Celer – nejen pro muže

Celer – nejen pro muže Kateřina Hájková 27. 02. 2020   |  06:28

Celer je kořenová zelenina, která je univerzální, avšak výraznou odrůdou, která sice nechutná každému, je však velmi zdravá a bohatá na vitamíny a minerály. Rozhodně stojí za to ji zařadit do jídelníčku. Aby vám zachutnala, vybírejte chutné recepty – třeba celerové hranolky, které jsou opravdu výborné.

Školáci, kteří se potřebují soustředit. Ženy, které se věčně stresují. Úředníci a další zaměstnanci, kteří potřebují pevné nervy. Milovníci sportu, kteří potřebují přísun vitality a energie. Nemocní cukrovkou.

Všichni jmenovaní jistě ocení přínosy, které může nabídnout celer. Je totiž bohatý na vitaminy skupiny B, které mají pro správné fungování metabolismu nedocenitelný význam.

A to je jen jeden z důvodů, proč se vyplácí celer konzumovat pravidelně.

Pěstuje se ve třech druzích Celer je zástupcem kořenové zeleniny a pěstuje se ve třech druzích. Asi nejznámější je celer bulvový, jemuž se říká také hlíznatý nebo kořenový. Po něm je to celer řapíkatý, a nakonec celer listový.

Tenhle třídruhový krasavec byl vyšlechtěn z plané rostliny a pro jeho léčivé vlastnosti jej využívali již staří Egypťané. Celer nejen, že skvěle chutná a prospívá zdraví, kromě toho přežívá i v drsných podmínkách, pročež se jako ideální plodina ukazuje být i ve věci pěstování.

Jako zelenina skleníková i pocházející z volné půdy je u nás k dostání celoročně. Snad i proto patří v Česku mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější druhy zeleniny vůbec. Jaké kusy vybírat? Měly by být tvrdé s pevnou dužinu.

V chladničce v prodyšných podmínkách vydrží celer po celé týdny, ve sklepě, kde se větrá, a kde je uložený v bedně s vlhkým pískem, vydrží i déle.

Za chuť i vůni vděčí éterickým olejům Lahodně nasládlá vůně a chuť rozplývající se na jazyku. Právě to se mnohým z nás vybaví, když se řekne celer.

Za tyto dvě typické charakteristiky vděčí tato kořenová zelenina éterickým olejům, terpenům, jejichž primární funkcí je odpuzování bakterií, plísní a jiných přírodních škůdců, které rostlině brání v růstu.

Podobně tyto silice působí i uvnitř lidského těla a dílem i díky nim je celer tak zdravý. V ústech, nosohltanu, žaludku a také ve střevech tyto éterické oleje usmrcují bakterie a plísně.

Preventivně působí, zejména u žen, proti bakteriálnímu přerůstání v močových cestách, chrání ledviny, močovod i močový měchýř. Při kašli a rýmě také rozpouštějí hleny, při ochablosti střev působí projímavě, ovlivňují vylučování vody z těla a odplavování škodlivin a zlepšují trávení i vstřebávání bílkovin.

Vitamíny B komplexu Kromě éterických olejů je také celer důležitým zdrojem vitaminů skupiny B. Ty dodávají energii všem buňkám v těle, protože udržují v pohybu metabolismus, kterému asistují jako kofaktory enzymů. B komplex je důležitý pro nervy a mozek. Proto mírní stavy jako jsou deprese, podráždění, nervozita, stres a úzkost.

Lahodná chuť zjemní řadu pokrmů Nevýrazným jídlům dodá na vůni i chuti, zasytí a podpoří činnost střev.

Celer můžete syrový zužitkovat pro přípravu šťávy, strouhat jej nebo krájet do salátů, upéci si z něj v troubě na pečicím papíru hranolky nebo jej vařit a mixovat v pyré, které můžete využít jako základ pro přípravu polévky či kaše.

Před vlastní přípravou hlízu buď zbavte tvrdé slupky, nebo ji důkladně vyčistěte pod tekoucí vodou kartáčem.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Celer – nejen pro muže

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes dodržují i v moderních domácnostech. Jde například o barvení vajíček,…

Čtěte dál Celer – nejen pro muže

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto…

Celer – nejen pro muže

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným…

Celer – nejen pro muže

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek…

Celer – nejen pro muže

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,…

Celer – nejen pro muže

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme…

Celer – nejen pro muže

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se…

Celer – nejen pro muže

Jak se správně stravovat a zhubnout, nepatříte-li mezi šťastlivce, kteří mají pravidelnou denní pracovní dobu a mohou tak snadno přizpůsobit…

Celer – nejen pro muže

V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě,…

Dochucovadla jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých pokrmů. Zejména v případě nevýrazných surovin se bez dochucení neobejdete….

Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu…

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám,…

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním…

Celer není jen vývar a svíčková. Vykouzlíte z něj hranolky, slaninu i veganské fish & chips

Máte rádi celer? Nejčastější odpovědí na tuto otázku je nic neříkající „hmm“. Dáme si jej do polévek, občas si jeho řapíkatou odrůdu přihodíme do smoothie, ale spíš pro dobrý pocit, než pro chuťový požitek. Leckomu vadí výrazně zemitá chuť, kterou v sobě celer nese.

A přitom vhodné zpracování celeru sklízí udivené uznání, že je celer vlastně opravdu dobrý. Jeho velkou výhodou je to, že je k dostání celoročně, je plný živin, v obchodě jej pořídíte za dobrou cenu a není problém si jej vypěstovat i doma na zahradě.

Celer rozhodně má co nabídnout a byla by škoda těchto jeho přínosů nevyužít.

Celer, symbol smutku

Celer je původně bahenní rostlina, které se dařilo právě ve vlhkých a bažinatých půdách a v přílivových oblastech. Básnil o něm Homér – a to doslova, jelikož jej zmiňuje ve svých básních.

V kuchyni antických Řeků a Římanů sloužil jako koření a afrodiziakum, konec konců o jeho afrodiziakálních účincích se traduje dodnes. A právě antická kultura přiřkla celeru symbolický význam pro vyjádření žalu, smrti a smutku.

Byl proto servírován na pohřbech a pokládán na hroby. Na českém území se začal stabilně pěstovat až koncem 19. století.

Obsah živin

Už při nakrojení celeru je patrné, že v sobě má aromatické látky. Konkrétně to jsou éterické oleje, které celer využívá pro svou vlastní ochranu, ale jsou také ochráncem naše organismu – mají antibakteriální a antimykotickou funkci. V případě užití při inhalaci působí blahodárně pro dýchací cesty, kterým zajišťují úlevu při nachlazení.

Celer obsahuje jen malé procento tuků, naopak má však bohatý obsah vlákniny a přispívá tak ke správnému trávení. Ve vyšším podílu jsou zastoupeny také sacharidy, které slouží jako palivo pro naše buňky .

Hojně jsou také zastoupeny vitamíny skupiny B, které zajišťují správné fungování jater. Celer je také bohatý na vitamíny K, A a E. Z minerálních látek celer obsahuje například jód, zinek, sodík, chrom a horčík.

V kuchyni to polívkou nekončí

Jak už bylo zmíněno, největším využitím celeru v kuchyni je jeho přidání do polévek a omáček.

Díky jeho konzistenci vytváří po rozmixování ideální základ omáček, který pak můžete rozvinout v libovolnou omáčku přidáním ostatních surovin.

Velice oblíbená je například rostlinná alternativa klasické svíčkové, kde spolu s celerem hraje hlavní roli mrkev a petržel. Tato veganská svíčková omáčka se seitanem vás jistě nadchne.

Slávě se teď těší také celerové hranolky, čím dál častěji servírované jako příloha k burgerům. Jako netradiční příloha se také nabízí celerové pyré, podávané místo bramborové kaše.

Rychlým, jednoduchým a levným obědem jsou celerové karbenátky, které s bramborovou kaší tvoří lahodnou kombinaci.

Nadšence nových chutí zaujme například veganská celerová paštika nebo celerové sušenky.

Hitem posledních let se stala celerová remuláda, která se čím dál víc objevuje na oslavách a letních grilovačkách. S celerem však nezůstáváme pouze u jídla, jelikož připravit se z něj dá i celerový čaj. Ten je, více než pro jeho chuť, připravován pro jeho nejen močopudné účinky.

Celer – recepty

Celerová pomazánka

Na pomazánky je celer jako stvořený. Různé varianty receptů vybízí k vytvoření pomazánky z celeru syrového i uvařeného a v obou případech bývá celerová pomazánka doprovázena čerstvými bylinkami – tato kombinace poskytuje velice svěží, přírodní a aromatickou chuť. Příprava této celerovo mrkvové pomazánky zabere doslova jen pár minut, ale vracet se k ní budete nejspíš znovu a znovu.

Celerový salát

Celer vévodí sladko-slaným kombinacím. Pokud si rádi dopřáváte souhru ovoce a zeleniny na jednom talířku, pak by na něm neměl chybět ani celer. Základním receptem je celerový salát s jablky, který poté může doplnit o sušené ovoce, ořechy, zázvor, rozinky či med.

Na základní verzi celerového salátu budeme potřebovat: 300 g celeru, 2 jablka, půl cibule, trs hroznového vína, šťávu z půl citronu, sůl, pepř, 1 rostlinný bílý jogurt (nejlépe zakysaného typu), med nebo cukr.

Jablka a celer očistíme a nastrouháme na jemno. K tomu přidáme na drobno nakrájenou cibulku, hroznové víno vypeckované a nakrájené na menší kousky, šťávu z citronu, sůl a pepř. Rostlinný jogurt přidáváme postupně dle požadované konzistence salátu. Nakonec dle potřeby vyvážíme chuť špetkou cukru nebo trochou medu.

Celerová slanina

Trochu nezvyklá, ale překvapivě lahodná chuťovka. Ideální na veganské halušky a čočku na kyselo nebo k zeleninovým karbanátkům. Potřebovat budete jen jeden celer, olej na smažení a špetku soli. Celer očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a na oleji osmahneme do křupava. Dle chuti je možno přidat špetku soli.

Smažený celer – fish and chips

Díky tomu, že je celer po tepelné úpravě měkký, ale stále pevný a drží si svůj tvar, je s oblibou smažen jako veganské řízky. Pro svou specifickou chuť je přirovnáván k rybímu filé, na základě čehož se stal rostlinnou alternativou britské tradiční pochoutky fish and chips.

Budete mít zájem:  Barevné bulky na hamburgery jsou ve světě hitem

Ingredience: 3 celery, mořská sůl, prášek z mořské řasy Kelp, olivový olej, 1 hrnek rýžového octu nebo rýžového vína, kapary, 1 citron, špetka cukru, hladká mouka, 1 lžička prášku do pečiva, pivo, kukuřičný škrob.

Postup přípravy: Celery očistíme a nakrájíme na plátky, vložíme do mísy a osolíme, přidáme mořskou řasu a trochu olivového oleje a dobře promícháme. Přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a znova lehce zakápneme olivovým olejem. Pečeme zhruba 40 min na 200°C.

Poté si připravíme marinádu: v míse smícháme cca půl hrnku olivového oleje s rýžovým octem, přidáme na jemno nakrájené kapary a trochu šťávy z nich, špetku prášku mořské řasy Kelp, citronovou kůru nastrouhanou na jemném struhadle, šťávu z jednoho citronu, špetku cukru a tuto směs dobře metličkou promícháme.

Do této marinády naložíme kousky celeru a necháme odležet šest hodin. Poté si připravíme pivní těstíčko: v širší míse smícháme dostatek mouky, lžičku prášku do pečiva, lžičku soli a pivo tak, aby vzniklo husté, ale stále řídké těstíčko. Do vedlejší mísy nachystáme kukuřičný škrob a v těchto směsích budeme postupně celery obalovat.

Nejdříve v misce se škrobem, poté v pivním těstíčku a následně smažíme v rozpáleném oleji do zlatova.

Celer – nejen pro muže

Řapíkatý celer

V posledních letech se řapíkatý celer stále častěji objevuje v nejrůznějších variantách smoothie – oblíbený je v kombinaci s okurkou, zázvorem nebo špenátem. Jeho specifikem jsou tzv.

negativní kalorie – to znamená, že naše tělo vydá více kalorií při jeho trávení než kolik jich z něj přijme.

Pro své aroma je také využíván v aromaterapii a olej z řapíkatého celere je čím dál častěji využíván také pro kosmetické účely – na hydratační pleťové masky, krémy a zábaly.

Potravinářským olejem z řapíkatého celeru se v Itálii pokapává pečivo, které se následně dá zapéct a podává se jako příloha k salátům. Ač je z mnoha zdrojů vykreslován jako zázračný, a to zejména při očistách a detoxikacích, doporučujeme používat jej s rozumem a brát v potaz také jeho možné kontraindikační účinky.

Řapíkatý celer – recepty

Nejen do smoothie tento celer využijete. Dá se z něj připravit příloha k hlavnímu jídlu – jako pyré místo bramborové kaše.

Osvědčenou dobrotou je z něj také polévka, která hustá a má jemnou chuť. Stejně jako bulvový, tak i řapíkatý celer je oblíbený do pomazánek.

Můžete si jej také jen tak přidat k jiné zelenině při vytváření hlavního jídla, například při přípravě těstovinového salátu s tofunézou.

Pro rychlou svačinku doporučujeme syrové hranolky z řapíkatého celeru podávané s hummusem. A pokud rádi poznáváte nové podoby harmonie chuti, nechte se inspirovat cizrnovým salátem, kde se řapíkatý celer skvěle hodí také.

Jak pěstovat a sklízet bulvový, naťový a listový celer?

06. 08. 2015 | Doba čtení 6 minut

Celer je jedna ze zelenin, která má výrazné příznivce i odpůrce. To však na jeho kvalitách nic nemění. Je zdravý a v kuchyni má široké využití.

U nás si pod názvem celer většinou představíme boubelaté kořeny, ty ovšem jinde ve světě (třeba ve Francii, v Itálii či ve Španělsku) téměř neznají. V těchto krajích místo hlízy nabízejí celer řapíkatý, vyšlechtěný do různých odrůd bez masivního kořene, zato s bělavými až žlutozelenými šťavnatými řapíky.

Nejen pro nebožtíky

Celer (Apium graveolens) neboli miřík vonný se k nám dostal z jižní Evropy. Znali ho ale také obyvatelé starého Egypta, kteří používali jeho listy při pohřebních obřadech. Původní planý celer moc vhodný k jídlu nebyl.

Šlechtěním však vznikly kulturní formy, které dnes známe jako celer bulvový (pěstovaný pro zdužnatělé kořeny), celer řapíkatý, z něhož jsou využívány zdužnatělé řapíky listů, a třetí forma, listová, pěstovaná pro bohatou listovou růžici.

Bulvový celer

Bulvový celer Zdroj: PIXbank CZ / Shutterstock.com

  • Má dlouhou vegetační dobu (210–270 dní), proto musíme na výsev do pařeniště nebo do skleníku myslet již v únoru.
  • Předpěstované rostlinky se 3–5 listy přepichujeme a v květnu je vysazujeme na záhon do sponu 30×40 cm. Jednodušší samozřejmě je, když na jaře koupíme předpěstovanou sadbu.
  • Sklizeň nastává na přelomu září a října, bulvy skladujeme při teplotách 0–1 °C a relativní vzdušné vlhkosti 95–98 %.

Řapíkatý celer

Jeho vegetační doba je zhruba o měsíc kratší. Pěstování má jednu specialitu – během růstu řapíky přihrnujeme zeminou, aby vybělely. Jsou už ovšem vyšlechtěné i samovybělující se odrůdy. Řapíky sklízíme na přelomu srpna a září.

Naťový celer

listový celer Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Výsev i pěstování je podobné jako u předchozích druhů, vegetační doba je zhruba 210 dní. Pěstujeme jej pro jemnou, lehce aromatickou chuť natě. Listy je možné sklízet průběžně od srpna nebo pak jednorázově na přelomu září a října, kdy je sušíme.

Výsev všech forem je podobný

V našich podmínkách začneme už na přelomu února a března, v dostatečně teplém skleníku i dříve. Osivo totiž obsahuje éterické oleje (podobně jako u petržele či mrkve), které prodlužují dobu klíčení.

  • Semena si udržují klíčivost tři až pět let, můžeme jich tedy nasít jen takové množství, jaké potřebujeme, a zbytek schováme na příští sezonu.
  • Pokud chceme klíčení urychlit, ponoříme semínka na noc do vody a pak je necháme uschnout na savém papíru. Poté je vysejeme na povrch substrátu v nádobě a jemně přitlačíme. Nemusíme je už zalévat, stačí voda v podmisce.
  • Kelímky překryjeme plastovým průhledným krytem s otvory na vzduch, čímž zvýšíme vlhkost potřebnou pro klíčení. Kryt ovšem občas zvedneme, abychom zabránili vzniku houbového onemocnění.

Výsadba na záhon

Na záhon celer vysazujeme v květnu. Při sázení nesmí být srdéčko sazenice „utopené“ v zemi, celer se pak deformuje a místo bulvy tvoří jen množství dužnatých kořenů.

Řapíky celeru přihrnujeme zeminou, aby zbělely Zdroj: Archiv ireceptar.cz

  • Celer vyžaduje hlinité, středně těžké půdy s vysokým obsahem organické hmoty a dobrou zásobou vápníku.
  • Na lehčích půdách pěstujeme listový a řapíkatý celer, bulvový celer pro uskladnění pak raději na půdách těžších.
  • Vzhledem k velké produkci organické hmoty má celer vysoké nároky na pravidelné zásobení vodou. Důležitá je zálivka při výsadbě a v druhé polovině vegetace při narůstání bulvy. Bulvový celer zaléváme méně často, zato většími dávkami vody.

Hnojení celeru

Celer je plodina první trati, s tím souvisí nutnost na podzim zapracovat do půdy na metr čtvereční 4–5 kg chlévského hnoje a půdu dobře povápnit.

Při výsadbě můžeme do půdy dodat hnojivo NPK (organickou alternativou je kopřivový výluh), na další přihnojování dusíkatým hnojivem je pak čas 6. a 12. týden po výsadbě. Ale pozor, nadměrné hnojení dusíkem může způsobit, že budou bulvy při skladování hnít, protože rostlina nakumulovala dusičnany.

Řapíkatý celer má nároky na hnojení shodné s bulvovým celerem, ale potřebuje dodávat více dusíku, aby vytvořil větší množství zelené hmoty.

Sklizeň a skladování celeru

Bulvy celeru sklízíme na podzim Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Přejde–li na stanovišti bulvový celer prvním podzimním mrazíkem, bude jeho chuť výraznější.

Listy je možné dobře sušit, časem však ztrácejí aroma, proto je lepší zamrazit je, pak si velmi výraznou vůni uchovají. Pozdní bulvový celer sklízíme před příchodem mrazů.

Očištěné bulvy se zkrácenými kořeny uchováváme buď v písku ve sklepě, nebo je můžeme založit do země ve skleníku, kde nemrzne. Na rostlině ponecháme jen listové srdíčko, nová nať bude postupně přirůstat.

Chroupání uklidňuje. Zkuste řapíkatý celer

Dlouhé zelené řapíky by měly být pevné, případné svrchní listy neovadlé. Aby se nepoškodily transportem a uložením v regále prodejny, prodávají se v sáčku. Díky němu zůstávají i déle čerstvé. Před konzumací je stačí opláchnout. Při zakousnutí krásně chřoupají. Zdravý jídelníček obohatí hlavně jejich netradiční příjemně celerová chuť a aroma.

Dodá vitamíny

„Řapíky obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C, A, E, z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík,“ začíná vyjmenovávat jeho přednosti nutriční terapeutka Zuzana Douchová. 100 gramů svěžích, tepelně neupravených řapíků, dodá organismu celodenní potřebnou dávku vitamínu C. A to se přeci zejména v zimě cení.

„Řapíkatému celeru se připisují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, je zásadotvorný,“ uvádí nutriční terapeutka.

Pozitivem jsou i jeho močopudné účinky a do jídelníčku by ho neměli zapomínat zařazovat také diabetici, je pomocníkem při regulaci hladiny krevního cukru. A vyzkoušet by ho měli lidé, kteří se pokoušejí shodit nějaké to kilo navíc.

Energetická hodnota stogramové porce je 137 kJ, spolu s například tvrdým tvarohem a plátkem knäckebrotu může být skvělou dopolední svačinkou.

Výtečná je i šťáva z řapíků, používáte-li doma odšťavňovač, nakombinujte je s jablkem a červenou řepou, případně mrkví. Výsledkem budete uneseni, nápoj je vitamínovou bombou plnou antioxidantů.

Listy nevyhazujte

Pokud koupíte řapíkatý celer i s listy, nevyhazujte je. Můžete je opět syrové schroupat či natrhat do zeleninového salátu, třeba i jen jako ozdobu. „Je možné používat nejen řapík ale i listy. Ty lze také sušit či zamrazit jako koření, můžete jimi ochutit a ozdobit polévku, vařené brambory…“ doporučuje Zuzana Douchová.

Jak z něho vařit?

Narozdíl od celeru bulvy, který je chutnější tepelně upravený, řapíkatý je naopak chutnější syrový jen tak do salátu, k dipu nebo krátce orestovaný na trošce oleje nebo do pomazánek.

„Z osobní zkušenosti doporučuji skvělou z tvarohu a řapíků, jen polotučný tvaroh, pokrájený řapíkatý celer, citrónová šťáva, sůl a pepř,“ přidává jeden z oblíbených receptů nutriční terapeutka.

Bez problému je upotřebitelný i v teplé kuchyni. Lze jej vařit, dusit, grilovat, restovat a podobně.

„Narozdíl od celeru bulvy má také méně celerové aroma a chuť má přirozeně slanou, dobře ochutí jakýkoli pokrm, což je výhodou pro ty z nás, kteří musí omezovat solení.

Vzhledem k množství konzumované soli, tedy pro všechny Čechy,“ dodává nutriční terapeutka Zuzana Douchová a přidává recept, kde jsou řapíky tepelně upravovány.

Řapíkatý celer: proti zánětu i na podporu hubnutí

Foto: Sakoodter Stocker, Shutterstock.com

Zeleninu, která prospívá trávení, krevnímu tlaku i diabetikům, by do svého jídelníčku měli zahrnout i ti, kteří se snaží zhubnout. Je plná vitaminu C a dodá tělu draslík, hořčík i fosfor. Řeč je o řapíkatém celeru!

Budete mít zájem:  Příznaky Otravy Otrava Krve?

Když se řekne celer, mnohým se vybaví bílá bulva specifické vůně, bez které se neobejde příprava svíčkové. Existuje ale ještě jeden druh, který byste se možná také měli naučit jíst. Jde o řapíkatý celer.

Na pulty našich obchodů se dostal jako běžná surovina zhruba před třiceti lety, i když o něm jsou zmínky již ze 16. století – ovšem jen o jeho využití v bylinkářství. Řapíkatý celer se hojně konzumuje v Americe, ale i třeba ve Francii či Španělsku. Proč byste ho měli objevit i pro svou kuchyni?

Mluví se o něm jako o jedné ze superpotravin. „Řapíky obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C, A, E, z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová z webu Vím, co jím. Už 100 gramů řapíků vám dodá celodenní dávku vitaminu C. Energetická hodnota stogramové porce je 137 kJ.

Jeho účinky popisuje v knize Šťáva z řapíkatého celeru (vydala Metafora) i Anthony William: „Pravidelné popíjení šťávy z řapíkatého celeru je prospěšné pro střeva, zmírní poruchy zažívání, vyrovná hladinu cukru v krvi, krevní tlak, hmotnostní výkyvy, neutralizuje a odstraňuje toxiny. Může ulevit lidem, kteří trpí na reflux nebo pálení žáhy.“

Mluví se o něm také jako o podpoře léčby nemocí pohlavního ústrojí nebo prevenci Alzheimera. Není bez zajímavosti, že byl často zmiňován i jako afrodiziakum – podporuje nejen chuť na sex, ale prý i zdraví spermií.

Rozhodně by ho měli vyzkoušet všichni, kteří právě hubnou do plavek. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, povzbudí metabolismus a zažene chuť k jídlu. Lze ho chroupat syrový nebo si z něj ráno udělat šťávu plnou vitaminů a antioxidantů. Protože má velmi specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat, lze ji utlumit přidáním jablka, okurky, mrkve nebo červené řepy.

Foto: IrinaShamanaeva, Shutterstock.com

Řapíkatý celer se skvěle hodí do jídelníčku těch, kteří se snaží zhubnout

Většinou se prodává v igelitovém přebalu, aby zbytečně neosychal a mechanicky se nepoškodil. Někdy ho již prodávají ořezaný – pak dohlédněte, aby řapíky nebyly oschlé a gumové. Pokud listy má, pak mají být svěže zelené a neovadlé.

Doma je odřízněte, aby byl skladnější, ale nevyhazujte je. Jsou skvělým kořením při vaření brambor nebo do polévky, podobně jako libeček. Zabalený do potravinové fólie nebo papíru vydrží v lednici asi týden.

Řapíkatý celer je běžnou součástí receptů americké kuchyně, ale prosazuje se i u nás. Dobrý je syrový, ale můžete ho vařit, dusit, restovat i grilovat… A protože obsahuje přirozenou sůl, která není tak škodlivá, může řapíkatý celer v pokrmech částečně nahradit tu kuchyňskou. (Solit, či nesolit?)

Strukturou připomíná stonky listů rebarbory. Má také vlákna, která je lepší před konzumací za syrova odstranit, tzv. ho oloupat. Jinak ho zpracujete beze zbytků skoro celý. Pokud ho budete vařit, vlákna vyndavat nemusíte, protože tepelnou úpravou změknou. Jaké konzumaci dáte přednost?

Foto: Dani Vincek, Shutterstock.com

Kousky řapíkatého celeru si můžete namáčet do dipů a pomazánek

Kousky syrového řapíkatého celeru lze namáčet do dipů a pomazánek, přidat ho do zeleninového salátu nebo smoothie (i smoothie na podporu hubnutí). Lze z něj vyrobit i pesto: rozmixujete ho s česnekem, olejem a třeba vlašskými ořechy.

Rozhodně se hodí do všech zeleninových polévek, nebojte se ho přidat do základu na vývar. Povařené špalíčky řapíkatého celeru můžete obalit jako řízečky. Pak ale nečekejte, že kila půjdou dolů. Blanšírovaný (krátce povařený v osolené vodě) můžete zapéci v troubě, okořenit a podávat jako přílohu k masu.

Jedno minus však řapíkatý celer má. Bývá totiž silným alergenem. Proto zpozorněte, pokud se vám udělá vyrážka, pocítíte pálení jazyka nebo se objeví potíže s dýcháním. Alergické projevy zmírní jeho tepelná úprava.

Celer

Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodává typický říz. Tuto kořenovou zeleninu můžete využít mnoha způsoby, od celerového řízku po waldorfský salát. Celer lze konzumovat vařený nebo syrový. U některých odrůd dužina vystavená působení vzduchu mírně zhnědne. Tomu můžete zabránit několika kapkami citronové šťávy nebo octa.

Bulvový celer (Apium graveolens var. rapaceum) je kořenová zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí i listový celer a řapíkatý celer, dále mrkev, petržel, pastinák, fenykl a kopr.

Kořen bulvového celeru má tvar koule až řepy, který může být až 20 cm široký a vážit až jeden kilogram. Listy celeru připomínají petržel a lze je použít k dochucení pokrmů. Slupka bulvového celeru má žlutavě bílou až šedohnědou barvu.

Vyrůstá na ní mnoho postranních kořenů, proto má bradavičnatý vzhled. Dužina je bílá až krémově zbarvená a má mírně houbovitou strukturu.

Celer lze sklízet od začátku května do listopadu. K dispozici je po celý rok, protože se dá dobře skladovat. Skladovatelnost celeru nejvíce oceníte v zimě a časně zjara.

Poznámka: Údajný afrodiziakální účinek celeru dosud nebyl vědecky prokázán.

Živiny, vitaminy a minerály

S pouhými 19 kcal na 100 g má celer nízký obsah kalorií, přitom však obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Obzvláště ceněn je pro svůj obsah draslíku, železa a vápníku. Celer kromě toho obsahuje karotenoidy, vitamin C a vitaminy skupiny B. Za svou typickou vůni a chuť vděčí celer éterickým olejům, které obsahuje v hojné míře.

Látky obsažené v celeru Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v celeru Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 19 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 3
Bílkoviny (g) 1,6 Vitamin B1 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 2,3 Vitamin B2 (mg) 0,07
Vláknina (g) 4,2 Vitamin B3 (mg) 0,9
Draslík (mg) 323 Vitamin B6 (mg) 0,2
Vápník (mg) 50 Vitamin C (mg) 8
Hořčík (mg) 43 Vitamin E (mg) 0,5

Využití v kuchyni

Celer lze podávat vařený, ale také syrový. Má pověst vydatné zeleninové přísady nebo přílohy: přidává se např. do polévek nebo do karbanátků, dále je klasickou součástí směsi kořenové zeleniny při přípravě pokrmů ze zvěřiny. Celer je základní složkou polévkové zeleniny: polévkám dodává typickou vůni, ať už čerstvý nebo sušený.

Oblíben je i jako součást zeleninových salátů, např. waldorfského salátu. V kombinaci s jablky a ořechy se velmi dobře hodí do sladkokyselých pokrmů. Ve středomořské kuchyni se celer často kombinuje s těstovinami (sugo bolognese, lasagne, pasta e fagioli). Celer můžete také naložit do octa, případně smíchat s bramborami a připravit jako pyré.

Lze ho i obalit a usmažit jako řízek.

Při zpracování odstraňte z bulvy listy a kořeny, bulvu omyjte a oloupejte. Celer lze případně vařit neoloupaný a oloupat jej až poté. U některých odrůd dužina při kontaktu se vzduchem nebo při vaření mírně zhnědne.

Tomu lze zabránit, když ji pokapete citronovou šťávou nebo při vaření přidáte trochu octa. Nakrájený na plátky nebo na kostky se celer uvaří asi za 15 minut.

Vaření celých hlíz může trvat až 50 minut, v závislosti na jejich velikosti.

Poznámka: Celerové listy můžete k dochucení pokrmů použít i usušené.

Skladování

Celer je nejlepší skladovat bez kořenů a bez listů na chladném a tmavém místě. Čím zralejší hlíza, tím lépe a déle ji můžete skladovat. Celer by neměl být uchováván v těsné blízkosti ovoce – plyn, který urychluje zrání ovoce, urychluje kažení celeru. Celer lze skladovat v zásuvce na zeleninu v chladničce až dva týdny. Řezné plochy byste měli zakrýt alobalem nebo potravinářskou fólií.

Poznámka: Porce nakrájeného a uvařeného celeru se hodí pro uchování v mrazničce.

Řapíkatý celer: Co obsahuje? Kalorie, recepty, použití, jak nakupovat

Alergie na celer je často ve spojení i s alergií na jablka • Autor: iStock.com

Podporuje imunitu, je skvělý při zánětech močových cest. Pomáhá správné funkci dýchacího ústrojí a také při hubnutí. Řeč je o řapíkatém celeru. Jeho aromatická chuť sice nenadchne každého, na druhou stranu éterické oleje, které ji způsobují, umí bojovat s plísněmi, viry nebo bakteriemi. Proč zařadit řapíkatý celer do jídelníčku a na co si dát při jeho konzumaci pozor?

Celer začalo lidstvo využívat už ve starověku. Jeho listy používali už staří Římané, Řekové a Egypťané. A to nejen jako koření, ale i pro jeho afrodiziakální účinky. K nám se dostal až v 17. století z Itálie. V Česku známe spíše jeho kořenovou variantu, ale například v Americe, Francii nebo ve Španělsku o jiném než řapíkatém celeru nikdy neslyšeli.

Jeho kořenitá vůně a specifická chuť je způsobena éterickými oleji. Ty jsou skvělými pomocníky nejen v boji proti virům a bakteriím. Při zánětech dýchacích cest také čistí sliznice a pomáhají rozpouštět hleny. Kořenitá celerová vůně je používána také v aromaterapii jako prostředek proti depresím a únavě. Proč je ale tak skvělý na hubnutí?

Negativní kalorie

O řapíkatém celeru se tvrdí, že obsahuje takzvané negativní kalorie. To znamená, že více energie, než vám do těla přinese, vydáte na jeho trávení.

Podle některých výživových odborníků je to vědecky nepotvrzený mýtus, každopádně faktem zůstává, že celer podporuje  zrychlení metabolismu. Ve 100 gramech celeru je navíc ukryto pouhých 19 kalorií.

Díky tomu, že má silné diuretické a čisticí účinky, vyplavuje z těla všechny škodlivé látky. Například toxiny vznikající při spalování tuků.

  • Proto je celer dobrý pomocník při podpoře imunity a snižování váhy, ale i při zánětech močových cest nebo dýchacího ústrojí.

Dobrý sluha, ale zlý pán

Ale pozor, i tak skvělá věc, jako je celer, může mít negativní účinky. Proto odborníci zásadně odmítají jednostrannou celerovou dietu, která je poměrně populární v USA.

Nejenže po návratu k normální stravě samozřejmě zase přiberete, ale může vás ohrozit na zdraví a dokonce i na životě.

Vysoký obsah draslíku může narušit rovnováhu a hydrataci organismu, což vede mimo jiné k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům.

Navíc pokud byste opravdu delší dobu jedli jen řapíkatý celer, kvůli negativním kaloriím by vaše tělo nemělo dost energie na samostatné fungování a zkolabovalo by. Jsou známy i případy, kdy lidé kvůli jednostranné celerové dietě zemřeli.

Budete mít zájem:  Ockovani 3 Davka Priznaky?

Silný alergen

A ještě jedno minus řapíkatý celer má. Bývá silným a nejčastějším alergenem. Po jeho konzumaci byste proto měli věnovat pozornost možným příznakům – vyrážce, pálení úst a jazyka, potížím s dýcháním. Alergii zmírní jeho tepelná úprava. Objevuje se často v kombinaci s alergií na jablka.

Při jeho umírněné konzumaci doplněné ještě o další potraviny se ale nemusíte ničeho bát. Naopak. Vynikající je například večer k televizi místo chipsů nebo čokolády, nakrájený na proužky v kombinaci se zakysanou smetanou nebo salsou.

Celer stimuluje libido

A má ještě další přidanou hodnotu – afrodiziakální účinky. Povzbuzuje především častější chuť na sex u mužů a je výborný i pro zdraví spermií. Tedy skvělý tip pro manžela k večeři, pokud se chystáte počnout děťátko.

Vitamínová bomba

V neposlední řadě je celer doslova vitamínovou bombou. Listy obsahují dokonce více vitamínu C než citrony, je skvělým zásobníkem vitamínu B, který se podílí na zdraví nehtů a vlasů, ale i na klidu nervů.

Z dalších důležitých vitamínů je v něm zastoupen vitamín A, K a E. Nejvýznamnějšími minerály jsou jód, zinek, vápník, sodík, železo, chrom, draslík a hořčík.

Celer obsahuje také fytochemikálie, které stimulují tvorbu bílých krvinek, a působí tak preventivně proti rakovině a dalším nemocem.

Nejlépe samozřejmě funguje syrový, ale ani v polévce se neztratí. Zaujal vás řapíkatý celer a přemýšlíte, jak ho v nejbližších dnech upravit? Zkuste naše recepty!

Autor: Kateřina Erbsová

Celer můžete použít i jako bylinku: Síla se nachází v listech

Používat celer v kuchyni je ale nejen otázka chuti. Tato rostlina může být vynikajícím zdrojem antioxidantů a prospěšných enzymů, a také takových vitamínů a minerálu, jako je vitamin K, vitamin C, draslík, kyselina listová a vitamín B6.

V lidovém lékařství se používá již celá staletí může mít spoustu účinků na lidské zdraví.

Podle několika farmakologických výzkumů může mít celer tak protizánětlivé aktivitity, které pomáhají zlepšit krevní tlak a hladiny cholesterolu, stejně jako předcházet srdečním onemocněním.

Jedná se o velmi starou zeleninu, protože existují záznamy o
tom, že listy celeru byly součástí pozůstatků nalezených v hrobce faraóna
„krále Tutanchamona“, který zemřel v roce 1323 před Kristem. Listy celeru
ale byly používány také ve starověkém Řecku jako girlandy pro mrtvé a do věnců
nebo korun vítězům bitev.

Celer je dokonce zmíněn v Homérově Iliadě, když
autor říká, že koně jedli divoký celer, který rostl v Tróji. V minulosti
byl celer pěstován jako zelenina převážně v zimních a časných jarních měsících.
Lidé rádi jedli celer, aby pomohli s „očistou“ a věřili, že je to přirozené
detoxikační tonikum, které dokáže zabránit nemocem. Jak víme, celer detoxikuje
tělo díky svým hydratačním vlastnostem.

Navíc semena celeru mohou být použita
ke zmírnění bolesti, například artritické.

O celeru

Tato rostlina dosahuje maximální výšky 20-25 centimetrů. Listy této rostliny nápadně připomínají listy plocholisté petrželky, mají ale mnohem výraznější chuť. Jsou tmavě zelené a na koncích rozvětvené.

Pěstování celeru jako bylinky

Jakmile vyklíčí, je velmi snadné ho pěstovat. Na rozdíl od
klasického celeru nemusí být ten listový vysazován do zákopů. Miluje částečné
slunce a vyžaduje poměrně hodně vlhkosti, proto mu vyberte vlhké místo a dobře
jej zalévejte. Velmi dobře roste také v malých prostorách a nádobách. O
něco složitější to je ale s klíčivostí.

Přímý výsev nemá velmi vysokou
úspěšnost. Předpěstujte si rostlinu doma. Semena potřebují ke klíčení světlo:
zatlačte je do horní části půdy, aby byly stále vystaveny světlu a namočte je
zdola, místo aby byly pokryty narušenou půdou.

Semena by měla klíčit po dvou až
třech týdnech a měla by být umístěna venku až po uplynutí nebezpečí mrazu.

Sklízení a skladování

Listy celeru můžete jednoduše odřezávat a ihned použít ve své kuchyni. Svým vzhledem se podobají listům plocholisté petrželi, avšak mají mnohem silnější chuť. Pokud máte příliš velkou úrodu celeru a chcete si jej zachovat pro pozdější použití, můžete jej zavěsit vzhůru nohama ve větraném prostoru, stonky se velmi dobře suší a skladovat je můžete celé nebo drcené.

Celer v kuchyni

Celer má výraznější chuť než petrželka, můžete jej ale
využít jako alternativu k této rostlině. Používat ji tak můžete
v polévkách, dušených masech a salátech. Listy celeru se dají podobně jako
petrželka využít jako ozdoba u mnohých jídel. Ze semen rostliny se připravuje
celerová sůl, která se pak používá jako koření na rybí pokrmy, zeleninu a
krokety.

Pokud celer vaříme (či jinak tepelně upravujeme), udržuje si ve
srovnání s ostatní zeleninou mnohem více antioxidantů. Avšak i tak je
nejlepší jíst celer syrový nebo ho jen krátce povařit (například přidat do
horké polévky až po odstavení z plotny).

Celer skvěle doplňuje vaječné a
bramborové pokrmy – zkuste ho přidat do svého tradičního bramborového salátu!
Vhodný je také pro přípravu smoothie a celerové šťávy.

Zeleninová polévka s listovým celerem

Začněte tak, že si 1
kuřecí prso
nakrájíte na malé kostičky. Taktéž zeleninu nakrájejte na malé
kousky – kostičky či kolečka, prostě tak, jak to máte rádi.

Použijte 3-4 mrkve, 1 cibuli, 3-4 stonky celeru a 1
cuketu
. Zeleninu i maso dejte do velkého hrnce a zalijte 750 ml vody nebo kuřecího vývaru.

Vařte
30 minut, poté podle chuti osolte a
opepřete
. Ještě 10 minut povařte. Můžete podávat.

Osvěžující celerová šťáva

Do mixéru vymačkejte šťávu z 1 limetky, přidejte 4 stonky celeru a 1 okurku. Rozmixujte dohladka a smíchejte se 120 ml kokosové vody. Podávejte.

Zdravotní přínosy celeru

Celer obsahuje řadu prospěšných látek, vitamínů, minerálů a živin. Toto složení je zodpovědné za úžasné zdravotní účinky celeru, o kterých si můžete více přečíst níže.

Autor: Digigalos – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Je zdrojem vlákniny

Pokud sníte více než jeden šálek denně, můžete tak podpořit
své trávení a hubnutí. Vysoký podíl vody a elektrolytů v celeru navíc může
zabránit dehydrataci a speciální sloučeniny pomáhají celeru působit jako
diuretikum a snižují nadýmání.

Pomáhá snižovat vysoký cholesterol

Celer obsahuje unikátní sloučeninu nazvanou 3-n-butylftalid
(BuPh), o které je známo, že má účinek snižující lipidy. Navíc antioxidační
aktivita celeru přispívá k celkovému zdraví srdce.

Snižuje zánět

Celer obsahuje antioxidanty a polysacharidy, o nichž je známo, že působí jako protizánětlivé látky, zejména antioxidanty flavonoidů a polyfenolů. Ty podporují celkové zdraví bojem proti poškození volnými radikály (nebo oxidačním stresem), které mohou vést k zánětu. Zánět je často příčinou chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční onemocnění, artritida a mnoho dalších.

Zabraňuje nebo léčí vysoký krevní tlak

Extrakty z celerových semen mají antihypertenzní vlastnosti,
které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je jedním z
významných rizikových faktorů koronárních srdečních onemocnění, který je největší
příčinou úmrtí v průmyslových zemích.

Výhody semen celeru zahrnují potenciální
pomoc při kontrole chronicky zvýšených hladin krevního tlaku. Přínosy celeru
pro snížení krevního tlaku pocházejí z jeho semen, které obsahují hexanové,
methanolové a vodno-ethanolické extrakty.

Tyto extrakty zlepšují cirkulaci,
snižují zánět a pomáhají kontrolovat krevní tlak.

Pomáhá předcházet žaludečním vředům

Celerové listy pomáhá předcházet vzniku bolestivých vředů
nebo je omezit. Je to díky obsahu speciálního typu ethanolového extraktu, který
je užitečný při ochraně výstelky trávicího traktu před vředy.

Extrakt z celeru
má schopnost významně doplnit vyčerpané hladiny žaludečního hlenu, který je
nutný v žaludku, aby se zabránilo tvorbě drobných děr a otvorů. Navíc celer
vyživuje žaludek a střeva v důsledku přítomnosti chemických složek, jako jsou
flavonoidy, taniny, těkavé oleje a alkaloidy.

Tyto sloučeniny regulují hladinu
uvolněné žaludeční kyseliny a zároveň zlepšují hladinu ochranného hlenu.

  • Chrání zdraví jater
  • Pravidelná konzumace celeru vede k nižšímu množství
    tuku v játrech.
  • Podpora při hubnutí

Celer obsahuje velmi nízký obsah kalorií a může být cenným jídlem, které vám pomůže zhubnout, protože má schopnost poskytovat důležité živiny a pomáhá regulovat metabolismus lipidů (tuků). Mimo jiné obsahuje antioxidanty, elektrolyty a vitamíny a minerály, jako je vitamin C, vitamíny B a draslík.

Přečtěte si: Celer – rostlina plná zdraví

Zlepšuje trávení a snižuje nadýmání

Semena celeru obsahují mastnou sloučeninu známou jako NBP,
která má diuretický účinek a pomáhá tělu detoxikovat. Trávicí účinky celeru
jsou částečně způsobeny také jeho diuretickým účinkem. Protože zlepšuje
cirkulaci ve střevech, je také užitečná pro zlepšení trávení tím, že pomáhá
zmírnit nadýmání a opuch z retence vody.

Obsahuje antimikrobiální vlastnosti, které bojují s infekcemi

Semena celeru se po celá staletí používala jako bylinný lék
s antibakteriálními účinky. To znamená že celer je schopen výrazně vyčistit a
snížit růst bakterií. To naznačuje, že celer může být použit k přirozenému
posílení imunity a boji proti bakteriálním infekcím.

Pomáhá předcházet infekcím močových cest

Vzhledem k tomu, že celer pomáhá snižovat kyselinu močovou a stimuluje tvorbu moči, je prospěšné bojovat proti bakteriálním infekcím v trávicím traktu a reprodukčních orgánech.

Podobně jako brusinky, které jsou známy pro boj proti infekcím močových cest, může celer pomoci předcházet infekcím močového měchýře, poruchám močového měchýře, problémům s ledvinami a případně i cystám na reprodukčních orgánech.

Celer jako bylinka

Vypěstovat si celer jako bylinku může být mnohem jednodušší, než jej pěstovat pro velké kulaté plody nebo jako řapíkatý celer. Listy celeru jsou velice chutné a mají velice variabilní použití – přidat je můžete do jakéhokoli jídla. Společně s mnohými zdravotními účinky, které celer přináší, byste si i vy měli udělat trochu místa pro celer i ve své zahradě nebo v domě.

Více fotografií celeru naleznete pod tímto odkazem.

Zdroje

Miřík celer –
Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mi%C5%99%C3%ADk_celer

Celer | Bylinky.info. Bylinky – Vše, co jste
chtěli vědět o bylinkách! [online].
Copyright © 2010 [cit. 05.07.2019]. Dostupné z:http://www.bylinky.info/celer

Celery – Wikipedia. [online] . Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Celery

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector