Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

O historii, charakteristice chuti a některých léčivých účincích česneku jsme se již zmiňovali v článku Česnek

Pouze ve zkratce se můžeme zmínit o intenzivním působení česneku

  • posiluje srdce a krevní oběh, snižuje krevní tlak
  • zlepšuje schopnost koncentrace a celkově prokrvování
  • pomáhá při křečových žilách a bolestech s nimi spojenými, při zácpě, nadýmání i střevních kolikách
  • podporuje hubnutí, snižuje hladinu tuků v krvi
  • odstraňuje plísně a střevní bakterie, má dezinfekční účinek
  • oddaluje stárnutí
  • k vnějšímu použití je vhodný na opary a kožní potíže

Dnes se podíváme na česnek trochu z jiného pohledu. Naučíme se správnému výběru při nákupu, netradičnímu zpracování, ale také rozlouskneme otázku závislosti. Chuť česneku je totiž tak „nakažlivá“, že kromě nenávisti jeho požívání jej může někdo až příliš často vyhledávat. Jednoduše – bez česneku nedokáže žít.

Intenzivní vůně nebo chcete-li pach česneku

Závislost na česneku

Vím o pár lidech, kteří na česnek v jakékoli podobě nedají dopustit. Ti nejzarytější příznivci oloupané stroužky česneku přikusují téměř k jakémukoliv pokrmu, pokud už jej jídlo samotné neobsahuje.

A takový stroužek česneku navrch není nikdy na škodu. „Česnek bych přidal i do buchty, kdyby to šlo“, slýchávám často od jednoho známého. A jak se na jeho oblíbenou pochoutku tváří okolí, příliš neřeší.

Ti, co konzumují česnek denně, ví, že jako prevence stačí konzumace 1 – 2 větších stroužků. Při onemocnění dávku zvýšíme. Důležité je česnek správně zpracovat, zázračně působí zejména v prolisované, podrcené nebo alespoň řádně rozkousané podobě.

Závislost na česneku se vytváří jako na každé jiné pochutině či potravině. Ale i na syrový česnek konzumovaný ve zvýšeném množství je třeba dávat pozor.

U některých osob může vyvolat jaterní, žlučníkové či žaludeční potíže, především pálení žáhy. Při konzumaci se řídíme vlastními pocity.

Neutralizačně působí ječné a pšeničné výrobky, je doporučováno tyto obilniny v jakékoliv podobě k česneku přikusovat.

Nakupujeme čerstvé stroužky česneku

Když chceme udělat to nejlepší pro naše zdraví, konzumujeme čerstvé stroužky (tzv. pacibulky), ty jsou nejaromatičtější a nejbohatší na účinné látky. Při nákupu si všímáme vzhledu, pevnosti a plnosti jednotlivých stroužků nebo celých hlaviček.

Česnekové hlavičky nakupujeme bez viditelného poškození, bez hnědých skvrn a vyhneme se i zeleným výhonkům. Stroužky musí být pevné, ne svraštělé.

Česnek jinak nezpracovaný (na česnekovou sůl, česnekový olej, česnekový ocet, česnekovou pastu, k sušení nebo oloupaný ke zmražení apod.) uchováváme na chladném, suchém, dobře větraném a temném místě.

Tak nám vydrží až několik měsíců stále v dobré kondici. Při špatném uložení nám začne „okorávat“, stroužky se začnou scvrkávat a mohou chytit plíseň.

Recept na česnekové máslo

Pro dochucení grilovaného masa, ale především ryb, se hodí výtečné česnekové máslo. Budeme potřebovat jen 100g pravého másla, 2 stroužky česneku, asi lžíci čerstvého kopru, trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy a sůl.

Změklé máslo vyšleháme s prolisovaným česnekem, dochutíme solí, citronem a nasekaným koprem. Z máslové hmoty utvoříme váleček, uložíme do potravinové folie nebo alobalu a necháme v lednici ztuhnout. Česnekové máslo krájíme po ztuhnutí na kolečka, která podáváme k připravenému pokrmu.

Citronovo-česnekové kuře a cuketou

(doba přípravy 90 min)

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

Dušené vepřové kousky na česneku

(doba přípravy 75 min)

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

Česneková pasta bez soli

(doba přípravy 60 min)

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

Česneková pomazánka z pečeného česneku s tymiánem

(doba přípravy 75 min)

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

Frankfurtská polévka s medvědím česnekem

(doba přípravy 45 min)

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

Foto: Pixmac.cz

Super léčivé schopnosti česneku

Smrdíš. Ty jsi zase jedl česnek. No fuj, nelíbej mě. Znáte to?

  • Víte, že tahle nepříjemná vlastnost česneku je důležitou součástí jeho léčivých vlastností?
  • A uvažovali jste někdy nad tím, proč zápach z česneku přetrvává tak dlouho – klidně celý den a je cítiti i z kůže?
  • Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

VYLUČUJEME HO POTEM I PLÍCEMI

Schopnost česneku prostoupit kůží je důležitou součástí jeho léčivých účinků. Česnek obsahuje silici alin (má ji i pažitka nebo medvědí česnek). Jakmile česnek nějak narušíte – rozkrojíte, rozmačkáte, mění se alin na látku ALICIN. 

Alicin má antibiotické (protibakteriální), protivirové a protiplísňové účinky.

Zajímavé je, že pokud celý česnek oloupete a bez krájení ho sníte, tak allicin téměř neobsahuje. Účinky alicinu netrvají dlouho, celkem brzy se rozpadá. Pro co nejsilnější účinky se doporučuje ho po narušení nechat 5 až 10 minut odležet a pak sníst.

Když ho sníte a začnete trávit, začne se tenhle alicin rozkládat na další sloučeniny. Jediný způsob, jak je plně strávit, je přes krevní oběh a ten je vylučuje potem a plícemi. Proto se nám účinné látky dostanou krásně do celého těla přesně tam, kde je potřebujeme. Úžasné, že?

Můžete to zažít, i když česnek jíst nebudete.

Stejný proces u vás totiž nastane, když si namažete chodidla (popřípadě hrudník) česnekovým olejem. Můžete tak dostat účinné látky česneku do těla, i když vám česnek nechutná a nedovedete si představit ho jíst syrový.

Pro mě je to docela pecka, sníst syrový česnek a tak radši využívám česnekový olej. Zkuste, co vám vyhovuje víc.

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

POTRAVA PRO PŘÁTELSKÉ BAKTERIE VE STŘEVECH

Česnek obsahuje také sacharid INULIN, důležité prebiotikum – potravu pro naše střevní bakterie. 

Pro nás je to nestravitelná složka stravy, která ale představuje velice důležitou potravu pro přátelské bakterie (probiotika) a vytváří vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu. A jak známo 70% naší imunity je ve střevech.

Inulin obsahuje i sedmikráska, o které jsem psala zde.

  • Stroužky česneku se zelenými výhonky nemusíte vyhazovat. I ty mohou být pro vaše zdraví prospěšné – obsahují totiž antioxidanty (uvádí se, že i víc než mladší stroužky). Česnek s klíčky je starší a už nebude mít tak silné léčivé účinky.
  • Neskladujte česnek v lednici, ale na chladném suchém místě. Chlad a vlhkost uvnitř ledničky způsobí, že zelené výhonky vyrostou dříve a ztratí se hodně léčivých látek.
  • Vařením snižujete množství účinných látek, které česnek obsahuje v syrové formě. Česnek byste neměli zahřívat nad 60 °C. Vyšší teploty ničí alicin, který může za jeho “superschopnosti”. Do jídel ho tedy přidávejte až na závěr a pokud možno už nevařte.
  • Pokud nechcete, aby vám po konzumaci česneku „smrdělo“ z pusy, snězte jablko, rozžvýkejte kousek máty nebo čerstvou zelenou petrželku.

O skvělých účincích petrželky na náš organismus jsem napsala v článku: Petrželku nepoužívejte jen jako ozdobu. 

optimalizuje hladinu cholesterolu

DÁVKOVÁNÍ ČESNEKU

Nejlépe je jíst 1-2 stroužky česneku denně v syrovém stavu. Jako prevence ale maximálně 3 týdny a pak týden vynechat.

Velmi se hodí při příznacích nachlazení nebo chřipky, kdy máte pocit chladu a jste zahlenění. Po rozkousnutí zahřeje jazyk a uvolňuje hleny v těle.

Pokud chcete česnekem posílit srdeční zdraví, můžete ho klidně i krátce tepelně upravit a sníst větší množství než jen dva stroužky.

Syrový česnek nepoužívejte přímo na kůži (při plísních). Umí popálit včetně puchýřků. Vím to z vlastní zkušenosti:-) Používejte česnekový olej.

Pokud dlouhodobě používáte nějaké léky a chtěli byste syrový česnek začít používat, poraďte se nejdříve se svým lékařem.

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

Abyste z česneku využili účinné látky na maximum je potřeba:

  • česnek jíst v syrovém stavu
  • česnek rozrušit (rozkrojit, podrtit), aby se uvolnil alicin
  • rozrušený česnek konzumovat do 10 minut, pak se začne alicin rozpadat
  • čím čerstvější je česnek, tím má víc účinných látek

Vyrobte si česnekový olej, udělejte si topinky z česnekem nebo si dejte syrový jen tak (nejřív rozrušit :-)! Recepty z bylinek, ingrediencí z kuchyně a další přírodní vychytávky jsem sepsala v eBooku Receptář k přírodnímu léčení. Najdete v něm recepty i na česnekový sirup nebo česnekový čaj.

Chcete se uzdravovat pomocí bylinek, koření a ingrediencí z kuchyně a omezit tak klasické léky na minimum, tak jak to dělám já u nás doma? Nahlédněte do eBooku Přírodní léčení pomocí vlastní bylinkové lékárny ZDE.

  1. Ať jste zdraví a voníte po česneku.
  2. Vendy????
  3. Nechte se dále inspirovat přírodním léčením v eBooku zdarma: 5+1 bylinek, které odstartují vaše přírodní léčení bez prášků.
  4. Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

Dozvíte se v něm, jak pomoci sobě a svým blízkým, zmírnit či vyléčit nejběžnější zdravotní potíže, bez zbytečných léků.

 Doufám, že vás inspiruje k používání bylinek a k založení své vlastní přírodní lékárny. Jsem si jistá, že díky ní, budete používat mnohem méně klasických „chemických“ léků na běžné zdravotní problémy.

 Bylinky mají obrovskou léčivou sílu a moc, prověřenou generacemi babiček před námi.

Aspoň stroužek denně čili česnek, česnečka, česnekový elixír a tinktura

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

Arabská mytologie říká, že první česnek vzešel z otisku nohy ďábla, vyhnaného z ráje. Proto proti všem zlým duchům stačí sníst kousek česneku.

Obecně chrání proti neštěstí, nehodám na cestě, odhání zloděje i báby, co by vás chtěly uřknout. Přidán do jídla, je prý dobrý i proti drbnám a vůbec klevetilkám.

 O tom, co je v česneku užitečné z hlediska medicínského i léčitelského jakož i o jeho pěstování jsme psali již celkem obsáhle již ZDE.

(2012) *** Česnek (Allium sativum) podle všeho pochází z Džungarska (Mongolsko) a kirgizských stepí. Odsud se dostal na východ do Číny, i na druhou stranu – a už Herodot píše, že ho znali Egypťané.

Římané jim krmili své legionáře a patriciové, kteří si ho pro charakteristickou vůni ošklivili, ho dávali otrokům, aby byli zdraví a výkonní. Na bakterie totiž působí jako širokospektrá antibiotika, takže ho můžeme prakticky použít pří léčbě řezných a hnisavých ran.

Poradí si i s plísněmi, přičemž jeho antimykotické účinky působí bez vedlejších dopadů. Česnek úspěšně poráží i některé typy bradavic – seříznutý plátek přiložit bezprostředně na ni, okolí jen potřít olivovým olejem a místo zalepit. V čerstvé formě ho nesnesou ani viry – třeba čas chřipky nebo nastuzení významně zkrátí.

 Naše hobby má radu i pro toho, koho česnek tíží v žaludku: zapíjejte ho zázvorovým čajem, protože zázvor sám o sobě je úžasný přírodní lék (o kterém ostatně píšeme mimo jiné ZDE ). A čaj-nečaj rovnou z česneku sice působí podezřele, ale je osvěžující a léčí.

Prostě pět na jemno nasekaných stroužků, šťávu z jednoho citronu a med rozmícháme ve vychladlém litru vody, v níž jsme uvařili tři zrníčka nového koření. Necháme odstát a tři šálky takového pité denně nám jistě neudělají zle.

Budete mít zájem:  Jak na dlouhé vlasy? Víme, co vám pomůže!

Nejen proti kocovině

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?Podat lék včas je důležitější, než jeho množství. Protože nepředpokládáme kolektivní opilství, předpis se týká jednoho talíře “Polévky První Pomoci”. Česnečku lze samozřejmě konzumovat i jako prostředek předběžné ochrany – ne však v tomto případě proti kocovině (tam je nejlepší prevencí prostě nepít), ale vůči protivným nemocem především podzimního, zimního a časně jarního ročního období a k posílení imunity. Na jednu porci si tedy připravte tři stroužky česneku, pětadvacet gramů eidamu, půl lžíce majoránky, kousek uzeného (nikoliv nezbytně), lžičku sádla, jeden rohlík (někdo raději půl krajíce chleba), menší cibuli, brambor, vývar nebo půl masoxu (my užíváme vodu s kmínem která nám zbyla po vaření brambor), pepř a sůl. Cibuli nakrájejte najemno a česnek utřete s trochou soli – krásně se tak uvolní typické silice. Cibulku zpěňte na sádle a osmahněte na tom tu trochu nakostičkovaného uzeného. Zalijte vývarem nebo přidejte horkou vodu, zavařte masox a přidejte polovinu česneku. Oškrábané brambory nakrájejte na kostky a přidejte do vroucí polévky – asi za deset minut budou kostičky měkké. Než hrnek z plotny odstavíte, přidejte druhou půlku česneku. Tak si zachová sílu. Všechno už jen dochuťte špetkou majoránky. Kdo chce, osmahne navrch ještě kostičky z rohlíku a zasype trochou strouhaného sýra.

Elixír z česneku & citronů

Značné oblibě se těší česnekové kúry, které mají našemu organismu vytvořit jakýsi štít, o který se rozbijí zlovolné útoky virů, bacilů, mikrobů a dalších neviditelných nepřátel. Vitamínovému obsahu se zase těší citrony, tak jejich sílu s česnekem spojme.

Česnekový elixír je variantou shora popsaného nečaje – jen se připravuje dopředu a trochu mu na síle ubírá var. Potřebovat budeme pět citronů, třicet stroužků česneku a litr vody. V teplé vodě omyté citrony nakrájejte na malé kousky, česnek rozdělte na stroužky, oloupejte je a rozpulte.

Smíchejte s citrony a rozmixujte, výsledek vlijte do vody a  nechte přejít varem. Hned odstavte, ještě horké sceďte přes plastové sítko a nalijte do lahví. Elixíru bude dobře v studeném sklepě, ale kdo by tam pro něj pořád chodil, láhev je nejlépe skladovat v ledničce a až bude vypita, připravit elixír čerstvý.

Štamprličku (tedy dva centilitry) si dáváme ráno před jídlem. Elixír má moc odstraňovat z těla a cév usazený vápník a tuk, což vede k snížení krevního tlaku a posílení srdce. Prý pití zmírňuje i zrakové a sluchové potíže… Kúra není nepříjemná a po třech souvislých týdnech užívání byste měli na sobě pozitivní změny cítit.

Udělejte týdenní přestávku. Po skončení druhého poločasu kdyby nic jiného, budete zase v noci dobře spát.

Šamanskou česnekovou tinkturu dávkujte po kapkách

Je prokázáno, že česnek představuje silné přírodní antibiotikum. Chilli papričky se doporučují na hubnutí a vodka (přirozeně ta s prokazatelným rodokmenem) podle některých kudy teče, tudy léčí.

Zatímco v prvních dvou složkách česnekové tinktury jsou lékaři s obecným názorem zajedno, v tom třetím jen s jistou rezervou, hlavně co se množství týče – z množství, v němž se tinktura užívá, je ale jistě hlava bolet nebude.

Použijete dobrou čistou vodku, papričku, lžičku cukru a samozřejmě jeden velký stroužek českého česneku. Kdo by se chtěl držet originálního receptu, uplatní ještě hodinky s vteřinovou ručičkou (my ostatní prostě budeme tu akademickou čtvrthodinku pracovat bez zbytečného otálení).

 Vodka by neměla být silnější, než čtyřicet procent, jinak z česneku vyluhuje i to, co nepotřebujeme.

Naléhání na domácí původ česneku má důvod ne v přehnaném národovectví, ale prostě proto, že dovozové česneky, aby přežily dlouhou cestu a skladování, bývají silně ošetřeny chemií, kterou bychom rozpuštěnou v alkoholu nepotřebně vstřebali. Keramické nebo plastové nože nezpůsobují oxidaci česneku (nemáme-li, nerez nožem bychom měli pracovat rychle). Dobře vám poslouží i prázdné vypařené lékovky.

Nejdřív hodinky, pak protřepávání a nakonec kapátko

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?Očištěný stroužek nakrájejte nerez nožem – ale ještě lépe nožem keramickým – na velmi tenké plátky, které nechte reagovat se vzduchem přesně čtrnáct minut. Fungovat by to mělo následovně: do třiceti vteřin po krájení by v česneku mělo dojít k bouřlivé tvorbě alicinu, následovat by měla šesti a čtvrt minutová pauza, opět třicet vteřin alicinové bouře, další přestávka, nová reakce, a pak už s česnekem šup do vodky, díky niž vám alicin s alkoholem prostoupí celý organismus. Papričku rozřízněte a zbavte jadérek. Přidejte k česneku s malou lžičkou cukru a směs s vodkou pořádně protřepte. Nechte louhovat čtyři dny při pokojové teplotě (20 °C) někde ve tmě, přičemž dvakrát denně mohutně protřepejte. Slijte do vypařených lékovek. Do malé sklenice vody kápněte dvě kapky šamanské česnekové tinktury a užívejte dvakrát denně nalačno pět dnů. Pak každý den přidávejte dvě kapky, až se dostanete k dvaceti kapkám v jedné dávce. Po pětadvaceti dnech byste měli být posílenou imunitou připraveni na období chřipek a viróz. A je pravda, že některé signály z vědeckých laboratoří dokonce hlásí, že by tato šamanská česneková tinktura mohla fungovat i proti rakovině. To ostatně už dlouho tvrdí baby kořenářky a mastičkáři. Kdo ovšem má s česnekem problém, nechť zapomene na sibiřské šamany. Může si vyrobit kapičky ze zázvoru, jejichž příprava (popsaná ZDE) je v mnohém podobná.

Česnek je třeba rozmačkat

Česnek je pro svou léčivou sílu oceňován již po tisíciletí. Působí jako dezinfekční prostředek, ošetřuje cévy, chrání před nejrůznějšími virovými infekcemi a pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho organismu. Proto si právem zaslouží čestné místo v naší kuchyni, ale i v lékárničce. (Přečtěte si: Domácí bylinková lékárnička)

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?
Autor: SXC

Česnek má charakteristickou vůni. Tu způsobuje silice, která obsahuje síru a má silné antiseptické vlastnosti.

Co v česneku najdeme?

Česnek je bohatý na bílkoviny, cukry, vitamín C, vitamíny skupiny B, v listech se nachází karoten. Dále hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jód, měď.

Je i zdrojem flavonoidů, které uvolňují cévní spasmy, snižují krevní tlak a podporují vylučování cholesterolu. Tyto sloučeniny také vážou kancerogenní nitrosaminy a aflatoxiny.

Vědecké výzkumy potvrdily, že podávání flavonoidu z česneku výrazně snížilo riziko nádoru tlustého střeva.

Léčivé účinky česneku

Tato zelenina dokáže předcházet srdečním chorobám různými způsoby – například snižuje shlukování krevních destiček jejich přilnavost ke stěnám cév, takže brání tvorbě trombů, které jsou příčinou srdečních příhod. Česnek rovněž rozpouští bílkoviny vytvářející krevní sraženiny, což může ovlivnit tvorbu usazenin.

Dále snižuje krevní tlak a cholesterol. Česnek také výrazně posiluje imunitní reakci organismu, zvyšuje tvorbu T-lymfocytů. Jeho pravidelné užívání potlačuje hnilobné a kvasné procesy ve střevech. Je úžasnou doplňkovou léčbou nachlazení, chřipky, angíny, průjmů i zánětu středního ucha. Rovněž je aktivní proti střevním parazitům.

Užívání česneku snižuje zánětlivost a bolestivost kloubů.

ROZHOVOR: Revma je nic neříkající termín pro jakoukoli bolest kloubů

Česnek – antiseptický poklad

Česnek má charakteristickou vůni. Tu způsobuje silice, která obsahuje síru a má silné antiseptické vlastnosti. Nejúčinnější látkou je allicin, který vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk – rozříznutí, rozmačkání.

Začne se totiž uvolňovat enzym, díky němu se přeměňuje neaktivní sloučenina alliin na allicin. Allicin úžasně likviduje celou škálu různých bakterií, plísní, virů a kvasinek, například původce úplavice, tyfu, cholery, tuberkulózy, je účinný proti stafylokokům, streptokokům, prvokům (Trichomonas vaginalis) atd.

Ale jeho nevýhodou je, že není stálý a rychle se rozpadá. Organismus jej během sedmi hodin vyloučí.

Potřebujeme: 7 paliček česneku, rostlinné mléko nebo kefír Postup: Česnek odšťavníme a šťávu uschováme v ledničce. Užíváme ji 3× denně po lžičce v 1 dl mléka. Tento přípravek bychom měli konzumovat 5 dní.

Česnekovo-sójový olej likviduje nežádoucí bakterie

Česnek je silný léčivý prostředek při bakteriálních onemocněních žaludku a střev. Potřebujeme: 4 stroužky česneku, 1 dl sójového oleje

Postup: Česnek rozdrtíme a smícháme ho se sójovým olejem. Vše necháme 12 hodin odpočívat, pak uchováváme v lednici. Po dobu 3 týdnů každý večer vypijeme 1 štamprle tohoto oleje.

Česnek zatočí s nachlazením a chřipkou

Při prvních příznacích prochladnutí, únavy, bolestí kloubů a zvedající se teploty si můžeme ulehčit touto osvědčenou recepturou. Přípravek je poněkud chuťově nepříjemný, o to je však účinnější. Potřebujeme: 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 dl mléka nebo kefíru

Postup: Oba druhy zeleniny rozmixujeme v mléce. Nápoj po douškách vypijeme. Tento postup provádíme 2× denně po dobu 4 dnů.

Česnečka nás taky postaví na nohy

Potřebujeme: 3 dl vody, 4 stroužky česneku, mořskou sůl, 2 lžičky olivového oleje, 1 vajíčko, 1 na kostičky nakrájenou bramboru, 1 lžíci nastrouhané mrkve, půl lžičky kmínu Postup: Na oleji opražíme mrkev, pak ji zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a necháme přijít k varu. Jakmile voda začne vřít, přidáme rozšlehané vajíčko a brambory a vaříme je doměkka. Nakonec dodáme rozmačkaný česnek, zamícháme a můžeme podávat.

Česnekový obklad při kašli

Tento obklad uvolňuje hleny a podporuje vykašlávání. Potřebujeme: kostku tučného tvarohu, 3 rozmačkané stroužky česneku, lněný šátek

Postup: Tvaroh smícháme s česnekem, vzniklou směs naneseme na šátek a vše zabalíme. Hrudník namažeme olivovým olejem nebo sádlem a přiložíme na něj obklad. Vše převážeme ručníkem a necháme hodinu působit. Pak sundáme a hrudník omyjeme. Obklad provádíme 1× denně po dobu 4 dnů.

Česnekový olej uvolní bolavé klouby a svaly

Potřebujeme: 4 stroužky česneku, 7 lžic olivového či sezamového oleje Postup: Česnek rozdrtíme a smícháme ho s teplým olejem. Vše necháme 15 minut odpočívat, poté přecedíme a hotovým olejem natíráme bolavé partie. Provádíme denně po dobu 14 dní.

Na mykózy, opary a bradavice platí česnek

Potřebujeme: 1 malý stroužek česneku, 2 lžíce jablečného či vinného octa Postup: Česnek rozdrtíme, smícháme s octem a vše necháme 15 minut odpočívat. Po uplynutí této doby přecedíme. Vzniklým octem 4× denně potíráme postižená místa až do úplného vyhojení.

Česneková kúra na odstranění vápenatých usazenin z těla

Česnek výborně rozpouští a následně brání vzniku tukových a minerálních usazenin cévních stěn. Nemusíme mít strach z nepříjemného zápachu, protože v kombinaci s citronem není vůbec cítit.

Potřebujeme: 30 oloupaných stroužků česneku, 5 nakrájených neoloupaných bio citronů Postup: Přísady rozmixujeme, ke vzniklé kaši přidáme 1 litr vody a vše přivedeme k varu.

Pozor, necháme ale jen jednou převařit! Pak scedíme a nalijeme do lahve. Nápoj uschováváme v ledničce.

Užívání: První týden 3× denně 1 lžičku, potom přejdeme na 3× týdně 1 štamprle po dobu 4 týdnů, pak je vhodná 10denní pauza a můžeme zase na 3 týdny pokračovat s užíváním. Tento postup se doporučuje provádět cca každé 3 roky.

Budete mít zájem:  Porucha Autistického Spektra Příznaky?

Česnekový elixír dlouhověkosti

Tento nápoj je vhodný pro celkovou očistu a regeneraci organismu. Dále jej doporučuji užívat při nemocech cévního systému či zánětlivých onemocněních.

Potřebujeme: 350 g oloupaných rozmačkaných stroužků česneku, 200 ml lihu nebo kvalitní ovocné pálenky Postup: Česnek zalijeme alkoholem a vše necháme 10 dní v teple odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat.

Po uplynutí této doby přecedíme a necháme ještě 2 dny odpočívat.

Užívání: Česnekové kapičky si kapeme do 1 dl mléka (můžeme použít i rostlinné). Důležité je dodržet přesné dávkování:

  • 1. den 3× denně 1 kapku
  • 2. den 3× denně 2 kapky
  • 3. den 3× denně 3 kapky
  • 4. den 3× denně 4 kapky
  • 5. den 3× denně 5 kapek
  • 6. den 3× denně 6 kapek
  • 7. den 3× denně 7 kapek
  • 8. den 3× denně 8 kapek
  • 9. den 3× denně 9 kapek
  • 10. den 3×  denně 10 kapek

Potom užíváme 3× denně 10 kapek až do úplného využívání tinktury. Tuto kúru bychom  měli provádět 1× ročně.

Omlazující česnekové víno

Potřebujeme: 5 velkých paliček česneku, 1 litr kvalitního bílého vína, 5 lžic medu Postup: Česnek prolisujeme, zalijeme vínem a nakonec přidáme med. Vše necháme 14 dní louhovat. Poté přecedíme a užíváme 3× denně 1 lžíci až do úplného vypotřebování.

Česnek uklidňuje průjem

  • Nápoj z česneku a červené řepy je osvědčeným prostředkem při průjmových obtížích. Potřebujeme: 1 lžíci čerstvé česnekové šťávy, 2 dl čerstvé šťávy z řep
  • Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme po douškách během dne po dobu 3 dní.

Na pultech našich obchodů je k sehnání většinou česnek pocházející ze zahraničí, nejčastěji z Číny. Ten ale není tak aromatický jako český, je méně ostrý a mdlé chuti. Vše se podřizuje nízké ceně. Rozhodně ho nedoporučuji. Pokud se vám ale podaří sehnat český česnek, vybírejte paličky podle barvy.

Za nejkvalitnější je považován ten, jehož paličky mají narůžovělou nebo nafialovělou barvu.

POZOR! Lidé, kteří nejsou zvyklí pravidelně konzumovat česnek, musí s jeho užíváním začít pomalu a opatrně. Větší náhlá dávka by mohla vést k odloupnutí silnější vrstvy sklerotických usazenin a tím i následné embolii. Je důležité dodržovat uvedené dávkování.

Čtěte dále: Laik nemá moc šancí poznat, jaký česnek kupuje

Tajný tip, jak upravit česnek, aby tolik nepálil, se jmenuje citron

Palčivost si tedy můžeme určit tím, jak intenzivně česnek nasekáme, nasekaný bude méně aromatický než ten utřený. Další cestou je tepelné zpracování například pečením, vařením nebo konfitováním.

Podobně jako cibule se i česnek často používá jako chuťový základ. Pomalé opékání česneku na tuku zjemní jeho palčivou chuť, posílí sladkost a zvýrazní jeho vůni. Česnek opečený na másle je jemnější než česnek opečený v oleji.

Kromě teploty existuje ještě jedna možnost, jak aktivitu alinázy (enzym, který násobí jeho aromatické účinky) snížit, a tou je snížení pH čili zvýšení kyselosti.

Právě na tento méně známý fakt upozorňuje známý kulinární autor J. Kenji López-Alt v článku o přípravě hummusu. Doporučuje rozmixovat celé stroužky česneku (včetně slupky) v citronové šťávě a výsledkem je překvapivě málo palčivá česneková chuť. V kyselé citronové šťávě je totiž aktivita alinázy jen asi na čtvrtině obvyklé hodnoty.

Recept na hummus, který tam má, berte jako příjemný bonus. Fintu s utlumením palčivosti kyselou šťávou můžete použít v kuchyni kdykoliv.

Pozor na přepálení

Palčivosti se dá navíc zcela vyhnout i tepelnou úpravou, která enzym zodpovědný za tvorbu palčivých látek zničí. Uvařte celý česnek ve vývaru (pečte ho nebo konfitujte) a po palčivosti nebude ani památky, zůstává jen jeho sladkost (ano, má vysoký obsah cukrů).

Oproti cibuli obsahuje česnek ještě více jednoduchých cukrů, takže se rychleji opéká a často i připaluje. Na připálený česnek vždy dávejte pozor – je silně aromatický a jeho intenzivní vůně klidně prostoupí celé jídlo. Příliš silně opečený česnek navíc přestává být sladký a do jídla přidává hořkost.

Mladý česnek zpracujete celý

Do základu se česnek nejčastěji přidává nakrájený na tenké plátky nebo nasekaný na drobné kostičky. V některých receptech uvidíte i použití celého stroužku, který se jen krátce opeče a pak odstraní. Chuť česneku totiž přechází do tuku, ve kterém se stroužek opékal.

Česnek a jeho síla – jak uvolnit celou sílu česneku?

Z výhonku odstraňte jen špičku se základem květu, zbytek je celý jedlý a bez vláken.

Stroužek česneku se často přidává i do vývarů a polévek, kde odevzdá část své sladkosti a vůně. Pokud je přidaný vcelku a nechá se komplet uvařit, zůstane jeho palčivost úplně potlačená.

Zkraje sezóny je občas dostupný mladý česnek s ještě nevyvinutou palicí. Je to sezónní specialita pro zpestření. Mladý česnek je plný svěží česnekové chuti a dá se zpracovat téměř celý.

Opravdu mladý česnek obsahuje minimum vláken a jeho bílá i zelená část se dá bez problému zpracovat. Pro jistotu ale vždy česnek nakrájejte příčně na drobná kolečka. Pokud by v něm už náhodou nějaké vlákno bylo, snadno je takto přerušíte.

Mladý česnek v určitě fázi vývoje vytváří výhonky s květy, které se vytrhávají, aby se česnek nevyčerpával a soustředil na tvorbu podzemní části se stroužky. Vytrhané mladé výhonky, které jsou krátce dostupné na začátku léta, jsou výtečně jedlé a jako ingredience se objevují u řady tradičních jídel (např. v čínské nebo vietnamské kuchyni).

Mladé česnekové výhonky mají mírnější aroma než stroužky, jsou nasládlé a jen malinko palčivé. Dají se buď prudce opékat nebo i mírně dusit. Pokud se to s délkou tepelné úpravy nepřežene, jsou pěkně měkké a zároveň si uchovávají příjemnou křupavost.

Původní článek byl psán pro server Prkýnko a byl redakčně upraven.

Co jste možná o česneku nevěděli

Skvělá přírodní medicína

Pokud znáte česnek jako přírodní medicínu, ale netušíte, proč se mu tak vlastně říká, máme vysvětlení. Česnek obsahuje látku alicin, která také může za jeho štiplavou chuť.

Právě alicin má podle výzkumů antibakteriální a protiplísňové účinky a prokázalo se, že může být dobrým pomocníkem při léčbě cévních onemocnění, regulaci krevního tlaku, ale i korigování hladiny tuků v krvi.

Při rozkladu alicinu vzniká kyselina 2-propensulfenová, která má schopnost vázat na sebe volné radikály, a proto je čenek skvělým antioxidantem. Nezapomeňte ale, že mluvíme o čerstvém česneku. Zpracováním (vařením, restováním nebo jinou tepelnou úpravou) přichází česnek o své pozitivní účinky.

Regulujte sílu chuti česneku

Věděli jste, že i stroužek čerstvého česneku může mít různě silnou chuť? Záleží na tom, jak ho připravíte. Čím více je česnek nastrouhaný nebo na drobné kousky nakrájený, tím ostřejší má chuť.

Právě při strouhání se rychleji uvolňují sloučeniny síry, které pak na jazyku štípou. Pokud chcete štiplavou chuť omezit, stačí česnek jen nakrájet na plátky.

Díky tomu si můžete vychutnat jeho jemnější chuť.

Česnek nechte odpočinout

Po nakrájení nebo nastrouhání nechte česnek alespoň 5 minut odpočinout. Uvolní se tak zdraví prospěšné enzymy a česnek pak bude ještě blahodárněji působit na vaše zdraví.

Dejte ostřejší chuť salátu – bez česneku

Zkuste jednoduchý trik kuchařů. Čerstvý česnek je štiplavý a do salátu se tak moc nehodí. Pokud ale chcete jemně dochutit salát, stačí čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku potřít stěny mísy, ve které pak budete salát připravovat. Když pak salát v takové míse promícháte, zůstane mu jemně česneková chuť, ale nic vás nebude při konzumaci salátu štípat.

Skladujte česnek správně

Dáváte česnek do ledničky a věříte, že vám tak déle vydrží? Omyl! Česnek je lepší skladovat v temném, chladnějším ale hlavně suchém místě. Jedině tak déle vydrží, aniž by ho napadla plíseň nebo začal hnít. V lednici je sice tma a chlad, ale je zde poměrně vyšší vlhkost. Česnek proto skladujte raději jinde.

Jak se zbavit česnekové vůně po jeho zpracování

Když si česnek připravujete, obvykle vám pak zůstanou po česneku vonět ruce. Vždy není zrovna příjemné specifickou česnekovou vůni dýchat delší dobu, naštěstí ale známe snadný trik, jak se jí zbavit. Prsty nebo celé dlaně si otřete několikrát o dřez z nerezové oceli. Právě nerezová ocel díky svému složení snadno naváže molekuly síry, které mohou za česnekovou vůni.

Česnek :

Česnek – je jedním z nejčastěji používaných přírodních léků všech dob. Potvrzují to ověřené postupy a zkušenosti, které se prolínají s odbornými vědeckými poznatky. Nazývá se králem koření a zdraví pro své mnohostranné použití.

Česnek je velmi stará plodina. Svou domovinu má ve Střední Asii. Dostal se i na Střední východ, kde jej měli v oblibě Babyloňané, Hebrejci a Egypťané. Pro své léčivé a posilující účinky byl považován za posvátnou rostlinu.    

Hippokrates ( 460 – 377 př. n. l. ) otec lékařství napsal, že proti infekci by člověk měl sníst větší množství česneku zapít ho vínem a jít do postele. Číňané používali česnek při léčení lepry, proti červům, parazitům a žaludečním infekcím. Ve středověku s ním léčili mor. V 16. a 17.

století se používal jako protilátka jedu, vtíral se do rány syrový a nebo vařený. V Africe se používal proti choleře a tyfu. Česnek se podával jako přírodní antibiotikum a sloužil jako desinfekce.

Zájem o česnek pominul s objevem antibiotik, ale byl obnoven v osmdesátých letech, kde se objevil jeho účinek při podpůrné léčbě aterosklerózy a jiných civilizačních nemocí.    

Účinné látky –  bílkoviny, mastné kyseliny, flavonoidy, fytoncidy, enzymy, minerály a stopové prvky ( vápník, železo, hořčík, sodík, draslík, fosfor, zinek, jod, selen, mangan, měď ) vitamíny skupiny B, vitamín C, beta karoten ( provitamín A ).Jednou z nejvýznamnějších složek je allin ( sloučenina síry ) přeměňující se na allicin, který působí jako silné přírodní antibiotikum.  

Budete mít zájem:  Jak na krásné i zdravé nohy a chodila?

Na co vše česnek použít ?    

Akné –  zamezuje dalším infekcím. Rozpůlíme stroužek česneku a rozkrojenou stranou opatrně potíráme postižená místa pokožky. Necháme 10 minut působit a poté opláchneme vlažnou vodou.

Antibiotika –  česnek svými antibiotickými účinky brzdí rozmnožování mikroorganismů, ničí i bakterie, které se staly odolnými vůči moderním antibiotikům. Velkou výhodou česneku je že nemá žádné vedlejší účinky jako antibiotika.

Česnek neuškodí ani když ho používáte dlouhodobě. Posiluje imunitní systém zatím co antibiotika jej oslabují a ničí střevní mikroflóru. Nejvhodnější proti infekcím je rozmačkaný česnek v horkém citrónovém nápoji a nebo polévce.

Při akutní infekci se doporučují 2 – 3 stroužky denně.    

Artritida, artróza – pomáhá zmírnit příznaky jako jsou bolest a ztuhlost kloub. Masírovat česnekovým olejem. Je vhodné využít jeho protizánětlivé účinky. Doporučuji užívat jeden stroužek denně. ( buď samotný rozkousat a nebo přidat do pokrmu syrový )

Česnekový olej20 stroužků česneku a rostlinný olej lisovaný za studena ( já používám olivový ). Rozmačkaný česnek dáme do sklenice zalijeme olejem, aby byl česnek zcela ponořený. Necháme týden stát a potom scedíme. Olej se dá použít v kuchyni k přípravě pokrmů do salátů, polévek, marinád, omáček i k přípravě mas.

Astma – má protialergické účinky a k léčbě astma se používá už řadu let.                                    Česnekový nápoj 1 – 2 stroužky česneku rozmixujeme se sklenicí vody a pijeme jedenkrát denně.  

Ateroskleróza – snižuje průchodnost cév, je jedním z nejlepších prostředků na ředění krve, čímž působí preventivně proti krevním sraženinám ( trombům ).

Abychom předešli ateroskleróze, stačí preventivně sníst 1 stroužek česneku denně. Výzkumy potvrzují, že po pravidelném užívání se zdravotní stav pacientů zlepšil, posílil se krevní oběh a zmírnila se únava.

Bylo zjištěno že česnek zlepšuje i krevní oběh v nohách.

Bolest v krku, angína – ideálním prostředkem pro utišení bolesti v krku je česnečka a nebo léčivý nálev ke kloktání – 1 – 2 stroužky oloupaného a podrceného česneku povaříme v 500 ml vody asi 3 minuty, necháme vychladit a nálev několikrát denně kloktáme. Rada našich babiček stroužek česneku oloupejte a cucejte ho po dobu 15 minut. Provádějte 3x denně.

Bradavice, opary, plísně  – oloupaný a rozmačkaný stroužek česneku, přiložíme na ránu, obvážeme obvazem a necháme několik hodin působit. Pokud je to bradavice nebo opar přikládáme plátek česneku a přelepíme náplastí. Vyměňujeme 2x – 3x denně.

Cukrovka – je vědecky dokázáno, že rostliny které obsahují glukokininy snižují hladinu cukru v krvi. Tyto látky jsou obsaženy i v česneku ( listech borůvek, brusinkách a fazolích ) a proto se doporučuje pravidelná konzumace česneku a nebo doplňku stravy s česnekem ( vybírejte vždy kvalitu )

Detoxikace – je prokázáno, že česnek podporuje činnost jater a vylučování škodlivin z těla. Zbavuje organismus chemikálií, odpadních látek, toxinů, těžkých kovů, a dokonce i radiace. Podporuje detoxikaci a je výbornou prevencí nemocí.

Hmyzí štípnutí – postižené místo potíráme rozříznutým česnekem nebo pastou z česneku a medu. Je výborný přírodní repelent před hmyzem a zejména komáry. Stačí kůži potřít stroužkem česneku.

Kašel, zánět průdušek ( bronchitida ) – dokáže uvolnit hlen při kašli a ulehčí tak dýchání. Obsahuje fytoncidy což jsou látky, které jsou považovány za přírodní antibiotikum. Pomoc si můžeme přímou konzumací česneku a nebo nápojem a česnekovým mlékem.

Léčivý nápoj – 3 – 4 stroužky česneku, 250 ml vody, česnek nasekáme povaříme ve vodě, scedíme, necháme vychladnout přidáme 3 lžíce medu promícháme a užíváme po lžíci 3 – 4krát denně.

Česnekové mléko3 stroužky česneku, 250 ml mléka, česnek oloupeme rozetřeme a přelijeme horkým mlékem, necháme chvilku louhovat, scedíme a co nejteplejší pijeme. Můžete vyzkoušet i radu našich babiček – několik stroužků česneku nechte ve vodě přejít varem a pak inhalujte páru pod ručníkem 10 minut.

Kožní potíže – je velkým pomocníkem v řadě různých kožních onemocnění, vyrovná se i nejlepším lékům na tyto potíže. Pro své protizánětlivé účinky se doporučuje při dermatomykóze vyvolané kvasinkami, plísněmi nebo houbami.

Napomáhá k léčení nežitů, abscesů, lupenky, hnisavých ran a vředů. Použít můžeme buď česnekový olej a nebo zábal, který si připravíme následovně rozetřeme česnek dáme do gázy přiložíme na postižené místo a necháme 10 minut působit.

Poté důkladně omyjeme. U oleje omývat nemusíme. 

Krevní tlak – vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem nemocí srdce. Česnek má léčivý efekt snižuje nejen vysoký krevní tlak ale cholesterol a krevní tuky. Doporučenou dávkou je 1 stroužek česneku denně po dobu 2 – 3 týdnů s týdenní přestávkou.

Křečové žíly – nejen že jsou nevzhledné, ale značí to i o problému z hlediska krevního oběhu. Česnek udržuje pružnost žil i kapilár a proto je velice vhodnou prevencí křečových žil. ( z vlastní zkušenosti doporučuji vyšší konzumaci česneku v pokrmech, zábal z česneku ( viz. kožní potíže )

Opar, pásový opar – pro své antiseptické účinky pomáhá v léčbě. Aplikace potíráním rozkrojeného česneku a nebo potíráním česnekovým olejem ( viz. kožní potíže ).

Stárnutí – nemůžeme zastavit běh času, ale můžeme účinně bojovat proti stárnutí, které doprovází stárnutí těla. Účinné látky v česneku nám s tím mohou pomoci. Pravidelné užívání česneku nám zlepšuje paměť, koncentraci a dodává ztracenou vitalitu a sílu do života.

Štítná žláza – toto onemocnění hned po cukrovce je nejběžnější poruchou žláz s vnitřní sekrecí. Nejčastější příčinou je nedostatek jódu. Česnek je velkým zdrojem jódu a proto je prospěšný hlavně u lidí, kteří mají problém s činností štítné žlázy.

Zažívací potíže – pomáhá udržovat správnou funkci trávících orgánů, reguluje střevní mikroflóru, působí proti křečím, pomáhá při léčbě průjmu, žaludečních křečí, při bolestech žaludku spolehlivě zmírní rozetřený jeden stroužek česneku s jogurtem. 

Užívání česneku  – česnek má specifické aroma, které je hodně intenzivní a mnoho lidí ho považuje za velice nepříjemné.

Když česnek užíváme jako lék doporučená nejnižší léčivá dávka je 5g což jsou dva stroužky česneku.

Tři stroužky česneku se doporučují při infekci, jako prevence postačí jeden stroužek česneku denně, případně 3 x – 4 x za týden. Díky pronikavému aroma není česnek moc oblíben ale je to král koření a zdraví.

Pár rad jak eliminovat zápach česneku                                                                                              polknout česnek bez rozkousání, rozmačkat česnek v jogurtu, česnek můžeme pokrájet a zasunout do bobulí hroznového vína, můžeme pokrájet na kousky zalít extra panenským olivovým olejem a použít jako zálivku na salát, můžeme rozžvýkat pár listů bylinek ( petržel, pažitka, máta ) česnekové aroma potlačí protože obsahují chlorofyl, který na sebe váže česnekové aroma, doporučuje se i konzumace jablek, vypití sklenice mléka a nebo žvýkání anýzu.

Kdy česnek nepoužívat – česnek je přírodní produkt takže nemá žádné vedlejší účinky. Je potřeba zohlednit citlivost na česnek. Na pozoru by se měli mít těhotné a kojící ženy, malé děti starší lidé.

Každý si sám musí určit jaká dávka mu bude vyhovovat. Nic se nemá přehánět to platí i u česneku.

Při vyšší konzumaci může dráždit trávicí trakt, může se objevit vyrážka a nebo pálení žáhy ( u velké konzumace česneku ).

Tak to by bylo o česneku zhruba vše a na závěr ještě pár receptů 

Česnekové máslo – 125 g másla, 4 stroužky česneku, sůl, máslo necháme povolit v pokojové teplotě, česnek utřeme se solí a do másla pomalu vmícháme. Můžeme přidat i nasekanou petrželku a nebo jiné bylinky.vytvarujeme kostku, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme ztuhnout v lednici. Podáváme na bagetě, chlebu, mase, zelenině a nebo k pečeným bramborám.

Pečený česnek –  A jak na to ? Příprava je velice jednoduchá.

Celé paličky česneku v půlce rozřízneme, potřeme kvalitním extra panenským olivovým olejem, osolíme, přidáme pár snítek čerstvého rozmarýnu a tymiánu, zabalíme do alobalu a pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C asi 35 minut do změknutí.

Upečené stroužky česneku rozetřeme na topinku a nebo smícháme česnek s jogurtem a bylinkami. Připravíme si tak lahodnou omáčku k bramborám a nebo masu. Pečený česnek může být i lék proti nadýmání. Je to vhodná varianta pro lidi, kteří nesnesou čerstvý česnek.

Česneková pomazánka – 250 g měkkého tvarohu, 1 kelímek pomazánkového másla, asi 5 stroužků česneku, mletý pepř a sůl  výživná česneková pomazánka, můžeme ji mazat na chléb, bagetu a jiné pečivo posypat můžeme ořechy, brusinkami, hroznovým vínem a nebo jen tak doplnit pokrájenou zeleninou. V misce vyšleháme tvaroh s pomazánkovým máslem, přidáme rozetřený česnek, mletý pepř a podle chuti osolíme. Kdo má rád může přidat i bylinky nic tím nezkazí naopak zvýrazní chuť. 

Životabudič – 2 citróny, 7 stroužků česneku 400 ml převařené vody. Citróny zbavíme kůry , stroužky oloupeme vše dáme do nádoby i s vodou a rozmixujeme na kaši. Můžeme scedit ale i nemusíme pokud nám nevadí kousky. Vložíme do uzavíratelné láhve a dáme do ledničky. Užíváme ráno na lačno 2 lžíce a zapijeme vodou.

Česneková tinktura – 120 g česneku, 500ml pálenky ( asi 50% ). Česnek naložíme do pálenky a necháme při pokojové teplotě 14 dnů odležet. Láhev několikrát denně důkladně protřepeme. Poté scedíme a užíváme 2x denně 20 kapek. Tinktura vydrží rok. 

Elixír proti vysokému tlaku, cholesterolu a ke zlepšení krevního oběhu – 20 stroužků česneku, šťávu ze 3 citrónů, 1 litr převařené vody a med.

Stroužky česneku rozmixujeme přidáme vymačkanou šťávu z citrónů, zalijeme vodou přikryjeme ubrouskem nebo talířkem a necháme 24 hodin louhovat.

Poté scedíme dochutíme medem, přelijeme do lahve a uložíme do chladničky.Užíváme káždé ráno a každý večer jednoho malého panáka.

Doufám, že jsem vás tímto článkem potěšila a zároveň inspirovala 

Přeji krásné letní dny vaše Petra

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector