Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví

Běh je dobrý pro zdraví a navíc se řadí k velmi dostupným formám cvičení. Není divu, že se tolik lidí věnuje joggingu.

Ačkoliv mnozí běhají jen pro zábavu nebo shození přebytečných kil, jsou i tací, kteří rádi porovnávají své výkony s ostatními běžci při závodech na dlouhé tratě.

Trénink na takové závody může být dlouhý, únavný, monotónní a nepohodlný. Někteří běžci však našli řešení, které jim pomáhá zmírnit jejich bolest.

Lepší regenerace a větší chuť k jídlu

28letá Carolyn je profesionálkou pro styk s veřejností žijící v New Yorku. V roce 2013 začala trénovat na svůj první ultramaraton, což obnášelo tvrdé tréninky trvající 4 – 5 hodin. Carolyn začala uvažovat o marihuaně, která by mohla její trénování udělat o něco snesitelnější.

Konopí jí nakonec pomohlo zklidnit nervy a také jí přineslo chuť k jídlu, kterou potřebovala, aby mohla nabrat potřebnou energii.

„Kouření marihuany před během mi pomáhá se lépe soustředit i na ty nejmenší pohyby těla a zlepšit tak mou celkovou formu,“ vysvětluje Carolyn.

Čtěte také: Ultramaratonec běžel přes poušť Gobi se zatoulanou fenkou. Po závodu ji adoptoval

Výzkumy nepřinesly jasné výsledky

Díky pozitivním účinkům na tělo si mnoho sportovců konopí mezi sebou předává jako skvělý způsob k úlevě od bolesti. Zahraniční studie z roku 2016 dokonce zjistila, že konopí je druhou nejčastěji užívanou drogou mezi sportovci. Na prvním místě skončil alkohol.

Navzdory výhodám, které marihuana svým uživatelům přináší, se lékaři stále zdráhají tento doplněk svým pacientům doporučovat.

Jedním z důvodů je to, že výsledky výzkumů, které byly v této oblasti provedeny, se zcela neshodují.

V posledních letech probíhala studie, která zjistila, že hlavní psychoaktivní složka marihuany tetrahydrokannabinol se nespojuje se zlepšením výkonnosti nebo síly.

Mitch Earleywine, profesor psychologie na Státní Univerzitě v New Yorku, říká: „Zaznamenali jsme nárůst respirační kapacity, ale výsledky nejsou dostatečně přesvědčivé. Dopad na bolest po tréninku jsou sice dobré, ale velice tu záleží na dávce. Příliš malé množství nepomůže a příliš vysoká dávka může naopak bolest ještě zhoršit.

Jsem velmi znepokojený užíváním analgetik během sportovních událostí, protože sportovci mohou v závodu pokračovat i po zranění. To pak může být daleko horší, než kdyby si na bolest nic nevzali a závod včas ukončili.

“ Earleywine dodává, že některé výzkumy dokonce dospěly k závěru, že marihuana může narušit cvičení tím, že se lidé více vyčerpají kvůli zvýšení srdeční frekvence.

Čtěte také: Jak trénovat na půlmaraton. Tréninkový plán na 10 týdnů

Důležité je začít s malými dávkami

Názory lékařů a odborníků však běžce ani další sportovce v dalším experimentování s konopím nezastaví. Běžec Avery Collins pravidelně běhá závody o délce 100 mil a více.

Stejně jako Carolyn začal během svých tréninků užívat marihuanu a cigaretu si často nese za běhu v ruce. „Bezprostředního rozdílu jsem si všiml už po prvním běhu. Nevadilo mi, jak rychle jsem běžel, pokaždé jsem byl neuvěřitelně šťastný a každý běh jsem si naplno užil.

Upřímně nedokážu říct, kdy naposled jsem se setkal s ultraběžcem, který by neužíval konopí. Když si ale vezmu příliš velkou dávku, musím pak prosedět hodiny na gauči, abych se vzpamatoval. To je pro mě velké mučení,“ svěřuje se Avery.

Na závěr ještě Collins dodává, že pokud chce někdo účinky konopí vyzkoušet sám na sobě, měl by začít s malými dávkami.

  • Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví
  • Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví
  • Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví
  • Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví
  • Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví
  • Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví
  • Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví
  • Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví

Co je to canihua?

Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví

  • 25
  •   

Cañihua nebo Canihua je poměrně rozšířené, v Peru přirozeně se vyskytující bezlepkové zrno (příbuzná Quinuy), rostoucí ve vyšších polohách And (4.200 metrů nad mořem).

Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví

Canihua

Navzdory nepříznivému počasí, charakteristickému pro vysoké Andy, načerpala z úrodné půdy bohatý komplex výživných hodnot. Význam tohoto zrna je dán hlavně vysokým obsahem bílkovin (cca 20%), s cenným množstvím esenciálních a ne esenciálních aminokyselin, což z ní činí všestrannou a energickou potravinu s významnou nutriční hodnotou.

V porovnání s quinuou neobsahuje saponiny, které by se musely odstraňovat proplachováním ve vodě, takže její příprava je snadnější. Rychleji se také vaří a její chuť je příjemně nasládlá, s lehkým nádechem oříšků nebo máku. Její malinká zrnka, menší než má quinua, mají nutriční hodnoty, které nenajdeme jen tak v jiných zrnech.

Obsahuje bílkoviny s vyváženým složením esenciálních aminokyselin, ze kterých největší množství tvoří lysin, izoleucin, tryptofan a methionin, které tělo nedokáže vyrobit samo a musí je získávat z potravy. Lysinje nezbytným stavebním prvkem pro všechny bílkoviny v těle.

Hraje hlavní roli ve vstřebávání vápníku v budování svalů, stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv. Pomáhá zotavovat se po chirurgických zákrocích nebo zraněních, je potřebný k tvorbě karnitinu, a v produkci tělesných hormonůenzymů a protilátek.

Studie prokázaly, že Lysin působí proti virům a jeho příjem urychluje hojení oparů a chrání před jejich novým výskytem.

  • Izoleucin slouží k ochraně, obnově a regeneraci svalů, k pokrytí zvýšené energetické potřeby.
  • Tryptofan, jako výchozí látka nervového přenašeče serotoninu, má uklidňující účinky.
  • Methionin je výchozí látka cysteinu, kreatinu a karnitinu, zvyšuje hladinu glutationu, snižuje celkový cholesterol a LDL-cholesterol.

Co z ní ještě činí tak cennou super potravinu?

Je to komplex vitamínů B, kyseliny listové a vitamínu E, díky jehož vysokému obsahu je na rozdíl od jiných zrn chráněna před žluknutím.

Obsahuje vápník, fosfor, zinek, draslík a především velké množství železa (ve 100 g zrn je 60 % denní potřeby, čímž čtyřikrát převyšuje quinua).

Je také zdrojem vlákniny rozpustné ve vodě, která pomáhá udržet naše střeva v dobrém stavu.

Canihua je také neocenitelným prvkem prevence v boji proti hypertenzi, ateroskleróze, cukrovce a anémii. Pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi a předcházet srdečním onemocněním.

Budete mít zájem:  Alergie Na Mléko U Novorozenců Příznaky?

Jak canihua používat?

Canihua je přirozeně bezlepková a díky svým nutričním vlastnostem je okruh osob, které by měli ji zařadit do svého jídelníčku široký. Je výborným zpestřením stravy nejen osob trpících celiakií, ale i vegetariánů, veganů, anemiků, vrcholových sportovců, horolezců a těžce pracujících osob. Příznivě ovlivňuje zdraví děti, studentů i seniorů.

Její příprava je jednoduchá.

Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví

Canihua se zeleninou

Zrna vaříme jako rýži, na 1 díl canihua 2 díly vody a vaříme 15 – 20 minut. Můžeme je připravovat slaná, i na sladko. Mohou být přílohou k různým pokrmům z masa, zeleniny nebo jako základ rizota. Mohou být přísadou do různých masových či zeleninových karbanátků a nádivek, mohou nahradit rýži, quinuu nebo těstoviny.

V Peru se například canihua jí v podobném pokrmu jako je náš rýžový nákyp, tedy na sladko, smíchaná s čerstvým, vařeným či sušeným ovocem. Je také přidávaná do dezertů. Z vařených zrníček můžete připravit různé saláty, nebo přidat k salátům. Je sametovější a křehčí než quinua a svou oříškovou chutí je může obohatit.

Může se jíst s jogurtem, zakysanou smetanou, jednoduše ji můžete přidat ke svému oblíbenému jídlu. Recepty můžete najít na našem blogu zde.

V Peru se můžete s Canihuou setkat ve dvou podobách. Základem jsou zrnka, ale velmi často vystupuje i v podobě moučky krémově béžové barvy. Jsou to pražená a mletá semena Canihua běžně známá pod názvem CAÑIHUACO. Moučka má všestranné použití jak v kuchyni, tak k výrobě různých nápojů, ale i v lidovém léčitelství.

Sučenky z canihuaco

Přidává se jako surovina při pečení různých druhů chleba a pečiva nebo sladkých korpusů a sušenek. Pokud ji chcete použít jako náhradu mouky ve svém oblíbeném moučníku, stačí jen zaměnit mouku za moučku z canihua.

V této formě získá moučník mnohem vyšší a kvalitnější nutriční hodnotu. Lze ji použít k výrobě těstovin a čokoládových pudinků, jako přídavek ke strouhance na obalování masa či ryb.

Přidává se do polévek, které zahustí a dodá jim jiný rozměr chuti.

V Cuzco je například prodávaná smíchaná s mlékem a cukrem jako docela chutný a výživný nápoj, připomínající kakao či horkou čokoládu.

V lidové léčitelství je používaná při kardiovaskulárních a zažívacích potížích – k výrobě „mixtury“ užijte 1 lžíci moučky, kterou 5 minut povařte v hrnku vody. Odstavte do ochladnutí. Denně pijte 2 hrnky.

Canihua a Canihuaco jsou pro nás velkým darem

Do nedávna byla zrna známa pouze v dalekém Peru, ale to nejenom z důvodu že by si peruánci chránili ten poklad jenom pro sebe. Její sklizeň hodně omezuje nejednotná vyspělost zrn na jedné rostlině. Canihua se pěstuje v několika barevných variantách, ale nejčastěji ji můžeme potkat v hnědé, někdy s příměsí černé barvy.

Na vysoké andské plošině, v okolí Puno, Cusco, Ayacucho, Junín a Huaraz, kde roste jen málo plodin, se canihua rozrůstá v celé své kráse, a „maluje“ překrásný obraz v teplých barvách jako šarlatová, lila, smaragd a indigo, kontrastujících s chladným a nepřívětivým počasím a dodávající jim specifické kouzlo…

Máme příležitost k tomu, abychom i naše organizmy doplnili o komplexní složky, které v naší potravě jen těžko najdeme. Sami se můžete přesvědčit, že budou uspokojeny nejen Vaše chuťové buňky, ale především Vám poděkuje Vaše tělo.

U nás doma je v obou formách Canihua v kuchyni zastoupena, a „chuťové experimenty“ nekončí… zakoupit ji můžete u nás v e-shopu.

  • 25
  •   

Canihua aneb superpotravina z Peru

Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví

Pojem superpotravina určitě znáte. Jedná se o potraviny, které mají vysoký obsah prospěšných látek, mezi něž patří minerály a vitamíny. Víte ale, co všechno mezi superpotraviny patří? Velká část z nich v ČR není příliš známá. Přitom se dají tak krásně zařadit do stravy a nejsou ani příliš drahé.

Jednou z méně známých superpotravin je například canihua nebo cañihua. Může trochu připomínat quinou, také se konzumují její zrna. Na rozdíl od quinoi je však snadnější na přípravu, jelikož neobsahuje saponiny, které se musí odstranit proplachováním ve vodě.

Čím je canihua tak unikátní?

Canihua obsahuje velké množství bílkovin, esenciální aminokyseliny, izoleucin pro obnovu a regeneraci svalů, tryptofan s uklidňujícími účinky či methionin pro snížení cholesterolu.

V zrnkách se nachází rovněž komplex vitamínů B, E, kyselina listová, draslík, vápník, zinek, fosfor, železo a vláknina.

Díky tomu všemu vám pomohou v boji proti cukrovce, anémii, ateroskleróze, hypertenzi či vysoké hladině cholesterolu.

Velkým plusem je, že se hodí do jídelníčku vegetariánů, veganů, vrcholových sportovců, dětí, seniorů, a dokonce osob trpících celiakií. Je totiž bezlepková. A v jaké podobě se vůbec konzumují?

Cestu do vašeho jídelníčku si najde snadno

Canihua se vaří asi 15-20 minut podobně jako rýže. Na 1 díl zrnek padnou 2 díly vody, zrna během vaření vypouští drobné křupavé ocásky, toho se nelekejte. Zrnka jsou velmi chutná, mají lehce nasládlou oříškovou chuť.

Dají se použít jako příloha, na rýžový nákyp, smíchaná s ovocem, ale využívají se rovněž do těsta! Například v Peru, které je domovinou této superpotraviny, slouží canihua třeba k přípravě sušenek.

Dělají z ní také sladký nápoj se skořicí a hřebíčkem.

Budete mít zájem:  Sojový olej – plný železa, vitamínů a nenasycených mastných kyselin

Fantazii se meze prostě a jednoduše nekladou. Dá se přidat do sladkých kaší, koláčů, energetických tyčinek, salátů apod. Jak ji do svého jídelníčku zařadíte vy? Canihua zrnka zakoupíte v prodejnách a e-shopech se zdravou výživou.

Droga, nebo lék? Přečtěte si, jak marihuana pomáhá i škodí zdraví

O léčivých účincích marihuany a jejích účinných látek THC a CBD se v poslední době mluví čím dál více. Většinou nadšeně, leckdy oprávněně, ale je nutné si…

O léčivých účincích marihuany a jejích účinných látkách THC a CBD se v poslední době mluví čím dál více. Většinou nadšeně, leckdy oprávněně, ale je nutné si připomenout, že ani pravidelné užívání marihuany není zcela bez rizika. Jaká jsou tedy pozitiva a také negativa užívání marihuany? 

Negativa

Pokud pravidelně kouříte marihuanu smíchanou s tabákem, asi nebude divu, že se vám bude hůře dýchat a budete zahlenění. Tabák bude vždy tabákem, i kdybyste ho smíchali s žíněmi jednorožce.

Dále pak rozhodně není dobrý nápad začínat s marihuanou už v pubertě. „Mladý mozek, který se ještě vyvíjí, snáší THC hůř než mozek dospělého člověka,“ říká psychofarmakolog Gary L. Wenk. „Lidé, kteří kouří marihuanu od svých „náctých“ let, mají vyšší pravděpodobnost, že budou v dospělosti trpět nejrůznějšími duševními obtížemi, a to bez ohledu na genetiku.“

Genetika a duševní potíže pak hrají roli i ve třetím negativu užívání marihuany a produktů s THC. Pokud máte genetickou predispozici pro duševní onemocnění, marihuana může fungovat jako jeho spouštěč. THC je pak nevhodné zejména pro ty, kteří trpí bipolární poruchou. U nich posiluje zejména manickou fázi onemocnění.

Pozitiva

Marihuana se osvědčila při odstraňování chronických bolestí, což potvrzuje například studie publikovaná v roce 2017 v impaktovaném časopise vydavatelství National Academy Press.

Podle této studie snížila příznaky u celých 94 % osob, které se studie zúčastnily. Dobře známé jsou i její pozitivní účinky pro pleť.

Studie Univezity v Coloradu potvrdila pozitivní účinky marihuany při léčbě zánětů kůže, ekzémů a lupenky, stejně tak i její protizánětlivé účinky.

Co se týče život ohrožujících nemocí, marihuana se osvědčila při léčbě roztroušené sklerózy. Ostatně, nejúčinnější lék na tuto nemoc jménem Sativex je vyráběn právě z účinných látek konopí. Podobně je tomu u Epidiolexu, léku na několik vzácnějších forem epilepsie.

Určitě jste se však setkali i s doporučeními bláznivých ezolidí, že rakovinu je nejlepší léčit jen a jedině konopím. Kupodivu, trochu pravdy se v něm dá najít.

Konopí sice rakovinu neléčí, ale jak CBD, tak THC pomáhají pacientům lépe se vypořádat s vedlejšími účinky chemoterapie. Výzkum odborníků z Londýnské univerzity pak naznačuje, že to nemusí být vše.

Léky podávané při chemoterapii podle jejich loňského výzkumu vykazují větší účinnost, pokud jsou podávány i s dávkou THC a CBD.

Zdroj: Men's Health, NAP.edu

Kaniwa

The origin of kaniwa, also commercialized as ‚baby quinoa‘ and locally known as cañihua or qañiwua (pronounced kah-nyee-wah), among many other names, can be traced to the southern Andes of Peru and Bolivia.

Due to its great nutritional value, its ability to thrive at very high altitudes, and its resistance to very low temperatures, kaniwa has been a staple in the diet of Andean people for millennia.

Its benefits are just starting to be recognized around the world.

  • Medicinal action Cardioprotective, Nutritious
  • Key constituents Phenolic compounds (mainly lignings and quercetin), essential amino acids, linoleic acid
  • Ways to use Food
  • Medicinal rating (3) Reasonably useful plant
  • Safety ranking Safe

While most kaniwa benefits hail from its nutritional content, it is also rich in antioxidants, which are thought to be responsible for some of its medicinal properties. Although research about this Andean native pseudocereal is scarce, it is known to help with:

  • Building muscle strength. The concentration of essential amino acids in kaniwa grains helps to build and maintain a healthy muscle mass, which makes it a great supplement for people following vegan or vegetarian diets.
  • Fighting anemia. Being rich in iron, kaniwa has been a great ally in fighting and preventing anemia among Andean populations for thousands of years.

Additional kaniwa benefits, suggested by traditional uses and preliminary studies, are:

  • Aiding digestion. Kaniwa grains are particularly rich in soluble fiber, which improves digestion and promotes gastrointestinal health. It is ideal for people with gastritis and ulcers since it can be easily incorporated in a bland diet.
  • Enhancing metabolic functions. Similarly to quinoa, the rich antioxidant content of kaniwa is thought to help treat and prevent diabetes by controlling cholesterol, hypertension, and blood sugar, thus reducing the risk of cardiovascular diseases.

TRADITIONALLY, KANIWA HAS ALSO BEEN USED FOR COUNTERACTING ALTITUDE SICKNESS AND TREATING DYSENTERY.

How It Works

Although scientific research on kaniwa is still scarce, preliminary studies have suggested that this Andean pseudocereal is rich in phenolic compounds, well-known for their antioxidant properties. Lignins in particular been shown to possess antioxidant, UV-absorption, anti-fungal, and antibiotic properties.1

  • On the other hand, kaniwa seeds are rich in quercetin aglycone, a highly bioavailable form of quercetin with anti-inflammatory and vasodilatory properties.
  • Kaniwa grains also contain high amounts of linoleic acid (omega-6), an essential fatty acid with the ability of lowering cholesterol levels and inflammation, thus contributing to preventing cardiovascular diseases.
  • Additionally, kaniwa contains 13 amino acids (nine of them essential for humans) which are the building blocks of protein, necessary for creating and maintaining muscle mass.
Budete mít zájem:  Jaké Vitamíny Na Únavu?

KANIWA IS GLUTEN-FREE, WHICH MAKES IT SAFE FOR CONSUMPTION BY PEOPLE WITH CELIAC DISEASE AND GLUTEN SENSITIVITY.

Other herbs with cardioprotective, cholesterol-lowering benefits are avocado, flax, oats, and olive.

Kaniwa Side Effects

The limited research on kaniwa makes it difficult to determine their safety in all instances; however, this close relative of quinoa doesn't contain saponins, making it easier to process and consume.

Despite the lack of scientific data, a long-term consumption of kaniwa in the extreme highlands of Peru and Bolivia vouch for its great nutritional value and safety for direct consumption.

Kaniwa seeds are particularly rich in soluble fiber and high-quality protein, even surpassing its more famous relative, quinoa. This is particularly significant for the mostly starchy diets of the high-altitude Andean communities, where not even quinoa can be grown.

Kaniwa is also a powerhouse of minerals when compared to other Andean pseudocereals considered as ‚superfoods,‘ such as quinoa and amaranth. Kaniwa provides excellent levels of iron as well as good amounts of calcium, both of which are highly bioavailable, meaning they are easily absorbed by the body.2

Due to its great nutritional value, elderly people and those with iron deficiency can benefit from consuming kaniwa.

ONE OUNCE (28.35G) OF KANIWA PROVIDES 100 CALORIES AS WELL AS 32 AND 10% OF THE DAILY VALUE FOR IRON AND PROTEIN.

  • Edible parts Seed
  • Edible uses Protein

Young kaniwa leaves, which contain as much as 30% of protein, are easy to digest and locally used as a fodder.3

The kaniwa grain or seed has been traditionally consumed roasted, either whole or ground. This method gives the seeds a pleasant, nutty flavor, which is used in a wide variety of culinary preparations. However, the whole dried kaniwa grain can also be consumed cooked in the same fashion as quinoa.

Natural Forms

  • Dried. The tiny dried seeds of kaniwa are used for a variety of cooked dishes in a similar way as quinoa.
  • Roasted. This is the most traditional way of consuming the kaniwa grain in order to reap its health benefits and nutritional value.
  • Flakes. Kaniwa flakes can be used in the same fashion as oats to make porridges, sauces, baked goods, smoothies, and many other culinary preparations.
  • Flour. Once roasted and ground, the kaniwua grain or seed is transformed into kaniwa flour, which is locally called cañihuaco and often consumed in a variety of culinary ways.
  • Where to buy Big online retailers, Organic markets

Kaniwa seeds, whether whole dried, roasted, flaked, or ground, are not typically widely available outside of their native areas. However, they can be easily purchased through online retailers all year round and may be found in some ethnic and organic markets.

  • Life cycle Annual
  • Harvested parts Seeds, Leaves
  • Light requirements Full sun
  • Growing habitat Andean region

The kaniwa plant (Chenopodium pallidicaule) is very resistant to the harsh climate in the extreme highlands of Peru and Bolivia, at altitudes between 12,500 ft. and 14,100 ft. (3,800 and 4,300 m). Perfectly adapted to the inhospitable Andean environment, the seeds can germinate on the plant itself if there is sufficient humidity.

Partly wild, kaniwa plants show spontaneous loss and dispersal of seeds, which can remain in the soil where kaniwa has been grown for several years.3

  • Food and Nutrition Journal, Bioavailability of Quercetin, 2016
  • Food Reviews International, Nutritional Value and Use of the Andean Crops Quinoa (Chenopodium quinoa) and Kañiwa (Chenopodium pallidicaule), 2006
  • Global Facilitation Unit for Underutilized Species, Canihua – Chenopodium pallidicaule
  • International Journal of Molecular Sciences, Lignins: Biosynthesis and Biological Functions in Plants, 2018
  • Journal of Medicinal Foods, Evaluation of indigenous grains from the Peruvian Andean region for antidiabetes and antihypertension potential using in vitro methods, 2009
  • Lost Crops of the Incas: Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation, pp. 129-138
  • Whole Grains Council, Kañiwua
  1. Boeriu, C. et al. (2004). Characterisation of structure-dependent functional properties of lignin with infrared spectroscopy. Retrieved January 10, 2020 from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669004000731
  2. Hernández Bermejo, J.E. and León, J. (1994). Neglected Crops: 1492 from a Different Perspective. Retrieved January 10, 2020 from http://www.fao.org/3/t0646e/t0646e.pdf
  3. National Research Council. (1989). Lost Crops of the Incas: Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation. Washington, DC: The National Academies Press

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector