Celiakie – jaký je život bez chleba?

Celiakie – jaký je život bez chleba?

Patříte mezi celiaky a zatím tápete, co všechno můžete při svém onemocnění jíst? Projděte si seznam potravin bez lepku. Z nich snadno vymyslíte zdravé recepty všeho druhu.

Celiakie vyžaduje bezlepkovou dietu

Pokud člověk s celiakií konzumuje lepek, jeho tělo spustí autoimunitní reakci, která poškozuje výstelku tenkého střeva.

Střevo následně ztrácí schopnost správně absorbovat živiny z potravy, což tělo dává najevo typickými příznaky, jako jsou zažívací potíže, bolesti hlavy a nevysvětlitelný úbytek hmotnosti.

Jediným způsobem, jak poškození zabránit, je přísné dodržování bezlepkové diety.

Zahraniční výzkum prokázal, že pokud máte celiakii a konzumujete i jen malé množství lepku, poškození střev bude pokračovat bez ohledu na přítomnost nebo nepřítomnost příznaků.

Celiakie: Příznaky, příčiny a bezlepková dieta

Bezlepková dieta zlepší kvalitu života

Ačkoliv striktní změna ve stravování není na začátku jednoduchá, pro vaše zdraví je nezbytná. Pokud v bezlepkové dietě vytrváte, symptomy celiakie se vám podaří dostat pod kontrolu.

Zahraniční studie dokázala, že při dodržování bezlepkové diety po dobu 1 roku se příznaky zlepší u více než 90 % lidí s celiakií, což výrazně zlepšuje kvalitu jejich života. Už během jednoho měsíce dodržování bezlepkové diety přichází podle výzkumu významné zlepšení trávení.

Co jíst při celiakii? Zaměřte se na přirozeně bezlepkové potraviny

Dodržování bezlepkové diety může být zprvu matoucí, protože nevhodných potravin je velké množství. Časem zjistíte, že existuje mnoho jídel, která můžete jíst bez jakéhokoliv rizika.

Podle studie na serveru NCBI je vhodné dát přednost přirozeně bezlepkovým potravinám, které jsou pro osoby s celiakií naprosto bezpečné. Které to jsou?

Na čem byste měli postavit bezlepkový jídelníček?

Základní potraviny

  • Ovoce
  • Zelenina
  • Obilniny a pseudoobilniny bez lepku – rýže, jáhly, kukuřice, pohanka, amarant
  • Luštěniny všeho druhu
  • Brambory bez dalších přísad
  • Čistá výseková masa
  • Čerstvé mléko a neupravované mléčné výrobky
  • Vejce

Doporučované bezlepkové potraviny

Rýže

  • Neloupaná, bílá, parboiled
  • Rýžové burizony bez přidaného lepku
  • Instantní kaše bez přidaného lepku
  • Rýžová mouka
  • Rýžové vločky
  • Rýžové těstoviny
  • Rýžový papír

Proso (jáhly)

  • Jáhly
  • Jahelná mouka
  • Jahelné vločky
  • Jahelné a prosné instantní kaše bez přidaného lepku

Pohanka

  • Pohanka zelená, hnědá, lámanka, drť
  • Pohanková mouka
  • Pohankové těstoviny
  • Pohankový křehký chléb bez lepku
  • Pohankový chléb bez přídavku mouky s obsahem lepku
  • Pohankové křupky
  • Instantní pohanková mouka bez přidaného lepku

Amarant

  • Zrno amarantu
  • Nať amarantu
  • Amarantová mouka
  • Amarantové těstoviny
  • Sušenky z amarantu bez přidaného lepku
  • Amarantové křupky bez přidaného lepku

Quinoa

  • Zrna quinoy
  • Quinoová mouka

Luštěniny

Celiakie – jaký je život bez chleba?

  • Fazole suché – všechny druhy; fazole předvařené, fazole sterilované ve slaném nálevu
  • Čočka hnědá, červená a zelená; čočka předvařená, čočka sterilovaná ve slaném nálevu
  • Hrách suchý zelený, žlutý, loupaný i neloupaný; předvařený hrách
  • Cizrna beraní (římský hrách)
  • Sója a výrobky z ní:
    • Sójové boby, sójové vločky, sójová mouka (hladká, hrubá, plnotučná, odtučněná), sójová krupice
    • Sójové maso neboli sójový extrudát s logem bez lepku
    • Sójové boby pražené (alaburky, sójové oříšky)
    • Tofu
    • Sójové mléko bez přídavku potraviny s lepkem (trvanlivé, sušené), sójový jogurt (bez lepku), sójová smetana (bez lepku)
    • Sójové klíčky (čerstvé i sterilované)
    • Sojanéza (sójová majonéza) bez lepku
    • Sójová omáčka (pouze tamari)
    • Mungo (vigna zlatá) – zelená sója, vařená, naklíčená

Kukuřice

  • Kukuřičná mouka
  • Kukuřičná krupice
  • Kukuřičná instantní kaše bez přidaného lepku
  • Kukuřičné těstoviny
  • Kukuřičný křehký chléb
  • Kukuřičné perličky
  • Kukuřičný chléb
  • Kukuřičné lupínky bez lepku
  • Extrudovaná kukuřice
  • Kukuřičná strouhanka bez lepku
  • Kukuřičné zrno
  • Kukuřičná polenta bez lepku
  • Maizena (kukuřičný škrob)

Brambory

  • Brambory
  • Solamyl (bramborový škrob)
  • Bramborová mouka – hladká i hrubá
  • Bramborová vláknina

Zelenina a zeleninové výrobky

  • Syrová čerstvá zelenina všechno druhu
  • Mražená zelenina všechno druhu
  • Sterilovaná zelenina ve slaném nálevu
  • Kvašená a nakládaná zelenina všeho druhu

Ovoce a ovocné výrobky

  • Čerstvé ovoce a čerstvé ovocné šťávy všeho druhu
  • Kompotované a zmrazené ovoce (celé, protlak) všeho druhu – pouze bez přidaného lepku
  • Ovocné přesnídávky a pyré bez přidaného lepku
  • Ovoce sušené a ovocné chipsy
  • Ovoce kandované

Ořechy a semena

  • Ořechy vlašské, lískové, makadamové, burské, pekanové, kešu, para, mandle a pistácie
  • Semena slunečnice, dýně, sezamu, lnu, pinie a máku
  • Kokos, kokosová moučka, kokosové chipsy

Tuky

  • Rostlinného původu
  • Živočišného původu (máslo, sádlo, slanina)
  • Majonéza

Maso

  • Čerstvé drůbeží, králičí, telecí, hovězí, vepřové, ryby
  • Uzená masa, která neobsahují lepek

Uzeniny

  • Vepřová šunka, debrecínská pečeně, cikánská pečeně – uzeniny označené jako bezlepkové
  • Drůbeží šunka bezlepková
  • Ostatní uzeniny označené jako bezlepkové

Nápoje

  • Přírodní ovocné nápoje a mošty
  • Přírodní zeleninové šťávy
  • Bylinkové čaje
  • Minerální vody
  • Káva
  • Cikorka (náhražka kávy z kořene čekanky) bez přídavku ječmene či žita

Mléko a mléčné výrobky

  • Čerstvé a zakysané mléko a mléčné výrobky
  • Tvaroh, měkké a tvrdé sýry, tavené sýry, čerstvé sýry, tvarohové a smetanové krémy, vše bez surovin s obsahem lepku a označené jako bezlepkové

Vejce

  • Slepičí, křepelčí
  • Žloutky i bílky

Sladidla

  • Cukr řepný nebo třtinový (moučka, krystal, písek, kostky)
  • Kandys hnědý nebo bílý (prášek či různé tvary)
  • Pravý včelí med
  • Javorový sirup
  • Neenergetická a nízkoenergetická sladidla

Cukrovinky

  • Sladké pečivo označené jako bezlepkové
  • Sněhové pusinky bez přísad s obsahem lepku
  • Čistá čokoláda
  • Neplněné bonbony
  • Müsli tyčinky, sušenky apod. označené jako bezlepkové

Zahušťovadla

  • Agar
  • Guarová guma
  • Guma tara
  • Karagenan
  • Tapioka
  • Tragant
  • Xanthan

Vláknina

  • Jablečný pektin
  • Psyllium (vláknina z jitrocele kopinatého)
  • Vláknina z cukrové řepy

Pomocníci pro kynutí a kypření těsta

  • Amonium (cukrářské droždí)
  • Droždí
  • Pekařský kvas
  • Prášek do pečiva bez lepku
  • Uhličitan draselný
  • Vinan draselný

Hledejte přeškrtnutý klas

Trh nabízí širokou škálu speciálních produktů včetně bezlepkového pečiva, cereálií, mouk, těstovin a sušenek. Na etiketách výrobků hledejte heslo „bez lepku“ nebo symbol přeškrtnutého klasu.

Jak při celiakii ušetřit?

Bezlepkové stravování nemusí být finančně náročné. Zvažte všechny možnosti a jídelníček si dopředu plánujte.

  • Někteří výrobci bezlepkových potravin posílají vzorky produktů na ochutnávku. Obraťte se přímo na dodavatele nebo to zkuste na veletrzích, případně přes sdružení či organizaci pro pomoc celiakům.
  • Prověřte si, kolik stojí bezlepkové potraviny v supermarketu. V některých obchodech se mohou ceny lišit. Čas vám uspoří internetové srovnávače.
  • Kupujte si oblíbené výrobky ve větším balení ve velkoobchodech.
  • Máte doma malého celiaka? Sehnat potřebné bezlepkové produkty za rozumné ceny vám může pomoci dětský lékař.
  • Základem bezlepkového jídelníčku by měla být zelenina, ovoce a přirozeně bezlepkové obiloviny. Kupujte je nejen v kamenných obchodech, ale také na farmářských trzích.
  • Místo kupovaných kořenících směsí používejte k dochucování pokrmů čerstvé bylinky. Ty si můžete pěstovat na zahrádce, balkónu i na okně.
  • Nakupujte online přímo od výrobce či dodavatele. Tímto způsobem můžete ušetřit část peněz, protože neplatíte marži obchodníkovi.
  • Vařte a pečte doma. Domácí sušenky, chléb, koláče i krekry vás vyjdou podstatně levněji než produkty z obchodu.

V případě potíží oslovte odborníka

Stále při nákupech a přípravě jídel tápete? Nebo se i při dodržování diety váš zdravotní stav nelepší? Vydejte se k lékaři a výživovému poradci se specializací na celiakii.

Odborník posoudí váš současný jídelníček a zjistí, zda nekonzumujete skrytý lepek, který vám může v těle dělat neplechu. Také vám poradí, co jíst, abyste měli zajištěnou vyváženou a pestrou stravu s dostatkem potřebných živin. 

Život bez chleba

Celiakie – jaký je život bez chleba?

Bolí vás břicho, trpíte průjmem či zácpou? Jste věčně unavená, nesoustředěná, bolí vás klouby a v ústech míváte afty? Zkrátka už delší dobu nejste ve své kůži? Možná máte celiakii! Poradíme vám, co s tím!

Co je celiakie?

Jde o střevní onemocnění, vyvolané tvorbou protilátek proti vlastním buňkám tenkého střeva. Postižený nepřiměřeně reaguje na lepek (gluten), bílkovinu obsaženou v některých obilovinách. Bílé krvinky už šest hodin po požití lepku napadají a ničí tenké střevo. Vznikne tak zánět. Pokud je střevo poničené, nevstřebává živiny z potravy a tělo trpí podvýživou.

Koho nemoc ohrožuje?

Onemocnění bývá dědičné, ale může být i virového původu, a pak se týká všech. Celiakie byla dříve považovaná za onemocnění dětí, ale zjistilo se, že může propuknout v jakémkoliv věku a může se projevovat různě.

 Nemoc trápí asi pět lidí z tisíce, ale jen jeden o ní ví. U většiny osob na onemocnění přijde náhodou. Nerozpoznaná celiakie může vést až k rakovině trávicí soustavy.

Lidé s celiakií mohou mít i další autoimunitní choroby.

  • 14 příznaků celiakie
  • ·         nadýmání a plynatost
  • ·         bolest břicha, křeče, záchvaty
  • ·         průjem nebo naopak zácpa
  • ·         bledá stolice
  • ·         hubnutí
  • ·         těžká kožní vyrážka
  • ·        chudokrevnost z nedostatku železa
  • ·         bolesti kloubů a kostí – osteoporóza z nedostatku vápníku
  • ·         poruchy a zpomalení růstu u dětí
  • ·         pocity mravenčení v nohou
  • ·         afty v ústech
  • ·         vynechávání menstruace
  • ·         zvýšené riziko potratu
  • ·         neplodnost
  • Prevence a léčba

Pokud u vás lékař zjistí celiakii, je nutné ihned přestat dráždit střeva lepkem. Po několika týdnech až měsících se střevní výstelka zase obnoví, tělo doplní zásoby živin a potíže spojené s podvýživou ustoupí.

Ale i nadále je nezbytné – až do konce života – dodržovat bezlepkovou dietu, to znamená nejíst nic z pšenice, žita, ovsa, ječmene a dalších cereálií.

Nevhodné jsou i některé druhy uzenin a čokoláda, dále těstoviny, knedlíky, kečupy a mnoho dalších pochutin.

Celiakie – jaký je život bez chleba?

Co jíst při celiakii

Žádné problémy nepůsobí rýže, brambory, jáhly, pohanka, kukuřice a sója, a mouky vyrobené z těchto surovin, dále luštěniny, ovoce a zelenina a všechny potraviny označeny jako bezlepkové.

 Dnes se vyrábí mnoho potravin bez lepku, jsou však mnohem dražší než běžná jídla, což je pro celiatiky velkou zátěží. Například bezlepková mouka stojí od 60 Kč za kilogram a bezlepkový chléb od 70 Kč za 400 g.

 Pokud si celiatici chtějí dát špagety, musí zaplatit asi 70 Kč za balíček.

Nechte se otestovat

Pokud se u vás objeví zažívací potíže, nechte se vyšetřit u lékaře. Ten z krve určí přítomnost autoprotilátek. Při pozitivním výsledku pak odebere vzorek sliznice tenkého střeva. Vyšetření se provádí pod sedativy a  trvá asi 10 minut. Mikroskopické vyšetření bezpečně určí diagnózu a určí i rozsah postižení střevní sliznice.

Extra tip:

V lékárnách lze koupit jednoduchý domácí test, který během pěti minut stanoví protilátky z kapky krve z prstu. Při pozitivním výsledku je nutné zajít za gastroenterologem, který pak provede další nezbytná vyšetření.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Den Před Menstruací?

ŽITO a bezlepková dieta při celiakii

Čas od času se vynoří otázka, zda je žitný chléb vhodný při bezlepkové dietě. Je všeobecně známo, že při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat všechny druhy pšenice a žito, ječmen i jejich křížence. Přesto se především na sociálních sítích a dokonce i v knihách objevuje, že kváskový žitný chléb mohou vyzkoušet i lidé s celiakií.

Obrátili jsme se proto na odborníky, Ing. Janu Rysovou (VUPP) a Ing. Danu Gabrovskou, PhD. (Potravinářská komora ČR), aby vysvětlily, jak to tedy s žitem a bezlepkovou dietou je:

Změřit obsah lepku v pšeničném/žitném chlebu není úplně jednoduché.

ELISA testy, které se běžně používají na kontrolu malých množství lepku, se pro běžný chléb z pšenice či žita nehodí, protože testy jsou nastaveny na velmi nízké hodnoty lepku (v přepočtu max. 80 mg/kg).

Celkový obsah bílkovin nám také nepomůže, protože zachytí i bílkoviny jiné než lepkové včetně bílkovin z droždí, pokud je ve složení výrobku.

Odhadem jsme stanovili, kolik bílkovin podobných lepku (tj. rozpustných v roztocích lihu nebo v roztocích solí) je v žitném chlebu. Použili jsme nutriční údaje na webech internetových prodejců a vybírali údaje o čistě žitném chlebu.

Pro informaci: žitný chléb je takový, který obsahuje alespoň 90 % žita. Ale my jsme hledali chléb bez příměsi pšenice nebo přidaného lepku.

Našli jsme chleby v rozmezí obsahu celkových bílkovin od 4,6 do 9,2 %, nejvíce hodnot se pohybovalo kolem 6,5 % a s touto hodnotou také budeme dále počítat.

V bílkovinách žitné mouky je obsaženo kolem 45 % sekalinu a dalších bílkovin patřících k lepku. Ve 100 g žitného chleba je tedy 6,5 g celkových bílkovin a z tohoto množství je cca 2,9 g lepku. To je 29 g lepku na kg chleba.

Protože podle nař. EU  828/2014 je pro označení bez lepku hranice 20 mg lepku/kg výrobku, je to 1450x více, než může celiak konzumovat

Tím jsme se vypořádali s žitem jako takovým. Nyní se věnujme žitnému kvásku. Směs žitné mouky a vody samovolně nebo s přidáním vhodné kultury prokysá, bakterie a kvasinky spotřebují část cukrů a dokáží také rozložit část bílkovin na menší úseky (peptidy). Kvásek chleba nakypří, ochutí a také zvýší trvanlivost chleba.

V žitném kvásku jsme stanovili 6,25% bílkovin, z toho polovina (3,15%; to je 31,5 g/kg) je lepek. V ELISA soupravě nám lepek v žitném kvásku vycházel vysoko nad kalibraci, je tedy vysoce imunoreaktivní. Ani žitný kvásek sám o sobě není tedy podle tohoto výsledku bezlepkový, protože činnost mikroorganismů nestačila dostatečně naštěpit žitnou bílkovin.

Tak ani žitný kváskový chléb není vhodný pro celiaky.

Závěr :
ŽITNÝ CHLÉB CELIACI ZKOUŠET NEMOHOU, POKUD NECHTĚJÍ HAZARDOVAT SE SVÝM ZDRAVÍM!

Pro názornost na obrázku máte hromádku lepku odpovídající 29 g a vedle malou tečku s 20 mg lepku, což je limit pro označení bez lepku, daný legislativou (Nařízení 828/2014).

Celiakie – jaký je život bez chleba?

Život bez lepku: pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl

Lepek, těší mě

Lepku se často říká i gluten a právě pod tímto názvem ho najdete i v řadě cizích zemí.

Jde o směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které jsou společně se škrobem obsaženy ve vnitřním živném pletivu semen některých obilovin.

Nejznámější svatá trojice, ve které lepek najdete, je pšenice, ječmen a žito, pozor ale třeba i na oves. K čemu je lepek dobrý? Zajišťuje třeba pružnost těsta nebo nadýchanost pečiva. Čím více lepku, tím buclatější koláče.

Alergie na lepek nebo celiakie

Problémy s lepkem řeší nemalá část populace, ne vždy je ale příčina stejná. Většina lidí se lepku vyhýbá proto, že jim způsobuje alergickou reakci. Když si dá takový alergik rohlík s máslem, během několika minut patrně pocítí svědění v ústech, bolest žaludku, může se dostavit zvracení, průjem, nadýmání, rýma, dušnost nebo ekzém.

Nic, co by za ten jeden rohlík, byť pěkně vypečený, stálo. Dobrou zprávou je, že alergie se může v průběhu let zlepšit, nebo dokonce vytratit. Celiakie je ale autoimunitní onemocnění, které je celoživotní.

Když si rohlík dá celiak, jeho imunitní systém reaguje napadením tenkého střeva a během několika hodin se dostaví průjem, dlouhodobě by celiak, který se lepku nevyhýbá, trpěl podvýživou a vyšší kazivostí zubů nebo chudokrevností.

Bezlepková dieta jako zdravý trend

V dnešní době není bezlepková strava nebo dieta ničím výjimečným. V posledních letech na ni totiž přecházejí i ti, kdo zmíněnými obtížemi netrpí. Proč? Mnozí odpůrci lepku tvrdí, že trávení glutenu je pro zažívání náročné a způsobuje úbytek energie. Navíc prý po něm tloustneme a častěji trpíme nadýmáním. 

Celiakie – jaký je život bez chleba?

Kde všude se lepek schovává?

Mezi potravinami je pár takových, které s lepkem nic nemají. Spolehnout se můžete na vejce, ovoce a zeleninu, sóju nebo kukuřici. Většinu potravin, které v originální verzi lepek obsahují, ale dnes už seženete v bezlepkovém remaku.

U potravin, které mají větší množství složek a nejsou označeny jako bezlepkové (často používaným piktogramem je přeškrtnutý klas), musíte pečlivě prozkoumat složení.

Divili byste se, kde všude lepek najdete… Takže pozor na čokolády, uzeniny, mléčné výrobky nebo zmrzlinu.

Jak bez lepku neumřít hlady

Při bezlepkové dietě vsaďte na kukuřici, rýži, amarant, pohanku, brambory, sóju a luštěniny. Do jídelníčku můžete s čistým svědomím zařadit také ovoce, zeleninu, ryby, maso, vejce nebo med. Louskejte oříšky a vařte jáhlové kaše v rendlíčku tak jako naši předkové.

Nemusíte zůstat ochuzeni ani o nedělní bábovku! Akorát musíte sáhnout po bezlepkové mouce. Na výběr jich máte vážně spoustu.

Bílou, pohankovou, rýžovou nebo kukuřičnou, ale i netradiční varianty jako banánovou, kaštanovou, kokosovou nebo dýňovou mouku, které se hodí do sladkého pečiva. 

Celiakie

  • celiakie.pdf
  • Celiakie
  • Co  je celiakie?

Celiakie je dědičné autoimunitní onemocnění dětí i dospělých způsobené celoživotní nesnášenlivostí lepku (glutenu), resp. gliadinu (hlavní složky lepku), nikoli alergií na něj.

Lepek je hlavní bílkovinnou složkou obilek pšenice, žita, ječmene a ovsa. Mouka z nich představuje hlavní, a prakticky každodenní, zdroj lepku v běžné potravě, který ale celiakům škodí.

O rozvoji onemocnění nerozhoduje pouze genetika a přítomnost lepku v potravě, ale často také  spouštěcí faktor. Tím může být virová infekce, dlouhodobý stres, ale třeba i těhotenství apod.

V České republice tímto onemocněním trpí každý čtvrtý až pátý člověk z tisíce obyvatel, ale jen asi 15% z nich o svém onemocnění ví a lečí se s ním. Častěji postihuje ženy než muže, a to nezávisle na věku.

K propuknutí onemocnění, resp. probuzení jinak němé formy celiakie, může ale dojít v kterémkoli věku, nejč. mezi 25. a 40. rokem života.

Tehdy jsou však již prvními „příznaky“  až komplikace plynoucí z tohoto onemocnění.

Jak  se celiakie projevuje?

Je známo a popsáno 5 forem celiakie, ale pouze 2 z nich probíhají se zřejmými příznaky. Obecně je lze rozdělit na příznaky střevní – typické, které jsou charakteristické  pro klasickou formu celiakie a dětský věk, a mimostřevní – atypické, se kterými se setkáváme u všech ostatních forem, a ve většině případů zejm. u dospělých.

typické (střevní) – bolest břicha, nadýmání, průjmy, ojediněle i zácpa či zvracení, nechutenství; u malých dětí lze často pozorovat vzedmuté bříško

atypické  (mimostřevní)- předčasné řídnutí kostí, chudokrevnost, neplodnost u mužů i žen, úzkost až deprese, tzv. Duhringova herpetiformní dermatitida (oparu podobná vyrážka kdekoli na těle, zejm. v oblasti kloubů)

  1. Velmi často je neléčená celiakie doprovázena úbytek na váze až podvýživou a ztrátou vitální energie.
  2. Jak  lze celiakii diagnostikovat?
  3. Od prvních potíží k diagnóze často uplyne řada měsíců i let.
  4. Kdy, koho a jak testovat při podezření na celiakii je možné nalézt v Metodickém pokynu ministerstva zdravotnictví ČR „Cílený screening celiakie“ (2011) zaměřený na:
  5. jedince  s určitým onemocněním (viz Vyskytují se spolu s celiakií i  jiná onemocnění?)

jedince  s podezřelými příznaky (viz Jak se celiaki projevuje?; zejm. chronický průjem, hubnutí z nejasných příčin, chudokrevnost, předčasné řídnutí kostí, neplodnost, opakované potraty)

jedince,  jejichž blízcí rodinní příbuzní trpí celiakií (rodiče, sourozenci, event. i další členové rodiny)

Lékař nejdříve zjišťuje, jakého charakteru jsou pacientovi potíže, zda jsou vázány na příjem potravy, nebo zda obdobnými potížemi netrpí některý z členů rodiny.

Zjistí-li lékař některou ze skutečností, které by mohly svědčit pro celiakii, je provedeno vyšetření krve – stanovení protilátek proti tělu vlastním tkáním (tkáňové transglutamináze a endomyziu). Toto vyšetření již zpravidla provádí odborný lékař (nejčastěji gastroenterolog).

Posledním krokem při prokázání přítomnosti protilátek v krvi pacienta, je endoskopické vyšetření dvanáctníku (část tenkého střeva následující za žaludkem) a odebrání vzorku sliznice z něj. Změny sliznice (vyhlazení klků / nakupení lymfocytů) jsou pak mikroskopicky vyhodnoceny odborným lékařem (patolog).

Aby nedošlo k nežádoucímu zastření projevů celiakie na sliznici střeva, pacient by měl do doby,  než je provedeno endoskopické vyšetření, konzumovat stále stravu s obsahem lepku (takovou, jako doposud).

Jak se celiakie léčí?                                                        

Celiakie je léčena formou klasických léčiv jen zřídka kdy. Obvykle pouze při tzv. celiakální krizi, refrakterní celiakii, při ulcerózní jejunoileitidě. Tehdy jsou pacientů podávána zejm. léčiva tlumící nepřiměřenou imunitní reakci (glukokortikoidy a imunosupresiva).

Léčbou první volby je ale  bezlepková dieta. Pouze úplné a přísné vynechání potravin s obsahem lepku vede k úplnému vyhojení sliznice střeva, ústupu projevů celiakie a minimalizaci jejích komplikací.

Co  je bezlepková dieta?

Bezlepková dieta (BZLD) představuje úplné vyloučení lepku z potravy. Základem bezlepkové diety jsou proto brambory, kukuřice, rýže, pohanka, jáhly, sója a další luštěniny, zelenina a ovoce.

Běžná strava obsahuje 7-13 g lepku (za den). K vyvolání celiakie však stačí pouze 100 mg lepku denně, proto je za bezpečnou dávku považováno množství 20-50 mg lepku (= 10-25 mg gliadinu)     za den.

Sortiment bezlepkových  výrobků – pečiva, sladkostí, těstovin, kořenících směsí,  

mléčných výrobků, bezlepkových směsí na pečení apod. je na českém trhu pestrý

a dostupný. Většinou je však jejich cena významně vyšší než u klasických potravin obsahujících lepek. Potraviny určené pro BZLD jsou vždy označeny symbolem přeškrtnutého klasu.

  • Nařízení Komise evropských společenství rozděluje potraviny, nezávisle na tom,
  • zda jsou vyrobeny z přirozeně bezlepkových surovin nebo z pšenice, žita, ječmenu či ovsa, na:
  • bezlepkové (obsahují 2mg lepku ve 100g)
  • potraviny s velmi nízkým obsahem lepku (obsahují ve 100g méně než 10mg lepku)
  • Z toho vyplývá, že konzumace bezlepkových potravin lze považovat za bezpečnou, zatímco u potravin s velmi nízkým obsahem lepku je nutné množství lepku propočítávat a konzumovat je       s obezřetností.
Budete mít zájem:  Léčba Nataženého Stehenního Svalu?

Přestože celiak konzumuje pouze BZLD, je nutné, aby pravidelně navštěvoval ošetřujícího lékaře – gastroenterologa. Ten monitoruje, často ve spolupráci s nutričním terapeutem, i stav výživy pacienta. Zjistí-li nedostatek některých živin, minerálů či vitaminů, navrhnou je doplnit vhodnými preparáty v podobě potravinových doplňků, potravin pro zvláštní lékařské účely nebo přímo léčivy.

Nejčastěji je nutné u celiaků doplňovat vápník, železo, vitaminy skupiny B, vitamin C a vitaminy rozpustné v tucích (zejm. vitaminy A a D).

Jaké potraviny jsou pro  celiaka vhodné?

Vhodné jsou všechny přirozeně bezlepkové potraviny i polotovary připravené z nich. Důležité je též kontrolovat, zda potraviny neobsahují stopové množství lepku (*). Vhodné jsou:

  1. rýže (… mouka, vločky, těstoviny, burizóny bez lepku, rýžová instantní kaše)
  2. kukuřice (… mouka, krupice, lupínky, škrob)
  3. brambory (… bramborový škrob)
  4. sója (… , mouka, krupice, tofu*)
  5. jáhly a proso (mouka, vločky, kaše), pohanka (mouka, chléb, křupky), amarant = merlík čínský = „Quinoa“ (mouka, křupky, těstoviny, bezlepkové instantní směsi)
  6. luštěniny (hrách, fazole, mungo)
  7. maso a uzeniny (šunka od kosti a speciální bezlepkové uzeniny)
  8. ovoce, zelenina vč. ořechů a semen
  9. mléko a mléčné výrobky (dle snášenlivosti laktózy nebo bílkovin kravského mléka)
  10. dochucovadla (majonézy ze sójové mouky, tofu*, kysané smetany nebo jogurtu, doma vyrobený rajský protlak, všechny základní druhy koření)
  11. sladidla (cukr, pravý včelí med, umělá sladidla)

Výběr potravin musí být též přizpůsoben dle případné alergie či nesnášenlivosti dalších surovin nebo potravin z nich připravených (mléko – laktóza / bílkoviny kravského mléka, vejce, sója, ořechy atd.).

Jakým  potravinám by se měl celiak vyhnout?

Jedná se zejm. o potraviny, kde byla jako základní či doplňková surovina použita pšeničná, žitná, ječná nebo ovesná mouka. Patří sem:

pečivo slané i sladké (chléb, rohlíky, koláče, …)

  • cukrářské výrobky (dorty, zákusky,sušenky, oplatky, piškoty, …)
  • plněná čokoláda nebo bonbóny, nugát, karamelky
  • těstoviny vaječné i bezvaječné, knedlíky a kaše (krupičná, případně ovesná)

instantní polévky a omáčky, kořenící směsi, výrobky z brambor (knedlíky, bramborák), některé masné produkty (např. jitrnice, prejt, atd.)

Celiak by měl být při výběru potravin obezřetný a cíleně vyhledávat bezlepkové potraviny. Lepek může být totiž obsažen i tam, kde by jej konzument nečekal, např. v pudinku, hořčici, kečupu, zmrzlině, jogurtech apod.

Jak  by mohl vypadat jídelníček celiaka?

Pestré a vyvážené složení BZLD u celiaků, kteří jsou častěji ohroženi rizikem poruchy vstřebávání živin, je klíčovým bodem v jejich léčbě. Kromě základních živin (cukrů, tuků a bílkovin) by měla být BZLD bohatá na vitamíny, minerály  i stopové prvky.

Je vhodné konzumovat menší porce v pravidelných, 2-3 hodinových, intervalech. Jídelníček celiaka by pak mohl vypadat např. takto:

  1. snídaně: bezlepkový chléb, margarín, sýr Madeland 30%, čaj
  2. svačina: banán, jogurt bílý (bez obsahu složky s lepkem, např. müsli)
  3. oběd: hovězí polévka s rýží, plněné bezl. bramborové knedlíky, dušené zelí nezahuštěné
  4. svačina: bezlepkový celozrnný pohankový chléb, bílá káva (bez obsahu složky s lepkem)
  5. večeře: pečené rybí filé, brambory, hlávkový salát; ev. druhá večeře: jablko
  6. Vyskytují  se spolu s celiakií i jiná onemocnění?

U pacientů s celiakií se nezřídka  (až 3x častěji než u jinak zdravých osob) setkáváme i s dalšími autoimunitními onemocněními, např. autoimunitní zánět štítné žlázy (>10%) a diabetes mellitus 1.

typu (≈4%). Mezi další často současně se vyskytující onemocnění patří též např.

sklerotizující cholangitida, primární biliární cirhóza, systémový lupus erythematodes, mikroskopická kolitida          a další.

Často celiakii doprovází i různé potravinové alergie.

Existují  komplikace neléčené celiakie?

Mezi nejčastější komplikace neléčené celiakie, které jsou někdy až „prvními“ signály onemocnění, patří zejm. předčasná osteoporóza, anemie, neplodnost či poruchy prospívání. V důsledku neléčené celiakie se může rozvinout i tzv.

refrakterní celiakie, kdy je již třeba podávání léčiv,          nejč. glukokortikoidů. Dále sem patří tzv.

hyposplenismus úzce spjatý se zvýšenou náchylností k infekcím, a v neposlední řadě patří mezi komplikace neléčené celiakie i zvýšené riziko zhoubného nádorového bujení.

  • Je  možná prevence celiaka?
  • Přestože je celiakie geneticky podmíněným onemocněním, i zde existují určité formy prevence jejího propuknutí.
  • Kojení – čím déle a čím častěji je dítě kojeno, tím nižší je riziko propuknutí onemocnění.

Zavedení  malé dávky lepku do stravy již v prvním roce života dítěte – konkrétně ne dříve než ve 4.,  ale ne později než v 7. měsíci života. Přičemž by se mělo podání malé dávky lepku v tomto období zopakovat.

Očkování  proti rotavirům – virům, které jsou nejčastějšími původci střevních zánětů u dětí. Tato metoda ale nebyla zatím ověřena v praxi.

Co  o celiakii napsali odborníci?

FRIČ, KEIL. Celiakie pro praxi. Med. praxi 2011 →

 www.solen.cz/pdfs/med/2011/09/03.pdf

FRIČ, NEVORAL. Cílený screening  celiakie. Interní Med. 2009 → www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/11/02.pdf

KOHOUT. Diagnostika a léčba  celiakie. Interní Med. 2006 → www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/07/03.pdf

KOHOUT, PAVLÍČKOVÁ. Celiakie:  víte si rady s bezlepkovou dietou?. Forsapi, 2010;                     ISBN 978-808-7250-099.

FRIČ, MENGEROVÁ. Bezlepková dieta a rady lékaře. Medica Publishing, 2009;                     ISBN 978-80-85936-62-9.

Užitečné  rady můžete najít i na internetu…

Sdružení celiaků České republiky → celiac.cz a Společnost pro bezlepkovou dietu → celiak.cz

Klub celiaků: Praha → celiac.cz, Brno → klubceliakie.cz, Ostrava → celiatik.webnode.cz, Plzeň → plzensticeliaci.wbs.cz, Jižní Čechy → celiakie-jih.cz, Litoměřice → celia-zbl.cz/klub-celiakie-litomerice-o.s

Poradce pro bezlepkovou dietu a celiakii (Ing. Iva Bušinová) → bezlepkovadieta.cz

Téma  bylo zpracováno bez nároku na úplnost, dle nejlepšího svědomí autorů.

Namíchej si svoje müsli

Zdroj: Zdraví 02/2015

POHODOVÝ ŽIVOT S CELIAKIÍ: Poradíme, jak na to

KDYŽ SE ČLOVĚK DOZVÍ DIAGNÓZU CELIAKIE, JE TO V PRVNÍ CHVÍLI ŠOK. TO BUDU DO SMRTI NA DIETĚ? CO VLASTNĚ SMÍM JÍST, BUDU MOCI NORMÁLNĚ FUNGOVAT MEZI ZDRAVÝMI LIDMI? BUDU NA SPECIÁLNÍ JÍDELNÍČEK MÍT DOST PENĚZ? OBAVY ALE NEJSOU NA MÍSTĚ. S CELIAKIÍ SE DNES UŽ DÁ ŽÍT DOCELA DOBŘE. 

Padesátiletá Marta trpěla dlouhodobě únavou, migrénami, nadýmáním a různými střevními problémy. Pracuje jako vrcholová manažerka, takže její lékařka připisovala tyto obtíže pracovnímu stresu a doporučovala především odpočinek a pravidelný zdravý jídelníček.

Jenže situace se nelepšila, a tak Marta zkusila na doporučení kamarádky, která má z rodiny zkušenost s celiakií, vysadit z jídelníčku lepek. A jako by se stal zázrak.

Během několika týdnů potíže ustoupily, Marta se začala cítit lépe, trávení se upravilo a energie měla najednou na rozdávání. Vyšetření pak diagnózu potvrdila: jde o celiakii. Tím, že se u ní nemoc zjistila, už Marta vlastně vyhrála.

  Odhaduje se totiž, že až devět z deseti celiaků o své nemoci neví – a tak si konzumací lepku plíživě ničí své tenké střevo a zadělávají na závažnější zdravotní problémy. 

I když ale o celiakii víte, neznamená to, že budete mít život stejně snadný jako bez ní. Na co se tedy připravit? 

STUDOVAT ETIKETY 

Počítejte s tím, že nějakou dobu budete muset pečlivě studovat etikety zboží, které kupujete; i běžné potraviny typu jogurt, kečup, zmrzlina nebo čokoláda totiž mohou obsahovat lepek. V orientaci vám pomůže symbol přeškrtnutého pšeničného klasu – symbol bezlepkovosti.

Gluten je také v mnoha uzeninách, a prodejci teprve postupně začínají přímo na cedulky s cenami salámů a klobás připisovat i informaci o tom, zda jsou bezlepkové.  TIP: Pokud nehledíte na cenu, je dnes možné sehnat alternativy bez glutenu k většině potravin.

Existují tak nejen bezlepkové mouky, strouhanka nebo těstoviny, ale i bezlepkové pivo nebo bezlepkové müsli. Na webu www.potravinybezlepku.cz najdete užitečnou databázi bezlepkových výrobků.

  O něco snazší to mají od prosince lidé s celiakií v restauracích, které mají nově povinnost uvádět u položek na svém menu, zda obsahují alergeny z některé ze 14 nejčastějších skupin, mezi nimiž lepek stojí na prvním místě.

Objevují se nicméně už vykukové, kteří označují všechna jídla v menu všemi skupinami alergenů – to pak samozřejmě příliš nepomůže.  TIP: Pokud plánujete návštěvu restaurace, prověřte si předem na jejím webu, zda má jídelníček doplněný informacemi o alergenech; budete si pak moci bez obavy objednat. 

Přímo v restauraci vám pak pomůže sledovat zaměstnance – zda vědí, co hostům nabízejí. „Je dobré se domluvit s obsluhujícím personálem a poradit se, které jídlo je přirozeně bezlepkové nebo je připravené tak, aby v něm lepek nebyl. Už podle reakce poznáte, jestli vědí, o čem mluvíte, a podle toho můžete zareagovat.

Když vidíte, že obsluhující personál neví, o co jde, a ani není ochoten domluvit se s kuchařem, tak je lepší jít jinam,“ doporučuje Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. „Většinou se nemůžete orientovat na hotová jídla, jako jsou omáčky, přílohy nebo knedlíky. Lépe se vybírá z minutek, kde můžete požádat, aby jídlo bylo upraveno tak, aby v něm nebyl lepek.

Pozor je třeba dávat i na šťávy, které mohou být zahuštěny moukou,“ dodává. 

BEZ LEPKU PRO VŠECHNY 

Když se celiakie objeví u některého ze členů rodiny, je nejsnazší upravit jídelníček pro všechny. Existuje totiž velké množství potravin, které jsou přirozeně bezlepkové a v jídelníčku se nám často nedostávají, i když jsou zdravé a chutné. Jde například o různé netradiční obiloviny (jáhly, quinou, pohanku, kukuřičnou polentu atd.

), ale i o rýži nebo luštěniny. Rovněž maso včetně rybího je bezlepkové – a skoro každému prospěje, když do svého jídelníčku přidá ryby (a nemyslíme teď filé v trojobalu). Pro celiaka je vhodné připravovat zvlášť jen výrobky, které se bez obilovin opravdu neobejdou, tedy chleba, pečivo, těstoviny, případně nějaké koláče.

Budete mít zájem:  Špatné Prokrvení Nohou Příznaky?

Bezlepková mouka je totiž výrazně dražší než obyčejná pšeničná, a tak byste se nedoplatili, pokud byste menu z ní dopřávali celé rodině. TIP: Ušetřit můžete, pokud si začnete chléb a pečivo péci sami doma – v troubě nebo v domácí pekárně. Směsi na přípravu chleba se dají koupit běžně i v supermarketech.

Pokud nemáte fantazii na vaření bez lepku, spoustu receptů najdete na internetu nebo ve speciálních kuchařkách.  TIP: Chleba nebo pečivo pak uložte do mrazáku rozdělené po jednotlivých porcích; celiak ve vaší domácnosti si ho rozmrazí podle potřeby a nebudete nespotřebované speciální potraviny zbytečně vyhazovat.

Jídla, kterým neprospívá zamražení, vám vydrží déle, když budete využívat pro ukládání vakuový systém. 

Nicméně počítejte s tím, že příprava jídla bude přece jen o něco složitější než dříve. Zejména v případě, že budete vařit pro některé členy rodiny s lepkem, budete muset hlídat, aby nedošlo ke kontaminaci bezlepkových potravin a podobně. 

CELIAKIE DÍTĚTE: ZAPOJTE VŠECHNY KOLEM 

Pokud se nemoc potvrdí u dítěte, může být situace poněkud složitější. Zvláště batolatům a předškolákům se těžko vysvětluje, že nemohou jíst stejné dobroty jako všichni ostatní; těžké to může být ale i pro školáka. Proto je dobré zapojit všechny zúčastněné (prarodiče, rodinné přátele, rodiče kamarádů ze školky, učitelky ve školce atd.

), aby dítěti nenabízeli rizikové dobroty a aby věděli, že pro případ společného mlsání bude mít váš malý celiak s sebou vlastní laskominy.  TIP: V létě se vám pro něj bude hodit vlastní mistička a lžička na zmrzlinu; i když třeba má cukrárna kvalitní zmrzlinu bez glutenu, bezlepkový kornoutek vám nenabídne.

U některých nemocných přitom i minimální množství lepku (například drobečky z pečiva) může způsobit výrazné zhoršení zdravotního stavu. 

Myslete také na to, že pokud se vaše dítě chystá na lyžařský kurz na hory nebo na školní výlet, je třeba domluvit v ubytovacím zařízení bezlepkovou stravu. I když je to pro rodiče náročné, je velmi důležité, aby se dítě kvůli své nemoci necítilo vyřazené z kolektivu. Restaurace v turistických lokalitách však jsou často na tyto dietní požadavky připraveny. 

KRITICKÉ MÍSTO: ŠKOLNÍ JÍDELNA 

Větší problémy se stravou mohou nastat přímo ve vzdělávacím zařízení. Některé školky a školy totiž vůbec neumožňují stravování dětí s dietou: jejich kuchyně spe -ciální menu neumí zajistit a donášku vlastního jídla z domova odmítají s tím, že by se tím porušily hygienické předpisy.

Situace se ovšem pomalinku zlepšuje a přibývá zařízení, kde je možné dítěti alespoň ohřát v mikrovlnné troubě oběd připravený doma, nebo kde dokonce připravují bezlepkovou stravu. Pokud vaše dítě trpí celiakií, proberte jeho situaci s ředitelem školy.

Neexistuje ovšem spolehlivý recept, který by vám zajistil vstřícnost. „Je to o komunikaci a vyjednávání. Určitě se lidé setkají s větším pochopením tam, kde někdo z personálu má osobní zkušenost s bezlepkovou dietou a ví, že to jde i bez lepku, a i takové jídlo je možné připravit,“ vysvětluje Dlabalová.

  V současnosti se navíc připravuje vyhláška, která by měla dietní stravování ve školách a školkách podpořit. 

PTEJTE SE ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY 

Lidem s celiakií, a především dětem, ulehčují život i zdravotní pojišťovny. Většina z nich poskytuje příspěvek na nákup speciálních bezlepkových potravin: peníze proplácí proti účtenkám. Podmínky příspěvků se ovšem mění podle finanční situace a priorit; je proto potřeba si zjistit, jak je na tom konkrétně vaše pojišťovna právě v tomto roce. 

***

ZEPTALI JSME SE ZA VÁS 

JITKA DLABALOVÁ ze Společnosti pro bezlepkovou dietu (www.celiak.cz) 

Co je podle vás nejdůležitější pro to, aby byl pro člověka život s celiakií příjemný? Především je důležité, aby se cítil rovnocenný ostatním lidem. To platí zejména u dětí, aby neměly pocit, že jsou vyloučeny z kolektivu.

Proto je dobré, pokud mohou chodit na obědy s ostatními dětmi, jezdit na výlety a účastnit se například lyžařských zájezdů, táborů a tak dále. K tomu patří i to, že se lidé s dietou nebudou obávat jít do restaurace, a také to, že bude dostupný bezlepkový sortiment.

To vše lidem s tímto dietním omezením pomůže, aby pochopili, že to jde i bez lepku.

CO SI PAMATOVAT Mezi bezlepkové potraviny patří: * přirozeně bezlepkové obiloviny (kukuřice, rýže, proso/jáhly) * pohanka, amarant, quinoa * brambory * luštěniny * zelenina a ovoce * maso * ořechy a podobně * mléko a mléčné výrobky (nesmí být zahuštěny lepkem) 

NĚKOLIK TIPŮ NAVÍC

1 Amylon Bio Panna Cotta bez lepku pro pfiípravu lahodného italského dezertu. 23,50 Kč. 2 Bujon do polévky zeleninový bez lepku je vhodný pro bezlepko-vou a bezlaktózovou dietu a při nesnášenlivosti vajíček a pšenice. Na www.bezgluten.cz za 102 Kč. 3 Bezlepkové Jablečno-pohankové bio sušenky jsou slazeny jen rýžovým sirupem a mletými sušenými bio jablky, www.bioobchod.cz, 49,90 Kč.

4 Labeta Bezlepková jíška je vhodná pro zahuštění omáček, guláše či polévek, www.obchod-bezlepku.cz, 32 Kč.5 ARAXPohanka loupaná je přirozeně bezlepková potravina vhodná k přípravě příloh, polévek, pomazánek a kaší. 29 Kč. 6 RACIO Silouette rýžové s jáhlami neobsahují lepek, jsou lehoučké, trvanlivé a v praktickém balení je můžete mít neustále po ruce. 17,90 Kč.

7 Schnitzer Bio Rustico Amarantový bez lepku je směs pro pfiípravu čerstvého chleba s pfiíjemnou ofiechovou chutí, www.bio-schnitzer.cz, 108 Kč. 8 Müsli tyčinka Fit pomerančová bez lepku má vysoký podíl sušeného ovoce a cereálií. 14 Kč. 9 MIXIT Kaštanová kaše s pfiírodní vanilkou je přirozeně bezlepková a bezlaktózová. Na mixit.

cz si do ní můžete namíchat ovoce, oříšky a další dobroty podle vaší chuti. 129 Kč.

Život bez lepku: vaříme pro celiaky

Zajímá vás, co způsobuje lepek v našem těle a jak reaguje organismus, který tuto zdánlivě neškodnou součást stravy nepřijímá? V našem dnešním článku jsme se zaměřili hlavně na to, jak ulehčit život všem, kteří trpí tzv. celiakií neboli alergií na lepek.

Vaření bez lepku není pouze myšlenka moderní doby, i když existuje mnoho případů, kdy se lidé lepku vyhýbají, aniž by trpěli celiakií. Jak se k tomu ale postavit, když vaše tělo lepek jednoznačně odmítá? Není to totiž pouze o vaření, ale o změně životního stylu. Bezlepková dieta se zpravidla nedrží omezenou dobu, ale jde o trvalé změny v jídelníčku celiaka.  

Co je to celiakie?

Bezlepkovou stravu bychom mohli připodobnit dietě bezlaktózové, kdy tělu nesvědčí mléčné výrobky s obsahem laktózy. V případě celiakie tělu výrazně škodí lepek neboli také gluten (směs gliadinu a gliuteninu), nejvíce obsažený v pšenici, žitu a ječmenu.

Konkrétně organismu nesvědčí jeho působení v tenkém střevě, kdy v případě celiakie lepek ohrožuje fungování celého metabolismu kvůli narušení sliznice. Tenké střevo následně není schopno dostatečně vstřebávat živiny ze stravy. Při zjištění nesnášenlivosti lepku je tedy na místě jej z jídelníčku úplně vyřadit.

Není to určitě snadné, ale postupem času, kdy se dieta stane zvykem a životním stylem, se s tím nakonec každý naučí žít.

Jak poznat alergii na lepek?

V tomto ohledu je celiakie velmi zrádná.

Zatímco někteří celiatici mají jednoznačné symptomy (průjmy, křeče v oblasti břicha, plynatost, přetrvávající únava), jiní si stěžují na občasné mírné bolesti břicha, kterým však třeba nevěnují přílišnou pozornost.

Každý celiak má jiný rozsah a sílu výše uvedených symptomů, a tak jednoznačně nejlepším řešením je podstoupit alergologické testy pro stoprocentní zjištění případné nesnášenlivosti lepku.

Vaříme a pečeme pro celiaky

Jakmile se začnete celiakií více zabývat, může vás zprvu přepadnout nepříjemný pocit ze zjištění, že lepek je obsažen skoro všude. V dnešní době téměř neomezených možností však nacházíme stále více bezlepkových potravin a spektrum jídel, které jsme schopni uvařit bez lepku, je široké.

Snídaně bez lepku

Pro milovníky sladkých snídaní se nabízí hned několik variant bezlepkové snídaně. Zkuste si připravit naše muffiny s brusinkami nebo bezlepkové borůvkové muffiny.

Klasickou mouku nahraďte pohankovou s rýžovou moukou a připravte si lahodné vafle, které vám dodají energii na celé dopoledne. Kdo se ráno těší na slaná vejce, nemusí si v případě celiakie odpírat nic kromě klasického pečiva.

Zkuste jej nahradit třeba výrazným chlebem se sušenými rajčaty a vychutnejte si královskou snídani včetně oblíbeného vejce benedikt. 

Oběd a večeře bez lepku

Namísto surovin, ve kterých se lepek běžně vyskytuje (kromě žita, pšenice a ječmene je to také oves a špalda), můžete hlavní jídlo připravit z brambor, rýže, pohanky, quinoy, masa, zeleniny a ovoce, sýrů a dalších bezlepkových potravin.

Z našich oblíbených receptů pak určitě doporučujeme vyzkoušet polévku s quinoou a batáty, orientem vonící indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami nebo perskou omeletu Kükü.

Chybět by ve vašem jídelníčku neměla ani čerstvá zelenina, která je bohatě zastoupena v salátu s quinoou, fetou a pečenou dýní.     

Mlsání bez lepku

Mlsání bez lepku není žádný problém. Stačí jen věnovat trochu času přípravě a dokonalý dezert ke kávě nebo naopak lahodné mlsání k vínu je na světě. Vyzkoušejte neodolatelné čokokostky s hříšnou porcí čokolády, věnečky z odpalovaného těsta nebo sušenky v podobě zázvorových koleček. Na mlsání ke sklence dobrého vína si zkuste připravit křupavé pečené brambory nebo pikantní ořechy.  

Další inspiraci vám jako vždy necháváme v receptech pod článkem. 

„Peču a vařím bez lepku, neboť mé dceři a manželovi byla diagnostikována celiakie. Lékem celiakie je jídlo. Chtěla jsem, aby si stále pochutnávali na tom, co znají a nepoznali rozdíl nejen oni, ale každý, koho budu u nás doma hostit….
Pokud pravidelně čtete časopis Apetit i tyto stránky, už víte, že nejsme zastánci diet a hladovek. Milujeme skvělé, poctivé jídlo a takoví jsou i naši čtenáři. Přesto, pokud jde o zdraví, uznáváme, že půsty mají v jídelníčku moderního…
Co je laktóza a kde všude ji můžeme najítLaktóza je mléčným cukrem nacházejícím se v mléku, a to i v acidofilním či sušeném, a mléčných výrobcích, tedy v másle, smetaně, jogurtech, kefírech, tvarozích, sýrech, pudincích,…
„Z mnoha zdravotních problémů, se kterými se dnes lidský druh potýká, se obezita stala největším – jak doslova, tak obrazně. Byť obezita sama o sobě není nemoc, vzniká z přebytku dříve vzácného stimulu: energie. Příliš mnoho…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector