Chcete se vyhnout cukrovce? Jezte tučné, ukázal výzkum

Chcete se vyhnout cukrovce? Jezte tučné, ukázal výzkum

Limonády a sodovkové nápoje by měly být pro diabetiky naprosté tabu.

Pokud máte cukrovku znamená to, že si musíte být vědomi všeho, co jíte nebo co pijete. Znalost množství (přesného počtu) sacharidů, které sníte a znalost toho, jak mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi, je pro vás naprosto zásadní.

Cukrovkářům se obecně doporučují nápoje s nízkým obsahem kalorií (nízkokalorické nápoje). Hlavním důvodem je zabránit prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi. To jako diabetik rozhodně nechcete, to je to, čemu se chcete vyhnout.

Výběr správných nápojů může cukrovkářům pomoci:

  • vyhnout se nepříjemným vedlejším účinkům
  • zvládnout jejich příznaky
  • udržet si zdravou váhu

5 nejlepších nápojů pro diabetiky

Tyto nápoje jsou pro diabetiky naprosto bezpečné k pití:

  1. Voda
  2. Neslazený čaj
  3. Neslazená káva
  4. Rajčatová šťáva
  5. Sportovní nápoje bez cukru
  6. Neslazené nápoje sycené oxidem uhličitým

Při výběru nápoje jsou obvykle nejlepší nízkokalorické nápoje. Vymáčkněte do svého nápoje čerstvou citronovou nebo limetkovou šťávu, abyste získali osvěžující nízkokalorický drink.

Mějte na paměti, že i nápoje s nízkým obsahem cukru, jako je například zeleninová šťáva, by se měla konzumovat s rozumem.

Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku jsou také zajímavou volbou. Obsahují však přirozeně se vyskytující mléčný cukr, laktózu, takže tento nápoj musíte brát do úvahu ve svém celkovém příjmu sacharidů za den. Mléčné výrobky se také nepovažují za nápoj s nízkým obsahem cukru.

Ať už jste doma nebo v restauraci, zde jsou ty nejlepší nápoje pro diabetiky.

1. Voda

Pokud jde o hydrataci, čistá voda je tou nejlepší volbou pro lidi s diabetem. Je to proto, že vůbec nezvýší hladinu cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit dehydrataci.

Pití dostatečného množství vody může vašemu tělu pomoci eliminovat přebytek glukózy močí. Obecně se doporučuje, aby muži pili asi 13 šálků (3,08 l) denně a ženy vypili asi 9 šálků (2,13 l).

Pokud se vám čistá voda nelíbí, vytvořte si v tomto směru různorodost:

  • přidejte si do vody plátky citronu, limetky, okurky nebo pomeranče
  • zkuste přidat pár větviček aromatických bylin, jako je máta, bazalka nebo meduňka
  • rozdrťte do vody pár čerstvých nebo zmrazených malin či jahod

2. Čaj (neslazený)

Výzkum ukázal, že třeba zelený čaj má pozitivní vliv na vaše celkové zdraví. Může také pomoci snížit krevní tlak a snížit škodlivé hladiny LDL cholesterolu.

Některé výzkumy naznačují, že pití až 6 šálků (cca 1,42 l) denně může snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Ať už si vyberete zelený, černý nebo bylinný čaj, měli byste se vyhnout čajům s přidaným cukrem. Pro osvěžující chuť si vytvořte svůj ledový čaj pomocí chlazeného voňavého čaje, jako je třeba rooibos, a přidejte několik plátků citronu.

Pokud vám to nevadí kofein, Earl Grey a jasmínový zelený čaj jsou také skvělé alternativy.

3. Káva

Studie z roku 2012 zjistila, že pití kávy může pomoci snížit riziko vzniku diabetu 2. typu. Opravdu je to tak. Vědci zjistili, že úroveň rizika klesla ještě níže u lidí, kteří pili 2 až 3 šálky denně. To platí také pro lidi, kteří pili 4 a více šálků denně.

To se týkalo jak kávy kofeinové, tak bez kofeinu, takže pokud vám kofein způsobuje nervozitu, klidně si dejte šálek kávy bez kofeinu. Stejně jako u čaje je důležité, aby vaše káva byla samozřejmě neslazená. Přidání mléka, smetany nebo cukru do kávy zvyšuje celkový počet kalorií a může ovlivnit hladinu cukru v krvi. A to nechcete.

Pokud pijete kávu, nepočítejte jí do příjmu tekutin pro hydrataci. Ke kávě ještě musíte vypít alespoň 2 litry vody denně.

4. Zeleninová šťáva

Zatímco většina 100% ovocných šťáv je 100% cukr, můžete zkusit rajčatovou šťávu nebo nějakou alternativu zeleninové šťávy.

Vytvořte si vlastní šťávu ze zelené listové zeleniny, celeru nebo okurek s hrstkou bobulí (borůvky, maliny), tím dodáte šťávě příjemnou chuť a zvýšíte obsah vitamínů a minerálů.

Nezapomeňte počítat tyto bobule jako součást vašeho celkového obsahu uhlohydrátů za den.

5. Nízkotučné mléko

Mléčné výrobky by obecně měly být součástí vaší stravy každý den. Obsahují důležité vitamíny a minerály, ale do vaší stravy přidávají uhlohydráty (sacharidy), na to nezapomeňte. Vždy si vyberte neslazené, nízkotučné mléko, nebo odstředěné mléko.

Měli byste omezit příjem na dvě až tři sklenice denně. Můžete také vyzkoušet mléčné výrobky s nízkým obsahem cukru, například kokosové mléko. Uvědomte si, že sójové a rýžové mléko obsahuje uhlohydráty, proto zkontrolujte hodnoty na obalu.

Mnoho alternativ mléčného mléka také postrádá vitamín D a vápník, pokud jimi nejsou obohaceny.

4 nejhorší nápoje pro diabetiky

Nápoje, kterým by se měli diabetici obloukem vyhnout, jsou tyto:

  • limonády, sodovky
  • energetické nápoje, které obsahují cukr
  • ovocné džusy
  • alkohol

Vyhněte se sladkým nápojům, kdykoli je to možné. Mohou nejen zvýšit hladinu cukru v krvi, ale mohou také přispět k významnému podílu vašeho denního doporučeného kalorického příjmu. Zkrátka, jsou nezdravé. Sladké nápoje jsou zlo – nedodávají vašemu tělu žádnou užitečnou nutriční hodnotu.

1. Limonády, koly, sodovky

Limonády, koly, sodovky jsou na prvním místě na seznamu nápojů, kterým se máte vyhnout. V průměru mohou mít neuvěřitelných 40 gramů sacharidů a 150 kalorií. Tyto sladké nápoje byly také spojeny s přibýváním na váze a zubním kazem, takže je nejlepší nechat je na polici obchodu. Místo toho si dejte ovocem ochucenou vodu nebo neslazený čaj.

Podle jedné studie z roku 2014 na myších byla umělá sladidla, jako jsou ta, která se nacházejí v limonádách, obviněna z negativního ovlivnění bakterií ve střevě. Studie teoretizovaly, že to může zvýšit rezistenci na inzulín, což může způsobit nebo zhoršit diabetes.

Studie z roku 2009 spojila zvýšený příjem takových limonád s rizikem metabolického syndromu. Tento syndrom se týká těchto problémů:

  • vysoký krevní tlak
  • vysoká hladina cholesterolu
  • vysoké hladiny triglyceridů
  • zvýšený přírůstek na váze
  • vysoká hladina cukru v krvi

No a konečně jedna studie z roku 2016 ukázala, že lidé, kteří pili slazené sodovky, měli zvýšenou hladinu cukru v krvi a větší obvod pasu. A věřte, že takových studií je mnoho.

2. Energetické nápoje

Energetické nápoje mohou mít vysoký obsah jak kofeinu, tak sacharidů (uhlohydrátů). Výzkum ukázal, že energetické nápoje nejen zvyšují hladinu cukru v krvi, ale mohou také způsobovat rezistenci na inzulín. To ve finále může hodně zvýšit riziko vzniku diabetu 2. typu.

Příliš mnoho kofeinu může navíc:

  • způsobit nervozitu
  • zvýšit krevní tlak
  • vést k nespavosti

To vše může negativně ovlivnit vaše celkové zdraví.

3. Ovocné šťávy (slazené i neslazené)

Uvědomme si, že všechny ovocné šťávy mohou do vaší stravy přidat skutečně velké množství sacharidů – jsou čistý (přírodní) cukr. Tato kombinace může způsobit zmatek v cukru v krvi a zvýšit riziko přibývání na váze. 100% ovocné nápoje mohou obsahovat tolik cukru, jako sladké sodovkové nápoje.

Pokud to nemůžete vydržet a toužíte po ovocné šťávě, ujistěte se, že jste si vybrali šťávu, která je stoprocentně čistá a neobsahuje žádné přidané cukry. Také omezte množství na malou skleničku, 0,12-0,2 l.

4. Alkoholické nápoje

Při pití alkoholu je třeba zvážit několik věcí:

  • Jak nápoj ovlivní hladinu cukru v krvi
  • Obsah kalorií v nápoji
  • Zda alkohol ovlivňuje jakékoli léky, které užíváte

Alkoholické nápoje mohou být zodpovědné za zvyšování a snižování hladiny glukózy v krvi, takže je užitečné pochopit, jak různé alkoholické nápoje mohou ovlivnit vaši hladinu cukru v krvi.

Pro ty, kteří si dávají pozor na jejich váhu, je důležité si uvědomit, že alkohol je významným zdrojem kalorií. Například jeden půllitr běžného piva má 200 kalorií, což je tolik kalorií jako velký kousek pizzy.

Některé léky interagují s alkoholem, na to pamatujte. Je vhodné si přečíst příbalovou informaci pro pacienta přiložené k vašemu léku a pokud máte další otázky, poraďte se se svým lékařem. Obecně platí, že cukrovka a alkohol se nemají rádi. Ale někdy trocha alkoholu nevadí. Záleží jaký to je alkohol, a kdy ho pijete.

Nápoje pro diabetiky – sečteno a podtrženo

Pokud jde o výběr nápoje, pijte jednoduché nápoje. Vyberte si k pití vodu, kdykoli je to možné. Neslazený čaj a všechny nápoje bez cukru jsou také dobrými možnostmi. Přírodní šťávy a odstředěné mléko jsou obvykle také v pořádku.

Pokud toužíte po sladkých nápojích, zkuste přidat přírodní zdroje sladké chuti, jako:

  • voňavé byliny
  • plátky citrusového ovoce
  • pár rozdrcených bobulí

Nepijte určitě uměle slazené nápoje. Ty jsou opravdu zlo, zejména pro diabetiky.

A co vy? Máte s cukrovkou nějaké zkušenosti? Co pijete? Nebo co pije váš známý, který cukrovku má? Budeme moc rádi za komentáře pod článkem.

A co si o cukrovce ještě přečíst?

Zdroje článku

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Hubnutí bez jojo efektu: Příčiny, rizika a snadné řešení

Neustálé hubnutí a opětovné přibírání kilogramů škodí vašemu tělu i psychickému zdraví. Jak se mu nejlépe vyhnete?

Co je jojo efekt?

Jojo efekt provází nevhodně zvolený stravovací plán spojený s pocity hladu nebo dokonce hladověním. Nemine vás při krátkodobých dietách slibujících rychlý a významný úbytek kil.

Budete mít zájem:  Lázně Buchlovice Komplexní Léčba?

Tyto metody hubnutí jsou z dlouhodobého hlediska neúčinné a navíc i zdraví nebezpečné. Dochází při nich ke zpomalení metabolismu a po návratu k „běžnému“ jídelníčku také k rychlému nárůstu shozených kilogramů.

Nakonec můžete vážit ještě více, než kolik ručička ukazovala na začátku diety.

Výzkum ukázal, že většina lidí, kteří k hubnutí využijí krátkodobou dietu, naberou zpět 30 až 65 % ztracené hmotnosti během 1 roku. Toto přibírání na váze pak přiměje zaryté dietáře k dalšímu kolu hubnutí a celý proces se opakuje.

7 důvodů, proč je jojo efekt nebezpečný

1. Větší chuť k jídlu

Během diety s velmi nízkým energetickým příjmem dochází ke snížení hladiny hormonu leptinu, který pomáhá cítit se po jídle sytí. Za běžných okolností tukové zásoby uvolňují leptin do krevního řečiště.

Tělo tak ví, že jsou zásoby energie k dispozici a může jíst méně. Při drastické dietě však hladina leptinu klesá a chuť k jídlu se zvyšuje. Organismus se snaží zásobovat potřebnou energií, aby zabránil vyčerpání.

Podle zahraniční studie způsobuje úsporu energie i ztráta svalové hmoty, ke které při dietách běžně dochází.

Hormony a hubnutí: Vyhněte se hormonální nerovnováze

2. Vyšší procento tělesného tuku

Rychlé diety mohou vést k nárůstu tělesného tuku. Během fáze jojo efektu, kdy tělo po skončení diety přibírá, mnohem snadněji naberete tuk než svaly. Podle zahraniční studie je právě toto důvodem, proč se jojo efekt pojí se zvýšením procenta tělesného tuku.

Během drastického hubnutí ztrácí tělo nejen tuk, ale i svalovou hmotu. Podle výzkumu pak úbytek svalové hmoty vede i ke snížení fyzické síly.

4. Vyšší riziko cukrovky

Jojo efekt také zvyšuje riziko rozvoje diabetu 2. typu. Studie z roku 2013 poukázala na to, že účastníci, kteří po 28 dnech přibrali váhu, kterou předtím zhubli, získali svou hmotnost převážně ve formě břišního tuku.

Další studie potvrdila, že břišní tuk je spojený s diabetem více než tuk uložený na jiných místech, jako jsou paže, nohy nebo boky.

Ačkoliv se cukrovka neobjevila ve všech studiích lidí s jojo efektem, její vznik je pravděpodobnější po opětovném nabrání kil, než před zahájením redukční diety.

5. Zvýšené riziko srdečních chorob

  • Podle zahraniční studie je neustálé hubnutí a nabírání spojené s ischemickou chorobou srdeční, což je stav, při kterém jsou tepny zásobující srdce zúžené.
  • Studie 9509 dospělých zjistila, že čím více kilogramů při dietě shodíte a poté znovu přiberete, tím vyšší riziko srdečních chorob se vás týká.
  • Přezkum několika studií dospěl k závěru, že velké váhové rozdíly mezi hubnutím a přibíráním dokonce zdvojnásobily pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění.

6. Pocit frustrace

Lidé, kteří věnovali velké úsilí hubnutí a poté díky jojo efektu opět rychle přibrali, jsou podle zahraniční studie nespokojení se svým životem i zdravím.

Další studie však vyvrátila, že by jojo efekt souvisel s depresemi, ztrátou sebekontroly nebo psychickými poruchami.

7. Žádné dlouhodobé cíle

Většina rychlých diet doporučuje soubor pravidel, která musíte dodržovat po stanovenou dobu, dokud nedojdete do cíle. Krátké diety však nepočítají s tím, co se stane po dosažení cílové rovinky. Proto je po shození kilogramů tak snadné opět vklouznout k návykům, které vás předtím dostaly k přibírání.

Chcete-li přerušit cyklus neustálého hubnutí a tloustnutí, přestaňte se upínat na krátkodobé cíle, ale změňte svůj celkový životní styl.

Velká studie s více než 120 000 dospělými zjistila, že pouhých pár návyků pomohlo k postupnému snižování a následnému udržování hmotnosti v průběhu několika let. Účastníci studie jedli zdravé potraviny, vyhýbali se tučným a sladkým jídlům, omezili škroby, pravidelně cvičili, dostatečně spali a omezili sledování televize.

Jak hubnout bez jojo efektu?

Drastické a rychlé diety nikdy nepřinesou vyrovnané a dlouhodobé výsledky. Zdravé stravování musí přinášet inteligentní změny ve stravovacích návycích a životním stylu, které si člověk ukotví a drží se jich po celý život.

Úbytek kilogramů s kvalitním jídelníčkem je sice pomalejší, ale zato stabilní a zdravý. Optimální rychlost hubnutí obnáší cca 2 až 4 kg za měsíc (podle výchozí váhy).

Jezte celé potraviny

Chcete se vyhnout cukrovce? Jezte tučné, ukázal výzkum

Většina základních potravin, jako jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce a libové maso, má vysokou sytící schopnost a podle zahraniční studie vám pomůže snadněji udržet optimální energetický příjem.

Konzumace celých potravin navíc poskytuje tělu základní živiny, které potřebuje k řádnému fungování. Hubnutí často následuje jako přirozený vedlejší účinek konzumace zdravých potravin.

Přidejte do jídelníčku bílkoviny

Pokud jde o hubnutí, protein je králem živin. Strava s vysokým obsahem bílkovin zvyšuje pocit sytosti, zároveň snižuje chuť k jídlu a zabraňuje úbytku svalové hmoty. Vstřebávání bílkovin je složitější než u sacharidů, tělo proto spálí více energie už jejich pouhým trávením.

  1. Studie ukázala, že lidé zkonzumují minimálně o 400 kalorií méně, pokud jejich jídlo obsahuje velké množství bílkovin.
  2. Studie žen s nadváhou a obezitou přišla na to, že ženy, které snídaly vejce, zkonzumovaly po zbytek dne a během následujících 36 hodin méně kalorií než ženy, které si připravovaly snídani na bázi obilovin.
  3. Dopřávejte si tedy více potravin bohatých na bílkoviny, jako je libové maso, nedoslazované mléčné výrobky, vejce, luštěniny, quinoa a mandle.

Seznam 100+ nejlepších zdrojů bílkovin v potravinách

Vynechte zpracované potraviny

Průmyslově zpracované potraviny mají obvykle vysoký obsah přidaných cukrů, ztužených tuků a prázdných kalorií.

Podle studie jsou navíc tyto potraviny navržené tak, abyste je chtěli konzumovat stále dokola. Způsobují návykové chování častěji než nezpracovaná jídla.

Zásobte se zdravými potravinami

Studie prokázala, že jídlo, které máte doma ve spíži, má velký vliv na vaši hmotnost a chování ohledně stravování. Pokud budete mít doma vždy k dispozici zdravé potraviny, snížíte šanci, že budete vy nebo členové vaší domácnosti jíst nezdravě.

Omezte příjem přidaného cukru

Podle zahraniční studie je vysoký příjem přidaného cukru spojený s některými civilizačními chorobami, jako je cukrovka 2. typu, rakovina a srdeční onemocnění.

Nižší příjem přidaného cukru je skvělým způsobem, jak vylepšit svůj jídelníček a podpořit zdravý životní styl.

Dodržujte pitný režim

Pro zdravé hubnutí je důležitý i pravidelný pitný režim. Vypití 0,5 l vody může podle studie na hodinu zvýšit spalování kalorií o 24 až 30 %.

Výzkum ukázal, že voda je pro hubnutí obzvlášť vhodná, pokud nahrazuje jiné nápoje s vysokým obsahem kalorií a cukru.

Jezte pomaleji

Pokud chcete zhubnout zdravým způsobem a bez jojo efektu, osvojte si pomalé jezení. Důkladné žvýkání poskytuje mozku čas ke zpracování informace, že je žaludek už plný a nepotřebuje další přísun jídla. Pomalé jezení vás navíc zachrání před nadýmáním a pocitem těžkosti.

Rychlejší jedlíci podle výsledků studie mnohem pravděpodobněji dosáhnou obezity ve srovnání s těmi, kteří konzumují jídlo pomaleji.

Další studie ukázala, že pomalejší žvýkání vám pomůže přijmout méně kalorií a zvýšit produkci hormonů, které jsou spojené s hubnutím.

Příjem živých bakterií přináší významné zdravotní výhody. Podle výzkumu podporují zdraví trávicího ústrojí a srdce, a dokonce pomáhají s úbytkem hmotnosti.

Probiotika regulují zdravé střevní bakterie, mohou blokovat vstřebávání tuků z potravy a snižují chuť k jídlu. Podle studie ze všech probiotických bakterií vykazuje nejslibnější účinky na hubnutí Lactobacillus gasseri.

Probiotika na střeva: Přizvěte k trávení hodné bakterie

Nezapomínejte na vlákninu

Se shazováním nadbytečných kilogramů vám pomůže i vyšší příjem vlákniny. Potraviny s obsahem rozpustné vlákniny zvyšují pocit plnosti po jídle, prodlužují proces vyprazdňování žaludku a navíc slouží jako potrava pro hodné střevní bakterie.

Pokud se chcete vyhnout nepříjemným zažívacím potížím, jako je nadýmání, křeče v břiše a průjem, navyšujte příjem vlákniny postupně.

Dopřejte si kvalitní spánek

Dostatečně dlouhý a hluboký spánek je velmi důležitý pro hubnutí i zabránění možnému jojo efektu.

Studie ukázala, že lidé trpící problémy se spánkem mají až o 55 % vyšší pravděpodobnost rozvoje obezity ve srovnání s těmi, kteří spí dostatečně. U dětí je toto číslo ještě vyšší. Důvodem je narušení denních výkyvů hormonů ovlivňujících chuť k jídlu.

Jezte v klidu

Jestliže budete jídlu věnovat dostatečnou pozornost, můžete v důsledku zkonzumovat mnohem méně kalorií. Lidé, kteří jedí u televize nebo počítačových her, mohou ztratit přehled o tom, kolik toho snědli a nevědomky se přejídat.

Přezkum 24 studií zjistil, že lidé, kteří byli při jídle rozptylovaní, snědli o 10 % více jídla, než ti, kteří měli klid. Navíc se ukázalo, že tato nesoustředěnost má vliv na kalorický příjem i během zbylého dne. Rozptylovaní lidé snědli o 25 % více kalorií při dalších chodech než ti, kteří jedli při plném soustředění.

Praktikujte kardio

Aerobní cvičení je vynikající způsob, jak spalovat kalorie a zlepšit své fyzické i duševní zdraví. Ať už se rozhodnete pro rychlou chůzi, běh, jízdu na kole nebo pěší turistiku, buďte si jistí, že vám za to vaše tělo poděkuje.

Studie prokázala, že kardio cvičení snižuje rizikové faktory pro srdeční onemocnění a rovněž pomáhá snižovat tělesnou hmotnost.

Další výzkum ukázal, že kardio je obzvlášť účinné při snižování nebezpečného břišního tuku, který se hromadí kolem vnitřních orgánů a způsobuje metabolické onemocnění.

Posilujte

Hubnutí bez správného cvičení může přinést ztrátu svalové hmoty. Tomu zabráníte posilováním s vlastní vahou nebo závažím.

Studie ukázala, že vzpírání může udržet metabolismus v optimálním chodu a zabránit tak ztrátě svalů.

Jezte pravidelně

Aby mohl metabolismus správně fungovat, stravování musí být vyvážené a pravidelné. Dlouhé prodlevy mezi jídly a pocity hladu metabolismus zpomalují, neboť začíná přepínat na úsporný režim. Optimální počet porcí se pohybuje mezi 4-6 s rozmezím 2-4 hodin.

Budete mít zájem:  Já nejsem tlustá, mám jen těžké kosti

Závěr: Jde vám z toho všeho hlava kolem? Poslouchejte své tělo

Jít včas spát, jíst pravidelně, nakládat si na talíř dost vlákniny, bílkovin, sem tam si zacvičit a do toho všeho stihnout práci i osobní život? Hlavně nezoufejte. Uklidněte se, nadechněte a poslouchejte své tělo. Určitě by vám neradilo sáhnout po žádné drastické dietě ani skočit v noci do fast foodu. A to vám radíme i my.

Přejeme úspěšné hubnutí bez jojo efektu ????

Chcete se vyhnout cukrovce? Jezte tučné, ukázal výzkum

Jakub Novák

Boston – Dvacet let trvající studie ukázala, že kyselina trans-palmitolejová, běžně přítomná v mléčných výrobcích, výrazně snižuje riziko onemocnění cukrovkou II. typu a dalších poruch látkové přeměny.

Na vzorku čítajícím více než tři a půl tisíce lidí bylo zjištěno, že u skupiny s nejvyššími hladinami této kyseliny v krvi bylo riziko diabetu II. typu sníženo až o 60 procent oproti skupině s nejnižšími hladinami.

Mléko – pramen zdraví

„Tento typ pozorovací studie vyžaduje potvrzení dalšími podobnými studiemi a kontrolními experimenty, ale míra spojitosti rizika onemocnění a hladiny této kyseliny je ohromující.

Představuje téměř trojnásobný rozdíl mezi jedinci s nejvyššími a nejnižšími hladinami této mastné kyseliny v krvi,“ vysvětlil Dariush Mozaffarian z z epidemiologického oddělení fakulty veřejného zdraví Harvardské univerzity, který studii vedl.

Částečně ztužené rostlinné tuky jsou spojeny se zvýšeným rizikem srdečních chorob. Průmyslově ztužené rostlinné tuky mají delší trvanlivost, nižší nároky na skladování a lepší roztíratelnost.

V současnosti se využívají v hojné míře především u levnějších průmyslově zpracovávaných potravin, margarínů a také v restauracích rychlého občerstvení.

Na rozdíl od nich nenasycené „trans“ mastné kyseliny přirozeně přítomné v mléčných a masných výrobcích nejsou spojovány se zvýšeným rizikem srdečních příhod.

Lidé s vyššími hladinami kyseliny trans-palmitolejové vykazovali podle studie publikované na konci prosince v lékařském časopise Annals of Internal Medicine správnější hladiny cholesterolu, insulinu a zánětlivých markerů (ukazatelů).

Její sesterská molekula, kyselina cis-palmitolejová, se ve zvířecích modelech chovala jako účinný ochránce proti diabetu. Vzhledem k současným stravovacím zvyklostem je ovšem její tvorba tělem doprovázena tvorbou velkého množství uhlovodíků a kalorií, což může oslabovat její ochrannou úlohu.

Vyhněte se margarínům, vyberte si máslo

Proto se vědci rozhodli zjistit, jestli má podobné účinky také trans-palmitolejová kyselina. Tu si tělo nedokáže vyrobit a přijímá ji pouze ze stravy. Jako mastná kyselina se vyskytuje především v tučných mléčných výrobcích – mléku, másle, sýrech – a mase.

Na cestě k mléku v tabletách?

Vzhledem k doposud nejvýraznějšímu známému účinku v ochraně vůči diabetu II. typu a přirozenému výskytu kyseliny trans-palmitolejové se cesta ke klinickým zkouškám zdá být poměrně jednoduchá a rychlá.

Zvýšená hladina glukózy

Zvýšenou hladinou glukózy (Diabetes mellitus, typické civilizační onemocnění) v Česku trpí cca 1 milion obyvatel, a navíc patří k jedné z nejpodceňovanějších chorob vůbec. Před deseti lety žilo v České republice o 300 tisíc diabetiků méně než dnes.

 Zvýšenou hladinou glukózy označujeme onemocnění, při němž lidský organismus není schopen udržet normální koncentraci cukru v krvi. Výsledkem je vyšší hladina cukru, která vede k poškození cév, nervů a dalších tkání.

Stav označovaný jako inzulinová rezistence, kdy má většina buněk v těle sníženou citlivost na inzulin a není schopna efektivně vstřebávat glukózu z krve je faktor ovlivňující vznik diabetu 2. typu..

Co je příčinou cukrovky 2. typu? Zejména nezdravé stravování a nedostatek pohybu vedoucí k nadměrnému přibývání hmotnosti.

Jaký trend můžeme očekávat v dalším období? Budeme mít více mladších nemocných s komplikacemi, což bude zvyšovat náklady na léčbu, budou stoupat i požadavky na její nejdražší a nejnáročnější formy, jako je například transplantace ledvin u lidí, u kterých dojde k jejich selhání.

  • diabetem v České republice trpí cca 10 -12 % obyvatel (patříme mezi země s nejvyšším počtem s tímto onemocnění, podle Prof. Anny Strunecké, v roce 2019 počet léčených diabetiků překročil milion)
  • v porovnání se zdravými lidmi diabetici prodělají infarkt třikrát častěji a mrtvici dokonce čtyřikrát častěji
  • podle odhadů světové organizace bude do roku 2050 mít každý třetí obyvatel má zvýšenou hladinou glukózy
  • Cukrovka je rizikovým faktorem také srdečně-cévních onemocnění. U 46 % diabetiků, kteří zemřeli v roce 2018, byly důvodem právě srdeční potíže, (Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.)
  • podle Mudr. Evy Moučkové není cukrovka jenom z cukru, ale je nemocí bohatsví (z přemíry tzv. „dobrého jídla“ a častého jídla s vysokým obsahem sacharidů)
  • léky na cukrovku a vysoký tlak zamořily vodu, lék na cukrovku metformin našli vodohospodáři ve 100 procentech vzorků měření kvality vody (2017)
  • tzv. cukrovka III. typu, vysoká hladina cukru může být jednou z příčin Alz. choroby (inzulinová rezistence), omezují se sacharidy v jídle a používá se půst – 16+8 pro muže a 14+ 10 pro ženy (tím klesá hladina inzulinu v krvi) – zdroj Margit Slimáková

Základní dělení zvýšené hladiny glukózy:

  • diabetes 1. typu, kdy tělo si nedokáže samo vyrábět hormon inzulin
  • diabetes 2. typu, kdy tělo sice inzulin produkuje, ale už na něj není schopné správně reagovat
  • diabetes 3. typu, inzulinová rezistence

Potraviny a bylinky prospívající při zvýšené hladině glukózy:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z „odborné literatury“ (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • oleje DHA, EPA, GABA, avokádo, kokosový olej, omega 3, máslo z pasoucích se krav, ghí
  • bez škrobová zelenina (špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, zelené fazolky, brokolice a listové saláty)
  • koření (skořice)
  • pampeliška lékařská, snižuje hladinu krevního cukru, podpůrný prostředek při léčbě zvýšené hladině glukózy
  • kopřiva dvoudomá, podpůrný přípravek při léčbě diabetu, reguluje hladinu cukru v krvi a prevence infekce močových cest
  • eleuterokok ostnitý, snižuje hladinu cukru v krvi a působí celkově příznivě při zvýšené hladině glukózy
  • lopuch větší, snižuje hladinu krevního cukru, pomáhá při zvýšené hladině glukózy , čistí krev a podporuje procesočisty (díky obsahu vlákniny)
  • fenykl obecný, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi u lidí trpících cukrovkou 2. typu, zvyšuje citlivost na inzulín (draslík), což je pro diabetiky dalším pozitivním ukazatelem
  • pupečník asijský, je prevencí a zmírňuje projevy zvýšené hladiny glukózy (otékání nohou)
  • jetel luční červený,vhodný při oteklých lymfatických žlázách i při zvýšené hladině glukózy (čaj)
  • lněné semínko, zlepšuje hospodaření s inzulínem a stabilizuje hladinu krevního cukru
  • kozinec blanitý, podporuje léčbu a je prevencí zvýšené hladině glukózy , snižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje citlivost na inzulin
  • lapacho, podporuje krevní oběh, snižuje hladinu cukru v krvi, působí jako prevence zvýšené hladiny glukózy
  • čekanka obecná, normalizuje hladinu cukru v krvi
  • inulin, alternativu k cukru přírodního původu (vhodný při diabetu), pomáhá upravovat hladinu cukru a triglyceridů (tuků) v krvi a játrech, je vhodný i pro diabetiky (nahrazuje glukózu), jelikož brání rychlému trávení sacharidů v tenkém střevě
  • zelenina – je zásaditá potravina
  • svízel siřišťový snižuje cukr
  • pro diabetiky (obsahují vlákninu a zejména vitamíny A, C, D, K, E a minerály) je vhodná brokolice, růžičková kapusta, chřest, hlávkový salát, zelí, avokádo, červený grapefruit
  • rozchodnice růžová, prospívá dlouhověkosti, reguluje hladinu cukru v krvi, prospívá při lehčích formách diabetu (cukrovka 2. typu)
  • Lidé konzumující pravidelně a ve větším množství skořici, trpí diabetem typu 2 méně často. Je to kvůli látkám obsaženým v kůře skořicovníku. Tyto sloučeniny totiž efektivně omezují kolísání hladiny glukózy v krvi, a především vysokou hladinu krevního cukru. Zlepšují také citlivost buněk vůči inzulínu, který snižuje hladinu glukózy v krvi a řídí její ukládání do tukových zásob

Chcete-li se zvýšené hladině glukózy vyhnout, velkou část jídelníčku by měla tvořit také bezškrobová zelenina, jejíž konzumace by u diabetiků měla být samozřejmostí.

Mezi tuto zeleninu patří špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, zelené fazolky, brokolice a listové saláty.

V tomto případě je zlatým pravidlem, že čím barevnější je zelenina na vašem talíři, tím širší rozsah živin, minerálů a vitamínů svému tělu dodáte. Bezškrobová zelenina by měla tvořit jídelníček diabetiků i prediabetiků až z 50 %.

Jako prevence zvýšené hladině glukózy i jako jeho podpůrná léčba se osvědčili též přírodní pomocníci. Těmi jsou například některé houby, bylinky nebo vybrané druhy zeleniny (špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, zelené fazolky, brokolice a listové saláty)

Zvýšena hladina glukózy  2 typu

dle vědců z Oxfordské univerzity denní přísun ořechů (60g vlašských, kešu, lískovových či pekanových ořechů), zeleniny a ovoce (čerstvých jablek, pomerančů, hrušek či bobulovin než banánů, hroznů či tropického ovoce) přispívá k lepšímu metabolismu cukrů. Až o 12% snižuje riziko výskytu zvýšené hladině glukózy 2. typu.

2.8.2020 Vědci z Massachusetts prokázali, že konzumace většího množství skořice v pravidelném režimu po dobu tří měsíců zlepší zdravotní stav osob, které jsou těsně před vypuknutím diabetu typu 2.

https://www.bety.cz/zdravi-a-zivotni-styl/clanky/33650/Skorice-umi-regulovat-hladinu-krevniho-cukru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=368741&dop_req_id=vrjjVwto0XY-202008021708&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

8 překvapivých věcí, které jste nevěděli o cukrovce

Autor: istock.com

Nejspíš už víte, že existují dva druhy diabetu, a sice diabetes 1. a 2. typu. Ten první je mnohem závažnější, protože jde o autoimunitní onemocnění. Vyvine se, když imunitní systém začne napadat buňky ve slinivce břišní, které produkují inzulin.

Budete mít zájem:  Aurikuloterapie – ušní akupunktura – moderní přístup v léčbě bolesti

Bez něj pak lidské tělo nemůže regulovat hladinu cukru v krvi, což je velmi nebezpečné. Odborníci si nejsou zcela jistí, proč imunitní systém útočí na své vlastní buňky, vědí ale jistě, že to není důsledek životního stylu. To znamená, že neexistuje způsob, jak se cukrovce 1.

typu vyhnout, a to ani snížením konzumace sacharidů.

  • Více o tom, co se děje s tělem, když vynecháme cukr, čtěte ZDE.

Lidé s diabetem můžou jíst sladké

Počítání sacharidů před každým jídlem je nezbytnou součástí udržování normální hladiny glukózy v krvi. Pomáhá totiž diabetikům určit, kolik inzulinu je potřeba aplikovat injekcí.

Přesto si i takto nemocní lidé mohou dopřát sladkosti včetně čokolády. Samozřejmě ale jen v malém množství a v případě, že jsou součástí zdravého stravovacího plánu v kombinaci se cvičením.

Takový plán zahrnuje mimo jiné zeleninu, ovoce, vlákninu, zdravé tuky a naopak omezení solení a škodlivých nasycených tuků.

Diabetes 2. typu nemusí vzniknout ze špatné stravy

Tento druh cukrovky je často spojován s obezitou, ovšem mylně. Může mít totiž celou řadu jiných příčin včetně genetických dispozicí a přirozeného vzestupu hladiny cukru v krvi, ke kterému dochází v průběhu stárnutí. Odhaduje se, že asi jeden z pěti lidí s touto diagnózou má normální váhu.

Nemoc si vybírá svou daň na psychice

Cukrovka je velmi náročná i na psychiku. Výzkumy dokazují, že u lidí s tímto onemocněním je dvakrát či třikrát větší pravděpodobnost vzniku depresí. Každodenní řešení chronických zdravotních problémů, na které neexistuje žádný opravdu účinný lék, totiž může vést k pocitům zoufalství a marnosti.

Navíc se pacient může dostat do začarovaného kruhu – kvůli svému špatnému psychickému stavu začne zanedbávat léčbu, což zvýší riziko komplikací nemoci, a ty ho opět uvrhnou do depresivních stavů. U mladých diabetiček dokonce může vzniknout takzvaná „diabulimie“, při které dívky úmyslně vynechávají injekce inzulinu, aby zhubly.

To také dokazuje, jak úzce je cukrovka spojena s naší psychikou.

Hladinu cukru v krvi ovlivňuje celá řada věcí

Existuje opravdu obrovské množství faktorů, které na ni mají vliv. Kromě stravy můžeme jmenovat stres, počasí, sex, alkohol, spánek, cvičení, menstruaci, těhotenství atd. Diabetici se tak musejí prakticky nepřetržitě hlídat, aby výkyvy glukózy nebyly tak prudké nebo náhlé, že by je ohrozily na životě.

Cukrovka může narušit sexuální život

U mužů někdy dochází vlivem cukrovky k erektilním dysfunkcím, snížené kvalitě spermií či retrográdní ejakulaci (výronu semen do močového měchýře). Ženy se častěji setkávají s intimními problémy, jako jsou vaginitida nebo zánět močových cest.

Diabetes poškozuje kosti

U nemocných mohou hormony a buněčné produkty zvané cytokiny oslabovat kosti a zvyšovat riziko zlomenin.

Navíc i další stavy spojené s diabetem, jako jsou neuropatie, problémy ze zrakem nebo náhlá nízká hladina cukru zvyšují riziko pádu, a tím i zlomenin.

Diabetici by tak měli preventivně podstupovat testy hustoty kostí, ovšem jen v případě, že je jim více než 50 let nebo u nich došlo k úrazové zlomenině.

Můžete mít „prediabetes“ a nevědět o tom

Podle průzkumů má jeden ze tří Američanů starších 20 let (což je asi 86 000 000 lidí) hladinu cukru v krvi, která se pohybuje těsně nad prahem diabetu.

Glukózu si můžete nechat změřit u svého praktického lékaře, zvláště pak v případě, že máte diabetes v rodině nebo pociťujete příznaky nemoci.

Pokud se prediabetes neřeší, je velká pravděpodobnost, že se do 10 let přehoupne v opravdovou cukrovku, a od té již není cesty zpět. 

  1. Více o příznacích cukrovky čtěte ZDE.

Autor: Marie Bezděková

Cukrovce se dá vyhnout snadno. Velká žízeň i slabost už ovšem značí problém

Vzhledem k rostoucímu počtu lidí, kteří cukrovkou onemocní, je rada, jak se nemoci vyhnout, relativně „snadná“. „Ideálně by měl člověk žít co nejzdravěji.

Mít dostatek pohybu, být štíhlý, zdravě se stravovat, příliš se nestresovat, nepít nadměrně alkohol a nekouřit.

Jak asi vyplývá z uvedeného výčtu, není v dnešní době jednoduché všechno toto dodržet,“ podotýká diabetolog Martin Haluzík.

Přečíst článek ›

„Pravidelný pohyb je velmi důležitý, pomáhá snižovat hladinu glykemie, zlepšuje citlivost na inzulin a při cukrovce je nenahraditelnou pomocí,“ potvrzuje slova lékaře dvacetiletá Markéta, která se už devět let léčí s diabetem 1. typu. „Mám nefunkční slinivku, proto je pro mě jedinou léčbou přijímání inzulinu,“ vypráví čerstvá vysokoškolská studentka fyzioterapie.

„Píchala jsem si ho pomocí inzulinových per čtyři roky čtyřikrát denně. Teď mám do těla zavedenou inzulinovou pumpu, což mi umožňuje flexibilnější režim.“ Důležité podle ní také je hlídat si příjem vyváženého jídla a sacharidů. „Pravidelnost v jídle a kvalitní potraviny jsou pro tělo nejlepší, a to nejen pro člověka s cukrovkou, ale i pro zdravého,” upozorňuje Markéta.

Cukrovka z jídla?

Při vzniku cukrovky 2. typu hraje určitou roli genetika. Pokud má cukrovku váš přímý příbuzný, je u vás pravděpodobnost jejího rozvoje vyšší.

V dnešní době ale hlavní roli hraje nezdravý životní styl. Pokud se nemoci bojíte, je dobré vědět, že se cukrovka 2. typu dá výrazně ovlivnit stravou i fyzickou kondicí.

Rizikem je totiž nejen konzumace sladkého a dalších nevhodných jídel, ale také obezita.

Přečíst článek ›

Často k rozvoji cukrovky může přispět právě nadbytek tuku v těle. Podle klinické nutriční terapeutky Andrey Jakešové plno cukrovkářů 2. typu nechápe, proč ji mají, když sladké přece nejedí. „Ale rádi si dají uzeniny, smažená jídla, alkohol…,“ upozorňuje Jakešová. Takže i bez cukru se můžete snadno „projíst“ k cukrovce.

Pozor na detox 

Na začátku nového roku se všude kolem rojí zaručené rady, jak zhubnout, pročistit si tělo a zbavit se vánočních kil. Čím dál oblíbenější jsou detoxy, které slibují ohromující výsledky v krátkém čase.

„Neuškodí nám, pokud to bude znamenat, že omezíme alkohol, kouření, budeme jíst více zeleniny a více se hýbat.

Fanouškem detoxikačních kúr, kdy člověk prakticky nic nejí, pije jen nějaké nápoje, ale nejsem,“ podotýká nutriční terapeutka Jakešová.

Často se při detoxu popíjejí ovocné šťávy, což je v podstatě koncentrovaný ovocný cukr, a to z dlouhodobého hlediska tělu zrovna moc neprospívá. „Ještě horší je ale popíjení nápojů například s pepřem a citronem, což by nás údajně mělo pročistit.

Tím si ovšem můžeme maximálně narušit trávení,“ upozorňuje. Neobvyklé nejsou ani případy, kdy při pití detoxikačních čajů, které působí močopudně, dochází zejména u starších lidí k dehydrataci.

Extrémní očistou se navíc můžete zbavit i prospěšných bakterií, které ve střevech potřebujete, a tím si rozhodíte celé zažívání.

Mýty o potravinách

Některé potraviny se v poslední době dostávají na pranýř, ačkoli pro většinu lidí jsou normálně stravitelné. Na prvním místě je pravděpodobně lepek, který obsahují obiloviny, jako jsou pšenice, žito, oves a další. Často se o něm tvrdí, že může za přibírání, ukládání tuku v oblasti břicha a za řadu civilizačních onemocnění. Jenže lepek opravdu nemohou pouze celiaci a alergici.

Přečíst článek ›

Pokud člověk nemá diagnostikované ani jedno z těchto onemocnění, nedoporučuje se lepek omezovat, protože se jedná o bílkovinu, kterou tělo potřebuje. Při bezlepkové dietě dostává tělo také méně vlákniny, čímž se zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění.

O mléku se zase nejčastěji říká, že zahleňuje a že ho dospělí neumí strávit. Je pravdou, že u mnoha lidí mohou mléčné výrobky způsobit bolesti břicha, nadýmání či průjmy. Mléko totiž obsahuje mléčný cukr, láktózu, k jehož strávení je potřeba enzym laktáza.

Pokud tělo nemá dostatek enzymu, mléčný cukr se nestráví, zůstává v tračníku a začne kvasit, následkem čehož vznikají trávicí potíže. Jestli máte s mlékem problém, zjistíte snadno.

Stačí vypít jednu sklenku, nic jiného nejíst a počkat, zda se dostaví zmíněné obtíže.

Strašák těhotných

Těhotenská cukrovka má řadu rysů shodných s cukrovkou 2. typu. Pokud je včas diagnostikována a dobře léčená, což obvykle znamená, že stačí jen dobré dodržování diety a režimová opatření, není nijak významně ohroženo zdraví dítěte. V některých případech je ovšem nutná i léčba včetně podávání inzulinu. Po porodu se nicméně vrací vše do normálu.

„Těhotenská cukrovka však naznačuje možnost vyššího rizika cukrovky 2. typu v budoucnosti. Ženy, které ji v těhotenství prodělaly, by proto také měly chodit na pravidelné preventivní prohlídky včetně měření hladiny cukru v krvi,“ upozorňuje diabetolog Martin Haluzík.

Přečíst článek ›

Kdy už máte problémK orientačnímu vyšetření na cukrovku postačí odběr krve z prstu a jeho změření pomocí tzv. glukometru. K definitivní diagnóze je pak nutný odběr krve ze žíly a stanovení hladiny cukru v krvi (glykemie).

Normální hodnota glykemie je 3,9 až 5,5 mmol/l. Při hodnotě 5,5 mmol/l již může jít o hraniční hodnotu. V případě, kdy hodnota glykemie není normální, ale ještě ani výrazně zvýšená, se provádí tzv.

glukózový toleranční test, kdy se hodnotí hladiny cukru v krvi dvě hodiny po vypití roztoku obsahujícího 75 g glukózy. 

U pacientů, kteří nechodí k lékaři, může dojít k pozdní diagnóze, leckdy i po několika letech trvání diabetu. Pak mohou nastat komplikace. Příznaky u plně rozvinuté cukrovky zahrnují velkou žízeň, časté močení, únavu, někdy pokles krevního tlaku, nevolnost, celkovou slabost a hubnutí.

Zrádné ovšem je, že při mírném zvýšení hladiny cukru nemusejí být příznaky žádné nebo jen velmi nespecifické, jako například mírná únava. Zcela zásadní jsou tak preventivní prohlídky, kdy si od lékaře nechte kromě celkového vyšetření udělat i odběr krve a stanovení hladiny cukru v krvi.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector