konečně někdo z ČR dělá věci poctivě, ve skle – toho si obzvlášť cením a s láskou.

MŮJ VÍTĚZ V TOMTO SROVNÁNÍ JOGURTŮ – č. 1 v hodnocení. 

4/ Harvest Moon přírodní BIO – firma Harvest Moon

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Bio jogurt z kokosového mléka bez příchutě.

Nejraději mám, když je jogurt čistě bílý a mohu si do něj přidat dle libosti svoji domácí marmeládu, či jinak obarvit a oživit. Kreativitě se meze nekladou.

Jedno kreativní video, které se určitě bude líbit dětem a je zde i VELKÁ PRAVDĚPODOBNOST, jak do dětí dostat NĚCO ZDRAVÉHO  jsem natočila i na svém youtube kanále. Tyto barvičky mám hrozně moc ráda a dnes je již možné je sehnat i v ČR.

Důležité je zmínit, že jsou tělu prospěšné a ještě plné nadupaných vitamínů, superfoods! 

  • Složení: Kokosové mléko 99% (kokos, voda), tapiokový škrob, veganské jogurtové kultury (S thermophilus, L bulgaricus, L acidophilus, B. lactis)
  • z kontrolovaného biologického zemědělství
  • Průměrné nutriční hodnoty na 100g:
  • Energie 766kJ/183kcal
  • Tuky: 18g, z toho nasycené mastné kyseliny: 13g
  • Sacharidy: 3g, z toho cukry: 0,5g
  • Bílkoviny: 2,3g
  • Sůl: 0,01g
  • Hmotnost: 125ml
  • Cena: 65,- Kč

Moje recenze: Skvělý Bio jogurt, chuťově velmi dobrý. Obsahuje velké množství kokosového mléka a veganské kultury.

Umístění jogurtu: dávám číslo 2. 

5/ Planton – veganský výrobek z kokosového mléka – prodává obchodní řetězec Lidl

Tento jogurt z kokosového mléka se dá koupit v Lidlu. Cenově není špatný, je pro běžné uživatele, kteří chtějí vyzkoušet rostlinnou stravu z obchodu cenově dostupný. 

  1. Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?
  2. Složení: kokosové mléko 90,5% (voda, extrakt z kokosu), cukr, škrob, bobová bílkovina, veganské jogurtové kultury
  3. Energetická hodnota: 86kcal/361kJ
  4. Bílkoviny: 0,8g
  5. Sacharidy: 6,4g z toho cukry 0,8g
  6. Tuky: 6,4g, nasycené 6,1g
  7. Sůl: 0,02g
  8. Hmotnost: 160g
  9. Cena: 24,- Kč
  10. Moje recenze: Cenově velmi dostupný, opět přidaný cukr, což mu ubírá na kvalitě, proč musí být přidána bobová bílkovina (=aby byl krémovější :-()
  11. Umístění jogurtu: dávám číslo 4. díky cenové dostupnosti

6/ Rostlinná alternativa jogurtu BÍLÝ KOKOSOVÝ zakysaný – firma Kalma (ČR)

  • Jogurt můžete koupit v obchodním řetězci Tesco.
  • Jakmile slyším slovo „alternativa“, považuji jej za náhražku něčeho narychlo udělaného, tak abych šel s trhem a lidi jej kupovali.
  • Vlastnosti uváděné výrobcem: 100% rostlinný, přirozeně bez laktózy, přirozeně bez lepku, rostlinná alternativa jogurtu.

Po takovémto přečtení, kdo by odolal?……ALE!

  1. Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?
  2. Složení: voda, kokosové mléko 26% (kokosový extrakt 60%, voda), kukuřičný škrob, cukr, čekanková vláknina inulin, jogurtová kultura
  3. Energetická hodnota: 323 kJ/77kcal
  4. Tuky: 5,1g, z toho nasycené mastné kyseliny 4,6g
  5. Sacharidy 7,3g, z toho cukry 3,7g
  6. Bílkoviny: 0,4g
  7. Sůl: 0,2g
  8. Hmotnost: 125g
  9. Cena: 20,- Kč

Moje recenze: Tento jogurt nepřesvědčil mé chuťové buňky. Považuji jej za nejméně prospěšný pro mé tělo a nejméně chutný.

  • Umístění jogurtu: dávám číslo 6, tedy poslední příčka. 
  • Vítězem z tohoto seznamu se u mě tedy, jak již bylo výše napsáno stal: 
  •  ???? NEJOGURT OD NEMLÉKA. Gratuluji ???? 

Upozorňuji, že: 

1/Ceny jsou orientační, mohou se samozřejmě měnit, v rámci lokality, kde nakupujete, popř. v jaké akci nakupujete.

2/Jsou to mé osobní zkušenosti, vycházející z dlouhodobějšího testování. Každý člověk může mít svůj názor a jiné chuťové buňky :-). 

3/Důležité je číst etikety. Výrobci rádi klamou velkým názvem a po přečtení složení, které je obsažené v jogurtu se můj obličej pouze usměje, položím výrobek a jdu dál :-). 

Nenechte se klamat a dávejte do svého těla pouze to, co je pro Vaše tělo prospěšné! Vím, že je to někdy těžké, ale POKUD ČLOVĚK CHCE, VZDĚLÁVÁ SE A NECHÁVÁ DO SVÉHO ŽIVOTA PROUDIT HODNOTNÉ INFORMACE, stává se život krásnější a usměvavější.

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

S láskou k jogurtování

Gabriela 

Test: Český jogurt, dobrý jogurt | CZ TEST – Svět potravin

06.11.2020 | Jahodové jogurty patří mezi spotřebiteli mezi nejoblíbenější. Kdo ale hlídá podíl ovocné složky a jaké jsou mezi jednotlivými výrobky rozdíly? Odpověď přináší náš test.

Budete mít zájem:  Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

Jogurt je jedním z nejznámějších a u nás nejrozšířenější fermentovaný mléčný výrobek. Při jeho výrobě dochází k fermentaci mléka účinkem „jogurtové kultury“ složené z prospěšného soužití dvou bakteriálních druhů, a to druhů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.

Vzniklá kyselina mléčná konzervuje přirozeně výrobek a současně způsobuje sražení mléčné bílkoviny kaseinu, a tak vzniká hustá konzistence typická pro jogurt.

Při fermentaci začínají nejprve růst streptokoky, ty vyprodukují kyselinu mléčnou a spotřebují částečně kyslík, čímž vytvoří prostředí pro růst laktobacilů.

V další fázi laktobacily částečně štěpí bílkoviny, zejména kasein, a tím vytvářejí látky potřebné pro další růst streptokoků.

Legislativa stanovuje, že produkt, který je nazván jogurtem, musí vždycky obsahovat živou jogurtovou mikroflóru v přesně definovaném množství, a to i na konci data trvanlivosti jogurtu. Počet mikroorganismů musí být nejméně 10 miliónů KTJ/g (kolonie tvořící jednotky).

Důležitý je ale také poměr obou mikroorganismů, laktobacilů a streptokoků, což má vliv na konečnou chuť výrobku. Převažují-li lehce laktobacily, pak je chuť kyselejší a naopak.

Který je který?

Podle způsobu technologie může spotřebitel vybírat ze tří základních druhů. Prvním je jogurt s nerozmíchaným koagulátem (tzv. Set Type).

Princip výroby spočívá v zaočkování mléka nebo zahuštění mléčné směsi jogurtovou kulturou, naplnění do spotřebitelského obalu (sklenička, plastový kelímek), ve kterém přímo při teplotě okolo 40 až 45 stupňů proběhne během 2 až 4 hodin fermentace. Po sražení mléka se výrobky uchovávají v chladírnách.

Konzistence sraženiny (koagulátu) je pevná, gelovitá, lámavá a na lomu nepravidelná. Hustší konzistence je dosaženo povoleným přídavkem sušeného mléka do mléčné směsi. Mírné vyvstávání syrovátky u tohoto typu výrobku není na závadu.

Dále je k dostání jogurt s rozmíchaným koagulátem (tzv. Stirred Type). Tento typ jogurtu je dnes rozšířenější. Výrobek vzniká fermentací ve velkém procesním tanku při teplotě okolo 30 stupňů Celsia, čemuž je přizpůsobena také delší doba srážení (10–12 h).

Hotový produkt je až po dokončené fermentaci a rozmíchání koagulátu plněn přečerpáním do obalů. Konzistence takto připraveného výrobku je jemná, krémovitá, hladká a lesklá.

Rozdíl v konzistenci těchto dvou typů jogurtů dal vzniku jednomu nepodloženému mýtu, který tvrdí, že „pouze jogurty zrající v kelímku jsou skutečné jogurty“.

Vyvrácení tohoto mýtu je však poměrně jednoduché a je jím pouhá definice jogurtu vycházející z legislativy o počtu živých mikroorganismů. Z tohoto pohledu jsou oba uvedené typy naprosto identické. Jedná se pouze o výrobky lišící se svojí konzistencí.

Poslední je jogurt určený k pití (Drink Yoghurt). Tyto jogurtové výrobky mají, jak napovídá název, řidší konzistenci. Jejich fermentace probíhá také v tanku jako u jogurtů s rozmíchaným koagulátem a následně se často ve vyrovnávacím tanku přidávají různé ovocné přísady. Tekutější konzistence se dosahuje rozmixováním sraženiny před plněním do obalu.

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Kdo hlídá podíl ovocné složky?

Ochucující složku u jogurtů (a dalších mléčných výrobků) národní legislativa neřeší, výrobci i dozorové orgány se řídí obecným evropským Nařízením 1169/2011.

Jedinou národní regulací uvedenou ve Vyhlášce č. 397/2016 Sb. je max.

podíl ochucující složky 30 % v ochucených kysaných mléčných výrobcích – pokud by jí bylo více, nelze již takový výrobek nazvat jogurt, ale např. jogurtový dezert.

Pro jahodové mléčné výrobky není stanoveno ani minimální procento jahodové složky, resp. jahod proto, aby výrobek mohl nést název jahodový. Velmi nízká dávka, což je např. 1 % jahod a méně však bývá dozorovými orgány posuzována jako klamavé označení názvu dle čl. 7 Nařízení 1169/2011. Slovenská republika má např.

stanoveno přímo v národní legislativě minimální procentní podíl jahod ve finálním výrobku pro možnost použít název jahodový ve výši 4,5 % (pro citrusové plody je to 1 %, pro tropické ovoce 2 %), což naše legislativa nemá a je to tedy vždy jen na posouzení dozorového orgánu a jeho rozhodnutí.

Toto pravidlo bylo přeneseno do nadstandardního parametru České cechovní normy pro jogurty ochucené (ať zrající v obale nebo tanku).

Co musí být uvedeno na obale?

Pro jogurty s jahodovou složku, která obsahuje jahody i aromata, lze použít název jahodový a vyobrazit jahody na obale za předpokladu, že je ve složení výrobku uvedeno procento jahod.

Pokud ochucující složka neobsahuje jahody ale jen aroma, je nutno výrobek nazvat s jahodovou příchutí. Pokud je použité jahodové aroma přírodní ve smyslu Nařízení 1334/2008 tzn. že obsahuje min.

95 % jahodového extraktu, je možno na obale vyobrazit jahody.

Pokud je ale toto aroma použito ve směsi s jinými aromaty tzn. přírodně identickým nebo syntetickým nebo pokud jsou použita samostatně tato aromata, nelze již na obale vyobrazení jahody použít. Ochucující složka bývá podle výrobce rozmíchaná s bílým jogurtem nebo může být na dně skleničky nebo kelímku. Záleží na spotřebiteli, kterou variantu preferuje.

Všechny výrobky měly dobrou senzorickou kvalitu

V obchodní síti jsme nakoupili devět jogurtů běžných (obsah tuku do 4 %) a čtyři jogurty smetanové. Jeden ze smetanových jogurtů je držitelem značky „Vyrobeno podle České cechovní normy“.

Laboratorní analýzy byly provedeny v nezávislé akreditované laboratoři, senzorická analýza pak byla uskutečněna sestaveným panelem odborných posuzovatelů a veškeré vzorky byly testovány „na slepo“ v neutrálních laboratorních miskách s přiděleným náhodným číselným kódem.

Celkové senzorické hodnocení jogurtů běžných bylo dosti vyrovnané (známky 2,6 – 3,4), u jogurtů smetanových byly známky lepší (1,8 – 2,6). Je to dáno charakterem výrobku, kdy vyšší obsah tuků obecně zlepšuje senzorické vlastnosti. Známkování bylo jako ve škole od známky 1 do známky 5.

Hodnocenými parametry byly vzhled, vůně, chuť, kyselá, jogurtová a jahodová chuť, příjemnost kyselé, jogurtové a jahodové chuti, přítomnost pachuti, konzistence. U smetanových jogurtů byla hodnocena intenzita smetanové chuti.

Toto hodnocení můžeme uzavřít výrokem, že tuzemští výrobci jogurtů vyrábějí jogurty na velmi dobré senzorické úrovni, přestože známky se mohou jevit jako „horší“. Důvodem může být právě vysoce kvalifikovaná hodnotící komise.

Počet hodných bakterií byl splněn

Z hlediska analytických parametrů byl stanoven počet jogurtových bakterií, obsah sušiny, bílkovin, tuků, sacharidů, cukrů (ty tvoří zbytková-nezfermentovaná laktóza, případně glukóza a galaktóza, ze kterých se laktóza skládá), obsah vápníku a soli.

Všechny jogurty splnily legislativní požadavky (Vyhláška č. 397/2016 Sb. o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje) na počet mikroorganismů v 1 gramu.

Z pohledu dalšího složení odpovídaly všechny zjištěné hodnoty údajům deklarovaných na obalech.

Podle legislativy musí jogurt obsahovat živé jogurtové kultury na konci doby spotřeby v počtu 10 miliónů v jednom gramu (zastoupené kmeny Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), jak již bylo uvedeno výše.

Všechny jogurty tyto počty obsahovaly a některé měly i dokonce o jeden až dva řády jogurtových bakterií více, tj. až 100 miliónů či 1 miliardu v 1 gramu. V takovémto případě splňují výrobky dokonce podmínky pro zdravotní tvrzení schválené Evropskou komisí dle Nařízení č. 1924/2006 a dle Nařízení č.

432/2012, že živé kultury v jogurtu zlepšují trávení laktózy z výrobku u osob, které laktózu špatně tráví.

Pokud někteří výrobci přidávají do jogurtů navíc bakteriální kultury Bifidobacterium nebo Lactobacillus acidophilus, získává výrobek ještě další přidanou hodnotu a stává se doslova funkční potravinou, protože tyto mikroorganismy mohou mít pozitivní vliv na střevní mikrobiotu a náš imunitní systém.

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

3 potraviny, které běžně snídáme a na co si u nich dát pozor?

Snídáte zdravě? Možná si to jenom myslíte! Sledujte složení!

Někdo do sebe po ránu vyklopí jogurt, jiný si snídani vychutná po anglicku nebo si jen nasype müsli do mléka.

Poznáváte se v některém z těchto snídaňových rituálů? Většina lidí si často neuvědomuje, že nevědomě (a vlastně i nedobrovolně) si k snídani dává s chutí potraviny obsahující látky, které jsou nejen nepotřebné, ale které jsou dokonce škodlivé.

Většina z nás nedokáže škodlivý obsah podle obalu rozpoznat. To dokáže vyřešit aplikace FÉR Potravina, která to udělá za nás. Ta nyní vybírá peníze na Hithitu, aby aplikaci mohla ještě více vylepšit a vyhodnotit další produkty.

Je to vlastně paradox, protože třeba právě jogurty a müsli jíme s vědomím toho, že našemu organismu prospívají, protože jsou všeobecně považovány za “zdravé”.

 S tím lze souhlasit jen tehdy, pokud snídáme pouze takové jogurty a müsli, které obsahují základní složku a jsou bez umělých příchutí a přidaných sladidel.

V sortimentu českých supermarketů na tyto “zázračně čisté” jogurty nebo müsli ale narazíme jen velmi zřídka.

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Nezdravá aditiva najdeme i tam, kde bychom je nečekali

V jogurtech se jedná o “ovocnou” nebo “čokoládovou” složku. Ta ale velmi často obsahuje glukózo-fruktózový sirup a ve velké většině případů i škrob. Jogurty, které čeští spotřebitelé nakupují, bývají “vylepšovány” také umělými aromaty.

 Výrobek, který není označen vyloženě jako “jogurt”, je spíše “jogurtovým” nebo “smetanovým krémem”.

V tom případě je takový produkt “obohacen” o mléčný základ, škrob, želatinu nebo dokonce gumu! A pozor, tyto nezdravé přísady nejsou obsaženy pouze v běžných jogurtech, často je najdeme i ve složení jogurtů s označením “BIO”!

Z čeho je ten jogurt vlastně vyrobený?

Jak to tedy je? Je jogurt vyrobený z mléka, nebo není? Je, ale jen jogurt bílý! ”Když však pojmenujete produkt jinak než jogurt, rázem není pod dohledem zákonných limitů a může obsahovat jiné poměry surovin a spoustu látek, které byste dobrovolně sami nesnědli,” upozorňuje Ing. Hanka Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskovky FÉR potravina..

Budete mít zájem:  Krční Páteř Brnění Končetin?

Chcete vědět, co jíte? Podpořte nás na HITHIT.cz

Proto se podívejte do naší FÉR databáze na výrobky, které mají ke kvalitnímu jogurtu hodně daleko.

Nenašli jste? To je možné, protože potravinová databáze v současné době pokrývá pouze cca třetinu českého sortimentu.

Proto, aby obsáhli všechny potravinové produkty a rozšířili databázi i ohodnocených potravin, na crowdfundingovém portálu HITHIT.cz spustili kampaň “S FÉR potravinou víš, co skutečně jíš!”.

Peníze, které se se jim od štědrých podporovatelů podaří vybrat, chtějí použít právě na to, aby databázi rozšířili a obsáhli tak celý český potravinový trh. “Do konce kampaně zbývá ještě pár dní. Takže pokud vám záleží na tom, co jíte, podpořte nás a vyberte si ze zajímavých odměn.”

Snídáte müsli? Možná si to příště rozmyslíte…

Kromě toho, že je snídaňové müsli (a jemu podobné snídaňové cereálie) vždy dost oslazené, obsahuje také ne zcela zanedbatelné množství soli.

Na to už ale jeho výrobci neupozorňují a spotřebitelé to mnohdy vůbec netuší. Pokud v dobré víře sáhnete po müsli s přidaným ovocem, místo očekávaných vitamínů v narazíte spíš na nějaké to Éčko.

Ta se do ochucených müsli přidávají mimo jiné také proto, aby se ovoce nekazilo a vydrželo déle.

Riziku konzumace nevhodných a nezdravých přísad se vyhnete tak, že sáhnete do vlastních zásob a připravíte si k snídani zdánlivě obyčejné ovesné vločky.

Ty na rozdíl od uměle doslazovaného müsli z obchodu obsahují potřebné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny,vitamíny B1, B6 a E, z minerálních látek pak železo, vápník a fosfor. Pokud si je lehce povaříte nebo osmahnete na pánvi, přidáte čerstvé ovoce a trochu bílého jogurtu, máme výživnou a bohatou snídani.

Na tu můžete v případě kupovaného müsli zapomenout. To na rozdíl od zdraví prospěšných ovesných vloček obsahuje nebezpečná Éčka, velké množství cukru, různá dochucovadla, palmový olej nebo glukózový sirup.

“Některá müsli bohužel obsahují i nebezpečné Éčko E220 – oxid siřičitý, který je jedovatý, vysoce dráždivý a používá se jako antioxidant a konzervant proti hnědnutí.A to třeba právě v případě ovoce v kupovaném müsli,”vysvětluje Ing. Hanka Střítecká, Ph.D.

Milovníkům anglické kuchyně určitě nesmí na snídaňovém menu chybět párky, klobásy nebo právě anglická slanina.

Ti už ale mnohdy neví to, že pro některé uzeniny je zákonem stanovené minimální množství masa, v průměru je to okolo 50 procent. Co tvoří v uzeninách těch druhých 50 procent?? Podívejte se sami.

Zjistíte to jednoduše prostřednictvím databáze FÉR potraviny. Pak už stačí jen vyhledat kategorii “Párky”.

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Celkem nenápadný závod Frulika v jihočeské Kaplici vyrábí tzv. ovocné složky do jogurtů. To znamená všechny ty marmelády i „extra velké kousky ovoce“, které najdete v mléčných výrobcích. A vzhledem k velikosti firmy v překvapivě značném rozsahu.

Zákazníky nejsou koneční spotřebitelé, ale velké nadnárodní firmy, například společnost Danone, ale i lokální mlékárny. Tedy nečekejte žádné babičkovské marmelády nebo kompoty ve sklenicích, ale bytelné nerezové kontejnery určené k dalšímu zpracování.

Nicméně surovina na počátku je stejná jako do té zavařeniny od babičky – ovocné plody.

Kvalitní ovoce? Kdo nevěří – ať jde do mrazáku

Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?
Autor: Frulika / Vitalia.cz

Mražené ovoce na počátku procesu přípravy ovocné složky do jogurtů

Skandály, které se objevují kolem mizerné kvality potravin, vedou spotřebitele k jisté nedůvěře. A konec konců i neurčitá, podezřele barevná směs, kterou najdeme v některých mléčných výrobcích, a nepřehledná změť malých písmenek na jejich obalech, na tom mají svůj podíl.

„S postupem, který uvádíte ve vašem článku (Ovoce do jogurtů se nepěstuje, ale vyrábí) jsem se ale nikdy nesetkal, alespoň u nás ne,“ vyvrací naše podezření, že skutečné ovoce byste při přípravě ovocných složek do jogurtů hledali marně, ředitel společnosti Frulika Robert Pöschl. A na důkaz svého tvrzení nás vede do mrazáku.

Nejprve ale musíme odložit šperky, na hlavu nasadit čepec, na boty natáhnout návleky, celí se zabalit do bílého pláště a ještě si vydrbat ruce.

Ve dvou mrazírnách, kde se teploty pohybují na –5 a –18 °C, se naštěstí nezdržíme dlouho. Papírové krabice, které tu mrznou, rozbalujeme už v teplejší části provozu.

Voní to tu po ovoci a to je opravdu výstavní – celé jahody a obrovské ostružiny, kolečka banánů, kostičky kiwi, kuličky borůvek, višně, maliny…

K tématu: Hledá se skutečný jogurt

První ovocný jogurt se objevil v roce 1933. Byl vymyšlen v Radlické mlékárně na Smíchově. Několik lžiček jahodové marmelády na povrchu jogurtu mělo zabránit vytváření plísní na jogurtu. Kromě toho jogurt získal lepší chuť (nebyl tak kyselý). Řešení si Radlická mlékárna nechala patentovat a prodávala licence v tuzemsku i do zahraničí.

„U nás nejsou vhodné podmínky pro průmyslové pěstování, občas jedině s výjimkou jablek nebo višní,“ říká ředitel, „ročně potřebujeme a zpracujeme stovky tun od jednotlivých druhů ovoce.“ Ovoce, které se používá pro výrobu ovocných složek, pochází z oblastí, které jsou pro jeho pěstování nejpříhodnější podnebím a růstovými podmínkami.

„Výroba by jinak byla otázkou několika týdnů v roce,“ vysvětluje Robert Pöschl. Ovoce se sklízí, když je optimálně zralé, a po omytí a vytřídění se nejčastěji zamrazuje. V mnohem menší míře se používá tepelné ošetření a naplnění do aseptického obalu.

Konkrétní způsob se volí podle dalšího využití suroviny, například mražené pyré je pro ovocné složky bez kousků, kterým dávají přednost děti, nebo se používá do mléčných nápojů ap.

Způsoby ošetření ovoce:

  1. Zmrazení
    • mražení IQF (jednotlivě mrazené kousky ovoce)
    • mražené pyré (používá se pro složky bez kousků)

    jahody, meruňky, višně, maliny atd.

  2. Aseptické
    • tepelně upravené „zavařené“ ovoce ve formě kousků nebo pyré

    broskve, ananas atd.

Firma si svoje dodavatele důsledně ověřuje (ostatně jako si její zákazníci podrobně hlídají kvalitu jejích produktů). „Na ovoci sice není zdánlivě co zkazit, je to surovina v podstatě bez úpravy, ale přesto se kontroluje jak sklizeň, tak následně přítomnost pesticidů, herbicidů nebo těžkých kovů,“ říká Robert Pöschl.

Příklady původu ovoce:

  • Jahody – Polsko, Bulharsko, Španělsko, Čína, Egypt, Turecko
  • Višně – Polsko, Srbsko, Česko, Maďarsko
  • Maliny – Polsko, Srbsko
  • Borůvky – Polsko, Kanada, Bělorusko, Ukrajina

K tématu: Konec polských potravin v Čechách?

Jaké mají ve Frulice zkušenosti s polskými surovinami, které mají v poslední době hodně špatnou pověst? „Dobré.

V Polsku je oblast s výbornými vegetačními podmínkami, jsou odtud velmi kvalitní jahody, višně, borůvky, maliny,“ vysvětluje ředitel.

„Odebíráme pouze od ověřených producentů a každou dodávku ještě kontrolujeme, a pokud by něco nebylo v pořádku, surovinu vracíme. Nemůžeme si dovolit používat nekvalitní ovoce, a proto potřebujeme spolehlivé dodavatele.“

Transparentní původ výrobku a jasné informace o složení jsou také kritéria, která ředitel doporučuje spotřebitelům. A také cena: „Nechoďte tam, kde je to nejlevnější. Pod určitou mez není možné zachovat kvalitu.“

Jsou v tom éčka?

Co se s ovocem děje dál? Buď se použije bez dalších úprav, jak je, nebo je nejprve nakrájeno podle požadavků zákazníka. Zákazník je také ten, kdo určuje další detaily. „Každou recepturu ladíme na míru,“ vysvětluje ředitel. „Někdy to trvá dny, jindy i měsíce.

Češi například preferují sladké jahody, zatímco v Rakousku mají raději tzv. „zelenou chuť“, méně zralou. Nebo třeba zkoušíme, jestli do produktu více vyhovují mražené, nebo sušené švestky.

“ Vedle převážně mraženého ovoce se tu totiž používají i další příměsi, cokoli, co se dává do jogurtů – obilniny, oříšky, čokoláda ap.

K těmto složkám se přidává ještě něco – z největší části je to cukr a dále voda. „Ta slouží k rozmíchání pektinu nebo škrobu, které mají za úkol vytvořit požadovanou viskozitu a udržet kousky ovoce rovnoměrně rozprostřené v celém profilu ovocné složky.“ Na jedné z fotografií vidíte, jak se chová ovocná složka s pektinem a bez něj.

U některých výrobků se přidává také barvivo: „Nepoužíváme syntetická barviva, ale například výtažky z červené řepy nebo mrkve,“ říká Robert Pöschl. Je to ale vůbec nutné? „Bez barvy vypadá složka a hlavně pak výsledný jogurt divně, zákazníci je nechtějí,“ tvrdí ředitel.

„Barviva je minimální množství a na chuť nemá žádný vliv.“ Rozdíl mezi jahodovou složkou a jogurtem s přidanou barvou a bez ní je zřejmý z další fotografie. Který byste si kupovali raději? Na odbyt prý jde ten růžovější.

Můžeme si za některé věci my, coby zákazníci, sami?

Čtěte dále: Nejčastější mýty o jogurtech

Je pasterovaná směs, jejíž hlavní součástí je ovoce a cukr, sloužící k ochucení čerstvých mléčných výrobků.

Pro dosažení požadovaných vlastností mohou být další součástí:

  •  přírodní barviva – např. červená řepa, mrkev, atd.
  •  stabilizátory – např. pektin, škrob
  •  přírodní a přírodně identické aroma
  •  voda
Ukázka složení receptury jahodové ovocné složky (v %):
ovoce jahody 41,5
sladidlo cukr 49,6
voda voda 5,6
stabilizace pektin 2,6
škrob
regulátory kyselosti kyselina citrónová 0,3
citran sodný
barvivo koncentrát z mrkve 0,2
aroma jahodové aroma 0,2

 „Stabilizátor, barva a aroma jsou na celé ovocné složce nejdražší, bez toho by mohly být složky i levnější. Každé „éčko“ ale není nutně zločinec,“ říká Robert Pöschl.

„Dle mého názoru je třeba mezi „éčky“ důsledně rozlišovat, z velké míry jsou běžnou součástí všeho, co v přírodě přirozeně roste – například právě utrženého jablka ze stromu na zahradě nebo rajčete ze skleníku.

Například E300 je vitamín C nebo E160a jsou karoteny a ty mi rozhodně nevadí, na druhé straně konzervantům se snažím důsledně vyhnout.“

V ovocných složkách Frulika žádné konzervanty nenajdete, ošetřují se čistě tepelně pasterací. „Konzervační látky do ovocných složek už od roku 2000 v České republice nepoužívá nikdo,“ upřesňuje Miloš Štafen, ředitel kvality společnosti Danone, která je jedním z odběratelů Fruliky. „Musíte ale dávat mnohem větší důraz na použité suroviny a hlídat kontaminaci.“

Po pasteraci a vychlazení ovocná složka prochází přes magnet, detektor kovů a filtr – velké válcové síto, které má za úkol zachytit případné cizí těleso, například pecku, až do nerezového kontejneru.

Na konci celého procesu opět zebe, tentokrát v chladírně. Barvy i vůně ovoce jsou neprodyšně zavřeny uvnitř na počátku zmiňovaných kontejnerů, místnost je jich plná až po strop. V nich pak zpracovaná ovocná složka putuje do mlékáren – a co s ní bude dál, už je zase jiný příběh.

Jahodový jogurt se barví vysušeným hmyzem. Věděli jste to?

Většina lidí o tom samozřejmě nemá ani tušení. Další důkaz, že mnohdy jíme potraviny, o jejichž přesném složení víme hodně málo.

Pro košenilu se taky používá označení E120. Jenže to by už někteří zákazníci zbystřili. Z písmene E na etiketách se stal jeden z největších potravinových strašáků. I když mnohdy neoprávněně. Některá éčka jsou přírodního původu a nemají s chemickými deriváty nic společného. Jen tu značku.

„Ale můžeme říci, že jsou skupiny éček, u kterých bychom se měli mít na pozoru. Určitě bych chtěl jmenovat umělá barviva, sladidla a konzervanty. To jsou látky, u kterých se možné nežádoucí účinky objevují nejčastěji,“ řekl iDNES.cz Rudolf Náprstek, předseda sdružení Zdravá potravina.

Na webu sdružení emulgatory.cz je seznam všech používaných i zakázaných éček. A nechybí ani obrázky výrobků, v nichž jsou obsaženy. Někdy jsou i tam, kde byste je rozhodně nečekali. Třeba ve zmiňovaných jogurtech. 

Stačí si vybavit třeba reklamu, která ukazuje, jak do čerstvého mléka padají obrovské jahody (samozřejmě bez brouků). Nebo reklamu, podle které je jogurt tak hustý, že v něm stojí lžička.

Červec se přidává do salámů i cukrovinek

Podle Náprstka to přesně zapadá do reklamních triků, které o kvalitě jogurtů nevypovídají prakticky nic. „Jenom to, že ho výrobce dodatečně zahustil,“ poznamenal Náprstek.

Košenila nebo-li E120 se nepřidává jen do jogurtů, ale taky do některých cukrovinek, želé, žvýkaček, džemů, paštik, salámů, nápojů nebo pomazánek. Na internetových stránkách sdružení Zdravá potravina jsou desítky příkladů. 

„Košenila má karmínovou, tedy sytě červenou barvu, takže se používá u výrobků, které mají mít tyto odstíny,“ řekl Rudolf Náprstek.

Získává se extrakcí z vysušených těl samiček zmiňovaného hmyzu, který žije na opunciích v Peru, na Kanárských ostrovech i jinde. Košenilu je často potřeba konzervovat benzoanem sodným (E211) a karmín je přečištěné barvivo vyrobené z košenily.

I když jde o přírodní látku, podle sdružení není zcela bez rizika. Například u citlivých lidí může košenila způsobovat alergické reakce. „Často je označována za příčinu dětské hyperaktivity,“ upozorňuje sdružení na svých stránkách a přidává další možná nebezpečí: astma, kopřivka, senná rýma…

Dietoložka Karolína Hlavatá, poradkyně iniciativy „Vím, co jím a piju“ vidí v použití košenily snahu výrobců nahradit syntetické látky přirozenými produkty. „Jde o velmi dlouho používané barvivo známé již Mayům a Aztékům. V potravinách nahrazuje dříve užívaná syntetická azobarviva,“ řekla iDNES.cz Hlavatá.

Připomněla, že všechna éčka jsou před schválením dlouhodobě a podrobně testována. „Maximální povolené množství přídatné látky v potravinách je stokrát nižší než stále ještě bezpečné množství zjištěné při testování,“ konstatuje Hlavatá.

Případné nežádoucí účinky, jako zmiňovaná hyperaktivita u dětí nebo vyrážky, se podle ní mohou projevit v případě nadměrné a příliš časté konzumace potravin, které obsahují přídatné látky. „Příkladem je neumírněné pití barvených sladkých nápojů nebo pojídání velkého množství cukrovinek u dětí,“ upozornila.

Raději kupte bílý jogurt a přidejte jahody

Jako prevenci doporučuje Hlavatá vyhnout se některým typům potravin. „Jde zejména o levné výrobky, ve kterých je kvalita až na posledním místě a pro snížení ceny a dosažení přijatelné chuti a vzhledu je nutné použít řadu přídatných látek – navíc ve velkém množství.“

Podle Rudolfa Náprstka stačí používat zdravý selský rozum. „Když se vrátíme k jogurtu, proč si kupovat jahodový, kde jahody vůbec nemusí být. Lepší je koupit si zcela obyčejný bílý jogurt a dochutit si ho čerstvým ovocem nebo kvalitní marmeládou. Ta trocha práce navíc za to rozhodně stojí,“ tvrdí.

Jogurt, müsli, ryby, zelenina – to je základ zdravého jídelníčku. Dá se vyzkoušet zde

Doporučení, jak při výběru potravin postupovat a vyhnout se rizikovým přidávaným látkám, je podle něj několik. Obecně platí třeba to, že čím je složení výrobku kratší, tím méně se ho snažil výrobce „vylepšit“.

„U jogurtu je zapotřebí mléko a jogurtová kultura. Vše ostatní je už něco navíc a není tam potřeba. Když si do něj doma dáte ovoce a přisladíte cukrem, budete si tam potom dávat ještě červené barvivo a umělou jahodovou chuť? Když byste to nedělali doma, proč by to měl dělat výrobce?“ dodává Náprstek.

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 11. října 2013. Anketa je uzavřena.

Snažíte se zhubnout, a pořád to nejde? Tyto chyby děláte nejčastěji

Máte pár kilo navíc a jste naprosto odhodlaní, že vydržíte vše, jen abyste dosáhli štíhlé postavy a kil se rychle zbavili? Než se pustíte do nějaké diety, měli byste zvážit, jestli ji vůbec zvládnete.

Zaměřte se spíše na pestré diety, u kterých nebudete tolik trpět a vydržíte je i několik měsíců. Pokud si sami nevíte rady s hubnutím, poraďte se se svým lékařem.

Může vám předepsat lék, díky kterému vás nebudou honit chutě.

Z diety máte stres

Pokud jste si už vybrali správnou dietu, tak vám gratulujeme. Ale nezapomeňte na to, že vše začíná v hlavě. Pokud si myslíte, že když si při dietě dáte sladké ovoce nebo pečivo a nezhubnete, opravdu nezhubnete. Musíte dietě věřit a na všem, co dovoluje, si pochutnat. Pokud máte celou dobu stres a přemýšlíte o každém kilu navíc, tak je to rozhodně špatně.

Myslíte si, že když si jídlo rozdělíte do několika menších porcí, tak nebudete tloustnout? Tak to je velký omyl! Je dobré se samozřejmě nepřejídat a jíst menší porce. Ale pokud si rozdělíte jídlo třeba na 6 menších porcí, to vám nezaručí štíhlou postavu.

Když chcete zhubnout, neznamená to, že musíte jíst vše jen bez tuku. Při dietě si můžete klidně dopřát i bílý tučnější jogurt nebo tvaroh s tukem do 3 %. Lehčí verze jogurtů mají sice snížený obsah tuku, ale je různě dochucován. A někdy je tak v závěru ještě tučnější než normální jogurt.

Ovoce si dáte klidně i večer

Ovoce je přece lehké a zdravé a rozhodně po něm nemůžeme přibrat. Tak to je velký omyl! Pokud si dopřáváte ovoce po celý den, měli byste si to rychle rozmyslet. Ovoce je sice zdravé, ale také kalorické. Doporučuje se jíst jen v dopoledních hodinách nebo před sportem.

Vejce? Ani náhodou

Tak tohle je další chyba, kterou dělá většina z nás při hubnutí. Naopak! Odborníci se shodují na tom, že vejce je ideální potravinou při dietě. Má dostatek bílkovin a není tolik kalorické. Takže si ho dejte pěkně k snídani a nevyhýbejte se mu.

Žádné tuky

Tuku se chceme zbavit, takže se mu přece vyhneme velkým obloukem. To je ale jen další z chyb! Tuku bychom se ani při dietě neměli vyhýbat.

Samozřejmě, že si neosmažíte sýr, ale třeba olej do salátu vám jen prospěje. Další tuk, na kterém si klidně můžete pochutnat, najdete v bílém jogurtu, rybím mase, v různých druzích ořechů nebo semínkách.

Tento tuk je zdravý, takže se nemusíte bát, že by vám nějak uškodil.

Když budu pít hodně vody, zhubnu

Tohle je jeden z největších omylů, který dělají Češi při hubnutí. Samozřejmě je důležité, abyste pili hodně vody. Ale tím, že budete zavodňovat organismus, rozhodně nezhubnete a kalorie nespálíte. Při dietě byste ale samozřejmě měli pít čistou vodu a nic slazeného.

Pravidelně chodím do fitka, tak můžu jíst cokoliv

Cvičení je při hubnutí velmi důležité. Pokud se budete pravidelně hýbat, samozřejmě zhubnete jednodušeji. Neznamená to ale, že můžete jíst cokoliv. Úprava jídelníčku je velmi důležitá. A pokud si dáte k obědu knedlo, zelo, vepřo a k večeři párek v rohlíku, tak můžete cvičit klidně každý den, ale nebude vám to k ničemu.

Když si nedám oběd, tak rychleji zhubnu

Ten, kdo chce zhubnout, má někdy tendenci vůbec nejíst. Ale to je to nejhorší, co můžete pro svoje tělo udělat. Možná si myslíte, že se vaše břicho zmenšilo a cítíte se lépe, ale to je jen dočasný stav. Vynechání jídla během dne není dobré. Raději snižte příjem kalorií. Pokud budete jídla vynechávat a trápit tak žaludek, zaděláváte si na velký zdravotní problém.

Psychologové mají jasno: Abyste zhubli, musíte se pořád chválit, nikdo jiný to za vás neudělá. Více čtěte zde.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector