Červená fazole a zdraví – plná vlákniny, perfektní na hlad

Červená fazole a zdraví – plná vlákniny, perfektní na hladFazole byla dovezena z Ameriky do Španělska a ihned si získala nadšené ohlasy konzumentů, kteří si ji oblíbili pro její výbornou kvalitu a znamenitou chuť. Fazole je pro lidský organismus výborným zdrojem mnoha hodnotných živin. Obsahuje kvalitní bílkoviny, sacharidy i množství minerálních a dalších tělu prospěšné látky.

červená fazole – plná vitamínů a minerálů

Obsahuje mnoho minerálů například vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan. A také celou paletu vitamínů B skupiny vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), vitamin B5 (kyselina pantotenová), vitamin B6 (pyridoxal), vitamín B9 (kyselina listová, folát), vitamin B9 (potravinářský folát).

Účinky červené fazole

Půl šálku (tj asi 100g g) sušených vařených fazolí dokáže:

  • snížit koncentraci v krvi škodlivého LDL cholesterolu
  • stabilizovat inzulin a krevní cukr (pozor na fazole z konzervy – ty mohou hladinu cukru zvyšovat)
  • snížit krevní tlak
  • ochraňuje před vznikem hemoroidů a rakoviny střev

Je vynikající pro sportovce

Fazole obsahuje cca 20g na 100g poměrně kvalitních rostlinných bílkovin. Vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů a glykosidů zlepšovat náladu naladí na lepší výkon.

Glutamin, nejrozšířenější aminokyselina v těle, brání ztrátám svalové hmoty, při těžkém tréninku nebo tréninku na hubnutí protože při hubnutí tělo tráví svou vlastní svalovou hmotu, glutamin ve fazolích tomu zabraňuje.

Vynikající zdroj kyseliny listové

Stačí vám zkonzumovat jednu porci vařené fazole. Přikryjete tím doporučenou denní dávku kyseliny listové (200 mikrogramů). Právě kvůli kyselině listové ocení fazole i těhotné budoucí maminky. Kyselina listová slouží jako prevence proti nervovým vadám a k dobrému rozvoji děťátka. Lepší než se cpát pilulkami je přimět kyselinu listovou ve stravě.

Fazole nadýmá? Když ji namočíte, tak ne…

Mnozí lidé fazole nekonzumují s tím, že způsobuje nadýmání ale i tento nedostatek se dá odstranit před vařením fazole namočíme do vody na 10-12 hodin, pak vodu vylijeme pryč a napustíme druhou čistou vodu.

Nadýmání po konzumaci fazolí způsobují, podobně jako u hrachu, oligosacharidy, které se během máčení výluh do vody. Problém s plynatostí a nadýmáním se dá odstranit i přidáním kmínu nebo saturejky při vaření.

Fazole má nízkou kalorickou hodnotu + umlčí hlad

Jedna z hlavních výhod fazolí spočívá v její nízké kalorické hodnotě (100 g uvařené fazole má kolem 100 kcal, záleží na druhu), protože obsahuje hodně vody, ale zároveň v sobě má množství vlákniny.

Ta lidem často chybí, což je nebezpečné, protože je základem správného trávení a je důležitá pro srdce.

Její nedostatek pomůže vyřešit fazole – již jeden šálek nebo dvě třetiny konzervy fazolí obsahuje kolem 15-20 gramů vlákniny, přičemž denně se doporučuje zkonzumovat kolem 20 až 30 gramů.

Fazole má zásluhou množství vlákniny další zajímavou vlastnost – tělo ji dlouho tráví. To zajistí, že můžete sníst méně, ale přesto vydržíte dlouho sytí.

V praxi to tedy znamená, že i malé množství nízkokalorické fazolí umlčí hlad, čímž vám může pomoci udržet hmotnost na uzdě. To samozřejmě snižuje riziko mnoha dalších nemocí spojených s nadváhou.

Nutriční hodnoty ve 100 gramech fazolí:

  • Voda 12 g
  • Energetická hodnota 336 kcal
  • Energetická hodnota 1407 kJ
  • Bílkoviny 21.11 g
  • Sacharidy 62.25 g
  • Tuk 1.18 g
  • Minerální soli 3.75 g
  • Vláknina 24.9 g

Co si dále o fazoli přečíst?

  • Fazole je plná vlákniny a super na hlad
  • Recept na kvašené fazole

VIDEO: Jak se vaří červené fazole v tlakovém hrnci

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

16 nejlepších receptů k snídani, které vám pomohou zhubnout

Červená fazole a zdraví – plná vlákniny, perfektní na hlad

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Je podstatná jak pro udržení si dobrého zdraví, tak pro udržení přiměřené tělesné váhy.

Dnes vám nabídneme 16 nápadů na snídani, která bude plná živin, bílkovin a vlákniny. Kromě toho, že vám umožní udržet si pevné zdraví, navíc vám pomůže také zhubnout.

Proto čtěte dál a inspirujte se!

1. Zelenina a volské oko

Toto jídlo je perfektní pro nastartování vašeho dne.

Jednoduše si na pánvi připravte volské oko z 1 až 2 vajíček, přidejte k tomu zeleninu dle vlastního výběru a trochu ji opečte.

2. Cantaloupe (oranžový meloun) a řecký jogurt

Řecký jogurt je extrémně zdravá potravina a výborný zdroj bílkovin. Smíchejte na kousky pokrájený oranžový meloun s jogurtem (bez ovesných vloček, to by byla špatná kombinace).

Můžete do toho přimíchat pár malin, borůvek nebo jahod.

3. Přes noc namočené ovesné vločky

Večer namočte do misky s vodou sklenici (2 dcl) ovesných vloček a ráno je zkonzumujte.

Pomůže vám to, pokud trpíte nafouknutým břichem.

4. Banán, mandle, jahody a bílý jogurt

Vložte všechny ingredience do mixéru a připravte si z toho smoothie. Takové smoothie obsahuje jen 350 kalorií a až 15 gramů bílkovin.

Udrží vás to syté i několik hodin.

5. Nízkosacharidový koláč

Použijte mandlovou mouku a lněná semínka, nikoliv však cukr.

Dodá vám potřebnou vlákninu, bílkoviny i tuky na dostatek energie během dopoledne. Jsou to však zdravé tuky, které tělo neukládá do zásoby, ale spaluje.

Recept v angličtině najdete zde.

6. Jablečno-skořicová quinoa

Připravte si ji z jablek a skořice, přidejte do toho i jogurt pro lepší trávení, rozinky a mandle.

Neobsahuje žádný lepek, jen bílkoviny, vlákninu a živiny.

7. Vajíčko v avokádu

Udělejte nejprve na pánvi volské oko, a to pak vložte do poloviny avokáda namísto pecky. Posypte trochou soli a máte téměř dokonalou výživnou snídani.

Podrobný návod najdete zde.

Víte, že: alergie, časté rýmy, angíny, ucpaný nos mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY…  

8. Kaše z chia semínek a zázvoru

Jde o perfektní recept na hubnutí a potlačení hladu. Zároveň je to extrémně zdravé a na přípravu jednoduché jídlo.

Recept v angličtině najdete zde.

Budete mít zájem:  Jak na regeneraci těla po silvestrovské noci?

9. Ovoce a Cottage sýr (nebo tvaroh)

Sežeňte si 120 gramů sýru Cottage nebo tvarohu, který vám dodá až 14 gramů bílkovin.

Přidejte ovoce (jablka, švestky, hrušky, bobulovité ovoce a podobně) a máte chutnou výživnou snídani hotovou.

10. Losos a chřest

Budete potřebovat 1 svazek chřestu, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli a 4 až 6 plátků uzeného lososa. Na másle opražte chřest a ten podávejte přímo k uzenému lososu.

Jde o zdravou bombu, která obsahuje až 10 gramů bílkovin a zároveň má málo kalorií.

11. Vaječná frittata

Na pánvi s 2 polévkovými lžícemi olivového oleje zlehka opečte na kousky nakrájenou zelenou papriku, červenou papriku, čtvrtinu cibule, 4 vaječné bílky, 100 gramů tvarohu nebo feta sýru, 1 sklenice špenátu, trocha soli a pepře.

Je to velmi chutné a málo kalorické.

12. Tymián, česnek, quinoa a vajíčko

Tento recept je třeba upéct předem večer na následující ráno. Dodá vašemu tělu nejen energii, ale i potřebný vápník, hořčík a další minerály.

Podrobnosti najdete zde.

13. Tofu omeleta

Připravuje se extrémně snadno a v ledničce vám vydrží několik dní. Obsahuje to koriandr, cibuli, papričky a olej z hroznových jadérek, kmín, kurkumu, černé fazole a pšeničné tortilly.

Podrobný recept najdete v angličtině zde.

14. Avokádo a vajíčko natvrdo

Jde o podobný recept jako číslo 7 s tím rozdílem, že vajíčko není opečené na styl volského oka, ale vařené.

Je to plné bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Navíc zcela bez lepku!

15. Kokos a bobulovité ovoce

Do misky čerstvého bobulovitého ovoce, jako jsou maliny, ostružiny, jahody nebo borůvky (případně jejich směs) si nasypte kousky strouhaného kokosu a zamlsejte si.

Získáte 20 % denní doporučené dávky vlákniny, potřebné železo a jen 200 kalorií.

16. Paleo miska

Na její přípravu budete potřebovat zhruba 10 minut. Podrobný návod je zde.

Dodá vám to energii minimálně na celé dopoledne, možná i na celý den. Zároveň je to plné bílkovin, omega-3 kyselin a obsahuje to jen 335 kalorií. Neobsahuje to téměř žádný cukr.

Zpracovala: Vylectese.cz

Fazole: Proč jsou zdravé, jak je upravit, recepty

Fazole patří mezi zdravé potraviny • Autor: shutterstock.com

Fazole jsou výživné, zasytí vás, jsou lehce stravitelné a téměř bez kalorií. Doslova nás nabíjejí životní energií. A to je dobrý důvod dopřávat si je co nejčastěji!

Fazol je rod z čeledi bobovitých a do Evropy je přivezli španělští kolonizátoři. V současné době se jich ve světě pěstuje zhruba 50 odrůd.

Fazole obsahují až 30 % kvalitních rostlinných bílkovin, a proto se jim také říká maso chudých. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Proto by je měli co nejčastěji vyhledávat především diabetici.

Podle čínské tradice luštěniny – a zvlášť fazole – prospívají ledvinám, ostatně jsou jim tvarově podobné. Obsahují aglutininy, které mají silné močopudné účinky a dokážou i rozpouštět močové kamínky.

Fazole jsou také bohaté na riboflavin (B2), kyselinu listovou, vitamin E, karoten, niacin a další vitaminy řady B. Z minerálních látek obsahují dostatek hořčíku a vápníku, dále pak měď. Jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek. Pomáhají také snižovat krevní tlak, protože obsahují minimální množství sodíku a naopak velké množství draslíku.

Niacin (vitamín B3) a kyselina pantothenová (vitamin B5) jsou dva velmi důležité faktory pro zdravou pokožku. Niacin se také účastní na řízení hladiny krevního cukru.

Díky svému složení fazole čistí střeva a posilují tak jejich fungování, pomáhají proti zácpě a brání vzniku hemoroidů. Chrání cévy a srdce, pomáhají při snižování hladiny „zlého“ cholesterolu a krevního tlaku. Fazole jsou také vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů.

Konzumace vařených fazolí se osvědčuje při hubnutí. Obsahují hodně rozpustné vlákniny, úžasné potravy pro střevní mikroflóru – 1 šálek vařených fazolí jí obsahuje až 19 gramů (více než polovinu DDD pro dospělého člověka – 25g). Zato tuku, složeného jen z nenasycených mastných kyselin, mají jen minimum.

Zralé syrové fazole (i lusky) jsou mírně jedovaté. Vařením se však jejich toxické látky zcela rozloží. Sušené fazole před kuchyňskou úpravou namočte nejméně na 12 hodin do studené vody.

Potom je slijte a odkryté vařte mírným varem do měkka, třeba se snítkou saturejky, majoránkou nebo mořskou řasou (wakame či kombu). Sníží se tak množství oligosacharidů, které bývají důvodem nepříjemné plynatosti.

Jde totiž o sacharidy pro lidi nestravitelné, které se rozkládají až v tlustém střevě.

  • Na jaře je dobré nechat naklíčit fazole mungo či adzuki a jejich klíčky přidat do zeleninových salátů.
  • Recepty na úpravu fazolí najdete ZDE.
  • TIP NA VIDEO: Zkuste si doma uvařit tuto fazolovou polévku a zpestřete si tak jídelníček.

Autor: Zuzana Čermáková

20 nejvhodnějších potravin na hubnutí

Ne všechny kalorie vznikají stejně. Různá jídla procházejí tělem různými metabolickými stezkami. Mohou mít velmi rozdílný vliv na hlad, na hormony a na to, kolik kalorií spálíte. Zde je 20 nejvhodnějších potravin na hubnutí na celém světě. Tento fakt se opírá o odborné studie a vědecké bádání.

Celé vejce

Kdysi jsme se jich báli kvůli vysokému obsahu cholesterolu, ale nyní vajíčka oslavují svůj návrat.

Nové studie prokázaly, že nemají nepříznivý vliv na krevní cholesterol a nezpůsobují srdeční infarkty. Ba co víc, patří k nejlepším potravinám, po kterých můžete při snižování hmotnosti sáhnout.

Mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a zasytí vás s velmi malým množstvím kalorií.

Jedna studie s 30 ženami s nadváhou prokázala, že vejce k snídani místo pečiva zasytí mnohem více. Tyto ženy následně během dalších 36 hodin zkonzumovali méně jídla. Jiná osmitýdenní studie zjistila, že během diety s omezeným příjmem kalorií shodili více ti, kteří snídali místo pečiva vejce.

Vejce jsou tedy nutričně neuvěřitelně hutné a mohou vám pomoci při získání všech živin, které potřebujete. Téměř všechny živiny se přitom nacházejí v žloutcích.

Budete mít zájem:  McCartney vyzval Indii k vyhlášení národního vegetariánského dne

Listová zelenina

Pojem listová zelenina zahrnuje kapustu, špenát, mangold a mnohé další. Má několik vlastností, díky kterým se perfektně hodí pro diety na hubnutí. Má nízký obsah kalorií a uhlohydrátů, ale je plná vlákniny.

Konzumace listové zeleniny je vynikající způsob ke zvýšení obsahu zkonzumovaného jídla, aniž se vám zvýšil příjem kalorií. Mnoho studií prokázalo, že díky jídlům a dietám s nízkou energetickou hustotou snědí lidé celkově méně kalorií.

Listová zelenina je také neuvěřitelně výživná a má velmi vysoký obsah všech druhů vitamínů, minerálů a antioxidantů. Patří sem i vápník, který podle několika studií dobře spaluje tuky.

Losos

Tučné ryby jako losos jsou neuvěřitelně zdravé. Jsou také velmi syté, navodí u vás pocit sytosti na mnoho dalších hodin a přitom obsahují pouze málo kalorií. Losos je plný kvalitních bílkovin, zdravých tuků a obsahuje všechny možné důležité živiny.

Ryby a plody moře obecně, obsahují velmi mnoho jódu. Tato živina je nezbytná pro správnou funkci štítné žlázy. Štítná žláza je zodpovědná za optimální fungování metabolismu. Studie ukázaly, že obrovské množství lidí na celém světě nepřijímá jód v dostatečném množství.

Losos je také nabitý omega-3 mastnými kyselinami. Ty napomáhají při redukci zánětlivých procesů, které jsou ve velké míře spoluodpovědné za vznik obezity a metabolických poruch.

Dalšími výbornými alternativami tučných ryb jsou makrela, pstruh, sardinky, či sleď.

Košťálová zelenina

Mezi košťálovou zeleninu patří brokolice, květák, zelí a růžičková kapusta. Stejně jako další zelenina, obsahuje hodně vlákniny a dokáže řádně zasytit. Navíc tento typ zeleniny obsahuje celkem slušné množství bílkovin. Není jich tolik jako v živočišných potravinách nebo luštěninách, ale ve srovnání s jinou zeleninou je obsah bílkovin vysoký.

Kombinace bílkovin, vlákniny a nízké energetické hustoty dělá z košťálovin perfektní potravinu pro potřeby hubnutí. Jsou také velmi výživné, obsahují i ​​protirakovinné látky.

Libové hovězí maso a kuřecí prsa

Maso bylo nespravedlivě démonizováno. Dávali se mu za vinu všechny možné zdravotní problémy, přesto, že na to nebyly důkazy.

Přestože zpracované maso ve formě polotovarů je nezdravé, podle studií nezpracované červené maso nezvyšuje riziko nemocí srdce nebo cukrovky.

Podle dvou velkých studií má červené maso pouze nízkou vzájemnou souvislost s rakovinou u mužů a vůbec žádnou s rakovinou u žen.

Pravdou je, že je maso při hubnutí vhodné, protože obsahuje velké množství bílkovin. Bílkovina je živina, která nejvíce vyvolává pocit sytosti. Pokud držíte vysokoproteinovou dietu, můžete za den spálit až o 80 až 100 kalorií více.

Studie prokázaly, že pokud zvýšíte příjem bílkovin na 25-30% kalorií, můžete snížit neustálou chuť na jídlo až o 60%, na polovinu omezit noční vyjídání a dokonce můžete zhubnout až o půl kila za týden víc. A to pouze tím, že k jídlu přidáte bílkoviny.

Pokud jste na nízko-uhlohydrátové dietě, klidně si dejte tučné maso. Pokud ale máte dietu se středním nebo vysokým množství uhlohydrátů, zvolte libové maso.

Vařené brambory

Z nějakého důvodu se bílé brambory přestávají těšit velké oblibě. Nicméně, mají řadu vlastností, díky kterým se dostávají do kategorie „perfektní jídlo“, pokud jde o hubnutí a optimální zdraví.

Obsahují velmi široký záběr živin, po trošce ze všeho, co potřebujeme. Dokonce existují lidé, kteří určitou dobu jedli pouze brambory. Brambory mají vysoký obsah draslíku, což je živina, která mnohým lidem chybí.

Draslík je důležitý při kontrole krevního tlaku.

Konzumací bílých vařených brambor získáte přirozeně pocit sytosti, takže sníte méně ostatních potravin. Uvařené brambory nechte na chvíli vychladnout, vytvoří si velké množství rezistentního škrobu, což je látka podobná vláknině a podle výzkumů působí blahodárně na zdraví, i pokud jde o hubnutí.

Vynikající jsou i sladké brambory či tuřín.

Tuňák

Tuňák je dalším nízkokalorickým jídlem s vysokým obsahem bílkovin. Jde o libovou rybu, takže neobsahuje mnoho tuku. Tuňák je oblíbený mezi kulturisty a fitneskami, protože při nízkém obsahu celkových kalorií a tuku udržuje vysokou hladinu bílkovin.

Pokud chcete navýšit příjem bílkovin, ujistěte se, že kupujete konzervovaného tuňáka ve vodě, ne v oleji.

Luštěniny

Některé luštěniny mohou být při hubnutí přínosem. Patří sem čočka, černá fazole, červené fazole a jiné. Tyto potraviny mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny, což jsou dvě živiny navozující pocit sytosti. Obvykle také obsahují rezistentní škrob.

Hlavním problémem je, že mnoho lidí luštěniny netoleruje. Je proto důležité, umět je vhodně upravit.

Polévky

Jak jsme již zmínili výše, díky jídlům a dietám s nízkou energetickou hustotou snědí lidé méně kalorií. Jde většinou o jídla s vysokým obsahem vody, jako je zelenina a ovoce. Ale je také možné vodu jednoduše k potravině přidat. A uvařit polévku.

Některé studie prokázaly, že pokud zkonzumujete stejné potraviny, ale uvařené v polévce, budete mít větší pocit sytosti a sníte mnohem méně kalorií.

Tvaroh

Mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny. Jedním z nejlepších je tvaroh. Kalorie za kalorií, je to hlavně bílkovina s velmi malým množstvím uhlohydrátů a tuku. Konzumací velkého množství tvarohu nebo cottage úžasně podpoříte příjem bílkovin. Je to zároveň velmi zasycující jídlo, budete se cítit sytě při relativně malém množství kalorií.

Mléčné výrobky obsahují také hodně vápníku, který se podílí na procesu spalování tuků.

Avokádo

Avokádo je jedinečný druh ovoce. Většina ovoce má vysoký obsah sacharidů, avokádo je nabité zdravými tuky. Obsahují obzvláště vysoké množství mononenasycené kyseliny olejové. Stejný tuk se nachází také v olivovém oleji. Přestože obsahuje avokádo převážně tuk, je v něm i hodně vody. Není tedy natolik energeticky husté, jak byste mohli myslet.

Avokádo se výborně hodí do salátů, protože podle několika studií, obsažený tuk může výrazně zvýšit příjem živin ze zeleniny. Obsahují také množství důležitých živin, včetně vláknin a draslíku.

Budete mít zájem:  Co všechno se děje s tělem, když spíte méně než 6 hodin denně?

Jablečný ocet

Jablečný ocet je mezi zastánci zdravé výživy neuvěřitelně populární. Slouží jako pochutina do dresingů nebo zálivek. Někteří lidé si ho dokonce ředí ve vodě a tak vypijí. Mnoho studií udává, že může pomoci lidem při hubnutí. Pokud jablečný ocet zkombinujete s jídlem s vysokým obsahem uhlohydrátů, stoupne u vás pocit sytosti a během zbývajícího dne sníte o 200-275 kalorií méně.

Jablečný ocet se ukázal jako vhodný prostředek k zredukování nárůstu množství cukru v krvi, ke kterému dochází po jídle. Z dlouhodobého hlediska tak kladně ovlivňuje celkové zdraví.

Ořechy

Přesto, že mají vysoký obsah tuku, nezpůsobují přibírání. Jsou vynikající svačinkou, protože obsahují vyvážené množství bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Studie prokázaly, že konzumace ořechů může zlepšit metabolické zdraví a dokonce přispět k hubnutí. Také se ukázalo, že lidé, kteří jedí ořechy, jsou zdravější a hubenější než ti, kteří tak nečiní.

Jen se ujistěte, abyste to s ořechy nepřehnali, protože obsahují celkem velké množství kalorií. Pokud máte sklon k neustálému mlsání a pojídání různých oříšků, raději se jim vyhněte.

Některé celozrnné potraviny

Navzdory jejich neblahé reputaci z posledních let, existují některé obiloviny, které jsou jednoznačně zdravé. Patří sem některé bezlepkové celozrnné potraviny, které jsou plné vláknin as mírným množstvím bílkovin. Zmínit lze oves, hnědou rýži a quinou.

V ovsu se nacházejí betaglutány, rozpustné vlákniny, díky kterým narůstá pocit sytosti, a zlepšují metabolické zdraví. Rýže, hnědá stejně jako bílá, může také obsahovat podstatné množství rezistentního škrobu. Hlavně pokud ji uvaříte a necháte vychladit.

Mějte na vědomí, že rafinované zrna jsou pohromou. A někdy potraviny, které jsou podle štítku „celozrnné“, jsou vlastně polotovary, zpracované nezdravé potraviny, které jsou nebezpečné a způsobují přibírání.

Pokud jste na dietě s velmi nízkým obsahem uhlohydrátů, vyhýbejte se obilninám, protože obsahují vysoké hodnoty uhlohydrátů. Jinak ale není nic špatného na tom, když zvolíte některou z těch zdravějších obilovin.

Chilli papričky

Při dietě na redukci hmotnosti mohou pomoci i chilli papričky. Obsahují látku zvanou kapsaicin, která se podle některých studií ukázala jako vhodný pomocník při snížení apetitu a zvýšení spalování tuků.

Tato látka se dokonce prodává jako doplněk stravy a je častou ingrediencí mnoha komerčních doplňků na hubnutí.

Jedna studie prokázala, že konzumace jednoho gramu červené chilli papričky sníží apetit a zvýší spalování tuků u těch lidí, kteří papričky nekonzumují pravidelně.

Chilli nemělo žádný vliv na lidi, kteří jsou zvyklí na konzumaci kořeněných jídel, to znamená, že se vůči chilli dá vybudovat jakási forma tolerance.

Ovoce

Většina expertů na zdraví a zdravý životní styl souhlasí, že ovoce je zdravé. Má také určité vlastnosti, díky kterým jej lze označit jako vhodné při hubnutí. Přesto, že ovoce obsahuje cukr, má nízkou energetickou hustotu a chvíli trvá, dokud ho požvýkáme.

Plus, vláknina pomáhá zabránit tomu, aby se cukr uvolnil do krevního oběhu příliš rychle. Jediní, kdo by se měli vyhýbat nebo minimalizovat příjem ovoce jsou lidé na ketogenické dietě (s velmi nízkým obsahem uhlohydrátů).

Případně ti, kteří trpí na intoleranci fruktózy.

Pro všechny ostatní je ovoce efektivním (a lahodným) doplňkem při hubnoucí dietě.

Grapefruit

Jedním z vyzdvihovaných ovocí je grapefruit, protože jeho dopad na kontrolu hmotnosti byl přímo studován.

Ve studii, které se zúčastnilo 91 obézních jedinců, zkonzumovali půl čerstvého grepu před každým hlavním jídlem. Během 12 týdnů takto zhubli 1,6 kg.

Grapefruitová skupina také snížila svoji inzulínovou rezistenci, což je metabolická abnormalita spojována s různými chronickými onemocněními.

Takže, pokud si dáte půl grapefruitu přibližně půl hodinu před jídlem, můžete získat lepší pocit zasycení a snížit celkové množství přijatých kalorií.

Semínka chia

Semínka chia patří celosvětově k potravinám s nejvyšší nutriční hodnotou. Na 30 gramů obsahují 12 gramů uhlohydrátů. To je dost hodně, ale z toho 11 gramů je vláknina. Tím se stávají semínka chia potravinou s nízkým obsahem uhlohydrátů a jedním z nejlepších zdrojů vlákniny na světě.

Díky vší té vláknině dokáží chia absorbovat až 11-12 násobek své hmotnosti vody, získají tak gelovou konzistenci a tímto gelem pokryjí žaludek. Ačkoli některé studie prokázaly, že semínka chia pomáhají při redukci apetítu, není jejich vliv na hubnutí výrazný.

Díky jejich nutričnímu složení má smysl, aby se semínka chia staly užitečnou součástí diet na hubnutí.

Kokosový olej

Ne všechny tuky vznikají stejně. Kokosový olej obsahuje velké množství mastných kyselin se střední délkou řetězce, které se nazývají triglyceridy se středně dlouhým řetězcem.

V porovnání s jiným tuky, tyto mastné kyseliny podporují zasycení. Také zvyšují množství spálených kalorií.

Existují také dvě studie, jedna se týkala mužů a druhá žen, podle kterých vede konzumace kokosového oleje k redukci množství břišního tuku.

Samozřejmě, kokosový olej obsahuje kalorie, takže přidat ho k tomu, co už teď konzumujete, by nebyl nejlepší nápad. Nejde o to, abyste do svého jídelníčku kokosový olej přidali, ale abyste tuky na vaření kokosovým olejem nahradily.

Je vhodné zmínit i extra panenský olivový olej, protože jde pravděpodobně o nejzdravější tuk na zemi.

Plnotučné jogurty

Dalším z vynikajících mléčných výrobků je jogurt. Obsahuje probiotické bakterie, které mohou zlepšit činnost vašich střev. Zdravá střeva mohou pomoci při ochraně proti zánětlivým onemocněním a odolnosti vůči leptinu. Je to hlavní hormonální hnací mechanizmus obezity.

Ujistěte se ale, že si vybíráte plnotučný jogurt. Studie prokázaly, že plnotučné mléčné výrobky, a ne ty nízkotučné, snižují riziko obezity a cukrovky druhého typu. Nízkotučné jogurty jsou obvykle plné cukru, takže je lepší vyhýbat se jim jako moru.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector